22.10.13

ZondagBabbel met cineast Patrice Toye

Op zondag 3 november om 10 uur wordt in de schouwburg van Scharpoord in Knokke-Heist een Zondagsbabbel met cineast Patrice Toye gehouden. Filmrecensent Roel van Bambost interviewt deze veelbelovende filmregisseur die reeds diverse internationale prijzen in de wacht heeft gesleept.  Op maandag 28 oktober kan je haar beklijvende langspeelfilm Little Black Spiders trouwens bekijken in de Filmzaal van het Cultuurcentrum. Little Black Spiders is een fictief verhaal, geïnspireerd op echt gebeurde feiten die in de jaren ‘70 in België aan het licht kwamen, een pakkend drama waarin de vriendschap en dromen van een bende tienermeisjes centraal staan. 
De films van Patrice Toye (Gent, °1967) tonen een zoektocht van de personages naar hun identiteit waarbij een vlucht naar een surreële zielsruimte centraal staat.  Na diverse kortfilms, zoals Vrouwen willen trouwen en Altijd ander water, brengt Toye in 1998 haar debuutfilm Rosie (1989).  De film kent onmiddellijk succes in het festivalcircuit van oa Berlijn en Toronto, en wint talloze prijzen.  De film komt uit in veertien landen waaronder de Verenigde Staten, Japan en Frankrijk. Haar tweede langspeler (n)Iemand (2008) behaalt selecties voor de prestigieuze festivals Sundance, Venetië en Montréal.
Patrice Toye zet zich tevens in voor nieuw talent als docente ‘Audiovisuele Kunsten’ aan de Luca School of Arts Brussels. 
Haar nieuwste langspeelfilm Little Black Spiders (2012) ademt schoonheid.  De film, gebaseerd op het scenario (tevens jeugdboek) van Ina Vandewijer, werd geselecteerd op talrijke internationale filmfestivals en kaapte reeds meerdere filmprijzen weg.  De jury prees de film omwille van ‘het grote talent van de cineast en de integere wijze waarop ze de bijzonder mooie film met zeer overtuigende acteerprestaties heeft gemaakt’.

Gratis toegang met drankje als afsluiter. Reservatie gewenst tel. 050 630 400