15.3.13

Voorjaarstijdschrift ‘Cnocke is Hier’

De heemkring ‘Cnocke is Hier’ heeft z’n “voorjaarstijdschrift 2013” uit. In het kader van de Verdedigingswerken van de Staats-Spaanse linies heeft Danny Lannoy het daarbij uitgebreid over de “Forten bij het Hazegras”. Verder is er aandacht voor een merkwaardig schilderij op de tentoonstelling “Van het atelier naar de kust”. Daarnaast ook artikels over kunstschilder Jacques Van den Seylberg, de herdenking van Alfred Verwee in 1938, Knokke, vroeger en nu, Knokke-Heist en de Atlantikwall, Handelszaken die meer dan 50 jaar actief zijn en de rationering in de Tweede Wereldoorlog.  

Veilig parkeren buiten opgebroken straat

Woont u in een straat met betalend parkeren of blauwe zone en hebt u een garage of standplaats in de opgebroken zone, dan kunt u in de Parkingshop in het stadhuis van Knokke een parkeerkaart halen tegen een administratieve vergoeding van 10 EUR voor de periode dat uw garage of standplaats niet bereikbaar is. U moet wel een bewijs van eigendom kunnen voorleggen. Met de parkeerkaart kunt u dan gratis parkeren in de omgeving van uw straat met uitzondering van de straten in de rode zone. Kleine handelszaken die minstens 14 dagen volledig sluiten wegens onbereikbaarheid door werkzaamheden, kunnen recht hebben op een vergoeding door het Participatiefonds. Meer inlichting en voorwaarden vindt u via deze website

Informatie- en inspraakronde Zeg! 2013

Om de bevolking in Knokke-Heist nauwer te betrekken bij het reilen en zeilen van de gemeente houdt het college van burgemeester en schepenen, voor de tiende maal in elke deelgemeente, een uitgebreide informatie -en inspraakvergadering onder het motto: Zeg!  Het is de bedoeling om op een aantrekkelijke en overzichtelijke manier de belangrijkste projecten van 2013 uit de doeken te doen en de hoofdaccenten voor de nabije toekomst toe te lichten. Daarna krijgen alle aanwezigen de kans om vragen te stellen, problemen aan te kaarten en nuttige suggesties te geven. Alle voorstellen worden genoteerd en achteraf overgemaakt aan de bevoegde gemeentelijke diensten en plaatselijke mandatarissen.

Een unieke kans dus om daadwerkelijk mee te helpen aan het gemeentelijk beleid. Men kan kiezen uit volgende data:
·         Dinsdag 16 april 2013 in cultuurcentrum Scharpoord
·         Woensdag 17 april 2013 in zaal Ravelingen
·         Dinsdag 23 april 2013 bij Jimmy in Westkapelle
·         Woensdag 24 april 2013 in ’t Zaaltje in Ramskapelle
De vergaderingen starten telkens stipt om 19.30 uur.

34ste Fotofestival met 1ste PixSea Award

Van 24 maart tot 9 juni presenteert het Fotofestival Knokke-Heist in het Cultuurcentrum Scharpoord de selectie van de PixSea Award. Deze nieuwe internationale prijs voor fotografie werd in het leven geroepen door de gemeente Knokke-Heist om haar positie van levendig en professioneel platform voor fotografie te bestendigen. 

De PixSea Award, gecoördineerd door curator Inge Henneman, bestaat uit twee luiken die de bezoekers kunnen ontdekken in een tentoonstelling van museale kwaliteit. De eerste prijs beloont het parcours van een fotograaf (Oeuvre Award). Die wordt dit jaar toegekend aan de Italiaanse fotograaf en architect Guido Guidi (1941). De tweede prijs beloont een opkomende fotograaf (Emerging Artist Award). Een professionele jury maakte een preselectie van zeven fotografen voor dit tweede luik: Clare Strand (UK), Andrea Geyer (USA/D), Anouk Kruithof (NL), Olivier Cornil (BE), Noémie Goudal (UK), Benjamin Girette (FR), Anette Kelm (D). In de tentoonstelling zijn verschillende werken van hen te zien, gaande van klassieke fotografie tot interactieve of ludieke installaties. Zo wordt Anouk Kruithofs werk boven de mensen hun hoofd opgehangen en kan men het ontdekken door rond te wandelen met een spiegel, of de 3D werken van Noémie Goudal die je bekijkt doorheen een moderne versie van een stereoscoop. De naam van de winnaar van de Emerging Artist Award van deze selectie zal onthuld worden op 23 mei, tijdens een officiële ceremonie waar persoonlijkheden uit de wereld van de fotografie samenkomen. 

Vanaf 9 mei wordt het Fotofestival Knokke- Heist, zoals elk jaar, aangevuld met de World Press Photo ’13(www.worldpressphoto.org). Dat is de belangrijkste en meest prestigieuze wedstrijd voor professionele persfotografie ter wereld. Photo View, dat eigenzinnige fotografie viert (www.beeldexpressie.be), staat ook opnieuw op het programma van deze nieuwe editie. De lokale fotoclubs doen ook mee aan het festival.

Latijns Amerika op Art Nocturne Knocke

Het evenement Art Nocturne Knocke is deze zomer aan z’n 38e editie toe. Op deze beurs zijn naast de top van oude kunst en antiek, ook de moderne en hedendaagse kunst tot design aanwezig. Meer nog, ook veel specialisten presenteren zich graag op ANK met horloges en klokken, tekeningen, fotografie, zilverwerk en kristallen luchters, iconen, aardewerk, aziatica, precolumbiaanse kunst, glas, textiel, zowel antieke als hedendaagse juwelen, art deco en art nouveau, vintage … Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de uitbreiding van de tentoonstellingsruimte met Hotel La Réserve. Ook voor de hedendaagse kunst creëert ANK een internationaal platform zodat naast de vaste waarden ook jonge kunstenaars en andere continenten aan bod komen. Dit jaar staat o.a. Latijns Amerika in de kijker, hoofdzakelijk met schilderijen, tekeningen en interessante installaties van verschillende kunstenaars die reeds in musea collecties zitten zoals b.v. in Tate Modern Museum London.

Beeldenwandeling

Art Nocturne Knocke is ook aanwezig in het straatbeeld met de beeldenwandeling ‘Sculpture Link Knokke-Heist’.  Het wordt een heus Sculpturenfestival naar aanleiding van de 20ste verjaardag, dit jaar in samenwerking met Galerie Balastra die vorig jaar reeds een bijzonder opgemerkt ensemble op de beurs bracht en nu op de beeldenwandeling onder meer werk van beeldhouwers Johan Baudart, Giovanni Gelmi en Jean François Jans brengt.  De monumentale beelden tonen de bezoekers de weg over de Zeedijk vanuit Het Zoute en Duinbergen langs Hotel La Réserve, rond het Zegemeer, naar CC Scharpoord, van 18 juni t/m 18 augustus.

Trouwring terug aan de vinger

De 83-jarige Liliane Deschrijver uit Knokke-Heist heeft haar trouwring terug. Ze verloor die vorige week op de parking van de Aldi bij het station van Knokke. Via een oproep op Twitter en Facebook heeft de eerlijke vindster Veronique Dreypondt de eigenaar teruggevonden. In de ring stond Gustaaf-Liliane 18-08-1953 gegraveerd. De 83-jarige Liliane uit de badstad zou dit jaar 60 jaar getrouwd geweest zijn met Gustaaf, maar die overleed 20 jaar geleden. Op dat moment verhuisde Liliane van Erembodegem naar Knokke-Heist. Als eerbetoon droeg ze altijd zowel haar eigen trouwring als die van Gustaaf. De ring van haar man was ze trouwens twee weken geleden ook al kwijtgeraakt, vermoedelijk in een restaurant.

Risicoplanten voor mens en dier

Op woensdag 20 maart om 14 uur organiseert LVSW Knokke-Heist de voordracht ‘Risicoplanten voor mens en dier’ in CC Scharpoord (zaal102). Marcel De Cleene, Prof. dr. en ereprofessor Volkscultuur en volkskunst van de Universiteit Gent legt tijdens deze lezing uit hoe het gesteld is met de gevaren van giftige planten voor mens en dier. Het gaat hier niet over een droge opsomming van giftige planten. De planten worden immers in hun cultuurhistorische context besproken (mythologie, volksgeneeskunde, volksgebruik, rituelen, symboliek) Bijvoorbeeld de giftige laurierkers werd vroeger gebruikt om aan pap het aroma van amandelen te geven, vandaar hun Vlaamse volksnaam “paplaurier”. De giftige taxus was ook al bij de Grieken, Romeinen en Kelten een vereerde dodenplant. De giftige buxus is opgenomen in een christelijk gebruik (Palmzondag). De zaaddozen van de slaapbol gebruikte het volk als slaapmiddel bij kindjes, vandaar hun Gentse naam “holuizekes” (holle huisjes), enz…

Wie moeilijk ter plaatse kan raken, gelieve dit tijdig te melden. LVSW zoekt een oplossing. Deelnameprijs: 3 EUR per persoon leden, 5 EUR per persoon niet-leden  De locatie is rolstoeltoegankelijk en iedereen is van harte welkom. Meer info en inschrijvingen: T  050 513 741 of 050 515 137

Loop van de bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER

14.3.13

Vanaf vrijdag geen honden op het strand tussen 9 en 21 uur

Van 16 oktober tot 14 maart mogen in Knokke-Heist honden onder begeleiding onbeperkt loslopen over het hele strand van het Zoute tot aan Heist (met uitzondering van het Natuurreservaat de Baai van Heist). Nu vrijdag 15 maart start echter officieel het toeristisch seizoen op het strand en wordt de vrijheid van de viervoeters opnieuw wat aan banden gelegd. De toegang met honden is dan tussen 9 uur en 21 uur verboden. Alleen op het strandgedeelte in het Zoute voorbij Surfers' Paradise mogen honden het hele jaar door dag en nacht rondhollen. Het verbod geldt niet voor personen met een handicap die begeleid worden door een assistentie- of blindengeleidehond, voor politie met een politiehond en erkende bewakingsagenten in de uitoefening van een door de overheid vergunde bewakingsopdracht. De volledige politieverordening op de dieren lees je HIER

Tweede herstelbeurt putten gemeentelijke rijwegen

De vorst en het strooizout hebben de voorbije winter een 160-tal putten in de gemeentelijke wegen veroorzaakt in Knokke-Heist. In opdracht van het gemeentebestuur heeft een firma op vrijdag 8 maart een tweede reeks putten met gietasfalt opgevuld. Omdat de beschadigingen in het wegdek in de omgeving van het Casino talrijker en ernstiger waren dan verwacht en de inhoud van de asfaltketel op was, wordt op vrijdagmorgen 22 maart eerst in de Canadasquare verder gewerkt. Daarna komen Kustlaan, Boudewijnlaan, Sportlaan, Lispannenlaan, Meerlaan, Albertlaan, Keuvelhoekstraat, Bremlaan, Apollo XI-laan en Swolfstraat aan de beurt.

Werken spoorwegoverwelving New Yorklaan Zeebrugge

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaf opdracht aan aannemer Janssens nv uit Lokeren om een brugvoeg te gieten aan de spooroverwelving tussen de afslag naar de Doverlaan en die naar de Baron de Maerelaan in de New Yorklaan te Zeebrugge. De werken zullen, bij normale (weers)omstandigheden, gebeuren van maandag 25 tot vrijdag 29 maart. Het verkeer in de Baron de Maerelaan vanuit de richting Brugge kan geen gebruik maken van de oprit naar de New Yorklaan richting Kustlaan. Het moet doorrijden tot aan de rotonde van de Westerdam, terugdraaien en de afrit richting Knokke-Heist aan de Kustlaan nemen. Aan beide zijden van de werfzone komen driekleurige verkeerslichten die het verkeer tijdelijk over één rijstrook moeten regelen.

China investeert meer in Zeebrugge

China Shipping Terminal is van plan om 24 procent van de aandelen te verwerven in APM Terminals Zeebrugge. Het wordt de tweede Chinese investering in het Zeebrugse bedrijf. Shanghai International Port Group (SIPG) verwierf eerder al een belang van 25 procent. China Shipping Terminal heeft nu de intentie uitgesproken om 24 procent over te nemen van het belang van meerderheidsaandeelhouder APM Terminals, met hoofdzetel in het Nederlandse Den Haag. Die heeft momenteel nog een belang van 75 procent. China Shipping staat met 141 schepen en een capaciteit van 572.000 containers op plaats negen in de lijst van grootste rederijen. De Chinese groep bezit ook al aandelen in terminals in de havens van Los Angeles en Seattle in de Verenigde staten, en in Damietta in Egypte. Gedelegeerd bestuurder van de haven van Zeebrugge Joachim Coens reageert enthousiast. "We zijn blij om China Shipping Terminal te verwelkomen in onze haven", reageert hij. "Het aandeel van de groep versterkt de link tussen de haven van Zeebrugge en China."

Beursprijzen op Verzetsfuif in Knokke-Heist

Jeugdclub ’t Verzet organiseert op zaterdag 30 maart samen met 21 andere jeugdhuizen in België een beursfuif. Anders dan op een gewone avond in de jeugdclub zullen de prijzen van de dranken stijgen of dalen naargelang de wetten van vraag en aanbod. Het interessante van een beursfuif is dat de prijzen van minuut tot minuut kunnen veranderen. Hoe meer mensen bijvoorbeeld een biertje bestellen, hoe hoger de prijs van het bier zal worden. Deze prijsstijging zullen ze ook voelen in alle andere deelnemende jeugdhuizen. Omgekeerd worden de overige dranken een stuk goedkoper. Als je geluk hebt, kan je misschien wel genieten van een spotgoedkope duvel of een belachelijk dure cola. Om dit allemaal te kunnen coördineren, worden alle consumpties elektronisch verwerkt in een database. Deze database staat in contact met de andere deelnemende jeugdhuizen. Om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de prijsschommelingen zijn de prijzen steeds te volgen op een groot scherm in de jeugdclub. Zoals op de echte beurs is een crash soms onvermijdelijk. Dan zakt de prijs van een pilsje voor een volle minuut naar een bodemprijs. Om erachter te komen welke prijs dat is, kom je dus best eens langs in de jeugdclub op 30 maart vanaf 20u. Gratis toegang.

Jeugdclub ’t Verzet, Duinenwater 45, 8300 Knokke-Heist.

13.3.13

Vergunning voor bouw nieuwe Zwin Natuurcentrum afgeleverd

Op dinsdag 12 maart ontving de Provincie West-Vlaanderen de stedenbouwkundige vergunning voor de bouw van het nieuwe Zwin Natuurcentrum. Daarmee wordt groen licht gegeven voor de realisatie van de vernieuwing van het Provinciaal Natuurpark Zwin, ter vervanging van de verouderde infrastructuur. In de tweede helft van 2013 worden de werken op het terrein aangevat, waarbij bijzondere aandacht zal uitgaan naar het voorkomen van hinder voor de waardevolle natuur en de huidige exploitatie zo goed mogelijk kan blijven doorgaan. Tijdens de veranderingswerken blijft het Provinciaal Natuurcentrum Zwin en de Zwinvlakte zo veel mogelijk open voor het grote publiek. In het voorjaar van 2014 is de start van de bouw van de nieuwe gebouwen voorzien. Het is de ambitie van de Provincie West-Vlaanderen en het Agentschap voor Natuur en Bos om eind 2015 het nieuwe Zwin Natuurcentrum te openen en de exploitatie ervan te kunnen opstarten. Het bureau ‘Coussée & Goris architecten’ en projectpartners zal instaan voor de coördinatie van de uitvoering op terrein. Ze maakten eerder al werk van het uitvoeringsontwerp met de bijhorende aanbestedingsbestekken.
Het nieuwe Zwin Natuurcentrum

De verouderde gebouwen en kooien, vijvers, wandelpaden en asfaltparking worden vervangen door een waterrijk natuurgebied, dat aantrekkelijk moet zijn voor de talrijke vogels die in het Zwin broeden en er voorbijtrekken. Een nieuw in het polder- en Zwinlandschap geïntegreerd bezoekerscentrum, dat duurzaamheid hoog in het vaandel zal dragen, wordt opgericht aan de rand van het natuurpark, zodat er veel ruimte vrijkomt voor nieuwe natuur in het park.In het bezoekerscentrum is er een grote openheid met panoramische zichten op de natuuromgeving in alle richtingen, zowel vanuit cafetaria en restaurant, als vanuit de toekomstige Zwintentoonstelling ‘het Zwin als internationale luchthaven voor vogels’. Er wordt ook een aanbod natuureducatie aan scholen en verenigingen voorzien. In de zeedijk tussen het Natuurpark Zwin en de Zwinvlakte, wordt een ‘kijkcentrum’ ingericht van waaruit de bezoekers de Zwinvlakte bij alle weersomstandigheden goed  kunnen waarnemen, beleven en onderzoeken. Het project is namelijk een gezamenlijk initiatief van de Provincie West- Vlaanderen en het Agentschap voor Natuur en Bos, dat de Zwinvlakte beheert.
Financieel

De totale kost van het nieuwe Zwin natuurcentrum wordt op ruim 16,3 miljoen euro geraamd.  Het overgrote deel daarvan wordt door de Provincie West-Vlaanderen voorzien voor de inrichting van het natuurpark en het bezoekerscentrum met tentoonstellingsruimte. Het ANB voorziet circa 1 miljoen euro ter financiering van het kijkcentrum. Het Zwin Natuurcentrum kan verder op de financiële steun rekenen van o.a. de Vlaamse Regering in het kader van het Kustactieplan III 2005-2009 (circa 800.000 euro), van de Europese Unie in het kader van REECZ (circa 1.400.000 euro), van Natura People (circa 600.000 euro) en van de gemeente Knokke-Heist (circa 500.000 euro).
Werken aan de Zwinvlakte

Eerder dit jaar ging het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) van start met graafwerken in de Zwinvlakte. Er worden onder andere nieuwe broedvogeleilanden gegraven die nieuwe kansen moeten bieden aan tal van vogels zoals de kokmeeuw, visdief en kluut. Sinds de tweede helft van de jaren 1990 kampte het Zwin met verzanding en kwam er te weinig zeewater binnen. Hierdoor verloren de bestaande eilanden een belangrijk deel van hun aantrekkingskracht voor vogels. Er wordt ook een nieuwe stuw geplaatst die ervoor zal zorgen dat er steeds voldoende zeewater rond de vogeleilanden aanwezig is, zodat de vogels veilig kunnen broeden, eten en slapen. Opdat het voorziene zeewater bij eb niet telkens zou wegvloeien, worden er ook enkele geulen gedempt, zodat de aan- en afvoer van zeewater enkel via de stuw gebeurt. Naast het herstel van de eilanden zelf, wordt er in de noordoostelijke hoek van het Zwin, nabij de monding van de Zwingeul, een 8-tal hectare afgeplagd door het verwijderen van de voedselrijke bovenlaag. Deze werken gebeuren met het oog op het herstel van de originele plantenrijkdom. 

Primeur voor Cuines 33

Op de Reo veiling in Roeselare werd woensdagmorgen de eerste Belgische krulandijvie van het nieuwe teeltseizoen geveild. De krulandijvie werd aangeboden door teler Dirk Declercq uit Gits. Acht kisten werden gekocht door Tinos Fruit uit de Sluisstraat in Westkapelle. Dat gebeurde in opdracht van sterrenrestaurant Cuines 33 in Knokke waar men deze maand aandacht besteedt aan groenten uit de eigen regio. 

Restaurant Roland werd Tearoom Crème Karamel

Na 42 jaren van intensieve aktiviteit hebben Rita en Roland Marreyt beslist, het iets rustiger aan te pakken en een punt te zetten achter hun zeer gekend “Restaurant Roland”, in de Lippenslaan te Knokke-Heist. Rest. Roland was vooral gekend  voor sublieme   Bouillabaise en had een uitgebreid en vast kliënteel. Natasha Coopman de nieuwe zaakvoerster werkte gedurende  28 jaar  aan de zijde  van Roland  en Rita en besliste de zaak uit te baten  als Tearoom met de welluidende naam “Crème Karamel”. Samen met haar zus Sandra, zet zij dus de stap naar zelfstandigheid.  Voorzitter van de Raad voor Lokale Economie Knokke-Heist, Anne Vervarcke-Pattyn en zone-verantwoordelijke Hilde Van Belleghem (Slagerij Vandycke)  wensten  de jonge ondernemers  tijdens de druk bijgewoonde openingsplechtigheid veel succes toe.

Tearoom Crème Karamel bevindt zich  op de Lippenslaan 110 te Knokke-Heist en is dagelijks geopend van 8 tot 18 uur.  Sluitingsdag :’s dinsdags.

Foto Jones Knokke-Heist, vlnr Hilde Van Belleghem, Natasha, Sandra, Voorz. Anne Vervarcke-Pattyn

Kleuters bij de dierenarts

Deze week mochten de kleuters van de Freinet Basisschool “De Zeeparel” op bezoek bij dierenarts Jan Van de Pitte in Knokke-Heist. Het was voor de kinderen een bijzonder leerrijk moment om te zien hoe de dokter een poes verzorgt en onderzoekt. De kleuters waren nieuwsgierig en hadden veel vragen. De poes wordt dan ook onderzocht met attributen die ze kenden van bij de huisarts. Ze zagen ook dat dieren eveneens medicijnen nemen als ze ziek zijn. 

Provinciegouverneur(s) op werkbezoek in het For Freedom Museum

Dinsdagnamiddag brachten provinciegouverneur Carl Decaluwé en ere-gouverneur Paul Breyne een werkbezoek aan het For Freedom Museum in Ramskapelle. Ze werden er namens het gemeentebestuur door burgemeester Lippens, schepenen Anthony Wittesaele, Paul Geerinckx, Kathleen van der Hooft en directeur Vrijetijd Fons Theerens hartelijk verwelkomd. Beide prominenten kregen er gedurende anderhalf uur een uiteenzetting omtrent het thema, de werking en toekomstperspectieven van het For Freedom Museum in het kader van de 100ste verjaardag van WO I. Ook een rondleiding doorheen de huidige expositie stond op het programma.

Reeds 20.000 bezoekers voor For Freedom Museum
Tijdens een toevallig contact met Carl Decaluwé  hadden de gebroeders Danny en Freddy Jones  medeconservators van het For Freedom Museum Knokke-Heist, het voornemen de gouverneur uit te nodigen voor een  kennismaking met het museum. Ere-Gouverneur Paul Breyne, tevens secretaris-generaal van  het Comité dat de plechtigheden organiseert naar aanleiding van de herdenking van de “Groote Oorlog” vond het opportuun eveneens aanwezig te zijn. Paul Breyne opende samen met Minister van Landsverdediging Pieter De Crem en burgervader Graaf Lippens het museum op 25 april 2009. Sindsdien  mocht  het  museum reeds een 20.000 bezoekers verwelkomen.

Eerbetoon aan de 500.000 gesneuvelden op West-Vlaamse bodem
Het werd een boeiende conversatie waarbij opviel dat gouverneur Carl Decaluwé en Leopold Lippens heel wat kennis uitwisselden omtrent de maritieme geschiedenis van ons vaderland. Ere-gouverneur Paul Breyne wees erop dat alle initiatieven rondom de herdenkingsplechtigheden van W. O. I op een waardige manier moeten worden ingevuld als eerbetoon aan de meer dan 500.000 doden die sneuvelden op West-Vlaamse bodem.

Maritiem oorlogsgebeuren
Een voorstel werd geformuleerd om zoveel mogelijk informatie rondom het maritieme oorlogsgebeuren 14-18 aan onze Belgische Kust te verzamelen en in samenspraak met andere kustgemeenten een tentoonstelling te organiseren in het FF museum. Een grondig speurwerk dus  naar documentatie, foto’s , getuigenissen uit de periode 1914/18 met de klemtoon op de  maritieme  kenmerken van de oorlogsfeiten. Zo zal ongetwijfeld de Britse raid op Zeebrugge in 1917 die toen een marinebasis was voor de U-boten van de Kaiserliche Marine, in beeld gebracht worden. Danny Jones roept de bevolking van Knokke-Heist op om mee te werken aan dit project. “Zelfs de kleinste details of anekdotes met betrekking tot W. O I zijn het vermelden waard”, aldus initiatiefnemer Danny Jones.

Toeristische meerwaarde
Het project geniet de volle steun van de Dienst Toerisme onder leiding van schepen Wittesaele en Directeur Fons Theerens. De herdenkingsplechtigheden in 2014 zullen uiteraard vooral in de Westhoek een enorme internationale toeristenstroom op gang brengen. De reisorganisatoren zullen echter in hun reisprogramma’s ongetwijfeld ook de stad Brugge aandoen omwille van zijn culturele uitstraling en unieke middeleeuwse sfeer.  Omdat Knokke-Heist op amper 20 minuten rijden ligt, is het de bedoeling ook het For Freedom Museum en Knokke-Heist in het algemeen op deze manier in de kijker te plaatsen.

Voor meer info:
www.forfreedommuseum.be of  tel 050. 68.71.30
Het For Freedom Museum is vanaf Pasen alle dagen geopend van 10 tot 17 uur.
Sluitingsdag ‘s maandags. Personen die willen meewerken of die zich geroepen voelen omtrent hun kennis zijn steeds welkom.

(foto's Danny Jones)

Zeilclubs bereiden nieuw seizoen voor

Ook bij de zeil- en watersportclubs in Knokke-Heist bereidt men zich momenteel volop voor op het nieuwe seizoen. Dit jaar is voor de Royal Belgian Sailing Club trouwens een jubileum jaar. De vereniging bestaat namelijk 150 jaar. Dat zal niet ongemerkt voorbijgaan. Eind juni staat zo een volledig weekend in het teken van het admiraalzeilen. Verder een groot feest op 16 november in het casino Knokke. Ook komt er een boek dat de geschiedenis van de club volledig weerspiegelt. Ook zal het uitzicht van de club in het Zoute dit jaar nogal veranderen. De voorbije maanden werden enkele zandophopingen verwijderd zodat er nu een groot uitgestrekt strand beschikbaar is voor de ligplaatsen.

Voorbereiden strandconcessies versneld afgerond door vriestemperaturen

De technische diensten van Knokke-Heist zijn reeds meer dan een maand druk in de weer met het uitvoeren van werkzaamheden op het strand. Twee gemeentelijke wielladers en 4 ingehuurde bulldozers op rupsbanden werden daarbij ingezet om de zones van de strandconcessies perfect te nivelleren. Bijna iedere dag was een team van 8 tot 12 man aan de slag. In 4 weken tijd plaatsten de gemeentelijke werklui 4000 strandhagen die de verstuiving van het zand moeten tegenhouden. Op vrijdag 8 maart werden alle strandconcessies uitgezet. Deze week waren 4 ambtenaren van de dienst Openbaar Domein en 8 tot 9 mensen van de TUD volop bezig om alle paaltjes uit te zetten. Gezien de voorspelde winterprik werd door het strandteam tot ‘s avonds doorgewerkt om alles af te krijgen. Bij verdere vriestemperaturen kunnen de betonnen signalisatiepaaltjes immers niet meer in het zand geklopt worden. Dankzij de vlotte samenwerking tussen de medewerkers van Openbaar Domein en de Technisch Uitvoerende diensten zijn de voorbereidende werkzaamheden nu reeds afgerond. Vanaf 15 maart mogen de badkarhouders dus met een gerust gemoed starten met de opbouw van hun stranduitbating.

Huisvuilwagens trotseerden sneeuw en ijs

Ondanks de gladde besneeuwde wegen in Knokke-Heist, is Horizon Net er op dinsdagmorgen 12 maart in geslaagd om reeds tegen 13 uur al het restafval op te halen in de oranje, groene, bruine en gele zone. Een puike prestatie in deze omstandigheden, zeker als je weet dat er bij sommige andere intercommunales zelfs geen huisvuilwagens zijn uitgereden. Ook de ophalers met de lichte vrachtwagen waren uitgerukt om de gesorteerde PMD-zakken die niet terug werden binnen genomen, te verwijderen op de locaties waar de wind vrij spel heeft. Horizon Net en het gemeentebestuur herinneren er de bevolking nogmaals aan dat de P van PMD staat voor Plastic FLESSEN en FLACONS. Alle andere plastic verpakkingen zoals potjes en vlootjes horen thuis in de bruine restafvalzak!

Zuilen verdwijnen

De bijna honderd zuilen aan weerszijden van de Boulevard de Wielingen in onze buurgemeente Cadzand-Bad worden verwijderd. Zopas is de gemeente Sluis met de werken begonnen. Tegen het seizoen moeten ze allemaal weg zijn. De zuilen werden in 1987 geplaatst en waren een creatie van kunstenaar Jan van Munster. Al vanaf het begin was er verzet. Niet iedereen vond het mooi en bovendien werden de palen als gevaarlijk ervaren. Het gemeentebestuur meent dat de zuilen flink in de weg staan voor het toegenomen bouwverkeer voor projecten van de Compagnie Het Zoute en andere bouwpromotors.

Heliday met dropping per helikopter vanuit Helihaven Knokke-Heist

Met de start van de lente kan de helihaven in Knokke-Heist er weer helemaal inVLIEGEN! Zaterdag 23 maart 2013 organiseren Helitec & Heliday Events een groots opgezette dropping met helikopters vanop de helihaven Knokke-Heist, met daaruit volgend een wandeling terug. De passagiers verkennen hierbij de polderstreek en genieten van een dagje buiten. De organisatoren zorgen daarbij voor een gezellige familiedag waarbij de groepjes verdeeld volgens niveau. Aangezien ze deze dropping in een spelvorm gieten, wordt het vast ook een leuke en entertainende happening voor gezinnen met kinderen.

Traditiegetrouw geven de initiatiefnemers de deelnemers de mogelijkheid om ’s avonds op de helihaven te genieten van een menu (Apero, ribbetjes à volonté met halve fles wijn pp, koffie & dessert) en een heel gezellige sfeer! De prijs voor de dropping bedraagt €45 pp (-12J) en € 55 pp (volw) met het diner incl. Er kan ook enkel voor de ribbetjesavond gereserveerd worden, en dit aan € 25 pp (volw) en €15 pp (-12j). Groepen kunnen rekenen op een kortingstarief.

Info & reservaties: info@helitec.be

Wervelend circusspektakel door kleuters van de Vonk

De eerste kleuterklas in De Vonk afdeling Edward Verheyestraat 5 in Knokke heeft in de voorbije drie weken gewerkt rond het circusthema. Dinsdag presenteerde Circus Weltevree een grandioos spektakel. De kleine clowns, trompettende olifanten, sterke mannen en lenige acrobaten, gracieuze ballerina's en uiteraard de brullende leeuwen toonden hun kunsten. Circusdirecteur en dierentemmer juf Tina praatte de circusacts aan elkaar. Een V.I.P.-publiek van grootouders en ouders mochten de voorstelling bijwonen. Als eregasten kregen ze daarna uiteraard in de foyer een drankje aangeboden.

Getuigen van de Tweede Wereldoorlog aan de kust

Het is een beetje laat, maar voor de herinrichting van het provinciedomein Raversyde zoekt de Provincie West-Vlaanderen mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog (periode 1940-1945) aan de Belgische kust verbleven. Getuigen die iets meer kunnen vertellen over de bouw van de Atlantikwall, de visserij, de zwarte markt, de omgang met de Duitse bezetter of over verzetsactiviteiten in de streek, kunnen zich melden bij de Provincie West-Vlaanderen via benoit.strubbe@west-vlaanderen.be of via 050 40 33 94. De Provincie wil met de getuigenissen over het dagelijkse leven in de periode 1940-1945 de impact van de Tweede Wereldoorlog op de kust weergeven. Het provinciebestuur wil zo provinciedomein Raversyde uitbouwen tot het portaal over de Tweede Wereldoorlog aan de Belgische kust. De Atlantikwall vormt de rode draad, maar het museum wil ook de bredere en minder bekende geschiedenis vertellen van het leven in het spergebied.

Meer over het leven in Knokke-Heist en de visserij tijdens de Tweede Wereldoorlog vind je trouwens in het boek Vlucht naar Penzance

12.3.13

Remco Bos naar finale chemie Olympiade

Remco Bos uit het 6de jaar techniek wetenschappen van Ter Duinen Heist werd zesde na een succesvolle tweede ronde in de chemieolympiade. Daarmee versloeg hij ruim 3600 andere kandidaten uit Vlaanderen. Hij haalde 163.5 op 200 en stoot daarmee door naar de finale, samen met 15 andere leerlingen. In de paasvakantie mag hij ter voorbereiding een stage volgen van vier dagen aan de Universiteit van Gent.

Joseph Nellenslaan onderbroken

Omwille van een dringende herstelling van een verzakt rioleringsdeksel midden in de rijbaan van de Joseph Nellenslaan tegenaan de Zonnelaan in Knokke zal de laan ter hoogte van deze werkzaamheden voor het doorgaand verkeer afgesloten blijven tot en met vrijdag 15 maart. De omwonenden kunnen wel nog hun garage of oprit bereiken. Tijdens de duur van de werkzaamheden zal er in de Joseph Nellenslaan plaatselijk verkeer toegelaten zijn vanaf de Zwaluwenlaan in de richting van de Zonnelaan en dit in de beide rijrichtingen.

MAKZ zoomt in op afval en wint een prijs

In het kader van MOS werkt de MAKZ (Middenschool en Atheneum Knokke-Heist) mee aan een project rond de afvalproblematiek. Aan de hand van verschillende opdrachten stippelt de school een educatief afvaltraject uit. Op het einde sluiten de leerlingen dan de materialenkringloop. Als eerste opdracht moesten de leerlingen een mockumentarymaken met als hoofdpersonage een plastic zak. Het MAKZ-filmpje won daarmee een prijs: een waardebon  van €25 bij Oxfam Wereldwinkel.

Ook de MAKZ heeft haar buik vol van strandafval. Ter gelegenheid van de infodag op zaterdag 23 maart zetten de schooleen ludieke tentoonstelling op, die strandafval onder de loep neemt. De tentoonstelling, onder de vorm van kleine strandcabines, laat bezoekers een kijkje nemen in de buik van het probleem en ironisch genoeg zo ook in hun eigen buik. Bezoek de cabines en leer wat strandafval allemaal teweeg brengt én hoe je het kunt voorkomen. Deze tentoonstelling is vrij te bezoeken van maandag 25 maart tem vrijdag 29 maart tijdens de schooluren op de campus MAKZ ter hoogte van het stadhuis.

FIFA komt naar Knokke-Heist

Bruggeling Michel D’Hooghe is 25 jaar voorzitter van de medische commissie van de internationale voetbalfederatie FIFA. Daarom zal de vergadering van die commissie plaatsvinden in ons land, meer bepaald in Knokke-Heist op maandag 25 maart. Experten in de sportgeneeskunde van over de hele wereld zullen dan in onze badstad bijeen zijn. In Knokke-Heist zullen zowel de vergaderingen als het logies hun beslag krijgen in La Réserve. In zijn toespraak zal Michel D’Hooghe de belangrijkste krijtlijnen van de voorbije vergadering toelichten en een overzicht geven van de medische evolutie in het voetbal de voorbije 25 jaar. Ook de omstreden FIFA-voorzitter Joseph S. Blatter zal daarbij aanwezig zijn. Verder wordt ook een galadiner georganiseerd in de Magrittezaal van het Casino. Dat gebeurt in aanwezigheid van nationale en internationale vooraanstaanden uit de politieke, sociale, culturele en sportieve wereld.

deKunstAcademie scoort prima op Vlamo Solistenwedstrijd

De traditie wil dat de leerlingen van deKunstAcademie uit Knokke-Heist fantastische resultaten neerzetten in de Vlamo Solistenwedstrijd. Ook dit keer was dat niet anders. Op de provinciale wedstrijd in Roeselare behaalde Joyce Vermote – die nog maar anderhalf jaar speelt – maar liefst 88,5 % op trombone. Ze werd vierde op 17 deelnemers in de tweede afdeling. Tom Bonny werd ook vierde met zijn trompet, maar dan in de afdeling uitmuntendheid. Bram Bonny behaalde op tuba in de superieure afdeling 90 % en werd kampioen in deze hoogste afdeling. Hij mag eind april de eer van de academie verdedigen tijdens de finale in Leuven, net als het koperkwintet met Tom en Bram Bonny, Febe Bultinck, Amy Monbaliu en Aaron Van Canneyt. Zij behaalden in de afdeling uitmuntendheid een mooie tweede plaats met 86 %. 

N-VA pleit voor horecaplan en horecacoach

Knokke-Heist telt gemiddeld één horecazaak per 85 inwoners. Het gemiddelde in Vlaanderen is één horecazaak per 192 inwoners. N-VA gemeenteraadslid en horecaexpert Luc Dieltiens en fractieleidster Cathy Coudyser pleiten daarom voor een horecabeleidsplan en -coach voor de kustgemeente. Deze maatregelen moeten de kwaliteit van de horeca verhogen en de starters de nodige begeleiding bieden. Luc Dieltiens “Om echt rendabel te zijn is een verhouding van één horecazaak per 350 à 400 inwoners aangewezen. In Knokke-Heist zitten we daar dus ver onder. Daarom pleiten wij voor een horecabeleidsplan. Dat plan schept een kader voor de ontwikkeling van de horeca en de lokale economie”, zegt Luc Dieltiens. “Een horecabeleidsplan zal de horeca kwalitatief naar een hoger niveau brengen”. Cathy Coudyser vult aan: “Door een aantrekkelijke horeca uit te bouwen, versterken we de troeven van onze gemeente”. Om een degelijk horecabeleidsplan op te stellen moet er eerst een omgevingsanalyse worden gemaakt. Cathy Coudyser: “In de onderzoeksfase worden gesprekken gevoerd met alle betrokken partijen. Men kan onderzoeken welke types horecazaken er zijn, door wie die bezocht worden en of die goed ingeplant zijn. Zijn er bijvoorbeeld genoeg broodjeszaken in de omgeving van scholen en kantoren? Daarnaast kan men ook onderzoeken of er in een bepaalde buurt teveel horecazaken zijn of net te weinig en of er voldoende verschillende types horecazaken zijn.” N-VA pleit ook voor de aanstelling van een horecacoach. Deze begeleidt starters, geeft brochures uit, informeert over wettelijke procedures en nieuwe trends, begeleidt de horeca bij het opstellen van een bedrijfsplan, organiseert vormingssessies,…

11.3.13

Paradijs en de Prins

Voor de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander is het een periode van afscheid nemen, en derhalve ‘druk’. Vrijdag opende hij in de Hermitage in Amsterdam de tentoonstelling rond Tsaar Peter. Zaterdag was hij met Maxima present in Antwerpen op een privé feest waarop Bart De Graaf van Radio Paradijs in Knokke-Heist de dj van dienst was. Bart had zijn vertrek naar de States speciaal een week uitgesteld om voor de toekomstige koning en koningin der Nederlanden het feest te kunnen draaien. Het is trouwens niet de eerste keer dat Willem-Alexander een close encounter had met Radio Paradijs. Toen Beatrix haar moeder opvolgde in 1980, liep Willem-Alexander een jaar later school in Den Haag. Op weg van z’n school naar het paleis werd hij vaak door de medewerkers van de toenmalige zeezender Radio Paradijs gadegeslagen vanuit hun geheime studio in Den Haag… En straks op 30 april wordt de scholier van toen gekroond tot de nieuwe koning van Nederland.

Knokke-Heists quizteam op 19 maart op tv

Vanaf 11 maart starten de uitzendingen van ‘Slimste Gemeente’ op VIER. 81 gemeentes strijden in dit quizprogramma, onder leiding van quizmaster Michiel Devlieger, om de felbegeerde titel van Slimste gemeente. Ook Knokke-Heist nam deel. Hoe onze lokale quizhelden Bernard Kreps en zijn dochter Elke het er onder aanvoering van burgemeester Graaf Leopold Lippens vanaf brachten, kunt u op dinsdag 19 maart zien op VIER. Het Knokke-Heistse quizteam moest het in die uitzending in een bloedstollende strijd opnemen tegen het Oost-Vlaamse Lierde en het Vlaams-Brabantse Boutersem. Tussendoor wist Michiel Devlieger het geheim te ontfutselen hoe onze burgemeester ooit eens ontsnapte aan een boete toen hij op de autosnelweg geflitst werd. Maar ook Graaf Lippens verraste vriend en vijand met een antwoord dat zelfs de presentator amper kon uitspreken. Wie wil weten hoe het Knokke-Heistse trio er van af bracht stemt op dinsdag 19 maart af op de zender Vier!

Appassionata zoekt oud-spelers

Appassionata, het jongerentheaterproject van het Cultuurcentrum Knokke-Heist, bestaat dit jaar 20 jaar. Een bijzondere gelegenheid die Appassionata niet zomaar wil laten voorbijgaan. Daarom nodigen ze alle jongeren die ooit bij Appassionata speelden (de oudste moet nu zo’n 38 jaar zijn) uit op de voorstelling 2013 ‘Thureluurs’ op 04 mei.

Oud-spelers krijgen een gratis ticket en kunnen die reserveren door contact op te nemen met Cultuurcentrum Scharpoord, Meerlaan 32 8300 Knokke-Heist of 050 630 430 of cc.ticket@knokke-heist.be.  

Trouwring gevonden

Via Twitter en Facebook is een vrouw momenteel in de badstad op zoek naar de eigenaar van een trouwring die ze in het weekend gevonden heeft op de parking van het Aldi-filiaal bij het station van Knokke. Op Twitter staat het volgende te lezen: “Gevonden trouwring zoekt eigenaar!! "Gustaaf - Liliane 18-08-53" , het koppel doet hun boodschappen bij Aldi in Knokke. Iemand die ze kent?”

Tweede Verzet on Stage

Na een eerste geslaagde jazzy editie van Verzet On Stage op 14 december 2012 met King Jazz en Peter Baervoets volgt een tweede editie op 16 maart 2013 met Zorro’s Dirty Sister, PHX en All About Kris. Verzet on Stage is een nieuw concept van Jeugdclub ’t Verzet in het jeugdcafé. Telkens kondigen we via Facebook Verzet on Stage aan, geïnteresseerden kunnen zich dan inschrijven voor het vrij podium. Na de optredens kunnen er ook jamsessies plaatsvinden. Zorro’s Dirty Sister is een beginnende band die repeteert in de lokalen van de Jeugdclub  en zal voor het eerst optreden. Ze proberen je aan de swing te brengen met hun eigen versies van nummers van Lenny Cravits, The Foo Fighters en zoveel meer gekende artiesten. Ze gaan van start om 21u30, daarna volgt een vrij podium, dit maal ingenomen door PHX, de nieuwe band van Alexander Schillewaert (ook Lancet). Zij brengen psychedelische stoner thrash. PHX gaat van start om 22u30. Last but not least spelen de jongens van All About Kris de pannen van het dak in eigen Jeugdclub. Deze local hero’s beklommen eerder al bij ons het podium op Rock Verzet! Daar lieten zij blijken dat zij geen katjes zijn om zonder handschoenen aan te pakken. Ze brengen een heerlijke mix van eigen gecomponeerde rock nummers en starten om 23u30. Tussendoor verzorgt DJ Thomas de muziek!

Praktisch: Inkom: GRATIS zaterdag 16 maart 2013 Jeugdclub ’t Verzet – Duinenwater 45, 8300 Knokke-Heist www.jeugdclubtverzet.be - www.facebook.com/tverzet
Email: jeugdclub.tverzet@telenet.be

35 Jaar TCD

Afgelopen weekend werd in Hof Ter Mude de 35ste verjaardag gevierd van de Tennis Club Duinbergen. Dany Bailyu, met vele jaren voorzitterschap op de teller, schetste tijdens de receptie de geschiedenis van de club, gekenmerkt door een gestage vernieuwing van de tennisaccommodatie en een groeiend ledenaantal. Tennisclub Duinbergen werd op 28 maart 1978 gesticht door 20 vrienden met als voorzitter Huib Gobert. Wegens plaatsgebrek verhuisde de club 2 jaar later naar Duinbergen waar de club onderdak vond in het Tenniscentrum waar gebruik kon gemaakt worden van 7 buitenterreinen. De exploitanten van toen faalden in het beheer. De toenmalige raad van bestuur van de TC Duinbergen besliste om een volledig onafhankelijk beleid te voeren. Op 20 oktober 1989 knipte burgemeester graaf Leopold Lippens het lintje door van een eigen clubhuis. In ruil voor de grond en de gebouwen van het Tenniscentrum verwierf TC Duinbergen 7 bijkomende outdoor terreinen en bijhorende grond. Eigen bestuur op eigendom. Het doel was bereikt. In de winter van 1994 werd een tennisballon aangekocht en geplaatst op gravel terreinen 6 en 7. Net voor het paasseizoen wordt de ballon met vele vrijwilligers netjes opgerold en na het zomerseizoen ook weer gemonteerd voor de vele wintertennissers. TC Duinbergen werd niet van rampspoed gespaard. In 2006 werd de ballon volledig verwoest door een heftige storm. Ondernemende leden organiseerden een ‘Beaufortfuif’ in zaal Ravelingen. Met de opbrengst en verse kapitaalinbreng werd een nieuwe ballon aangekocht. In 2007 werd de bouw aangevat van een tennishal die 3 gravel terreinen overdekte. Een schot in de roos. Bij tegenvallend zomerweer kon er steeds getennist worden op gravel. Voor menig interclubverantwoordelijke betekende de tennishal een welkome oplossing voor het drukke interclubgebeuren.  

Foto: Zittend: Peter Maenhout, (Tornooien). Staande van links naar rechts: Paul Moeyaert (PR & Sponsoring), Sabine Mortier (secretaris), Annick De Groote (interclub), Marianne Tourlamain (interclub), Guido Van der Jeught (jeugd, trainers & tenniscampus), voorzitter Dany Bailyu, Ann Verheye (penningmeester) en Alain De Taeye (financiële controle).

Sport aan de Oostkust

Voetbal
2de Prov A: Knokke-Veurne 2-0
2de Prov A: Adinkerke-Westkapelle 2-1
3de Prov: Heist-Veldegem 2-0
3de Prov: Moerkerke-Jong Male 2-1
4de Prov B: Gistel-Zeebrugge 2-2

Basketbal
Nijvel 69 -Knokke-Heist 101 Knokke-Heist startte flitsend met 0-13 tegen een rechtstreekse concurrent. Het werd 15-24 en dankzij een sublieme Casier kon met 36-54 gerust worden en cadet Vandenbroucke lukte de century. Knokke-Heist is nu zo goed als gered.
Knokke-Heist: Vandekeere 11, Robeyst 20, De Pauw 12, Casier 28, Audenaert 7, Franchoo 10, Daese 6, Goehals 6, Vandenbroucke 2.

Tweede verblijver coach van Eendracht Aalst
De Knokke-Heistse tweede verblijver Chris Janssens is vanaf nu hoofdcoach van Eendracht Aalst. De tweedeklasser, nummer twaalf in de stand, voerde gisteren gesprekken met de 43-jarige oud-middenvelder en bereikte een mondeling akkoord tot eind volgend seizoen. Janssens vervangt huidig trainer Bart Van ­Renterghem. Die zat op de wip na een 3 op 27. Zaterdag verloor Aalst nog van KSK Heist (op-den-Berg) met 2-0. De Knokke-Heistse tweede verblijver moet Aalst nu uit de negatieve spiraal halen. Eerder polste Aalst ook Cappellen-coach Jan Ceulemans, maar die bleek niet haalbaar. Janssens vatte vorig seizoen zijn carrière als hoofdcoach aan bij Lierse en werd er in november ontslagen.

Offshore
De ploeg van het Noordzeeprinsdom Sealand won zaterdag met 2-1 van het Britse eiland Alderney.  Je leest er HIER meer over.

Broedeilanden bijna klaar in de Zwingeul

Net na pasen worden in het Zwin in Knokke-Heist drie nieuwe vogeleilanden in gebruik genomen. De stuw, die er voor moet zorgen dat de eilanden altijd door zeewater worden omringd, is momenteel nog niet af. Maar vóór de eilanden droog dreigen te vallen zal alles klaar zijn. Van bij het beeld 'De haas van Flanagan' is ondertussen al goed te zien dat er drie opgehoogde percelen in de uitgegraven geul liggen. Een groot deel van de Zwingeul, die in een bocht naar de eilanden loopt, wordt een stuk breder. Net ten noorden van de vogeleilanden is de geul gedempt om te voorkomen dat het water terugloopt naar zee. Verder is bij de Zwinmonding, vlakbij de grens met Retranchement, een kleine tien hectare van de Zwinvlakte afgeplagd om weer slikken en schorren te creëren.

10.3.13

Ivan De Zutter overleden

In Knokke-Heist is Ivan De Zutter overleden. Hij was in 1956 de oprichter van Ford Garage De Zutter. Hij bleef zaakvoerder van het bedrijf tot 1999. Hij was de echtgenoot van Monique Velghe en de vader van huidig zaakvoerder Xavier De Zutter. Ivan De Zutter werd 80 jaar en is in 1932 in Heist geboren. De begrafenis is op vrijdag 15 maart om 10.30u in de Margaretakerk in Knokke.