18.2.12

Het verleden van Knokke-Heist in beeld

Sinds de foto-identificatiesessies ‘Het verleden van Knokke-Heist’ zich over alle deelgemeenten van Knokke-Heist uitstrekt, kent dit initiatief een groeiend succes. De beeldbank van Museum Sincfala met foto's en alle verhalen die daaraan verbonden zijn groeit dan ook zienderogen. Op maandag 20 februari is er opnieuw een samenkomst voorzien in Ontmoetingscentrum in de St-Jorisstraat in Knokke van 15 tot 17 uur. Alle thema's komen aan bod, maar tijdens deze bijeenkomst staat het verenigingsleven zoals bowling, schutters en voetbal, ... centraal. Indien u interessante foto's en verhalen hebt uit het verleden van Knokke-Heist, breng die dan mee. Medewerkers van Museum Sincfala scannen ze ter plaatse in. Zelfs als u geen foto's meebrengt, ben u ook welkom. Iedereen is uitgenodigd om, over een gratis aangeboden drankje, tientallen boekjes met oude uitvergrote foto's alleen of in kleine groepjes te bekijken en verder het verleden te verhalen. Klik HIER voor meer info

In amper een uur het Kanaal over

De nieuwe grote Kanaalferry’s van P&O steken tegenwoordig op amper een uur tijd het Kanaal over. De superveren ‘Spirit of Britain’ en ‘Spirit of France’ halen ondanks hun grootte (lengte 214 m en breedte 28 m) een kruissnelheid van 23 knopen bij de overvaart tussen Calais en Dover. Dat komt neer op bijna 45 km per uur. De mastodonten zijn ook goed handelbaar in de havens. Verder gaat ook laden en lossen vlot, behalve in Calais waar nog aanpassingswerken aan de gang zijn voor de passagiersbruggen. Qua vracht nemen de superveren dubbel zoveel vrachtwagens mee als de voorgangers; 160 in plaats van 80. Daarnaast ook 2.000 opvarenden en enkele honderden auto's, campers en autobussen. En dàt tegen een brandstofverbruik dat gelijk is aan die van de kleinere ferry’s. "Als er de komende jaren in Dover en Calais ruimere afmeerfaciliteiten komen dan kan de duur van de overvaart trouwens nog verminderen. Vooral in Calais kunnen havenmanoeuvres makkelijker gemaakt worden door een ruimere toegangsgeul naar de rorobruggen" aldus scheepsdeskundige Martin Minnebo.

Kleuters gaan met Carnaval op café...

In Knokke-Heist werden eerder op de week de winnaars bekend gemaakt van de jaarlijkse Carnaval tekenwedstrijd. Vrijdag mochten de winnende kleuters hun prijs in een café gaan ophalen… Het thema was dit keer de Olympische Spelen in Londen. Tussen de meer dan 50 inzendingen zaten ook nu weer heel wat originele werkstukjes. De bijdrage van de kleuters uit Ramskapelle kon de jury het meest bekoren. Heel origineel bedachten ze een special editie van de “Daily Mail” waarin ieder kind een cartoon tekende met daarin de afbeelding van zijn of haar meest favoriete sport. Een fotoreportage van Christel Bedert over het gebeuren kun je HIER bekijken.

17.2.12

Servische juwelendieven blijven in de cel

Het Servische echtpaar, dat zondag in Knokke-Heist werd opgepakt na diefstal van een dure ring bij een juwelier, blijft in de cel. De raadkamer heeft de aanhouding met een maand verlengd. De twee pleegden de diefstal op 5 februari. Het echtpaar deed zich voor als klanten en toonde zich geïnteresseerd in de ring. Pas toen het koppel uit de winkel was, ontdekte de juwelier dat hij beroofd was. Aan de hand van het signalement werd het tweetal vorige zondag herkend door de politie.

deKunstAcademie neemt nieuwe vleugel in gebruik

In Knokke-Heist komt het einde van de verbouwingen in deKunstAcademie stilaan in zicht. Na de krokusvakantie nemen de volwassenenateliers van de 'afdeling Beeld' hun langverwachte intrek in de nieuwe vleugel. In het kader van de verkeersveiligheid verandert bovendien het adres en dus ook de ingang van de academie. Straks maakt iedereen gebruik van de toegang in de Van Steenestraat 9 in plaats van de Sebastiaan Nachtegaelestraat.

Scheepsdrukte voor onze kust blijft nog even aanhouden

Het ziet er naar uit dat de scheepsdrukte voor onze kust nog even blijft aanhouden; een gevolg van de loodsenstaking. Vrijdagnamiddag lagen nog ruim twintig zeeschepen voor de Vlaamse kust voor anker om te wachten op een loodsbeurt naar de Westerschelde. Heen en terug tussen Vlissingen en de A1 kruispost was er een druk verkeer van een dertigtal vaartuigen sedert vrijdagochtend. Daaronder bevinden zich heel wat tankvaartuigen en die zijn aan bepaalde regels gebonden om niet samen te gaan varen. Ook blijven er vertragingen omdat niet alle 350 loodsen en tientallen medewerkers zoals vletbemanningen en kotterbegeleiders ineens aan het werk gegaan zijn. Ook kunnen de sluizen niet ineens zo veel drukte aan. Verder doen de sleepdiensten nu overuren als het nodig is. Traditioneel valt de scheepvaart wat terug in het weekend zodat de situatie tegen maandag vermoedelijk weer normaal zal zijn.

Ook “gatjes” en “hondjes” op Sprotjesdag

"Sprotjesdag" op carnavalmaandag is hét evenement dat de laatste jaren is uitgegroeid tot een echte hype in Heist. Dit keer bieden niet minder dan 18 handelszaken niet alleen gratis sprot aan, maar ook "gatjes" (langoustinestaartjes), "hondjes" (gebakken hondshaai) en soms zelfs vissoep. Het ideale moment voor de rasechte carnavalist om met vrienden bij te praten over de avonturen van de zondagstoet en de plannen voor vette dinsdag. Wie na de sprot en de pintjes nog niet voldaan is kan maandagavond verder terecht in Zaal Ravelingen voor het traditionele Bal van de Zeemeermin.

DEELNEMENDE CAFES AAN DE SPROTJESDAG:

DE ALBATROS - DEN ANKER - KNABBEL &BABBEL - DE OOSTHOEK - TERMINUS - DE ZWAAN - THE CHEERS - DE VUURTOREN - DE MEERPAAL - LAND & ZEE - DERBY - DE BOLLE - TENT VOLKSHUIS - DE KUBUS - MANDALLA - ’T KELDERTJE - TENT BAL POPULAIR - CAFE LONDON

Maandagnamiddag extra drukte in Heistlaan

Maandag na de middag wordt het extra druk langs de Heistlaan in Heist. Dat komt omdat de weg dan ook het zwaar vervoer moet verwerken dat normaal gebruik maakt van de N350. Dat is de Alfred Ronsestraat voor havenverkeer in de Zeebrugse achterhaven. In opdracht van het Agentschap Wegen & Verkeer is een aannemer namelijk bezig met het uitbreken en heraanleggen van betonvakken langs deze havenweg. Het werk verloopt in 3 verschillende fases. Maandag 20 februari is de omleiding van kracht tussen 13 en 18u. Het lokaal verkeer dat naar de bedrijven langs de N350 in de achterhaven moet, zal wel nog kunnen gebruik maken van de Alfred Ronsestraat. De komende weken zal het havenverkeer vermoedelijk nog twee keer worden omgeleid via de Heistlaan.

Administratieve Sancties ivm Dieren toch unaniem goedgekeurd

Ondanks fikse opmerkingen van het Vlaams Belang in Knokke-Heist over de mediastunt van burgemeester Lippens rond het eventueel laten opruimen van de strandplasjes van viervoeters, werd de nieuwe Politieverordening op Dieren donderdagavond toch unaniem goedgekeurd. Immers het opruimen van hondenplasjes op het strand is enkel een aanbeveling. Een verplichting in die zin werd niet opgenomen in de verordening. Toch zou de burgemeester eventueel bereid zijn om schopjes ter beschikking te stellen van hondeneigenaars, “met het logo van Knokke-Heist erop”. Wel is Lippens van plan zeer streng te laten optreden tegen baasjes die de hondenpoep van hun dier niet opruimen. “De boete zal 250 euro bedragen ‘sans pardon’", aldus de burgemeester. Binnen enkele weken komt er een evaluatie van de nieuwe reglementering. “Properheid is ook op het strand ongelooflijk belangrijk voor de mensen”, aldus Lippens.

Oppositie niet blij met aanpassing retributie straatparkeren

Tijdens de gemeenteraad werd door de meerderheid een aanpassing goedgekeurd op het straatparkeren in de oranje zone. Vanaf 1 mei zal men in die zone ook tijdens de week parkeergeld moeten betalen. Op die manier wil men zorgen voor meer vrije parkeerplaatsen in de buurt van de winkelstraten. Inwoners en tweedeverblijvers kunnen met de maxi-parkeerkaart echter verder gratis in de oranje zone parkeren. Enkel tijdens de weekends, schoolvakanties en op feestdagen dienen zij 1 euro per dag te betalen. Open VLD-raadslid Kathleen van der Hooft vreest echter dat men het probleem enkel verschuift en dat het bestuur dan volgend jaar ook in de groene zone het hele jaar zal willen laten betalen. De partij stemde dan ook tegen. Het Vlaams Belang onthield zich. Mensen van buiten de gemeente die in Knokke-Heist werken kunnen straks door het aanschaffen van een werkabonnement goedkoop parkeren in de badstad. Rond het stadhuis van Knokke komt er verder een kleine blauwe zone met een parkeerduur van 30 minuten.

Jeroen De Beer uit Knokke-Heist in Nationaal Orkest van België

Naar aanleiding van hun 75ste verjaardag wilde het Nationaal Orkest van België enkele jonge talentvolle muzikanten uit het Deeltijds Kunstonderwijs laten meespelen met het orkest. Begin november nam Knokke-Heistenaar Jeroen De Beer deel aan de audities bij het NOB. Samen met Louis Ponseele uit Hoeke werden zij als enige Nederlandstalige kandidaten geselecteerd voor het project. Zij mochten nu, samen met nog 6 Franstalige strijkers, wekelijks gaan repeteren in Brussel bij de echte profmuzikanten. Onlangs mochten ze ook de concerten in het cultuurcentrum van Hasselt en in de Bozar in Brussel meespelen. Voor de twee zestienjarige muzikanten was dit een ongelooflijke ervaring. Jeroen startte zijn muzikale opleiding bij Hans Vermeersch aan deKunstacademie van Knokke-Heist en zet zijn vioolstudies nu al voor het zevende jaar verder bij Karel Ingelaere aan het stedelijk conservatorium van Brugge. Jeroen neemt regelmatig deel aan wedstrijden en volgde masterclasses bij Sigiswald Kuijken, Vegard Nilsen, Wouter Vossen en Yossif Ivanov.

Carnavalsnoep dit jaar niet te vreten?

Het Heistse carnaval zit duidelijk nog altijd in de lift. Dit jaar zijn er maar liefst 3 grote karren meer dan in 2011. Als je alle wagens achter elkaar plaatst heb je een rij van 896 meter lang! En daar zijn de groepen niet bijgeteld. Om na te gaan of de opgegeven lengte ook strookt met de werkelijkheid zal de politie metingen uitvoeren. Achteraf zal dan worden geëvalueerd en nagekeken of er een verband bestaat tussen de grootte van de wagens en eventuele "gaten" in de stoet. Alle karren hebben tegenwoordig een muziekinstallatie aan boord. Hoewel in het reglement duidelijke beperkingen zijn opgelegd wat het toegelaten volume aan decibels betreft blijft het (vooral voor kinderen) toch oppassen voor gehoorschade. Daarom zal Carnavalprins Yves de Eerste niet alleen honderden kilo's snoep uitgooien maar ook een duizendtal hippe en zeer kleurrijke oordopjes. Dat gebeurt op vraag van de gemeentelijke preventiedienst. In tegenstelling tot de snoep zijn de oordopjes enkel voor uitwendig gebruik, zegt Vrijdetijdscoördinator Jan Deroose.DE VOLGORDE VAN DE CARNAVALSTOET KUN JE HIER BEKIJKEN

Massaal brons voor Knokke-Heistse jongeren op JeugdOlympiade

In sporthal De Stormmeeuw werd de voorronde gehouden van de Jeugdolympiade. Dit is een nationale campagne waarbij dat jongeren tussen 10 en 14 jaar kunnen proberen om in het Olympische jaar een Olympische medaille te behalen in een bepaalde sporttak. In Knokke-Heist konden de jongeren een bronzen medaille in de wacht slepen voor hun prestatie op het vlak van atletiek, badminton, basketbal, gymnastiek, tennis en voetbal. Bij elke sporttak stonden 5 proeven op het programma waarvoor punten verdiend konden worden. Wie in een bepaalde sporttak op deze proeven minimum 30 punten behaalde, rijfde meteen een bronzen medaille binnen. De sportdienst mocht in totaal 114 bronzen medailles uitreiken, waarbij er vooral voor atletiek, basketbal en tennis heel goed gescoord werd. Op 28 april kan iedereen terecht in Roeselare voor de 2de ronde waarbij dat men kan proberen een zilveren medaille te behalen. Op 13 mei kan men vervolgens in Gent voor goud gaan.

Uitreiking brevetten gemachtigde opzichters in Knokke-Heist

Donderdagavond heeft burgemeester Graaf Leopold Lippens in het stadhuis van Heist de brevetten uitgereikt voor gemachtigd opzichter. Die werden behaald door de 25 cursisten die een opleiding volgden bij inspecteur Chris Van Wynsberghe van de Lokale Verkeerspolitie. In zijn openingswoord bedankte Lippens de nieuwe opzichters voor hun inzet. Volgens de burgemeester wordt het veilig begeleiden van kinderen in Engeland en Amerika gezien als de meest vriendelijke job in de samenleving. Hij stak z’n bewondering niet onder stoelen of banken voor de mensen die het elke dag weer waar maken in alle weer en wind. Samen met de schepenen Willems en Geerinckx overhandigde de burgemeester het diploma, de armband, het veiligheidshesje en de bijhorende verkeerslollipop aan nieuwe opzichters.


Volgende personen mogen zich voortaan op een kruispunt begeven om kinderen veilig over straat te loodsen:


VZW Duinhuisjes
Nathalie Berrewaerts, Martine Boey, Cynthia Brusselmans, Claudine Bursens, Natasja Cosman, Chantal De Groote, Isabelle Devlieghe, Chantal Jacobs, Anja Krebs, Wendy Mazure, Petra Mesuere, Saskia Scherrens, Carole Scrivens, Katrien Vandevelde, Angie Verbeure.

Gemeentebestuur Knokke-Heist (gemeentelijke scholen, muziekacademie, jeugdcultuur)
Marie-Christine Deschryver, Lore Dobbelaere, Christine Gheselle, Marie-José Vanbelle, Tina Verheye

Middenschool & Koninklijk Atheneum Zwinstede
Jurgen Cottignie, Christine Organe, Franky Schutz

Vrije basisschool Duinbergen
Ilse Vervisch

Vrije basisschool OLVO
Stephanie Mahieu

16.2.12

Geschiedenis van de Vlaamse Zeevisserij bekijken

In november vorig jaar kwamen 120 geïnteresseerden in de historiek van onze zeevisserij samen voor de studiedag “Vissen in het Verleden”. Het betrof een initiatief van het Vlaams Instituut voor de Zee en Onroerend Erfgoed. Wat de historici, archeologen en andere professionele experten, (ex-)vissers, heemkundigen en verzamelaars precies allemaal opdoken uit het verleden, kun je nu lezen in het abstractenboek van de studiedag (pdf). Deze informatiedag maakt deel uit van het project ‘Historiek van de Zeevisserij in Vlaanderen/België’, waarvan VLIZ en Onroerend Erfgoed de roergangers zijn. De doelgroep is iedereen die zich geroepen voelt een concrete inbreng te leveren rond de geschiedenis van de visserij op zee en het Schelde-estuarium, de status van de visbestanden, de aanvoer, vangsten en besomming, de evoluties in de vloot, de evoluties in het bewerken en bewaren van vis en de visconsumptie over de eeuwen heen.

Jaar lang geen doorgaand verkeer in Herenweg

Gedurende ruim een jaar zal in de Herenweg in Westkapelle geen doorgaand verkeer mogelijk zijn ter hoogte van de plaats waar het bedrijfsverzamelgebouw in aanbouw is. Het gebouw in de uitbreidingszone van ’t Walletje zou tegen de zomer van 2013 klaar zijn. Sporthal Molenhoek is bereikbaar vanuit de Westkapellestraat. Het landbouwbedrijf van boer Dendooven kan bereikt worden vanuit de Kalvekeetdijk. Fietsers kunnen vanuit de Kalvekeetdijk langs de nieuwe wegenis van het bedrijvenpark ‘t Walletje over het nieuwe brugje richting Westkapellestraat en het dorpscentrum van Westkapelle rijden en omgekeerd.

Filevorming voor onze kust

Het hernemen van de loodsdiensten zorgde donderdagnamiddag voor een opmerkelijk fenomeen voor onze kust. Niet minder dan 25 zeeschepen vertrokken rond de middag vanaf de kruispost A1 ter hoogte van Oostende richting de Scheldemonding, ten noordoosten van Knokke-Heist. Daardoor ontstond voor de Oostkust een ware file op zee. Door de prima weersomstandigheden deden zich evenwel geen problemen voor bij deze zelden geziene drukke opvaart via de Schelde richting Antwerpen en Gent. Uitgaand waren er slechts een tiental schepen. Rond de A1 lagen rond 14u donderdagnamiddag nog een tiental schepen te wachten op een loods. Ook die willen in de loop van de namiddag en avond naar hun bestemming doorvaren. Meevaller bij dit alles was alvast het feit dat zich tussen de wachtende schepen geen vaartuigen bevonden die wegens hun diepgang slechts beperkte manoeuvreerruimte hebben.

Ook Duinenkind op Dikketruiendag in het gareel tegen Pesten

Donderdag nam ook de Vrije Basisschool Duinenkind in Duinbergen deel aan de Dikketruiendag én de Move tegen Pesten. Hiermee sloeg de school twee vliegen in één klap voor een betere wereld. De achtste editie van de Dikketruiendag riep iedereen op om aandacht te besteden aan de klimaatverandering. 16 februari 2005 was precies de dag waarop het Kyotoprotocol in werking trad. De bedoeling van dit protocol is om de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, te verminderen. De verwarming een graadje lager zetten en een extra dikke trui aantrekken betekent minder co2-uitstoot, minder broeikasgassen en dus een beter milieu. Iedereen kan zijn steentje bijdragen. Dat hebben ze in VBS Duinenkind goed begrepen. Brahim en Ketnet-wrapster Charlotte lanceerden in januari de ‘Move Tegen Pesten’. Zij riepen leerlingen en leerkrachten op om op 16 februari om 13u30 massaal mee te doen met de Move Tegen Pesten. Deze oproep viel bij Duinenkind niet in dovemansoren, want alle kinderen van de school zongen en dansten op de Move. Samen met vele andere schoolkinderen in Vlaanderen toonden ze dat pesten niet OK is. Dat ze het uitgerekend op Dikketruiendag lekker warm kregen van het dansen was mooi meegenomen!

Zondag Vissershulde voor alle gebleven vissers

Zoals traditioneel op Carnavalzondag wordt in Heist op 19 februari ook de Vissershulde gehouden. Na een herdenkingsdienst volgt rond kwart voor 11 een indrukwekkende bloemenhulde op het Vissershuldeplein. Die wordt bijgewoond door heel wat prominenten en afgevaardigden van diverse verenigingen. Het evenement wordt muzikaal opgeluisterd door de Koninklijke Ceciliaharmonie. Vervolgens is er in de raadzaal van het Heistse stadhuis een receptie. Daar houdt burgemeester Graaf Leopold Lippens z’n jaarlijkse toespraak in verband met de zeevisserij. Dat gebeurt in aanwezigheid van reders, vissers en al wie zich verbonden voelt met de maritieme sector. De Vissershulde in Heist is bedoeld om de nagedachtenis te eren van alle “helden van de zee” uit onze regio. Als logo voor de Vissershulde werd dit keer een foto gebruikt van een reddingsboei van de Heist 14 “Ster der Zee”. Dat vaartuig van Berten Mussche (Vantorre) liep precies 70 jaar geleden onder de kust van Devon op een zeemijn. De drie opvarenden kwamen daarbij om het leven. Er kwamen toen zoveel gevluchte Belgische vissersfamilies naar de herdenkingsdienst, dat het stadsbestuur van Brixham zich verplicht zag om de rouwdienst in het Stadhuis te laten doorgaan. Er was toen ook een afvaardiging van de Belgische regering in ballingschap aanwezig.

Leefweek Scouts en Gidsen in Knokke

De JIN, de oudste leeftijdstak van de Scouts en Gidsen in Knokke, houdt deze week een leefweek in hun lokalen. Een week lang vervangen ze "thuis" door "lokaal”. Iedereen leeft zijn normale leventje, maar in plaats van nà school of nà het toneel naar huis te gaan, komen ze samen in het lokaal. De jongeren leren op eigen benen te staan in het dagdagelijkse leven. Naar de winkel gaan, eten koken, afwassen, het hoort allemaal tot het takenpakket van de jongeren op leefweek. Het is een gewone schoolweek, dus moet er ook gestudeerd worden, maar er is natuurlijk ook plaats voor ontspanning. Dit alles overgoten met een gemoedelijk scouts-sausje, maakt van deze vijfdaagse een zeer bijzondere week. Je kunt meer lezen over de leefweek op www.scoutsknokke.be

Gehoorschade vermijden ... ook met Carnaval!

Het gemeentebestuur waarschuwt alle Carnavalisten om zich te wapenen tegen gehoorschade. Eén uur op een dansvloer met een geluidsniveau van 100dB geeft namelijk kans op onherstelbare gehoorschade. Als men na een concert of fuif last heeft van oorsuizingen of een fluittoon heeft men al gehoorschade opgedaan. Eén op 5 Vlaamse jongeren lijdt aan gehoorverlies door overdreven blootstelling aan luide muziek of lawaai tijdens hun vrije tijd. In de laatste 10 jaar is het aantal jongeren met gehoorverlies gestegen met 12 %. Gehoorverlies gaat niet zomaar over. Door vriend te worden met ‘Wa zeg je?’ op Facebook, blijft men op de hoogte van wedstrijden, weetjes, acties en promoties in verband met gehoorschade.

Basisschool Het Anker bouwde een muur tegen pesten

In de lessen levensbeschouwing hebben de kinderen van de lagere school van Het Anker in de Pannenstraat in Heist een muur tegen pesten gebouwd. Tekstballonnen werden vol gepend met slogans of met meningen over pestgedrag. En de kleinsten mochten hun creativiteit botvieren op de boodschap: Iedereen anders, iedereen gelijk. De leerlingen uit het 2de leerjaar mochten de boodschap uitleggen: ‘We zien er allemaal anders uit, maar over één iets zijn we het eens: pesten is niet fijn! Zelfs de pesters vinden pesten niet leuk!’ Met deze actie willen de kinderen tonen wat ze van pesten vinden en zich engageren om er samen iets aan te doen. De antipestmuur werd zopas officieel geopend. Als toemaatje droeg Famke nog een gedicht voor dat eindigde met de zinnen: ‘Een wereld zonder pesten. Zal dat ooit bestaan? Als we samen gaan werken, krijgen we het wel gedaan!’ Deze actie krijgt nog een gevolg op het schoolfeest van 22 april. Dan brengen alle kinderen het Antipestlied ‘Hoe mooi’ en nodigen ze ouders en sympathisanten uit om mee te zingen en te dansen. Meer info over deze actie is te vinden op: www.yeti.be/iedereen.

Straks plaszand meenemen in Knokke-Heist?

Zoals bekend werd in het kader van het project Gemeentelijke Administratieve Sancties een nieuw ontwerp van “Politieverordening op Dieren” uitgewerkt. Een reeks inbreuken op deze verordening zullen bestraft worden met een zogeheten GAS-boete. Het gaat ondermeer om het voederen van vogels op het openbaar domein, het laden en lossen van rijdieren op de openbare weg en het niet aangelijnd houden van honden. Ook hondenbaasjes die de uitwerpselen van hun viervoeter niet opruimen of met hun dier op een verboden locatie vertoeven krijgen een dergelijke boete. Nieuw is dat honden naast het laagseizoen ook van 15 maart tot 15 oktober van 21u ’s avonds tot 9 u ’s ochtends vrij op het strand zullen mogen rondlopen. De hondeneigenaar moet wèl steeds de eventuele hondenpoep opruimen. In dat verband zit burgemeester Lippens verveeld met de plasjes die viervoeters op het strand plegen. Hij zou er voor te vinden zijn om dat bezoedelde zand eveneens te laten opscheppen en meenemen. "Zoals op sommige stranden in Amerika" zegt Lippens. Of dat echter niet in strijd is met het reglement dat verbiedt om zand van het strand mee te nemen is echter weer een andere vraag…


Foto: speciaal hondenstrand bij Coronado, San Diego.

Dikbetruide scholieren ook in het verweer tegen pesten

In zowat alle Knokke-Heistse scholen was het donderdag Dikketruiendag. Niet alleen ging de thermostaat een paar graden naar omlaag. In één adem werd ook de strijd aangebonden tegen het pesten. In de Keuvelhoekschool leerden de kinderen de voorbije weken het bijhorende lied “Move tegen Pesten” aan. Dat was ook het geval in de school van de Jef Mennekeslaan. Volgens directrice Katrien Cools wordt pestgedrag aangepakt met de No Blame methode. Daarbij wordt de pester niet beschuldigd of gestraft. Er wordt groepsdynamisch gewerkt. Via de invloed van de groepsleden wordt geprobeerd het pestprobleem op te lossen. Bij Olvo in Heist kreeg de Dikketruiendag ook een praktische invulling. Er werden mutsen gemaakt, tochthonden genaaid en zelfs een eigen miniradiator in elkaar geknutseld. In de volledige lagere school waren er verder “klasdoorbrekende workshops” in verband met energie.

VVW Heist eind maart op nieuwe locatie

De Vlaamse Vereniging voor Watersport in Heist pakt komend seizoen uit met een splinternieuw strandpaviljoen op de nieuwe locatie naast het Bosje van Heist, ter hoogte van de Anemonenlaan. Vanaf zaterdag 31 maart kunnen watersportliefhebbers er terecht. Alle lessen en sportkampen worden gehouden op deze nieuwe locatie. Het houten paviljoen is uitgerust met binnen- en buitendouches, verwarmde kleedkamers, een terras, een speeltuin en loungeruimte. De medewerkers van de VVW Heist starten in de paasvakantie reeds met de leden- en scholingswerking waaronder ook de strandgebonden V+ stages van de gemeente. Tijdens de 2 zomermaanden zijn er doorlopend sportkampen van maandag tot vrijdag. Alle kampen worden begeleid door VTS erkende lesgevers en op het einde van de stage krijgt men een internationaal erkend watersportpaspoort.Praktische info, prijzen en inschrijven: http://www.vvwheist.be/

Toegangsdeuren van station Knokke vernieuwd

De NMBS-Holding heeft de automatische toegangsdeuren van het station in Knokke vernieuwd. De glazen schuifdeuren waren enkele jaren geleden zwaar beschadigd door vandalen. In augustus vorig jaar schreef burgemeester Lippens al een kwade brief aan de directie van de spoorwegen om het probleem aan de orde te stellen. Dankzij de nieuwe automatische deuren kunnen reizigers met bagage of met beperkte mobiliteit nu opnieuw comfortabel gebruik maken van het station. Er is volgens de spoorwegen gezocht naar alternatieve oplossingen om de stationshal optimaal toegankelijk te maken. Na een uitgebreide studie is evenwel opnieuw gekozen voor bolvormige schuifdeuren. Ze beantwoorden volgens de NMBS het beste aan de gestelde functionele en architectonische vereisten. Het gaat om een investering van 20.000 euro.

Thermografische energieaudit

In Knokke-Heist controleert het bestuur bij middel een thermografische scanner momenteel hoe goed de gemeentelijke gebouwen geïsoleerd zijn. Daartoe worden met een Testo warmtebeeldcamera infrarood foto’s gemaakt van de panden in kwestie. Op deze foto's worden de temperatuurverschillen zichtbaar van de buitenkant van het gebouw. Op de zwakke plekken kunnen dan energiebesparende maatregelen worden getroffen. Het “Jeugd- en kunstencentrum De Marge” en “Sporthal De Stormmeeuw” halen volgens schepen van Leefmilieu Paul Geerinckx alvast goede isolatieresultaten. Het nieuwe toestel test naast de publieke gebouwen ook het sociaal patrimonium op zijn isolatiekwaliteit. “Voor de renovatie van het sociaal patrimonium voorziet minister Freya Vandenbossche immers 126 miljoen euro voor de renovatie van het sociaal patrimonium. Bovendien is er nog eens 28,5 miljoen euro vrijgemaakt voor de versnelde vervanging van enkel glas en verouderde verwarmingsinstallaties. Hierop wil de gemeente inspelen en indien mogelijk ook zelfs anticiperen.de overheid 125 miljoen euro. En ook 28 miljoen euro om versneld het enkel glas en oude verwarmingsinstallaties te vervangen”. Met de thermoscan worden ook alle woningen van de Sociale Huisvestingsmaatschappij t' Heist Best gecontroleerd. Een test in een nieuwe sociale woning in Heulebrug leidde alvast tot goede resultaten. De huurders van een huis bij een maatschappij voor sociale huisvesting (SHM) kunnen informatie geven over hun energieverbruik en een thermografische evaluatie vragen. Omgekeerd kan een huisvestingsmaatschappij een toeslag vragen indien de energiefactuur daalt door bepaalde investeringen. Vanaf 2013 wordt een korting gegeven aan de huurder van een huis, indien zijn woning slecht geïsoleerd is door de eigenaars. Een huurcorrectie is dus op komst.

Fraude met kilometerstanden

Twee autohandelaars uit Jabbeke en Knokke-Heist moesten zich woensdag verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Brugge. Ze pleegden fraude met de kilometerstand van een wagen die ze verkocht hadden. Ze vroegen de rechter om opschorting van straf. Eén van de autohandelaars betoonde spijt en wees er op dat hij nu gelukkig is dat een “car pass” het terugdraaien van de kilometers zinloos maakt. Volgens het Openbaar Ministerie is dit het laatste dossier over kilometerfraude. De correctionele rechter doet uitspraak op woensdag 21 maart.

15.2.12

Sensibiliseringsborden in Knokke-Heistse wijk

Sinds enige tijd geldt in de Heistse deelkern Heulebrug voor automobilisten een maximum snelheid van 30 km per uur. Deze zone 30 wordt ook duidelijk aangegeven. Om de bewoners van Heulebrug en ook mensen van buiten, die door de wijk passeren, verder te sensibiliseren werden nu ook “doe mee borden” geplaatst. Dat gebeurde op vraag van het Heulebrugcomité.

Witwassers veroordeeld

Twee Limburgse vastgoedmakelaars die al een tijdje in Knokke-Heist wonen zijn woensdag door de correctionele rechtbank in Hasselt veroordeeld wegens witwaspraktijken. De twee makelaars van 40 en 45 jaar kregen een celstraf van veertien maanden, waarvan de helft met uitstel, en een boete van 2.200 euro. Ook mogen ze 5 jaar het beroep van makelaar niet uitoefenen en werd 186.000 euro verbeurd verklaard. Het duo waste via hun vennootschap een bedrag van 100.000 euro wit en belegden het later in Spaans vastgoed. Het duo had voordien ook reeds geld van klanten voor eigen uitgaven benut en schreef ook ongedekte cheques uit.

Record aantal poezen geplaatst

In Knokke-Heist kregen vorig jaar een record aantal poezen een nieuwe eigenaar. Dat blijkt uit het jaarverslag van het dierenasiel van Dalkia in de Sluisstraat. In totaal konden liefst 186 katten en 112 honden geplaatst worden. Het asiel fungeert ook als pension voor dieren die er tegen betaling worden ondergebracht. In 2011 waren 112 honden en 26 poezen er tijdelijk op hotel. Verder werden 56 honden en 91 katten aan het asiel afgestaan. Het jaar werd afgesloten met een positief saldo van ruim 27.000 euro, waarvan contractueel de helft naar de gemeente gaat. Dit jaar zal het dierenasiel een container aankopen voor het in quarantaine plaatsen van nieuwe dieren. Het contract met de firma Dalkia loopt nog tot eind volgend jaar; de erkenning als dierenasiel tot 2019.

JCI Startersavond

Op donderdag 1 maart 2012 organiseert JCI Knokke-Heist een infoavond voor -al dan niet beginnende- ondernemers, of voor mensen die met het idee spelen iets op te starten. De avond wordt gehouden van 19 tot 21u in de showroom van Garage Demeyere in de Westkappellestraat. Men kan er ongedwongen vragen stellen over verschillende onderwerpen aan diverse experten. Aanwezige adviseurs zijn onder andere een boekhouder, een internet- en communicatiedienstverlener, een bankadviseur, een sociale verzekeringskas, een dienstverlener voor personeelsadministratie, enz. Verder komt ook David Maenhout van chocoladeboetiek "Chocolatier M" zijn opmerkelijk verhaal brengen. Op amper vijf jaar slaagde hij erin een praline zaak uit het niets op te bouwen tot een onderneming met een indrukwekkende internationale klantenportefeuille. Aangezien maatschappelijk en ecologisch verantwoord ondernemen steeds belangrijker wordt, werd gekozen om het evenement te laten plaats hebben bij Garage Demeyere, één van de vijf verdeelpunten in ons land van de elektrische Nissan Leaf. JCI Knokke-Heist is een lokale afdeling van een wereldwijd vertakte vereniging voor actieve en ondernemende jong volwassenen tussen 18 en 40 jaar. Meer informatie is te vinden op www.jcikh.be/startersavond

“Maurice Lippens deed geen onjuiste mededelingen”

Fortis en de ex-toplui Jean-Paul Votron en Gilbert Mittler hebben in mei en juni 2008 de beleggers meermaals misleid. Dat heeft de rechtbank in het Nederlandse Utrecht geoordeeld. Maurice Lippens is niet aansprakelijk gesteld. Voormalig non-executive voorzitter van het bestuur Maurice Lippens heeft volgens de rechtbank “zelf geen onjuiste mededelingen gedaan. Omdat hij meer op afstand van het dagelijks bestuur stond, kan hem van de mededelingen van anderen en van het niet openbaar maken van koersgevoelige informatie geen ernstig persoonlijk verwijt worden gemaakt", luidt het. Voor eventuele schadevergoedingen is een aparte procedure vereist.

Schooltje Ramskapelle wint Carnaval tekenwedstrijd

Dinsdag werden in de diverse scholen in Knokke-Heist de winnaars bekend gemaakt van de jaarlijkse Carnaval tekenwedstrijd. Het thema was dit keer de Olympische Spelen in Londen. Tussen de meer dan 50 inzendingen zaten ook nu weer heel wat originele werkstukjes. De bijdrage van de kleuters uit Ramskapelle kon de jury het meest bekoren. Heel origineel bedachten ze een special editie van de “Daily Mail” waarin ieder kind een cartoon tekende met daarin de afbeelding van zijn of haar meest favoriete sport. De prijzen worden nu vrijdag overhandigd aan de winnende klassen.

De Volledige uitslag:

CAT. A (kleuters)
1e ' t Schooltje Ramskapelle (1-2-3- kleuter) Juffen Brigitte & Kathleen + HOOFDWINNAAR
2e De Vonk (2-3 kleuter) Juf Linda Baeckelandt
3e Heilig Hartschool (2e kleuter) Juf Kristien Vermeersch)
CAT. B (1e & 2e leerjaar)
1e Zwinstede (1e) Juf Sylvie Strubbe
2e Windekind (1e) Juffen Stephanie & Eline
3e OLVO Ramskapelle (1e & 2e lj) Juf Roos Lambrecht
CAT. C (3e & 4e leerjaar)
1e Duinenkind (3e) Juf Anne Goethals
2e OLVO Heist (3A) Juf Veerle Pinsart
3e Heilig Hartschool (4A) Juf Cindy Demon
CAT. D (5e & 6e leerjaar)
1e OLVO (6A) P. Willems & F. Ghyssaert
2e OLVO (6B) Juf Petra Thillo
3e De Vuurtoren (OGP) Raes Rudy

Meer textiel ingezameld

Vorig jaar werd in Knokke-Heist ruim 184 ton textiel ingezameld. Dat is bijna 7 ton méér dan in 2010. Daarmee wordt de stijgende trend verder gezet. In 2005 werd amper 111 ton textiel opgehaald; dus op 7 jaar tijd een stijging met 65 procent. Voor het inzamelen van kledij heeft Knokke-Heist een overeenkomst met gespecialiseerde organisaties. Voor thuisophaling doet men een beroep op het Vlaams Inzamelcentrum Textiel en het BKI. Er wordt in de gemeente uiteraard ook ingezameld bij middel van kledingcontainers.

Treinshuttle van Zeebrugge naar Noord-Franse Dourges van start

Woensdagmorgen is de regelmatige containershuttle per spoor vanuit Zeebrugge naar Dourges in Noord-Frankrijk van start gegaan. Vorige maand werd een convenant in die zin ondertekend. De treinshuttle is een initiatief van PortConnect (dochter van MBZ), APM Terminals Zeebrugge, PSA Zeebrugge, Inter Ferry Boats en Naviland Cargo. Deze laatste twee verzorgen het spoorvervoer. De dienst zal drie maal per week heen en weer sporen tussen Zeebrugge en het trimodale platform Delta 3 in Dourges. In Zeebrugge laadt en lost de trein bij Container Handling Zeebrugge, APM Terminals en P&O Ferries. Er wordt gemikt op deepsea- en shortsea-containers. Dourges ligt strategisch in een Europese distributie- en industriële regio, op de verkeersas Rijsel - Parijs. Vanuit Dourges kan de containerlading ook sporen naar bestemmingen in Zuid-Europa zoals Bordeaux, Lyon, Toulouse en Barcelona … Het convenant stipuleert dat de treinshuttle een multi-user-dienst is. De dienst staat ter beschikking van de gehele markt. De opstart van de nieuwe treinverbinding kadert binnen de hinterlandstrategie van de Zeebrugse haven, waarbij de haven ‘de lading volgt’. Vooral in de containersector beslissen rederijen om hun almaar grotere schepen te laten aanmeren in havens waar voldoende lading aanwezig is. “Zeebrugge zet dus volop in op de ontwikkeling van logistieke platformen in het zogeheten eigen hinterland, in dit geval Noord-Frankrijk”, aldus havenvoorzitter Joachim Coens.

Deel Knokkestraat in Heist onderbroken

In opdracht van het Agentschap Wegen & Verkeer zullen in Heist de bomen gesnoeid worden in het parkje langs de noordzijde van de Knokkestraat, tussen de Polderstraat en de Pannenstraat. De werken gaan op maandag 27 februari van start. Om veiligheidsredenen zal het straatdeel in kwestie tijdens de werkuren voor het verkeer worden afgesloten. Het verkeer uit de richting Knokke zal omgeleid worden via de Krommedijk naar de Elizabetlaan. Uit de richting van Heist zal het verkeer via De Rampe eveneens naar de Elizabetlaan afgevoerd worden. Het Matrozenplein blijft toegankelijk via de Knokkestraat, komende uit de richting van Heist. In de Peter Benoitlaan en Zuidstraat zal enkel plaatselijk verkeer, komende uit de richting van de Emanuel Hielstraat, toegelaten zijn. De werken zullen duren tot uiterlijk vrijdag 9 maart. Tijdens het weekend wordt niet gewerkt. Voor de duur van de werken zal het tijdens de weekdagen verboden zijn om in dit gedeelte van de Knokkestraat en op De Rampe te parkeren.

Van Rysselberghestraat afgesloten

Omwille van werkzaamheden voor een rioolaansluiting zal in Knokke de Van Rysselberghestraat tijdelijk afgesloten zijn. Dat is het geval vanaf woensdag 15 tot uiterlijk vrijdag 17 februari.

Stevige strijd verwacht

Op de Mountainbike Beach Challenge die op zondag 26 februari verreden wordt in Knokke-Heist zal sportief alvast een verbeten strijd geleverd worden. Bij afwezigheid van titelverdediger Kevin Van Hoovels wordt namelijk een open strijd verwacht tussen de zandspecialisten en oud-winnaars Nico Berckmans en Bjorn Rondelez en bikers in vorm Nicolas Vermeulen en noorderbuur Bram Rood. Bij de dames mag titelverdedigster Joyce Vanderbeken meer dan stevig weerwerk verwachten van Gita Michiels, die met grote overmacht de Blankenbergse Strand- en Duinenrace won. De grote vraag is ook wie zich tot strandbikester en strandbiker 2012 mag kronen in het kader van het samenwerkingsverband tussen de strandraces van Blankenberge en Knokke-Heist.

14.2.12

Vidar terug in thuishaven

Het vissersvaartuig B462 Vidar is dinsdag in Zeebrugge teruggekeerd. Dat is het schip waarop tien dagen geleden matroos Kevin Despiegelaere uit liefdesverdriet te water ging. Na het drama is het vaartuig in Zuid-Wales Milford Haven binnengelopen om een verklaring aan de politie af te leggen. Nadien is de bemanning opnieuw uitgevaren om te vissen, mede in de hoop dat ze hun gebleven scheepsgezel nog zouden kunnen bergen. De voorbije dagen heeft de bemanning onder mekaar geprobeerd om het zware trauma te verwerken. Tijdens de Vissershulde -komende zondag in Heist- zal het op zee blijven van de 20-jarige Kevin Despiegelaere centraal staan.

Oudstdienende medewerker OCMW met pensioen

In Knokke-Heist is dinsdag na bijna 40 jaar dienst de steunpilaar van de thuiszorgdiensten met pensioen gegaan. Marianne Vermeille trad op 1 januari 1974 in dienst bij het toenmalige COO in de badstad. Haar eerste werkdag startte in een onopvallend pand in de Herfststraat in Heist. Meestal kwamen mensen toen om bons voor steun in natura, zoals kolen, brood en vlees. Marianne maakte de gedaanteverwisseling naar het OCMW mee en de start van de wet op het bestaansminimum. Ze “diende” onder vijf verschillende voorzitters: Robert De Corte, Joseph Lierman, Kathleen van der Hooft, André Rosseel en Annie Vandenbussche. Marianne stuurde de poetsvrouwen aan en was de contactpersoon voor de bejaarde of hun familie. Alle verplaatsingen deed ze door weer en wind per fiets. Marianne startte tevens de dienst warme maaltijden op. Vrij recent zette ze mede haar schouders onder de uitbouw van het thuiszorgplatform Knokke-Heist. Dat gebeurde met de organisatie van het zorgoverleg tussen de professionele zorgverstrekkers, mantelzorgers en de betrokken persoon. Marianne nam afscheid in het opvallende torengebouw van het Sociaal Huis in Heulebrug waarin meer dan 80 collega’s van diverse welzijnsdiensten hun kantoor hebben.
Een fotoreportage van Christel Bedert zie je HIER.

Twee bussen Knokke-Heistse supporters voor Maxine

Maxine Eeckeloo uit Westkapelle, één van de muzikale poulains van Jasper Steverlynck, is vrijdagavond live te zien en vooral te horen in “The Voice van Vlaanderen” op VTM. In Knokke-Heist loopt momenteel een grote promocampagne om de bevolking te stimuleren om per sms te stemmen voor de 19-jarige studente verpleegkunde. In alle deelgemeenten hangen affiches en ook op de gemeentelijke digitale videopanelen lacht de muzikale ster de voorbijgangers vriendelijk toe in het straatbeeld. Vrijdagnamiddag vertrekken 2 bussen met supporters, allemaal getooid in het oranje-zwart van VV Westkapelle, naar de VTM-studio’s in Vilvoorde. Het gemeentebestuur vraagt inwoners en tweedeverblijvers om vrijdag 17 februari vanaf 20.45 uur masssaal af te stemmen op VTM en te sms’en naar 6677 met vermelding “Maxine”.

’t WestVlams Gemiengeld Vintekoor

Op vrijdag 17 februari om 20 uur is in Knokke-Heist het “Westvlams Gemiengeld Vintekoor” te gast in de schouwburg van het Cultuurcentrum Scharpoord. Dat gebeurt op uitnodiging van het Davidsfonds. Veertien “gemiengelde” venten die al 10 jaar op de meest diverse Vlaamse podia stonden. Het West-Vlaams bekt goed als zangtaal, de melodieën blijven hangen en de danspasjes zijn eigenwijs uitgevoerd. Ambiance met (k)luchtig muzikaal mannenvolk dus.

Blokken blijven Dudzelestraat onveilig maken

Langs de Dudzelestraat in Knokke-Heist blijven de afscheidingsblokken langs de weg ongevallen veroorzaken. Maandagavond omstreeks 22 u was het weer raak. Een zware personenwagen week iets te veel uit naar rechts, raakte de blokken en ging over kop. De bestuurder kwam er als bij wonder met de schrik vanaf. Een paar van de blokken zijn wel gesneuveld.

Nieuw onderzoek mogelijke Zwinverzanding door Cadzandse jachthaven

In Zeeland buigt het Waterschap Scheldestromen zich momenteel over de opmerkingen van het gemeentebestuur van Knokke-Heist in verband met plannen voor de aanleg van strekdammen in Cadzand-Bad. Initiatiefnemer, de Stichting Promotie Cadzand, wil in samenhang met het Nederlandse Kustversterkingsplan het vroegere haventje in Cadzand-Bad uitbouwen tot een jachthaven bij middel van een strekdam die twee- à driehonderd meter in zee loopt. Deskundigen in ons land zijn van oordeel, dat door de aanleg van een dergelijke dam het Zwin “nog meer en vlugger” zal verzanden. Toen plannen voor veel kortere dammen een paar jaar geleden gemaakt werden, werd een Milieu Effect Rapportage opgesteld. "Uit dat onderzoek bleek dat er geen sprake van verzanding in de omgeving zal zijn", verklaart waterschapsbestuurder Guiljam van der Schelde. Nu men echter een jachthaven wil realiseren worden de dammen langer en één ervan krijgt een bocht. Een deel van de Milieu Effect Rapportage zal nu opnieuw gedaan worden met de nieuwe gegevens als basis, aldus van der Schelde.

Reglementen voor een veilig Carnaval

In Knokke-Heist zijn in de aanloop naar Carnaval een aantal politiereglementen uitgevaardigd om de carnavalviering veiliger te maken. Alle wagenbouwers kregen een uitgebreid ‘Karrenreglement’, dat de vlotheid van de stoet en vooral de veiligheid van de carnavalvierders en toeschouwers moet garanderen. De bestuurder van een carnavalswagen houdt zich aan de bepalingen van het verkeersreglement. Ze rijden nuchter! Het is verboden de geluidsversterking van praalwagens na middernacht te gebruiken buiten de feestzone. De carnavalisten gebruiken tijdens de stoet de urinoirs die langs het parcours zijn geplaatst. Na de parade gebruiken ze de toiletten in cafés en toiletwagens. Portalen en brievenbussen zijn geen openbaar wc! Het is verboden licht ontvlambare vloeistoffen en gemakkelijk brandbare materialen bij te hebben. De officieel ingeschreven groepen kunnen tijdens de zondagstoet de brandstof voor de generator van hun praalwagen bijvullen in de pitstop van het Stadion De Taeye. In de stoet geldt een absoluut verbod op glazen recipiënten. Alleen blik en plastieken, kartonnen of kunststoffen bekers worden toegestaan. Het achterlaten op de openbare weg van glas, breekbare materialen of andere recipiënten die snijwonden kunnen veroorzaken, is verboden. Winkels en cafés in de feestzone mogen van 20.00 uur tot 08.00 uur geen drank in glazen recipiënten verkopen. Voor de 1ste keer worden ook de hoogte en lengte van de praalwagens gecontroleerd. De maximum hoogte is 4,5 meter. Karren die deze hoogte overschrijden, komen niet in aanmerking voor de klassering en het prijzengeld. Ook is er een verbod op het gooien van snoep en voorwerpen buiten de trottoirs... Overtredingen zullen punten kosten bij de jurering. Enkele politie-inspecteurs kiezen ook dit jaar voor een kleurrijk kostuum. Undercover houden ze een extra oogje in het zeil. De hulpdiensten organiseren weer een Bijzonder Nood- en Interventieplan. Waar nodig zullen voldoende mensen van de diverse hulpdiensten paraat staan.

Het traject van de zondagstoet:14.30 uur: Maes en Boereboomplein – Koudekerkelaan – Stationsplein (opstelling), Bondgenotenlaan, Kursaalstraat, Knokkestraat, Moefe, Pannenstraat, Krommedijk, Elizabetlaan zuid, Graaf d’Ursellaan, Elizabetlaan, Heistlaan, Maes en Boereboomplein.
Het traject van de dinsdagstoet: 20 uur: Maes en Boereboomplein, Marktstraat, Westkapellestraat, Noordstraat, Pannenstraat, Knokkestraat, Kursaalstraat, Bondgenotenlaan, Stationsplein, Koudekerkelaan, Maes en Boereboomplein.Er geldt een parkeer- en verkeersverbod, zondag van 8 (parkeren) en 12 (verkeer) tot 19 uur, en dinsdag van 19 tot 22 uur op het traject van de stoeten. Eveneens parkeerverbod in Heistlaan vanaf Eieburg tot Koudekerkelaan, Vuurkruisersstraat en Anemonenlaan. In een aantal aanliggende straten geldt eveneens rijverbod, of afwijking in rijrichting.

Stakingshinder voor scheepvaart

In onze regio ondervond de haven van Zeebrugge en het verkeer op de Westerschelde hinder vanwege actievoering door de verkeersleiders, redediensten en de Vlaamse loodsen. Na de nachtelijke staking werd door de diensten vervolgens uitsluitend volgens het boekje gewerkt, wat eveneens voor een vertraagde afwikkeling van het scheepsverkeer zorgde. Bijgevolg lagen dinsdag voor de kust een handvol schepen te wachten om de Schelde op te varen of om in Zeebrugge behandeld te worden. Met de actie protesteren de diensten tegen de pensioenhervormingen van de regering.