27.12.08

Comazuipen probleem bij Sluise jongeren

In onze buurprovincie zijn het de jongeren uit Sluis die het meest aan ‘comazuipen’ doen. Tijdens het zogeheten binge-drinken wordt veel alcohol in korte tijd genuttigd. Dat blijkt uit een preventie-onderzoek. Verder is depressie een veel voorkomende psychische stoornis in de regio vlak over de grens. Ook hebben relatief veel jongeren in Zeeuws-Vlaanderen zelfmoordgedachten. Verder voelt 19 procent van de ouderen in Sluis zich psychisch ongezond. Ongeveer de helft van de ouderen geeft aan eenzaam te zijn.

Rederscentrale noemt begin 2009 ' een verademing’

Wegens de redelijke quota voor volgend jaar en het meer acceptabele niveau van de brandstofprijzen noemt de Belgische Rederscentrale de start van 2009 'een verademing in vergelijking met het zware jaar 2008'. ,,Met een status-quo van de algemene hoeveelheid gequoteerde vis die we mogen vangen, kunnen we niet ontevreden zijn", zegt Urbain Wintein, de Knokke-Heistse voorzitter van de Rederscentrale. Voor de start van de visserijraad werd door de Rederscentrale gevreesd dat de recente herziening van het kabeljauwherstelplan tot een gevoelige vermindering kon leiden van het aantal dagen dat een schip op zee mag doorbrengen. Met een uiteindelijke daling van 5 à 10 procent, zijn ook hier eventuele ernstige gevolgen grotendeels vermeden.

25.12.08

Zwaar ongeval in Lippenslaan kerstdagochtend

Kerstdagvoormiddag rond 8.20u heeft zich in de Lippenslaan een zwaar en spectaculair ongeval voorgedaan. Daarbij is een zeewaarts rijdende wagen uit de richting Verweeplein net voor het Frans Desmidtplein over de middenberm gevlogen en op het tegenliggende rijvak terecht gekomen. Daarbij werd een parkeermeter gesloopt. Bij het passeren van de middenberm ontsnapten twee geparkeerde wagens op het nippertje. De op hol geslagen wagen is uiteindelijk aan de overkant van de Lippenslaan op het brede voetpad tot stilstand gekomen tegen de gevel van twee handelszaken. De chauffeur van de auto is in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis. De wagen, een Hyundai Excell, werd bestuurd door een man woonachtig in de Lippenslaan. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de omstandigheden van het ongeval. Ook het parket deed vervolgens de nodige vaststellingen. De man is later in het ziekenhuis overleden.

Mogelijke uitbreiding van de havenbus naar Knokke-Heist en Blankenberge

Vlaamse Minister van Mobiliteit Van Brempt is bereid om te onderzoeken of de havenbus tussen Brugge en Zeebrugge kan worden doorgetrokken naar Knokke-Heist en Blankenberge. De mededeling kwam er na vragen vanwege Vlaams Parlementslid Patrick De Klerck. Vele bedrijven in de haven van Zeebrugge zijn moeilijk bereikbaar via het openbaar vervoer. Daarbij is het openbaar vervoer van en naar onze kusthaven enkel een optie voor de dagploegen of de bedienden.

24.12.08

Rendierige Dokwerker wenst iedereen Prettige Feestdagen


Krank

Tijdens het eerste weekend van het nieuwe jaar pakt het Cultuurcentrum uit met ‘Krank’. Het wordt een zogeheten ode aan de ‘overbodige man’. Acteur Rik Verheye brengt het verhaal van een jonge man, die beslist om uit de wereld te stappen. Voor hij dat doet wil hij nog één keer -en voor de laatste keer- al zijn bedenkingen, verhalen, trauma’s en angsten spuien. Hij doet dat op de planken in Scharpoord. In deze cabaretmonoloog brengt Verheye humor met een bittere nasmaak. De 22-jarige Knokke-Heistse acteur is bezig aan zijn Masterjaar 'Toneelklas Dora van der Groen' van het Herman Teirlinckinstituut in Antwerpen. ‘Krank’ is te zien op zaterdag 3 en zondag 4 januari, telkens om 20.30 uur, in het Cultuurcentrum.


Voor tickets en info: Cultuurcentrum Scharpoord, Meerlaan 32, T: 050/630 430, cc.ticket@knokke-heist.be of www.ccknokke-heist.be

Kinderen moeten in Park 58 kunnen blijven spelen

Knokke-Heist wil voorwaarden stellen bij het plan van Natuurpunt om een erkenning tot natuurreservaat in te dienen voor Park 58. De materie werd aangekaart naar aanleiding van het verlengen van de beheersovereenkomst voor het park. Door de overeenkomst zal Natuurpunt er ook in de toekomst voor kunnen zorgen dat het park terug wordt omgevormd tot een duinbos. Burgemeester Lippens wil echter vermijden, dat de natuurorganisatie op termijn kinderen zou verbieden om in het park te spelen. Men wil situaties zoals in het Koningsbos voorkomen, aldus de burgemeester.

Rigoletto speelt 'Babbo Natale' voor mensen die het moeilijk hebben

Ook dit jaar bereidt het Italiaans restaurant Rigoletto uit de Lippenslaan helemaal gratis 350 kerstmaaltijden voor mensen die daar zelf niet kunnen voor zorgen. De voorbije weken kregen de mensen die in aanmerking komen een brief met de nodige uitleg. Ze konden telefonisch hun bestelling doorgeven. De maaltijden werden woensdagnamiddag door een aantal vrijwilligers aan huis gebracht. Feest dus voor alleenstaanden en gezinnen die het anders met veel minder hadden moeten stellen. En een welverdiende pluim voor iedereen die jaarlijks belangeloos aan de organisatie meewerkt.

Loop van de Bevolking

Meer informatie over geboorten en overlijdens in de voorbije week vind je HIER.

Kringwinkel verwerkt ook overtollige feestkilo’s

Vanaf zaterdag 10 januari pakt De Kringwinkel ’t Rad in de Kursaalstraat in Heist uit met een speciale actie. Die is bedoeld voor mensen die overtollige feestkilo’s weer willen kwijtraken. Daartoe wordt een week lang een ruime keus fitnesstoestellen aangeboden van hometrainers tot roeitoestellen en halters. De toestellen variëren van erg recente apparaten met ingebouwde computers tot modellen in hippe kleuren uit de jaren 60. Speciaal voor de gelegenheid wordt in de Kringwinkel een fitnesszaal ingericht waar men alle toestellen rustig kan uitproberen.

Nieuwe havensleepboot

In Zeebrugge heeft de 'Unie van Redding- en Sleepdienst' haar sleepbotenvloot uitgebreid met de Union Topaz. Het schip werd in Spanje gebouwd op de scheepswerven Astilleros Armon. Het vaartuig meet bijna 500 brutto register ton en heeft een officiële paaltrekkracht (bollard pull) van 66 ton. De Topaz is een zusterschip van de Union Onyx, die twee maanden geleden werd in dienst genomen. Met deze nieuwe investering rondt URS haar vernieuwingsprogramma van de Zeebrugse vloot af. Onze kusthaven heeft nu de sterkste en modernste sleepbotenvloot in het zeegebied van Hamburg tot Le Havre. De krachtige sleepboten zijn nodig om de steeds groter wordende containerschepen aan te kunnen die Zeebrugge binnenlopen.

Faillissementen in de Regio

De rechtbank van koophandel in Brugge heeft een aantal handelszaken failliet verklaard. Daaronder ook een paar bedrijven in onze regio. In Heist ging het om de bvba Videme. Deze firma baatte een voedingszaak uit in de Graaf d' Ursellaan. Johan Martens werd aangesteld tot curator. In Zeebrugge werd de bvba Raf failliet verklaard. Deze firma runde op de Zeedijk een horecazaak. De Brugse advocaat Francis Missault fungeert als curator.

23.12.08

Nieuw concept voor Nederlandse Zwindeel

Sluis wil volgend jaar een nieuw concept ontwikkelen voor het bezoekerscentrum aan de Nederlandse kant van Het Zwin. Er zou daartoe worden samengewerkt met andere instanties zoals Het Zeeuwse Landschap en de provincie Zeeland. Ook afspraken met Het Zwin in Knokke-Heist staan op de agenda. Om de weg te effenen voor de nieuwe invulling van het bezoekerscentrum werd conservator Jerry de Block na 22 jaar dienst de laan uitgestuurd. Dat heeft reeds geleid tot felle reacties bij het nog steeds rommelende gemeentebestuur in onze buurgemeente.

Extra subsidie Toerisme terug naar Af

Het berekenen van de gemeentelijke werkingssubsidies van de vzw Toerisme in Knokke-Heist gebeurt niet volgens de regels van de boekhoudkunst. Daar werd het college op gewezen door Open-VLD-raadslid Frank Naert. Hij verduidelijkte dat het plan om de werkingssubsidie voor 2008 te verhogen met ca. 160.000 € in strijd was met een eerder goedgekeurde beheersovereenkomst. Ook omvatte dat bedrag afschrijvingskosten voor het gebouw. Dat is echter geen uitgave. Ook werd een bedrag van ruim 98.000 € voor het kuisen van het toerismebureau in vraag gesteld. Het gemeentebestuur gaat nu een en ander herbekijken.

Weg- en tramwerken

Tot dinsdag 6 januari wordt de rijrichting in de Nestor de Tièrestraat, tussen de Lippenslaan en de Paul Parmentierlaan in Knokke omgekeerd. Het kruispunt van de Tièrestraat met de Parmentierlaan is tijdens de kerstvakantie immers open voor het verkeer. De Parmentierlaan blijft in de kerstvakantie tussen Boudewijnlaan en Abraham Hansplein afgesloten. Inmiddels zijn de tramoverwegen aan de Heistlaan en het Heldenplein weer opengesteld. Minder goed nieuws is er over de voetgangerstunnel onder de Natiënlaan in Westkapelle. Wegens de weersomstandigheden en mechanische problemen raakte de tunnel niet afgewerkt tegen het eindejaarsverlof en blijft dicht tot 16 januari.

Veertig procent van Noordzee kan zeereservaat worden zegt Greenpeace

De Vlakte van Raan in de monding van de Schelde benoorden Knokke-Heist is één van de vier kwetsbare natuurgebieden die maandag door onze noorderburen bij de Europese Commissie zijn aangemeld voor meer bescherming. Ook aangemerkt voor bescherming is onder meer de Doggersbank, die eeuwenlang een bekende visgrond was voor de Vlaamse vissers. De gebieden in kwestie kunnen nu uiterlijk in 2010 worden aangewezen als zeereservaat. Greenpeace is blij met deze stap. 'Het is een beginnetje', meldt de woordvoerster van de milieugroepering. Wat Greenpeace betreft zou 40 procent van de Noordzee zeereservaat kunnen worden.

Spoorovergang voor landbouwers in Duinbergen langer afgesloten

Spoorwerkzaamheden tussen Heist en Knokke duren dubbel zo lang als oorspronkelijk gepland. Dat heeft Infrabel meegedeeld. Dat is de maatschappij die de sporen beheert voor de NMBS. Als gevolg blijft de spoorwegovergang voor landbouwers in Duinbergen nog tot eind januari afgesloten. De werken hadden al op 19 december moeten zijn afgesloten. Het vervangen van de dwarsliggers op het traject moet het rijcomfort verbeteren en het passeren van de treinen iets minder lawaaierig maken. De landbouwers kunnen tijdelijk hun gronden achter de spoorweg bereiken via de uitbatingsweg aan de andere kant van het spoor.

22.12.08

Zeebrugge wist in 2008 de klappen nog op te vangen

Ondanks de wereldwijde economische terugval heeft Zeebrugge dit jaar zowat evenveel goederen behandeld als in 2007. De totale trafiek zal namelijk op circa 42 miljoen ton uitkomen. De daling bij de rijdende vracht kon opgevangen worden door de groei van de containertrafiek. Ondanks een geslonken aantal kon onze kusthaven zich voorlopig ook handhaven als ’s werelds belangrijkste distributiehaven voor nieuwe wagens. De crisis is in Zeebrugge flink voelbaar bij de roll-on roll-off trafiek. Vooral het roro-verkeer naar Groot-Brittannië kreeg vanaf juni klappen. Dat werd nog erger in september toen de regelmatige verbinding van Zeebrugge naar het Schotse Rosyth werd stopgezet. Dat de containertrafiek het goed blijft doen heeft vooral te maken met het feit dat de haven de grootste containerschepen ter wereld vlot kan ontvangen. Voor het eerst sinds 1997 daalde het aantal verscheepte nieuwe wagens in Zeebrugge. Het werden er 2,06 miljoen of 6,8 procent minder dan in 2007. Sinds oktober daalde het aantal behandelde nieuwe wagens peilsnel. Toch blijft Zeebrugge de grootste distributiehaven voor nieuwe wagens. In 2007 was er in Zeebrugge nog een stijging van 14,8 procent bij de nieuwe wagens.

Baardvleermuis voelt zich in Zwinbunker thuis

In de vleermuisbunker van het Zwin overwintert momenteel een baardvleermuis. Bob Vandendriessche van de Vleermuiswerkgroep van Natuurpunt heeft het diertje geïdentificeerd tijdens zijn jaarlijkse controle van de bunker. Baardvleermuizen slapen van oktober tot maart. De paring begint in de herfst en duurt tot het voorjaar (dus ook tijdens de winterslaapperiode). In de zomer gaan de baardvleermuizen in de vroege schemering op jacht. Tot hun jachtgebied behoren parken, tuinen, beken, maar ook weiden en bossen. Ze eten allerlei insecten.

Aquafin beveiligt Knokke tegen overstroming

In Knokke start Aquafin op dinsdag 6 januari met het beveiligen van de deelgemeente tegen verdere wateroverlast. Dat gebeurt door de aanleg van een bufferbekken, een pompstation en vooroeverbekken in de Nieuwstraat ter hoogte van de Zes Bochten. Het is de bedoeling dat het teveel aan oppervlaktewater, dat zich bij hevige regenval in de collectoren verzamelt eerst terechtkomt in een bufferbekken. Een pompstation sluist dit water dan door richting vooroeverbekken. Daarna komt het pas in de Isabellavaart terecht. Dankzij deze vertraagde afvoer kan het waterpeil in het rioleringsnet beter onder controle gehouden worden. Dat verkleint de kans op wateroverlast in de bebouwde kommen. De werkzaamheden zullen 14 maanden duren en kosten bijna 2 miljoen euro.

Nachtwinkels en geluidsoverlast aan banden met Carnaval

De gemeenteraad heeft de veiligheidsmaatregelen voor de carnavalstijd goedgekeurd. Nieuw is daarbij het verbod op de verkoop van alcohol in de nachtwinkels in de feest- en carnavalperiode tussen 8u ’s avonds en 8u ’s morgens. In de feestzone mag gedurende de carnavalviering niet in glazen recipiënten geschonken worden. De voorzitter van de Carnavalraad Veronique Engelrelst zal in dat verband de komende weken overleg plegen met alle uitbaters van herbergen. Mogelijk komt het tot de gezamenlijke aankoop van stevige plastic drankbekers. Verder zal met Carnaval op maandag- en woensdagnacht vanaf middernacht een verbod gelden op het gebruik van de geluidsversterking op de praalwagens. Ook bij het kerstdorp in Knokke zal trouwens toezicht gehouden worden op het nuttigen van alcohol uit meegebrachte flessen. In dat verband werden volgens burgemeester Lippens reeds een aantal pvs opgemaakt.

Dienstverlening Eindejaarsperiode

Op 24 en 31 december sluiten in Knokke-Heist de stadhuizen en CC Scharpoord om 16 uur. Op 25 en 26 december zijn de stadhuizen dicht, alsook op 1 en 2 januari. Burgerzaken is open op zaterdagen 27 december en 3 januari, zoals steeds van 9 tot 11.30 uur. De loketten van CC Scharpoord zijn open op vrijdag 26/12 en 2/1 en zaterdag 27/12 en 3/1 , maar enkel van 10 tot 12.30 en 14 tot 17 uur. De bibliotheek is die vrijdagen en zaterdagen open volgens de normale regeling. De infokantoren van Toerisme, het Recyclagepark en Horizon Net sluiten alleen op 25 december en 1 januari. Tussen 25 december en 4 januari 2009 is de Werkwinkel in de Piers de Raveschootlaan gesloten. Voor inschrijvingen of dringende vragen aan VDAB kan men op werkdagen tussen 8 en 20 uur terecht op het gratis nummer 0800 30 700. Inschrijven kan ook via www.vdab.be.

Voetbal in de Regio

Met winst en gelijkspel is het zondag voor de ploegen uit Knokke-Heist een vrij voordelige voetbalnamiddag geworden. In Eerste Provinciale moest Rumbeke met 0-1 de duimen leggen tegen FC Knokke, dat nu 11de staat met 20 punten. In Derde Provinciale waren 0-0 cijfers weggelegd voor de wedstrijd van Nieuwpoort tegen FC Heist. VVWestkapelle versloeg Daring Brugge met 3-1. VVW staat in de rangschikking op de 2de plaats met 35 punten, terwijl Heist beslag legt op de 4de plaats met 32 punten. In Vierde Provinciale werden een paar wedstrijden van de 13de speeldag ingehaald. Hertsberge speelde daarbij 2-2 gelijk tegen Zeebrugge Zeehaven. Zeebrugge staat nu 6de met 22 punten.

21.12.08

Knokke-Heist trekt de kaart van kunstminnend beleid

Een kwarteeuw na de originele tentoonstelling “Oost-kust Kunst?” opende Eerste Schepen Maxim Willems zondag in de Lagunahal in Duinbergen de tweede editie. Dat gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Lippens en vele bekende en minder bekende kunstenaars. Na een recente inventarisatie van plaatselijke talent werd het werk van vele tientallen creatieveling nu bijeengebracht in een opmerkelijke tentoonstelling. De deelnemende kunstenaars hebben twee zaken gemeen: een band met de Oostkust en hun passie voor kunst. Er zijn maar liefst 170 kunstwerken te zien, gaande van schilderijen, beeldhouwwerk en fotografie tot keramiek en glaskunst. Daaronder zeer veel kwaliteitswerk. Opvallend waren ondermeer schilderijen van Betsy Vantorre, Kevin Dedeene en Dauby. Volgens Maxim Willems wil het beleid de actieve kunst in de gemeente blijven promoten, vooral bij de aankomende generatie. De tentoonstelling kan van 22 december tot 4 januari gratis bezocht worden. Dankzij de samenwerking met het Beschermcomité en vrijwilligerswerk is de Lagunahal ook op kerstdag en nieuwjaarsdag toegankelijk.


De tentoonstelling is in het weekend open van 10 tot 18 uur, in de week van 14 tot 18 uur. Gesloten op 24 en 31 december.Voor alle info: Cultuurcentrum Scharpoord, 050/630 430, cc.ticket@knokke-heist.be