5.2.11

“Louise-Marie” maandag weer in Zeebrugge na piratenmissie

Maandag wordt het Zeebrugse fregat "Louise-Marie" weer in de thuishaven verwacht. Het schip was op missie voor de Afrikaanse oostkust. Gedurende een drietal maanden werd het fregat ingezet in de strijd tegen piraterij. De bemanning kon ondermeer een groep piraten inrekenen en zes vissers in nood redden. Een van die kapers werd naar België overgebracht. Hij was naar verluidt eerder betrokken bij de kaping van het Belgische schip "Pompei". De piraat zit nog steeds in de cel. Topmensen van de Belgische en Nederlandse marine zullen het fregat en de 160-koppige maandag in Zeebrugge opwachten. Dat heeft onder andere te maken met de 15de verjaardag van het samenwerkingsverband tussen de Belgische en Nederlandse zeemachten. De "Louise-Marie" verliet Zeebrugge op 4 oktober, onder het commando van kapitein Carl Gillis. Volgens cijfers van het ministerie van Defensie legde de "Louise-Marie" in totaal 28.000 zeemijl af (ongeveer 52.000 kilometer) tijdens 92 dagen op zee.

Koken met acteur uit Knokke-Heist

Zondag 6 februari kort na de middag geeft chef-kok Albert Verdeyen het startsein van een nieuwe 'Start to Cook'-sessie op VTM. Hij ontvangt dan acteur Rik Verheye uit Knokke-Heist. Verheye vertolkt de rol van de flamboyante kapper Anthony in 'Ella'. De familienamen van Rik en Albert verschillen alvast maar in enkele letters. De vraag is echter of ze ook in de keuken het één en ander gemeen hebben... Al van bij de eerste aflevering stelt Albert zijn pupil stevig op de proef. Op het menu staat de ultieme nachtmerrie van elke hobbykok: een soufflé. Riks keuze gaat uit naar een luchtige soufflé van geitenkaas. Gelukkig weet Albert perfect hoe hij er voor kan zorgen dat de soufflé niet in elkaar zakt. Rik groeide als kind op in Knokke-Heist en deze roots zijn duidelijk terug te vinden in de keuze van zijn tweede gerecht. De geur van de Noordzee komt hem al tegemoet want op zondag 13 februari staan artisanaal bereide garnaalkroketten op het menu. Van de Noordzee naar Italië is in 'Start to Cook' maar een kleine stap. Albert en Rik toveren in aflevering drie het Zuiden op hun bord en maken van een flink stuk rundsvlees een Italiaanse tagliata klaar. Hij vergezelt het vlees van een fris slaatje met rucola en zongedroogde tomaatjes. In de vierde aflevering op zondag 27 februari staan creativiteit en originaliteit centraal. Rik koos voor een soepbereiding die op z’n minst 'speciaal' te noemen is. Hoofdingrediënten zijn bananen, bananen en nog eens bananen. Dat Rik van de Italiaanse keuken houdt, blijkt nog maar eens uit het gerecht dat deze kookreeks afsluit. Samen met Albert bereidt hij op zondag 6 maart één van zijn lievelingsgerechten: een lekkere tagliatelle met scampi’s en tomatenroomsaus.


'Start to Cook', zaterdag en zondag om 13.35 uur op vtm

Preventief fouilleren over de grens?

De politie van Sluis wil meer bevoegdheden om inbraken in vakantiewoningen aan te pakken. Sinds september vorig jaar noteerden agenten zeker honderd inbraken in vakantiehuisjes. De politie sluit niet uit dat de verdachten uit ons land komen. De politie wil in het grensgebied graag bevoegdheden om preventief te fouilleren en voertuigen te doorzoeken. Hiermee wil zij uitsluiten of bevestigen dat iemand iets met de inbraken te maken heeft. In januari telde de politie al 47 inbraken, voornamelijk in West-Zeeuws-Vlaanderen.

4.2.11

Knokke-Heist sluit overeenkomst met molenaars

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft een kaderovereenkomst goedgekeurd met de molenaars die in de badstad werden aangesteld. Ze zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en het regelmatig in werking stellen van de Kalfmolen in Knokke. Deze erkende en gediplomeerde molenaars garanderen ondermeer de toeristische uitstraling van deze staakmolen langs de Graaf Jansdijk. De molen dateert uit 1690 en is beschermd sedert 1939. De voorbije jaren werd het ruim 5 ton wegende gevaarte compleet gerestaureerd.

Bie Lietaert is Krak van Knokke-Heist

Bij de ontvangst van alle Kraks voor 2010 van de Krant van West-Vlaanderen bleek dat het in Knokke-Heist ging om Bie Lietaert. De Knokke-Heistse Krak 2010 werd uiteindelijk Bie Lietaert, die het haalde voor acteur Rik Verheye. Bie Lietaert redde in 2006 het rusthuis De Margille in Knokke van de sloop door het gebouw zelf aan te kopen zodat haar moeder daar verder kon verblijven. De seniorie, omgedoopt tot residentie Seaflower, werd de voorbije jaren helemaal gerenoveerd.

Rioleringswerken bij speelplein de Korenbloem in Heist

Op 14 maart begint men in Heist met de rioleringswerkzaamheden ter hoogte van speelplein de Korenbloem langs de Breed Veertien. Tijdens de werken zal de grote oprit naar het gebouw niet bruikbaar zijn, maar de voetgangerstoegang blijft. De verhardingswerkzaamheden zijn voorzien in de paasvakantie. De aannemer zal voor de veiligheid de nodige afsluitingen plaatsen. Toch worden kinderen en hun begeleiders aangeraden om de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen.

Verborgen meer wordt straks recreatief uitgebaat in Knokke-Heist

Het Autonoom Gemeentebedrijf voor Stadsontwikkeling Knokke-Heist, is van plan een domeinconcessie te verlenen voor de exploitatie van "de Put van Decloedt". Deze voormalige zandwinningsput is ontstaan omdat baggeraar Decloedt had ontdekt dat de zandige duinengordel doorliep tot achter de spoorweg in Knokke. Na de februaristorm van 1953 werd door het bedrijf op die plaats zand gewonnen om het strand te versterken. Met leidingen over de spoorweg langs de Meerlaan en over deElizabetlaan werd toen zand opgespoten op het strand, dat helemaal was afgekalfd. Deze put is een stuk dieper dan de Lac van Heist die in 1911 gegraven werd voor de aanleg van de spoorweg. Ook het nieuwe zwembad in Knokke-Heist wordt trouwens niet in kleigrond gebouwd maar op zandgrond. De put Decloedt heeft een diameter van ongeveer 350 meter. De verborgen waterplas werd tot voor kort alleen benut door watervogels. Straks wordt het meer een site voor zeilen, surfen, kanoën, waterpedalo en andere zachte watergebonden recreatieve activiteiten. Het meer ligt vlakbij de Duinenwaterverkaveling en het nieuwe zwembad dat in Knokke-Heist wordt gebouwd. Vandaar dat de site in de toekomst als Duinenwatermeer zal bekend staan. Naast uitbating van het meer voor 30 jaar krijgt de concessiehouder straks ook een opstalrecht op een aangrenzende zone van ruim 2.000 vierkante meter voor het bouwen van de nodige accommodatie. Dat betreft onder meer all-weatheractiviteiten zoals bowling, overdekt speelplein, restaurant, bioscoop, cafetaria, dancing, indoor-karting, alsook voor sport- en jeugdinfrastructuur, museumfuncties, jeugdherberg, enz..

Geïnteresseerde kandidaten kunnen de 'leidraad tot het verlenen van een domeinconcessie voor de Put van De Cloedt' opvragen via email gericht aan agso@knokke-heist.be De uiterste termijn tot inschrijving bedraagt 13 mei 2011.

Aanleg Speelmanrotonde Heistlaan

Tegen de zomer zal de ontsluiting van de deelkern Heulebrug via de Heistlaan een feit zijn. De aannemer begint namelijk op 28 februari met de afbraak van het bijgebouw aan de voormalige sporthal De Speelman. De verharde sportterreinen naast de sporthal zullen behouden blijven en kunnen fungeren als voorlopige parking. De eigenlijke werkzaamheden voor de aanleg van de Speelmanrotonde op de Heistlaan gaan op 26 april van start en zullen klaar zijn vóór 1 juli. Tijdens deze periode zal de Heistlaan onderbroken zijn voor alle verkeer.

Balans eindejaars Bob-campagne Damme / Knokke-Heist

De Lokale Politie Damme/Knokke-Heist heeft tijdens de voorbije Bob-campagne 1374 ademtesten afgenomen. Voor 39 bestuurders was de uitslag positief. Dat is 2,84 procent van gecontroleerden. Door de slechte weersomstandigheden in december lag het aantal afgenomen ademtesten een stuk lager dan vorig jaar. Toen werden 1.722 ademtests afgenomen en bleken 46 bestuurders positief. De ‘I Bob you’-campagne loopt ook na de eindejaarsfeesten door. In de politiezone Damme/Knokke-Heist kan men het ganse jaar door, op elk moment van de dag op alcohol en drugs worden gecontroleerd. Zo was er donderdag nog een onaangekondigde controle langs de Westkapellestraat.

Verdere uitbreiding LNG-Terminal in Zeebrugge

Fluxys wil de capaciteit van de LNG-Terminal in de Zeebrugse voorhaven uitbreiden. De gasbeheerder wil tegen 2014 een tweede aanlegsteiger bouwen met een loscapaciteit tot zo’n 217.000 kubieke meter LNG. Fluxys heeft ook de bouw aangekondigd van een bijkomende opslagtank met een inhoud van 160.000 kubieke meter vloeibaar aardgas. Ook wil men de heruitvoercapaciteit tegen 2016 opvoeren tot 450.000 kubieke meter. Het gasbedrijf heeft firma’s die geïnteresseerd zijn in het vastleggen van capaciteit in de terminal in Zeebrugge uitgenodigd om dat tegen 11 maart kenbaar te maken.

3.2.11

Verbinding Zeebrugge-Ierland in de lift

Ondanks de economische crisis in Ierland is de verbinding tussen Zeebrugge en Ierland voor onbegeleid trailer- en containerverkeer de laatste tijd een stuk aantrekkelijker geworden. Dat heeft te maken met de veel duurdere landvervoerprijzen doorheen Engeland en ook het feit dat werd gesnoeid in de ferrydiensten op de Ierse zee. Het ziet er naar uit dat de lange vaarroutes zoals Zeebrugge-Dublin van bijvoorbeeld Cobelfret veel toekomst hebben omdat ze 7 dagen op 7 actief zijn en geen last hebben van de groeiende verkeersverzadiging rond Londen en Birmingham.

Z571 gemoderniseerd

Het vissersvaartuig Zeebrugge 571 “Custos Deus” van de rederij Noordster wordt momenteel compleet gemoderniseerd bij de Padmos werf in het Nederlandse Stellendam. Zopas werd een gloednieuwe achtcilinder ABC-hoofdmotor ingebouwd met een vermogen van 1.300 pk. Verder worden in de 39m lange kotter ook de accommodatieruimtes vertimmerd. De verwachting is dat het vaartuig later deze maand weer vanuit onze kusthaven naar de visgronden zal kunnen vertrekken.

Het Dak neemt nieuwe kamers van De Noordhinder in gebruik

Volgende week zullen in Heist de eerste bewoners van het woon- en zorgcentrum De Noordhinder hun intrek nemen in de nieuwe vleugel met 47 woongelegenheden. Dat is enkele maanden vroeger dan oorspronkelijk gepland. Volgens de normen van de Vlaamse regelgever heeft elke kamer een oppervlakte van 30m². Met de ingebruikname van de nieuwbouw van Het Dak wordt komende woensdag ook de nieuwe centrale keuken opgestart. Die zal de maaltijden bereiden voor De Noordhinder en ook het woon- en zorgcentrum van Troost in Westkapelle. Een tweede woonblok die gebouwd wordt voor de Noordhinder omvat 108 woongelegenheden, die in de loop van 2013 klaar zullen zijn. In totaal telt de nieuwe Noordhinder straks dus 155 seniorenkamers. Het ganse project zal 20,50 miljoen euro kosten. Voor 107 van de kamers krijgt Het Dak 60 procent subsidie van het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA). De resterende 48 kamers komen er op verzoek van het schepencollege en worden gefinancierd bij middel van een dotatie van de gemeente Knokke-Heist.

Misdadigers ingerekend

Bij het tramstation in Wenduine werden door de plaatselijke politie twee voortvluchtige misdadigers opgepakt. Het gaat om een 33-jarige man uit Poperinge en zijn 50-jarige vriendin uit Zeebrugge. In hun wagen, die voorzien was van valse nummerplaten, werd inbrekersmateriaal aangetroffen. De man legde een vals rijbewijs voor, maar bij controle van z’n vingerafdrukken bleek het te gaan om iemand die vorig jaar niet uit penitentiair verlof was teruggekeerd. De vrouw uit Zeebrugge stond geseind voor drie veroordelingen van drie maanden voor diefstallen en drugsdelicten. Het duo werd opgesloten.

Cadzand-Bad krijgt grote randparking

Net buiten het centrum van Cadzand-Bad komt een randparking met zo'n 800 parkeerplaatsen. Het gaat om een terrein tussen het voetbalveld en de Ringdijk. Mensen die er hun wagen parkeren zijn te voet op amper 5 minuten in het centrum van de badplaats. Ondernemers en bewoners in Cadzand-Bad waren vragende partij voor de randparking. Ze vrezen namelijk al een poosje voor een tekort aan parkeerplaatsen. De grote parking aan Boulevard de Wielingen moet immers plaatsmaken voor het nieuwe appartementencomplex Duinhof. De bouw daarvan begint binnen enkele weken.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER meer info.

Nieuwe overkoepelende website voor Knokke-Heist

Binnenkort wordt een nieuwe website aangemaakt voor de gemeente Knokke-Heist. Daartoe is een opdracht gegund aan het Hasseltse bedrijf Anaxis nv tegen een kost van 60.000 euro. Vorig jaar ontwierp deze firma de nieuwe website voor Mechelen, waarna deze bekroond werd tot de beste van Vlaanderen. Voor Knokke-Heist wordt een geïntegreerde portaalsite gecreëerd waarin alle afzonderlijke websites van de diverse gemeentelijke diensten en vzw’s worden ondergebracht. De vernieuwde site www.knokke-heist.be zal in verschillende fasen worden uitgebouwd en toegankelijk zijn op diverse mediadragers. Een nieuw digitaal loket, een moderne nieuwsbriefmodule en de integratie van sociale netwerken op deze nieuwe website zullen zorgen voor een nog betere dienstverlening. Verder zullen verschillende blogmogelijkheden de interactie tussen de burgers en het gemeentebestuur stimuleren.

“Binnenkort beslissing over Casino Knokke”

Volgens burgemeester Lippens zou er in de tweede helft van deze maand duidelijkheid moeten zijn over de toekomst van het Casino. Momenteel worden door het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Knokke-Heist de dossiers onderzocht die door drie kandidaat-investeerders werden ingediend. Zij willen instaan voor de financiering, bouw en uitbating van de 100m hoge casinotoren volgens de plannen van de architecten Steven Holl en Buro 2. Nu wordt nagegaan welke kandidaat het best beantwoordt aan de gestelde eisen.

Huldiging Robert De Corte voor 50 jaar Kindercarnaval in Heist

Dit jaar is het precies een halve eeuw geleden dat in Heist de kindercarnavalstoet in het leven werd geroepen. Uit deze stoet is in de loop van de jaren een optocht met paradewagens gegroeid die geëvolueerd is tot de grootste van West-Vlaanderen. Het gouden kindercarnavalsjubileum wordt tijdens de komende carnavalsperiode dan ook op uitbundige manier in de confetti gezet. Ere-schepen Robert De Corte, initiatiefnemer van de kindercarnavalstoet, zal op zaterdag 5 maart om 10 uur gehuldigd worden met de opening van een speciale ‘carnavalsmuur’ in museum Sincfala. Om 16 uur volgt de traditionele aanstelling van Prins Carnaval in het stadhuis van Heist waarbij het gemeentebestuur ere-carnavalschepen Robert De Corte nog eens uitdrukkelijk in de kijker zal zetten. Eerder besteedde ook de heemkring “Heyst Leeft” reeds aandacht aan het 50-jarig jubileum.

2.2.11

Enkelbanddrager woont weer in de buurt van zijn slachtoffers

Ouders in Knokke-Heist zijn niet te spreken over het feit dat een 72-jarige enkelbanddrager weer in de buurt van zijn jonge slachtoffers woont. De man werd drie jaar geleden veroordeeld tot 6 jaar cel wegens het verkrachten van acht meisjes en een jongen van tien jaar en ouder. Vorig jaar mocht hij de rest van z’n straf thuis uitzitten met het dragen van een enkelband. Ondertussen blijkt dat hij in Heist in de buurt van een aantal van de gedupeerden woont.

Gelijkvorming reglement voor kitesurfen aan onze kust

Gouverneur Paul Breyne heeft woensdagnamiddag samen met vertegenwoordigers van de Kustgemeenten het nieuwe algemeen politiereglement voor het kitesurfen gepresenteerd. Van Knokke-Heist tot De Panne worden bij het strand lanceer- en insteekzones ingericht waar kitesufers te water mogen gaan. Daarnaast komt een bufferzone van 50 meter om andere recreanten extra te beschermen. Het kitesurfgebied wordt afgebakend met gele, cilindrische boeien. Het is evident dat de zone in kwestie niet geschikt is voor baders of vissers. Het kitesurfen mag enkel bij windsnelheden tot maximum 6 Beaufort. Om dat aan te geven zullen groene en rode vlaggen gebruikt worden met daarop het silhouet van een surfer. Bij afwezigheid van een vlag mag het kiten enkel door mensen met een vaar- en reddingsbewijs, en gebeurt het op eigen risico. Verder moet het materiaal ook aan een aantal technische vereisten voldoen, zoals een snelle ontkoppeling.

Ronde van België doet weer Knokke-Heist aan

Het programma van de Ronde van België zal op dinsdag 15 februari worden voorgesteld. Ondertussen is echter wel al bekend geraakt dat op donderdag 26 mei, de tweede dag van het wedstrijdgebeuren, de rit aankomt in Knokke-Heist. De renners komen dan uit Lochristi. Het gaat eigenlijk om de eerste rit in lijn, gezien de dag tevoren een individuele tijdrit wordt gehouden.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

Zaterdag 12.02.2011, 14u, Natuurpunt, Jeugdexcursie ‘Baai van Heist’

Zaterdag 12.02.2011, 23u, Kitsch Club Knokke, Valentine Special

Zaterdag 05.02.2011, 20.30u, Alley 98 Knokke, Tribute to Ramses

Zondag 06.02.2011, 10u, Bibliotheek Scharpoord, Bibbabbel: Peter Verhelst over Poëzie.

Donderdag 17.02.2011, 20u, Scharpoord Knokke-Heist, Gezinsbond: ‘Grenzen om te Groeien’

Knokke-Heist zoekt tijdelijk administratief medewerker communicatie C-niveau

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist is dringend opzoek naar een enthousiaste medewerker om binnen de afdeling Vrijetijd tijd de communicatie en promotie tijdelijk te ondersteunen. Het takenpakket voor deze functie bestaat uit de opmaak en controle van publicaties en het verzorgen van de teksten voor diverse websites. In overleg met zijn of haar collega’s werkt deze medewerker een communicatieplan uit en volgt dit plan strikt op zodat de contacten met de drukkers, distributiediensten en de reservaties van advertenties foutloos verlopen. Ook het opmaken van persdossiers en de organisatie van persconferenties staan op zijn of haar agenda. Ben jij een communicatieve duizendpoot en heb je zin in een boeiende ervaring? Grijp je kans!

Voorwaarden: · minimum 18 jaar· afgestudeerd zijn & onmiddellijk beschikbaar (niet schoolgaand) · in het bezit zijn van een einddiploma HSO (hoger secundair/middelbaar min A2)· bij voorkeur ervaring in communicatie of marketing · enthousiast, gedreven met zin voor initiatief· sterke mondelinge & schriftelijke vaardigheden, oog voor detail en deadlines en goede organisatorische vaardigheden · zelfstandig en teamgericht werken

Aanbod Een voltijdse functie in tijdelijk verband, tewerkstelling vanaf 1 maart tem 31 oktober 2011, glijdende werktijden, maaltijdcheques, gratis parkeermogelijkheid of abonnement openbaar vervoer. Relevante (privé)werkervaring kan meegerekend worden voor de duur van max. 6 jaar. Solliciteren kan tem 14 februari 2011 !

Hoe solliciteren? Ga op de website vacature.knokke-heist.be naar ‘openstaande vacatures bekijken’ en vul je sollicitatie voor “ADMINISTRATIEF MEDEWERKER COMMUNICATIE “online in. Voeg bij uw kandidaatstelling een digitale kopie van uw diploma hoger secundair onderwijs (A2), dan pas is uw kandidaatstelling geldig!

Meer info: Dienst Personeelszaken, tel. 050 630 167

Heistse surfclub verhuist naar Duinbergen

De Vlaamse Vereniging voor Watersport (VVW) Heist start in september met de bouw van een nieuwe surfclub ter hoogte van de Anemonenlaan in Duinbergen. De provincieraad heeft namelijk zopas het licht op groen gezet voor een gedeeltelijke wijziging van het ruimtelijk uitvoeringplan voor strand en dijkconstructies. Een en ander was nodig vanwege de verzanding voor de kust van Heist. Op de nieuwe locatie krijgt de surfclub ondermeer een bergplaats, die gedeeltelijk zal worden ingewerkt in de duinenstrook. Op het strand komt het nieuw paviljoen met alle voorzieningen voor de surfers. In totaal gaat het om een investering van zo'n 600.000 Euro. De surfclub kan reken op een subsidie van 75.000 Euro van het Kustactieplan. Herinplanten van de surfclub zorgt er voor dat ook de particuliere strandcabines in Heist en Duinbergen zullen opschuiven. De strandconcessies Blue Marlin en Kiki Beach worden eveneens oostwaarts verplaatst. Hoogstwaarschijnlijk zal het huidige paviljoen van de VVW Heist blijven bestaan. Het gemeentebestuur heeft immers plannen om al wat met strandanimatie en sportactiviteiten in Heist te maken heeft, daar een plaats te geven.

Ook Paradijs Knokke-Heist op de Valentijnstoer

Net als de dienst Toerisme trekt ook de lokale omroep Radio Paradijs alle stoppen uit voor het aanstaande Valentijnsweekend. Drie dagen lang, van zaterdag 12 tot maandag 14 februari, wordt het radiostation omgetoverd tot een liefdeszender. Momenteel wordt druk gewerkt aan het voorbereiden van de programmatie. Naast romantische klassiekers staan op de shortlist ondermeer ook populaire openingsdansen, zoals ‘Wonderful Tonight’ van Eric Clapton. Verder ook een resem songs met meisjesnamen in de titel. Denk maar aan ‘Angie’ van de Rolling Stones en zelfs ‘Liedje voor Mary-Ann’ van Norbert uit 1969. Ook songs over vergane relaties komen aan bod. ‘It’s over’ van Level 42 en ‘Don't Play That Song (You Lied)’ door Adriano Celentano. Daarnaast op de playlist ook Franse, Nederlandstalige en Duitse slows en love songs uit de 50’s, evergreens uit de 60’s en nieuwe liefdessongs. De voorbereiding wordt momenteel uitgevoerd in North Berwick aan de Amerikaanse Oostkust, omdat Bart De Graaf er ingesneeuwd zit. Ook het lokale nieuws wordt trouwens al twee weken vanuit de VS ingelezen en komt via de wonderen van het internet seconden later in de Paradijs studio in Knokke-Heist terecht.


Paradijs is te beluisteren in Knokke Heist op FM 105,1 MHZ, verder op elke pc via de livestream en wereldwijd ook op de iPhone via Radio.be en op de andere smartphones met Android, Palm, Blackberry en Samsung Bada operating systemen bij middel van een gratis app van TuneIn.Radio.

1.2.11

Visserijbeperking benoorden Knokke-Heist nakend

Visserij- en natuurorganisaties krijgen twee jaar de tijd om uit te zoeken welke maatregelen nodig zijn ter bescherming van de Vlakte van de Raan in de Westerschelde-monding. Welke beperkingen vissers op de 191 vierkante kilometer grote visserijgrond benoorden Knokke-Heist te wachten staan zal pas in 2013 blijken. Een en ander is het gevolg van het feit dat de ondiepe Vlakte van de Raan eind vorig jaar is aangewezen als natuurgebied in het kader van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen. Doel is “behoud van de bestaande natuurwaarden”. Vermoedelijk zal het vissen met wekkerkettingen er verboden worden. De Vlakte van de Raan is voor de Vlaamse vissers goed voor een omzet van circa 190.000 euro. Onze noorderburen vissen er jaarlijks ter waarde van een half miljoen euro.

Geen Knokke-Heist op nieuwe Belgische Monopoly

Monopolyspelers in de badstad voelen zich gepasseerd. Hasbro, uitgever van het populaire spel, organiseert via het internet een zogeheten ‘volksraadpleging’ om te bepalen welke steden en gemeenten op het nieuwe spelbord van Monopoly België moeten voorkomen. De nieuwe versie ligt in september in de winkels. Surfers kunnen van 1 tot en met 28 februari via de site hun stem uitbrengen. Tweeëntwintig gemeenten werden echter voorgeselecteerd. In onze regio kan men aldus stemmen voor Brugge of Blankenberge, maar blijkbaar niet voor Knokke-Heist. Dus ook geen Lippenslaan op de nieuwe Belgische Monopoly. Het is trouwens niet de eerste keer dat Monopoly de bal misslaat. Toen het spel in de jaren 50 voor het eerst in Knokke en Heist te koop was, ging het uitsluitend om een Franstalige versie…

Meedoen in de nieuwe Rob de Nijs clip?

Rob de Nijs heeft al jaren een nauwe band met Knokke-Heist. Hij is er vaak te gast, z’n broer trouwde er en in 1963 brak hij door dankzij het Songfestival in Knokke. Vandaar dat de zanger nu geïnteresseerde inwoners van de badstad uitnodigt om mee te doen in de videoclip voor z’n nieuwe single 'Nog Steeds Geen Rock & Roll'. De clip wordt op zondag 6 februari openomen in Amsterdam. Rob is op zoek naar een 50-tal mensen die zich in 60’s style aankleden. Deelnemen kost 50 euro, maar daar staat een en ander tegenover. Naast ‘eeuwige roem’ en hospitality ook een gesigneerd exemplaar van de vinyl LP van 'Eindelijk Vrij', en een gesigneerde foto van de zanger gemaakt door de beroemde fotograaf Maarten Corbijn, die tevens de maker is van de videoclip.


Kaarten kan men hier bestellen voor deze speciale gebeurtenis. Exacte gegevens over de locatie worden naar de deelnemers gestuurd. Er is ook vrij parkeren bij de opname locatie.

Afsluiting kruispunt Van Maerlantstraat met de Vrièrestraat vervroegd

Naar aanleiding van rioleringswerkzaamheden zal in Heist het kruispunt van de Van Maerlanstraat met de de Vrièrestraat reeds van woensdag 16 tot vrijdag 18 februari worden afgesloten voor het verkeer. Tijdens het weekend wordt de straat weer opengesteld. Vanaf maandag 21 februari is het kruispunt opnieuw gesperd voor alle verkeer.

Geboorte van elektronische geboorteaangifte in Knokke-Heist

Vanaf volgend jaar zal men in Knokke-Heist elektronisch geboorteaangiftes kunnen doen. 'E-Birth' is een initiatief van de federale overheid. De bedoeling is oude administratieve procedures te vereenvoudigen en te versnellen. Uitgangspunt is dat een geboorte in een materniteit of een thuisbevalling elektronisch aangegeven worden door een medisch verantwoordelijke. Op een strikt beveiligde manier delen zij de nodige informatie mee aan de bevoegde instanties. Hierbij hoort uiteraard ook de gemeente waar de geboorte plaatsvond. Momenteel krijgt de dienst Burgerzaken in Knokke-Heist nog dagelijks een medewerker van het ziekenhuis over de vloer met de kennisgeving van de geboorten op een papieren document, samen met de identiteitskaart van de net bevallen moeder. Met e-birth zal deze kennisgeving volledig elektronisch gebeuren. Voor de aangifte van de geboorte zullen ouders dankzij dit nieuw systeem zelf geen papieren moeten mee hebben om hun aangifte van geboorte te kunnen doen, behalve dan hun trouwboekje of in voorkomend geval een akte van erkenning. Omdat het programma voor de ziekenhuizen nog niet volledig op punt staat en Knokke-Heist eerst de proeffase voor dit systeem in Brugge afwacht, wordt verwacht om begin 2012 in de badstad met e-Birth te starten.

Man die moeder van trap duwde voor de rechter

Een 59-jarige man uit Knokke-Heist riskeert een zware effectieve celstraf voor poging tot doodslag op zijn 81-jarige moeder. Op 15 juni vorig jaar duwde hij de vrouw van een terrastrap. Daarna zou hij geprobeerd hebben haar te verstikken met een natte handdoek. De vrouw overleefde het gebeuren omdat ze zich hevig verzette en passanten haar te hulp snelden. De bejaarde vrouw baat in de badstad een pension uit. Haar zoon, die een drankprobleem heeft, dacht volgens de aanklager, dat hij het pand voor veel geld zou kunnen verkopen aan projectontwikkelaars, bij de dood van zijn moeder. Binnen drie weken volgt de uitspraak.

31.1.11

Bultrug voor de kust

Maandagnamiddag is ten noordwesten van Knokke-Heist een bultrug (Megaptera novaeangliae) de monding van de Schelde voorbijgezwommen. De walvis werd opgemerkt door medewerkers van de Nederlandse Rijkswaterstaat die zich voor de kust van het Walcherse Westkapelle bevonden aan boord van het vaarwegmarkeringsvaartuig Frans Naerebout. De bultrug behoort tot de suborde van baleinwalvissen en kan tot 15 meter lang worden en meer dan 25 ton wegen. De 'humpback' komt in de Noordzee maar zeldzaam voor omdat het op veel plaatsen te ondiep is.

Hilarische komedie voor KTKH

Door de leden van het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist wordt momenteel druk gerepeteerd voor hun nieuwste productie. Het gaat om de bekende vaudeville "Een vlo in het oor" van Georges Feydeau. Door stress op het werk schiet een verzekeringsmakelaar tekort in zijn liefdesleven. Z’n vrouw verdenkt er hem echter van een maîtresse te hebben. Dat leidt tot allerlei hilarische toestanden. Het stuk loopt in een regie van Onno van Gelder Jr. Het stuk wordt op de planken gezet in Scharpoord op donderdag 31 maart, en op vrijdag en zaterdag 1 en 2 april (telkens om 20 uur).


De kaartenverkoop start officieel op zaterdag 5 februari.

Weer twee Knokke-Heistse tumblers geselecteerd voor Vlaamse Kampioenschappen

Je leest er meer over bij SPORT AAN DE OOSTKUST.

Pralines van Soroptimist zorgden voor sponsoring

Voor de zesde keer op rij hebben de leden van de serviceclub Soroptimist International club Knokke-Oostkust tijdens de drukke weken voor de feestdagen duizenden pralines ingepakt. Met de opbrengst van deze verkoop van artisanaal bereide pralines, gemaakt door meester-chocolatier David Maenhout, kon de serviceclub enkele sociale projecten steunen. Het ging lokaal onder meer om de Arkgemeenschap in Moerkerke en de huiswerkklas in Heist, een nieuw initiatief van Spel-o-theek de Wip. Internationaal werd een meisjesschool in het Congolese Kolwezi gesteund. Dankzij sponsoring zijn er al verschillende klaslokalen gebouwd.


Voor meer informatie http://www.soroptimist.be/

Gratis Bloemen voor Bijen

Wie in Knokke-Heist houdt van bijen en bloemen wordt door de provincie op zijn of haar wenken bedient. Zopas is namelijk de campagne ‘Laat het zoemen met bloemen’ gelanceerd. Daarbij worden gratis twee verschillende bloemenzaadmengsels verdeeld. Het gaat om ‘akkerkruid’ en ‘bloemenweide’. Op die manier bindt de provincie West-Vlaanderen de strijd aan tegen de terugval in bijenpopulaties. Eén van de oorzaken is namelijk het verdwijnen van bloemen met nectar in tuinen, bermen, weilanden en op akkers. De mengsels werden door het provinciebestuur in samenwerking met het Provinciaal Centrum voor Landbouw en Milieu (Proclam) ontwikkeld. Ze kunnen gratis besteld worden via de website www.west-vlaanderen.be/natuur. De Provincie verdeelt 5.000 gratis zakjes van elke soort. De campagne gaat van start op 1 februari en loopt zolang de voorraad strekt.


Meer info? Klik hier

Duinbergs restaurant op Vakbeurzen in Maastricht

In het Maastrichts Expositie & Congres Centrum zijn maandag twee horecavakbeurzen van start gegaan. Het betreft de BBB-Horecavakbeurs en de European Fine Food Fair (EFFF). Tijdens de beurs zullen op het kookpodium van ‘Culinaire Saissonier’ diverse internationale chefs acte de présence geven. Daaronder uit Knokke-Heist Frederik Deceunick en het gehele team van Sel Gris Duinbergen. Daarnaast ook Renato Favaro van Ristorante Favaro (Esch-sur-Alzette, Luxemburg) en Laury Zioui van L’Eveil des Sens (Montigny-le-Tilleul).

‘Kustforum 2011’ is op 2 maart

Op woensdag 2 maart wordt in de Floreal Club in Blankenberge door het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer het ‘Kustforum 2011’ georganiseerd. De avond omvat ondermeer een Panelgesprek over ‘Werken op Zee’. Daarbij hebben specialisten het over de nieuwe industriële uitdagingen op zee en hun ondersteunende economieën. Verder komt ook ‘de vergrijsde kust’ aan bod en het versterken van de natuur in onze kustregio. Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, legt vervolgens uit ‘waar we staan met de veiligheid aan de kust”. Tenslotte wordt ook nog het jaarboek voorgesteld ‘De Kust 2010’.


Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

Woensdag 23.02.2011, 14u, Scharpoord: Palliatieve Zorg

Dinsdag 22.02.2011, 19.30u, CM Heist: Afspraken Thuiszorg

Zondag 13.02.2011, Antique Café, 10u: Cas Goossens interviewt Jan Van Rompaey

Donderdag 03.02.2011, 20u, Scharpoord: Artsen zonder Vakantie

14 Fishermen rescued from French fishing vessel

Je leest er meer over bij de Britse Kustwacht

Nieuwe aankomstplaats voor de Zwintriathlon in Heist?

Naar verluidt wordt momenteel gezocht naar een nieuwe wisselzone en aankomstplaats voor de Zwintriathlon. Dat heeft te maken met het feit dat op de gebruikelijke site op het strand de tentoonstellingstent van het Cartoonfestival zal staan. De sportdienst en de organisatoren bekijken momenteel een aantal mogelijkheden. Gedacht wordt aan het evenementenstrand, naast het zwembad De Raan in Heist, met wisselzone op de dijk. Een tweede mogelijkheid is de parking aan de Meerlaan met aankomst op het strand. Knokke-Heistenaars kunnen trouwens vanaf 1 februari hun inschrijving voor de Zwintriathlon via het internet insturen.

Nieuwe projecten van start in de Keuvelhoekschool in Knokke

Volgende week start de Keuvelhoekschool in Knokke met twee nieuwe projecten. Enerzijds wordt begonnen met het zogeheten "tutorlezen". Een half uur per week begeleiden kinderen van het vijfde de kinderen van het tweede leerjaar bij het lezen. Iedere leesgroep maakt gebruik van teksten op het eigen niveau. Komende maandag wordt in de school ook een project rond cyberpesten gelanceerd. De bedoeling is de aandacht van de scholieren te vestigen op de kansen die door het internet geboden worden, maar evenzeer op de gevaren. Elk leerjaar neemt daarbij een bepaald aspect van het cyberpesten op zich.

Voetbalwinst voor Knokke en Heist

Het zondagvoetbal heeft de ploegen uit Knokke en Heist alvast geen windeieren gelegd. In Eerste Provinciale versloeg FC Knokke op verplaatsing andermaal het hoger geklasseerde SC Menen met 1-2. Knokke legt nu met 27 punten beslag op de 7de plaats in het klassement. In Tweede Provinciale A heeft Oostduinkerke met 5-0 cijfers de vloer aangeveegd met VVWestkapelle. VVW blijft op de 15de plaats bengelen met 12 punten. In Derde Provinciale won FC Heist thuis met 3-1 van Beernem. Heist staat nu 5de in de rangschikking met 30 punten. In Vierde Provinciale versloeg Moerkerke de elf van Hertsberge met 2-0. Dudzele won van Zeebrugge met 1-0. Moerkerke staat 2de met 27 punten en Zeebrugge blijft lantaarndrager met 4 punten.

30.1.11

Knokke-Heist betaalt mee in nieuwe ziekenhuissite

Naar aanleiding van een vraag van raadslid Kathleen van der Hooft heeft burgemeester Lippens bevestigd dat men het Ter Linden Ziekenhuis kost wat kost in Knokke-Heist heeft willen houden. Vandaar dat ook werd tussengekomen in het verwerven van de gronden voor de nieuwe ziekenhuissite. In totaal gaat het om zo’n 24 ha. De prijs van gronden voor het nieuwe ziekenhuis zal alles samen circa 2,1 miljoen euro bedragen. Er worden echter ook gronden geruild die tevoren door de vzw Gezondheidszorg Oostkust werden aangekocht. Daar zit evenwel een prijsverschil op, dat door de gemeente zal worden gedragen. Uiteindelijk zou de tussenkomst van de gemeente zo’n 400.000 euro bedragen, aldus de burgemeester.

Dierenopvangcentrum zoekt ook in Knokke-Heist vrijwilligers

Het Oostendse Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren is met name in Knokke-Heist op zoekt naar vrijwilligers-dierentransporteurs. Langs de hele kust worden vogels en wilde dieren het slachtoffer van verkeer, raken verweesd of besmeurd met olie. Vooral aan de Oostkust zoekt men mensen die dergelijke dieren gratis met eigen vervoer kunnen brengen naar het Opvangcentrum, of eventueel naar een tussenstation bij de lokale politie. Uit onze regio komen bijzonder veel oproepen, maar door een tekort aan transporteurs geraken deze dieren in nood niet altijd even snel in het Opvangcentrum. Jaarlijks krijgt het VOC Oostende meer dan 3000 dieren binnen die verzorging nodig hebben. Bijna 60% van deze dieren kan later terug gelost worden in de vrije natuur.

Basketwinst in Eerste Landelijke

In het weekend hebben de basketheren van BC Namedis chape uit Eerste Landelijke het in de Stormmeeuw in Knokke met succes opgenomen tegen de Kangoeroes uit Boom. Op 9 oktober hadden ze daar nog verloren met 79 – 61. Dit keer haalden de Knokke-Heistenaars hun slag thuis met 78-65. De thuisploeg deed het prima en dan weten dat de tegenstander derde geklasseerd staat en dat er spelers aan zet zijn die geregeld ook hun opwachting maken in tweede klasse. Knokke-Heist staat 10de in het klassement, maar toch op slechts 4 punten van de tweede in de rangschikking. Verder wonnen de Knokke-Heistse basketdames in Eerste Landelijke andermaal tegen Wytewa Roeselare, en dat met 62 - 44. De dames staan nu 4de in het klassement.

Fiets graveren in Knokke-Heist

Op woensdag 2 februari kan men tussen 11 en 12 uur terecht in het gemeentehuis Knokke voor het registreren van fietsen. Tijdens een fietsgravering op afspraak wordt een beperkt aantal tweewielers gegraveerd. Wenst ook u die dag uw fiets te laten graveren, dan dient u vooraf wel een afspraak te maken bij de gemeentelijke Preventiedienst (050 630 473). Voordeel van een gegraveerde fiets: bij diefstal kan een teruggevonden gegraveerd rijwiel aan de rechtmatige eigenaar terugbezorgd worden. Niet gegraveerde teruggevonden fietsen worden op de website www.gevondenfietsen.be geplaatst. Momenteel staan er 400 fietsen teruggevonden in Knokke-Heist op de website.

IJstram ontspoord tussen Knokke en De Panne

Eén van de twee ‘ijstrams’ van De Lijn die tijdens vriesnachten de bovenleiding ijsvrij houdt tussen Knokke en De Panne is in de vroege uren van zondag compleet ontspoord. Dat gebeurde rond 4.15u toen de tram in Nieuwpoort-Bad een scherpe bocht maakte. De drie tramstellen kwamen tientallen meters verder op een stuk braakliggende grond terecht. De chauffeur werd in shock weggebracht. Er waren geen andere inzittenden. Een kraan werd besteld om het tramstel op te takelen. De oorzaak van het ongeval wordt nu onderzocht. Omdat bij het eenzijdige ongeval de sporen en de bovenleiding niet beschadigd werden verloopt het tramverkeer quasi normaal.