22.12.07

Kortrijkse amateurfotograaf wint Gouden Lens in Knokke-Heist

Amateurfotograaf Maarten Caesens uit Kortrijk heeft zaterdagavond de Gouden Lens weggekaapt van het 30ste Internationaal Fotofestival Knokke-Heist 2008. Zaterdag heeft een professionele jury in Knokke-Heist een dag lang circa 4000 foto's beoordeeld. Die waren afkomstig van zo’n 550 fotografen uit 28 verschillende landen. De 31-jarige Kortrijkzaan Maarten Caesens won de Gouden Lens met de foto “Barsten”. Daarbij geeft volgens jurylid Freddy Van Vlaenderen, de open breuklijn in het kale neerwaarts neigende hoofd van een jongen "de broosheid van de mensheid" weer. In totaal contrast daarmee: de Zilveren Lens. Die ging naar de Russische Natalia Kolesova met een schitterend stukje sociale fotografie. "National Bolshevik Party girl": de no-nonsens foto van een rokend punkmeisje met een Arafat-sjaaltje én een halsdoek met Communistische hamer en sikkel vormt een aanklacht tegen het imperialistisch kapitalisme. De Bronzen Lens werd in de wacht gesleept door de Berlijnse fotografe Sigrid Reiss. Ze deed dat met “Night in Cannaregio”, een foto van een Venetiaans huis bij valavond, in zachte kleuren en in regelrechte Spilliaert-stijl.

Volgens jury-voorzitter Stephane Verheye worden de 200 sterkste foto’s opgenomen in de 30ste editie van het Internationaal Fotofestival Knokke-Heist, die loopt van 15 maart tot 1 juni volgend jaar. De foto’s en werk uit gasttentoonstellingen kunnen dan bekeken worden in het Cultuurcentrum Scharpoord, de Lagunahal, Sincfala en een 10-tal andere locaties in de badstad.

Onder de juryleden de Belgische topfotograaf Stephane Verheye, portretfotografe Carine Demeter, Joachim Devedeleer, Freddy Van Vlaenderen, Giovanni Plozner die dit jaar gastfotograaf was in de badstad en natuurfotograaf Misjel Decleer. Het was in 1978 dat de eerste “Humorfoto” tentoonstelling gelanceerd werd. Na enkele jaren werd ook de kunstfoto opgenomen in de wedstrijd en groeide het gebeuren uit tot een internationaal fotofestival met wereldfaam.

De Prijzen:

Gouden Lens: Maerten Caesens, België
Zilveren Lens: Natalia Kolesova, Rusland
Bronzen Lens: Sigrid Reiss, Duitsland
Canon Photo Award: Patrick De Roo, België
Prijs van het Centrum voor Beeldexpressie: Edgard Hanssens, België
Prijs van het Publiek 2007: Hoang Quoc Tuan, Vietnam

21.12.07

Zeebrugse containertrafiek met kwart gestegen

In de haven van Brugge-Zeebrugge is in 2007 42,3 miljoen ton goederen behandeld. Dat is een absoluut record. De trafiek steeg 7,3 procent ten aanzien van 2006. De groei is vooral toe te schrijven aan de stijging van de containertrafiek. Die groeide met 24 procent tot 2.050.000 TEU of twintigvoetcontainerequivalent. Zeebrugge blijft ook 's werelds belangrijkste haven voor het verschepen van nieuwe wagens. In 2007 passeerden er 2,22 miljoen nieuwe voertuigen langs Zeebrugge. Dat is een stijging met 14,8 procent en ook een nieuw record. De rijdende vracht steeg met 6,5 procent tot 13 miljoen ton. De trafiek van vloeibare bulk daalde met 7,2 procent of 5,8 miljoen ton. Daarbij zit onder meer het vloeibaar aardgas (LNG).

‘Knokke-Heist, een zee van sport’ beloonde deelnemers

In Knokke-Heist kregen 325 sporters een sportief eindejaarsgeschenk. In totaal werd namelijk ruim 5.500 euro aan getrouwheidspremies uitbetaald. Alle sporters die dit jaar aan minimum 3 van de 7 sportevents van de vzw Stedelijk Sportcentrum hebben deelgenomen, kregen de helft van het betaalde inschrijvingsgeld terug. Tien sporters die bij alle evenementen present waren, kregen zelfs alles terug. Zo'n 70 euro was dat. Opvallend is dat 40 % van de betrokkenen niet uit Knokke-Heist komen, maar uit heel het land, inclusief Zeeuws-Vlaanderen. Een nieuw gegeven is het fenomeen van de sportieve familie, waarbij nagenoeg een hele familie zich regelmatig sportief manifesteert. De familie Trenson spant hierbij de kroon door met 6 gezinsleden 20 keer te hebben deelgenomen aan een sportevent. Op zaterdag 16 februari valt het doek definitief over het project van 2007. Dan worden in het Casino van Knokke tijdens de Uitreiking van de Sporttrofeeën immers de gouden, zilveren en bronzen sportharten gehuldigd. Dit zijn sporters uit Knokke-Heist die de meest opmerkelijke prestaties hebben neergezet en die ook het vaakst hebben deelgenomen. Bij de dames zijn de genomineerden in alfabetische volgorde Greet Allemeersch, Ann Thomas en Sabine Vermeire. Bij de heren gaat het tussen Jacques Danneels, Johan De Clercq en Jan Morbee.

Internetcafé voor senioren in de Vierbote

De seniorenraad is van oordeel dat ook 50plussers in de badstad mee moeten zijn met de onbeperkte mogelijkheden van het internet en de informatiemaatschappij. Daarom staan nu ook 3 pc’s ter beschikking in het centrum de Vierbote in de de Vrièrestraat in Heist. Het centrum is ondertussen ook uitgerust met een satellietschotel gericht op Astra 1. Daarmee worden niet alleen de programma’s van TV Vlaanderen binnengehaald, maar ook een honderdtal zenders uit Spanje, Frankrijk en de Duitstalige gebieden.


Lijst van de TV Zenders die men in de Vierbote kan bekijken.

Ook Breyne stelt ontpoldering van ’t Zwin in vraag

Als voorzitter van de Internationale Zwincommissie is ook gouverneur Paul Breyne ondertussen gaan twijfelen aan het nut van het ontpolderen van de Zwinbuffer. De aangepaste visie kwam er na de forse weerstand tegen ontpoldering bij onze noorderburen en na de publicatie van een studie waaruit blijkt dat de compensatie voor de verdieping van de vaarweg naar Antwerpen moét gebeuren langs de Schelde zélf. De gouverneur blijkt ook onder de indruk van de actie Red onze Polder, die in Knokke-Heist een forse petitie opleverde. Breyne gaat nu binnenkort een en ander aankaarten op de Internationale Zwincommissie en bij de Belgische politiek.

Werkstraf voor weedkweek

Een 26-jarige man uit Zeebrugge is door de correctionele rechter veroordeeld tot 300 uren werkstraf voor drugshandel. Ruim 6.000 euro winst werd verbeurd verklaard. De man had zijn cannabisplantage ingericht in een pand in Zeebrugge. In het voorjaar van 2005 kweekte hij er in totaal 65 planten. De veroordeelde beperkte zich niet enkel tot weed want er werden ook ruim 100 xtc-pillen bij hem aangetroffen. Naast de werkstraf en de kaalpluk moet hij ook 5.500 euro boete betalen.

Schepen gaan de mist in

In dichte mist zijn donderdagavond voor de kust van Zeebrugge twee vrachtschepen in aanvaring gekomen. Er vielen geen gewonden. Het ging om het 120m lange autoschip Autorunner, dat naar het Ierse Cork op weg was, en het 66m metende Nederlandse schip Noblesse C dat het Britse Peterhead als bestemming had. Eén van de schepen liep daarbij flink wat averij op. Beide vaartuigen zijn naar onze kusthaven teruggekeerd. Daar werd vervolgens een inspectie van de romp uitgevoerd. Eveneens is vrijdagochtend het fietsvoetveer tussen Breskens en Vlissingen in de mist vastgelopen. De boot is later op eigen kracht losgekomen en terug naar Breskens gevaren. De veerdienst over de Scheldemonding lag vervolgens enkele uren stil. Dat gaf een duikploeg de gelegenheid om te kijken hoe groot de schade is.

Na 25 jaar nog geen spoor van Herman Van Hiel

Het programma "Koppen Justitie" van de VRT heeft uitgebreid aandacht besteed aan de verdwijning van Herman Van Hiel op 7 mei 1982. De man was 44 en was beroepsmatig werkzaam als aalmoezenier in de gevangenis van Gent. De vermiste zou volgens getuigen het laatst gezien zijn in Knokke en in Londen, in het gezelschap van een vrouw. De gerechtelijke diensten volgen drie pistes: zelfmoord, een afrekening in het milieu of een vlucht naar het buitenland. Het gerecht hoopt dat er na de uitzending alsnog tips binnenlopen die tot een oplossing van de zaak kunnen leiden.

Sluis aan Zee gaat niet te water

Het ambitieuse plan om Sluis opnieuw te verbinden met de Zee is definitief van de baan. Een meerderheid van de gemeenteraad in de grensgemeente heeft donderdagavond tegen het grootschalige project gestemd, dat al zo’n 10 jaar de gemoederen bezighoudt in West-Zeeuws Vlaanderen. De bedoeling was om een jachthaven in Sluis aan te leggen en via het aangepaste afwateringskanaal in Cadzand-Bad met de zee te verbinden. Ook Knokke-Heist was voorstander van zo’n scenario, dat bij de zeesluis in Cadzand ook in een jachthaven voorzag. Iets wat men in het Zoute graag had zien gebeuren. Voor de financiering van het project was het de bedoeling honderd appartementen rond de jachthaven te bouwen en driehonderd luxe villa's langs de waterweg naar zee. Maar de Sluise partijen “PvdA”, “Dorpsbelangen & Toerisme” en “Helder Zeeuws” vonden het project te riskant en veel te grootschalig. Daarom stemden ze tegen. Als voorstander van Sluis aan Zee noemde oud-wethouder Juliën du Fossé de beslissing donderdag een economische ramp met de woorden “nu gaat ons gebied op slot”. Ook voor late alternatieven was er maar weinig animo meer. Met die alternatieven ging het enerzijds om de aanleg van een groot meer bij Sluis en anderzijds om het weer bevaarbaar maken van de Damse Vaart zodat de plezierboten vervolgens via de Siphon en het Schipdonkkanaal Zeebrugge zouden kunnen bereiken.

20.12.07

EK scheidsen tweemaal op stage in Knokke-Heist

Topscheidsrechter Frank De Bleeckere en zijn assistenten zullen zich onder meer tweemaal in Knokke-Heist voorbereiden op het Europees Kampioenschap. Met de assistenten gaat het om Peter Hermans, Alex Verstraeten en Danny Huens. De 41-jarige De Bleeckere begint in juni in Zwitserland en Oostenrijk met het EK aan zijn derde grote tornooi. "In april volgen onze fysieke proeven in Zwitserland. Daar zie ik geen enkel probleem. We moeten daar zonder kleerscheuren doorkomen. Lastig zijn die wel. In maximaal 6,2 seconden moet er zes keer 40 meter afgelegd worden. Dan is er een intervaltest op de piste voorzien. Al lopend mag men 30 seconden doen over 150 meter, dan volgt wandelen over 50 meter in maximaal 35 seconden. Dat wordt zo tien keer na elkaar herhaald. Faal ik, dan gaat de hele ploeg naar huis. Mijn assistenten krijgen andere tijdslimieten aangerekend, maar moeten ook slagen in hun testen of het is ook over." Het is geleden van 1996 dat nog eens een Belgische scheidsrechter actief was op een EK. Toen mocht Guy Goethals de honneurs waarnemen voor ons land. Ter voorbereiding van het EK 2008 ondergaan De Bleeckere en zijn ploeg een heel pak stages. Deze starten al op 3 tot en met 5 januari 2008 met de nationale refs in Knokke-Heist. Daarop volgt de Uefa-stage in Cyprus (4 tot en met 8 februari) en de Fifa-stage in Gran Canaria met de voorselectie van de refs voor het WK 2010 in Zuid-Afrika. Op al deze sessies wordt het team van De Bleeckere medisch begeleid door een ploeg rond Werner Helsen. In april van volgend jaar volgen de fysieke testen voor Euro 2008 in Zwitserland. Anderhalve week voor dat EK staat nog een vijfdaagse stage in Knokke-Heist op de agenda. Ook wordt het team van Frank Debleeckere heel die tijd voorzien van mediatraining.

Verdieping Westerschelde van start

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Leeskensbrugellende op N49 voorbij

De lange files langs de N49 bij de werken aan de Leeskensbrug over het Schipdonkkanaal in Damme moeten tegen het weekend tot het verleden behoren. De voorbije maanden bleek hoe cruciaal de brug wel is voor de vlotte doorgang van het verkeer van en naar Knokke-Heist; vooral op piekdagen. Inmiddels is de topasfaltlaag over de brug eindelijk gegoten. Donderdagmorgen volgde een proefbelasting en werden de wegmarkeringen aangebracht. Vanaf vrijdag 21 december wordt de wegsignalisatie weggenomen en kan het verkeer op de N49 in beide richtingen over de Leeskensbrug opnieuw zijn gewone gang gaan. Net op tijd voor de eindejaarsdrukte in Knokke-Heist.

Binnenvaartdossier ter inzage van de bevolking

Het kennisgevingsdossier voor een MER-plan omtrent de realisatie van een nieuwe verbinding voor de binnenvaart door de polders bij Ramskapelle ligt vanaf nu ook ter inzage op de Milieudienst in Knokke-Heist. Eén van de mogelijkheden tot het verbeteren van het binnenvaartverkeer zou immers het samenvoegen zijn van het Leopoldkanaal en het Schipdonkkanaal, beter bekend als de Blinker en de Stinker. Dat zou echter een belangrijke invloed kunnen hebben op de mogelijkheden van afwatering in Knokke-Heist. Het dossier ligt nog ter inzage tot en met 7 januari. Alle mensen, organisaties en besturen kunnen hun opmerkingen bezorgen aan de Milieudienst, of rechtstreeks aan de Vlaamse overheid.

Queen Vic in Zeebrugge

Het gloednieuwe cruiseschip Queen Victoria van de rederij Cunard is donderdagmorgen de haven van Zeebrugge binnengelopen. Dat gebeurde in het kader van haar maidentrip. In dichte mist arriveerde het schip rond 6u voor onze kust. Twee uur later lag het 294m lange vaartuig afgemeerd langs de Zweedse kaai nr 702. Dat is vlakbij de zeewaartse sluisbruggen. Ondanks de kou was er direct heel wat belangstelling voor de kruisvaartgigant. Ruim duizend passagiers vertrokken in de loop van de ochtend met bussen naar Brugge, om er aan kerstshopping te doen. De passagiers telden tussen de 1.500 en 13.000 euro neer voor de 10-daagse tocht. In de loop van vrijdag zal het schip terug in de thuishaven Southampton afmeren. De Queen Victoria sloot meteen het cruiseseizoen af in Zeebrugge. In totaal deden dit jaar 53 cruiseschepen de haven aan. Dat was goed voor 120.000 passagiers.

Loop van de Bevolking

Meer informatie omtrent geboorten, huwelijken en geboorten de afgelopen week in Knokke-Heist vind je HIER.

Ook Scheepvaartpolitie laat blazen

In de eindejaarsperiode zullen in onze regio niet alleen de politiekorpsen van Damme/Knokke-Heist en Brugge/Zeebrugge de nodige alcoholcontroles uitvoeren. Zopas is bekend gemaakt dat ook de Scheepvaartpolitie de komende weken zal worden ingeschakeld. Daarbij zullen onaangekondigde controles worden uitgevoerd in het hele Zeebrugse havengebied, zowel te land als te water.

Subsidie voor de Fed Cup

Knokke-Heist heeft aan de Royal Zoute Tennis Club een subsidie toegekend van 40.000 euro. De organiserende instantie Octagon krijgt het geld voor het realiseren van de Fed Cup eerder dit jaar. In een interpellatie stelde raadslid Sylvie Devlieger dat de tennisclub onvoldoende verantwoording heeft gegeven over de gemaakte kosten. De Open VLD stemde dan ook tegen het verstrekken van een toelage. Burgemeester Lippens stelde dat belangrijke tenniswedstrijden tussen België en China niet elk jaar gespeeld worden en dat het gebeuren heel wat weerklank heeft gevonden in de pers en op televisie, wat goed is voor het toerisme.

Schepen botsen in dichte mist

Zo'n 15 km ten noordnoordoosten van Knokke-Heist zijn donderdagmorgen twee schepen in aanvaring gekomen. Dat gebeurde bij dichte mist in de Scheldemonding ter hoogte van Breskens. Met de schepen ging het om de kustvaarder Braga en het autoschip Tor Primula. Na de botsing begon de Braga water te maken. De coaster is voor reparatie naar de haven van Vlissingen gebracht. De Tor Primula had amper schade. Vlak voor de aanvaring hadden beide schepen nog contact met elkaar. Het vermoeden is dat een van beide schepen een inschattingsfout heeft gemaakt. De Nederlandse Waterpolitie (KLPD) heeft een onderzoek ingesteld.

19.12.07

Voormalig burgemeester Sluis geridderd

Burgemeester Cees van Liere van Noord-Beveland heeft tijdens zijn afscheids-receptie een lintje gekregen. Hij ontving de koninklijke onderscheiding uit handen van de Zeeuwse Commissaris van de Koningin Karla Peijs. Van Liere kreeg het lintje als waardering voor zijn verdiensten als bestuurder in verschillende gemeenten waaronder onze buurgemeente Sluis. Meteen werd ook waardering betoond voor zijn nevenfuncties op het gebied van visserij en recreatie. Van Liere mag zich voortaan Ridder van de vijfde graad in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Jury paraat voor Fotofestival 2008

Zaterdag zal een professionele jury zich in Knokke-Heist buigen over de foto’s die werden ingezonden voor de Internationale Fotowedstrijd 2008. In totaal heeft de secretaris van de wedstrijd bijna 4.000 foto’s ontvangen. Die waren afkomstig van zo’n 550 fotografen uit 28 verschillende landen. Vooral de massale inzendingen uit Vietnam blijven daarbij opvallen. Natuur en mens, levensfilosofie, respect voor jong en oud, werden op voortreffelijke manier op foto vastgelegd. Voor de jury wordt het dus geen makkelijke klus. Onder de juryleden: de Belgische topfotograaf Stephane Verheye, portretfotografe Carine Demeter, Giovanni Plozner die dit jaar gastfotograaf was in de badstad en natuurfotograaf Misjel Decleer. Het was in 1979 dat de eerste “Humorfoto” tentoonstelling gelanceerd werd. Na enkele jaren voegde men ook de kunstfoto toe aan de wedstrijd. Vervolgens groeide het gebeuren uit tot een internationaal fotofestival met niet minder dan 11 nevententoonstellingen op diverse locaties in de badstad.

Knokke-Heist krijgt "zwevend ziekenhuis"

Woensdag werd in Knokke-Heist het definitieve ontwerp voorgesteld voor het nieuwe ziekenhuis van de oostkust. Het nieuwe Ter Linden wordt straks gebouwd bij de Far West tussen Knokke en Westkapelle. De realisatie zou van start gaan in 2011. Drie jaar later moet het ziekenhuis in gebruik genomen worden. Het gebouw krijgt een opvallende architectuur, waardoor het niet zal aanvoelen als een ziekenhuis. Pas 8 meter boven de grond begint het massieve gebouw, waardoor je eigenlijk onder het gebouw door kan lopen. Door het futuristische concept zweeft het ziekenhuis als het ware boven het landschap. In de voetstappen van Casino-ontwerper Holl werd ook voor het nieuwe Ter Linden van de vzw Gezondheidszorg Oostkust werk van Magritte als inspiratiebron gebruikt. Aan het project hangt een prijskaartje van 105 miljoen euro.

Woensdagavond Tweedehandsmarkt

Vanavond wordt in de turnzaal van het Bernardusinstituut in Knokke een Tweedehandsmarkt gehouden. Dus wie nog een 'extra hand' nodig heeft, weet waar naartoe. Maar er is meer. De opbrengst van het gebeuren gaat naar Welzijnszorg. Daarnaast kan men er ook terecht voor gratis fietsgravering met medewerking van de preventiedienst in de badstad. Tenslotte worden op de Tweedehandsmarkt vanavond ook waterkaraffen verkocht. Dat gebeurt ten voordele van de actie ”De Wereld Schreeuwt Om Water“ van het Rode Kruis. De Tweedehandsmarkt wordt gehouden van 17.30 tot 20.30u in het Bernardusinstituut. Toegang via de Meerlaan.

Kerstboomlichtjes van toen?

Knokke-Heist en z’n bewoners hebben hun straten en huizen ondertussen kerstelijk aangekleed. In praktisch geen woningen treft men echter nog kerstboomlichtjes uit de periode van kort na de oorlog aan. Die zijn lang vervangen door modern aandoend tuig dat de boom moet opfleuren. Toch gaat er bij velen een gevoel van nostalgie uit naar de antieke kerstboomlichtjes van toen. Ook bij de Lokale Omroep Radio Paradijs (105,1 MHz FM) wil men, als station dat veel oldies draait, de studiokerstboom optuigen met na-oorlogse kerstlampjes. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Oude lichtjes zijn kwaadkrijgs. Mocht er iemand nog kerstlichtjes uit lang vervlogen tijd op zolder liggen hebben, dan houdt de omroep zich aanbevolen. Radio Paradijs, Duivenlaan 10 of een belletje naar 050.60.45.63.


In het kerstboomlichtjesmuseum lees je meer over de kerstlichtjes van toen...

Unieke Vuurtorenposter voorgesteld

Dinsdagavond werd in Scharpoord door de heemkring "Cnoc Is Ier" de unieke retro-affiche “De Vuurtoren” voorgesteld. Dat gebeurde te midden de bewonderaars van de werken in de bijzonder succesvolle tentoonstelling “Impressionisten in Knokke & Heyst”. Met de retro-poster gaat het om het ontwerp van de oude vuurtoren van Knokke, die in 1872 werd gebouwd en in 1952 weer afgebroken. In de plaats kwam onlangs het nieuwe vuurtorenpand van toerisme. Het ontwerp van de oude vuurtoren werd in 1992 getekend en geschilderd door de bekende veelzijdige kunstenaar Gerald Muylle uit Knokke-Heist. Van het ontwerp werden nu 150 getekende en genummerde posters afgedrukt op speciaal papier met structuur. De retro-affiche is bijzonder geschikt om in te kaderen. De poster kan men bij Cnoc Is Ier aanschaffen voor een bedrag van 20 euro, zo lang de (kleine) voorraad strekt.

Nieuwe visserijquota 'redelijk' gunstig

Van Knokke-Heist tot Oostende reageren de Vlaamse reders en vissers redelijk positief over de nieuwe quota regeling die de Europese ministers van Visserij zijn overeengekomen. Volgend jaar mogen de vissers onder andere meer tong, tongschar, griet en tarbot bovenhalen. Oorspronkelijk zouden de quota voor tong worden opgetrokken met 3 procent. Nu is beslist dat er 8 procent bijkomt. Ook de huidige visquota voor tarbot en griet worden verhoogd, met 20 procent. In ruil voor de hogere quota, moeten de vissers echter wel zeedagen inleveren. Verder zal op sommige visgronden geen boomkor mogen worden ingezet om op kabeljauw te vissen.

Scheldeverdragen goedgekeurd

Nu de Nederlandse Tweede Kamer dinsdag de Scheldeverdragen heeft goedgekeurd kan donderdag gestart worden met de verdieping van de vaarweg. Tussen de monding benoorden Knokke-Heist en de haven van Antwerpen worden de drempels in de vaargeul weggebaggerd tot een diepte van 13,1 meter. Dat is nodig om de haven van Antwerpen beter bereikbaar te maken voor de steeds groter wordende containerschepen. Het aanleggen van nieuwe natuur als compensatie voor de verdieping staat ook in de verdragen. Een Nederlandse commissie heeft echter nog twee jaar de tijd om te onderzoeken of aanleg van natuur door ontpoldering, zoals bij het Zwin, kan worden voorkomen.

De Kleine Letters van de Goedkeuring

Voor de ontpoldering van de Hedwigepolder en 't Zwin is voorlopig dus nog geen oplossing gevonden. Een ruime Kamermeerderheid stemde in Den Haag wel voor de motie van CDA-Kamerlid Koppejan. Dat betekent dat een commissie nog volgend jaar alternatieven moet presenteren om gedwongen ontpoldering te voorkomen. Alleen SP, GroenLinks en D66 stemden tegen deze motie.De verdragen over het nautisch beheer van het Scheldegebied, de ontkoppeling van de loodsgeldtarieven in Vlaanderen en Nederland en de Scheepvaartverkeerswet werden met algemene stemmen aangenomen. Het verdrag over de ontwikkelingsschets voor de Schelde - waarin zowel de verdieping als de ontpoldering zijn afgesproken - kreeg niet de steun van SP, VVD, SGP en PVV. Samen met Verdonk en D66 steunden deze partijen het amendement van SGP-Kamerlid Van der Staaij om een voorbehoud te maken op de Scheldeverdragen, waardoor gedwongen ontpoldering onmogelijk zou zijn. Toen dat het niet haalde, kwam Van der Staaij met een tweede amendement om de Kamer vetorecht te geven, mocht het kabinet ooit toch tot ontpoldering willen overgaan. Ook dat haalde het niet. Opvallend was het grote aantal partijen (SP, D66, VVD, SGP, Verdonk en PVV) dat de motie steunde waarmee VVD-Kamerlid De Krom probeerde te bereiken dat premier Balkenende een toespraak zou komen houden, mocht ooit de dijk van de Hedwigepolder (en het Zwin) worden doorgestoken.

Probleem kinderparken strand

De gemeenteraad in Knokke-Heist heeft het lastenboek voor de zomerexploitaties op het strand goedgekeurd voor de komende zes jaar. Het omvat onder meer de verkoop van consumptie-ijs en het nemen van foto’s op de zeedijk en het strand. Bij het opstellen van het lastenboek is de gemeente echter op één probleem gestoten. Volgens het prup moeten de installaties van de kinderparken op het strand tijdens de winter volledig worden weggenomen. De gemeente is echter van oordeel dat deze kinderparken geen storend element vormen en dat het verwijderen van de installatie financieel onhaalbaar is voor de uitbaters. Knokke-Heist vraagt dan ook een uitzondering aan de provincie.

Lippenslaan drukste winkelstraat in de provincie

In West-Vlaanderen is Knokke-Heist de gemeente met het grootste aantal winkels per duizend inwoners. Terwijl het gemiddelde cijfer in de provincie 14,4 winkels per 1.000 inwoners bedraagt, is dat aantal in Knokke-Heist liefst 25,8. Vooral voor wat textiel betreft, ligt het aandeel winkels in de badstad gevoelig hoger dan in de rest van de provincie. Het buitensporig grote aantal winkels in Knokke-Heist is vooral te danken aan het feit dat de Lippenslaan alleen al 261 handelszaken heeft. Elke week wandelen er, volgens de laatst beschikbare passantentellingn gemiddeld 50.000 mensen door de Lippenslaan. Vooral de weekends en de vakantieperiodes zijn bijzonder druk. De huurprijzen in de Lippenslaan zijn dan ook hoog. Op jaarbasis moeten handelaars er tussen de 250 en 300 euro per vierkante meter neertellen. De gemiddelde maandelijkse huurprijs ligt tussen de 10.000 en 12.000 euro. Leegstand is er in de Lippenslaan dan ook nauwelijks. Maar ook in de Lippenslaan komen er, net als in de andere grote winkelstraten, steeds meer ketens bij. De verhouding ligt nu ongeveer op 35 procent winkelketens en 65 procent plaatselijke zelfstandigen.

Hoogzwanger is geen handicap

Een bestuurder uit Knokke-Heist heeft van politierechter Vandamme in Brugge een boete van 275 euro gekregen, waarvan de helft met uitstel voor drie jaar. De man had op 9 januari zijn wagen aan het AZ Sint-Jan geparkeerd op de plaats voor mindervalide personen. Hij deed dat omdat hij in allerijl z'n hoogzwangere vrouw in het ziekenhuis afleverde. De politierechter wilde echter geen vrijspraak geven omdat de vrouw in de voormiddag werd binnengebracht en de wagen in de late namiddag nog steeds op dezelfde plaats stond.

18.12.07

Oppositie tegen verhoging parkeergeld

Zowel de Open VLD als het Vlaams Belang hebben in de gemeenteraad in Knokke-Heist gestemd tegen de verhoging van het parkeergeld in de badstad. Volgens het kersverse raadslid Max Szechtman is het nieuwe tarief eerder "een boete", en eigenlijk een "zuivere belastingsverhoging". Het raadslid pleitte verder voor "het eerste kwartier gratis parkeren" om kortshoppen mogelijk te maken. Ook verdedigde hij de idee van gratis parkeren over de middag om het restaurantbezoek te vergemakkelijken. Volgens burgemeester Lippens leidt kort gratis parkeren tot allerlei betwistingen. De beste manier om goedkoop kort te parkeren is volgens de burgemeester de aanschaf van een Piafkaart. Vanaf januari bedraagt het tarief voor een uur parkeren 1,50 euro in de rode zone, 1,30 euro in de paarse zone, en 1 euro in de andere zones.

Zeebrugge en Luik werken aan samenwerking

De havens van Zeebrugge en Luik willen een samenwerkingsverband aangaan. Luik heeft al verscheidene jaren een samenwerkingsakkoord met de haven van Antwerpen. Emile-Louis Bertrand, een bestuurder van de Luikse haven, vindt daarom dat er nu ook een identiek akkoord moet komen met Zeebrugge. Luik zal zich in de toekomst vooral toespitsen op containertransport. De hoofdmoot van de overslagactiviteiten bestaat vandaag in Luik nog uit bulktransport. Volgens Joachim Coens, de topman van de haven van Zeebrugge, ligt de toekomst van de West-Vlaamse haven vooral in het oosten. Hij voert aan dat 30 % tot 40% van de containers uit Zeebrugge richting Wallonië en Duitsland gaat. Luik is de grootste Belgische binnenhaven en realiseert een jaarlijkse trafiek van 20 miljoen ton goederen.

Verstokte rokers vieren jaarwissel anders dan vroeger

Uit onderzoek blijkt dat het rookverbod ook zorgt voor veranderingen bij de viering van de jaarwissel. Rokersgezinnen kiezen er dan ook toenemend voor om thuis te vieren en een traiteur te laten aanrukken. In Knokke-Heist doet zich nog een ander fenomeen voor. Volgens de Koninklijke Horeca Nederland trekken heel wat verstokte rokers uit onze regio de grens over om te vieren. Eenvoudig omdat ze daar nog mogen roken tijdens het eten. Voor onze horeca blijft het decemberleed echter tot één jaar beperkt. Vanaf 1 juli 2008 geldt het rookverbod namelijk ook in de Nederlandse horeca. Sterker nog, vanaf dan mag men meer Nederlandse cafébezoekers in Knokke-Heist verwachten. Bij onze noorderburen mag dan in cafés helemaal niet meer gerookt worden, behoudens in een rookkamer. In Belgische cafés, met minder dan eenderde restaurantactiviteit, mag dat nog wel.

Knokke-Heist bereidt zich voor op poëziedag

Ook Knokke-Heist speelt volgende maand in op de poëziedag. Ieder jaar op de laatste donderdag van januari staat poëzie in Vlaanderen en Nederland een dag lang in de kijker. In de badstad wordt op woensdag 30 januari, de vooravond van gedichtendag, de aftrap gegeven van wat ondertussen al het 4de Poëziefeest is. Daarom nodigt de bibliotheek van Scharpoord iedereen uit om zijn of haar favoriete gedicht af te geven. Dat kan vanaf de kerstvakantie tot 24 januari. Het gedicht mag zowel een zelfgeschreven als een bestaand exemplaar zijn. Het thema voor 2008 is 'Dingen in gedichten. Alles kan poëzie worden'. Het is de bedoeling alle persoonlijke inbreng tentoon te stellen op de poëziewand. Bovendien kan men op gedichtendag 's avonds van 18 tot 19 uur luisteren naar de ingezonden gedichten. Ze worden gebracht door de studenten voordracht van deKunstAcademie in Knokke-Heist. Ook de nieuwste poëziedicipline zal niet ontbreken. Dat zijn gedichten van niet meer dan 160 tekens, de maximale grootte van een sms.

Vlaanderen moet meebetalen aan Veiligheid Westerschelde

De hele vaarweg vanaf het binnenlopen van de Scheldemonding benoorden Knokke-Heist tot bij Antwerpen moet veiliger worden. Samen met Rotterdam vormt de Westerschelde het grootste risicogebied in de Benelux. De Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken maakt zich inmiddels sterk om ons land te laten meebetalen aan een verhoogde veiligheid op de Westerschelde.

Veel interesse voor uitbreiding LNG-terminal Zeebrugge

Er is veel vraag naar een uitbreiding van de LNG-terminal in Zeebrugge. Dat blijkt uit een marktonderzoek van Fluxys, de beheerder van het Belgische aardgasnetwerk, De nieuwe uitbreiding veronderstelt echter wel zware investeringen. Op het programma staan de bouw van een tweede loskade tot zes nieuwe LNG-reservoirs met elk 155.000 kubieke meter en bijkomende installaties om het vloeibare gas opnieuw in gewoon gas om te zetten. De bijkomende capaciteit zou dan mogelijk rond 2015 in gebruik kunnen worden genomen. Op dit ogenblik zijn in Zeebrugge de werken aan de gang voor de bouw van een vierde LNG-tank en bijkomende verwerkingscapaciteit. De uitbreiding van de LNG terminal zal onvermijdelijk leiden tot verdere pollutie van het uitzicht van strand en zee vanuit Knokke-Heist.

800.000 euro subsidie voor Tropicana

De in Zeebrugge gevestigde PBI Fruit Juice Company, beter bekend als 'Tropicana', krijgt ruim 800.000 euro opleidingssteun van de Vlaamse overheid. Tropicana, dat in de achterhaven fruitsappen verpakt, investeert zo'n 80 miljoen euro in nieuwe blaasinstallaties en afvulmachines. Die investering levert 89 nieuwe banen op. Tropicana investeert 2,3 miljoen euro in de opleiding van werknemers om met de nieuwe, technologisch hoogstaande machines te werken. Daarvan neemt de Vlaamse overheid nu 800.000 euro voor haar rekening.

17.12.07

“Eind 2008 wordt AX-traject definitief vastgelegd”

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist zou graag Vlaams minister Hilde Crevits praten over de vrees die in Westkapelle leeft in verband met de leefbaarheid na de komst van de AX-havenverbindingsweg. Crevits is Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur. Haar beslissing in deze zaak weegt dan ook zwaar door. Volgens Crevits waren voor de AX oorspronkelijk vier trajecten uitgestippeld. Daarvan zijn er nog twee over. De eerste loopt dichter langs de dorpskern van Westkapelle, maar ligt wel verder van het vogelrichtlijngebied daar in de buurt. “We hadden een optimalisatiestudie besteld om te zien of met een maximum aan milderende maatregelen een leefbaar resultaat mogelijk was voor dat traject. Maar op basis van die studie blijkt dat er nog steeds een aantal knelpunten overblijven. Daarom heb ik hetzelfde studiebureau ook de opdracht gegeven om ook voor het andere tracé een optimalisatiestudie uit te werken. Dat traject ligt weliswaar dichter bij het natuurgebied, maar wel verder van Westkapelle. De twee scenario's worden meegenomen in de projectstudie, en ik hoop dan eind volgend jaar het traject definitief vast te leggen” aldus de minister'. Ondertussen wordt binnenkort ook het West-Vlaamse deel van de N49, tussen Knokke en Maldegem, omgevormd tot een autosnelweg. 'Vanaf volgend jaar beginnen we in West-Vlaanderen parallelle ventwegen aan te leggen naast de N49. Dat zijn tragere wegen voor het landbouwverkeer. Als we die landbouwvoertuigen daar van de weg kunnen halen, zal de situatie al veel verbeteren. Voor die ventwegen hebben we de komende drie jaar 6 miljoen euro voorzien' zegt Crevits. Het tijdig aanleggen van de ventwegen was trouwens iets waar burgemeester Lippens al geruime tijd bij de hogere overheid heeft op aangedrongen.

Greenpeace protesteert tegen visserijquota

Activisten van milieuorganisatie Greenpeace hebben maandag de zeven ingangen van het gebouw van de Europese Raad in Brussel geblokkeerd. De activisten bouwden een muur voor de hoofdingang met de boodschap "Shut Down until Fish Stocks Recover." De 200 actievoerders, afkomstig uit 14 Europese landen, protesteerden tegen de jaarlijkse bijeenkomst over visserijquota van de Europese visserijministers. De activisten werden allemaal opgepakt. De muur werd afgebroken. "De Europese Visserijraad stelt vandaag de vangstquota vast voor 2008. De voorbije jaren negeerde de Visserijraad telkens de wetenschappelijke adviezen en stond ze te hoge vangsten toe," zegt Femke Nagels, campagneleider oceanen Greenpeace Nederland. Volgens Greenpeace bevindt ondertussen 80 procent van de visbestanden in Europese zeëen zich in de gevarenzone. De organisatie vindt dat de besluitvorming over visserij in Europese zeëen transparanter moet worden. Het beleid moet gericht zijn op herstel en behoud van de biodiversiviteit en niet alleen op economische belangen op korte termijn, luidt het. "Om het beleid efficiënter te maken, vraagt Greenpeace een overheveling van de bevoegdheid naar de Europese milieuministers," zegt Nagels. Die vergadering vindt eind deze week plaats.

Dart Line vertrekt uit Zeebrugge

De dienst van Dart Line tussen Zeebrugge en Dartford wordt gestaakt. Dat heeft eigenaar Cobelfret Ferries besloten. De naam Dart Line verdwijnt echter niet. Alle activiteiten die Cobelfret in Oostende heeft ontwikkeld als opvolger van Ferryways, zullen vanaf 1 januari onder de naam Dart Line verkocht worden. De naam RoRoCo verdwijnt. De klanten die Dart Line nu nog in Zeebrugge bedient, kunnen in principe in de toekomst terecht op de Cobelfret dienst naar Purfleet. Die Britse haven ligt immers aan de overkant van Dartford langs de Theems. Het is nog niet duidelijk of de frequentie van die Purfleet dienst begin volgend jaar wordt verhoogd. Wegvervoerders die naar Dartford willen blijven gaan, kunnen dat vanuit Oostende doen. Dart Line biedt er twee vertrekken per dag naar de Theemshaven. Daarnaast zijn er vanuit de kusthaven ook nog twee vertrekken per dag naar Harwich en een naar Killingholme. De stopzetting van de Zeebrugge-Dartford dienst raakt vooral PSA HNN omdat die nu geen klanten overhoudt op zijn ro/ro-terminal in het Wielingendok. Toen deze stuwadoor haar Belgische ro/ro-activiteiten aan NYK verkocht, bleef de kade aan het Wielingendok buiten de transactie. Cobelfret Ferries laat al zijn ro/ro-schepen in Zeebrugge behandelen door Sea-Ro in het Brittanniadok.

Dieptepuntzondag voor FC Knokke en FC Heist

Voor de voetbalploegen uit Knokke en Heist is het andermaal een dieptepuntzondag geworden. Ondanks het inzetten van de nieuwe aanwinst, de 18-jarige Junior Van Acker, moest FC Knokke thuis met 0-3 de duimen leggen tegen Meulebeke. De ploeg staat nu met 14 punten op de voorlaatste plaats in Eerste Provinciale. In Tweede Provinciale eindigde de wedstrijd tussen het lager geklasseerde Adinkerke en FC Heist in 2-0 verlies. Gevolg is dat Heist nu met 13 punten beslag legt op de voorlaatste plaats. In Derde Provinciale besloot de wedstrijd tussen Oedelem en VVWestekapelle met een 0-1 stand. VVW blijft op de derde plaats met 34 punten. In Vierde Provinciale werd Zeemeeuw Zeebrugge door de ploeg van St Kruis met 0-3 van het veld gespeeld. De wedstrijd Doomkerke-Moerkerke eindigde in 1-1 gelijkspel. Zeebrugge blijft op de laatste plaats met 4 punten terwijl Moerkerke vasthoudt aan de 12de plaats met 15 punten.

Basketbal

Een stuk beter verging het de basketploegen in Knokke-Heist Bij de Eerste Landelijke Heren versloeg IBS Knokke-Heist het team van Haantjes met 68-66. Dat brengt IBS op de 7de plaats met 27 punten. Overwinning ook voor de Dames in Eerste Landelijke. IBS Knokke-Heist versloeg het hoger geklasseerde Gentson A met een overtuigende 70-55. De IBS Dames leggen beslag op de 6de plaats met 31 punten. In Derde Provinciale A versloeg Duinbergse de ploeg van KVG Oostende met 69-65. Duinbergse staat nu 4de met 25 punten.

Daar kwamen vodden van

Zondag rond het middaguur werd de brandweer van Knokke-Heist opgeroepen voor een plotse fikse rookontwikkeling in een appartementsgebouw op de Zeedijk. Bij aankomst van de spuitgasten bleek dat een vod die bij werkzaamheden in het gebouw gebruikt werd vuur had gevat. De zaak was snel onder controle en de schade in het gebouw bleef beperkt.

16.12.07

Simon Lévelt wil ook koffie en thee speciaalzaak in Knokke-Heist

Simon Lévelt wil straks ook in Knokke-Heist een koffieboontje meepikken. In Nederland heeft de keten inmiddels 30 koffie en thee speciaalzaken. In december van vorig jaar werd in Gent de eerste Belgische vestiging geopend. Nu wil het Nederlandse bedrijf met z’n assortiment van 24 koffiesoorten en ruim 200 thee-variëteiten de rest van Vlaanderen veroveren. Binnen de context van haar exportprogramma kiest Simon Lévelt ons land als afzetgebied omdat er in Vlaanderen geen taalbarrière is, maar ook omwille van de bereikbaarheid. Eerst aan de beurt voor een vestiging is nu Mechelen, gevolgd door ondermeer Knokke-Heist, Brugge en Leuven. De koffie en thee van Simon Lévelt zijn gebaseerd op fair trade.

Wegwerkzaamheden in de Ramskapellestraat

In de Ramskapellestraat wordt door de aannemer zo snel mogelijk verder gewerkt in een poging om de nutsleidingen tussen de Heistlaan en het huisnummer 45 af te werken. Tijdelijk zal het kruispunt met de Spelemanstraat versperd zijn vanuit Ramskapelle. Tijdens de eindejaarsvakantie zal plaatselijk verkeer echter weer mogelijk worden. Dat geldt ook voor de Ommegang in het dorp. Op 7 januari wordt vervolgens gestart met de opbraak van de rijbaan tussen de Spelemanstraat en het parkeerterrein Ommegang. Daarna zijn de rioleringswerkzaamheden aan de beurt in dat deel van de straat.

Speelgoed van toen in Sincfala

Met de feestdagen in aantocht staat bij velen de aanschaf van speelgoed op de agenda. Daar heeft Sincfala keurig op ingespeeld. In het Museum van de Zwinstreek in Heist, opende schepen Danny Lannoy zaterdag namelijk de nieuwe tentoonstelling “Binnen spelen. Buiten spelen. Géén vervlogen droom!” Daarin komen speelgoed en allerlei spellen aan bod van het jaar 1900 tot nu. De tentoonstelling loopt in samenwerking met het Speelgoedmuseum van Mechelen. Maar ook mensen uit Knokke-Heist hebben bijgedragen en in de voorbije weken op zolder gezocht naar oud speelgoed voor de tentoonstelling. Naar aanleiding van de opening van dit speelgoedevenement gaf kunsthistorica Tamara Ingels een toelichting over spelen en spelcultuur vanaf het begin van de vorige eeuw. De tentoonstelling loopt nog tot 20 januari.

Museum Sincfala, Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist

Orion en Mars beheersen nachtelijke hemel in Knokke-Heist

De wolkenvrije nachten hebben de temperatuur niet enkel fors laten dalen maar hebben de inwoners van Knokke-Heist (op de weinig duistere plaatsen) in staat gesteld om een spectaculaire sterrenhemel te bewonderen. Dat was ondermeer indrukwekkend in de golf, het Zwin en op de weg naar Retranchement. Deemoedigend waren met name het winterse Orion sterrenbeeld met z'n M42 nevel én de planeet MARS. Dit hemellichaam zal zich trouwens nu woensdag het dichtst bij de aarde bevinden. Daardoor zal deze rood gekleurde bol aan de nachtelijke sterrenhemel vuriger schijnen dan de helderste ster Sirius. Voor professionele en amateur-astronomen is dit een zeer belangrijke periode aangezien Mars de enigste planeet is waarvan we het oppervlak kunnen waarnemen van op de aarde. Wanneer de planeet zich op 19 december het dichtst bij ons zal bevinden betekent dat een afstand van 88.2 miljoen kilometer. Da's 94 jaar lang met je wagen tegen 100 km per uur rijden. Maar tegen die tijd staat de planeet al weer heel ergens anders. Voor wie dus enkel wil kijken: in de periode van 16 tot en met 29 december zal Mars, die men dan kan terugvinden tussen de sterrenbeelden Stier en Tweelingen, magnitude -1.6 hebben. Dat is iets helderder dan de ster Sirius maar net iets minder helder dan de planeet Jupiter die zich in het zuidwesten bevindt. Mars bevindt zich om de 26 maanden het dichtst bij onze aarde maar omdat de omloopbanen rond de zon van beide planeten elliptisch zijn verschilt elke oppositie van helderheid. Voor amateur-astronomen is dit dus de ideale gelegenheid om de rode planeet waar te nemen en door zijn grote helderheid en zijn opvallende rode kleur is de planeet zelfs ook al heel makkelijk met het blote oog te herkennen.