25.6.11

Anderlecht wint van FC Knokke. Molins zwaar gekwetst

Zaterdagavond is Anderlecht-aanwinst Guillermo Molins op het veld van FC Knokke vrij zwaar gekwetst geraakt aan de linkerknie. Dat gebeurde tijdens de traditionele vriendschappelijke wedstrijd tussen beide ploegen. Molins werd met een ziekenwagen weggevoerd en onderging later een scan in een Brussels ziekenhuis. De 22-jarige Zweedse international liep een ernstige kwetsuur aan de voorste kruisband op. Hij wordt eerstdaags geopereerd en blijft waarschijnlijk enkele maanden op non-actief. Veel fans hadden zaterdag de verplaatsing naar de badstad gemaakt om de nieuwe aanwinsten van paars-wit in première te zien. In de wedstrijd won Anderlecht met 0-4 van FC Knokke. Anderlecht leidde bij de rust met 0-2 na een heel vroege goal van Kabasele. En even na het kwartier maakte Chatelle nog een doelpunt voor paars-wit. In de tweede helft bracht Anderlecht negen vervangers in waaronder onder meer de nieuwkomers Molins en Safari en de teruggekeerde Reynaldo. Molins stond amper op het veld of hij scoorde, maar een kwartier voor het einde raakte hij vrij zwaar geblesseerd. Vijf minuten later maakte Fernando Canesin Matos het vierde doelpunt.

Jeugdraad Knokke-Heist 40 jaar

Gezien de fusiegemeente Knokke-Heist sedert 1971 een feit is bestaat het vermoeden dat ook de Stedelijke Jeugdraad 40 jaar oud is. Aanleiding dus om een feestje te bouwen. Dat zou gebeuren op vrijdag 21 oktober, de dag van de jeugdbeweging. Met het oog daarop werd al een flinke lijst opgebouwd met namen van oud-leden. Maar er zijn nog veel vragen. Wie waren de oprichters, hoe is de Jeugdraad ontstaan en welke grote activiteiten werden er in die 40 jaar georganiseerd? Was er voor de fusie ook een aparte Jeugdraad in Knokke en in Heist? Allemaal vragen die bewijzen dat de recente geschiedenis dreigt verloren te gaan. Dat is onder meer te wijten aan de nieuwe technologieën de steeds weer andere dragers gebruiken. De Jeugdraad Knokke-Heist is vooral op zoek naar bestuursleden van voor 1992. Was u daar bij of kent u mensen, stuur dan een mailtje naar info@jkh.be en vermeld hoeveel jaar u precies in de Jeugdraad zat, in welke periode en wat uw functie was.

Stadhuis Knokke dinsdag telefonisch niet bereikbaar voor vroege bellers

Op dinsdag 28 juni zullen de telefoonlijnen naar het stadhuis Knokke tussen 7 ten 9 uur onderbroken worden. Dan wordt namelijk de meest geavanceerde DSL-breedband geïnstalleerd. Die moet de verbinding naar het rijksregister tot het maximale niveau verhogen. Tot 9u dinsdag zullen derhalve tevens een aantal documenten waarvoor verbinding met het rijksregister nodig is niet kunnen afgeleverd worden. Dit geldt ook voor buitendiensten zoals het Sociaal Huis die met het informaticanetwerk van het stadhuis verbonden zijn. Vanaf 9 uur zouden alle telefoonverbindingen weer normaal moeten werken.

24.6.11

Geen dag zonder muziek in Knokke-Heist

Volgens evenementencoördinator Jan Deroose gaat er ook deze zomer in Knokke-Heist geen dag voorbij zonder dat men ergens wel een concert kan meepikken. Vaste waarden als Kneistival uiteraard, maar ook de Jazzconcerten op zondagnamiddag en de aperitiefconcerten op het Van Bunnenplein. ‘Parkies’ krijgt na de proef van vorig jaar elke maandag een vervolg in de Scharpoordtuin. Nieuw dit jaar is de wereldmuziek van “World” dat plaats heeft op het grasperk van het Boerenhof in Heist. Dat is de opvolger van Worldbolle, dat vroeger op De Bolle werd georganiseerd. Voorts ook nog een aantal indoor optredens zoal de orgelconcerten, Klassiek Leeft en de Museumavonden in Sincfala. Daarnaast zijn er ook de strandfuiven en het internationaal vuurwerkfestival, dat eveneens met muziek gepaard gaat. Als men alles optelt meer dan 200 muziekmomenten. Binnenkort wordt door de gemeente dan ook een flyer gepubliceerd met de volledige dag-aan-dag muziekagenda.

Seizoen bodemmossel uitgesteld

Ondanks de vroege distributie van de mosselen uit de hangcultuur wordt de opening van het seizoen voor de Zeeuwse bodemmossel met één week uitgesteld. De start van het seizoen gebeurt dan ook niet op dinsdag 5 juli maar op woensdag 13 juli. De mosselen krijgen zo nog 8 dagen extra tijd om uit te groeien tot de gewenste kwaliteit. Ze zijn vanaf 14 juli verkrijgbaar. Op de Vlaamse feestdag zal men zich dus nog moeten tevreden stellen met de hangcultuurmossel.

Willem Vermandere blikvanger op kermisweekend in Ramskapelle Knokke-Heist

"Lat mi mor lopen langs de stroate" wordt beslist dé meezinger op vrijdagavond, 1 juli in Ramskapelle. Om 20 u zet de bekende West-Vlaamse zanger namelijk het kermisweekend in. Er zijn al ruim 200 kaarten de deur uit, dus komt het er op aan om nu nog snel een kaart te bemachtigen. Het concert wordt gehouden in de Feesttent op het dorpsplein. Het evenement is een organisatie van de Vrienden van Het For Freedom Museum in samenwerking met het Feestcomité Ramskapelle.Kaarten zijn nu nog verkrijgbaar bij:

For Freedom Museum , Ramskapellestraat 91-93, Ramskapelle

Herbergen: Burgerwelzijn en De Vouwte, Ramskapelle

Continental Tours, Lippenslaan 8

Foto Jones Lippenslaan 160 Knokke-Heist

Veel vacante betrekkingen in Zeebrugge

Naar aanleiding van de havendag,in Zeebrugge raakte bekend dat in onze kusthaven vele honderden jobs beschikbaar zijn. De VDAB en de interimkantoren hebben berekend, dat het om ruim 400 vacante betrekkingen gaat. Volgens havenvoorzitter Joachim Coens betreft het jobs voor dokchauffeurs, lassers, elektriciens, koeltechniekers, scheepsplanners, inpakkers van fruit en dergelijke meer. De jobbeurs vindt plaats in een tent op het parkeerterrein van de Vlaamse Visveiling in de achterhaven.

Eerste werfbezoek aan het nieuwe zwemcomplex in Knokke-Heist

Donderdagavond werd tussen Duinbergen en Knokke het eerste werfbezoek gehouden in het nieuwe zwembadcomplex op de site van Duinenwater. Het bouwen en uitbaten van het complex gebeurt door de Groep Sportoase. Het nieuwe complex bestaat om te beginnen uit een 25-meter bad met 6 banen en een beweegbare bodem tot een diepte van 2,1m. Dit zwembad voldoet aan de Fina-norm en kan dus ook voor wedstrijden gebruikt worden. Verder is er een recreatief bassin met een peuter- en kleuterbad, een oefen- en welnessbad, whirlpool, een kreek, een golfslagbad en een zwemmersbar. Voor de avontuurlijke jeugd komt er ook een indrukwekkende constructie met 5 veelkleurige glijtunnels die moeten zorgen voor een wervelende belevenis, die uniek is in ons land. Omdat het beslist een luidruchtig gebeuren wordt zal dit gedeelte geluidsdicht worden afgesloten van de rest van het complex. Tenslotte zijn er diverse soorten sauna’s, een fitnessruimte en spinningzaal. De cafetaria met keuken beschikt over een buitenterras van ruim 140 vierkante meter.


Op het vlak van klimaatregeling heeft opdrachtgever AGSO veel aandacht besteed aan duurzame en ecologische technieken. Zo worden de sportzalen, bureaus en de cafetaria gekoeld door een passief koelingsysteem. Daarin wordt gebruik gemaakt van het vijverwater van de achterliggende Put Decloedt. Meer dan 200 vierkante meter zonnepanelen op het dak verzorgen de voorverwarming van het sanitair water in het complex. Het zwembad kost in totaal 22,6 miljoen euro. Ongeveer 10 miljoen daarvan wordt gefinancierd uit de grondenruil van het verkavelingproject. De nv Duinenwater moet als opleg van de grondenruil de ruwbouw van het zwembad financieren. De Groep Sportoase werkt het gebouw af en leent daartoe de overige 12,6 miljoen euro onder waarborg van de gemeente. Voor de diverse activiteiten in het zwemcomplex wordt afzonderlijk betaald. Dit maakt het mogelijk om het schoolzwemmen, het clubzwemmen en het baantjes trekken democratisch te houden. Zo zullen leden van clubs kunnen zwemmen voor amper anderhalve euro. Wie niet tot een club behoort betaalt 2,5 euro voor het baantjeszwemmen. De tarieven voor de recreatieve zwemmers variëren van 3,6 tot 9 euro, al naar gelang de leeftijdscategorie. Knokke-Heist zal jaarlijks één en een kwart miljoen euro in het project blijven pompen om de investeringskosten en het nettoverlies van de exploitatie te dekken. In de overeenkomst met het gemeentebestuur is voorzien dat Sportoase het zwembad op 30 juni volgend jaar openstelt. De uitbater hoopt echter dat het al tegen eind april zal lukken

Op de all weathersite komt ook nog een jeugdcentrum van 1,1 miljoen euro, dat zowel een jeugdcafé, repetitielokalen als een fuifzaal voor maximaal 350 personen bevat.

Invasie van smalle strandcabines in Knokke-Heist

De voorbije dagen zijn tussen de gewone strandcabines langs de Zeedijk in Knokke-Heist extra dunne cabines verschenen. Het blijkt nu dat het gaat om hotspotstations van de firma Citymesh. De cabines hebben een zonnepaneel op het dak en zijn volgestouwd met wifi-apparatuur. Die moet het mensen op het strand, op de terrasjes en in de appartementen langs de zeedijk toelaten om te surfen met hun laptop of smartfoon. In totaal worden in Knokke-Heist 29 dergelijke cabines neergezet. Er werd gekozen voor hetzelfde uitzicht als een normale strandcabine om niet op te vallen in het ‘straatbeeld’. De installaties zijn maximaal beveiligd.

Foto: copyright Fred van Soomeren

Proef met elektrisch voertuig voor de gemeente

Op de gemeenteraad in Knokke-Heist werd een dringend punt toegevoegd aan de agenda en goedgekeurd. De badstad zette daarmee het licht op groen om deze zomer een proef te doen met een elektrische wagen. Die wordt volgens burgemeester Lippens door Nissan ter beschikking gesteld. Na de zomer komt er een evaluatie. Er zal onder meer gelet worden op het veiligheidsaspect van deze geluidloze wagens. Als het resultaat positief uitvalt wil de gemeente “de introductie en expansie van dergelijke voertuigen op haar grondgebied mogelijk maken”. Knokke-Heist wil op die manier op termijn z’n steentje bijdragen tot de verlaging van de CO2-uitstoot in de badstad.

23.6.11

Nieuwe gemachtigde opzichters aangesteld

Donderdagavond mochten 7 leerkrachten, die in Knokke-Heist werkzaam zijn, hun diploma als Gemachtigd Opzichter uit handen van Eerste Schepen Maxim Willems in ontvangst nemen. Ze kregen meteen ook de nodige uitrusting om scholieren veilig over de straat te loodsen. De Eerste Schepen bedankte ook de politie voor hun jaarlijkse inzet bij het opleiden van nieuwe gemachtigde opzichters. Dit keer betrof het leraars die werkzaam zijn voor de scholen Olvo en De Vuurtoren in Heist plus Zwinstede en de Margaretaschool in Knokke. Met name ging het om Kathleen Maenhout, Stefanie Colpaert, Maarten Huys, Annelies Geneyn, Tina De Mey, Sofie Freyere en Joke Naert.

Ook provincieraadslid Hugo De Plecker tegen ontpoldering van de Zwinbuffer

Tijdens een vraagstelling aan de deputatie heeft provincieraadslid Hugo De Plecker donderdagnamiddag opgeroepen om de landbouwgrond rond Het Zwin niét te ontpolderen. Meteen doorprikte hij ook de overheidsleugen als zou die ontpoldering onderdeel uitmaken van het Verdrag voor de verdieping van de Westerschelde. Het gaat om “een zuivere ruil van poldergrond voor natuurgebied en dat is wat Vlaamse en Nederlanders boeren met gezond verstand niet willen”. Wat meer is, in het huidige klimaat “de eigen landbouw verwaarlozen en gokken op bevoorrading via import is een blind risico dat geen enkele regio zich nog kan veroorloven,” aldus De Plecker. “De minister-president is bevoegd voor landbouw, maar voor hem is het verdrag een doel op zich geworden. Terwijl het beschermen van de landbouwgrond zijn hoofddoel zou moeten zijn. Vandaar zijn vraag of de gedeputeerde bereid is aan de minister-president van de Vlaamse regering te vragen om alternatieven te zoeken voor de ontpoldering van de Zwinbuffer.

De Sloepe zet zeil naar Estland

Volkskunstgroep De Sloepe uit Knokke-Heist neemt volgende maand deel aan de Europeade. Dat is het grootste festival van Europese folklore, dans en volksmuziek. Samen met de Volkskunstgroep Hovelingen-Viking uit Gistel zal De Sloepe vanaf 12 juli Vlaanderen vertegenwoordigen in Estland. In de Europeadestad Tartu verzamelen dan meer dan 3.000 deelnemers van over heel Europa in traditionele klederdracht voor het 5-daagse festival. Het doel van de Europeade is bij te dragen aan een verenigd Europa, waarin iedereen zijn of haar eigen cultuur inbrengt, en geniet van die van een ander.

Verdwenen bestuurder teruggevonden

De man die maandag na een verkeersongeval in Berlare verdwenen was, is levend teruggevonden, zo hebben de federale politie en het parket van Dendermonde gemeld. De 33-jarige Seppe Dhondt afkomstig uit Knokke-Heist was maandagavond betrokken bij een verkeersongeval op de Donklaan in Berlare. Hij verliet de plaats van de aanrijding en werd sindsdien vermist. De politie had een opsporingsbericht verspreid. De man werd voor medische verzorging overgebracht naar het ziekenhuis. In de loop van vrijdag wordt hij er verhoord.

Leerlingen in Knokke evalueren leerkrachten

Na de examens kregen de leerlingen van de Middenschool en het Koninklijk Atheneum in Knokke ook de kans om punten te geven. In een anonieme bevraging mochten ze al hun leerkrachten op 16 items een score geven van ‘zeer goed’ tot ‘onvoldoende’. Naam van dit proefproject was ‘Geef je leerkracht een pluim!’ De resultaten worden nu verwerkt door de directeur. Bedoeling is dat elke leerkracht zo een goed zicht krijgt op waar het nog beter kan.

Nieuwe editie ‘Wegwijs in Knokke-Heist’

Deze zomer geeft het gemeentebestuur opnieuw Wegwijs in Knokke-Heist uit. De nieuwe editie van deze informatiegids wordt gedrukt op 34.000 exemplaren. Het boekwerkje met actueel stadsplan wordt gratis in elke bus van de gemeente bezorgd. Ook worden ongeveer 2000 exemplaren verspreid in de gemeentelijke gebouwen. De brochure verschaft praktische info over het gemeentebestuur en geeft een heldere kijk op de vele overheidsinstellingen en privé-instanties die zich elke dag inzetten voor het welzijn van de bevolking. Het gemeentebestuur zorgt voor de invulling van de redactionele pagina's.


Info: dienst Communicatie, tel. 050 630 133, communicatie@knokke-heist.be

Renovatie Zwinlaan Knokke bijna rond

Indien de weersomstandigheden het toelaten wordt op maandag 27 en dinsdag 28 juni het resterende straatdeel in de Zwinlaan in Knokke voorzien van een nieuwe asfaltlaag. Hiermee is de renovatie van de Zwinlaan volledig afgewerkt en is overal de toegang tot de eigendommen weer mogelijk. De werken werden in twee fasen uitgevoerd en gingen eind maart vorig jaar van start.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Knokke-Heist hoopt op Zoute-jachthaven in Cadzand Bad

Philippe Muylle, directeur van Compagnie Het Zoute, is sedert kort ook woordvoerder van de Stichting Promotie Cadzand. In die capaciteit zegt hij, dat de stichting goede hoop heeft op de realisatie van een jachthaven bij Cadzand-Bad. Een grote jachthaven blijkt niet haalbaar, maar een kleinere variant zou wel kans op slagen hebben. Die jachthaven zou worden ingericht aan de monding van het Uitwateringskanaal. In 1902 werd op die plaats reeds een haventje gebouwd voor de overslag van landbouwproducten (vooral bieten). Er lagen toen ook enkele vissersschepen. Het draagvlak voor de komst van een jachthaven is momenteel bijzonder groot. Zowel inwoners en ondernemers in Cadzand-Bad als politiek Sluis juichen de komst ervan toe. De Compagnie Het Zoute is momenteel betrokken bij een aantal bouwprojecten die Cadzand in Knokke-stijl moet omtoveren tot een elitaire buurbadplaats van Het Zoute.

Schadedrempel overschreden op granenproefveld in Knokke-Heistse polder

Waarnemingen op proefvelden voor het 'Landbouwcentrum Granen' om de bladluisdruk na te gaan tonen aan dat ook in de Knokke-Heistse polder de schadedrempel overschreden werd. Tot het begin van de afrijping van het graan kan de tarwe schade ondervinden van de bladluizen. Eens voorbij het deegrijp stadium verdwijnen de bladluizen vanzelf op zoek naar ander voedsel. In Knokke-Heist werd op het onbehandeld perceel met 44 aangetaste halmen op de 100 de schadedrempel gepasseerd. In ander landbouwnieuws kunnen boeren wiens velden geleden hebben onder de droogte de schade door een expert laten vaststellen. Landbouwers die in aanmerking komen dienen zo snel mogelijk contact op te nemen met dijkgraaf Jean Vandepitte, jan.vandepitte@knokkeheist.be

Provincieraadslid tegen ontpolderen Zwinbuffer in Knokke-Heist

Provincieraadslid Bernard De Cuyper verzet zich tegen het inpalmen van landbouwgebied door verstedelijking en natuurcompensatie. Concreet wil hij dat de Vlaamse overheid de Nederlandse visie over de ontpoldering volgt. Onze noorderburen beslisten onlangs om de Hedwigepolder niet onder water te zetten. De Cuyper wil dat het besluit voor de ontpoldering van de Zwinbuffer eveneens wordt teruggedraaid. “In Knokke-Heist wordt de landbouw reeds zwaar getroffen door een reeks nieuwe bouwprojecten', zegt De Cuyper. “Daarnaast heeft de ontpoldering van het Zwinbekken met 120 ha ten koste van landbouwgrond geen maatschappelijk draagvlak. De ontpoldering zal handen vol geld kosten en de verzanding van het Zwin niet kunnen beletten.” Een alternatief is volgens hem de zandbanken in zee waarop de windmolens staan afbakenen als natuurgebied.

Ook provincieraadslid Hugo De Plecker houdt later vandaag een interventie, waarbij hij bij de deputatie zal aandringen om aan de minister-president van de Vlaamse regering te vragen alternatieven te zoeken voor de ontpoldering. Op zijn argumentatie komen we later terug.

22.6.11

Man afkomstig uit Knokke-Heist vermist na ongeval

In het Oost-Vlaamse Lede zijn politie, parket en familie op zoek naar een 33-jarige man afkomstig uit Knokke-Heist. De man, een chef-kok, raakte maandagavond in Berlare betrokken bij een zwaar verkeersongeval. Een getuige zag hem uitstappen, maar nadien ontbreekt elk spoor. Het is onduidelijk of de man vluchtmisdrijf pleegde, gewond werd of in shock verkeert. Bij de Cel Vermiste Personen vreest men dat de man bij het ongeval inwendige verwondingen opliep. Woensdag doorzochten speurhonden de omgeving van het Donkmeer, waar het ongeval gebeurde. Ook een helikopter van de federale politie werd ingezet. De vriendin van de vermiste bestuurder is eveneens afkomstig uit Knokke-Heist en lanceerde inmiddels ook een oproep op Facebook.

“We like to smoke” party in de Kitsch Club Knokke

Omdat vanaf 1 juli niet meer mag gerookt worden in café’s, bars en clubs in ons land, pakt de Kitsch Club in Knokke-Heist op zaterdag 25 juni uit met een “We like to smoke party”. Die avond zal men de gasten ver(r)assen door de club vol met rook te blazen. Ook zullen zullen gratis sigaretten uitgedeeld worden in de club… Wat meer is, dj Maxim Lany zal voor de gelegenheid in “smoking” draaien. Of vanaf 1 juli de sfeer of de omzet zal lijden onder de nieuwe wetgeving is ook voor de Kitsch Club nog een groot vraagteken. In het buitenland heeft de nightlife alvast wèl zware klappen gekregen door het rookverbod. De Kitsch Club heeft dan ook reeds maatregelen getroffen. Buiten onder de grote luifel wordt namelijk een rokershoek voorzien.

Op voorhand reserveren via amanda@kitschclub.be is gezien de plaatsbeperking dan wel weer nodig. Kitsch Club in het Knokse Casino is elke zaterdag open vanaf 23h00, een volledig programma kan teruggevonden worden op http://www.kitschclub.be/

Insectenstadhuis in Knokke-Heist

In Knokke werd de neogotische stadhuisgevel uitgebreid met een insectenhotel. In totaal werden 4 onderkomens voor insecten opgehangen. Ze bieden onderdak aan meerdere soorten insecten zoals gaasvliegen, solitaire bijen en sluipwespen. Ondermeer sluipwespen zijn nuttig omdat ze plaaginsecten zoals bladluizen en witte vlieg uitroeien. Verder is het zo dat solitaire bijen evenveel bloesems bestuiven als 120 honingbijen. Met wat handigheid en bouwoverschot kan men trouwens zelf makkelijk een insectenhotel creëren. Onder een dakgoot, tegen een naar het zuiden gerichte muur, is een ideale plek.

Pop-up boetieks overspoelen Knokke-Heist deze zomer

Na het succes van experimenten vorige zomer mag men zich de komende maanden in Knokke-Heist opnieuw aan een aantal ‘pop-up stores’ verwachten. Dat zijn winkels van meestal bekende merken die maar enkele dagen of weken open zijn. Ondermeer Tommy Hilfiger en RedValentino hebben plannen in die richting. Meest opvallend wordt het reizende Beach House dat Tommy Hilfiger bij het Albertplein in Knokke zal neerzetten. Het modehuis RedValentino komt met een glazen sprookjesserre voor een viertal dagen naar het Van Bunnenplein. Ook het Antwerpse ontwerpersduo A.F.Vandevorst en de Brusselse hoeden- en accessoiremaker Christophe Coppens hebben onze badstad uitgekozen voor hun pop-up boetiek deze zomer.

Bijdrage ouderraad voor sportterrein

In de afdeling Sportlaan van de Margaretaschool werd op de speelplaats een nieuw sport- en recreatieterrein ingericht. De ouderraad heeft daartoe voor de school een financiële bijdrage ingezameld. Die bijdrage werd mogelijk gemaakt door het organiseren van allerlei activiteiten zoals een fietssneukeltocht en het moederdagontbijt. De overhandiging van een cheque ter waarde van 8.000 euro gebeurde woensdagmiddag.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

26.06.2011, 11u: Zomerconcert Van Bunnenplein Knokke-Heist

26.06.2011: Evenementenstrand Knokke-Heist: American Custombike Beach Day

02.07.2011: 13.30u: Het Zwin Ooievaarswandeling

Rotonde Meerlaan-Elizabetlaan gedeeltelijk onderbroken

Het verkeer langs de Elizabetlaan in Knokke wordt nog een stukje moeilijker. Naast de problemen door de laattijdige aanleg van de waterleiding voor het nieuwe Reservecomplex gaat nu ook het Agentschap Wegen en Verkeer wegeniswerken uitvoeren. Vanaf donderdag wordt op de rotonde van de Meerlaan met de Elizabetlaan een riooldeksel vernieuwd. Dit houdt in dat de rotonde gedeeltelijk onderbroken zal zijn en dat vermoedelijk tot 30 juni. Het zal namelijk niet mogelijk zijn om op dat punt vanuit de Meerlaan of vanuit de richting Duinbergen naar de Zeedijk te rijden. Dat verkeer wordt omgeleid tot aan de eerstvolgende doorsteek bij het Canadasquare, ter hoogte van La Reserve.

Knokke-Heist traint scheidsrechters voor Qatar 2022

Komende maandag arriveren in Knokke-Heist weer aspirant scheidsrechters uit Qatar, die hun opleiding in de badstad komen vervolledigen. De Golfstaat is ondertussen gestart met de voorbereiding van het wereldkampioenschap voetbal dat er in 2022 wordt georganiseerd. Daarom volgen dit keer liefst 72 scheidsrechters de cursus in de badstad. “Dat is dubbel zoveel als gebruikelijk” zegt Marc Schluter van het Pavillon du Zoute, waar de Qatarese voetbalscheidsen de komende weken logeren. Voor de training van de scheidsrechters wordt ondermeer gebruik gemaakt van de sportinfrastructuur in Knokke-Heist. Ondertussen bereidt Qatar de bouw voor van 9 nieuwe sportstadions en de renovatie van 3 andere voor een totaal kostenplaatje van 3 miljard dollar.

Paradijs steunt ALS Liga in Knokke-Heist

Ook de lokale omroep in Knokke-Heist gaat zich inzetten ten behoeve van de ALS Liga. De komende weken wordt op Radio Paradijs dan ook een radiospot uitgezonden in het kader van de sensibiliseringscampagne van de Liga. Amyotrofische Laterale Sclerose is een dodelijke neurologische ziekte die iedereen kan treffen. Door de ziekte sterven de motorische zenuwcellen af, wat de patiënt vreselijk doet aftakelen. Na gemiddeld 3 jaar heeft ALS meestal de dood voor gevolg. De ziekte is weinig bekend en heeft aandacht meer dan nodig.

Broedsucces door het weren van vossen

Het gaat weer beter met het sterneneiland. Dat is een stuk opgespoten natuurgebied dat paalt aan de oostelijke strekdam tussen Zeebrugge en Heist-West. De voorbije jaren nam het aantal broedgevallen van visdieven, dwergsternen en grote sternen op het eiland sterk af. Vossen uit de polder staken in Heist namelijk de kustweg over en hielden lelijk huis onder de bewoners van het Sterneneiland. Ondertussen werd een vossenwerende afsluiting aangebracht en worden ook de ratten bestreden. Volgens het Agentschap Natuur en Bos broeden nu weer toenemend vogels op het eiland. ‘We hebben 1.350 koppels visdieven ontdekt, 74 koppels dwergsternen en 36 koppels grote sternen,' aldus een woordvoerder.

21.6.11

Zorgt afwijzen klacht nog voor méér overlast bij de strandarena?

De klacht tegen de bouw van een strandarena bij de Meerlaan in Knokke wordt door de Raad van State niét als hoogdringend beschouwd. De klacht was ingediend door de omwonenden van het Albertstrand, die vrezen ’s zomers hun uitzicht op zee te verliezen en het slachtoffer te worden van allerlei overlast. De Raad van State zal nu de klacht op latere datum ten gronde behandelen. Door het bezwaar heeft de realisatie van de Rox Ambassadors Arena echter veel vertraging opgelopen. Het is volgens de gemeente zeer de vraag of de geplande sportsite op het strand nog wel zal kunnen gerealiseerd worden. Dit betekent mogelijk dat naar een ‘light’ versie moet worden uitgeweken, of dat voor elk evenement de infrastructuur zal moeten opgebouwd en afgebroken worden. Dit zou voor de omwonenden nog meer overlast opleveren dan de oorspronkelijke plannen.

Familiezorg bedankt medewerkers voor hun inzet

Op de ‘Dag van de Schoonmaak’ heeft Familiezorg West-Vlaanderen ook de medewerkers van de poetsdienst in Knokke-Heist in de bloemetjes gezet. Dagelijks staan zij in voor het deskundig onderhoud van de woning van zorgbehoevende personen. Ze bieden ook ondersteuning bij de was en de strijk. In de regio Knokke-Heist zijn er 13 medewerkers. Die hebben vorig jaar meer dan tienduizend uren zorg verleend aan 135 hulpbehoevenden. Door de vergrijzing van de bevolking heeft Familiezorg echter permanent handen tekort. Derhalve is men continu op zoek naar gemotiveerde medewerkers voor de poetsdienst.


Meer informatie: Claudine Deketelaere, regionaal diensthoofd, Familiezorg West-Vlaanderen vzw, Albertlaan 65, Knokke-Heist. Tel. 050 60 99 86, e-mail: knokke@familiezorg-wvl.be http://www.familiezorg-wvl.be/

Dure robot kwijt voor de Libische kust

Aan boord van een Zeebrugse mijnenjager is een team van de Nederlandse Defensie Duikgroep voor de kust van Libië een onderwaterrobot kwijtgeraakt. De robot werd gebruikt om onder water mijnen op te sporen. Remus, het zogeheten Remote Environmental Monitoring System kan met hoogwaardige sonarapparatuur geheel zelfstandig en veel sneller dan duikers de zeebodem in kaart brengen. Na het verlies is vervolgens uitgebreid, maar tevergeefs gezocht naar het dure apparaat. De Zeebrugse marinevaartuigen in het gebied nemen al enkele maanden deel aan de NAVO-operatie 'Unified Protector' tegen het Libische Kadhafi-regime.

Etienne Stockx voorgedragen als korpschef in Knokke-Heist

De politieraad heeft beslist om commissaris van politie Etienne Stockx voor te dragen als korpschef van de politiezone Damme/Knokke-Heist. Stockx is momenteel waarnemend korpschef. Het voordrachtdossier wordt nu voorgelegd aan Binnenlandse Zaken, dat het dossier verder onderzoekt. Daarna wordt het document aan de koning ter ondertekening voorgelegd. Dat zal nog enkele weken in beslag nemen. Als alles normaal verloopt zou het koninklijk besluit mogelijk eind volgende maand ondertekend worden. De eedaflegging zal vermoedelijk in september gebeuren.

Problemen tram- en autoverkeer aan de Oostkust

Het doorgaand verkeer langs de Oostkust kende dinsdag problemen in Blankenberge. Bij graafwerken langs de Koninklijke Laan heeft een kraan de gasleiding geraakt. Brandweer en politie hebben iedereen in de wijde omtrek geëvacueerd. Ook warenhuizen zoals Aldi werden ontruimd. Voor het autoverkeer werd een omleiding voorzien. Door het lek was tijdelijk ook geen tramverkeer van en naar Knokke-Heist mogelijk. Meer dan 100 mensen hebben hun huizen moeten verlaten. Tegen de middag werd het lek gedicht en werd het verkeer weer genormaliseerd. De voorbije dagen hadden de wegeniswerkers ook reeds de waterleiding geraakt.

Joods Actueel zet Knokke-Heist in de kijker

Naar aanleiding van de hetze over het anti-Joods artikel in De Zwinkrant publiceerde ‘Joods Actueel’ dinsdag een artikel, dat de band tussen de Joodse gemeenschap en Knokke-Heist in de verf zet. Volgens een eerder interview met burgemeester Lippens is Knokke-Heist in de eerste plaats een toeristische badstad waar mensen van alle strekkingen ontvangen worden. Er is dus geen specifiek beleid van de gemeente naar de leden van de Joodse gemeenschap toe, aldus Lippens. Wij stellen zeker de aanwezigheid van onze Joodse vrienden bijzonder op prijs, ze maken deel van onze gemeenschap, zegt de burgemeester. De rest van het artikel kan men HIER lezen.

20.6.11

Gemeente Putte sluit deuren voor bezoekje aan Knokke-Heist

Peter Gysbrechts, burgemeester van de Zuid-Kempense gemeente Putte, heeft zopas met het gemeentepersoneel een bezoek gebracht aan Knokke-Heist. De groep telde 93 deelnemers waaronder ook sportschepen Werner Timmermans en de schepenen Frank Dockx, André Uytterhoeven, Jan Scheltiens en secretaris Louis Verbist. Het gezelschap arriveerde met twee bussen in de badstad en bezocht ondermeer Het Zwin. Daarna konden de bezoekers kiezen uit een cultuurwandeling, een fietstocht naar Cadzand of een vrije voormiddag. Om 13 u werd de uitstap afgesloten met een broodjesmaaltijd in het Zwincafé. Het bezoek van Putte aan Knokke-Heist is eigenlijk een uitloper van het Ronde van België evenement. Terwijl de badstad regelmatig als één van de ritplaatsen fungeert is het meestal Peter Gysbrechts (die in z’n gemeente “de jonge burger” genoemd wordt) die de aankomst van de Ronde in zijn gemeente Putte organiseert. Gysbrechts, afkomstig uit de deelgemeente Beerzel, is al 11 jaar burgemeester in Putte en is tevens Vlaams volksvertegenwoordiger voor de Open-VLD.

Mir op Zeebrugse havendag

Het Zeebrugse havenbestuur trekt alle stoppen uit voor de havendag van zaterdag. Eén van de paradepaardjes waar de MBZ mee uitpakt is de Russische driemaster Mir. Tussen 10 en 17u worden trouwens allerlei bezoeken aan bedrijven en haveninstallaties georganiseerd. Daartoe worden bussen ingelegd. Op het programma staan bezoeken aan ondermeer het baggerschip ‘Artevelde’ en de Megaports (die de radioactieve containers hebben opgespoord). Verder ook een rondleiding op de veerboot ‘Pride of York’ van P&O en een bezoek aan twee sleepboten en de Zeebrugse Visveiling. De lijst van mogelijke bedrijfsbezoeken is trouwens bijzonder lang en kan men HIER volledig bekijken.

T’ Zoute is nu als merknaam gedeponeerd

Knokke-Heist laat de naam “T’ Zoute” deponeren als merk. Volgens Luc De Groote, pr-manager van de dienst Toerisme, zouden merken zoals bijvoorbeeld Scapa en Delvaux een T’ Zoute-lijn kunnen ontwikkelen. Op die manier wil men de badstad nog meer naambekendheid geven. Louis Vuitton, het chique Franse handtassenmerk, bracht trouwens vorig jaar reeds een exclusieve Knokke-tas uit, die tegen een slordige 875 euro te koop werd aangeboden. Met het weglatingsteken nà de T, betekent de nieuwe merknaam eigenlijk: ‘te Zoute’ en niet ‘het Zoute’. De Groote verduidelijkt de ‘foute’ schrijfwijze: "We hebben het er net om gedaan. Het is een gimmick. Normaal staat het weglatingsteken voor de 't' en is het een kleine letter. Wij hebben het omgekeerd, waardoor de lijn zeker in het oog zal springen." Er komt een concept store in de vorm van een speciale tent die producten en diensten zal herbergen die "nieuw en trendsettend zijn". De store zal enkele keren per jaar in het buitenland opduiken nabij een grote stad. "In die concept store worden de sterktes, activiteiten en evenementen waarvoor Knokke gekend is - zoals gastronomie, shoppen, wandelen of fietsen- aan zogenaamde andere A-merken gekoppeld." En zo is ’t Zoekte, het vroegere arme schorren- en duinengebied van Knokke, gepromoveerd tot T’ Zoute, een chique kwaliteitsmerk.

Mantelzorg onder de aandacht

In Knokke-Heist werd zopas de Mantelzorg onder de aandacht gebracht. Dat gebeurde met een bijeenkomst in de Bibliotheek van Scharpoord en de voorstelling van het nieuwe boek boek ‘A,B, C van de mantelzorg van administratieve rompslomp tot zelfzorg' . Ook werd werd bij de Margaretakerk het beeld van de Mantelzorger onthuld. Een en ander gebeurde naar aanleiding van de dag van de mantelzorg die woensdag wordt gehouden. Volgens OCMW-voorzitter Annie Vandenbussche is door de toenemende vergrijzing de behoefte aan thuiszorg enorm toegenomen. Thuiszorg en mantelzorg gaan daarbij hand in hand. In het lokaal sociaal beleidsplan werd dan ook het volgende opgenomen: ” Zorgbehoevenden kunnen zo lang mogelijk in een voor hen vertrouwde omgeving blijven wonen (...) met specifieke aandacht voor de mantelzorger en de vrijwilliger” . Om dit te kunnen realiseren zal in de gemeente in samenwerking met de sociale, de culturele en de welzijnssector onderzocht worden welke de daadwerkelijke noden zijn naar ondersteuning.

Politie houdt Lola in het oog

De Politie Damme/Knokke-Heist start op woensdag 22 juni met de LoLa-campagne. Tijdens deze actie verscherpt de politie het toezicht op de Los- en Laadzones in de badstad. Elke dag ontvangt de lokale politie klachten over autobestuurders die misbruik maken van de los- en laadzones in Knokke-Heist. Vooral om het betalend parkeren in de ‘betalende rode zones’ te ontlopen, plaatsen bestuurders hun voertuig langdurig op een los- en laadzone. Daardoor komen leveranciers in de problemen. Ze moeten noodgedwongen in 2de file parkeren en hinderen zo de veilige en vlotte doorgang van de andere weggebruikers. Met de LoLa-campagne wil de lokale politie de problematiek rond de los- en laadzones kordaat aanpakken. De politie verscherpt het toezicht en zal repressief optreden.

Tentoonstelling laatstejaars deKunstAcademie

Meer dan 50 laatstejaars van de afdeling beeld van deKunstAcademie in Knokke-Heist stellen in de Lagunahal in Duinbergen hun eindprojecten voor. Het is het hoogtepunt van een opleiding die liefst vijf jaar heeft geduurd. Men kan de tentoonstelling bezoeken op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 juni (tussen 10u en 17u). Dit eindproject betekent voor de laatstejaars trouwens niet noodzakelijk het einde van hun leertijd aan deKunstAcademie. Volgend schooljaar kunnen leerlingen die al een opleiding achter de rug hebben een andere richting kiezen. Op www.dekunstacademie.be komt men alles aan de weet over de mogelijkheden.

Klacht over Rox Ambassadors Arena bij Raad van State

In Knokke-Heist zijn leden van de actiegroep “De Vrienden van het Albertstrand” naar de Raad van State gestapt. Ze willen verhinderen dat er deze zomer ter hoogte van de Meerlaan een sportarena voor 3.500 toeschouwers op het strand komt. Die zou het uitzicht belemmeren en ook voor lawaaioverlast zorgen. Volgens de initiatiefnemers zou de Rox Ambassadors Arena “de mooiste strandarena van heel Europa” worden. De arena zou op het strand blijven staan tot half september. Alle grote sportactiviteiten, die anders bij het Casino plaatsvonden, zouden er gehouden worden. Veel zal nu echter afhangen van de beslissing van de Raad van State. De Actiegroep heeft trouwens ook klacht ingediend bij de provincie.

Street-art kunstenaar Keith Haring krijgt z’n ‘street’ in Knokke-Heist

Knokke-Heist wordt zo ver bekend de eerste gemeente ter wereld die 'street-art kunstenaar' Keith Haring eert met een straat. We hebben nergens een 'street, road, boulevard, lane of zelfs calle' kunnen vinden. Enkel in het Italiaanse Pisa noemt men het plein bij een muurschilderij van de kunstenaar in de volksmond Piazza Keith Haring. Als de gemeenteraad er volgende week in Knokke-Heist mee instemt krijgen de straten, pleinen en paden in de verkaveling Duinenwater namen van kunstenaars. Gebruik makend van onderzoek door Schepen Danny Lannoy heeft de Commissie Straatnaamgeving een voorstel gedaan in die zin. Het was Roger Nellens die erin slaagde om Keith Haring in de zomer van 1987 naar de badstad te halen voor een indrukwekkende tentoonstelling in het casino, waar hij ook een wand beschilderde. De 28-jarige Haring was toen al een cultfiguur die furore maakte met zijn eenvoudige mannetjes die hij met uiterst simpele lijntjes tot leven bracht. Hij overleed toen hij amper 31 was. Zelfs in Reading Pennsylvania waar hij geboren werd, in Kutztown waar hij opgroeide, en in New-York waar hij vaak verbleef, heeft men Keith Haring tot nog toe niet geëerd met de vernoeming van een straat. In Knokke-Heist doet men dat nu wel. Andere kunstenaars die hun straat krijgen in het nieuwe Duinenwater zijn onder meer Camille Pissarro, Niki de Saint Phalle, Constant Permeke, René Magritte, Luc Peire, Floris Jespers en Paul Delvaux.

Kan monorail komaf maken met verouderd concept van de kusttram?

In Knokke-Heist wordt opnieuw het jaren oude plan voor een monorail langs de kust ter sprake gebracht. Die moet het verouderde concept van de kusttram vervangen, die tegenwoordig op veel plaatsen als obstakel fungeert. Dat is ondermeer het geval in het Zeebrugse havengebied. Daarbij komt nog dat de directie van De Lijn zich bij elke voorgestelde aanpassing manifesteert als een vaak dwarsliggende onderhandelingspartner. Zo verzet De Lijn zich tegen het voorstel om de tramstellen tussen Zeebrugge en Knokke via het treinspoor te laten rijden. Dat zou meteen ook de dure en gevaarlijke plannen van De Lijn voor het dubbeldwarsen van de Knokkestraat bij de terminus in Knokke overbodig maken. Het vervangen van de kusttram blijft dan ook een noodzaak voor de toekomst. Vermoedelijk zal echter het inzetten van elektrische bussen (met uitsluitend betalende passagiers) in eerste instantie meer kans maken dan de bouw van een futuristische monorail.

Zeebrugse wint schilderswedstrijd

In de Galerie de Twaalf Apostelen in Sluis heeft de jury zondag de winnaars bekend gemaakt van de schilderwedstrijd van Artists Materials. Er waren liefst 116 inzendingen. De eerste prijs werd in de wacht gesleept door Sofie van Cleven uit Zeebrugge met het schilderij “A good laugh”. Ook het werk “Zonnige Bosdreef” van Eric Verwaerde uit Westkapelle viel in de prijzen. Galerie de Twaalf Apostelen in de Kapellestraat in Sluis is geopend van zaterdag tot woensdag van 11 tot 17 uur.

De Raan Knokke-Heist straks weer open

Volgende week opent het openluchtzwembad De Raan in Heist weer z’n deuren. Van 1 juli tot 31 augustus kan men er alle dagen terecht van 10.30 u tot 18 u. Tussen 18 juli en 18 augustus is het zwembad bij mooi weer zelfs open tot 21 u. Het zwembad wordt in opdracht van het gemeentebestuur van Knokke-Heist beheerd door de firma Dalkia. De gemeente betaalt hiervoor zo'n 138.000 EUR per jaar, plus 221 euro extra per avond dat het zwembad langer open is.

REM-eiland weer in dienst…

In Amsterdam opent op dinsdag 5 juli (om 18u) het REM-eiland z’n deuren. De voorbije maanden werd het ingericht als café-restaurant. Het gaat om de constructie die in 1964 op zee werd gebouwd om van buiten de territoriale wateren de programma’s van Radio en TV Noordzee uit te zenden. Bij gunstig weer werden uitzendingen toen ook in Knokke-Heist bekeken op Kanaal 11 van de VHF band. Daarna werd het tot 2005 een meetstation van de Nederlandse Rijkswaterstaat. Het REM-eiland werd drie jaar geleden op zee buiten Noordwijk afgebroken door het grote Zeebrugse kraanponton Rambiz van de Vlaamse bergingsmaatschappij Scaldis.