8.8.09

Kinderen in Knokke-Heist maken zich klaar voor de IJzerKid Driekamp

Knokke-Heist laat binnenkort kinderen van 3 tot 13 jaar op een niet-competitieve manier kennis maken met 'triatlon'. Dat gebeurt tijdens de ‘Scapa Sports Iron Kid’ op zaterdag 22 augustus. Het is meteen de zevende editie. De afstanden van elke discipline verschillen naargelang de leeftijd. De deelnemers worden verdeeld in 4 leeftijdscategorieën en 15 startreeksen. Het zwemmen, fietsen en lopen wordt dan ook steeds afzonderlijk afgewerkt. In totaal verwacht men dat 660 kinderen zullen deelnemen aan dit Net-voor-Pret evenement. Het eerste luik bestaat uit een zwemproef in zwembad De Raan. Daarna volgt de fietsproef rond het Bosje van Heist of naar Ramskapelle. Als laatste beproeving wacht de deelnemers een loopproef op de Zeedijk.


Alle reeksen zijn volzet. Inschrijven is niet meer mogelijk.

Tegenstand tegen een scheepskanaal in onze regio was er al in de 13de eeuw

Tegenstanders van plannen om het Schipdonkanaal naar Zeebrugge te verbreden voelen zich gesterkt door een historisch precedent. Ook bij het graven van ‘de Lieve’, een kanaal tussen Damme en Gent waren er felle tegenkantingen. Dat kwam onder meer vanwege waterhuishoudingsproblemen in de streek van Moerkerke en door de vele onteigeningen. Tussen 13 augustus en 20 september wordt in het stadhuis van Damme aandacht besteed aan de Lieve. Dat kanaal, met een breedte van zes meter, werd midden de dertiende eeuw gegraven in opdracht van het Gentse stadsbestuur. Het moest de handelshaven van Gent verbinden met de zee. Op de waterweg konden schepen varen tot twee ton. ‘De Lieve’ werd destijds in Damme op de zeearm het Zwin aangesloten. Dat gebeurde bij middel van twee sassen: het “Ghentsche Sas” en “de noordersche Speye”. Een en ander blijkt uit documenten die werden onderzocht naar aanleiding van de tentoonstelling in het Damse stadhuis over de vergane waterweg.

Veel deelnemers en betere tijden voor de Heistse Strandloop

Vrijdagavond werd door het Stedelijk Sportcentrum in de badstad de editie Heist van de zomerse GB strandloop gehouden. Welgeteld 1.265 deelnemers namen de start. Dat waren er honderd meer dan vorige maand in Knokke. Ook nu hadden de participanten de keus tussen 5 of 10 km lopen langs de laagwaterlijn. Op de 10km Heren ging de overwinning afgescheiden naar Didier Verstraete uit Langemark in een tijd van 34.23. De eerste Knokke-Heistenaar was Yves Depoorter die een minuut later beslag legde op de 3de plaats. De 10km voor Dames werd in de wacht gesleept door Anne-Marie Danneels uit de badstad. Haar tijd : 36.38. Mohamed Alaya uit Gavere zette de 5 km op zijn naam. Bij de Dames was over die afstand de overwinning voor de Oostendse Evy Pieters. In het algemeen werden vrijdag in Heist betere neergezet door de atleten dan bij de vorige strandloop. Dat heeft onder meer te maken met de forse wind die bij de editie Knokke waaide.

10 km Heren
1 Verstraete Didier Langemark 34.23
2 Colle Dieter Oostrozebeke 35.37
3 Depoorter Yves Knokke-Heist 35.43

10 km Dames
1 Danneels Anne-Marie Knokke-Heist 36.38
2 Van Biervliet Sophie Knokke-Heist 40.59
3 Tuttens Sophie Meulebeke 41.25

5km Heren
1 Alaya Mohamed Gavere 16.22
2 Meire Tom Damme 16.42
3 Veerman Rutger Aardenburg (Nederland) 16.53

5km Dames
1 Pieters Evy Oostende 19.56
2 Cockhuyt Ine Lauwe 20.38
3 Rombaut Amber Gent 21.04

De volledige uitslag vind je HIER.

7.8.09

Minder stranddagen zorgden voor minder verloren kinderen in juli

In de voorbije maand juli zijn aan onze kust op het strand in totaal 537 kinderen verloren gelopen. Dat is 11 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de intercommunale kustreddingsdienst IKWV die vandaag werden bekend gemaakt. De badplaatsen met het grootste aantal verloren gelopen kindjes situeren zich aan de Westkust. In Knokke-Heist liepen slechts 31 kinderen verloren. In Zeebrugge waren het er 17. Dominiek Vervaecke kondigde vandaag aan dat voor de Vlaamse kust aan een nieuw communicatiesysteem gewerkt wordt. Aan elke strandtoegang zal in de toekomst een bord staan met een verwijzing naar de projecten met oriëntatiepalen en armbandjes.

Pink shirts, white pants & some supercars @ Knokke...

Je ziet en leest er HIER meer over.

In Heist zijn de voorbereidende werken begonnen voor het nieuwe woonzorgcentrum De Noordhinder

In de Heistse wijk Oostwinkel is zopas gestart met de voorbereidingen voor de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum 'De Noordhinder'. Op het terrein van het OCMW werden een aantal bomen gerooid voor de aanleg van een werfweg en het plaatsen van werfketen. De eigenlijke bouwwerkzaamheden beginnen na het bouwverlof. Het is verder de bedoeling om ter hoogte van het nieuwe woonzorgcentrum een hoofdas door te trekken tot aan de wijk Heulebrug. Bij de realisatie van het project van Zaha Hadid zal ook de verbinding tussen de Heistse stationsomgeving en Oostwinkel verbeterd worden. Op die manier kan De Lijn een nieuwe, rechtstreekse buslijn realiseren tussen Ramskapelle, Heulebrug, Oostwinkel en het centrum van Heist.


Wat de Noordhinder betreft zal de vervangingsnieuwbouw voorzien in een vleugel van 150 woongelegenheden. Daarnaast wordt op deze site ook een centrale keuken ingericht. Daar worden straks de maaltijden klaargemaakt voor de Noordhinder campus zelf, het Woonzorgcentrum in Westkapelle én de gerechten die bij bejaarden worden thuisbezorgd.

“Art Nocturne Knocke” start onder het gesternte van de kredietcrisis

Vanaf dit weekend tot 16 augustus wordt in de badstad de 34ste editie gehouden van “Art Nocturne Knocke”, de internationale kunst- en antiekbeurs in Cultuurcentrum Scharpoord. Met zijn ruim tienduizend kooplustige kunstliefhebbers is het evenement de voorbije jaren uitgegroeid tot de belangrijkste zomerbeurs in z’n soort in Europa. Dit jaar zijn er meer dan 50 standen. Antiek en oude kunst bevinden zich vooral op de benedenverdieping. Design en decoratie kregen onder andere een plaats in de auditoriumruimte. Moderne en hedendaagse kunst en juwelen komen op de tussen- en eerste verdieping terecht. Art Nocturne Knocke brengt meubilair uit Nederland, Engeland, Frankrijk, Italië en Vlaanderen en dat vanaf de haute epoque tot de periode van de art nouveau en art deco. Ook het moderne en hedendaagse design wordt niet vergeten. Beelden zijn er vanaf de middeleeuwen tot de dag van vandaag. Kwaliteit genoeg dus. Het wordt evenwel afwachten hoe het kapitaalkrachtig publiek in de badstad zal reageren in het licht van de huidige kredietcrisis.

Voor informatie omtrent openingsuren zie Activiteiten

6.8.09

Delvaux lijmt kinderen aan het merk in Knokke-Heist

Delvaux, de oudste luxe lederwarenproducent ter wereld, draagt de uitspraak 'jong geleerd, oud gedaan' hoog in het vaandel. Speciaal om de allerjongsten al aan hun label te koppelen, organiseren ze lederworkshops for kids. Met name gebeurt dat in Knokke-Heist. Meesterambachtsmannen van Delvaux staan klaar om de kinderen gedurende een uur een initiatiecursus leder te geven. Samen met hun ouders krijgen de kinderen meteen een blik achter de schermen van een Delvaux-atelier. De cursussen voor kinderen starten in de Delvaux winkel in Knokke-Het Zoute vanaf zaterdag 8 augustus.

Het Belgisch Kampioenschap Beach Soccer is in aantocht naar Knokke-Heist

Binnenkort wordt in de badstad voor de tweede keer een officieel Belgisch Kampioenschap Beach Soccer georganiseerd. Het evenement krijgt z’n beslag van 13 tot 16 augustus. De grote finale van zowel de Serie A als de nieuwe Serie B wordt op het strand bij het Casino Knokke gespeeld. In de aanloop naar de finales van volgende week lanceren de initiatiefnemers trouwens nog een speciale actie. De eerste 300 geïnteresseerden die een email sturen naar info@winwave.be krijgen een gratis glas cava aangeboden én een plaatsje op de tribune van het Beach Soccer Dorp.

Het programma voor de finales is als volgt:

Kids Cup op zaterdag 15 en zondag 16 augustus met Gilles De Bilde telkens om 17u30
De Interland België-Nederland op zondag 16 augustus om 16u
En de Grote Finale BK Beach Soccer op zondag 16 augustus om 17u

Gadgets die achtergelaten worden in auto’s zijn koren op de molen van criminelen

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist en het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid waarschuwen toeristen en kustbewoners ervoor dat diefstallen uit voertuigen de mode volgen. Waar veel volk bijeen is maakt criminaliteit makkelijk kans. Nieuwe dure gadgets zijn zeer in trek. Ondanks het advies dat al jaren gegeven wordt laten mensen vaak toch nog waardevolle voorwerpen achter in hun wagen. Naast gps, i-pod, gsm, laptop, draagbare spelconsole zijn ook achtergelaten sleutels, zonnebrillen, aktetassen en kledij een goede aanleiding om de autoruit in te slaan of de deur te forceren.


Op zaterdag 8 augustus kunnen mensen van 10 tot 17u terecht op de infostand op het Lichttorenplein (kant infokantoor Toerisme). Met deze actiedag wil men de mensen erop attent maken dat goede gewoonten de beste remedie zijn om diefstal uit voertuigen te voorkomen. Er is ook aandacht voor verkeersveiligheid. Zo kan men een test doen met een promillebril, de impact meten van een ongeval op basis van uw gewicht en snelheid of aan de hand van didactisch materiaal inzicht verwerven in de dode hoek bij vrachtwagens.

Landbouwers in de Zwinregio tevreden over de graanoogst

De boeren in de polder rond Knokke-Heist en de wijdere Zwinregio zijn tevreden over de graanoogst 2009. Die is nu in volle gang. De hoeveelheid tarwe die van het land wordt gehaald, is groot en het is ideaal weer om te oogsten. Wat de tarwe financieel zal opbrengen, is nu nog onduidelijk. Dat hangt van veel factoren af, zoals van het verloop van de recessie. Door het warme weer rijpt ook de zomertarwe snel. Deskundigen verwachten die oogst dan ook vlugger dan anders. Mogelijk al kort na het weekend. Door de droge omstandigheden kunnen graantelers snel en onafgebroken werken.

Veel belangstelling voor de ploegentijdrit Ramskapelle

Zesenveertig ploegen, waaronder 4 damesteams, hebben zich ingeschreven voor de 5de Grote Prijs Knokse Bandencentrale-Le Boudin Sauvage die op zaterdagnamiddag 8 augustus wordt gereden in Ramskapelle. De ploegen van telkens 4 renners starten vanaf 14 uur om de vijf minuten vanaf de Vouwte in de Ramskapellestraat. Daarna gaat het via Jonkheerestraat, Waterstraat, Westkapellestraat en Spelemanstraat terug naar het dorpscentrum. De ploegen leggen telkens 2 ronden van 5,2 km af. De aankomst is voorzien ter hoogte van 't Kantientje. Om 18 uur is de prijsuitreiking voorzien. De eerste drie ploegen per categorie (18+, 45+ en dames) worden gelauwerd en kunnen rekenen op mooie prijzen in natura.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Meer info omtrent geboorten, huwelijken en overlijdens in de badstad in de voorbije week vind je HIER.

De kust ging gebukt onder een loodzware zon

De korte hittegolf aan onze kust is blijkbaar de rest van de wereld niet ontgaan. Zelfs de Straits Times in Singapore heeft het er vrijdag over. Enkel denken ze dat de Belgische badplaats Blankenberge in Duitsland ligt...

Bedrieglijke praktijken voor zogenaamde "Bedrijvengids Brugge"

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft de plaatselijke handelaars gewaarschuwd voor bedrieglijke praktijken door de firma Belga Marketing. Het bedrijf stuurt op grote schaal brieven rond met de vraag om de contactgegevens van een overheidsdienst of handelszaak te controleren en indien nodig te wijzigen. Deze gegevens worden gepubliceerd op de elektronische infogids www.bedrijvengids-brugge.be. Onderaan rechts moet u het blad tekenen of een geldige stempel plaatsen. Wie echter de kleine lettertjes in gebrekkig Nederlands leest, komt tot de vaststelling dat men dan een contract tekent voor 2 jaar en jaarlijks 1068 EUR (exclusief BTW) moet betalen. Ook een aantal gemeentelijke diensten hebben een dergelijk schrijven ontvangen. Na controle op de kruispuntdatabank blijkt het bedrijvennummer van Belga Marketing niet te bestaan. Een duidelijk bewijs volgens de gemeente dat het om pure oplichterij gaat.

Speelplaats de Vonk in Knokke volgend jaar in het nieuw

Na de verbouwingen aan de gemeentelijke basisschool De Vonk in Knokke zal volgend jaar ook de speelplaats in een nieuw kleedje worden gestopt. Dat gebeurt na inspraak van de leerlingenraad, ouders en leerkrachten. Op de nieuwe speelplaats worden verschillende ruimtes voorzien. Onder meer gaat het om voorzieningen voor basket, voetbal en knikkeren. Ook wordt een multifunctionele speelcombinatie geïnstalleerd. Verder komen er zitblokken om lessen in de open lucht te organiseren. Ten slotte is er in het kader van de milieueducatie gedacht aan een kippenren met compostruimte. De inrichting gebeurt zoveel mogelijk in eigen beheer door de technische diensten van de gemeente. De aankoop van het materiaal wordt geraamd op ongeveer 18.000 EUR. De nieuwe speelplaats is er trouwens niet alleen voor de speeltijden. De ruimte wordt ook gebruikt voor de voor- en naschoolse opvang en voor de leerlingen van deKunstAcademie en de deelnemers aan Vakantie Plus.

Belgisch Kampioenschap Beachvolley voor het Casino Knokke

Van vrijdag tot zondag worden op het strand voor het Casino Knokke de finales gespeeld voor het Belgisch Kampioenschap Beachvolley. Het is meteen de 13de keer dat het kampioenschap wordt georganiseerd. De afgelopen weken werden in het binnenland en diverse badplaatsen reeds kwalificatietoernooien gehouden. Voor wie niet zo vertrouwd is met deze sporttak: een beachvolleybalteam bestaat uit slechts twee personen. Daardoor ligt de nadruk meer op de verdediging dan op de aanval. De grootte van het veld is 8 bij 16 m en de nethoogte is hetzelfde als bij het zaalvolleybal. Een wedstrijd bestrijkt meestal twee sets tot 21 punten en eventueel een derde set tot 15 punten. Net als bij het zaalvolleybal wordt volgens het Rally Point Systeem gespeeld. Tijdens een set mogen er twee time-outs aangevraagd worden van elk 30 seconden. Er wordt om de vijf punten van speelhelft gewisseld, dit om elk team evenveel voor- en nadeel van zon en wind te laten hebben. De wisseling van speelhelft moet zonder oponthoud worden uitgevoerd. De finales worden elke dag gespeeld van 9u. Marta Sobolska en Fien Callens eindigden dit seizoen achtste in het beachvolleycircuit. Tijdens het finaleweekend op het Albertstrand hopen beide West-Vlamingen, die al drie jaar 'beachen', hun rangschikking nog te verbeteren.

Live verslaggeving vind je HIER.

5.8.09

Laatste dag voor Knal! Bergkamp in Zwitserland

Het Zwitserse Bergkamp van Knal uit Knokke-Heist zit er bijna op. De leerlingen en begeleiders worden vrijdagmorgen rond 8u terug in de badstad verwacht. De wachtende ouders kunnen hun wagens op de speelplaats wegzetten. De laatste dagen hebben de deelnemers aan het kamp nog een boottocht op het meer van Genève gemaakt. Ook zijn ze er toch nog in geslaagd om de kruin van de Moléson te bereiken. De top van de 2002m hoge berg was evenwel compleet in de mist gehuld. Tevoren hadden de bergkampers ook nog een wandeltocht naar het Middeleeuwse bergdorp Gruyères gemaakt. Maar aan alle mooie liedjes komt een eind. Je leest er HIER meer over.

JCI Knokke-Heist lanceert de Lekker-bike-fietsroute

De Afdeling Knokke-Heist van de wereldwijde Junior Chamber International heeft een nieuwe gastronomische fietsroute ontworpen. Het gaat om de Lekker Bike-route. Daarmee willen JCI enerzijds het duurzaam toerisme promoten door een fietstocht langs de mooiste polderwegen aan te bieden. Anderzijds is het de bedoeling de lokale handelaars te ondersteunen door de fietsers onderweg te laten proeven van zelfgemaakte culinaire delicatessen. Ondermeer kan men in Knokke het “Hoeveijs Hazegras” degusteren en huisgemaakte hoeveyoghurt bij het “Schottenhof” in Dudzele. Verder ook het zeldzame BAB-bier (“Hotel Huyshoeve” in Ramskapelle) of een frisse Rodenbach van ‘t vat met verse garnalen (“Cafe zonder Naam” in Zeebrugge). Fietsers kunnen kiezen tussen twee afstanden: 51 of 60 km. De route loopt doorheen het gevarieerde landschap van Knokke-Heist, Oostkerke, Dudzele, Lissewege en Zeebrugge. De kaarten zijn bijzonder mooi ontworpen en maken gebruik van het bewegwijzerde fietsknooppuntennetwerk. De route loopt in een lus, er kan dus om het even waar gestart worden.

De kaarten kosten 2,5 Euro en zijn te verkrijgen bij vzw JCI Knokke-Heist (ref http://www.jcikh.be of tel 050.51.58.65 , bij verschillende fietsenverhuurders, hotels en de kantoren van Toerisme Knokke-Heist. Op 22 augustus wordt de route officieel ingereden, iedereen is welkom. De start is om 14u zeedijk 393 , te Knokke-Duinbergen, bij ijsbar No Name

Jan Seys gaat onze kust anders bekijken

In z’n nieuwe boek ‘Onze kust anders bekeken’ wil auteur Jan Seys de lezer mee op sleeptouw nemen langs onze kust. Seys werkt voor het Vlaams Instituut voor de Zee. In het boek pakt hij uit met een 25-tal gedocumenteerde verhalen. Men verneemt onder meer hoe het dezer dagen met de zeehonden is gesteld en hoe ver je op zee kunt zien. Daarnaast vertelt Seys van waar het lenteschuim op onze stranden afkomstig is en waar je heen moet om je te midden de historische Zwingeul te wanen. Het boek rolt half november van de persen.

De Grote Nacht van het Zoute krijgt vrijdag z'n beslag

Op vrijdag 7 augustus wordt in Knokke-Heist opnieuw de jaarlijkse Grote Nacht van het Zoute gehouden. Je leest er meer over bij Activeiten.

Mogelijk overschrijding van de ozonconcentratie

De waarschuwingsdrempel van de ozonconcentratie zal de komende paar dagen waarschijnlijk worden overschreden. Vooral in het noorden van het land is de kans daartoe groot. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu. Iedereen wordt aangeraden om fysieke activiteit te vermijden tussen 12 uur en 22 uur. Dat geldt vooral voor diegenen die extra gevoelig zijn voor luchtvervuiling zoals bijvoorbeeld kinderen, oudere personen en mensen met ademhalingsproblemen. De overschrijding van de ozondrempel zal geen gevolgen hebben voor het verkeer.

Zomersluiting Ontmoetingscentrum De Vierbote

Tijdens de vakantieperiode zal het ontmoetingscentrum De Vierbote in De Vrièrestraat in Heist gesloten zijn vanaf komende maandag tot dinsdag 8 september. Het centrum opent z’n deuren opnieuw op woensdag 9 september. Het valt te noteren dat in het nieuwe werkingsseizoen De Vierbote zal open zijn op woensdag-, donderdag en vrijdagmiddag van 14 tot 18 uur (dus wèl op woensdag, maar niet meer op zaterdag).

Casinoplatform in Knokke-Heist start handtekenactie voor referendum over een nieuw of vernieuwd Casino

Woensdag heeft het Casinoplatform in Knokke-Heist een actie gelanceerd rond een referendum over het nieuwe Casino. Daarbij wordt aan de mensen gevraagd of ze akkoord gaan dat de bevolking wordt geraadpleegd in dit dossier. Concreet wil men weten of de mensen instemmen met een Casinotoren van 100 meter, en een ondergrondse feestzaal en parking aan de landzijde. De bevragers geven tekst en uitleg bij de twee alternatieven: het renoveren van het bestaande pand, of de bouw van een nieuw Casino volgens de plannen van Steven Holl. Om een volksraadpleging af te dwingen moeten 3.400 handtekeningen verzameld worden.

De toegang tot de betaalparking Duinenwater wordt makkelijker gemaakt

De toegang tot het betalend parkeerterrein van het toekomstige Duinenwater bij het station van Knokke wordt een stuk makkelijker. Daartoe zullen betonblokken zodanig geplaatst worden, dat men van op de parallelle ventweg naast de Natiënlaan de parking rechtstreeks zal kunnen oprijden. Nu gebeurt dat nog via een omweg langs de oprit naar de Aldi-parking. De nodige signalisatie zal geplaatst worden zodat het duidelijk is dat de oprit bij het verlaten van de parkeersite niet mag gebruikt worden als afrit.

Basketbalclub Namedis Chape Knokke-Heist heeft hoge ambities

Basketbalclub Namedis Chape Knokke-Heist gaat dit jaar zijn 35ste seizoen in met maar liefst 215 actieve spelers, verdeeld over 18 ploegen. Zowel voorzitter Jan Bode als coach Ronny Seghers steken hun hoge ambities niet onder stoelen of banken. Met de eerste ploeg Heren is het de bedoeling de top 5 in 1ste Landelijke te halen. Naast ervaren Knokke-Heistse waarden zoals Günther De Pauw, Bruce Minne en Dries Aelter moeten ook jonge talenten zoals Stef Daese en Nick Goethals voor vuurwerk op het veld zorgen. Nieuw is de pas opgerichte "Two", die in 4de provinciale van start gaat en de lat nu reeds hoog legt door binnen de 4 jaar te willen opklimmen naar 2de provinciale. De Dames ambiëren in 1ste Landelijke om in de eerste helft van het klassement te eindigen. De club wil ook werk maken van de kwalitatieve uitbouw van de meisjesploegen miniemen zodat een stevige bovenbouw van kadetten en junioren tot stand komt. Die moet dan een kweekvijver vormen voor een volgende generatie 'eerste ploeg Dames'. Het succes met de 15 jeugdploegen, waarvan 4 op landelijk niveau, hoopt het bestuur verder te kunnen bestendigen. Ten slotte koestert voorzitter Jan Bode ook de droom om een ploeg in coöperatief verband te kunnen opstarten voor spelers die graag wedstrijden spelen maar een broertje dood hebben aan trainen.

Walen minder geïnteresseerd in de kust van Knokke tot De Panne

Komende zaterdag gaat Westtoer in Luik onze kust promoten. Men heeft namelijk bij onze Waalse landgenoten een dalende belangstelling vastgesteld voor de hele regio van Knokke tot De Panne. Om de aandacht weer op de kust te vestigen wordt een campagne gestart die moet duidelijk maken dat iedereen naar onze kust moet om uit te blazen. In Luik gaat die promotiezaterdag gepaard met een poging van Westtoer om het record van de grootste strandbal te breken. Dat record staat momenteel op zo’n 11 meter.

Louis Vuitton City Guide straks ook voor Knokke-Heist

De nieuwe Stadsgidsen van Louis Vuitton zijn vanaf 15 oktober in de handel. Onder de nieuwigheden in het assortiment ondermeer Stadsgidsen voor Knokke-le-Zoute, Mykonos, Malaga en Tel Aviv. Met de nieuwe gidsen gaat het om kwalitatief zeer hoogstaande uitgaven. De compacte gidsen worden door journalisten en plaatselijke persoonlijkheden samengesteld. Ze zijn zowel bedoeld voor zakenmensen als verlofgangers.

Meer info bij www.louisvuitton.com.

4.8.09

Het echte Ramskapelle is stukken beter

‘Ramskapelle’ heet de jongste theaterproductie van Het Huis van Bourgondië. Het stuk is gemaakt door de Vlaamse actrices Lien De Graeve, Janne Desmet en Saar Vandenberghe en komt in Maastricht en Oostende op de planken. Een onverklaarbare zondvloed dreigt het polderdorp op te slokken en weg te wassen. Tegen een fraai decor van racefietsen bevat ‘Ramskapelle’ een aantal grappige scènes afgewisseld met aardige muzikale momenten. Maar meer dan redelijk onderhoudend wordt Ramskapelle niet. De personages komen niet werkelijk tot leven en de tragiek van hun bestaan en die van de ondergang van het dorp wordt niet wezenlijk gevoeld. Het nieuwe toneelstuk is als de ‘treurnis van een Vlaams dorp’ de naam Ramskapelle beslist niet waardig.

Chaos verwacht voor de verbinding Zeebrugge/Knokke-Heist

Komende maandag start in Zeebrugge onderhoudsschilderwerk aan de meest zeewaartse sluisbrug van de Vandammesluis . Op dat moment begint 10 maanden van gigantische overlast voor het verkeer van en naar Knokke-Heist. Het wegverkeer en tramverkeer zal in die periode over de nevenliggende brug geleid worden. Daar zal het verkeer in beide rijrichtingen verlopen. Vooral bij het passeren van de tram en bij het ophalen van de landwaartse bruggen zal dit tot veelvuldige verkeersinfarcten leiden. Een en ander wordt momenteel nog erger gemaakt door het feit dat onwetende toeristen misleid worden door de slechte signalisatie bij de sluisbruggen. Zo onstaan onnodige files die ook de andere weggebruikers blokkeren.

Frontale botsing op de Koolkerksesteenweg in Westkapelle

Dinsdagmorgen kort voor 11u heeft zich op de Koolkerksesteenweg op de weg van Westkapelle naar Oostkerke een frontale botsing voorgedaan. Een grijze Volkswagen en een Renault zijn er om een nog onbekende reden op elkaar ingereden. Het ongeval deed zich voor net voorbij Hotel Ter Zaele. Bij de aanrijding waren ook mensen uit Knokke-Heist betrokken. Een man, die zwaar gewond raakte, werd door de Mug uit Brugge afgevoerd. Door het ongeval werd de baan een tijdlang afgesloten voor het verkeer. Uit de cijfers van het Zonaal Veiligheidsplan blijkt dat op de plaats van de aanrijding veel ongevallen gebeuren, soms ook met dodelijke afloop. In het verleden was er reeds kritiek op de toegelaten snelheid op deze vrij bochtige weg.

Johan Braeckman heeft het in Knokke over Darwin en de ‘moord’ op een niet bestaande god

In het kader van de zomerlezingen van de Oostkustacademie heeft Johan Braeckman het donderdag over de evolutieleer van Darwin. Net als nu werden ook in Darwins tijd kinderen door hun ouders en het onderwijs gehersenspoeld om te geloven in het scheppingsverhaal zoals het in de bijbel staat. Uit Darwins onderzoek bleek echter dat alles door evolutie is tot stand gekomen en niet bij middel van een of andere god. In het betoog van Braeckman wordt gaandeweg duidelijk wat evolutie betekent. Darwin had er moeite mee om zijn theorie naar buiten te brengen. Vooral omdat zijn vrouw zeer godsdienstig was. Darwin schreef dat zijn overtuiging, dat soorten kunnen evolueren, bijna gelijk stond aan het bekennen van een moord. De moord op een niet bestaande god. Je hoort er alles over tijdens de uiteenzetting “Darwin & de evolutietheorie” nu donderdag om 10u in het Pavillon du Zoute


Johan Braeckman studeerde Wijsbegeerte aan de Universiteit Gent en Menselijke Ecologie aan de Vrije Universiteit Brussel. Daarna volgde hij Environmental History en Human Ecology aan de Universiteit van Californië in Santa Barbara. In 1997 promoveerde hij tot doctor in de wijsbegeerte aan de Universiteit Gent. Sinds 1998 is hij verbonden aan de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap, Universiteit Gent. In 2008 verscheen zijn boek Darwins moordbekentenis: de ontwikkeling in het denken van Charles Darwin.
Tickets en info: Cultuurcentrum Knokke-Heist, 050 630 430,
www.ccknokke-heist.be

Lees er verder over in de Scientific American: Darwin on a Godless Creation: "It's like confessing to a murder"

Nieuwe speeltoestellen voor de Korenbloem in Heist

Bij het Jeugdcentrum De Korenbloem in de Heistse wijk Oostwinkel komen een zestal nieuwe speeltoestellen. Ze zullen de afgekeurde oudere toestellen vervangen en voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften. Er komt onder meer een vogelnestschommel met valdempende ondergrond. Bij de Korenbloem worden tijdens het schooljaar lessen van deKunstAcademie gehouden. Ook de werking van jeugdatelier Oranje krijg er z’n beslag. Iedere schoolvakantie wordt de Korenbloem verder ingeschakeld bij de speelpleinwerking. De nieuwe toestellen worden in september geplaatst en kosten zo’n 20.000 euro.

Zwaar eenzijdig ongeval langs oude spoorberm in Heist

Rond 4.30u dinsdagmorgen heeft zich op de weg langs de oude spoorwegberm tussen Heist en Zeebrugge een zwaar ongeval voorgedaan. Een stationwagen is er onder een geparkeerde oplegger gereden op de Gustave Van Nieuwenhuysestraat. Dat is de verbindingsweg tussen de Heistlaan en het rondpunt bij de landwaartse sluisbrug. De bestuurder, een man uit het Gentse, werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. De wagen, een zilverkleurige BMW, raakte volledig vernield.

3.8.09

Qataris kwamen andermaal op scheidsrechterstage in Knokke-Heist

Vrijdag loopt in Knokke de traditionele zomerstage af voor voetbalscheidsrechter uit Qatar. In twee groepen kregen in totaal 70 voetbalscheidsrechters en hun assistenten-grensrechters uit het Golfstaatje een intensieve voorbereiding voor het nieuwe voetbalseizoen waarin 20 clubs het in Qatar tegen mekaar opnemen. Naast conditietraining en reglementenkennis werden de deelnemers ook op arbitrage-technisch en psychologisch vlak bijgeschaafd. Daarvoor werd onder meer beroep gedaan op Frank De Bleeckere. De Qataris logeerden zoals gebruikelijk in het hotel Pavillon du Zoute. Getraind werd vooral op het strand en op de atletiekpiste van stadion Olivier in Knokke.

Surfers’ Paradise in Knokke-Heist pakt uit met een Familie-Beachtriathlon

Op zondag 23 augustus organiseert Surfers’ Paradise in Knokke-Heist voor de 7de keer een “Beachtriathlon”. Deze recreatieve wedstrijd staat open voor iedereen: zowel individuele deelnemers als familietrio's, Het gebeuren staat dit keer namelijk in het teken van families en gezinnen. Daarbij zal telkens één familielid, ongeacht leeftijd of geslacht één van de proeven afleggen. Het gaat om 500 m zeezwemmen, 3 km lopen gevolgd door 6 km mountain biken op het harde zand ter hoogte van de surfclub. Elke deelnemer krijgt een herinneringsmedaille en er is uiteraard ook een speciaal familieklassement. De opbrengst van de speciale beachtriathlon gaat volledig naar de patiëntenorganisatie ALS-liga. Die zal er gesofisticeerde rolstoelen voor ALS-patiënten mee aankopen.

Je leest er meer over bij Activiteiten

In juli waren de strandredders geregeld in actie aan onze kust

Tijdens de maand juli zijn de strandredders in de tien Belgische kustgemeenten 45 keer moeten tussenkomen voor drenkelingen in nood. Dat heeft de Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen bekend gemaakt. De Amerikaanse reddingskajak die deze zomer in Knokke-Heist wordt uitgetest, deed al dienst bij vier interventies. Het vaartuig was daarnaast bijzonder nuttig bij het preventief patrouilleren van de strandredders. De kajak kan in tegenstelling tot de klassieke reddingsboten ook gebruikt worden in ondiep water tussen zandbanken. Er waren daarnaast aan onze kust een veertigtal tussenkomsten voor kiters, surfers en catamaranzeilers. Op het strand en de golfbrekers werden een tiental ernstige kwetsuren geteld.

Derde foto-identificatiedag van Sincfala in de De Vierbote in Heist

Komende vrijdag wordt in het Ontmoetingscentrum De Vierbote in Heist de nostalgie weer metersbreed uitgespreid. Iedereen kan dan helpen personen en plaatsen te identificeren op oude foto’s uit Heist en Knokke. Het is meteen de derde foto-identificatiedag die door het Sincfalamuseum in Heist wordt georganiseerd. Dat gebeurt in samenwerking met de Seniorenraad. Bedoeling is de duizenden foto's uit de museumcollectie van Sincfala te identificeren. Op dit ogenblik zijn al zo'n 2000 van de ongeveer 12 000 beelden uit de collectie ingescand en in handige boekjes gebundeld. Die worden in kleine groepjes bekeken en door iedereen van commentaar voorzien. In september is geen ontmoetingsmoment voorzien, maar vanaf oktober wordt weer één keer per maand foto’s bekeken.


Hebt u zelf nog foto's die ergens in een doos liggen op zolder of in de kelder? U kunt ze steeds schenken aan het museum. Voor het najaar zoekt het museum ook vrijwilligers om alle gevonden informatie over de foto's in te brengen in de computer. Een beetje kennis van de gemeente is altijd handig.

Meer informatie: Sincfala, Museum van de Zwinstreek - Pannenstraat 140 - 8300 Knokke-Heist - 050 630 872 - sincfala@knokke-heist.be - www.sincfala.be Tijdens de vakantieperiode zal het ontmoetingscentrum De Vierbote in Heist gesloten zijn vanaf 9 augustus tot en met 8 september.

Vanavond op De Bolle in Heist: Miguel Fernandez & Friends

Je leest er alles over bij Activiteiten.

Sincfala Museumavond met Blankenbergs Shantykoor in Heist

Dé 'traditional' van Sincfala’s zomerse Museumavonden is in aantocht. Donderdagavond 6 augustus treedt het Shantykoor Blankenberge op in een tent bij het Museum van de Zwinstreek in Heist. Je leest er meer over bij Activiteiten.

Aanleg ventwegen langs de N49 tussen Westkapelle en Maldegem

Op het grondgebied van Knokke-Heist worden de nodige voorbereidingen getroffen voor de aanleg van de geplande ventwegen langs de N49. Deze wegen zullen parallel lopen aan de expresweg en zijn noodzakelijk om deze te kunnen omvormen tot autosnelweg. De ventwegen zijn bestemd voor het plaatselijk verkeer en lopen van Westkapelle, over het grondgebied van Damme tot aan de grens met Maldegem. De werken zullen niet plaatsvinden op de N49 zelf en zullen daardoor geen hinder veroorzaken voor het verkeer op die weg. De kosten voor de aanleg van de ventwegen worden geraamd op 3,5 miljoen euro.

Openbaar onderzoek omtrent deelbekkenbeheersplan Zwinstreek in Knokke-Heist

In de badstad staat een openbaar onderzoek op stapel in verband met het beheersplan voor het bekken van de Zwinstreek. Dat onderzoek loopt van 15 augustus tot 15 oktober. De bedoeling is de voorwaarden vast te leggen die nodig zijn voor het behoud van het watersysteem in de regio. Hierbij wordt rekening gehouden met alle wijzen waarop dat water door de huidige en komende generaties zal worden gebruikt. Daartoe gebeurt een afstemming tussen verschillende maatschappelijke belangen zoals landbouw, economie, recreatie en natuur. Het plan kan worden ingekeken op de Milieudienst in het stadhuis in Knokke, of via deze link. Iedereen kan tijdens de onderzoeksperiode schriftelijke opmerkingen indienen bij het gemeentebestuur.
Meer info: milieu@knokke-heist.be

Claxonerende dronken Belg verliest rijbewijs in Cadzand

De politie in onze buurgemeente Cadzand heeft in de vroege uren van maandag het rijbewijs ingevorderd van een 53-jarige Belgische automobilist. De man trok rond 01.30 uur de aandacht van surveillerende agenten toen hij langdurig claxonerend een parking verliet aan de Boulevard de Wielingen. De bestuurder kreeg vervolgens een stopteken en moest een blaastest afleggen. Hieruit bleek dat hij met teveel alcohol op achter het stuur zat. De man had 3,3 maal de toegestane hoeveelheid op. Zijn rijbewijs moest hij vervolgens inleveren.

2.8.09

Zon zorgt voor geslaagd Heulebrugaperitief

Omdat zondagnamiddag het weer meezat is het ‘Midsummer Aperitief’ van het Heulebrug Comité een succes geworden. Het was voor het eerst dat een evenement georganiseerd werd met de bedoeling de inwoners van de nieuwe Heistse deelkern mekaar beter te leren kennen. Volgens de organisatoren was het allemaal te doen om “een gezellige babbel”. Het Heulebrugcomité is een initiatief van de inwoners om van hun buurt een leuke woonwijk te maken.

De gevestigde waarden winnen de Biketrials World Cup in Knokke-Heist

In het weekend werd in Knokke-Heist weer een manche verreden van de Biketrials World Cup. Dat gebeurde op het Sportstrand aan het Stübenpark in Duinbergen. De finales kregen zondag vanaf 10u hun beslag. Bij de dames ging de overwinning naar Karin Moor, de Zwitserse wereldkampioene. Het was meteen haar vierde zege in de badstad. De meervoudige wereldkampioene domineerde de hele wedstrijd. In de herenwedstrijd 26 inch deed onze landgenoot en 8-voudig wereldkampioen Kenny Belaey er alles aan om voor eigen publiek de overwinning uit handen te houden van de Fransman Gilles Coustellier. En dat lukte. In de wereldbekerstand is de 26-jarige Belaey na vier manches tweede. Hij staat op tien punten van de drie jaar jongere Coustellier. De vijfde en laatste manche wordt op 12 september in het Nieuw-Zeelandse Rotorua afgewerkt. Als Belaey ook daar wint, is hij zeker van de eindzege in de Wereldbeker. Bij de heren in de 20 inch discipline kaapte de Spaanse wereldkampioen Benito Ros Charral in de badstad, net als vorig jaar, de overwinning weg. Het is de vierde keer dat de wedstrijd in Knokke-Heist gehouden werd.

De volledige uitslag:
Women Final
Final Elite 26"
Final Elite 20"

Yentl Vandenberghe uit Knokke-Heist 5de op de 800m in Belgisch Kampioenschap

In de finale van het Belgisch Kampioenschap atletiek is de Knokke-Heistse Yentl Vandenberghe zondagnamiddag 5de geëindigd in de 800m. Met een tijd van 2.10.89 bleef ze slechts 10 honderdsten boven haar persoonlijke besttijd die ze zaterdag liep in de halve finale. De finale van het Belgisch Kampioenschap atletiek werd gehouden in het BLOSO-stadium Putbos in Lede. De 18-jarige Yentl Vandenberghe is lid van de Atletiekvereniging Knokke-Heist. Drie jaar geleden werd ze door de stedelijke sportraad in de badstad verkozen tot beloftevolle jongere van 2006.

West-Vlaamse coverband ‘Dust’ op Kubusconcert in Heist.

De bekende West-Vlaamse coverband Dust is vrijdag te gast in het kader van de Kubusconcerten op De Bolle in Heist. Je leest er meer over bij Activiteiten.

Belevenissen van het Knal! Bergkamp in Zwitserland

Over het wel en wee van de Knokke-Heistse Bergkampers lees je HIER.