2.5.09

Extra grote MSC Danit voor onze kust

Zondagmorgen kort voor 8u vaart opnieuw een groot containerschip benoorden Knokke-Heist de Scheldemonding binnen op weg naar Antwerpen. Het gaat om de MSC Danit. Deze containerreus is van hetzelfde type als de MSC Beatrice die begin april voor onze kust zoveel bekijks trok. De MSC Danit is eveneens 366 m lang, maar door een iets ander ontwerp kan het vaartuig 14.000 standaardcontainers vervoeren. Dat zijn er ruim 200 meer dan de Beatrice. Rond 27 mei wordt voor onze kust nog de MSC Daniella verwacht en rond 1 juni de MSC Ivana.

Onderhoud en uitbreiding LNG-terminal

Vanaf maandag tot 12 mei krijgt de LNG-terminal vlakbij Heist-West z’n jaarlijks onderhoud. Dat kan gepaard gaan met het affakkelen van gasresten. Dat zal tot in de badstad te zien zijn, en is een normaal verschijnsel. Inmiddels onderzoekt de netwerkbeheerder Fluxys de mogelijkheid om een tweede aanlegsteiger voor vloeibaar aardgas te bouwen bij de Zeebrugse terminal. In dat verband werd zopas een overeenkomst gesloten met de gastankerrederij Exmar. Die engageert zich om over een lange periode capaciteit te boeken. De nieuwe aanlegsteiger zou de terminal in staat stellen om ook hervergassingsschepen te laten aanmeren. Dat zijn schepen met een installatie aan boord om vloeibaar aardgas weer om te zetten van in gasvorm. Zo kan het rechtstreeks het gasnet in. Een gedetailleerde studie wordt daarover opgemaakt. Indien de tweede steiger er komt, wordt Zeebrugge wereldwijd de eerste LNG-terminal waar zowel gewone LNG-schepen als hervergassingsschepen kunnen aanleggen. In Knokke-Heist voelt men zich echter met deze ontwikkeling niet in z’n nopjes. Een aantal mensen heeft reeds online protest geuit. Men vraagt zich af waarom men de hervergassingsschepen niet buiten de kust laat afmeren aan een drijvende kade, zoals eerst werd voorgesteld. Inmiddels is de verwachting dat in de eerste helft van dit jaar dubbel zoveel LNG-schepen Zeebrugge zullen aandoen als vorig jaar. Dat is een gevolg van de recent uitgebreide opslagcapaciteit.

1.5.09

De Schrooder valt op in Asturias

De Knokke-Heistse renner Benny De Schrooder was vrijdag andermaal de beste in de Iers-Vlaamse ploeg van An Post M. Donnelly Grant Thornton Sean Kelly. In de bergrit in de Spaanse Ronde van Asturias eindigde hij 23ste na een vermoeidende rit over 180 km van Cafes Toscaf naar El Acebo op 5 minuten and 19 seconden van ritwinaar Francisco Mancebo. Ook in het algemeen klassement staat De Schrooder 23ste.

Knokke 10 K voor Janssens en Dejaeghere

Hans Janssens en Veerle Dejaeghere hebben de Knokke 10 K gewonnen. De wedstrijd was meteen, de derde manche van de Running Tour die meetelt voor de Partena Run Classics Vlaanderen. Het mooie weer zorgde ervoor dat er 4350 lopers kwamen opdagen, een absoluut record. Voor de Knokke 10K van start ging stonden nog drie andere lopen op het programma: de Chiquita Kids Run 1 km (waaraan 850 kinderen meededen), de Knack Weekend Ladies Run over 3,5 km en de Knokke Jogging van 5,5 km (met Patrick Van Petegem als winnaar, en Thijs Blondee als primus ondr de Knokke-Heistenaars).

In de Knack Weekend Ladies Run waren Martine Tanghe (VRT-nieuwsanker), Siska Schoeters (Studio Brussel) en ex-judoka Gella Vandecaveye present. Inge Adam toonde zich de allersnelste. Aan de Ladies Run deden 147 dames uit Knokke-Heist deel. De beste uit de badstad was Bieke Reubens.

In de Knokke 10K wedstrijd waren Hans Janssens en Lander Van Droogenbroeck de 2 besten. In de slotkilometers liep Janssens van zijn metgezel weg. Hij haalde het in 29:03. Van Droogenbroeck was tweede in 29:08. Koen Wilssens, de winnaar van de ING Antwerp 10 Miles, legde beslag op de derde plaats in een tijd van 29:36. Janssens wordt met 45 punten ook de nieuwe leider in de Partena Run Classics Vlaanderen. Bij de vrouwen schreef Veerle Dejaeghere de eerste twee manches op haar naam. Ze was in Oostende en Antwerpen telkens de snelste over een afstand van 5 km. In Knokke-Heist bracht ze ook de 10 km tot een goed einde. Ze haalde het solo in een tijd van 33:13. Elke Van Hoeymissen was tweede in 34:42. Isabelle Sluysmans derde in 34:55. Dejaeghere verstevigt met haar derde zege op rij uiteraard haar leidersplaats in de Partena Run Classics Vlaanderen. Aan de 10K deden welgeteld 398 Knokke-Heistenaars deel, waarvan de meesten de afstand ook helemaal uitliepen. Beste loper uit de badstad was Anne-Marie Danneels (35.05) uit Ramskapelle, gevolgd door Yves Depoorter en Pieter Deceuninck. In totaal waren in Knokke-Heist 4350 lopers van de partij, 1000 meer dan vorig jaar en een nieuw record!

Top-3 mannen Knokke 10 K
1. Hans Janssens 29:03
2. Lander Van Droogenbroeck 29:08
3. Koen Wilssens 29:36

Top-3 vrouwen Knokke 10 K
1. Veerle Dejaeghere 33:13
2. Elke Van Hoeymissen 34:42
3. Isabelle Sluysmans 34:55De volledige uitslag (met ook de Knokke-Heistenaars apart) vind je HIER

Knokke-Heistenaar tekent toerismestrategie uit voor West-Vlaanderen

Onze provincie is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een gesmaakte bestemming voor het congres- en seminarietoerisme, het zogeheten MICE toerisme. Westtoer, het West-Vlaams Provinciebedrijf voor Toerisme en Recreactie, wil deze tendens in de toekomst verder in de hand werken. Daartoe werd eerder een openbare aanbesteding uitgeschreven. Zopas heeft Westtoer beslist het uittekenen van de strategie toe te wijzen aan het marketingbureau THEPLANNER.be. Knokke-Heistenaar Filip Muyllaert, die managing director is van het bedrijf, heeft als opdracht “het marktaandeel van West-Vlaanderen ten opzichte van andere seminariebestemmingen in Vlaanderen vergroten. Naast de Kust en Brugge beschikken ook de Westhoek, de Leiestreek en het Brugse Ommeland over voldoende troeven om te wedijveren met steden als Gent, Brussel en Antwerpen die traditioneel als congres- en seminariebestemming worden gekozen. Het komt erop aan om een creatieve online, offline en eventmarketing campagne uit te werken, samen met de MICE-cel binnen Westtoer. De bedoeling is om op korte tot middenlange termijn groei te kunnen voorleggen”. Om deze groei mogelijk te maken werd het werkingsbudget van Westtoer hiervoor met 19,5 procent verhoogd naar circa 227.000 euro. “Vier West-Vlaamse regio’s en Brugge helpen promoten als bestemming voor het congres- en seminarietoerisme is een schitterende uitdaging, waarvan ook de badstad Knokke-Heist de vruchten zal plukken”, aldus nog Filip Muyllaert. De 35-jarige Knokke-Heistenaar heeft de voorbije jaren z’n sporen verdiend op het vlak van het congrestoerisme. Hij is wereldwijd dan ook een veelgevraagde gastspreker. In de aanloop naar de Olympische Spelen ging hij trouwens op uitnodiging van de Chinese regering in Beijing praten over de nieuwste trends in de toeristische industrie.

Wordt uitbater nieuwe Schotlandferry verkocht?

De Deense scheepsgigant AP Moller-Maersk heeft zopas aan Lloyd’s List in Londen bevestigd dat het gesprekken voert met een aantal geïnteresseerde partijen over het van de hand doen van haar dochteronderneming Norfolkline. Dat is ondermeer het ferrybedrijf dat op 19 mei de nieuwe veerverbinding tussen Zeebrugge en het Schotse Rosyth zal uitbaten. AP Moller benadrukt evenwel dat er geen zekerheid is dat de gesprekken zullen resulteren in de verkoop van het veerbedrijf.” Ondertussen heeft Norfolkline z’n prijsstructuur op de nieuwe route naar Schotland aangepast. Na protest zullen nu voetpassagiers toch gebruik kunnen maken van de veerdienst. Daartoe zullen aan boord van het nieuwe roroschip ‘Scottish Viking’ 57 verstelbare slaapzetels ter beschikking gesteld worden. Ook werden ondertussen tarieven toegevoegd voor mensen die met een fiets of een moto de overtocht willen maken. Ten slotte heeft Norfolkline voor de verbinding Zeebrugge-Rosyth ook licentie aangevraagd voor het verschepen van gezelschapsdieren. Begin deze maand gaan de proefvaarten van start met de nieuwe veerboot die op een Italiaanse werf werd gebouwd. Het schip heeft ruimte voor 120 vrachttrailers (van 13,6m) en beschikt over 107 hutten. De veerboot kan 489 passagiers aan boord nemen.

Geen motorcrossterrein in Zeebrugse achterhaven

Het geplande motorcrossterrein bij de Zeebrugse achterhaven komt er uiteindelijk toch niet. Voorvechter voor een dergelijk terrein was motorcrosser Frank Van De Geuchte uit Knokke-Heist. Hij zocht en vond een terrein van 7 hectare in de achterhaven en stelde voor om dat te mogen gebruiken tot de haven het nodig heeft. De provincie stond achter zijn voorstel. Maar de Vlaamse Regering heeft zopas beslist om het terrein niet te weerhouden. “Het is nu al de derde keer dat het met een motorcrossterrein in de regio terug naar ‘af’ gaat”, aldus een bijzonder ontgoochelde Van De Geuchte. De Vlaamse Regering zegt echter te blijven zoeken naar een andere locatie voor motorcrossers in West-Vlaanderen. Het onderwerp wordt trouwens binnen de regering volgende week opnieuw besproken.

30.4.09

Start to Surf bij Surfers Paradise

Tot eind juni kunnen alle jongeren tussen 8 en 16 jaar weer iedere woensdagnamiddag terecht op Surfers Paradise voor 2 uren surfles. Iedere “Start To Surf” sessie start om 14u. In het lesgeld van 10 euro is alles inbegrepen: instructeurs, surfboards en wetsuits. Bij het einde wordt ook een surfdiploma afgeleverd. Bovendien is het mogelijk om meerdere woensdagen te komen en worden de lessen aangepast aan ieders niveau. Op dagen dat de golven minder geschikt zijn kan men ook skimboarden of boogieboarden. Ook Stand Up Peddleboarden staat op het programma, en indien mogelijk wordt ook de winch ingeschakeld.


Vooraf reserveren is wel noodzakelijk, via info@surfersparadise.be, of op 050/615960.

Miss Knokke Heist gezicht van mei

In mei is Miss Knokke Heist Deborah Luka het gezicht van de online M-Kalender. Dat is een initiatief van Man-oeuvre naar een idee van fotograaf Kristof Nachtergaele. Maandelijks ontwerpt hij een wallpaper met een model uit één van zijn fotoshoots. In februari was ook reeds Miss Belgian Beauty Yoni Mous aan de beurt.

Wereldkampioenschap Catamaran

De Royal Belgian Sailing Club met basis in Duinbergen werd onder 16 landen uitverkoren om deze zomer het Wereldkampioenschap Catamaran F18 te organiseren. Het prestigieus evenement wordt gehouden van 11 tot 17 juli. Niet minder dan 180 boten en 360 deelnemers uit 16 landen zullen in Knokke-Heistse wateren strijden om de wereldtitel. Dit wereldkampioenschap verzamelt alle tenoren van de discipline. Zowel oceaanzeilers als olympische en nationale kampioenen zullen aanwezig zijn. De regerende wereldkampioen en de gouden medaille op de Spelen in Peking hebben hun komst naar de badstad reeds bevestigd.

Haven Zeebrugge beter beveiligd

Ook de haven van Zeebrugge is nu door B-Telecom uitgerust met een glasvezelnetwerk dat de gegevens van containerscans tegen radioactief materiaal doorstuurt naar de Centrale alarmeenheden van de Douane. In onze kusthaven waren eerder al hypergevoelige meetpoorten geïnstalleerd aan alle in- en uitgangen van de containerterminals langs de spoorlijnen. De scanners traceren verdachte ladingen. Besmette containers worden onmiddellijk geïsoleerd. Het project kadert in het 'Megaports Initiative' van de Verenigde Staten in 75 grote havens. Hoewel het project vooral gericht is tegen terrorisme, werd in Antwerpen ook al een lading besmet fruit uit Tjernobyl tegengehouden.

Leerlingen KA Knokke winnen eerste prijs Solar Olympics!

Daan Pape en Stan Billiet uit het 5de jaar ASO van het KA Zwinstede in Knokke-Heist hebben in de klasse ‘technologie” de eerste prijs behaald op de finaledag van de ‘Solar Olympics’ in Leuven. Samen vormden zij het team ‘Fotovoltaïcers’. Met de Solar Olympics wil het Umicore Solar Team jongeren laten kennismaken met zonne-energie. Het was de bedoeling dat de leerlingen zelf een door zonne-energie aangedreven gadget ontwierpen en uitwerkten. De gadget waarmee het duo wist te overtuigen, is de ‘Buddy Backpack’. Dat is een multifunctionele rugzak met op zonne-energie aangedreven en ingebouwde mp3-speler, radio, headset, fietsverlichting en gsm-lader. Daan en Stan hebben de elektronische schakelingen zelf ontworpen en in elkaar gezet. Met uitzondering van de mediaspeler, is er geen elektronica van derden gebruikt. Met de ‘Buddy Backpack’ heeft het duo het opgenomen tegen tien andere teams van over heel het land.

Crevits kiest voor tracé 5 en ontziet Westkapelle

Donderdag heeft minister Crevits aan de regering laten weten dat ze definitief kiest voor tracé 5 voor de aanleg van de A11 (AX) havenrondweg. Dat is het alternatieve traject, dat voor de dorpskom van Westkapelle veel minder belastend zal zijn dan tracé 1. De beslissing kwam er nadat het onderzoek naar de milieu-effecten een gunstig resultaat opleverde. De A11 loopt straks vanaf Hoeke Molen, ontziet Westkapelle zoveel mogelijk en gaat in tunnels onder de Oostkerkestraat en Dudzelestraat door. “Niet alleen zal de leefbaarheid van Westkapelle, Oostkerke en Dudzele gegarandeerd worden”, zegt de minister “ook zal Knokke-Heist minder last hebben van sluipverkeer”. Verder krijgt ook Heist een aparte afrit. Over zo’n vijf jaar moet de A11 klaar zijn. Gelijktijdig zou ook de N49 Antwerpen-Knokke compleet omgevormd moeten zijn tot een volwaardige snelweg. Ook het Zeebrugse Havenbestuur zegt tevreden te zijn met de beslissing van de Vlaamse Regering in verband met de A11. Volgens havenvoorzitter Coens wordt met de nieuwe weg "vooral ook een oplossing gegeven voor het verkeersknooppunt aan de Herdersbrug en dit door de bouw van een nieuwe hoge brug over het Boudewijnkanaal".

De Schrooder in Ronde van Asturias

Heistenaar Benny De Schrooder neemt momenteel deel aan de Ronde van Asturias in Spanje. Na twee ritten staat hij in het algemeen klassement op de 21ste plaats, op 3 minuten 40 seconden achter leider Tiago Machado. De Schrooder is meteen ook de best geplaatste renner van het An Post-Sean Kelly Team.

Loop van de Bevolking

Over geboorten en overlijdens in de badstad de voorbije week lees je HIER meer.

29.4.09

Referendum over Casino Knokke

Tijdens een interpellatie heeft raadslid Frank Naert van de Open-VLD woensdagavond in de gemeenteraad aangedrongen op het houden van een volksraadpleging in verband met het Casino-project. De bouw van het nieuwe Casino zal volgens Naert het uitzicht van Knokke-Heist ingrijpend veranderen. Heel wat mensen zijn namelijk gekant tegen dergelijke hoogbouw in de gemeente. Volgens Naert kan het inzicht van de bevolking de gemeenteraad helpen bij een uiteindelijke beslissing. Burgemeester Lippens zei echter “we zijn niet referendum-minded en zullen daar niet op ingaan”. Op dat moment heeft de Open-VLD aangekondigd dat het zelf een volksraadplegen zal op gang trekken door voldoende handtekeningen te laten verzamelen. Dat gebeurt dan volgens artikel 205 van het gemeentedecreet. De burgemeester zei dat hij dat “leuk” vond, maar dat de gemeente zelf geen referendum zou houden.

Gouverneur noemt Lippens “een fenomeen”

Naar aanleiding van 30 jaar burgemeesterschap heeft het gemeentebestuur Graaf Leopold Lippens woensdagavond in zaal Ravelingen een receptie aangeboden. Eregast was gouverneur Paul Breyne. Die sprak z’n “oprechte waardering” uit voor de burgervader. “Meer dan een eeuw geleden was in Waregem een burgemeester 50 jaar aan de macht. Dat is misschien Leopold Lippens ook nog gegeven”, grapte de gouverneur. Breyne noemde burgemeesters “een raar ras” en kustburgemeesters zijn nog “een ras apart”. De burgemeester van Knokke-Heist is echter een "fenomeen". In zijn dankwoord stelde burgemeester Lippens dat hij in z’n carrière vier gouverneurs heeft gekend, en veel heeft geleerd. Onder andere van burgemeester Mattelaer en Manu Desutter. Van hen leerde hij delegeren. Lippens zei fantastische jaren beleefd te hebben bij de uitbouw van Knokke-Heist. Het meest dankbaar is hij voor de vriendschappen en de mensen die hij ontmoet heeft. Met het Zwin en de badstad voelt hij zich “doodgelukkig”. “Ik heb altijd het gevoel in verlof te zijn in m’n gemeente”. Aanwezig waren alle raadsleden die sinds 1979 het gemeentelijk beleid bepaald hebben. De burgemeester begroette iedereen persoonlijk en zeer uitbundig. Onder de aanwezigen ook de voormalige gemeentesecretaris. Tijdens z’n weerwoord zei Lippens “het doet me echt plezier dat Marc Verhaeghe hier is. Ik waardeer U enorm veel”. Na de toespraken werd Lippens door elk van de huidige gemeenteraadsleden persoonlijk gefeliciteerd met een witte roos.

Knokke-Heistse piraat veroordeeld

Een 64-jarige man uit Knokke-Heist is door de correctionele rechter in Brugge veroordeeld tot een geldboete van 250 euro wegens filmpiraterij. Het grootste deel van de boete is met uitstel. De politie trof in z’n woning meer dan 450 illegaal gekopieerde dvd’s aan. De man verkocht de films in kwestie online via Kapaza. Dat is de grootste en meest gebruikte zoekertjessite van ons land.

Restaurant moet dicht wegens visgeur

Op de zeedijk in Het Zoute moet een restaurant zijn deuren sluiten omdat het er volgens de bovenburen te hard naar vis ruikt. Chef Piet Leliaert van 'Point de Vue' krijgt van de rechtbank in Brugge nog tot maandagavond om zijn zaak te sluiten. Ongebruikelijk in deze affaire is alvast het feit dat de rechters ter plaatse hun neus zijn komen opsteken. "De ene rechter vond dat de geur niet zo erg was en de andere vond het erover”, aldus Leliaert. Volgens Ho.Re.Ca Vlaanderen is dit vermoedelijk de eerste keer dat een rechter zo'n opmerkelijke uitspraak doet rond de geur van vis.

Geen economische crisis in Sluis

Sluis heeft geen last van de economische crisis. Dat was de teneur van de toespraak van voorzitter Adri de Ree van de Stichting Sluis Promotie tijdens de presentatie van de twintigste editie van het Sluis Magazine. "De kracht van de diversiteit is in het winkelstadje nog steeds aanwezig. Een combinatie van winkels, horeca, natuur en cultuur". Verder werd woensdag tijdens de presentatie oud-burgemeester Cees van Liere benoemd tot ere-ambassadeur van het grensstadje. Hij was als eregast aanwezig omdat hij in Sluis nog steeds op handen wordt gedragen.

Sterchele 'kon naar Monaco'

Op 8 mei zal het een jaar geleden zijn dat François Sterchele om het leven kwam in en auto-ongeluk. Zopas raakte bekend dat manager Selak twee dagen voor de dood van de in Knokke-Heist wonende Club Brugge-speler werd gecontacteerd door AS Monaco. Men wou Sterchele een contract aanbieden. 'Selak verzweeg dat nieuws om François te verrassen na de laatste competitiematch tegen Westerlo. Dan zou een helikopter klaarstaan waarmee hij naar Monaco zou vliegen. Daar zou hij dan een contract ondertekenen', aldus Marleen Boonen, de moeder van de overleden voetbalster.

Zeebrugs fregat in augustus op piratenjacht

Het Zeebrugse fregat 'Louise Marie' vertrekt op 17 augustus naar Somalië. Het zal gedurende 4,5 maanden deelnemen aan de Europese operatie 'Atalanta' in de strijd tegen de piraterij. Dat heeft minister van Defensie Pieter De Crem aangekondigd. Het fregat zal op 1 september ter plaatse zijn. Het vaartuig moet er schepen escorteren die hulpgoederen van het Wereldvoedselprogramma vervoeren. Verder zal het patrouilleren in de Golf van Aden en konvooien van handelsschepen volgen. Minister De Crem herinnerde er aan dat ons land volgens de huidige wetgeving geen piraten kan vasthouden en berechten, tenzij Belgische belangen in het geding zijn. Opgepakte piraten kunnen echter aan de Keniaanse autoriteiten worden uitgeleverd, die ze wel kunnen berechten. De 'Louise Marie' wordt op 23 december terug in de thuishaven verwacht.

Stoepkrijtactie

Woensdag kreeg het slotevenement van de stoepkrijtactie z’n beslag. Ook de kinderen van de BLO-school De Vuurtoren in Heist namen deel aan het initiatief. De actie stelt dat alle kinderen wereldwijd recht hebben op onderwijs. De kinderen van de Heistse school verzamelden liefst 732 namen van mensen die elk één euro betaalden. De namen van de milde gevers werden in stoepkrijt op de speelplaats neergeschreven. Het verzamelde geld gaat naar de VZW Mobile school. Dat is een organisatie die educatief materiaal ontwikkelt voor straatkinderen over de hele wereld. Dat materiaal bestaat ondermeer uit een "mobiele school": een kar met leer- en lesmateriaal ten behoeve van de straatkinderen. In heel Vlaanderen namen meer dan 30.000 kinderen uit 180 basisscholen deel aan de actie.

Meeuwennesten geruimd

De dienst Preventie en de Brandweer in Knokke-Heist hebben op de platte daken van een aantal appartementsgebouwen 10 meeuwennesten verwijderd. Het gaat om panden waar vorig jaar overlast door meeuwen was gesignaleerd. In de geruimde nesten lagen nog geen eieren, gezien het broedseizoen blijkbaar nog niet is begonnen. Met de meeuwen gaat het om een beschermde soort. Ze mogen niet gedood worden en aan de eieren mag niet geraakt worden. Het gemeentebestuur is nu van plan om de komende maanden systematisch alle hoogbouw met platte daken te onderzoeken. Aan de bewoners van appartementsgebouwen wordt alvast de raad gegeven om het dak van hun gebouwen regelmatig een onderhoudsbeurt te geven. De brandweerlui konden immers vaststellen dat de meeuwen het liefst nestelen op platte daken die weelderig overgroeid zijn door gras, onkruid en mossen.

Sergio en Ellemieke naar Ibiza?

Topkok Sergio Herman en SBS-presentatrice Ellemieke Vermolen wonen graag in Knokke-Heist, maar denken mogelijk toch aan een verhuis. Sergio, die vlak over de grens Oud Sluis uitbaat, zou namelijk graag een tweede zaak openen op Ibiza en dan met z’n jonge gezin op dat Spaanse eiland gaan wonen. Ellemieke en Sergio zijn vorig jaar op Ibiza getrouwd en hebben samen een zoontje, Noah. Die is drie maanden oud en werd in Ter Linden geboren. Ook Ellemieke was vorige week nog te gast in het Knokke-Heistse ziekenhuis. Ze werd er onverwacht geopereerd aan een acute blindedarmontsteking.

Recordaantal inschrijvingen voor 1 mei lopen

Het succes van de voorinschrijvingen laat vermoeden dat de voorjaarslopen op 1 mei in Knokke-Heist afstevenen op een nieuw deelnemersrecord. Het gaat om de Chiquita Kids run, de Knokke Jogging, de de Weekend Knack Ladies Run en de Knokke 10K. In totaal hebben zich momenteel al 2.481 sportievelingen aangemeld. Dat zijn er 681 méér dan vorig jaar. Ook de dag zelf kunnen ‘late beslissers’ nog inschrijven vanaf 11 uur in Jeugd - en Kunstencentrum De Marge. Nieuw dit jaar is het filmen van de finish van alle deelnemers aan de Weekend Knack Ladies Run, de Knokke Jogging en de Knokke 10K. Alle 4 de loopwedstrijden starten in de Albertlaan voor het internaatsgebouw en komen aan ter hoogte van het Gemeenteplein. Een uitgetekend parcours van de diverse wedstrijden evenals bijkomende informatie is terug te vinden op www.knokke-heist.be.

Wagen doodrijder Harry Simon in nieuwe ongevalcontroverse

In Namibië is een wagen van voormalig bokskampioen Harry Simon andermaal betrokken in een ongevalcontroverse. Simon werd kort geleden vrijgelaten uit de gevangenis na bijna 2 jaar opsluiting wegens het doodrijden van toeristen uit Knokke-Heist en Zwijnaarde. Je leest er HIER (Engels) en HIER (Afrikaans) meer over.

Burgemeester of groene jongen

Indien hij geen burgemeester geworden was zou Leopold Lippens zich vermoedelijk met de natuur bezig gehouden hebben. “Toen ik jong was heb ik nooit geweten wat ik wilde worden”, aldus Lippens. “Ware ik niet in een politieke familie geboren, dan zou ik me waarschijnlijk, net zoals m’n vader, bezig gehouden hebben met de vogels, de natuur én de kikkers”, verduidelijkte hij dinsdagavond. De 67-jarige burgervader, die woensdagavond wordt gevierd voor 30 jaar burgemeesterschap, zegt dat hij zich al die tijd goed heeft geamuseerd. “Ik kijk met een grote glimlach terug op die periode. We hebben in ploegverband veel gedaan, fouten gemaakt, een beetje gewerkt en veel gelachen. Ik ben in de jaren 70 begonnen. Dat was kort na de middeleeuwen” grapte de burgemeester. “Het was makkelijk om allerlei projecten te starten in Knokke-Heist. We leefden toen namelijk in een periode van voorspoed en groei. We hebben in het buitenland veel ideeën opgedaan, en die gebruikt om een moderne gemeente uit te bouwen. In een moeilijker economisch klimaat wordt nu ondermeer door de projecten van het Agso aan de verdere toekomst van Knokke-Heist gewerkt”, aldus Lippens. “Als mijn gezondheid het toelaat en mijn familie geen bezwaar heeft, zal ik eventueel de volgende keer opnieuw aan de verkiezingen deelnemen, of de partij steunen", aldus de flamboyante burgervader. Binnen de familie Lippens is er verder niemand geïnteresseerd om hem op te volgen als burgemeester.

Kalfmolen heeft z’n wieken terug

De Kalfmolen langs de Graaf Jansdijk in Knokke heeft weer vier wieken. Het gespecialiseerde bedrijf Wieme Molenbouw uit Machelen-Zulte heeft dinsdag een nieuwe pestel en twee nieuwe wieken geplaatst. Dat gebeurde met een grote kraan. Twee jaar geleden was vastgesteld dat het pestelstuk tussen de centrale as en de wieken zwaar beschadigd was. Het herstel duurde zo lang omdat voor het tussenstuk een geschikte boom moet gekapt worden. Na grondig nazicht kan de molen nu weer proefdraaien. Intussen herbegint de zoektocht naar kandidaat-molenaars zodat de Kalfmolen zo snel mogelijk weer volledig operationeel wordt.

Ongeruste burgers kloppen aan bij apotheken

De laatste paar dagen krijgen apothekers in de badstad steeds meer vragen van ongeruste mensen in verband met de dreiging van de Mexicaanse griep. Als antwoord krijgen de burgers vooral te horen dat een goede hyghiëne van groot belang is. “Veelvuldig de handen wassen”, raadt een apotheker in Knokke z’n klanten aan. Inmiddels verkopen voorraden van het ontsmettingsmiddel Dettol als zoete broodjes. Ook mondmaskers voor volwassenen en kinderen gaan vlot van de hand. Verder is er uiteraard vraag naar de geneesmiddelen Tamiflu en Relenza. Volgens de overheid is het echter niet de bedoeling dat burgers de antivirale middelen nu al kopen. "Het is geen snoepgoed. Het is enkel op voorschrift te verkrijgen, en duur. In België is er een beperkte stock in de apotheken," aldus het ministerie van Volksgezondheid. Minister Laurette Onkelinx, zei dat ons land beschikt over 500.000 antivirale behandelingen en grondstoffen voor 2 miljoen bijkomende behandelingen. Ook zouden er 32 miljoen chirurgische maskers beschikbaar zijn.

1001 Appassionata Nachten

Op vrijdag 8 en zaterdag 9 mei presenteert Appassionata de nieuwe voorstelling ‘1001’ in het Cultuurcentrum Scharpoord. Appassionate grijpt daarbij terug in de tijd. Tegenwoordig associëren we de cijfers 9/11 met de aanslagen uit het Oosten. Appassionata zet daar het getal 1001 tegenover. Dat staat voor sprookjes en exotische nachten. Het wordt een ode aan de sprankelende vertelkunst uit het Oosten. Appassionata is één van de jongerentheatergezelschappen van het Cultuurcentrum. Zoals elk jaar krijgen een twintigtal jongeren tussen de 12 en 18 jaar uit Knokke-Heist en omgeving de kans om een theatervoorstelling te maken. Dat gebeurt op basis van ideeën van de jongeren zelf én regisseur Jan Charles.


1001: op vrijdag 8 en zaterdag 9 mei (telkens om 20.30 uur) Tickets in het Cultuurcentrum Scharpoord. T: 050/630 430 / cc.ticket@knokke-heist.be

28.4.09

Laatste loodjes voor Ramskapellestraat

In Ramskapelle zal tegen 25 mei in de Ramskapellestraat het gedeelte tussen de Jonckheerestraat en Aaishove weer open zijn voor het verkeer. Als laatste fase wordt vervolgens het straatdeel tussen Aaishove en de Heistlaan zuid aangepakt. Ook is er nog werk aan de greppels en zijbermen. Het asfalteren is daar gepland voor de tweede helft van juni.

Niet bedreigde vissoorten op het menu

Van Knokke-Heist tot Sangatte bij Calais presenteren van 1 tot 17 mei 76 restaurants een menu met enkel duurzame vis en schaaldieren. Het initiatief werd genomen in het licht van de ‘Week van de Zee’ bij ons en van het project ‘L'eau à la bouche’ bij onze zuiderburen. In Duinkerke heeft het serveren van duurzame vis het meeste succes. Daar doen liefst 21 restaurants mee. De bedoeling is aan de consument laten proeven dat ook gerechten met niet bedreigde vissen lekker zijn, en dat er net als bij de groenten seizoenen zijn voor bepaalde vissoorten.

Restauratie Belfort Sluis

In Sluis is de restauratie van het belfort volop aan de gang. Het is het enige belfort in Nederland. Met uitzondering van de toren staat bijna het hele gebouw in de steigers. Momenteel worden losse stenen en lekkages gerepareerd. Het is de bedoeling dat deze werkzaamheden eind juni worden afgerond. Daarna wordt het metsel- en voegwerk van het hele gebouw hersteld, met inbegrip van de toren. Tijdens de laatste fase van de werken worden de binnenruimten gerestaureerd. Het gebouw dateert uit het eind van de veertiende eeuw en werd verschillende keren grondig hersteld. Onder meer gebeurde dat na grootschalige verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog.

Aftellen voor inschrijving Zwintriathlon

Wie wil deelnemen aan de 11de editie van de Zwintriathlon op 2 september heeft nog maar een paar dagen om te beslissen. Tegen zaterdag 2 mei moet namelijk het vereiste inschrijvingsgeld aan de organisatie zijn overgemaakt. Op zaterdag 9 mei om 9.00 uur start dan het inschrijven. Dat gebeurt uitsluitend via de vernieuwde website www.zwintriathlon.be Bij de verwerking van de inschrijvingen hebben de 250 plaatselijke triatleten voorrang tot 12.00 uur. Ook dit jaar zullen de deelnemers van Knokke-Heist starten in 3 waves voorbehouden voor de inwoners. Door een uitbreiding van het parcours in Nederland wordt het fietstraject opgetrokken van 41 naar de meer gebruikelijke 45 km.

Betalingen op rekeningnummer 068/2465286/58 (Dexia - Belgie) of 1394.03.515 (Rabobank - Nederland) met de vermelding Generali Zwintriathlon 2009 + naam en voornaam. Een gelicentieerde triatleet betaalt 33 euro, een niet-gelicentieerde deelnemer betaalt 38 euro. De verplichte huur van de chip is inbegrepen in beide bedragen.

Betere afvalresultaten

Voor het zevende jaar op rij is de afvalberg in Knokke-Heist verminderd. Waar in 2001 elke inwoner nog 237 kg restafval produceerde, was dat vorig jaar nog slechts 156 kg. Dat is een daling met een derde. Ook wordt er steeds meer en beter gerecycleerd. De recyclagegraad bedraagt nu 63 %. Het niet recycleerbaar residu in de PMD-zak is opnieuw iets gedaald en bedroeg vorig jaar ruim 15 procent. De ingezamelde tonnage aan kunststoffen, plastic folies en bloempotjes bedroeg 178 ton. Verder is ook het zwerfvuil dramatisch naar omlaag. Op een jaar tijd verminderde het met 34 %.


Meer cijfers HorizonNet

Jimmy Frey 70

Dinsdag vierde de bekende Vlaamse zanger Jimmy Frey z’n 70ste verjaardag. Alhoewel hij in Brugge geboren werd als Ivan Moerman, bracht hij een deel van z’n jeugd in Heist door. Nadat z’n vader het gezin in de steek liet werd hij geruime tijd opgevangen door de familie Colpaert, die toen ’s zomers met roomijs op de Heistse zeedijk vente. Zingen, voetballen, oosthoekkermis en carnaval had de jonge Jimmy Frey het liefst van al. De muziekleraar van de gemeenteschool in Heist merkte het uitzonderlijke stemgeluid van de jongen op. Toen Jimmy bijna 15 werd, verhuisde hij met z’n moeder naar Brussel. Daar nam hij regelmatig deel aan zangwedstrijden en kwam zo terecht in de Folies Bergère, in een revue met als hoofdvedette Bobbejaan Schoepen Daarna probeert hij het in Parijs. Aan het Franse avontuur hield hij z’n artiestennaam over. In 1964 keert hij naar Vlaanderen terug en neemt hier z’n eerste Nederlandstalige single ‘Aan de overkant’ op en belandt daarmee in het tv-programma Tienerklanken. Twee jaar later breekt hij door met zijn deelname aan Canzonissima. Daarna volgen een reeks grote Vlaamse hits en ook een ode over z’n vriendschappen in ‘Heist aan zee’. In 1989 is Jimmy van plan een comeback te forceren en neemt deel aan Eurosong. Om gezondheidsredenen moet hij plots afhaken, hij heeft kanker. Na zijn herstel richt hij ‘de Jimmy Frey-stichting voor kankerpatiënten’ op en wordt in 1990 het boegbeeld van de VTM-actie ‘Levenslijn’ met daaraan gekoppeld de single ‘Samen leven’. Op Radio Paradijs in de badstad waren de hele dag de grootste hits van Jimmy Frey te horen.

Knokke-Heistse koren schitteren weer

Twee koren uit Knokke-Heist hebben prima resultaten behaald op de 7de editie van het festival ‘Koorwedstrijd van Vlaanderen’ dat in Kontich werd gehouden. Het ging om Rondinella en Voices. In totaal stonden 25 kinder- ,jeugd- en volwassenenkoren op het podium. Elk zanggroep bracht een programma van 20 minuten. Het Jeugdkoor Rondinella behaalde een 1ste prijs cum laude met 92 %. Daarmee werd Rondinella het beste jeugdkoor van het festival. Het koor Voices!, dat pas eind 2007 werd opgericht, behaalde een 1ste prijs cum laude met 91 % en werd het 2de geklasseerde koor van het festival.

27.4.09

Historische lading Nieuw-Zeelandse Zespri-kiwi’s

Bij de terminal van de Belgian New Fruit Wharf in het Noordelijk Insteekdok in Zeebrugge worden momenteel de eerste kiwi's van het seizoen gelost. De 6.500 paletten werden aangevoerd door het koelschip 'Ice River'. Komende dinsdag arriveert in Zeebrugge echter het koelschip 'Sunbelt Spirit' met de grootste vracht Zespri Gold en Green kiwi’s ooit. Omdat het gigantische roro-vrachtschip momenteel geen nieuwe wagens naar de VS moet transporteren werd het schip ingehuurd voor een historisch levering van fruit aan Europa. De 'Sunbelt Spirit' heeft 7500 paletten met groene en gouden kiwi’s aan boord. Tijdens de 28 dagen durende overvaart van Nieuw Zeeland naar Zeebrugge werd het fruit op de juiste temperatuur gekoeld. Het kiwiseizoen gaat dit keer 21 dagen vroeger van start dan verleden jaar. De weersomstandigheden waren ideaal voor het kiwifruit van 2009. Nieuw-Zeeland kende een koude winter, gevolgd door een uitstekende bloesemperiode waarin de bestuiving optimaal verlopen is. Door een warme zomer met voldoende regen is de kiwioogst van dit seizoen van uitzonderlijke kwaliteit. In onze regio zal de promotie zich richten op gespecialiseerde fruitshops. Daarnaast een Zespri Roadshow rondtrekken en supermarkten aandoen.

Knokke-Heistse golfwagentjes in Bilzen

Naar voorbeeld van Knokke-Heist verschenen maandag ook in Bilzen golfwagentjes in het straatbeeld. Het gaat om een initiatief van de Toeristische Dienst en Unizo in deze Limburgse stad. Bilzen heeft 8 elektrische 4-persoons 'Golfcarts' aangekocht voor ritten langs toeristische trajecten. Bedoeling is om de band met de regio Alden Biesen te verstevigen en de stad een krachtige toeristische impuls te geven. Het kasteel van Alden Biesen, dat ook wel 'het Versailles van het noorden' genoemd wordt, ligt op 4km van het centrum van Bilzen en trekt jaarlijks een kwart miljoen bezoekers. Men wilde de link tussen beide locaties op een originele manier bestendigen. De Knokke-Heistse golfcarts blijken daar ideaal geschikt voor.

Foto Tom Palmaers

Finishers Triatlon (voorlopig) volzet

De triatlonhype slaat weer toe in Knokke-Heist. De 250 beschikbare plaatsen voor de recreatieve Finishers Triatlon van zondag 23 augustus, gingen dan ook in een mum van tijd de deur uit. Gezien de massale belangstelling hebben de organisatoren een reservelijst aangelegd. Men onderzoekt nu of men de mensen op de wachtlijst kan laten starten door het concept aan te passen aan de vraag.

Oranje-Rood meiweekend

In Knokke-Heist verwacht de horeca- en recreatiesector een topweekend. In verband met Koninginnedag worden donderdag al heel wat Nederlandse bezoekers in de badstad verwacht. Hun meivakantie loopt trouwens nog tot volgende week dinsdag. Zoals gebruikelijk zal Knokke-Heist ook nu weer de oranje feestdag vieren met de Nederlandse driekleur. Inmiddels lopen in de badstad reservaties voor het verlengde 1 mei-weekend in de hotels bijzonder goed. Of het zéér druk wordt zal afhangen van de late beslissers die de weerberichten afwachten voor ze naar de kust af te zakken.

34ste Art Nocturne Knocke

Kunst- en antiekliefhebbers worden deze zomer andermaal verwend in het Cultuurcentrum Scharpoord. Van 8 tot 16 augustus wordt daar de 34ste editie van Art Nocturne Knocke gehouden. Op de weg van Het Zoute naar Scharpoord is meteen ook de 16de uitgave van Sculpture Link Knokke te zien. Dit keer met werk van de internationaal gerenomeerde kunstenaar Clemens Briels. Met zijn ruim tienduizend kooplustige kunstliefhebbers is Art Nocturne Knocke de voorbije jaren uitgegroeid tot de belangrijkste internationale zomer kunst- en antiekbeurs in Europa. Dit jaar zijn er meer dan 50 standen. Antiek en oude kunst bevinden zich vooral op de benedenverdieping. Design en decoratie kregen onder andere een plaats in de auditoriumruimte. Moderne en hedendaagse kunst en juwelen komen op de tussen- en eerste verdieping terecht. Art Nocturne Knocke brengt meubilair uit Nederland, Engeland, Frankrijk, Italië en Vlaanderen en dat vanaf de haute epoque tot de periode van de art nouveau en art deco. Ook het moderne en hedendaagse design wordt niet vergeten. Beelden zijn er vanaf de middeleeuwen tot de dag van vandaag. Kwaliteit genoeg dus. Het wordt evenwel afwachten hoe het kapitaalkrachtig publiek in de badstad zal reageren in het licht van de huidige kredietcrisis.

Overvallen

Overvallers hadden het afgelopen weekend op onze badstad gemunt. In Knokke hebben twee gemaskerde mannen een bejaarde vrouw van 75 overvallen bij haar thuiskomst. Het duo ging er mt een dure ring vandoor. Recent hebben zich al drie dergelijke feiten voorgedaan. In Heist hebben 2 mannen ook een nachtwinkel overvallen. Onder bedreiging van een mes maakte het duo zo'n 230 euro buit. Van de overvallers is nog geen spoor.

Bewakingsagenten controleren het parkeren

Voor de controle van het parkeren in de betalende en blauwe zones wordt in Knokke-Heist sedert enige tijd personeel van de bewakingsfirma Seris ingezet. Nu pas komt de gemeente met een verklaring daarvoor. Sinds 1 februari wordt de parkeercontrole niet langer in concessie gegeven, maar gebeurt via een dienstencontract. Dit heeft het voordeel dat de inkomsten rechtstreeks in de gemeentekas gestort worden. Vorig jaar ging dat om bijna 3,5 miljoen euro. De wet schrijft in dit geval echter voor dat de firma aan wie de opdracht wordt gegund, erkende bewakingsagenten moet inzetten. De bewakingsagenten van Seris dragen momenteel een 'grijze' overall, een uitrusting die werd goedgekeurd door de federale overheid. De voorbije maanden werden de bewakingsagenten opgeleid door de parkeerwachters, vandaar dat ze vaak in duo in het straatbeeld te zien waren. Voor de parkeercontrole betaalt de gemeente gemiddeld 43.000 euro per maand aan de firma OPC. Het gsm-parkeren kost het gemeentebestuur momenteel ongeveer 500 euro per maand. Dit bedrag zal in de loop van het jaar nog stijgen naargelang meer mensen ervan gebruik maken.

133 stembureauvrijwilligers

In Knokke-Heist heeft de oproep naar medewerkers voor de aanstaande verkiezingen in totaal 133 vrijwilligers opgeleverd. Onder hen heel wat gemeentepersoneel, maar ook veel gewone burgers. In de badstad trekken op zondag 7 juni welgeteld 27.830 burgers naar de stembus. Om de kiesverrichtingen vlot te laten verlopen worden er 40 stembureaus ingericht op 9 verschillende locaties. In elk van die stembureaus zetelt een voorzitter, een secretaris en vier bijzitters. Dit betekent dat Knokke-Heist voor een efficiënte stembusgang 240 mensen moet inzetten. Het is al de derde maal op rij dat het gemeentebestuur beroep doet op vrijwilligers om de stembureaus te bemannen.

Eindrondederby

In Derde Provinciale eindigde de eerste eindrondederby tussen VVWestkapelle en FC Heist zondag in een nul/nul score. Kansen waren er nauwelijks in een weinig geïnspireerde wedstrijd. Henderyckx knalde na 28 minuten voorlangs en in de 38ste minuut werd een dubieuze overtreding op de jonge Fraeyman niet met een penalty bestraft. In de tweede periode ging het schot van Henderyckx opnieuw voorlangs. Aan de overkant redde keeper Vanquickelberghe in de slotfase knap de poging van de Heistse spits Vandewalle. Volgend weekend wordt de terugwedstrijd gespeeld op station De Taeye.

26.4.09

'Leve Canada' opent bevrijdingsmuseum

Knokke-Heist heeft er een belangrijke nieuwe elkweersattractie bij. Met de woorden 'Leve Canada' werd zaterdagavond in het oude schoolgebouw in Ramskapelle het For Freedom Museum geopend. Dit bevrijdingsmuseum geeft de geschiedenis weer van de nadagen van de Tweede Wereldoorlog in onze regio. Naast burgemeester Lippens, de raadsleden en de gouverneur waren bij de opening ook Paul Jambers, Defensieminister De Crem en de Canadese ambassadeur aanwezig. In het museum worden door modelpoppen, die als soldaten zijn aangekleed, allerlei oorlogsscènes uitgebeeld. Ondermeer: de oversteek van het Afwateringskanaal in Retranchement en de bevrijding van de Lippenslaan. Daarnaast zijn ook een twintigtal voertuigen en ander oorlogsmateriaal te zien, die bij bevrijding van de Zwinstreek werden ingezet. Daaronder ook één van de amfibievoertuigen die werd gebruikt voor het landen van de Canadese bevrijdingstroepen in Hoofdplaat. De meeste objecten die in het Bevrijdingsmuseum worden tentoongesteld behoren tot de verzameling van initiatiefnemers Freddy Jones en Patrick Thiersoone. Een Canadees die in 1944 in Oostburg werd gevangen genomen, vertelde zijn verhaal bij de opening van het museum. Minister De Crem stelde verder dat Belgische en Canadese militairen momenteel zij aan zij staan bij het conflict in Afghanistan.

Buurtcomité wil aanpak overlast

Op een vergadering hebben omwonenden van het Van Bunnenplein en de Leopoldlaan in Knokke bij de preventiedienst aangedrongen op het aanpakken van de overlast in de uitgangsbuurten. Meer concreet wil het buurtcomité een gesprek met alle betrokken gemeentelijke diensten en een objectieve meting van het lawaai en de overlast. Ondermeer wil men het wildplassen in de inkomhallen van appartementsgebouwen tegengaan. Verder vraagt men ook meer politiecontrole in de buurt van de zeedijk. Op het strand werden de laatste tijd naalden en lege drugszakjes gevonden, alsook weggegooide portefeuilles en zelfs een kogel.