2.7.11

Rats doen het uitstekend bij Surfers’ Paradise

De ‘Rats’, het surfteam van Surfers’ Paradise met jongeren onder de 18, doet het uitstekend. De hele opzet, waarmee vorig jaar gestart werd, begint volgens Frank Vanleenhove “vruchten af te werpen”. Bewijs is de unieke foto die door Tom Soupart gekiekt werd van Jack Verbraeken in actie voor het strand van Surfers’ Paradise in Knokke-Heist. Tot voor een paar jaar was dergelijke foto langs onze kust uitgesloten. Nu is het niveau echter dermate gestegen dat de ‘rats’ zonder probleem golven aankunnen die een stuk boven hun hoofd reiken. De O’Neill “batlle of the rats” belooft dan ook voor iedereen een spannend kijkstuk te worden, als de golven het niet laten afweten tenminste. De wedstrijd wordt georganiseerd door de crew van Surfers’ Paradise. Dat gebeurt trouwens met eigen jury leden, die daarvoor de nodige cursussen volgden, onder leiding van Tom Soupart uit Knokke-Heist. Hij is diegene die een paar jaar geleden zijn “surfing coach” diploma behaalde in Engeland. Surfers’ Paradise krijgt jaarlijks zo’n 5000 jongeren over de vloer om het surfen aan te leren. Het is niet alleen een sport, maar ook een levensstijl, die nauw aansluit bij wat jongeren tegenwoordigd aanspreekt. Reeds vanaf 6 jaar kan men er terecht voor een privé les, en vanaf 8 jaar zijn er de O’Neill surfcamps, Start To Surf…. Gevorderde jongeren kunnen dan verder bij de ‘Rats’.

Summerdrink in Heulebrug

Zaterdagavond hebben ook de bewoners van de Heistse deelkern Heulebrug het zomerseizoen ingezet. Ze deden dat met een 'Summerdrink' waarop iedereen kon bijpraten. Je leest er HIER meer over.

Ramskapelle in de ban van Willem Vermandere

Het optreden van Willem Vermandere op de Eerste Avond van Ramskapelle-Kermis is een succes-event geworden. Niet minder dan 350 toeschouwers waren er getuige van dat Vermandere nog steeds in top vorm is als zanger, dichter, rijmelaar en humorist. Het concert werd georganiseerd door de Vrienden van het 'For Freedom Museum' met hulp van een hele reeks sponsors en medewerkers. De initiatiefnemers kijken nu tegen de zware opgave aan om volgend een waardige opvolger te vinden voor de Eerste Avond van Ramskapelle-Kermis 2012.

1.7.11

Surfers’ Paradise blijft als U dat wil !

Zondag wordt in Knokke-Heist een "de ketting van de hoop"gemaakt rond Surfers’ Paradise. Het betreft een actie om de surfclub te redden van de afbraak, die door een Antwerpse rechtbank geëist werd. Wie z’n stem wil laten horen, afspraak is zondag 3 juli om 17 uur op het Van Bunnenplein te Knokke, of om 17.30u bij Surfers Paradise. Vanaf het Van Bunnenplein wordt gewandeld tot aan Surfers’ Paradise om daar met alle aanwezigen een menselijke ‘ketting van de hoop’ als bescherming rond Surfers’ Paradise aan te brengen. Men kan verder online ook de petitie ondertekenen.

Suurmond geïnstalleerd in Sluis

Vrijdag, 1 juli, is Jacques Suurmond officieel beëdigd en geïnstalleerd tot waarnemend burgemeester van onze buurgemeente Sluis. Dat gebeurde door de Commissaris van de Koningin in Zeeland, mevrouw Karla Peijs, tijdens een buitengewone vergadering van de gemeenteraad in het gemeentehuis van Oostburg. De 64-jarige Jacques Suurmond was tot voor kort wethouder in Vlissingen en volgt burgemeester Sala op die met pensioen gaat.

Stand van zaken wegrenovaties Knokke-Heist

Bij de speelmanrotonde langs de Heistlaan in Heist heeft Luc Lierman, schepen van Openbare Werken, vrijdagnamiddag de stand van zaken opgemaakt van de wegenisvernieuwingen in de badstad. In de loop van 2011 zijn weer heel wat wegen, fietspaden en trottoirs gerenoveerd. Het voet- en fietspad in de Elizabetlaan tussen het Abraham Hansplein en La Reserve is sinds 1 juli weer toegankelijk. De groenstrook en opritten in de Dahliadreef in Westkapelle zijn afgewerkt. Het voetpad in de Hulststraat is vernieuwd en wordt in het najaar beplant met bomen. De 1ste en 2de fase van de Zwinlaan is beëindigd zodat de laan weer opengesteld is voor alle verkeer. Ook de Meerlaan tussen de Sportlaan en Lispannenlaan is opengesteld. De nieuwe rotonde met kleurrijke figuratieve motieven verwijst er verder naar de designverlichting in Scharpoord, en zorgen voor een opvallende toegangspoort tot de cultuurtempel. Op 1 september start de 2de fase tussen Lispannenlaan en Elizabetlaan. De aannemer die het trottoir in de Nieuwe Hazegrasdijk aanlegt, zal dit werk tegen 8 juli geklaard hebben. De stoep en de rijweg in de Rijkwachtlaan moeten eveneens op 8 juli afgewerkt zijn. De nieuwe rotonde die de wijk Heulebrug veilig doet aansluiten op de Heistlaan wordt vanaf 15 juli opengesteld voor het verkeer. Aquafin werkt de bovenbouw van het nieuwe pompstation in de Albertlaan achter het stadhuis van Knokke tegen 15 juli af. Ook de wegen in de 3de fase van ’t Walletje zijn klaar. De nutsmaatschappijen zijn volop bezig met het leggen van de leidingen. De bouw van een duiker ter hoogte van de Herenweg is voorzien vanaf de 2de helft van augustus. In de verkaveling Duinenwater worden de greppels van de wegen aangelegd en zijn de nutsmaatschappijen volop bezig met het plaatsen van de nutsleidingen. In Wulpenhoek, het nieuwe park met waterbufferbekken ter hoogte van de Zes Bochten, zal de afwerking met kleischelpenpaden klaar zijn tegen 8 juli. Eandis en het Gemeentelijk Waterbedrijf hebben de nutsleidingen in de Fochlaan gesaneerd. De heraanleg van de stoep is gepland voor 5 september. In het najaar van 2011 staan nog de volgende werkzaamheden op stapel. In de Walstraat en de Heesterstraat worden de trottoirs heraangelegd. Verder wordt de riolering aangepakt in de Hermans-Lybaertstraat, het Vlaamspad en de Fincentlaan. Op het gevaarlijke kruispunt van de Westkapellestraat met de Nieuwstraat komt een verkeersplateau.

7-dagenpas brengt ook extra volk naar Knokke-Heist

De Lijn West-Vlaanderen heeft nu ook een 7-dagenpas in het aanbod. Die geeft reizigers zeven opeenvolgende dagen toegang tot de kusttram en alle bussen in onze provincie. De nieuwe pas, waarmee De Lijn vooral op toeristen mikt, kost 18 euro voor één persoon en 27 euro voor twee reizigers. De Lijn werkt voor de 25ste Kusttram-actie deze zomer trouwens samen met verschillende nieuwe partners. In totaal hebben reizigers nu de keuze uit 36 mogelijkheden voor een uitstapje aan zee tegen een voordelig tarief. Daardoor kunnen voortaan bijvoorbeeld ook het 'For Freedom Museum' in Ramskapelle en het spektakel 'Fuerza Bruta' bij het station van Knokke bezocht worden met een Pluskaart. Dat is een combinatiebiljet dat toegang geeft tot de attractie en het vervoer met kusttram en stadsbus.

Werkbezoek SALV in Zeebrugge

Leden van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij brachten vrijdag een werkbezoek aan de Vlaamse Visveiling in Zeebrugge. De raad, kortweg SALV genoemd, adviseert de Vlaamse Regering en het Vlaams Parlement over landbouw en visserij thema's. Ondermeer verstrekte de raad onlangs advies in verband met duurzame visserij, visvergunningen en het fonds voor scheepsjongeren.

Nieuwe netheidscampagne gelanceerd in Knokke-Heist


Afvalbeheerder Horizon Net lanceert deze zomer 2 nieuwe slogans in Knokke-Heist: 'Schoon volk, nette badstad' en 'Minder afval, meer plezier'. De beelden die deze motto's ondersteunen, verwijzen ook naar de problematiek van de vervuiling door hondenpoep. Verder krijgen rokers op het strand van de badkarhouders een recycleerbaar mini-asbakje om de sigarettenpeuken te doven en op te bergen. Daarnaast worden bij sportmanifestaties speciale afvalcontainers geplaatst. Horizon Net stelt nu ook speciale tape ter beschikking van handelaars om papier en karton samen te binden. Ook deze zomer zal het promoteam prominent aanwezig zijn in de centrumstraten en op de dijk. Een sorteerspel rond Papier en Karton brengt de afvalproblematiek onder de aandacht. De beloning voor wie deelneemt is een waterbotsbal. Er wordt trouwens ook aan de toekomst gedacht. Op middellange termijn moet de verbrandingsinstallatie beantwoorden aan de nieuwe Europese emissienorm. Tegen 2016 dienen de uitlaatgassen namelijk herwonnen te worden via een recuperatie-generator. Het gemeentebestuur en Horizon Net zetten daar nu al de bakens voor uit.


Foto: affiche copyright Fred van Soomeren

Wifihuisjes nu vermomd met Netheidsslogan

De witte Wificabines van Citymesh die in Knokke-Heist tussen de andere strandcabines niet mochten opvallen doen dat nu wel. In het kader van de nieuwe zomercampagne van Horizon Net werden de cabines namelijk voorzien van de nieuwe netheidsslogan.

Foto: Copyright Fred van Soomeren

Cavaliaparking krijg asfalt voor Fuerza Bruta

Vanaf maandag 4 juli wordt de Cavalia-randparking van de nieuwe wijk Duinenwater naast het station van Knokke afgesloten voor alle verkeer. Projectontwikkelaar Duin & Water zal er namelijk in opdracht van het gemeentebestuur asfalt gieten voor Fuerza Bruta. Dat is de spectaculaire show die momenteel in New-York loopt en op 5 augustus zijn Europese tour in Knokke-Heist start. Op deze asfaltverharding worden straks steunpijlers opgetrokken waaraan een gigantisch zeil met water wordt opgespannen waarin dansers duiken en glijden boven de hoofden van het publiek. Van 11 tot 26 juli kan de randparking nog gebruikt worden door dagjestoeristen. Vanaf 27 juli komt de technische crew van Fuerza Bruta aan om het tentendorp op te bouwen en zal parkeren in de maand augustus niet meer mogelijk zijn.

Brand bij waterbedrijf

In de Helmweg in Knokke heeft een zware brand gewoed in het gebouw van het Waterbedrijf. Het gaat om het fameuze pand met de reuzenkraan. Omwonenden roken al sedert enige tijd een penetrante brandgeur gevolgd door een fikse rookontwikkeling. Tijdens werkzaamheden had het dak vuur vrijdagmorgen rond 7.30u vuur gevat. De werknemers konden de vuurhaard niet bedwingen zodat al het kantoorpersoneel dringend geëvacueerd werd. De brandweer arriveerde korte tijd later. In totaal zijn 5 brandweervoertuigen uitgerukt. De politie heeft alle toegangswegen naar de Helmweg afgezet om nieuwsgierigen op afstand te houden. De schade voor het gemeentelijk Waterbedrijf is aanzienlijk. Het ziet er naar uit dat het volledige computernetwerk door de hitte en het bluswater vernield is. De telefoonnummers van het Gemeentelijk Waterbedrijf zijn afgeleid naar het stadhuis. Voorlopig komt de waterbevoorrading niet in het gedrang. Mocht het distributiepompstation in de Helmweg uitvallen dan zullen de installaties aan de watertoren van Duinbergen de deelgemeente Knokke van water voorzien.

DesignMarkt Rozier op de Zeedijk

Op zaterdag 2 juli wordt op de Zeedijk in Knokke de tweede Vintage DesignMarkt Rozier gehouden. Die krijgt z’n beslag van 14 tot 22u. Vanuit binnen- en buitenland komen deelnemers die vooral vintagedesign aanbieden. Het gamma is uitgebreid: van meubels tot lampen. Fashionista's zullen ook uit de talrijke collecties kledingklassiekers een keus kunnen maken. Er worden namelijk modeaccessoires en kleding van enkele decennia terug aangeboden. Uiteraard gaat het enkel om hoogstaande collecties van bekende modeontwerpers.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens vind je HIER.

10 jaar Knokkestyle

In de badstad viert het magazine Knokkestyle zijn 10-jarig bestaan. Om dat extra in de verf te zetten, pakt uitgever Fabien Raes uit met supergrote foto's die net dat tikkeltje meer toevoegen aan de editie van dit jaar. Het magazine brengt ondermeer een boeiend artikel over het ontstaan van de markt van Knokke en de gebouwen errond. Verder een fascinerend stukje over de WTC torens van New-York en een kleurrijke bespreking van de laatste modetrends. Dit jaar worden enkele interessante mensen in de schijnwerper gezet. Ook wordt een sprintje met Axelle Dauwens gelopen en worden gezellige adresjes op een rij gezet. De tiende editie van Knokkestyle ligt nu in de boekhandel.

Belgische agenten lossen schoten in Sluis

Motoragenten uit ons land hebben donderdagnamiddag schoten gelost op Sluis grondgebied. Dat gebeurde bij de aanhouding van een 47-jarige man. Rond 15.45 uur was op Belgisch grondgebied een achtervolging begonnen van een man die in zijn auto vluchtte naar Nederland. De wagen kwam uiteindelijk vlakbij de Schelde tot stilstand in buurtgemeenschap Nummer Eén in de fusiegemeente Sluis. Bij de aanhouding van de man losten de agenten enkele schoten, maar de verdachte werd niet geraakt. Waarvan de man wordt verdacht en welke nationaliteit hij heeft, is nog niet duidelijk. De wagen van de verdachte is in beslag genomen.

Eerste Belgisch Internationaal Vaarbewijs uitgereikt in Zeebrugge

In onze kusthaven heeft federaal staatssecretaris Etienne Schouppe het eerste Belgisch internationaal vaarbewijs voor de pleziervaart uitgereikt. Hij overhandigde het certificaat aan televisiemakers Paul Jambers en Pascale Naessens. Het duo zegt blij te zijn dat ons land nu de officiële standaard volgt. "Wij hebben tijdens onze zeilreizen meermaals de vraag gekregen naar ons brevet", zegt Naessens. "Maar gelukkig deden de controleurs nooit moeilijk. Bij een aanvaring zou dat wel anders zijn geweest." Het “International Certificate of Competence” zal in ons land via de pleziervaartfederaties worden afgeleverd tegen betaling van 25 euro aan iedereen die over een geldig Belgisch vaarbewijs beschikt. Schouppe hoopt dat de invoering van het nieuwe brevet de pleziervaart ten gunste zal komen.

30.6.11

Sculpture Link van Westerhuis in Knokke-Heist

Vanaf nu tot 15 augustus kan men in de badstad voor de 18de keer de Sculpture Link bewonderen. Dit maal gaat het om 12 monumentale werken van kunstenaar Ronald A. Westerhuis . Deze excentrieke Nederlander ziet het ‘groot’ in zijn kunst. Bij de Wandelaar in Duinbergen staat dan ook een kunstwerk met strakke, glimmende buizen van een 6-tal meter hoog. Klein bier als men weet dat de ambitieuze kunstenaar een project in de wacht heeft gesleept om in Noorwegen een kunstwerk van bijna 300 meter hoog te bouwen. Mensen van het Nederlands transportbedrijf Klomp waren de voorbije uren nog druk in de weer met het plaatsen van de monumentale sculpturen. Die wijzen op een bijzonder “beeldige” manier de weg vanuit Het Zoute over de zeedijk, langs La Réserve tot in de Scharpoordtuin. Liefhebbers krijgen ook de gelegenheid om binnenhuissculpturen van Westerhuis te ontdekken op Art Nocturne Knocke van 6 tot 15 augustus. De Sculpture Link is trouwens eveneens een initiatief van Art Promotion Tuteleers & Tuteleers.

Toeristisch uitkijkplatform wordt in gebruik genomen

Maandag wordt het toeristisch uitkijkplatform bij de Zweedse kaai in de Zeebrugse voorhaven officieel in gebruik genomen door Hilde Crevits, Minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Met het plaatsen van deze vaste uitkijktoren wilde het Zeebrugse Havenstuur verhelpen aan het soms ontoegankelijke en onzichtbare karakter van de haven. Het observatieplatform is ideaal gelegen om de cruiseschepen te bekijken en de gigantische autoschepen de Vandammesluis te zien binnenvaren. Niet enkel wandelaars en fietsers komen hier aan hun trekken. De omgebouwde container, die als uitkijkpost fungeert, is ook toegankelijk voor andersvaliden. Zo werd de deuropening van de container verbreed en voorzien van een hellend vlak voor rolstoelgebruikers. Verder zijn ook zitbanken, een picknicktafel en fietsrekken voorzien. De totale kostprijs van de uitkijktoren bedraagt 130.000 euro en wordt gefinancierd door het Zeebrugse Havenbestuur en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Heist klaar voor Oosthoekkermis

In Heist maakt de Oosthoek zich klaar voor hun jaarlijkse wijkkermis. Zaterdagavond is er in de Ferry Bank de voorstelling van de kandidaat wijkburgemeesters en dito gouverneurs. Op de lijst voor het wijkburgemeesterschap staan Alex Serruys en Rik Lonneville. Kandidaat wijkgouverneurs zijn Ronny Savels en Stefaan Sorgeloose. Zondag 3 juli kan men op dezelfde locatie van 10 tot 13u stemmen voor de kandidaten. De ganse dag is er verder een rommel- en sfeermarkt in de Heistse Pannenstraat. Maandag wordt de Ronde van de Oosthoek verreden met dolle fietsen. Woensdagavond worden de wijkburgemeester, gouverneur en schepenen ingehuldigd.

Extra ophalingen restafval in Knokke-Heist

Vanaf 1 juli tot 31 augustus worden de bruine restafvalzakken op de volledige zeedijk élke dag opgehaald. Dat gebeurt vanaf 3 uur ’s nachts. In de rest van de rode zone zijn in juli en augustus de ophalingen van restafval op maandag, donderdag én zaterdag. Die ophaling wordt uitgevoerd onmiddellijk na die op de zeedijk, dus heel vroeg in de morgen. Daarom vraagt het gemeentebestuur van Knokke-Heist om in de rode zone 's zomers het afval de avond voordien buiten te zetten. Dit dient zo laat mogelijk te gebeuren ten einde de meeuwen niet aan te trekken.

Aanvaring tussen kotter en sportvisser

Ten noordnoordoosten van Knokke-Heist heeft zich woensdagavond tegen middernacht in de monding van de Schelde een aanvaring voorgedaan. Daarbij werd een sportvissersbootje overvaren door een vissersvaartuig. De sportvissers is omgeslagen waarbij de twee opvarenden in het water terecht kwamen. Het Vlaamse vissersvaartuig Boeckhoute 7 heeft beide drenkelingen opgepikt en de eerste zorgen tegen onderkoeling gegeven. Daarna zijn ze door de reddingsboot uit Breskens naar de wal gebracht. Het sportvissersbootje bleef nadien ondersteboven in de Scheldemonding ronddrijven.

29.6.11

Wijziging zitdagen pensioenen in het Sociaal Huis

Vanaf juli wijzigen de zitdagen voor de pensioenen in het Sociaal Huis in Heulebrug.


Rijksdienst voor Pensioenen (RVP): elke eerste dinsdag van de maand van 9 tot 11.30 uur. Rijksinstituut voor de Sociale Zekerheid der Zelfstandigen (RSVZ):elke eerste dinsdag van de maand van 9.30 tot 11 uur.

OPGELET: de maandelijkse zitdag van de RVP en RSVZ gaat niet door op dinsdag 2 augustus.

Met oprichting Portfineco wil MBZ zorgen voor meer groene stroom in de Zeebrugse haven

Het Zeebrugse havenbestuur en de Financieringsintercommunale Finiwo hebben samen een vennootschap opgericht omdat MBZ duurzaam ondernemen voor de toekomst als prioriteit stelt. Met name wil het havenbestuur de ecologische voetafdruk van de kusthaven verkleinen. Met de oprichting van het samenwerkingsverband 'Portfineco' krijgen de havenbedrijven de kans om gebruik te maken van zelfgeproduceerde groene stroom uit windenergie. De naam is niet toevallig gekozen, het is de samentrekking van PORT of Zeebrugge en FINiwo investeren in ECOlogie. Portfineco wordt het instrument waarmee de partners een financiële participatie zullen nemen in projectvennootschappen die de private havenbedrijven zullen oprichten om de windturbines effectief te bouwen en uit te baten in de Zeebrugse achterhaven. Door ondermeer het bevorderen van walstroom wil het havenbestuur de CO2-uitstoot verminderen. Met eigen groene energie kan daarenboven de energiefactuur dalen en dus versterkt de haven zo haar marktpositie. Op korte termijn wordt gewerkt aan de realisatie van een eerste fase. Hiermee worden 6 windturbines gerealiseerd in de achterhaven. Telkens twee windturbines op de terreinen van Toyota, CdMZ (Cobelfret) en Wallenius Wilhelmsen Logistics. In een latere fase kan het windmolenpark in de achterhaven verder worden uitgebreid.

Zomerse strandlopen in aantocht in Knokke-Heist

Het Stedelijk Sportcentrum bereidt momenteel het zomerse luik voor van het sportstimuleringsproject 'Knokke-Heist, een zee van sport'. Wie aan alle 10 de sportevents deelneemt krijgt trouwens het inschrijvingsgeld volledig terug. In juli staan alvast de Zwemloop (9/7), de Carrefour strandloop van Knokke (15/7) en het zeezwemmen (25/7) op het programma. Eén van de blikvangers is op vrijdag 15 juli de Knokke-editie van de Carrefour Strandloop. Deze massasportklassieker start op het strand voor de Rozenlaan. Deelnemers kunnen kiezen tussen 5 of 10 km lopen langs de laagwaterlijn. De deelnemers aan de 5 km lopen tot in Heist en terug. De deelnemers aan de 10 km doen er nog een extra lus naar het mondaine Zoute bovenop. Klik hier voor een overzicht van het looptraject. Op vrijdag 12 augustus wordt in Heist de 2de Carrefour strandloop georganiseerd. De start wordt gegeven op het strand voor het Heldenplein. Ook hier kunnen deelnemers kiezen tussen 5 of 10 km lopen langs de laagwaterlijn.

De lage inschrijvingsprijs (€ 3,00) en het zomerse karakter maken van de Carrefour strandlopen een echt familiaal sportgebeuren. Kids vanaf 3 jaar die zelf niet meelopen en van wie hun ouders en grootouders meelopen, kunnen van 18.30 tot 20.30 uur terecht in de kinderanimatie. Ook dit jaar kan men zich terug vooraf inschrijven via www.knokke-heist.be voor slechts € 2,00. Voor de Carrefour Strandloop Knokke kan dit tot en met maandag 11 juli. Voor de Carrefour Strandloop Heist tot maandag 8 augustus Daginschrijvingen zijn mogelijk van 17.30 tot 19.15 uur (€ 3,00).

Fluxys participeert in LNG-terminal te Duinkerke

Het Belgische gasbedrijf Fluxys, dat reeds de gasterminal van Zeebrugge controleert, heeft nu ook een belang van 25 procent genomen in de LNG-terminal in Duinkerke. De terminal wordt een concurrent voor onze kusthaven. Maar mogelijk komt er nu samenwerking en op termijn een pijpleiding tussen beide terminals. De LNG-terminal in Duinkerke heeft een capaciteit van 13 miljard kubieke meter aardgas per jaar. "Ze zal daarmee in belangrijke mate bijdragen tot de versterking van de bevoorradingszekerheid in Noordwest-Europa", aldus een mededeling van Fluxys.

Treinen weer vertraagd

Woensdagmorgen was er opnieuw vertraagd verkeer op het spoorwegnet richting kust. De aangekondigde vertragingen variëren volgens tweetende dagjesmensen tussen de 20 en 30 minuten. De NMBS hengelt volgens sommigen naar de titel van slechtste spoorwegmaatschappij van Europa.

VIP Room voor Casino Knokke

Donderdagavond start in Knokke-Heist “Vip Room Belgium”. Een naam die klinkt als een bel in de internationale clubbing wereld. De voorbije 15 jaar openden al vestigingen in ondermeer St.-Tropez, Parijs en Cannes. Voor het Belgisch filiaal werd gekozen voor Knokke-Heist. Plaats van het gebeuren is het voormalige Number 1 en Zuri, op het gelijkvloers van het Casino. Behalve de clubbing locatie opent ook een Vip Room BAR met buiten een verwarmd terras. Aan de basis van dit ambitieuze project staat een onverwacht, dubbel professioneel duo. Ex-profvoetballer Daniel Camus heeft de handen in elkaar geslagen met Bernard Rapaille, voormalig ‘Head of TV’ van Belgacom TV. Zij gaan samen aan de slag met het vroegere Zuri-duo Carl Pollyn en Chris Muylle, Voor het grote publiek opent de VIP Room op vrijdag 1 juli z’n deuren.

KA Zwinstede pakt preventie anders aan

Het Koninklijk Atheneum Zwinstede in Knokke-Heist zegt preventie anders aan te pakken. In plaats van een specifieke projectdag te organiseren over weerbaarheid en druggebruik staan herhaalde acties op het programma. Die worden over de 6 jaren van het secundair onderwijs gespreid. Een en ander wordt in goede banen geleid door Mohsen Zagheden. Hij is preventiecoach geestelijk gezondheidsbeleid van de provincie West-Vlaanderen. Ondermeer gaat de aandacht uit naar het omgaan met de nieuwe media, seksualiteit, groepsdruk en het opbouwen van identiteit.


School: KA Zwinstede http://www.zwinstede.be/

Hitte duwt verkeersplateau omhoog in Knokke-Heist

Momenteel worden bij het verkeersplateau in de Oude Hoekestraat te Westkapelle dringende wegeniswerken uitgevoerd. Dat was nodig omdat door de extreme hitte van de voorbije dagen een deel van het wegdek naar boven werd geduwd. De uitpuilende klinkers vormden een gevaar voor het verkeer. Voor de veiligheid werd de straat bij het verkeersplateau afgebakend. De herstellingswerken zouden tegen donderdagavond klaar zijn.

“Geen verdere uitdieping van de Westerschelde, maar ‘Tweede Maasvlakte’ in Zeebrugge”

Vlaanderen moet het uit zijn hoofd zetten dat Nederland de Westerschelde blijft uitdiepen voor de allergrootste containerschepen. Een Tweede Maasvlakte bij Zeebrugge is een oplossing. Dat opperen CDA en SP in de Nederlandse Tweede Kamer. De Tweede Maasvlakte is de zeewaartse uitbreiding van de haven van Rotterdam. "Op de tekentafels van scheepswerven liggen ontwerpen voor veel grotere schepen", zegt Tweede Kamerlid Ad Koppejan uit het Walcherse Zoutelande. "De Schelde moet op termijn dus verder worden verdiept en verbreed. Dat wil ik niet. Er zijn twee mogelijkheden: de aanleg van een Maasvlakte bij Zeebrugge of de aanleg van de Westerschelde Containerterminal. De havens in Zeeland, Antwerpen, Gent en Zeebrugge moeten meer gaan samenwerken."

28.6.11

Westerlo houdt oefenkamp in Knokke-Heist

Naar jaarlijkse gewoonte brengt een selectie van KVC-Westerlo hun oefenkamp door in Knokke-Heist. Dit keer gaat het om een zomerstage. De ploeg van trainer Jan Ceulemans apprecieert namelijk de verzorgde sportaccommodatie in de badstad, en ook de mogelijkheid om op het strand te trainen. Het oefenschema van Westerlo ging trouwens vorige week al van start met een 0-9 overwinning tegen het lager geklasseerde Hoger-Op Beerzel. Zaterdag 9 juli zijn de spelers van Westerlo evenwel in Stadion De Taeye in Heist te zien. Dan speelt de ploeg namelijk om 15.30u een oefenwedstrijd tegen het Nederlandse team van AZ Alkmaar. Op de spelerslijst bij Westerlo ondermeer Gunther Vanaudenaerde, de 27-jarige verdediger die in Knokke-Heist geboren werd. Verder ook Daniel Chavez en Dieter Dekelver, gewezen spelers van Club Brugge.

Surfers’ Paradise streamt nu ook live beelden

Vanaf nu kan je op de O’Neill beachcamera van Surfers’ Paradise in Knokke-Heist surfers “live” over het water zien scheren. De vereniging plaatste op de Californische uitkijktoren immers een nieuwe beachcamera. Die zorgt niet alleen voor een prachtig panoramisch zicht, maar via een simpele druk op de knop zijn ook 20 seconden streaming live beelden van de actie op het water en het strand te zien. Het beeld is van uitstekende kwaliteit en wordt om de 5 minuten “ververst”. De O’Neill beachcamera is verbonden met een digitaal weerstation, dat naast de temperatuur en vele details uiteraard ook windsterkte en windrichting aangeeft. Scroll je verder naar beneden vind je de waterstanden en getijdentabellen, de buienradar en links met korte en langetermijns weersvoorspellingen. Verder ook alle sites die surfers gebruiken om wereldwijd het golvenpatroon en de wind te volgen. Surfers Paradise installeerde de eerste beachcam langs de Belgische kust in 1996.

Overlevingsoefening piloten voor onze kust

In Zeebrugge heeft het Competentiecentrum van de luchtmacht in Bevekom de voorbije dagen overlevingscursussen georganiseerd voor piloten van de luchtmacht. Piloten moeten namelijk het hoofd kunnen bieden aan elke situatie, dus ook een landing in zee. Na de theoretische cursus volgden lessen met kleine reddingsbootjes in het zwembad van de marinebasis. Nadien was een overlevingsoefening op zee aan de orde. Dat gebeurde vanaf de A 950 Valcke. Adjudant Patrick Dierckx van het Combat Survival Centre legt uit: "Wanneer de piloten hun schietstoel gebruiken, moeten ze meestal een paar uur wachten voordat er hulp komt. Elke piloot moet zijn materiaal kennen en zo plaatsen dat hij zijn energie optimaal gebruikt." Met de oefening voor onze kust sloten de piloten hun cursus survivaltechnieken op zee af.

Natuurpunt organiseert in Knokke-Heist 38 geleide natuurtochten

Natuurpunt Knokke-Heist organiseert tijdens de zomermaanden juli & augustus niet minder dan 37 geleide natuurwandelingen en 1 geleide natuurfietstocht voor het grote publiek. Daarmee laat het team van deskundige natuurgidsen zowel inwoner als toerist kennis maken met de diverse natuurgebieden in de ruime omgeving van de badstad. Voor de leek gaat daarbij een totaal nieuwe en boeiende wereld open, waarin altijd wel iets nieuws te ontdekken valt. Op deze wijze lokt de Natuurpuntafdeling ook heel wat dagjestoeristen die speciaal voor de natuurwandelingen naar de gemeente afzakken. Zo speelt de natuurvereniging een belangrijke rol in het zomerse activiteitenaanbod van de gemeente.

Info over de wandelingen
Deelname aan de wandelingen is gratis voor alle leden van Natuurpunt vzw en kinderen onder de 12 jaar. Niet-leden van de vereniging betalen een bijdrage van 2,50 euro per persoon ten voordele van de bescherming van onze natuurgebieden. Een familielidmaatschap kost 24 euro per jaar. Groepen die wensen kennis te maken met de natuur in de ruime omgeving van Knokke-Heist, doen er best aan om een geleide natuurwandeling aan te vragen bij onze natuurvereniging. Een makkelijk in te vullen aanvraagformulier vind je op de website
www.natuurpuntknokke-heist.be.

De uitgebreide zomer- en najaarskalender van Natuurpunt vind je ook HIER.

Sportieve herdenking oorlogsoversteken naar Engeland

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn niet alleen uit Knokke-Heist families naar Engeland overgestoken. Ook vanuit Nederlandse kusthavens waagde men in kleine en minder kleine vaartuigen de oversteek. Dat feit wordt nu herdacht met een sportieve uitdaging. Je leest er HIER alles over.

Surfen op het strand wordt duur, of juist niet

Vanaf vrijdag kan men van Knokke-Heist tot aan de Franse grens op heel wat stranden surfen op het internet via een draadloos netwerk. Het Brugse informaticabedrijf Citymesh heeft namelijk akkoorden met Knokke-Heist, Blankenberge, De Haan, Middelkerke en Westende afgesloten. Zoals eerder gemeld werden op het strand smalle badcabines met wifi-apparatuur geïnstalleerd. Het valt echter te betwijfelen of het initiatief een succes wordt. De kostprijs ligt namelijk veel te hoog. Men mag rekenen op 4 euro voor een half uur surfen. Alle websites van de gemeente Knokke-Heist kunnen echter wèl gratis bezocht worden. Wie evenwel z’n smartfoon gebruikt om emails en dergelijke te bekijken is beter af met een abonnement van Mobile Vikings van amper 12 of 15 euro per maand! Wat meer is, men kan vervolgens z’n smartfoon tuien aan een laptop en via ‘tethering’ gratis surfen en werken op de draagbare pc. Ter info Jacksonville, Florida was in 2001 's werelds eerste badplaats met wifi op het strand.

Ellemieke kiest gezin boven tv-presentatie

De Nederlandse presentatrice Ellemieke Vermolen, die met haar man sterrenkok Sergio Herman in onze regio woont, stopt onmiddellijk bij de Nederlandse satellietzender SBS. Ze kon volgens haar manager het werk niet meer combineren met haar privéleven. De twee kinderen nemen veel van haar tijd in beslag. Verder is drie uur rijden voor een presentatieklus bijzonder uitputtend.

Volkse namen in databank voor hulpverlening

Net voor de start van het seizoen werd een “Databank Referentiepunten Kust” in gebruik genomen. Dat is een gegevensregister waarin ook de ‘volkse namen’ van alle kustlocaties zijn opgenomen. Als er vanuit Knokke-Heist een oproep komt over een incident ter hoogte van “het Keun” of het Bosje van Heist, dan weten de hulpverleners in de toekomst precies waar ze naar toe moeten. ‘Het systeem is wellicht uniek in de wereld', zegt gouverneur Paul Breyne. ‘Het moet tijdwinst opleveren bij interventies.' Tussen Knokke-Heist en De Panne werden 931 diverse locaties aangeduid. Die werden nu gekoppeld aan verschillende benaming.

Vroeger maar kort onweer boven Knokke-Heist

De voorspelde onweersbuien bereikten dinsdagochtend vroeger dan verwacht onze Oostkust. Mensen met een buienalarm op hun smartfoon werden rond 6.30u verwittigd en konden nog tijdig de parasols binnenhalen. Hier en daar waren de buien intens, maar in Knokke-Heist viel het al bij al nog mee en trok het gedonder snel richting Nederland. Het onweer leverde over zee evenwel mooie inslagbeelden op. Vanavond en vannacht worden opnieuw perioden met regen of onweersbuien verwacht, die hevig kunnen zijn. In het tweede deel van de nacht zal de neerslagactiviteit over het westen van het land langzaam verminderen.Foto: copyright Fred van Soomeren

Voorproefje van ‘Fuerza Bruta’ in Knokke-Heist

Ondanks de tropische hitte gingen maandag toch 250 handelaars en vertegenwoordigers van vereniging naar Scharpoord voor een film over ‘Fuerza Bruta’. Dat is het mega-spektakel, dat nu in New York loopt, en vanaf 5 augustus z’n tenten opslaat naast het station van Knokke. Daar zal aannemer Van Wellen op de Cavaliaparking trouwens speciaal asfalt gieten om het showgebeuren mogelijk te maken. Hij kreeg er van de aanwezigen spontaan applaus voor. Het asfalt moet garanderen dat het hangende zwembad van Fuerza Bruta de zwaartekracht kan trotseren. Frank Van Paridon slaagde er maandag in de handelaars ‘warm’ te maken om -net als bij Cavalia- bezoekers aan te trekken naar de zomershow. Van Paridon is de live-entertainment promotor bij z’n eigen bedrijf “Proud to Present”. Omdat de PR-mensen het voortdurend hadden over Knokke werd met Schepen Willems trouwens afgesproken, dat ze één euro boete zullen betalen telkens ze het woord Knokke in plaats van Knokke-Heist in de mond nemen. Verder werden onder de aanwezigen uit een 'kristallen champagne-emmer' 10 duotickets ter waarde van 90 euro uitgeloot. Alle handelaars kregen ook een pakket met promomateriaal mee.

27.6.11

Hitte velt treinen en reizigers

Duizenden treinreizigers die vanuit Knokke-Heist en andere kuststations naar het binnenland spoorden hebben maandagavond soms urenlang in een snikhete trein moeten wachten. Dat kwam door een breuk in de bovenleiding in Oostkamp. Het afknappen gebeurde omdat treinen tegen de normale snelheid op het traject reden. In andere Europese landen hadden de spoormaatschappijen snelheid laten minderen om de verhitte bovenleidingen minder te belasten. Een dozijn mensen is onwel geworden en moest naar een ziekenhuis worden overgebracht. Het Rode Kruis werd opgeroepen om reizigers te helpen en water te bedelen. Na verloop van tijd werden de treinen uit Knokke-Heist omgeleid via Lichtervelde. De communicatie vanwege de NMBS naar de reizigers toe was zoals gebruikelijk onbestaande. Van diverse kanten wordt dan ook opgeroepen om de NMBS-top te ontslaan.

HIER kan men de boze Twitterreacties lezen

Informatie toegankelijkheid fietspaden

Westkans heeft de toegankelijkheid van 360 km fietsnetwerk (in twee richtingen) onderzocht vertrekkend in de 10 kustgemeenten. Op deze site kan je informatie zoeken over ondergrond en mogelijke hindernissen. Dit is nuttig voor fietsers die zich verplaatsen met een tandem, handbike, fietskar, en dergelijke meer. Er werden 10 toegankelijke fietslussen uitgewerkt. Spijtig genoeg niet in Knokke-Heist. Per traject tussen twee knooppunten krijgt men gedetailleerde toegankelijkheidsinformatie en foto's. In de badstad werden wel de criteria van 44 fietspaden nagegaan.

Duif van 50.000 euro is verhuisd naar Knokke-Heist

De 73-jarige duivenmelker Van der Ploeg uit het Nederlandse Leeuwarden heeft net zijn duurste prijsduif verkocht aan de bekende duivenliefhebber Filip Norman uit Knokke-Heist. Die telde er 50.000 euro voor neer. Het mooie is dat de rode postduif Simson een afstammeling is van een duif die Van der Ploeg in 1987 voor z’n 50ste verjaardag cadeau kreeg van Norbert Norman, de vader van Filip Norman. Vijftig duizend euro voor een duif is een gigantisch bedrag. Vandaar ook dat de verkoop zelfs in de Chinese en Taiwanese kranten wordt vermeld. Daar had de duif mogelijk nog meer kunnen opbrengen. Chinezen, die grof wedden op de duivensport, bieden tegenwoordig namelijk enorme bedragen voor duiven. Norman koopt niet alleen de vier jaar oude topduif Simson, waarmee Van der Ploeg kampioen van de hele noordelijke unie is geworden en ook internationale wedstrijden heeft gewonnen. Er gaan ook nog veertig van de 140 duiven van de Friese duivenmelker mee naar Knokke-Heist.

Knokke-Heistse studente telde meest geciteerde experten

Studente journalistiek Lien Buyck uit Knokke-Heist heeft voor haar masterproef journalistiek onderzoek gedaan naar experten die in het nieuws worden vermeld. Daartoe heeft zij maanden lang de meest gangbare kranten uitgepluisd en gecodeerd. Dat gebeurde bij middel van steekproeven in 12 edities van Het Laatste Nieuws, De Morgen, De Standaard en Het Nieuwsblad. Uit haar onderzoek voor de Hogeschool-Universiteit Brussel blijkt nu, dat econoom Geert Noels het vaakst geciteerd wordt in de Nederlandstalige kranten. Hij werd op de voet gevolgd door Professor Emeritus arbeidsrecht Roger Blainpain. De studente stelde ook vast dat vrouwen en allochtonen nauwelijks aan bod komen als expert in het nieuws. Lien Buyck uit de deelgemeente Heist begeeft zich niet alleen op het journalistiek pad maar is ook een bedreven tafeltennisster.

“Zorg voor de doden” in Knokke-Heist

In het weekend opende in het Sincfala Museum in Heist de traditionele zomer- en najaarstentoonstelling. Het gaat om “Zorg voor de doden” van de Intergemeentelijke Dienst voor Archeologie ‘Raakvlak’. Onderwerp van deze unieke tentoonstelling is “vijfduizend jaar begraven in de regio”. Uit de kerk van Westkapelle wordt een ingemetselde grafplaat uit de 16de eeuw toegelicht. Aandacht gaat ook naar het kerkhof van Ramskapelle waar nog verscheidene smeedijzeren ornamenten uit het einde van de 19de eeuw bewaard zijn gebleven. Ook de ontruimde site van het oude Koudekerke in Heist komt aan bod. Sincfala is meteen de laatste stop van deze rondreizende tentoonstelling. Men kan er dagelijks naar toe tot zondag 13 november.

Sincfala, Museum van de Zwinstreek – Pannenstraat 140 – Knokke-Heist
Zaterdag 25 juni tot zondag 13 november. Elke dag van 10-12 en 14-17.30 uur. Toegang: € 3,50 € 1,75 € 1,00

Knokke-Heistse ondernemers op Vijftv

Het succesvolle toeristisch programma 'Weekendje Weg met Vijftv' besteedt van 3 tot 10 juli aandacht aan Knokke-Heist. Els Tibeau informeert de kijkers dan over de gezelligste plekjes, de lekkerste restaurants, de leukste hotels en de coolste shopping-plaatsen in de badstad. De reportage duurt 30 minuten en volgt 3 routes: de route van de 'smaak', de route van de 'fashion' en de 'inspiratieroute'. Deze toeristische tips worden afgewisseld met een 2 minuten durend blok waarin de deelnemende handelaars aan bod komen. In Knokke-Heist werken in totaal 23 ondernemers mee aan het programma.

26.6.11

Think-Pink actie afgesloten

In Knokke-Heist werd zondag het ‘Ladies-Only’ initiatief afgesloten. Het betrof een campagne van de vzw Think-Pink. Daarbij hebben 90 dames 320 km gefietst ten voordele van de strijd tegen borstkanker. In totaal werden tijdens de actie zo’n 10.000 haarstukjes ingezameld met een lengte van minstens 20cm. De beste stukjes worden geselecteerd en gebruikt voor de aanmaak van pruiken. De actie leverde een kleine 100.000 euro op die wordt gebruikt voor borstkankeronderzoek. Mogelijk krijgt het initiatief volgend jaar een vervolg.