10.10.09

Meisje uit Knokke-Heist is jongste helikopterpilote van ons land

Op de helihaven in Westkapelle mocht zaterdagmiddag de jongste helikopterpiloot van ons land haar vliegbrevet in ontvangst nemen. Het ging daarbij om Claire De Volder uit Knokke-Heist. De net 17-jarige werd door de Heligroup opgeleid en kreeg haar diploma uit handen van Eerste Schepen Maxim Willems. Daarmee ging een droom in vervulling die ze volgens haar moeder al jaren koesterde. Claire startte precies 2 jaar geleden met haar theoretische opleiding. Haar eerste solovlucht dateert van februari dit jaar. Ondertussen heeft ze 57 vlieguren gepresteerd, dat is een dozijn meer dan nodig was voor het praktisch examen. Daarin was ze trouwens meteen geslaagd. Het moeilijkste bij de praktische opleiding vond ze het vak ‘motoren’, omdat ze niet zo technisch aangelegd is. Vanaf zaterdag mag ze in heel Europa zelfstandig vliegen met passagiers. Het meisje, dat nu nog Latijn-Wetenschappen studeert in Gent, wil in de toekomst geneeskunde doen. Claire De Volder is zopas ook begonnen met de theoretische opleiding voor haar rijbewijs op de weg.

Opleiding

Om een helikopteropleiding te volgen moet men de leeftijd van 16 jaar bereikt hebben, beschikken over een medisch certificaat klasse 2 of hoger, en in het bezit zijn van een oefenvergunning. De theorie bestaat uit 8-tal vakken met een landelijk examen. Alle vakken dienen binnen een periode van 18 maanden worde behaald. Het gaat om: Luchtvaartvoorschriften en Operationele procedures, Navigatie, Meteorologie, Algemene kennis luchtvaartuigen en Grondbeginselen van het vliegen, Prestaties en vluchtplanning, Menselijke prestaties en beperkingen, Communicatie. Een kandidaat voor het examen Private Piloot Licentie voor helikopter dient ten minste 45 vlieguren te hebben als piloot van helikopters.

Algemene Vergadering van de Jeugdraad in Knokke-Heist

Komende zaterdag wordt in Knokke-Heist de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Jeugdraad gehouden. Dat gebeurt om 17.30u in het Jeugd- en Kunstencentrum De Marge. Er wordt dan ondermeer een nieuwe voorzitter gekozen voor de raad. Verder worden voorbije activiteiten van de Jeugdraad geëvalueerd en wordt de Dag van de Jeugdbewegingen voorbereid. Die krijgt z’n beslag op vrijdag 23 oktober. Alle jongeren zijn welkom op deze Algemene Vergadering.

Hardnekkige drankrijder uit Knokke-Heist loopt tegen de lamp

Een 36-jarige man uit Knokke-Heist is vrijdagavond rond elf uur betrapt op rijden onder invloed. Toen hij net over de grens in het centrum van Sluis een blaastest moest doen, scoorde de man 3,3 maal de toegestane hoeveelheid. Een rijbewijs kon de dronken automobilist evenmin voorleggen. Dat was hem eerder in ons land al afgenomen wegens dronkenschap achter het stuur. De man kreeg een proces-verbaal en moet zich nu ook voor een Nederlandse rechter verantwoorden.

Max Pam, Het bijenspook. Over dier, mens en god (die onmogelijk kan bestaan)

Je leest er HIER meer over en je wordt een stuk wijzer.
And look at THIS as well.

Zwaar onweer trok over de Oostkust

De kustregio werd vrijdagavond geplaagd door een zwaar onweer. Dat ging gepaard met hevige stortregens, met hier en daar ook wateroverlast. Vooral de Middenkust werd geteisterd. Aan de Oostkust viel de schade nog mee. In Knokke-Heist waren er slechts weinig problemen. De donderslagen waren echter wel van groot kaliber. Met name om 20.31u deed een blikseminslag in het gebied tussen Heist-West en Zeebrugge huizen daveren en inbraakalarmen afgaan.

9.10.09

Herman Brusselmans wordt tweedeverblijver in Knokke-Heist

Auteur Herman Brusselmans wil in de toekomst minstens enkele dagen per week in Knokke-Heist doorbrengen. De rest van de tijd blijft de 52-jarige auteur in Gent wonen. Brusselmans wil het voor z’n gezondheid wat rustiger aan doen en heeft een ideale plek gevonden in de badstad. Daar wil hij op adem komen van de drukte waarmee hij de laatste maanden geconfronteerd werd. Ook de boeken die moeten worden afgewerkt zullen later verschijnen dan gepland. Dat komt vooral omdat “De boot naar Zwitserland”, een roman over een restaurant in Gent, wil maar niet vlotten. ‘Ik heb toen maar besloten om in heel 2010 geen boek meer te schrijven. Ik beperk me de komende tijd tot de zaken waar ik mijn boterham mee verdien, mijn columns bijvoorbeeld', aldus de kersverse tweedeverblijver Herman Brusselmans.

Kabbelende Noordzee doet ‘Tomorrow’s Man’ opnieuw in het zand bijten

Wie vrijdag het teruggeplaatste beeld ‘Tomorrow’s Man’ op de golfbreker bij de Bréartstraat in Knokke wilde fotograferen was eraan voor de moeite. De zee had het onfortuinlijke beeld namelijk andermaal een flinke mep gegeven. Vrijdagmorgen stond het beeld al een stuk op z’n voetstuk gedraaid omdat de verankering niet naadloos was gebeurd en de zee daardoor vrij spel kreeg. Inmiddels werd het beeld andermaal van het strand weggehaald. Daarbij bleek dat één been van ‘Tomorrw’s Man’ onder de knie was afgeknapt. De 46-jarige kunstenares Catherine François bevestigde later op de dag dat het beeld de komende weken zal gerepareerd worden en mogelijk versterkt. Bij het terugplaatsen op de golfbreker zal het beeld ook minder ver vooruitgeschoven worden, zodat het bij vloed niet helemaal meer onder water zal verdwijnen. Het kunstwerk symboliseert de eeuwige strijd van de mens tegen de natuur, en ondertussen hebben we allemaal door wie er hier aan de winnende hand is...

Nederland hakt knopen door over Westerschelde

De Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen wordt onder water gezet. Dat melden RTL Nieuws en de NOS vrijdagmiddag op basis van bronnen in het Nederlandse kabinet. Dit betekent dat zeer binnenkort de verdere verdieping van de Westerschelde tussen de monding en Antwerpen kan worden aangevat. De ontpoldering van de Hedwigepolder maakt net als de ontpoldering van een buffer rond het Zwin in Knokke-Heist en Retranchement onderdeel uit van een pakket aan maatregelen voor het herstellen van de natuur die verloren gaat door het uitdiepen van de Westerschelde. Later op de dag geeft de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende nog een toelichting op het besluit.

Slaap- en snoezelklas voor de kleuters in Olvo Heist

In de vrije basisschool Olvo in Heist werd de nieuwe slaap- en snoezelklas officieel in gebruik genomen. In de loop van de zomer hebben de kleuterleidsters zich ingezet om in de school een slaapklas te installeren voor de kleuters die na het middageten behoefte hebben aan een middagdutje. Bijgevolg kunnen ze in de namiddag met veel meer energie deelnemen aan nieuwe activiteiten in de klas. Ook een snoezelklas werd ingericht om het welzijn van de allerkleinsten te bevorderen.

Europees geld voor investeringen in de Zwinstreek

In het Interreg IV programma werd zopas 12,9 miljoen euro Europese steun uitgetrokken voor investeringen in de grensregio tussen Vlaanderen en Nederland. Het opvallendste project daarbij is ‘Recreatie en Ecotoerisme in de Zwinstreek’. Het is de bedoeling via de verbreding en versterking van de aanwezige natuur en de cultuurhistorische en toeristische elementen een economische meerwaarde te optimaliseren. Het project behelst een investering van 5,8 miljoen euro en ontvangt 2,9 miljoen Europese steun. De realisatie van de plannen zou tegen eind augustus 2012 rond zijn.

Door de golven weggebeukt beeld staat weer op de golfbreker in Knokke

Na een pijnlijke confrontatie met een zware golf, staat het beeld ‘Tomorrow’s Man’ van kunstenares Catherine François terug op de golfbreker voor de Antoine Bréartstraat in Knokke. De gestileerde mansfiguur is voor 3 jaar in bruikleen gegeven aan de badstad. In die periode moeten natuurelementen als zand, wind en de Noordzee het kunstwerk afwerken qua vorm en kleur. Begin september werd het neergepoot maar nog geen twee weken later werd het van de golfbreker gespoeld. Nu is het beeld terug geplaatst en kunnen de natuurelementen opnieuw hun werk doen. Het beeld zou volgens de ingenieur dit keer stand moeten houden. We zien wel hoe de Noordzee daar straks over denkt.

De nieuwe Heistse woonwijk Heulebrug nu compleet en officieel Zone 30

De complete woonenclave Heulebrug in Heist is nu officieel Zone 30. De verkeersborden staan er ondertussen. Dat komt omdat de nieuwe Heistse wijk vrij kinderrijk is. Een jaar geleden bleek uit onderzoek dat autoverkeer zelfs bij 50 km per uur een gevaar oplevert voor fietsende en spelende kinderen in de wijk. Feit is dat kinderen er via de garage-uitritten achter de woningen snel en ongezien de weg komen opfietsen. Ook kan men bij bepaalde straathoeken te laat de spelende kinderen opmerken. Dat is het geval bij het kruisen van de straten Kombuis en Logboek. Alleen bij een maximumsnelheid van 30 per uur kan een bestuurder daar veilig op reageren.

8.10.09

Griezelen op het Halloween evenement in Duinbergen

Ook in Knokke-Heist is Halloween in aantocht. Zo’n 40 jaar geleden zaten jongeren die avond naar griezelverhalen te luisteren, die bij kaarslicht werden voorgelezen op de zeezenders. Nu gaat het er in de badstad veel actiever aan toe. Met Halloween, zaterdag 31 oktober, zet het jongerenproject Knal! een Scary Night op het getouw. Dat gebeurt in een oud, verlaten gebouw bij de Duinbergse watertoren. Om op griezeltemperatuur te komen wordt om 19.30u de horror movie ‘Scary Night vertoond. Daarna barst om 21.30u een unieke horrorfuif los. Ook spoken en andere griezels dienen zich warm aan te kleden. (Tickets € 4)


Halloween

Het schijnbaar typisch Amerikaanse halloweenevenement heeft trouwens Europese roots. De viering gaat terug tot de Pomona-dag van de Romeinen en het Samhain-festival van de Kelten. Dit waren feesten waarbij offers werden gebracht aan de goden, om ze te bedanken voor de oogst en steun te vragen voor de komende winter. De kerk verbood deze gebruiken echter en verplichtte de viering van allerheiligen en allerzielen. In plaats van een kaars in een uitgeholde biet, zoals destijds bij ons, koos men in Amerika voor pompoenen.

Volley pakt uit met Familie-Kwis in Knokke-Heist

Dat sportievelingen ook hun hersenen kunnen gebruik moet volgende maand blijken op de Familie-Kwis die door Volley Team Knokke-Heist wordt ingericht. Het evenement wordt gehouden op vrijdagavond 6 november in de Cafetaria van Sporthal De Stormmeeuw in Knokke. De ploegen die deelnemen bestaan uit maximaal 4 personen. Het leuke aan deze kwis is onder meer het feit dat niet alleen de beste ploeg wint. Er is namelijk een prijs voor alle deelnemers.

Familie-Kwis Volley Team Knokke-Heist 06.11.2009 Stormmeeuw: deelname 5 € p.p. Inschrijven bij: hilde.vanengeland@skynet.be

Loop van de Bevolking

Meer info over geboorten, huwelijken en overlijdens de voorbije week in Knokke-Heist vind je HIER.

Op zaterdag 17 oktober, in het CC Scharpoord in Knokke-Heist: Stand-up met Xander De Rycke

Op zaterdag 17 oktober, in het CC Scharpoord in Knokke-Heist: Xander De Rycke met 'Uw Zoete 666'. Je leest er meer over bij Activiteiten.

Vijftien procent meer dagjesmensen kwamen met de wagen naar de kust

Afgelopen zomer kwamen zo’n 5,5 miljoen dagjesmensen met de wagen naar de kust, bijna 15 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat zegt Westtoer, het provinciebedrijf voor toerisme. De hotels kenden een bezetting van gemiddeld 82 procent. Dat is een stijging met 7 procent. De verhuurkantoren telden 8 procent meer boekingen, maar voor minder overnachtingen. Dit is het gevolg van de trend naar steeds kortere vakanties. Het aantal overnachtingen op de campings ging er eveneens met 8 procent op vooruit. Vooral augustus kende een sterke toename met 22 procent in vergelijking met 2008.

Strijd ingezet tegen de Belgische softdrugstoeristen

Na het invoeren van zwaardere drugboetes werd woensdag door de Zeeuwse politie de eerste, geplande actie gehouden tegen Belgische softdrugstoeristen. Dat gebeurde ondermeer in de veerhaven in Breskens en bij de zuidelijke uitgang van de Westerscheldetunnel. Alle drugstoeristen die werden betrapt op de uitvoer van softdrugs werden aangehouden. Hun softdrugs werden in beslag genomen en er werd een minimale boete opgelegd van € 300. Onder hen een 5-tal mensen uit onze ruime regio. Vier boetes werden direct voldaan, twee verdachten werden heengezonden met een dagvaarding. Zij mogen zich later verantwoorden voor de politierechter in Middelburg.

Knokke-Heistse beleidslijnen voor heden en de toekomst worden toegelicht

Op initiatief van de Jonge Kamer in Knokke-Heist worden komende donderdag de beleidslijnen voor heden en de toekomst van de badstad toegelicht. Dat gebeurt door Eerste Schepen Maxim Willems, die gastspreker is op een informatieavond in Hof Ter Mude vlakbij de grens in de Sluisstraat. Jongeren tussen 18 en 38 kunnen er met de schepen een informatieve dialoog voeren over onder meer de sociale, culturele en ruimtelijke aspecten van de gemeente.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Mike D'Hooghe, GSM 0477 74 72 71, mike.dhooghe@jci.be. Meer info over JCI Knokke-Heist op www.jcikh.be

Herfstrally op het strand door het Paardenmenteam Ramskapelle

Nu zondag pakt het Paardenmenteam Ramskapelle uit met de inmiddels traditionele tocht voor menners en ruiters in Knokke-Heist. De tocht werd acht jaar geleden voor het eerst gehouden. Toen namen 21 koetsen deel. Tijdens de vorige editie, in 2007, telden de organisatoren 170 koetsen en een 20-tal ruiters, samen goed voor ruim 600 deelnemers. De Herfstrally in Knokke-Heist is voor de menners en hun gezelschap een boeiende en erg afwisselende tocht. De trip start vanaf 10 uur in Ramskapelle-dorp. In Heist rijden de koetsen het strand op richting Knokke. Alle menners rijden individueel en bepalen zelf het tempo. De rit over het strand bedraagt ongeveer 8 kilometer. Er wordt halt gehouden voor apertief en versnaperingen op het strand, bij het Zwin en verder ook te midden de polder aan de grens bij familie Vandesompele. Na een wandeling van ongeveer 35 km arriveren de koetsen terug in Ramskapelle.

Perceel gemeentegrond in Heistse Koudekerkelaan wordt verkocht

De gemeenteraad in de badstad heeft groen licht gegeven voor de verkoop van een perceel grond dat eigendom is van de gemeente. Het gaat om een terrein met een oppervlakte van 190 vierkante meter, gelegen langs de Koudekerkelaan in de Heistse stationsbuurt. De prijs die door het Comité van Aankoop werd vastgesteld bedraagt 60.000 euro.

Freedom Freddy op de praatstoel bij Cas Goossens in Knokke

Cas Goossens start zondag met een nieuwe reeks praatsessies in het Antique Café. Als eerste ontvangt hij Freddy Jones, bezieler van het Ramskapelse For Freedom Museum. Jones is een fervent verzamelaar van alles wat met de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Knokke-Heist door de Canadezen te maken heeft. Samen met Patrick Thiersoone richtte hij in 1986 de 'vzw Bevrijding' op. De droom van de stichters was het oprichten van een museum waar hun oorlogsverzamelingen permanent aan het grote publiek zouden kunnen worden tentoongesteld. Die droom is nu werkelijkheid geworden. Maar daar zijn heel wat avonturen aan vooraf gegaan. Freddy Jones vertrok zelfs naar Canada om er opzoekingen te doen in de "National Archives" in Ottawa. Ook praatte hij toen met Major-General Dan Spry, bevelhebber van de Derde Canadese Infanterie Divisie die in de "Schelde Pocket" werd ingezet om Knokke-Heist te bevrijden. Zondag om 11u hoort men er alles over in het Antique Café tijdens het gesprek met Cas Goossens.

7.10.09

De fietspromotiecampagne ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’ kende een recordjaar.

Tijdens de campagne "Met Belgerinkel naar de Winkel" fietsten dit jaar een recordaantal van 175.000 klanten naar hun plaatselijke handelaar. De Bond Beter Leefmilieu zegt dat de verwachtingen meer dan ingelost zijn. Dat was ook het geval in Knokke-Heist. In de badstad hebben in totaal 117 handelaars deelgenomen en werden door de klanten 2.000 volle spaarkaarten afgeleverd. Dat is dubbel zoveel als vorig jaar. Tijdens de actie zijn klanten in de badstad zo’n 12.000 keer op de fiets gesprongen om ruim 28.000 km af te leggen. Per keer dat men met de fiets ging winkelen ontving men een zegel. Met 8 zegels en een opleg van 14 euro kon men de Belgerinkel-fietstas bestellen die ontworpen werd door Walter Van Beirendonck. In Knokke-Heist werden er 58 fietstassen besteld door de deelnemers aan de campagne. De fietstassen kunnen afgehaald worden bij de dienst Milieu & Natuur in het stadhuis op het Verweeplein in Knokke.

Tram ontspoord tussen Heist en Zeebrugge

In de late namiddag is de kusttram tussen Heist en Zeebrugge ontspoord. Dat gebeurde vlakbij de zeewaartse sluisbruggen. Het neusstuk van het tramstel belandde daarbij bijna op het baanvak richting Heist. Het voertuig zou bij het ongeval ook een trampaal geraakt hebben. Op de plaats van het ongeval was kort tevoren aan de wissel gewerkt. Ondertussen kwam een grote hefkraan ter plaatse om het tramstel terug op de rails te plaatsen. Enige tijd geleden is in dezelfde buurt ook al een tramrijtuig van de rails geraakt. Later op de avond waren er ook nog problemen met het tramverkeer en werden herstellingen uitgevoerd ter hoogte van de Duinse Polders in Blankenberge.

Terminale patiënt uit Knokke-Heist, die op ‘Koppen’ te zien was, is niet meer

In de nacht van dinsdag op woensdag is in Knokke-Heist Frans Vanhoeke overleden. Frans kwam op 17 september in het nieuws in het tv-programma ‘Koppen’ in verband met de problematiek van waardig thuis te kunnen sterven. Net als de meeste mensen wilde de terminaal zieke Knokke-Heistenaar in z’n eigen huis z’n laatste levensdagen kunnen doorbrengen. Zijn prostaatkanker was niet meer te genezen. De 81-jarige stadsgenoot wordt komende dinsdag begraven.

Tram wurmt zich tussen de vrachtauto’s in tweewegsverkeer op zeewaartse sluisbrug

De extra verkeerslichten die vanwege het onderhoudswerk bij de zeewaartse sluisbruggen werden neergezet zorgen duidelijk voor minder verkeersellende dan vroeger bij dergelijke werkzaamheden het geval was. Toch werkt een en ander voor sommigen blijkbaar nog verwarrend. Om 13.18u woensdagnamiddag wurmde een lege rijschooltram uit de richting Heist zich plots tussen de vrachtauto’s in het tweewegsverkeer op brug nummer 3. Dat gebeurde terwijl er overduidelijk groen licht was voor het wegverkeer en niet voor de tram.

Richard Dawkins on The Greatest Show on Earth

Richard Dawkins talks about why it's time for a book setting out the evidence for evolution, when calling someone ignorant isn't an insult, and how the media have made him into a militant atheist.

Knokke-Heistenaar Yves Depoorter klaar voor Ironman in Hawai

Zaterdag wordt op het Hawaiaanse eiland Kona de wereldbekende Ironman afgewerkt. Dat is meteen het officiële wereldkampioenschap Triathlon. Naast de topatleten doen ook heel wat zogeheten “age-groupers” mee aan het gebeuren. Knokke-Heistenaar Yves Depoorter is in die categorie eveneens van de partij. Het startschot wordt zaterdag om 19u onze tijd gegeven. Het is dan 7u ’s morgens in Hawai. Yves Depoorter leeft al sedert februari naar de wedstrijd toe. Op 8 maanden tijd nam hij amper 2 rustdagen. In de Ironman wil Depoorter twee zaken realiseren. Dat is in de eerste 10 van zijn leeftijdsgroep eindigen en de Ironman afhandelen in minder dan 10u.


Je leest er meer over in Sport aan de Oostkust.

Het moet uit zijn met de chaotische verkeerssituatie rond de Keuvelhoekschool in Knokke

In een strikte brief zegt de Keuvelhoekschool de ouders van hun leerlingen de wacht aan. Het loopt namelijk totaal verkeerd met de verkeerssituatie ter hoogte van de Knokse basisschool. Het onverantwoorde, ongedisciplineerde en levensgevaarlijke rij- en parkeergedrag van sommige ouders brengt de veiligheid van de kinderen in gevaar. De school zal niet langer dulden dat ouders met hun wagens op de straathoek stilhouden, in dubbele file of half of volledig op het voetpad parkeren. Ook wil men niet langer dat ouders hun kinderen voortijdig uit de rij halen. De ouders moeten hun kinderen zelf afhalen aan de poort en ze niet over de straat laten lopen naar hun afhaalwagen. De boodschap is de auto verder van de school te parkeren en de kinderen te voet tot daar te laten komen. De beste oplossing is de kinderen, van zohaast ze kunnen, met de fiets of te voet naar school te laten gaan.

Zelfs de hondenbaasjes willen meer hondenpoepcontroles in Knokke-Heist

Jobstudenten van de Preventiedienst en van Horizon Net in Knokke-Heist hebben deze zomer geprobeerd hondenbaasjes te sensibiliseren. Uit een korte enquête die werd afgenomen blijkt dat één van de hoofdsuggesties van de dierenbezitters een vraag naar meer controles is (!) En er komen inderdaad verhoogde controles. Trouwens werden afgelopen zomer door de politie meer pv’s tegen hondenbezitters opgesteld dan in het seizoen van vorig jaar. De enquête werd enkel afgenomen bij hondeneigenaars. Bijna een derde van hen vertoefde in de badstad als toerist. De rest waren vaste inwoners(46%) en tweede verblijvers (23%). Ook bleek dat liefst 92.5% van de hondenbaasjes een hondenpoepzakje bij zich had. De vraag is echter of ze het ook gebruiken. Heel wat van de eigenaars van viervoeters vroegen ook suggesties te mogen doen. Dat zal binnenkort kunnen in een ideeënbox bij elke dierenarts en dierenspeciaalzaak in Knokke-Heist.

Zeven zeehonden krijgen vrijheid terug in Knokke-Heist

Volgens de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee heeft Sealife Blankenberge dinsdag zeven zeehonden uitgezet op het strand van Knokke-Heist. De dieren werden geruime tijd verzorgd in de ziekenboeg van het bekende Noordzee-aquarium. De zeven kregen hun vrijheid terug in het strandreservaat de Baai van Heist. Daar werden eerder al vaak grijze zeehonden vrijgelaten. Dit keer ging het om gewone zeehonden (Phoca vitulina). In januari en mei van dit jaar werden door Sealife respectievelijk ook reeds 4 en 2 gewone zeehonden op het strand uitgezet. Dat gebeurde toen in Koksijde.

Het Anker in Heist op de bres voor fitte leerlingen

In het verleden werd meer tijd besteed aan het vullen van kinderhoofden met religieuze en andere fabels dan met de wetenschap hoe men gezond moet leven. Daar komt nu geleidelijk verandering in. Deze maand werken het schoolteam en leerlingen van de gemeentelijke basisschool Het Anker in Heist dan ook rond het onderwerp 'Fitte school'. Elke klas probeert gedurende 3 weken een eigen invulling te geven aan dit thema door activiteiten en projecten rond gezonde voeding en beweging te organiseren. Gezonde leefgewoontes zoals evenwichtig en gevarieerd eten en voldoende bewegen moeten van jongs af aan worden aangeleerd. Ouders hebben een belangrijke voorbeeldfunctie, maar ook de school kan daarbij helpen. Op zaterdag 17 oktober worden de themaweken afgerond met een sportdag voor ouders en kinderen. De leerlingen van de 3de graad leiden deze sportieve activiteit onder het motto "Breek het schoolrecord". Met de toegangsgelden wil de school trouwens het bejaardencentrum de Noordhinder een Wii Fit schenken. Op die manier kunnen ook de senioren op een aangename manier hun conditie op peil houden.

6.10.09

Grotere schepen passeren binnenkort de Oostkust op weg naar Antwerpen

Vanaf volgende maand zullen grotere zeeschepen de kust bij Knokke-Heist passeren op weg naar de Scheldemonding en de haven van Antwerpen. Schepen met een diepgang tot maximaal veertien meter mogen namelijk per 1 november over de Westerschelde varen. Dat heeft de Permanente Commissie van Toezicht op de Scheldevaart dinsdag besloten. De commissie bestaat uit Vlamingen en Nederlanders. Volgens de commissie heeft de proef met schepen met meer diepgang, die in april is begonnen, niet geleid tot meer onveiligheid op de zeearm.

Tramverkeer tijdelijk onderbroken

Dinsdagnamiddag was geruime tijd geen tramverkeer mogelijk tussen Knokke-Heist en Wenduine. Rond 13.30u is namelijk de bovenleiding voor de kusttram afgebroken ter hoogte van het station in Blankenberge. Het tramverkeer kwam vervolgens in beide richtingen stil te liggen. De Lijn heeft tijdelijk een vervangende busdienst ingelegd.

Liefde tussen Goedele en Knokke-Heistse galeriehouder is uit

Voormalig Miss België Goedele Liekens en haar vriend Samuel, een elf jaar jongere galeriehouder uit Knokke-Heist, zijn uit elkaar. Dat schijft Story. Volgens het blad is dit een nieuwe klap voor de 46-jarige tv-presentatrice en seksuologe. Drie jaar geleden maakte ze ook al haar scheiding van Chris Cockmartin mee. Goedele en Samuel leerden elkaar zo'n 2,5 jaar geleden kennen. Verder kreeg Goedele de laatste tijd ook professioneel enkele tegenslagen te verwerken, vooral met haar tv-carrière. Eén troost heeft ze wel: haar eigen blad Goedele blijft het erg goed doen.

Stefanie Wauters van Kuo-Lung Heist rijft bronzen medaille binnen

Op de Ju-Jitsu Duitse Open in Hanau liet de afvaardiging van Kuo-Lung uit Knokke-Heist zich niet onbetuigd. Stefanie Wauters won voor het eerst in haar carrière een bronzen medaille op een Europacuptornooi. Meer over de prestaties van de Knokke-Heistse deelnemers lees je in Sport aan de Oostkust.

Zaakvoerder Zeebrugs Transportbedrijf veroordeeld na fatale brandstichting

In Brugge heeft de correctionele rechtbank dinsdag de zaakvoerder van een Zeebrugs transportbedrijf veroordeeld wegens brandstichting. De man kreeg vier jaar cel met uitstel. De feiten dateren van eind december 2007. Met de brandstichting wilde men de zwarte boekhouding en documenten in verband met de rij- en rusttijden vernietigen. De brandstichting liep uit de hand en een 29-jarige man uit Ichtegem kwam om het leven en de zaakvoerder van het bedrijf raakte ernstig verbrand. De overleden werknemer is volgens de rechtbank voor drie vierden aansprakelijk. Hij was het immers die het vuur aanstak. De werknemer die de benzine ging halen, hoorde zich veroordelen tot drie jaar cel met uitstel. Twee andere medeplichtigen kregen elk achttien maanden opgelegd, eveneens met uitstel.

Natuurbehoudwerken doen Duinbergse Park 58 opfleuren

Zoals de najaarstraditie het wil worden zaterdag en zondag weer natuurbehoudwerken uitgevoerd in het Duinbergse Park 58. Dat gebeurt op initiatief van Natuurpunt Knokke-Heist. Ook dit keer worden in één werkweekend alle duingraslanden gemaaid en het maaisel afgevoerd. Zo probeert men de zeldzame duinflora in dit gebied te vrijwaren voor negatieve invloeden van buitenaf. Het maaibeheer resulteert in kleurige en bloemenrijke duingraslanden in het zomerhalfjaar. Verder maakt het de groei mogelijk van zeldzame duinplanten zoals de Wilde asperge, het Geel zonneroosje en de Gewone vleugeltjesbloem. Mede dankzij de beheerwerken werd voor het eerst ook de Duinsabelsprinkhaan gevonden in Park 58. Wie wil meewerken aan de natuurbehoudwerken komend weekend begeeft zich om 10u naar de ingang van het duinpark bij het Kwelmpad in Duinbergen. Werkhandschoenen en stevige schoenen zijn een aanrader.


Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE.

5.10.09

Knokke-Heistse Thaibokser doet gooi naar de Vlaamse titel

Nu zondag probeert Thaibokser Bjorn Charle uit Knokke-Heist de hand te leggen op de Vlaamse titel in de categorie -76kg. Momenteel is dan ook een helse training aan de gang om de 21-jarige stadsgenoot klaar te stomen voor zijn grootste uitdaging tot nog toe. Zijn tegenstander Kacar Irfan is de huidige Vlaams Kampioen, en die belooft sterk uit de hoek te komen. De strijd om de Vlaamse Titel gebeurt op het “New Blood 9 Thai & Kickboxing Event” in Knesselare. Na deze partij krijgt Bjorn Charle vermoedelijk de kans om opnieuw in Engeland in het strijdperk te treden. Vervolgens is het op 20 december in eigen land tijd voor het “Warriors Fightnight Event” in Mechelen.

Verloren containers van schip uit Zeebrugge goeie zaak voor strandjutters

Op het strand van het Nederlandse Ameland zijn printers en andere computerapparatuur, speelgoed, fietsonderdelen en snoepgoed aangespoeld. ,,Dit is goed nieuws voor strandjutters'', aldus een woordvoerder van de Kustwacht. Afgelopen weekeinde verloor het onder Liberiaanse vlag varende containerschip Navi Baltic negen containers. Het schip was zaterdag uit Zeebrugge afgevaren met bestemming Hamburg.

Nabijheid van Knokke-Heist speelde rol in overname De Dikke van Dale

Vlak over de grens heeft de Fletcher Hotel Group een akkoord bereikt voor de overname van het bekende hotel De Dikke van Dale in Sluis. Voor Fletcher betekent deze overname het 37ste hotel in eigendom en de achtste overname dit jaar. De nabijheid van Knokke-Heist heeft een grote rol gespeeld in de overnamegesprekken. Ook de aanwezigheid van het drie sterren restaurant Oud Sluis en het feit dat het grensstadje jaarlijks vijf miljoen toeristische bezoekers trekt waren duidelijk pluspunten. Hotel De Dikke van Dale is recent verbouwd. Het heeft 64 luxe kamers, een restaurant en een beperkte casinovergunning. Er zijn plannen voor de uitbreiding van het hotel met nog eens veertig kamers. De Fletcher groep verkrijgt met de nieuwe overname meer toegang tot de Belgische markt.

Eerste militaire interventie voor Zeebrugs fregat tijdens anti-piraten missie

Het Zeebrugse fregat Louise-Marie is voor het eerst militair opgetreden tegen vermeende piraten. Het schip van defensie neemt al een maand deel aan de Europese operatie Atalanta tegen de piraterij. In de Golf van Aden, nabij Djibouti, heeft het fregat een verdachte boot geïdentificeerd die op 300 meter van een vrachtschip genaderd was. De helikopter "Alouette III" heeft vervolgens geprobeerd om de versterkte rubberboot van koers te doen veranderen. Toen dat niet lukte heeft de helikopter twee salvo’s afgevuurd net voor de boeg van het vaartuig. Daarop heeft de Louise-Marie een ploeg aan boord gestuurd van de rubberboot. Na inspectie werden enkel dertien vaten brandstof gevonden. Bij gebrek aan bewijzen mocht het bootje zijn tocht verderzetten. De Louise-Marie zal tot 13 december langs de Oost-Afrikaanse kust opereren. Het fregat wordt op 23 december terug in Zeebrugge verwacht.

Middenschool en Atheneum openen Open Leercentrum in Knokke

In Knokke werd het nieuwe Open LeerCentrum van de Middenschool en het Atheneum Zwinstede in gebruik gesteld. Dat gebeurde door Philip Vanhaverbeke, algemeen directeur van de Scholengroep Brugge-Oostkust. “We zijn er ons van bewust dat niet iedereen thuis over de nodige soft- en hardware beschikt. Ook een internetaansluiting is niet voor al onze leerlingen een evidentie” aldus Patrick Caestecker, directeur van de scholen. “Vandaar dat we als school gestart zijn met een OLC zodat wij onze leerlingen reeds vanaf de eerste graad met de actuele mogelijkheden van ICT verstandig leren omgaan. Het is dus niet de bedoeling dat onze leerlingen enkel kopiëren wat ze op het Internet vinden maar ook kritisch leren omgaan met de informatie die ze vinden.” De nieuwe OLC is een grote, stille ruimte waarin leerlingen een unieke kans krijgen om zelfstandig te werken aan een vooraf goed afgebakende taak. Het lokaal is uitgerust met 17 computers met internetverbinding die in het servergestuurd schoolnetwerk geplaatst zijn. Daarnaast zijn er kranten, naslagwerken, werktafels, mediatheek, een digitaal leerplatform, dvd's en dataprojectie, printers, enz… ter beschikking.

33ste Blinckaertconcert pakt uit met Triple Concerto in Casino Knokke

Bij de Knokke-Heistse afdeling van de internationale serviceclub Marnixring zijn de voorbereidingen aan de gang voor het 33ste Blinckaertconcert. Dit jaar komen niet minder dan 2 gewezen laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd spelen. Het gaat om Liebrecht Vanbeckevoort en Yossif Ivanov, aangevuld met de topcellist Roel Dieltiens. Deze 3 muzikanten worden begeleid door het orkest Camerata Con Corde onder leiding van Alain Roelant. Ze zullen op zaterdag 5 december in het Casino onder meer een uitzonderlijke vertolking brengen van het Triple Concerto van Beethoven. Het werk werd 200 jaar geleden voor het eerst uitgevoerd in Wenen.

Gewone kaarten kosten 30 EUR, kaarten met voorbehouden plaats 50 EUR

Meer info bij Danny Bossaert op 050 60 18 48 of via danny.bossaert@telenet.be.

Grensoverschrijdend Euregioconcert in Knokke-Heist

Zaterdag wordt in het Cultuurcentrum in Knokke-Heist het ‘Euregioconcert 2009’ gehouden. Een groep van liefst 70 muzikanten brengen dat een uniek concert. De groep is samengesteld uit strijkers, houtblazers, koperblazers en percussie. Dit symfonisch orkest is enig in zijn soort in de badstad. De primeur van de avond is de uitvoering van het driedelig werk 'Bhii'. Het werd gecomponeerd door dirigent Hans Vermeersch. Het is een concerto voor klarinet en orkest in C. Solist is Stephan Vermeersch, leraar klarinet en saxofoon aan deKunstAcademie in Knokke-Heist en aan de Zeeuwse Muziekschool in onze buurprovincie. Het grensoverschrijdende concert wordt georganiseerd door Harmonie De Zeegalm in samenwerking met muziekgezelschap Apollo uit Sluis.


Zaterdag 20u Euregioconcert: voorverkoop: 5 EUR; add 6 EUR; kinderen -14 jaar: 2,50 EUR
Kaarten te verkrijgen bij de bestuursleden en de muzikanten en in Cultuurcentrum Scharpoord

Cultuurdrager uitgereikt aan Cecilia Denys in Knokke-Heist

Tijdens het vierde Cultuurgala in het Casino Knokke werd zaterdag de winnaar bekend gemaakt van de Cultuurdragerprijs in de badstad. Het beeld, ontworpen door wijlen Nic Billio, ging naar Cecilia Denys. Haar liefde voor de klassieke muziek werd gevoed door de diverse activiteiten van haar man, Jacques Maertens. Ze kon zich zo ten dienste stellen als onder andere secretaresse van de muziekacademie en van de verschillende koren: Cantabile, Domini canentes, de Schola gregoriana Dominicana, Rondinella en van het Concertenfestival Knokke-Heist. Ze deed dit gedurende meer dan 50 jaar. De Prijs Cultuurlevensloop ging naar Irène Fensie-Claeys vanwege haar immense werk voor het toneel in de badstad. Trouwens ook Yves Dekimpe kreeg een waarderingsgeschenk voor zijn jarenlange inzet voor het schooltoneel van het Lyceum Knokke. De Bibliotheekprijs werd uitgereikt aan Karine Pypers die de sturende motor is voor de leesactiviteiten in de school De Vuurtoren in Heist. Voor de tweede keer was er ook een Prijs voor Jong Talent. Die werd toegekend aan Rik Verheye, die zowel actief is in het theater als bij televisie en film. Hij speelt trouwens ook de hoofdrol in de nieuwe kortfilm van Benoit De Clerck die op 11 april in première zal gaan in Scharpoord. Nieuw tijdens het gala was de Prijs voor Internationale Uitstraling. Deze Award werd in de wacht gesleept door de muzikale talenten Hans Vermeersch en Stephan Vermeersch. Hun muzikale prestaties in binnen- en buitenland zijn een visitekaartje voor cultureel Knokke-Heist. Daarnaast waren er ook medailles voor mensen die zich op het vlak van Cultuur in Knokke-Heist verdienstelijk hebben gemaakt. Het ging om Bryan Utterwulghe, Rose Casier, Jozef Strubbe, Mieke Martens, Anette Vermeersch. Tenslotte werden oorkondes uitgereikt naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de Vrijwillige Bloedgevers Heist en het 25-jarig bestaan van Ziekenzorg Westkapelle.

Overwinningen voor FC Knokke en derby-spelend VVWestkapelle

In het zondagvoetbal won FC Knokke overtuigend terwijl ook voor VVWestkapelle een overwinning was weggelegd in de derby tegen FC Heist. In 1ste Provinciale zette FC Knokke in de thuiswedstrijd tegen Roeselare 4-1 eindcijfers neer. Knokke staat 2de in de rangschikking met 16 punten. In 3de Provinciale B eindigde de plaatselijke derby tussen Heist en Westkapelle in een 1-3 stand voor VVW. VVW staat eerste in de rangschikking met 18 punten. Heist staat op een gedeelde 12de plaats met 6 punten. In 4de Provinciale B werd Zeebrugge Zeehaven afgestraft met 8-1 verlies in de uitwedstrijd naar Zwevezele. Het treffen tussen Oedelem en Moerkerke eindigde op nul-nul gelijkspel. Moerkerke staat 7de met 7 punten. Zeebrugge zakt naar de 11de plaats met 4 punten.

Zie ook Sport aan de Oostkust

Langere werktijden voor afbraak Resolut Strandhoofd 51 in Heist

Zoals aangekondigd hervatten de afbraakwerkzaamheden aan de Golfbreker aan de Parkstraat nu donderdag. Om tegen het eind van de maand klaar te zijn, kreeg de Vlaamse overheid toestemming om -wanneer mogelijk gezien de afhankelijkheid van eb en vloed - 's morgens al te beginnen om 6 uur en door te werken tot 10 uur 's avonds.

4.10.09

Het verhaal van de beklimming van Mount Everest

Markant brengt het verhaal van de Vlaamse beklimming van 's werelds hoogste berg. Je leest er meer over bij Activiteiten.

Ex-Stone minpunt op geslaagde Stones Fandag in Scharpoord

Zaterdag zijn grote groepen Stonesefans naar Knokke-Heist getrokken. In het Cultuurcentrum werd namelijk de “Rolling Stones Fandag” gehouden. Sedert hun oprichting in 1962 heeft de Engelse rockband een legendarisch bestaan gekend, met veel grote hits en meer dan 25 studioalbums. Met de bezoekers ging het in Scharpoord niet alleen om grijzende bewonderaars van toen, maar ook veel jongeren waren blijkbaar geïnteresseerd in de verzamelingen, schilderijen en boeken rond de Stones. Het optreden van ex-Stone Mick Taylor en z’n Band viel echter minder in de smaak. Men kon er moeilijk de spirit van de echte Stones in herkennen.

Zie ook Kriebelletje: Touched by a Rolling Stone

Containerschip uit Zeebrugge verloor laadkisten

Een containerschip dat van Zeebrugge onderweg was naar Hamburg heeft in de vroege uren van zondag 9 containers verloren. Dat gebeurde zo’n 11 km ten noorden van Terschellingen. Na onderzoek van het kustwachtcentrum bleek dat de laadkisten geen gevaarlijke stoffen bevatten. Met het schip ging het om de Navi Baltic die onder Liberiaanse vlag vaart en zaterdagnamiddag om 14u in onze kusthaven was afgevaren. Een speurvliegtuig heeft inmiddels 8 containers opgespoord. De negende container is nog zoek.

Einde winnende reeks voor Bowlingclub 't Zwin

Je leest er meer over bij Sport aan de Oostkust.

Veel minder trekvogels geteld

Volgens de nieuwsdienst van RTL werden er dit jaar op de vogelteldag twee derden minder trekvogels geteld. Dat kan onder meer te maken hebben met het feit dat er zaterdag een stormachtige wind stond. Daar vliegen de vogels moeilijk tegen in. Heel wat soorten volgen de kustlijnen en maken van riviermondingen en andere natuurgebieden gebruik als rust- en voedselplaats. Vooral bij ongunstige weersomstandigheden blijven ze enige tijd hangen in natuurlijke rustplaatsen. Met name het Zwin in Knokke-Heist is een belangrijke ‘stapsteen’ voor trekvogels die in de herfst uit hun broedgebieden in het noorden terugvliegen naar hun overwinteringsgebied in het verre zuiden. De harde wind is echter niet de enige reden voor de terugval in het aantal trekvogels. Uit de tellingen blijkt tot nu toe dat het aantal trekvogels in Europa de afgelopen jaren dramatisch is afgenomen.