15.8.09

Dochter van de koning verkocht kunst in Knokke-Heist voor het goede doel

In galerie Guy Pieters in Knokke heeft Delphine Boël zaterdag vele tientallen kunstwerken te koop aangeboden. Met de opbrengst krijgen gehandicapte kinderen een vakantie aan zee. Met de kunstwerken ging het om zeefdrukken waarop twee afdrukken van handen voorkomen waarin de Belgische kleuren verwerkt zijn. De dochter van koning Albert signeerde honderd zeefdrukken, die tegen 300 euro per stuk van de hand gingen.

Chinese Longtze jachten voor de kust van Knokke-Heist tijdens het Light Vessel Weekend

Na Monaco, Brest en Deauville wordt op 4, 5 en 6 september in Zeebrugge gezeild voor de Longtze European Tour. Voor het eerst wordt een manche gevaren in de waters van de Benelux. Drie dagen lang zullen deze snelle sportzeilboten van het Chinese merk Longtze voor spektakel zorgen. Vrijdagavond 4 september start de lange afstandswedstrijd vanuit Breskens via de kust van Knokka-Heist naar Zeebrugge. De dagen nadien worden op zaterdag en zondag upwind–downwind banen gezeild voor de kust van Duinbergen. De Light Vessel wedstrijd telt mee voor het Belgisch Kampioenschap IRC. Verder is het tevens een manche van de ‘North Sea European Trophy Gaëtan Janssens’ en een manche van het ‘Championat de Ligue Nord Pas de Calais’.

14.8.09

Zeebrugs fregat vertrekkensklaar voor actie tegen Somalische piraten

Het Zeebrugse fregat "Louise-Marie" vertrekt maandag naar de Hoorn van Afrika. Daar zal het schip vanaf september gedurende drie maanden meewerken aan de Europese operatie Atalanta. De bedoeling is schepen te beschermen tegen de piraten die in de regio actief zijn. Het fregat zal patrouilleren tussen de Golf van Aden en de Seychellen, een gebied dat zo groot is als de Middellandse Zee. Op 23 december zouden het schip en de 169 bemanningsleden, onder wie 18 vrouwen, terug thuis moeten zijn. (bzl)

Op de Zeedijk in Knokke gingen mensen massaal hun gratis kaartlezer halen

In Knokke was het vrijdag op de Zeedijk vanaf 10 uur aanschuiven voor een gratis kaartlezer. Met de promotiestand wil de Federale OverheidsDienst aan de mensen duidelijk maken wat je elektronische identiteitskaart allemaal voor je kan doen. Gewapend met een elektronische ID-kaart en een kaartlezer biedt de eigen pc namelijk allerlei nieuwe mogelijkheden. Op steeds meer commerciële en officiële websites, zoals het e-loket van Knokke-Heist, kan men er gegevens mee opvragen of bestellingen doen. Bij Police-on-Web is het mogelijk om zo woningtoezicht aan te vragen of aangifte te doen van bepaalde misdrijven. Door de eID in de gleuf van de kaartlezer te steken, stuurt men immers een elektronische handtekening naar de dienst waarmee men in verbinding staat. En de jaarlijkse belastingaangifte kan men eveneens dankzij deze nieuwe technologie afhandelen via taxonweb.be

Mexicaanse grieppandemie commissaris spreekt in Knokke-Heist

Viroloog Marc Van Ranst houdt maandag in het Pavillon du Zoute een lezing over infectieziekten. Centraal zal daarbij de dreiging staan van de Mexicaanse griep. Van Ranst is hoogleraar virologie en epidemiologie in Leuven. Twee jaar geleden werd hij door de Federale Regering benoemd tot Interministerieel Commissaris om België voor te bereiden op een volgende grieppandemie. Sinds april verschijnt Van Ranst uitgebreid in de media met betrekking tot de Mexicaanse griep. Het H1N1-virus heeft wereldwijd inmiddels al vele mensenlevens geëist. Dinsdag hoort men precies welke voorzorgsmaatregelen men het best kan nemen.


Zomerlezing: 17 augustus, 10 uur - Pavillon du Zoute Prijzen: standaard: 15 EUR; Uitpas: 12,50 EUR

Dichtbundels voor strandreinigers die het vele vuil van de toeristen moeten ruimen

Raf David, een dichtende Knokke-Heistenaar, is blijkbaar bijzonder tevreden met het werk van de strandreinigers in de badstad. Daarom heeft hij hen gedichtenbundels geschonken. Het boek dat enkele jaren geleden gepubliceerd werd bevat 35 gedichten waaronder ook De vuilnispikker, een ode aan de gemeentelijke Reinigingsdienst. De gedichten in het boek zijn een stille hulde aan alle mensen die zich inzetten voor de badstad. Deze zomer hebben de strandreinigers al 240 ton zwerfvuil van het strand gehaald. Meestal gaat het om zwerfafval, maar vaak ook om grofvuil zoals defecte toestellen, die toeristen zonder schaamte op het strand durven dumpen.

Landbouwers overwegen uitbreiding van het Zwin aan te vechten voor de Raad van State

Landbouwers in de Knokke-Heistse polder bereiden zich voor om hun strijd tegen de ontpoldering desnoods voor de Raad van State te voeren. Een dozijn gedupeerde boerengezinnen zoals het echtpaar Bart Lanckriet en Katleen van Steen zullen niet zomaar toelaten dat 120 hectare prima landbouwgrond wordt opgeofferd voor de uitbreiding van het Zwin. Ze hebben zich inmiddels verenigd in een alliantie om de juridische strijd aan te gaan. Verder worden de gedupeerden van hogerhand duidelijk met minachting behandeld. Volgens Katleen van Steen is namelijk nog geen enkele landbouwer die met onteigening bedreigd wordt, gecontacteerd door de overheid. “Maar mooie brochures presenteren over de uitbreiding van het Zwin, dat kunnen ze wel. Ongehoord.”

Benoit Declerck maakt kortfilm in Knokke-Heist

Filmmaker Benoit Declerck uit Knokke-Heist gaat de komende weken filmen in de badstad. Het gaat om opnames voor een kortfilm. Hij is daarbij niet aan zijn proefstuk toe. Hij mocht in oktober vorig jaar al met succes de prent 'Een film voor ons ma' in Scharpoord presenteren. Nu werkt hij aan een nieuwe film, 'Zwart Wit'. Opnames zullen gebeuren aan het Oosthoekplein, in de Duinendreef, de Poststraat, de Kerkstraat en de Vlamingstraat. Verder ook nog in de Hendrik Consciencestraat, bij De Speelman en op het Evenementenstrand. De opnames zullen gebeuren tussen 21 augustus en 5 september. Benoit Declerck krijgt daarbij de volle steun van de gemeentelijke diensten. Bij momenten zullen straatgedeeltes worden afgesloten om de opnames ongehinderd te laten plaatsvinden.

Glaasje op en toch rijden kost Knokke-Heistenaar z’n rijbewijs

In de vroege uren van vrijdag besloot een Knokke-Heistenaar die boven z’n theewater was om toch in z’n wagen te stappen. Even later, rond 3u in de ochtend, werd de 43-jarige automobilist tegengehouden op de Zeedijk in het Zeeuwse Nieuwvliet-Bad, een deelgemeente van Sluis. Na een blaastest bleek dat de man meer dan tweeënhalf keer de toegestane hoeveelheid alcohol gedronken had. Hij moest onmiddellijk zijn rijbewijs inleveren.

13.8.09

Porsche pronkt met Panamera’s in Knokke-Heist

Op een zestal plaatsen in Knokke-Heist worden tijdens het lange half oogst weekend Porsche Panamera’s tentoongesteld in een poging om rijke klanten warm te maken voor deze luxe wagen. Eerder dit jaar beleefde de Panamera z’n wereldpremière in Sjanghai. Bij ons staat de Panamera vanaf 12 september in de showrooms. Maar momenteel zijn de modellen in Knokke-Heist al te bekijken onder het motto "een chique porsche in een chique badstad". Tot en met zondag ziet men de wagens bij het Oosthoekplein, aan het Lichttorenplein, het Van Bunnenplein, het Rubensplein, de laad- en loszone van de Memlinc Palace en het Casino. Om nog meer de aandacht te trekken wordt de Panamera vergezeld van een oldtimer Porsche Targa van de vroegere Rijkswacht. Voor de bijna 5 meter lange Panamera moet men trouwens diep in de buidel tasten. De prijs varieert al naar gelang de versie. De Panamera S (400 pk) met manuele zesbak (97.300 euro), de Panamera 4S (400 pk) met vierwielaandrijving en PDK automaat (105.209 euro) en de Panamera Turbo (500 pk) met vierwielaandrijving en PDK (138.666 euro). Andere motorenvarianten volgen later.

Legendary Beach Party Knokke op Evenementenstrand

Op zaterdag 15 augustus vindt op het evenementenstrand de Legendary Beach Party Knokke plaats. Je leest er meer over bij Activiteiten.

Knokke-Heist pakt uit met de 30ste editie van het Vuurwerkfestival

Komende maandag is de dertigste keer dat in Knokke-Heist een Vuurwerkfestival wordt gehouden. Niet te verwonderen dat een zeer speciale uitgave werd samengesteld. Plaats van het gebeuren is het Albertstrand tussen Knokke en Duinbergen. Er is dit keer een extra vuurwerkdag voorzien. Die wordt buiten competitie gepresenteerd door Hendrickx Fireworks, dat al vele jaren het organisatorisch bedrijf is achter het pyrotechnisch gebeuren in de badstad. De vijf volgende dagen nemen winnaars van vorige vuurwerkfestivals in Knokke-Heist het tegen mekaar op. De strijd om de Coca-Cola Trophy wordt gevoerd tussen vuurwerkmakers uit Duitsland, Italië, Zwitserland, Zweden en Zuid-Afrika. Op vrijdag 21 augustus, de avond waarop het Italiaanse Panzera z’n vuurwerk de hemel inschiet, wordt in de badstad ook de shoppingnocturne gehouden. Deze derde editie wordt eveneens gekoppeld aan de braderie, die het hele weekend lang in Knokke gehouden plaats heeft. Het is de bedoeling dat de handelszaken in Knokke dan openblijven tot 21.30 uur.


17 augustus België - Hendrickx Fireworks (buiten competitie)·
19 augustus Duitsland - Weco·
21 augustus Italië - Panzera·
23 augustus Zwitserland - Bugano·
25 augustus Zweden - Göteborgs Fyrverkerifabrik·
27 augustus Afrika - Fireworks for Africa (winaar editie 2008)

Eerste project Zwinstedenoverleg: nieuwe recreatieve route in de Zwinstreek

Vanaf maandag kan de Zwinregio op een nieuwe manier ontdekt worden met de fiets, brommer en scooter. Binnenkort kan dat zelfs aan boord van een oldtimer. De nieuwe VROOMM-route is het eerste project van het Zwinstedenoverleg. Daarbij zoeken Knokke-Heist, Damme, Maldegem, Sluis en Sint-Laureins naar synergiën waarmee ze “op een wervende en interessante manier de Zwinregio kunnen promoten”. Maandagmiddag zullen burgemeesters, schepenen en wethouders van de betrokken gemeenten vanop het Lichttorenplein in Knokke de nieuwe route inrijden met Vespa’s.

Internationaal jeugdtornooi basketbal in Knokke-Heist

Op 15 en 16 augustus, telkens van 9.30 tot 16.30 uur vindt voor de derde keer het internationale jeugdtornooi van BC Namedis Chape Knokke-Heist plaats in de sportcentra Laguna en Molenhoek. De organisatoren stellen vast dat steeds meer topploegen de weg naar de Oostkust vinden om hun seizoen voor te bereiden. Met de cadetten van Fleurus haalt het bestuur van de plaatselijke basketbalclub zelfs de kampioen van België binnen! De andere teams komen uit Gloucester, Plymouth, Pepinster, Pitzemburg, Gent en natuurlijk Knokke-Heist. Bij de miniemen maken naast de plaatselijke Generali-brigade ook Gloucester, Antwerpen, De Pinte, Gent, Ougree en Pitzemburg hun entree in de sportarena's van Duinbergen en Westkapelle.


Zomerstage

Zoals elk jaar richt BC Namedis Chape Knokke Heist aan de vooravond van het nieuwe basketseizoen 2009 - 2010 van 17 tot 21 augustus een zomerstage in voor de spelers van de basketbalschool (geboortejaar 2003), de microben (2002 - 2001 - 2000), de benjamins (1999 - 1998) en de pupillen (1997 - 1996). Het is de bedoeling dat de spelers tijdens deze stage van 9 tot 12 uur verlost worden van hun eerste basketbalhonger en klaar zijn voor de start van het nieuwe seizoen.

Peeters kwaad op Nederland wegens niet uitvoeren Scheldeverdieping

Ons land wil dat Nederland dringend werk maakt van de verdieping van de Schelde vanaf de monding benoorden Knokke-Heist tot aan de grens met Antwerpen. “Het geduld van Vlaanderen over het uitblijven van de Scheldeverdieping op Nederlands grondgebied is op”. Dat zei Vlaams minister-president Kris Peeters donderdag na afloop van een onderhoud met Hannie Pollman-Zaal, de Nederlandse ambassadrice in België. Door het dralen met de uitdieping zou de Antwerpse haven 70 miljoen euro inkomsten per jaar mislopen. De Raad van State in Nederland schorste kort geleden de vergunning voor de baggerwerken na een klacht van milieuverenigingen.

Per riksja naar het tennistornooi in Het Zoute

Vrijdag wordt op de terreinen van de Royal Zoute Tennis Club gestreden voor de Elle Tennis Cup. Het is een compleet vrouwelijk gebeuren, waar zowel winnaars als verliezers naar huis gaan met leuke geschenken. De organisatoren hebben ook voor een milieuvriendelijke pendeldienst gezorgd. Door het centrum van Knokke-Heist toeren oranje riksja's die iedereen gratis naar het tennistornooi voeren.

Non-stop uitzending voor Radiozendamateurs in Knokke-Heist

Op zaterdag 15 en zondag 16 augustus zullen de Radiozendamateurs uit de sectie ONZ - Knokke-Heist 2 dagen lang non-stop uitzendingen verzorgen. Dat gebeurt op de zogenaamde decametrische banden (hf). Het gebeuren vindt plaats in Eieburg, in de schaduw van de beschermde vuurtoren in Heist. Het gebeuren past in het kader van Lighthouse Activation ('vuurtorenactivatie'). Wereldwijd zal geprobeerd worden het station met de roepletters OR1V te ontvangen. Radiozendamateurs uit naburige secties komen ter versterking. Vakantiegangers met zendvergunning zijn zeker welkom om microfoon en seinsleutel ter hand te nemen. Ook nieuwsgierigen en sympathisanten kunnen langsgaan.


Voor alle info: Rudi Devos (on4agv), tel. 0474 54 14 26

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens tijdens de voorbije week vind je HIER.

Fiets- en wandelbruggen over de Heistse vaarten worden toch afgebroken

De fiets- en wandelbruggen over de 2 Heistse vaarten aan het einde van de Sasstraat in Ramskapelle worden dan toch afgebroken. Dat gebeurt om veiligheidsredenen op bevel van de Vlaamse overheid. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist had een principieel mondeling akkoord met het havenbestuur dat er nieuwe bruggen ter vervanging zouden komen. In de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning voor de afbraak wordt echter met geen woord gerept over de vervanging van deze bruggen over het Leopold- en Schipdonkkanaal. Knokke-Heist zal daarom contact opnemen met Vlaams minister Crevits om zijn ongerustheid hierover uit te drukken. Te meer dat de recreatieve verbinding wel degelijk is opgenomen in het strategisch plan voor de haven van Zeebrugge. Het is onbegrijpelijk dat men deze belangrijke link voor het fietstoerisme in de Zwinregio zomaar kan laten wegvallen. De bruggen bij het oeverrestaurant De Palingpot betekenen trouwens voor omwonenden sinds jaar en dag een snelle doorsteek naar het gebied bij de Zeebrugse achterhaven.

Het blijft zeer gevaarlijk zwemmen in de Zwingeul

Dat het zeer gevaarlijk zwemmen is in de Zwingeul heeft ook een Duitse familie zopas ervaren. Een 78-jarige grootvader uit het Duitse Düren merkte bij het fotograferen van zijn zwemmende kleinkinderen dat deze door de sterke stroming meegesleurd werden. Bij zijn poging om zelf de kinderen van 6 en 7 jaar oud terug te halen uit zee, kwam de man eveneens in moeilijkheden. Patrouillerende strandwachten aan de Nederlandse kant van de Zwingeul kregen dit echter tijdig in de gaten. Zij kwamen direct in actie en hebben al zwemmend de drie in moeilijkheden verkerende badgasten in veiligheid gebracht.

12.8.09

In Scharpoord blikt men reeds vooruit naar de jaarlijkse Bibliotheekweek

Momenteel wordt in Knokke-Heist een nieuwe editie van de Bibliotheekweek gepland, die in oktober z’n beslag krijgt. De bedoeling is vooral om jonge gezinnen warm te maken voor de bibliotheek en tegelijk de trouwe leden in de watten te leggen. Daarom start de bibliotheekweek in de badstad op zaterdag 10 oktober met een aantrekkelijke verwendag voor het ganse gezin. Op zaterdag 17 oktober wordt een punt gezet achter een week vol activiteiten met een grote verkoop van tweedehandsboeken. Alle activiteiten samen vormen een campagne die de bibliotheek in Knokke-Heist als een modern informatiecentrum in de kijker moet plaatsen.

Het Cultuurcentrum in Knokke-Heist bereidt zich voor op het nieuwe werkingsseizoen

Bij het Cultuurcentrum is zopas het boekwerk van de persen gerold met daarin het complete cultuuraanbod in Knokke-Heist van de herfst 2009 tot de lente 2010. Het gaat om een schitterend, 110 bladzijden tellend, overzicht van films, podiumvoorstellingen, tentoonstellingen, lezingen en cursussen die op stapel staan. Er is trouwens ook aandacht voor cultuurevenementen die in de buurt van de badstad gehouden worden. Het nieuwe cultuurseizoen gaat op 6 september van start met de Vrijetijdsmarkt op het Verweeplein en Circus Speeldorp in de tuin van Scharpoord. De nieuwe seizoenbrochure werd op 50.000 exemplaren gedrukt en wordt momenteel verspreid in de badstad.

Gratis streetdancespektakel, rockconcert en kinderanimatie in het Boerenhof

Zaterdag 15 augustus wordt een familiefeest in het Boerenhof, vlakbij het station van het Heist. Vanaf 12u is er onder meer streetdancespektakel, rockconcert en kinderanimatie. Je leest er alles over bij Activiteiten.

Hotelkamers kwaadkrijgs voor komend weekend in Knokke-Heist

Voor komende weekend is van Knokke-Heist tot De Panne nagenoeg geen enkele hotelkamer meer beschikbaar. Wie in de badstad toch nog een kamer voor het weekend wil versieren kan momenteel enkel hopen op een annulering. Vijftien augustus, komende zaterdag, is traditioneel het drukste moment voor het kusttoerisme. Het voorspelde mooie weer belooft daarnaast ook een grote massa dagjesmensen naar Knokke-Heist te brengen. Verder zijn er ook de honderden mensen die voor zeilevenementen of de Beach Soccer naar de badstad afzakken. Anderen kiezen op-de-valreep nog voor een bezoek aan de internationale kunst- en antiekbeurs.

Hoe ervaren Duitse standhouders de Art Nocturne Knocke?

De Art Nocturne Knocke gaat z'n laatste weekend in. Dat is het moment waarop liefhebbers alles kopen wat ze al altijd graag wilden hebben... Hoe Duitse standhouders en kunstcritici het hele gebeuren ervaren lees je HIER.

Het legendarische REM-eiland gaat even terug naar zee

Het REM-eiland gaat heel even terug naar zee. Het verlaat daarbij vrijdag via de Scheldemonding benoorden Knokke-Heist de haven van Vlissingen. Het gaat om de eilandconstructie die in 1964 door Verolme op zee werd gebouwd om van buiten de territoriale wateren de programma’s van Radio en TV Noordzee (de latere TROS) uit te zenden. Bij gunstig weer konden die uitzendingen toen ook aan onze Oostkust ontvangen worden op Kanaal 11 van de VHF band. Het REM-eiland werd drie jaar geleden op zee afgebroken door het grote Zeebrugse kraanponton Rambiz van de Vlaamse bergingsmaatschappij Scaldis. Het bedrijf Heuvelman Ibis in Delfzijl gaat nu van het platform een restaurant met een dakterras maken voor woningcorporatie De Key in Amsterdam. Maar voor het zover is, is het REM-eiland nog te bewonderen tijdens DelfSail van 22 tot en met 26 augustus.

Knokke-Heist zet ook in de toekomst massaal de bloemetjes buiten

Ook de komende jaren wil Knokke-Heist te boek staan als een fleurige gemeente met seizoensgebonden bebloeming. De deelgemeenten Knokke en Heist tellen elk een 20-tal beplante locaties, Westkapelle één, aan het rustoord. Over de hele zeedijk staan 320 bloembakken. Elk jaar in mei worden, op een oppervlakte van ruim 3.000 vierkante meter geraniums, vlijtig liesjes en begonia’s geplant. Het gaat in totaal zo'n 97 000 bloemen. In oktober volgt de winterbeplanting met viooltjes, tulpen en narcissen, op twee en een half duizend vierkante meter. Omdat ook in de toekomst mogelijk te maken start volgend jaar een nieuw contract voor het leveren en neerpoten van perkplanten en bloembollen in de gemeentelijke plantsoenen. Dat zal de gemeente zo’n 244.000 euro kosten.

Tuig deinst er niet voor terug om ligfiets van mindervalide te stelen in Duinbergen

Een mindervalide uit de badstad hoopt met de nodige media-aandacht zijn gestolen ligfiets te kunnen recupereren. Onbekenden hebben de gele driewieler van de mindervalide een week geleden ontvreemd in de Anemonenlaan in Duinbergen. Omdat er toen op het nabijgelegen evenementenstrand een strandfuif aan de gang was, vermoedt het slachtoffer dat jongeren met zijn ligfiets aan de haal zijn gegaan. Omdat het rijwiel vrij log is om zo maar met een gewone auto te transporteren, bestaat de kans dat de fiets ergens in Knokke-Heist werd achtergelaten. Via een oproep in de media hoopt de mindervalide zijn onmisbaar vervoermiddel alsnog terug te vinden. De gedupeerde was vroeger zelfstandige bloemenhandelaar. Hij werd een 10 tal jaar geleden getroffen door een zware hersenbloeding en is rechts verlamd. Met veel wilskracht wist hij zichzelf te revalideren. Hij stelde zijn eigen ligfiets samen in overleg met een lokale fietshandelaar. Zo slaagt hij erin om zelfstandig zijn boodschappen te doen. Jaarlijks legt hij op deze manier 5.000 km af.


Wie een dergelijke fiets heeft opgemerkt of andere nuttige inlichtingen kan geven, wordt verzocht contact op te nemen met de Lokale Politie op het nummer 050 619 600. Men mag ook de gedupeerde rechtstreeks contacteren via tel. 050 511 528 of 0495 821 921.

11.8.09

Vierde internationale onderscheiding voor Knokke-Heistse verstelzaak

‘The Best Tailor’, een onderneming in de Knokse Blancgarinstraat, gespecialiseerd in het verstellen van kledij, valt weer in de prijzen. Zaakvoerder Franky Denoyette mag in november in Londen de internationale “Quality Crown Award” in ontvangst nemen. Het is meteen het 4de internationale kwaliteitslabel dat hij aan z’n verzameling mag toevoegen. Volgens Denoyette onderstreept de onderscheiding de continu kwaliteit van de dienstverlening die zijn bedrijf levert aan 53 kledingzaken in Knokke-Heist en in Sluis.

De Kringwinkel helpt Knokke-Heistse studenten op kot.

De Kringwinkel van ’t Rad aan het einde van de Heistse Kursaalstraat organiseert ook dit jaar een actie, specifiek gericht naar kotstudenten. Het initiatief wordt gesteund door de provincie. Van 3 september tot 15 oktober geeft de Kringwinkel studenten de kans om goedkoop hun kot van al het nodige te voorzien. Op meubelen en allerhande huisgerief krijgen de studenten 20 procent korting, op vertoon van hun studentenkaart. Tevoren loopt ook een terug-naar-school-actie voor leerlingen van het lager en middelbaar onderwijs. Van 18 augustus tot 5 september maken onder andere schooltassen, mappen, kleine bureaus en dergelijke deel uit van het aanbod.

Casino’s ongevoelig voor crisis?

Het blijkt dat de Belgische casino's voorlopig gespaard blijven van de crisis. Hun omzet is de afgelopen drie jaren zelfs met 20 procent gestegen en ging van iets meer dan 100 miljoen euro in 2006 naar bijna 120 miljoen in 2008. Hoewel vorig jaar slechts een omzetstijging met 5 procent kon genoteerd worden, blijven de indicatoren goed, aldus de sector. Vreemd is wel, dat 8 jaar geleden toen er geen crisis was, de helft van de Casino’s in de rode cijfers zat. Mogelijk hebben de betere cijfers te maken met de groeiende populariteit van de slot-machines. Bij het Casino Knokke wordt inmiddels ook de vroegere Nellenszaal gebruikt voor deze nieuwe passie.

Club Eau-Mer zetten een punt achter de Sincfala Nocturne

Het Heistse Sincfala sluit de Museumavonden af op donderdag 13 augustus met een optreden van de groep Club Eau-Mer. Je verneemt er meer over bij Activiteiten.

Nite Spirit Concert op de Bolle in Heist

Op vrijdag 14 augustus om 21 uur is Nite Spirit te gast voor een concert op De Bolle in Heist. De toegang is gratis. Je leest er meer over bij Activiteiten.

Wespen teisteren onder meer Het Zoute, aangetrokken door dure zonnecrèmes..

De voorbije drie maanden is de brandweer van Knokke-Heist al 216 keer moeten uitrukken om wespennesten op het grondgebied te verdelgen. Ook op het strand laten de beestjes zich niet onbetuigd. De laatste dagen alleen moesten in de strandhulpposten 72 mensen met wespensteken verzorgd worden. Dat was vooral het geval in de omgeving van het Heistse zwembad De Raan en in Het Zoute. Wespen zijn verlekkerd op zoetigheid zoals limonade en cola. De diertjes worden verder aangetrokken door geuren als alcohol, sommige parfums, aftershaves en zonnecrèmes. Die zijn in Knokke-Heist in overvloed te vinden, vooral op de stranden van Het Zoute. Het gemeentebestuur in de badstad waarschuwt verder om alert te zijn bij het drinken van zoete dranken uit blik. Daar kan een wesp in verzeild geraakt zijn, en zo in de mond komen. Hou in dat verband vooral de kinderen in de gaten. Bij steken in de mond of keel: onmiddellijk ijs of koude drank innemen, en naar de spoed!

Voor alle info: brandweer Knokke-Heist, tel. 050 630 360

“Als er geen duidelijke afspraken komen rond toegangsleeftijd en sex-discriminatie komt Culture Club volgend jaar niet terug naar Knokke-Heist”

Een uitermate kwade Eerste Schepen Maxim Willems heeft dinsdag gereageerd op de vele klachten rond het evenement ‘Culture Club on the Beach’, dat zaterdag vanaf 16u gehouden werd op het evenementenstrand. “Vele jongeren hadden een kaart in voorverkoop gekocht maar mochten niet binnen omdat ze geen 18 jaar waren”. Nog meer opmerkelijk is de bewering: “meisjes vanaf 16 jaar mochten WEL binnen”. Een woordvoerder van Culture Club in Gent zegt, dat bij een dansevenement waar alcohol geschonken wordt men wettelijk 18 moet zijn om toegelaten te worden. Er is verder geen enkele verplichting om dat op de tickets te vermelden. Volgens de Eerste Schepen is dit “gelogen, en zit de wetgeving terzake veel ingewikkelder in mekaar”. Het feit dat meisjes vanaf 16 wel toegang kregen tot het evenement doet de organisatie af als “een paar meisjes die mogelijk door de mazen van de controle geglipt zijn”. Uit de klachten blijkt echter dat het de regel was om de meisjes vanaf 16 van hun vrienden die nog geen 18 waren te scheiden bij de toegang tot het evenement. Bij de gemeente vraagt men zich af welke lugubere denkpistes daarbij wel gevolgd worden. “Als er geen duidelijke afspraken komen rond toegangsleeftijd en sex-discriminatie komt Culture Club volgend jaar niet terug naar Knokke-Heist” aldus nog Eerste Schepen Maxim Willems. De organisatie heeft nu toegezegd om toegezonden ongebruikte kaarten van jongeren beneden de 18 te vergoeden.

Twee jaar geleden was er in Knokke-Heist trouwens ook al een discriminatieklacht tegen een evenement van Culture Club.
Klacht tegen Martini Terrazza in Knokke
In Knokke-Heist wordt door het gemeentebestuur en de politie zwaar getild aan een klacht over de exlusieve loungebar Martini Terrazza wegens vermeende discriminatie. Een zestal koppels uit de badstad mochten zaterdag van de portiers de nieuwe zaak in de Dumortierlaan niet binnen. Onder hen ook gemeentepersoneel. De geweigerden, allen 40-plussers, vermoeden dat ze volgens de portiers niet pasten in het doelpubliek van de zaak, en slecht scoorden vanwege het feit dat ze zich met de fiets verplaatsten in plaats van met een dure sportwagen. "Nu hebben wij duidelijk het gevoel gehad dat wij als Knokke-Heistenaars gediscrimineerd werden in onze eigen gemeente. Wij vinden een dergelijke houding onaanvaardbaar en hebben dan ook bij het Gemeentebestuur officieel klacht ingediend," aldus één van de geweigerden. Ook de politie heeft inmiddels gelijkaardige vaststellingen gedaan. Freddy Vandierendonck die in de politiezone Damme/Knokke-Heist verantwoordelijk is voor Private Veiligheid en de controle van portiers, heeft afgelopen weekend eveneens vastgesteld dat beide buitenwippers van de Martini Terrazza mensen weigerden. "Ik had daar ook bedenkingen bij en ben van plan dat zeer nauwgezet op te volgen" aldus de politieman. De exploitatie van de Martini Terrazza ligt in handen van de 'hippe' Gentse Culture Club. Debby Wilmsen woordvoerder van Bacardi-Martini in Brussel zei vanmorgen: "ik ben in contact met Culture Club om na te gaan wat er gebeurd is zaterdag 14/7. Het is zeker niet de bedoeling dat er mensen geweigerd worden op basis van kleur, leeftijd, kledij, etcetera. Martini Terrazza is toegankelijk voor iedereen". Later verduidelijkte men nog dat de toegang eigenlijk geweigerd werd "omdat de zaak vol zat". Het is natuurlijk wel verdacht toen andere bezoekers blijkbaar wel nog binnen mochten. "Omdat ze gereserveerd hebben", aldus de portier. Toen de Westkapellenaars dit bij de betrokkenen checkten, bleek er van reservatie geen sprake. Maar toegegeven, ze kwamen wel aan met een sjieke wagen in plaats met een gewone fiets...

Voor het eerst in moderne tijden is de voorbije dagen een gekaapt schip onze kust gepasseerd

Een internationale speurtocht ter zee is aan de gang voor het gekaapte vrachtschip “Artic Sea”. Volgens de Britse kustwacht is het schip de voorbije dagen onze kust gepasseerd. Dat is de eerste keer in moderne tijden dat zoiets in ons zeegebied gebeurt. Het schip werd op 24 juli aangevallen en bezet in de Baltische Zee. Na 12 uur zouden de tien zwaar bewapende piraten echter weer vertrokken zijn. Dat bericht werd door de Zeebrugse Scheepvaartpolitie aan de Britse kustwacht overgemaakt. Nu vreest men echter dat de 15 Russische bemanningsleden onder dwang onze kust zijn gepasseerd. Ook het verplichte contact met de kustwacht in Dover hebben ze vermoedelijk onder dwang verricht. Dat gebeurde op 29 juli. Sedert die tijd lijkt het vrachtschip van de aardbodem verdwenen. Het onder Maltese vlag varende schip moest op 4 augustus in Algiers aankomen. Oorlogsschepen hebben nu de opracht gekregen om het gebied vanaf het Kanaal tot Noord Afrika af te zoeken naar het gekaapte schip. De “Artic Sea” heeft een lading hout van Stora Enso aan boord ter waarde van anderhalf miljoen euro.

10.8.09

In het Zwin kan het publiek het ringen van vogels zelf meebeleven

Vanaf zaterdag kan men in de weekends in het Provinciaal Natuurpark Het Zwin het vogelringstation bezoeken. Het publiek kan dan meekijken achter de schermen van het wetenschappelijk onderzoek over de vogeltrek. Deze ‘live’ publiekspresentatie is uniek voor ons land. In het Zwin kregen de voorbije tientallen jaren vele duizenden vogels een ring om de poot. Uit de terugmeldingen hebben wetenschappers ondertussen heel wat trekpatronen en –strategieën kunnen afleiden. Veel zangvogels die in de herfst vanuit Noord-Europa langs de kustlijn zuidwaarts trekken, komen in het Zwin even uitrusten en worden geringd. Vanaf half augustus tot einde september tonen Zwinmedewerkers dit ringwerk elke zaterdag- en zondagmorgen aan de bezoekers in het ringstation bij de Koninklijke villa. Het ringwerk zelf wordt uitgevoerd door een gediplomeerd vogelringer.

Meer info bij Activiteiten

DesignGadgets lanceert zich als “LoungeAvenue” in Knokke-Heist

DesignGadgets uit het Antwerpse Wijnegem organiseert op vrijdag 14 augustus een lifestyle event op het Albertplein in Knokke. Meteen wordt ook "LoungeAvenue" gelanceerd als nieuwe naam van het bedrijf. In een tent met een oppervlakte van 1250 vierkante meter worden volgens de initiatiefnemers de laatste nieuwe lifestyle producten in de Benelux gepresenteerd. Dat gaat van unieke Wiesmann sportwagens tot de ‘Elle’ parfum van Yves Saint Laurent. Er worden 8.000 op luxe beluste bezoekers verwacht.

Ploegentijdrit 5de Grote Prijs Knokse Bandencentrale-Le Boudin Sauvage

Op zaterdag 8 augustus vond in Ramskapelle de 5de Grote Prijs Knokse Bandencentrale - Le Boudin Sauvage plaats. Het verloop van de wedstrijd werd eventjes in de war gestuurd door een ongeval met een Duitse toeriste maar na 40 minuten kon de ploegentijdrit hervat worden. Snelste ploeg bij de heren waren de Roadrunners 3. Kurt Decoussemaker, Bart Vantorre, Christof Breuchelmans en Eddy Devolder legden de 10,4 km af in een supertijd van 13 minuten en 57 seconden, dit is gemiddeld 43,87 km per uur. In de categorie heer 45+ behaalde de Jumpers Oldies (Philippe Vilein - Remi Standaert - Johnny Neyts - Freddy Staels) de overwinning met een scherpe chrono van 14 minuten en 27 seconden. In het klassement van de Dames vierden de coureuses van Passe Toujours Vite (Anita Dierens - Catherine Verhelst - Marleen Beyne - Nancy De Groote) hun overwinning met een zegedansje op het erepodium. In de categorie Mountainbike mochten de Wacky Racers Waikiki (Luc Spysschaert - Anthony Spysschaert - Bert Van Rossem - Erwin Braem) de 4 flessen champagne van 't Kantientje in ontvangst nemen. De Miniemen Jens Moreeuw, Arno Gauweloose, Brecht Merlevede en Loic Winne werden voor hun inspanning beloond met een mp3-speler.


De volledige uitslag vind je op: http://www.knoksebandencentrale.be/ (klikken op "sponsoring")

Nieuwe woonverkaveling voor Westkapelle

In Knokke-Heist wordt binnenkort gestart met de uitbouw van een nieuwe verkaveling, die de naam Middelhoek meekrijgt. Het terrein situeert zich op het grondgebied van Westkapelle, net ten oosten van de Natiënlaan. De Gewestelijke Stedenbouwkundige Ambtenaar heeft namelijk zopas gunstig advies verleend om de weide tussen de Sacramentstraat en Monnikendreef te verkavelen tot een nieuwe woonwijk. Op het terrein van ruim 18.000 vierkante meter zal de bouwheer 44 woningen realiseren. Om een gevoel van ruimte te bewaren geldt voor elk perceel een bouwvrije afstand van 8 meter. Enkel in de kern van de verkaveling wordt geopteerd voor een iets dichtere en hogere bouwvorm. Dat moet de kleine nieuwe wijk Middelhoek volgens de ontwerpers een eigen identiteit bezorgen.

Slechts 3 op 100 illegalen aan de kust worden gerepatrieerd

In de havens Zeebrugge en Oostende, en kustplaatsen in de buurt zoals Knokke-Heist worden al jaren regelmatig illegalen onderschept op weg naar Engeland. Uit cijfers blijkt nu, dat zowat de helft van de opgepakte vluchtelingen nadien gewoon mag beschikken. De andere helft krijgt een papiertje met het bevel het land te verlaten. Absoluut merkwaardig is daarbij het feit dat amper 3 procent van de opgepakte illegalen ook daadwerkelijk wordt gerepatrieerd naar hun land van herkomst.

Versterkte Voetbal Vereniging Westkapelle blijft hopen op promotie

Voetbal Vereniging Westkapelle heeft zopas op het erf van Peuterhof 't Pimpampoentje zijn versterkte eerste ploeg voorgesteld. In totaal werden zes nieuwe spelers aangetrokken. Het team wordt geleid door hoofdcoach Jordi Lemiengre en assistencoach Lievin De Busscher. Deze laatste zal ook de Beloften begeleiden naar hun tweede opeenvolgende kampioenstitel. Volgens VVW-voorzitter Johan Rommelaere hebben bij de 1ste ploeg vijf afgedwongen maar onbenutte einderonde tickets een wrange nasmaak nagelaten. Toch blijft de honger nog altijd even groot om op het einde van de competitie te kunnen promoveren naar 2de provinciale. De hoofdsponsors hebben verder beslist om het elftal uit te dossen in een gloednieuwe, trendy uitrusting. Maandagavond (19.30) staat trouwens een oefenwedstrijd op het programma tussen VV Westkapelle en de beloften van KV Kortrijk. Donderdag wordt om 19u tegen FC Heist gespeeld in het kader van de Beker André Aerts.

VVW Eerst Ploeg


In het doel staan Steve Rahier (ex Eendracht Brugge) en Ruben Vyncke (ex FC Knokke). Verdedigers zijn Peter Buyck, Dieter Demon, Andy Despiegelaere (ex FC Knokke), Sven Govaert, Thomas Haers, Jean-Michel Torresan en Tom Vandevoorde. In het middenveld beschikt de ploeg over Steve Bogaert, Lennart Corty, Steve Decaluwé, Senne Decloedt, Jeffrey De Schuyter, Peter Henderycks, Bjorn Roets (ex FC Koekelare), Dorian Tsetis en Tom Vanhaecke. Bjorn Buffel, Jonathan Fraeyman, Ibn Goos, Saimy Mahjoub (ex Club Roeselare), Steve Monte en Wesley Puis (ex FC Koekelaere) staan in voor het offensief.

9.8.09

Heren verrassen in het Belgisch Beachvolley Kampioenschap in Knokke-Heist

Dries Koekelkoren en Tom Van Walle zijn zondag in Knokke-Heist de verrassende maar zeer verdiende Belgische Beachvolley kampioenen geworden. De 2400 zitplaatsen op de tribunes van het Albertstrand liepen voor de finale wedstrijden volledig vol. In het dames-tornooi speelden de topfavorieten Liesbet Van Breedam en Liesbeth Mouha een foutloos tornooi. Ze versloegen het duo Stephanie Van Bree en Goedele Van Cauteren. Van Breedam en Mouha werden meteen voor de derde maal Belgisch Beachvolleybal kampioen. Bij de Heren bleken alvast twee jonge duo’s dé revelatie in Knokke-Heist. Het ging om de broers Dennis en Maarten Deroey en het duo Dries Koekelkoren en Tom Van Walle. Met een fantastische start en spetterend beachvolley pakten Koekelkoren en Van Walle hun eerste Belgische Beachvolleytitel na 6-15 winst in de derde set tegen het duo Joosen-Melis.

HEREN 1. Koekelkoren-Van Walle 2. Joosen-Melis 3. Verschueren-Roelandt

DAMES 1. Van Breedam-Mouha 2. Van Bree-Van Cauteren 3. Lowette-Vindevoghel

Dinsdag in Heist Cajun Moon op Wereldbolle

Op dinsdag 11 augustus kunnen de terrasgenieters op de Bolle vanaf 21 uur gratis genieten van Cajun Moon, een van de betere Brugse covergroepen van het ogenblik. Je leest er meer over bij Activiteiten.

Bengaals radiostation zet Knokke-Heists componist in het spotlicht

Zaterdag heeft ‘Washington Bangla Radio’ Knokke-Heistenaar Hans Vermeersch uitgebreid in het daglicht gesteld. Het station promoot gewoonlijk Bengaalse musici, maar maakt voor onze stadsgenoot een uitzondering vanwege zijn enge verbondenheid met de cultuur van het subcontinent. De 52-jarige Vermeersch is Meester viool, altviool, en samenspel aan deKunstAcademie in de badstad. Daarnaast is hij componist, vertaler en arrangeur gespecialiseerd in Indische muziek en historische muziek van Rabindranath Tagore en Qazi Nazrul Islam. Hij dirigeert het Muziekgezelschap Apollo Sluis en de Koninklijke Harmonie de Zeegalm sinds 1975. Wereldwijd is hij bekend door het International Rajhans Orchestra en Rajhans Ensemble. Volgens het Bengaalse radiostation in de VS bereidt Hans Vermeersch momenteel ook een concert voor rond Mahatma Gandhi en een lezing met muziek over Rabindranath Tagore. In november zal hij in ons land ook vertegenwoorigers van het Indisch Leger ontvangen en een reeks herinneringsconcerten houden naar aanleiding van herdenkingen rond de Indische inzet in België tijdens de Eerste Wereldoorlog.


Je leest er HIER meer over.