1.11.08

Canadese Nocturne in For Freedom Centrum

Naar aanleiding van de 35 ste Canadese Bevrijdingsmars werd zaterdagavond in Ramskapelle een Nocturne gehouden. Dat gebeurde op initiatief van de “Vrienden van het For Freedom Museum”. Ondanks het trieste verlies van z’n jongste zoon de voorbije dagen was Freddy Jones present om names het comité hulde te brengen aan de Canadese gasten. Vooral zij die elk jaar weer present zijn om de jonge soldaten te gedenken die in 1944 omkwamen bij het bevrijden van het laatste stukje bezet België: Knokke, Heist en Zeebrugge. Meteen werd door de VZW Bevrijding voor het goede doel ook een cheque overhandigd aan vertegenwoordigers van “Wings & Wheels”. De aanwezigen werden vervolgens in de gelegenheid gesteld om rond te kijken in wat straks het For Freedom Museum moet worden. Freddy Jones begon z’n verzameling oorlogsmemorabilia in 1984, na het overlijden van z’n vader Dennis. De collectie werd de voorbije week nog aangevuld met zwaar materiaal. Daaronder een rupsvoertuig, waarmee destijds een compleet ‘platoon’ van 36 soldaten vervoerd werd. In Ramskapelle liet in het weekend ook de historische molen de Canadese en Belgische vlaggen door de lucht zwiepen. In de Oude Gemeenteschool zal trouwens de hele winter nog druk worden verder gewerkt aan de diverse onderdelen van de bevrijdingstentoonstelling. Ondertussen wordt door de gemeente ook de straat bij het museum heraangelegd. De officiële opening van het For Freedom Museum is nu gepland voor 28 maart volgend jaar. Dat wordt volgens Freddy Jones een “Special Day of Remembrance”. Voor het Knokke-Heistse publiek is evenwel komend weekend reeds een openstelling gepland.

31.10.08

Bouwattest Site Oude Gemeentehuis Zeebrugge gunstig geadviseerd

In Brugge heeft het College het stedenbouwkundige attest gunstig geadviseerd voor de bouw van 10 sociale ééngezinswoningen en 6 bejaardenwoningen in Zeebrugge. Dat zal gebeuren op de plaats van het voormalig depot in de Donaasstraat. Het oude en zwaar verloederde gemeentehuis op de site wordt omgevormd tot een bejaardenverblijf. Er wordt verder een groenzone voorzien om het monumentale karakter van het gebouw te versterken. Daarnaast wil men ook twee woonvolumes voor sociale woningen optrekken. Aan de achterzijde van het perceel worden 12 half verzonken parkeergelegenheden gepland. Zo wil men de visuele impact op de open ruimte beperken. Het attest moet de bouwmaatschappij Vivendo in staat stellen om een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen.

Zelfs Belastingen doelwit van inbrekers in Knokke-Heist

Met de herfstvakantie zijn in Knokke-Heist ook extra inbrekers op pad. Het gaat mogelijk om meerdere bendes. Donderdag werd minstens op vier plaatsen in de badstad ingebroken. De meest markante inbraak was bij het Ministerie van Financiën. Daar werd uit de brandkast een som van duizend euro gestolen. Onbekenden verschaften zich toegang tot het gebouw van de belastingen en verplaatsten vervolgens de brandkast naar een lokaal waar ze gemakkelijker konden werken. Voor ze begonnen te schijven, plakten ze alle rookdetectoren af. De dieven zijn spoorloos. Een onderzoek is aan de gang.

Ballonnen voor Vrede en Verdraagzaamheid

In samenwerking met de Gezinsbond organiseert Knokke-Heist op dinsdag 11 november een ballonnenwedstrijd voor vrede en verdraagzaamheid. Vanaf maandag kunnen leerlingen in alle lagere scholen een vredesboodschap neerschrijven. Op 11 november mogen de kinderen hun ingevuld vredeskaart dan aan een witte ballon vastknopen. Bij het einde van de herdenkingsplechtigheid op het Heldenplein in Heist zal zangeres Sofie Van Moll alle kinderen om 11 uur uitnodigen om de ballonnen los te laten. Wie zo'n ballon vindt en het kaartje terugstuurt maakt kans op een gratis weekend in de badstad. Door een hevige stormwind zijn vorig jaar vredesballonnen tot in Frankrijk en Duitsland gewaaid. Voor de kinderen wiens ballon het verst vliegt is eveneens een verrassing weggelegd.

Loop van de Bevolking

Meer informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens vind je HIER

Voormalig journalist overleden

Een voormalig journalist uit Knokke-Heist, Antoine de Guchteneire, is na een periode van ziekte in Sint-Niklaas overleden. Hij was 71. Tot hij met pensioen ging was de Guchteneire lokaal correspondent voor Het Volk en het Brugsch Handelsblad en dit gedurende bijna 20 jaar. Tijdens z’n loopbaan had hij ook aandacht voor het grensoverschrijdende nieuwsgebeuren. In Sluis leverde hem dat de jaarlijkse persprijs op. De begrafenis gebeurt komende dinsdag in familiekring in het crematorium van Lochristie.

Autohaven Zeebrugge geremd na 40 jaar dolle groei

De recessie tekent zich de laatste weken ook steeds meer af in de haven van Zeebrugge. De verminderde koopkracht doet de handel in nieuwe wagens wereldwijd fors teruglopen. Gezien onze kusthaven de draaischijf is voor de in- en doorvoer van nieuwe auto’s is de veranderde economische realiteit op de immense parkings duidelijk merkbaar. Massa’s nieuwe wagens raken voor zowat alle bestemmingen niet verkocht en blijven dus onverscheept in Zeebrugge wachten op betere tijden. Het is dit jaar trouwens precies 40 jaar geleden dat door het toenmalige Townsend Thoresen de eerste exportcars werden verscheept naar Groot-Brittannië.

This is a shop for local people, there's nothing for you here!

Ook als burgemeester Lonink van Terneuzen binnenkort coffeeshop Miami laat heropenen zullen gebruikers van verdovende middelen uit onze regio voor een gesloten deur staan. Het heropenen zal namelijk onder voorwaarden gebeuren. Zo zouden enkel klanten uit Zeeland er mogen komen. De Oost-Vlaamse gouverneur Denys is daar alvast zeer blij mee. Op die manier zou namelijk een einde komen aan het drugstoerisme uit ons land en Frankrijk. De vraag is echter of men andere Europeanen wettelijk wel de toegang tot een winkel kan verbieden. De beslissing in Terneuzen doet denken aan de Britse sitcom “The League of Gentlemen” waar de Halloween-freakische uitbaatster van de winkel in Royston Vasey het vreemde would-be klanten snel duidelijk maakt: “This is a shop for local people, there's nothing for you here!”

30.10.08

Meer controle op hangjongeren in Ramskapelle

Het nieuwe speelpleintje in Ramskapelle wordt door de Politie en de dienst Preventie in Knokke-Heist extra in het oog gehouden. Bij de heraanleg van de Ramskapellestraat zijn een aantal speeltoestellen geplaatst op het terrein tussen de kerk en de villawijk Biezenmaat. De toestellen zijn bedoeld voor kleine kinderen, maar oudere jeugd heeft de toestellen uit de funderingsblokken getrokken. De hangjongeren hebben onlangs ook ruiten stukgegooid van leegstaande woningen en vuilniszakken leeggestrooid. Het gemeentebestuur vraagt, dat ook ouders en omwonenden de nodige sociale controle uitoefenen.

Tim en Dries in Scharpoord ‘Ter Bescherming van de Jeugd’

Volgende week vrijdag zijn “Ter Bescherming van de Jeugd” aan zet in Scharpoord met hun debuutvoorstelling 'Het beste van'. Dit zogeheten power-cabaret gaat over twee vrienden onafscheidelijk als twee met super-glue gelijmde plankjes. Tim is verbaal sterk en Dries heeft een fantastische mimiek. Ze bundelen hun competenties en tasten de grenzen van het cabaret af. Ze nemen daarbij de aanwezigen mee in hun eigenzinnige absurditeiten. Vrijdag drijven ze verfijnd de spot met alles: van mossels en hoofdsteden tot poëzie en verbrandingsovens. Het duo is alvast niet aan z’n proefstuk. Eerder dit jaar won 'Ter Bescherming van de Jeugd' onder andere het prestigieuze Leids Cabaretfestival.

Toegang: add: 10 EUR; vvk, studentenkaart en 55+: 7,50 EUR; Uitpas en CJP: 5 EUR

Oppositie-wethouder laat op zich wachten in Sluis

In Sluis laat de benoeming van een vierde zogeheten “oppositie-wethouder” nog even op zich wachten. Ondertussen wordt oud-burgemeester Cees van Liere als bemiddelaar aangesteld. Hij was burgervader in onze buurgemeente van 1995 tot 2001. Zijn taak is het om de bestuurlijke verhoudingen in Sluis te herstellen. Vermoedelijk zal dit leiden tot het herschrijven van het bestuursakkoord en een eventuele herschikking van portefeuilles. Of er dan uiteindelijk toch een vierde wethouder wordt aangesteld blijft onduidelijk. In dat verband moeten namelijk ook nog een aantal zaken juridisch worden uitgezocht.

Overval op hoog-bejaard koppel in Knokke

Donderdag is in de Kustlaan in Knokke een hoog-bejaard koppel overvallen door verschillende mannen. Toen de 87-jarige bewoner en z’n vrouw na het boodschappen doen thuiskwamen werden ze in de parkeerkelder van hun gebouw opgewacht door een drietal mannen. Deze verklaarden dat ze in het gebouw waren voor het uitvoeren van een dioxine-onderzoek. Ze boden aan om te helpen de boodschappen tot bij het appartement dragen. Van zohaast de deur open was werd het bejaarde echtpaar naar binnen gesleurd. De man werd verplicht in het appartement de kluis open te maken. Daarna zijn de mannen met de buit verdwenen. De bejaarde man is er nog wel in geslaagd om in de hand van een van de overvallers te bijten en z’n gezicht met z’n nagels toe te takelen. Een speuractie is aan de gang. Het echtpaar verkeert in shocktoestand.

Kenny Jones in Thailand overleden

Een jonge inwoner van Knokke-Heist is in Thailand gestorven. Kenny Jones, zoon van Freddy en Mariane Jones-Bisschop, kwam om het leven tijdens een vakantie in het Aziatische land. Volgens het politiehoofd Major Sureeya in Pattaya werd het levenloze lichaam van Kenny Jones dinsdagmorgen aangetroffen nabij de oude pier in de populaire Thaise badplaats. Hij was gekleed in een jeans, een wit hemd en had nog wat geld op zak. Naast hem werd ook z'n rugzak aangetroffen. De politie zegt dat er geen verdachte omstandigheden konden worden vastgesteld. Een post mortem zal de komende uren worden uitgevoerd. De onfortuinlijke stadsgenoot was reeds geruime tijd aan de slag voor het baggerbedrijf Jan De Nul in het Saoudische Dammam. Tussen het harde werk door ging de 27-jarige Knokke-Heistenaar regelmatig met vrienden op reis naar het Verre Oosten. Afgelopen zomer bracht Kenny Jones nog tijd door in de badstad. Het verlies heeft z’n familie en vrienden zwaar aangeslagen. Z’n ouders zetten hun actie “Duizend Vlaggen Voor Duizend Levens” nu dan ook verder ter nagedachtenis van Kenny.

Op de foto: de Pier in Zuid Pattaya waar het stoffelijk overschot van Kenny Jones werd aangetroffen.

Sneeuw in de polder

Ondanks de dichte bekabeling en de mogelijkheid satellietuitzendingen te ontvangen zijn er in het buitengebied rond Knokke-Heist toch nog een aantal gezinnen die via de antenne tv kijken. Eerder verloren deze mensen reeds de Nederlandse zenders. Begin volgende week ontvangen ze op hun toestel enkel nog het residu van de big bang: sneeuw dus. Maandag stopt namelijk ook de VRT met de analoge uitzendingen. Mensen in het buitengebied, die via de ether naar de tv willen blijven kijken, zullen een DVB-tuner moeten aanschaffen. Die heb je al vanaf zo’n 50 euro. Je ontvangt er de twee VRT-zenders mee, en binnenkort ook de plus-versies daarvan. De beste keus in de polder voor wie vrij zicht op het zuiden heeft is evenwel satelliet tv. Met een installatie van zo’n 100 euro haal je via Astra 1 meer dan 100 Europese tv zenders in huis, waaronder ook BVN, het Beste van Vlaanderen en Nederland. Heb je 200 euro te besteden voeg er dan Astra 2 aan toe. Dan zie je gratis ook alle Britse kwaliteitstelevisie; meer dan 100 BBC, ITV en filmzenders. Wie werkelijk in het buitengebied VTM wil zien is echter aangewezen op TV Vlaanderen, en moet maandelijks een kleine bijdrage betalen.

Tweejaarlijks feest 70-plussers in Knokke-Heist

Op maandag 17 en dinsdag 18 november trakteert Knokke-Heist de 70-plussers van de gemeente naar tweejaarlijkse gewoonte op een speciale voorstelling. ‘Het Feest van de 70-plussers’ staat staat ook dit keer weer bol van zang, humor en amusement. Alle inwoners van 70 jaar of meer worden gratis uitgenodigd naar een klasse optreden in het Casino. Nieuw dit jaar is de avondvoorstelling. Zoals gewoonlijk verzorgt Connie Neefs de presentatie en brengt daarnaast zelf ook enkele liedjes. De avond wordt verder vorm gegeven met de meezingers van Jo Vally en Steve Ryckier. Daarnaast treden ook pianist Eric Devos en het showballet Generation Next aan. Het humoristisch acrobatenduo Diddi und Tilly uit Keulen vormt de kers op de taart. Met een combinatie van acrobatiek, mime en bewegingstheater trakteren deze twee lenige artiesten het publiek op adembenemende kunsten. Het feestgebeuren wordt georganiseerd door het Cultuurcentrum in samenwerking met de Seniorenraad. Vrijwilligers uit de Seniorenraad werken actief mee aan de realisatie.

Wereldpremière “Kind met Vlieger” in Scharpoord

Zaterdagavond 8 november pakt Scharpoord weer uit met een cultureel hoogstandje. Dat gebeurt in het kader van het Concertenfestival. Het symfonisch orkest « Nuove Musiche » onder leiding van Eric Lederhandler brengt dan beroemde concerto's voor piano en orkest van Beethoven en Tsjaikofski. Diezelfde avond vindt ook een wereldpremière plaats. Het gaat om de compositie 'Kind met Vlieger' geschreven door Jacques Maertens; eredirecteur van deKunstAcademie. Het stukt vertelt het verhaal van kinderen die op het strand spelen met hun vlieger. Net als de muziek maken die de meest grillige kronkels, gedragen door de wind .


Cultuurcentrum Scharpoord, zaterdag 8 november 20.30u.
Kaarten: standaard: 15.00 € uitpas: 12.00 €

Cavalia is Knokke-Heistse lessen niet vergeten

Het uitwerken van speciale formules met bedrijven en de middenstand onder impuls van de gemeente Knokke-Heist is voor Cavalia alvast niet een eenmalig experiment geworden. Het paardenspektakel past een en ander nu eveneens toe in de Portugese hoofdstad. Net als in de badstad werden zopas ook de plaatselijke kinderen uitgenodigd om een show bij te wonen. Daarbij was de bekende soap-actrice Rita Pereira present om 90 leraars en 970 kinderen van tussen de 6 en 15 jaar te verwelkomen. Meteen werd ook aangekondigd, dat Cavalia nog tot 9 november in Lissabon blijft. Daarna is het Spaanse Valencia aan de beurt. Merkwaardig is volgens de Portugese kranten ook, dat de mensen ondanks de crisis, in dichte drommen voor dure plaatsen kiezen bij het paardenspektakel "alsof ze voor een avond uit de problemen van de wereld willen wegvluchten".

Oplichtster blijft gedupeerde Knokke-Heistenaars in de maling nemen

Een 53-jarige, die in Brugge terecht staat voor grootschalige oplichting, is niet komen opdagen op haar proces. De vrouw troggelde een 7-tal jaren geleden heel wat Knokke-Heistenaars miljoenen oude Belgische franken af. Met het geld moest men zogezegd de miljarden van de familie De Clerck loskrijgen uit de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat. Om het vertrouwen van haar slachtoffers te winnen, ensceneerde de vrouw telefoontjes met de familie De Clerck en hooggeplaatste magistraten die zogezegd met het consignatiedossier bezig waren. De aanklager eist vijf jaar cel. Het proces wordt op 10 november hervat.

29.10.08

Preventieve controle op tram en bus

De politie zal vanaf volgend jaar in heel de provincie preventieve controles uitvoeren op trams en bussen. Daarover hebben De Lijn, de diverse politiezones en de West-Vlaamse Politieschool een akkoord bereikt. In augustus hebben studenten van de Politieschool reeds gecontroleerd op en rond de tram tussen Knokke-Heist en De Panne. Ze maakten mensen attent op gauwdiefstallen en wezen op gevaarlijke situaties. Het experiment was meteen een succes zodat het nu wordt uitgebreid. Het zullen opnieuw student-politieagenten zijn die bij de controles worden ingezet.

64ste verjaardag Bevrijding Knokke-Heist

Zaterdag wordt de 64ste verjaardag herdacht van de Bevrijding van Knokke en Heist door Canadese troepen. De herdenking omvat een bloemenhulde om 9u op het Verzetsplein en een herdenkingsdienst opgeluisterd door een Canadese piper en het koor Amaryllis onder leiding van Jan Baert. Daarna staat ook een bezoek aan het Canadees militair kerkhof in Adegem op het programma. Wie deze plechtigheid wil bijwonen kan mee met de bus, zolang er plaatsen vrij zijn. Op zondag 2 november rond 17 uur komt verder de bevrijdingsmars aan en wordt ook op het burgemeester Frans Desmidtplein een bloemenhulde gehouden.

Lippens steekt stoelen niet langer onder stoelen of banken

Eén spreekwoord wordt bij de gemeente in Knokke-Heist zeker nooit gebruik. Het gaat om het gezegde: “Ik heb geen stoel meer om op te zitten”. Na een vraag van Open-VLD raadslid Frank Naert blijkt namelijk dat het gemeentebestuur de laatste jaren “3400 stoelen van allerlei pluimage heeft aangekocht”. Vorige week stonden trouwens nog maar een keer “stoelen” op de agenda van de gemeenteraad. Het ging om 26 stoelen voor de brandweer. Stevige exemplaren voor een stevig bedrag van 24.000 euro. Heel wat raadsleden vroegen of het niet wat goedkoper kon. Burgemeester Lippens heeft nu beloofd de hele stoelenkwestie te laten uitpluizen. Dat vonden de raadsleden prima. Want, een ander spreekwoord zegt “Als de stoel niet past, moet de tafel worden aangepast”, en dat zou wéér geld kosten.

Zie de led schijnt door bomen

Bij verschillende handelaars in Knokke-Heist staat momenteel een kaarsconstructie in de etalage. Het gaat om een bijzonder initiatief van de Raad voor Lokale Economie. Daarbij krijgen de handelaars de kans om met zo’n kerststuk hun gevel tijdens de eindejaarsperiode stijlvol te decoreren. Het gaat om een doorzichtige cilinder die verlicht is met rode leds. Het geheel zit in een stevige pot en is afgewerkt met een grote vlam en dennentakjes in kunststof. De Raad voor Lokale Economie is van oordeel dat een en ander mooi zal ogen in het straatbeeld mochten alle handelaar zo'n constructie voor hun deur plaatsten.

Sportraad wacht op kandidaturen Sporttrofeeën

De sportraad in Knokke-Heist bereidt zich momenteel voor op het jaarlijks toekennen van de diverse sporttrofeeën. De verkiezing zal gebeuren op 10 januari. Daarom vraagt de sportraad om zo snel mogelijk de kandidaturen in te sturen. Om in aanmerking te komen moet de informatie over de gegadigden ten laatste op vrijdag 28 november afgetekend toekomen bij de Stedelijke Sportraad. In de badstad worden jaarlijks een hele reeks sporttrofeeën uitgereikt. Naast de titels sportvrouw en sportman van het jaar worden ook de meeste beloftevolle jongere en de meest verdienstelijke sportclub gelauwerd. Tenslotte worden tevens de “laureaat en de dragers van de gouden en zilveren medaille van sportverdienste” gekozen.

Stiltewandeling in Natuurpark Het Zwin

Komende zaterdag wordt in Het Zwin bij valavond een begeleide “Stiltewandeling” georganiseerd. November en december zijn de laatste maanden van de najaarstrek. In die periode komen nog veel vogels aan in het Zwin om er de wintermaanden door te brengen. Tijdens de 'stiltewandeling' volgen de deelnemers echter de slaaptrek van de vogels. Bij zonsondergang trekken immers duizenden ganzen, eenden, wulpen en vele andere soorten vanuit de polders naar het Zwin. Daar brengen ze op de grote veilige plassen dan de nacht door. Het luchtverkeer naar het Zwin leidt soms tot een indrukwekkende 'avondspits'. Het vertrek van de stiltewandeling is om 16u bij de hoofdingang van Het Zwin. Honden zijn bij deze wandeling niet toegelaten.


Prijs: 6-11 jaar: € 4,20; vanaf 12 jaar: € 7,20; 60+: € 6,40

Waar: de hoofdingang van het Zwin. Graaf Léon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist

Org./info: provinciedienst NME (PNZwin – 050 60 70 86)

Lijk duiker geïdentificeerd

Het lijk van de duiker, dat afgelopen weekend in Zeebrugge aan de voorsteven van het roll-on/roll-off vrachtschip Norstream aangetroffen werd, is geïdentificeerd. Het gaat om de 52-jarige Bernard Fochesato uit het Noord-Franse Duinkerke. De man werd sedert 28 september vermist. Op dat moment was hij samen met vrienden op 30m diepte bij de Zuid Sandettie een wrak aan het onderzoeken zo'n 26 km voor de kust van Calais. Bij de etapsgewijze terugkeer naar de oppervlakte zou de nochtans zeer ervaren duiker op een diepte van zo’n 6m moeilijkheden gekregen hebben. Daarna is hij meegesleurd door de stroming, waardoor z’n stoffelijk overschot uiteindelijk in het vaarpad van de Zeebrugse veerboot is terechtgekomen. Het slachtoffer was getrouwd en had twee kinderen.

28.10.08

Van der Hooft nieuwe voorzitter Open-VLD in de badstad

Gemeenteraadslid Kathleen van der Hooft is unaniem verkozen tot nieuwe voorzitter van de Open-VLD in Knokke-Heist. Ze volgt Luc Devlieger op, die ruim 13 jaar aan het hoofd stond van de afdeling. De nieuwe voorzitter heeft een ruime politiek ervaring. Ze is bijna 20 jaar gemeenteraadslid en was 12 jaar lang OCMW voorzitter in de badstad. Daarnaast kan ze ook bogen op 6 jaar in de provincieraad, een jaar als parlementair en 4 jaar als nationaal voorzitster van de Open-VLD Vrouwen. De bestuursvergadering van de partij verkoos verder Michel Demilie tot secretaris en Marnix De Knaep tot penningmeester.

Containertrafiek doet het goed in Zeebrugge en Antwerpen

De havens van Zeebrugge, Oostende, Antwerpen, en Gent lieten in het derde kwartaal samen een algemene trafiekgroei van 5,1 procent optekenen in vergelijking met het derde kwartaal van 2007. Zeebrugge afzonderlijk kende echter een terugval van 1,8 procent. De totale overslag nam het sterkst toe in Oostende, waar de groei liefst 14,6 procent bedroeg. Op het vlak van de containerverhandeling steeg de omzet in Zeebrugge echter met 4 procent. Sterkste stijger voor de containertrafiek was Antwerpen met 6,50 procent.

Crisis zet banen op de tocht in Zeebrugge

Volgens de vakbonden zal CdM Zeebrugge vanaf april volgend jaar geen wagens meer ombouwen voor General Motors Europe. CdMZ is een dochterbedrijf van Cobelfret. Door het wegvallen van het order staan de jobs van 20 arbeiders en 7 bedienden op de tocht. Er is een procedure opgestart voor collectief ontslag. Momenteel voert CdMZ in in onze kusthaven ombouwwerken uit aan de bestelwagens Vivaro die in het Britse Luton worden geproduceerd voor de Europese markt. Het contract liep aanvankelijk tot 31 december maar het is met drie maanden verlengd. Bij CdMZ in Zeebrugge werken in totaal 20 arbeiders en 14 bedienden. Naast dit personeel zouden er volgens de vakbonden ook gevolgen kunnen zijn voor de werknemers op de kaaien.

Canadees Wandelweekend

Zaterdag en zondag wordt in Knokke-Heist de Canadaweek 2008 op een sportieve wijze afgesloten met het traditionele Wandelweekend. Er zijn diverse afstanden uitgewerkt. De start- en aankomstplaats voor alle tochten bevindt zich in een verwarmde tent op het Verweeplein. De wandelroutes zijn volledig bewegwijzerd en onderweg zijn rust- en controleposten voorzien. Zaterdag is er de Monumententocht. Zondag volgt de absolute hoogdag met de 35ste Bevrijdingsmars tussen Hoofdplaat en Knokke. Er kan ook een mini-versie gewandeld worden. De aankomstcontrole sluit om 18 uur. Voor het eerst wordt ook in Canada de Bevrijding van Knokke en Heist herdacht. Op 1 november zullen soldaten van de Glens er 433 km afleggen tijdens een gestaffelde mars in gevechtskledij. Dat gebeurt omdat de vierbaansweg “Highway 43” de naam van het regiment krijgt dat onze badstad heeft bevrijd.


Meer informatie vind je op de website van de Canadezenmars

Juwelendieven veroordeeld.

De correctionele rechtbank in Brugge heeft dinsdag celstraffen tussen 7 jaar en 6 maanden uitgesproken voor de leden van een inbrekersbende en hun helers. De 12 leden van de bende werd beticht van meer dan 200 inbraken aan de kust. Ondermeer sloegen de dieven hun slag in Knokke-Heist, Blankenberge en Oostende. De bende handelde steeds per twee of per drie. Een van hen stond op de uitkijk terwijl de anderen de woningen doorzochten. Daarbij hadden ze bijzondere aandacht voor dure juwelen. Ondertussen hielden ze telefonisch contact. De politie kwam de bende op het spoor door telefoontap. Een aantal betichten werd ook herkend bij middel van veiligheidscamera's. Er boden zich 260 burgerlijke partijen aan. De buit van de diefstallen werd verkocht. Een deel van de winst werd ondermeer naar Algerije versluisd.

Sociale Economie Campus opent officieel

Op zaterdag 8 november wordt in de badstad de Sociale Economie Campus officieel in gebruik genomen. De voorbije maanden werd het bijgebouw van de voormalige Visserijschool in de Kursaalstraat in Heist omgevormd tot een site waar op termijn een verzameling sociaal gericht werkplaatsen en activiteiten een vaste stek krijgen. De nieuwe campus herbergt momenteel reeds de Kringloopwinkel en de Strijk- en Versteldienst. Naar aanleiding van de ingebruikname zal op het domein een partytent opgesteld worden. Iedereen is er op 8 november ’s namiddags van 14 tot 16u welkom. Onder meer wordt een tekenwedstrijd voor de jeugd en een quiz voor volwassenen gehouden. De folkloristische vereniging De Sloepe zorgt voor de ambiance.

Oppositie-wethouder moet Sluis weer bestuurbaar maken

De gemeenteraad van Sluis hoopt de gemeente weer bestuurbaar te maken door een vierde wethouder aan te stellen. Dat moet een eind maken aan het geruzie in het huidige college. Als straks ook de oppositie een wethouder levert, wordt er meer draagvlak verwacht voor de beslissingen van het college. Dat is de uitkomst van spoedberaad dat de zes fractievoorzitters maandagavond hebben gehouden in onze buurgemeente. De aanstelling van een extra wethouder gaat het financieel benarde Sluis flink wat kosten. “Maar”, zegt raadslid Joop Wielakker, “ het kost ons nog veel meer als Sluis niet goed wordt bestuurd”. De oppositiepartijen CDA, VVD en Gemeentebelangen presenteren donderdag hun gezamenlijke kandidaat-wethouder.

Beste gastheer is gastvrouw in Knokke-Heist

In de zoektocht naar de “beste gastheer van het jaar” in een Belgisch restaurant is de lekkerbekkengids GaultMillau in Knokke-Heist op de beste “gastvrouw” gestoten. Het gaat om Evy Van den Berghe-Robbyns van de Jardin Tropical, het restaurant in de Zwaluwstraat op de rand van Knokke en het Albertstrand. Evy Van den Berghe werd gelauwerd voor “de kwaliteit van de ontvangst en bediening, plus de bekwaamheid en vriendelijkheid”. Samen met haar man Christophe begon Evy 14 jaar geleden met het klasserestaurant, dat ondertussen wijd en zijd naam heeft gemaakt voor “Gastronomie met de hoofdletter”. Het restaurant scoort 16 punten op 20 bij GaultMillau. De Jardin Tropical heeft trouwens ook een Michelinster. Bij GaultMillau verloren sommige toprestaurants in onze regio trouwens ook punten. Dat was het geval voor De Karmeliet in Brugge en ’t Molentje van Danny Horseele, dat naar Herdersbrug verhuisde. Beide restaurants zakten van 18 naar 17 punten.

27.10.08

Kuo Lung Heist in Slovenië

Vijf leden van de Ju-Jitsu vereniging Kuo Lung Heist mochten onder leiding van Nationale Bondscoach Jean Vanhaeverbeke zopas ons land vertegenwoordigen op de European Challenge Cup in het Sloveense Dobova. Ook andere topfighters uit landen zoals Rusland, Frankrijk, Italië, Zweden, Denemarken, Polen, Oostenrijk, Croatie, Montenegro en Slovenië waren present. Na een dag van hoogstaande gevechten bleven ook voor de Knokke-Heistenaars de resultaten niet uit. Yaron Guns pakte een verdiende derde plaats bij de Beloften -73Kg, Maxime T'Jonck mocht eveneens het brons meebrengen bij de Beloften -60Kg. Stefanie Wauters moest zich na het verlies om de 3de plaats tevreden stellen met een 5de ranking en Giovanni De Vent, die gekwetst was aan de knie, behaalde een 7de plaats in zijn categorie. Voor de andere leden van de VJJF was er ook een heel verdienstelijke zilveren medaille voor Yazid Dalaa en Wendy Driesen bij de Duo-Games Mix Seniors en een 7de plaats voor Mimoun Essoubhi (Senior -85Kg).

Jongeman uit Knokke-Heist overleefde aanrijding met tram

Een man van 20 jaar uit Knokke-Heist heeft een aanrijding door de kusttram overleefd. Dat heeft de politie van de zone Bredene/De Haan maandag meegedeeld. Ondanks het verbod stak de jongeman met z'n fiets ter hoogte van de tramhalte 'Bredene aan zee' de sporen over. Hij zag daarbij de aankomende tram niet. De bestuurder claxonneerde nog maar kon een aanrijding niet vermijden. De jongeman viel tussen de twee sporen en kwam er met enkele schaafwonden vanaf. Dat is waarschijnlijk te danken aan de zachte rubberen neus waarmee de kusttram tegenwoordig is uitgerust. Bij frontale aanrijdingen worden alle hindernissen op de sporen naar de zijkanten weggeduwd.

Diensten.net in de lente naar Sociaal Huis

Het dienstenchequebedrijf diensten.net in Knokke-Heist bereidt momenteel al de verhuis voor naar Heulebrug. In de lente van volgend jaar zal het bedrijf z’n intrek nemen in het Sociaal Huis. Daar zullen dan aantrekkelijke kantoren en betere parkeermogelijkheid voorzien zijn. Ook zal er meer personeel worden ingezet. Vanaf volgende week wordt trouwens bij het diensten.net ook een consumentencoach in dienst genomen. Zo zullen klanten en personeel nog beter begeleid en ingelicht worden. Diensten.net werd vier jaar geleden opgericht in de Piers de Raveschootlaan door PWA-ambtenaar Patricia Aelbrecht. Het bedrijf is ondertussen enorm gegroeid en telt nu 28 poetsvrouwen en 187 klanten.

Ziekenhuisarchitect wint prijs voor Chinees Congrescentrum

BURO II, dat in Knokke-Heist de architectuurwedstrijd won voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis, sleepte zopas op het World Architecture Festival in Barcelona een prestigieuze prijs in de wacht. Het Roeselaarse architectenbureau werd gelauwerd voor het project ‘Baiyun International Convention Centre’ in China. Het bekroonde ontwerp betreft een congrescentrum van in totaal 300.000 m². Het omvat drie gebouwen met auditoria voor 2.500, 1.000 en 500 personen. De twee gebouwen aan de buitenkant zijn ook hotels met elk ruim 500 kamers. In het interieur smelten de westerse en Chinese cultuur samen.

Einde binnenlandse vluchten in Nederland brengt vliegveld Knokke in herinnering

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE.

Knokke-Heist gaat werk maken van extra schuilhokjes

Omdat bij de nieuwe tramhalte aan het Heldenplein in Heist en ook bij tal van bushaltes geen schuilhokjes voorzien zijn heeft Open VLD-raadslid Kathleen van der Hooft terzake geïnterpelleerd. Burgemeester Lippens heeft nu beloofd er “in samenspraak met De Lijn werk van te maken”. De bedoeling is dat minstens bij een tiental drukke haltes in de badstad extra schuilhokjes voorzien worden. Onder meer wordt gedacht aan de bushaltes bij de stations van Knokke en Heist. De Lijn komt met 75 procent tussen in de kosten. Uit eerdere gesprekken tussen de Dienst Toerisme en De Lijn blijkt ondertussen dat de trammaatschappij wel de plaatsing van een schuilhokje bij het Heldenplein voorziet. Waarom het loketpunt er staat en het schuilhokje niet is echter een raadsel.

Reusachtige Sovjethelikopter via Zeebrugge terug naar Rusland

In Zeebrugge wordt een reusachtige voormalige Sovjet-helikopter met een zeeschip terug op transport gesteld naar Rusland. De gigant is vrijdag aan boord van het binnenvaartuig Risky vanuit het Waalse Amay verscheept naar onze kusthaven. ’s Werelds grootste helikopter is 34m lang, ruim 6 meter breed en weegt 30 ton. Het toestel mag echter al jaren niet meer vliegen binnen de Europese Unie. Het tuig is eigendom van het bedrijf Skytech. Internationaal worden dergelijke helicopters onder meer gebruikt om bosbranden te bereiken. Ook door de UNO worden ze ingezet voor hulpverlening. De helikopters kunnen onder zich namelijk een extra last van 20 ton hijsen.

Voetbal in de Regio

De voetbalzondag leverde in onze regio flinke winst op voor VVWestkapelle en verlies voor Knokke en Heist. In Eerste Provinciale moest FC Knokke op verplaatsing met 2-0 de duimen leggen tegen Sporting West Harelbeke. Knokke staat met 14 punten op de 7de plaats in de rangschikking. In Derde Provinciale B zorgde VV Westkapelle in de Molenhoek voor een stunt door in het regionale derby met 6-0 te winnen van Lissewege. In de uitwedstrijd tegen Sijsele werd het een afgang voor FC Heist. De ploeg verloor met 6-1. VVW staat nu 5de met 17 punten. Heist legt beslag op de 6de plaats met 16 punten. In Vierde Provinciale B ging het ondanks de regen weer beter met Zeebrugge Zeehaven. Op eigen terrein won de ploeg met 2-1 van Zwevezele. De wedstrijd van Moerkerke tegen Oedelem eindigde op 1-1 gelijkspel. Moerkerke staat met 12 punten 5de in de rangschikking. Zeebrugge vinden we terug op de 10de plaats met 9 punten.

26.10.08

Lichaam duiker aangetroffen in Zeebrugge

Aan de voorsteven van het roll-on/roll-off vrachtschip Norstream van de rederij P&O werd zaterdagnamiddag het levenloze lichaam van een duiker aangetroffen. Dat heeft het parket in Brugge zondag bekend gemaakt. Het lichaam was al in staat van ontbinding. Het slachtoffer droeg een duikerspak en een duikershorloge. Een autopsie en speurwerk door de gespecialiseerde cel verdwijningen van de federale politie moeten het lichaam identificeren. Volgens het Brugse parket werd even gedacht aan een duiker die een tijdje geleden vermist raakte in het Noord-Franse Calais. Maar onderzoek door een wetsdokter heeft dit snel uitgesloten. Verder is het ook zo dat de Norstream wordt ingezet op de regelmatige route tussen Zeebrugge en de noordelijke Britse haven Teesport.

Schipper Thalassa dient zwaar klacht in

“Na de angst is het nu de woede” zei schipper Jan Ackx zaterdag in het Franse Cherbourg. Z’n vaartuig Z63 Thalassa was donderdag aangevallen door een 15-tal Franse vaartuigen. “We gaan het er niet bij laten”, aldus de Heistenaar. Hij is van plan klacht in te dienen wegens “agressie en bendevorming”. Hij wil dat doen bij de Europese Commissie, de Franse Staat en de Belgische overheid. Van de aanval op het Zeebrugse vaartuig heeft hij foto’s kunnen nemen. Daarop zijn verschillende vaartuigen herkend uit de havens Barfleur, Port-en-Bessin en Saint-Vaast-la-Hougue. Voor wie de geschiedenis kent is dat laatste dubbel pijnlijk. Het waren namelijk Heistse vissersvaartuigen die eind mei en begin juni 1940 op risico van hun leven vissersgezinnen uit Saint-Vaast-la-Hougue hielpen ontsnappen naar Engeland. De gedupeerde Belgische vissers voelen zich inmiddels gesterkt door Béatrice Harmel, secretaris generaal van het Regionaal Visserijcomité in Basse-Normandie. “De Belgische vaartuigen hebben hier historische rechten. Ze mogen het hele jaar door schelpen vissen, dag en nacht en zonder quotabeperking, vanaf 6 mijlen buiten de kust. Probleem is dat er binnen de 6 mijl voor de Franse vissers wel allerlei beperkingen zijn”. “Jan Ackx is hier vorig jaar aangekomen, en heeft zich bij het regionaal comité aangemeld en houdt zich aan onze reglementen, alhoewel hij daartoe niet verplicht is”, aldus nog Béatrice Harmel.

Glens uit de Eerste Oorlog herdacht in nieuwe film

Vandaag (zondag) hebben kranten het in het Canadese Ontario over het offer dat de Glens brachten in Vlaanderen in de Eerste Wereldoorlog. Dat gebeurde naar aanleiding van de onlangse release van de nieuwe Canadese film getiteld "Passchendaele". Het waren in 1944 eveneens de Stormont, Dundas and Glengarry Highlanders die Knokke en Heist bevrijdden. Over de inzet van de Glens in de Eerste Wereldoorlog lees je vandaag meer op de website van de Canadezenmars.