25.10.13

Running Team Knokke-Heist loopt de 40-ste Canadese Bevrijdingsmars

Sportvereniging Running Team, onder voorzitterschap van Jacques Danneels, houdt elk jaar van een uitdaging. De 33-km lange Bevrijdingsmars, van Hoofdplaat naar Knokke-Heist, wordt ook dit keer door de leden niet gewandeld maar gelopen. Kwestie van de vorm erin te houden. Dit jaar wordt het echter een heel specifieke herdenkingstocht. In samenwerking met het For Freedom Museum K-H en Het Canada-Comitée K-H onder  leiding van vroegere Schepen Danny Lannoy en secretaris Cnoc is Ier , Dirk Overstraete, zullen de deelnemende leden uitgedost worden met een heel specifieke en herkenbare T-Shirt. De voorzijde van de T-Shirt is nl. bedrukt met de foto, genomen op 1 november 1944, van Corporal Francis Foley.
Francis Foley, was infanterist, radio-operator, bij The Stormont, Dundas & Glengarry Highlanders of Canada. De foto op de T-Shirt toont Cpl Foley voor de stoep van het nog steeds bestaande Hotel Boudewijn,, in de Lippenslaan te Knokke  op de ochtend van 1 nov. ’44.
Die morgen kon Foley na een helse tocht  van aan de oevers van de Schelde, gestart op 8 oktober ’44 onder  de codenaam “Operation Switchback”, eindelijk het heuglijke nieuws melden aan zijn overste: “ We made it” , Knokke was bevrijd. Deelgemeenten, Westkapelle, Ramskapelle en Heist volgden op 2 nov. ’44.
De rugzijde van de T-Shirt is bedrukt met de tekst :“Thanks to our Liberators”
Running Team wil op deze wijze , 69 jaar na de bevrijding een bijzondere hulde brengen
aan zij die vielen voor onze vrijheid en democratie.
Inderdaad een ganse generatie Canadese jeugd heeft zich tijdens WO-I en -II ingezet voor een vrij België, een vrij Europa. Velen hebben het verre Canada nooit meer terug gezien en liggen bv. begraven in Adegem. De duizend Canadese vlaggen die onze badstad, tijdens de Canadaweek tooien zijn een stille getuige van onze dankbaarheid: “We shall remember them”

Op de foto: Jacques Danneels, Schepen van Sport K-H Daniël De Vlamynck en Ex Schepen Danny Lannoy, in het bijzijn van Freddy en Danny Jones FFM