13.11.10

Stripnieuws in de grensregio

Op initiatief van de ‘Stichting Stripfestival Knokke-Heist’ werd in het weekend door striptekenaar Dirk Van der Auwera, alias D'Auwe, een workshop georganiseerd in hotel De Wielingen in onze buurbadplaats Cadzand-Bad. Aan de deelnemers vertelde de 42-jarige politieinspecteur uit Lier, dat striptekenen een ziekte is “die je nooit meer kwijtraakt”. In aanverwant nieuws werd kort tevoren in hotel De Dikke van Dale in Sluis door de bekende Pools-Belgische striptekenaar Kas de naar hem vernoemde hotelkamer geopend.

Resultaten kustonderzoek over info stormvloedrisico’s

De Gentse Universiteit heeft het onderzoek afgerond dat in september aan de kust gehouden werd naar de beleving, kennis en informatiebehoefte van de bewoners en verblijfstoeristen met betrekking tot stormvloeden en overstromingsrisico’s aan de Belgische kust. Met ruim 800 respondenten mag de enquête volgens student Wim Kellens een succes worden genoemd. Ook heel wat inwoners en tweedeverblijvers uit Knokke-Heist namen actief deel aan dit onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat 80% van de deelnemers aangeven dat de overheid onvoldoende communiceert over de problematiek. Liefst 90% wil meer informatie ontvangen. Daarbij wil de meerderheid meer informatie op het internet, op televisie of in brochures vinden. Een meerderheid wil de informatie op regelmatige basis, en niet enkel wanneer een dreiging acuut is. De resultaten van het onderzoek staan nu ook online. Men kan het rapport HIER downloaden.

Stormschade minder erg dan gevreesd

Het ziet er naar uit dat de storm de afgelopen uren aan onze Oostkust minder schade heeft aangericht dan gevreesd. Enkele boompjes, takken, advertentieborden, dakpannen en een werftoilet hebben in Knokke-Heist het loodje gelegd. Voor de kust werd de normale beloodsing tijdelijk geschorst. Sommige loodsen konden per helikopter aan boord gebracht worden van schepen die daar genoeg vrije dekruimte voor hadden. Kleinere vaartuigen kregen beloodsing via de radio. Op een gegeven moment lagen bij de Scheldemonding benoorden Knokke-Heist 16 schepen te wachten om naar Antwerpen te kunnen doorvaren.

12.11.10

OROnieuws nu ook in het Frans… en het Chinees

Dankzij ontwikkelingen van Google op het vlak van robotvertalingen kan het OROnieuws voor Knokke-Heist nu op een rudimentaire manier ook in andere talen gelezen worden. Dit kan ondermeer nuttig zijn als men een bepaald artikel wil doorsturen naar een anderstalige. De robotvertalingen zijn ver van perfect maar geven wel de kern van de zaak weer. De vertaling naar het Engels is eigenlijk naar het Amerikaans. Dat blijkt alvast uit de schrijfwijze. Voor de aardigheid hebben we ook vertalingen naar onder meer het Russisch en het eenvoudig Chinees voorzien. Wat er eenvoudig aan Chinees kan zijn, blijft evenwel een raadsel. Prettig is alvast ook de vertaling in het Afrikaans, de aan onze taal verwante boeretaal uit Zuid-Afrika. In de rechterkolom van de OROnieuwssite vind men vanaf nu een blokje waarin men de diverse vertalingen kan aanklikken. Veel plezier ermee.

Zoute Zoen ver van Knokke-Heist

Zonder dat er in Knokke-Heist een haan naar kraaide is in Antwerpen de Zoute Zoen 2010 bekend gemaakt. Dat is de Knokke-Heistse manuscriptenprijs voor jeugdboeken, waarmee in 1970 werd van wal gestoken. De badstad stelt er om de twee jaar een som van 12.500 euro als prijsgeld voor ter beschikking. Dit keer waren er blijkbaar 60 inzendingen. De vakjury koos unaniem ‘Over zee’ van de Gentse schrijfster Marleen Nelen uit als winnaar van de Zoute Zoen 2010. Daarnaast nomineerde de vakjury nog vijf andere manuscripten voor de Zoute Zoenpublieksprijs. Jongeren konden via www.zoutezoen.be zelf op hun favoriete manuscript stemmen. Daarbij werd ‘Regentijd’ van Kolet Janssen uitgeroepen tot winnaar met 750 stemmen.

Maand van de Trap in Knokke-Heist

November wordt bij het gemeentebestuur van Knokke-Heist de ‘maand van de trap’. Uit recent onderzoek blijkt immers dat meer dan de helft van alle volwassenen te weinig beweegt. Daardoor verhoogt het risico op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, kanker, overgewicht en diabetes. Om dit groeiend gezondheidsprobleem aan te pakken, stapt het gemeentebestuur van Knokke-Heist samen met het ziekenhuis van Knokke/Blankenberge mee in de beweegcampagne '10 000 stappen Vlaanderen'. Het is de bedoeling om alle personeelsleden aan te sporen de trap te gebruiken in de plaats van de lift te nemen. Ook met de fiets naar het werk gaan wordt aangemoedigd.

11.11.10

Sommige voetbalwedstrijden afgelast

Het Provinciaal Comité West-Vlaanderen heeft besloten tot een algemene afgelasting van voetbalwedstrijden voor de periode van 12 tot 18 november. Het gaat met name om de kampioenschaps- en de vriendschapswedstrijden van: reserven en jeugdvoetbal, bedrijfsvoetbal en het G-voetbal.

Europa wil kabeljauwvangst halveren

De Europese Commissie wil volgend jaar de kabeljauwvangst in de Noordzee en de Atlantische oceaan halveren. Eurocommissaris voor Visserij Maria Damanaki zegt op basis van gegevens van EU-experten zeer bezorgd te zijn over de situatie van een groot aantal visbestanden. Vooral het kabeljauwbestand baart haar zorgen. In totaal moeten voor 64 visbestanden de quota omlaag, terwijl ze voor 32 bestanden gelijk moeten blijven. Dat komt neer op een totale verlaging van 10 procent, ofwel 89.400 ton. Voor kabeljauw is een daling met 50 procent noodzakelijk. De EU-ministers van Visserij buigen zich eind deze maand over de aanbevelingen.

2000 Senioren op het Feest van de 70-plussers in Knokke-Heist

In de badstad hebben ruim tweeduizend senioren zich de voorbije dagen kostelijk geamuseerd tijdens het Feest van de 70-plussers. Naar tweejaarlijkse gewoonte nodigde het gemeentebestuur deze bevolkingsgroep uit op een speciaal feest in het Casino Knokke. De aanwezigen varieerden in leeftijd van 70 tot 103 jaar. Beide sessies waren gevuld met zang, show en amusement. Connie Neefs zorgde naast haar eigen repertoire ook voor een ode aan haar broer Louis Neefs, die 30 jaar geleden bij een ongeval om het leven kwam. Verder waren er optredens van het showballet Generation Next en Kristalleon uit Duitsland. Tenslotte bracht het zangtrio De Somebody´s herinneringen naar boven aan Frank Sinatra en de Beatles. Speciale gast was Frank Galan. Het goede verloop van dit evenement is te danken aan een grote schare vrijwilligers van de Seniorenadviesraad, de studenten van de Ter Duinen campus Heist, de brandweer en het plaatselijke Rode Kruis.

Cas Goossens interviewt Marieke van de Schipper

Volgende zondag heeft Cas Goossens weer één van z’n spraakmakende ontmoetingen met inwoners en 2e verblijvers in Knokke-Heist. Om 10.30u ontvangt namelijk Chris Lomme in het Antique Café. De actrice komt uit een artistiek nest. Haar ouders speelden namelijk in het amateurtoneel. Haar moeder was bovendien coloratuur-sopraan. Op 15-jarige leeftijd ging Chris Lomme naar de "academie" in Kortrijk, waar ze onder meer voordracht en muziek volgde. Op 16-jarige leeftijd debuteerde ze naast haar vader in "Antigoon" bij het gezelschap "De kruisbroeders". In 1956 trok ze naar het toen nog tweetalige conservatorium in Brussel om "Voordracht Toneel" zowel in het Frans als in het Nederlands te studeren. Haar doorbraak kwam er in 1959 met haar rol als Marieke in Schipper naast Mathilde (1955-1963), waar ze haar latere echtgenoot wijlen Nand Buyl leerde kennen. Ze werd vereeuwigd in het lied van De Kreuners: Verliefd op Chris Lomme: Cas Goossens begon zijn carrière bij de openbare omroep in 1960 als presentator van het Soldatenhalfuurtje en verhuisde daarna naar de radionieuwsdienst (,,de beste jaren van mijn leven''), vooraleer hij tot de VRT-top doorstootte. Allereerst als directeur van het secretariaat van de algemene BRT-directie en daarna als administratief generaal van de BRTN.


Zondag 14 november 10.30 uur Antique Café Lippenslaan. Toegang: 6 EUR Uitpas, CJP / 7 EUR +55 / 8 EUR (incl. drankje)

Auteur zoekt in Knokke-Heistse getuigen van Wereldoorlog II

In het kader van de research voor een fictief verhaal dat zich grotendeels afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog en met de Vlaamse kust als decor, is een Oostendse auteur op zoek naar enkele Knokke-Heistenaars die hem hun herinneringen aan de oorlogsperiode willen vertellen. Frank Ryon studeerde geschiedenis en schreef, als zoon van een oud-koloniaal, enkele jaren geleden ook reeds een boek met getuigenissen van Vlamingen in het toenmalig Belgisch Kongo.


Frank Ryon, Torhoutsesteenweg 1E, 8400 Oostende/Hazelaarsdreef 4 8300 Knokke-Heist.
E-mail: frank.ryon@oostende.be gsm: 0486 39 45 43

Zeebrugse car-carrier haalt vaartuigen uit de mottenballen

De Noorse rederij Wilhelm Wilhelmsen heeft een uitstekend derde kwartaal achter de rug. Wilhelmsen is via participaties in Wallenius Wilhelmsen Logistics (WWL) een belangrijke ro/ro-carrier, die ook in Zeebrugge zeer bedrijvig is. Volgens de Noren is het ro/ro-verkeer vanuit Azië naar Europa verdubbeld in vergelijking met het derde kwartaal van 2009. Vooral het high-and-heavy segment met onder meer landbouwmachines, bussen en andere grote voertuigen, deed het goed. Alle opgelegde autoschepen zijn intussen als gevolg daarvan weer aan de slag gegaan.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije periode in Knokke-Heist vind je HIER

Zeemansbonken Zingen in Scharpoord

Donderdag 18 november om 20 uur brengen vier zeemansbonken in Scharpoord plezierige verpozing met sketches en liedjes uit de vorige eeuw. Het gaat om de formatie '4 Beaufort', ook wel als '4BO4' of '4 Beaux Forts' omschreven. Ze pakken uit met zeemansliederen en meezingers zoals: 'Comment ça va', 'De lichtjes van de Schelde', 'Het plekje bij de zee', en 'Junge komm bald wieder'. Ook 'Akropolis', 'Parlez moi d'amour', 'Onder de Tettenbrug' en 'De Marie Louise' ontbreken niet in hun repertoire.


Organisatie: Davidsfonds Knokke

10.11.10

Storm doet innoverende straatreceptie in Heist uitwijken naar De Vierboote

Vrijdagavond staat bij de Raad voor Lokale Economie de feestelijke inhuldiging van het gebouw 'Moeder Babelutte' in de Kursaalstraat in Heist op het programma. Dat gebeurt om 19u in het kader van het project "innoverende straat". Het initiatief wil de samenwerking stimuleren tussen handelaars door het uitwerken van concrete scenario’s waarbij vernieuwing centraal staat. Wegens stormachtige weersvoorspellingen kan evenwel de feesttent niet worden opgezet. Bijgevolg zal de aansluitende receptie plaatsvinden boven het voormalige postgebouw, in De Vierboote, De Vrièrestraat 26 in Heist.

Dag van de Kunstuitleen ook in Knokke-Heist

Op zaterdag 20 november organiseert Kunst In Huis in al haar filialen voor de twaalfde maal de “Dag van de Kunstuitleen”. Dat gebeurt ook in Scharpoord Knokke-Heist. Kunst In Huis wil via deze Opendeurdag een nieuw publiek aantrekken, de diverse aspecten van haar werking in de kijker zetten en ook meer bekendheid krijgen voor haar dubbele opdracht. Want Kunst In Huis wil aan de ene kant via kunstuitleen de hedendaagse beeldende kunst bereikbaar maken voor een breed publiek, tegen een abonnementsprijs van 9€ per maand. Maar wil aan de andere kant ook de kunstenaars ondersteunen en hen een platform voor hun werk aanbieden. Kunst In Huis zal tijdens de “Dag van de Kunstuitleen” een aantal jonge kunstenaars aan het publiek voorstellen. Zo staat in Knokke-Heist een tentoonstelling van de 37-jarige kunstenaar Tanguy de Le Hoye op de agenda. Hij recycleert eenvoudige gebruiksvoorwerpen in glas en metaal tot kleurrijke assemblages met een hoog jaren ’60 gehalte. Met allerlei Keukengerei, van suikerpot tot spaghettischep, construeert hij evenwichtige samengestelde accumulaties waarin de gebruikte objecten hun functionaliteit verliezen maar toch herkenbaar blijven. Dit resulteert in robotachtige sculpturen. Daarnaast is er ook een vertoning van videowerk van Griet Teck. Verder kunnen de klanten van Kunst In Huis deelnemen aan het project “Familie in Huis” van Kristof Van Gestel.


Wie op zaterdag 20 november lid wordt van Kunst In Huis kan zich die dag gratis inschrijven, ipv 25€ inschrijfgeld te betalen.

Toch gewoon 11 novemberviering in Knokke-Heist ondanks storm

Op donderdag 11 november zal de herdenking van de Wapenstilstand ondanks de zware storm zo goed als mogelijk gewoon z'n beslag krijgen. Na de wake met vredespoëzie door jongeren en opgeluisterd met songs tegen oorlog en geweld door Willie Boy & Friends gaat de stoet met de Red Lion Pipeband naar het Heldenplein. Ook de ceremonie met bloemenhulde op het Heldenplein en het oplaten van de vredesballonnen blijft behouden. Mogelijks zal in Knokke door de stormwind het podium voor het Love en Peace concert van de Sue Price Partyband niet kunnen opgebouwd worden. Sue en Co hebben echter beloofd dat ze desnoods tijdens de openluchtreceptie hun songs uit de sixties en seventies gewoon akoestisch tussen de menigte zullen brengen. Hoe het allemaal zal aflopen? The answer will be blowing in the wind!

Ongerustheid rond Bon Jovi in Zeebrugge

In Zeebrugge heerst nogal wat ongerustheid over het optreden van de rockgroep Bon Jovi in juli volgend jaar. De vraag is of er wel voldoende faciliteiten zijn om op één dag 50.000 concertgangers op te vangen. Vooral aan parkeer- en kampeerplaats zal het ontbreken. Havenbedrijven zullen alvast gevraagd worden om hun parking op zondag 24 juli ter beschikking te stellen. Ook zal met de NMBS nog onderhandeld worden over het inleggen van extra treinen naar Zeebrugge Môle. Verder ziet het er naar uit dat de P&O verbinding tussen Hull en Zeebrugge een ferme kluif zal hebben aan het Bon Jovi concert. Duizenden fans in Groot-Brittannië zijn namelijk van plan om de oversteek naar onze kusthaven te maken.

Tickets voor het concert kosten 69 of 89 euro, voor vip-plaatsen betaalt men 580 euro per twee tickets. Info: www.bonjovizeebrugge.be

Stratenlijst vastgesteld voor prioritair strooien in Knokke-Heist

Met het oog op komende winter heeft het college in Knokke-Heist twee prioriteitslijsten opgesteld van straten waar ingeval van gladheid bij voorrang moet worden gestrooid. Het is de bedoeling om die wegen altijd het eerst ijsvrij te maken. De bedoeling is ervoor te zorgen dat iedere bewoner binnen een afstand van 100 meter toegang heeft tot een berijdbare weg. Dat betekent niet dat de overige straten niet gestrooid worden. Die komen nà de prioriteitswegen aan de beurt. Waar mogelijk zal ook steeds gestrooid worden bij melding van gladheid of plotse ijzelvorming. Ondertussen hoopt men tegen de eerste vorst ook de speciale strooimachine te kunnen inzetten op de fietspaden in de badstad. Verder wijst de gemeente er op dat de burgers nog steeds, overeenkomstig een politiereglement, hun eigen stoep en greppel sneeuw- en ijsvrij moeten houden.

Winnaar wedstrijd Open Bedrijvendag uitgeloot in Knokke-Heist

Dinsdagavond werd in het Knokse stadhuis de winnaar bekend gemaakt van de wedstrijd naar aanleiding van de Open Bedrijvendag, die begin oktober in de badstad gehouden werd. Het was de tweede keer dat de gemeente deelnam aan het evenement. Zo’n 6.000 mensen hebben toen in Knokke-Heist 8 bedrijven bezocht en ook het Sociaal Huis en het Waterbedrijf. Bezoekers die minimum 4 bedrijven aandeden konden stempels verzamelen op een wedstrijdformulier. Gelukkige winnaar werd uiteindelijk Pascal Brackman. Hij mocht een bon in ontvangst nemen voor een gastronomisch diner ter waarde van 150 euro, geschonken door de vzw Toerisme.

9.11.10

Zware herfststorm in aantocht voor donderdag en vrijdag

Donderdag én vrijdag wordt onze kust geteisterd door een zware herfststorm. Donderdag zal een harde wind ‘7’ uit het ZuidZuidWesten tijdelijk toenemen tot stormkracht ‘9’. Dat zal gepaard gaan met windstoten tot 110 km per uur. In de loop van donderdagnamiddag ruimt de wind naar het ZuidWesten en neemt af tot hard of stormachtig, windkracht 7 tot 8. Ook vrijdag blijft het stormweer tijdelijk nog aanhouden. Windstoten tot 100 km per uur blijven ook dan nog mogelijk. De wind waait eerst nog stormachtig ‘9’ uit het WestZuidWesten. Later ruimend naar het Westen en geleidelijk afnemend tot krachtig à hard (6 tot 7).

Nieuw visserijbeleid wordt voorbereid

Dinsdag en woensdag zaten vertegenwoordigers uit de visserijsector en wetenschapsmensen samen aan tafel tijdens een congres dat het visserijbeleid moet helpen sturen. Heet hangijzer was de waarde van de wetenschappelijke gegevens die als basis dienen voor het uitstippelen van het toekomstig beleid. De standpunten van de vissers en de wetenschap liggen vaak mijlenver uit mekaar. Ideaal zou zijn als de ervaring van de vissers op zee gaat meetellen bij het bepalen van het wetenschappelijk advies. Momenteel is het advies nog te eenzijdig gebaseerd op beperkte steekproeven die door wetenschapsmensen worden uitgevoerd. Een nauwere samenwerking tussen de visserijsector en de wetenschappelijke wereld zou dit in de toekomst moeten verhelpen. "De visserijsector moet helpen om de gegevens die de basis vormen voor de wetenschappelijke adviezen te verbeteren", zei Vlaams minister-president Peeters bij de start van de bijeenkomst. De conclusies van het symposium zullen tijdens de Europese visserijraad eind deze maand aan de deelnemende ministers worden voorgesteld. Het nieuwe beleid zou op 1 januari 2013 moeten in voege treden.

Ter Duinen Quiz in Heist

De Ter Duinen Campus Heist organiseert voor het eerst een Quiz. Die gaat op vrijdagavond 19 november van start, stipt om 20u. De deelnemers worden getoetst op hun algemene kennis over uiteenlopende onderwerpen. Er zijn trouwens prijzen voor alle participanten. Daaronder gratis etentjes in diverse Heistse restaurants, flessen wijn, boeken en verrassingsmandjes. Elke ploeg bestaat uit maximum 5 personen. Wie wil deelnemen kan inschrijven per email op het adres: thomas_devriendt@hotmail.com. Het inschrijvingsgeld bedraagt 12,50 € per ploeg en kan de avond zelf betaald worden.

Waterzuil te zien vanuit Knokke-Heist

In de loop van dinsdagnamiddag zullen bewoners van de appartementen langs de zeedijk in Knokke-Heist een ongewoon schouwspel kunnen zien. Aan de horizon, bij de punt van het schiereiland Walcheren, zal in de late namiddag in zee een vliegtuigbom tot ontploffing gebracht worden. De Amerikaanse duizendponder werd zo’n veertig meter uit de kust in zee ter hoogte van het Tank-monument in het Walcherse Westkapelle gevonden. De Nederlandse Explosieven Opruimingsdienst van Defensie gaat vanaf 14 u vandaag de bom uitgraven. Vervolgens wordt het explosief verder op zee tot ontploffing gebracht. De waterzuil zal kilometers ver te zien zijn. Het scheepvaart- en luchtvaartverkeer in het gebied wordt tijdelijk omgeleid.

Transportvakbond voerde actie in Zeebrugge

De Belgische TransportarbeidersBond heeft dinsdagmorgen ook in het Zeebrugse havengebied actie gevoerd. Er werd daarbij geageerd voor een gelijke behandeling van alle vrachtwagenchauffeurs. Op de Belgische wegen rijden chauffeurs uit meer dan 35 landen, vooral uit het vroegere Oostblok. Ze doen hetzelfde werk, lopen dezelfde risico's en moeten dezelfde richtlijnen over de rij- en rusttijden volgen. Maar de Oost-Europese camioneurs verdienen slechts een derde van de chauffeurs in ons land. Aan de verschillende in- en uitgangen van de haven werden in Zeebrugge dinsdag filterblokkades opgesteld. Vakbondsmilitanten deelden er een kleine attentie uit aan iedere chauffeur, plus een pamflet in zeven talen. Daarin werden de sociale dumpingpraktijken en de uitbuiting van de transportfirma's uitgelegd. Ook een aantal Zeebrugse vervoersmaatschappijen heeft namelijk een deel van hun operatie 'uitgevlagd' naar Oost-Europa.

8.11.10

Nieuw boek in de maak voor Knokke-Heistse auteur

Net als de Knokke-Heistse misdaadauteur Marthe Maeren werkt ook thrillerschrijver Piet Baete al een paar weken aan een nieuw boek. Zopas heeft hij ook de titel bekend gemaakt. Het wordt “Verzwijg mij niet”. In z’n vorige boeken waren inspecteurs Mulders en Bonnart druk in de weer met het ondergaan en oplossen van misdaden in Knokke-Heist. In het nieuwe boek zijn de pientere onderzoekers weer van de partij. Ondertussen is auteur Piet Baete nog tot donderdag present op de boekenbeurs in Antwerpen. Hij heeft er inmiddels weer honderden boeken gesigneerd en ook gewerkt aan de actie “Duimen voor Kinderen”. Tientallen bekende Vlamingen zijn inmiddels langs geweest om hun naam en vingerafdruk te doneren op een beschilderd doek. De voorbije dagen hebben onder meer Roos Van Acker, Herman Brusselmans, Bart Moeyaert en Tom Lanoye hun duimafdruk op het doek achtergelaten. Het unieke ‘kunst’werk wordt begin december geveild, ten voordele van langdurig geplaatste kinderen.

De Canadese Bevrijdingsmars werd gestapt én gelopen

Het is een jaarlijkse traditie geworden bij het Running Team Knokke-Heist om de Canadese Bevrijdingsmars niet te wandelen maar te lopen. Ook bij de 37ste editie van afgelopen zondag was dat het geval. Ondanks het feit dat de buschauffeur op weg naar Hoofdplaat z’n weg kwijtraakte verscheen het Team toch tijdig aan de start. Er werd vervolgens ontspannen gejogd en dat gedurende 3 uur en 40 minuten. De tijd die nodig was om weer op het Verweeplein in Knokke te arriveren. Daar werd het team begroet met verdiend applaus en passende doedelzakmuziek.


Meer informatie over de loop- en triatlonvereniging: http://www.rtkh.net/

Stoffelijk overschot overvaren vissersjongen teruggevonden

In de noordelijke Noordzee heeft een vissersvaartuig een stoffelijk overschot aangetroffen in de netten. Volgens de Schotse politie gaat het om het lijk van de 16-jarige vissersjongen Daniel McNeil. De jongeman was sedert begin augustus vermist nadat de garnaalvanger Homeland die hij bestuurde in aanvaring was gekomen met de veerboot Scottish Viking, die op weg was naar Zeebrugge. Na het ongeval kon de 20-jarige broer van de jongeman op het nippertje gered worden door een ander vaartuig.

21 GaultMillau restaurants in Knokke-Heist

Maandagmiddag werd de nieuwe editie van de Belgische GaultMillau Restaurantgids voor 2011 gepubliceerd. Meteen werden de namen van de toprestaurants bekend gemaakt. In onze provincie heeft men 145 eethuizen uitverkoren. Daaronder liefst 21 restaurants uit Knokke-Heist. De West-Vlaamse top drie met elk 18 punten bestaat uit: De Karmeliet in Brugge, Hertog Jan in Sint-Michiels en de Bartholomeus in Heist. De Esmeralda en De Jardin Tropical in de badstad scoorden 16 punten, terwijl De Oosthoek en Sel Gris met 15 punten op de lijst staan. En anderhalf jaar nadat Dominique Pille 't Kantientje in de Lippenslaan sloot, staat z'n nieuwe zaak in Ramskapelle weer vermeld in de GaultMillau. De volledige lijst voor Knokke-Heist vind je hier:


Bartholomeus Heist-aan-Zee 18
Esmeralda Knokke-Heist 16
Jardin Tropical Knokke-Heist 16
De Oosthoek Knokke-Heist 15
Sel Gris Knokke-Heist 15
Den Baigneur Knokke-Heist 14
Escabeche Knokke-Heist 14
Brasserie Bristol Heist-aan-Zee 14
Bel Etage Knokke-Heist 13
Bistro De Snippe Knokke-Heist 13
Cedric Knokke-Heist 13
Charl's Knokke-Heist 13
La Ciboulette Knokke-Heist 13
La Croisette Knokke-Heist 13
Le Bistro de la Mer Knokke-Heist 13
Le Chardonnay Knokke-Heist 13
t Kantientje Knokke-Heist 13
A L'Improviste Heist-aan-Zee 13
L' Echiquier Knokke-Heist 12
L' Orchidée Knokke-Heist 12
Si Versailles Knokke-Heist 12
Naast de Gids GaultMillau 2011 is maandag ook de Bib Gourmand Benelux 2011 voorgesteld. Dat is een gids van Michelin met restaurants die een lekker menu serveren bestaande uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht, voor een prijs van maximaal 35 €. In de gids staan een 25-tal West-Vlaamse restaurants. Nieuwkomers zijn Pergola Kaffee in Brugge en Aquilon in Knokke-Heist.

Randfigurentheater in Scharpoord

Zaterdag 13 november pakt Scharpoord in Knokke-Heist uit met Flamingo's in de Polder. Het gaat om tragikomisch typetjestheater over mensen aan de rand van de samenleving. In het stuk vertelt Begijn Le Bleu z’n eigen verhaal en dat van een aantal mensen van wie het stamcafé hun enige thuis blijkt te zijn. Flamingo's in de Polder is een evenwichtsoefening tussen humor en tragiek. Begijn slaagt erin om ruim twee minuten niks te zeggen en de zaal toch aan het lachen te brengen, zuiver op mimiek en suggestie. Begijn Le Bleu was trouwens winnaar van de jury- en publieksprijs van het cabaretfestival Cameretten.


Scharpoord, zaterdag 13 november: 11 EUR; studentenkaart, 55+:10 EUR; Uitpas, CJP, groep + 10 pers.: 8 EUR

ZV bouwt nieuwe Oostendse vismijn tegen 2015

De Zeebrugse Visveiling, die maandagmorgen als Vlaamse Visveiling ook in Oostende gestart is met het uitbaten van de vismijn is nu een bedrijf waar samen zo’n 120 mensen werken. De VV zal naar schaating 17.000 ton vis verhandelen, goed voor een omzet van 65 miljoen euro. De Vlaamse Visveiling gaat in alle geval fors investeren in Oostende. Er komt een nieuwe vismijn van 3.000 vierkante meter en een loods van 5.000 vierkante meter voor visverwerkende en toeleveringsbedrijven. Tegen 2015 moeten de nieuwe gebouwen gebruikskaar zijn.

Salsa workshop voor beginners in Heist

In de badstad organiseert de ouderraad van de Ter Duinen Campus Heist op vrijdag 26 november de workshop “Salsa voor beginners”. Iedereen die zin heeft om te leren salsa dansen of om gewoonweg de benen los te gooien is welkom. Om 20u staat een uur lang salsa initiatie op het programma. Daarna is er mogelijkheid om vrij te dansen. De workshop wordt gehouden in de Sportzaal van de Ter Duinen Campus Heist, ingang Kerkstraat 5. De toegang is gratis.

Aanhoudend tegenwind voor VVWestkapelle

De verliesreeks bij VVWestkapelle blijft aanhouden. En ook FC Heist keek tegen een verlieswedstrijd aan. Enkel Knokke kwam op winst. In Eerste Provinciale versloeg FC Knokke op eigen terrein de ploeg van Zwevegem met 3-1. Knokke staat 10de in het klassement met 14 punten. In Tweede Provinciale A veegde Koekelare de vloer aan met Westkapelle en zette een 5-1 uitslag neer. VVW staat nu voorlaatste in de rangschikking met 8 punten. In Derde Provinciale B verloor FC Heist thuis met 0-1 van Wenduine. Heist staat 6de met 18 punten. In Vierde Provinciale B won Sint-Joris met 5-3 van Zeebrugge. Moerkerke versloeg klassementsleider Oedelem met 3-1. Moerkerke staat nu derde met 19 punten. Zeebrugge blijft laatste met 3 punten.

7.11.10

Toeristische sector in Knokke-Heist tevreden over herfstvakantie

Van Knokke-Heist tot De Panne is de toeristische sector tevreden over de herfstvakantie. Dat zijn de geluiden die bij de diverse toeristische diensten worden opgevangen. Deze positieve evaluatie geldt zowel voor de hotels, de verhuring van appartementen als de bezettingsgraad van de tweede verblijven. In Knokke-Heist vergeleek toerismevoorzitter Danny Despiegelaere het eerste weekend van de herfstvakantie met de drukte tijdens het paasverlof. “De handelaars zijn eveneens zeer tevreden” voegde hij er nog aan toe. Geert Hoorens, directeur van Westtoer zei vast te stellen dat de onze kust haar positie als vakantiebestemming voor het hele jaar door blijkt te versterken. Dat heeft onder meer te maken met de makkelijke bereikbaarheid. Ook het culinaire aanbod aan de kust speelt daarbij een rol. In Knokke-Heist heeft het Canadese bevrijdingsweekend uiteraard ook voor extra drukte gezorgd.

Maple Leaf Mars eert Canada van Hoofdplaat tot Knokke-Heist

Ruim 1.500 wandelaars zijn zondag van de Schelde-oever bij Hoofdplaat naar Knokke-Heist gestapt. Onder hen gewone mensen, kinderen, ouderen, sporters, militairen en een contingent Canadezen. Opvallend was evenwel het grote aantal jongeren. In deze 37ste Bevrijdingsmars werd traditioneel de afstand van 33 km gelopen langs dezelfde route die de Canadese militairen in 1944 aflegden om West-Zeeuws-Vlaanderen en Knokke-Heist te bevrijden van de Duitse bezetting. Voor sommige deelnemers is het nog net een droge wandeling geworden. Anderen kregen in de laatste kilometers af te rekenen met regen en zelfs wat hagel, wat de tocht extra zwaar maakte. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers stonden onderweg bij verschillende monumenten korte herdenkingsplechtigheden op het programma. Voor de deelnemers is de mars dan ook een eerbetoon aan de Canadese soldaten die 66 jaar geleden hun leven gaven voor onze vrijheid. Jan Morbee en Jan de Groote uit Knokke-Heist liepen een alternatieve tocht. Geïnspireerd door de 66e verjaardag van de bevrijding, stapten ze de tocht van Knokke naar Hoofdplaat en weer terug, over een afstand van 66 kilometer. Vanwege de zeer pijnlijke voeten is deze stunt voor de Jannen vermoedelijk niet voor herhaling vatbaar. In totaal heeft het Canadese wandelweekend in de badstad 3.690 mensen op de been gebracht. Zaterdag was in Knokke ook reeds een bloemenhulde gehouden bij het Verzetsplein. Ook in Adegem was er een herdenkingsplechtigheid op het Canadees militair kerkhof.


Een korte diareportage over de Canadezenmars vind je HIER.

Stand van zaken over de Forten en Linies in de Zwinstreek

Op vrijdag 19 november wordt in het Damse stadhuis een stand van zaken gegeven van het project ‘Forten en Linies in Grensbreed Perspectief’ in de West-Vlaamse Zwinstreek. Dit project werkt bij middel van allerlei initiatieven rond de restauratie, promotie en vermarkting van drie grote historische militaire linies: de Staats-Spaanse Linies, de Fortengordels en de Zuiderwaterlinie. Verschillende van deze deelprojecten hebben betrekking op de Zwinstreek. Naast de voorstelling van de concrete inrichtingsplannen voor het Fort van Beieren, Verbrand Fort en het Donaasfort stelt men op vrijdagavond 19 november ook de andere al gerealiseerde of nog lopende projecten voor.

Deelnemen is gratis. Gelieve wel in te schrijven via Melissa Buffel (050/40.70.39), met opgave van naam, organisatie en aantal personen.

Holderdebolder op zolder in Heist

In de badstad hebben de afdelingen muziek, woord en beeld van deKunstAcademie zoals bekend ook in Heist een vaste stek. De leerlingen van al die afdelingen slaan op woensdag 24 november dan ook de handen in elkaar om in zaal Ravelingen een totaalspektakel te brengen. Dat gebeurt onder de noemer "holderdebolder op zolder". Deze voorstelling is gratis toegankelijk en begint om 18u.

Plaats een poppy op je Twitter en Facebook Avatar

Naar aanleiding van 11 november, wapenstilstandsdag, komt de poppy uit Flander's Fields steeds meer in beeld. Dat is nu ook in ons land vaker het geval. Mensen die geen poppy op de kraag spelden kunnen dat tegenwoordig ook virtueel doen. Mits een paar klikken kan men namelijk gratis een poppy toevoegen aan de avatar of foto die men bij Twitter en/of Facebook heeft staan. Hoe het moet kun je HIER vernemen.