10.9.11

Weer Belgische wagen betrokken bij ongeval in Sluis

Bij een ongeval in de Sluise deelgemeente IJzendijke zijn zaterdagmiddag even voor 16 u een Belgische en een Nederlandse wagen in de sloot beland. Het ongeluk gebeurde op de kruising van de N61 met de Zevenhofstedenstraat. Door de ernst van de situatie werden drie ambulances opgeroepen. De politie spreekt van vier ‘slachtoffers’. Beide auto's zijn door de brandweer opengeknipt om de bestuurders te bevrijden. De inzittenden van de Nederlandse auto zijn een 65-jarige bestuurder en een 67-jarige bijrijdster, beiden afkomstig uit de gemeente Sluis. Van de inzittenden uit de Belgische auto is enkel bekend dat de bestuurder een man was met naast zich een vrouwelijke passagier. Door het bergen van de gewonden en het takelen van de wagens bleef het verkeer langs de weg waar het ongeval gebeurde iets meer dan 2 uur gestremd.

9.9.11

Meer veiligheid voor de kusttram?

Vlaams minister Hilde Crevits heeft verklaard dat de kusttram veiliger moet worden. Ze deed dat bij de viering van 25 jaar Kusttramactie, één van de langstlopende commerciële marketingcampagnes binnen de Vlaamse overheid. Er vielen deze zomer twee doden door ongevallen en er was ook het zwaar ongeval in juni in Oostduinkerke, waarbij personeelsleden van De Lijn zwaargewond raakten. 'Aandachtspunten zijn de voetgangersdoorsteken of zogenaamde bajonetdoorsteken. Er liggen er op nagenoeg elk traject en ze zijn zo aangelegd dat de voetganger automatisch in de richting van de tram kijkt. Dan zijn er nog de autodoorsteken. Die kunnen veiliger door voorsorteerstroken aan te leggen voor verkeer dat links afslaat. De Lijn heeft de afgelopen vijf jaar bijna 62 miljoen euro aan spoorwerken uitgevoerd voor de beveiliging van het Kusttramtraject. Toch blijkt dat de aparte signalisatie van De Lijn één van de boosdoeners is die de veiligheid in de weg staat. Enkel al op het traject van Knokke naar Zeebrugge zijn er regelmatig tram-waarschuwingslichten bij de autodoorsteken die ofwel niét flikkeren als een tram aankomt, of uren staan flikkeren ook als er géén tram in aantocht is!

Week lang vervroegd sluitingsuur voor Yssis

Jongeren in Knokke-Heist hebben vrijdagavond via Facebook opgeroepen tot een protestactie op het Verweeplein naar aanleiding van de "sluiting van Yssi’s". Dat is het gevolg van een deurwaardersbevel wegens geluidsoverlast. Volgens de eerste berichten moet het danscafé een week lang de deuren dicht houden van 22u ’s avonds tot 8 u ’s morgens. De jongeren stellen dat de sluiting onterecht is en dat die het gevolg is van klachten van de buren. Op Facebook wordt flink wat commentaar gespuid over het gebeuren.

Record aantal bruinvissen gestrand deze zomer

Tussen Knokke-Heist en De Panne zijn in juli en augustus liefst 41 bruinvissen gestrand. Slechts één van die dieren was nog in leven en werd in Mariakerke terug in zee gezet. In augustus werd 25 bruinviskadavers op het strand aangetroffen. Dat is het hoogste aantal ooit vastgesteld aan onze kust. Opmerkelijk is, dat de meeste van deze dieren stranden aan de Middenkust en de Westkust. In Knokke-Heist werd slechts één bruinvis aangetroffen en in Blankenberge twee. De doodsoorzaak van de aangespoelde bruinvissen wordt nog onderzocht. Er wordt gezocht naar sporen van bijvangst en ziekte. Ook het meest recente voedsel wordt gecontroleerd aan de hand van de maaginhoud. De meeste kadavers verkeerden echter reeds in een verregaande staat van ontbinding. Door onderzoek op zee worden migratiepatronen en de mogelijke impact van de bouw van offshore windparken nagegaan. Het aantal bruinvissen in de zuidelijke Noordzee zit al enkele jaren in de lift. Terwijl tien jaar geleden de bruinvissen vooral in maart en april werden gesignaleerd, is dat de laatste jaren steeds vaker in de zomermaanden. Het stijgend aantal bruinvissen in de zuidelijke Noordzee is waarschijnlijk niet het gevolg van een populatiegroei, wel van een zuidwaartse verschuiving van ten minste een gedeelte van de Noordzeepopulatie. . Mogelijk is er een tekort aan geschikt voedsel in de noordelijke of centrale Noordzee. Er wordt onderzocht of dat het gevolg is van de klimaatverandering of overbevissing.

Politie op de mountainbike

Agenten uit Knokke-Heist waren vrijdag present bij de eerste editie van de"mountainbikerit voor politiemensen". Het vooraf trainen op de Duinbergse hellingen kwam daarbij van pas. Het initiatief voor de mountainbikerit van maximaal 55 km werd genomen door de Gerechtelijke Politie Brugge. Onverwacht bezoek kwam er van hoofdinspecteur Van In, die een kijkje kwam nemen. Acteur Herbert Flack was uitgenodigd omdat de politie regelmatig met hem samenwerkt voor de tv-reeks Aspe.

Supercars in Knokke-Heist

Het is al geruime tijd duidelijk dat niet iedereen de badstad aandoet voor het strand, de shopping, de gastronomie, het fietsen en het rondkuieren. Sommigen komen naar Knokke-Heist om er aan supercar-spotting te doen. Dat kan uiteraard enkel omdat anderen met hun dure wagens in de badstad komen pronken. Het resultaat is DIT FILMPJE.

Weer tijd voor Open Monumentendag

Nu zondag wordt ook in Knokke-Heist voor de 23ste keer Open Monumentendag gehouden. Dit keer staat het thema “Conflict” centraal. In de badstad en in de Zwinstreek gaat daarbij bijzondere aandacht naar de plaatsen en gebouwen waar de oorlog een belangrijke rol heeft gespeeld. Zo kan men terecht in het “For Freedom Museum” in Ramskapelle, waar de bevrijding van onze regio in 1944 wordt belicht. Verder zijn er om 11 en 15u wandelingen naar het Donaasfort in Westkapelle, dat in het begin van de 17de eeuw werd gebouwd. Vertrek is aan de Sluisstraat 102 (grenspaal). Op dezelfde locatie vertrekt om 14u ook een begeleide fietstocht naar de Staats-Spaanse forten. Om 10, 13 en 15u start bij de kerk van Heist ook een wandeling door de oude visserskern. Er wordt stilgestaan bij gebouwen, monumenten en beelden die verwijzen naar het vaak gevaarlijke leven van de vissers op zee en de slachtoffers van de twee wereldoorlogen. Verder zet ook het Sincfala Museum de deuren open met de tentoonstelling “Zorg voor de doden”. In Knokke en Ramskapelle kan men tenslotte nog een bezoek brengen aan de Kalfmolen en de Molen van Callant. Wie meer wil weten kan de Monumentenkrant afhalen in de toeristische kantoren, cultuurdiensten, in de Lijnwinkels, de openbare bibliotheken en Standaard Boekhandels. Op zaterdag 10 september zit de Monumentenkrant ook bij De Standaard.


Meer informatie over de Open Monumentendag in Knokke-Heist en de hele Zwinstreek vindt men HIER.

8.9.11

Politiezone Damme/Knokke-Heist heeft officieel nieuwe korpschef

In handen van burgemeester Lippens en in aanwezigheid van burgemeester Bisschop van Damme heeft commissaris Etienne Stockx donderdagavond de eed afgelegd als nieuwe korpschef van de Lokale Politie Damme/Knokke-Heist. Hij is de opvolger van de voormalige hoofdcommissaris Dirk Van Nuffel, die sinds 1 januari de nieuwe korpschef is van de Politiezone Brugge. Stockx heeft een mandaat van 5 jaar. De nieuwe korpsoverste is 58 en is geboren en getogen in Knokke-Heist. Hij is gehuwd en heeft een zoon en drie stiefdochters. In 1976 behaalde Etienne Stockx het licentiaat criminologie aan de universiteit van Gent. In 1978 werd hij benoemd tot agent in vast verband bij de gemeentepolitie Knokke-Heist. Drie jaar later werd Stockx benoemd tot adjunct-commissaris van politie. Per 1 januari 1995 werd hij bevorderd tot commissaris van politie. Onder Dirk Van Nuffel was Stockx gedurende 15 jaar plaatsvervangend korpschef tijdens diens afwezigheid. Ook de voorbije 8 maanden fungeerde Etienne Stockx als plaatsvervangend korpschef. Via een koninklijk besluit zal hij vanaf nu worden aangesteld als hoofdcommissaris van politie in de politiezone. Gelijktijdige hebben donderdagavond in de raadzaal van het Heistse stadhuis ook de nieuwe inspecteurs Thibaut Annys en Bert Bruggeman de eed afgelegd.

Koetsenrally op het strand en in de polder

Voor de 9de maal valt volgende week in Knokke-Heist een Koetsenrally te bewonderen. Deze bewegwijzerde tocht voor menners doorheen de gemeente wordt georganiseerd door het Men-Team Ramskapelle. Toen stichter Peter Ackaert het evenement voor het eerst organiseerde, namen een 20-tal koetsen deel. Vorig jaar telde de initiatiefnemer liefst 165 koetsen en een 15-tal ruiters, samen goed voor 605 deelnemers. Zondag 18 september start de trip tussen 10 en 11 uur in de deelgemeente Ramskapelle. In Heist gaan de koetsen het strand op en rijden op het hard zand en soms door de branding richting Knokke. Doordat alle menners individueel rijden, zijn dus op het strand over een afstand van zo’n 8 km voortdurend koetsen te zien. Een eerste stop is trouwens op het strand waar de deelnemers van een aperitief genieten. De tweede halte, met lunch, is voorzien op de parking van het Zwin. Daarna rijdt men over de dijken en de weidse polders in de richting van het grensgehucht St-Anna-Ter-Muiden. Daar worden de menners en hun gezelschap verwend met koffie en gebak. Na deze koetsenwandeling van ongeveer 35 km wordt opnieuw Ramskapelle aangedaan.


Ook nu zondag (11 september) is in de regio al een koetsentocht te zien. Voor de tiende keer organiseert Luc van Landschoot namelijk de Hair & Body Beauty Koetsenparade. Vanuit Sluis maken een 35-tal rijtuigen namelijk een tocht door de Zwinstreek. Paardenrassen zoals Friezen, Gelderse en Fjorden trekken de meest uiteenlopende koetsen. De menners zijn in nostalgische kledij uitgedost.

Triatlonvereniging ’t Zwin in hun sas met Zwintriathlon

Alleen al aan hun naam te oordelen was ook voor de leden van Triatlonvereniging ’t Zwin de Zwintriathlon in Knokke-Heist weer een hoogdag met stip. Ze bereiden zich dan ook goed voor. “We zwemmen heel het jaar samen verspreid over 3 avonden, doen een 6-tal reeksen van 4 gezamenlijke looptrainingen en in de zomer trainen we de 3 onderdelen na elkaar, dankzij de sponsoring van Immo Cauwe”, zegt woordvoerder Philip Devinck. Het resultaat was er dan ook naar. Clublid Yves Depoorter, zwom in een razend tempo de 1 km. Depoorter, die als uroloog in Oostburg en Terneuzen werkt, rijdt dagelijks met de fiets naar het werk, maar tijdens de Zwintriathlon viel het zwaar. "Op de open stukken liep de fiets bijna schuin onder het lichaam vandaan", zei hij. "Het vroeg veel energie om steeds weer op tempo te komen." Over vijf weken staat Depoorter aan de start van Ironman-triatlon in Hawaii waarvoor hij zich kwalificeerde in de hele triatlon van Lanzarote. Hij eindigde woensdag als eerste Knokke-Heistenaar en tweede algemeen in zijn leeftijdscategorie H40 in een tijd van 2.07.56. Ook Annemie Danneels kon goed haar ‘mannetje’ staan in deze wedstrijd en eindigde als 7de bij de Dames 40. “In deze weersomstandigheden een eerste triatlon doen, je zou het niemand aanraden, maar nieuwkomer Kelly Pattist zette door tot aan de eindstreep. We blikken terug op een geslaagde wedstrijd, al onze leden zijn op hun kunnen over de finishlijn gegaan. Vanaf volgende week vertrekken we weer naar het zwembad in Oostburg uitkijkend naar de volgende editie”, aldus Philip Devinck.
Meer foto's vind je HIER.

Weekend voor kitende vrouwen

Volgende maand komen kitesurfende dames aan hun trekken in Knokke-Heist. Van vrijdag 7 tot zondag 9 oktober initieert Surfers’ Paradise het eerste “kitechix” weekend. Dan worden volgens Frank Vanleenhove “alle Belgische en Europese kite-dames in de badstad verwacht voor een driedaags exclusief gebeuren waar vrouwen centraal staan”. Enkele top-dames komen dan clinics geven en kiteles aan gevorderden. Er staan ook heel wat nevenactiviteiten op het programma. Ook voor de dames die eens willen kennismaken met het kitesurfen zijn er instructielessen op het strand. Ingeval van te weinig wind kan er ondermeer worden gesurft, gesupt, beachvolleyball gespeeld, of genoten van de voorzieningen in het clubhouse.Alle verdere informatie is te vinden op http://www.kitechix.be/

Filmpje over het voorbije seizoen in Knokke-Heist

De jeugdige Matthias Moens, die filmen en fotograferen als hobby heeft, stelde de voorbije uren een kort filmverslag samen over het voorbije seizoen. Het gaat over strandplezier, shopping, likkebaarden en golfspelen in Knokke-Heist. De video kun je HIER bekijken. Matthias is afkomstig uit Tornhout, woont in Merelbeke, maar heeft duidelijk een boontje voor onze badstad.

Muziekproject over dementie

In Knokke-Heist pakken 50 Actief en LVSW uit met “Terug naar de eenvoud”, een muziekproject over dementie. Daarin brengt Raf De Bruyn, met live zang en piano, het verhaal van zijn grootmoeder, waarvoor hij tijdens haar dementieproces mantelzorger is geweest. De voorstelling probeert het taboe te doorbreken, dat zegt dat mensen met dementie alleen maar ellende kennen. Het is een ontroerende muzikale voorstelling, waar ook plaats is voor een vrolijke noot. De voorstelling wordt gehouden op woensdag 28 september om 14 uur in het Cultuurcentrum Scharpoord (zaal 101-102).

Nadien kunnen ervaringen uitgewisseld worden. Prijs: € 1. In samenwerking met de vzw Liever Thuis LM en het Regionaal Dienstencentrum van de Liberale Mutualiteit West-Vlaanderen.
Info:
50 Actief Knokke-Heist Tel. 050 60 43 82 - E-mail
gastonvrie@telenet.be
LVSW Knokke-Heist Tel. 050 51 37 41 - Tel. 050 51 51 37

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de badstad vind je HIER.

Knokke-Heistenaars presteren voortreffelijk in Zwintriathlon

Ook de triatleten uit Knokke-Heist hebben woensdag het beste van zichzelf gegeven tijdens de Zwintriathlon. Het afpunten van de deelnemerslijst uit de badstad met de uitslag geeft aan, dat Yves Depoorter als 22ste en tevens eerste Knokke-Heistenaar over de meet kwam. De 43-jarige Depoorter deed er 2u en 7 minuten over. Hij is meteen ook de eerste uit de badstad in de categorie van de Heren plus 40. Over vijf weken staat Depoorter aan de start van Ironman-triatlon in Hawaii waarvoor hij zich kwalificeerde in de hele triatlon van Lanzarote. Verder werd bij de Heren plus 24 de eerste Knokke-Heistse plaats in beslag genomen door de 29-jarige Frederik Boussy, die algemeen op de 37ste plaats eindigde. Op 39 bij de H40 staat de 42-jarige Jimmy Devries. Op 65 treffen we Sophie Van Biervliet aan. Zij werd zesde bij de dames in het algemeen, en de eerste vrouw uit Knokke-Heist over de eindstreep. Bij de jongere deelnemers “under 23” ging de overwinning naar de 22-jarige Knokke-Heistenaar Yann Thai-Thuc.

Uitslag Knokke-Heistenaars:


01 - 22 Yves Depoorter H+40

02 - 37 Frederik Boussy H+24

03 - 39 Jimmy Devriese H+40
04 - 40 Jan Stockman H+40
05 - 65 Sophie Van Biervliet D40 Eerste vrouw uit Knokke-Heist
06 - 78 Thijs Blondeel H+24
07 - 79 Wouter De Brabandere H+24
08 - 95 Bart Verbraeken H+40
09 - 88 Nick Van Kranenburg H+24
10 - 91 Yann Thai-Thuc HU23 Eerste jongere uit Knokke-Heist

Foto’s: De voorbereiding kun je HIER bekijken en een wedstrijdmontage van Fred van Soomeren vind je HIER.

Dag van de Landbouw ook in Knokke-Heist

Op de Dag van de Landbouw kan men ook in Knokke-Heist bekijken hoe het in een veebedrijf reilt en zeilt. Op zondag 18 september kan men daartoe terecht bij Peter en Nathalie Van Belleghem-Deloddere in de Westkapellestraat 261. Het is de vierde generatie Van Belleghem dat dit landbouwbedrijf uitbaat. Aanvankelijk was het een gemengd bedrijf met varkens, rundvee en akkerbouw. Toen Peter het vijf jaar geleden overnam, werd de zeugenhouderij afgebouwd en breidde hij het uit tot een gespecialiseerd vleesveebedrijf. De runderen zijn van het witblauwe ras. Op de velden wordt onder meer tarwe, spelt, gras, duivenbonen en bieten geteeld. Op de Dag van De Landbouw zullen gidsen alle geïnteresseerden doorheen het bedrijf loodsen. Ze vertellen dan onder meer over de levensloop van kalf tot koe of stier. Met een toeristisch treintje kan men verder een bezoek brengen aan slagerij Vandycke in de Lippenslaan, waar het rundvlees dat afkomstig is van deze boerderij, verwerkt wordt. De jonge bezoekertjes kunnen deelnemen aan een tekenwedstrijd. Wie een tekening meebrengt op de Dag van de Landbouw ontvangt een leuk geschenkje.

Verleden van Knokke-Heist wordt verder uitgepluisd

Er komt een nieuwe reeks bijeenkomsten voor het foto-identificatieproject van de dienst Erfgoed in Knokke-Heist. Het project zal ook plaatsvinden op meer plaatsen. Naast de bestaande bijeenkomsten in Ontmoetingcentrum De Vierbote in Heist en Rusthuis Lindenhove in Knokke worden ook drie nieuwe locaties toegevoegd. Het gaat om het nieuwe Seniorenontmoetingscentrum in Knokke. Daarnaast ook het For Freedom Museum in Ramskapelle en het Rust- en Verzorgingstehuis in Westkapelle. De eerst geplande bijeenkomst is in De Vierbote op vrijdag 9 september van 15 tot 17u.


De plaatsen en eerste datums voor de bijeenkomsten zijn:
Heist - Ontmoetingscentrum De Vierbote, de Vrièrestraat 26 - 9 september, van 15 tot 17 uur.
Knokke - DVC Lindenhove, Bremlaan 5 - 8 september, van 14 tot 16 uur.
Knokke - Ontmoetingscentrum Jorisstraat 42 - 19 september, van 15 tot 17 uur.
Westkapelle - WZC van Troost, Rustoordstraat 1 - 22 september, van 14 tot 16 uur.
Ramkapelle - For Freedom Museum, Ramskapellestraat 91-93 - 27 oktober, van 14 tot 16 uur.
Alle datums voor het seizoen 2011-2012 en meer info vindt u
hier.

7.9.11

Winnaar compostwedstrijd beloond

Zopas werd in Knokke-Heist de winnaar bekroond van de wedstrijd “juni compostmaand”. De wedstrijd, liep in gans Vlaanderen en was de gangmaker om het kringlooptuinieren met andere ogen te bekijken. De vraag was hoeveel keukenresten 2 kippen gedurende 14 dagen verorberen. Dat bleek 6,79 kg te zijn. De wedstrijd werd gewonnen door Martine Dobbelaere, die een houten ligbed ter waarde van 139 euro mocht mee naar huis nemen. Schepen Paul Geerinckx had het in zijn toespraak vervolgens over de vele voordelen van kringlooptuinieren. “Sinds het gemeentebestuur de vaten of bakken subsidieert, zijn er tot op vandaag 1.367 exemplaren over de toonbank gegaan”, aldus de Schepen. Inwoners die een subsidie wensen aan te vragen voor 1 of 2 compostvaten ter waarde van 50 EUR, kunnen dat doen bij de Milieudienst (050 630198). Op zaterdag 8 oktober zijn de compostmeesters trouwens ook present met een stand op de groentemarkt in Knokke.

Tweede Bijensymposium

Voor de tweede keer wordt in Knokke-Heist het West-Vlaams Bijensymposium gehouden. Dat gebeurt op zaterdag 22 oktober in het Cultuurcentrum Scharpoord. Het symposium kadert binnen de initiatieven die worden opgezet voor de bescherming van honingbijen, solitaire bijen en hommels. De doelgroepen zijn imkers, landbouwers, natuurbeschermers, natuurgidsen en ambtenaren. Tijdens het eerste bijensymposium vorig jaar kwam uitvoerig aan bod met welke moeilijkheden bijen en hommels te kampen hebben. Waar het eerste symposium voornamelijk over de problematiek ging, focust de tweede editie zich eerder op concrete oplossingen om de bijen een handje te helpen. Daarbij worden zowel de mogelijkheden op het platteland als in de stad bekeken. Het Bijensymposium wordt georganiseerd in samenwerking met de gemeente Knokke-Heist, het Natuureducatief en Bezoekerscentrum De Nachtegaal, het natuurcentrum Zwin en Inagro vzw.


Het programma en alle praktische info over het symposium kan men terugvinden op www.west-vlaanderen.be/bijen onder 'Bijensymposium'. De toegang bedraagt 7 EUR per persoon, broodjeslunch inbegrepen. Tickets zijn beschikbaar via het Cultuurcentrum Knokke-Heist en kunnen online besteld worden en ofwel telefonisch op het nummer 050 630 430.

Aernauts en Goos winnen de Zwintriathlon in Knokke-Heist

Bij aankomst op het strand bij de Meerlaan in Knokke heeft Bart Aernouts woensdagnamiddag de 13de Generali Zwintriathlon 2011 op zijn naam gezet. Hij deed er 1u en 53 minuten over. Tweede werd Frederik Van Lierde. De derde plaats ging naar Simon De Cuyper. Bij de Dames ging het goud naar Sofie Goos. Voor Goos was het al de tweede overwinning op rij in Knokke. De tweede en derde plaats waren voor Tine Deckers en Marjolein Truyers. Het was tijdens het lopen, 1u41 nà de start van hun wedstrijd, dat de eerste heer de eerste dame voorbijstak. Dat betekent, dat dit jaar de heren de “Battle of the Sexes” hebben gewonnen. Ze waren 13 minuten na de dames gestart.

Zeehondenpup aangespoeld

Tussen Zeebrugge en Blankenberge is woensdag op het strand het tiende zeehondje van het seizoen aangespoeld. Het was vermoedelijk door de forse wind naar de kust gedreven. De pup is vermoedelijk twee maanden oud en zou alleen in zee moeilijk kunnen overleven. Het jonge dier is overgebracht naar het Sealife Centrum. De schatting is dat het binnen een drietal maanden opnieuw in zee zal worden uitgezet. Het zal dan zo’n 35 kilo wegen.

Opnieuw Start-To-Run in Knokke-Heist

De Jogclub Oostkust organiseert vanaf donderdag 15 september de 21ste sessie van de Start-To-Run in Knokke-Heist. Dat houdt in: 5, 10 of 15 km lopen op het Olivierstadion in Knokke. De start is om 19.30u. In het verleden hebben al welgeteld 1.824 lopers hieraan deelgenomen. Heel wat onder hen sportte nadien verder en nam reeds deel aan de Knokke 10K, de strandlopen, de Finishers Triathlon, de Poldertriathlon en zelfs de Zwintriathlon. De bedoeling van Start-To-Run is immers om in 10 weken probleemloos 5 km te kunnen lopen. De ervaring leert dat iedereen dit kan, van jong tot oud. Voor zij die reeds enige ervaring hebben is er tevens een sessie om 10 of 15 km te leren lopen. Dit alles staat onder de deskundige begeleiding van Ingrid Boydens, Erna Ots en Pierre Vande Langeryt.

Inschrijven kan ter plaatse vanaf een half uur voor de aanvang ofvia email (debrabandere@gmail.com) of via telefoon (050/60.83.44). De prijs bedraagt 20 euro voor 10 lessen (begeleiding en verzekeringinbegrepen).

Moerser Dames in Knokke-Heist

Het onlangse trainingskamp van de Duitse Volleybalploegen van Moerser SC in Knokke-Heist heeft zopas ook de Duitse media gehaald. In het artikel heeft men het voornamelijk over de stage van de Volleyballdames in de badstad. Je leest er HIER meer over.

Gezellige drukte voor Zwintriathlon

Voor de Zwintriathlon hebben zich in Knokke-Heist 1050 deelnemers ingeschreven. Of ze woensdagnamiddag allemaal aan de start verschijnen is momenteel nog koffiedik kijken. Het weer zal daarbij een belangrijke rol spelen. Topsporter Kurt Vandepitte zei alvast dat het goed mag waaien op de Zwintriathlon omdat men dan beter het verschil ziet tussen de top en de rest.. Feit is dat er dinsdagavond en woensdagmorgen al een gezellige drukte heerste in sporthal De Stormmeeuw waar de deelnemers zich gingen aanmelden. Het gaat om 225 dames en 830 heren. Daaronder 98 dames en 228 heren uit de badstad zelf. De 62 buitenlandse participanten zijn afkomstig uit Nederland, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Spanje, Zwitserland, de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten. Daarnaast hadden zich ook 22 ludieke deelnemers en 4 anders-valide triatleten ingeschreven. Om 12 woensdag is in Knokke gestart met de groepsverplaatsing naar Sluis. Ondanks het minder goede weer zijn ook vele duizenden toeschouwers naar Knokke-Heist afgezakt. De wedstrijd zal ook voor de onvermijdelijke verkeershinder zorgen in de badstad en in Sluis. De Zwintriathlon kan voor eerst via Twitter gevolgd worden: http://twitter.com/#!/zwintriathlon

Asfalteringswerken

Momenteel zijn in Heist vanaf de grens met Duinbergen uitgebreide asfalteringswerken aan de gang op de Elizabetlaan (N34). Het verkeer richting Zeebrugge moet via de Anemonenlaan bij het Bosje van Heist langs de Zeedijk rijden. Parkeren en stationeren langs dat deel van de Zeedijk is momenteel verboden. De snelheid is er beperkt tot 30km per uur. Vanaf maandag zal er gewerkt worden op het zuidelijk deel van de Elizabetlaan, tussen de Heistlaan en de Krommedijk in Duinbergen. Het verkeer richting Knokke zal dan via de vers geasfalteerde noordelijke rijweg worden geleid. Wie naar Zeebrugge moet zal ook volgende week nog moeten omrijden via de Zeedijk. Wie uit Heist naar de kusthaven wil kan ook gebruik maken van de Gustave Van Nieuwenhuysestraat langs de oude spoorwegberm.

Duitse Rolls Royce Club in Knokke-Heist

De Rolls Royce Enthusiasts' Club van Duitsland organiseert van vrijdag tot zondag een internationale ontmoeting in Knokke-Heist. Bij aankomst vrijdagnamiddag gaan de wagens rondtoeren door de villawijken van Het Zoute. Zaterdag staat een reis door de tijd op het programma, langs de Vlaamse handelsroutes. Ze doen onderweg Brugge aan, en lunchen (met een tochtje op zee) op het cruiseschip MS Astor. Daarna worden de Rolls opgesteld aan het Albertplein. De Duitse gasten worden ondertussen getrakteerd op 'Belgische patisserie' en kunnen shoppen in de Kustlaan en omgeving.

Verkiezing Miss West-Vlaanderen nadert

Zaterdagavond 17 september wordt in het Casino Knokke de verkiezingsshow gehouden van “Miss West-Vlaanderen voor Miss België 2012”. De kandidate die dan voor onze provincie verkozen wordt gaat namelijk automatisch naar de finale voor Miss België. Onder de 20 kandidates uit West-Vlaanderen alvast twee deelneemsters uit onze badstad. Het gaat om de 18-jarige Tasanee Sonck en de 20-jarige Steffi Suenens uit de deelgemeente Ramskapelle. Dezelfde avond dingen in het Casino ook de Oost-Vlaamse kandidaten naar hun kroontje. Beide verkiezingen worden georganiseerd door Joke van de Velde, die in het jaar 2000 Miss België was.

Nieuwe Radio Paradijs website NU online

Sedert de vroege uren van woensdagmorgen is de nieuwe website van Radio Paradijs in Knokke-Heist online. Het resultaat kan men bekijken via de volgende URL: http://www.radioparadijs.be/. Zoals eerder gemeld kan men er direct de titels zien van de muziek die op dat moment gedraaid wordt op Radio Paradijs. Daarnaast ook het lokale nieuws, showbizznieuws, de temperatuur en de weersvoorspelling voor Knokke-Heist. Verder onder meer ook de buienradar, data van het weerstation in Heist en informatie over de programmering op Paradijs. Informatie is er eveneens over hoe men wereldwijd kan afstemmen: online of via iPhone of smartphones met Android. Tenslotte kan men op de vernieuwde site de tv-programma’s napluizen en het filmaanbod in Knokke-Heist bekijken. Via de site kan men ook makkelijk contact opnemen met de omroep.

6.9.11

Jongeren maken zich klaar voor de scholenveldloop

De Atletiekvereniging Knokke-Heist richt dit jaar zijn 26ste scholenveldloop in voor de jeugd in de badstad. Net als vorige jaren wordt ingehaakt op de Vlaamse Veldloopdag voor Scholen van de Stichting Vlaamse Schoolsport. Er is eveneens medewerking van de Stedelijke Sportdienst. Jongens en meisjes vanaf het derde leerjaar tot en met het zesde middelbaar zullen verschillende afstanden lopen. De eerste vijf van elke reeks van het lager en de eerste drie van elke reeks van het middelbaar ontvangen een trofee. De manifestatie wordt gehouden op het Schuttersplein in de Jan Devischstraat te Knokke (naast het stadion ‘Olivier”) op woensdag 28 september. De eerste start van het lager onderwijs wordt gegeven om 14.30 u, de start voor het middelbaar heeft plaats om 15.30 u. Nieuw dit jaar is een trofee voor de eerste vrouwelijke en de eerste mannelijke leerkracht. Inschrijven kan in de scholen te Knokke-Heist of ter plaatse voor wie buiten de badstad school loopt.

Vooral interventies voor kiters

Van Knokke-Heist tot De Panne waren er vorige maand voor de redders meer tussenkomsten voor kiters: 50 interventies in plaats van 31 in juli. Ook kwamen de kustredders in augustus 28 keer in actie voor baders in nood. Daarnaast moesten de redders in de tweede zomermaand slechts een paar keer worden ingezet voor problemen met catamarans en zeiler. De Intercommunale Kustreddingsdienst schrijft de verschillen toe aan het betere watersportweer in augustus.

"Democratie is een werkwoord"

Het is niet (alleen) voor onze Bourgondische keuken dat zoveel Nederlanders en Fransen in (respectievelijk) de Kempen of Knokke gaan wonen. Het fiscaal regime is hier zeer gunstig voor een klein percentage gefortuneerden. Dat zegt ACW-voorzitter Patrick Develtere in Knack. Je leest er HIER meer over.

Aannemers zijn de wacht aangezegd

Knokke-Heist zal strenger optreden tegen aannemers die tijdens de bouwstop in de zomer de voetpaden bij een bouwwerf in een erbarmelijke staat achterlaten of hun bouwwerf niet veilig afsluiten. Dat zei burgemeester Lippens in antwoord op een vraag van raadslid Anne Van Hoof. De voorbije maanden had ze vastgesteld dat bij sommige werven voorbijgangers niet langer op een veilige manier kunnen gebruik maken van de voetpaden. In de toekomst zullen alle werven in de badstad een week voor het bouwverlof gecontroleerd en gefotografeerd worden. Aannemers die de werf en de voetpaden onveilig achterlaten zullen hun borgsom niet terugkrijgen. Dat gaat gemiddeld over zo’n 15.000 euro. Ook zal de gemeente aannemers die niet willen horen verbieden nog hun wagens in de buurt van de bouwwerf te parkeren.

Straks nieuwe website voor Radio Paradijs

In Knokke-Heist wordt bij Radio Paradijs door Rufin Duwel de laatste hand gelegd aan de nieuwe website van de lokale omroep. Zeer binnenkort gaat de nieuwe site online. Ondermeer kan men dan direct de titels zien van de muziek die op dat moment gedraaid wordt op Radio Paradijs. Daarnaast ook het lokale nieuws, showbizznieuws, de temperatuur en de weersvoorspelling voor Knokke-Heist. Verder onder meer ook de buienradar, data van het weerstation in Heist en informatie over de programmering op Paradijs. Informatie is er eveneens over hoe men wereldwijd kan afstemmen: online of via iPhone of smartphones met Android. Tenslotte kan men straks op de vernieuwde site de tv-programma’s napluizen en het filmaanbod in Knokke-Heist bekijken.

Zwintriathlon ook op Twitter te ‘follow-en’

In Knokke-Heist en Sluis is men klaar voor de 13de editie van de Generali Zwintriathlon, die woensdagnamiddag gehouden wordt. Ondermeer werd het te volgen traject helemaal geveegd. Dat was nodig vanwege slik op een deel van de weg. Op de Zeedijk werden dinsdagmorgen ook de laatste nadarafsluitingen voor het evenement neergezet. Dit keer kan men het wedstrijdverloop trouwens op de voet meebeleven via Twitter. Het enige wat men moet doen is 'Zwintriathlon' volgen in een twitteraccount. De voorbije dagen werd trouwens al proefgetwitterd. Ook als men onderweg is kan men via de smartfoon inloggen op Twitter. Op die manier ontvangt men automatisch de belangrijkste updates van het wedstrijdgebeuren. Het weer laat zich woensdag alvast niet van z'n beste kant zien met vrij veel wind, af en toe een bui en herfstige temperaturen. Ondanks het onverwachte afscheid van 4-voudig winnaar Rutger Beke, kondigt deze editie van de Zwintriathlon zich sportief gezien alvast zeer veelbelovend aan. Met Frederik Van Lierde (titelverdediger), Bart Aernouts (winnaar in 2009) en Stijn Goris (winnaar in 2007) starten 3 triatleten die al eens mochten proeven van de overwinning op de Zwintriathlon. Ook bij de dames mag men een spannende strijd verwachten tussen het Uplaceduo Sofie Goos (titelverdedigster) en Tine Deckers (winnares 2009).

5.9.11

Superrijke inwijkeling voor Knokke-Heist

Katrine Anspach, die al 2 jaar gescheiden leeft van haar megarijke man, de 49-jarige Pierre Lagrange, heeft plannen om in Knokke-Heist te gaan wonen. In Londen werd in augustus een scheidingsaanvraag ingediend. De vrouw zou recht hebben op de helft van het vermogen van haar man. Haar aandeel wordt op ruim 180 miljoen euro geschat. Lagrange leeft ondertussen samen met z’n vriend, de 42-jarige Londense modeontwerper Roubi L'Roubi van “Asked For Designs”. Met het oog op de scheiding heeft Lagrange inmiddels z’n villa in Kensington Palace Gardens (met een winst van 80 miljoen!) voor 100 miljoen euro verkocht aan Chelsea eigenaar Roman Abramovich. Een deel van z’n fortuin heeft Lagrange verzameld door z’n hefboomfonds van de hand te doen aan de Britse financiële groep Bradford & Bingley. Hij heeft ook een gigantisch bedrag verdiend door samen met David Beckham en Gary Lineker te beleggen in het fonds dat de 3D film Avatar heeft gefinancierd. Het is nog onbekend wanneer Katrine Anspach met haar drie kinderen in onze badstad haar intrek zal nemen. In Groot-Brittannië schonk de dame voor de verkiezingen nog 171 miljoen euro aan de Conservatieve Partij van David Cameron…
Foto: Katrine Anspach en Pierre Lagrange in betere tijden

Containerschip weer vlot

Het containerschip "Samskip Endeavour", dat maandag bij aankomst vanuit Zeebrugge in de haven van het Ierse Waterford op een zandbank strandde, is weer vlot. Het bijna 8.000 brutoton metende vaartuig werd daarbij geholpen door een sleepboot. Volgens de Ierse kustwacht werd nadien op de plaats van de stranding geen pollutie gedecteerd. Het containerschip vaart onder Cypriotische vlag voor rekening van de IJslandse rederij Samskip en verzorgt een regelmatige feederverbinding tussen Rotterdam/Zeebrugge en Belfast, Dublin, Cork en Waterford.

Musicalgroep Milo brengt Aïda in Knokke-Heist

MiLo Productions, een groep van 30 kinderen, jongeren en volwassenen, voert binnenkort in Scharpoord weer een musical op. Dit keer geen eigen creatie evenwel. Het gaat om 'Aïda' van de hand van Tim Rice en Elton John. Het verhaal neemt de toeschouwer mee naar het oude Egypte en de verboden liefde van Aïda, een Nubische prinses die door het Egyptische leger gevangen genomen werd. Aïda is een wervelend spektakel van krachtige en emotionele dans met opzwepende muziek en prachtige zangpartijen. Het geheel zal begeleid worden door een 13-koppig live-orkest. De opvoeringen zijn op 14, 15, 15, 17 en 18 september. MILO Productions is één van de jongerentheatergroepen van het Cultuurcentrum Knokke-Heist.


Eerste 'Knokke-Heist Koerst' in aantocht

Vrijdagavond 23 september wordt in de badstad de eerste “Knokke-Heist Koerst” verreden. Deelnemers moeten inwoner van Knokke-Heist zijn of aangesloten bij een wieler- of triatlon vereniging die in de badstad erkend is. De wedstrijd start om 18u bij Le Boudin Sauvage langs de Graaf Jansdijk. Er wordt gereden over een afstand van ruim 50 km. Meer bepaald gaat het om 12 ronden van elk 4,4 km. Inschrijven kan tot 19 september per email naar: koereur@knokke-heist-koerst.be met vermelding van de nodige details. De betaling van 15 euro per persoon gebeurt voor de start van de wedstrijd. Speciaal voor de wedstrijd werd een logo aangemaakt dat tevens een knipoog is naar de eertijdse Flandriens die de koers zwoegend achter hun stuur waarmaakten. Er zijn prijzen voorzien voor de snelste ronde, de eerste 45-plusser, de beste klimmer en uiteraard de winnaar.

Binnenkort wuiven Panamarenko’s krabben je toe

Zeer binnenkort worden in het Zegemeer in Knokke de Wuivende Krabben van Panamarenko ‘uitgezet’. Het kunstwerk moet als het ware de verbinding vormen tussen de culturele as die loopt van het Casino, via La Réserve naar het Cultuurcentrum Scharpoord. Met de realisatie van de Wuivende Krabben wordt uitvoering gegeven aan een oudere tekening van de internationaal gerenommeerde kunstenaar. Voor het oorspronkelijk ingekaderde ontwerp wordt momenteel trouwens online al meer dan 500 euro geboden. De reusachtige koperen krabben rusten straks op een eilandengroep in het Zegemeer. De sculpturen zijn opgebouwd uit afzonderlijke elementen die mechanisch met de wind mee bewegen. Zolang de zeebries waait, zullen de krabben de wandelaars dan ook met hun immense knijpers vrolijk toewuiven. De creatie werd aangekocht door Compagnie het Zoute nv en La Réserve Promotions nv. Ze staat ter beschikking van de gemeente Knokke-Heist zolang de badstad het kunstwerk wil tentoonstellen in het Zegemeer. Het gemeentebestuur wordt wel verantwoordelijk voor onderhoud en eventueel herstel. De krabben worden momenteel in de tuin van Scharpoord klaargemaakt voor de op handen zijnde plaatsing. De huidige beeldengroep ‘Ode aan de vrouw’ van Jef Claerhout, die sedert jaar en dag in het Zegemeer staat, zal verplaatst worden naar een andere locatie in de gemeente.

FC Heist zorgt voor verrassing op eerste voetbalzondag

Zondag ging ook in onze regio het voetbalseizoen weer van start. In Eerste Provinciale moest FC Knokke op verplaatsing met 2-1 de duimen leggen bij Zwevegem. Knokke staat in het prille klassement op een gedeelde elfde plaats met nul punten. In Derde Provinciale B was het FC Heist die voor de grote verrassing zorgde. Heist veegde in Stadion De Taeye met liefst 7-2 de vloer aan met de ploeg van Daring Brugge. Hoger Op Oedelem speelde 2-2 gelijk tegen Westkapelle. Heist staat momenteel met 3 punten op een gedeelde eerste plaats in de rangschikking. Westkapelle legt met 1 punt beslag op een gedeelde 7de plaats. In Vierde Provinciale B speelde Sint-Kruis 2-2 gelijk tegen Moerkerke. Zeebrugge won met liefst 5-3 van Zerkegem. Zeebrugge staat gedeeld eerste met 3 punten. Moerkerke staat op de 7de plaats met 1 punt.

4.9.11

Het Knokke-Heistse Furnibo team weer stukje dichter bij Wereldtitel

De teleurstelling van het Belgische Furnibo team op de Ocean Grand Prix voor powerboten in Sicilië over de motorproblemen van zaterdag is van korte duur geweest. Zondag was het raceduo bestaande uit Frank Hemelaer en Pierre Colpin uit Knokke-Heist opnieuw de snelste over de lange afstand van 118 km. In deze derde en laatste race bij het Siciliaanse Siracuse legden ze de hand op de eerste plaats voor het Zweedse Lucas Oil. Zaterdag waren de Knokke-Heistenaars in de tweede race tot opgave gedwongen wegens motorpech. Zondag nam het Belgische team echter direct een forse voorsprong. De Zweden zetten evenwel de achtervolging in en slaagden erin om 8 ronden lang in het kielzog van de Knokke-Heistenaars te blijven. Een opportunistisch manoeuvre bij het keren aan een wedstrijdboei bezorgde de Belgen een nieuwe voorsprong en uiteindelijk de overwinning. Later in het powerboatseizoen ambieert het Furnibo team het wereldkampioenschap 2011 op hun naam te zetten. Haalbare kaart, gezien piloot Pierre Colpin, de 42-jarige vastgoedmakelaar uit Knokke-Heist, tot de wereldtop powerboating behoort.

Vrijetijdsmarkt Knokke-Heist opnieuw grandioos succes

Op de jaarlijkse Vrijetijdsmarkt op het Verweeplein in Knokke was het zondag weer bijzonder druk. Het was meteen de 8ste keer dat het evenement werd georganiseerd door het Cultuurcentrum. Samen met vele tientallen verenigingen en sportclubs van divers pluimage stelden ook de gemeentelijke vrijetijdsdiensten hun aanbod voor. Men kon z’n agenda vullen met de meest uiteenlopende activiteiten, gaande van scrabble en hockey tot schaken, toneel en composteren. Ook andere culturele waarden kwamen aan bod zoals dansgroep De Sloepe, het Davidsfonds, jeugdclub ’t Verzet en de zendamateurs, om er maar een paar te noemen. Heel wat inwoners en tweedeverblijvers hebben zondag aldus een aantal nieuwe interesses kunnen aanboren. Een fotoreportage over het gebeuren vind je HIER.

Succes voor Scout.In-dag

In de Scharpoordtuin in Knokke-Heist werd zondag het nieuwe werkjaar ingezet van de plaatselijke Scoutsafdeling. De 140 aanwezige jongeren vlogen er meteen enthousiast in met een groepsdans op de tonen van het jaarlied “Armoe moet de wereld uit”. Samen met alle Vlaamse jeugdbewegingen vragen de scouts en gidsen een jaar lang aandacht voor alle vormen van armoede. De voormiddag was verder gevuld met een ‘overgangsspel’. In ruil voor gewonnen goudstukken mochten de leden overgaan naar een volgende leeftijdstak. De oudste scouts en gidsen sjorden een vlot en maakten zo symbolisch de overgang op het Zegemeer. In de namiddag hadden de jongeren de keuze uit een ruime waaier aan activiteiten. De sjorkunsten van de leiding resulteerde dit jaar in een waterglijbaan en een levende tafelvoetbal. Verder was er een donkere doolhof in een grote legertent. Echte durfals waagden zich op de apenbrug en de valtoren.
Voor meer info: http://www.scoutsknokke.be/

Aquafin maakt werk van uitzicht pompstation in Knokke

In antwoord op een vraag van raadslid Frank De Smet wordt aan het waterzuiveringsbedrijf Aquafin gevraagd om het verloederde pompstation langs de Zoutelaan in Knokke op te knappen. Dat heeft burgemeester Lippens meegedeeld. Ondertussen heeft Aquafin via een openbare aanbesteding ook maatregelen genomen om de omgeving van het pompstation in de toekomst onkruidvrij te houden.

Duitse fietster overgebracht naar Ziekenhuis in Knokke

Een bejaarde vrouw uit Keulen is zondag gewond geraakt tijdens een fietsongeval in Cadzand. Het ongeval deed zich voor toen de 77-jarige vrouw tijdens het rijden de fiets van haar dochter raakte en ze zo ten val kwam. De vrouw kwam zodanig hard neer dat ze geruime tijd het bewustzijn verloor. Ambulanciers stelden vast dat de vrouw naast een flinke hoofdwonde ook haar hand lelijk gekwetst had. De vrouw werd ter verzorging naar het Ter Linden ziekenhuis in Knokke overgebracht.

Zware tegenslag voor Colpin en Hemelaer in Sicilië

Zaterdag was een tegenvaller voor het Knokke-Heistse Furnibo team op de tweede dag van de Ocean Grand Prix in het Siciliaanse Siracuse. Frank Hemelaer en Pierre Colpin uit de badstad slaagden er niet in om de wedstrijd uit te varen. Vrijdag nog had het duo ‘moeiteloos’ de overwinning behaald. Zaterdag moesten ze lijdzaam toezien hoe het Zweedse ‘Lucas Oil’ de eerste plaats inpalmde. Tot en met vrijdag hadden de Knokke-Heistenaars het hele Evo-klasse kampioenschap gedomineerd met drie opeenvolgende overwinningen. Dat leiderschap staat nu zeer op de helling. De focus is nu op de lange Endurance Race die zondag z’n beslag krijgt over een afstand van 74 zeemijlen.


UIM Siracusa Ocean Grand Prix (Round 04)

PROVISIONAL Sprint Race Results Evo Class

Pos. -- No. -- Boat Name -- Nat. -- Time -- Pts.

1 -- 77 -- Lucas Oil -- SWE -- 00:37:50:87 -- 20

2 -- 66 -- Hercules Sägemann -- DEU -- 00:38:10:44 -- 16

--33 -- Furnibo -- BEL -- DNF -- 0