20.2.10

Wim Van De Keere tekent bij de Knokke-Heistse basket

Basketbalclub Namedis chape Knokke-Heist heeft zaterdag 20 februari een toptransfer afgesloten met het oog op het volgende speelseizoen. De 31-jarige Blankenbergenaar Wim Van De Keere heeft getekend voor de Knokke-Heistse ploeg. Jeugdtalent Wim Van De Keere ging in 1998 samen met z’n tweelingbroer Tom naar de States om er bij de Knights van de Fairleigh Dickinson University de basketsport met z’n studies te combineren. Na twee jaar High-School-avontuur trok Wim naar Telindus Oostende, die dat jaar de Beker van België won en ook landskampioen werd. Daarna speelde Wim Van De Keere bij Estaimpuis en veroverde toen een plaatsje in de kern van de Belgian Lions. Vervolgens speelde Wim nog op het hoogste niveau bij Power Wevelgem, Verviers-Pepinster, Okapi Aalstar en momenteel bij 3de nationale-leider Oostkamp. Beroepshalve is hij de secretaris-generaal van de Basketball League Belgium. Voor BC Namedis chape Knokke-Heist betekent de komst van Wim Van De Keere het begin van een nieuw tijdperk in Eerste Landelijke. Te meer daar ook trainer Bruce Minne reeds onder contract staat en alle spelers van de kern reeds hebben bijgetekend. Enkel Jan Vermeersch zal deze groep verlaten.

Bibbabbel in Scharpoord met Klaas Verplancke en Frank Adam

Komende zondag 7 maart worden Klaas Verplancke en Frank Adam in het kader van Bibbabbel geïnterviewd in Scharpoord in Knokke-Heist door recensent Jooris Vanhulle. Ze lezen ook voor uit eigen werk. Klaas Verplancke publiceerde al ontelbare prenten voor alle leeftijden, van peuters tot volwassenen bij uitgeverijen in binnen- en buitenland. Sinds enkele jaren is hij ook schrijvend auteur van verhalen, liedjesteksten en recensies. Met Confidenties aan een ezelsoor heeft Frank Adam het genre van de fabel voor de volwassenen nieuw leven ingeblazen. Zijn 'confidenties' zijn korte verhaaltjes vol humor en absurditeit met een knipoog naar de actualiteit. Zijn absurde fabels verschenen eerst als literaire reeks in de krant en werden daarna gebundeld met prenten van Klaas Verplancke. Na de boeken, de theatervoorstellingen, de kranten en de CD kwam er ook een overzichtstentoonstelling. Deze tentoonstelling is te bekijken in de bib tijdens de maand maart en toert dan door Vlaanderen.


Gratis Bibbabbel op zondag 7 maart van 10 tot 12 uur. Na afloop van de activiteit wordt er voor iedereen een drankje voorzien. Reservatie gewenst voor 1 maart.

Pech blijft Vlaams-Ierse renners achtervolgen in Algarve

In Portugal zit het de ploeg van Heistenaar Benny De Schrooder momenteel niet mee. De kopman van de Vlaams-Ierse formatie An Post-Sean Kelly, Niko Eeckhout, is vrijdag zwaar ten val gekomen tijdens de derde etappe in de Ronde van de Algarve . Eeckhout bereikte wel nog de finish, maar dat met 27 minuten achterstand op ritwinnaar Alberto Contador. De Vlaamse renner viel tijdens een afdaling. "Ik kon iemand van Cofidis, die plots uitschoof, niet meer ontwijken", vertelt Eeckhout. "Ik kwam zwaar op het asfalt terecht en heb nu schaafwonden over heel mijn lijf. Mijn knieën en armen zijn er erg aan toe. Toch hoop ik zaterdag nog te starten", klonk het. Benny De Schrooder passeerde vrijdag de finish op de 138ste plaats, 16 minuten 40 seconden na winnaar Contador. In het algemeen klassement staat De Schrooder in 145ste positie op 9u 44 minuten.

B 601 ‘vangt’ bronzen schroefblad van 1,7 ton

Geen vis maar een bronzen blad van een verstelbare schroef vond men aan boord van B601 "Van Maerlant' bij het ophalen van het net. Het schroefblad had een gewicht van liefst 1.700 kilo en een lengte van 2,70 meter. De Eurokotter was aan het vissen op de Sandettie Bank toen het gigantische schroefblad in het net raakte. Het blad werd in Zeebrugge aan een handelaar in oud ijzer verkocht. Het jongste bemanningslid Piet Bout ging samen met de bijzondere vangst op de foto. De 18-jarige Piet vist sedert september vorig jaar bij de gebroeders Job en Kees Schot op de B 601 en Z 201 vanuit Zeebrugge.

19.2.10

Chocolatier M met Knokke-Heistse pralines naar Wereldexpo in Shanghai

De Knokke-Heistse chocolatier David Maenhout vertegenwoordigt vanaf mei ons land op de Wereldexpo 2010 die gehouden wordt in het Chinese Shanghai. Hij doet dat als Belgische ambachtelijke topchocolatier. Een aantal chocolatiers heeft recent beslist om via een unieke samenwerking de beste Belgische Ambachtelijke chocolade wereldwijd te promoten vanuit een gigantische “Chocolate Corner” in het Belgisch Paviljoen in Shanghai. Aan deze Chinese wereldtentoonstelling worden momenteel gigantische budgetten gespendeerd. Er worden zo’n 200 paviljoenen gebouwd. Men verwacht circa 70 miljoen bezoekers. Chocolatier M werd vorig jaar nog uitgeroepen tot de Belgische Top 3. Ook in het verleden kwam hij regelmatig in het nieuws met zijn creaties. Zo ontwikkelde David Maenhout in 2008, bij de start van het paardenspektakel Cavalia in de badstad, een speciale praline. Hij combineerde toen paardenmelk met pâte fruits van vurige bloedsinaas en donkere chocolade van Callebaut. Op de praline stond een trendy afbeelding van een paardenkop. Eerder tekende de chocolatier ook al voor de ’Knokke-Heist’- en de ’Zoute’-pralines. Hij experimenteerde verder reeds met pralines op basis van komkommer en kardemom.

Oprichter Bull Verwey van Radio Veronica overleden

Hendrik 'Bull' Verweij, één van de drie oprichters van de legendarische zeezender Veronica, is in de nacht van donderdag op vrijdag overleden. Dat heeft de stichting Norderney, die het historische en culturele erfgoed van Radio Veronica beheert, vrijdag gemeld. Verweij was in september vorig jaar 100 jaar geworden. Zijn gezondheid ging de laatste tijd met grote stappen achteruit. Hij overleed in zijn slaap in een verzorgingstehuis in Loosdrecht. Als één van de financiers van Radio Veronica stond Bull aan de wieg van de ontwikkeling van de commerciële radio in de Benelux.Van 21 april 1960 tot eind augustus 1974 werd in onze regio veel meer naar Radio Veronica geluisterd dan naar om het even welke staatsomroep. De zeezender was enorm populair in de Lage Landen. Tijdens het seizoen van 1960 kon men op een mooie dag al door de straten van Heist wandelen en uit de open deuren overal enkel het geluid van Veronica horen. Die zomer waren op Veronica trouwens heel wat van de grote namen te horen die het in juni op de tweede uitgave van het Songfestival in Knokke gemaakt hadden; zoals Udo Jürgens, Teddy Scholten, Corry Brokken, Rita Reys en Willy Alberti.

Sluise drugdealers ingerekend

Twee inwoners uit onze buurgemeente Sluis zijn aangehouden op verdenking van de verkoop van soft- en harddrugs. Het gaat om een vrouw van 30 en een jongeman van 22. Ze zouden zich al ruim een jaar bezighouden met het slijten van wiet en speed in de regio. Het tweetal is vrijdag, aan de rechter-commissaris voorgeleid en opgesloten. De vrouw werd ingerekend in haar woning in Sluis. De jongeman is in het politiebureau van Terneuzen aangehouden.

Bevrijdingsmuseum even op Amerikaanse toer in Ramskapelle

De komende weekends wordt in het “For Freedom Museum” in Ramskapelle de allereerste thematentoonstelling gehouden. In een deel van het museumgebouw loopt namelijk “From D-Day to V-Day”. De tentoonstelling belicht de periode van de geallieerde landing in Normandië op 6 juni 1944 tot de overgave van Nazi Duitsland op 8 mei 1945. De uitgebreide verzamelingen van Pierre Verbreyt en Johan Willaert geven een realistisch en gedetailleerd beeld van manschappen en materieel, dat door de Amerikanen werd ingezet bij de bevrijding van Europa, waaronder grote delen van ons land.

De displays tonen onder meer de kleding van de GI’s, hun wapens, terrein-moto’s, de inhoud van de overlevingspakketten en de identificatieplaatjes van gesneuvelde soldaten. Verder zijn ook de ‘crickets’ te zien en te horen. Dat zijn de kleine speeltjes waarvan het klik-klak geluid gedropte paratroopers toeliet mekaar in het donker terug te vinden. In de étalagevensters is zoveel te zien dat tijdens een bezoek aan de tentoonstelling de verzamelaars paraat zullen staan om de nodige uitleg te geven. In één van de uitstalvensters wordt trouwens het verhaal van de Amerikaanse sergeant Mahlon Earl Sebring geënsceneerd. Hij maakte deel uit van het 319de ‘Glider Field Artillery Battalion’ en landde op de avond van D-Day in een klein Normandisch dorpje. Men kan daarbij onder meer het grote kanon zien dat door de 82ste Airborn per zweefvliegtuig naar de Normandische kust werd overgevlogen.

Donderdagavond werden de museuminitiatiefnemers de broers Danny en Freddy Jones, en de D-Day verzamelaars Verbreyt en Willaert onder andere ook geïnterviewd door de jeugdige redactie ‘Binnenland’ van de Ramskapelse schoolkrant.


Het "For Freedom Museum" opende op 25 april vorig jaar z'n deuren en kreeg in z'n eerste seizoen 7.600 bezoekers over de vloer. Ook scholen gaan in de toekomst een bezoek aan het museum in hun lessen geschiedenis inwerken. Het museum geeft een duidelijk beeld van de bevrijding door Canadese troepen van de hele Zwinstreek.

Het “For Freedom Museum” wordt opengesteld op: 19, 20, 21, 27, 28 februari en 6, 7, 13, 14, 20, 21 maart van 10 tot 17 uur – ingang: € 6 voor de Amerikaanse thematentoonstelling, € 10 voor het hele museum. Ramskapellestraat 91-93 Knokke-Heist.

Start Aquafinproject in Westkapelle

Waterzuiveraar Aquafin begint op maandag 8 maart met de bouw een nieuw pompstation in de badstad. Dat gebeurt in Westkapelle ter hoogte van de Natiënlaan en de Zwinvaart. Vanaf dit punt zal het afvalwater verpompt worden naar de riolering in de Kalvekeetdijk. Naast het pompgemaal komt een bergingsbekken tussen het gemaal en de Hoekestraat. Het opslagbekken zal het overstortwater geleidelijk lozen in de Zwinvaart. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de firma Vanlerberghe uit Pervijze. De aanleg van de persleiding is voorzien tussen april en september. De realisatie van de verbindingsleiding in de Kalvekeetdijk is na de zomer gepland.

18.2.10

Declamatiewedstrijd Willemsfonds wordt ook vertelwedstrijd

De traditionele voordrachtwedstrijd van het Willemsfonds in Knokke-Heist wordt nu een declamatie- en vertelwedstrijd. Die wordt op zaterdag 13 maart gehouden in het Heistse stadhuis. Aan de formule van de jaarlijkse wedstrijd voor alle scholen en scholieren uit de badstad is dit keer namelijk wat gesleuteld. De leerlingen van het 3de leerjaar tot het 6de middelbaar kunnen nog steeds een gedicht van minimum 16 regels uit het hoofd voordragen, maar voortaan kunnen de scholieren ook voor de vuist weg een verhaal vertellen. Inschrijven kan tot 6 maart via de school en in de bibliotheek. Door alle deelnemers zijn boeken of boekenbons te winnen.


Je kunt reglement en inschrijvingsformulier ook hier downloaden.
Zaterdag 13 maart om 14 uur, raadzaal stadhuis Heist

Natuurpunt zoekt eerste lenteverschijnselen in een lange winter

Tijdens een geleide natuurwandeling in ‘de Zwinduinen’ wordt door Natuurpunt zaterdag 20 februari gezocht naar de eerste lenteverschijnselen. De winter is duidelijk nog in het land en de kustduinen vormen een toevluchtsoord voor allerhande trekvogels die op hun trek de kustlijn volgen. Ze wachten hier de eerste lenteverschijnselen af om door te trekken naar hun meer noordelijke broedgebieden. Onze duinen herbergen heel wat bes- en vruchtdragende planten en struiken, die vooral de zangvogels tot voedsel dienen in deze harde tijden. Kramsvogels en Koperwieken vertoeven in gemengde groepen in de duinen, waar ze de bessen van de Duindoorn consumeren. In de meer beboste delen van het duin verblijven dan weer Grote bonte specht en Groene specht die zich in deze periode te goed dan aan overwinterende, houtbewonende larven van diverse insectensoorten, zoals boktorren. Tijdens de wandeling hoopt men ook een glimp op te vangen van de nieuwkomers in het gebied. Het gaat om de wolharige Schotse Hooglanders die er grazen.

Afspraak: om 14u00 aan het Oosthoekplein te Knokke-Het Zoute.
Praktisch: Laarzen noodzakelijk, warme kledij, verrekijker en eventueel loepe.
Organisatie: Natuurpunt Knokke-Heist.
Gids: Roland Hooghuys - tel. 050/54.75.02
Deelname: Gratis voor leden van Natuurpunt v.z.w. en kinderen onder de 12 jaar. Overigen: 2,50 euro.

Generaal-Majoor in Knokke-Heist overleden

In Knokke-Heist is Generaal-Majoor Jacques Temmerman op 88-jarige leeftijd overleden. Hij was erevleugeladjudant van de Koning, burgerlijk ingenieur, grootofficier en commandeur in verscheiden binnen- en buitenlandse orden. Temmerman werd geboren te Sint-Agatha-Berchem in 1921, maar kwam in 1980 in de badstad wonen. Hij wordt zaterdag om 11u begraven in de Margaretakerk. De dienst zal volgens het protocol worden bijgewoond door een afgevaardigde van het paleis. De koning zal zich laten vertegenwoordigen door zijn vleugeladjudant, luitenant-generaal Baudouin Somers.

Zeebrugs Inklaringsbureau overgenomen door Royal Burger

De Royal Burger Group uit Rotterdam heeft in Zeebrugge het Verenigd Inklaringsbureau nv (VIB) overgenomen. Door de combinatie met VIB wordt Burger Ferry Agencies één van de drie grootste spelers op het gebied van ferry ticketting, het boeken van lading op veerschepen, in Europa. ,,Met deze uitbreiding verstevigen wij ons netwerk en wordt de ferry activiteit meer dan verdubbeld,’’ stelt ceo Karel Peters van Royal Burger Group. Zeebrugge was de best presterende haven in de Hamburg-Le Havre range in 2009. Royal Burger Group zal VIB ook gebruiken voor het inklaren van schepen in Zeebrugge en voor het afhandelen van douaneformaliteiten. VIB is in 1974 opgericht als scheepsagentuur voor baggerschepen. Met de enorme groei van de roll-on/roll-off-diensten in de haven van Zeebrugge is het bedrijf meegegroeid en actief geworden op het gebied van het afhandelen van douaneformaliteiten, short sea shipping, ferry ticketting en expeditie. De overname heeft geen gevolgen voor de werknemers van VIB. Het bedrijf blijft actief onder eigen naam en eigen management.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten en overlijdens in de voorbije week in Knokke-Heist vind je HIER.

Heistse Klakkertjes kwaad over misbruik naam

In een rondschrijven distantieert voorzitter Eddy Storm z’n vereniging, de "Koninklijke Heistse Klakkertjes", met klem van de naam “de Heistse Klakker”, die de parkeermetersaboteur in de badstad zich heeft aangemeten. Volgens Storm misbruikt de parkeervandaal ten onrechte de naam van de bekende folkloregroep.

Inspraak rond Tweede Golf en Stadsrandbos in Knokke-Heist

Over twee jaar hoopt men in het kader van het Duinenwaterproject een tweede golf en een stadsrandbos aan te leggen in Knokke-Heist. De Afdeling Ruimtelijke Planning van het 'Departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed' gaat in dat verband een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) opmaken. Daarin worden de huidige bestemmingen van de terreinen gewijzigd om, naast een golfterrein met golfschool, ook een stadsbos met speelbos en een golfhotel mogelijk te maken. De initiatiefnemer van het planmilieueffectrapport is het Ieperse bedrijf Leisure Property Invest nv. In dit plan-MER zullen de mogelijke effecten van het ruimtelijk uitvoeringsplan op het leefmilieu worden bestudeerd. Als eerste stap is inmiddels een Nota voor publieke consultatie opgesteld. Een digitale versie van deze nota kan men tijdelijk hier downloaden. Een papieren versie van de nota ligt ter inzage op het gemeentehuis van Knokke-Heist. Inwoners die het gebied goed kennen kunnen tot 17 maart aangeven welke milieueffecten zeker onderzocht moeten worden. Men kan ook bestaande of te verwachten milieuknelpunten signaleren. Bovendien kan men voorstellen formuleren voor mogelijke locatie -of inrichtingsalternatieven.


Burgers kunnen tot 17 maart opmerkingen bezorgen aan het gemeentebestuur of aan de dienst MER op het onderstaande adres of e-mailadres. Een blanco inspraakdocument vindt u hier. Als u meer informatie wilt over de milieueffectrapportage, kunt u bellen naar het gratis nummer 1700 of surfen naar www.mervlaanderen.be.

Departement Leefmilieu, Natuur en Energie
Dienst Milieueffectrapportage (kamer 3P64)
Plan-MER RUP 2de golf en stadsrandbos Knokke-Heist
Koning Albert II-laan 20, bus 8
1000 Brussel

e- mail : mer@vlaanderen.be (met de vermelding 'Publieke inspraak '2de golf en stadsrandbos Knokke-Heist'' in de titel)

Oproep orgaandonatie in Knokke-Heist

In Knokke-Heist heeft Annie Vandenbussche, voorzitter van de Vereniging voor Hartpatiënten Oostkust, een dringende oproep gericht aan de bevolking om zich op te geven als orgaandonor. Een groot tekort aan donororganen heeft namelijk tot gevolg dat in ons land jaarlijks honderden mensen, die op de wachtlijst staan, sterven vóór het geschikte orgaan gevonden wordt. Een en ander bleek uit getuigenissen tijdens de info-namiddag bij de Vereniging voor Hartpatiënten Oostkust. Niemand is te oud om donor te zijn. Orgaantransplantatie gebeurt enkel als iemand "hersendood" is. Dat moet door 3 artsen, totaal onafhankelijk van elkaar, beslist worden. Pas dan, en als er geen verzet is, kunnen organen getransplanteerd worden. Wie na z’n dood een mensenleven wil redden doet er goed aan om een kaartje "Orgaandonor" bij de identiteitskaart te bewaren of zich officieel te registreren op het gemeentehuis. In Knokke-Heist zijn er op vandaag 235 personen die een expliciete toestemming hebben geven via officiële registratie. Aan de andere kant hebben 494 personen expliciet verzet aangetekend tegen orgaandonatie.


Voor verder info : Annie Vandenbussche, voorzitter VHV Oostkust, 0486/28 67 49
Hepatotransplant Gent vzw
hepato.gent@pandora.be www.beldonor.be

Nv Duin & Water geeft bouwrecht voor waterberging

Om het project Wulpenhoek in Knokke niet te vertragen heeft de nv Duin & Water een bouwrecht gegeven aan de gemeente voor een perceel grond dat nu nog eigendom is van de nv. Het project voorziet in de aanleg van een waterbergingsbekken nabij de Zes Bochten. Het stuk grond in kwestie zit echter niet in de aankoop van de andere percelen van het project. Dat komt omdat er een hypothecaire inschrijving op het perceel rust. Zodra het vrij is van hypotheek zal de gemeente Knokke-Heist dit perceel aankopen. De werken voor de aanleg van het waterbufferbekken worden geraamd op 740.000 euro; een bedrag dat ten laste is van het Waterbedrijf.

Moeilijke start Algarve voor Heistenaar Benny De Schrooder

De Fransman Benoît Vaugrenard (Française des Jeux) heeft woensdag de openingsetappe in de Ronde van de Algarve gewonnen. Het ging om een rit over 157,5 km van Estadio do Algarve naar Albufeira. Hij verraste de sprinters in de slotkilometer en won met respectievelijk 3 en 5 seconden voorsprong op de Spanjaard Joan Horrach en de Duitser André Greipel. Met Quick.Step, Omega Pharma-Lotto, An Post-Sean Kelly en Topsport Vlaanderen nemen vier Belgische teams deel aan de 36ste editie van de Ronde van de Algarve. Voor de 29-jarige Heistenaar Benny De Schrooder van het Vlaams-Ierse team An Post-Sean Kelly is de openingsrit alvast geen meevaller geworden. De Schrooder eindigde 158ste op 2 minuten 2 van de winnaar. Donderdagmorgen werd gestart voor de langste etappe van de vijfdaagse rittenkoers: de rit tussen Vila do Bispo en Lagos over 207,5 km. De Ronde van de Algarve wordt zondag in Laguna-Portimao afgesloten met een individuele tijdrit over 17,2 km.

17.2.10

Opspuiting Zwinstranden

Het opspuiten van de stranden vlak over de Zwingeul zal weinig overlast opleveren. Dat zegt de Nederlandse Rijkswaterstaat. De werken worden uitgevoerd van half maart vanaf het natuurreservaat Het Zwin tot aan de radartoren bij de Zwarte Polder tussen Cadzand en Nieuwvliet. Voor de zandopspuiting wordt door het baggerbedrijf Boskalis het gloednieuwe hoppervaartuig ‘Gateway’ ingezet. Het bedrijf pakt, op verzoek van strandondernemers, eerst het gedeelte tussen 't Zwin en het uitwateringskanaal aan. De Gateway zuigt het zand van de zeebodem op zo'n dertig kilometer uit de kust. Het schip brengt het vervolgens naar een plek op 1km van de laagwaterlijn. Vanaf daar wordt het zand door een zinkerbuis over de zeebodem naar het strand geperst. De werken moeten tegen eind april rond zijn.

Parkeermetersaboteur slaat toe in Knokke-Heist

In Knokke-Heist hebben onbekenden hun dreiging om het nieuwe parkeerplan te saboteren hard gemaakt. In de deelgemeente Heist werden afgelopen nacht parkeerautomaten volgespoten met PolyUrethaanschuim (PU schuim). Vandaag is pas bekend geraakt dat vorige week in de parkeermeters in de Lippenslaan in Knokke ook reeds cement was aangetroffen. Dinsdagavond had een onbekend onder de naam “De Heistse Klakker” met een boodschap via hotmail naar de nieuwsagentschappen ermee gedreigd om “alle parkeermeters” in de badstad te “saboteren totdat ze op t’oud ijzer belanden”. De politie in Knokke-Heist is een onderzoek gestart om de “parkeermetersaboteur(s)” op te sporen.

Zeegalm en Apollo brengen Oostenrijkse muziek

De Zeegalmharmonie uit Knokke en Muziekgezelschap Apollo uit Sluis bereiden een ‘Music for Friends Concert’ voor. Dat gebeurt onder de artistieke leiding van stadsgenoot Hans Vermeersch. Op zaterdag 13 maart pakken ze uit met lichte Oostenrijkse dansmuziek uit de 19de eeuw. Men noemt het een uitvoering vol hoffelijke en burgerlijke muziek. Aan bod komen walsen, polka’s, ländler, menuetten en marsen. De uitvoering heeft plaats in het Ledeltheater in Oostburg.

De aanvang van het concert is 20.15 uur. Tickets €7.50, verkrijgbaar via Ledeltheater. Telefoon: 0031117452735. Internet: www.ledeltheater.nl. Kinderen onder de 12 jaar gratis entree

Onbekende dreigt met sabotage parkeermeters

Een onbekende heeft er dinsdagavond onder de naam “De Heistse Klakker” mee gedreigd om “alle parkeermeters” in de badstad te “saboteren totdat ze op t’oud ijzer belanden”. De boodschap werd via hotmail verspreid aan zowat alle nieuwsagentschappen die in onze regio bedrijvig zijn, met inbegrip van de communicatiedienst van de gemeente. De politie in de badstad onderzoekt momenteel van welke persoon of groep deze bedreiging uitgaat. Een dreiging alleen al, zelfs zonder actie, kan tot zware straffen leiden. Ook de bevoegde Schepen werd ondertussen op de hoogte gebracht.

Sabotage van parkeermeters komt trouwens steeds meer voor. In het Engels valt het samen met aggressie tegen parkeerwachters onder de noemer “parking rage”.

Bommenonderzoek over de grens

Vlak over de grens is woensdagmorgen in onze buurgemeente Cadzand gestart met het zoeken naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurt op het terrein waar binnenkort het recreatiepark Cavelot moet verrijzen. Op het 48 hectare grote terrein zal een kleine maand lang gezocht worden naar mogelijke oorlogstuigen. Onder meer doet men dat bij middel van meersondige detectie-apparatuur, die door een gps-systeem gestuurd wordt. Mochten er explosieven gevonden worden, dan moeten die eerst geruimd worden voordat met de graaf- en bouwactiviteiten kan gestart worden. In het gebied dicht bij het Zwin komen zo’n 450 recreatiewoningen.

16.2.10

Carnavalvoetbal in Heist

Hoezo alle wedstrijden afgelast vanwege de sneeuw en onbespeelbaarheid van de velden? Dinsdagnamiddag werd op Stadion De Taeye in Heist de traditionele voetbalwedstrijd gespeeld tussen de “Plakkers” en de “Vissers”. Dat gebeurde in aanwezigheid van ondermeer Prins Wimpie I en z'n Roosje en Sportschepen Daniël De Vlamynck. Vroeger ging het meestal om een gemaskerde en verklede voetbalwedstrijd. Tegenwoordig zijn de spelers enkel geschminkt. De carnavalambiance is wel nog volop aanwezig. De plakkers hebben ook dit jaar gewonnen met 4-2. Alhoewel winnen bij deze wedstrijd minder belangrijk is dan leute maken. Dinsdag stapten de groen uitgedoste 'plakkers' gesponsord op het veld. De vissers bleven ongesponsord met rode ‘schabbe’ de bal te lijf gaan. De gemaskerde voetbalwedstrijd ontstond in Heist in 1928. Drijvende krachten voor en na de oorlog waren vooral Anselmus Serreyn (beter bekend als Poye) en Gusten Vandenbroeck. Belangstelling is er al die jaren onverminderd gebleven voor het ‘gemaskerd’ voetbal. Nadien bleek dan ook dit keer de kantine van KFC Heist weer een stuk te klein voor de vele kijklustigen die waren opgedaagd.

Schotse oplichters veroordeeld

Twee Schotten die garagisten uit Knokke-Heist hebben opgelicht werden door de correctionele rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 2 jaar en een boete van 2.750 euro, waarvan de helft met uitstel. Het duo kocht in 2004 geregeld nieuwe wagens bij twee garagisten uit de badstad. Die werden telkens correct betaald. Toen ze het vertrouwen hadden gewekt, plaatsten ze plots een grote bestelling. Zesentwintig wagens van het merk Ford en Volkswagen ter waarde van 472.000 euro werden geleverd doch nooit betaald. De rechter kende beide burgerlijke partijen een schadevergoeding toe die, met intresten, oploopt tot een half miljoen euro.

Knokke-Heist sleutelt aan Beleidsplan Lokale Economie

In samenwerking met de Raad voor Lokale Economie wordt dit jaar in Knokke-Heist in verschillende etappes een beleidsplan opgemaakt. Een interne analyse moet allereerst een inzicht verschaffen in de huidige situatie in de badstad. Bijvoorbeeld wordt geteld hoeveel slagers er zijn, hoeveel kledingzaken, en dergelijke meer. De externe analyse heeft vervolgens als doel een inzicht te krijgen in de factoren die van invloed kunnen zijn op de lokale economie. Dat gaat van het aantal inwoners tot veranderende wetgeving. Tegelijk wordt gekeken naar sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen. Vervolgens worden de behoeftes geïnventariseerd. Pas daarna komt er een brainstormsessie om ideeën te spuien voor mogelijke doelstellingen op (middel)lange en korte termijn. Het afgewerkte actieplan wordt dan in november ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

Smit Tiger gaat LNG tankers binnenloodsen in Zeebrugge

Binnenkort gaat bij de LNG-terminal in Zeebrugge een nieuwe grote sleepboot het aan- en afmeren van LNG-tankers begeleiden. Het gaat om de 7.270 pk sterke Smit Tiger van de rederij Smit Havensleepdiensten. De Smit Tiger is de vierde en laatste sleper van de roofdierklasse die de Damen Groep de afgelopen tijd op de Song Cam-scheepswerf in Haiphong in het Noord-Oosten van Vietnam voor Smit heeft gebouwd. Na een reis van 13.500 km is de nieuwe kustsleper in onze contreien gearriveerd. Momenteel worden proefvaarten gehouden. Daarna wordt het vaartuig in Zeebrugge gestationeerd.

Stroef begin voor nieuw parkeerplan

Volgens oppositieraadslid Kathleen van der Hooft werd het nieuwe parkeerplan in Knokke-Heist de voorbije dagen op een “klunzige” manier opgestart. Volgens haar weet “geen enkele inwoner, tweedeverblijver of toerist wat hem of haar te doen staat”. Verder zouden de bestaande parkeerautomaten nog niet zijn aangepast aan de nieuwe tarieven, en staan er in heel wat straten in betaalzones niet eens automaten; aldus nog van der Hooft. Op een aantal betaallocaties kon men afgelopen weekend inderdaad ook geen geld in de automaten stoppen. Dat was ondermeer het geval op het Maes en Boereboomplein in Heist. Maxim Willems stelt dat de installateur op een paar plaatsen niet is klaargekomen met de programmatie van de parkeerautomaten. Door het vriesweer is ook hier en daar de nodige infrastructuur niet geplaatst omdat men gewoon niet in de bevroren grond kon graven. Omdat dit tot verwarring leidt zullen de mensen in de nieuwe parkeerzones tijdens de Krokusvakantie nog “begeleid worden” en zal een en ander door de vingers gezien worden. Schepen Willems benadrukte verder dat mensen die voor een bewonerskaart hebben betaald, géén kaart thuisgestuurd krijgen. In het controle-apparaat van de parkeerwachters staat namelijk de nummerplaat van de wagens opgeslagen die over een parkeerabonnement beschikken. Mogelijk beslist de gemeente op termijn echter om toch een tastbaar bewijs toe te sturen aan de inwoners die voor een bewonerskaart betaald hebben, aldus nog Maxim Willems.

ZV investeert in koude keten

Naar aanleiding van de huldiging van de beste aanvoerders heeft de Zeebrugse Visveiling plannen aangekondigd voor een nieuw koelsysteem om de vishal op een constante temperatuur van 4 graden te houden. Op die manier vermijdt men volgens Marie-Jeanne Becaus “een onderbreking van de koelketen” tussen vaartuig en viskoper. Het gaat om een investering van 1 miljoen euro. Verder wordt gewerkt aan een nieuw computerprogramma. Dat moet het mogelijk maken om de vis per soort “in blok” te verkopen, zoals reeds lang bij de groenten- en visveilingen gebeurt. Dat moet uiteindelijk tot een betere prijsstelling leiden. Ondertussen kondigt 2010 zich beter aan dan het voorbije jaar. De aanvoer zit in de lift en de tongprijs steeg met zo’n 13 procent. De schol blijft het moeilijk hebben vanwege de concurrentie van de goedkope Aziatische kweekvis.

15.2.10

Vrieskou en sneeuw voor warmhartige Love Bike & Run

Tijdens het Valentijnsweekend hebben Sophie Van Biervliet en Jan Stockman zichzelf opgevolgd als winnaars van de Love Bike & Run. Het was meteen de tweede editie van het evenement. Ondanks de ijzige koude zorgde een lichte sneeuwbui voor een extra romantische toets. Na het startsein door Sportschepen Daniël De Vlamynck waren de deelnemers lopend en fietsend vertrokken richting Surfers Paradise. Daar kregen zij de ludieke proef voorgeschoteld, waarbij ze met samengebonden voeten een parcours moesten afleggen. Voor de rest zorgden ook zacht en hard zand, hellingen en de fameuze golfbrekers voor het nodige weerwerk. Uiteindelijk verschenen 96 tevreden maar vrij uitgeputte duo’s aan de finish.


De voorlopige uitslag en meer info zijn te vinden op www.lovebikeandrun.be.

Inwoners van Knokke-Heist kunnen hun post ook in Sluis ophalen…

Noorderburen die in Knokke-Heist of elders in het grensgebied wonen en die vaak Nederlandse post ontvangen, kunnen die vanaf nu ook vlak over de grens ophalen. Het bedrijf Grenspostadres.nl heeft namelijk in Sluis en op een 10-tal andere plaatsen langs de grens tussen beide landen afhaalpunten ingericht. Ook landgenoten die post uit Nederland sneller willen ontvangen kunnen ervan gebruik maken. Knokke-Heistenaars kunnen bijvoorbeeld hun dringende pakjes, brieven en kaarten ophalen bij het Aviatankstation in Sluis. Het is vooral ook interessant voor mensen die bestellen bij Nederlandse postorderbedrijven die niet in het buitenland leveren. Gebruikers abonneren zich voor 14,95 euro per jaar en betalen een zeer bescheiden bijdrage per afgehaald stuk.

Drugsdealer ingerekend tijdens Heists Carnaval

In Heist werd tijdens de Carnavalsviering een man van 29 door de politie in de kraag gevat. Hij was op heterdaad betrapt bij het dealen van speed. De man zonder vaste verblijfplaats was in het bezit van een grote hoeveelheid drugs. Hij is geen onbekende bij het gerecht. Het parket van Brugge heeft ondertussen z’n aanhouding gevorderd.

14.2.10

Drukke Carnaval voor herbergen in Heist

De vrieskou en lichte sneeuw hebben er zondag in Heist voor gezorgd dat de Carnavalisten niet te lang buiten bleven rondhangen. Na afloop van de stoet leek het op straat dan ook minder druk dan de vorige jaren. Maar, in de herbergen was er des te meer ambiance. Op sommige plaatsen was er gewoon geen ‘moyen’ om binnen te raken. Dat had ook te maken met het feit dat een paar cafés de deuren dicht houden voor de duur van deze feestperiode. ’s Namiddags waren duizenden kijklustigen naar de badstad afgezakt om de traditionele stoet te bekijken. Van op de karren en door de vele grote groepen werd niet alleen massaal confetti rondgegooid, voor het jonge volk viel er ook heel wat snoep te vangen. Bij de grote karren behaalden De Lekkerbekken de eerste prijs met de uitwerking van he thema "Mario Cross". Twee werd “Dance with the Devil” van De Kabbabeestjes en drie “De Venissimo’s” van de Pullesnokswingboys. Bij de kleine wagens ging de eerste plaats naar “Happy Family” van de carnavalsgroep ‘Up en Nere, Weg en Were’. “Crocodile Dundee” van de Carnavalkiekens en “De Nissault” van De Pretmobiel eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats.

De volledige uitslag vind je HIER.

Actie in Sluis voor behoud koopzondag

In Sluis, Rotterdam en Den Haag is afgelopen weekend actie gevoerd voor het behoud van de koopzondag. Het protest werd georganiseerd door de politieke partij VVD. De actie liep onder het motto ‘Shoppen is ook zondagsrust’. Onder druk van de fundamentalistische ChristenUnie wil het kabinet Balkenende bij onze noorderburen striktere regels in verband met sluitingstijden. Den Haag wil er met een nieuwe wet voor zorgen dat in de meeste gemeenten de winkels slechts één keer in de maand op zondag open mogen. In onze buurgemeente Sluis beschouwt men de koopzondag een verworven recht en onmisbaar voor de lokale economie.

Academische Zitting voor 100 jaar KTKH

De vele vieringen rond 100 jaar toneelkunst in de badstad culmineren eind deze maand in een Academische Zitting en de opening van een gelegenheidstentoonstelling. Dat gebeurt in Scharpoord op zaterdag 27 februari. Tijdens de feestelijke zitting wordt de geschiedenis van honderd jaar toneel in Knokke-Heist belicht en ook de betekenis van het amateurtoneel in de leefgemeenschap. Verder wordt een herdenkingssteen ingehuldigd en wordt het eerste exemplaar gepresenteerd van de historische brochure ‘100 jaar Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist”.

Heist huldigde de gebleven vissers

Naar aloude gewoonte werden in de ochtend van Carnavalzondag in Heist ook alle vissers van de Oostkust herdacht, die op zee gebleven zijn. Dat gebeurde met een dienst en een bloemenhulde bij het Zeeliedenmonument. Op het Vissershuldeplein hebben verschillende instanties bloemen neergelegd “uit erkentelijkheid voor het leven van de helden-van-de-zee”. Op de receptie nadien, in de Raadszaal van het Heistse stadhuis, hield burgemeester Lippens voor een honderdtal genodigden uit de visserijwereld een korte toespraak. Hij sprak z’n dank uit over het feit dat de visserijsector in het voorbije jaar gespaard is gebleven van dodelijke ongevallen. Trouwens, de veiligheid aan boord zal nog verder verbeteren volgens de burgemeester. In de loop van dit jaar wordt het werkpak van alle vissers uitgerust met een ‘Man Over Boord’-apparaat. Als een visser te water raakt wordt automatisch een signaal uitgestuurd dat door vliegtuigen en satellieten kan worden opgevangen. Ook aan boord kan men de drenkeling nauwkeurig lokaliseren. Verder zit volgens Lippens de opleiding van het vak schipper-motorist weer in de lift. Hij noemde de Zeebrugse Visveiling een valabele kandidaat om op een rendabele manier ook de vismijn in Oostende uit te baten. Normaal gezien zal minister-president Kris Peeters eind deze maand bekend maken aan wie de exploitatie wordt toegekend. Ten slotte riep Lippens de bevolking op om “meer vis te eten omdat het gezonder is”, en de bij ons gevangen schol, pladijs of ‘ploate’ op het menu te zetten in plaats van pangasiusfilets die worden ingevoerd.

Knokke-Heist maakt zich klaar voor de Mountainbike Beach Challenge

Het Stedelijk Sportcentrum Knokke-Heist organiseert volgende maand weer de Nissan Mountainbike Beach Challenge. Op zondag 7 maart is het meteen al de 12de editie van deze unieke strandwedstrijd. De deelnemers volgens de kustlijn van in Duinbergen tot aan het Zwin. Het gaat om een zeer gevarieerde omloop. Hard en zacht zand, verrassende golfbrekers, de glooiingen van het Zwin, een slijkerige grasstrook in de Polders en de steile macadamhellingen in Duinbergen staan garant voor een echte uitdaging. Men kan kiezen tussen 24 of 48 km. Deelnemen aan de Nissan Mountainbike Beach Challenge kan vanaf 15 jaar. Het dragen van een helm, een mountainbike en een stuurnummer zijn verplicht. De groepsstart wordt gegeven om 11.30 uur. Start op het strand t.h.v. RBSC Duinbergen. Aankomst op de Zeedijk t.h.v. RBSC Duinbergen. Voor jongeren van 10 t.e.m. 15 jaar wordt er een Dikke Banden Tocht georganiseerd. Deze avontuurlijke kids krijgen eerst een MTB-initiatie van ervaren lesgevers van Wielerbond Vlaanderen en maken aansluitend een recreatieve tocht langsheen een deel van het parcours van de Nissan Mountainbike Beach Challenge.


Inschrijven kan enkel vooraf via www.mountainbikebeachchallenge.be tot en met maandag 1 maart. Daginschrijvingen zijn niet mogelijk. De inschrijving is pas volledig wanneer men zich administratief heeft aangemeld en betaald is. Het inschrijvingsgeld schrijft men voor 1 maart over op rekeningnummer 068/2565286/58 met vermelding van naam, voornaam en de vermeding ‘MBC 2010’. Vanuit Nederland kan men betalen op het rekeningnummer 1394.03.515.

KSJ Show in aantocht in Knokke-Heist

Komende vrijdag en zaterdag (19 en 20 februari) wordt in Scharpoord de jaarlijkse KSJ-show opgevoerd. Het verhaal draait dit keer rond twee weeszusjes die door de ontdekking van een boek in een spannend avontuur verzeild raken. Door hun opdracht om de macht van het Vuurvolk te herverdelen, komen ze via ongelooflijke verhalen in ongemeen grappige situaties terecht.
De toegang kost 6,50 EUR. Leden van jeugdbewegingen, -12 jarigen en 60-plussers betalen slechts 5,50 EUR. Op zaterdagnamiddag 20 februari is er ook een voorstelling die om 14.30 uur begint. 60- plussers hebben dan gratis toegang en leden van een jeugdbeweging betalen 1 euro. Op zaterdagavond is er na de show een afterparty met DJ Wouwie en Brambiance.