5.3.11

Vissers niet teruggevonden aan boord van de Nieuwpoort 28

De drie Nederlandse vissers die dinsdag op zee bleven bij het omslaan van de Nieuwpoortse garnalenvanger “Mooie Meid” werden niet teruggevonden aan boord van het vaartuig. De Nieuwpoort 28 is zaterdagavond weer rechtgezet. De kotter is leeggepompt en ondertussen zijn ook de machinekamer en het logies doorzocht, maar dat leverde niets op. Het drijfvermogen van het vissersschip is inmiddels ook hersteld. Van zohaast de omstandigheden gunstig zijn wordt het door het bergersbedrijf Multraship opgesleept naar de haven van Vlissingen. Met de vermiste vissers gaat het om Zeeuwen: de twee broers Mark en Christiaan de Ridder van 20 en 27 jaar oud uit Arnemuiden en hun 22-jarige schoonbroer Erik Tange uit Oost-Souburg.

Prins Franky I aangesteld in Knokke-Heist

In de late namiddag werd zaterdag in Heist Carnavalprins Franky I officieel aangesteld. Eerst was de vorige prins Wimpie I al even officieel uit z’n ambt ontheven. Maar hij werd onmiddellijk gevraagd om in de toekomst deel uit te maken van het Hof der Prinsen in de badstad. In zijn toespraak wees Eerste Schepen Maxim Willems op het feit dat zondag 50 wagens in de stoet zullen optrekken. De verlichte avondstoet op dinsdag zal 30 carnavalkarren tellen. Hij bevestigde verder dat door de prins babeluttes én oordopjes zullen uitgedeeld worden; en vroeg beide niet met mekaar te verwarren… Daarna was het de beurt aan het bekleden van Franky Vanlerberghe met de attributen van zijn ambt als prins Franky I. Vergezeld van zijn roosje zal hij de komende dagen de Carnavalviering in de badstad in goede banen leiden. Meteen gaat voor hem een kinderdroom in vervulling. Gastpresentator disco-dance performer Michael Claxon, getooid met een overweldigende afro, leerde het prinsenpaar meteen het correct uitbrengen van de Alaaf-groet. De aanstelling van de prins werd muzikaal omlijst door de band "Three of a Kind" en uitgebazuind door het Thebaans Ensemble Intrada. De zondagstoet wordt samengesteld op het Maes- en Boerenboomplein en vertrekt om 14.30u.

Weer leren lopen na Carnaval…

Om iedereen met wat beweging te laten bekomen van het Carnaval vieren organiseert Jogclub Oostkust vanaf donderdag 10 maart in Knokke-Heist de 20ste sessie van de start-to-run. In totaal hebben al 1.766 lopers uit onze regio aan het initiatief deelgenomen. Een pak onder hen sportte nadien verder en nam vorige zomer deel aan de Knokke 10K, de strandlopen, aan de finishers triathlon, de poldertriathlon en enkelen zelfs aan de Zwintriathlon. De bedoeling van Start-To-Run is immers om in 10 weken probleemloos 5 km te kunnen lopen. De ervaring leert dat iedereen dit kan, van jong tot oud. Voor al wie reeds wat kan lopen is er tevens een sessie om 10 of 15 km te leren rennen. Dit alles staat onder de deskundige begeleiding van Ingrid Boydens, Erna Ots en Pierre Vande Langeryt (foto).

Op 10 maart een nieuwe sessie van 5, 10 of 15 km op het Olivierstadion te Knokke met start om 19u30. Inschrijven kan ter plaatse vanaf een half uur voor het aanvangsuur of via email (debrabandere@gmail.com) of via telefoon (050/60.83.44). De prijs is 20 euro voor 10 lessen (begeleiding en verzekering inbegrepen). Er kan ingeschreven worden tot en met de derde week (24 maart).

Robert Decorte gehuldigd in Knokke-Heist voor 50 jaar grote stoet

In de raadzaal van het Heistse stadhuis werd zaterdagnamiddag ere-schepen Robert Decorte gehuldigd. Dat gebeurde naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de grote zondagstoet met Carnaval. Het was namelijk Decorte die een halve eeuw geleden de grote gangmaker was van de kindercarnavalstoet op zondag. Daaruit is over de jaren de groote Carnavalstoet van West-Vlaanderen gegroeid. Uit handen van Eerste Schepen Maxim Willems mocht Robert Decorte zaterdag een unieke carnavaltrofee in ontvangst nemen. Door het publiek werd hij bedacht op een staande ovatie. Op de tonen van “Robert, Robert, Dank zij joen is de stoet ier geboren” mocht de gelauwerde vervolgens een dame uit de zaal tot de dans uitnodigen.

Berging “Nieuwpoort 28”

Zaterdagnamiddag gaan duikers van het sleep- en bergingsbedrijf Multraship proberen om stroppen aan te brengen rond het gekapseisde vissersvaartuig “Nieuwpoort 28”. Tevoren hadden de duikers het vissersschip grondig geïnspecteerd. De komende uren wil men proberen om het vaartuig opnieuw rechtop te zetten. Als dat lukt dan kan men het schip op sleeptouw nemen van zohaast alle zeewater uit het vaartuig is gepompt. Het is de bedoeling om de “N28” naar de haven van Vlissingen te slepen. Het vissersvaartuig kapseisde dinsdagavond voor de kust van Duinkerke. De drie opvarenden, twee broers uit Arnemuiden en hun schoonbroer uit Oost-Souburg, worden nog steeds vermist. Er wordt rekening mee gehouden dat ze mogelijk nog in het logies aan boord zijn.

Samenwerking met SIPG “draait goed en wel” in Zeebrugge

In de wandelgangen van het Nationaal Volkscongres kwam zaterdag in de Chinese hoofdstad Beijing ook Zeebrugge ter sprake. Chen Wuyuan, voorzitter van de Shanghai International Port Group verklaarde aan Reuters, dat het participerend samenwerkingsverband met APM Terminals in onze kusthaven goed en wel draait, na een vertraging veroorzaakt door de economische dip. Chen weigerde echter voorspellingen te doen voor het lopende jaar. Het containervolume dat in 2010 door Shanghai International Port Group wereldwijd behandeld werd steeg met 16,3 procent naar 29,1 miljoen standaardcontainers. De verdiensten zaten met liefst 43,6 procent in de lift en bedroegen 5,4 miljard yuan (0,59 miljard euro).

4.3.11

Margaretascholieren op de Carnavaltoer in Knokke

Naar jaarlijkse gewoonte ging vrijdag ook de Margaretaschool op carnavalstocht door de Lippenslaan en omgeving. Zowel kleuters, leerkrachten als leerlingen uit de lagere school mochten hun beste maskers en kostuums aantrekken om samen plezier te maken. Niet alleen ouders en sympathisanten, maar ook wandelaars en shoppers stonden langs de weg van het schouwspel te genieten. Als klap op de vuurpijl kregen alle kinderen van bakkerij Vlamynck nog een zakje vol met snoep. De ouderraad pakte vervolgens nog uit met smakelijke oliebollen. De leerlingen uit het zesde leerjaar begaven zich tenslotte nog verkleed op pad naar Scharpoord waar ze een optreden van The Expendables konden meemaken.

Belangrijke aanwinst voor Knokke-Heistse basket

Basketbalclub Namedis chape Knokke-Heist heeft zopas een toptransfer afgesloten met het oog op volgend jaar. Het gaat om de 34-jarige Steve Robeyst die met de Knokke-Heistse ploeg in Eerste Landelijke zal aantreden. Robeyst, die 1m93 meet en op de forward positie staat, speelde sinds 2008 bij tweede nationaler Bent Schoenen Waregem. Voordien verdedigde hij reeds de kleuren van Falco Gent, Wevelgem en Damme. Met ervaren spelers uit de hoogste nationale competitie zoals Steve Robeyst en Wim Van De Keere wil de Knokke-Heistse club verder bouwen aan de sportieve toekomst. Robeyst komt ook heel dichtbij wonen. Vanaf deze zomer wordt hij namelijk de nieuwe uitbater van “La belle Zeelande”, een lunchroom annex kruidenierswinkel in het hartje van Retranchement.


Meer info is te vinden op http://www.basketknokkeheist.be/

Weer gemaskerde politie op Heistse Carnaval

In Knokke-Heist pakte men op de valreep nog uit met de mededeling dat voor het 3de jaar op rij ook enkele politie-inspecteurs zich verkleed onder de Carnavalisten zullen mengen. Kleurrijke undercover agenten houden zo een extra oogje in het zeil tijdens de Carnavaldriedaagse, waarvan de zondagse Carnavalsstoet, het Bal van de Zeemeermin en de Avondoptocht op dinsdag de hoogtepunten zijn. Om de feestperiode vlot en veilig te laten verlopen, heeft het gemeentebestuur verder een tijdelijke politieverordening opgesteld.

Enkele aandachtspunten:

Algemene veiligheid
De bestuurders van de carnavalswagens zijn onderworpen aan de bepalingen van het verkeersreglement. Zij rijden dus nuchter!
Het gebruik van de geluidsversterking van de praalwagens is buiten de feestzone verboden na middernacht.
De carnavalisten gebruiken de urinoirs die langs het parcours zijn geplaatst. Na de stoet kunnen de toiletten in cafés en toiletwagens worden gebruikt. Portalen en brievenbussen zijn geen openbare wc’s!
Het is verboden stroomgeneratoren, licht ontvlambare vloeistoffen en gemakkelijk brandbare materialen bij zich te hebben. Tijdens de zondagstoet kunnen de officieel ingeschreven groepen de stroomgenerator van hun praalwagen bijvullen in de pitstop aan het Stadion De Taeye.


Verbod op glas
In de stoet geldt er een absoluut verbod op glazen recipiënten. Alleen blik en plastieken, kartonnen of kunststoffen bekers worden toegestaan.
Het achterlaten op de openbare weg van glas, breekbare materialen of andere recipiënten die snijwonden kunnen veroorzaken, is verboden in de feestzone.
Winkels in de feestzone mogen geen drank in glazen recipiënten verkopen. Dit verbod geldt tussen 20.00 uur en 08.00 uur.
Cafés en tijdelijke drankgelegenheden in de feestzone mogen geen glazen recipiënten gebruiken. De uitbaters gebruiken enkel plastieken, kartonnen of kunststoffen bekers. Ook het meeleveren van flessen is niet toegelaten.
Voor meer informatie:
www.lokalepolitie.be/5446

Herdenking gebleven vissers in Heist

Zondagmorgen 6 maart wordt in Knokke-Heist, zoals gebruikelijk tijdens het Carnavalweekend, de traditionele Vissershulde gehouden. Dat gebeurt in aanwezigheid van gouverneur Paul Breyne, als vertegenwoordiger van het provinciebestuur. Na de herdenkingsdienst stappen de prominenten om 10.45u op naar het vissersmonument op het Heistse Vissershuldeplein. Daar worden kransen neergelegd door een groot aantal verenigingen en instellingen die zo hun solidariteit uitdrukken met het wel en wee van de Heistse visserij. In het bijzonder worden de vissers herdacht die op zee gebleven zijn. Het recente drama met de Nieuwpoort 28 "Mooie meid", die op 1 maart kapseisde, heeft andermaal geïllustreerd dat ondanks allerlei veiligheidsmaatregelen het beroep van visser nog altijd één van de meest gevaarlijke is. De plechtigheid wordt muzikaal opgeluisterd door de Ceciliaharmonie.

Kust wordt gewapend tegen duizendjarige storm

Knokke-Heist en de andere kustgemeenten hebben zich akkoord verklaard met het plan om de kust te beschermen tegen de zogeheten ‘duizendjarige storm’. Een dergelijke storm komt statistisch gezien maar eenmaal per millennium voor, maar dat zou dus evengoed morgen al kunnen gebeuren. Als niks ondernomen wordt zouden bij een dergelijke storm niet alleen de badplaatsen onder water lopen, maar ook het achterliggende poldergebied tot in de buurt van Brugge. In het verleden is dat ondermeer al gebeurd met de Elisabethsvloed in het jaar 1421. Om dit te voorkomen zullen de komende jaren ingrepen plaatsvinden over zowat een derde van onze kustlijn. Op enkele plaatsen wordt het strand flink verbreed, elders komen er stormmuurtjes of verhogingen tegen de stijgende zeespiegel.

Knokke-Heist bereidt zich voor op de strijd tegen de meeuwen

Knokke-Heist gaat een brief sturen aan alle beheerders van gebouwen met uitleg over de meeuwenbestrijding. Ook dit voorjaar verwacht men weer klachten over overlast door de zilvermeeuw en de kleine mantelmeeuw. De meeuwen verliezen steeds meer natuurlijke broedplaatsen, en gaan de platte daken van appartementsgebouwen bij de zeedijk dan ook steeds meer als ideale nestplaatsen beschouwen. Opengepikte vuilniszakken, het gekrijs en het agressieve gedrag van de meeuwen ergeren inwoners en bezoekers. In afwachting van een beheerregeling van de Vlaamse overheid heeft Knokke-Heist dit jaar opnieuw een aanvraag ingediend, om nesten in opbouw te verwijderen en meeuweneieren te schudden of te prikken. Meeuwen blijven immers hoe dan ook wettelijk een beschermde diersoort. Er werd toelating gevraagd voor de periode van 15 maart tot 31 juli. Het betreft de gebouwen van de volledige zeedijk en alle hierop uitkomende straten, tot aan de Elizabetlaan of de Kustlaan. De inzameling van restafval op de zeedijk gedurende de zomervakantie zal dit jaar in Knokke-Heist ook vroeger starten. Daardoor zal het restafval sneller uit het straatbeeld verdwijnen en is er minder kans dat de meeuwen vuilniszakken openpikken. Verder zal de politie scherper toezien op de naleving van de bestaande politieverordening die een voederverbod uitvaardigt op de openbare weg. Indien men broedende meeuwen op het dak aantreft, kan men in Knokke-Heist contact opnemen met de dienst Milieu - Natuur via het nummer 050 630185. Zo nodig komt de brandweer dan langs om nestmateriaal te verwijderen of eieren te schudden of te prikken.

Voor meer info, tips en vragen: www.meeuwenindestad.be

Ook openbaar vervoer in Knokke-Heist zwaar getroffen door staking

Ook aan de kust was de dienstverlening van De Lijn vrijdag zwaar verstoord door stakingsacties tegen het InterProfessioneel Akkoord. Dat gebeurde op initiatief van de socialistische en liberale vakbonden. Tussen Knokke-Heist en De Panne werd de kusttram het meest getroffen door staking. Naar schatting reed maar één tramstel op tien. Ook reden er veel minder bussen in het stadsnet en op de streeklijnen. De stadsbussen in Knokke-Heist hebben geruime tijd niet gereden. Verder kwamen ook de Belgische bussen op de lijnen tussen Brugge, Knokke, Westkapelle en Breskens niet opdagen. In de regio liepen daarnaast nog chauffeurs vertraging op. Dat was het gevolg van filterblokkades, waarbij vakbondsmilitanten het verkeer tegenhielden en pamfletten uitdeelden.

AZ Gezonheidszorg geeft uitleg bij cijfers ziekenhuisfactuur

Op een persconferentie van de CM werd woensdag beweerd dat AZ Gezondheidszorg Oostkust in Knokke en Blankenberge het duurste ziekenhuis is in West-Vlaanderen. Met een gemiddelde van 517 euro per ziekenhuisfactuur zou Gezondheidszorg Oostkust 6 euro hoger liggen dan het nationaal gemiddelde. Wat volgens het Ter Lindenziekenhuis in Knokke niet verteld werd, is dat uit de cijfers ook blijkt dat Gezondheidszorg Oostkust voor 95% van de patiëntenpopulatie (inwendige, chirurgie en geriatrie) nooit de duurste is, in vergelijking met andere ziekenhuizen uit de onmiddellijke regio. AZ Gezondheidszorg Oostkust is zelfs meestal bij de goedkoopste, zowel voor de één-, twee- als meerpersoonskamers. Dit ook dankzij de gematigde supplementenpolitiek van de specialisten. Het prijsverschil is te wijten aan één enkele discipline, nl. materniteit, die dit gemiddeld cijfer naar omhoog haalt. In Gezondheidszorg Oostkust is 25% van de patiënten op materniteit afkomstig uit Nederland. Deze patiënten verlaten de zorgeenheid altijd na maximum 24 uren, met een veel goedkopere factuur tot gevolg. Belgische moeders krijgen hierdoor de kans om langer op de materniteit te verblijven. Een langere ligduur resulteert vanzelfsprekend in een hogere ziekenhuisfactuur, maar de korte ligduur van de Nederlanders brengt het gemiddeld cijfer in evenwicht. Doordat de Nederlandse patiënten niet zijn opgenomen in de studie van de CM krijgen we hier een volledig vertekend cijfer. Gezondheidszorg Oostkust berekende het gemiddelde met alle cijfers, inclusief Nederlandse patiënten, en kwam aan een mooi gemiddelde van 429 euro per patiëntenfactuur, ruim onder het West-Vlaams en nationaal gemiddelde. Recent verschenen publicaties bevestigen deze vaststellingen. Een eerste studie van de Bond Moyson over orthopedie toont aan dat ook daar gemiddelde prijzen gehanteerd worden in AZ Gezondheidszorg Oostkust. Een andere studie, vorige week verschenen in Knack, vermelde een lijst van duurste ziekenhuizen waar AZ Gezondheidszorg Oostkust in geen enkele tabel werd vermeld. AZ Gezondheidszorg Oostkust betreurt de publicatie van dergelijke cijfers omdat ze een vertekend beeld geven van de werkelijke kostprijs voor de patiënt. ‘Het is alsof je voor 4 hoofdvakken met brio bent geslaagd, maar omwille van 1 onterecht onvoldoende score toch voor alles samen gebuisd bent.’ Aldus Frank Lescrauwaet, algemeen directeur.

3.3.11

MOS-hoekje en langoren voor De Vonk in Knokke

De gemeentelijke basisschool De Vonk in Knokke krijgt een MOS-hoekje op de speelplaats. De school kreeg in september trouwens al een compleet heringerichte speelplaats. Er zijn zones voor basketbal, voetbal en knikkeren, een podium met zitblokken en een multifunctionele speelcombinatie. Het Milieuzorg op School project (MOS) zal nu ook zorgen voor een konijnenren met compostruimte. Dat zal zo'n 15 m² in beslag nemen. De werkzaamheden starten alvast dit voorjaar, zodat vanaf 1 september ook 2 konijnen voortaan tot de 'schoolgemeenschap' kunnen behoren. Een en ander gebeurt met steun van de provincie. Trouwens de speelplaats wordt ook in de vakantieperiodes gebruikt door de speelpleinwerking.

Veel inschrijvingen uit Knokke-Heist voor Zwinstedenloop

De Stichting Zwinstedenloop organiseert op zondag 20 maart voor de 18e keer de Internationale Rabobank Zwinstedenloop in Sluis. Vorig jaar hadden ruim 1500 sportievelingen zich ingeschreven. De organisatie hoopt dit aantal te evenaren. Opvallend veel Knokke-Heistenaars en andere streekgenoten hebben zich trouwens reeds ingeschreven. Vanaf dit jaar wordt de uitslagenverwerking verzorgd door Racetimer. Het bedrijf werkt als enige met de nieuwste chipgeneratie, waardoor de registratie vlot en accuraat verloopt. De starttijden zijn op verzoek van de gemeente Sluis met een half uur vervroegd. Wel blijft het rondje door de winkelstraten aan het begin van de halve marathon op het programma staan. De Zwinstedenloop maakt met een reeks andere evenementen in Knokke-Heist deel uit van het sportstimuleringsproject. Wie aan alle wedstrijden meedoet, krijgt al het inschrijfgeld van 2011 terugbetaald. Wie aan de helft meedoet, krijgt de helft terug. Een extraatje bij de Zwinstedenloop is dit keer de speciale loterij met superprijzen. Alle deelnemers maken hier na afloop kans op.

Geïnteresseerd in het heelal?

Ook in onze regio is de naam Patrick Moore geen onbekende. Met z’n BBC programma “The Sky at Night” liet hij namelijk ook vele landgenoten naar de sterren kijken. Dit weekend beleeft het programma z’n 700ste aflevering. De hele zondagavondprogrammatie staat bij de BBC trouwens een beetje in het teken van het heelal. Om te beginnen is er zondag op BBC2 om 22u de eerste aflevering van de reeks “Wonders of the Universe” van supercoole professor Brian Cox. Om 23.25 pakt BBC1 uit met de voorlaatste aflevering van Outcasts; over aardse uitwijkelingen op de diamantrijke maar onheilspellende planeet Carpathia. Klap op de vuurpijl is om 00.25 (maandagochtend) de 700ste aflevering van ‘The Sky at Night’ met Sir Patrick Moore (die vandaag vrijdag 88 wordt), Prof. Brian Cox en koninklijk astronoom Martin Rees. 'The Sky at Night' ging in 1957 van start en is 's werelds langstlopende tv-programma.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Meer informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Weer staking bij Glasfabriek in Zeebrugge

Donderdagmorgen hebben de bedienden en arbeiders bij glasfabrikant AGC in Zeebrugge spontaan het werk neergelegd. Dat gebeurde omdat er geen akkoord gevonden wordt over de herstructureringen binnen het bedrijf. Ruim een maand geleden werd ook al gestaakt. Alles heeft te maken met het geplande ontslag van 101 personeelsleden. Met het verlies van 1 op 3 arbeidsplaatsen vrezen de vakbonden dat het resterende personeelsbestand “niet werkbaar” zal zijn voor de beide glasbedrijven AGC Flat Glass en Seapane. Ook zou de veiligheid in het gedrang komen. Donderdagmorgen kregen de werknemers opnieuw uitleg van de vakbonden. Daarna gingen het personeel naar huis.

Initiatief De Wip geselecteerd voor Hart van West-Vlaanderen

De huiswerkklas van Spelotheek De Wip in Knokke-Heist werd geselecteerd voor “Het Hart van West-Vlaanderen”. Dat is een initiatief van het Streekfonds van de Koning Boudewijnstichting in onze provincie. Sinds oktober vorig jaar organiseert Spelotheek De Wip twee keer per week een huiswerkklas voor minder kansrijke kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar afkomstig uit de regio Knokke-Heist. De gemeentelijke vrijwilligerscentrale selecteerde warme zielen die de kinderen begeleiden bij het maken van hun schooltaken. De gemeentelijk Preventiedienst speelt hierin een ondersteunende rol. Het initiatief kreeg zopas een bedrag van 10.000 euro toegekend. Hoe een en ander in z’n werk gaat ziet men vanaf 25 maart op Focus.

Liberalen grootste partij in Zeeland, maar niet in Sluis

Bij de provinciale verkiezingen in onze buurprovincie Zeeland is de VVD als grootste partij uit de bus gekomen. Vooral in het midden en het noorden van de provincie scoorden de liberalen goed. In onze buurgemeente Sluis lag dat evenwel anders. Dààr is de Partij voor Zeeland met 20,7 procent van de stemmen de grootste partij geworden. De VVD is slechts de tweede partij in Sluis met 18 procent van de stemmen. Het CDA verliest flink en behaalt 15,2 procent, dat is slechts iets meer dan de helft in vergelijking met de stembusgang in 2007. De PvdA is de vierde partij in Sluis met 14,8 procent van de stemmen. De PVV van Geert Wilders komt binnen op de vijfde plaats met 12,5 procent. Dan volgt de SP met 7,4 procent van de stemmen . Bij de andere kleine partijen is het opvallend dat de SGP in Sluis amper 1 procent van de stemmen kreeg. In een aantal andere gemeenten in Zeeland legde deze conservatieve reactionaire fundamentalistisch orthodox-gereformeerde partij (met platte aarde aanhangers) toch nog de hand op tussen 25 en 35 procent van de stemmen.

2.3.11

Ter Linden Ziekenhuis in Knokke-Heist weerlegt cijfers studie

Uit een studie over de kostprijs van de patiëntenfactuur blijkt dat de West-Vlaamse ziekenhuizen vrij goed scoren. In nagenoeg alle categorieën komt het Torhoutse Rembertziekenhuis alvast als goedkoopste over de lijn. Met een gemiddelde factuurprijs van 326 euro blijven de instelling een pak onder het landelijke gemiddelde. De onderzoekers beweren verder dat het AZ Gezondheidszorg Oostkust in Knokke-Heist en Blankenberge als enige in onze provincie prijzen hanteert die hoger liggen dan het nationale gemiddelde. Algemeen directeur Frank Lescrauwaet van Ter Linden in Knokke weerlegt echter met klem de cijfers. Hij stelt dat het ziekenhuis enkel voor bevallingen duurder is dan de andere instellingen.

Mysterie blijft na omslaan “Mooie Meid” voor Franse kust

Na het kapseizen van de 'Nieuwpoort 28' kijkt de vissersgemeenschap bij ons en ook bij onze noorderburen nog steeds tegen een mysterie aan. Vlak voor het vaartuig omsloeg, had Jan Marijs van het vaartuig 'Arnemuiden 22' nog contact met zijn collega Christiaan de Ridder op het Nieuwpoortse schip. "Hij vertelde dat hij naar de machinekamer moest" en daarna zag Jan Marijs dat de echo van de Nieuwpoort 28 van het radarscherm verdween. Met de gebleven vissers gaat het om de twee broers Christiaan en Mark de Ridder uit Arnemuiden. Het derde bemanningslid betreft Erik Tange, hun schoonbroer uit Oost-Souburg bij Vlissingen. Je leest er HIER meer over. De omgeslagen garnalenkotter zal worden geborgen door bergingsbedrijf Multraship uit Terneuzen. Een sleepboot is onderweg naar de plek waar de Nieuwpoort 28 drijft voor de Noord-Franse kust bij Duinkerke.
Vervolgens zal een fast rescue boat lucht in het drijvende schip pompen om het risico te verkleinen dat de garnalenkotter zinkt tijdens het slepen.

Groen licht voor 2 Casino-kandidaten in Knokke-Heist

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf voor Stadsontwikkeling Knokke-Heist (AGSO) heeft dinsdag de lijst goedgekeurd van de kandidaten die zullen uitgenodigd worden om een offerte in te dienen voor het bouwen en exploiteren van het nieuwe Casinocomplex. Van de drie groepen die op 17 december hun kandidatuur indienden werd één groep uitgesloten, omdat deze niet beantwoordde aan de strenge selectievoorwaarden. De twee overblijvende consortia worden wel toegelaten. Het gaat om BESIX-CFE uit de Laarstraat in Antwerpen en EIFFAGE Benelux uit de Brugmannlaan in Brussel.

In samenspraak met de architectenassociatie Steven Holl Architects – Buro II & Archi+I wordt het bestek nu verder uitgewerkt. Het zal vóór het bouwverlof aan de geselecteerde kandidaten worden overgemaakt. Dit bestek bepaalt zowel bouwkundige en technische bepalingen (materiaalkeuze, verplichte uitvoeringswijzen, …) als exploitatievoorwaarden voor het uitbaten van de in het complex voorziene commerciële functies. Het programma voorziet in het huisvesten van een hotel, woongelegenheden, congresruimte, renovatie van het casinogebouw en de Margrittezaal, Casino, een Eventhall, ondergrondse parkeervoorzieningen en diverse commerciële ruimtes. In april verwacht men verder nog de publicatie van het MER-kennisgevingsdossier. In december moeten de definitieve offertes worden ingediend. Deze zullen in de loop van volgend jaar geëvalueerd worden. AGSO Knokke-Heist wil de nodige vergunningen tegen de zomer van 2012 aanvragen. De start van de werken is gepland in april of mei 2013. Tegen de zomer van 2016 moet de 100m hoge Casinotoren klaar zijn.

Inschrijven voor de Nissan Mountainbike Beach Challenge kan nog tot maandag

Op zondag 13 maart organiseert het Stedelijk Sportcentrum Knokke-Heist de 13de editie van de Nissan Mountainbike Beach Challenge. Dat is de bekende strandrace die over 24 of 48 km de volledige kustlijn volgt van Duinbergen tot aan het Zwin. Er wacht de deelnemers een zeer gevarieerde omloop met hard en zacht zand, tal van verrassende golfbrekers, de glooiingen van het Zwin, een slijkerige grasstrook in de Polders en de steile macadamhellingen in Duinbergen. Dat samen maakt het een echte "Challenge". Het startschot wordt om 11.30 u gegeven door sportschepen Daniël De Vlamynck. Vorig jaar hebben liefst 730 mountainbikers deelgenomen aan het evenement.

Inschrijven voor de Nissan Mountainbike Beach Challenge kan nog tot en met maandag 7 maart via www.mountainbikebeachchallenge.be. Deelnemers hebben de keuze tussen “De Dikke Bandentocht” (4 km voor jongeren tussen 10-14 jaar), de 24 km of de 48 km. De deelnameprijs voor de Dikke Bandentocht bedraagt €10, voor de 24 en 48 km betaalt men €18. Hier zit telkens €5 waarborg in vervat. De mogelijkheid bestaat om mits voorafgaande reservatie een mountainbike te huren.


De Nissan Mountainbike Beach Challenge is de eerste activiteit van het sportstimuleringsproject “Knokke-Heist, een zee van sport”. Dit project bundelt 10 sportevents. Wie aan 5 van de 10 events deelneemt, mag rekenen op een getrouwheidspremie ten belope van de helft van het betaalde inschrijvingsgeld. Wie aan alle 10 de sportevents deelneemt ook het volledig betaalde inschrijvingsgeld terug.

Extra carnavalstoet in Knokke

Ook Knokke heeft z’n Carnavalstoet. Het gaat om een initiatief van de Keuvelhoekschool. Vrijdagnamiddag om 13.45 vertrekt vanuit de school namelijk een carnavalsstoet met jonge scholieren. Onder begeleiding van de politie gaat het tot aan het Ter Linden ziekenhuis en vervolgens weer terug naar de school. De kinderen van de tweede klas gaan daarbij even binnen in het Rust- en Verzorgingstehuis Lindenhove. Met hulp van de juffen werd voor de gelegenheid door de kinderen een praalwagen in elkaar gestoken. Ze hebben zich daarbij laten inspireren door werk van Niki de St Phalle. Bovendien zijn de scholieren erin geslaagd om zowel Bart De Wever, Elio Di Rupo als alle andere onderhandelaars, het volledige koningshuis, Stijn Stijnen en de Rode Duivels, Ronaldo en al zijn lieven in de praalwagen te verwerken.

Heistse basisschool in het gareel tegen pesten

In de meeste scholen in ons land houdt men “de week tegen pesten”. In de vrije basisschool Olvo in Heist heeft men daar echter het hele jaar door aandacht voor. Via activiteiten in de klas probeert men duidelijk te maken dat pestgedrag niet aanvaard wordt. Bij de jongsten wordt gewerkt aan de hand van verhalen uit boeken. Pestgedrag wordt besproken en er wordt een nieuw verhaal gemaakt met een goede afloop. Situaties worden uitgebeeld en de leerlingen leren hoe ze moeten reageren, wat ze moeten zeggen. Iedereen leert dat het belangrijk is om goed te doen voor elkaar. In het 3de leerjaar leren de kinderen dat er een verschil is tussen pesten en plagen. Er wordt besproken wat je kan doen als iemand jou lastig valt en hoe men dan het best reageert. Het 4de leerjaar vertrekt vanuit levensechte verhalen. Zij proberen pestgedrag tegen te gaan door vertrouwensspelletjes te spelen in groep. In het 5de / 6de leerjaar kregen de kinderen een stripverhaal met een ‘pestsituatie’. Aan de hand van diverse vragen en een heuse ‘pest-test’ leren de kinderen zichzelf en elkaar beter kennen. Verder ondertekenden alle leerlingen de slogan: “Een klas zonder pesten? Daar teken ik voor!”

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

Vrijdag 11.03.& Zaterdag 12.03, 20u, Scharpoord: KSJ show iPrince

Zondag 20.03.2011, deKunstAcademie Knokke-Heist: Kunstbabbel met Fred Brouwers

Vrijdagen 04.03 / 01.04 / 06.05 / 03.06.2011, 15u, Vierbote Heist: Foto-identificatie

Knokke-Heistse bestuurder vrijgesproken

De politierechter in Brugge heeft woensdag een 22-jarige jongeman uit Knokke-Heist vrijgesproken voor een dodelijk ongeval in Westkerke. In februari vorig jaar werd een 56-jarige werkleider bij de gemeente Oudenburg aangereden op de Gistelsesteenweg in Westkerke. Hij kwam uit café 't Voorland en stak de straat over zonder te kijken. De jongeman uit Knokke-Heist zag de voetganger te laat en kon de aanrijding niet meer vermijden. De Brugse politierechter oordeelde dat het slachtoffer in fout was omdat hij de straat overstak op een plaats waar geen oversteekplaats voor voetgangers was. De jonge bestuurder reed ook niet te snel en had niet gedronken.

Groot informatiebord De Lijn bij Station Knokke

Om de gebruikers van De Lijn realtime informatie te geven, komen er aan de tram- en bushalte bij het station van Knokke informatieborden zoals in Brugge. Eén groot overzichtsscherm laat daarbij het lijnnummer, de bestemming, het perron en voorziene vertrektijd zien van de eerstvolgende tram en bussen. Op elk perron (5 voor de bussen en één voor de trams) komt een kleiner bord met dezelfde informatie én eventuele vertragingen. Die gegevens worden voortdurend aangepast. Dat kan omdat elk voertuig nu uitgerust is met gps, en de dispatching dus perfect weet waar elk tramstel zich op elk moment bevindt.

Nieuwpoorts vaartuig van Knokke-Heistse rederij met Arnemuidse vissers gekapseisd voor Franse kust

Woensdagmorgen is voor de kust van Duinkerke de zoekactie hervat naar drie vissers die vermist zijn nadat hun vaartuig, de Nieuwpoort 28 "Mooie Meid" dinsdagavond is omgeslagen. Het schip bevond zich zo’n 25 km buiten de kust toen de Nederlandse Kustwacht een noodradiobakensignaal opving en de reddingsactie op gang kwam. Dinsdagavond is zonder resultaat naar overlevenden gezocht door helikopters en reddingsvaartuigen. Concreet ging het om twee Belgische helikopters met duikers aan boord, een toestel van de Franse marine, drie schepen en een Belgisch reddingsschip, een boot van de Belgische politie, een sleepboot van de Franse staat, twee schepen van de Franse zeereddingsdienst en drie vrachtschepen. Er is tot 04.45 uur woensdagacohtend gezocht. Belgische duikers zijn tot in de stuurhut en de machinekamer van het gekapseisde schip kunnen komen. Maar de opvarenden waren daar niet te vinden. Woensdagochtend vroeg werd de zoekactie verder gezet. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van een helikopter van de Franse Civiele Bescherming en de Anglian Monarch, een Britse sleepboot die steeds ’s winters voor reddingsoperaties in het Kanaal paraat ligt in de haven van Dover. Het is niet geweten of het schip aan het vissen was toen het kapseisde. Met de drie vermiste opvarenden van de N28 gaat het om Nederlandse vissers (twee van hen broers) uit Arnemuiden. In november 2002 werd de kotter eigendom van het Visserijbedrijf De Rousant uit het Nederlandse Lauwerzijl. Drie jaar later werd het geregistreerd als N 28 Mooie Meid van BVBA De Rousant uit de Zonnebloemstraat in Knokke Heist. De rederij is eigendom van een Nederlands bedrijf.

Stelende meisjes even opgepakt in Knokke-Heist

In de Lippenslaan in Knokke-Heist werden dinsdagnamiddag drie zigeunermeisjes opgepakt na drie diefstallen in winkels, onder meer in de Veritas. De meisjes werden betrapt door de uitbaters, die de politie verwittigden. Die kon de dievegges daarna volgen via de veiligheidscamera’s. Ze werden nadien ingerekend in een andere winkel. Na verhoor werd het drietal weer vrijgelaten.

Prins Carnaval gooit met oordopjes in Knokke-Heist

Carnaval is vaak een bijzonder luidruchtig evenement. Dat is ook het geval in Heist. Daarom zal Prins Franky I zijn carnavalisten tubes met oordopjes toewerpen. In deze tubes zitten ook enkele leuke weetjes rond gehoorbescherming. Bedoeling is mensen te sensibiliseren rond het belang van gehoorbescherming bij lawaaierige gebeurtenissen. Tijdens de zomermaanden begon de Preventiedienst trouwens al met een gehoorcampagne. Gemeentelijke campagnes over uitgaan en feesten worden steeds vergezeld door het ondertussen wat bekend rakende roze olifantje. Dit olifantje staat symbool voor het promoten van feest & plezier, maar dit in een 'veilig uitgaansklimaat'.

1.3.11

Gezocht: 100 vrouwen

De organisatie Think Pink zoekt tegen pasen honderd vrouwen om in 4 dagen 320 kilometer te fietsen ten voordele van de strijd tegen borstkanker. Een en ander gebeurt met logistieke medewerking van het gemeentebestuur van Knokke-Heist. Het nieuwe sportevenement kreeg de naam 'Ladies-Only'. De vierdaagse heeft plaats van 23 tot 26 juni en start aan het Casino van Koksijde. De laatste rit eindigt in Knokke-Heist. Bij aankomst in de badstad wordt onder alle lady's die deelnemen een splinternieuwe wagen Skoda Fabia verloot. Per ingezamelde schijf van 500 Euro ontvang elke deelnemer een ticket om deel te nemen aan de trekking. Tot dusver zijn al een tiental vrouwen ingeschreven. Wie wil meefietsen, surft naar www.ladies-only.be

Verhaal over illegale seks in Knokke-Heist uit jaloersheid

Een 32-jarige Bruggeling heeft vier maanden cel gekregen voor laster omdat hij Europees worstelkampioen Bernard Vandamme ten onrechte beschuldigd had van seks met minderjarigen. Dat zou volgens de aantijging ondermeer gebeurd zijn in Knokke-Heist. Onderzoek wees echter uit dat de beschuldigingen uit de lucht gegrepen waren. Het bleek dat de Bruggeling jaloers was omdat de worstel- en catchkampioen een relatie had met zijn ex-vriendin. De rechter vond het echter niet nodig om de worstelaar enige compensatie toe te kennen wegens het mislopen van inkomsten in Noord-Frankrijk.

Nog meer prima resultaten voor leerlingen KunstAcademie

Zowel leerlingen uit de afdeling muziek als uit de afdeling beeld van deKunstAcadmie in Knokke-Heist vielen zopas in de prijzen. Tientallen solisten trokken naar de academies van Izegem en Ieper voor de Provinciale Solistenwedstrijd van Vlamo. Heel wat leerlingen van deKunstAcademie kregen er een uitzonderlijk hoge score. In de afdeling houtblazers behaalden Eline Peeters, Hélène Hinoul en Timothy D’Hondt schitterende resultaten (tot 87%!). De koperblazers waren ook van de partij en kregen allemaal een ticket voor de nationale finalewedstrijd. Tom Bonny en het trombonekwartet van Bram Bonny, Dennis Monbaliu, Aaron Van Canneyt en Patrick Bultinck traden op in de Eerste Afdeling en behaalden er respectievelijk 84% en 85%. Bram Bonny speelde in de afdeling uitmuntendheid en behaalde er 88,6%. Ook Marie Ponseele is van de partij in de nationale finale: zij behaalde met haar cello 84% in de categorie uitmuntendheid.


De afdeling beeld nam dan weer deel aan Dexia Art, een wedstrijd die beeldende artiesten uit het deeltijds kunstonderwijs een kans geeft om voor het voetlicht te treden. Tine Devriese (Digital Arts) werd één van de laureaten van Oost- en West-Vlaanderen. Haar werk is binnenkort te zien in een unieke tentoonstelling (mét geïllustreerde catalogus).

Transfennica verhuist naar Wielingendok in Zeebrugge

De roro-schepen van Transfennica tussen Zeebrugge en het Spaanse Bilbao zullen vanaf eind volgende week in onze kusthaven bij PSA aan het Wielingendok behandeld worden. Tot nog toe gebeurde dat bij de zeewaartse sluisbruggen aan de Zweedse kaai. De Wielingenterminal waar roro- en conro-schepen afmeren, wordt namelijk samengevoegd met de aangrenzende nieuwe deepsea container terminal aan het Koning Albert II-dok onder de naam ZIP, wat staat voor Zeebrugge International Port.

1200 leerlingen tekenden voor Carnaval

In Knokke-Heist hebben de voorbije weken welgeteld 1198 leerlingen uit 70 klassen deelgenomen aan de traditionele tekenwedstrijd rond Carnaval. Het thema deze keer was “Carnaval aan Zee” en dit resulteerde in kleurrijke groepswerken met als uitblinker en hoofdwinnaar de klas van juffen Bieke en Brigitte van OLVO Heist. Die bewezen dat zelfs de walvissen Carnaval vieren. Alle werken zullen de hele krokusvakantie tentoongesteld worden op het Heldenplein en in de Graaf d’Ursellaan met uitzondering van 3 prachtige tekeningen… Daarin zitten namelijk schelpjes verwerkt en passen derhalve niet in de tentoonstellingspanelen. Deze werken kunnen evenwel bezichtigd worden bij de dienst voor toerisme.

De volledige uitslag:

Cat A – Kleuters
OLVO Heist Heist 2KL - juf Bieke en Brigitte – 22 ll
OLVO Ramskapelle Kleuters - 1,2,3 – juf Kathleen en Brigitte 12 ll
De Vonk – 3 de kleuters - Mr Dries – 21 ll

Cat B – 1ste en 2de leerjaar
OLVO Ramskapelle – R1-2 – juf Roos – 6 ll
St. Margaretaschool – 2de lj A – Mr Geert – 17 ll
Vrije Basisschool Westkapelle – 1ste lj – juf Stephanie – 11 ll

Cat C – 3de en 4de leerjaar
GBS Het Anker – 4de lj – juf Anoula – 15 ll
Basisschool Zwinstede Sincfal – 3de lj – juf Sylvie – 14 ll
St. Margaretaschool – 4B – juf Isabel – 18 ll

Cat D – 5de en 6de leerjaar
’t schooltje OLVO – 6de lj – juf Annick – 20 ll
VBS OLVO – 6C – juf Petra – 18 ll
OLVO Ramskapelle – 5de lj – juf Linda – 20 ll

Nog meer problemen met de Kusttram

De kusttram die maandagavond ontspoorde bij de Veerbootstraat in de Zeebrugse stationswijk heeft nog voor meer problemen gezorgd. Tijdens het takelen naar de stelplaats in Knokke is het compartiment opnieuw uit de sporen geraakt. Dat gebeurde toen de wielen van de onder de tram geschoven ‘bogie’ het begaven langs de Elizabetlaan in Duinbergen. Een ‘bogie’ is een tijdelijke wielkast die onder zware spoorvoertuigen wordt geschoven om ze te verplaatsen. (De term is afkomstig van het Engelse woord voor slede: toboggan). Er kwam later opnieuw een telescopische kraan aan te pas om het tramstel op een nieuwe wielkast te plaatsen. De beschadigde tram is uiteindelijk overgebracht naar de werkplaats in Knokke.

Persprijzen voor krantencartoons worden uitgereikt in Knokke-Heist

Eind juni worden in Knokke-Heist ook de prijzen uitgereikt die zopas werden toegekend in het kader van de Press Cartoon Belgium en de Press Cartoon Europe. De Belgische persprijs voor de beste cartoon ter waarde van 6.000 euro ging naar Cécile Bertrand. Ze won met een spotprent die een jaar geleden in La Libre Belgique is verschenen. Voor de twaalfde editie van de PCB waren 22 cartoonisten genomineerd met 97 cartoons. De grote prijs Press Cartoon Europe werd in de wacht gesleept door pentekenaar Karl voor een cartoon die in oktober vorig jaar in Trends is verschenen. Hij krijgt, naast een cheque van 8000 euro, een bronzen trofee, ontworpen door grafisch kunstenaar Ever Meulen. De prijzen worden in Knokke-Heist overhandigd bij de opening van het 50ste Internationaal Cartoonfestival en de vernissage van de tentoonstelling.

Gesigneerde eerste maanmens voordelig van de hand

Tot maandagavond kon iedereen op ‘uwkringding.be’, de veilingwebsite van het kringloopcentrum, bieden op een authentieke gesigneerde foto van Neil Armstrong, de eerste mens op de maan. Gezien Neil Armstrong maar een korte periode handtekeningen heeft uitgedeeld en foto’s van de Apollo XI crew erg gezocht zijn door verzamelaars, waren de verwachtingen bij Kringwinkel ’t Rad in Knokke-Heist hoog gespannen. De gesigneerde foto werd met het oog op de veiling trouwens opnieuw professioneel ingekaderd zodat ook de info op de achterzijde zichtbaar is. Volgens de site ‘Collect Space’ brengt een foto met handtekening van Neil Armstrong vaak duizend dollar of meer op, en in sommige gevallen twee of driemaal dat bedrag. Geruime tijd stagneerde het bieden voor de foto in de badstad bij amper 515 euro. Op de valreep ging het bijzondere stuk van de hand voor 630 euro, wat overeenkomt met 872 dollar; alvast een meevaller voor de verzamelaar.

Weer tram ontspoord in Zeebrugge

Dinsdag normaliseerde het tramverkeer tussen Knokke-Heist en de rest van de kust zich weer. Maandagavond was de kusttram langs de Kustlaan in Zeebrugge namelijk opnieuw ontspoord. Twee weken geleden was dat ook al gebeurd. Het achterste deel van de tram raakt om een onduidelijke reden van de rails af. Zeker is dat snelheid niet de oorzaak is. Op het moment zaten er passagiers op de tram, maar er raakte niemand gewond. Omdat er op het traject geen verder verkeer mogelijk was, werden tussen Knokke-Heist en Blankenberge vervangbussen ingelegd. In de loop van de nacht werd de tram terug op het spoor gezet.

28.2.11

Sergio en Ellemieke verlaten onze regio

Topkok Sergio Herman en vrouw Ellemieke Vermolen hebben kort na de bevalling van baby Zenna in het Knokse Ter Linden besloten om naar Antwerpen te verhuizen. Het koppel woonde al enkel jaren in onze regio. Sergio gaat in de Scheldestad een nieuw restaurant openen. De bekende chef heeft al twee toprestaurants: Oud Sluis in Sluis en Pure C in Cadzand-Bad. Inmiddels staat tv-presentatrice Ellemieke Vermolen model voor een nieuwe kledinglijn met hippe kledij voor zwangere vrouwen.

Willemsfonds Declamatiewedstrijd op hoger niveau

In totaal hebben 34 leerlingen uit zowat alle scholen van de drie onderwijsnetten in Knokke-Heist deelgenomen aan de jaarlijkse declamatiewedstrijd die werd ingericht door het Willemsfonds. Het ging om leerlingen van het 3de leerjaar van de basisschool tot studenten in het 2de middelbaar. Volgens de aanwezigen viel het op dat het niveau van de prestaties in de regel een stuk hoger lag dan vorig jaar. Alle deelnemers kregen een prijs en werden gefeliciteerd door de schepenen Ingrid Reubens en Danny Lannoy.

Uitblinkers waren
in categorie 3de – 5de leerjaar:
1 Noor Sonck, 2 Maarten Blomme, 3 Elise Vanopstal, 3 Liam de Vos, 5 Jamie Rodet, 6 Maxim Vander Cruyssen, 7 Hélène De Nil, 8 Niels Mortier, 9 Naïme Vermeersch
en in de reeks van 6de leerjaar tot 2de middelbaar:
1 Luna Degraeve, 2 Juliette Delhaye, 3 Sebastian Petit, 4 William Verstraete, 5 Joris Blomme,
6 Axelle Keymis, 7 Zoë Colin


Diareportage Declamatiewedstrijd

Leefweek Scouts en Gidsen in Knokke-Heist

De JIN, de oudste leeftijdstak van Scouts en Gidsen in Knokke, hebben zopas een leefweek achter de rug. Een week lang vervingen de veertien jongeren hun 'thuis' door het clublokaal van de Scouts. Iedereen leefde zijn normale leventje, maar in plaats van na school of na de voetbal naar huis te gaan, kwamen ze samen in het lokaal. De jongeren leerden op eigen benen te staan in het dagdagelijkse leven. Naar de winkel gaan, eten koken, afwassen, het hoorde allemaal tot het takenpakket van de ‘JINner op leefweek’. Er werd uiteraard ook in het clublokaal overnacht. Het opmaken van de bedden werd echter slechts minimaal geoefend. Het was trouwens een gewone schoolweek, dus moest er ook gestudeerd worden. Daarnaast was er natuurlijk nog plaats voor ontspanning, zoals de scouts dat goed kunnen.

Wandelmaand over de grens

In Sluis en omstreken is maartmaand uitgeroepen tot wandelmaand. Men kan er liefst 200 km wandelplezier ontdekken. Tijdens de maand maart ontvangt men bij aankoop van 2 wandelroutes gratis het boekje ‘Langs ‘t ‘of’ op de VVV kantoren te Sluis, Cadzand, Breskens, Terneuzen en Hulst. Routes zijn verkrijgbaar vanaf € 1.50 bij de VVV kantoren. De VVV Zeeuws Vlaanderen heeft de laatste 2 jaar circa 20 wandelroutes ontwikkeld en vernieuwd in de streek. Variërend van stads- / dorpswandelingen (circa 5 km) tot polder- en strandtochten (circa 10 tot 25 km). Voor iedere wandelaar wat wils. De namen van de wandelroutes geven aan dat Zeeuws-Vlaanderen een rijke en veel bewogen geschiedenis en veel natuurschoon heeft. In de brochures wordt dan ook uitvoerig uitleg gegeven over de bezienswaardigheden op de route en wordt teruggeblikt in de tijd van o.a. Prins Maurits en de Vliegende Hollander.

Wijzigingen bij De Sleutel

De Sleutel Knokke-Heist, het hulpverleningsnetwerk voor personen met een drugprobleem, kan men vanaf nu bereiken op het nummer 050 60 98 63. Als niemand aanwezig is, wordt men meteen doorgeschakeld naar het dagcentrum De Sleutel in Brugge. Daar zorgen de mensen van het onthaal ervoor dat opnieuw contact wordt opgenomen. Het gebouw van De Sleutel bevindt zich in de Edward Verheyestraat 3 in Knokke. De dienst is open op dinsdag van 15 tot 17.30 uur en op woensdag van 14 tot 20 uur. Je maakt best vooraf telefonisch een afspraak. Er zijn voldoende parkeermogelijkheden bij het Sportcentrum. Vergeet niet je blauwe parkeerschijf te leggen.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

Zondag 06.03.2011, 8.30u: Strandhoofdexcursie Duinbergen

Zondag 06.03.2011, 10u, Scharpoord: Bibbabbel Joke van Leeuwen

Zaterdag 19.03.2011, School De Vuurtoren, Heist: Bingo

Rondinella absolute top in ‘Koor van het Jaar’!

Afgelopen weekend stond het Jeugdkoor Rondinella uit Knokke-Heist op het podium van studio 4 van de VRT voor de halve finale van ‘Koor van het Jaar’. Dat is de meest prestigieuze koorwedstrijd van Vlaanderen. Voor een uitverkochte zaal schitterde Rondinella met een verrassend programma. Het Knokke-Heistse koor werd - als enig gelijkstemmig jeugdkoor in Vlaanderen - geselecteerd voor de finale op 2 april in Brussel. Rondinella bleek duidelijk de lieveling van het publiek en was ook het koor met de jongste kinderen op het podium. Binnenkort zakt een cameraploeg van de VRT trouwens af naar de badstad om het koor te filmen tijdens de repetities.

De VRT zal de komende weken ruim aandacht aan de finalisten van dit topevenement in het Vlaamse koorleven besteden. Zo worden ze uitgebreid aan het woord gelaten in Espresso (Klara) en worden zowel de halve finale als de finale uitgezonden op Canvas. Noteer zondag 10 april (12u) en zondag 17 april (12u) in je agenda.

Knokke-Heist opende insectenhotel

Bij de Compostdemonstratieruimte de Noordhinder in Heist is zopas het insectenhotel voor open verklaard. Dat gebeurde in aanwezigheid van ondermeer Zwinbioloog Kris Struyf en dr. Paul Geerinckx. Volgens de schepen van milieu gaat het om een 5-sterrenaccommodatie met zelfs “ondergrondse parkeerfaciliteiten voor 2 egels”. Het insectenhotel richt zich in de eerste plaats op de solitaire bijen. Die zijn namelijk betere bestuivers dan de honingbij omdat ze vooral stuifmeel verzamelen en nectar alleen gebruiken voor de eigen energievoorziening. De gemeente zorgt trouwens ook op andere plaatsen voor de bijen. Dat gebeurt door in de tuin van Scharpoord en rond het kunstwerk van Dirk Zoete op het kruispunt van de Dudzelestraat en Oostkerkestraat een bloemenweide te realiseren. Schepen Geerinckx zegt te hopen dat het initiatief aan de Noordhinder heel wat tuinliefhebbers op het idee zal brengen om zelf ook een insectenhotel op te zetten.

In zijn toespraak gaf Kris Struyf vervolgens een reeks tips voor het creëren van een eigen onderkomen voor allerlei insecten. Je leest er over bij ORO NieuwsMAGAZINE.

Sluisstraat 3 weken lang afgesloten

In Knokke-Heist zal de Sluisstraat ruim drie weken afgesloten worden voor het verkeer. Het gaat om het gedeelte tussen de Koekoekstraat en de Natiënlaan in Westkapelle. Het bedrijf Vanlerberghe zal er namelijk vanaf maandag 7 maart sleufwerken uitvoeren voor de aanleg van een persleiding. Dat gebeurt in opdracht van Aquafin. De leiding wordt dwars onder de rijbaan van de Sluisstraat aangelegd ter hoogte van kilometerpaal 1. De weg zal hierdoor tot eind maart afgesloten zijn voor het verkeer. Chauffeurs zullen dus moeten gebruik maken van de Ringweg/Dudzelestraat N376 tussen Westkapelle en Sluis.