5.9.09

De Knokke-Heistse radiozendamateurs doen het digitaal

De radiozendamateurs in Knokke-Heist zijn op zoek naar mensen die gelijktijdig de wondere wereld van de ether, de computer en de electronica willen ontdekken. Radioamateurs doen tegenwoordig veel meer dan enkel praten via radio. Ze zijn al jaren in het digitale tijdperk getreden en verbinden nu zenders en ontvangers met de pc. De hobby omvat nu zelfs tv-uitzendingen, internet via radiogolven en data transmissie. Om met een eigen zender in de lucht te gaan is echter een attest van radiozendamateur nodig. Daarom richt de Koninklijke Unie van de Belgische Amateurzenders cursussen in. De volgende opleiding voor de basisvergunning start komende vrijdag (11 september) om 20u in de lokalen van ‘t Walletje 50-52 in Westkapelle.

Info over de opleidingen bij de lesgever Rudy de Vos (ON4AGV) , on4agv@telenet.be of op 0474.541.426.

Oud-voorzitter Cultuurraad overleden

In Knokke-Heist is zaterdag Gaspar Warnier overleden. Jarenlang was hij in de badstad voorzitter van de Cultuurraad. Hij speelde verder een belangrijke rol in heel wat verenigingen zoals het Willems Fonds, Cnoc is Ier en de Knokse schaakclub. Hij was verder ook betrokken bij de start van de Canadese Bevrijdingsmars. In mei 2000 kreeg Warnier de gouden medaille voor cultuurverdienste uitgereikt vanwege z’n jarenlange inzet voor het plaatselijk socio-culterele leven in Knokke-Heist. Z'n drijvende kracht zal in de badstad zeer gemist worden. Gaspar Warnier is 69 jaar geworden.

Stand van zaken omtrent nieuwe sociale woningen in Heistse Heulebrug

Zaterdagmiddag hebben de Sociale Huisvestingsmaatschappijen t' Heist Best en Vivendo een stand van zaken gegeven in verband met de nieuwe reeks sociale woningen die ze in de woonkern Heulebrug aan het realiseren zijn. Het gaat in totaal om 20 huizen; namelijk 13 sociale koopwoningen en 7 huurwoningen. De huizen, die aan de straten Sloep en Bakboord verrijzen, zullen binnenkort onder dak staan. In de toekomst zouden in de nieuwbouwwijk trouwens nog meer sociale woningen verrijzen. Op het Kraaiennestplein wil t'Heist Best namelijk nog twee appartementsgebouwen optrekken met telkens een 25 tot 30-tal woongelegenheden.

Gestolen Afghaanse kunst in Knokse antiekwinkels?

Het VRT programma Panorama beweert dat antiekwinkels in Knokke en Brussel veel gestolen Afghaanse kunst verkopen. De zeer oude beeldjes en potjes komen hoogstwaarschijnlijk van de Taliban, die de opbrengst gebruiken om wapens te kopen voor de strijd tegen de Amerikaanse en NAVO-troepen. Dat de Taliban naast drugs ook archeologische voorwerpen gebruiken om zichzelf te financieren is echter nauwelijks nieuws. Het werd twee jaar geleden al uitvoerig aan de kaak gesteld door de Internationale Museumraad (ICoM). Gestolen Afghaanse beeldjes zijn ook al lange tijd te koop in de antiekwinkels in Tokio, Londen en New York, aldus John Zvereff van de Museumraad. In totaal zou het gaan om 55.000 Afghaanse kunstvoorwerpen die in de jaren 80 van de vorige eeuw door de Taliban en andere Afghaanse krijgsheren geroofd werden. De Belgische politie en douane treden amper op tegen de smokkel. Volgens deskundigen is voor antieke kunst in ons land namelijk geen document van echtheid of herkomst verplicht.

4.9.09

Vanaf maandag dreigt verkeersellende tussen Knokke-Heist en Zeebrugge

Bijna 5 weken later dan gepland begint woensdag (9 september) het onderhoudsschilderwerk aan brug nummer 4 van de Vandammesluis. Dat is de meest zeewaartse sluisbrug van de nieuwe zeesluis in Zeebrugge. Op dat moment begint 10 maanden van grote overlast voor het verkeer van en naar Knokke-Heist. Het weg- en tramverkeer zullen in die periode over de nevenliggende brug geleid worden. Daar zal het verkeer in beide rijrichtingen verlopen. Vooral bij het passeren van de tram en bij het ophalen van de landwaartse bruggen zal dit tot filevorming leiden. De voorbije weken werden echter extra verkeerslichten bij de zeewaartse sluisbruggen neergezet. De hoop is dat daarmee de diverse verkeersstromen op dat punt vlotter zullen kunnen verlopen. Het herschilderen van de meest zeewaartse sluisbrug zou ten laatste tegen het grote verlof van volgend jaar moeten klaar zijn. Het onderhoudswerk gebeurt in opdracht van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Dienst Maritieme Toegang.

Russisch bemanningslid vermist op Westerschelde

Een bemanningslid van een Russisch schip wordt sinds vrijdagavond 19.55 uur vermist op de Westerschelde. Het schip was rond 18.30 benoorden Knokke-Heist de Scheldemonding binnengevaren. Toen was de man voor het laatst gezien. Ter hoogte van Terneuzen ontdekten andere bemanningsleden dat de man niet meer aan boord was. De Nederlandse Reddingsmaatschappij is vrijdagavond onmiddellijk een zoektocht gestart. Daarbij zijn ondermeer de reddingsboten uit Cadzand en Breskens uitgevaren. Ook is een Seaking reddingshelikopter uit Koksijde ingezet.

Jonge zeehond gestrand in Zeebrugge

Vrijdag is in de haven van Zeebrugge een gewone zeehond (Phoca vitulina) aangetroffen. Het ging om een jong dier. De zeehond was reeds overleden toen hij uit het water gehaald werd. In de loop van dit jaar zijn aan onze kust in totaal reeds 14 zeehonden aangespoeld. Slechts drie ervan, allemaal pups, hebben het overleefd.

Seabridge in Zeebrugge krijgt één miljoen euro overheidssteun

De Vlaamse regering gaat het Seabridge-project in Zeebrugge subsidiëren. De logistiekdochter van koffiehandelaar Efico krijgt een toelage van 1 miljoen euro . "Dankzij de overheidssteun kan men bijkomend investeren in de apparatuur voor de filtering en sterilisatie van de lucht in de magazijnen", zegt Vlaams minister-president Kris Peeters. Seabridge bouwt op de Maritieme Logistieke Zone in de Zeebrugse achterhaven een logistiek centrum van 20.000 m² voor de opslag en behandeling van groene koffie. Met het project is een totale investering gemoeid van 21,7 miljoen euro.

Groeiende interesse in het Ramskapelse ‘For Freedom Museum’

Sedert de opening op 25 april werden reeds 5000 bezoekers verwelkomd in het “For Freedom Museum’ in Ramskapelle. De eer om deze kaap te passeren viel te beurt aan Dhr en Mvr Constant Devroe uit de badstad. Ze werden in de bloemen gezet door conservator Freddy Jones. Na de rondleiding vertelde Meester Devroe over de donkere jaren van de Tweede Wereldoorlog. Als Belgisch soldaat in de meidagen van 1940, bij het 8-ste Artillerie-Regiment, de 18-Daagse Veldtocht mee. In Veldegem werd hij tenslotte krijgsgevangen genomen door de Duitse invaller. Constant Devroe publiceerde reeds een 5-tal historische werken omtrent beide wereldoorlogen. Voor zijn meesterwerk “De Laatste Witte Vlag” trok hij samen met Freddy Jones naar Canada en interviewde er nog alle in leven zijnde Canadese bevelhebbers die Knokke-Heist bevrijdden oktober-november 1944. Conservator Freddy Jones bevestigde dat er een groeiende belangstelling bestaat voor het museum. Geleide bezoeken met gids voor verenigingen en bedrijven, zitten echt in de lift. De verste bezoekers komen uit Australië en Canada, zodat het museum een internationale uitstraling begint te krijgen.

Sergio Herman bevestigt komst van tweede restaurant

De in Knokke-Heist wonende sterrenkok Sergio Herman heeft de geruchtenstroom over een nieuwe zaak nu definitief bevestigd. Het laagdrempelig “Pure C Bar & Restaurant” zal worden ingericht in het Strandhotel in Cadzand-Bad. De opening is gepland in maart volgend jaar. De keuken zal vooral geïnspireerd zijn op de zee, met invloeden van vader Herman, zegt Sergio. ‘Ik zet als eerbetoon aan mijn vader een aantal gerechten van zijn hand op de kaart. Van hem heb ik het vak geleerd, dankzij hem sta ik nu aan de top.’ Trouwens zegt Herman: ‘Ik droom al lang van een laagdrempelige maar toch fijn gestileerde eetbar waar iedereen zich snel thuis voelt. Voor een driegangen menu zal men €35,- betalen. Het accent zal liggen op pure producten van bij ons. Oosterse, Italiaanse en Spaanse ingrediënten zorgen voor sexy toetsen.’

Knokke-Heistse heemkundige krijgt eremerk

Aan Hervé Daras, die in Knokke-Heist en Berchem woont, wordt het Jozef Weyns-eremerk 2009 toegekend. De 68-jarige heemkundige krijgt het eremerk vanwege zijn publicaties over West-Vlaanderen en de Antwerpse Kempen in geschiedkundige tijdschriften. De huldiging gebeurt tijdens de jaarlijkse studie- en ontmoetingsdagen van Heemkunde Vlaanderen op zaterdag 3 oktober. Het bekende ereteken kwam er als eerbetoon aan Jozef Weyns die op Ter Speelbergen in Beerzel de grondslag legde voor het Openluchtmuseum Bokrijk, waar hij vervolgens conservator van werd.

Zweeds vuurwerk nu ook op het internet

Het winnende Zweedse vuurwerk , dat tijdens het International Vuurwerkfestival in Knokke-Heist de hemel werd ingeschoten is nu ook op video via het internet te zien.

Werk van Knokke-Heistse fotografen geselecteerd in Internationale fotowedstrijd

Foto’s gemaakt door Fabien Raes en partner Isabelle Heyvaert uit Knokke-Heist werden door ‘Fresh M.I.L.K. Photos’ geselecteerd uit honderden inzendingen uit 164 landen. Slechts twee Belgen –allebei uit onze badstad- namen deel en beiden werden uitgekozen. Initiatiefnemer Elliot Erwitt weerhield uiteindelijk 300 foto's voor zijn boek dat dit jaar als thema heeft :’ vriendschap - liefde en familie’. De foto’s worden opgenomen in het luxe-album dat elk jaar wordt uitgegeven en wereldwijd wordt verspreid. Het Amerikaanse MILK startte in 1999 met een internationale competitie voor fotografen die "de mens" in een intiem moment vastleggen. De 300 foto’s worden verder ook tentoongesteld in New York en zullen later ook "gecommercialiseerd" worden in agenda's en postkaarten. Fabien Raes maakte "Waterbaby", een prachtig beeld van de jonge moeder Sonja die pas onder water was bevallen van haar vierde kindje Manon in het Hendrik Serruys ziekenhuis in Oostende. Het is een van de weinige foto's die afgedrukt wordt op een dubbele pagina. Isabelle Heyvaert legde in "Familygiggles" haar tweelingzus Veronique vast tijdens een intiem moeder-dochter moment met haar dochtertje Kelly op het strand in Knokke.

http://www.fabienraes.com/
fabien.raes@skynet.be

Rocco Granata viert 50 jaar Marina met Golfsucces in Knokke

De 71-jarige Rocco Granata heeft donderdag op de Royal Zoute Golf Club de wedstrijd van z’n leven gespeeld. En dat welgeteld 50 jaar nadat z’n monsterhit ‘Marina, Marina’ werd uitgebracht. Het nummer belandde in september 1959 in de hitparade en bleef drie maanden lang nummer één. Rocco Granata, die in Kapellen woont, heeft een appartement in Knokke-Heist en zegt in de badstad te genieten “van de zeelucht, de rust en de golf”. Ondanks de stormachtige wind speelde de bekende zanger donderdag toch een zogeheten “4 ball best ball” met Bart De Graaf tegen Rocco’s goeie vriend caddiemaster Eric Maenhoudt en dienst vrouw Ria. De wedstrijd werd beslist op hole 16 in het voordeel van het muzikaal duo. Rocco’s indrukwekkende 11 pars vormden de basis van de overwinning. Volgende maand verschijnt een boek over het leven van Rocco Granata en Stijn Coninx gaat ook een film maken over de gerenommeerde Knokke-Heistse tweedeverblijver.

Meer info: http://www.roccogranata.be/

Coens wil scheepshoofdkwartieren aantrekken naar Zeebrugge

Havenvoorzitter Joachim Coens hoopt dat zich op termijn meer hoofdkwartieren van scheepvaartondernemingen in de omgeving van de haven van Zeebrugge zullen vestigen. Een dergelijk idee om een Headquarterzone op te zetten werd trouwens eerder ook reeds door de Open VLD in Knokke-Heist ter sprake gebracht. Volgens Coens zitten heel wat van die headquarters nu met hun burelen in de buurt van de Britse hoofdstad. Maar de havenfunctie van Londen is de afgelopen jaren sterk gedaald. Volgens Coens kan Zeebrugge een goed alternatief zijn.

3.9.09

Nieuwe seniorengids voor Knokke-Heist in druk

Het gemeentebestuur en de seniorenraad in Knokke-Heist hebben de editie 2009-2010 van de Seniorengids klaar. Eerstdaags gaat het in druk. Het boekwerkje bundelt alle voorzieningen in de badstad die voor senioren nuttig kunnen zijn. Zowel het verenigingsleven als het professionele aanbod op het vlak van vrijetijdsbesteding komen aan bod. Ook thuiszorgdiensten, premies en tegemoetkomingen en tal van andere onderwerpen krijgen aandacht. Zo'n 8500 gezinnen met één of meer 60+'ers krijgen de gids binnenkort gratis in de bus.

Nieuwe schooldirectrice treedt aan in Knokke

In Knokke hebben de kleuter- en basisschool in de Jef Mennekenslaan en de Diksmuidestraat sedert woensdag officieel een nieuwe directrice. Het gaat om Katrien Cools. Ze nam de fakkel over van Daniël Rogghé. De nieuwe directrice heeft op haar eerste dag al meteen een nieuw logo en een vernieuwde webstek voor de school gepresenteerd. Dat moet de school een jongere een meer enthousiaste uitstraling bezorgen.

Meer leerlingen voor Maritiem Onderwijs

Het aantal leerlingen dat studeert aan het Maritiem Instituut Mercator zit in de lift. Op 1 september werden 183 leerlingen geteld. Het Instituut is de enige plaats in West-Vlaanderen waar de richtingen Maritieme Technieken (TSO) en Maritieme Vorming (BSO) worden aangeboden. Sedert het verdwijnen van de visserijschool in Heist is het Maritiem Instituut in Oostende eveneens ‘s lands enige opleidingscentrum voor de visserij in het secundair onderwijs. In twee jaar tijd is het leerlingenaantal van de school bijna verdubbeld. Dit schooljaar zijn 70 nieuwe leerlingen gestart in het instituut, dat behoort tot het gemeenschapsonderwijs. Vorig jaar investeerde de school nog zwaar in nieuwe simulatoren.

Begin volgende week Lippenslaan tijdelijk onderbroken

Maandag en dinsdag worden in de Lippenslaan in Knokke een aantal riooldeksels hersteld. Die bevinden zich midden op de rijbaan ten noorden van het Verweeplein. De riooldeksels zijn verzakt en moeten weer op de juiste hoogte gebracht worden om verdere schade te voorkomen. Tijdens de werken zal het verkeer richting zeedijk in de Lippenslaan tijdelijk onderbroken worden.

Contract stroomkabels voor Belwind toegekend aan Nexans voor 39 miljoen euro

Een contract ter waarde van 39 miljoen euro voor levering van onderzeese stroomuitvoerkabels van het offshore windmolenparkproject Belwind voor onze kust werd aan Nexans toegekend. Het bedrijf zal 52 km hoogspanning stroomuitvoerkabel (170 kV) produceren en installeren, met integratie van optische vezel. Dat gebeurt voor rekening van het Nederlandse bedrijf Van Oord Dredging & Marine Contractors b.v., aannemer voor de eerste fase van het windmolenparkproject. De kabel zal de 55 turbines van het windmolenpark, die samen zorgen voor een totale opbrengst van 165 MW, verbinden met het elektriciteitsnet in Zeebrugge. De stroomkabels zullen worden geïnstalleerd door een kabelschip en in de zeebodem worden begraven met behulp van een robot. De levering is voorzien voor de zomer van 2010, met het oog op de productiestart van het windmolenpark in 2011.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Meer informatie over geboorten en overlijdens in Knokke-Heist de voorbije week vind je HIER.

Triatlonvereniging ’t Zwin start zijn winterprogramma

Ondanks het feit dat het triatlonseizoen op z’n einde loopt gaat Triatlonvereniging 't Zwin niet in winterslaap. De vereniging heeft namelijk een stevig winterprogramma uitgewerkt voor z’n leden uit Knokke-Heist en de Zeeuwse grensregio. Vanaf 8 september wordt weer regelmatig gezwommen in het Oostburgse binnenbad. Onbegeleid zwemmen is op maandagavond. De begeleide trainingen zijn op dinsdag en donderdag en lopen tot begin juni volgend jaar. Verder richt de vereniging een intensieve cursus vervolmaking en zwemanalyse van de crawl in. Daarbij worden de persoonlijke zwemstijlen gefilmd.

Roemeens leren 20 jaar na de revolutie

In de 20 jaar sinds de Roemeense revolutie zijn veel Knokke-Heistenaars door hulpacties en toerisme in contact gekomen met het vroegere communistische land. Dat was onder meer het geval door de adoptiedorpen en de Aktie Sofica Roemenië. Omdat er in de hele regio vraag naar is start volgende maand dan ook andermaal een lessenreeks Roemeens. Dat gebeurt in het Hof van Watervliet in Brugge. De cursus richt zich tot iedereen die op een of andere manier een band heeft met Roemenië en een basiskennis van de taal willen verwerven. Enige kennis van Frans, of andere Latijnse talen is een voordeel.

Cursus Roemeens: Hof van Watervliet, Oude Burg 27, Brugge. Beginners worden verwacht op woensdag 7 oktober om 19u. De cursus gevorderen begint op dinsdag 6 oktober eveneens om 19u. Inschrijven (125 euro) kan bij Miorita: 0475/307649 of mioria@scarlet.be of http://www.miorita.be/

LPV wil Veronicaschip in Vlissingen

De Lokale Partij Vlissingen wil dat het oude zendschip Norderney van Radio Veronica, naar Vlissingen komt. Volgens de LPV hebben schepen met een historisch verleden een grote aantrekkingskracht. De LPV heeft de Dokhaven in gedachten als definitieve plek van het schip. In de jaren tachtig lag het Veronicaschip al in Vlissingen en Middelburg. Enkele jaren geleden werd al geprobeerd om het schip terug te halen, maar er werd gevreesd voor overlast door een disco aan boord.

Triatlon Achievement Award voor Luc van Lierde in Knokke-Heist

De 40-jarige provinciegenoot Luc Van Lierde ontving na afloop van de Zwintriatlon een 'Triatlon Achievement Award' uit handen van de minister van Sport, Philippe Muyters. Volgens de minister is Van Lierde steeds een ambassadeur geweest voor zijn sport. "Het is logisch dat hij een erkenning krijgt voor al hetgeen hij deed voor Vlaanderen en België. Van Lierde is een toonvoorbeeld van doorzettingsvermogen en een voorbeeld voor de jeugd," aldus de minister woensdag in Knokke-Heist. Van Lierde gaat zich nu in het Spaanse Lanzarotte 12 dagen lang voorbereiden op zijn allerlaatste competitiewedstrijd, de Iron Man van Hawai.

Vlaamse Deltawerken moeten onze kust behoeden voor superstormen

Voor de kust van Knokke-Heist tot De Panne ligt een Geïntegreerd Kustveiligheidsplan klaar om onze regio te beschermen tegen mogelijke superstormen. Het is een Vlaamse versie van het Deltaplan dat Nederland 60 jaar geleden al in stelling bracht. Bij ons denkt men aan een flink verhoogde dijk bij de havens van Zeebrugge en Oostende. Elders, zoals in Knokke-Heist, zouden grotere stranden een eerste verdedigingslinie vormen tegen de superstorm. Dat zou op termijn samengaan met de aanleg van bredere wandeldijken. Dat maakt dan ook ruimere terrassen mogelijk en meer plaats voor wandelaars en andere recreanten zoals kinderen met trapfietsen. Verder zullen alle plaatsen langs de kust die enigszins vooruitspringen extra beschermd moeten worden. Dat is onder meer het geval met de zone vlakbij het Rubensplein in Knokke. Ook Duinbergen en Knokke-Zoute verdienen extra aandacht. Volgend jaar zouden de definitieve plannen klaar zijn. Dan moeten de nodige kredieten worden vrijgemaakt. Het hele plan is voorlopig begroot op 300 miljoen euro. De aanvragen voor bouwvergunning en de werken zelf zijn voorzien tussen 2010 en 2015.

2.9.09

De Knokke-Heistenaars lieten zich niet onbetuigd op de Zwintriathlon

Ook de Knokke-Heistenaars hebben woensdag massaal deelgenomen aan de Zwintriathlon. En met goed gevolg. De beste badstadgenoten bij de mannen waren op de 27ste plaats Yves Depoorter gevolgd door Jan Devriese, Jan Stockman, Jan Naeyaert en Luc Devoogdt. De eerste Knokke-Heistenaars bij de vrouwen waren op de 91ste plaats Sophie Van Biervliet, gevolgd door Catherine Verhelst, Nancy Obreno, Kathia Pauwels en Annemie Danneels. De Sluise Terèse van Lare, die 60 is, won in de wedstrijd voor de vijfde achtereenvolgende keer de leeftijdscategorie vrouwen 50+.

Heren Knokke-Heist
Yves Depoorter (27)
Jan Devriese, (53)
Jan Stockman (64)
Jan Naeyaert (89)
Luc Devoogdt (93)

Dames Knokke-Heist
Sophie Van Biervliet (91)
Catherine Verhelst (176)
Nancy Obreno (178)
Kathia Pauwels (198)
Annemie Danneels. (226)

Therèse Van Lare (Sluis) (191)

De volledige uitslag

Naamgeving voor autoschip Tirranna in Zeebrugge

In Zeebrugge werd donderdag aan de Canadakaai de naamgevingceremonie gehouden voor de M/V Tirranna, het nieuwste autoschip van de rederij Wallenius Wilhelmsen. Het ruim 231m lange schip met 13 vrachtdekken werd gebouwd op de werven van het Zuid-Koreaanse Daewoo Shipbuilding. Het is ontworpen voor het wereldwijd verschepen van voornamelijk rollend materieel, gaande van auto’s tot zware voertuigen. Ook is er ruimte voor een percentage breakbulk cargo. Het schip was dinsdag in Zeebrugge aangekomen voor het laden van exportwagens en voor de doopplechtigheid. Na de naamgeving belichtten directieleden van Wallenius Wilhelmsen Logistics ondermeer ook de nieuwste trends in het moderne scheepstransport. Het nieuwe schip doet na Zeebrugge de haven van Southampton aan. De m/v Tirranna zal ingezet worden op de route Europa – Oceanië.

Tien Jaar WWL in Zeebrugge

Tien jaar geleden zette operator Wallenius Wilhelmsen Logistics voet aan wal in Zeebrugge. De operator is in de kusthaven actief op een terminal van 47 hectare aan de Canadakaai in de achterhaven. Sinds de opstart heeft WWL haar aanbod van diensten aanzienlijk uitgebreid. WWL specialiseert zich in de verscheping en behandeling van nieuwe wagens, projectlading en high&heavy rollende vracht, zoals landbouw- en graafmachines. Eerder dit jaar opende WWL in Zeebrugge nog een nagelnieuw VPC of Vehicle Processing Centre, waar de auto’s worden aangepast alvorens ze geleverd worden aan de klant. Zo behoren centrale kwaliteitsinspecties, opmaak van speciale series, herstellen van lakschade en wassen tot de behandelingsactiviteiten. WWL is jaarlijks goed voor 400 aanlopen van en naar Zeebrugge. Het gaat om meer dan 300.000 eenheden op jaarbasis. De moderne autoschepen van WWL varen op regelmatige basis van Zeebrugge naar Noord-Amerika, Zuid-Afrika en Oceanië. Wagens worden ingevoerd vanuit Noord-Amerika, Zuidoost-Azië en het Verre Oosten. Er worden vandaag ook wagens ingevoerd uit snel groeiende economieën zoals China en India. WWL bouwt Zeebrugge uit als een belangrijk Europees distributieplatform. De kusthaven biedt aan de operator een waaier van intra-Europese roll-on/roll-off-diensten en snelle verbindingen via weg en spoor naar de belangrijke Europese markten. Volgens het Havenbestuur bewijst het houden van deze doopplechtigheid de belangrijke rol die Zeebrugge speelt als leider in de autosector.

Bart Aernouts en Tine Deckers winnen 11de Zwintriathlon in Knokke-Heist

Bart Aernouts en Tine Deckers hebben woensdag in Knokke-Heist de elfde editie van de Generali Zwintriathlon op hun naam geschreven; respectievelijk bij de Heren en bij de Dames. Aernouts liet daarbij Luc van Lierde (op 1:34) en Frederik Van Lierde achter zich op de tweede en derde plaats. Voor Luc Van Lierde, de winnaar van vorig jaar, werd het een wederoptreden na meer dan twee maanden zonder competitie. De Bruggeling maakte van de voorlaatste wedstrijd in zijn rijkgevulde carriere een training voor de Ironman op 6 oktober. Hawaï is trouwens ook het grote streefdoel van Frederik Van Lierde. Bij de start van de Zwintriathlon waren het Frederik Van Lierde, Tom Vander Hoogerstraete en Luc Van Lierde die snel de leiding namen. Dit trio mocht ook als eerste aan het fietsen beginnen. Na nog geen honderd meter op de racefiets kwam Rutger Beke op het Sluise Walplein bijzonder ongelukkig ten val. Hij brak z'n rechtervoet brak en werd afgevoerd naar het Ter Linden ziekenhuis waar hij geopereerd werd. Tijdens het fietsen vond Bart Aernouts aansluiting met de kopgroep. Bij het lopen trok hij vervolgens alle registers open en won de wedstrijd. Rutger Beke verscheen 's avonds nog op het banket in het Casino Knokke en deelde mee, dat hij dit jaar niet naar Hawai gaat. Hij wil namelijk enkel participeren als er een reële kans is op een podiumplaats.

Dames

Bij de Dames was Tine Deckers overtuigend de snelste, nog voor met het lopen werd begonnen. Sofie Goossens en Joke Coysman werden respectievelijk tweede en derde. Een kleine duizend triatleten hebben woensdag deelgenomen aan de Zwintriathlon. De opdracht luidde: 1.000 meter zwemmen in de Damse vaart, 45 km fietsen in het grensgebied en 10 km lopen op de zeedijk in Knokke.

De volledige uitslag

Foto's copyright oronieuws

Knokke-Heist stijgt in de lijst van ‘rijkste’ gemeenten en krijgt gezelschap van Koksijde.

In de top 20 van ‘rijkste’ gemeenten in ons land werden Aartselaar en Herent voorbijgestoken door Lubbeek, Meise, Schilde, Bonheiden, Knokke-Heist en Sint-Genesius-Rode. Onze badstad is gestegen naar de 9de plaats in die top 20. Dat blijkt uit de fiscale statistieken van het aanslagjaar 2007. Steenokkerzeel, Edegem en Boortmeerbeek zijn uit de top 20 van rijkste gemeenten weggevallen en vervangen door Bierbeek, Koksijde en Chaumont-Gistoux. Alle twintig gemeenten vertonen overigens een stijging van het gemiddelde inkomen ten opzichte van het jaar voordien. In Knokke-Heist bedroeg het gemiddeld inkomen 18.744 euro bij een welvaartsindex van 132. Ter vergelijking, de welvaartsindex voor heel onze provincie bedroeg precies 100. Men moet evenwel noteren dat de cijfers slaan op een periode voor de start van de huidige economische crisis.

Debat Westerschelde en Ontpoldering live op tv

Omroep Zeeland televisie zendt donderdagavond live het debat in de Nederlandse Tweede Kamer uit over het natuurherstel in de Westerschelde. De uitzending begint om 19.00 uur (onder voorbehoud). Centraal in het debat staat het Nederlandse kabinetsstandpunt over de ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder en het Zwin. Bijna alle fracties willen hierover uitleg.

Omroep Zeeland is Free To Air te ontvangen op Astra 3 (23,5° Oost) op frequentie 11.914 H, 27500 ¾.

Gouverneur op officiële opening Sociaal Huis in Knokke-Heist

Op zaterdag 19 september wordt in de Heistse deelkern Heulebrug het Sociaal Huis officieel in gebruik genomen. Dat gebeurt in aanwezigheid van gouverneur Breyne, burgemeester Lippens en OCMW-voorzitter Annie Vandenbussche. Het gebouw met z’n opvallende toren integreert zowat alle sociale dienstverlening in de badstad op één makkelijk bereikbare plaats. Het nieuwe pand heeft zo’n 9 miljoen euro gekost. Eerder al verhuisden het OCMW, het Samenwerkingsinitiatief Thuiszorg Oostkust en de Werkwinkel. Nu zijn ook de kantoren van de sociale huisvestingsmaatschappij T' Heist Best en het Sociaal Verhuurkantoor Woonwinkel Knokke-Heist in het nieuwe gebouw gevestigd. De SHM T' Heist Best vindt men terug op de 2de verdieping van het Sociaal Huis, de loketten van de Woonwinkel bevinden zich op het gelijkvloers.

Het pre-Heistse Koudekerke wordt weer blootgelegd

Bij de Krinkelweide langs de Heistlaan in Heist zal het verdwenen Koudekerke weer worden blootgelegd. Dat is nodig voor men op de terreinen aan nieuwbouw kan doen. Een en ander blijkt na archeologisch proefonderzoek dat zopas werd uitgevoerd door Raakvlak. Dat gebeurde in opdracht van het Autonoom Gemeentebedrijf voor Stadsontwikkeling. AGSO wil het terrein namelijk op termijn gebruiken voor een stadsvernieuwingsproject. Bij het trekken van proefsleuven bleek dat het terrein aan de Heistlaan zwaar verstoord is door de aanleg van talrijke grafkelders, maar vooral door de ontruiming van het kerkhof tijdens de vorige eeuw. Op meer dan anderhalve meter diepte kwamen echter ook de bakstenen restanten van het vroegere kerkgebouw aan het licht. Bij het proefonderzoek kon worden vastgesteld dat verschillende bouwfasen van de kerk nog waren bewaard. De oudste restanten dateren wellicht uit de 13de eeuw. Verder blijkt dat bij de ruiming van het vroegere kerkhof, aan de rand nog enkele graven werden over het hoofd gezien. De ontgraving ervan zal binnenkort alsnog gebeuren.

Cultuurcentrum Knokke-Heist start cultuurseizoen met Circus Marcel en de Vrijetijdsmarkt

De komende dagen ziet de tuin van Scharpoord er helemaal anders uit dan gewoonlijk. Donderdag ochtend wordt in de tuin namelijk de voorstellingstent van Circus Marcel opgezet samen met een speeldorp. Zaterdag en zondag brengen top artiesten en een muzikant dan hedendaags circus van de bovenste plank. En die plank staat soms wel 16 meter hoog. Zondag is er van 10 tot 13u op het Verweeplein ook de Vrijetijdsmarkt. Iedereen kan dan kennis maken met het verenigingsleven in de badstad en de ruime waaier van activiteiten die door de gemeentelijke vrijetijdsdiensten worden aangeboden.


Tickets Circus Marcel: 8 euro Uitpas, CJP, -12 jaar, leden gezinsbond, groep vanaf 10 personen; 11 euro ticketprijs; 10 euro Studentenkaart, 55+ Er is gratis toegang vanaf het vijfde gezinslid voor leden van de Gezinsbond. Info en tickets: Cultuurcentrum Knokke-Heist, Meerlaan 32, 8300. Tel: 050 630 430. Mail: cc.ticket@knokke-heist.be

Mega hefschip in Zeebrugge klaar voor Belwind turbinepark

Het hefschip Svanen van het Nederlandse bouwconcern Ballast Nedam is maandag in Zeebrugge gearriveerd. Het platform heeft een hefvermogen van 8.700 ton en zou zaterdag aan de slag gaan zo’n 45 km buiten onze Oostkust. Daar zal Svanen de 56 stalen buispalen voor de funderingen van het energiepark Belwind in de bodem van de Bligh Bank plaatsen. Op die locatie heeft de Noordzee een diepte van 15 tot 37 meter. Daarmee is Belwind het windpark dat het verst uit de kust ligt en in het diepste water wordt aangelegd. Het betreft de eerste fase van het project, dat in totaal uit 110 windturbines zal bestaan. Na realisatie van het complete windmolenpark zullen de turbines circa 350.000 huishoudens van stroom voorzien en een besparing van 540.000 ton CO2 per jaar opleveren.

1.9.09

MiLo Productions in Knokke-Heist brengt een muzikaal sprookje over ‘anders zijn’

In Knokke-Heist heeft Musicalgroep MiLo Productions een nieuwe musical op stapel staan. Na het succes van hun eerste musical NIMA(nd) zetten 32 getalenteerde jongeren binnenkort “Perfect Freak” op de planken. Het wordt een muzikaal sprookje over ‘anders zijn’. Deze musical toont twee door haat gescheiden werelden, waar een verboden vriendschap groeit. De jeugdige musicalbende heeft een jaar lang gewerkt om op 11, 12 en 13 september in Scharpoord het beste van zichzelf te kunnen geven. Milo Productions is één van de jongerentheatergezelschappen van vzw Cultuurcentrum in de badstad.


“Perfect Freak, de Musical” 11, 12 en 13 september in Cultuurcentrum Scharpoord.

Eerste Internationale Voetbalwedstrijd in Zeebrugge

Op het Westhinderterrein in Zeebrugge werd dinsdagnamiddag voor het eerst een internationale voetbalwedstrijd gespeeld. Het ging om een vriendschappelijk treffen tussen voetballende bemanningsleden van de P&O Ferry “Pride of York” en het illustere cruiseschip “Queen Victoria” van Cunnard. Het betrof een bijzonder internationaal gebeuren gezien naast Britse spelers ook bemanningsleden uit Ierland, Portugal, Mexico en Indië deelnamen. Volgens de initiatiefnemers werden zelfs een paar Geordies opgesteld (dat zijn ‘inboorlingen' uit de Engelse stad Newcastle upon Tyne). Het was trouwens ook de eerste keer dat bemanningen van twee verschillende schepen soccer speelden in onze kusthaven. De wedstrijd werd gewonnen door de Queen Victoria met 4 goals tegen 1. Het sportieve gebeuren werd mogelijk omdat beide schepen dinsdag een aantal uren gelijktijdig afgemeerd waren in Zeebrugge.

Open Tennisdubbel Caves de France bij TC Duinbergen

Bij de TennisClub Duinbergen werden zopas de finales betwist van het ‘Caves de France dubbeltornooi’. In perfecte weersomstandigheden hebben 126 tennisduo’s hun wedstrijden afgewerkt. De toeschouwers waren daarbij getuige van heel wat merkwaardige matchen. In dubbel dames 2 van 10 tot 30 punten bijvoorbeeld: Julie Baeyen verliest met partner Nele Verleye zowel in 1/8 als in ¼ finale de eerste set met 6/2, halen in dezelfde matchen een achterstand op van 5/2 in de 2de set en maken uiteindelijk hun match af met winst. Tijdens de afsluitreceptie was er trouwens nog een ludieke demonstratiewedstrijd tussen nep-eregenodigden: de bijgekleurde zusjes Williams en het extra blonde duo Sarapova en Kournikova.

Man achter de Zwinstedentochten is overleden.

In het Ter Linden ziekenhuis in Knokke is Gilles van Westen overleden. Het was onder zijn leiding dat ijsclub ’t Zwin over de jaren heel wat historische Zwinstedentochten heeft ingericht op de Damse vaart. Van Westen was 40 jaar lang voorzitter van de bekende ijsclub. In 1966 heeft hij ook de Sluise voetbalclub helpen oprichten. Vanwege zijn vele verdiensten voor de plaatselijke gemeenschap werd Gilles van Westen in 2003 onderscheiden in de Orde van Oranje Nassau. Hij is 76 jaar geworden.

Cobelfret Zeebrugge concentreert diensten op Ierland in Dublin

Cobelfret en C2C Lines, een samenwerking tussen Cobelfret en ECS European Containers, gaan hun diensten op Ierland grondig herschikken. Vanaf november wordt de containerdienst tussen Zeebrugge en Waterford/Warrenpoint een ro/ro-dienst op Dublin. Ook de ro/ro-dienst tussen Rotterdam en Rosslare wordt verlegd naar Dublin. Op de dienst tussen Zeebrugge en Dublin zet Cobelfret de nieuwe 'Palantine' in. Het gaat om een ‘conro’ met een capaciteit van 366x45 containers of 186x13,6 trailers. Er zullen twee afvaarten per week aangeboden worden. Daarbij zal C2C instaan voor het boeken van de containers en Cobelfret voor de ro/rovracht. In Dublin zullen alle schepen uit Zeebrugge en Rotterdam behandeld worden op de Alexandra Quay terminal van de Burke Shipping Group.

Nieuw experiment met meeuwenbestendige vuilniszak mislukt in Knokke-Heist

Een nieuwe poging om de ultieme meeuwenbestendige vuilniszak te vinden is andermaal mislukt in Knokke-Heist. Horizon Net voerde deze zomer een experiment uit met zakken waarin een bittere smaakstof is verwerkt of die met azijn werden besprenkeld. Resultaat: zo goed als nihil. Ook de nieuwe 3-lagige zakken die de afvalconcessionaris recent binnenkreeg zijn blijkbaar niet bestand tegen de scherpe bek van de zilvermeeuw. In afwachting van nieuwe experimenten, wijzen het gemeentebestuur en Horizon Net de bevolking nog eens op het reglement volgens hetwelk mosselschelpen in een dubbele zak moeten gestopt worden. In de toeristische zones die geteisterd worden door de zilvermeeuwen, is het aangewezen om de huisafvalzakken pas na zonsondergang op de stoep te plaatsen. Een voorstel om nachtophalingen te voorzien is inmiddels afgewezen omdat het teveel zou kosten en mogelijks klachten zou opleveren in verband met nachtelijke geluidshinder.

100 jaar amateurtoneel in Knokke-Heist

Op 1 september is niet alleen het nieuwe schooljaar begonnen. Ook ging het nieuwe werkingsjaar van start van het Koninklijk Toneelgezelschap in de badstad. Dat staat volledig in het teken van ‘100 jaar toneel in Knokke-Heist’. Het was in 1907 dat in de badstad de eerste aanzet werd gegeven tot de oprichting van een toneelgroep. Door ‘Willen is Kunnen’ werden enige tijd later de eerste ‘concerten’ en toneelopvoeringen gebracht. Na allerlei naamsveranderingen en fusies is uiteindelijk het Toneelgezelschap Knokke-Heist ontstaan. De komende maanden valt er dus veel te vieren. Dat gebeurt met allerlei activiteiten. Naast een academische zitting komt er ook een historische fakkeltocht naar de diverse locaties waar toneel werd gespeeld in de badstad. Verder worden een historische brochure en een speciale kalender uitgegeven. In december en ook in maart van volgend jaar staan voor de 60 leden van de toneelkring uiteraard ook theaterproducties op het programma. Midden december is dat het stuk “Het huis van Bernarda Alba”. In maart 2010 wordt een stuk op de planken gezet dat gebaseerd wordt op de Oscarwinnende film ‘one flew over the cuckoo’s nest’.


Zomertoeristen kwamen massaal, minder lang, maar spendeerden niet minder

Volgens Westtoer kozen veel landgenoten vanwege de economische crisis en het uitstekende weer de voorbije weken voor een kortbijvakantie aan onze kust. In juli werden trouwens van Knokke-Heist tot De Panne 13 procent meer appartementen verhuurd dan vorig jaar. De toeristen kwamen echter vaker voor kortere periodes. Mensen bleven dikwijls slechts een nacht of een lang weekend. Tijdens een korter verblijf wordt volgens Westtoer ook minder op het budget gelet. Vandaar dat er niet minder gespendeerd werd.

31.8.09

Prettig gestoorde deelnemers zorgen voor ludieke noot op Zwintriathlon

Zoals de traditie het wil nemen aan de 11de Generali Zwintriathlon niet alleen een groot aantal proftriatleten en honderden sportieve recreanten deel. Ook zijn andermaal een twintigtal ludieke deelnemers ingeschreven. Met hun niet alledaagse outfit zorgen ze voor de vrolijke noot in deze grensoverschrijdende wedstrijd. Vooral voor de jonge toeschouwers wordt de wedstrijd door de prettig gestoorde deelnemers flink opgefleurd.


Onder de 20 tria-carnavalisten is er dit jaar zelfs een onguur trio uit Duitsland dat zich uitdost als 'die Panzerknacker' (de Brandkastkrakers). Juwelier De Maere, die onder de Knokke-Heistse deelnemers een uniek Zwintriathlonjuweel verloot, heeft in overleg met de lokale recherche alvast de nodige voorzorgen genomen opdat Burger Beagle (Rudolph Heinz), Baggy Beagle (Stefan Möller) en Bouncer Beagle (Dr. Wolfgang Zerbe) niet aan de haal zouden gaan met dit kostbare sieraad. Ook Koen Vandesompele, wellicht geïnspireerd door de Belgische actualiteit, zoekt het in dezelfde criminele sfeer met 'Prison Break'. Brandweerman Jürgen Verlinde houdt het dan weer bij zijn dagelijkse pompierplunje, terwijl collega Marc De Langhe als Sleepy wakker hoopt te blijven tot aan de eindmeet. Het kwartet Martine Rosseel, Isabel Daenekynt, Anne-Mie Depreitere en Hilde Vangilbergen swingen het parcours rond als jolige Rock & Loll-meiden. Ook Potige Smurf (Luc Duyck), Bril Smurf (Walter Tyteca) en Smurfin (Kristof Devoldere) kun je in een blauwe flits voorbij zien smurfen. Kathleen Maertens gaat als Olijfje hopeloos op zoek naar een stoere zeebonk. Peppi (Jan De Groote) en Kokki (Pascal Brackman) hopen deze slanke nimfomane alvast te kunnen imponeren met hun onweerstaanbare 'toet-toet boing boing'. Passeren ten slotte nog de Zwintriathlonrevue: Flandrien (Patrick Devilder), Knocki (Joachim Knockaert) en Hong Hang Hing (Marc Vande Cavey).

Nieuwe wegwerkzaamheden in de Koningslaan in Knokke

Komende maandag wordt in Knokke gestart met wegwerkzaamheden in de Koningslaan. De laan wordt afgesloten vanaf de Boudewijnlaan tot voor het kruispunt met de Nestor de Tièrestraat. De nutsmaatschappijen beginnen met het opbreken van het voetpad en de parkeerstrook aan de oostzijde tussen de Nestor de Tièrestraat en het Abraham Hansplein. Er zal dan enkel nog plaatselijk verkeer toegelaten worden. Het verkeer in de richting van het Maurice Lippensplein zal reeds van op de Elizabetlaan omgeleid worden via de Meerlaan.

Red Onze Polders met bus naar Den Haag

Leden van het grensoverschrijdende actiecomité Red Onze Polders trekken donderdag naar de Nederlandse Tweede Kamer in Den Haag. Om 19u vindt dan namelijk een debat plaats over het uitdiepen van de Westerschelde en de ontpoldering. Men vreest dat de verhoogde druk van Vlaanderen op de noorderburen nefaste gevolgen kan hebben. Dit kan ontpoldering van de Hedwigepolder en 't Zwin volgens de actievoerders weer een stuk dichterbij brengen. Het kabinet Balkenende neemt eind deze week een beslissing over de verdieping.

Fietsdiefstallen maken mensen warm voor fietsgraveren

Bij de sessies fietsgraveren in Knokke-Heist bieden zich de laatste maanden steeds meer mensen aan. De jarenlange sensibilisatie rond fietsdiefstal werpt haar vruchten af. Ook realiseren de mensen zich dat ondanks allerlei controles fietsen in de badstad nog steeds bij bosjes gestolen worden. Zowat het enige middel om een gestolen fiets te recuperen is het voertuig voorzien van je rijksregisternummer. Op vraag van veel inwoners wordt op dinsdag 15 september dan ook een extra graveeractie georganiseerd, op het Verweeplein. Dat gebeurt van 13 tot 19 uur. In de zomer van 2008 werden in totaal 426 fietsen gegraveerd. Half augustus deze zomer stond de teller al op meer dan 800 gegraveerde tweewielers.

Verjaardag Einde Veronica op Nederlandse TV

In het televisieprogramma ‘Eén Vandaag’ wordt maandag ook stil gestaan bij de 35ste verjaardag van het einde van Radio Veronica. De actualiteitenrubriek van de Avro en de Tros is 31 augustus te zien van 18:00 tot 18:40 uur op Nederland 1.

Voor meer offshore info klik HIER

Greenpeace wil verbod op boomkorvisserij

Greenpeace neemt juridische stappen tegen de boomkorvisserij in beschermde gebieden. De milieuorganisatie wil maatregelen om de volgens hen "vernietigende vistechniek" uit te bannen. Greenpeace gaat nu om te beginnen via de rechter in Nederland een verbod eisen op de boomkorvisserij. Het gaat onder meer om het beoefenen van dergelijke visserijtechnieken in het Noordzeegebied.

Kandidaten Miss Knokke-Heist 2010 op Spaanse Ibiza

De finalistes van de aanstaande Miss Knokke-Heist verkiezing zijn de voorbije uren onder de Spaanse zon aangekomen. Ze hebben op het eiland Ibiza hun tenten opgeslagen aan de baai van San Antonio. Dat wordt een week lang de uitvalsbasis voor allerlei activiteiten en fotoshoots. Van hun verblijf in Spanje wordt trouwens als souvenir een dagboek bijgehouden van alle belevenissen. De kandidates worden komende maandag terug in het land verwacht. Op donderdag 10 september beginnen dan in het Casino Knokke de repetities voor de finale van zaterdag 12 september.

Blip in de uitstoot huisvuilverbrandingsoven Knokke-Heist door niet-brandbare delen in restafval

In Knokke-Heist worden continu de rookgassen van de huisvuilverbrandingsoven gemeten. Die metingen omvatten voornamelijk zwaveldioxide, koolmonoxide, stikstofoxides en stofdeeltjes. Uit de jongste cijfers blijkt dat de resultaten van de emissiemetingen van de meeste rookgassen in de periode van maart tot juni ruim onder de wettelijke norm bleven. De maandnorm voor koolmonoxide werd echter wel heel even overschreden in maart. Dit is te wijten aan de aanwezigheid van grote, niet-brandbare delen in het restafval. Dit veroorzaakt een verstopping en bijgevolg moet worden tussengekomen door de operatoren van Dalkia, de uitbater van de verbrandingsoven in Westkapelle. Op dat moment wordt het verbrandingsproces gedeeltelijk afgeremd en treedt er, ten gevolge van een onvolledige verbranding, een CO-piek op. Het gemeentebestuur benadrukte maandag dat niet-brandbare delen niet thuis horen bij het restafval. Ze moeten apart worden aangeleverd in het recyclagepark.

30.8.09

Bruinvis gestrand in Zeebrugge

Wandelaars in Zeebrugge hebben zondag op het strand een aangespoelde bruinvis aangetroffen. Het dier was vermoedelijk al dood toen het strandde. Het is voorlopig niet bekend waaraan het dier is overleden. De voorbije dagen zijn in Oostende ook twee kadavers van bruinvissen aangespoeld. Beide dieren waren in verregaande staat van ontbinding. Daarnaast werd op het strand ook een zeehondenpup aangetroffen. Het zeehondenjong was eveneens al overleden.

Johan Sanders wint tv-toestel met wedstrijd dierenasiel Knokke-Heist

Op 5 augustus had voor het eerst een opendeurdag plaats van het dierenasiel in Knokke-Heist. Dat was wel op verplaatsing. Tijdens de wekelijks marktdag op het Verweeplein was een standje van de firma Dalkia present. Iedereen kon er terecht voor alle informatie over de werking van het asiel en de opvang- en plaatsingsmodaliteiten voor katten en honden. Wie even moeite deed, kon ook deelnemen aan de wedstrijd. Dat deed ook Johan Sanders uit de Boudewijnlaan. Hij wist het aantal geplaatste dieren in 2008 exact te bepalen, nl. 215 dieren. Hij won een flatscreen-tv, geschonken door de firma Dalkia.


Wie graag ook een hond of kat wil adopteren, kan via www.dierenasielknokke-heist.be een eerste blik werpen op de actueel aanwezige honden en katten in het dierenasiel. De website wordt frequent geactualiseerd. Of ga gewoon langs in het dierenasiel in de Sluisstraat 82, tel. 050 61 57 63

Vlaamse Overheid gebruikt Zilvermeeuwen om groei Haven Zeebrugge te beknotten

De Zilvermeeuwen zorgen niet alleen in Knokke-Heist voor (on)nodige overlast. Terwijl in de badstad nachtophalingen van het huisvuil in de toeristische zone gedeeltelijk voor een oplossing kunnen zorgen, loert in Zeebrugge een nog groter probleem. Havenbedrijf PSA heeft aan het Albert II-dok in de voorhaven een concessie om een 51 hectare grote nieuwe terminal te bouwen, op een stuk grond dat nu nog braak ligt. Er zullen acht kranen worden gebouwd die de grootste containerschepen ter wereld kunnen laden en lossen. Maar van de Vlaamse Overheid moet het bedrijf op het terrein 20 hectare vrijhouden zodat er meeuwen kunnen broeden. En ook op het dak van de nieuwe terminal moet nog eens tien hectaren worden voorbehouden aan broedplaatsen. Het Brugse gemeenteraadslid Jean-Marie De Plancke deze gang van zaken compleet onverantwoord. “Zilvermeeuwen zijn de ratten van de zee, ze veroorzaken overlast aan de hele kust. Ik kan niet begrijpen dat we tien hectare peperdure havengrond, die we met belastinggeld hebben laten opspuiten uit zee, zomaar aan de meeuwen overlaten”.