19.1.13

Bruce Minne verlaat Knokke-Heistse basket

Coach Bruce Minne  verlaat bij het einde van het huidige basketseizoen derde nationaler Namedis chape Knokke-Heist. De 38-jarige Minne speelde sinds z’n 16de in competitieverband voor de ploeg, waarvan lange jaren bij de One. In 2005 slaagde hij in z’n examen als trainer en werd vervolgens captain-coach van de ploeg. Onder zijn beleid promoveerde men vorig jaar naar derde nationale. Na een flitsende start van het seizoen ging het de ploeg de voorbije weken echter niet voor de wind. Onder andere de recente thuisnederlaag tegen Lambusart kwam zeer hard aan voor Captain Bruce. Hij houdt het dan ook voor bekeken. “Na 22 jaar ben ik toe aan andere lucht”, zegt hij. “Ik kijk uit naar een nieuwe uitdaging, maar eerst zal ik er nog alles aan doen om met BC Knokke-Heist One het behoud te verzekeren, zodat ik met opgeheven hoofd afscheid kan nemen,” aldus Bruce Minne.

18.1.13

Onverantwoord parkeergedrag bij Keuvelhoekschool

Nadat leerlingen van de Gemeentelijke Basisschool De Vonk in de Van Steenestraat deze week foutparkeerders ‘op de bon slingerden’, gaat het een paar straten verderop ook mis. De directie van de Keuvelhoekschool is namelijk niet te spreken over de manier waarop mensen de kinderen bij de school afzetten. “Het parkeergedrag van sommige ouders, grootouders is ronduit onverantwoordelijk! We willen graag instaan voor de veiligheid van de kinderen. Op die manier kan het echter niet verder en zal de politie helpen om onverantwoord en hinderlijk parkeren te beboeten”, aldus de directeur van de school. Hij vraagt dan ook met aandrang “om op zijn minst de omgeving van de school veilig te houden”.

Coastlink-conferentie in Zeebrugge

Op 20 en 21 februari wordt in Zeebrugge de Coastlink conferentie gehouden in samenwerking met het havenbestuur. Thema van de conferentie is de schaalvergroting in de containersector. Onder de titel "Impact of 18,000 teu vessels on Intra-European Networks" zullen de deelnemers aan de tweedaagse conferentie zich tijdens een aantal panelgesprekken en werkgroepen buigen over de weerslag die NOG grotere containervaartuigen zullen hebben op havens, feeder- en shortseadiensten plus hinterlandverbindingen. De conferentie vindt plaats in het Pierre Vandammehuis. De volledige agenda kan men HIER bekijken.

iPad-cursus in Knokke-Heist

Op woensdag 23 januari start het Instituut voor Volwassenenonderwijs (IVO) in de Piers de Raveschootlaan 54 in Knokke een splinternieuwe opleiding iPad. Gespreid over 16 lessen, leer je er alle facetten en mogelijkheden van je eigen toestel. Je leert er de volledige bediening en alle standaard beschikbare Apps gebruiken. Praktische nieuwe (gratis) Apps komen ongetwijfeld ook aan bod, net zoals het gebruik van de iCloud als back-up of om je foto’s uit te wisselen met Windows of Mac. Ondermeer kun je gratis honderden tv stations van over de hele wereld op je iPad bekijken, als je weet hoe het moet... En wat moet je doen in geval van verlies of diefstal? Ook daarop krijg je een antwoord tijdens deze gloednieuwe cursus.

Stijgende verkoop van tablet-markt 

De verkoopcijfers liegen er niet om. Jaar na jaar stijgt de verkoop van de tablet-markt. De mogelijkheden van dergelijke apparaten zijn dan ook praktisch onbegrensd. Niet allen voor games, surfen, mailen en fun maar ook voor professionelere toepassingen worden tablets steeds vaker ingezet. Omdat lang niet iedereen alle mogelijkheden ervan kent, komt het Instituut voor Volwassenenonderwijs Knokke tegemoet aan de stijgende vraag naar aangepaste opleidingen. De cursus Android -tablets op maandagavond in Knokke en op woensdagavond in Maldegem blijken een groot succes. Een groot aantal tablet eigenaars beschikken daarentegen over een iPad. En ook die groep wil IVO niet in de kou laten staan. Kostprijs van de cursus is € 69,- Het eBook van de les krijg je er gratis bij! Het aantal plaatsen is beperkt om ook individuele begeleiding tijdens het oefenen mogelijk te maken. Alle informatie en mogelijkheid tot inschrijving vind je online op www.ivoknokkeheist.be, email secretariaat.knokkeheist@ivobrugge.be of bel Patrick Declerck op 050 62.98.45

Collega van Armstrong heeft hulp nodig...

Buzz Aldrin, die in 1969, samen met Armstrong (Neil, niet Lance) als eerste mensenpaar op de maan landde, viel vrijdagnamiddag kort na 16u zonder stroom. Dat was bij de fameuze afdaling naar de maan ook bijna gebeurd toen er nog maar voor 20 seconden brandstof was. Deze namiddag raakte Buzz Aldrin op de trein van Londen naar Edinburgh zonder stroom op z’n iPhones en iPad. Michael, een medepassagier, hielp de maanreiziger echter uit de nood door z’n oplader af te staan. 

Foto met dank aan Buzz Aldrin & Laurissa. 

Golfwagentjes worden aangepast voor parkeertickets

Nu  verplichte nummerplaten voor golfwagentjes  op de openbare weg er zitten aan te komen zullen de eigenaars van deze voertuigen ook niet meer kunnen ontsnappen aan het betalen van parkeergeld. Vooral in Knokke-Heist, waar momenteel al vele honderden van die golfkarretjes rond toeren, was dit al geruime tijd een heet hangijzer. Probleem is echter dat men bij de golfkarretjes een parkeerticket niet zomaar achter de voorruit kan schuiven omdat de wagentjes open zijn. Het bedrijf Invest Mobile in Knokke-Heist heeft met het oog op de aanpassing in de wetgeving in de Verenigde Staten een oplossing laten ontwikkelen. In Charlston in de Amerikaanse staat South Carolina worden nu inpasmodules gemaakt voor het stuur van golfwagentjes. Een eerste proeflading is inmiddels aangekomen. Deze modules vervangen het middenstuk van het stuur en hebben een klapvenster dat kan worden afgesloten. Achter dit venster kan de bestuurder een parkeerticket zichtbaar achterlaten. De module past in elk stuur van de golfwagentjes. De uitbater van Invest Mobile verklaarde aan onze nieuwsdienst: “de inpasmodules zullen over 10 weken bij ons in de handel zijn, zodat bezitters van golfkarretjes zich tijdig kunnen in regel stellen”.

Moet er nog zout zijn?

Volgens de technisch uitvoerende diensten van Knokke-Heist werden sinds maandagavond 14 januari reeds meer dan 100 ton zout gestrooid op ongeveer 100 km gemeentelijke wegen. Daarbij werden niet alleen bulldozers, tractors en zoutstrooiers ingezet maar werd ook een beroep gedaan op het personeel van de groen- en reinigingsdienst om de smallere wegen en (fiets-)paden op manuele wijze sneeuw- en ijsvrij te houden. Ondanks de massale inspanningen van de technische diensten die deze week praktisch dag en nacht hebben doorgewerkt, stellen vele inwoners zich vragen waarom bepaalde straten en trottoirs er toch nog altijd glad bij liggen. (Het gedetailleerde antwoord kun je hieronder lezen). Ook waren er vragen in verband met de toestand van de Gewestwegen zoals de Elizabetlaan. Het blijkt dat op de stukken van de Elizabetlaan waar geen kleine ongestrooide straten op uitkomen, tussen het Bosje van Heist en de bruggen van Zeebrugge, alles perfect ligt. Tussen het Abraham Hansplein en het Bosje van Heist, komen er verschillende ongestrooide straten op uit, zoals Sabbelaan, Canadasquare, Meerlaan, Zeerobbenlaan , Rozenlaan , Anemonelaan… De auto’s die uit die straten komen hebben veel sneeuw aan hun banden, en veroorzaken een vastgereden ijsplek op het rechtse vak. Een strooier voor het Vlaams Gewest uit Knokke-Heist zegt: “Als strooier zie ik dat ook en probeer dit op te lossen om op deze ijsplekken extra veel zout te strooien. Maar met temperaturen tot -13°c werkt dit zout niet optimaal in , en door het grote aantal autos die steeds weer uit die straten komen komt er steeds weer sneeuw en ijs bij. Ik ken het probleem , en werk eraan…” 

Het gedetailleerde antwoord van de gemeente 

Maandagavond 14 januari vanaf 19 uur waren er reeds 2 gemeentelijke zoutstrooiers aan het werk die tijdens de eerste sneeuwval tot 23 uur hebben rondgereden op de prioritaire stratenroutes (zie plan en lijst hieronder). Dinsdagmorgen 15 januari om 5 uur waren 18 gemeentelijke werklui aan het werk om de wegen en fietspaden sneeuwvrij te krijgen tot 16 uur. De overige ploegen van de groen- en reinigingsdienst werden als ondersteuning ingezet van 8 tot 16 uur. Veel fiets- en wandelpaden zijn immers te smal om met de tractor te ruimen en te strooien waardoor alles met de hand of met handmachientjes moet gebeuren wat erg arbeidsintensief is. Zo werd het fietspad in de Kragendijk volledig manueel aangepakt van Westkapelle tot Knokke. Met de hulp van enkele plaatselijke landbouwers werden ook een aantal straten en fietspaden in de landelijke zones sneeuwvrij gemaakt. Om 21 uur waren er opnieuw twee zoutstrooiers op de baan tot middernacht om vervolgens de volgende woensdagmorgen om 5 uur samen met de twee wielladers opnieuw de straten ijs- en sneeuwvrij te maken. Op donderdag 17 januari waren de zoutstrooiers opnieuw vanaf 5.15 uur in de weer om de prioritaire wegen open te houden. Gedurende de rest van de dag kwamen ook de secundaire wegen aan de beurt. In de voorbije nacht hebben 2 zoutstrooiers opnieuw de prioritaire gemeentelijke wegen afgereden om preventief te strooien. Naast al deze inspanningen van het gemeentebestuur, zette ook de Vlaamse overheid zoutstrooiers en sneeuwruimers in om de wegen en fietspaden van het Vlaams Gewest (o.a. Natiënlaan en Elizabetlaan) veilig te maken voor het verkeer. 

Waarom liggen bepaalde wegen er nog altijd glad bij? 

De enige voorwaarde om doeltreffend sneeuw en ijs te verwijderen, is dat het strooizout zich goed met de sneeuw vermengt. Dat heb je maar als er voldoende verkeer op de wegen zit, zo niet creëer je een ijzelplaat waarop het pas echt gevaarlijk rijden is. Vandaar dat de gemeentelijke diensten in heel wat villawijken gewoonweg niet komen omdat zout strooien hier gewoon zinloos is of zelfs het omgekeerde effect heeft. Het sneeuwplan is gebaseerd op het vrij maken van prioritaire straten waardoor de burger binnen een straal van ongeveer 100 meter op een goed berijdbare weg komt. Wie is verantwoordelijk voor het sneeuw- en ijsvrij houden van het trottoir? Het sneeuw- en ijsvrij houden van trottoirs en greppels is dan weer een verantwoordelijkheid van de omwonenden. De gemeentelijke diensten zorgen wel dat de omgeving van scholen en openbare gebouwen gemakkelijk toegankelijk zijn. Hoewel alle plaatselijke scholen op voorhand met 100 tot 150 kg zout zijn bevoorraad, stelt het gemeentebestuur spijtig genoeg vast dat op een paar uitzonderingen na, de meeste directies zelf geen initiatieven nemen om de schoolomgeving ijs- en sneeuwvrij te maken. 

Waarom liggen de wegen en fietspaden er in Sluis veel beter bij? 

Wanneer u de kaarten van onze noorderburen zou bekijken, dan merkt u dat zij hoofdzakelijk hetzelfde doen als Knokke-Heist. Enkel de prioritaire wegen en hoofdassen worden berijdbaar gemaakt en de tussengebieden niet. Maar vooreerst zijn de fietspaden bij onze noorderburen veel breder waardoor het machinaal ruimen veel sneller gaat dan de manuele manier op onze relatief smalle paden. Er zijn ook minder obstakels langs de wegen en er zijn nauwelijks verkeersdrempels. Bovendien wordt het gemeentepersoneel van Knokke-Heist over het hele grondgebied ingezet om straten, fietspaden en openbare gebouwen sneeuw- en ijsvrij te houden waardoor ze niet op alle plaatsen tegelijk kunnen zijn. In Nederland bestaat er geen verplichting dat elke landbouwer een bepaalde zone voor zijn of haar rekening neemt, maar heel wat landbouwers doen dit vrijwillig. In afwachting van een regelgeving in ons land, hoopt het gemeentebestuur dat nog meer plaatselijke landbouwers op vrijwillige basis het voorbeeld van hun collega’s in Zeeland volgen en meehelpen om Knokke-Heist ook in barre wintertijden sneeuw- en ijsvrij te houden. Vele handen maken immers licht werk! 

Problemen

Het gemeentebestuur weet van elke landbouwer over welk materiaal ze beschikken, maar wanneer ze de boeren officieel onder contract willen plaatsen, dan is dit niet zo eenvoudig. Vooreerst is het gemeentebestuur verplicht om een overheidsopdracht uit te schrijven waardoor bijvoorbeeld ook aannemers in aanmerking komen. Het werken met duwbladen op vrachtwagens in de binnenstad is bovendien om praktische reden bijna uitgesloten. Het verste punt van de schuin opgestelde ploeg steekt voor de vrachtwagen ongeveer 2,5 meter uit. Hierdoor is het nemen van een bocht in bepaalde gevallen bijzonder moeilijk of zelfs onmogelijk. En de kans op een aanrijding is zeer groot. Weinig aannemers of landbouwers staan dus te springen om in de binnenstad te rijden omdat de kans op materiaalbreuk groot is.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Kanjers van carnavalwagens in Heistse stoet

Uiterlijk dit weekend moeten de inschrijvingen binnen zijn voor deelname aan de Heistse Carnavalstoet. Zoals de zaken er nu voor staan zullen op zondag 10 februari alvast een dertigtal grote en een tiental kleinere wagens in de stoet optrekken. En als we zeggen “groot” dan mag je dat ook letterlijk nemen. Combinaties van dertig meter en meer zijn meer regel dan uitzondering. De langste wagen meet liefst 42 meter. Wat het aantal deelnemers betreft, het zijn er een paar duizend. De omvangrijkste groep telt niet minder dan 250 leden. Heist claimt dus nog steeds de grootste stoet van West-Vlaanderen. De lottrekking voor de volgorde van de wagens vindt plaats op zaterdag 26 januari in Zaal Ravelingen, voor de eigenlijke aanvang van het Prinsenbal. Bij die gelegenheid zullen de veiligheidsdiensten een aantal maatregelen toelichten die dit jaar aan het reglement zijn toegevoegd. Vermits er maar één kandidaat is, prins Yves die zichzelf wil opvolgen, wordt er dus geen Carnavalprinsverkiezing gehouden. De officiële aanstelling van Yves I heeft plaats op zaterdag 9 februari in het stadhuis van Heist.

Oplichtster veroordeeld

Een 41-jarige vrouw uit Roeselare die haar voormalige vriend uit Knokke-Heist oplichtte werd zopas veroordeeld. Ze kreeg anderhalf jaar celstraf, waarvan een derde met uitstel, plus een geldboete van 550 euro. Ze nam de kredietkaart van haar ex-vriend uit de badstad en kocht daar allerhande zaken mee voor zichzelf of schreef geld over op haar eigen rekening. Ook haar ex-werkgever Swarovski werd door de vrouw opgelicht. Met de tankkaart van haar bedrijfswagen kocht ze persoonlijke spullen. De vrouw gaf die feiten toe en zei dat ze op dat moment in geldnood zat. Ze moet beide burgerlijke partijen in totaal 3.200 euro terugbetalen.

Treinvertraging

Wie vrijdagmorgen iemand verwacht van de trein uit Tongeren die om 10u54 in het station van Knokke moet arriveren, zal wat geduld moeten hebben. De trein die om 7u39 uit Tongeren is vertrokken staat onderweg stil wegens een defect. Volgens de NMBS tracht de treinbestuurder het probleem zelf te herstellen. 

17.1.13

Rode vlaggen langs Damse Vaart

De harde vorst heeft de voorbije dagen gezorgd voor een ijslaag op de Damse Vaart. Maar om te schaatsen is die nog te dun. Aan de brug in Damme en elders langs de Damse Vaart zijn donderdag dan ook de rode vlaggen gehesen. Die moeten wijzen op het verbod om het ijs te betreden. Voor eventueel schaatsplezier is het voorlopig nog te vroeg. De Damse Vaart moet daarvoor over zijn hele lengte dichtvriezen en het ijs moet minimum 12 centimeter dik zijn. Daar is nog zo’n vier dagen vorst voor nodig. Pas als er groene vlaggen worden gehesen, is schaatsen toegelaten. Ondertussen treft IJsclub 't Zwin in Sluis toch reeds de nodige voorbereidingen om de schaatstoertocht Sluis-Brugge-Sluis volgende week door te laten gaan. Om wakken in het ijs te voorkomen, laat de ijsclub nu dagelijks grote hoeveelheden oud brood aanrukken. "Daarmee lokken we de vogels naar één plek en voederen we ze bij," aldus IJsclubvoorzitter Frank Vercraeije.

Elf stratentocht in Knokke-IJst

Er is in de badstad zodanig slecht gestrooid dat volgens sommigen wel een “elf stratentocht” kan georganiseerd worden. Het kan echter niet allemaal op de kap van de gemeente geschoven worden. Ook het Gewest heeft bij het strooien op de gewestwegen op het grondgebied Knokke-Heist duidelijk maar wat aangemodderd. Zo is er op de Elizabetlaan vrij goed gestrooid tot een punt tussen Heist en Duinbergen. In Knokke is de Elizabetlaan op plaatsen levensgevaarlijk. Verder heeft de overheid altijd de mond vol over de zwakke weggebruikers. In die optiek is het vreemd dat het Gewest pas woensdagavond sneeuwruimers heeft ingezet op de fietspaden langs de Natiënlaan. Ook de gemeente Knokke-Heist krijgt bakken kritiek te slikken. “Het is duidelijk waar onze gemeente op bespaart: zout” twittert men. Niet alleen de zijstraten in de badstad liggen er spekglad bij ook de “Zoutelaan, Dumortierlaan, Zwinlaan.., toch geen van de kleinsten zijn ijspistes”. Ook het winterattractiepunt “de zeedijk en de hellingen zijn schaatsbanen”. Zeggen dat het gaat om een geval van overmacht valt niet te rijmen met de kwaliteit van het sneeuwruimen in onze buurgemeente Sluis. Daar liggen de verbindingswegen en vooral ook de fietspaden er volledig, compleet, helemaal ijsvrij bij.

Auto slipt van de kade af

Bij de oude Vismijn in Zeebrugge is donderdagmorgen een auto bij een manoeuvre van de kade naar beneden gestort. Dat gebeurde toen de chauffeur het voertuig op de parkeerplaats probeerde te draaien. De wagen slipte vanwege het ijs op de parking en raakte met de voorwielen van de kade af. Vervolgens kwam het voertuig zo’n vijf meter lager op een afmeerponton voor zeilboten terecht. Als bij wonder werd de chauffeur niet gewond. De wagen werd ondertussen weer naar boven getakeld.

Ook bakkers voelen de crisis

Woensdagavond werd in de “Point de Vue” in Duinbergen de jaarlijkse bijeenkomst gehouden van Bakkersbond “De Toekomst” uit Knokke-Heist. In zijn toespraak had voorzitter Yves Meysman het over de bakkersstiel in crisistijd. Door de economische terugval is het aantal bakkers in onze regio de voorbije jaren op zowat de helft teruggevallen. Vooral de hoge huurprijzen van panden in de badstad zijn de oorzaak dat jongeren zich niet langer geroepen voelen om een bakkerij op te starten. De crisis zorgde er verder voor dat er voor de bakkers een groot verschil is ontstaan tussen weekdag en weekend. Tijdens de week worden veel minder boterkoeken en gebak verkocht. Enkel het brood gaat dan vlot van de hand. Lekkernijen gaan tegenwoordig meestal slechts op zaterdag en zondag over de toonbank, en bij feestjes. Dan wil de consument beslist nog de kwaliteit van de warme bakker. De vrees is echter dat op termijn nog meer bakkers de deuren zullen sluiten. Dat klanten bij de bakker selectief gaan kopen is trouwens niet alleen in Knokke-Heist het geval. Getuige een nieuwspunt bij de Limurgse TV.

Energie-eiland voor de kust?

Vicepremier en minister van Energie en de Noordzee Johan Vande Lanotte heeft op de nieuwjaarsreceptie van de Zeebrugse haven de sluier gelicht van zijn Marien Ruimtelijk Plan. Eén van de meest opvallende punten was daarbij de mogelijke creatie van een energie-eiland voor onze kust. De innovatieve plannen werden eerder trouwens uitgewerkt door het Nederlandse bedrijf Kema, in samenwerking met het ingenieursbureau Lievense. Het eiland zou er uit zien als een atol met een diep uitgegraven binnenmeer. Op momenten dat er teveel windenergie wordt geproduceerd zou de inhoud van het binnenmeer in zee worden gepompt. Op ogenblikken dat er grote vraag naar elektriciteit is zou men het meer vanuit zee weer laten vollopen. Daarbij zou dan Hydro-elektriciteit worden opgewekt die naar de wal kan gestuurd worden. Het eiland zou ook een broedplaats voor meeuwen worden. In de oorspronkelijke plannen van Kema is trouwens ook ruimte voorzien voor recreatie, viskweek en industrie. Het eiland zou ook helpen bij het beschermen van de kustlijn.

16.1.13

Markt Heist ligt niet langer in de markt

Marktkramers en consumenten klagen erover dat het met de wekelijkse markt in Heist steeds verder bergaf gaat. Waar vroeger de markt afgeladen vol stond met kraampjes en het steeds een drukte vanjewelste was telt men in putje winter amper acht marktkramen. De dalende populariteit van de markt op het Maes en Boereboomplein is al ruim 6 jaar aan de gang. Bij de marktkramers en marktconsumenten gaan nu stemmen op over een eventuele verplaatsing van het marktgebeuren naar een meer centrale locatie. Daarbij wordt gedacht aan de parking van de Knokkestraat in Heist, vlakbij het kantoor van Toerisme.

Mysterieuze zelfdoding

Politie en hulpdiensten werden woensdag opgeroepen voor een mysterieuze zelfdoding. Een persoon is in Heist vanaf de 8ste of 9de étage van de Laguna Beach naar beneden gesprongen. De onfortuinlijke man was op slag dood. Volgens het eerste onderzoek zou het gaan om een wanhoopsdaad. De man afkomstig uit Gent is vrijgezel en werd geïdentificeerd aan de hand van z'n rijbewijs. Het parket heeft de nodige vaststellingen gedaan.  Het verder onderzoek moet meer details aan het licht brengen.

Voorkom diefstal met list

De Liberale Vereniging voor Sociaal-culturele Werking brengt op woensdag 23 januari om 14u in Scharpoord een voordracht onder de titel “Laat u niet in de luren leggen”. Onderwerp van gesprek is het voorkomen van diefstal met list. Tijdens de voordracht door Deborah Geselle wordt dieper ingegaan op het fenomeen van dergelijke diefstallen Wat is diefstal met list en welke vormen kan deze aannemen. Wie zijn de daders en wie zijn de slachtoffers. Welke listen en trucs gebruiken de daders. Verder worden tips aangereikt om het risico op bedrog en oplichting aanzienlijk te verminderen.

Deelnameprijs: € 3 per persoon voor de leden,| € 5 per persoon niet-leden De locatie is rolstoeltoegankelijk

Vernieuwde Jeugdraad

Met het nieuwe jaar is in Knokke-Heist ook een nieuw dagelijks bestuur van de Jeugdraad aangetreden. Stijn De Cock, Wim Goethals, Kristof Praet, David Van Geeteruyen, Aaron Desmedt, Philippe Hillemans, Dominik Bonny, Magaly Dezutter, Lotte Devlieger, Maxime Vlietinck, Korneel Waeghe en Annelie Ingelbrecht zullen de komende 2 jaar vorm geven aan het jeugdbeleid in Knokke-Heist, de jeugdbewegingen ondersteunen en heel wat jeugdactiviteiten organiseren. Zoals bijvoorbeeld de 100-dagenfuif, de strandfuiven, de Paasgrabbel, de zeepkistenrace en nog tal van andere activiteiten. Een en ander betekent ook dat na tal van jaren harde inzet zopas ook Claus Brusselle, Arno Verbeke, Jan Pauwaert, Thimothy Latsoght en Alexander Baeckelandt afscheid genomen hebben van het dagelijks bestuur van de Jeugdraad.

NAGT, een winterfestival om niet te missen!

Op zaterdag 2 februari trakteert het cultuurcentrum in Knokke-Heist op “Nagt”, een niet te missen winterfestival. Nagt is een unieke mix van theater, film, dans, circus, kunst, humor…dit alles ingekleed in een gezellig kader. De gemoedelijke sfeer zorgt voor een onvergetelijke avond en nagt. Zo is er muziek met “Shiva’s Embrace”, Een vierkoppige band die sinds 2009 de grenzen van de post-rock en progressieve metal wil verkennen. Vervolgens ook “Gepokt en gemazeld, gezalfd en geslagen, gezoend en verraden!” theater, try-outs Cabaret en Comedy van deKunstAcademie. Ook op het programma “De Verleiding” theater-humor met Maarten Westra Hoekzema. Verder nog “Kunst Veredeld Met Een D” , “Vrolijke verhalen over dode stadsvogels”, de kortfilm “The Importance of Sweet and Salt”, plus beeldende kunst en randanimatie. 

www.nagt.be Klik hier voor de digitale flyer: http://www.ccknokke-heist.be/pdf/nagt_web.pdf

Leerlingen van Basisschool houden parkeercontrole in Knokke

In Knokke hebben leerlingen van de Gemeentelijke Basisschool De Vonk op deze woensdagmorgen parkeercontrole gehouden. De Van Steenestraat kampt namelijk al jaren met een verkeersonveilige situatie door foutparkeerders. Het is een drukke verbindingsweg waar naast de Basisschool ook deKunstAcademie en.. het politiecommissariaat gevestigd zijn. De ene kant van de straat is voorbehouden voor het parkeren van voertuigen van de politie, de andere zijde is bedoeld als "kiss & ride zone" voor ouders die hun kinderen afzetten aan de gemeentelijke basisschool De Vonk en deKunstAcademie. Aan beide zijden worden frequent fout geparkeerd. Ook door politiemensen die eigenlijk op dat vlak een voorbeeldfunctie hebben. Daar wensen de Lokale Politie en de gemeentelijke basisschool paal en perk aan te stellen. Desnoods gaan politiemannen hun collega’s bekeuren. In overleg met commissaris Jan Bonneure en de directie van de Vonk, werd alvast een ludieke sensibiliseringscampagne uitgewerkt waarbij de leerlingen van het zesde leerjaar samen met de dienst Verkeersbeleid van de Lokale Politie op woensdagmorgen 16 januari de geparkeerde wagens controleerden. Wie het verkeersreglement respecteerde werd beloond met een groene kaart, de chauffeurs die minder gedisciplineerd hun wagen parkeerden, kregen een oranje waarschuwingskaart tussen de ruitenwissers van hun wagen. Politie en school hopen nu dat de foutparkeerders de niet te mis verstane boodschap op de waarschuwingskaart begrepen hebben en hun wagen in de toekomst correct parkeren.

Infoavond over gezond eten en voedingssupplementen

WTC Strandjutters organiseert op donderdag 31 januari een gratis Etixx-avond. Tijdens deze infoavond wordt het belang van gezond eten en drinken en eventuele voedingssupplementen uit de doeken gedaan. De lezing is ook bedoeld voor de recreatieve en gezinsfietser. De winterperiode was voor de Strandjutters ook het moment om mensen die niet zo vertrouwd waren om te fietsen in groep toch daarvoor warm te maken. Daarom gingen ze in samenwerking met de gemeente Knokke-Heist van start met "Werk aan je Conditie”, een gezondheidscampagne die tot een succes uitgroeide. Wie zich geroepen voelt kan nog steeds elke zondagmorgen mee om de basisconditie wat bij te scherpen. 

Infoavond op 31 januari om 20u in de Pousse-café ( parking Delhaize Heist). Voor deze avond is inschrijving gewenst bij apotheek vandenabeele Kurt, Pannenstraat 124 , Knokke-Heist of mail naar apoteek.vandenabeele@skynet.be Meer info op http://strandjutters.blogspot.be of bij Gino Wisse, ginowisse@telenet.be gsm 0473 83 55 96

Binnenkort nummerplaten voor golfwagentjes

Het kabinet van staatssecretaris van Mobiliteit Melchior Wathelet heeft bevestigd, dat in de toekomst alle gemotoriseerde voertuigen op de openbare weg een nummerplaat moeten hebben. Dat zal ook gelden voor autootjes zoals golfkarren waarvoor geen rijbewijs vereist is en bromfietsen van minder dan 125 cc. De maatregel wordt sinds enkele maanden onderzocht en zou in de loop van dit jaar van kracht worden. Met een nummerplaat zal meteen ook een einde komen aan de wildparkerende golfwagentjes in Knokke-Heist.

Familiebanden in Scharpoord

De Gezinsbond in Knokke-Heist organiseert een avond rond “Familiebanden”. Dat gebeurt op vrijdag 1 februari om 20u in het Cultuurcentrum Scharpoord. Familiebanden zijn namelijk ongelooflijk krachtig. Of je nu een fijne band met je ouders hebt of niet, of je nu goed overweg kunt met je broers en zussen of niet; vast staat dat die familiebanden je leven beïnvloeden. En zelfs meer dan de meeste mensen denken… Onbewust dragen mensen heel wat van hun familiegeschiedenis met zich mee. Hoe ze zich verhouden tot anderen, hoe ze problemen aanpakken, wat ze graag doen … het wordt allemaal mee bepaald door de familie. Zelfs door diegenen die er niet meer zijn. Over die invloed van familie en hoe dat werkt gaat deze presentatie. Het is een verhaal vol filmbeelden, muziek, poëzie en anekdotes. Sprekers zijn Annie Nuyts en Lieve Sels, allebei contextueel psychotherapeut. Ze werken als hulpverlener en zijn veel gevraagde docenten voor een gespecialiseerd publiek. Nu laten ze hun vakjargon achter om het te hebben over familierelaties in de taal van Jan en alleman. 

Inkom: leden Gezinsbond 3 euro. Niet-leden : 7 euro

Flame van de sneeuw naar de zon

Brandwondenchirurg Michel Van Brussel uit Ramskapelle en de leden van z’n medisch team zijn dinsdagavond goed in Burkina Fasso aangekomen. Na het vertrek uit het ingesneeuwde Knokke-Heist konden ze enkele uren later in Ouagadougou onder een stralende zon genieten van hun eerste Flag. Dat is het plaatselijk bier dat gebrouwen wordt met toevoeging van suikermais en geserveerd wordt in flesjes van liefst 65 cl. Woensdagmorgen ging het met de “Flame auto” richting Bobo Dioulasso, waar het brandwondencentrum van de Ramskapellenaar gevestigd is. Daar zal het team een week lang operaties uitvoeren en ook de plannen uitwerken voor een nieuw operatiekwartier.

Hamerende Indische stiefvader voor de rechter

Een 37-jarige Indiër die in Knokke-Heist woont en zijn 14-jarige stiefzoon in september vorig jaar met een klauwhamer op het hoofd sloeg staat terecht in Brugge. Als bij wonder raakte de jongeman slechts lichtgewond. De dader was zwaar dronken toen hij de aanval op zijn slapende stiefzoon pleegde. De man wordt vervolgd voor poging tot doodslag. De beschuldigde heeft echter nog meer op zijn kerfstok. Hij staat ook nog terecht voor slagen en verwondingen aan zijn vrouw. Dat gebeurde de voorbije twee jaar vier keer. De familie wil hem echter een tweede kans geven. Het openbaar ministerie vroeg om de Indiër een effectieve gevangenisstraf te geven. Eventueel kon de procureur er zich in vinden om een gedeelte voorwaardelijk op te leggen, om het drankprobleem van de beschuldigde te kunnen opvolgen. De uitspraak is op 29 januari.

15.1.13

Faalangst

De Gezinsbond Knokke pakt op donderdag 17 januari om 20u uit met een voordracht over faalangst bij kinderen. Dat gebeurt onder de titel “Ik kan het”. Spreker in Scharpoord is psycholoog Jan Coppieters. ‘Wat is faalangst. Hoe ontstaat het? Hoe kan je als ouder of opvoeder faalangst herkennen? Kan je het voorkomen? Kan je het kind helpen de faalangst te overwinnen?’ 
Inkom : 3 euro

Aanleg keermuur aan tunnel Alfred Ronsestraat

Een aannemer zal in de Zeebrugse achterhaven in opdracht van de Vlaamse overheid een keermuur plaatsen aan de nieuwe tunnel van de Alfred Ronsestraat. Dit zal gebeuren in de periode van maandag 21 tot woensdag 30 januari, als de weersomstandigheden het toelaten. De Alfred Ronsestraat wordt onderbroken aan de tunnel, waardoor het verkeer op de shuntweg moet rijden. Ook de in- en uitwegen naar de Alfred Ronsestraat ter hoogte van de Minervarotonde worden onderbroken voor wie van de Isabellalaan en de Vandammesluizen komt. Het verkeer wordt daar omgeleid.

Absynthe Minded in het Casino Knokke

Absynthe Minded kan men op vrijdag 18 januari om 20.30 uur aan het werk horen in het Casino Knokke. De formatie groeide de afgelopen tien jaar uit tot één van de populairste Belgische bands ooit. Dankzij hun eigenzinnige mix van pop, blues, swing, jazz, en folk creëerden Bert Ostyn en de zijnen een heel unieke sound, ‘ongehoord’ in ons land en daarbuiten. Hun singles ‘Envoi’, ‘My heroics, part one’, ‘Papillon’ en ‘Moodswing baby’ om er maar enkele te noemen, behoren tot het muzikaal collectief geheugen. En ondertussen hebben we daar ook de prachtige single ‘Space’ kunnen aan toevoegen. Een nummer van op het laatste album ‘As it ever was’, dat midden vorig jaar verscheen. Voor de opnames van het laatste album zijn de jongens opnieuw naar Parijs getrokken. Producer was Adam Samuels, een jonge Canadees, die 15 jaar als rechterhand van Daniel Lanois met de groten der aarde werkte, en als producer zijn sporen al verdiende met o.a. het debuutalbum van John Frusciante. Bij een nieuw album, hoort ook een nieuwe tournee. En die brengt hen op 18 januari naar Knokke-Heist. Er zijn nog tickets verkrijgbaar in CC Scharpoord. www.ccknokke-heist.be

Scheidsrechters hebben tweede seizoenhelft in Knokke-Heist voorbereid

Kort na de jaarwissel hebben de scheidsrechters van de Belgische Voetbalbond een winterstage afgewerkt in Knokke. Daarbij werd zowel fysiek als tactisch de tweede seizoenshelft voorbereid. De winterstage bracht de eliterefs twee dagen samen in het Pavillon Het Zoute, waar na een periode van rust met de feestdagen de violen terug gelijk werden gestemd. De eerste seizoenshelft werd geëvalueerd en de refs werden intensief klaargestoomd voor de tweede seizoenshelft. De scheidsrechters kregen enkele fysieke oefeningen van Prof. Dr. Werner Helsen, Physical Coach bij onder meer UEFA en FIFA, maar ook theoretische sessies. Als speciale gastspreker was David Elleray, lid van het UEFA Refereeing Comité, aanwezig. Tactisch werd onder meer gefocust op het AAR-systeem, de werkwijze met aanvullende assistent-scheidsrechters. Naast de eliterefs kregen ook de jonge beloftevolle scheidsrechters van de ‘development’ groep een intensief programma voorgeschoteld met een fysiek en een theoretisch luik. Bekijk een impressie van de winterstage in dit filmpje.

Project A11 tussen Westkapelle en Blauwe Toren toegewezen

De aanleg van de A11 havenrondweg tussen Westkapelle en de Blauwe Toren werd toegewezen aan het consortium “Via Brugge”. In dit samenwerkingsverband zitten het baggerbedrijf Jan De Nul, Algemene Aannemingen Van Laere, Franki Construct, Aswebo, Aclagro en het fonds DG Infra+ van Gimv en Belfius. De nieuwe autoweg moet bijdragen tot een betere ontsluiting van de haven van Zeebrugge. Op dit ogenblik verloopt de verbinding via gewestwegen die minder geschikt zijn voor het verwerken van grote vrachtstromen.De zogeheten 'missing link' heeft een lengte van 12 kilometer en verbindt de N49 in Knokke-Heist met de N31 in Brugge. Een volledig nieuw fietspadennetwerk zal verder zorgen voor veilig fietsverkeer van en naar de haven en tussen de polderdorpen. Het contract omvat ook het onderhoud gedurende 30 jaar. De komende maanden zal verder onderhandeld worden over het optimaliseren van de financieringspistes en zal de stedenbouwkundige vergunning worden aangevraagd. De eigenlijke werken zouden in de herfst van start gaan.

Meer dan 12.000 bezoekers

Uiteindelijk heeft de tentoonstelling “Van het Atelier naar de Kust” in Knokke-Heist meer dan 12.000 bezoekers naar Scharpoord gebracht. Het gastenboek bewijst trouwens de tevredenheid van het kunstminnend publiek. Zondag werden de deuren gesloten. De 315 kunstwerken worden deze week door initiatiefnemer Sincfala weer professioneel ingepakt en aan de bruikleengevers terugbezorgd. Wie de tentoonstelling niet heeft kunnen bezichtigen kan het boek met catalogus nog aanschaffen. Het is verkrijgbaar bij het onthaal van Scharpoord, toerismekantoor en in de betere boekhandel. Het boek telt 256 blz. met rubrieken over belangrijke schilders, gedocumenteerd met zeldzame foto’s. Verder ook de catalogus van alle werken en een biografisch overzicht van meer dan 300 kunstenaars die ooit in Knokke & Heist werkzaam waren of er gewoond of verbleven hebben.

The Day After Tomorrow

Aan onze Oostkust is in de nacht van maandag op dinsdag 15,5 cm sneeuw gevallen. Dat is meer dan op heel wat andere plaatsen in onze provincie. Het sneeuwtapijt bezorgde parken en tuinen onmiddellijk postkaartallures. Er werd dan ook flink gefotografeerd. Onmiddellijk daarna begon echter de ellende. Maandagavond werd het treinverkeer meteen al gehinderd op de lijn Knokke-Brugge. Ook landelijke wegen raakten door de ware sneeuwjacht en opgewaaide sneeuwduinen onberijdbaar. Dinsdagmorgen waren er bij het spoor minder problemen, ondanks de hevige sneeuwval. In Knokke-Heist werd sinds maandagavond flink gestrooid. Toch bleef het gevaarlijk op de weg vooral voor de zwakke weggebruikers. Bij afwezigheid van ook maar het minste vogelgefluit hoorde men in alle vroegte overal het geschep van mensen die hun opritten en de voetpaden voor hun huis sneeuwvrij aan het maken waren. Buren en voorbijgangers die mekaar in jaren niet gezien of gesproken hadden wisten meteen waarover praten. Zo vervulde de sneeuw op deze “Day After Tomorrow” duidelijk ook een sociale functie. 

Website Sociaal Huis geïntegreerd in portaalsite van de gemeente

In Knokke-Heist beschikt nu ook het Sociaal Huis voor het eerst over een eigen website. Op http://sociaalhuis.knokke-heist.be/ vindt men naast nieuws en praktische info over het Sociaal Huis ook uitgebreide informatie over het sociaal aanbod in de gemeente. De webstek maakt bezoekers bovendien wegwijs in de dienstverlening van het OCMW. Geïnteresseerden kunnen er onder andere alle informatie terugvinden over thuiszorg en sociaal wonen in de gemeente. De nieuwe website van het Sociaal Huis werd inmiddels volledig geïntegreerd in de algemene portaalsite www.knokke-heist.be. Sinds de opstart op 3 januari, surften ondertussen al meer dan 9000 unieke bezoekers naar de nieuwe site van Knokke-Heist, en dat zo'n 13 000 keer.  In de loop van dit jaar zullen ook nog de websites van Toerisme, Cultuur en Jeugd gekoppeld worden aan de portaalsite van de gemeente. 

Historische herberg dicht in Heist

Hoewel het pand van café de Ferry Bank van brouwerij De Volder op het internet al een half jaar te koop stond heeft de herberg met de jaarwissel ook definitief de deuren gesloten. De Ferry Bank maakte vele jaren lang deel uit van het vissers- en uitgaansleven in Heist. De herberg werd voor de oorlog al uitgebaat door Leon Vantorre (Mussche) en Angèle Vantorre (Cloddens). De Rokersclub kreeg er z’n thuisbasis en de herberg was ook een ankerpunt bij allerlei festiviteiten zoals Carnaval en Oosthoekkermis met de verkiezing van de wijkburgemeester.  Later werd de bloeiende zaak met succes verder gezet door Gilberte Beirens en André Serreyn. Na het overlijden van André Serreyn op 15 maart vorig jaar probeerde een kleinzoon de zaak draaiend te houden. Onder meer de crisis en het rookverbod hebben daar echter een eind aan gemaakt.

Foto: De Ferry Bank in betere dagen (30.07.2007). André Serreyn en Gilberte Beirens met een foto van (en een pint voor)  Joseph (Joe) Vantorre, die op die dag 80 zou geworden zijn, maar in 1945 als 18-jarige op zee gebleven is. 

Geredde Indiërs op Zeebrugs fregat

Het Zeebrugse fregat 'Louise Marie', dat deelneemt aan de Europese operatie Atalanta tegen Somalische piraterij, heeft maandag tien Indiase schipbreukelingen aan boord genomen. De Indische zeelui waren zondag door het Franse fregat 'Surcouf' gered nadat hun dhow te kampen kreeg met motorpech en zwaar water begon te maken. Drie kwartier nadat ze waren gered zagen de Indiërs hun schip in de golven verdwijnen. Omdat de tien niet op het Franse oorlogsschip konden blijven, werden ze per helikopter overgebracht naar de 'Louise-Marie'. Het Zeebrugse fregat zal de schipbreukelingen de komende uren veilig aan wal zetten. De 'Louise Marie' en haar 169 bemanningsleden worden sinds 23 november en nog tot begin februari ingezet voor de kust van Somalië. 

14.1.13

Huldiging personeel OCMW Knokke-Heist

Kersvers OCMW-Voorzitter Kathleen van der Hooft heeft op een bijeenkomst in het Sociaal Huis in Knokke-Heist diverse personeelsleden gehuldigd. Van der Hooft, die in het verleden reeds twee maal Voorzitter was, schetste met nodige anekdotes de ambtelijke levensloop van de jubilarissen. Maatschappelijk werker Mieke Goossens is reeds 35 jaar dienst bij het OCMW en moest voor het aanwervingsexamen nog de oude wetgeving van de Commissie van Openbare Onderstand instuderen. Nethoudster Marleen Vanockerhout met 25 jaar dienst draagt in woord en daad bij tot de netheid van Sociaal Huis. Eveneens met 25 jaar ervaring staat administratief medewerker Marianne Verbouw als rechterhand van de OCMW-secretaris borg voor een vlotte organisatie van het bestuur. Financieel beheerder Jan Claeys en administratief medewerker Carine Vandenbroele kunnen beiden bogen op 20 jaar OCMW-ervaring.

Foto: De jubilarissen met OCMW-Voorzitter Kathleen van der Hooft en de raadsleden Carine Pauwaert en Annie Vandenbussche.

Valentijnsontbijt

De Ouderraad van de Vrije Basisschool Duinenkind Duinbergen levert op zondag 10 februari Valentijnsontbijten aan huis. De opbrengst is bestemd voor de werking van de school. De ontbijten worden niet alleen in Knokke-Heist geleverd maar ook in Zeebrugge, Blankenberge, Lissewege, Moerkerke en zelfs net over de grens in Sluis. Er is keuze uit een kinderontbijt (5€ p.p.), een volwassenenontbijt (8€ p.p.) of een champagneontbijt (22,5€ p.p.). Broodjes, koeken, beleg en, voor wie van luxe houdt, een grote fles champagne, druiven, zalm en vele extra’s, zorgen voor een romantische start van de dag. Bestellen kan nog tot 1 februari of tot uitputting voorraad. 

Voor meer informatie kan men terecht bij Ingrid Boydens (ingrid.boydens@skynet.be of T 0476/34 77 54) of surft u naar www.westkapelleduinbergen.be.

Lerarenconcert

De leerkrachten van deKunstAcademie Knokke-Heist treden op zondag 27 januari weer voor het voetlicht. Het professionele team hoopt het publiek in Scharpoord te kunnen bekoren met een schitterend lerarenconcert. Staaltjes van woordkunst worden verweven met een breed muzikaal pallet. De academie nodigt iedereen graag uit om kennis te maken met haar meesters in drama en in muziek die als solist of in ensembles zullen optreden. Het unieke concert start om 11 uur.

Prijs: € 3 (kinderen jonger dan 12: gratis)
Tickets zijn te koop in deKunstAcademie, Van Steenestraat 9, T 050 630 850

Stille distributie

Knokke-Heist en 52 andere steden en gemeenten in Vlaanderen nemen deel aan een vernieuwend project van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits rond stedelijke distributie. Enerzijds gaat het om het stil en duurzaam laden en lossen van goederen tijdens de vroege ochtend en de late avond. Anderzijds is er aandacht voor een betere samenwerking en dialoog over de globale problematiek rond goederenvervoer in steden en gemeenten. Ook 5 distributiebedrijven doen mee: naast Colruyt en Delhaize gaat het om Albert Heijn, Carrefour en Lidl. Samen vertegenwoordigen ze bijna 80 procent van de voedingsmarkt. Uit een eerste proefproject in 9 Vlaamse steden en gemeenten, is gebleken dat stille leveringen positief ervaren worden door de omwonenden, de gemeenten en de distributiebedrijven. De komende weken worden ook in de badstad alle vestigingen van de warenhuisketens in kaart gebracht. In functie van het beschikbaar stil materieel, de ligging en de routes van de vrachtwagens zal een lijst worden gemaakt van de mogelijkheden van stille belevering.

Voetbal in de regio

Afgelopen weekend was voetbalwinst weggelegd voor Westkapelle en Heist, plus gelijkspel voor FC Knokke. In Tweede Provinciale A won VV Westkapelle op eigen terrein met 1-0 van Hoger Op Oedelem. Knokke speelde in De Haan 2-2 gelijk. In het klassement blijft Knokke op de tweede plaats met 38 punten, op slechts één punt van leider Oudenburg. Westkapelle staat gedeeld tiende met 22 punten. In Derde Provinciale B won FC Heist in Wenduine met 1-2. Cercle Oedelem verloor van Moerkerke met 1-2. In de rangschikking blijft Heist fors afgescheiden aan de leiding met 46 punten, terwijl Moerkerke 7de staat met 28 punten. 

Weer “Love Bike and Run” met Valentijn

Op zaterdag 16 februari wordt in Knokke-Heist weer de Love Bike and Run gehouden, een “strandduotlon for lovers and friends”. Het parcours over 14 km loopt langs de diverse watersportcentra. De start is om 10.30 uur op het strand vlakbij het VVW Heist waar tevens de aankomst gebeurt. Elk deelnemersduo heeft een verplichte gezamenlijke doortocht op 2 controlepunten en bij aankomst. Daarnaast zal elk duo ook een praktische proef moeten afleggen. Elk span zorgt voor een eigen mountainbike. De mountainbiker moet steeds een helm dragen. De Love Bike and Run wordt afgesloten met een Valentijnsdrink waarbij de deelnemers vernemen of ze een van de prijzen hebben gewonnen. Er wordt ook een Valentijnslunch aangeboden tegen 13 euro per persoon.

Inschrijven kan enkel vooraf tot dinsdag 5 februari. Daginschrijvingen zijn niet mogelijk. Het aantal deelnemers is beperkt tot 300 duo's.  Klik hier om in te schrijven.

Nog te vroeg voor schaatsen in stadion De Taeye

De komende dagen blijft het ook in onze regio vriezen. Vermoedelijk zal dat echter voorlopig niet hard genoeg zijn voor schaatsliefhebbers. De Sport- en Groendienst in Knokke-Heist is dan ook nog niet gestart met het schaatsklaar maken van de skeelerpiste op stadion De Taeye. De piste, die in het jaar 2000 werd aangelegd, is voorzien van afdichtbare afvoerputjes en schuine randen. Dit maakt het mogelijk om de piste onder water te zetten en bij aanhoudende vorst een natuurlijke schaatsbaan te creëren. Maandagmorgen is het ook bij ons al beginnen sneeuwen. Dinsdag draait de wind naar het noordoosten. Later klaart het op en er stroomt dan zeer koude lucht uit over ons land. Morgennacht komt het tot matige tot strenge vorst. De rest van de week houdt de vorst onverminderd aan en zo het er nu naar uitziet voorlopig ook in het begin van de volgende week. Daardoor zal er op steeds meer plaatsen sprake zijn van een ijsvloer.

Kinder-geld voor straatjongeren

In de Vrije Basisschool in de Jef Mennekenslaan in Knokke werd de voorbije maanden intens gewerkt om andermaal het onderwijs- en straatjongerenproject "Vriendschap voor de Filippijnen" te steunen. Dit keer ging de school de sportieve toer op en organiseerden ze een 'zwemmarathon' voor de leerlingen van het 3de tot het 6de leerjaar. De kinderen van de derde kleuterklas en het 1ste en 2de leerjaar liepen rondjes op de speelplaats om hun centen te verdienen. De jongste kleuters knutselden hun eigen spaarpotje in elkaar. Zopas konden Dominiek Segaert en Leah Gallego, de roergangers achter het project, dan ook een cheque van 2.470 euro in ontvangst nemen.

Op de foto: Dominiek en Leah plus meester Guido Van de Sompele omringd door de grote groep kinderen en enkele medewerkers van Vriendschap voor de Filippijnen. 

Nieuwjaarsreceptie gemeente- en OCMW-personeel

In het weekend vond in het Casino Knokke de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie plaats voor het personeel van de gemeente en het OCMW. De burgemeester wenste zijn werknemers in 2013 veel arbeidsvreugde toe met nieuwe uitdagingen die het werk boeiend houden en een klantvriendelijke houding bij het verlenen van diensten aan de burger. “Ik meen dat we allemaal fier mogen zijn op onze organisatie die op het vlak van efficiëntie, inzet en dynamiek elke dag bewijst dat we meer in onze mars hebben dan een doorsnee overheidsapparaat. Als zelfs organisaties en bedrijven uit de private sector ons regelmatig pluimpjes geven over de manier waarop we prestigieuze evenementen logistiek ondersteunen, onze interne en externe communicatie verzorgen en inwoners, tweedeverblijvers en toeristen met de glimlach bedienen, dan mogen we zeggen dat we goed bezig zijn. Als burgemeester wil ik jullie in naam van het gemeentebestuur daarvoor van harte bedanken want ten slotte vormen jullie allemaal de motor die heel dit complex mechanisme op kruissnelheid houdt”, aldus burgemeester Lippens.

Wegeniswerken in het Vlaamspad

Nu vrijdag 18 januari zal de aannemer sonderingen laten uitvoeren in het Vlaamspad in Knokke. Tijdens deze werken zal de doorgang voor de bewoners moeilijk verlopen. Op maandag 28 januari worden dan de bomen gerooid. Begin februari zal het Waterbedrijf beginnen met de aanleg van een noodleiding. Op 18 februari is de start voorzien van de rioleringswerkzaamheden. Op 15 april zouden Eandis, Belgacom en Telenet de nutsleidingen vernieuwen. Deze opdracht zal ongeveer 2 maanden in beslag nemen. Als alles volgens planning verloopt, start de heraanleg van de bovenbouw van het Vlaamspad begin juni.

Geslaagde Nieuwjaarsreceptie

Op het Verweeplein is de eerste nieuwjaarsreceptie Klink en Drink voor het grote publiek in Knokke-Heist een klinkend succes geworden. Omdat de overkapping van de ijspiste was blijven staan werden de meer dan duizend aanwezigen alvast beschermd tegen het winterweer. Ook de muziek viel in de smaak, maar studenten in de buurt vonden dat die te luid stond. Dat gebeurde trouwens op aandringen van Patrick Riguelle zèlf. Een grote meevaller was verder de workshop waarbij geïnteresseerden de kans kregen om zelf een ijssculptuur te beitelen. Verschillende uitbaters van horecazaken bij het Verweeplein lieten al weten dat Klink & Drink voor hen een topper van formaat was. Sommige brasseries pakten zelfs uit met een speciaal Klink & Drink menu. Zondagnamiddag was er vervolgens op het strand bij het Rubensplein de kerstboomverbranding. Ruim 700 kerstbomen gingen daarbij in de fik. Het evenement werd druk bijgewoond, maar zorgde voor een zwarte rookwalm die vanwege de windrichting even de zeedijk teisterde.

Foto: Bert De Brabandere
Een beeldverslag van de Klink en Drink kun je HIER bekijken.
Een diareportage van de hand van Christel Bedert kun je HIER zien.  

13.1.13

Tegenwind voor de Compagnie Het Zoute

Omwonenden van het nieuwe appartementencomplex dat door de Compagnie Het Zoute in Cadzand-Bad worden gerealiseerd hebben bezwaar ingediend. Volgens zes eigenaars in een pand langs de Boulevard de Wielingen zijn de plannen te omvangrijk. Ze betekenen volgens de bezwaarmakers onaanvaardbaar verlies van uitzicht, zonlicht en privacy. Ze vragen aan de gemeente Sluis om de Compagnie op te dragen een meer gematigd plan in te dienen.  De Knokke-Heistse compagnie wil een complex van vijf verdiepingen met 54 appartementen optrekken. Verder wordt het Strandhotel uitgebreid van 38 naar 70 kamers. Ook komen er drie gebouwen met nog eens 62 appartementen.

Eerste zeehond van het jaar aangespoeld

Zondag was er in Zeebrugge de eerste stranding van een gewone zeehond, dit jaar. Het dier was nog in leven en werd ondertussen overgebracht naar het Sealife Centrum in Blankenberge. Vorig jaar werden aan de Belgische kust 19 gewone zeehonden (Phoca vitulina) aangetroffen. Twee van die dieren waren reeds overleden. Vijf exemplaren zijn later aan hun verwondingen gestorven.