8.11.08

‘Stranden aan de Oostkust’ de Jobbeurs van Gezondheidszorg Oostkust

De vzw’s rond ‘AZ Gezondheidszorg Oostkust’ willen met de beurs ‘Stranden aan de Oostkust’ studenten uit onze regio attenderen op hun werking. Op woensdag 26 november worden studenten in de zorg uitgenodigd naar een speciale avond in Kinepolis Brugge. Het evenement richt zich op studenten van de richtingen verpleegkunde, vroedkunde, kinesitherapie, psychologie, ergotherapie en logopedie. Daarnaast worden ook leerlingen uit de thuis- en bejaardenzorg, kinderzorg en opvoedkunde verwelkomd. De avond begint met een korte jobbeurs. Daar kunnen studenten op een informele manier kennis maken met de werking, waarden, troeven, jobaanbod, e.d. van de ziekenhuizen in Knokke en Blankenberge plus de bijhorende zorg-vzw's. Na de verkennende ontmoeting wordt iedereen in het bekende filmhuis getrakteerd op een avant première. Met dit unieke evenement hoopt AZ Gezondheidszorg Oostkust kennis te kunnen maken met enthousiaste, toekomstige werknemers om het team te versterken.


Deelnemen kan enkel mits inschrijving door een mailtje te sturen (voor 18 november) met naam, adres en studierichting naar event@vzwgo.be. Na inschrijving worden de toegangskaarten per post opgestuurd.

7.11.08

Cavalia verlaat Europa

Vrijdagmiddag werd in Montreal bekend gemaakt dat Cavalia in de lente terugkeert naar Noord-Amerika. In Lisabon wordt zondagnamiddag de laatste voorstelling gegeven voor het Portugese publiek. Daarna is van 25 november tot 14 december het Spaanse Valencia nog aan de beurt. Het paardenspektakel, dat afgelopen zomer 85.000 bezoekers trok in Knokke-Heist, verhuist na Nieuwjaar naar Québec. Het is in Monteal dat de Grote Witte Big Top eerst de skyline zal sieren. De tickettenverkoop gaat zaterdag om 10u in Canada van start. Sedert het begin van het equestrisch spektakel in 2003 heeft Cavalia zo’n 30 steden aangedaan in Canada, de Verenigde Staten, België, Nederland, Duitsland, Spanje en Portugal. Voor de nieuwe reeks voorstellingen in Noord-Amerika is sprake van “een 40-tal paarden”, daar waar er in Knokke-Heist meer dan 60 present waren.

Stichting De Noordzee tegen het oplaten van ballonnen

Onze stranden zijn vervuild met resten van ballonnen. Dat zei stichting De Noordzee vrijdagmorgen na onderzoek. Volgens de natuur- en milieuorganisatie laten mensen bij feestelijkheden dikwijls massaal ballonnen op. Geregeld waaien die in de richting van de zee. "Het ziet er leuk uit, maar er wordt vaak niet aan de gevolgen voor de natuur gedacht", zegt woordvoerster Lisa van der Veen. Elk kwartaal voert De Noordzee afvalmonitoringen uit op een aantal stranden. Uit de tellingen van deze herfst blijkt dat er per honderd meter strand gemiddeld twaalf ballonresten liggen. Voor de hele Belgische kust zou het dus om meer dan 8.000 ballonresten gaan. Vanwege de lange kustlijn schat men het aantal bij onze noorderburen zelfs op 54.000 stuks. Volgens Van der Veen is er sprake van een groot probleem. Zo raakt niet alleen het strand, waar de ballonresten aanspoelen, vervuild. Er sterven ook veel vogels, vissen en zeezoogdieren als gevolg van de rubberresten. "Een stuk ballon blijft drijven op zee. Een vogel ziet het rubber aan voor voedsel. Vervolgens belandt het in de maag, waar het niet verteert. De vogel houdt daardoor een vol gevoel in de maag en sterft vervolgens van de honger", aldus de zegsvrouw. "Helaas horen we maar al te vaak dat in een maag van een dode vogel plastic is aangetroffen." Daarnaast vormen volgens haar ook de touwtjes die aan de ballonnen zijn bevestigd een gevaar, omdat dieren erin verstrikt raken. Een directe oplossing voor het probleem heeft De Noordzee niet.

Hulde aan het oorlogsmonument

Komende dinsdag wordt op het Heldenplein in Heist de 90ste verjaardag herdacht van de Wapenstilstand aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het is meteen de 2de editie van het initiatief “Mo(nu)ment voor Vrede en Verdraagzaamheid”. Om 11 over 11 stipt zal vredesatleet Pierre Vande Langerijt de Eeuwige Vlam van het Graf van de Onbekende Soldaat in Brussel ontsteken aan het oorlogsmonument. Daarna volgt de traditionele 11 novembertoespraak van burgemeester Lippens. Tijdens de dodenoproep zullen leden van de jeugdverenigingen de 117 Knokke-Heistse oorlogsslachtoffers herdenken met een witte roos. Daarna is het de beurt aan de verenigingen om met bloemenkransen hulde te brengen aan de gesneuvelden. Sophie Coppens van de gemeenschapsschool Zwinstede draagt vervolgens het gedicht “Een droom van vrede” voor. Ter afsluiting laten kinderen honderden witte ballonnen met een vredesboodschap op. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Ceciliaharmonie en "the Expendables" (NvdR: een barslechte naamkeuze voor dit evenement) featuring Sofie Van Moll. Dat is een coverband opgericht rond een aantal topmuzikanten uit de Belgische muziekscène.

Vragen rond Zeebrugge-Rosyth

De forse vermindering van het ladingaanbod voor ferries over de Noordzee doet vragen rijzen over de haalbaarheid van het opnieuw opstarten van de Schotlandferry vanuit Zeebrugge. Norfolkline, dat de route vanaf april zou overnemen, vermindert momenteel namelijk het aantal afvaarten op andere verbindingen. Zo zal er vanaf volgende week vanuit Nederland door de rederij minder op Felixstowe gevaren worden. Het is trouwen al de tweede aanpassing van het afvaartschema bij Norfolkline op de Noordzee dit jaar. De rederij sluit niet uit, dat er op termijn nog verder gesnoeid moet worden in het aanbod.

Loop van de Bevolking

Meer informatie over geboorten en overlijdens in de voorbije periode vind je HIER.

Groen en zitbanken in Ramskapelle

In de loop van deze maand zullen in het reeds vernieuwde deel van de Ramskapellestraat bomen geplant worden. Op het dorpsplein van Ramskapelle komt zo een grote linde met aanleunende zitcombinatie. Op die manier kunnen jonge gezinnen hun spelende kinderen in het oog houden. De banken moet ook fungeren als sociaal contactpunt. Na aanplanting van de hagen wordt het plein verder voorzien van vuilnisbakken. Tegen de eindejaarsfeest zou ook het wegdeel tussen de Jonckheerestraat en Noordwatergang in Ramskapelle moeten afgewerkt zijn.

Distripost doet het weer op de zeedijk (?)

In Knokke-Heist is de ruzie tussen de gemeente en Distripost over de bedeling van bewonersinformatie blijkbaar van de baan. 'Het probleem was voornamelijk dat Distripost tijdens de zomermaanden verder bleef werken volgens het winterrooster voor de verdeling van de Stadskrant. Distripost was derhalve niet bereid om de zeedijk te bedelen’ aldus eerste schepen Maxim Willems. De Post heeft ondertussen beloofd om het probleem bij te sturen. De eerdere weigering van Distripost is trouwens in tegenspraak met hun eigen regels. Daarin staat dat de post gestopt wordt “in ELKE bus, behalve die met een zelfklever ‘geen reklame’. Door onvrede met de bedeling weigerde eerder ook Maldegem nog met Distripost te werken.

For Freedom even open

Van zaterdag tot dinsdag kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen achter de schermen van het “For Freedom Museum” in Ramskapelle. Dat kan het hele verlengde weekend van 10 tot 18u. Het museum in de Ramskapellestraat is momenteel te bereiken via de Waterstraat en de Jonckheerestraat. Wie niet opziet tegen een korte wandeling kan de wagen ook parkeren langs de Heistlaan en te voet naar het museum gaan langs het reeds vernieuwde gedeelte van de Ramskapellestraat. De officiële opening van het museum is pas met pasen volgend jaar.


Toegang 5 euro. Inlichtingen 0486/89.75.65 - 0478/48.14.48 – 0478/68.76.94

6.11.08

Grensoverschrijdende politiepatrouilles

Vanaf 1 januari starten in het grensgebied gezamenlijke patrouilles van de Belgische en Nederlandse politie. De bedoeling is om ervaringen uit te wisselen en om de inwoners van de regio beter te helpen. De patrouilles zullen bestaan uit een Belgische en een Nederlandse politieman die telkens in elkaars land werken. Om dat goed te laten verlopen, volgden woensdag en donderdag een eerste groep van 22 politiemensen uit het grensgebied een opleiding. Donderdagnamiddag kregen ze een diploma, dat bewijst dat ze klaar zijn om ingezet te worden bij grensoverschrijdende acties. Twee jaar geleden werkten politieagenten van de zones Damme/Knokke-Heist, Maldegem en Zeeland reeds op proef samen in de strijd tegen de weekendongevallen. Een en ander kadert in het verdrag van Senningen uit 2006 waardoor grensoverschrijdende acties van de Benelux-politiediensten mogelijk werden gemaakt.

Heists Carnaval zonder Carnavalprins?

De Carnavalstoet die op zondag 22 februari door de straten van Heist trekt moet het mogelijk stellen zonder Carnavalprins. Tot nog toe heeft zich namelijk geen enkele kandidaat-prins gemeld. Donderdag werd dan ook een dringende oproep gericht aan eventuele gegadigden om zich kenbaar te maken. Wie als Carnavalprins of –prinses drie dagen over de badstad wil regeren moet zo snel mogelijk contact opnemen met het Cultuurcentrum. Ondertussen worden de diverse activiteiten rond carnaval voorbereid. Het reglement om aan de grootste stoet van West-Vlaanderen te mogen deelnemen werd trouwens iets strenger gemaakt. Inmiddels zijn al heel wat groepen gestart met de opbouw van hun Carnavalkarren.

Prinsenbal: zaterdag 7 februari.
Zondagstoet: zondag 22 februari
Avondstoet: dinsdag 24 februari

IJsdorp weer centraal in eindejaarsperiode

In de aanloop naar de eindejaarsfeesten zullen in de badstad andermaal de IJspiste en het Kerstdorp een centrale rol vervullen. Het is voor de achtste keer dat de bvba Ice Time het Verweeplein zal omturnen tot een gezellig winters schaatsdorp. Naast de schaatsbaan komen er dit jaar ook welgeteld 13 chalets van middenstanders en een aantal kermisattracties. De bouw van de overkapping van de ijspiste start op maandag 24 november. De opening is op vrijdagavond 5 december. De hele periode zijn allerlei parties, fuiven en kindernamiddagen gepland. En voor het eerst is er ’s zondags ’s morgens ook schaatsgewenning voor de allerkleinsten. Het ijsdorp sluit z’n deuren op zondag 4 januari met een verrassingsoptreden.

Seniorenweek Knokke-Heist

Op zondag 16 november gaat in Knokke-Heist de jaarlijkst Seniorenweek van start. Dat gebeurt om 11 uur met een Pusztaconcert in de wintertuin van Lindenhove. Zigeunermuziek wordt gecombineerd met Russische melodieën, tango's en walsen. Zelfs het Franse chanson en licht klassiek komen aan bod. Op 17 en 18 november krijgt in het Casino het Feest van de 70 plussers z’n beslag. Woensdag 19 november is om 14.30 in Hof ter Mude het Danspaleis van de partij met muziekgroep Dreams. Donderdag 20 november kunnen de senioren ’s namiddags een blik achter de schermen van de Bibliotheek werpen. En vrijdag 21 november heeft Dirk Musschoot het in Scharpoord over “Vlaamse seizoenarbeiders in den vreemde in de 19de en 20ste eeuw”.

Internationale Oefening Nood Radio in Knokke-Heist

Komende zaterdag wordt in de vroege ochtenduren een Internationale Nood Radio Communicatie oefening gehouden. In heel ons land worden in dat verband 3 stations bemand. Voor het Vlaams Gewest viel de keuze op het station ONZ in het bedrijvenpark 't Walletje 50 in Knokke Heist. Door zijn unieke inplanting, infrastructuur en een plaatselijke Rode Kruis afdeling in hetzelfde gebouw, beschikt de club over heel wat troeven. Bij zware natuurrampen in de USA waren het de plaatselijke Radio Zendamateurs die hun inzet en ondersteuning aan de lokale hulpdiensten boden. Ook in Nederland bestaat reeds een vergevorderde werking op dit gebied. De Knokke-Heistse Radio zendamateurs bereiden zich momenteel goed voor ten einde zich te kunnen bewijzen bij deze internationale oefening.

Heraanleg tramoverweg zorgt voor overlast in Heist

De trafiek op het belangrijkste knooppunt voor doorgaand verkeer in Heist kijkt vanaf maandag 17 november tegen heel wat overlast aan. Op dat moment start De Lijn namelijk met de heraanleg van de tramoverweg in de Elizabetlaan (kustlaan) ter hoogte van de Heistlaan. Op die plaats zal men de kustweg niet meer kunnen dwarsen. Wie van Heist komt en de Heistlaan wenst in te slaan, zal eerst richting Zeebrugge moeten rijden. Voorbij de nieuwe Lichtenlijnbrug moet men dan gebruik maken van een tijdelijke overweg om via de nevenliggende rijbaan terug te keren richting Heist. Het verkeer uit de Heistlaan dat bij de her aan te leggen tramoverweg richting Zeebrugge wil, zal eerst rechts de Elizabetlaan naar Heist moeten oprijden. Bij de tramoverweg ter hoogte van de Vuurtorenstraat zal men dan de kustweg naar Zeebrugge kunnen nemen. De werken zullen duren tot net voor het eindejaarsverlof.

Ondernemers bij het Zwin in de knel

Ondernemers vlak over de grens zeggen dat de Nederlandse beschermingsplannen voor Het Zwin en andere gebieden in de buurt “te eenzijdig gericht zijn op de natuur”. De kritiek komt van 9 organisaties uit het bedrijfsleven aangevoerd door de Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland. Ze vrezen dat door strenge aanwijzingsbesluiten en beheerplannen, veel bestaande en nieuwe economische activiteiten in de knel komen. Concreet moeten bedrijven aan de Nederlandse kant van Het Zwin voor nagenoeg alle nieuwe economische initiatieven of veranderingen in de uitbating, een onafhankelijk onderzoek laten instellen. Dat moet uitwijzen of er gevolgen zijn voor de beschermde leefgebieden en vogels. De kosten van zo'n onderzoek zijn voor rekening van de ondernemers. Daar protesteert men tegen.

Cavaliatent opgezet in Valencia

In Valencia werd woensdag de grote kathedraaltent van ‘Cavalia’ naar de nok gehesen. Het gaat om dezelfde tent die in Knokke-Heist afgelopen zomer de skyline sierde. De reservetent deed de voorbije maanden namelijk dienst in Lissabon. De grote witte Big Top van het paardenspektakel staat opgesteld langs de Marina Juan Carlos I vlakbij het gebouw “Zeilen en Wind” van de haven van Valencia. De voorstellingen in de Spaanse badplaats gaan op 25 november van start. In eerste instantie zijn shows gepland tot 15 december. Valencia is na Barcelona, Madrid en Bilbao de vierde Spaanse stad die door Cavalia wordt aangedaan.

5.11.08

Unizo wil actie om kusttoerisme te versterken

Unizo West-Vlaanderen heeft vier krachtlijnen bekendgemaakt voor een versterking van het kusttoerisme. De ondernemersorganisatie wil om te beginnen een eigen correct weerbericht. Ook moeten de faciliteiten verbeteren. Dat betekent voldoende openbare toiletten, stranddouches, rustbanken en bankautomaten. Unizo vraagt verder om extra personeel op een flexibele manier te kunnen inzetten. Jobstudenten moeten 50 dagen per jaar kunnen werken zodat de opleiding ervan rendeert. Tenslotte moet de bereikbaarheid van de kust verbeteren en moet er aan zee ook meer parkeergelegenheid zijn.

Petra wordt gezicht én stem van de Nacht Van Exclusief

Drievoudig Eurosong-deelneemster Petra - alias La Sakhra - wordt volgend jaar het gezicht van de Nacht Van Exclusief. Geen babe dus die Ellen Petri, Kelly Pfaff en Joyce De Troch opvolgt. Het gezicht van de Nacht Van Exclusief 2009 moet immers ook het eerste themalied van het evenement kunnen zingen; tevens Petra's nieuwe single. Het wordt een Italiaans lied - het thema wordt immers Venetië - carnaval, felle kleuren en vrolijke muziek dus. "Helemaal mijn ding," aldus Petra. Uiteraard zal ze ook voor een opvallende act zorgen. Ondertussen raakte ook bekend dat Petra op de Nacht Van Exclusief haar opwachting zal maken in een jurk en hoed van ontwerper Geert De Puysseleir. De Nacht Van Exclusief wordt in het Casino Knokke gehouden op zaterdag 21 maart 2009.

Selectie voor Oost-Kust Kunst gemaakt

De voorbije dagen konden kunstenaars in de badstad werken indienen tijdens het selectieweekend voor het project “Oost-Kust Kunst? 2008”. Meer dan 160 kunstenaars hebben dit ook effectief gedaan. Een professionele jury van mensen uit de regio heeft vervolgens een selectie gemaakt uit de werken. Op zondag 2 november kon het grote publiek de werken bewonderen in de Duinbergse Lagunahal. Meer dan 400 geïnteresseerden kwamen erop af en gaven hun persoonlijke artistieke voorkeur door. Alle geslecteerde werken zullen te zien zijn op de gratis tentoonstelling ‘Oost-Kust Kunst? van 15 december tot 4 januari in de Lagunahal.

Miss Knokke-Heist geeft startschot voor Vredesloop

Miss Knokke-Heist, Deborah Luka, zal maandagavond in Brussel het startschot geven voor de Vredesloop van Pierre Vande Langerijt. Tevoren neemt een delegatie met schepen Danny Lannoy deel aan een ceremonie bij het Graf van de Onbekende Soldaat. Daarbij krijgt de ultraloper de eer om zijn olympische fakkel aan te steken aan de Eeuwige Vlam. Pierre Vande Langerijt wordt tijdens z’n looptocht begeleid door een Knokke-Heistse escorte en een interventiewagen van het Rode Kruis. Dinsdagmorgen om 10.20 uur zou de loper op het Maurice Lippensplein arriveren. Daar krijgt hij het gezelschap van lopers van de Jogclub Oostkust. Via het Verzetsplein en de Zeedijk gaat het vervolgens naar Heist. Het is de bedoeling dat Vande Langerijt om 11 uur en 11 minuten stipt met de Eeuwige Vlam op het Heldenplein aankomt. Met de stunt wordt de 90ste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog in herinnering gebracht.

Excursie met gids langs strand van Heist

Komende zondag organiseert Natuurpunt in Heist een begeleide wandeling langs de branding. De strandtocht heeft als thema: “zeeorganismen in de vloedlijn”. Daarbij worden golfbrekers en het strand bij de waterlijn onderzocht naar schelpen, aanspoelsels en allerlei kleine organismen. Deelnemers doen er goed aan hun laarzen aan te trekken. Ook een verrekijker en een loep kunnen van pas komen. Het vertrek is zondag om 14u op de Zeedijk ter hoogte van het Vissershuldeplein.


Deelname: leden en kinderen onder de 12 jaar: gratis - overigen: 2,50 EUR.

Voor meer info: tel. 050 51 08 41.

Geen uitbreiding strandbewaking in vroege voorjaar

Er komt in april en mei geen uitbreiding van de bewaking van de stranden door redders. Dat werd meegedeeld na overleg van de kustburgemeesters. Volgens burgemeester Willy Vanhooren van Bredene, die voorzitter was van het burgemeestersoverleg, is de uitbreiding financieel en praktisch niet haalbaar. Zelfs als de hogere overheid met extra subsidies over de brug zou komen is het zo goed als onmogelijk om in het vroege voorjaar voldoende gebrevetteerde redders te vinden. De kustgemeenten zullen nu individueel onderzoeken of ze hun strandbewaking tijdens de maand juni zullen uitbreiden.

Containerpark blijft AEEA inzamelen

Knokke-Heist zal ook in de toekomst in de milieustraat van het containerpark blijven afgedankte elektrische en elektronische apparaten accepteren. Een paar dagen geleden zag het er naar uit dat dit niet meer zou gebeuren omdat de tussenkomst vanwege Recupel te laag lag. Na bemiddeling van Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits hebben alle gemeenten in Vlaanderen met het recuperatiebedrijf zopas een aangepast akkoord gesloten. Recupel zal een hogere vergoeding betalen. De gemeenten engageren zich echter wel om de mensen meer aan te zetten afgedankte elektronische apparaten af te voeren via het reguliere circuit.

Voorwaardelijke straf voor bezit kinderporno

De correctionele rechtbank in Brugge heeft een 35-jarige man uit Knokke-Heist bij verstek veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke celstraf. Op de harde schijf van zijn laptop had de politie namelijk 287 foto’s aangetroffen van naakte, minderjarige meisjes. De man kreeg de foto's via email. Na een discussie met zijn ex-vrouw had hij ze verwijderd. Nadat de politie op de hoogte was gebracht konden speurders de foto’s echter alsnog recupereren.

4.11.08

Zeehondjes in Heist weer naar zee

Na het verlengde 11 november weekend krijgen komende woensdag in de Baai van Heist opnieuw vier zeehondenpups de vrijheid weer. De zeehondjes werden in de loop van augustus en september opgevangen door het Sea Life centre in Blankenberge. Toen ze op het strand werden aangetroffen wogen de diertjes nauwelijks 10 kilo. Verder hadden ze longproblemen en kampten met parasieten. Ondertussen verkeren de zeehondjes in prima gezondheid en zijn aangesterkt tot een gewicht van zo’n 40 kilo. Momenteel leven aan onze kust trouwens circa 15 gezonde zeehonden. Ze hebben kleine kolonies gevormd in Zeebrugge en Koksijde.

Kust zag op 5 jaar 46 hotels verdwijnen

Op vijf jaar tijd is aan zee 10 procent van de hotelkamers verdwenen.Tussen Knokke-Heist en De Panne sloten in die periode 46 hotels hun deuren. Bij de meest recente telling bleven er nog 7.229 hotelkamers beschikbaar aan ons kust. Onder druk van de vastgoedprijzen en het gebrek aan ruimte om uit te breiden hebben veel hotels plaatsgemaakt voor appartementen die dienst doen als tweede verblijf. Knokke-Heist probeert met een hotelzone en aangepaste reglementeringen het tij te keren. Schepen Danny Lannoy stelt 'Wij benaderen de zaak positief: voor bestaande hotels die hotel blijven, geven wij maximale vrijheid in zaken als toegestane hoogte en breedte. Hoteliers hebben het al moeilijk genoeg met de steeds veranderende reglementeringen. In bepaalde specifieke bouwprojecten laten we ook een mengvorm toe: een aantal appartementen mogen, maar we vragen wel uitdrukkelijk om ook de hotelfunctie te behouden.'

Eerste Europaconforme Informatiebord bij Het Zwin

Aan de Nederlandse kant van Het Zwin werd het eerste informatiebord neergepoot, dat volledig conform de Europese richtlijnen werd opgesteld. De nieuwe regeling voorziet uniforme pictogrammen zodat iedere toerist waar ook in Europa in een oogopslag kan zien wat allemaal mag en niet mag op het strand. Voor de badgast is direct duidelijk wat hij op het strand kan verwachten. Men ziet onmiddellijk of vliegeren, kitesurfen, naaktlopen of een hond op het strand zijn toegestaan. Europa heeft ook nieuwe richtlijnen voor vlaggen opgesteld. De groene vlag mag bijvoorbeeld op het strand niet meer worden gebruikt omdat de zee altijd risicovol is. De uniforme bebording is onderdeel van het project '120 kilometer kustkwaliteit', waar ook Knokke-Heist bij aangesloten is. De nieuwe Europese richtlijn moet vanaf 2012 overal aan de kust worden toegepast.

Verkeerde Lippens besmeurd

De voorbije dagen hebben vandalen vlakbij de Minigolf in Knokke het gedenkteken voor Maurice August Lippens senior besmeurd. Het gaat hier om een basrelief ter nagedachtenis van de grootvader van Maurice en Leopold Lippens. Met verf werd het woord “Fortis” op de gedenksteen geschilderd. De brandweer heeft onmiddellijk gezorgd voor een eerste schoonmaakbeurt zodat de tekst niet langer leesbaar was. De Technische Dienst in Knokke-Heist zal nu zorgen dat het gedenkteken door een gespecialiseerde firma weer in z’n oorspronkelijke staat wordt hersteld.

Rajhans herdenkt Indiaas Oorlogsoffer

In Knokke-Heist presenteert Rajhans Orchestra op 11 november ook dit jaar weer een ontroerende evocatie van de Eerste Wereldoorlog. Dat gebeurt om 17u in Scharpoord. Het orkest wordt voor de gelegenheid versterkt door muzikanten van het Indiase leger. De naam Rajhans staat symbool voor de symbiose tussen de Indiase en onze locale (muziek)cultuur. Leidende kracht achter het project is Knokke-Heistenaar Hans Vermeersch. Dit jaar is het thema van de evocatie: 'het Indiase leger in Flanders Fields en Noord-Frankrijk'. In 14-18 sneuvelden vele honderden Indiase soldaten in dienst van het Britse leger aan het Vlaamse en Franse front. Het herdenkingsconcert in Scharpoord wordt bijgewoond door luitenant-generaal T.K. Sapru van het Indiase leger. De toegang is gratis, maar wegens het grote succes is reservatie nodig.


Dinsdag 11 november, 17 uur CC Scharpoord T +32 (0)50 630 430, F +32 (0)50 630 429 ticket@knokke-heist.be

Strandvrienden niet naar finale 'De naaktkalender'

Na 36 jaar ‘mijn’ BBC ontrouw worden voor een vrij flauwe hap Naaktkalender op “Eén” bleek gisteravond niet zo’n beste beslissingen. Het clubje van acht sympathieke twintigers, dat hun zomers slijt op het strand van Knokke, moest het opnemen tegen de spoedgevallendienst van het UZ Jette. Showbizzfotograaf Henk van Cauwenbergh zorgde dat het Knokse amateurbloot stijlvol op de gevoelige plaat kwam. De foto’s oogden dan ook prima. Maar het bleek bij voorbaat al een ongelijke strijd. De kijker was maandagavond de baas en stuurde het verplegend personeel naar de finale. Daar worden ze alvast opgewacht door het brandweerkorps van Hasselt en het kappersteam van De Cliënt uit Gent. De winnaar van De naaktkalender is bekend op 24 november.

3.11.08

Dieven teisteren Sluis en omgeving

De laatste weken wordt onze buurgemeente Sluis steeds vaker het doelwit van dieven. Er wordt vooral ’s nachts ingebroken, zowel in huizen als in winkels. Ondernemers in het grensstadje dringen dan ook aan op meer blauw op straat. Overdag ziet men volop politie in het straatbeeld, maar ’s nachts als het echt nodig is, zijn ze niet te bespeuren zeggen middenstanders. De voorbije dagen sloegen de dieven ook toe vlak op de grens met Knokke-Heist. Het lijkt er verder op, dat hoe dichter een bedrijf bij een grote weg ligt, hoe meer kans men heeft op dievenbezoek. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de vluchtweg.

Alle Knokke-Heistse deelnemers hebben Florida Ironman uitgelopen

Een groepje Knokke-Heistenaars rond Surfers’ Paradise heeft zopas met goed gevolg de Florida Ironman uitgelopen. Ze zijn allen lid van de “Ironmanagers”. Dat is een club die onder leiding van Luc Van Lierde als doel heeft drukke managers aan te zetten om op een gezonde manier aan sport te doen. Voor Frank Vanleenhove, Bart Verbraeken, Jan De Maeschalk en Jean Deloddere was het de eerste deelname aan deze harde Amerikaanse Triathlon. Het was de 38-jarige De Maeschalk die met 10u 09min en 56sec de beste tijd aantikte in het groepje. Hij werd 219de op 2268 deelnemers. De Florida Ironman bestond uit 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen. Dinsdagavond landt het Knokke-Heistse groepje in Zaventem.

Tom Lanoye “woest” in Scharpoord

Op vrijdag 14 november sluit Tom Lanoye zijn eerste afscheidstournee ‘Woest’ af in Scharpoord. Lanoye is romancier, dichter, columnist en toneelauteur, maar bovenal een podiumdier. Voor zijn 50ste verjaardag, en zijn 25ste jaar als auteur, toert hij nog eens door de Lage Landen met een solo-optreden. ‘Woest’ is een literaire voorstelling die woord en beeld knap combineert, die een andere klemtoon legt voor wie de teksten kent en die uitnodigt voor wie minder bekend is met zijn oeuvre. De voorstelling van Tom Lanoye kreeg in de verschillende media lovende kritieken.


Reserveren bij Scharpoord 050/630 430

Voetbal in de Regio

Het is een goeie voetbalzondag geworden voor Heist, maar voor Knokke en Westkapelle vielen de cijfers tegen. In Eerste Provinciale moest FC Knokke thuis met 1-3 het onderspit delven tegen Boezinge. Knokke staat 9de met 14 punten. In Derde Provinciale B versloeg FC Heist op eigen terrein de elf van Eendracht Brugge met overtuigende 2-0 cijfers. Het laag geklasseerde Ruddervoorde won onverwacht met 2-1 van VVWestkapelle. In het klassement staat Heist 4de met 19 punten en VVW 8ste met 17 punten. Vierde Provinciale B tenslotte. St.-Kruis moest met 1-2 de duimen leggen tegen Moerkerke. En Zeebrugge Zeehaven haalde het op verplaatsing met 3-4 van Koolskamp. Moerkerke komt op de 5de plaats in de rangschikking met 15 punten. Zeebrugge staat op 8 met 12 punten.

Obama wint in Knokke-Heist

In Knokke-Heist heeft de plaatselijke ORO Nieuwsdienst de mensen in staat gesteld om een maand lang te stemmen over wie zij als nieuwe president willen in de Verenigde Staten. De stemronde werd zondagavond afgesloten. In totaal hebben 340 mensen deelgenomen. Barack Obama sleepte 286 stemmen in de wacht. Dat komt neer op ruim 84 procent. Iets meer dan 15 procent van de Knokke-Heistse kiezers wil John McCain aan de macht. Tijdens de hele duur van de stemronde lag Obama duidelijk op kop. De laatste dagen werd bijna uitsluitend voor Obama gekozen zodat hij in de badstad uiteindelijk oprukte van 82 naar 84 procent. De stemronde werd gehouden omdat de persoon die dinsdag de echte verkiezingen in de Verenigde Staten wint ook zeer van belang zal zijn voor ons kleine hoekje van de wereld. De koers van de Amerikaanse buitenlandse politiek zal onder meer onmiddellijk al de prijs van de benzine beïnvloeden.

2.11.08

Meer deelnemers aan Bevrijdingsmars

In het kader van de 35 ste Canadese Bevrijdingsmars hebben zondag welgeteld 1436 wandelaars deelgenomen aan de tocht tussen Hoofdplaat en het Verweeplein in Knokke. Dat waren er een paar tientallen meer dan vorig jaar. De sportievelingen wandelden aldus in de voetspoeren van de Canadese soldaten die in 1944 de badstad bevrijdden van de bezetter. Kolonel Bruce Pennington van het contingent Canadese militairen dat deelnam aan de bevrijdingsmars zei verheugd te zijn de “warmte van de bevolking" te voelen. Dat bleek onder meer uit de vele Mapleleaf-vlaggen langs de weg die gevolgd werd. Ook de 91-jarige Constant Devroe liet zich niet onbetuigd. Hij was aan boord van een oude legerjeep voorzien van Canadese vlaggen naar de vertrekplaats gebracht. De 33km lange weg voerde zoals gebruikelijk langs een aantal markante herinneringsstenen in het landschap die te maken hebben met de Operatie Switchback in 1944. Bij de Hickmanburg in Retranchement en bij aankomst op het Burgemeester Frans Desmidtplein in Knokke werden telkens korte plechtigheden gehouden. Aan de diverse herdenkingstochten in het voorbije Canadese weekend verschenen in totaal trouwen 3117 wandelaars aan de start. Op zaterdag trotseerden 701 dapperen het barslechte weer. Zondag namen ook 979 wandelaars deel aan de tochten van 13 en 18 km.

Na Allerheiligen, nu Allerstoelen in Knokke-Heist

Wie haalt er in Knokke-Heist profijt door méér en duurdere stoelen te bestellen dan gevraagd? Dat is de kwestie die zich van ’t weekend aandient. De gemeentelijke stoelenberg laat de politici alvast niet los. Vorige week besliste de gemeente om 20 stoelen, 6 zetels en 2 karren te kopen voor de brandweer, dit voor de ronde som van 24.000 €. Volgens Open-VLD oppositieraadslid Frank Naert blijkt ondertussen dat de spuitgasten een dergelijke hoeveelheid niet gevraagd hebben. Ze zijn dan ook ongelukkig met het negatieve beeld dat zo van hen gecreëerd wordt. De brandweer wenste enkel 12 gewone stoelen voor de kantine. Waarom dan 8 extra stoelen, 6 zetels en 2 karren om de stoelen en zetels te kunnen verplaatsen? Dat is de vraag die de Open-VLD nu aan de meerderheid stelt. Volgens de partij zijn stoelen andermaal het symbool van de spilzucht bij de gemeentelijke overheid. De begroting van 2009 zit eraan te komen. De schuld zal tegen het einde van 2008 tegen de 110 miljoen € bedragen, ongeveer 3200 € per inwoner, aldus Frank Naert.

Zeeschip weer vlot na stranding in Scheldemonding

In de monding van de Schelde, zo'n 20 km ten noordnoordoosten van Knokke-Heist, is een zeeschip in moeilijkheden geraakt. In de vroege uren van zondag strandde het schip op een ondiepte. Dat is vermoedelijk gebeurd door een technisch mankement. Een paar uur later is het vaartuig, dat de vlag van de Bahamas voer, weer vlot getrokken. Er kwamen vier sleepboten aan te pas. Het schip vervoerde afgekeurd fruit. De waterpolitie heeft een onderzoek ingesteld.