24.3.12

33ste Fotofestival Knokke-Heist van start

Het Internationaal Fotofestival van Knokke-Heist is dit jaar aan haar 33e editie toe. Het thema van deze editie is ontdekkingsreizen en draagt dan ook de titel 'Wonderland'. Naast de gebruikelijke tentoonstelling van geselecteerde foto’s is ook werk van enkele gerenommeerde kiekjesmakers te zien. Zes internationale fotografen werden namelijk uitgenodigd om verschillende reeksen van hun werk op het festival te tonen. Het gaat om Corey Arnold en Michael Light uit de Verenigde Staten, de Nederlanders Gerco De Ruijter en Ruud van Empel, de Duitse fotograaf Olaf Otto Becker en Sanna Kannisto uit Finland. Hun werk wordt getoond op een buitententoonstelling en een aantal binnententoonstellingen. Hun foto's vormen een ontdekkingsreis die de bezoeker meeneemt van de Nederlandse polders, naar de diepe jungle van Brazilië en Costa Rica, een vissersboot in de Beringzee, de adembenemende ijsvlakten van Groenland en een tocht door de ruimte. De binnenlocaties voor deze editie zijn het Cultuurcentrum Knokke-Heist (waar men de tentoonstellingen World Press Photo '11, Internationale Fotowedstrijd en Photoview kan bezoeken), Museum Sincfala en de indrukwekkende Magritte zaal van het Casino Knokke. In Sincfala is werk te zien van Corey Arnold. Deze Amerikaan verdiende jarenlang de kost als visser voor hij koos voor de fotografie… Naast de binnententoonstellingen pakt men ook uit met een fotoparcours met een 80 tal foto’s. Het Internationaal Fotofestival zet meteen ook de hele gemeente in de kijker met een fotoparcours van 16 km. Zo kan men op de dijk van Duinbergen kennismaken met de bijzondere foto’s van Gerco De Ruijter. Deze Rotterdammers fotografeert landschappen vanaf een hoogte van 10 tot 100 meter met een op afstand bestuurbare camera die aan een Japanse vechtvlieger hangt. De buitententoonstelling loopt van zondag 25 maart tot zaterdag 30 juni. De binnenexpositie stop al op zondag 10 juni. Het Internationale Fotofestival is gratis toegankelijk.


Alle informatie over het Fotofestival vind je op: INTERNATIONAAL FOTOFESTIVAL KNOKKE- HEIST EDITIE 2012 - WONDERLAND

Fotoreportage Opening Fotofestival

De voorbije dagen heeft Christel Bedert ook een fotoreportage gemaakt over de opening van het 33ste Fotofestival in Knokke-Heist. Foto's over foto's dus, en over fotografen. De unieke beelden kun je HIER bekijken.

23.3.12

Vinnig streekderby

Zondag wordt het in de derby tussen SVV Damme en FC Knokke “hard tegen onzacht”. Knokke staat met 26 punten vijfdelaatste in de rangschikking. En het lijkt er ondertussen op dat in Eerste Provinciale niet minder dan vijf ploegen naar Tweede zullen degraderen. Damme staat met 29 punten momenteel nog op een veilige plaats, maar zal kost wat kost willen winnen tegen Knokke om zich nog beter in te dekken. Ook wil Damme eerder verlies tegen de kustploeg weer goedmaken voor de supporters.

Opschorting voor fraude met kilometerstanden

Een 44-jarige autohandelaar uit Knokke-Heist heeft van de correctionele rechtbank in Brugge de gevraagde opschorting van straf gekregen voor het terugdraaien van de kilometerstanden van wagens. De fraude verliep via een autohandelaar uit Jabbeke, die intussen overleden is. De Jabbekenaar kocht wagens aan leasingmaatschappijen en verkocht ze door nadat hij de kilometerstand had teruggedraaid. De vennootschap van de gestorven handelaar en die van de handelaar uit Knokke-Heist stonden mee terecht. Volgens het Openbaar Ministerie was dit het laatste dossier over kilometerfraude.

Verminderd aanbod De Lijn in buitengebied “ontoelaatbaar”

De tien gemeenten uit de regio Brugge, waaronder Knokke-Heist, hebben van De Lijn een brief ontvangen waarbij zij op de hoogte gebracht werden van de voorgestelde wijzigingen in het aanbod van De Lijn voor 2012. Dit schrijven werd ondertussen uitvoerig besproken op het burgemeestersoverleg. Uit deze brieven blijkt dat de voorgestelde besparingen in het algemeen alle gemeenten, maar vooral de buitengebieden treffen terwijl het net de inwoners van deze gebieden zijn die voor ontsluiting van deze delen van de gemeente beroep doen op de dienstverlening van De Lijn. De burgemeesters zijn het dan ook unaniem eens dat een vermindering van de dienstverlening ontoelaatbaar is. De burgemeesters menen dat alle pistes moeten opengehouden worden om de basismobiliteit die prioritair is, te verzekeren. Is een gratis dienstverlening nog houdbaar? Wat is de weerslag van een beperkte verhoging van de prijs van het busvervoer? Het is dan ook een spijtige zaak te moeten vaststellen dat de prioriteit gelegd wordt bij het verminderen van de dienstverlening. De burgemeesters hebben nu de vertegenwoordigers van De Lijn uitgenodigd om in een constructieve dialoog deze problematiek te bespreken.

Een uur minder slapen

Zondagmorgen om 2u gaat de zomertijd in. De klokken worden op dat moment één uur doorgedraaid, zodat het meteen 3u is. Een uur minder slapen dus en voor sommigen een uur minder lang uitgaan. De zomertijd is een gebruik uit de Eerste Wereldoorlog, dat energie moest besparen. In 1977 werd de zomertijd opnieuw ingevoerd vanwege de oliecrisis. Door de klok een uur vooruit te zetten kan men namelijk beter gebruik maken van het daglicht. ’s Morgens is het wat langer donker, maar ’s avonds blijft het langer licht. Bij de meeste mensen duurt het wennen aan de overstap naar zomer- en wintertijd telkens enkele dagen of weken.

After-Party voor Flore

Op 31 maart fietsen Annick Pintelon en Ronny Wenmaekers, zaakvoerder van de gelijknamige decoratiezaak in Knokke-Heist, de volledige Ronde van Vlaanderen voor Flore Ruysschaert. De 21-jarige Flore is studente psychologie aan de VUB. Vorig jaar werd bij haar botkanker vastgesteld. Flore onderging een zware operatie en werd vervolgens medisch nabehandeld. Het meisje is momenteel “therapievrij”, maar kijkt nog tegen heel wat controles aan. Verder tracht ze haar conditie op te bouwen en volgt ze weer zo veel mogelijk de lessen in de VUB. De fietsende partners Annick en Ronny laten zich tijdens hun 260km lange tocht sponsoren. Zo willen ze de nodige financiële middelen inzamelen om Flore een onvergetelijk moment te bezorgen. Flore heeft de intentie om met de verzamelde centen deze zomer samen met een vriendin 3 weken naar Thailand en Cambodja te trekken. Om hun “reispot” verder aan te vullen organiseert Kiwanis Damme op zaterdag 31 maart een after-party in de 6-Bochten in Knokke met gratis toegang. De aanvang is om 19.30u.

Bruinvissen aangespoeld

In de loop van donderdag is op het strand in Zeebrugge een bruinvis (Phocoena phocoena) aangespoeld. Het dier was al overleden. Ook vrijdag is aan onze kust het kadaver van een bruinvis gestrand. Dat was het geval in De Panne.

Ventura opent cruiseseizoen in Zeebrugge

Op zaterdag 24 maart vaart de m/s Ventura van P&O Cruises het Zeebrugse cruiseseizoen in. Dat was vorig jaar ook het geval. Het schip zal aangemeerd liggen aan de Zweedse kaai van 8 uur tot 18.00 uur. Met 90 aanlopen op het programma wordt 2012 een nieuw recordjaar voor onze kusthaven. In 2011 ontving Zeebrugge 75 cruiseschepen, goed voor 245.000 cruisepassagiers. Om een antwoord te bieden aan het bloeiend cruisetoerisme in de Brugse regio en om deze toevloed van passagiers in Zeebrugge in goede banen te leiden, investeert het havenbestuur van Zeebrugge fors in nieuwe ontvangstfaciliteiten. Zopas werd een bijkomende grote gangway van 21 meter besteld voor de schepen die aanleggen aan de Zweedse kaai. De bestaande gangways volstaan namelijk niet meer om de stroom passagiers, bij gelijktijdige aankomst van twee cruiseschepen, efficiënt op te vangen. De nieuwe loopbrug wordt vanaf juni ingezet. Verder kocht het havenbestuur een mobiele luifel zodat de cruisepassagiers op de kade in optimale omstandigheden kunnen wachten op hun bus of taxi. De luifel, die ook in juni geleverd wordt, biedt beschutting aan 60 personen. Net zoals vorig jaar zet het havenbestuur bij elke cruiseaanloop een gratis shuttlebus in die de cruisepassagiers van aan het schip veilig tot buiten de terminal brengt, dit zowel aan de Leopold II-dam, als aan de Zweedse kaai. Niet alle passagiers hebben immers op voorhand een excursie geboekt bij de cruiserederij. Velen beslissen pas op het ogenblik zelf om op eigen houtje de regio te verkennen. Eens veilig buiten de terminal, kunnen zij kuieren in en rond de jachthaven, kunnen zij de kusttram nemen naar Knokke-Heist of Blankenberge of de trein naar Brugge.

Nieuwe Cruiseterminal

Het havenbestuur schreef in februari een architectuurwedstrijd uit voor het ontwerp van een originele cruiseterminal aan de Rederskaai/Graaf Jansdijk, vlakbij de Zweedse kaai. De cruiseterminal wordt een multifunctionele onthaalfaciliteit. Hier worden passagiers in- en uitgecheckt. Het gebouw omvat ook een centrale verzamelplaats voor bussen en taxi’s, douanelokalen voor bagagecontrole en fysieke controle, sanitaire voorzieningen, enkele winkeltjes, een ontvangstzaal en een uitkijkpunt met een horecafunctie. “Het nieuwe cruiseterminalgebouw moet gebruiksklaar zijn voor de aanvang van het cruiseseizoen 2014. In afwachting van dit nieuwe onthaalgebouw, richtte het havenbestuur recent een bestaand gebouw in aan de ingang van de Zweedse kaai als voorlopige ontvangstruimte”, aldus havenvoorzitter Joachim Coens.

22.3.12

Eerste Britse School bezocht For Freedom Museum

Het For Freedom Museum in Knokke-Heist, kreeg zopas het bezoek van een groep van 52 leerlingen van het 5-de studiejaar uit Norwich, in het Graafschap Norfolk aan de Britse Oostkust. De groep was per bus naar ons land gekomen en de directeur stond erop om bij aankomst in Ramskapelle een kleine bloemenhulde te brengen voor de jonge slachtoffers van de Zwitserse busramp. De “Town Close House School" was meteen de eerste Britse School die het For Freedom Museum aandeed. Om dat in de verf te zetten werden de leerlingen begeleid door een aantal muzikanten van de For Freedom Pipeband onder leiding van Pipe-Mayor Diederik Dejaeghere. In het museum werden de leerlingen door de conservators Danny en Freddy Jones gedurende een uur ondergedompeld in de geschiedenis van bezetting en bevrijding van de Zwinstreek tijdens W.O. II. Begeleidende leerkrachten Richard en Nina Kendrick, waren zeer onder de indruk en begrepen niet dat zo’n parel op gebied van W.O. II-geschiedenis in het Verenigd Koninkrijk totnogtoe zo weinig weerklank had gevonden. Ze werden dat ook prompt als UK- ambassadeurs van het For Freedom Museum aangesteld. Ook in ons land heeft het For Freedom Museum nog een lange weg te gaan, vooral om de verschillende onderwijsnetten tot een bezoek aan te zetten.

Het For Freedom Museum is vanaf zaterdag 31 maart tot 15 november alle dagen open van 10 tot 17 uur. Sluitingsdag is maandag. Groepen kunnen op afspraak door erkende gidsen in de 4 talen begeleid worden. For Freedom Museum , Ramskapellestraat 91-93 , 8301 Ramskapelle, Knokke-Heist;Alle info : 050.68.71.30 of info@forfreedommuseum.beFoto's van het bezoek vind je HIER met dank aan Danny Jones.

Tiende Scapa Sports Iron Kid

Op vrijdag 24 & zaterdag 25 augustus wordt in Knokke-Heist de tiende editie gehouden van de Scapa Sports Iron Kid. Sportschepen Daniël De Vlamynck zegt te hopen voor deze feesteditie 990 kids tussen 3 en 12 jaar te mogen verwelkomen. Sport en plezier zijn de hoofdingrediënten van het gebeuren. Het evenement bestaat uit zwemmen, fietsen en lopen, schitterende animaties, en uitdagende workshops. Grappige spandoeken, toeterende supporters, een reuze XXXL medaille en een daverend applaus kruiden deze feestdag. Op vrijdag 24 augustus is het parcours vanaf 18.00 uur gereserveerd voor triatleten van 10-12 jaar. De 3-9 jarigen komen op zaterdag aan de beurt. Vanaf 9.30 uur duiken de 8 en 9-jarigen in het water. Na de middag gaan de Iron Kids van 3 tot 7 jaar de uitdaging aan. Er wordt, onder het wakende oog van de redders, gezwommen in openluchtzwembad De Raan. Elke Iron Kid zwemt de af te leggen afstand op zijn of haar tempo. Na het zwemmen kan je je rustig omkleden en klaar maken voor de fietsproef. De 3 tot 5-jarigen fietsen op de Zeedijk. De 5 tot 7-jarigen fietsen om en rond het Directeur Generaal Willemspark. De 2 oudste groepen verkennen tijdens hun fietsproef de mooie polders. De loopproef wordt steeds afgewerkt op de Zeedijk. De inschrijvingen lopen momenteel zeer vlot. Al meer dan de helft van de beschikbare plaatsen zijn ingenomen.

De inschrijvingen lopen via http://www.knokke-heist.be/ tot dinsdag 31 juli of tot dat een reeks volzet is. Klik hier om je in te schrijven.

Eindelijk McEnroe vs Borg op Optima Open in Knokke-Heist

Van donderdag 16 augustus tot zondag 19 augustus verzamelen de beste tennisspelers uit de geschiedenis zich voor de derde keer op rij in Knokke-Heist ter gelegenheid van de Optima Open. Het beloofde duel tussen Borg en McEnroe kon tijdens de vorige editie niet doorgaan wegens een geblesseerde McEnroe. Voor de editie 2012 hebben beide spelers echter als eerste ingetekend. Het prestigieuze evenement in de Royal Zoute Tennis Club wordt voor het eerst ook uitgebreid van 3 naar 4 dagen toptennis. Daardoor wordt ook de formule van het toernooi enigszins aangepast. De genummerde tribune wordt uitgebreid van 600 naar ongeveer 800 plaatsen. Naast de twee Champions Tour pools zullen enkele befaamde tennislegendes het tegen elkaar opnemen in de ‘legends pool’. En John McEnroe is alvast niet van plan het zijn tegenspelers makkelijk te maken. ‘Ik kijk ernaar uit om eindelijk tegen Björn te kunnen spelen dit jaar in Knokke-Heist. In 2011 werd onze match afgelast door een blessure aan mijn hamstring in augustus. Ik kan niet wachten om de strijd op de court opnieuw aan te gaan met mijn rivaal. Zeker nu ik helemaal terug in vorm ben en me echt top voel.’, aldus de eigenaar van 7 Grand Slam-titels. Ook Jeroen Piqueur, voorzitter van Optima Group, stichter en hoofdsponsor van het toernooi, bevestigt dat Optima Open intussen een akkoord heeft afgesloten met ATP Champions Tour, waardoor het jaarlijkse topevenement nog zeker tot en met 2015 zal plaatsvinden. ‘Deze contractverlening van 3 jaar laat ons toe op lange termijn te denken. Vele tennisliefhebbers zullen graag horen dat ze nog zeker tot 2015 wereldtennis kunnen bijwonen op Optima Open. Ik kijk persoonlijk ook erg uit naar het duel der titanen: Borg vs McEnroe’. Optima Open maakt deel uit van de ATP Champions Tour, een serie van internationale toernooien voor de ‘living legends’ van het tennis die het professionele circuit tenminste twee jaar verlaten hebben en 35 jaar of ouder zijn.

Tickets voor Optima Open 2012 zijn vanaf vandaag verkrijgbaar op www.optimaopen.be of op www.ticketnet.be.

Zeebrugge wordt biometrische grensdoorlaatpost

De havens van Zeebrugge, Oostende, Nieuwpoort en Blankenberge worden deze zomer uitgerust met een biometrisch systeem van Zetes. Het systeem met digitale vingerafdrukken moet de grenscontroles vergemakkelijken en fraude en visumshopping helpen bestrijden. Dat meldt het Belgische bedrijf donderdag in een persbericht. De federale politie sloot onlangs een open, meerjarige overeenkomst met Zetes voor de installatie van zogenaamde digital fingerprint readers. Deze technologie maakt gebruik van biometrie en laat de federale politie toe om aan de dertien Belgische grensdoorlaatposten een vingerafdruk optisch te lezen en te digitaliseren zodat die in het Europese Visum Informatie Systeem (VIS) kan worden verwerkt. In het contract zitten de aankoop, levering, plaatsing en de indienstneming van 150 toestellen. Met de overeenkomst is 223.000 euro gemoeid. Het uitrusten van de grensposten start deze zomer, aldus een woordvoerder.

Lippens met roze telefoon op WereldWaterdag

Tijdens WereldWaterdag kreeg de gemeentelijke basisschool Het Anker in de Heistse Pannenstraat het bezoek van burgemeester Lippens. Een en ander kaderde in de wedstrijd die georganiseerd werd door de Vlaamse Drinkwaterbedrijven. Ook Het Anker had zich ingeschreven om mee te dingen naar de titel Kranigste School en is na een grondige selectie een van de drie laureaten. Daarmee sleept de school alvast tickets in de wacht voor een didactische uitstap naar het interactief waterpark Hidrodoe in Herentals. Het gemeentebestuur waardeert de inzet van de school ten zeerste en wou ze alvast een duwtje in de rug geven. De leerlingen kregen uit handen van het schepencollege een Kranig Waterbeker om op school te gebruiken. Zo kunnen ze voortaan elke dag hun ‘pint’ kraantjeswater tappen. Ook de gemeentelijke basisschool De Vonk, afdelingen Edward Verheyestraat en Zevenkote ontvingen een aantal herbruikbare bekers om op school te gebruiken. Tijdens z’n bezoek in Heist demonstreerde de burgemeester ook z’n inmiddels bekende ‘roze telefoon’, die moet behoeden voor eventuele gsm-straling.


Een fotoreportage van Christel Bedert vind je HIER.

WereldWaterdag promotie op de Zeedijk

Ook de scholieren van de vrije basisschool O.L.V.O. in Heist en van ’t Schooltje te Ramskapelle sloofden zich uit voor WereldWaterdag. Zo stapten leerlingen van het 4de leerjaar als sandwichmannen door het dorp en langs de zeedijk met zelfbeschilderde borden en slogans zoals ‘Bega geen flater, verspil geen water.’ Verder werd in alle klassen het verhaal verteld over koning Lollie die het water maar laat stromen. Bij de toiletten werden affiches opgehangen om erop te letten dat de kraan steeds goed dichtgedraaid wordt. In alle Vlaamse scholen werd trouwens WereldWaterdag gevierd. Enkel bij Basisschool Jozef Weyns in de Zuid-Kempense gemeente Beerzel liep het fout. Wat ook daar een leerrijke en ontspannende dag moest worden, draaide door een gasreuk uit op een evacuatie van de hele school...
Foto: met dank aan Fred van Soomeren en Olvo.

Vrijwilligers gezocht voor verkiezingen

Bij de stembusgang op zondag 14 oktober worden in Knokke-Heist 31 gemeenteraadsleden verkozen. Uit die raadsleden komen dan ook 7 leden van het schepencollege, 1 voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en de burgemeester. Ten minste één lid van het college moet van het andere geslacht zijn. Gelijktijdig worden voor West-Vlaanderen ook 72 provincieraadsleden gekozen. Om de verkiezingen vlot te laten verlopen wordt in Knokke-Heist op 9 verschillende locaties gestemd, in 40 verschillende stembureaus. Elk stembureau wordt bemand door een voorzitter, een secretaris en 4 bijzitters. Voor het verwerken van de stemmen organiseert de gemeente 14 bureaus voor het tellen van de stemmen van de gemeenteraadsleden en evenveel voor het tellen van de provincieraadsleden. Knokke-Heist heeft 408 personen nodig om alle tel- en stembureaus te bemannen. De gemeente doet dan ook een oproep aan vrijwilligers om hun naam op te geven.

Voor verdere inlichtingen kan men terecht bij de dienst Burgerzaken (contactpersoon : Anne Bailyu - 050 630 125) of via e-mail op burgerzaken@knokke-heist.be

AV Jeugdraad

Zaterdag 31 maart wordt om 18 uur in De Marge in Knokke de Algemene Vergadering van de Jeugdraad gehouden. Alle jeugdverenigingen worden verzocht hun vertegenwoordiger af te vaardigen. Op de agenda onder andere de evaluatie van voorbije activiteiten, zoals: Praatcafés, Fluoactie, Quiz 25 november, Vrijwilligersavond 21 december, Kerstboomverbranding 15 januari, Leidingsweekend 2 - 4 maart enz. Ook de aankomende activiteiten komen ter sprake: Praatcafés, Paasgrabbel 7 april, 100 dagen fuif maandag 30 april, Fietslampjesactie mei, Strandfuiven 7 & 21 juli , Zeepkistenrace 7 oktober, Freexz 13 oktober, Dag en Nacht van de Jeugdbeweging. De vertegenwoordigers van de verenigingen worden verzocht zich bij eventuele afwezigheid te laten vervangen door hun plaatsvervangers.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Reddingsoperaties aan de kust in het gedrang?

Momenteel kan slechts één van de vier beschikbare Sea King-helikopters worden ingezet voor reddingsoperaties aan de kust en op zee. Normaal moeten dat er twee zijn: één actief en één stand-by. Dirk Deboodt van de ACOD Defensie maakt zich dan ook zorgen en heeft in dat verband een mail gestuurd naar alle kustburgemeesters. De Sea Kings die vandaag nog altijd reddingsacties op zee uitvoeren, zijn 35 jaar oud en moesten eigenlijk reeds uit dienst zijn. Als er zich gelijktijdig twee calamiteiten voordoen aan onze kust, dan moet men voor het tweede ongeval beroep doen op de RAF Search & Rescue vanuit Engeland, daardoor gaan echter kostbare minuten verloren. Een anonieme woordvoerder bij defensie zegt dat het probleem met de Sea Kings in Koksijde snel zal opgelost zijn.

21.3.12

Bejaarde oplichtster veroordeeld

Een 82-jarige Nederlandse vrouw, die vanuit Knokke-Heist opereerde, is schuldig bevonden aan oplichting van rijke Vlaamse mannen. Om haar slachtoffers te lokken plaatste de vrouw contactadvertenties in de krant waarin ze zich uitgaf voor een klassedame. Om het vertrouwen van haar slachtoffers te winnen huurde de Nederlandse op de Zeedijk een luxe-appartement, waar ze samen met haar 43-jarige dochter woonde. Bij haar slachtoffers vroeg de vrouw geld zogezegd om een grote erfenis uit Zwitserland los te krijgen. Eén van de mannen waarmee ze contact had leende haar uiteindelijk meer dan 122.000 euro. Toen deze het geld niet terugkreeg diende hij klacht in. Bij een huiszoeking in het appartement in Knokke-Heist bleek dat de vrouw op een gelijkaardige manier nog meer slachtoffers had gemaakt. De vrouw moet het geld nu terugbetalen en kreeg een jaar voorwaardelijke celstraf. Ook de dochter werd veroordeeld tot een jaar voorwaardelijk wegens medeplichtigheid.

Vernieuwing contract oriëntatiepalen op het strand

Ook de komende zes jaar zullen oriëntatiepalen geplaatst worden op de stranden in Knokke-Heist. De gemeenteraad buigt zich momenteel over een nieuwe overeenkomst met de firma Media Consulting van Dominiek Vervaecke, die de oriëntatiepalen bedacht. Door het plaatsen van deze palen wordt het aantal verdwaalde kinderen verminderd. Met deze palen als richtpunt kunnen ze zich namelijk beter oriënteren. Het zijn drie meters hoge masten met daarop een voor een kind optimaal herkenbare figuur. De zes verschillende figuurtjes zijn onderling sterk van mekaar verschillend, zodat een kind ze makkelijk kan onderscheiden. Er worden ook armbandjes verdeeld met dezelfde figuurtjes op en ruimte om de naam van het kind of een gsm-nummer neer te schrijven.

Jaagt dure drank Vlaamse bezoekers weg?

De Horeca in Sluis en elders aan de Nederlandse kant van de grens vreest heel wat Vlaamse bezoekers te verliezen als de Nederlandse overheid plannen uitvoert die de accijnzen op alcoholhoudende dranken fors zullen doen stijgen.Het kabinet in Den Haag wil immers miljarden extra bezuinigen. Hoe dat moet gebeuren is nog niet duidelijk. Maar zopas deden organisaties als het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid al de suggestie de accijnzen op bier en wijn volgend jaar met liefst de hélft op te krikken. En vanaf 2014 zouden ook de accijnzen op gedestilleerde dranken jaarlijks geïndexeerd worden.

Sportdag voor bedrijven

Op zaterdag 2 juni organiseert JCI Knokke-Heist een sportdag voor bedrijven uit de regio. Deze unieke teambuildingsactiviteit bestaat uit een 10-tal ludieke sportproeven. Elk team bestaat uit 4 deelnemers. Daarin is minstens één afgevaardigde van een bedrijf. Daarnaast zijn ook partners en welkom op deze activiteit. Het accent ligt op fun en teambuilding. Deelnemers hoeven dus geen geoefende sporters te zijn. De bedrijvensportdag vindt plaats in het Stübbenpark, op het strand van Duinbergen en op de Zeedijk. Het is een initiatief van de plaatselijke afdeling van de internationale vormingsbeweging voor enthousiaste jongeren tussen 18 en 40 jaar.

Onthaal is vanaf 12.45 uur. Sportieve proeven zijn voorzien van 13.30 - 17.30 uur. Om 19.00 uur kan er nagekaart worden met een barbecue in de Blue Buddha (Herenweg 1, 8300 Knokke-Heist). Meer inlichtingen? Gsm 0475/911 578 of stuur een e-mail naar sportdag@jcikh.be

Gratis door de Westerscheldetunnel

Zaterdag 31 maart kan men met de wagen gràtis onder de Westerschelde door. Dan moet namelijk in beide richtingen 24 uur lang geen tol te worden betaald. Een uitstekende gelegenheid voor wie vanuit onze regio nog eens met de wagen naar Zuid-Beveland of Walcheren wil. De tunnel is 6,6 km lang en loopt tussen Terneuzen en Ellewoutsdijk. De verbinding opende in maart 2003. In de tunnel geldt een maximumsnelheid van 100 km/u. Ook op 29 september en 24 november moet voor de tunnel geen tol betaald worden.

N-VA Knokke-Heist pleit om beter te doen met minder.

In een mededeling zegt de N-VA Knokke-Heist het financieel beleid à la Di Rupo van Burgemeester Lippens te hekelen. “Er is volgens mij weinig of geen verschil tussen de ‘ bric-à-brac ‘ maatregelen van Burgemeester Lippens en Di Rupo”, zegt Anne Maertens van de plaatselijke afdeling. “Het is juist dat er een gedeelte van de schuld is afgebouwd maar dit kon enkel door de verkoop van gronden. Deze gronden kunnen natuurlijk maar één keer worden verkocht. Vandaag is helemaal niet duidelijk hoe men de rest van de hoge schuld zal afbouwen. De Gemeentebelangen zouden zich beter bescheiden opstellen als het over toekomstige projecten gaat. In het huidige financieel beleid van Knokke-Heist zitten te weinig structurele maatregelen. Ondertussen krijgen doorsnee gezinnen in Knokke-Heist het steeds moeilijker om hier te kunnen blijven wonen. Ook over 4.9 miljoen kapitaal dat is verdwenen in de Dexia-put zwijgt men bij de Gemeentebelangen in alle talen. We zijn er dan ook zeker van dat men na de verkiezingen de buikriem in Knokke-Heist zal aanspannen en dat we ons aan nieuwe belastingen zullen mogen verwachten. Een verdere verhoging van de parkeergelden en andere taksen zijn onafwendbaar. Vandaag wil men niet raken aan de 0% aanvullende gemeentebelasting. De vraag is enkel hoelang men dat zal kunnen blijven volhouden. De N-VA afdeling eist dan ook een verdere afbouw van de schuld maar pleit vooral voor grotere efficiëntie door beter te doen met minder” aldus Anne Maertens.

Musical "Loslopend Wild"

Alle musicalfanaten zijn op vrijdag 13 en zaterdag 14 april in zaal Ravelingen uitgenodigd voor de musical “Loslopend Wild”. Daarin het huwelijk van de brave Matteo en losbol Kaat die smoorverliefd op elkaar zijn en klaar om samen een leven op te bouwen. Tenminste als ze hun nogal uit de hand lopende huwelijksfeest overleven. “Loslopend Wild” is een komisch muzikaal interactief theaterstuk met moderne muziek, maar waarbij gouden oudjes ook af en toe eens opgepoetst worden. De creatievelingen van de De Bree’s (Thijs, Elke en Hanne) hebben de handen in elkaar geslagen en samen met een aantal gelijkgestemde zielen een totaalspektakel/musical in elkaar gebokst.

Tickets: 9 EUR; 6 EUR met Uitpas – CJP en groepen; 8 EUR met studentenkaart en 55+

Mislukte bankautomaatkraak in Sluis

In de vroege uren van woensdag is in Sluis een plofkraak bij de Rabobank mislukt. Bij een plofkraak laten criminelen gas in een geldautomaat lopen nadat zij de openingen in het apparaat met silicone hebben gedicht. De automaat wordt vervolgens tot ontploffing gebracht, waarna de bankbiljetten kunnen worden meegenomen. De bankautomaat heeft bij de poging schade opgelopen, maar de daders hebben geen geld kunnen bemachtigen. Omdat er op de locatie een tas achterbleef heeft de politie het gebied rond de Rabobank afgezet en de Explosieven Opruimingsdienst gewaarschuwd. Uit onderzoek is gebleken dat er geen explosieven in de tas zaten. Het gebied is in de loop van woensdagochtend weer vrijgegeven.

Aanbesteding nieuwe ziekenhuiscampus van start in Knokke-Heist

De vzw Gezondheidszorg Oostkust heeft zopas de aanbestedingsprocedure opgestart voor het realiseren van een nieuwe ziekenhuiscampus in Knokke-Heist. Het terrein van 20 ha is gelegen tussen de Kalvekeetdijk en de Natiënlaan in Westkapelle. De start van de werkzaamheden is gepland voor onmiddellijk na de zomer. Het nieuwe zorgcentrum omvat niet alleen een ziekenhuis, maar op termijn ook een revalidatiecentrum, een zorghotel, een polikliniek, auditoria, een publieke evenementenruimte en een helihaven. Over enkele jaren zal Knokke-Heist dan ook over een van de modernste en meest comfortabele ziekenhuizen van het land beschikken.

Ceci n’est pas un hôpital


De tijdelijke vereniging AAPROG, Boeckx & partners en BURO II won in 2007 de ambitieuze Europese architectuurwedstrijd die de vzw Gezondheidszorg Oostkust had uitgeschreven voor de bouw van een nieuw ziekenhuis. Het nieuwe complex, geïnspireerd op het surrealistisch werk van René Magritte, zweeft als het ware als een wolk boven het polderlandschap en wordt tot in de technische ruimtes door licht en natuur gedomineerd. De link tussen binnen en buiten, tussen zorgfaciliteiten en publieke ruimtes is vrijwel naadloos. Het ontwerp combineert integratie in het landschap met duurzaamheid en ecologische energie en materialen.

Ziekenkamer met zicht op golf


Nu de onteigeningsprocedure van de gronden voor de vzw Gezondheidszorg nagenoeg is afgerond, concentreert het gemeentebestuur zich volop op het geplande tweede golfterrein ernaast. Momenteel wordt de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voorbereid. Na goedkeuring door de hogere overheid, zal de aanleg van 3 terreinen met 9 holes vermoedelijk in 2014 van start kunnen gaan. Vanuit het nieuwe ziekenhuis zal men dan een prachtig panoramisch zicht hebben op de greens, bosjes en waterpartijen die zich uitstrekken tot aan de Laguna Beach in Duinbergen.

20.3.12

Knokke-Heist wil sportstranden intensiever exploiteren

De herlocatie van de Watersportvereniging in Heist geeft de gemeente nieuwe mogelijkheden voor het uitbaten van de sportstranden. Op zaterdag 19 mei wordt de nieuwe sportinfrastructuur van de VVW-Heist op de grens van Heist en Duinbergen officieel ingehuldigd. De infrastructuur wordt trouwens eind deze maand al in gebruik genomen. De verhuis van de watersportvereniging was nodig vanwege de verzanding voor de concessie ter hoogte van de Mercierstraat. Als de gemeenteraad volgende week akkoord gaat krijgt de oude locatie een andere invulling. Het college wil namelijk de sportstranden van het Heldenplein en het Stübbenpark beter clusteren. De bedoeling is deze ‘ruimer’ en intensiever te exploiteren en aan te vullen met een aantal andere functies die het toeristisch aanbod versterken. Hierbij wordt gedacht aan speelmogelijkheden en speeltoestellen voor de jeugd, een strandbar en een (beperkte) mogelijkheid tot het huren van ligzetels en dergelijke.

Een box met fietsroutes vanuit elke badplaats

Met de nieuwe “Knooppunter Fietsbox” bieden de kustgemeenten van Knokke-Heist tot De Panne een set van routes aan die de mooiste plekjes tonen van kust en hinterland. In elke box vindt men vijf compacte fietsgidsen. Elke gids bevat een korte en een lange lusvormige route langs de knooppunten, telkens vertrekkend vanuit een van de kustgemeenten. Vanuit om het even welke badplaats kan men dus makkelijk zee, duinen en polders ontdekken. In de fietsgidsen werden ook tal van horecatips opgenomen. Een mooi cadeau bij de box is de gratis Knooppunter. Dit is een handige water- en winddichte houder in kunststof die op elk fietsstuur kan worden geplaatst. Daarin passen de handige fietsgidsen zodat men de te volgen route voortdurend in het oog kan houden. De Knooppunter Fietsbox bevat verder ook een handige en complete Kustinfogids, een pocket van 80 pagina’s met alle informatie die voor de recreatieve fietser nuttig is. Elke kustgemeente komt apart aan bod, en stelt zijn troeven en bezienswaardigheden voor. Op zoek naar een fietsverhuur of fietshersteller, naar een fietsvriendelijke verblijfplaats? Waar kan men het beste parkeren? Al deze info staat in de rijk geïllustreerde infogids. Bij de gids hoort ook de handige en gedetailleerde ‘Troevenkaart van de Kust’, een overzichtskaart van de kustregio die u wegwijs maakt in alle badplaatsen. Er is een Knooppunter voor de Oostkust en voor de Westkust. Elke box kost 22,95 euro en is te koop bij de Standaard Boekhandel.

Boot op schip in Zeebrugge

In Zeebrugge werd zopas een Damen Multi Cat 1506 geladen aan boord van een containerschip. Het gaat om een werkboot van 15,5m die aan boord van de HR Intonation verscheept wordt. De eindbestemming is Jubail in Saudi-Arabië, waar het schip begin april moet aankomen. Daar zal de werkboot worden ingezet voor de baggerindustrie. Eerder deze maand leverde de “HR Intonation” in Oostende een reuzenkraan van 100 meter, die zal worden ingezet in het kader van de bouw van het C-Power windmolenpark.

Britse scholen wèl geïnteresseerd in For Freedom Museum

Woensdag 21 maart krijgt het For Freedom Museum in Ramskapelle voor het eerst een Britse school over de vloer. De 52 scholieren uit Norwich willen meer vernemen over het verloop van de Tweede Wereldoorlog in onze regio. De verwachting is dat nog meer Britse scholen zullen volgen. Dat is hoopgevend. Teleurstellend is evenwel het feit dat maar weinig scholen uit eigen land tot nog toe een bezoek gebracht hebben aan het museum. Wat erger is, uit alle Knokke-Heistse scholen kwamen slechts 8 klassen hun licht opsteken bij For Freedom. “Daaronder geen enkele klas van het gemeentelijk onderwijs”, merkt initiatiefnemer Danny Jones op. En dan weten dat de gemeente over de jaren een enorme inspanning geleverd heeft om het museum op poten te helpen zetten.

Met Jeugdcultuur naar de Ardennen

Op 21 april trekt de dienst Jeugdcultuur van Knokke-Heist één dag naar de Ardennen voor een initiatie mountainboarden. Een mountainboard is een oversized skateboard met luchtbanden. Het is een van de snelst groeiende actiesporten ter wereld en wordt vaak omschreven als een combinatie van snowboarden, skateboarden en BMX. Omdat deze sport best uitgeoefend wordt op ‘bergachtig’ gebied trekken de Knokke-Heistse jongeren naar het Wanyipark in de Ardennen. Ze krijgen daar 2 uur uitleg van een echte professional en gaan daarna zelf het terrein verkennen. Wie na een tijdje zin krijgt in iets anders, kan zich uitleven tijdens tal van randactiviteiten: boomklimmen, boogschieten e.d. Breng gerust ook je skateboard of skates mee, want er zijn ook enkele ‘rampen’ beschikbaar.
Info: jeugd@knokke-heist.be of 050 630 800


Inschrijven: tickets@demarge.be: 18 EUR met CJP

Groms Challenge 2012 bij Surfers’ Paradise

In Knokke-Heist staat bij Surfers’ Paradise een golfsurfwedstrijd voor ‘grommets’ op het programma. Dat zijn jongeren beneden de zeventien jaar die deelnemen aan extreme sporten, waaronder vooral het surfen. Ze hebben als doel zich te selecteren voor het EK voor jongeren. Omdat golven niet rollen op bestelling hanteren de inrichters een ‘waiting period’ die loopt van zaterdag 28 april tot zondag 13 mei. In die periode kan de wedstrijd tijdens een weekend gehouden worden wanneer er genoeg golven staan. Wanneer de grommets dan wel het water zouden induiken kom je te weten op donderdag voor het wedstrijdweekend via de website van Swell Magazine, en via twitter en facebook pagina van de Belgische Surf Federatie. De Philips O’Neill Groms Challenge is een niet te missen spektakel waar vele jongeren zich voor het eerst kunnen meten met hun medesurfers en… met de zee. Kandidaten die geïnteresseerd zijn om te leren golfsurfen kunnen vanaf 1 april dagelijks terecht op Surfers Paradise voor privé lessen (vanaf 6 jaar !), stages of iedere woensdagnamiddag voor het “start to surf” programma. Gedurende de maanden juli en augustus zijn er dan weer de O’Neill surfcamps waar je de ganse week aan de slag kan. De gevorderde surfers kunnen iedere zondagnamiddag tussen 13.30h en 16.30h meetrainen met de “rats” als voorbereiding op deze wedstrijd. Surfers Paradise voorziet alle boards en wetsuits. Enige vereiste is kunnen zwemmen. Golfsurfen is pas sinds 2009 een erkende sport in ons land.

Centrummanager gezocht voor Zwembad Duinenwater

De Groep Sportoase nv is op zoek naar een Centrummanager voor het nieuwe Sportcentrum Duinenwater in Knokke-Heist. Het nieuwe multifuncionele zwembad van Sportoase in de badstad opent komende zomer haar deuren. Wie denkt over de nodige kwaliteiten als manager van het nieuwe complex te beschikken kan HIER meer info vernemen.

Past-da avond Chiro Heist

Voor een zesde keer organiseren de Chiro Heist een “Past-Da Avond”. Deze wordt gehouden op zaterdag 31 maart aan de lokalen in de Noordstraat 47. De deuren gaan open om 19u00. Op het programma staat niet alleen een maaltijd met keuze uit (vegetarische) spaghetti, macaroni of (vegetarische) lasagne, maar ook een tombola en een kleine Chirofuif. Inschrijven kan bij de leiding tem 25 maart en kost € 7 voor kinderen en € 10 voor volwassenen.

Strandtenten particulieren vroeger op het strand

Vanaf 21 maart kunnen ook de particulieren hun strandtenten beginnen opbouwen op het strand van Knokke-Heist. Het gemeentepersoneel heeft de nodige opmetingen en het plaatsen van de afbakeningspaaltjes namelijk drie dagen vroeger klaar dan gepland. Normaal gezien mochten de privé-eigenaars van strandtenten pas zaterdag met de opbouw starten, nu kan dat woensdag al.

Vijfde bestseller in aantocht voor Knokke-Heistse auteur

Auteur Piet Baete, die zijn tijd deelt tussen het Antwerpse Boechout en onze badplaats, heeft de voorbije weken de laatste hand gelegd aan z’n nieuwste boek. Binnenkort rolt het werk bij Manteau van de persen en op woensdag 28 maart liggen de eerst exemplaren in de winkel. De officiële boekpresentatie van 'Vrijdag de 14de' vindt plaats op dinsdag 3 april in het Fnac café op de Groenplaats in Antwerpen. Dat gebeurt in aanwezigheid van onder meer Philippe Geubels en Lauren Anny De Ruyck (Femke uit "Galaxy Park"). Op zaterdag 7 april houdt de auteur ook in Knokke-Heist een signeersessie. Dat is dan om 11u in de Standaard Boekhandel. Volgens Piet heeft hij er “alles, maar echt alles aan gedaan om van ‘Vrijdag de 14de’ een prachtig, gepolijst, opgeblonken en met veel liefde vervaardigd boek te maken”. Het wordt meteen het vijfde gepubliceerde boek van de Knokke-Heistse auteur. “Ik durf jullie te beloven dat het veruit mijn beste is” aldus Piet Baete. 'Vrijdag de veertiende' is geen vervolg op de vorige boeken. “We slaan een totaal nieuwe weg in. Het verhaal speelt zich af rond één dag, de weerzinwekkende vrijdag waarop verschillende mensen de dood vinden en niemand weet wat er precies is gebeurd. In het boek beschrijf ik wat er zich vòòr, tijdens en na deze dag afspeelt. Het is een geweldige rollercoaster-ride waarbij onze tragische anti-helden voortdurend greep proberen te krijgen op hun leven en uiteindelijke lotsbestemming. In 'Vrijdag de veertiende' is het leven de baas, niet de karakters die het voortdurend proberen te sturen of er een klein beetje vat op willen krijgen”, aldus de auteur. Twee jongemannen vinden de dood op het asfalt. Een werd aangereden door een auto. De ander is getroffen door kogels uit het pistool van motoragent Felix Wintein. Op het nippertje wordt Felix gered door spoedarts Frank Zwarts, die eigenlijk op weg was naar een koppel in nood. Vrijdag de veertiende is een gitzwarte dag, met veel slachtoffers die elkaars leven onbewust hebben beïnvloed. Nauwgezet reconstrueert dit boek wat zich voor, tijdens en na de noodlottige feiten heeft afgespeeld. Of hoe mensen worden verleid tot geweld, vluchten voor hun straf en omgaan met verlies.

Piet Baete: ‘Vrijdag de 14de’ Manteau, ISBN 9789022327050, 384 bladzijden

Vlaamse Vissers beter betaald dan elders in Europa

Een studie van de Europese Commissie beweert dat vissers op Belgische vaartuigen bruto gemiddeld de helft meer verdienen dan op de meeste andere Europese vissersvaartuigen. Momenteel zijn er nog 81 actieve vaartuigen onder Belgische vlag. Bij de studie moeten ook vragen geplaatst worden. Men kan onmogelijk de Vlaamse vissersvaartuigen vergelijken met de vele kleine vissersbootjes die in Groot-Brittannië van wal steken en slechts twee bemanningsleden tellen. Ondanks de relatief hoge verloning bij ons blijft het moeilijk om gekwalificeerde en gemotiveerde bemanningsleden voor de Vlaamse vaartuigen aan te trekken.

BV-belangstelling voor Feeks van KTKH

Op donderdag 22, vrijdag 23 en zaterdag 24 maart, telkens om 20 uur, brengt het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist in Scharpoord de krolse komedie “De getemde feeks” van William Shakespeare. Het stuk wordt gespeeld in een bewerking van Dirk Tanghe en heeft een hoog "rock & lol gehalte". Het 16de eeuwse verhaal van de edelman Baptista Minola (Jan De Groote) die zijn jongste dochter Bianca (Vicky Stuer) niet wil uithuwelijken alvorens zijn oudste dochter Katharina (Ilse Gysel) aan de man wordt gebracht, speelt zich dit keer af in een strak, minimalistisch décor dat qua tijd en locatie alles aan de verbeelding overlaat. Met deze productie legt het KTKH de lat voor zichzelf opnieuw erg hoog. De eigentijdse regie van Dirk Van Den Broeck, waarbij Shakespeares verbeeldingsrijke en poëtische dialogen vol alliteraties afgewisseld worden met muziekfragmenten van o.a. Rolling Stones en Bjork & PJ Harvey en visuele gags in de stijl van de Commedia dell’ Arte, stuwt het spel van afstoten en aantrekken tussen de getemde feeks (Ilse Gysel) en temmer Petruchio (Yves Merlevede) voort tot ongekende hoogten. Met onder de toeschouwers ook superkritische BV’s zoals misdaadauteur Jos Pierreux, ex- BRTN topman Cas Goossens, Luc Lotigiers (vader van Helmut Lotti) en actrice Nel Rosiers zijn de zenuwen bij de 20–koppige cast bijzonder hoog gespannen. Regisseur Dirk Van Den Broeck blijft bij dit alles echter ijzig kalm. “Zelden dat je bij zo’n grote bezetting van een amateurgezelschap een dergelijk hoog homogeen niveau haalt”, aldus Mr. Cool himself. Aan de toeschouwer om te oordelen of deze éminence grise van het theater het ook deze keer bij het rechte eind heeft...


Cast: Ilse Gysel, Yves Merlevede, Vicky Stuer, Luc Merlevede, Johan Storme, Kurt Maenhout, Jan De Groote, Ann Van Geeteruyen, Christa Pintelon, Marie-Jeanne Haegebaert, Saskia Peckelbeen, Glenn Verkain, John Poppe, Ann Dobbels, Marc Van Meenen, Magda Lievens, Aimé Govaert, Veronique Buysse, Filip Depoortere en Deborah Geselle.
Kaarten: 8 EUR te verkrijgen in CC Scharpoord (050 630 430), Leen Goossens 050 62 99 19 (0498 757885) of Dominiek Segaert 050 60 13 20 (0479 691865)
Voor alle info:
www.ktkh.be (foto Christel Bedert)

Knokke-Heistse schilder stelt tentoon in Sluis

Van zaterdag 14 april tot zondag 20 mei is bij 'Galerie de Twaalf Apostelen' in Sluis een expositie van de Knokke-Heistse schilder Gerard Goethals te zien. Gelijktijdig kan men er ook alle inzendingen bekijken van de schilderwedstrijd van Artists Materials Sluis. Goethals schildert in een eigen moderne stijl. Hierbij gebruikt hij verschillende technieken zoals aquarel, gouache en olieverf. Bij deze expositie zijn vooral schilderijen van bloemen in acryl te zien. 'Galerie de Twaalf Apostelen' is een initiatief van Artists Materials Sluis. De galerie in de Kapellestraat te Sluis is geopend van zaterdag t/m woensdag van 11 tot 17 uur.

Herdenkingsboek: 65 jaar Oud Gloriën

In het museum Sincfala werd een herdenkingsboek over 65 jaar Oud Gloriën voorgesteld. Het is een publicatie met veel foto’s die de geschiedenis van de veteranenploeg van KFC Heist schetst. Oud Gloriënvoorzitter Fernand Dewispelaere overhandigde het eerste exemplaar aan de vertegenwoordigers van het Knokke-Heistse schepencollege. De idee voor het boek ontstond al na de realisatie van de tentoonstelling in 2006 in Museum Sincfala.

19.3.12

Globetrottende Knokke-Heistse komponist/klarinettist naar Porto

De Knokke-Heistse komponist/klarinettist Stephan Vermeersch is van 25 tot 27 maart te gast in het Portugese Porto. Bij het gerenommeerde ESMAE geeft hij een klarinetrecital (op 3 types klarinetten), een Masterclass en een workshop hedendaagse speeltechnieken. In de Escola Superior de Música, Artes e Espectáculo in Porto worden de beste klarinettisten van Portugal opgeleid tot professionele musici. Stephan Vermeersch krijgt steeds meer erkenning en waardering als componist/uitvoerder.

Atheneum Zwinstede naar colloquium Groene Energie

Eind deze maand vertrekt een delegatie van leerlingen en leerkrachten van het Atheneum Knokke-Heist naar de Jungmannschule in het Noord-Duitse Eckernförde voor een internationaal colloquium rond “duurzaamheid en groene energie”. De leerlingen hopen met hun aanwezigheid te kunnen helpen bij het sensibiliseren van de jongeren in Europa rond deze problematiek. Er zullen ook leerlingen van Duitse, Engelse, Oostenrijkse en Zweedse scholen aanwezig zijn. De Knokke-Heistse delegatie bestaat uit Arno Ceulemans, Mike Dewitte, Jordy Larsen, Melina Annys, Mathilde Descamps, Sofie Cambier, Jan Claeys, Maarten Mahieu en Keith Gillis.