19.4.13

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER

Knokke-Heistse ploegen gooien zich zondag in de kampioenenstrijd

Op zondag 21 april om 15 uur speelt leider KFC Heist die in de competitie 2 punten voor staat op Nieuwpoort, in stadion De Taeye zijn laatste cruciale wedstrijd tegen Moerkerke. Indien Heist wint, is Groen-Wit definitief kampioen in 3de provinciale en mag het team volgend jaar aantreden in 2de provinciale. Royal Knokke FC staat momenteel op de 2de plaats op 1 punt van WS Adinkerke. Het resultaat tegen E. Brugge in stadion Olivier zal dan ook beslissend zijn of Blauw-Wit al dan niet opnieuw naar 1ste Provinciale promoveert. De boodschap aan de supporters is dus duidelijk.

“Keurslager Gaspar “in het nieuw

In 1996 vestigden Carine en Gaspar Verstraete, hun beenhouwerij recht tegenover de Dominicanerkerk  in de Sparrendreef, 86 te Knokke-Heist, hartje Zoute.  Carine afkomstig uit Zulte en Gaspar, uit Meulebeke zijn telgen uit  één grote West-Vlaamse slagersfamilie.  Dochter Julie, die intussen haar ouders bijstaat in de zaak, specialiseerde zich in de vegetarische, veganistische voeding tijdens haar studies in  de Verenigde Staten, meer specifiek in Boston. Heel recent werd beslist de zaak in het nieuw te steken. Keurslagerij Gaspard is dan ook zeer fier één van de weinige slagers te zijn die naast   kwalitatieve vleeswaren, ook een groot assortiment veganistische (vegie),  vegetarische en biologische produkten  aanbiedt. Voorzitter  Anne Vervarcke-Pattyn, van de Raad voor Lokale Economie, in het bijzijn van zoneverantwoordelijke, Bernard Van Hoorebeke (AgencePallen) feliciteerden de familie Verstraete met hun totaal vernieuwde slagerij. “Een waar pluspunt voor Het Zoute”, aldus de voorzitter.

Keurslager  Gaspar  Sparrendreef 86, Knokke-Heist,  tel. 050/62 94 56 Sluitingsdag: ‘s woensdags
Foto: Danny Jones

Geen muziekafwijkingen voor badkarhouders

Op de jaarlijkse vergadering van de Knokke-Heistse badkarhouders in maart, was het voor een aantal uitbaters blijkbaar nog niet duidelijk of er op hun strandconcessie nu al dan niet nog toelating kan bekomen worden voor de organisatie van feestjes die qua tijdsduur en geluidsniveau afwijken van de bepalingen in het lastenboek. Het college heeft daarom alle badkarhouders nog eens aangeschreven en hen formeel bevestigd dat er geen enkele afwijking wordt toegestaan.    

Het lastenboek van de badkarhouders werd goedgekeurd tijdens de gemeenteraad in februari 2013. Het verbiedt muziek op de concessies na 20 uur ’s avonds. Muziek is enkel toegestaan tussen 10 en 20 uur waarbij het geluidsniveau maximaal 75 decibel mag bedragen. Het gemeentebestuur nam deze beslissing om geluids- en andere overlast tijdens het komende badseizoen te vermijden. Uitzonderingen op de bestaande regelgeving worden daarom zeker niet toegestaan. Het huidige lastenboek is al een versoepeling van de politieverordening want die bepaalt dat er helemaal geen muziek op het strand mag worden afgespeeld. De gemeenteraad kwam de badkarhouders tegemoet met bovenstaande uitzonderingen zodat zij binnen hun eigen concessie de kans krijgen om muziek af te spelen voor hun klanten.

Badkarhouders die alsnog feesten of hippe party’s willen organiseren, verwijst het gemeentebestuur door naar de bestaande feestinfrastructuren: bijv. de tent op het evenementenstrand, het casino en de Rox Arena. Verder is het ook mogelijk om een gecombineerd sport-feest-event te organiseren bij één van de vijf plaatselijke watersportcentra.

Opendeur Ter Duinen Campus Heist

Op zaterdag 20 april houdt de Ter Duinen campus Heist in het schoolgebouw in de Kursaalstraat van 14 tot 17.30 uur een opendeurdag. Ouders en leerlingen kunnen er kennismaken met de 1ste graad Latijn, moderne, handel, sociale en technische vorming, verzorging en voeding. Specialiteit van de school is de Personenzorg met de afdelingen Sociale en Technische Wetenschappen die toekomstperspectieven bieden in verpleging, onderwijs en sociaal werk. Verder zijn er ook de richtingen Verzorging, Kinderzorg en Zorgkundige. 

Voor meer info: www.olvtd.be

Rechter buigt zich over ongeval Knokke-Heistse brandweerman

Een man uit Beernem moest zich donderdag bij de Brugse politierechtbank verantwoorden voor een ongeval veroorzaakt met z’n 4x4 op het kruispunt van de Hendrik Consciencestraat en de Westkapellestraat in Heist. Daarbij werd brandweerman Stijn Moke uit Knokke die met een brommer reed, zwaar gewond. Volgens de 34-jarige brandweerman nam de Beernemnaar de bocht te kort en reed hem overhoop. Dat wordt door de tegenpartij tegengesproken. Feit is dat Stijn een vijfvoudige beenbreuk opliep en lang in het ziekenhuis moest blijven. Nadien kon hij bijna een jaar lang het werk niet hervatten. Hij houdt er blijvend letsel aan over. Bij de brandweer kan hij daardoor niet meer deelnemen aan interventies. Een vonnis in deze zaak wordt binnenkort verwacht.

Streekgenoten beleggen in Zeeuws-Vlaamse huizen

De laatste tijd kopen opvallend mensen uit onze regio huizen vlak over de grens in Zeeuws-Vlaanderen. Eerst was dat het geval om er zelf te gaan wonen. Nu worden de huizen bij onze noorderburen ook aangekocht als belegging. Streekgenoten zouden meer en meer huizen kopen in Zeeuws-Vlaanderen als belegging, omdat zij het vertrouwen in banken hebben verloren. Zij zien onroerend goed als een zekerder belegging van hun geld en het levert bij verhuur ook een hoger rendement op.

Ter Linden controleert hartritme

Omdat nog te weinig mensen vertrouwd zijn met voorkamerfibrillatie en een tijdige diagnose levens kan redden, vindt van 22 tot 26 april 2013 de nationale Week van het Hartritme plaats. Op donderdag 25 april 2013, van 14u. tot 16.30u., krijgen patiënten in AZ Gezondheidszorg Oostkust (zowel campus Knokke-Heist als Blankenberge) de kans om gratis de bloeddruk en hartritme te laten controleren.  Daarnaast organiseren 2 cardiologen (dr. Kerkhof en dr. Verstraete) een gratis voordracht over hartfalen, voorkamerfibrillatie en preventie op de Ter Linden Campus Knokke-Heist (18u.).

Competentiebeleid in Knokke-Heist

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist neemt op donderdag 2 mei deel aan een onderzoek over competentie- en diversiteitsbeleid. Het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse overheid verzamelt hierbij getuigenissen met het oog op een nieuwe website over diversiteitsplannen en hun toepassingen. Hiervoor werd een beroep gedaan op de Vlerick Management School die via focusgroepen ervaringen uitwisselt en cases verzamelt.

In West-Vlaanderen nemen in totaal 8 werkgevers deel aan de focusgroep. Die komt samen in het Streekhuis Kasteel Tillegem in Brugge o.l.v. prof. dr. Dirk Buyens. Doel is om ervaringen uit te wisselen en de beste voorbeelden te verzamelen in verband met het werken met competenties, geïntegreerd personeelsbeleid, diversiteitsbeleid en innoverend omgaan met personeel. Knokke-Heist kreeg een uitnodiging dankzij haar voortrekkersrol in de materie. Het gemeentebestuur legt namelijk al sinds 2004 een grote nadruk op het competentiebeleid.

18.4.13

Vrouwelijke burgemeester voor Sluis

Onze buurgemeente Sluis krijgt een vrouwelijke burgemeester. Annemiek Jetten wordt per 1 juli de nieuwe burgemeester van de grensgemeente. Ze is daarmee straks de enige vrouwelijke burgemeester in onze buurprovincie Zeeland. De Sluise gemeenteraad besloot donderdagavond Jetten voor te dragen voor die functie. Het Nederlandse ministerie van binnenlandse zaken in Den Haag en de koningin (of straks de koning) moeten officieel nog een besluit nemen over die voordracht, maar in de praktijk is dat een formaliteit. De 50-jarige Jetten is woonachtig in Breda. Ze is daar directeur van adviesbureau Assista. Jetten heeft een juridische achtergrond. Ze was onder meer officier van justitie en bekleedde juridische functies bij onder meer gemeenten en het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Ze heeft geen politieke ervaring. Annemiek Jetten volgt in Sluis per 1 juli Jacques Suurmond op, die met pensioen gaat. 

Zoute Zoen met zure nasmaak

Woensdagnamiddag werd in Ieper de 'Zoute Zoen' uitgereikt aan de Nederlandse auteur Ellis Flipse. De Zoute Zoen is de oudste en belangrijkste manuscriptenprijs voor jeugdboeken in het Nederlands taalgebied. De winnaar werd beloond met een geldprijs van maar liefst 12.500 euro. Noch aan de titel van de prijs, noch aan de locatie van uitreiking is echter tegenwoordig nog te merken dat het gaat om een prijs die door Knokke-Heist wordt betaald. De vraag is welk promotioneel voordeel de badstad nog haalt uit deze prijs. 

De Zoute Zoen is een tweejaarlijkse wedstrijd voor jeugdboeken voor jongeren van 12 tot 16 jaar. Winnares Ellis Flipse. won met het fantasieverhaal “Alex en de Dux van het Zuiden”. Naast 'Alex en de Dux van het Zuiden' werden nog vier andere manuscripten genomineerd voor de Zoute Zoen publieksprijs. Uit deze vijf manuscripten werden leesfragmenten online geplaatst (op www.zoutezoen.be) en in een leespocketje. Jongeren konden op basis van die fragmenten zelf kiezen welk manuscript ze graag als boek wilden zien verschijnen. 3.000 jongeren brachten hun stem uit. De meeste stemmen gingen naar 'Breuklijn', een manuscript van Ludo Enckels uit Herk-de-Stad. Hij wint daarmee de publieksprijs van 2.500 euro. Ook zijn manuscript verschijnt als jeugdboek. De prijsuitreiking vond plaats in T.I. Immaculata in Ieper, omdat in deze school alle leerlingen van het eerste jaar TSO aan de leeswedstrijd deelnamen.

Het Detectivespel in Knokke-Heist

De derde editie van ‘Het Detectivespel’ wordt gehouden in een organisatie van Knal! op zondag 19 mei. De opbrengst zal dit jaar volledig geschonken worden aan dagcentrum Het Baken in Heist. 

De organisatoren van het detectivespel roepen deze keer  hulp in om het verdachte overlijden van Andy, een voetbalspeler bij de ploeg van  Westkapelle, te onderzoeken. ‘Voor het eerst is alles perfect in mijn leven’ had hij gisteren nog verkondigd, samen met enkele schokkende en verrassende mededelingen.  Hij laat zijn ploegmaten, ouders, trainer en voorzitter met verstomming slaan.  Welke intrige kostte hem het leven? Wat is er juist gebeurd?  Wie is verantwoordelijk?  Ondervraag de verdachten, onderzoek het bewijsmateriaal en ontmasker de dader!

Starten kan tussen  13u00 en 15u00 in zaal Molenhoek (Herenweg 11 - 8300 Knokke Heist) voor een parcours  van ongeveer 4 km langs de verschillende  crime-scenes. Beleef een dag voor het hele  gezin, met dit jaar extra activiteiten voor kinderen tot 12  jaar!  Zoals gewoonlijk is er ook veel randanimatie en een zeer uitgebreid prijzenpakket ter waarde van 2000 euro, met als  hoofdprijs een iPad geschonken door PCS  Knokke.
Deelname: * volwassenen: 10 euro * Kinderen 3-12 j: 7 euro   Deelname, versnapering onderweg, drankbonnetje, frietjes met stoofvlees of frikandel en randanimatie inbegrepen.
Inschrijven: op de website http://detectivespel.weebly.com  Info: 0479/342 005

Heulebrug locatie voor Duitse film Ich und Kaminski?

Voor de Duitse film Ich und Kaminski, naar het gelijknamige boek van Daniel Kehlman heeft het castingbureau Casting & Location momenteel zijn oog laten vallen op de wijk Heulebrug in Knokke-Heist. Speurneuzen van Casting & Location zijn op dinsdag 16 april en woensdag 17 al ter plaatse geweest om een 2-tal specifieke huizen van naderbij te bekijken. Ich und Kaminski is een satirische film over de kunstwereld waarbij de arrogante kunstcriticus Sebastian Völkner met de halfblinde en schijnbaar seniele kunstenaar Kaminski door Europa trekt en uiteindelijk aan zee belandt. De opnames zijn gepland voor deze zomer.

Z526 op Youtube

Zopas werd voor de Vlam een filmpje op Youtube gezet over de Vlaamse visserij. Onder meer werd gefilmd aan boord van de Zeebrugge 526. Het filmpje kun je HIER bekijken. Het betreft een reportage van RTvideo,camera & montage Eddy Trillet.

Afvalbakjes voor Hendrik Consciencepad in Heist

In Heist komen er drie nieuwe afvalbakjes langs het Consciencepad dat achter de spoorweg loopt. Op deze manier kunnen hondeneigenaars zich makkelijker ontdoen van de zakjes met uitwerpselen. Eén afvalbakje wordt geplaatst ter hoogte van de ingang naast de tunnel. Het tweede komt halverwege het pad ter hoogte van De Benne. Het derde afvalbakje tot slot wordt voorzien aan de kant van de Westkapellestraat. Dit afvalbakje is ook beschikbaar voor de wandelaars die vanuit het pad van de Witte Bankstraat komen.

Ook bij het verlaten van de Sportoaseparking zijn trouwens dringend afvalbakjes nodig om de duizenden parkeertickets op te vangen die nu door de bezoekers van het nieuwe zwembad overal worden rondgestrooid. 

Bolhoed voor Albertplein in Knokke

In de powerpointpresentatie  die men gisteren in ons nieuws kon bekijken naar aanleiding van de inspraakvergadering Zeg! was er onder meer ook aandacht voor het feit dat men in Knokke de status van het Albertplein als Place m'as-tu vu in ere wil herstellen. Dat zou gebeuren door het optrekken van een groot glazen pand in de vorm van een bolhoed. Het gebouw herinnert aan de bolhoeden van kunstenaar René Magritte. De glazen bolhoed zal een restaurant bevatten en zal ook dienen als uitvalsbasis voor de garçons die de terrassen op het plein zullen bedienen. 

Laatste loodjes voor nieuwe Casino Knokke

Voor ontwikkelaars BESIX-CFE uit de Laarstraat in Antwerpen en EIFFAGE Benelux uit de Brugmannlaan in Brussel is het de laatste dag om hun uitvoerings- en financieringsplannen in te dienen voor het nieuwe Casino Knokke en de aanpalende site. Daaruit moet blijken of het project financieel haalbaar is en of het een nuloperatie wordt voor de gemeente. Na bestudering van de dossiers zal het Agso tegen eind mei meer duidelijkheid hebben. Intussen heeft Vlaams minister voor Leefmilieu het Milieu Effectenrapport goedgekeurd. Nu start de gemeente de procedure voor de opmaak van een Ruimtelijk Structuurplan. 

Verkeersoverlast door vellen populieren

Tot vrijdag 19 april zal een aannemer in opdracht van de Provincie West-Vlaanderen 7 populieren langs de Damse Vaart rooien. De populieren bevinden zich langs de Damse Vaart Zuid, tussen de brug van Damme en de Siphon. Het verkeer zal er op die plaats omgeleid worden. De bomen die geveld worden, vertonen sterke inrottingsverschijnselen. Het vellen is dus noodzakelijk om veiligheidsredenen voor omwonenden en weggebruikers.

Nog danspaleizen dit voorjaar

Dansliefhebbers in Knokke-Heist krijgen dit voorjaar nog 2 keer de kans om te genieten van een gezellige dansnamiddag. Op woensdag 24 april speelt Eddy Vroman in Hof Ter Mude. Hij zorgt voor een namiddag vol met live-dansmuziek, zang en entertainment. Op woensdag 8 mei is Roland De Ridder te gast in Zaal Ravelingen. Roland en zijn orkestklavieren brengen een namiddag muzikaal amusement. Deze danspaleizen zijn een organisatie van het Cultuurcentrum in nauwe samenwerking met de Seniorenadviesraad van Knokke-Heist.

De dansnamiddagen starten om 14.30 uur en duren tot 17.30 uur. Tickets kosten € 10, € 8 met Uitpas en € 9 voor 55 + en kan men reserveren in het Cultuurcentrum Scharpoord, Meerlaan 32,  T 050 630 430, cc.ticket@knokke-heist.be

17.4.13

Knokke-Heistse golfkarretjes nu ook in Spanje

Invest-Mobile, het bedrijf dat in Knokke-Heist de elektrische golfkarretjes introduceerde, heeft zopas een nieuwe vestiging geopend aan de Spaanse Costa Del Sol. Dat gebeurde in het mondaine  Puerto Banús. De badplaats nabij Marbella is een mekka voor vakantiegangers en golfliefhebbers. Na een eerste levering van 35 stuks rijden sedert verleden week de Knokse golfkarretjes ook rond in de straten aan de Costa Del Sol. De wagentjes werden al meteen voorzien van een Spaanse nummerplaat. De nieuwe karretjes voor de openbare weg werden in Sluis geassembleerd,  De Spaanse start werd mede mogelijk gemaakt door de logistieke ondersteuning van Rufin’s Reisbureau uit Knokke-Heist die instond voor het organiseren van de verplaatsingen en overnachtingen van de medewerkers van Invest Mobile. 

4de Aragas iDuathlon groot succes

Op zondag 14 april vond onder een stralende zon en een zomerse temperatuur de vierde editie van de ARAGAS iDuathlon plaats op het strand van Knokke-Heist. Wereldkampioen Rob Woestenborghs wist de eerste plaats in de wacht te slepen, maar ook de vele amateurs behaalden een overwinning op zichzelf. Met deze vierde editie mikte de organisatie dan ook op een bijzonder breed publiek.  Zo’n 400 atleten – professioneel én amateur – namen deel aan de unieke strand- en baanduatlon: een strandloop van 5 kilometer, gevolgd door 22 kilometer fietsen door duinen, park en strand, en afgerond met nog eens 2,5 kilometer lopen op het strand. 

Erfgoeddag

In Knokke kan men zondag 21 april op Erfgoeddag 2013 onder meer een fietstocht maken langs een aantal modernistische gebouwen. De architecten Huib Hoste, Léon Stynen, Henry Van de Velde en Louis Herman waren hun tijd ver vooruit. Hun ontwerpen en ideeën uit het interbellum ogen nog steeds tijdloos mooi, ook al moesten ze inspelen op nieuwe normen op vlak van wonen en toerisme. Konden zij de tijd doen stilstaan?

Afspraak: Parking CC Scharpoord, Meerlaan 32, 8300 Knokke, 10 u.
Reservering nodig: +32 479 515 242 of 
info@littoralis.be

Paul Parmentierlaan afgesloten

Bij droog weer wordt in Knokke vanaf maandag 22 april tot woensdag 24 april de Paul Parmentierlaan ter hoogte van huisnummer 50 (begin van verkeersplateau tegenaan de Nestor de Tièrestraat) terug afgesloten voor het autoverkeer. Bij regen worden deze werkzaamheden telkens 1 dag opgeschoven.

Overlast door afbraak uitgebrande winkels

In Sluis is een sloopbedrijf momenteel bezig met de totale ontmanteling van twee uitgebrande winkels in de Nieuwstraat. De twee panden gingen eind maart in vlammen op. De brand ontstond donderdag 29 maart 's avonds laat in het dumpwinkeltje Economique. Het naastliggende kledingzaakje You & Me kon niet worden gered. Beide panden werden na de brand afgedekt met een zeil om eventuele verspreiding van asbest te voorkomen. Onderzoek wees uit dat slechts een beperkte hoeveelheid asbest in de panden aanwezig was. De lege plek in de winkelstraat zal niet direct weer zijn opgevuld, is de verwachting. Woonwinkel De Potterie, die na de brand veel overlast van rook-, roet- en waterschade had, hoopt eind deze week weer open te gaan. Bij het begin van de meivakantie, zaterdag 27 april, moet de Nieuwstraat in Sluis weer geheel toegankelijk zijn. Ook auto's moeten dan weer door de straat kunnen.

Casting & Location zoekt keuken met zicht op zee

Het castingbureau Casting & Location is momenteel in Knokke-Heist op zoek naar een keuken in een woning aan de kust voor de opnames van het VRT-programma Dagelijkse Kost met Jeroen Meus. Het productiehuis dat dit kookprogramma opneemt, wil enkele afleveringen aan zee filmen op 29 en 30 mei. De keuken zou uitgerust moeten zijn met een kookeiland. Het belangrijkste is dat het culinaire interieur waarin Jeroen Meus werkt zicht biedt op het strand, op de duinen of op de zee. De vergoeding is af te spreken. Geïnteresseerden mogen enkele foto's van hun keuken mailen naar wim@castingandlocation.be

Beleidsplan uit de doeken

Om de bevolking in Knokke-Heist nauwer te betrekken bij het reilen en zeilen van de gemeente houdt het college momenteel voor de tiende maal in elke deelgemeente, een uitgebreide informatie -en inspraakvergadering onder het motto: Zeg! Het is de bedoeling om op een aantrekkelijke en overzichtelijke manier de belangrijkste projecten van 2013 uit de doeken te doen en de hoofdaccenten voor de nabije toekomst toe te lichten. Van de inwoners van de deelgemeente Knokke was de belangstelling maar matig. Inderdaad slechts een 100-tal gegadigden hadden zich verzameld in het CC Scharpoord voor de duidelijke uiteenzetting van het Beleidsplan bij middel van een powerpointpresentatie door Pr-Verantwoordelijke Jan De Groote. Vooreerst zijn er de indringende werken rond de aanleg van de havenrondweg A11, waardoor in naam van de uitbouw van de haven van Zeebrugge en de daarbij horende werkgelegenheid het polderlandschap doorwoeld zal worden met baanwerken, tunnels en bruggen. Het Gemeentebestuur heeft ervoor gezorgd dat het traject gelukkig voor een groot deel ondergronds zal lopen, maar toch zal het een onherstelbare wonde in onze Polders slaan. Het project “Casino “ zal heel binnenkort in zijn definitieve eindfase kunnen worden beslecht. In mei zou er meer duidelijkheid zijn of het prijskaartje haalbaar is voor de investeerders. De bouwplannen van de nieuwe gemeentelijke scholencampus langs de Kragendijk in Knokke zijn goedgekeurd en de subsidiëring is rond. De bouw van het nieuwe Ziekenhuis op de grens van Knokke met Westkapelle is van start gegaan. Men voorziet de opening voor 2016. De Golf ten zuiden van Duinenwater kan bijna aangelegd worden en de verkoop van de bouwkavels komt goed op gang. Enige vragen rijzen nog rond het zogezegd Shoppinggedeelte aan het station, waar de Middenstand in het centrum niet zo gelukkig mee is. In Westkapelle geraakt het Bedrijvencentrum in Het Walletje klaar voor ontvangst van jonge dynamische ondernemers. Wat Heist betreft blijkt dat er schot komt in de definitieve denkpistes rond het Heldenplein en de Mengélaan. De hoop is dat men binnenkort de definitieve plannen kan voorleggen en het tot een akkoord komt met de privésector, om de realisatie aan te vatten. 

Inwoners van Knokke-Heist die de uitleg zelf willen horen kunnen dat nog: 
Woensdag 17 april 2013 in zaal Ravelingen 
Dinsdag 23 april 2013 bij Jimmy in Westkapelle 
Woensdag 24 april 2013 in ’t Zaaltje in Ramskapelle 
De vergaderingen starten telkens stipt om 19.30 uur.

Moederdag Ontbijtservice

Op zondag 12 mei organiseert de Ouderraad van de Margaretaschool opnieuw een Moederdag ontbijtservice aan huis. Een uitgebreid, verzorgd ontbijt wordt bij u thuis geleverd tussen 7 uur en 10 uur (keuze tussen 7 en 8 uur, 8 en 9 uur of 9 en 10 uur). Familieleden of vrienden verrassen met een ontbijt kan uiteraard ook. Kostprijs is 9 € voor een volwassene en 6 € voor een kind.

Inschrijven kan tot 6 mei op één van de volgende meldpunten : Bakkerij Vlamynck, Slagerij Vandycke, Slagerij Decock, Slagerij Serlet of Slagerij Fernand.
Bestellen kan ook online via www.margaretaschool.be

16.4.13

Jean Claude Van Damme ging feesten in Blue Buddha

Eén week na de lancering van het Blue Buddha Knokke Magazine in aanwezigheid van miss België Naomi Happart, covergirl Tania Dexters en enkele andere ex-missen België, was het dit keer de beurt aan filmster Jean Claude Van Damme om te feesten in de Lounge van Blue Buddha Knokke. Vandamme was traditiegetrouw in het gezelschap van vrouwelijk schoon en een paar van zijn trouwste vrienden. Dat de filmacteur nog steeds populair is, was te merken aan de vele belangstelling van de aanwezigen voor zijn persoon.

Af en toe maakte Jean-Claude tijd om te poseren voor een paar foto's.  Het was de eerste keer dat hij in de Blue buddha lounge kwam en het zal naar eigen zeggen zeker niet de laatste keer zijn. Eigenaar Christoph Trio vertrouwde hij toe dat hij het jammer vond dat hij deze plek nog niet eerder had ontdekt. Vooraleer naar huis te gaan in de vroege ochtend poseerde hij nog even met de zaakvoerders voor hun zaak.  “Het is een hele eer om zo iemand als gast in je zaak te hebben zonder dat er daarvoor duizenden euro's op tafel moet gelegd worden. En als ze zich dan nog amuseren tot de vroege uurtjes doet dat dubbel plezier”, aldus zaakvoerder Christoph Trio.

Voor meer info: www.bluebuddha.be

Help KFC Heist woensdag naar 2de provinciale

Op woensdag 17 april om 18.45 u speelt KFC Heist in stadion De Taeye in Heist tegen Bredene SP. Na de recente 0-7 winst tegen Male staat Groen-Wit momenteel met 63 punten nipt aan de leiding, op de voet gevolgd door SV Nieuwpoort met 62 punten. Deze laatste heeft echter al een wedstrijd meer gespeeld dan Heist.  Indien Heist woensdag wint dan is de kampioenentitel definitief binnen en promoveert het team naar 2de provinciale. Als Royal Knokke FC en VV Westkapelle in 2de provinciale blijven, dan mogen de voetballiefhebbers in Knokke-Heist  zich volgend voetbalseizoen alvast aan bijzonder geanimeerde derby’s tussen de 3 deelgemeenten verwachten.  Inkom € 5. 

Jeugdkoor Rondinella verovert Catalonië

De koorleden van Jeugdkoor Rondinella hebben net een zeer geslaagde concertreis achter de rug. Van 7 tot 13 april waren 39 enthousiaste kinderen en jongeren te gast in het Spaanse Vilafranca del Penedès en in Barcelona. Op het programma stonden heel wat concerten, onder andere in het sfeervolle benedictijnenklooster van Montserrat voor een duizendkoppig publiek! Ook in Vilafranca was de interesse bijzonder groot: onder massale persbelangstelling en voor het oog van de camera van Catalaanse televisiezenders legde Rondinella de zaal plat. Bovendien was het weer prachtig, de uitstappen precies op maat, de sfeer perfect… Hoogtepunt van deze schitterende reis was zonder twijfel het bezoek aan een van de mooiste concertzalen van Europa: het Palau de la Música. De koorleden kregen er niet alleen een private rondleiding, maar zijn er zelfs het podium op gegaan om te zingen – wat hen onmiddellijk een uitnodiging voor een concert in het Palau de la Música opleverde. 

Eccentric

Eccentric, het leading luxury en lifestyle event vindt van 8 tot 13 mei voor de 11de maal plaats op het strand van Knokke-Heist. Deze “limited edition” van het event, zoals organisator Norbert De Mey hetzelf zo mooi kan verwoorden, staat in het teken van vernieuwing, gezelligheid en beleving. Ex Miss België en topmodel Cilou Anys fungeert dit keer als coverbeeld voor Eccentric 2013.

Vernieuwing
Vandenberghe Classics te Latem was het schouwtoneel van de persvoorstelling van de 11e editie van Eccentric 2013. Wie vernieuwing zegt, zegt verandering. Na 10 jaar samenwerken, besloot Norbert de Mey een fantastische samenwerking met Veronique de Cock af te sluiten. De nieuwe presentatrice wordt niemand minder dan Kader Gurbuz. De charmante presentatrice was in ieder geval heel tevreden met de verantwoordelijkheid die ze kreeg en stond ook vlekkeloos de pers te woord. Wie ook glunderde naast de organisator, was ex Miss België en topmodel Cilou Anys. De goedlachse Brugse schone schitterde in een fluogele creatie van Good on Heels en siert ook het coverbeeld van deze nieuwe editie van Eccentric.

Voor meer info: www.eccentric.be

De Heistse broertjes Lodens scoren in Bernau

Vrijdag vertrokken de broertjes Lodens met de Belgische Jujitsu Ploeg richting het Duitse Bernau. Die avond werd nog gewogen en zaterdag werd aangetreden op de mat. Ryan Lodens vocht in de -41kg bij de U15 en Ian in de -55kg bij de U18. Ryan behaalde Brons en Ian Zilver.

Nieuwe MUG ziekenwagen uit Knokke-Heist sneller dan ooit op de juiste plaats

Maandagavond werd bij het AZ Ter Linden in Knokke-Heist een nieuwe MUG ziekenwagen in gebruik genomen. De wagen, een Opel Insignia 220pk, vervangt de vorige die tien jaar dienst deed. Zoals te verwachten is de wagen voorzien van de meest moderne technologieën die spoedartsen en verpleegkundigen toelaten efficiënt en snel medische tussenkomsten af te handelen. Maar daarbij komt ook nog GPS-aansturing van het voertuig via SDS, waardoor de medische ploeg sneller kan vertrekken en steeds op de juiste plaats terecht komt. “Bij elke oproep stuurt de meldkamer  van de 112-centrale een kort tekstbericht dat SDS genoemd wordt. Daarin wordt het type van het ongeval omschreven en het adres. Maar soms is de locatie niet exact bekend. Door de nieuwe “SDS to GPS” applicatie krijgt de apparatuur in de MUG-wagen echter onmiddellijk de juiste coördinaten. Zo heeft de GPS de juiste weg naar de interventielocatie al berekend tegen dat de medische ploeg instapt!” zegt hoofdverpleegkundige Mathieu Hinoul.  De nieuwe Knokke-Heistse ziekenwagen heeft daarnaast nog meer troeven. Zo is er milieuvriendelijke LED-signalisatie, die veel minder stroom verbruik. Het voertuig heeft een speciale comfortvering, waardoor de ziekenwagen hoger ligt en ook makkelijker de vaak uitgesproken verkeersdrempels in de badstad kan nemen. De medische koffers aan boord hebben een totaalgewicht van zo’n 350 kilo. Ze zijn verzegeld zodat men onmiddellijk kan zien welke koffers weer moeten aangevuld. De Knokse MUG rukt gemiddeld 500  keer per jaar uit. In de eigen regio is medische hulp tussen 7 en 10 min ter plaatse beschikbaar. Dit is heel wat beter dan de wettelijk vastgelegde norm van 15 min. In de regel duurt een Mug-interventie in de badstad tussen de 30 à 40 minuten.  

Sea & Shops voorgesteld

Maandagavond stelde Unizo de pocket “Sea &Shops” voor in de Schoenenzaak   “Ralet” in de Lippenslaan te Knokke. Sea & Shops een handige Shoppinggids met adressen van 122 shops, handelszaken  dus aan de Belgische kust, is een initiatief van Westtoer en Unizo , gerealiseerd met steun van de Vlaamse Regering  in het kader van het Impulsprogramma “Kust”. Het doel is de bezoekers aan onze kust ,naast het genieten van, zon, zee en strand ook de  leuke ervaring van  het shoppen mee te geven in al onze verscheidene  badplaatsen. Dat onze handelszaken tevens op zondag  open zijn, is een ongelooflijke troef en maakt van de kust het grootste Shoppingcenter van België.

Iedere zaak vermeld in Sea & Shops heeft tot en met 30 juni ook een specifiek voordeel of  aanbieding uitgewerkt in de vorm van een handelskorting of geschenk. Voor Knokke-Heist werden 23 zaken uitgekozen. De pocket Sea& Shops werd gedrukt op een 60.000 exemplaren en wordt met een zeer mooie toonbankdisplay verdeeld over alle hotels aan de Kust. Het is een echte meerwaarde voor de hotelier die hij zijn gasten kan verwennen met een heel praktische handtasgids met de eerder opvallende handelszaken, uit zijn badstad en omliggende. Unizo is van plan samen met Westtoer het succes van deze actie te evalueren en voor volgend jaar  wordt er  al een tweede versie gepland.
Voor verdere inlichtingen:  DEKUST.be

Foto: Danny Jones

15.4.13

Openbare weg wordt beter beschermd

Knokke-Heist heeft de voorbij jaren enorm geïnvesteerd in de renovatie van nieuwe wegen, trottoirs en fietspaden. De talrijke renovatie- en nieuwbouwprojecten van particulieren en werkzaamheden van nutsmaatschappijen brengen echter heel wat schade toe aan het gemeentelijk patrimonium. Het gemeentebestuur wil nu door het optrekken van de borgsom bij bouwwerken en een striktere controle op het werk van de nutsmaatschappijen hieraan paal en perk stellen.

Verhoging waarborg
In de gemeenteraad van 28 maart werd alvast het reglement op de borgsom bij bouwwerkzaamheden aangepast. Indien 1 maand na start van de werkzaamheden, de borgsom niet is gestort, kan het schepencollege de werken stilleggen. De borg van 155 EUR per strekkende meter en per aantal bouwlagen, werd verhoogd naar 250 EUR met een minimumbedrag van 750 euro. Door een betere samenwerking tussen de diensten openbaar domein, stedenbouw en Financiën zal ook de controle op de borgstelling verscherpt worden.

Nutsmaatschappijen
Het college van burgemeester en schepenen heeft de diensten openbaar domein en contractbeheer de opdracht gegeven om de werkzaamheden van de nutsmaatschappijen voortaan van heel nabij op te volgen. Het gemeentebestuur is ook van plan om kernboringen te laten uitvoeren om te zien of de herstellingen van trottoirs volgens de regels der kunst zijn gebeurd. 

Knokke-Heist laat Mercuriusstudie actualiseren

Naar aanleiding van de nieuwe Vlaamse beleidsnota Winkelen in Vlaanderen 2.0 is het gemeentebestuur van plan om de Mercuriusstudie, het commercieel-strategisch plan opgemaakt door het West-Vlaamse Economisch Studiebureau (WES) te actualiseren. In overleg met de Raad voor Lokale Economie zal onderzocht worden waarvoor de subsidies voor kernversterkende maatregelen aangevraagd kunnen worden.

Op 21 december vorig jaar keurde de Vlaamse regering de nieuwe beleidsnota Winkelen in Vlaanderen 2.0 goed. Deze nota is een vervolg op de startnota Winkelen in Vlaanderen. De nieuwe nota geeft een stand van zaken over de toepassing van de startnota en kondigt enkele nieuwe initiatieven aan.

Het eerste luik belicht een geïntegreerd Vlaams kleinhandelsvestigingsbeleid. Hier pleit men voor een actievere benutting van de bestaande middelen: ruimtelijke uitvoeringsplannen en stedenbouwkundige verordening. Ook de socio-economische machtiging moet geïntegreerd worden in de stedenbouwkundige of omgevingsvergunning. Het tweede luik omvat een investeringsplan voor de handel.

De Vlaamse regering voorziet een subsidie van 13 miljoen euro voor steden en gemeenten. Deze subsidies dienen voor kernversterkende maatregelen zoals bewegwijzering en het opwaarderen van winkelstraten. Tenslotte zal de aankoop en renovatie van handelspanden hiermee gestimuleerd en gefinancierd worden.

Slakken inventarisatie in duinen van Knokke-Heist

Een groep van een 10-tal natuurdeskundigen hebben van het gemeentebestuur en de Compagnie het Zoute de toelating gekregen om in de loop van april het golfterrein van Knokke de diverse soorten slakken in bosjes en struwelen te inventariseren. Het initiatief kadert in het project Slakken inventarisatie in de Duinen van de koninklijke Belgische Vereniging voor Conchyliologie.  De aanleiding van dit project was in 2011 de vondst van de grote regenslak Alinda biplicata in het Bosje van Heist. Volgens natuurwetenschappelijke literatuur was deze soort voordien nog niet gemeld voor de kust. Omdat dit wellicht voor nog meer soorten het geval zou kunnen zijn rijpte het idee om de duingebieden van de Belgische Kust opnieuw te inventariseren.

Het Slak-in-Du project

Het Slak-in-Du (Slakken inventarisatie in de Duinen) project heeft tot doel om deze weekdieren te inventariseren in de duingebieden langs de Belgische Kust. Duingebieden bevatten een grote variatie aan biotopen gaande van zeer droog tot nat en herbergen daardoor een zeer rijke fauna, ook wat mollusken betreft. Niet minder dan 70% van de slakkensoorten die in ons land voorkomen werden ook al gemeld in de duingebieden. Het Slak-in-Du project loopt over zes jaar waarbij telkens twee jaar voorzien wordt voor de Oost-, Midden- en Westkust.

Het project wordt uitgevoerd onder de koepel van de Werkgroep Land- en Zoetwatermollusken, Succinea, van de Kon. Belgische Vereniging voor Conchyliologie (Kon. BVC) en wordt verder mee gedragen door het Agentschap Natuur en Bos (ANB), het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), het Kon. Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) en leden van de Belgische Strandwerkgroep. Het project wordt gesteund door de Provincie West-Vlaanderen, het project Natura People en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Het eerste werkingsjaar, waarbij een twintigtal vrijwilligers hun medewerking verleenden, is zonder meer bevredigend te noemen. Naast de grote regenslak werden immers nog drie andere soorten gevonden die voordien nog niet werden waargenomen in Knokke-Heist, namelijk de donkere glimslak, de slanke duinhoren en de Griekse duinslak. In het Zwin werd bovendien de nauwe korfslak teruggevonden. Dit is een habitatsoort die al meer dan 50 jaar niet meer gemeld was in het Zwin. In de Baai van Heist werden dan weer het erg zeldzame schorrenslakje en Gray’s kustslakje gevonden, twee brakwatersoorten die zeer zeldzaam zijn in ons land.

Meer Militaire Geschiedenis in For Freedom Museum

Conservator Freddy Jones van het For Freedom Museum in Ramskapelle Knokke-Heist is verheugd te kunnen mededelen dat het aanbod  literatuur omtrent onze militaire geschiedenis.  I-ste en II-de Wereldoorlog heel recent werd uitgebreid tot  meer dan 100 titels. Samen met de groep  FF Museum vrijwilligers werd het assortiment aan boeken in een mum van tijd aangepast en up-to-date gebracht. Naar aanleiding van de op handen zijnde herdenkingsplechtigheden ivm W.O. -I is het arsenaal aan  publikaties, van deze dramatische  periode in onze geschiedenis  vervijfvoudigd. Ook onze plaatselijke auteurs A. J. Beirens (W.O. -II, Vlucht  naar Penzance) en Eddy Lambrecht ( W.O.-I ) komen aan bod. Het  is verder de bedoeling onze jeugd de kans te geven de inkijkexemplaren te laten gebruiken in hun studie,  proefwerk of thesis omtrent de oorlogsgeschiedenis van de 20-ste eeuw.

Op 25 april is het trouwens precies 4 jaar geleden dat burgemeester Lippens in het bijzijn van Gouverneur Paul Breyne en Minister van Landsverdediging Pieter De Crem het For Freedom Museum plechtig opende.

In de  voorbije jaren werd  tijdens het gidsen van  onze  lokale leerlingen doorheen het Museum vastgesteld dat de parate kennis omtrent de  Europese geschiedenis en aardrijkskunde, nogal te wensen over laat. Het contrast in  kennis omtrent deze materie met bv. Britse leerlingen is verrassend. Er is dus werk aan de winkel.  Vandaar de oproep van het For Freedom Museum naar de plaatselijke onderwijsinstellingen, gebruik te maken van deze ongelooflijke schat aan mogelijkheden, hier op eigen bodem, in de onmiddellijke omgeving.

Het For Freedom Museum is dagelijks geopend van 10 tot 17 u. Sluitingsdag : ‘s maandags.
Groepsbezoeken zijn ten alle tijde mogelijk op afspraak.

For Freedom Museum, Ramskapellestraat 91/93, 8301 Ramskapelle, Knokke-Heist

Herdenking raid op Zeebrugge 1918

Niet alleen in Zeebrugge wordt komend weekend voor de 95ste keer de St George Day raid op de Môle in 1918 herdacht. Ook in Liverpool zal dat het geval zijn. Het betreft één van de meest heroïsche acties uit de Eerste Wereldoorlog, waarbij geprobeerd werd de haven voor de duikboten van de vijand onbruikbaar te maken. In onze kusthaven is er zaterdag 20 april een plechtigheid gepland bij het monument op de Zeedijk. Zondag 21 april staat onder meer een bloemenhulde op het programma op het Militair Kerkhof bij de kerk in Zeebrugge Dorp. Daarna volgt een optocht naar het monument op het Admiraal Keyesplein. Op hetzelfde moment van de plechtigheid in Zeebrugge zal in Liverpool een herdenking worden gehouden aan boord van de Seacombe Ferry. Daarbij zullen kransen aan het water van de rivier Mersey worden toevertrouwd. Ook is een plechtigheid gepland bij het Zeebrugge monument in Seacombe.

Nieuwe rijbewijzen voortaan in formaat van bankkaart

Op initiatief van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit is de dienst Burgerzaken in Knokke-Heist zopas gestart met de afgifte van nieuwe rijbewijzen, type bankkaartmodel.  Voorlopige rijbewijzen en internationale rijbewijzen blijven voorlopig ongewijzigd. Het nieuwe rijbewijs naar Europese richtlijnen kost 20 €. Dit is de kostprijs die het gemeentebestuur betaalt aan het productiecentrum.  Het gemeentebestuur rekent geen bijkomende gemeentelijke retributie aan. Het nieuwe rijbewijs is 10 jaar geldig.

Aanvraag

Het nieuwe rijbewijs moet persoonlijk worden aangevraagd.  U moet daartoe in het bezit zijn van uw elektronische identiteitskaart en een nieuwe pasfoto als de foto van uw identiteitskaart niet meer gelijkend is. Het nieuwe rijbewijs kan niet onmiddellijk afgeleverd worden bij de aanvraag.  Omdat het bankkaartmodel wordt gemaakt door een externe productiefirma, bedraagt de afleveringstijd over het algemeen een kleine week.

Geen verplichting

Om geen onnodige lange wachtrijen te creëren wil het gemeentebestuur benadrukken dat niemand momenteel verplicht wordt om een nieuw rijbewijs aan te vragen. De niet-bankkaartmodellen blijven geldig tot 2033.

Voorverkoop Blue&White party op volle toeren

De voorbereidingen voor de Blue&White party nu zaterdag bereiken hun eindpunt. In hoeve Vier Ambachten te Knokke-Heist houden dan Cathy Swinnen, Christel Bedert, Yves Merlevede en Peter Demuynck de vierde editie van de Blue&White party.  Na het succes van de vorige jaren was het voor de organisatoren een vanzelfsprekendheid om ook in 2013 een verrassende en leuke party te plannen, nog fijner, nog beter, nog  plezanter dan de vorige jaren. Dat heeft z’n uitwerking niet gemist. “Een vlugge telling leerde ons “dat de VIP-receptie is uitverkocht! Dit overstijgt onze verwachtingen. Voor de party vanaf 22u zijn er wel nog enkele tickets beschikbaar”, schreef Christel Bedert maandagmorgen in haar blog. Christel heeft trouwens wat witte en blauwe versierselen uit het KOOZA-kanon in Madrid geïmporteerd…

Cocktailbar met top-mixologist Jan Van Ongevalle en LoVID Photobooth
Het viertal is dan ook bijzondere trots dat het naast het succesvolle concept, een receptie met een hapje en een drankje van Traiteur Raemdonck gevolgd door een stevige danspas op de dansvloer met muziek van Nicolas Decoster, dit jaar ook enkele nieuwigheden op de party kunnen presenteren, waaronder een cocktailbar met top-mixologist Jan Van Ongevalle die iets heel bijzonders zal doen met het Zoetepolderbier uit Knokke-Heist. Ook aan fotografen en zelfs een heuse LoVID Photobooth zal het niet ontbreken. En er is naar verluidt zelfs een komische act in de maak….

Flame
Het goede doel dit jaar, na de ALS Liga twee jaar geleden en de kinderkankerafdeling van Leuven Gasthuisberg van vorig jaar is ngo Flame, een brandwondencentrum ver van huis, in Burkina Faso, opgericht door iemand dicht bij huis, dr. Michel Van Brussel uit Knokke-Heist. Michel en zijn collega Luc De Clerck zijn dit jaar tien jaar actief in de brandwondenzorg in Burkina, runnen sinds zeven jaar een klein ziekenhuis, hebben daar al sindsdien al 2654 patiënten gratis behandeld, goed voor ongeveer 12.000 wondbehandelingen.

Bouw hospitaal
Dit jaar wordt er gestart met de bouw van een eigen hospitaal met operatiekwartier. Begin dit jaar waren Michel en Luc in Burkina om daartoe de nodige voorbereidingen te treffen. Op de blog van de website (www.ngoflame.be)  en op de ngo Flame facebookpagina kunt u dit verhaal uitgebreid volgen. Ondertussen is het bouwplan af, is er een prijsofferte van de aannemer in Burkina (de bouw zelf wordt gerealiseerd door ex-brandwondpatiënten) binnen en wordt de financiering  afgerond. Doelstelling is het hospitaal te kunnen openen eind dit jaar.

Zuurstof voor het operatiekwartier
Met de steun van de sponsors van de Blue&White party en hun gasten hopen Cathy, Christel, Yves en Peter én team op 20 april een mooi bedrag te kunnen verzamelen waarmee ze zullen meebouwen aan het hospitaal. Meer concreet zal de opbrengst van de Blue&White party dienen om het operatiekwartier van zuurstof voorzien. Dr. Van Brussel verwoordt het hier zelf:  “Zuurstof is essentieel voor de werking van een operatiezaal. Patiënten die in slaap zijn hebben altijd ogenblikken waarop gewone lucht niet voldoende zuurstof bevat en dan moeten verhoogde concentraties daarvan kunnen gegeven worden. Daarvoor heb je uiteraard een voorraad nodig, meestal een soort zuurstoffles die je koopt en de leidingen die de zuurstof naar de operatiezaal brengen.

Brandveiligheid van brandwondenkliniek
Dat betekent dus dat de inkomsten van de avond naar het loodgieterijwerk gaan waardoor het OK van zuurstof wordt voorzien en uiteraard naar de beveiligingssystemen die daarvoor nodig zijn. Denk aan drukmeters die alarm moeten geven wanneer het reservoir leeg dreigt te geraken of wanneer er onderweg een lek is. Denk ook aan de brandbeveiliging. Zuurstof kan immers zowat ALLES doen branden en is op zich dus best een gevaarlijk gas.”
De Blue&White party zal dus meebouwen aan de brandveiligheid van een brandwondenkliniek.
Tickets voor de party kunnen nog altijd besteld worden via christeltamtam@telenet.be en cathy.swinnen@skynet.be.

Kelly heeft haar Haar Salon

Dat er energie en verbeeldingskracht zit in  de jeugd van Knokke-Heist heeft  het echtpaar Kelly De Kempe en  Jimmy  Dejaeghere bewezen met hun nieuwe kapperszaak  “Haar’Salon” in de Goudsbloemenlaan 27. Kelly is een telg uit een geslacht van zelfstandige ondernemers. Haar grootouders Jozef en Diane De Kempe-Declercq hadden vroeger een  bloeiende kruidenierszaak in de Bayauxlaan en  ondernemen zit hen werkelijk in de genen. Kelly heeft reeds 16 jaar ervaring in de kappersbranche en talrijke  studies als coloriste en specialiste in snittechnieken  met succes doorlopen. Het streven naar perfectie en voortdurende specialisatie  door het volgen van kursussen is voor haar  primordiaal. Met de medewerking van echtgenoot, Jimmy, electrieker gespecialiseerd in verlichting, wisten ze  een zeer intiem en rustig interieur te creëren waar persoonlike aandacht, rust en dienstverlening naar de klant toe op de voorgrond staan. Voorzitter Anne Vervarcke-Pattyn , Raad voor Lokale Economie Knokke-Heist, samen met zoneverantwoordelijken van deze Raad, Hilde Van Belleghem (Slager-Traiteur Vandycke) en Dirk Overstraete (Reisbureau Continental Tours), waren dan ook zeer verheugd Kapster Kelly te kunnen feliciteren met de  jongste realisatie.

Foto: Danny Jones

Heist kleurde KSJ-blauw

Van 10 tot 13 april trokken 3000 leden van KSJ, VKSJ en KSJ door heel Vlaanderen om uiteindelijk allemaal samen te komen in Oostende waar de 14- tot 16-jarige wandelaars nog eens vergast werden op een slotshow met televisiepersoonlijkheid Lieven Scheire, organisator van de eerste edities Bert Taeymans en Vlaams minister van Jeugd Pascal Smet. Tijdens de slotshow verbeterden de drieduizend leden ook nog het wereldrecord simultaan snoepjes eten. Dat record stond eerder op 600 snoepjes. Het nieuwe record gaat evenwel niet de boeken in, want er was geen officiële gerechtsdeurwaarder bij aanwezig. Op vrijdag 12 april fungeerde ook de deelgemeente Heist als slaapstad. Maar eerst werd er nog lustig gebarbecued op de markt en gefuifd in zaal Ravelingen.  

Op woensdagmorgen 10 april vertrokken alle groepen met de trein naar de provinciale verzamelpunten in Brugge, Gent, Mechelen en Hasselt.  Van hieruit vertrokken er treinen om iedereen naar het startpunt Y te brengen. Uiteraard wandelde niet iedereen samen. Zo zijn er eigenlijk 12 verschillende Joepietochten: 3 voor KSA Noordzeegouw, 1 voor KSJ West, 3 voor KSJ-KSA-VKSJ Oost-Vlaanderen, 2 voor KSJ Antwerpen-Brabant en 3 voor KSJ Limburg. Elk van die tochten had een andere Y-bestemming waar dan de eigenlijke vierdaagse wandeltocht start.

In totaal legde elke stapper zo'n 100 km af tijdens Joepie. Elke dag werd een gecodeerde route afgewandeld van de ene controlepost naar de andere tot iedereen uiteindelijk in het slaapdorp aankwam.

Zaterdag 13 april was de laatste wandeldag die leidde naar Oostende. Alle stappers werden op het slotterrein in de watten gelegd met leuke animatie, lekker eten en meer dan één verrassing.Na het gebeuren stapten de groepen per provincie op de trein om huiswaarts te keren.

Zet je kap op in ‘t Verzet

Op zaterdag 27 april trekken ze in Knokke-Heist allemaal hun “hoody” over het hoofd voor een nieuwe editie van Hoodie Night! Hoodie Night (draag-uw-kap-nacht) is ondertussen uitgegroeid tot een bekend partyconcept van de jeugdclub. Vanaf 20u verwelkomt ’t Verzet muzikaal talent uit Knokke-Heist en omstreken die het publiek zullen entertainen met opzwepende Hip Hop Beats, Rap lyrics en Soul. DJ Ballistic, DJ Dime, performer Brihang en DJ SNS maken er gegarandeerd een feestje van.

Tijdens hetzelfde weekend gaat ook het derde Skate Event door van de dienst Jeugdcultuur waarbij de zaal van ’t Vezet wordt omgebouwd tot een heus skatepark. Op zaterdag 27 april is er voor de skaters en bladers voor het eerst ook een avondsessie van 20u tot 24u. De skaters kunnen via een live streaming vanuit het jeugdcafé, in de zaal mee genieten van de muziek.

Glenn Jacobs begon zijn muzikale carrière in 2009 in zijn slaapkamer onder de naam DJ Ballistic. In het begin verdiepte hij zich in het Hip Hop en Reggae genre. Na enkele jaren oefenen onder het nauwziend oog van DJ Dime, begint hij stilaan zijn cleane mixing skills over te brengen op een groter publiek.

Michael De Rudder ook wel bekend als DJ Dime begon in 2002 met het draaien van Hip Hop. Zijn overleden vader liet hem een uitgebreide vinylcollectie na. Die muzikale erfenis deed hem verdiepen in genres als Funk, Soul, Jazz en Disco. In 2008 begon Dime ook met het producen van zijn eigen beats die vandaag worden gebruikt in nummers van Rap formaties De Feesters , Brihang , Ntrek, ...

Komen nummers als “van op zijn strandstoel”, “op die golfbreker” en “met zijn Volle Vorm” je bekend voor? Dan ben jij een van de velen die aanstormend talent Brihang al heeft opgemerkt.  Enige tijd geleden dropte hij zijn eerste EP "AllesOverGeven" die volledig geproduced werd door DJ Dime. Tegenwoordig is Boudy Verleye bezig aan een nieuw project, waarbij hij alle beat producties voor zijn rekening neemt. Bekijk alvast de videoclip van zijn eerste single "Ze zij me" op www.brihang.be.

Als lid van "JtotheC & The Bad Mothas" heb je deze DJ misschien al aan het werk gezien in de AB, de Vooruit of op Polé Polé. DJ SNS speelde in het verleden al in het voorprogramma van zowel Selah Sue als Aloe Blacc. Begin 2013 richtte hij het producersduo "The Essence" op samen met JtotheC. Hun eerste EP zal binnenkort als gratis download aangeboden worden. Dj SNS staat erom gekend om, zowel in zijn beats als in zijn dj-sets, een soulfull en groovy vibe te creëren waarbij je onmogelijk kan blijven stilstaan.

Praktische informatie
·         Jeugdclub ’t Verzet, Duinenwater 45, 8300 Knokke-Heist.
·         Vanaf 20u - Inkom € 3 .
·                                       Email: jeugdclub.tverzet@telenet.be - tel 050 69 13 20

De Macht van de Media in Scharpoord

Op dinsdag 23 april zijn alle leden-senioren van de ACV centrales Post, Spoor, Vervoer, Haven, Visserij, Water,Telecom en Cultuur uitgenodigd in Scharpoord in Knokke-Heist. Dit keer heeft de organisatie de voormalige Administrateur-generaal van de BRTN, Cas Goossens gecontacteerd. Cas is als gewezen Belgisch radio en televisie journalist een begenadigd spreker. Zijn uiteenzetting gaat over "De macht van de media".


PROGRAMMA
Om 14 uur koffie met taart ,in het cafetaria
Om 14u30. Cas Goossens aan het woord,in de zaal
Om 16u15 .Afsluiter met gratis drink in het cafetaria
INSCHRIJVEN via de voorzitter per E mail adres. Rogerdecooman@me.com of per telefoon 0478345888. Sociale prijs van 8 Euro, ter plaatse te betalen. Inschrijven tot 17 april