20.11.10

Zieke sportvisser gered uit haventje Cadzand-Bad

In Cadzand-Bad is zaterdag een sportvisser onwel geworden toen hij probeerde af te meren in het plaatselijke haventje. Z'n vaartuig voer daarop stuurloos rond tussen de strekdammen. Een vrijwilliger van de reddingsmaatschappij is vervolgens naar de boot gezwommen en heeft het vaartuigje naar de kant gebracht. Er werd een Mug-helikopter opgeroepen, maar de sportvisser is uiteindelijk met een ambulance naar een ziekenhuis in onze regio afgevoerd.

Kiwanis Zalm voor het Goede Doel

Dit jaar organiseren Kiwanis Knokke-Zoute opnieuw een grote zalmverkoop t.v.v. hun sociale projecten. Dit keer werden ondermeer volgende initiatieven weerhouden: eindejaarsfeest voor de armste gezinnen uit Knokke-Heist, een jaar lang vers fruit en groenten voor ‘Mama’s voor kinderen’, financiële steun voor het VLOT in Zeebrugge, BLOSO-kamp voor vier kinderen van de Kleine Dennen, … stuk voor stuk projecten uit de eigen regio. Om dat allemaal mogelijk maken is er dus de zalmverkoop. Je verneemt er HIER meer over.

Introvertigo met 'Ampersand' in Scharpoord Knokke-Heist

Vrijdag 26 en zaterdag 27 november brengt Introvertigo ‘Ampersand’ in het Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist. In het stuk gaat een gekwelde man terug naar een jongere versie van zichzelf om hem ervan te overtuigen zijn leven te veranderen, voor het te laat is.

Je leest er meer over bij ACTIVITEITEN KNOKKE-HEIST

19.11.10

Navoschepen te bezoeken in Zeebrugge

Na een missie van 4 maanden is de Zeebrugse mijnenjager Crocus weer in de thuishaven. Oefeningen in de Baltische zee en Duitsland werden met succes afgerond. Samen met de Crocus zijn ook vijf internationale marineschepen in de Zeebrugse marinebasis aangekomen. Het Navo-eskader is zaterdag en zondag te bezoeken van 13 tot 16 uur. Het gaat om mijnenjagers uit Noorwegen (Hinnoey), Duitsland (Rottweil), Nederland (Zierikzee) en het Verenigd Koninkrijk (HMS Penzance). Daarnaast uiteraard ook de Belgische mijnenjager Crocus en het Poolse commandoschip Kontradmiral Xawery Czernicki.

Meer over de bezoekende Navoschepen vind je HIER

Gedenkteken voor Held van Zeebrugge

De inwoners van het Londense Bermondsey zijn tot op de dag van vandaag zo fier op hun ‘Held van Zeebrugge’, dat momenteel geld wordt ingezameld voor een blijvend gedenkteken ter nachtgedachtenis van Albert McKenzie. In april 1918 nam hij deel aan de raid op onze kusthaven. Hij kweet zich dermate voortreffelijk van zijn taak dat zijn medestrijders hem voordroegen voor de Victoria Cross onderscheiding. Bij de gevechten aan de Môle in Zeebrugge was McKenzie gewond geraakt en was dermate verzwakt dat hij in november overleed aan de gevolgen van griep, slechts een paar dagen voor de wapenstilstand. Hij was net 20 geworden. Inmiddels is reeds 7.500 pond ingezameld voor de creatie van een stuk 'havenmuur' met gedenkteken. Het wordt vervaardigd door Kevin Boys, een plaatselijke beeldhouwer in Bermondsey. Het memoriaal zal worden ingehuldigd op Wapenstilstandszondag volgend jaar.

Herfurth opende Marinzee-complex in Zeebrugge

De Group heeft vrijdag haar nieuwe complex Marinzee in Zeebrugge officieel in gebruik genomen. In totaal zullen zes bedrijven, allemaal deel van de Herfurth Group, hun nieuwe thuis vinden op dit terrein, gelegen in de Zeebrugse Transportzone. Het gaat om Herfurth Logistics, Zeemar, John P. Best & Co, "K" Line (Belgium), Macotruck en Handico Terminals. De Herfurth Group is al sinds 1971 aanwezig in Zeebrugge, maar twee jaar geleden werd beslist om te investeren in de aanleg van een maritiem complex. Het terrein heeft een oppervlakte van 2,3 ha en zal vooral worden gebruikt als depot voor het herstellen en reinigen van containers. De investering is goed voor zo'n 6 miljoen euro. De volgende zes bedrijven zullen hun activiteiten onderbrengen in het Marinzee-complex: Herfurth Logistics, Zeemar, John P. Best & Co, "K" Line (Belgium), Macotruck en Handico Terminals. Al deze bedrijven maken deel uit van hetzelfde moederbedrijf, de Herfurth Group.

Het Nieuwsblad pakt uit met 100 jaar Knokke-Heist in Beeld

De reporters van Het Nieuwsblad doken 2 maanden lang in het archief van de 300 Vlaamse gemeenten, waaronder ook dat van Knokke-Heist. Het resultaat van hun speurwerk vindt u vanaf zaterdag 20/11 gratis in Het Nieuwsblad.

Je leest er HIER meer over.

Deseo eerste schip bij ZIP in Zeebrugge

Donderdag werd in Zeebrugge het eerste schip gelost op de nieuwe terminal van PSA in het Albert II-dok. Het onder Belgische vlag varende estuair schip "Deseo" lostte bij Zeebrugge International Port (ZIP) een honderdtal containers, afkomstig uit Antwerpen.

Water wordt duurder in Knokke-Heist

Volgende week woensdag buigt de gemeenteraad zich ondermeer over het voorstel om de prijs van het drinkwater in Knokke-Heist te verhogen. Aan de raadsleden wordt gevraagd om een aanvraag in die zin in te dienen bij de Prijzendienst van de Federale Overheidsdienst Economie. Na goedkeuring kan het watertarief in de badstad met 5 eurocent stijgen van 2,06 naar 2,11 euro per kubieke meter. (Voor verbruik vanaf 1001 m³/jaar verhoogt het tarief van 1,66 naar 1,70 EUR/m³).

Havenbestuur Zeebrugge wil meer samenwerking met Antwerpen

MBZ-voorzitter Joachim Coens hoopt dat op termijn een gemeenschappelijke strategie voor de containersector kan ontwikkeld worden tussen Zeebrugge en Antwerpen. Dat heeft hij gezegd aan de scheeps- en transportkrant De Lloyd. Een antwoord vinden op de vraag hoe die samenwerking tot stand kan komen is volgens Coens de grootste uitdaging waar Zeebrugge voor staat. Het komt er op aan om een Vlaamse maritieme en hinterlandstrategie te ontwikkelen voor de containerindustrie, aldus Coens. De MBZ-voorzitter is van mening dat op lange termijn de samenwerking tussen Zeebrugge en Antwerpen onvermijdelijk wordt vanwege de concurrentiestrijd met Rotterdam.

18.11.10

Lippens wil geen uitbreiding van het Zwin als Nederland terugkrabbelt

Burgemeester Lippens wil dan toch niet dat het Zwin in Knokke-Heist wordt uitgebreid zoals eerder tussen Nederland en Vlaanderen is overeengekomen. Hij speelt met z’n uitspraak in op de onduidelijkheid die de laatste dagen bij onze noorderburen geschapen is. Over de grens hebben de Partij voor Zeeland én de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders zich namelijk tegen de uitbreiding van het natuurgebied gekant. Er is volgens hen bij de mensen in onze buurprovincie geen draagvlak voor een ontpoldering die door groen en links werd opgedrongen. Ook de Nederlandse staatssecretaris voor Natuur Henk Bleker lijkt overstag te gaan. Hij zei de komende 6 maanden te laten onderzoeken “of er toch niet een alternatief is voor het zo verafschuwde onder water zetten van goede landbouwgrond”. De bewindsman maakte ook duidelijk dat dit enkel in uitzonderingsgevallen nog zal gebeuren. „We zullen geen landbouwgrond onder water zetten alleen voor natuur of recreatie. Dat gebeurt alleen als de veiligheid in het geding is.” Daartegenover staat echter het feit dat in het concept regeer- en -gedoogakkoord wat onlangs door de VVD, CDA én de PVV werd gepresenteerd enkel sprake is van het niet onder water zetten van de Hedwigepolder. En dat heeft niks te maken met het Zwin. De Hedwigepolder ligt namelijk vlakbij Antwerpen.

KTKH brengt ‘Het gezin Van Paemel’ naar Scharpoord

Het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist bereidt zich momenteel druk voor op de vertolking van ‘Het gezin Van Paemel’. De bewerking en regie liggen in handen van Yves Dekimpe. Het stuk voert de toeschouwer terug naar het plattelandsleven aan het einde van de negentiende eeuw. Met de sociale wantoestanden van toen als achtergrond stapelen de tegenslagen van een pachtergezin zich op. Armoede, onwetendheid, onderdrukking, ziekte en dood bezetten het erf, maar minstens zo erg is de onwil van de oude Van Paemel om de problemen daadwerkelijk aan te pakken. Het bekende stuk van Cyriel Buysse staat in Scharpoord geprogrammeerd van donderdag 9 tot zaterdag 11 december.


Kaarten: bij de leden of Scharpoord (050 630 430)Website: http://www.ktkh.be/
Meer hierover bij ACTIVITEITEN KNOKKE-HEIST

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

Kijk vanavond (vrijdag 20 november) vanaf 20u naar BBC1: Children in Need (duurt tot een 'kot' in de nacht).

Unizo Knokke heeft een nieuwe voorzitter

Sinds kort heeft UNIZO Knokke een nieuwe voorzitter. Katleen Lanckriet-Van Steen van Zoete Polder heeft de fakkel overgenomen. De voorbije jaren was ze ondermeer het gezicht van het verzet tegen het ontpolderen van landbouwgronden vlakbij het Zwin. Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, verenigt ongeveer 85.000 ondernemers, zelfstandigen, KMO's en vrije beroepen in Vlaanderen en in Brussel. In onze badstad zijn er drie plaatselijke afdelingen, nl. Unizo Knokke, Unizo Heist en Unizo Westkapelle. Daarnaast zijn er nog 2 andere middenstandsverenigingen actief in Knokke-Heist, nl. LVZ, het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen en het AKMV, het Algemeen Middenstandsverbond Knokke-Heist.


Meer info:

Zoon van burgemeester Lippens geïnteresseerd in Luikse Mediacité?

Je leest er HIER meer over.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Over geboorten, huwelijken en overlijdens de voorbije week kun je HIER meer lezen.

Filmische herinnering aan Knokke-Heist

Het filmpje duurt 4 minuten en je kan het HIER bekijken.

Cadzandse bommen tot ontploffing gebracht

Om half elf donderdagmorgen is bij de Verdronken Zwarte Polder in Nieuwvliet-Bad gestart met het tot ontploffing brengen van zes Engelse vliegtuigbommen die woensdag in Cadzand-Bad onschadelijk werden gemaakt. Bij het ontmantelen van de 500-ponders moesten tientallen mensen hun huizen verlaten. De bommen werden in een diepe kuil gelegd met 5 meter zand er bovenop. Na de eerste, heeft men de rest per twee laten exploderen. Ondanks de tonnen zand veroorzaakte dat toch nog een luide knal, een fikse grondschok en een grote zandzuil die hoog de lucht in vloog. Zoals gepland bleven de bomscherven echter in de krater achter, zodat er geen gevaar was voor de vele kijklustigen die op een afstand van zo’n 250m werden gehouden. De blindgangers waren in september gevonden in de Zwinbuffer bij Cadzand-Bad, waar een vakantiedorp zal gebouwd worden. Over een bom die maandag gewoon op het strand in Nieuwvliet werd aangetroffen is door de Explosievenopruimingsdienst evenwel met geen woord gerept. Cadzand was op 7 september 1944 door Hitler persoonlijk uitgeroepen tot het centrum van de 'verdediging' van de toegang tot de Westerschelde, en werd door de geallieerden zwaar gebombardeerd.

Voormalige Zeebrugse ferry’s worden gesloopt in Indië

De voormalige North Sea Ferries veerboot Norland en haar zusterschip Norstar zijn aangekomen op een werf in India om daar gesloopt te worden. De Norland en de Norstar voeren sinds 1974 28 jaar op de Noordzee-routes tussen Hull en Zeebrugge of Rotterdam. Bij hun indiensttreding waren de schepen met hun 12.988 ton de grootste veerboten ter wereld. In 1982 werd de Norland echter door de Britse regering van Margaret Thatcher gevorderd om 1000 man van het Parachute Regiment naar de verre Falklands eilanden te transporteren. Daar aangekomen kwam het schip regelmatig zwaar onder vuur te liggen maar toch overleefde het de strijd. Ruim een jaar later keerde de Norland terug naar Hull. Sindsdien sierde een trots plakkaat als Falklands-veteraan de receptieruimte van de veerboot. De schepen werden in 2002 door North Sea Ferries, tegenwoordig P&O Ferries, verkocht wegens het in dienst nemen van de Pride of Rotterdam en de Pride of Hull. Sindsdien voerden de Norland en Norstar onder een andere naam nog geruime tijd veerdiensten uit naar Italiaanse eilanden. Nu zijn ze echter aan het eind van hun levenstijd gekomen, iets wat vooral voor de Norland bij de Britten veel emotionele gevoelens heeft opgeroepen.

Speelpleinwerking Knokke-Heist zoekt monitoren voor eindejaarsvakantie

Voor de aanstaande eindejaarsvakantie is de Speelpleinwerking in de badstad op zoek naar monitoren. Het hele team moet zorgen voor een aangename en speelse vakantie voor kinderen en dat op een creatieve & verantwoorde manier.

Voorwaarden:

16 jaar zijn op datum van de indiensttreding
Een attest Basisvorming Jeugdverantwoordelijke hebben, toegekend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap (Bestuur voor sociaal-cultureel werk/dienst jeugdwerk)
of tenminste 20 jaar zijn op de dag van de tewerkstelling en 2 jaar ervaring hebben als begeleider binnen het erkend jeugdwerk
of een diploma of getuigschrift van hoger secundair onderwijs of hoger onderwijs hebben dat tenminste 60 uur pedagogische en/of psychologische vorming omvat, of ten minste één jaar van deze opleiding met vrucht hebben afgelegd en een stage van minstens 70 uur hebben doorlopen.

Solliciteren ? Surf voor 25 november 2010 naar de website vacature.knokke-heist.be, kies voor de optie “solliciteren voor jobstudent”.

Groene Omgeving voor nieuwe A11 havenrondweg

Bij de aanleg van de A11 havenrondweg, tussen Westkapelle en de Expresweg bij de Blauwe Toren, wordt ruim 3 miljoen geïnvesteerd in de groene omgeving. Dat heeft de Vlaamse Landmaatschappij bekend gemaakt. Buffergroen en een nieuw bos moeten de impact van deze nieuwe weg op de omwonenden milderen. Trouwens in het poldergebied van Westkapelle kan iedereen die in een straal van 250 meter van de A11 woont, 100 % subsidiëring krijgen voor de vrijwillige aanleg van buffergroen rond de woning. Om de gevolgen voor de landbouwers zoveel mogelijk te beperken, gaat de VLM landbouwgronden kopen en ruilen. Tegelijk met de A11 zullen enkele fietspaden aangelegd worden. Daarnaast zorgt de VLM voor een nieuwe fietsverbinding tussen Hoeke en Ramskapelle. Verder valt nog te noteren dat over het Boudewijnkanaal een ophaalbrug gepland is met een doorvaarhoogte van 15 meter. De aanleg van de A 11 start eind volgend jaar en vermoedelijk 4 jaar duren. Volgende week dinsdag 23 november wordt in zaal ’t Dorp in Westkapelle trouwens een inspraakvergadering gehouden waar de omwonenden vragen kunnen stellen en opmerkingen maken.


Iedereen kan tijdens de infovergadering zijn/haar opmerkingen en suggesties formuleren of schriftelijk bezorgen aan het gemeentebestuur of elektronisch doormailen naar A11@vlm.be voor 18 december 2010.

Slechte tijd voor zeehonden aan onze kust

Het gaat de laatste dagen bepaald slecht met de zeehonden voor onze kust. Dinsdag was op het strand van Knokke-Heist reeds het kadaver van een gewone zeehond aangetroffen. Woensdag werd in de haven van Zeebrugge het lijk van een zeehond gevonden op de bulb van een vaartuig. De doodsoorzaak van het dier wordt momenteel nog onderzocht, zegt de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee. In totaal zijn in 2010 tot dusver reeds 17 zeehonden op onze kust aanbeland. Daarvan waren er 7 nog in leven. Zondag werd trouwens ter hoogte van Oostende nog een levende zeehond waargenomen.

17.11.10

Lippens neemt Big Brother Award niet in ontvangst

In de Gentse Vooruit werd woensdagavond de Big Brother Award uitgereikt. De ‘onderscheiding’ werd toegekend aan burgemeester Lippens van Knokke-Heist. De burgervader kreeg de Award omdat hij in het verleden verschillende bewakingscamera's liet plaatsen op gevoelige plaatsen en invalswegen in de kustgemeente. Lippens had eerder al aangekondigd niet van plan te zijn om de onderscheiding van de Liga voor Mensenrechten in ontvangst te nemen. Uit de motivatie van Liga-coördinator Angela van de Wiel bleek echter dat ze niet goed op de hoogte is van de wijze waarop met de veiligheidscamera’s in de badstad wordt omgegaan. Burgemeester Lippens zegt dat hij volgend jaar nog een 20-tal camera’s zal bijplaatsen om de kleine en grote criminaliteit in te dijken en het veiligheidsgevoel te vergroten.

Weer nieuw adres voor de parkeerwinkel in Knokke

Voor de vijfde keer op enkele jaren tijd gaat de parkeerwinkel in Knokke-Heist opnieuw verhuizen. De gemeenteraad zal volgende week het voorstel goedkeuren om de parkingshop vanaf 1 december officieel te huisvesten op de gelijkvloerse verdieping van het stadhuis in Knokke. Tevoren waren er voor de parkeerwinkel ondermeer al locaties in de Zoutelaan, het Gemeenteplein, en de Nellenslaan. De gemeenteraad gaat woensdag de voorwaarden van de huurovereenkomst met de uitbater van de Parkeershop vaststellen.

Congo Collectie in Knokke-Heist weerlegt kritiek

In een mededeling heeft het Cultuurcentrum in Knokke-Heist een antwoord gegeven op de kritiek in de pers over de echtheid van de artefacten die momenteel in de ‘Congo Collectie’ worden tentoongesteld. Daarbij wordt meteen gewezen op het feit dat het Cultuurcentrum absoluut geen museumrol vervult zoals het ‘bevestigen van authenticiteit’. Toen verzamelaar Schelfhout bij het Cultuurcentrum kwam aankloppen vond men het gewoon een boeiende verzameling om iets mee te doen, zeker in de context van 50 jaar onafhankelijkheid van de vroegere kolonie. Dat over de echtheid van sommige artefacten werd getwijfeld was trouwens op voorhand duidelijk. Het museum voor etnografische kunst in Antwerpen nam de collectie niet serieus, maar durfde dit desondanks niet schriftelijk bevestigen. Dat was voor het Cultuurcentrum een extra motivatie om door te gaan. Kunstenaar Wesley Meuris werd aangezocht om in het Cultuurcentrum een imaginair museum te maken voor de collectie Schelfhout. Hij construceerde niet alleen een tentoonstellingsruimte, maar laat de bezoeker ook een blik werpen achter de schermen van het ‘museum’. Door alle functies van een museum bloot te leggen, laat Meuris de bezoeker nadenken over hoe een ‘geschiedenis’ of een ‘verzameling’ tot stand komt. Wat meer is, de tentoonstelling in Knokke-Heist plaatst niet alleen een vraagteken bij de authenticiteit en herkomst van Afrikaanse kunst, maar ook onrechtstreeks bij het koloniaal verleden van ons land en hoe deze kennis vandaag wordt overgedragen aan jonge mensen.

Kriebel, Goedele en kinnekes maken met Kim De Gelder

Kriebel heeft nog maar eens naar Goedele gekeken. Je leest er HIER alles over!

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

Zaterdag 04.12.2010: Dicteewedstrijd Willemsfonds Knokke-Heist

Zondag 21.11.2010, 17.30u, Scharpoord: Flutissimo

Dinsdag 23.11.2010, 19.30u: 't Dorp, Westkapelle: Informatievergadering over Inrichtingsplan A11 in Westkapelle

Maandag 07.12.2010, 20u, Scharpoord: Vormingsavond 'Gehoorschade bij Jongeren'

‘Knokke: Nostalgie in Woord en Beeld’

In Knokke werd zopas door de auteurs Danny Lannoy en Frieda Devinck de laatste hand gelegd aan het fotoboek ‘Knokke: Nostalgie in Woord en Beeld’. Twee en een half jaar hebben de initiatiefnemers gewerkt om meer dan 300 foto’s te verzamelen en bijhorende teksten te schrijven. Het is meteen het vierde boek dat door vzw De Distel werd uitgebracht over de badstad. Met foto’s en afdrukken van postkaarten wordt in tien hoofdstukken aangetoond hoe de gehuchten zoals het Zoukte, het Kalf, de Oosthoek, het Hazegras, oud Knokkedorp zich over de jaren hebben aaneengesloten tot de badstad die we vandaag kennen. De foto’s dateren uit de periode van 1895 tot 1940. Ze laten ondermeer de ontplooiing van de Zeeweg tot Lippenslaan zien. Verder ook de eerste bebouwing aan de Zeedijk. Het dorp en z’n gehuchten groeiden in een halve eeuw uit tot een badplaats van formaat.

Met “Knokke: Nostalgie in Woord en Beeld” is Danny Lannoy aan z’n twaalfde boek toe. Twee jaar geleden schreef hij samen met Philippe Muylle en Fons Theerens ondermeer ‘100 jaar Compagnie Het Zoute’. Co-auteur en taalkundige Frieda Devinck heeft trouwens ook haar sporen al verdiend. Samen met Danny Lannoy schreef ze reeds ‘Knokke, de jaren ‘50’ en ‘Impressionisten in Knocke & Heyst’. Ze is verder bijzonder actief bij ‘Cnocke is Hier’. Voor de toekomst ligt trouwens ook het boek ‘Knokke, de jaren ‘60’ op de schrijfplank. Voor 2012 zijn een Sincfalatentoonstelling én een boek gepland met als titel ‘Van het atelier naar de kust’, dit in samenwerking met Thérèse Thomas.

Met de opbrengst van de boeken steunt uitgeverij De Distel allerlei sociale doelen en historisch gericht projecten. Onlangs werden voor Lindenhove aupairfietsen aangeschaft. Dat zijn fietsen met een aangehaakte rolstoel. Het was trouwens in 1993, dat het eerste boek van De Distel verscheen: ‘Knokke en de Belle Epoque’. Daarna volgden ‘Terugblik’, en ‘Knokke, de jaren ‘50’.

‘Knokke, Nostalgie in Woord en Beeld’ telt 192 bladzijden, 312 illustraties, is gebonden met harde kaft. Intekenprijs €34, na verschijning €39. Verschijningsdatum 6.12.2010.
Intekenen kan door storing op rekingnummer 478-4236021-81 van De Distel vzw (+5€ port buiten Knokke-Heist).

16.11.10

Arrogantie Federale Politie valt slecht in Knokke-Heist

De mensen in Knokke-Heist zijn niet te spreken over het macho gedrag en de arrogantie van de agenten van de Federale Politie, die de laatste dagen de geldtransporten naar de banken in de badstad begeleiden. Volgens diverse getuigen gedroegen de agenten zich dinsdag in de Lippenslaan als een inzeteenheid waarbij de gewone burgers met bevelen en onnodig alarmgeloei de stuipen op het lijf werden gejaagd. "Ze zien de mensen als een nest mieren", was één van de commentaren. Blijkbaar heeft de Federale Politie nog niet door dat discreet observeren veel meer oplevert dan de hele bevolking tegen zich in het harnas te jagen. Met hun optreden willen de politiemensen mogelijk aangeven hoe pissed-off ze zijn over de beslissing van minister Annemie Turtelboom om in het licht van de crisis bij Brink’s Belgium de waardetransporten te laten begeleiden door de Federale Politie.

Dode zeehond aangespoeld in Knokke-Heist

Dinsdag is op het strand van Knokke-Heist een gewone zeehond (Phoca vitulina) aangetroffen. Het lichaam van het dier was al in staat van ontbinding. Het kadaver werd afgevoerd. Het was de eerste keer dit jaar dat een dode zeehond in de badstad aanspoelde. In totaal zijn in 2010 aan onze kust reeds 16 zeehonden gestrand. Daarvan waren er 7 nog in leven.

Afdankingen in de glasfabriek?

In Zeebrugge doen hardnekkige geruchten de ronde als zou bij de Glasfabriek in Zwankendamme een belangrijke reorganisatie op de agenda staan. Blijkbaar is er vanwege de crisis een slinkende vraag naar de producten van ’s werelds grootste spiegelfabriek. Ook worden er veel dubbelglas en autoramen geproduceerd. Het bedrijf laat tegenwoordig ook veel glas in Centraal Europa maken. Volgens onbevestigde berichten zouden 90 banen op de tocht staan. In het dubbelglas zouden 20 arbeiders moeten afvloeien. Bij de spiegels zou het gaan om 70 mensen. De vakbonden zouden op de hoogte zijn, maar een officiële mededeling is er niet. Het blijft voorlopig dus bij geruchten.

Sluis vecht tegen zondagssluiting

De middenstandsverenigingen en de gemeenteraad van Sluis hebben de leden van de Eerste Kamer in Den Haag een petitie aangeboden over de nieuwe winkeltijdenwet. Door die wet dreigt een einde te komen aan de zondagopenstelling van de winkels in onze buurgemeente. In de petitie wordt er op aangedrongen dat Sluis haar uitzonderingspositie in de winkeltijdenwet kan behouden. Als de winkels niet meer elke zondag open mogen kost dat de stad ieder jaar miljoenen toeristen, vooral uit Vlaanderen. Volgens de gemeente zou dat onaanvaardbare economische gevolgen hebben.

Ook Sinterklaas boerenbedrog

Nu blijkt dat de Congocollectie die in Knokke-Heist wordt tentoongesteld vervalst is, wordt in de badstad ook de aandacht gevestigd op het feit dat Sinterklaas evenzeer 'boerenbedrog' is. Het échte verhaal lees je in de Kriebel van Christel.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist:

9 tot 11.12.2010, 20u, Scharpoord: KTKH, ‘Het gezin Van Paemel’

Woensdag 24.11.2010, 14u: Scharpoord Knokke, LVSW, Info Thuiszorgdiensten en Dienstencheques

Woensdag 24.11.2010, 20u De Schakel Duinbergen: Prioritijd

13.11.2010 tot 26.12.2010: Seas, Strook, Scharpoord Knokke

Zaterdag 20.11.2010, 20.30, Scharpoord Knokke: Theaterconcert.

Vrijdag 19.11.2010, 20u: Knal! Spelavond in de Marge

Boomplantactie Geboortebos in Knokke-Heist uitgesteld

De aanplanting van een geboortebos, die voorzien was naar aanleiding van de Dag van de Natuur in Knokke-Heist wordt uitgesteld. Ouders bij wie, tussen half oktober 2008 en half oktober 2010, een baby geboren werd kregen van de gemeente een oproep om deel te nemen aan de boomplantdag nu zaterdag. Door de enorme regenval van de laatste dagen is het aangemerkte terrein langs de 6 Bochten echter herschapen in een modderpoel. De initiatiefnemende Gezinsbond heeft dan ook beslist om de boomplantactie uit te stellen tot volgend voorjaar, vermoedelijk ergens in maart.


Meer informatie : Milieudienst: tel. 050 630 179 of milieudienst@knokkeheist.be
Gezinsbond: Dirk De Wilde, tel. 050 61 02 65 of dirkencaroline@knokkeheist.be

20 jaar later, eerbetoon aan Wim De Craene in Knokke-Heist

Twintig jaar na het plotse overlijden van Wim De Craene eert een uitgelezen cast aan artiesten en muzikanten Vlaanderens grote en meest legendarische singer-songwriter met een bijzonder optreden in Knokke-Heist. Dat gebeurt nu vrijdag 19 november om 20.30u in Scharpoord. Op initiatief van zoon Ramses De Craene verzamelen zich een schare gelijkgestemde artiesten rond deze hommage. Het gaat om Andrea Croonenberghs, Della Bosiers, Mira, Lander & Tom Van Landuyt. Gelijklopend met deze concertreeks komt er ook een cd-verzamelbox uit. Het is meteen hét definitieve eerbetoon aan Wim De Craene en zijn muzikale nalatenschap.

18 EUR; 55+, studentenkaart: 17 EUR; Uitpas, CJP, groep + 10 pers.: 15 EUR
Meer info:
www.demuziekfaktorij.be www.wimdecraene.net

Voordracht over het project ‘Vlaamse Baaien 2100’

De VZW ‘Zeehaven Brugge’ organiseert een voordracht over het plan ‘Vlaamse Baaien 2100’. Dat gebeurt onder het motto “Van een smalle harde naar een brede zachte kust”. Het geïntegreerd meerjarenplan heeft betrekking op de hele kustlijn van Knokke-Heist tot De Panne. Het plan werd opgemaakt door een aantal waterbouwers en studiebureaus, die een aangepaste kustverdediging als antwoord op de zeespiegelstijging, hebben omgebogen tot een kansenplan met grote maatschappelijke meerwaarde. Vlaamse Baaien 2100 omvat - naast de kustbescherming op korte termijn - 10 concrete projecten, zowel voor de kust in zijn geheel als specifieke initiatieven voor de Oost-, Midden- en Westkust. Spreker over het onderwerp is Bart Verboomen. Hij is directeur-generaal van de nv Baggerwerken Decl0edt, dochteronderneming van waterbouwkundig gigant DEME.

Voordracht op donderdag 25 november in de aula van Grootseminarie, Potterierei 72, Brugge om 20u. Toegang gratis. Vooraf inschrijven is verplicht via:
zeehavenbruggevzw@telenet.be of tel. 050 54 69 11

15.11.10

Zwingodin is overleden

De Zwingodin is niet meer. Het beeld van kunstenares Marie-Louise Osté stond al enige tijd vlak over de grens op het strand bij het Het Zwin. Het beeld is echter de voorbije dagen tijdens de storm doormidden gebroken. Enkel de billen van wijlen de Zwingodin sieren nog het paalhoofd waarop het beeld stond. De rest van het kunstwerk lag in twee stukken op het strand en is ondertussen afgevoerd. Het schelpenbeeld was in betere dagen voorzien van een gsm, waarmee de Zwingodin, of de kunstenares, via de sociale media twitterde en blogde. De Zwingodin noemde zich verslaggeefster en een vrouw met een brede belangstelling: voor mensen, de zee en het land. Voor schoonheid, literatuur en beeldende kunst. Marie-Louise Osté zal nu de komende weken het herstel van het beeld ter hand nemen en hoopt het in de lente van volgend jaar te kunnen terugplaatsen. Ondertussen blijft ‘het beeld’ wel verder communiceren via de sociale media. Meer hierover bij www.zwingodin.nl

Congokunst in Knokke-Heist vals?

Het weekblad Knack bloklettert, dat het met de Congo Collectie die momenteel in Knokke-Heist wordt tentoongesteld grotendeels om nagemaakte stukken gaat. Het betreft de verzameling van Joseph Schelfhout. In de tentoonstelling in Scharpoord is etnische kunst van bijna alle Congolese volkeren te zien. Maar volgens Knack gaat het om beelden en maskers die zijn nagemaakt aan de hand van allerlei naslagwerken over Afrikaanse kunst. Je kunt het artikel HIER nalezen.

Eind november beginnen werken in de Van Maerlantstraat in Heist

Op maandag 29 november starten de nutsmaatschappijen in de Van Maerlantstraat in de deelgemeente Heist met het aanleggen van de nieuwe nutsleidingen. Het gaat daarbij om de drinkwaterleiding, elektriciteit, het gasnet en Telenet. In deze periode zal de straat plaatselijk nog toegankelijk zijn. Eind januari begint dan de heraanleg van de nieuwe riolering. Tijdens deze werkzaamheden zal de straat afgesloten zijn voor het autoverkeer. De uitvoeringstermijn van de werkzaamheden bedraagt 40 werkdagen.

Activiteiten in Knokke-Heist

Zaterdag 20.11.2010, 14u: Jeugdnatuurexcursie Natuurpunt in het Blinckaertduinbos

Maandag 06.12.2010, 17u: 50 Actief Knokke-Heist: Wandeling met etentje

Zondag 21.11.2010, 15u: Poppenkastnamiddag ouderraad Margaretaschool

Meer over activiteiten in Knokke-Heist vind je HIER.

Fluo Smiley doet jonge scholieren opvallen in het verkeer in Knokke-Heist

In de badstad start de Stedelijke Jeugdraad deze week opnieuw met een fluoactie. Naar jaarlijkse gewoonte krijgen alle leerlingen uit het eerste leerjaar een fluo smileysticker. De bedoeling is dat ze die op een zichtbare plaats plakken, bijvoorbeeld op hun boekentas. Met de hippe fluostickers wil de Jeugdraad de kinderen extra aanmoedigen om zeker in de donkerste maanden van het jaar zichtbaar te zijn in het verkeer. Ook heel wat scholen in Knokke-Heist bekommeren zich om de veiligheid van de kinderen in het verkeer en stimuleren het gebruik van fluojasjes.

14.11.10

Indian Army in Flanders Fields in het Knokke-Heistse Scharpoord

Het bijna traditioneel concert ‘Indian Army In Flanders Fields’ naar aanleiding van de Wapenstilstand was andermaal een succes in Knokke-Heist. Het programma in Scharpoord ging deze keer over de lotgevallen van de Indische luitenant Lahar Singh, die in de Eerste Wereldoorlog bij Ieper sneuvelde. Passionele verteller van het verhaal was meester Luc Lierman van de Margaretaschool. Engelse teksten werden gedeclameerd door concertmeester Shyama Vermeersch. Het publiek kreeg een gevarieerde afwisseling te horen van Indische, Belgische, Duitse, Engelse en Amerikaanse muziek. Uitvoerders waren het Rajhans Ensemble, Indische militaire bagpipers van het Rajput Regiment, De Zeegalm Knokke, Apollo Sluis en de Knokke-Heistse bagpiper Frank Matthys. Het Rajhans ensemble vertolkte onder meer ook Indische evergreens met inbegrip van de Indische militaire superhit: Saare Jahaan Se Achcha. Indische vip's uit New Delhi waren: luitenant-generaal M. Sabharwali, brigadier-generaal A.Sharma, Supdt L.S. Chauhan (ambassade Parijs) en mr. G. Ahluwalia (ambassade Brussel).

Project voor groenere en fraaiere handelsstraat gelanceerd in Heist

In zaal De Vierboote in Heist werd afgelopen weekend het project Innoverende Straat van Unizo Heist-Duinbergen voorgesteld aan de plaatselijke handelaars. Het initiatief heeft als doel om door allerlei maatregelen weer klanten aan te trekken naar de van oudsher gebruikelijke handelskernen. Een trekkersgroep heeft de voorbije maanden in dat verband twee thema’s uitgewerkt. Het betreft het aanbrengen van meer groen in de straat, en de verfraaiing van de leegstaande panden in het centrum van Heist. Aan het zeewaartse einde van de Kursaalstraat werden zo de ramen van de leegstaande panden voorzien van grote posters van Heistse postkaarten uit de Belle Epoquetijd. Het ging daarbij om winkel-, duin- en strandzichten gebaseerd op de verzameling oude postkaarten van Mark Demeijer. De studie in samenspraak met het Gemeentebestuur voor een algehele aanpak van de kop van de Kursaalstraat met integratie van het Heldenplein zal nog een tijdje op zich laten wachten. Om meer groen in de Kursaalstraat te brengen wordt voor de handelaars uitgepakt met een smeedijzeren rekje met een rieten mand waarin allerlei bloemen kunnen geplant worden. Het rekje, met de boodschap ‘Welkom’ erop, werd door de handelaars bij de voorstelling gretig besteld. Op termijn krijgt de Heistse winkelstraat dan ook gegarandeerd een groenere aanblik. Naar aanleiding van de lancering van het project waren leden van de trekkersgroep en beleidsmensen uitgedost in Belle Epoquekledij.

Zeebrugs fregat in reddingsactie voor Somalische kust

Het Zeebrugse fregat 'Louise-Marie' heeft zondag 6 drenkelingen opgepikt voor de kust van Somalië. Hun vissersboot was kort tevoren gezonken. De geredde vissers hadden de Somalische en Jemenitische nationaliteit. De Louise-Marie bevond zich tijdens de operatie in de Golf van Aden, waar het fregat patrouilleert in het kader van de Europese operatie Atalanta tegen de piraterij voor de kusten van Oost-Afrika. Het marineschip kwam in actie nadat verschillende bemanningsleden vermist werden na het zinken van de vissersboot. Het fregat verliet de zeemachtbasis in Zeebrugge op 4 oktober en wordt op 7 februari terug in de thuishaven verwacht.

Schutterskeizer in Knokke-Heist

Bij de handboogmaatschappij De Zaterdagschutters in Knokke-Heist werd een ‘keizer’ gekroond. Dat gebeurde voor het eerst in het 64-jarige bestaan van de club. Schutter Yvan Decoensel won er voor het derde jaar op rij de Sireschieting. De Zaterdagschutters komen twee keer per maand bijeen in café De Noorse Zeevogel in Knokke.

Knokke-Heist ontsnapt aan erge wateroverlast

België werd dit weekend getroffen door de ergste overstromingen in 57 jaar. Dankzij de diverse pompgemalen ontsnapte onze kustregio echter aan het ergste van de wateroverlast. Sinds het begin van de regen vrijdagnamiddag is er tot zondag 7 uur tussen 15 mm water gevallen in Oostende en liefst 87 in Elsenborn... Een aantal uitzonderingen niet te na gesproken hield men het ook in Knokke-Heist over het algemeen 'droog'. Erger is het gesteld met meer zuidelijke delen van West-Vlaanderen. Ook in Oost-Vlaanderen werd in 14 gemeenten het rampenplan afgekondigd. In Wallonië zijn verscheidene rivieren buiten hun oevers getreden. In Henegouwen vielen daarbij twee dodelijke slachtoffers. Nog tot vanavond moet met regen en buien gerekend worden. Volgende hoeveelheden worden verwacht tussen zondag 7 en 19 uur (in liter per vierkante meter of mm): in West- en Oost-Vlaanderen 8 tot 15, in Antwerpen 5 tot 15, in Vlaams/Waals-Brabant en Luxemburg 5 tot 10 en in Limburg, Namen en Henegouwen 3 tot 8, in Luik 1 tot 5. Pas maandag zou de toestand verbeteren. Het advies is dan ook om geen grote verplaatsingen te doen als die niet echt noodzakelijk zijn.

Tentoonstelling in Sincfala Heist verlengd

De tentoonstelling 'Zwinstreek in VERVOERing' in Sincfala is verlengd tot 30 januari volgend jaar. De tentoonstelling opende eind juni z’n deuren in het museum van de Zwinstreek in Heist. Volgens erfgoedcoördinator Estelle Slegers zijn op de tentoonstelling zo’n 250 foto’s, kaarten en maquettes te zien over het vervoer in onze regio in de voorbije 200 jaar. Dat is weliswaar slechts een kwart van wat in het archief beschikbaar is. De rest van het materiaal zal na verloop van tijd trouwens aan bod komen op de website van Sincfala.


Sincfala, Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140, B-8300 Knokke-Heist