24.5.08

Awards Creative Club of Belgium

In het Casino Knokke werden vrijdagavond op het Gala van de Creative Club of Belgium, de belangrijkste Belgische Awardshow, de CCB awards uitgereikt. Die bekronen reclamecampagnes in verschillende categorieën: film, radio, televisie, print, media, innovative, enz. Het feest werd afgesloten met een groots vuurwerk.

De campagne van Studio Brussel voor ‘Music for life’ wint goud in de categorie ‘media’ en zilver in de categorie ‘innovative’. Studio Brussel wint bovendien de ‘grand prix’ in de categorie media. In december 2007 verscheen er gedurende drie dagen, telkens in prime time op Eén - en tot ieders verbazing - een zwart jongetje dat de glazen water van de presentatoren en presentatrices leegdronk. Het was een campagne van reclamebureau mortierbrigade voor ‘Music for Life’ van Studio Brussel. ‘Music for Life’ stond in het teken van drinkbaar water voor iedereen.

Andere Bekroningen

Het zwarte jongetje kaapt nu ook de ene na de andere reclameprijs weg in binnen- en buitenland. Op de Clio Awards in Miami, één van 's werelds meest strenge en prestigieuze awards, haalde hij een ‘gold’, een Belgische primeur. Op de Brand Activation Awards werd het ‘silver’, ‘gold’, en de 'coup de coeur' award van de jury. Benieuwd of hij op het reclamefestival van Cannes iets gaat wegpikken.

23.5.08

Een ton gratis vis uitgedeeld

Bij de Zeebrugse Visveiling hebben reders en vissers vrijdagmorgen duizend kilo gratis pladijs uitgedeeld. Ze voerden daarmee actie tegen de hoge brandstofprijzen, de visbeperkingen die Europa oplegt en de lage prijs die ze voor hun vis krijgen. Volgens de reders en vissers is hun sector met uitsterven bedreigd. Veel zeevissers varen momenteel voor het gewaarborgd inkomen en op sommige boten wordt met een man minder gevaren om de kosten te drukken. "Het is tijd dat de overheid alle registers opentrekt of de hele visserij vergaat met man en muis", klinkt het bij vakbond ABVV-BTB. De vissers willen dat de Europese Unie en de andere overheden maatregelen nemen om de visserij te ondersteunen. De vissers zijn vragende partij voor een stilligvergoeding voor zowel reders als bemanning tot de vloot weer rendabel is om uit te varen. De vissers vragen zich ook af wanneer Vlaanderen gebruik gaat maken van de "deminimisregeling", om op die manier 30.000 euro per rederij te verkrijgen. "In de ons omringende landen maakt men daar wel gebruik van", zegt Renaud Vermote van ABVV-BTB. In Vlaanderen werken er momenteel nog ongeveer 500 erkende vissers op een honderdtal schepen.

Badstrandverhoging

Vanaf maandag zal een hele maand lang zand aangevoerd worden op het strand van in ’t Zoute tot het Rubensplein. Dat gebeurt in het kader van de jaarlijkse badstadverhoging. Vrachtwagens zullen via de Meerlaan 60.000 m3 zand aanbrengen en daardoor geregeld de zeedijk op- en afrijden. Hierdoor zal heel wat bedrijvigheid op het strand te merken zijn. De uitvoerder heeft een vergunning om te rijden van 6 uur tot 22 uur. In de regel zullen de vrachtwagens slechts rijden tot ten laatste 19 uur. Op vrijdag 27 juni moeten dee werkzaamheden voltooid zijn.

Weer redders op het strand

Vanaf zaterdag 24 mei tot zondag 21 september zijn de redders op het strand van Knokke-Heist weer elk weekend paraat. Ze zorgen van 10.30 tot 18.30 uur doorlopend voor de veiligheid. Van 14 juni tot 7 september staan ze er trouwens dagelijks. Daarmee bekleedt Knokke-Heist de derde plaats in de rij van de reddingsdiensten die het langst in het voor- en naseizoen actief zijn.
Met het warme pinksterweekend was er wel wat kritiek omdat er in de meeste badplaatsen geen reddingdienst op post, en het zwemmen in zee dan ook verboden was. Het - terechte - argument om niet vervroegd te starten was dat, als je met personeel werkt, alles organisatorisch en qua budget best goed op voorhand wordt vastgelegd. Het is niet eenvoudig om de gebrevetteerde redders, onder andere in Knokke-Heist bijna allemaal studenten in volle blokperiode, op te trommelen. En het baden toelaten met te weinig redders is qua veiligheid niet verantwoord! Trouwens, wie zich in dat weekend in de vloedlijn even nat gemaakt heeft (wat op zich niet verboden is), zal toegeven dat het water toch nog niet de goede temperatuur had om echt te zwemmen!

Loop van de Bevolking

Meer info over geboorten, huwelijken en overlijdens vind je HIER.

Flash Knokke Rood maakt het overvallers moeilijker

Als reactie op enkele gewelddadige overvallen, heeft de politiezone Damme/Knokke-Heist twee jaar geleden de procedure “Flash Knokke Rood” opgestart. Het blijkt ondertussen dat deze gestructureerde aanpak een positief effect heeft op het vattingspercentage. De procedure is van toepassing op het toeristisch gedeelte van de politiezone, waar de meeste juweliers en exclusieve merkenwinkels gevestigd zijn. Het aanpakprotocol bepaalt nauwgezet hoe de politie reageert bij een hold-up of een diefstal met geweld. Meteen worden de sites die bewaakt zijn door de negentien veiligheidscamera's nauwlettend in het oog gehouden. Daarnaast trekken de ploegen op het terrein naar de strategische plaatsen waar geen camerabewaking is. Alle taken worden op een gestructureerde wijze gedelegeerd. Elke agent weet wat hij of zij in de eerste twee uur na een hold-up moet doen. De procedure “Flash Knokke Rood” heeft verder voor potentiële daders ook een ontradend effect.

Jean-Marie De Plancke volgt Chevalier op

In Brugge wordt gemeenteraadslid Jean-Marie De Plancke fractieleider van de Open VLD. Hij volgt Pierre Chevalier op die recent ontslag nam. Chevalier was in opspraak gekomen toen bleek dat hij als VN-gezant opnieuw een mandaat had opgenomen bij de groep Forrest, die actief is in de Congolese mijnbouw. Chevalier had de regering daar zelf niet over ingelicht. De Plancke woont in Zeebrugge en is gespecialiseerd in de havenproblematiek.

Giovanni De Vent naar WK in Zweden?

Giovanni De Vent uit onze badstad heeft op het Open Europees Kampioenschap ju-jitsu in Antwerpen een opzienbarende prestatie neergezet. Deze 20-jarige bruine gordelhouder uit Heist heeft er zich schrap gezet tegen de absolute wereldtop en sleepte een heel fraaie negende plaats in de wacht. De prestatie is des te opmerkelijker omdat Giovanni nog maar pas bij de seniores aan de slag is. Volgens Jean Vanhaeverbeke, hoofdtrainer bij de club Kuo Lung in Heist, is een speciale worp de grootste troef van Giovanni. Hij tilt een tegenstander met de twee voeten van de mat en maakt daarbij een salto. Op het WK voor de jeugd in Duitsland veroverde Giovanni vorig jaar een knappe vijfde plaats. Ondertussen droomt hij van een plaatsje in de Belgische selectie voor het WK voor senioren, dat in november in Zweden plaatsvindt.

Lanzarote als aanloop voor Ironman Hawaï

Luc Vanmaele, een sportieve longspecialist uit Knokke-Heist, komt dit weekend op het eiland Lanzarote aan de start van zijn dertiende Ironman. 'Jammer genoeg was de voorbereiding vanwege blessures niet ideaal, zodat een kwalificatie voor Hawaï een dubbeltje op zijn kant zal worden', zegt Vanmaele. De 49-jarige triatleet, die inmiddels al 15 jaar marathons loopt, was trouwens al tweemaal eerder van de partij in Hawaï. Vanmaele koos voor Lanzarote omdat deze wedstrijd in het circuit van de Ironman een heel grote naam heeft. De opdracht is namelijk bijzonder zwaar door een combinatie van drie factoren: heuvels, warmte en wind.

22.5.08

Jubilerende strijkwinkel verhuist

De Strijkwinkel in Knokke-Heist verhuist volgende maand naar een nieuwe locatie in de voormalige Visserijschool. Het tewerkstellingsproject werd 5 jaar geleden gestart op initiatief van het OCMW en de gemeente. Dat gebeurde toen met 2 voltijdse en 2 deeltijdse medewerkers. De strijkwinkel werd intussen uitgebreid met een versteldienst en verschaft inmiddels werk aan 17 mensen. Om ook in de toekomst verder te kunnen uitgroeien en voldoende parkeermogelijkheid te voorzien voor de klanten wordt op 17 juni de overstap gemaakt naar de Sociale Economie Campus bij het Kasteeltje in de Kursaalstraat.

Foto: Annie Vandenbussche , Voorzitter Strijkwinkel Knokke-Heist, zet bedrijfsleidster Véronique Bogaert in de bloemen naar aanleiding van het 5–jarig bestaan van de onderneming.

FC Knokke neemt het weer op tegen Anderlecht

Deze zomer zal FC Knokke zoals de traditie het wil andermaal aantreden tegen de ploeg van Anderlecht. De Anderlecht spelers hervatten hun trainingen op maandag 23 juni. De internationals worden dan nog niet verwacht in het Astridpark. Op 5 juli staat dan een eerste oefenmatch op het programma. in stadion Olivier neemt FC Knokke dan de handschoen op. Een dag later gaat Anderlecht op bezoek bij tweedeklasser Hamme. Op 7 juli vertrekt de bekerwinnaar dan op stage naar het Nederlandse Oisterwijk, daar staan oefenmatchen tegen Taxandria en een amateurselectie op het programma. Op 12 juli wordt de stage in Nederland afgesloten.

Voormalige Sluise burgemeester met vervroegd pensioen

Jack Asselbergs, de voormalige burgervader van Sluis gaat met vervroegd pensioen. Asselbergs is momenteel burgemeester van Schouwen-Duiveland. Hij legt op 1 januari zijn taken neer, na 28 jaar burgemeesterschap. Zijn ontslagbrief is donderdag naar de Commissaris van de Koningin gestuurd. Asselsbergs was van 1981 tot 1987 burgemeester in Sluis. Tijdens die periode was hij gedurende 14 maanden tevens waarnemend burgemeester van Aardenburg. Daarna waren Zierikzee en Schouwen-Duiveland aan de beurt. Asselbergs noemt zijn laatste twee ambtsjaren zwaar. Hij kwam terug na een lange ziekte. In augustus 2008 moesten hij en zijn gezin onderduiken vanwege ernstige bedreigingen. Nu verlangt hij naar rust. Asselbergs wordt op 30 december 63 jaar.

Brandweer Knokke-Heist blust nu ook in Moerkerke

De brandweer van Knokke-Heist, die naast de badstad ook instaat voor interventies in het deel van Damme benoorden het Leopoldkanaal, zal in de toekomst ook vuurhaarden blussen in Moerkerke. Dat was sedert 1977 de verantwoordelijkheid van het korps van Brugge. Na een analyse van aanrijtijden is nu echter gebleken dat de brandweer van Knokke-Heist sneller in de woonkern van Moerkerke kan zijn dan de spuitgasten uit de Brugse kazerne bij de Herdersbrug. Het grondgebied van Damme wordt nu dus niet langer gescheiden door de kanalen, maar ingedeeld volgens de realistische interventietijden van de brandweerdiensten.

Acties bij P&O lijken van de baan

Acties van zeevarenden op de veerboten van P&O North Sea Ferries lijken van de baan. Nu het bedrijf 1,5 procent meer salaris in het vooruitzicht heeft gesteld, is de kans op een nieuwe cao toegenomen. Het personeel op de veerboten tussen Zeebrugge, Rotterdam en Engeland beslist volgende week over het bod van de rederij. Dat gebeurt dinsdag aan boord van de Pride of Rotterdam in de Europoort. Een dag later zijn de collega’s op de Pride of Bruges in Zeebrugge aan zet. De weg naar de nieuwe cao bij P&O North Sea Ferries verloopt niet zonder problemen, omdat er grote verschillen zijn tussen de werknemers op het continent en Engeland.

105-jarige

In het rusthuis in Westkapelle werd donderdag de 105de verjaardag gevierd van Zoë Depoorter. Zoë werd geboren op 22 mei 1903 in Leke, in een gezin van kleine boeren. Ze was de oudste van drie kinderen. Enige tijd na het overlijden van haar man is Zoë in 1970 in Knokke komen wonen, op het Frans Desmidtplein. Tot 1994 zorgde ze zelfstandig voor zichzelf. Toen ze de 90 voorbij was besloot ze haar intrek in het rusthuis te nemen. Ook daar probeert ze nog zoveel mogelijk zelf dingen te doen. Volgens de verzorgers vraagt de kranige oude dame niet graag hulp. De verjaardag werd verder in intieme kring gevierd. Zoë heeft twee kinderen, twee kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

Unifeeder ziet opportuniteiten in Zeebrugge

Het Deense Unifeeder gaat vanaf volgende maand op wekelijkse basis van start met twee nieuwe diensten tussen Zeebrugge enerzijds en Zweden en Finland anderzijds. Unifeeder is Europees marktleider in de sector die gespecialiseerd is in de aanvoer van containers naar havens met intercontinentale scheepsverbindingen. De dienst tussen Zeebrugge en Göteborg en Helsingborg zal ook de haven van Amsterdam aanlopen. De andere nieuwe dienst van Unifeeder loopt tussen Zeebrugge en de Finse havens Helsinki en Kotka. Unifeeder verbindt al enkele jaren Antwerpen en Rotterdam met de Baltische regio, maar ziet nu ook opportuniteiten in de nieuwe opkomende containerhubs van Zeebrugge en Amsterdam. De Deense operator bedient in totaal dertig havens in Noord-Europa.

21.5.08

Nieuwe projecten voor veiliger kust

Vlaanderen gaat met vier omringende landen aan een veiliger kust werken. Samen met Denemarken, Duitsland, Nederland en Engeland zijn daarvoor twee projecten gestart. In het project "Chain of Safety", geleid door onze buurprovincie Zeeland, wordt gekeken hoe landen zich samen kunnen voorbereiden op overstromingsrampen. De provincie gaat daarvoor een kennis-centrum opzetten. Bij het Project Safecoast wordt in kaart gebracht hoe de vijf landen het beste kunnen omgaan met de zeespiegelstijging.

Franse vissers slaags met oproerpolitie

Franse vissers zijn in Parijs slaags geraakt met de oproerpolitie. De stijgende brandstofprijzen waren de reden voor het protest van de vissers. Vissers gooiden met brandende noodfakkels en troffen twee agenten. De politie vuurde traangas af bij de confrontaties in de buurt van het ministerie van landbouw. In totaal raakten vier agenten gewond, zei de politie. Woensdag begonnen in het ministerie langverwachte besprekingen tussen vissersvakbonden en minister van landbouw Michel Barnier. Vissers blokkeren al langer dan een week havens en olieterminals in heel Frankrijk en hebben zo in sommige plaatsen brandstoftekorten veroorzaakt. Ze eisen dat de regering meer brandstofsubsidie geeft. De regering beloofde 310 miljoen euro aan steun na acties van vissers in november. Maar de prijzen zijn blijven stijgen en de vissers zeggen dat de regering meer moet doen. Aan onze kust zijn vrijdag acties van de reders gepland. Verwacht wordt dat deze bij ons vreedzamer verlopen.

Sven Nys nog voor BK naar Landbouwkrediet?

Sven Nys zette kort geleden zijn handtekening onder een contract dat hem voor de volgende drie jaar aan Landbouwkrediet-Colnago bindt. Mogelijk maakt hij in juni al de overstap. Er zou een akkoord met zijn huidig team Rabobank in de maak zijn. "We wachten nog op een paar handtekeningen uit Nederland om de overgang definitief af te ronden", zegt Bob Verbeeck, de manager van Nys."Er is nog niets officieels, maar het kan de komende dagen snel gaan", bevestigt woorvoerder Luuc Eisinga. Mogelijk maakt Nys zijn debuut bij Landbouwkrediet op 29 juni in het Belgisch kampioenschap in Knokke-Heist.

Nieuwe kraamafdeling Ter Linden

Het Knokke-Heistse Ter Lindenziekenhuis heeft een gloednieuwe kraamafdeling. Ondanks de geplande nieuwbouwcampus werd deze zorgeenheid toch nog uitgebreid gerenoveerd. De vernieuwde afdeling beschikt nu over 2 tweepersoonskamers, 4 eenpersoonskamers en 6 luxekamers met alle comfort. Ze zijn standaard uitgerust met een flatscreen tv, ijskast, en relaxzetel. Bovendien beschikt elke kamer over een gratis draadloze internetverbinding. Door de natuurlijke en geduldige benadering van het bevallen is het percentage keizersneden in Ter Linden volgens Kind en Gezin” sinds 10 jaar het laagste van alle Vlaamse materniteiten. In 2007 bedroeg het aantal keizersneden 6,5 procent daar waar het Vlaams gemiddelde bij 18 procent ligt. De kraamafdeling is trouwens ook bijzonder in trek bij moeders uit Zeeuws –Vlaanderen. De bevalling wordt steeds verricht door de gynaecoloog die de zwangerschap heeft begeleid. Enkel in het weekend is er een wachtdienst. De opvang van de baby’s wordt verzekerd door een team van drie kinderartsen. Deze zijn stuk voor stuk gespecialiseerd in neonatologie. Hierdoor kunnen in de vernieuwde afdeling premature baby’s vanaf 1500 gram worden opgevangen.

Reders voeren actie

De Belgische reders zullen vrijdag actie voeren. De reders zijn niet te spreken over de stijgende kosten, de tegenvallende prijzen voor vis op de veilingen en de Europese vangstbeperkingen. Dat meldt de Rederscentrale, de beroepsvereniging van de Belgische reders, woensdag in een persbericht. De Belgische reders in de visserijsector kampen al langer met problemen. De kosten voor een vissersschip lopen op en dat wordt niet gecompenseerd door de prijzen voor vis op de veilingen. Daarnaast klagen de reders ook over de strengere vangstbeperkingen, die opgelegd worden door de (vooral Europese) autoriteiten. Daarom besliste de raad van bestuur van de Rederscentrale dinsdagavond om de bekommernissen van de reders kracht bij te zetten met acties. "Aan alle reders en vissers wordt gevraagd op vrijdag 23 mei hun ongenoegen te uiten via spandoeken en/of zwarte vlaggen aan boord van de schepen". Voorts willen de reders vrijdag samenkomen aan de visveiling in de achterhaven van Zeebrugge. Er is ook beslist om daar vanaf 10 uur 1.000 kilogram verse vis gratis te verdelen aan het publiek.

62-jarige man bezweken na ongeval

Een 62-jarige man uit Knokke-Heist is overleden aan de verwondingen die hij dinsdagavond opliep bij een verkeersongeval in de badstad. De man werd samen met zijn 59-jarige partner door een 85-jarige vrouw aangereden op een zebrapad in de Knokkestraat. Volgens het parket van Brugge reed de vrouwelijke bestuurder niet te snel doch lette ze niet op.

Mooi weer voor maatjes

Op 4 juni breekt ook in Knokke-Heist weer het maatjesseizoen aan. Dat gebeurt met de maatjesparty van de Parasol op het Verweeplein. De eerste Hollandse Nieuwe zijn waarschijnlijk van goede kwaliteit. “Door het mooie weer is er genoeg plankton aanwezig voor de haring”, zegt Nico de Jong, voorzitter van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging. De Nederlandse schepen varen eind deze week uit om op nieuwe maatjes te vissen. “De maatjes moeten op 2 juni binnen zijn, want 3 juni begint het seizoen officieel", zegt de Jong. Eerder mogen er in Nederland geen jonge haringen worden verkocht, want dat is strafbaar. Europa heeft de quota voor haringvangst op 200.000 ton gelegd. In totaal is 30.000 ton daarvan voorzien voor de nieuwe maatjes. Duitsland is met 100 miljoen maatjes het belangrijkste exportland voor Nederland, dat in eigen land 85 miljoen maatjes verkoopt. Ons land is goed voor het slijten van 15 miljoen stuks. "In België zijn maatjes gedurende een erg korte periode populair. Tot het mosselseizoen begint", besluit de Jong. Het is op 4 juni trouwens de 15de keer dat de maatjesparty op het Verweeplein in Knokke wordt georganiseerd.

Eerste Vlaamse mosselen vanaf juli in de winkel

Vanaf juli zal voor de eerste keer een grote oogst Vlaamse mosselen in de winkels liggen. Vorig jaar was er alleen een proefverkoop. Privébedrijf Reynaert-Versluys en de Stichting Duurzame Visserijontwikkeling zullen, elk apart, de Vlaamse mossel op de markt brengen. Volgens zaakvoerder Willy Versluys zullen ze 5 tot 6 euro per kilo kosten, niet meer dan de Zeeuwse mosselen nu.

Nepbuien voor Knokke-Heist

Wie dinsdagavond van de regenradar gebruik maakte zag zeer duidelijk buien op de Belgische en Nederlandse kust afkomen. Over de Noordzee was het op dat moment echter onbewolkt. Ook enige neerslag viel dus absoluut niet te bespeuren. Volgens RTL Nieuws ging het om een militaire oefening. Vliegtuigen van de luchtmacht strooiden reflecterend materiaal uit om de verkeersradar te misleiden. Het gaat om aluminiumstripjes die in grote hoeveelheid uit vliegtuigen worden afgeworpen. Ook de buienradar werd op die manier misleid. Hopelijk haalt de luchtmacht niet nog meer van die geintjes uit want anders loopt straks iedereen in Knokke-Heist met een paraplu rond terwijl de zon schijnt.

Knokke-Heist gaat bobsleepiste aanleggen

Het GLS Sportadviesbureau heeft woensdag aangekondigd dat Knokke-Heist een mobiele bobsleepiste gaat aanleggen. De piste zal 70m lang zijn en wordt komende zomer ingericht op het strand. Het is de bedoeling dat de Belgische damesploeg op deze piste gaat oefenen in de hoop een selectie te versieren voor de Olympische Winterspelen in Vancouver van 2010. Tussendoor zal iedereen die het wil, even van het bobsleeën kunnen proeven. Sedert de reportages op Canvas over de zes Vlaamse vrouwelijke bobsleeërs is de sport aan een heuse opmars bezig. De zogeheten 'Bobpushbaan' moet worden overgebracht uit Italië. Indien alles volgens plan verloopt zou de bobsleepiste vanaf de tweede week van juli tot eind augustus operationeel zijn in Knokke-Heist.

BK in Knokke-Heist betekent afscheid voor Tom Steels

In het Casino Knokke is dinsdagvanavond het Belgisch Kampioenschap wielrennen eliterenners voorgesteld. Het kampioenschap wordt op zondag 29 juni verreden in de badstad. Aan het sportieve evenement wordt meteen een heel toeristisch weekend gekoppeld. Tien jaar geleden werd het BK ook al eens in Knokke-Heist georganiseerd. Toen ging Tom Steels met de titel aan de haal. Op 29 juni kiest hij het BK als het einde van zijn wielercarrière. Het parcours van het kampioenschap zal bijna 255 km lang zijn. Er worden 19 ronden gereden van elk 13,4 km. De wedstrijd start om 12 uur. De aankomst wordt tussen 17.30 en 18 uur verwacht. Het parcours is licht gewijzigd ten aanzien van de editie 1998. Ditmaal worden namelijk alle vier de deelgemeenten aangedaan. De grootste uitdagingen worden de zeewind en de hellingen in Duinbergen. Naast het kampioenschap is verder nog heel wat randanimatie voorzien. Eén voorbeeld is het concert van Laura Lynn 's avonds in het Casino. En uiteraard de Ladies Bike Ride waarvan de opbrengst naar “Kom op tegen Kanker” gaat.

Tim De Baene

De nieuweling uit Knokke-Heist die voor de Brugse Velosport rijdt werd zondag tiende in Imde-Wolvertem. Hij past echter voor de Vosseslag Classic in De Haan. De Baene rijdt zondag in Hooglede en concentreert zich een week later op de Beker van de Vlaamse Ardennen-proef in Kruishoutem.

20.5.08

Een geïntegreerd maritiem beleid voor de EU

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Vonnis Surfers Paradise uitgesteld

In Brugge heeft de correctionele rechtbank dinsdag het vonnis in het dossier Surfers Paradise uitgesteld tot 24 juni. De rechter die het vonnis moet uitvaardigen, is gekend als de "trage" rechter. Een vzw die de belangen behartigt van sommige restaurants op de Knokse zeedijk, dagvaardde Surfers Paradise, omdat haar clubhuis illegaal zou zijn opgetrokken en daardoor voor oneerlijke concurrentie zorgt. De club argumenteert dat het clubhuis dateert uit een periode dat er op het strand nog geen ruimtelijke ordening was. Eerder raakte de West-Vlaamse provincieraad bij het opmaken van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Strand en Duin het niet eens over de regularisatie van de surfclub.

Mega-platform passeert voor de kust

De komende uren passeert een mega-platform voorbij de kust van Knokke-Heist. Bij constructiebedrijf Heerema in Vlissingen-Oost wordt dinsdag het 2.450 ton wegend olie- en gasplatform op transport gesteld. Via de Scheldemonding gaat het richting volle zee. Het gevaarte is gebouwd in opdracht van een Tunesisch bedrijf. In totaal zijn er sinds juni 2007 300.000 manuren besteed aan het project. Het platform vertrekt naar de Golf van Gabes. Het wordt neergepoot op het Hasdrubal-veld in de Middellandse Zee, zo'n 110 kilometer voor de kust van Tunesië.

Nieuwe Ponderosa

Langs de Kalfstraat op de grens tussen Knokke en Westkapelle wordt momenteel druk gebouwd aan de nieuwe Manège Ponderosa. Dat gebeurt op gronden die vroeger deel uitmaakten van de boomgaard van de familie Lippens. Het uitgebreide pand is een realisatie van Agos en het architectenbureau HC Demyttenaere. Het Kortrijkse Agos is gespecialiseerd in hallenbouw op agrarisch en industrieel vlak. Het architectenbureau Demyttenaere uit de Koningslaan in Knokke tekent ondermeer heel wat projecten voor de Compagnie Het Zoute. De nieuwe Ponderosa ligt langs het traject van het ruiterpad dat binnenkort de Kalfstraat met de Graaf Jansdijk zal verbinden. Het oude terrein van de Ponderosa wordt verkaveld voor de bouw van villa’s. Volgens het jaarverslag van de Raad van Bestuur van de Compagnie Het Zoute moeten de projecten Ponderosa, Zwinzicht en La Réserve in de toekomst gunstig “bijdragen tot het balansbeeld van de onderneming”.

Aangespoelde lijken sneller identificeren

De politie wil lijken die aanspoelen op de kust sneller identificeren. Daarover worden dinsdag en woensdag op een congres afspraken gemaakt met politiekorpsen uit andere Europese landen. Sinds de jaren tachtig zijn er aan de diverse kusten zo'n zeshonderd lichamen aangespoeld. Een kwart kon niet worden geïdentificeerd. Omdat landen van elkaar niet weten wie wordt vermist, is identificatie moeilijk. Daar zou nu snel verandering in komen.

Geen mirakel voor VV Westkapelle

Voor de vierde keer is VV Westkapelle gestrand in de slotmatch op de springplank naar tweede provinciale. VVW slaagde er zondag niet in de 1-3 thuisnederlaag tegen Spermalie te niet te doen. Volgens VVW-verdediger Steve Beausart werd Spermalie de verdiende winnaar en voetbalde het stukken sterker. Toch mogen de spelers en trainers van Westkapelle met opgeheven hoofd het strijdtoneel verlaten. Het was namelijk een seizoen vol tegenslagen en een nooit geziene blessurelast. Toch is de ploeg erin geslaagd om het maximum te presteren en tot op het allerlaatste mee te strijden voor de prijzen. Volgend seizoen wordt het mogelijk opnieuw geprobeerd en staat een derby tegen FC Heist op het programma.

Havenbedrijven willen samen afval verwerken

In Zeebrugge hebben negen bedrijven een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren voor de bouw van een installatie voor de verwerking van organisch afval. Materialen zoals enzymen, mest en slib zouden er kunnen worden verwerkt tot warmte en elektriciteit. De installatie zou 1 megawatt aan energie produceren en 7,6 miljoen euro kosten. Nu moet nog worden uitgezocht waar in het havengebied men het verwerkingscentrum het best zou neerpoten. De studie is een initiatief van Pom, de provinciale ontwikkelingsmaatschappij.

19.5.08

Meisjes klaar voor Miss Sports Belgium

Zondag stond in Eeklo de laatste sportproef op het programma voor de finalistes van Miss Sports Belgium 2008. Zeven uitdagingen kregen de meisjes voorgeschoteld. Om de spanning wat op te drijven werd er geen gele trui uitgereikt. De groene trui ging naar Sofie Goerlandt die ondanks de gevolgen van haar gebroken arm toch doorzette. Deze laatste sporttest, met veel watergebonden proeven, zullen de finalistes niet zo snel vergeten. Elk van de 14 deelnemende meisjes verlegde merkelijk haar grenzen. De finale van Miss Sports Belgium vindt plaats op 31 mei in het Casino Knokke.

Vistival

Op zondag 1 juni pakt de badstad weer uit met het Vistival. Het is meteen de 12de keer dat Unizo Heist-Duinbergen het visserijfestival organiseert. Dat gebeurt in het kader van de Nationale Dag van de Visserij. De bedoeling is een hele dag lang een beeld te geven van de visserij en het leven vàn en mèt de zee. Langs de Graaf d’Ursellaan komt een tentoonstelling van miniatuurboten en antiek en brocante rond zee en visserij. Op het Heldenplein ligt een reuzenbassin met varende miniatuurboten. Er is demonstratie van nettenbreien en er worden voorstellingstanden bemand door onder meer de Zeevaartpolitie. Publiekstrekker wordt ook dit keer de reuzenketel met 2000 liter vissoep, die in de put van het Heldenplein wordt klaargemaakt. Om de animatie af te ronden zijn er ook optredens van 4 Beaufort, Ierse folkmuziek, de dansgroep De Sloepe en de plaatselijke Ceciliaharmonie.

Cocaïne-dealers ingerekend

De politie heeft vier cocaïnedealers uit Knokke-Heist ingerekend. Ze hadden argwaan gewekt door hun gedrag. Met de auto stonden ze namelijk te midden de velden geparkeerd. In de wagen van het viertal werd 70 gram cocaïne aangetroffen. Verder vonden de agenten in de auto ook 6 gsm's, een bedrag van 2.500 euro en enkele weegschaaltjes. Twee van de vier mannen werden door de onderzoeksrechter aangehouden. De wagen werd in beslag genomen.

Recreatie in de duinen

Westtoer onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor recreatief medegebruik van de Vlaamse kustduinen. Onder meer wil men de toegankelijkheid voor ouderen en anders invaliden optimaliseren. Inmiddels wordt aan de gemeenten van Knokke-Heist tot De Panne steeds nadrukkelijker gevraagd om ook voor het mountainbiken voorzieningen te treffen. Wat de meer luidruchtige recreatievormen betreft; deze worden door de studie niet geografisch in beeld gebracht. Deze sporten zullen, volgens Vlaams Minister Geert Bourgeois, in de toekomst dan ook geweerd worden bij het inrichten van de resterende duingebieden. In de duinen tussen Zeebrugge en Blankenberge zal verder naast de Fonteintjes een extra poel gegraven worden. De nieuwe waterplas zal echter niet door hengelaars kunnen gebruikt worden, aldus de minister.

Stripfestival groot succes

In de grote tenten op het Van Bunnenplein in Knokke was er zondag veel belangstelling voor het jaarlijkse stripfestival. Het was trouwens de 5de maal dat het werd ingericht. Blikvanger voor de organiserende “vzw Strippromotie” was de Amerikaan Gerald Fronton. Hij is de tekenaar van de strips van Bob Morane. Er kwam dan ook heel wat volk af op zijn signeersessie. Tijdens het festival werd de ereprijs Graaf Leopold Lippens, uitgereikt aan Jeff Broeckx. Hij is de man die Klein Suske en Wiske, Dag en Heidi en Sloeber op papier zette. Het stripevenement draaide rond het thema "de auto in de strip" . Verder werd uitgepakt met vier primeurs: de voorstelling van de strip 'Knokke-Heist Dubbel Gestript' van tekenaar D'Auwe, 'Dag Beroepsjongens' van Francis Carin, 'Lou Smog' van tekenaar Georges Van Linthout en het officiële stripverhaal rond 'honderd jaar Anderlecht'. Burgemeester Lippens, die ook een stripfanaat is, wil trouwens in de toekomst meer uitstraling geven aan het festival.

Blok en eindexamens

Terwijl scholieren in ons land nog gewoon les hebben, zijn studenten aan de meeste hogescholen en universiteiten reeds aan de blok toe. In onze buurprovincie Zeeland is men zelfs een stapje verder. Voor de 4500 scholieren dààr zijn maandagmorgen reeds de eindexamens begonnen. De examens duren er tot 30 mei. Dat betekent meteen ook een vroege grote vakantie. Iets wat in juni door een instroom van Nederlandse toeristen en tweedeverblijvers in Knokke-Heist zal te merken zijn.

18.5.08

Ventura maiden trippers may sue P&O over Zeebrugge dash

Je leest er alles over in ORO NieuwsMAGAZINE

Reders en Inktvissen bijten niet

Reders in Knokke-Heist en Oostende staan niet te trappelen om nog maar een ander soort visserij uit te proberen. De dure brandstof en wurgende quota’s hebben het investeringskapitaal opgesoupeerd. En verder moet men nog overtuigd raken dat inktvisvisserij een paar vaartuigen kan helpen overleven. Door de opwarming van de aarde is het aantal inktvissen in de Noordzee de voorbije tien jaar hand om hand toegenomen. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd voor de kust van Scheveningen (toevallig op de plaats waar destijds Radio Veronica, Noordzee en Caroline voor anker lagen) de eerste gerichte inktvisvangst in de Noordzee uitgevoerd. Dat gebeurde door de SL-9 Johanna. De Nederlandse reder had z’n vaartuig tegen een slordige 3,5 miljoen euro laten ombouwen voor de jacht op inktvis. Met behulp van felle gaslampen van in totaal 32.000 watt wordt aas naar de boot gelokt. De inktvis moet daar vervolgens op afkomen, om met zijn bek vast te blijven zitten aan een eenvoudig lokhaakje dat aan een katrol kan worden opgehaald. Maar niet één inktvis bleek onder de indruk van het nieuwe systeem. Reder Anton Dekker blijft er echter in geloven. De handel is namelijk lucratief genoeg. Voor een kilo inktvis telt men op de veiling 11 euro neer; een veel hogere prijs dan voor de meeste andere vissoorten. Belangrijkste voordeel van inktvis is echter dat er geen quotum voor de vangst bestaat.