23.7.11

Knokke-Heistse Knal!Bergkampers goed in Zwitserland aangekomen

Zaterdagavond om 20.15u zijn de deelnemers aan het Knal!Bergkamp uit Knokke-Heist veilig en wel op hun Zwitserse vakantiestek in Obergesteln gearriveerd. De groep bestaande uit 65 jongeren van het Bernardusinstituut en 15 begeleiders waren zaterdagmorgen rond 5 u vertrokken. De reis is voorspoedig verlopen. Aan de Zwitserse grens zijn de Knokke-Heistenaars volgens de kampleiding op het nippertje aan een uitgebreide controle ontsnapt. Na aankomst werd door de jongeren alvast het lijflied voor het Bergkamp verkozen. Na een sfeervolle stembusgang heeft de stoere danshit “Partyrock anthem” van Lmfao het gehaald. De komende dagen zullen de deelnemers verder kunnen genieten van creatieve activiteiten en adembenemende bergtochten. De groep wordt op woensdagmorgen 3 augustus terug in Knokke-Heist verwacht.

Webcam Obergesteln
Weerbericht Obergesteln

22.7.11

Knokke-Heistenaars en Bruggelingen aangehouden in Breskens

Vrijdagnamiddag werden op het Veerplein in Breskens twee mannen uit Knokke-Heist aangehouden. Dat gebeurde bij het verlaten van het Fiets- Voetveer. De twee, 22 en 23 jaar oud, waren in het bezit van softdrugs, die ze in Vlissingen hadden aangeschaft. Beide Knokke-Heistenaars kregen een bekeuring van 400 euro en moesten de gekochte hennep achterlaten. Eerder waren ook twee Bruggelingen aangehouden. Het ging om jongeren van 18 en 20 jaar. Ze waren in het bezit van een geringe hoeveelheid hennep. Ze zijn na verhoor heengezonden en de softdrugs werden in beslag genomen.

Zes kinderen verdwaald op het strand

Tijdens de eerste twee weken van juli zijn in Knokke-Heist op het strand maar 6 kinderen als verdwaald opgegeven. Dat mag als normaal bestempeld worden. Vorig jaar liepen in de héle maand juli in de badstad 13 kinderen verloren. Dus het minder goede weer heeft in alle geval in Knokke-Heist niet gezorgd voor sterk afwijkende cijfers. Langs de rest van de kust was dat echter wèl het geval. In alle badplaatsen samen werden in de eerste helft van de maand 136 kinderen als verdwaald aangegeven. Dat blijkt uit cijfers die Media Consulting, het bedrijf achter de verdwaalpalen. Vorig jaar was dat in dezelfde periode meer dan dubbel. Alle kinderen konden na korte tijd met hun ouders worden herenigd.

Bom bij eerste baggeropdracht van de ‘Congo River’

De gloednieuwe sleephopperzuiger ‘Congo River’ van het Belgische baggerbedrijf Deme is bij z’n eerste klus al in het nieuws geraakt. Een kleine twee weken geleden werd het baggerschip in Zeebrugge officieel in gebruik genomen door meter Justine Henin. Het eigenlijke doopfeest vond trouwens plaats in een luxueus tentendorp op het strand voor het Casino Knokke. Bij het uitvoeren van haar eerste baggerwerk voor de kust van het Britse graafschap Essex heeft de ‘Congo River’ een zeemijn van liefst een ton opgezogen. Het ging om een 2 meter lange Duitse parachutemijn uit de Tweede Wereldoorlog. Uit veiligheidsoverwegingen werden de 27 bemanningsleden van de ‘Congo River’ tijdelijk van boord gehaald. Tijdens de voorbereiding voor het onschadelijk maken door deskundigen van de Royal Navy is de bom losgeslagen van z’n verankering. Uiteindelijk heeft men het zware springtuig teruggevonden en onschadelijk kunnen maken. De sleephopperzuiger was bezig met een vaargeul te verdiepen naar de nieuwe Thames Gateway terminal toen het incident zich voordeed.

Sincfala Museum is op zoek naar oude Carnavalfoto’s

In Heist leg men momenteel de laatste hand aan een permanente carnavalsmuur in het Museum Sincfala. Carnaval heeft in de deelgemeente nog steeds een bijzondere plaats in de harten van de inwoners. Het museum Sincfala is in dat verband nog op zoek naar oude foto’s en documenten van vóór de jaren 1960, toen het carnaval een nieuw elan kreeg. Vooral is men geïnteresseerd in de periode tussen de twee wereldoorlogen en de beginjaren van het carnavaleske gebeuren aan het eind van de 19de eeuw. Materiaal kan voor korte tijd in bruikleen worden gegeven (om in te scannen) of worden geschonken aan het museum.

Neem contact op via sincfala@knokke-heist.be of 050 630 872.

Rioolbreuk Gemeenteplein tijdelijk hersteld

De rioolbreuk ter hoogte van Horizon Net aan het Gemeenteplein in Knokke is hersteld. Voorlopig werd het wegdek dichtgelegd met een betonlaag. De politie heeft de rijweg vervolgens opnieuw opengesteld voor alle verkeer. In september zal de weg definitief afgewerkt worden. Gedurende de asfalteringswerkzaamheden zal het Gemeenteplein dan opnieuw gedurende 2 dagen onderbroken zijn voor alle verkeer.

21.7.11

‘Marie Siska’ niet te koop

Eigenaar Stefan Dossche van Marie Siska in Knokke-Heist heeft zopas op een ludieke manier de hardnekkige geruchten ontzenuwd als zou het beroemde wafelhuis verkocht worden. Hij deed dat met een foto van z’n zaak en personeel plus de Magrittiaanse tekst “Ceci n'est pas à vendre”. Eerder sneuvelde reeds Moeder Siska voor een villaverkaveling. De voorbije maanden werd ook het pand van Gustave Siska afgebroken en op die plaats verrijst nu een hotel. Dat zoveel bekende zaken in Het Zoute en de Oosthoek verdwijnen heeft uiteraard te maken met de dure grondprijzen. De projectontwikkelaars beseffen echter niet dat ze met hun landhonger de kip met de gouden eieren aan het slachten zijn. Afgezien van het strand zal er op termijn niks meer over zijn om Knokke-Heist aantrekkelijk te maken.

Slotoffensief Kneistival met Undefined, de Jeugd van Tegenwoordig en 90's Party

Op vrijdag 22 juli zet Kneistival om 20 uur zijn slotoffensief in met Undefined. De formatie was met hun eigenzinnige mix van reggae en hiphop al te zien op festivals als Suikerrock, Marktrock en Mano Mundo. Hun jongste single “Go Ahead” deed het heel aardig op Stubru. Vergeet al die cursussen Spaans. Vanaf 21 uur bewijzen ‘De Jeugd Van Tegenwoordig’ met “Get Spanish” dat het allemaal zo moeilijk niet is: Los gezelligitos, dónde esté genietos! Si senor, in ieder geval iets geheel anders dan “Deze Jongen komt zo hard” en “Watskeburt”. De lange blanke en de kleine zwarte van The Opposites zijn in Vlaanderen vooral bekend van het luchtige “Broodje Bakpao” maar bewezen in hun solowerk dat ze ook heel wat meer in hun mars hebben.

Zaterdagavond vormt de 90’s party in de tent op het evenementenstrand het definitieve sluitstuk van Kneistival. Dj’s Steve DK en Davo zullen in een sfeervol uitgelichte tent vol van speciale effecten de beste 90’s platen draaien. Een lasershow en een videowall maken het geheel tot een niet te missen party. Extra aandacht vraagt organisator vzw Jeugdig amusement Knokke-Heist voor hun verkleed wedstrijd, kom Hot & Spicy gekleed naar de party en win een rit met de hummerlimousine in Knokke-Heist voor 8 personen. Kaarten aan 9 euro in voorverkoop bij Billboard te Knokke en bij Fast Food Favorite en Nightshop Sam te Heist. Aan de kassa de avond zelf betaal je 10 euro.

Jaarlijkse tractor pulling in Cadzand

Liefhebbers van ronkende motoren komen op zaterdag 23 juli aan hun trekken op de 'tractor pulling' in onze buurgemeente Cadzand. De wedstrijd gaat om 16u van start op een terrein tussen Cadzand-Dorp en Cadzand-Bad. Bij Tractor Pulling gaat het om kracht en snelheid. De deelnemers moeten met hun machine een sleepwagen zo ver mogelijk verplaatsen over een baan van 100 meter. ‘Het is zo stilaan een klassieker geworden', vertelt organisator Cor De Regt. ‘Al 21 jaar krijgen we het voor elkaar een schitterend deelnemersveld naar Cadzand te lokken. De wedstrijd telt trouwens mee voor het Nederlands Kampioenschap.'
Kaarten aan de kassa: 18 euro

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de badstad vind je HIER.

20.7.11

Zeezwemmen in Knokke-Heist

Inwoners en toeristen in de badstad maken zich momenteel klaar voor een nieuwe editie van de zeezwemwedstrijd. Het initiatief van het Stedelijk Sportcentrum Knokke-Heist krijgt z’n beslag op maandag 25 juli. Het gaat om een recreatieve wedstrijd waarbij de zwemmers kunnen kiezen tussen 500 en 1500 meter. Het zeezwemmen maakt deel uit van het sportstimuleringsproject “Knokke-Heist, een zee van sport”. Voor de tweede maal wordt de organisatie toevertrouwd aan het agentschap: Fast Forward Events uit Gent. De deelnemers aan de 500m moeten minstens tien jaar oud zijn of een diploma van 500m zwemmen kunnen voorleggen of schriftelijke toestemming hebben van de ouders. De deelnemers aan de 1.500m moeten minstens de leeftijd van zestien jaar hebben bereikt, een zwemdiploma van 1500 meter kunnen voorleggen, of schriftelijke toestemming van hun ouders hebben . Beide onderdelen staan onder toezicht van de lokale reddingsdienst. De wedstrijd over 500m start om 18.45u. Voor de wedstrijd over een afstand van 1500m wordt het startschot om 19.30u gegeven. Inschrijven kan maandag nog in het Joseph Stübbenpark te Duinbergen. Deelname kost 3 euro. Elke participant die de aankomst bereikt, ontvangt een drankje en een aandenken.


Aanleg stikstofpijpleiding

In het gebied tussen Ramskapelle en de Zeebrugse achterhaven wordt een nieuwe pijpleiding aangelegd. Die is bedoeld voor het vervoer van stikstof. Aardgasnetbeheerder Fluxys voegt namelijk stikstof toe aan methaangas om een goeie gaskwaliteit te verkrijgen. Zeebrugge is momenteel nog het belangrijkste knooppunt voor de verdeling van aardgas in West-Europa.

Duitse ogen gericht op Knokke-Heist

Duitse ogen zijn momenteel gericht op het tennisgebeuren in Knokke-Heist. Dat heeft met name te maken met de prima prestaties van Dinah Pfizenmaier. De veelbelovende 19-jarige Duitse heeft zich in het 10.000 Dollartornooi in de badstad naar de kwartfinale gespeeld. Je leest er HIER meer over.

Delhphis Dart 18 Wereldkampioenschap in Knokke-Heist

Van 23 tot 29 juli wordt bij de Royal Belgian Sailing Club in Het Zoute het Delhphis Dart 18 Wereldkampioenschap georganiseerd. Zaterdag en zondag staan in het teken van het opmeten van de boten. Er worden deelnemers uit 9 verschillende landen verwacht. Vanaf maandag tot met vrijdag zijn er twee reeksen per dag gepland. In totaal werden momenteel al 86 teams geregistreerd, maar dat kunnen er nog meer worden. Vooral veel landgenoten hebben reeds ingeschreven. Het kampioenschap kan straks gevolgd worden vanop het strand, maar ook via de verschillende schermen in de wedstrijdtent, met een live tracking systeem. Ideaal kan men de wedstrijden ook bekijken bovenop de uitkijktoren van de RBSC in Het Zoute. Die is namelijk voorzien van verrekijkers.

Knokke-Heist telt 14 “peukenbars” op het strand

In het kader van de netheidscampagne "Oog voor Afval", heeft Horizon Net aan alle watersportcentra en badkarhouders de kans geboden om gratis een meubel met bijhorende asbakhoorntjes te bestellen voor hun strandconcessie. De afvalbeheerder heeft ondertussen in totaal 14 doe-het-zelf-pakketten afgeleverd. De hoop is nu dat de strandexploitanten in kwestie de dure peukenbars ook daadwerkelijk in elkaar zullen knutselen en ter beschikking stellen van hun rokende badgasten.
De peukenbars treft men aan bij Siësta, Alain, Viaene Strand, Zoutestrand, Noordzeestrand, Kriss, Albertstrand, Soleado Rood en Blauw, Zonnestrand, Surfers Paradise, RBSC Zoute en RBSC Duinbergen.

19.7.11

Donderdagavond 21 juli: Sore Losers en Daan op Kneistival

Donderdagavond staan Sore Losers en Daan op het programma van Kneistival. De doorbraak van The Sore Losers kwam er in 2010 met een tweede plaats in Humo’s Rock Rally. Hun "Beyond Repair" is een nummer dat loeiend hard om aandacht vraagt. Daan pakt donderdagavond ondermeer uit met "Swedish Designer Drugs", "Victory" en "Housewife". Om de zoveel maanden staat Daan Stuyven met een megasong in de hitlijsten. Zijn jongste album "Manhay" getuigt van een radicale ommekeer in sound. De single "Icon" heeft er ondertussen voor gezorgd dat dit album ruim de platinum-status overschreden heeft. Dit keer komt Daan naar Knokke-Heist met een energieke 6-koppige en 70's klinkende begeleidingsband.

Zomerse Museumavond speciaal voor kinderen in Knokke-Heist

Sincfala reserveert één zomerse Museumavond speciaal voor kinderen en hun ouders of grootouders. Op de nationale feestdag is donderdag in de turnzaal van 'Het Anker' om 20u het theatergezelschap 'Kip van Troje' te gast. Mijnheer Neus vertelt, speelt, zingt en tovert verhalen bij elkaar. Een voorstelling met humor, spanning en heel veel interactie. Een vertoning die gewoon anders is, of anders gewoon. Mijnheer Neus vertelt ons hoe wolken smaken, kleurt emoties pompelmoezenpaars, verklapt wat mag en niet mag, bestrijdt monsters, heeft het over Floris en BlancheFlour maar vooral leert hij jou hoe je als je klein bent toch ‘groot en groots’ kunt zijn. Dit is verteltheater met sterke betrokkenheid van het publiek - jong en minder jong.Meer info vind je HIER. Kinderavond donderdag 21 juli 20u, toegang via Museum SincfalaOm 18.30 en 19 uur start in de grote zaal van het Oud Schoolgebouw trouwens ook een gids met een rondleiding doorheen het museum, met inbegrip van een bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling ‘Zorg voor de doden!’. Tezelfdertijd kunnen kinderen kunnen op eigen houtje aan de slag. Samen met Fonske en met “Vlieg” gaan ze op schattenjacht. Het plan ligt klaar om op een avontuurlijke, leuke en speelse manier het museum te ontdekken. Verder is behendigheid troef met een circuit van volksspelen. Deze spelen zijn er natuurlijk voor jong en oud en dit jaar worden mensen ook uitgenodigd voor een partijtje matcurlen.

Knokke-Heists architectenbureau tekent nieuwe Chinese badplaats

Het architectenbureau Arcas uit Knokke-Heist tekent het masterplan uit voor de uitbreiding van een badplaats aan de Gele Zee in China. Het nieuwe westelijke deel van Penglai 蓬莱市 moet een mondaine badplaats worden: een mix tussen Knokke en een modern ogend Venetië. Het gebied is 1700 hectare groot met een kustlijn van 7 kilometer. Volgens het plan moeten er 60.500 nieuwe wooneenheden komen. Verder ook twee 2 jachthavens, een themapark, een golfterrein, een manege en een tenniscentrum. Voor de uitwerking van de nieuwe stad worden nieuwe eilandjes opgespoten.

Geen Rox-arena dus ook geen Toots Thielemans in Knokke-Heist

Het optreden van Toots Thielemans, dat de organisatoren van de Rox-arena in het vooruitzicht stelden voor de nationale feestdag, gaat nu definitief niet door. Bij het concert werden van bij het begin trouwens vraagtekens geplaatst. Er werd ook nauwelijks publiciteit voor gevoerd. Ook op de website van Toots Thielemans werd voor de komende dagen enkel een optreden in San Sebastian aangemeld, niet in Knokke-Heist. De geplande finales van het BK Beachvolleybal van 5 tot 7 augustus en de finales van het Belgisch Kampioenschap Beachsoccer van 11 tot 14 augustus krijgen echter wèl hun beslag op het strand ter hoogte van de Meerlaan. Zoals in de voorbije jaren heeft de gemeente een overeenkomst met de organisatoren om het gebeuren logistiek op elkaar af te stemmen. Zo kan overlast door opbouw en afbraak tot een minimum herleid worden. Ook de 1050 triatleten die op woensdag 7 september deelnemen aan de Generali Zwintriathlon zullen aankomen bij het strand voor de Meerlaan.

Engels voor jeugdige beginners in Knokke-Heist

Geïnteresseerde kinderen kunnen van 25 tot 29 juli op de "vakantie plus stage" in de badstad nog terecht voor “Engels voor beginners”. Deze voormiddagcursussen zijn bestemd voor kinderen uit de geboortejaren 1999 tot 2002. Met het tellen tot tien en het verschil tussen Tuesday en Thursday leren de jeugdige deelnemers op een plezierige manier Engels. Op het einde van de week spreken de kinderen beslist al een aardig mondje Engels. Iets wat hen zeer van pas zal komen bij het gebruik van de computer, het luisteren naar muziek en het bekijken van speelfilms.Prijs: 30 euro. Info: mailto:Jeugd@knokke-heist.be of tel. 050 630 800

Zeeuws-Vlaamse strandbus brengt ook bezoekers tot in Knokke-Heist

Tot begin september rijdt weer de Zomerlijn 14 van vervoersmaatschappij Veolia langs de Zeeuwse badplaatsen en tot in Knokke-Heist De bus vertrekt in Breskens en stopt in Nieuwvliet-Bad, Cadzand-Bad, de Nederlandse kant van Het Zwin, Retranchement, Sluis, Sint Anna ter Muiden en Westkapelle. In Knokke zijn de haltes bij het station en het Casino. In Breskens geeft de bus aansluiting op het Fiets-Voetveer naar Vlissingen. In de eerste twee weken werden met de zomerbus 9500 passagiers vervoerd. Dat zijn er ruim 400 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij zonnig weer stappen de reizigers vooral uit bij de Zeeuwse stranden. Bij minder goed weer gaan ze ook winkelen en flaneren in Knokke-Heist. De zomerbus rijdt tot 27 augustus doordeweeks een halfuurdienst. Daarna geldt tot 11 september een uurdienst, net als in alle weekeinden.

Zomergidsen helpen bezoekers het Zwin ontdekken

Tot 15 augustus is er in het vogelpark van het Zwin elke namiddag een ‘Zwinzomergids’ actief. Afhankelijk van het weer en de interesses van het publiek, zal de gids bezoekers toelichting geven bij de telescoop op de wandeldijk en bij het insectenhotel. Dat geldt ook voor de biobelletax. Dat is een gocart met koffer die vondsten uit het Zwin bevat. Uitleg is er ook in het veldlabo, waar wormen en schelpdieren uit de slikken van het Zwin van dichtbij bekeken worden. Om 15 uur geeft de gids een woordje uitleg bij het voederen van de aalscholvers, ooievaars en andere vogels op het ooievaarsplein.


Dagelijks van 14 tot 17.30 uur in het Zwin Natuurcentrum, Graaf Léon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist

Toegangsprijs Zwin: kinderen van 6 t.e.m. 11 jaar: 4,20 euro; vanaf 12 jaar - volwassen: 7,20 euro; 60+: 6,40 euro. Reserveren is niet nodig.

Man zwaar gewond bij ongeval in Zeebrugge

Langs de Isabellalaan in Zeebrugge heeft zich dinsdag een zwaar ongeval voorgedaan. Daarbij werd een 51-jarige man levensgevaarlijk gewond. De chauffeur raakte dinsdag rond 9.45 uur met zijn autospiegel een oplegger die geparkeerd stond langs de rondweg. De wagen ging daardoor van de baan af en reed frontaal in op een tweede geparkeerde oplegger. De man moest door de brandweer bevrijd worden uit de totaal vernielde wagen. De zwaar gewonde man uit Kortemark was de enige inzittende.

Dertig jaar lokale omroep in Knokke-Heist

Dinsdag 19 juli was het precies 30 jaar geleden, dat de eerste lokale omroep in Knokke-Heist in de ether ging. Het betrof een initiatief van de vzw De Schorre van radioman Robert Lingier. De Vrije Algemene Land en Kust Omroep, kortweg VALKO, ging in 1981 in de lucht, twee dagen voor de nationale feestdag. Dat gebeurde met als eerste plaat het nummer Ramona in de versie van de Bachelors. De studio’s waren destijds ingericht in de kelder van wasserij Gudrun op de hoek van de Koningslaan en de Bayauxlaan. Later verhuisde de omroep nog naar de hoek van de Parmentierlaan en de Elizabetlaan, en nog later naar de Laguna in Duinbergen. Kort daarna verdween de lokale radio voorgoed uit de ether. In mei 2003 overleed Robert Lingier, de stichter van de eerste lokale omroep in de badstad. Hij was 58. Heel wat tegenwoordige radiomensen uit de regio zetten destijds hun eerste radiostappen bij Valko. Dat geldt trouwens ook voor een paar Duitse omroepers zoals Stephan Kaiser en Stefan Verhasselt. Valko was in de badstad de voorloper en concurrent van Radio Dynamo en Radio Paradijs. Dynamo ging op 1 april 1982 (18u) van start. Radio Paradijs stak op 26 oktober 1990 (19u) officieel van wal met de uitzendingen.

Kneistival-woensdag: Wim Opbrouck met Jean Blaute en Eric Melaerts

Nu de politiek er met de regeringsvorming al zo lang een klucht van maakt gaat Kneistival het op deze vooravond van de Nationale Feestdag ook niet al te serieus aanpakken. Zeker weten dat heel het Heldenplein vandaag mee zal brullen met "Zei se, zei se ." van De Dolfijntjes die deze keer in een XXL versie ons Kneistival aandoen en neen, dat slaat niet op de maat van Wim Opbrouck zijn T-Shirt maar op de extra grote bezetting. Dit alles onder het motto: tzin oltid dezelfste dient moen doen. Met Jeanke Blaute erbij is de bende van Wim bijna compleet. Samen met Eric Melaerts brengt hij een muzikaal bezoekje aan de Nuovo Cinema Paradiso van Ennio Morricone, de Wondere Wereld van Jan De Wilde en denk vooral niet dat zij The Kings of Leon niet kennen. Kunnen twee stemmen de illusie van The Beach Boys opwekken? Gedeelde adoraties op alle fronten, ook op een festival-podium! Hun naaktkalender wordt na de voorstelling gesigneerd verkocht aan de meest biedende.

Sincfala wapent zich tegen 100 jaar Eerste Wereldoorlog

Het Sincfala Museum in Knokke-Heist is van plan om in 2014 de nodige aandacht te besteden aan het begin van de Grote Oorlog. Het zal dan namelijk precies 100 jaar geleden zijn sedert het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Er komt onder meer een tentoonstelling waarin het oorlogsgebeuren in Knokke-Heist en de Zwinstreek aan bod komt. Het dagelijkse leven wordt geschetst aan de hand van oorlogsaffiches, documenten, voorwerpen, getuigenissen en dagboeken. De vlucht naar Nederland van de Heistse vissers en de inwoners van de streek wordt eveneens gedocumenteerd. Er komt verder aandacht voor de herdenking van de mensen die zijn omgekomen. Zo worden de slachtoffers van de elektrische draad en de smokkel belicht. Daarnaast ook de Raid op Zeebrugge, het Marinekorps Flandern en de kustverdediging. Mensen die in het bezit zijn van oude foto’s, voorwerpen en documenten die met de eerste oorlog te maken hebben worden verzocht contact op te nemen met het museum.

18.7.11

Knokke-Heist ambieert Mojito Guinness Record

Op zaterdag 13 augustus doet La Terrasse du Zoute in samenwerking met Siësta Beach Knokke een gooi naar het record voor ’s werelds grootste Mojito. Het Guinness-record staat momenteel op naam van 2 nachtclubs in het Italiaanse San Remo, die vorig jaar een mojito van 877 liter maakten. De bedoeling van de Knokke-Heistse initiatiefnemers is het record bijna te verdubbelen en op 1700 liter te brengen. Er werd voor de mojito gekozen vanwege z’n algemene populariteit en bekendheid bij het grote publiek. Het was ook de favoriete drank van de schrijver Ernest Hemingway. Na het maken en controleren door een deurwaarder zal de mojito verkocht worden tegen 5 euro per glas. De opbrengst gaat naar De Kleine Dennen, het opvangtehuis voor kinderen met een moeilijke thuissituatie.

Knokke-Heist start project “burenbemiddeling”

Zoals eerder gemeld heeft gouverneur Paul Breyne 14 attesten uitgereikt aan buurtbemiddelaars aan onze kust. In het najaar start Knokke-Heist dan ook met een nieuw project “burenbemiddeling”. De gemeentelijke preventiedienst zal neutraal, onpartijdig bemiddelen tussen partijen die een geschil hebben. De hoop is, dat er een oplossing uit de bus komt, die de situatie opnieuw leefbaar maakt. Iedereen kan een bemiddeling aanvragen. Er wordt een gesprek aangevat met beide partijen afzonderlijk. Vervolgens zitten de twee partijen samen rond tafel met de bemiddelaar. De bemiddeling gebeurt op vrijwillige basis, de gesprekken zijn vertrouwelijk en gratis. Burenbemiddeling komt niet tussen wanneer er al een behandeling is door een rechtbank en treedt ook niet op in de plaats van de politie of het gerecht. Ondertussen raakte bekend, dat het met de buurtbemiddelaar in Knokke-Heist gaat om Deborah Geselle. Zij is stafmedewerker van de gemeentelijke preventiedienst. Ten einde het getuigschrift van buurtbemiddelaar te bekomen heeft ze met succes een 4-daagse opleiding gevolgd.

Onbekende sterfte in kolonie Visdieven te Zeebrugge

Wetenschappers van het Instituut voor Natuur -en Bosonderzoek onderzoeken momenteel een ongebruikelijke sterfte bij een kolonie Visdieven op het Sternenschiereiland in Zeebrugge. De voorbije dagen werden een tiental dode en verlamde Visdieven aangetroffen. Alle symptomen wijzen op een neurotoxine: een gif dat inwerkt op het zenuwstelsel. De vogels voeden op open zee, derhalve is niet direct een oorzaak te vinden. Ondertussen reageren de overblijvende Visdieven in het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren goed op de behandeling.

Assistentie voor lek geslagen pleziervaartuig

De Vlaamse en Nederlandse kustwacht hebben maandag kort na de middag alarm geslagen voor een jacht dat water maakte in het zeegebied tussen Knokke en Cadzand. Een reddingsboot uit Cadzand-Bad is ter assistentie uitgevaren. Bij inspectie bleek er een gat in de romp van het jacht te zitten. De bemanning plaatste een pomp aan boord, zodat het water kon worden gehoosd. Het jacht is naar de haven van Breskens gesleept en daar is het uit het water gehaald. De opvarenden bleven ongedeerd.

Enkel fluisteren vanwege de paarden in Zeebrugge

Ruim een kilometer rond het Marktplein in Zeebrugge worden de bewoners gevraagd 5 dagen lang geen decibelproducerende toestellen te gebruiken, zoals grasmachines, slijpschijven en zaagmachines. Een dergelijk verzoek kregen de omwonenden in de bus vanwege Studio 100. Het productiebedrijf gaat namelijk vanaf komende maandag opnames maken voor de Ketnet-minireeks “Amika”. De reeks speelt zich normaal af rond de manège “De paardenhoeve”. Dit keer zullen de opnames voornamelijk in een circustent op het Zeebrugse markt gebeuren. Voor het filmen op donderdag 28 juli is Studio 100 nog op zoek naar een 250-tal figuranten. Geïnteresseerden kunnen mailen met geboortedatum en gsm nr naar amika@figuratie.studio100.be

Animamix-kunstenaars in de kijker in Knokke-Heist

Niet minder dan vijf Animamix-kunstenaars die door Robinsons Art Gallery in Knokke-Heist worden gepromoot, werden uitgenodigd om deel te nemen aan de 54ste Biënnale van Venetië, "Illuminations". Olivier Pauwels, Han Yajuan, Janice Devali, Yang Na en Mu Lei stellen tentoon ter gelegenheid van Future Pass, een evenement parallel aan die gerenommeerde internationale kunsttentoonstelling, die nog tot 6 november te zien is. De tentoonstelling in Knokke-Heist loopt nog tot 2 augustus bij Robinsons Art Gallery aan de Zeedijk 757A. Robinsons Art Gallery is open van donderdag tot maandag, doorlopend tussen 11 en 18 uur.

Zomers Smartlappen Festival Truzement

Op de grens tussen Knokke en Sluis wordt in Retranchement een zomers Smartlappen Festival gehouden. Dat gebeurt op zaterdag 20 augustus. De start is om 13.30u. Aan het Truzementse Festival zullen een 8-tal koren en gezelschappen deelnemen. Ze zullen allerlei vormen van “levenslied” brengen. Het beste koor zal rond 18u uur de wisseltrofee in ontvangst nemen en het publiek kan vanaf 20u genieten van een optreden van de coverband “That’s It”, uit Zeeuws Vlaanderen.

Je leest er HIER meer over

Bosje van Heist wordt opgeknapt

Het “Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust” start eind dit jaar met de renovatie van het Bosje van Heist. De grote vijver en de bomen er rond verdwijnen. In de plaats komt een grote open ruimte met zitbanken. De kleine vijver zal opnieuw aangelegd worden met natuurlijke oevers, afgeboord met zegge. Rond deze vijver komt eveneens een open ruimte. Om de padenstructuur overzichtelijk te houden zal men heel wat paden en trappen uitbreken. Verder worden een aantal nieuwe paden aangelegd en andere vernieuwd. Er komen twee duinovergangen om bij doorsteek naar het strand, de duinen niet te vernielen. Om meer lichtinval in het park te creëren wordt een groot deel van de bomen uitgedund of omgehakt. De werken zullen vermoedelijk pas tegen eind volgend jaar klaar zijn. Na afloop draagt de Vlaamse overheid het onderhoud van het 'Bosje' over aan de gemeente Knokke-Heist.

Suske en Wiske voor Open Monumentendag

De grensoverschrijdende opening van de Open Monumentendag wordt dit jaar in september gehouden in de Sluise deelgemeente Aardenburg. Het thema van de Nederlandse Open Monumentendag is 'herbestemming' en dat van de Vlaamse: 'conflict'. Beide thema's komen op vrijdag 9 september aan de orde en worden in verband gebracht met de Staats-Spaanse Linies en de allereerste Fortennacht van 10 september. Tijdens de Fortennacht wordt de nieuwe strip “De Laaiende Linies” van Suske en Wiske gepresenteerd. Het avontuur dat Suske en Wiske zullen beleven richt zich op de verdedigingswerken uit de Tachtigjarige oorlog en de Spaanse Successieoorlog. Die strekken zich uit in de grensstreek van Knokke-Heist tot Antwerpen. Deze speciale Suske en Wiske uitgave verschijnt straks in een oplage van 200.000 exemplaren.

Sherman en Gabriel Rios op dinsdag 19 juli op Kneistival

In Knokke-Heist zijn Sherman en Gabriel Rios dinsdag aan zet op het Kneistival. Sherman is het alter ego van de Belgische singer-songwriter Steven Bossuyt. Hij begon met enkele solo-optredens en verhuisde dan naar Londen om in een minuscule flat zijn songs te schrijven. De eerste single “On Your Side” was ondermeer live te horen in een sessie voor BBC Radio 2. Als kwartet staat Sherman nu klaar om de nationale podia en Knokke-Heist te veroveren. Eveneens dinsdagavond in de badstad: de Puertoricaanse Gentenaar Gabriel Rios. Niet te geloven dat zijn hit “Broad Daylight” al van 2006 dateert. Het is sedertdien razend snel gegaan. Rios is ondertussen aan zijn derde album toe. De titel “The Dangerous Return” dekt volledig de lading: Rios verlaat resoluut de bekende paden en waagt zich -geruggensteund door Jef Neve en Kobe Proesmans- aan een soort pre-pop. De tijd toen de elektrische instrumenten nog niet bestonden, zo moest het klinken. Een plaat die veertig jaar geleden kon zijn gemaakt … of pas binnen 20 jaar. Nummers als “Dauphine” bijvoorbeeld: zeer het beluisteren waard.

Zondag Interprovinciaal Ruitertornooi in Knokke-Heist

Op zondag 24 juli organiseren de ruiters van de Landelijke Rijvereniging Westkapelle in de weiden in de Nederenheerweg hun "21ste interprovinciaal ruitertornooi". De LRV is met 440 verenigingen en 13.000 leden de grootste ruitersportfederatie van het Vlaamse land. 's Morgens om 9u begint het tornooi met wedstrijden dressuur en de schiftingen springen. ’s Namiddags geven commandant Godfried Storme en hulpcommandant Dierderik Desoete een demonstratie ‘pas de deux’ op muziek. Daarna volgt de officiële opening met het aantreden van alle deelnemende clubs met hun standaard. De toeschouwers krijgen vervolgens het winnend achttal van de 'klasse zwaar' te zien. Daarna een demonstratie van de winnaar 'individuele dressuur klasse zwaar' en de prijsuitreiking van de menwedstrijd. Het showteam van LRV Westkapelle pakt verder ook uit met een levende piramide met 3 Brabantse trekpaarden en 6 ruiters. Voor de kinderen is er animatie voorzien zoals schminkstanden en springkastelen. Ook ritjes op een 15-tal pony's zijn mogelijk. In de feesttent rond 18u nog een optreden van de Romeo’s.

17.7.11

Weeklang gratis festival van start in Knokke-Heist

Ondanks het minder goede weer wist de eerste Kneistivalavond toch vrij veel volk te trekken. Veel van de mensen in de put van het Heldenplein waren trouwens nog niet geboren toen 'The Animals' furore maakten. Voor heel wat jongeren klonken de oude hits dan ook nieuw in de oren. Verder hadden sommigen zelfs de Gentse feesten achtergelaten om GunZ n’ Roses aan het werk te horen. Gentenaar Bart Mesuere vond ze “redelijk goed tot ze in het Hollands hun bindteksten deden”. Luid was het in alle geval. Tijdens Kneistival stelt de preventiedienst dit jaar dan ook de ‘WUK-mobiel’ op. Zo wil men jongeren sensibiliseren over de gevaren van gehoorschade. Maandagavond staan Balthazar en Das Pop op het festivalpodium. Dinsdag is het de beurt aan Sherman en Gabriel Rios.

Tennis in Knokke-Heist: for a few dollars more

De Nederlandse Topseed Matwé Middelkoop heeft het ITF 10.000-dollar futuretoernooi bij de Royal Zoute Tennisclub op zijn naam geschreven. De 27-jarige Leerdammer was in de finale in twee eenvoudige sets de baas over het vijfde reekshoofd Julien Obry (Fra, 531)(5). Hij won met 6-2, 6-3. Deze toernooioverwinning levert hem 18 ATP punten voor de wereldranglijst op. De ITF maakt de komende dagen volgens het draaiboek van tornooidirecteur Christophe Verhaeghe voor de tweede manche gebruik van de accommodatie van TC Duinbergen. De organisatie wil op die manier tot eind deze maand aan aankomend wereldtennistalent een platform geven. Het zomerseizoen van TC Duinbergen is vorige week trouwens ingezet met het RVT Building Open Enkel Champagnetornooi. De finales worden gespeeld op zaterdag 23 juli. En er staan ook andere wedstrijden op het programma. Vanaf vrijdag 5 augustus tot zondag 14 augustus loopt het Wilson Tennis Pro Shop Jeugdtornooi. En van donderdag 19 augustus tot zaterdag 27 augustus wordt het Caves de France Open Dubbel tornooi georganiseerd.

Voor info en inschrijvingen kan je terecht op http://www.tennisclubduinbergen.be/ en
T 050 51 05 73

KFC-Heist maakt zich klaar voor nieuwe voetbalseizoen

Donderdag, op de nationale feestdag, gaat KFC-Heist op Stadion De Taeye van start met de eerste training als voorbereiding van het nieuwe voetbalseizoen. De Heistse ploeg, die aantreedt in 3de Provinciale B, heeft trouwens ook enkele oefensessies en wedstrijden voor de beker van West-Vlaanderen in het verschiet. Op vrijdag 26 juli om 19u staat zo de wedstrijd van KFC Heist tegen VK Nederhasselt op het programma. Een dag later is WS Meerdonck aan de beurt. Vrijdag 5 augustus wordt dan de strijd aangebonden tegen de naamgenoten van KSK Heist-op-den-Berg uit Tweede Nationale. De start van het voetbalseizoen is op zondag 4 september om 15u. met de wedstrijd tussen KFC-Heist en Daring Brugge.

Beker van West-Vlaanderen :
zondag 31 juli om 17u. KFC-Heist - SV Moorslede
zondag 14 aug. om 17u. KFC-Heist - E. Kuurne

Speelmanrotonde gedeeltelijk open voor het verkeer

De Speelmanrotonde op de Heistlaan is gedeeltelijk opengesteld voor het verkeer. Het rond punt werd gerealiseerd langs de Heistlaan tussen Heist en Ramskapelle ter hoogte van het vroegere sportcentrum De Speelman. Het doorgaande verkeer kan nu weer ongehinderd z’n gang gaan langs de belangrijkste invalsweg van en naar Heist. De aansluiting van de rotonde op de wijk Heulebrug is echter nog niet klaar. De verbinding naar de nieuwe deelkern zal pas na het bouwverlof worden afgewerkt.