15.3.08

Meer cruiseschepen in Zeebrugge

Volgens de MBZ doet Zeebrugge het als cruisebestemming steeds beter. Onze kusthaven noteerde vorig jaar maar liefst 60 aanlopen van cruiseschepen. In het Europese Hoofdstadjaar 2002 waren er dat maar 20 en in 2004 een veertigtal. De stijging is onmiskenbaar en burgemeester Patrick Moenaert en havenvoorzitter Joachim Coens, vergezeld van een delegatie ondernemers, bezochten de afgelopen dagen de "Seatrade Cruise Shipping Convention" in Miami, om daar nog een duwtje in de rug te geven, aan het cruisetoerisme. Als werelderfgoedstad oefent Brugge een groeiende aantrekkingskracht uit op het Amerikaanse cruisetoerisme en ook de film "In Bruges" prikkelt de Amerikaanse nieuwsgierigheid. Bovendien heeft Zeebrugge heel wat troeven in handen voor een vlotte aanloop van de grootste cruiseschepen. Een extra troef, die aan de Amerikanen werd voorgesteld, wordt een nieuwe ontvangstinfrastructuur, om het comfort van de passagiers bij het ontschepen te verbeteren. De Brugse delegatie ontvingen in Miami belangrijke cruiserederijen zoals Carnival, Royal Carribean, Regent Seven Seas, Seabourn Cruises, Costa Cruise, CMA CGM... Die rederijen maken nu al hun reisplanning op voor 2010.

Cavalia niet in het West-Vlaams...

Je leest er meer over in CAVALIA KOMT NAAR KNOKKE-HEIST

Knokke-Heist weer internationaal foto-Mekka

Zaterdag werd Knokke-Heist weer het Mekka van de foto met de start van het 30ste Internationaal Fotofestival. Het Cultuurcentrum Scharpoord, de Lagunahal, Sincfala, en verschillende galerijen in Knokke-Heist vormen aldus tot juni het decor bij uitstek voor wie van foto’s houdt. Zaterdagmorgen was er de opening van de tentoonstelling “Visscherskoppen” van Stephan Vanfleteren in het Heistse Sincfala museum. Daarna stond in de Lagunahal de prijsuitreiking van de Internationale Fotowedstrijd op het programma. Meteen kon men ook een selectie van de deelnemende foto’s bewonderen, samen met de tentoonstelling 'Wildlife Photographer of the Year 2007'. Het was de 31-jarige amateurfotograaf Maarten Caesens uit Kortrijk die de oorkonde voor de Gouden Lens uit handen van Eerste Schepen Maxim Willems mocht ontvangen. Hij won met “Barsten”, een foto waarop hij met de open breuklijn in het kale neerwaarts neigende hoofd van een jongen "de broosheid van de mensheid" weergeeft. In totaal contrast daarmee: de Zilveren Lens. Die ging naar de jonge Russische Natalia Kolesova. Zij kreeg haar prijs uit handen van Schepen Danny Lannoy voor een schitterend stukje sociale fotografie. "National Bolshevik Party girl": de no-nonsens foto van een rokend punkmeisje met een Arafat-sjaaltje én een halsdoek met Communistische hamer en sikkel vormt een aanklacht tegen het imperialistisch kapitalisme. (Geen wonder dat de sociaal bewogen Russische fotografe onmiddellijk daarna in de tentoonstelling de foto’s over “mensen” ging bekijken). De Bronzen Lens werd in de wacht gesleept door de Berlijnse fotografe Sigrid Reiss. Ze deed dat met “Night in Cannaregio”, een foto van een Venetiaans huis bij valavond, in zachte kleuren en in regelrechte Spilliaert-stijl. In het Cultuurcentrum Scharpoord was het zaterdagavond dan de beurt aan de gastfotograaf. Dit jaar is dat de Nederlander Frans Lanting. De expositie “Leven, een reis door de tijd” toont een selectie van foto’s en verhalen uit zijn nieuwste boek, een persoonlijke interpretatie van de geschiedenis van het leven. Er zijn trouwens nog twee andere gastfotografen present, namelijk Günter Pfannmüller en het jonge Belgische talent Tom De Visscher.

Meer over de tentoonstellingen van het Internationaal Fotofestival lees je in ORO NieuwsMAGAZINE.
Bekijk ook even Giara's Photoblog en Timescapes.

Nieuw boek over de Raid op Zeebrugge in 1918

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

14.3.08

Feestelijke opening Sebastiaan Nachtegaelestraat

De handelaars uit de Sebastiaan Nachtegaelestraat nemen gezamenlijk het initiatief om hun nieuwe straat feestelijk in te huldigen van zohaast de wegwerkzaamheden volledig zijn afgerond. De officiële opening vindt plaats na de wekelijkse markt op zaterdag 22 maart, vanaf 14 uur ter hoogte van het Gemeenteplein. Het college zal uiteraard aanwezig zijn om plechtig het lint door te knippen. Daarna wordt de maandenlange straatmiserie weggefeest onder de muzikale begeleiding van een jazzband. Miss Knokke-Heist zal eveneens haar opwachting maken. Verder bieden de meeste handelaars tijdens het openingsfeest hun klanten een kleine attentie aan.

Politie zoekt rooster-nappers

In de loop van de week heeft de Politie in Knokke-Heist vastgesteld dat in totaal 18 roosters van waterontvangers verdwenen waren. Dit gebeurde in de Elizabetlaan, tussen de Meerlaan en Duinbergenlaan. Telkens gooiden de daders de deksels neer in de straatkolken of deponeerden ze in de tuinen van particulieren. Inmiddels liggen de roosters allemaal terug op hun plaats. De Politie wijst er echter op dat dergelijke putten bijzonder gevaarlijk kunnen zijn voor voetgangers, fietsers en automobilisten. Zonder de roosters ontstaat op de rijbaan immers een gat van 70 centimeter bij 30, wat tot zware ongevallen kan leiden.

Alle kustburgemeesters ageren tegen nieuwe koopzondagenregeling

Tijdens overleg in het Staf Versluyscentrum in Bredene zijn de kustburgemeesters overeengekomen om te ageren tegen een nieuwe koninklijk besluit over de koopzondagen. Naar voorbeeld van Knokke-Heist gaan nu alle gemeenten langs de kust bij de bevoegde overheid aandringen om de wetgeving zo vlug mogelijk aan te passen. Dit is dringend nodig want vorige zondag hebben inspecteurs bij winkeliers in Knokke-Heist al hun eerste vermaningen uitgedeeld. Volgens een nieuw koninklijk besluit (KB) mogen de winkeliers de zondagen waarop ze open blijven niet langer zelf kiezen. Handelaars in toeristische centra, zoals aan de kust, doen hun zaak op zondag open naargelang van het weer en tijdens drukkere periodes. De nieuwe wet van 2007 bepaalt dat handelszaken maximaal 13 zondagen per jaar personeel kunnen tewerkstellen. Bovendien mogen ze enkel die zondagen kiezen waarop er een evenement in de gemeente plaatsvindt. Bij de totstandkoming van dit besluit is de wetgever er blijkbaar aan voorbij gegaan dat er ook in het verleden uitzonderingen werden gemaakt voor de toeristische zones, zoals in het Koninklijk Besluit van 7 november 1966. In dat besluit was de tewerkstelling op die 13 zondagen niet enkel mogelijk wanneer er evenementen plaatsgrijpen, maar ook op die plaatsen waar tijdens het weekeinde een toevloed van toeristen is. En net deze mogelijkheid is deze keer niet opgenomen in het huidige KB. Dit heeft een belangrijke beperking tot gevolg met een zware impact voor heel wat handelaars, want het is op basis van deze bepaling dat winkels in kustgemeentes op zondag open konden zijn.

Toparchitecten hertekenen hart van Duinbergen

Knokke-Heist heeft in samenwerking met de Vlaamse Bouwmeester een wedstrijd uitgeschreven om een masterplan te ontwerpen voor het hart van Duinbergen. Bedoeling is om het Europaplein, Sint-Michielsplein, Joseph Stübbenpark, Manitobaplein en de Wandelaar om te vormen tot een artistiek concept waarin functionaliteit en esthetiek samensmelten tot een eigenzinnig, verrassend en tot de verbeelding sprekend geheel. De 5 laureaten zijn West 8 uit Rotterdam, Chora architecture and urbanism uit Londen, TV Orizon uit Sint-Niklaas, TV Christian Kieckens Architects/Fondu Landscape Architects uit Brussel en Arquitectura y systemas urbanas uit Barcelona. Donderdag zijn de 5 architectenbureaus in het stadhuis grondig gebrieft over hun opdracht. Ze hebben nu 3 maanden de tijd om een masterplan voor Duinbergen uit te tekenen en de diverse locaties aaneen te rijgen tot een eenvormige parelsnoer van kronkelende paden en charmante pleintjes. Op 24 juni worden de 5 laureaten uitgenodigd om hun nieuw ontwerp voor te stellen aan de jury.

Loop van de Bevolking

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens de afgelopen week vind je HIER

Toeristisch Zeebrugge dagelijks op tv

Stad Brugge start nu ook in Zeebrugge met panoramatelevisie. 'Dat is een bewuste strategie', zegt schepen van Toerisme Jean-Marie Bogaert. 'Het kusttoerisme is enorm weersgebonden en het weer aan de kust kan in positieve zin sterk verschillen van de weersomstandigheden in het binnenland.' De stad gaat voor de uitvoering vier jaar in zee met het Oostenrijkse Feratel Media Technologies. Dat zendt de beelden uit via Canvas en Eén. Verder zijn ze te zien op het internet via de website van stad Brugge.

Vlamingen màken zondag de Zwinstedenloop in Sluis

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Faillissement

De rechtbank van koophandel in Brugge heeft zopas een aantal handelszaken failliet verklaard. Daaronder ook een vennootschap uit Knokke-Heist. Het gaat om de "nv JVC Bis". De vennootschap baatte destijds op de Zeedijk het restaurant Martinez uit. Bij dit faillissement werd advocaat Hendrik Geerts uit de Nestor De Tierestraat in Knokke aangesteld als curator.

Zesde paasduik bij Surfers'

Op zondag 30 maart organiseert Surfers Paradise de ondertussen traditioneel geworden “Paasduik”, als start van het nieuwe seizoen. Ieder jaar blijkt het deelnemersaantal te verdubbelen. Dit keer worden dus een paar honderd ijsberen verwacht. Surfers Paradise slaagde er telkens in om in de voorbije edities niet alleen een paar échte ijsberenclubs te strikken, zoals de gerenommeerde Brugse ijsberen, maar ook vele lokale verenigingen. Zo zijn de wielerclubs De Jumpers, De Bumpers, De Dunestampers en de Passé-Vites ook al ieder jaar van de partij, naast heel wat individuele deelnemers en leden van Surfers Paradise zelf. Het is meteen de zesde keer dat het evenement wordt ingericht. Belangrijk is dat iedereen gratis kan deelnemen, op eigen tempo in zee stappen, en uiteraard ook zelf de tijdsduur in het koude sop bepaalt. Goed opgewarmd te water gaan is belangrijk, en nadien voelt de tinteling doorheen je ganse lichaam des te aangenamer aan. De watertemperatuur bedraagt op dat moment zo’n 7° C, luchttemperatuur kan uiteraard variëren afhankelijk van het weer. Er wordt stipt om 11.30 u te water gegaan.

Polderkinderen ondervinden relativiteitstheorie aan den lijve

De Westkapelse Polderkinderen op winterklas in Zwitserland ondervinden Einsteins relativiteitstheorie aan den lijve. De tijd verloopt inderdaad niet overal even snel. Het was vrijdag voor de jonge skiërs moeilijk te geloven dat ze de helft van hun Alpenverlof al gepasseerd waren. De tijd gaat namelijk ook sneller als men zich amuseert. Donderdag mochten sommigen het oefenveld verlaten en voor het eerst met de skilift naar een grotere piste. Bochten maken en vooral goed leren stoppen stonden op het programma. Dat zorg voor spieren en honger. Soep, ravioli, salades en fruit brachten de balans weer in evenwicht. Klaar voor een klimtocht naar het 300m hoger gelegen Chandolin. Gelukkig ging het dan met de bus weer terug naar het hotel. Was dit wel het juiste hotel? Want alles was er oosters aangekleed. Dat lag aan de Chinese avond met kroepoek en loempia (die beide Indonesische vindingen zijn trouwens) en autentieke Chinese kip met rijst en fruit. Daarna nog werk aan de winkel: het maken van een versierd T-shirt voor het monispel van de volgende dag. De kinderen van Westkapelle zullen het daarbij opnemen tegen de jeugd van Sterrebeek.

De Cavalia tent staat al recht in Madrid

De voorbije dagen hebben zo'n 100 vrachtwagens het hele Cavalia-spektakel overgebracht van Barcelona naar de Spaanse hoofdstad. In het hart van Manoteras, in het noordoosten van Madrid, werd de grote witte toptent inmiddels opgespannen, wat al een gebeurtenis op zichzelf is. De tenten van Cavalia strekken zich uit over een oppervlakte van 2.445 vierkante meter. Daar zullen ruim 60 paarden en 37 artisten de komende weken het beste van zichzelf geven. Er is ruimte voor zo'n 2.000 toeschouwers. Inmiddels lokt voor de paarden volgens Cavaliadirecteur Normand Latourelle "het groene gras in het weiland naast het station van Knokke". Zoveel lekker groen hadden de paarden namelijk alvast in Barcelona niét.

Je leest er meer over in CAVALIA KOMT NAAR KNOKKE-HEIST

13.3.08

Knokke-Heistse Warhol te duur voor Koksijde

De vraagprijs van een Knokke-Heistse galerie voor een kunstwerk van Andy Warhol is te hoog. Als gevolg zal de gemeente Koksijde de zeefdruk, met daarop een portret van Paul Delvaux, niet aanschaffen. Koksijde wilde de zeefdruk in het gemeentehuis hangen. "Delvaux is ereburger van Koksijde", zegt burgemeester Marc Vanden Bussche (Open Vld). "Hij heeft hier gewoond en gewerkt en heeft hier een museum. Bovendien wordt Warhol als één van de drie beste kunstenaars van de wereld beschouwd." De vraagprijs en de geschatte prijs liggen echter te ver uiteen. De eigenaar vroeg 900.000 euro voor het werk, terwijl veilinghuis Christie's de zeefdruk "slechts" op 90.000 tot 120.000 euro schatte. Daarom heeft het schepencollege beslist af te zien van de aankoop. Het werk blijft gewoon hangen in de Galerie Adrian David in Knokke-Heist.

Pad voor paarden in Knokke-Heist

Knokke-Heist is van plan om een ruiterpad aan te leggen. De paardenroute zal de Kalfstraat in de deelgemeente Knokke verbinden met de Graaf Jansdijk. Om het plan te realiseren moet de gemeente een aantal lappen grond aankopen. Het eerste perceel betreft een stukje grond dat nu nog aan de Compagnie Het Zoute toebehoort. Het zal binnenkort van eigenaar wisselen voor een bedrag van ruim 5.000 euro.

Meer bewakingscamera's in Knokke-Heist

Omdat de huidige 16 bewakingscamera's in Knokke-Heist steeds meer vruchten afwerpen gaat het gemeentebestuur het aantal verder uitbreiden. Dat zal nog voor de zomer gebeuren. Zo komt er onder meer een camera aan de west- en oostzijde van het Abraham Hansplein. Op die manier kan op drukke momenten het in- en uitrijdende verkeer in het oog gehouden worden. Daarnaast wordt ook op de rotonde van de Raveschootlaan een camera geplaatst. Eerder zei hoofdcommissaris Van Nuffel reeds dat het invoeren van cameratoezicht een “efficiënter optreden van de interventieploegen” in de hand heeft gewerkt.

Milo Productions zoekt Musicalsterren

Na het succes van het stuk “NIMA(nd)”, begin dit jaar, is Milo Productions reeds volop bezig aan de voorbereidingen voor een nieuwe musical. In dat verband zoekt het jongerentheatergezelschap van het Cultuurcentrum geschikte kandidaten. De nieuwe productie krijgt de naam “Perfect Freak”. Jongeren met zang-, dans- en acteertalent kunnen zich aanbieden op de auditie die op 27 april wordt gehouden in Scharpoord. Vooraf dient men enkel het inschrijvingsformulier te downloaden op de website www.miloproductions.be.


Het ingevulde formulier mag worden gemaild naar milo-productions@hotmail.com
Voor info : 0476.270.779

Handelaars krijgen voorproefje van Cavalia

Na de succesvolle Europese première vorig jaar in Brussel, is Cavalia binnenkort terug in ons land. Knokke-Heist verwelkomt het spektakel van 22 juli tot 31 augustus. Het wordt ontegensprekelijk hét mega-evenement deze zomer aan onze kust. Het gemeentebestuur en Normand Latourelle, directeur en artistiek leider van Cavalia, nodigen alle handelaars op dinsdag 18 maart om 20 uur uit in de schouwburg van het Cultuurcentrum Scharpoord. Dan wordt een spectaculaire 3D-initiatie over Cavalia ten tenele gevoerd. Daarnaast komt ook ‘De slimste mens’, Annelies Rutten, vertellen over haar passie voor paarden. Onder de aanwezigen worden verder 50 duo-tickets verloot. Ondertussen wacht men in Madrid ongeduldig op de start van het Cavalia spektakel. Daarna is Bilbao aan de beurt, gevolgd door Knokke-Heist.

Je leest er meer over in CAVALIA KOMT NAAR KNOKKE-HEIST

Geen toestemming voor veiligheidsraster bij paddenoverzet

Van zohaast de voorbije weken de temperatuur ’s nachts boven de 8 graden steeg waren de vrijwilligers van Natuurpunt in Knokke-Heist in de weer voor de jaarlijkse trek van de amfibieën. Het zijn vooral de Bruine kikker (Rana temporaria) en de Gewone pad (Bufo bufo) die in het vroege voorjaar als eersten aan de trek beginnen. Zo ook de diertjes die in het Blinckaertduinbos overwinteren. Ze trekken naar de voortplantingspoelen in de Kalfduinen. Dit jaar weigerden het gemeentebestuur en de Compagnie Het Zoute echter toestemming voor het plaatsen van een raster. Dat moet verhinderen dat de diertjes onbegeleid de baan oversteken. Door de weigering hebben heel wat amfibieën het niet gehaald. Natuurpunt hoopt evenwel dat de betrokken partijen tegen dat de hoofdtrek begint alsnog toestemming zullen geven voor een afrastering langs de wegberm.

Wie wil meewerken bij het overzetten van de amfibieën, kan ons via onze website www.natuurpuntknokke-heist.be contacteren of informatie over de paddenoverzet bekijken. Op trekdagen spreken we af aan het rondpunt aan de Boslaan – Eikenlaan. Een fluo-veiligheidsjasje is verplicht. Een emmer en een zaklamp zijn uiterst handig.

Oude Vlaamse Landbouw aan de orde in Sincfala

Zondagmorgen om 10 uur is Lucien Van Acker te gast in Sinfala voor een lezing over de Vlaamse landbouw rond het jaar 1700. Pieter Pieters, een landbouwer uit Noordschote, heeft naar het einde van zijn leven een memorieboek aangelegd en zijn herinneringen neergeschreven op de witte bladzijden van een rekenboek. Pieter Pieters overleed in 1729 op 65-jarige leeftijd. Een kopie van zijn dagboek kwam in het bezit van Lucien Van Acker. Het vormt een belangrijke bron van informatie over de Vlaamse landbouwgeschiedenis in het begin van de 18de eeuw. Van Acker stelt dit dagboek voor en voorziet het van uitvoerige commentaar. Hij is ere-gemeentesecretaris van Ardooie en hoofdredacteur van het West-Vlaamse tijdschrift Biekorf.


I.s.m. Geschied- en Heemkundige Kring Guthago. Gratis voor Gutagoleden - Niet-leden: 3,50 € Na de lezing kan men het museum bezoeken.

Westkapelse brief uit de Zwitserse Alpen

De Polderkinderen uit Westkapelle kennen ondertussen het ritme van de dag al goed op hun Zwitserse vakantiestek. Opstaan, verfrissen, haren kammen, klaarmaken voor de skiles, goed insmeren, kamer opruimen, naar het ontbijt, daarna tanden poetsen en skibroek aantrekken, naar het skikot om de botten aan te trekken, wachten op de skimoni, de trektocht naar de funiculaire, boven aangekomen links afslaan om naar de oefenweide (de kuip) of lift te wandelen.
Deze woensdag was wel anders dan de vorige, omdat we deze middag boven op de berg bleven eten. Na een tweede dag geslaagd skiën, brachten de koks ons lekkere, warme kervelsoep en er piepte zowaar een zonnetje door het grijze wolkendek op het moment dat we gingen eten! De kinderen waren blij dat ze weer wandelschoenen onder hun voeten hadden en konden smullen van hun lunch. De middagwandeling bracht ons naar hotel de Weisshorn. Of, had ons moeten brengen. De weersomstandigheden gooiden roet in het eten, maar dat kon de kinderen niet deren! Het sneeuwde zo hevig dat ik geen risico’s wou nemen door verder te wandelen. We hebben flink gestapt, op een verlaten stukje skipiste naar hartelust gegleden met de zakken en een wedstrijd sneeuwpoppen bouwen gehouden. Het doel van de wandeling, het hotel, werd niet bereikt, maar we zagen onderweg wel 7 planeten van ons sterrenstelsel, op schaal afgebeeld. Rond 16 uur namen we de funi naar beneden en eens in het hotel deed de douche ons goed. We moesten daarna ook de tafels dekken voor het avondeten. Elke klas heeft tijdens de sneeuwklasperiode 4 keer tafeldienst. Daarbij dekken de kinderen alle tafels voor het ontbijt, middag- of avondmaal. Woensdag op het menu: Ontbijt: Choco’s – muesli – smeerkaas – speculaas – ham/kaas – choco - …Middagmaal: kervelsoep – boterhammen – appel – chocolade Avondmaal: Italiaanse avond: minestrone – spaghetti bolognaise – tricolore ijstaart. 's Avonds was het tijd voor de lang verwachte casinoavond. De kinderen mochten zich opkleden en kregen enkele jetons. Met de 2 witte, kregen ze telkens een drankje aan de bar. De 2 zwarte jetons konden omgeruild worden voor 10 blauwe en dan kregen ze nog 10 blauwe om mee te beginnen. Er werd vier op een rij, bingo, kaartspelletjes, … gespeeld! Na deze leuke avond sliepen de meeste kinderen heel snel in. Dromen van een volgende leuke sneeuwklasdag!

12.3.08

Spontane staking in Glasfabriek

Bij spiegel- en glasfabrikant AGC in Zeebrugge, het voormalige Glaverbel, hebben de arbeiders woensdag spontaan het werk neergelegd. Ze protesteren tegen de repressieve houding van de directie ten aanzien van kleine fouten van de werknemers. Het sturen van aangetekende brieven was de druppel die de emmer deed overlopen. Donderdag om 13.30 uur zitten vakbonden en directie bijeen. "We klagen aan dat er te snel schriftelijke vermaningen komen over soms kleine, onbewust fouten van de arbeiders", vertelt Dirk Janssens van ABVV. "We eisen op zijn minst dat de vermaningen van de voorbije week worden omgezet in mondelinge terechtwijzingen zoals dat in een normale humane relatie geschied. Het gaat om een vijftal aangetekende brieven. Deze manier van werken zorgt voor een pak stress op de werkvloer." Bij AGC Zeebrugge zijn bijna driehonderd arbeiders actief. Donderdagmiddag is er overleg, maar Janssens vreest dat de staking zeker tot vrijdag zal aanhouden.

Tot zes jaar cel voor invoer cocaïne via Zeebrugge

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft vier mannen celstraffen tot zes jaar gegeven en boetes tot 38.500 euro voor de invoer van 449 kilogram cocaïne. Die had een straatwaarde van 22,5 miljoen euro. De drugs werden op 18 september aangetroffen in de haven van Zeebrugge. Ze zaten verstopt in een container bananen uit Colombia. De lading was bestemd voor een firma waar de beklaagden vennoten van waren. Tien dagen later werd de container opgehaald door een vrachtwagen met Litouwse nummerplaten en moest naar een loods in Maastricht gebracht worden. Daar zouden twee Colombianen de lading lossen. Ze hadden daar respectievelijk 10.000 euro en 1.000 euro voor gekregen. De vrachtwagen raakte evenwel nooit op zijn bestemming, omdat de politie die onderweg tegenhield. De Colombianen beweerden dat ze niet wisten dat er drugs in de container zaten en ook de andere beklaagden ontkenden iedere betrokkenheid. Ze stelden dat ze een legitieme handel in bananen voerden. Op 4 mei was in de haven van Rotterdam ook al een container bananen onderschept die bestemd was voor hun firma en waar toen 120 kilogram cocaïne in stak. Voor die feiten werden de beklaagden niet vervolgd, maar de procureur vond dat toch net iets te toevallig. Ze stelde zich ook vragen bij de professionaliteit van hun bananenhandel, aangezien het fruit niet voor een overzees transport was ingepakt. De bananen waren dan ook rot bij aankomst, wat volgens het openbaar ministerie doelbewust gedaan werd om de cocaïnegeur te verdoezelen.

Vrijetijdsmarkt 2008

Voor de vijfde maal organiseert het Cultuurcentrum Knokke-Heist de Vrijetijdsmarkt. De vrijetijdsdiensten van de gemeente stellen daar samen met de verenigingen en organisaties van Knokke-Heist hun aanbod van activiteiten voor het komende jaar voor aan het grote publiek. Op die manier maken meer mensen kennis met het aanbod en dit zou moeten resulteren in extra deelnemers aan de verschillende activiteiten. Het evenement wordt gehouden op zondag 7 september van 10 tot 13 uur op het Verweeplein in Knokke. Op het plein zullen de organisaties elk hun eigen stand hebben waar ze informatie kunnen geven aan de geïnteresseerden. Door een open houding te creëren naar de inwoners en 2e verblijvers, wordt geprobeerd nieuwe geïnteresseerden te vinden voor de activiteiten in Knokke-Heist. Geïnteresseerden die een stand willen op de Vrijetijdsmarkt kunnen contact opnemen met het Cultuurcentrum.


Inschrijvingen kunnen ook gebeuren door middel van het inschrijfformulier dat digitaal terug te vinden is op http://www.cultuurraadknokkeheist.be/ of http://www.ccknokke-heist.be/.

Sneeuwbericht van de Keuvelhoekklassen in Italië

"Prachtig hotel. Goeie sneeuw. Omgeving is mooi en de kinderen vinden het eten héél lekker !
Iedereen amuseert zich rot."

Van Cauwenbergh kiekt weer voor Miss Knokke-Heist

Voor de derde editie van Miss Knokke-Heist is ook mode- en glamourfotograaf Henk van Cauwenbergh opnieuw van de partij. De dames, die meedingen naar deze prestigieuze titel, nemen op het eind van de campagne alvast een professionele portfolio mee naar huis. Intussen stromen de inschrijvingen voor de derde editie binnen. Wie op de valreep nog zijn kans wil wagen, kan zich nog melden op de website. De laatste preselecties zijn op zaterdag 15 maart in het Antique Café, Lippenslaan 135 in Knokke. De verkiezing van de opvolgster van Julie Hemelaer is op 6 september.

Dijk en Strand

Het gemeentebestuur heeft de jaarlijkse concessieovereenkomst voor de zeedijk en het strand goedgekeurd. Het gaat om een voortzetting van de globale vergunningen voor het plaatsen van open terrassen op het strand en de verkoop van drank door de badkarhouders en surfclubs. In verband daarmee heeft Open VLD-oppositieraadslid Kathleen van der Hooft aangedrongen op strikte naleving van de reglementen. Ze had het ondermeer "over de openingstijden en over hetgeen wordt aangeboden". Enkel zo kan het volgens haar tot een verzoening komen tussen dijk en strand. Het is toch al een zaak van “dezelfde lusten maar niet dezelfde lasten”, aldus nog van der Hooft.

Utopische kunstminigolf in Scharpoordtuin

De komende dagen wordt de tuin van het Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke tijdelijk omgevormd tot een minigolf. Aan 18 hedendaagse kunstenaars uit Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en uiteraard ons land, werd gevraagd een minigolfbaan te ontwerpen. Daarbij mochten ze hun fantasie de vrije loop laten. Het project loopt onder de noemer “Utopia / Dystopia: hedendaagse kunst met minigolf”. Zaterdagavond 22 maart wordt de minigolf-met-kunst officieel in gebruik gesteld in aanwezigheid van ondermeer Jan de Nys, de curator van de expositie. Het Utopia minigolfgebeuren loopt van zondag 23 maart tot zondag 27 april.


Met de deelnemende kunstenaars gaat het om: Eric Angenot (B), Bisscheroux-Voet (NL), Franck Bragigand (F), Nick Ervinck (B), Lorenz Estermann (A), Sonja Gangl (A), Loek Grootjans (NL), Frank Halmans (NL), Hap (B), Thomas Huyghe (B), Jean Bernard Koeman (B, NL), Fabian Luyten (B), Xavier Mary (B), David Neirings (B), Régine Schumann (D), Lionel Scoccimaro (F), Kevin Van Braak (NL), Veronika Veit (D)

Aanhoudend getouwtrek rond de mosselvisserij

Het getouwtrek rond de toekomst van de mosselindustrie blijft aanhouden. Dat is niet alleen nefast voor de mosselvissers, maar ook voor heel wat restaurants in onze kustregio die graag Zeeuwse mosselen op het menu zetten. De Nederlandse Tweede Kamer heeft een motie goedgekeurd volgens dewelke de regering er alles aan moet doen om op mosselzaad te kunnen blijven vissen in de Waddenzee. Alleen GroenLinks stemde tegen. “Maar”, zegt de ijzerbijtende Nederlandse minister van Landbouw, Gerda Verburg, “dit voorjaar mag het alvast niet”. In het najaar kunnen de vissers wel uitvaren. Tot dan wil Verburg dat er louter wordt gevist voor wetenschappelijk onderzoek. Dat onderzoek moet uitwijzen of de mosselvisserij schade veroorzaakt aan de natuur van de Waddenzee.

Gehavend transatlantisch wedstrijdjacht in Zeebrugge gelost

In Zeebrugge is afgelopen nacht het 240m lange vrachtschip Tamesis afgemeerd. Niks opmerkelijk ware het niet dat de lading de transatlantische wedstrijdboot “Veolia Environnement” omvat. Het bekende zeilschip verloor op 17 december z’n mast aan de andere kant van de wereld tijdens de “Barcelona World Race”. Half januari werd het flink gehavende vaartuig in het Australische Fremantle aan boord van de Tamesis gestouwd. Woensdagmorgen werd het schip gelost in onze kusthaven. Minpunt is echter het feit dat wedstrijdzeiler Roland Jourdain met het zeiljacht niet op tijd zal klaar zijn om deel te nemen aan de single-handed English transatlantic race, die op 11 mei van start gaat.

Waakzaamheid aan de kust verhoogd

Bij politie en brandweer aan de kust is de waakzaamheid verhoogd in verband met de zware storm die vandaag over onze regio trekt. Hier en daar is al structurele schade ontstaan. Door de hevige rukwinden is in de Kerkstraat in Blankenberge de zijgevel van een slagerij ingestort. Naast het gebouw waren werken aan de gang, de gevel belandde in de bouwput van een afgebroken huis. De schade is aanzienlijk. Er deden zich evenwel geen persoonlijke ongelukken voor. Vanwege de harde wind zijn ook de veren tussen Breskens en Vlissingen voorlopig uit de vaart. Tegen de middag neemt de bewolking toe, gevolgd door buien. Het kwik stijgt tot zo'n 10 graden. Het zicht is goed, behalve tijdens de buien. Storm (9) uit WZW, tijdelijk toenemend tot storm à zware storm (9/10) en ruimend naar WNW. Daarbij zijn rukwinden mogelijk tot 120 km/u. Het hoogtepunt van de storm wordt rond het middaguur verwacht. Vooral de windstoten zijn verradelijk. Vanavond en vannacht is het wisselend bewolkt met buien. De temperatuur daalt tot zo'n 7 graden. Goed zicht, behalve tijdens de buien. Harde tot stormachtige wind (7/8) uit WZW, ruimend naar W en afnemend tot hard (7).

Misdaadroman rond afbraak van La Réserve

Dinsdag is de vijfde misdaadroman van Jos Pierreux verschenen, onder de titel “La Réserve en de vloek van het zesde gebod”. In de roman wordt gewag gemaakt van de afbraak van het beroemde hotel La Réserve, die precies op het moment van de voorstelling ook in werkelijkheid was gestart. Knokke-Heist wordt ook in deze editie van het misdaadverhaal van Pierreux als hebzuchtig omschreven. La Réserve uit de titel speelt een grote rol in het boek. Jos Pierreux is een tweedeverblijver en kent de badstad vrij behoorlijk. In de nieuwe misdaadroman van Pierreux heeft de hoofdfiguur Commissaris Mangels heemkunde als nieuwe hobby. Hij schrijft een artikel over Hotel La Réserve, dat op het punt staat te worden afgebroken. Iemand verzet zich hevig tegen deze sloop. Tegelijk spoelt het lijk van een volwassen vrouw aan, en een paar tieners worden als vermist opgegeven...


Jos Pierreux “La Réserve en de vloek van het zesde gebod” 19,50 euro – isbn 978 90 8924 001 9 – 408 blz


Polé Polé Beach moet Heistse strandduinen niet herstellen

De correctionele rechtbank in Brugge heeft de herstelvordering van het Vlaamse Gewest ten aanzien van de organisatoren van Polé Polé Beach verworpen. Het Vlaamse Gewest stelde in 2004 en 2005 proces-verbaal op wegens het afgraven van de duinen tussen Heist en Duinbergen. De organisatoren, vertegenwoordigd door de voorzitter en administratief verantwoordelijke, kregen opschorting van straf. Voor de organisatie van Polé Polé Beach 2004 en 2005 liet het gemeentebestuur van Knokke-Heist een deel van de duinen tussen Heist en Duinbergen afgraven. Volgens het gemeentebestuur was dat noodzakelijk voor de veiligheid. Volgens het Vlaamse Gewest was de ingreep onwettig. Volgens het Agentschap voor Natuur en Bos was de vzw Ariba, de organisatie achter Polé Polé, verantwoordelijk voor de ingreep. De rechtbank stelde dat de inbreuken bewezen zijn. Toch had de rechtbank begrip omdat ze meent dat ze gepleegd zijn uit onduidelijkheid. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist ruggesteunde de organisatie en verklaarde schriftelijk dat er voor haar geen problemen waren met de afgraving. Toch hadden de organisatoren volgens de rechter voorzichtiger moeten zijn. Ze hadden beloofd de milieuwetgeving te respecteren. Die afspraken hebben ze niet nageleefd. De vraag tot herstel in oorspronkelijke staat werd door de rechtbank afgewezen als ongegrond. Niemand blijkt immers de oorspronkelijke staat te kennen. Dat blijkt uit het proces-verbaal van de administratie zelf.

11.3.08

Nu ook baby- en peuterboeken in de Bib

Met de opening van de jeugdboekenweek start bibliotheek Scharpoord met een gloednieuwe mooie collectie boeken voor baby’s en peuters. De bibliotheek van Knokke-Heist wenst met deze collectie ouders, dagmoeders, grootouders, baby’s, peuters vooral boekplezier bezorgen. Het is nu mogelijk om met deze speciaal gemaakte boekjes met je kind van bij de geboorte samen te genieten van een boek. Dat is goed voor hun ontwikkeling. Kinderen die al vroeg kennismaken met boeken, blijken taalvaardiger, lezen sneller, rekenen beter en ze zijn vaker lid van de bibliotheek. Bovendien versterkt samen in een boekje kijken de band met je kind. Samen prenten aanwijzen, versjes leren, verhalen vertellen, is pure ‘quality’ time, goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid! Behalve boeken vind je in de bibliotheek ook cassettes en cd’s met wiegeliedjes, luisterboeken en cd-rom’s voor de allerjongsten. Welke soort boekjes biedt de bibliotheek aan voor de allerkleinsten? Voor baby’s zijn er knisperboekjes, badboekjes en stoffen boekjes. Voor de kinderen vanaf 1 jaar zijn er de kartonboekjes. Felle kleuren, flapjes en eenvoudige afbeeldingen van dagelijkse dingen zoals speelgoed en eten, zijn ideaal. Je kunt vertellen over wat je ziet, geluiden nabootsen en inspelen op de reacties van je kind. Je baby begrijpt al veel meer dan hij kan zeggen! Rond de leeftijd van twee jaar genieten kinderen ook van eenvoudige, herkenbare verhalen die een tikkeltje grappig of ondeugend zijn. Zoek je een geschikt boek voor je baby of peuter? Ga dan naar bibliotheek Scharpoord.De bibliotheek is er voor iedereen. Je hoeft niet te wachten tot je kind leert lezen om eens binnen te lopen. Later dit jaar wordt de collectie in het filiaal Heist en uitleenpost Westkapelle ook uitgebreid met baby- en peuterboekjes.

Het Pure Passieverhaal

Pure Passion is op 5 april in Knokke-Heist aan z’n 5de editie toe. Om dat even in de verf te zetten wil initiatiefnemer Nicola Dobbelaere een opgemerkt optreden voorschotelen plus een reeks bekende dj’s aan het werk laten. Het optreden neemt Jessy voor haar rekening, uiteraard met de nieuwe hit “Getting Out”. De DJ-line-up bestaat uit Nicolas van Dino’s, Nick van Silverster Night, Jeff van de Scoop en City Parade en DJ BC van de Bréak in Brugge. Het pure passieverhaal krijgt z’n beslag op het Evenementenstrand ter hoogte van het Bosje van Heist.

Meer info op http://www.purepassion.be/

FC Nerds teisterde Knokke

Op en rond Stadion Olivier werden de voorbije dagen opnames gemaakt voor een nieuw reality tv programma. VT4 pakt tijdens het voorjaar namelijk uit met “FC Nerds”. Voetbaltrainer Johan Boskamp, van eersteklasser FC Dender, probeert daarbij een bende van 16 voetbalnullen om te vormen tot een gesmeerd draaiende voetbalmachine. De opnames in Knokke werden in de buurt van de Smedenstraat “opgeluisterd” met geschreeuwde aanmoedigingen van een “zélfs bij FC Knokke zelden gehoord geluidsniveau”. Later op de avond maakte de spelersbus van “The Nerds” nog een “ereronde” door de badstad. Twee maanden lang worden zo boekenwurmen en computerfreaks omgevormd tot een soort voetballers die het eind april zullen opnemen tegen een topteam met voetbalvedetten.

24ste Dansvoorstelling Le Cygne

De leden van Balletschool Le Cygne bereiden momenteel hun bekende tweejaarlijkse dansvoorstelling voor. De balletschool is reeds 48 jaar actief in Knokke Heist. Het wordt volgende maand meteen de 24ste keer dat het dansevenement op de planken komt. Een feest in het Auditorium van Scharpoord voor allen die houden van Klassiek Ballet, Modern Dance en Jazz Dance. Dàt telkens met originele choreografieën van Ann Content. De voorstellingen zijn op vrijdag 18 en zaterdag 19 april ’s avonds, en op zondagnamiddag 20 april. Dan krijgt men telkens “De Dans” te zien als kunstvorm; gebracht door één van de meest actieve en oudste culturele verenigingen van Knokke Heist.

Reservatie en toegangskaarten : (vanaf 10 maart 2008)
Enkel via : CC SCHARPOORD 050 630430 of de ticketverkoop in CC Scharpoord.

15de Internationale Rabobank-Zwinstedenloop

Komende zondag wordt in Sluis voor de vijftiende keer de Internationale Rabobank Zwinstedenloop gehouden. Naar jaarlijkse gewoonte zetten ook veel sportieve Knokke-Heistenaars er hun beste beentje voor. In Sluis zijn tevens heel wat Belgische topatleten van de partij. Naast de halve marathon, die gedeeltelijk langs de Damse Vaart voert, is er nog een 10 km en een 5 km–loop. De jeugd kan zich na de start van de halve marathon uitleven tijdens de Jeugdmijl met een rondje door het centrum van het grensstadje. Alle atletiekbeoefenaars starten op de Groote Markt bij het unieke Belfort. Daar is ook de finish voor alle afstanden.

Inschrijven kan via de website , maar ook op de wedstrijddag is inschrijven nog mogelijk in de raadzaal van het Belfort vanaf 10.30 tot 12.00 uur. Iedere deelnemer maakt na afloop in multifunctioneel centrum De Keure kans op een prijs in natura tijdens de verloting. De kleedkamers zijn in multifunctioneel centrum De Keure en daar is ook parkeergelegenheid.


Voor meer info en inschrijven: www.zwinstedenloop.nl

Scouts hielden zwerfvuilactie in Zwinduinen

De jongverkenners van de Scouts en Gidsen in Knokke hebben een zwerfvuilactie gehouden in de Zwinduinen en Polders. Dat gebeurde in het kader van het Go4Nature-project. De bedoeling daarvan is natuurbeheerders en jeugdbewegingen dichter bij elkaar te brengen. De scouts uit de badstad hebben zich ondertussen geëngageerd om voor een langere periode aandacht te besteden aan het natuurgebied in kwestie. Binnenkort zullen in 30 hectare van de Zwinduinen shetlandpony’s lopen om het landschap open en afwisselend te houden. De zwerfvuilactie van de scouts moet ervoor zorgen dat de dieren ongestoord kunnen grazen. De jongverkenners en hun leiding verzamelden blikjes, flessen, plastic afval en zelfs een volledige autoband en een stoel. Het afval werd later afgevoerd door het beheerteam van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Toekomst FC Knokke wat rooskleuriger

Na de overwinning tegen SK Eernegem zien de spelers bij FC Knokke de toekomst ietwat rooskleuriger in. De ploeg heeft nog zes punten nodig voor het behoud in Eerste provinciale. Volgend weekend wil men alvast op de ingeslagen weg verder gaan met de wedstrijd tegen Steenbrugge. Wel willen de spelers dat het bestuur meer duidelijkheid verschaft over de broodnodige versterking voor volgend seizoen. Ze hebben namelijk geen zin om opnieuw maandelang degradatievoetbal te spelen. Wat het aantrekken van sterke aanwinsten betreft wil Henk Houwaart echter weinig kwijt. Hij zegt enkel “wat de transfers betreft, krijg ik het laatste woord”.

10.3.08

Polderkind eventjes Alpenkind

Ook kinderen uit Westkapelle zijn afgelopen weekend op sneeuwklassen vertrokken. Het gaat daarbij om de 6de klas van de basisschool Polderkind. Het startsein werd zondagavond gegeven. Inmiddels is de bus maandagmorgen veilig en twee uur vroeger dan gepland ter bestemming aangekomen in het Zwitserse Saint-Luc. De reis is zeer voorspoedig verlopen. De teleurstelling was groot toen de kinderen zagen dat bij het hotel en in het dorp geen sneeuw ligt. Iets hoger is dat wel het geval. En daar komt het op aan. De kinderen hebben hun eerste dag in de Alpen aangevat met een fikse bergwandeling. Daarna was er platte rust gevolgd door de skibedeling. Een skichef uit Brugge leert de kinderen dinsdag hun eerste skipassen. Dinsdagmorgen was er een verrassing voor de Polderkinderen. In de loop van de nacht is het overal lichtjes beginnen sneeuwen; in het dorp en uiteraard ook op de skipistes.

Knokke-Heistenaar in skilift overleden

Een 58-jarige skiër uit Knokke-Heist is zondag in een skilift van de Schmittenhöhe in het Salzburgse Zell am See aan een hartinfarct overleden. De verlofganger was om 11.55 u met zijn vrouw in de kabine van de “Trassxpress” gestapt. Tijdens de tocht naar boven zonk de man plots bewusteloos ineen. Boven bij het bergstation heeft een medewerker van het skiliftbedrijf nog eerste hulp toegediend. Tegen de tijd dat de Knokke-Heistenaar om 12.30u bij een arts in het dal was gebracht, bleek dat de man reeds was overleden. In de internetedities van de Oostenrijkse kranten stonden vanmorgen reeds blijken van medeleven voor de weduwe.

Tod in der Gondel

Strandgolf voor herhaling vatbaar

Het eerste golfevenement op het strand van Knokke-Heist is achter de rug. Per dag gingen zo’n 75 liefhebbers met een batterij aan golfstokken de balletjes te lijf. Het slagijzer om uit het bunkerzand te raken werd echter het meest gehanteerd. Het parcours bestond namelijk voornamelijk uit zand. Enkel bij de holes was kunstgras aangelegd. Uit de buurt blijven was de boodschap want op een gegeven moment vlogen de ballen alle kanten op. Verder trok ook de golfbeurs heel wat bezoekers. Volgens de initiatiefnemers komt er volgend jaar beslist een tweede editie. Vanwege de mogelijke maartse buien zal dan vermoedelijk ook binnendeurs een balletje kunnen geslagen worden.

Blije gezichten bij FC Knokke

In de badstad waren er zondag vooral blije voetbalgezichten bij FC Knokke. De ploeg in Eerste Provinciale A versloeg op verplaatsing de elf van het hoger geklasseerde Eernegem met 0-1. Eernegem kreeg veel kansen maar kwam niet tot scoren. Na het doelpunt van Goes bleek de Knokse afweer zeer effectief. In Tweede Provinciale A kreeg FC Heist een afstraffing van het bezoekende VVTielt. De eindstand 1-5, en dan nog weten dat Tielt nog voor de rust twee goals afgekeurd kreeg om vrij onduidelijke redenen. Heist staat 15de met 19 punten. In Derde provinciale B speelde VVWestkapelle 1-1 gelijk tegen Daring Brugge. VVW legt met 46 punten nog steeds beslag op de derde plaats, maar voelt de hete adem van Beernem en Zandvoorde in de nek. Vierde Provinciale B tenslotte. Moerkerke versloeg Oedelem met 2-0. Zeemeeuw Zeebrugge daarentegen werd in Hertsberge afgemaakt met 6-0. In het klassement is Moerkerke 12de met 23 punten, en Zeebrugge laatste met 4 punten.

Afscheid van Reserve en Thalassa

Rond 5u zondagmorgen is door de jeugd in Knokke-Heist definitief afscheid genomen van La Réserve. Rond die tijd kwam een eind aan het Drop-Out 100 dagenfeest dat er in het Thalassa-gedeelte gehouden werd door een hoofdzakelijk zeer jong publiek. Voor maximale veiligheid en security was gezorgd. Er was dan ook enkel buiten wat kabaal. Deelnemers noemden het “afgezien van de saaie en eentonige muziekkeus, een geslaagd concept en een orginele manier om afscheid te nemen”. Slechts weinig van de feestvierders hadden echter een band met Thalassa.

Deze week wordt het dan ernst met de sloop van La Réserve in Knokke.. Het domein is gekocht door de Compagnie du Zoute van de familie Lippens. De komende dagen wordt alle asbestos verwijderd uit het voormale viersterrenhotel. Op de plaats van La Réserve komt een hotelcomplex met 120 kamers en 150 luxe-appartementen. Het complex, dat over twee jaar zijn deuren opent, krijgt dezelfde naam. Het is de bedoeling dat het nieuwe La Réserve vijf sterren draagt.

Brandweer op oefening in Moerkerke

Tot dinsdagavond oefent de brandweer van Knokke-Heist op het grondgebied van Damme. Twee dagen lang zal doordoor de Leopoldsvaart Oost afgesloten zijn voor het verkeer van 8 tot 17uur. Het gaat om het gedeelte tussen de Oude Sluissedijk en het Molentje in Moerkerke. Het deel van Damme ten noorden van het Schipkanaal behoort namelijk tot het vaste interventiegebied van de brandweer uit de badstad.


Meer info bij Geert Debruyckere bij politie Knokke op 050-61.96.90.

9.3.08

Jongens gaan voordragen uit de weg wegens 'baard in de keel'

Zaterdag werd in de raadzaal van het Stadhuis in Heist de jaarlijkse declamatiewedstrijd van het Willemsfonds gehouden. Alle leerlingen het het derde leerjaar van het basisonderwijs tot het zesde jaar van het middelbaar onderwijs van alle netten konden er aan deelnemen. De prestaties van de deelnemers waren voortreffelijk. Onderwijsschepen Ingrid Reubens betreurde het echter dat er elk jaar minder jongeren meedoen. In de categorie basisschool ging de eerste prijs naar Julie Beausaert. In categorie 2 beschouwde de jury Floor Van Torre als de beste. Dat er nauwelijks jongens aan de declamatiewedstrijd meedoen schreef deelnemer Benny Reubens toe aan het feit dat veel van zijn leeftijdsgenoten te kampen hebben met een “baard in de keel”. Ze willen dan ook niet het risiko lopen dat hun stem plots overslaat bij het voordragen.

Literaire seks-change voor Dorian Gray

Naar jaarlijkse traditie spelen de zesdejaars van het Lyceum in Knokke weer toneel. Ze doen dat komende vrijdag en zaterdag met “Het portret van Dorian Gray” in een vrije bewerking van leerkracht Nederlands Yves Dekimpe. Het script is gebaseerd op de roman van Oscar Wilde. Die plaatste het oeroude Faustthema in het milieu van schandaaltjes waar hij ook zelf zo vertrouwd mee was. Dekimpe haalt het naar de Belle Epoque tijd en vervangt Wilde’s jonge man door een knappe jonge vrouw die haar portet laat schilderen. Ze wil eeuwig zo jong blijven als haar portret. En met die wens beginnen de moeilijkheden. De zesdes spelen het stuk in Scharpoord op vrijdag 14 en zaterdag 15 maart, telkens om 20 uur.


Voor meer info tel.: 050 60 23 03 of surf naar http://www.sintjozefslyceum.be/

Meer parkeerplaats nodig voor Belgische bezoekers

In onze buurgemeente Sluis gaan stemmen op om meer parkeercapaciteit te voorzien voor de bezoekers, die vooral vanuit onze regio het grensstadje aandoen. Met name op de drukke zondagen parkeren Vlaamse automobilisten hun auto schots en scheef in het winkelplaatsje. Dat zorgt volgens de Sluise politici voor gevaarlijke situaties. Ook noemt men de bekeuringen voor “bezoekers, die hun auto noodgedwongen ergens parkeren waar dat niet mag, niet erg klantvriendelijk”. Het college werd nu opgeroepen om zo snel mogelijk een oplossing te zoeken.

35 jaar Partouche Casinogeschiedenis

In een publicatie afgelopen weekend noemt het franstalige Casinoweb de Groep Partouche (van onder meer het Casino Knokke) een absolute "success story". Volgens het artikel is het een voorbeeld waar bedrijfsscholen zich kunnen aan spiegelen. Het is meteen trouwens precies 35 jaar geleden dat de Algerijnse radio-electricien Isidore Partouche zich in Frankrijk ging vestigen. Samen met zijn broers en zusters nam hij vervolgens de eerste uitbating over van een Casino in Saint-Amand-les-eaux. Later zouden er nog vele volgen, waaronder in 1995 ook het Casino Knokke. Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE.