17.9.11

Mons wint Supercup in Knokke-Heist van Charleroi

Ondanks ruim 150 speciaal overgekomen Spirou supporters is kampioen Charleroi er zaterdagavond in Sporthal De Stormmeeuw niet in geslaagd om de Supercup Basketbal voor een zevende keer binnen te rijven. De overwinning ging naar bekerwinnaar Bergen-Mons. Voor de Henegouwers was het pas de tweede keer dat ze de Supercup betwisten. In 2006 verloor Mons-Hainaut als bekerwinnaar van Oostende. Nu wonnen ze met 65-72. Bij de rust stond Bergen 35-27 voor. Met een 14-22 maakte Charleroi dat in het derde kwart goed, om 49-49 gelijk te komen. Het slotkwart was met 23-16 weer voor Bergen. Charleroi miste zaterdagavond het geblesseerde trio Mallet, Beghin en Jadin en nieuwkomer Gelabale, die met Frankrijk op het EK is. Bergen-Mons pakte in Knokke uit met drie nieuwe Amerikanen: Sean Singletary, Warren Carter en AJ Slaughter. Charleroi - Mons-Hainaut 65-72 (27-35), (13-23, 14-12, 22-14, 16-23).

Leuven Bears winnen van ZZ Leiden

Tevoren was er in de Knokse Stormmeeuw ook reeds de wedstrijd tussen eersteklasser Leuven Bears en het Nederlandse team Zorg en Zekerheid Leiden. De Leuven Bears haalden het van onze noorderburen met 69-61. Dat was eerder verrassend. Halverwege het vierde kwart was het namelijk nog nog 53-55 in het voordeel van Leiden. De 16-6 die volgde betekende toch nog een flinke nederlaag voor de Nederlanders. Eindstand voor de Leuvenaars van Monta McGhee: 69-61 (14-18, 28-28, 45-47). Topscorers voor Leuven waren: McGhee 17, Freeman 16, Tofi 10 en Marnegrave 10.

16.9.11

Vrouw overleden na ongeval met kusttram in Heist

Vrijdagnamiddag rond 16.30u heeft zich een zwaar ongeval voorgedaan met de kusttram in Knokke-Heist. Politie, ambulance en brandweerwagens werden onmiddellijk ingezet bij de tramhalte Heldenplein. Een vrouw van 80 had de naderende tram uit Knokke blijkbaar niet zien aankomen en is bij het overlopen onder het voorstel van de kusttram terechtgekomen. De vrouw ging van het Heldenplein richting Kursaalstraat en werd verrast door de tram die achter het oude tramhuis kwam aanrijden. De trambestuurder claxonneerde en trok aan de noodrem, doch kon een aanrijding niet vermijden. De kusttram had op dat moment echter nog maar weinig snelheid. Het tramstel is zeer voorzichtig terug achteruit gereden, waarna de brandweer de vrouw van onder het voertuig heeft kunnen halen. Als bij mirakel was vrouw nog in leven maar had wel erge hoofdwonden opgelopen. Ze werd afgevoerd naar het ziekenhuis in Knokke. Daar stelde men vast dat de vrouw een hersenbloeding had opgelopen. Ze werd overgebracht naar het AZ van Brugge, waar ze vrijdagavond overleed. Vorige maand vielen er bij ongevallen met de tram aan de Middenkust ook reeds 2 dodelijke slachtoffers.

Sluis gaat vaker wegslepen bij hinderlijk parkeren

Stadsgenoten die Sluis bezoeken worden aangemaand correct te parkeren. Onze buurgemeente gaat namelijk vaker hinderlijk geparkeerde auto's wegslepen. Bekeuringen uitdelen helpt blijkbaar onvoldoende. De gemeenteraad in het grensstadje stelde vier jaar geleden een verordening op waarin staat dat voertuigen bij overlast weggesleept mogen worden. Sluis zette dat middel sindsdien nauwelijks in omdat het een onsympathiek sanctie was voor de vele bezoekers uit ons land. Bovendien waren er bij de gemeente niet voldoende mensen beschikbaar die het wegslepen konden uitvoeren. Sinds de reorganisatie van vorig jaar is dit opgelost. Het college benadrukt wel dat er alleen auto's worden weggesleept als die voor 'zeer hinderlijke of gevaarlijke situaties' zorgen. De praktijk leert dat dit ook 's zomers aan de kust voorkomt. Eigenaren wiens voertuig is weggesleept, moeten een boete en de kosten voor het wegslepen betalen.

Supercup Basketbal in Knokke-Heist

Zaterdagavond wordt in Sporthal De Stormmeeuw in Knokke de “Generali Supercup Basketbal” georganiseerd. Om 20.30 uur strijden landskampioen Charleroi en bekerwinnaar Bergen tegen mekaar voor deze onderscheiding. Charleroi, winnaar van de editie van 2010, won de Supercup al zes keer. Voor Bergen is het pas de tweede keer dat het de Supercup betwist. Voor deze wedstrijd nemen Stella Artois Leuven Bears en de Nederlandse landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden het om 16u tegen mekaar op in de voorwedstrijd.

Knokke-Heist wil uitbreiding van de vergunning om het broeden van meeuwen te verstoren

Uit oproepen in verband met meeuwenoverlast blijkt dat zich in de gemeente ook broedplaatsen bevinden buiten het vergunningsgebied waarin de nesten mogen verstoord worden. Volgend voorjaar wenst Knokke-Heist ook daar preventieve maatregelen te nemen. Met name wil men de meeuwenoverlast in het centrum van Heist inperken. De dieren broeden er op de daken van schoolgebouwen. Dit jaar kreeg de badstad van de Vlaamse overheid een vergunning om van 15 maart tot 31 juli 2011 het broeden van de zilvermeeuw en kleine mantelmeeuw opzettelijk te verstoren. Dat zijn twee beschermde diersoorten. De vergunning liet toe om in de volledige zone tussen de Zeedijk en de Elizabetlaan-Kustlaan meeuwennesten in opbouw te verwijderen en om eieren te schudden of te prikken. In totaal werden in het gebied 29 nesten aangetroffen waarvan er 7 werden verwijderd. In de overige 22 nesten vond de brandweer 35 eieren, die werden geschud. Verder waren er ook 26 oproepen over meeuwenjongen in nood. Gezonde dieren werden door de spuitgasten op het strand weer vrijgelaten. Negen geblesseerde dieren werden door het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren uit Oostende opgehaald. Op 26 september komen alle kustgemeenten nog eens samen met de bevoegde diensten van de Vlaamse overheid om de meeuwenproblematiek aan de kust te bespreken. Het gemeentebestuur hoopt, dat is er tegen volgend jaar een beheersovereenkomst van kracht zal zijn. Dan zouden de kustgemeenten automatisch nesten in opbouw mogen verwijderen en eieren schudden om de meeuwenpopulatie in stedelijk gebied binnen de perken te houden.

Beslissing jachthaven binnen 6 weken

Onze buurgemeente Sluis start alle procedures om te komen tot de aanleg van een jachthaven bij Cadzand-Bad. Als die jachthaven er inderdaad komt, dan kan die ook fungeren als haven voor de pleziervaart van Knokke-Heistenaars. De Stichting Promotie Cadzand is grote voorstander van een dergelijke haven. De werken zouden kunnen aansluiten bij de kustversterking die in 2013 worden uitgevoerd. Het waterschap wil uiterlijk 1 november weten of het tijdens dat werk rekening moet houden met de aanleg van de haven. De plannen en het financieel plaatje zijn echter nog niet rond. Toch gaat Sluis de procedure opstarten alsof alle informatie reeds beschikbaar is. Ter hoogte van de geplande jachthaven in Cadzand-Bad wordt ook een ‘maritiem balkon’ gepland dat de haven moet overzien. Voor een deel van die kosten krijgt de gemeente een Europese subsidie.

15.9.11

Biologisch appelsap voor het goede doel in Knokke-Heist

Leden van Kiwanis Knokke-Zoute gaan de komende weken appelen plukken voor het goede doel. Dat gebeurt in "Park Ter Kalvektete langs de Sluisstraat. Het fruit wordt vervolgens door een mobiele fruitpers tot sap verwerkt. Het biologisch ondoorzichtig appelsap wordt dan te koop aangeboden in verpakkingen van 5 liter voor een bedrag van 15 euro. De opbrengst gaat naar de verschillende sociale projecten van Kiwanis Knokke-Zoute. Verleden jaar werd door de leden 2 ton appelen geplukt wat 1000 liter appelsap opleverde. Zo werden 200 dozen appelsap verkocht; onder meer in een authentiek kraam op de markt in Knokke. Om aan de appelpluk nog meer luister te geven zal voor de tweede keer een familiehappening gehouden worden in het "Park Ter Kalvekete" samen met Open Tuinen waarop iedereen welkom is. Het evenement krijgt z’n beslag op zaterdag 24 september van 10 tot 18 uur.

BBC filmt oorlogsreeks aan onze kust

Volgende maand filmt de BBC in ons land een nieuwe minireeks ‘Parade's end'. Dat gebeurt in samenwerking met de Amerikaanse kwaliteitszender HBO. De serie is gebaseerd op vier boeken van de Britse schrijver Ford Maddox Ford en speelt zich af tussen 1911 en het einde van de Eerste Wereldoorlog. Er worden ondermeer ook aan de kust opnames gemaakt. Het castingbedrijf Xtraz is daartoe op zoek moet naar duizend figuranten. “De mannen moeten tussen de 18 en 45 jaar zijn, en niet groter dan 1 meter 85. Voorts zoeken we figuranten tussen 18 en 70, om verpleegster te spelen of gewoon als lid van de bevolking. De dames moeten halflang tot lang haar hebben, niet gekleurd, en hun maat mag niet groter zijn dan 42” zegt woordvoerster Brigitte De Witte. De reeks toont het verhaal van Christopher Tietjens, een hoge overheidsambtenaar. Dan breekt echter de oorlog uit en in de Westhoek loopt hij shell-shock op en geheugenverlies… De rol van Tietjens wordt gespeeld door Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes). Het scenario voor de reeks werd geschreven door Tom Stoppard. De reeks wordt geregisseerd door Bafta-winnares Susanna White, die “Jane Eyre” voor de BBC maakte. De 5-delige reeks zal ook door de VRT worden uitgezonden.

Geïnteresseerden kunnen mailen naar brigitte@xtraz.be

Cijfers Open Monumentendag

Uit de cijfers blijkt dat op de Open Monumentendag in Knokke-Heist ruim 1.600 bezoeken genoteerd werden op een tiental locaties. Koplopers waren (zoals eerder gemeld) het For Freedom Museum met 545 bezoekers, gevolgd door de Anglikaanse kerk en het Sincfala Museum met respectievelijk 361 en 238 kijklustigen. Ook de Molen van Callant en de Kalfmolen met 178 en 118 belangstellenden scoorden goed. Minder deelnemers waren er voor de wandelingen en de fietstochten. Volgend jaar wordt Open Monumentendag gehouden op zondag 9 september met als thema 'Muziek, woord en beeld.'

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Provincie bakent kleinstedelijk gebied Knokke-Heist af

Komende donderdag staat op de agenda van de West-Vlaamse Provincieraad een punt dat onze gemeente aanbelangt. Dan wordt namelijk de definitieve vaststelling van het provinciaal ruimtelijke uitvoeringsplan voor de badstad besproken. Het gaat concreet om de “afbakening van het structuurondersteunend kleinstedelijk gebied Knokke-Heist”. Praktisch is het zo dat men in het stedelijk gebied meer mag doen dan in het buitengebied. Dat kan grote gevolgen hebben als men grote bouwwerken zou willen realiseren in het buitengebied. Een en ander dient de stedelijke kern en het stedelijk functioneren te consolideren en te versterken door de creatie van ruimte voor bijkomende woongelegenheden, stedelijke voorzieningen en economische activiteiten. In de badstad lopen de contouren langs de bewoonde gebieden van Knokke en Heist tot aan het Walletje en bij de Natiënlaan tot aan de Kalvekeetdijk en de Kragendijk.

Nieuwe “Wegwijs in Knokke-Heist” van de persen

De nieuwe editie van "Wegwijs in Knokke-Heist" is zopas van de persen gerold. Deze gemeentelijke infogids met stratenplan werd zoals gewoonlijk gratis gerealiseerd en verspreid door de firma Publi-Touch uit Leuven. Het handig vademecum wordt jaarlijks gedrukt op 30.000 exemplaren. De brochure verschaft praktische informatie over het gemeentebestuur. De infogids geeft ook een heldere kijk op de vele overheidsinstellingen en privé-instanties die zich elke dag inzetten voor het welzijn van de bevolking. Inwoners en tweedeverblijvers die via de post geen infogids ontvangen hebben, kunnen in de stadhuizen, het Cultuurcentrum of de infokantoren van Toerisme terecht voor een exemplaar.

Voor meer info: dienst Communicatie, tel. 050 630 133 of communicatie@knokke-heist.be

14.9.11

Elizabetlaan in Knokke-Heist weer open voor alle verkeer

Het verkeer langs de Elizabetlaan tussen het kruispunt bij de Heistlaan in Heist en de Krommedijkafslag in Duinbergen verloopt weer normaal. De asfalteringswerken zijn zodanig vlot en snel verlopen dat de rijweg woensdag reeds opnieuw in beide richtingen kon opengesteld worden voor alle verkeer. Dit is ruim een week eerder dan gepland. Ook de verkeershinder tijdens de werken, door het omleiden van het verkeer richting Zeebrugge via de Zeedijk, viel beter mee dan verwacht.

Eerste steen voor nieuw Badengebouw in Zeebrugge

Op de zeedijk in Zeebrugge werd woensdagavond de eerste steen gelegd van het nieuwe badengebouw. Het oude gebouw werd de voorbij weken gesloopt omdat het na zo’n 30 jaar niet meer aan de huidige noden voldeed. Ondertussen wordt al gewerkt aan de grondvesten van het nieuwe gebouw. Op de zeedijk komen openbare toiletten en de toeristische dienst. Op het strandniveau is er ruimte voor ondermeer douches en de redders. In het gebouw is er eveneens plaats voor een EHBO-post, de politie en de gemeenschapswachten. Het nieuwe complex kost circa 1,4 miljoen euro. Toerisme Vlaanderen springt bij met een bedrag van 293.000 euro. Het gebouw moet tegen pasen volgend jaar klaar zijn.

Routeplanner openbaar vervoer nu ook op je smartphone

Wie in Knokke-Heist van de stadsbussen, de kusttram en de trein wil gebruik maken (of een combinatie van deze vervoersmiddelen) kan de reisweg nu ook op een smartphone raadplegen. De Lijn heeft namelijk een mobiele routeplanner gelanceerd die zowel functioneert voor iPhone als Android-toestellen. Opmerkelijk snufje is daarbij het feit, dat de doorkomsttijden aan de gekozen haltes in realtime worden weergegeven, op basis van de actuele positie van de bus of tram. Om de applicatielink makkelijk toe te voegen tikt men bij Google best m.delijn.be in. De website die men vervolgens te zien krijgt kan men dan toevoegen aan de favorieten. “Uit onderzoek blijkt dat goede reisinformatie het aantal reizigers met 5 tot 25 % kan doen stijgen”, zegt Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn.

Telenet-hotspots 'gratis' te besurfen in Knokke-Heist

Iedere klant met een internet- of Walk & Talk iPhone-abonnement van Telenet kan inmiddels in Knokke-Heist via een 20-tal hotspots op het net. Dit kan bijzonder goedkoop. Wie thuis voor een internetverbinding van Telenet betaalt, kan inloggen bij elke hotspot. Voor de iphone, ipad en android toestellen is er zelfs een app die de hotspots opzoekt. Voor wie niet over een dergelijke toepassing beschikt, sommen we hier de belangrijkste locaties even op: het Verweeplein, Scharpoord, Heldenplein, Ravelingen, Bandencentrale Natiënlaan, Tankstation Q8 Natiënlaan & Kustlaan, en de volgende hotels: St-Pol Bronlaan, Pavillon du Zoute Bronlaan, Brittannia Elizabetlaan, Les Arcades Elizabetlaan, Lugano Kustlaan, Memlinc Albertplein, Nelson Nellenslaan en Hotel du Soleil Patriottentraat.

Gezinsbond doet aan kleuterturnen en knuffelturnen

Vanaf donderdag 6 oktober pakt de Gezinsbond Knokke-Heist weer uit met kleuterturnen. De bedoeling is de kleintjes van 3 en 4 jaar op een speelse manier aan turnen, bewegingsoefeningen en motorische ontplooiing te laten doen onder deskundige begeleiding. Voorafgaand aan het kleuterturnen organiseert de Gezinsbond op 1 oktober het Knuffelturnen, een plezierige manier van beweginsopvoeding onder deskundige begeleiding, dit voor kleutertjes van 2,5 tot 6 jaar samen met één van hun (groot)ouders. De relatie tussen kleuter en (groot)ouder staat hierbij centraal, maar ook de relatie tussen de kleuters onderling wordt gestimuleerd. De bedoeling van knuffelturnen is genieten, voelen, ontspannen en beleven. De nadruk ligt dus evenzeer op het ‘knuffelen’ als op het ‘turnen’.

Het kleuterturnen gebeurt vanaf 6 oktober tot eind juni, elke donderdag van 16u tot 17u in sporthal De Stormmeeuw te Knokke. Leden betalen 65 euro, niet-leden 90 euro. Het knuffelturnen wordt gehouden op zaterdag 1 oktober van 16u tot 17u30 in sporthal De Stormmeeuw te Knokke. De deelname is gratis.
Meer informatie over kleuterturnen en knuffelturnen op http://www.gezinsbondknokkeheist.be/ of via Patricia Van de Walle – 0477/48 65 29 of patricia@immovandewalle.be

Bronlaan tijdelijk onderbroken.

In de Oosthoek in Knokke zal de Bronlaan begin oktober tijdelijk onderbroken worden voor alle verkeer. Dat gebeurt tussen de Zoutelaan en de Graaf Léon Lippensdreef. Dat is nodig voor het uitvoeren van rioleringswerken ter hoogte van de vroegere site van de Vlindertuin. Alle verkeer zal worden omgeleid van maandag 3 tot vrijdag 7 oktober.

Geblutste Vidar terug in Zeebrugge


Woensdagmorgen vroeg is in de Zeebrugse vissershaven de gehavende B-462 Vidar afgemeerd, eigendom van de Knokke-Heistse rederij Shannon. De kop van het schip werd zaterdag voor de Deense kust zwaar ingedeukt toen het in aanvaring kwam met het Maltese vrachtschip “Golden Trader”. Het ongeval deed zich voor zo’n 30 km ten westen van Thyborøn, waar het Zeebrugse vaartuig vis wilde lossen. Bij de aanvaring werd boven de waterlijn een gat geslagen in het vrachtschip, waardoor het dieselolie verloor. Dat zorgde voor een olieslik op de Noordzee. De Vidar, werd zondag vrijgegeven door de Deense overheid. De “Golden Trader”, die op weg was van Sint-Petersburg naar Port Saïd heeft volgens de satelliettracker rechtsomkeer gemaakt. Het schip lag woensdagmorgen te wachten in de beschutting van het Kattegat om later door te varen naar een Baltische haven om reparaties te laten uitvoeren. De Belgische en Maltese autoriteiten moeten nu een onderzoek opzetten naar de omstandigheden van het ongeval, gezien de aanvaring in Internationale wateren gebeurde. Daarbij zal onderzocht worden hoe dergelijk ongeval is kunnen gebeuren. De schipper van de Vidar heeft het over slechte zichtbaarheid, de Deense kranten hebben het over "helder weer" ("kollisionen, som skete i klart vejr, mellem de to skibe ud for Thyborøn").

Wenszitdagen gebruiksruil A11 in Knokke-Heist

De Vlaamse Landmaatschappij start binnenkort met de tweede fase van het gebruiksruilproject in verband met de nieuwe havenrondweg A11. Het gaat om een ruil van gronden waardoor de landbouwers die getroffen worden door de aanleg van de nieuwe weg met een minimum aan hinder hun bedrijf kunnen voortzetten. Na de gebruiksruil zullen de velden en weiden van iedere landbouwer zoveel mogelijk langs één kant van de A11 liggen en bereikbaar blijven. Ook wordt er voor gezorgd dat elke gebruiker na de ruiloperatie zoveel mogelijk gronden van dezelfde oppervlakte krijgt, die tevens geschikt zijn voor dezelfde teelten als vóór de ruil. Hierbij kunnen bepaalde werken nodig blijken zoals het aanleggen van opritten, het opbreken van loswegen en het verbeteren van de lokale afwatering. Daarom wordt tegelijk met het ruilplan een plan opgemaakt van de benodigde werkzaamheden. Bij dit alles wil de Vlaamse Landmaatschappij rekening houden met de wensen van de plaatselijke landbouwers in Westkapelle. Daarom organiseert de VLM in de loop van september en oktober 10 "wenszitdagen" in het sportcentrum Molenhoek in Westkapelle. Verder worden vanaf 2013 in de derde fase de grenzen van het project definitief vastgelegd en de nieuwe gebruikssituatie opgenomen in een akte van gebruikruil.

De eerste reeks zitdagen in het sportcentrum Molenhoek zijn gepland op 27, 28, 29 september en 4, 5, 6 oktober en zijn enkel mogelijk op afspraak (contacteer hiervoor Hilde Roels tel. 050 45 81 15 - A11@vlm.be ) Een tweede reeks zitdagen zonder afspraak, zijn gepland op 11, 12 en 13 oktober. Telkens van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17u. Op 19 oktober is een extra zitdag van 17 tot 21 uur voorzien.
Voor verdere info:
Hilde Van Leirsberghe, projectleider gebruiksruil A11, tel. 050 45 81 15
Paul Kouckuyt, voorzitter van het ruilcomité, tel. 09 244 66 74, paul.kouckuyt@lne.vlaanderen.be

13.9.11

Brommobiel Day in Knokke-Heist

Op zaterdag 17 september organiseert garage Claeys in de Kalvekeetdijk 205 in Westkapelle een Brommobiel Day. Men kan er vanaf 14 uur terecht. Er is verder een rondrit gepland met autootjes waarvoor geen rijbewijs nodig is. Het gebeuren richt zich op een breed publiek vanaf 16 jaar. De brommobielkaravaan wordt om 17 uur op het Verweeplein in Knokke verwacht waar de deelnemers getrakteerd worden op een optreden van Danny Fabry. Garage Claeys is officieel brommobiel verdeler voor de merken Ligier en Due.


Voor alle info: tel. 050 62 08 03 of http://claeysdepannagedienst.be/

De Kruzenshtern komt weer naar Zeebrugge

Het Russische persagentschap RIA Novosti heeft dinsdagavond meegedeeld dat de majestueuze Russische viermasterbark Kruzenshtern begint aan een najaarstournee langs 7 Europese havens. Daarbij wordt ook Zeebrugge aangedaan. De tocht duurt 97 dagen. Met z’n 114 meter is het vaartuig maar drie meter kleiner dan het grootste zeilschip ter wereld, de Sedov. De Kruzenshtern heeft een opmerkelijke oorlogscarrière achter de rug. Ze werd na WOI in Duitsland gebouwd om de oorlogsverliezen te compenseren. Tussen de twee wereldoorlogen in vervoerde het schip salpeter van Zuid-Amerika naar Europa. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Kruzenshtern als schadevergoeding overgedragen aan de Sovjet Unie waar het schip werd vernoemd naar Johann Kruzenshtern, de eerste Rus die rond de wereld voer. Tijdens deze herfstzeiltocht heeft de Kruzenshtern 120 cadetten van de Russische marine aan boord. Het schip heeft een zeiloppervlakte van 3400 vierkante meter. Volgens woordvoerster Irina Chiklinenkova legt het schip de komende weken aan in Helsinki, Warnemunde, Zeebrugge, Santa Cruz de Tenerife, Vigo, Bremerhaven en Rostock. Het zal op 1 december terug in de thuishaven Kaliningrad afmeren.

Zwinstedescholen zetten in op gezondheid in Knokke-Heist

Vanaf maandag organiseren de Middenschool en Koninklijk Atheneum Zwinstede een “fitte schoolweek”. Het startsein wordt gegeven met een mega-aerobicsessie voor alle leerlingen en personeel. De leerlingen van de derde graad van het Koninklijk Atheneum krijgen op dinsdag een speciale “gezondheidsdag” met tal van workshops. Die gaan van Jazzdans, relaxatie en gezicht- nek- en schoudermassage, tot gezond koken, spiritualiteit, oosterse gevechtsporten en yoga. Vanaf volgende week wordt in de school elke middag de “sportkoffer” opengesteld. Ook worden diverse competities gehouden tussen de leerlingen van de Middenschool, het Atheneum en het zesde leerjaar van de Basisschool. Tussen de lessen worden verder bewegingstussendoortjes en oefeningen met “fitballen” georganiseerd. De hele week schenken de leerkrachten in alle lessen aandacht aan het thema “gezondheid” en ook de schoolmaaltijden worden supergezond samengesteld. Bovendien wordt er gratis fruit uitgereikt om de leerlingen met de nodige vitamines de week door te helpen. Op vrijdag 23 september wordt de fitte schoolweek afgesloten met een sportdag voor alle leerlingen. De leerlingen kunnen kiezen tussen een watersportdag in Surfers’ Paradise, een survivaldag, tennis, minigolf, bowling, fietsen of voetballen.

Verwendag in de Bib in aantocht

Ook in de bibliotheek van Knokke-Heist vindt op zaterdag 15 oktober de jaarlijkse verwendag plaats. Het thema dit jaar is: “Dankzij de bib…” De verwendag start ’s morgen nog voor de officiële opening met het ‘garderobe swappen’. Modebewuste dames en heren kunnen tussen 10 en 11 uur hun miskopen inruilen voor die van anderen. Vooraf inschrijven is nodig. ’s Namiddags laat bloemenkunstenares Carine van Vooren zien hoe takken en bloemen worden omgetoverd tot kunstwerkjes. Zij versierde eerder reeds het paleis in Laken. Verder kunnen liefhebbers van fotograferen tijdens een workshop alles leren over cameraopstelling, flitsinstelling en belichting. Maître-Sommelier Patrick Vandemoortele leert geïnteresseerden ook alle kneepjes van het wijnproeven. Om 16u komen “My Groovy Sisters” met z’n 15 zingend de kers op de taart zetten. Verder is gratis gezichtsmassage beschikbaar, terwijl de jongste bezoekertjes terecht kunnen bij een ballonplooier en een schminkster.

Bouw tweede LNG-steiger Zeebrugge gestart

In de Zeebrugse voorhaven zijn zopas de werkzaamheden gestart voor de bouw van de tweede steiger voor vloeibaar aardgas. De werken worden uitgevoerd door de Maatschappij voor Bouw- en Grondwerken en zullen een jaar duren. De kosten worden geraamd op 9 miljoen euro. Eind 2012 start dan de bovenbouw waarbij de los- en laadarmen worden geïnstalleerd. De steiger komt vlak tegenover de Fluxys-terminal aan de oostelijke strekdam. Door deze investering zullen nu ook kleinere LNG-schepen van 7.500 m3 tot Q-flex-schepen van 217.000 m3, en hervergassingsschepen kunnen aanleggen. Aan de nieuwe steiger zal vloeibaar aardgas zowel gelost als geladen kunnen worden. De haven heeft onlangs trouwens een milieuvergunning ontvangen voor de behandeling van grote Q-max-schepen. Deze schepen laden tot 265.000 m3 vloeibaar aardgas, hebben een lengte van 345 meter en een breedte van 55 meter. De Q-max-schepen leggen aan bij de bestaande steiger. Diverse factoren hebben de voorbije tijd het gebruik van aardgas in een stroomversnelling gebracht. Het gaat daarbij ondermeer om de volatiele markt van de olieprijzen, de vraagtekens over de olievoorraad, de beslissing in bepaalde landen om kerncentrales te sluiten en de zoektocht naar milieuvriendelijke energiebronnen. Als vooraanstaande gashub, met een jaarlijkse doorvoercapaciteit van 50 miljard m3, speelt Zeebrugge op deze trend in. In de toekomst zal in de scheepvaart LNG ook aangewend worden als brandstof. Ook hier onderzoekt het Zeebrugse havenbestuur de marktopportuniteiten.

Startdag KSJ Knokke

Komende zaterdag staat de startdag van KSJ Knokke op de agenda. De namiddag begint om 14u aan de Marge met een spel waarbij de jongeren ondergedompeld worden in het nieuwe jaarthema. Vanaf 16.30 u gaan alle remmen los want dan kunnen de jeugd, hun ouders en vrienden genieten van oliebollen en een Vlaamse kermis. Zo kan men onder andere vissen in de visput, de leiding bekogelen tijdens 'Spons je leider' en nog veel meer. Bovendien is er een schminkstand en heeft de KSJ een mega springkasteel in petto. De leiding vraagt dit keer om vooraf thuis een creatief en origineel knutselwerkje te maken. Om 16u30 worden de origineelste werken bekroond met een leuke prijs. Ideeën voor de knutselwerkjes en andere info over KSJ Knokke kan je steeds vinden op de site http://www.ksjknokke.be/.

Gaffelwaterjuffer bedreigd door de Compagnie Het Zoute?

De Compagnie Het Zoute uit Knokke-Heist moet volgens de Vlinderstichting Nederland afzien van de bouw van appartementen op de locatie van 'de kikkerput'. Dat is een poel bij de oostelijke toegang van Cadzand-Bad. In de kikkerpoel in kwestie leeft namelijk de gaffelwaterjuffer (Coenagrion scitulum). Dat is een libellensoort die bij onze noorderburen maar zeldzaam voorkomt. In verband met de zaak heeft de Vlinderstichting een brief geschreven aan de gemeente Sluis en aan Compagnie-directeur Philip Muylle. De stichting zou graag zien dat de poel, die in een hoek van het bouwperceel ligt, ingepast wordt in een landschapstuin. De Compagnie heeft nog niet gereageerd op het schrijven.

12.9.11

Penthouse in Knokke-Heist onder de hamer voor Liga tegen Kanker

Een penthouse in Knokke-Heist, een huis in Kluisbergen en een groot bos worden verkocht ten voordele van de Vlaamse Liga tegen Kanker. Het penthouse in Knokke ligt in residentie Zeesymfonie aan de Zeedijk bij het Rubensplein. Het gaat om een dakappartement van 84 vierkante meter met twee terrassen van samen 56 vierkante meter'. De instelprijs voor het pand in de badstad is 700.000 euro. De verkoop is het gevolg van het testament van Colette Merchiers, die vorig jaar op 71-jarige leeftijd overleed. Ze schonk 8 miljoen aan de Liga en met de verkoop van de twee woonsten en het bos kan dit de binnenkort oplopen tot 10 miljoen euro. Dat is een absoluut recordbedrag geschonken in de strijd tegen kanker.

Meer info: http://www.immoroman.be/

Nieuwe “KH Nieuws” in aantocht

Deze week valt de najaarseditie van “KH Nieuws” opnieuw in alle bussen in de badstad. De voornaamste titels gaan dit keer over de promotie van elektrische wagens, het definitief ontwerp voor een nieuwe gemeentelijke scholencampus en de werken in de Elizabetlaan. Verder komen ook de groepsaankoop van stroom en gas aan bod plus een infoavond over de plannen voor het getijdenherstel in het Zwin. Tenslotte ook het programma van de 5de "Mo(n)ument voor Vrede en Verdraagzaamheid". De elektronische versie kan men HIER bekijken.

Vlaamse schilders bij Twaalf Apostelen

Vanaf zaterdag 17 september toont Galerie de Twaalf Apostelen in Sluis werk van de schilders Sibylle Bil uit Westkapelle en Marina Mertens uit Merksem. De net 40 jaar geworden Sibylle Bil studeerde Beeldende kunst en Schilderkunst in Brugge. In 1994 sleepte de Westkapelse op de Biënnale in Oostende als beloftevolle jongere de “Prijs Jeugd” in de wacht. Een jaar later werd ze in Kortrijk bekroond met de prijs “Arte Giovanne”. Sibylle Bil pakt in Sluis onder meer uit met een muur vullend schilderij van 2 bij 3 meter van de Westpoort, die beter bekend staat als “De Steenen Beer”. De imposante Westpoort werd door de Bruggelingen in 1437 verwoest maar is nu door Sibylle in al zijn glorie hersteld met moefen die roodbruin weerspiegelen in het wateroppervlak van de Sluise wallen. Marina Mertens is een veelzijdig kunstenaar uit Merksem, gespecialiseerd in portretten en stillevens op eikenhout panelen. De galerie in de Kapellestraat te Sluis is geopend van zaterdag tot woensdag van 11 tot 17 uur. De tentoonstelling van Marina Mertens en Sibylle Bil loopt tot zondag 23 oktober.

Gehavende B462 Vidar op terugweg naar Zeebrugge

De Belgische trawler B462 Vidar is weer vrijgegeven en onderweg naar de thuishaven Zeebrugge, na een botsing in internationale wateren voor de Deense kust. Het vissersvaartuig kwam zaterdag op de Noordzee zwaar in aanvaring met het Maltese vrachtschip “Golden Trader”. Dat gebeurde ruim 30 km ten westen van Thyborøn. De kotter was trouwens op weg naar de Deense haven Thyborøn om vis te lossen toen het ongeluk zich voordeed. De neus van de Belgische kotter werd bij de botsing flink ingedeukt. Afgezien van enkele oppervlakkige schrammen raakte niemand van de 6-koppige bemanning gewond. Ook aan boord van het Maltese schip bleven de 22 zeelieden ongedeerd. Het schip vertoonde een gat boven de waterlijn. De botsing leidde echter volgens de Deense kranten tot een ernstige noodsituatie toen dieselolie in zee begon te lekken. Het milieuvaartuig 'Gunnar Thorson' werd naar de plaats van aanvaring gestuurd in een poging om de pollutie zoveel mogelijk in te perken. Maandagmorgen had de vervuiling een oppervlakte van 300m bij 2km bereikt en werd bestrijding er verder gezet. Maandag na de middag is men zo goed als zeker dat de vervuiling de Deense kust niet zal bereiken. Vanwege het slechte weer is het milieuvaartuig "Gunnar Thorson" in de loop van maandag teruggekeerd naar Frederikshavn. Een onderzoek naar hoe het ongeval bij helder weer is kunnen gebeuren is momenteel nog aan de gang. De Vidar werd in 2000 gebouwd op de werf Degraeve in Zeebrugge, voor rekening van de NV Shannon uit de Zoutelaan in Knokke-Heist. De aanvaring haalde dinsdagmorgen zelfs de Turkse kranten...

Gewonde Zwintriathlon-atleet aan de beterhand

De Nederlandse triatleet die vorige woensdag tijdens de Zwintriathlon zwaar ten val kwam is aan de beterhand. De 47-jarige Simon de Feijter uit de Sluise deelgemeente Schoondijke viel tijdens het fietsonderdeel en brak daarbij een nekwervel. Ook werden drie andere wervels beschadigd. De Feijter werd in eerste instantie vervoerd naar het Ter Linden ziekenhuis in Knokke. Daar werd de ernst van z’n toestand ingeschat en besloten de patiënt naar het AZ in Brugge over te brengen. Na behandeling hebben de artsen nu verklaard, dat de triatleet volledig zal herstellen. Dat kan echter zo’n 3 maanden duren. Weer sporten behoort waarschijnlijk pas over een jaar tot de mogelijkheden. Het was de derde keer dat de Feijter deelnam aan de Zwintriathlon.

Bestuur gekozen voor de nieuwe Oostkustpolder

Zopas werd de verkiezing gehouden voor de nieuwe Oostkustpolder. Deze polder is een fusie van de Zwinpolder, de Damse Polder, de Nieuwe Hazegraspolder en de Trudoledeken. De nieuwe fusiepolder beslaat een oppervlakte van 21.000 hectaren en strekt zich uit van Knokke-Heist tot Damme, Oostkamp, Brugge, Beernem en Maldegem. Van de 849 stemgerechtigden waren ruim 400 personen aanwezig die samen 512 stemmen uitbrachten. In de eerste stemronde werden 11 bestuursleden verkozen, allen reeds bestuurslid van één van de fusiepolders. Twee bestuursleden stelden zich kandidaat voor de functie van Dijkgraaf (voorzitter): Jean Vandepitte, Dijkgraaf van de Zwinpolder, en Antoine Wijffels, Dijkgraaf van de Damse Polder. Met 60 % van de stemmen van de stemmen werd Antoine Wijffels tot eerste Dijkgraaf van de Oostkustpolder verkozen. In de derde stemronde werd Jan Dhondt verkozen tot Adjunct-dijkgraaf. Ook de zes gemeenten zijn lid van het bestuur maar zonder stemrecht.

Spelemanstraat Ramskapelle onderbroken

In Knokke-Heist zal de Spelemanstraat te Ramskapelle opnieuw ruim een week afgesloten zijn voor alle verkeer. Dat zal het geval zijn van woensdag 14 tot vrijdag 23 september. Dit heeft te maken met het aanbrengen van een rioolaansluiting ter hoogte van het huisnummer 24. Er wordt een omleiding voorzien via de Jonckheerestraat.

Museum past educatief aanbod aan

Sincfala in Knokke-Heist heeft zopas het museumaanbod voor scholen uit het basis- en het secundair onderwijs grondig herwerkt. Leerlingen en leerkrachten kunnen nu op een educatieve en speelse manier kennismaken met het leven in de visserij en de geschiedenis van de Zwinstreek. Scholen uit Knokke-Heist mogen gratis binnen. Scholen buiten de gemeente betalen slechts 1 euro per leerling, opdrachtenpakket inbegrepen. Scholen van de derde graad basisonderwijs mogen voor de week van 17 oktober trouwens een uitnodiging verwachten van Raakvlak om de tentoonstelling “Zorg voor de doden” te bezoeken en het 'Vuilniszakproject' over archeologie vroeger en nu uit te voeren.


Het schoolaanbod bij Sincfala:
Kleuter, 3de jaar + Lager, 1ste jaar (eerste semester). De begeleid(st)er vertelt aan de hand van vraag en antwoord het verhaal van een vissersjongen die in het museum opgroeit tot oude visser.
Lager, 1ste jaar (tweede semester) + 2de jaar. In kleine groepjes voeren de kinderen doorheen het museum eenvoudige opdrachten uit.
Lager, 3de tot en met 6de jaar. In kleine groepjes voeren de kinderen doorheen het museum opdrachten uit die op basis van de leeftijdsgroep telkens ietwat moeilijker zijn.
Secundair, 1ste tot en met 4de jaar. Twee opdrachtenbundels die afhankelijk van het gekozen onderwerp - leven in de Heistse visserij of geschiedenis van de Zwinstreek - en de tijd die je als klas in het museum kunt doorbrengen modulair worden samengesteld.
Voor alle leeftijden. Geef zelf les in de vissersklas. Leerkracht en leerlingen maken een reis door de tijd.

Knokke-Heistenaars in Las Vegas Ironman

Drie leden van het Triathlon Team Knokke-Heist hebben zopas deelgenomen aan het Wereldkampioenschap Ironman in Las Vegas. In totaal verschenen in ’s werelds bekendste gokstad 1.700 triatleten aan de start. Onder hen Martine Aerts, Dominique Maas en Tony Seen uit Knokke-Heist. Bij het zwemmen in Lake Las Vegas zette Dominique Maas met amper 35 minuten alvast een opmerkelijke prestatie neer. Slechts 22 van de mannelijke toptriatleten legden de afstand namelijk af in 25 minuten of minder. Fietsen en lopen gebeurde in een prachtig landschap maar bij voortdurend stijgende temperaturen. Martine Aerts eindigde 12de in haar age-group, Dominique Maas 31ste in haar age-groep en Tony Sheen 163ste in zijn age-group. De Las Vegas Ironman werd gewonnen door Australiër Craig Alexander in 3:54:48. Een uitgebreider verslag kun je HIER lezen.

Voetbaluitslagen regio Knokke-Heist

In Eerste Provinciale heeft FC Knokke zondag met 2-1 gewonnen van Boezinge. Knokke komt daarmee met 3 punten op een gedeelde 5de plaats in het klassement. Zaterdagavond was er verder het plaatselijke derby in Derde Provinciale. VVWestkapelle won op eigen terrein met 3-0 van FC Heist. VVW staat gedeeld derde met 4 punten en Heist gedeeld achtste met 3 punten. In Vierde Provinciale B tenslotte versloeg Moerkerke de ploeg van Zeebrugge met 3-0. In de rangschikking legt Zeebrugge momenteel beslag op een gedeelde vierde plaats met 3 punten.

Laatste kiwischip vertrokken naar Zeebrugge

Zopas is in Nieuw-Zeeland het zevende en laatste kiwischip van het seizoen vertrokken met bestemming Zeebrugge. Het gaat om het reefervaartuig "Hansa Bremen", dat onder Liberiaanse vlag vaart. In totaal heeft het schip 1823 palletten met kiwi’s aan boord. Dit jaar werd één kiwischip méér naar Zeebrugge gestuurd dan in 2010. Toen werd het kiwiseizoen vier weken vroeger afgesloten. Met deze laatste lading maakt men gebruik van een zogeheten laat-zomer window, wat Zespri New Zealand een gevoelige omzetverhoging moet opleveren.

Talentenjacht in De Vonk

In Knokke gaat de gemeentelijke basisschool De Vonk op talentenjacht. Dat gebeurt op zondag 25 september van 14 tot 18 u. Op de jaarlijkse Vonkdag kan ieder kind alvast zijn of haar talenten ontdekken. Rekenknobbels kunnen aan de slag met maten en gewichten. Taaltalenten worden meegevoerd met de avonturen van Jip en Janneke. Dansers gaan op de laatste nieuwe trend uit de bol, en de muzikale toets wordt opgeluisterd door de lokale Vonk-dj. Zelfs voor de natuurliefhebbers hebben ze iets in petto. Het wordt trouwens een heel jaar vol talenten. Elke maand zal bij De Vonk namelijk een ander talent in de kijker staan.

11.9.11

Gauwdief ingerekend in Knokke-Heist

In het weekend heeft de politie in de badstad een 40-jarige gauwdief ingerekend. De man, een Marokkaan uit het Brusselse, had zaterdag drie portefeuilles buitgemaakt. Hij sloeg z’n slag op het Heldenplein in Heist en op het Driehoeksplein in het Zoute. Met de bankkaarten probeerde hij geld af te halen in bankautomaten in de badstad. Dat mislukte echter omdat de gedupeerden de kaarten reeds hadden laten blokkeren. Het parket heeft inmiddels de aanhouding van de Marokkaan gevorderd.

Veel interesse voor Conflict-aanbod op Open Monumentendag

In Knokke-Heist waren zondag naar schatting een paar duizend mensen op de been voor de 23ste editie van de Open Monumentendag. In het hele land namen volgens de organisatie een half miljoen mensen deel. Het thema 'Conflict' sprak tot de verbeelding van veel mensen. In onze gemeente was het For Freedom Museum in Ramskapelle dan ook een van de toppers. Met liefst 545 bezoekers was het er de hele dag een drukte van jewelste. Volgens mede-conservator Danny Jones werden ook contacten gelegd met verenigingen die later moeten uitmonden in groepsbezoeken. Ook werden door bezoekers archiefstukken uit de Tweede Wereldoorlog beloofd voor de verdere uitbouw van het museum. In de badstad was er verder ondermeer veel belangstelling voor het Sincfala Museum, de molens in Knokke en Ramskapelle, en de wandel- en fietstochten naar de historische fortrestanten in de grensstreek.

Bekabelaar voor Windpark op Thorntonbank

Het Nederlandse bedrijf "Visser & Smit Marine" heeft zopas contracten afgesloten met een gezamenlijk waarde van ruim €150 miljoen voor de aanleg van kabels voor windmolenparken. Naast projecten in de Baltische zee, in de Duitse Bocht en voor de Schotse kust is er ook een overeenkomst voor fase twee van het windmolenpark op de Thorntonbank. Deze windturbine-installatie bevindt zich op circa 30 kilometer voor de kust van Knokke-Heist. Het contract werd afgesloten met Deme Offshore Services. Daarbij wordt tussen het windmolenpark en het aanlandingspunt in Zeebrugge zo'n 36 km exportkabel aangelegd. De realisatie van deze elektrische energieverbinding start begin volgend jaar.

Ceciliaharmonie uit Knokke-Heist naar Calais

Komend weekend worden in het Noord-Franse Calais voor de 28ste keer de Europese Monumentendagen gehouden. Dat gebeurt dus een week later dan bij ons en is gespreid over twee dagen. Op het programma in Calais staat een waaier van activiteiten. Naast het openstellen van allerlei historische panden worden ook twee concerten gehouden. Het concert dat op zondag z’n beslag krijgt wordt gebracht in het gebouw van Notre-Dame door de Ceciliaharmonie uit Knokke-Heist. Dat gebeurt om 17u, waarbij de toegang gratis is.