2.4.10

Eerste laadpaal voor elektrische voertuigen staat in Knokke-Heist

Vrijdagmorgen is in Knokke-Heist in de Dumortierlaan vlakbij het Driehoeksplein de eerste laadpaal voor elektrische voertuigen in ons land in gebruik gesteld. Dat gebeurde bij de opening van ‘Electric Move’, het eerste bedrijf dat volledig afgestemd is op technologie die te maken heeft met allerlei elektrische voertuigen. Wat gestart is met de introductie van de golfkar is uitgegroeid tot een conceptwinkel waar men elektrische auto’s en scooters niet alleen kan kopen maar ook huren. Als bakermat van het fenomeen rijden er in Knokke-Heist inmiddels meer dan 300 elektrische wagentjes rond. Niet te verwonderen dus, dat ook de eerste oplaadpaal in de badstad staat. Het gaat trouwens om een puur Belgisch product, dat door het bedrijf Ineltra Systems nv in Genk werd vervaardigd.

Radiostilte 37 jaar geleden

Vandaag 37 jaar geleden was er ook voor veel inwoners in Knokke-Heist radiostilte toen ze ’s morgens hun toestel inschakelden. Op 2 april 1973 was het zendschip Norderney van Radio Veronica namelijk tijdens een zware storm van z’n anker geslagen. Kans om het reserve anker te laten zakken was er niet. Uiteindelijk moest de bemanning van de Norderney overspringen op het reddingsvaartuig Bernard van Leer. Het zendschip strandde vervolgens honderd meter van de pier van de haven van Scheveningen. Het werd onmiddellijk een gigantische attractie. Zelfs uit Knokke-Heist ging men het beroemde zendschip bekijken. Het duurde tot 18 april voor het schip weer vlot getrokken werd. Straks op 21 april wordt trouwens het 50-jarig bestaan van Veronica gevierd. Die dag organiseert het Radio Veronica van nu, een marathonuitzending tussen zeven uur 's-avonds en twaalf uur 's-nachts. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen die ooit voor Radio Veronica hebben gewerkt, meewerken aan deze speciale uitzending. Ook is er het plan om het illustere radioduo van weleer, Bart van Leeuwen en Erik de Zwart, bij elkaar te brengen.


Satelliet: Astra 1G (19.2 graden Oost)
Transponder: 109 Frequentie: 12.574 GHzPolarisatie: Horizontaal
Symbol Rate: 22.000 FEC: 5/6 Codering: ongecodeerd ('free to air')
Uiteraard kan je ook luisteren via het internet (livestream)

15 jaar Daoust in Knokke-Heist

Het uitzendkantoor Daoust in de Lippenslaan viert 15 jaar aanwezigheid in de badstad. Wat begon als een wekelijkse zitdag van het Gentse filiaal van het interim bureau is snel uitgegroeid tot een goed draaiend kantoor dat voor een nieuwe dynamiek gezorgd heeft op de arbeidsmarkt in Knokke-Heist. Daarbij wordt al jaren intensief gezocht naar oplossingen voor de lokale knelpuntberoepen binnen de horeca- en retailsector. Dankzij een exclusieve aanwezigheid bouwde Daoust een duurzame relatie op met de plaatselijke middenstand. Daardoor kan het bedrijf goed inspelen op de specifieke noden, zoals de seizoensgebonden pieken en de grote vraag naar studenten. Dat is ook in het nieuwe seizoen dat nu aanbreekt weer een grote uitdaging.

1.4.10

Europees project zorgt voor grensoverschrijdende beleving van de Zwinregio

Donderdag werd in het ‘Pavillon du Zoute’ officieel het startsein gegeven voor het Europees project Recreatie & Ecotoerisme in de Zwinstreek. Het projectgebied strekt zich uit over de gemeenten Knokke-Heist, Damme, Sluis en Zuienkerke. Het gaat om een initiatief gericht op de versterking van grensoverschrijdende beleving van de natuur, het erfgoed en het landschap in de Zwinstreek. Via het Europese project willen de initiatiefnemers de wandel- en fietspaden in de hele streek op elkaar doen aansluiten. Naast de specifieke beleving van de vier seizoenen, ervaren bezoekers ook de rijke historie van het landschap en daarin aanwezige erfgoed. Twee bezoekerscentra in Knokke en Retranchement brengen de ontstaansgeschiedenis van de streek straks namelijk op aanschouwelijke wijze onder de aandacht. Verder zal vorming en educatie worden voorzien voor gidsen en toeristische diensten in het projectgebied. Schepen Danny Lannoy toonde zich alvast opgetogen over de kansen en mogelijkheden van het grensoverschrijdende initiatief. Voor ruim 5,8 miljoen euro, waarvan de helft voor rekening van Europa komt, biedt onze kustregio over drie jaar een forse meerwaarde .

Minister Crevits kondigt dringende werken op N49 aan

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft donderdag een lijst van 19 dringende wegenwerken bekend gemaakt die voor de Vlaamse autosnelwegen op het programma staan. Op de lijst ook structureel onderhoud van de N49 ter hoogte van Damme. Tijdens de werken wordt een veiligheidsrooster aangebracht tussen de Hoekebruggen in de N49 over de Damse vaart. Door het uitvoeren van deze werken wordt de veiligheid voor weggebruikers die pech hebben ter hoogte van de Damse vaart en zich achter de betonnen stootbanden willen opstellen aanzienlijk verbeterd. De werken kosten een half miljoen euro en zullen van 19 april tot 18 juni duren. Tijdelijk gaat het verkeer richting Antwerpen op de plaats van de werken over 1 rijstrook en geldt daar dan een snelheidsbeperking tot 70 km/u. Dit zal onvermijdelijk files veroorzaken vooral voor het verkeer dat na het weekend vanuit Knokke-Heist weer richting binnenland rijdt.

Wijkburgemeester en voormalig carnavalprins overleden

Donderdag is in Knokke-Heist Rudy Catrysse overleden. Hij werkte sedert 1989 voor de gemeente bij de dienst feesten. De 47-jarige Catrysse was echter vooral bekend als wijkburgemeester in Ramskapelle en als voormalig Prins Carnaval. In 1992 en in 1995 stelde hij zich kandidaat. Maar het was vorig jaar dat hij beslag kon leggen op de titel van Carnavalprins “Fille I”. Hij had namens de wagenbouwers ook zitting in de “raad van 11”. Eerder deze maand werd Rudy Catrysse in het ziekenhuis opgenomen en geopereerd. Z’n revalidatie verliep goed, doch donderdagmorgen deden er zich plots verwikkelingen voor. Korte tijd later is hij overleden. Bij de volgende Carnavalvieringen in Heist wil men de historische woorden van Fille beslist in herinnering brengen: "Geen geweld op carnaval. We vechten alleen drie dagen tegen de honger en de vaak..." De begrafenis van Rudy Catrysse is op donderdag 8 april om 10u in de kerk van Ramskapelle, met asverstrooiing om 16u.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Over geboorten, huwelijken en overlijdens de voorbije week lees je HIER meer.

Zitdag burgemeester Lippens

Burgemeester Lippens houdt zitdag in het stadhuis Knokke op donderdag 8 april van 10 tot 12 uur.

Basisschool in Knokke ‘verzendt’ ouders

In Knokke hebben de directies van de gemeentelijke basisscholen De Vonk en Zevenkote geprobeerd een aprilgrap uit te halen met de ouders van hun leerlingen. De scholieren kregen woensdagavond namelijk een ongewone brief mee naar huis. Omdat het verbruik en misbruik van het toiletpapier in de school explosief gestegen is werd gevraagd om de kinderen vanaf woensdag hun eigen rol toiletpapier mee naar school te geven. De ouders werden verder verzocht de rol met een hangertje rond de hals te bevestigen en te naamtekenen. Dat om de leerkrachten toe te laten het verbruik te evalueren. Mensen die in Knokke-Heist kinderen met een toiletrol rond de hals hebben zie rondlopen mogen ons altijd een foto toesturen.

Knokke-Heist slaat geld uit oude parkeermeters

Terwijl in Knokke-Heist de herrie rond het nieuwe parkeerplan nauwelijks geluwd is gaat de gemeente nog meer geld van de burger binnenrijven. Daartoe zullen de oude parkeermeters worden ingezet. Deze parkeermeters, die nu in het depot opgestapeld liggen, zullen naar Amerikaans voorbeeld bij de graven op de begraafplaatsen worden ingezet. Stoppen familieleden van de overledenen geld in de parkeermeter dan zal het gemeentepersoneel zorgen dat het graf regelmatig wordt opgekuist. Doet men dat niet dan zal het graf na verloop van tijd overwoekerd worden door onkruid. De gemeente zegt dat het hier niet gaat om het invoeren van een soort ‘liggeld’ voor de overledenen, maar om een extra dienstverlening, waarbij families de verantwoordelijkheid opnemen voor de netheid van het graf van hun overledenen.

(Het gaat hier dus inderdaad om de 'aprilvis')

31.3.10

Eerst Belwindmolens klaar voor de kust

De voorbije dagen zijn zo’n 45 km voor onze kust de eerste twee windmolens afgewerkt van het windturbinepark dat Belwind bouwt bij de Bligh Bank. De twee molens die al klaar zijn, leveren echter nog geen stroom. Dat zal pas eind juli of begin augustus het geval zijn. Eerst moet nog een stroomkabel vanaf het buitengaatse energiepark worden aangelegd. Daartoe wordt momenteel een kleine tunnel geboord vanaf de zeedijk onder de strandwijk in Zeebrugge richting polders. In totaal moeten tegen eind dit jaar in het Belwindpark 55 windmolens operationeel zijn. Die moeten genoeg stroom leveren voor 175.000 gezinnen.

Natuurpunt Knokke-Heist pakt uit met paasexcursies

Komend weekend kan men dankzij Natuurpunt in Knokke-Heist twee leerrijke excursies meemaken. Zaterdag staat een geleide strandhoofdexcursie op het strand van Duinbergen op het programma. Geïnteresseerden komen dan alles te weten over allerhande fraaie zeewezens van poliepen en weekdieren tot anemonen. Zondag 4 april verzorgt de natuurvereniging een geleide wandeling in het duingebied ‘Park 58’. Het thema van deze natuurwandeling is katjes en botjes. Over tijdstippen en locaties lees je meer bij Activiteiten Knokke-Heist.

Met dank voor de foto aan: Carl van Dijk

Sluis heeft nieuwe coalitie

Een maand na de gemeenteraadsverkiezingen is formateur Ron Barbé er in geslaagd een coalitie voor een nieuw college rond te krijgen in onze buurgemeente Sluis. De partijen CDA, VVD, PvdA, D&T en D66 zijn woensdag met zijn voorstel akkoord gegaan. CDA, VVD en PvdA krijgen elke één wethouder. Met name gaat het hier respectievelijk om Peter Ploegaert, Conny Almekinders en Jan Schaalje. De coalitie kan rekenen op 12 van de 19 raadszetels, wat voor een stabiel bestuur moet zorgen. De nieuwe wethouders worden donderdag 8 april benoemd. Door het wethouderakkoord zal de 28-jarige Aniek Uitdewilligen in de Sluise gemeenteraad de plaats innemen van de nieuwe wethouder Frank Ploegaert.

Nyamasheke Knokke-Heist houdt op zondag 18 april zijn 9de Kleine Rommelmarkt

Je leest er meer over in Activiteiten Knokke-Heist

Knokke-Heist verder in het verweer tegen de meeuwen

In een poging om meeuwenoverlast te voorkomen zal de politie in Knokke-Heist in de toekomst strenger toezien op het verbod op het voederen van vogels op de openbare weg. Er wordt andermaal aangedrongen om huishoudelijk afval pas ná zonsondergang buiten te zetten en geen zwerfvuil achter te laten op straat. Ook dient men nestvorming op platte daken te voorkomen. De voorbije drie jaar werden in Knokke-Heist 27 nestplaatsen op gebouwen opgemerkt. Dat was het geval op de locaties afgebakend door: de Taborastraat, Paul Parmentierlaan, Jozef Nellenslaan, Meerminlaan, Zeedijk-Knokke west, Zeedijk-Knokke Centrum, Lippenslaan en Leopoldlaan. In dat gebied heeft de gemeente van het Agentschap Natuur en Bos de toelating gekregen om nestmateriaal te verwijderen en de eieren van de zilvermeeuw en de kleine mantelmeeuw te prikken of te schudden. Dat mag in de periode van 1 april tot 30 september. Als er, ondanks alle genomen maatregelen in het toepassingsgebied toch broedgevallen van meeuwen worden opgemerkt, kan men contact opnemen met de dienst Milieu - Natuur via het nummer 050 630 185.

De Marine in Zeebrugge werft personeel aan.

Elke eerste woensdag van de maand kun je tussen 14 en 16 uur tijdens een vrijblijvend gesprek in de marinebasis van Zeebrugge meer te weten komen over een bepaalde vacature en het leven en werk bij de Marine in het algemeen. Hier kun je je online aanmelden voor woensdag 5 mei. Voor deze datum worden de inschrijvingen afgesloten op vrijdag 30 april. Op de rekruteringswebsite van Defensie vind je een overzicht van alle openstaande plaatsen

Paassluiting gemeentehuizen Knokke en Heist

Het gemeentebestuur deelt de bevolking mee dat het stadhuis in Knokke en Heist gesloten is van zaterdag 3 april tot en met Paasmaandag 5 april. Vanaf dinsdag 6 april zijn de gemeentelijke administratieve diensten weer beschikbaar voor het publiek.

Afbakening van bufferzones in onze regio inzake bacterievuurbestrijding

Je leest er HIER meer over.

Kongo zoeken in Knokke-Heist

Op 30 juni viert de Democratische Republiek Congo de 50ste verjaardag van haar onafhankelijkheid. TV-zender Canvas grijpt die verjaardag aan om het land en zijn geschiedenis te herontdekken, niet alleen ter plekke maar ook bij ons. Ook in eigen land is onze voormalige kolonie namelijk nog ‘materieel’ aanwezig: in monumenten, standbeelden, gebouwen, straatnamen… In Knokke-Heist is er niet alleen de Kongostraat, maar ook het monument voor Maurice Lippens, die van 1919 tot 1921 gouverneur-generaal van de toenmalige kolonie was. Het monument staat vlakbij de approach-golf in Knokke-Zoute. Maurice Auguste Eugène Charles Marie Ghislain graaf Lippens werd in 1875 in Gent geboren en overleed in Elsene in 1956. Hij was een liberaal politicus, schoonvader van burgemeester Léon Lippens van Knokke en de grootvader van voormalig Fortis-voorzitter Maurice Lippens en Leopold Lippens de huidige burgemeester van Knokke-Heist. Van Maurice Auguste Eugène Charles Marie Ghislain graaf Lippens kwam trouwens de uitspraak: “Alle regeringsfunctionarissen zouden moeten doordrongen zijn van het idee dat hun enige bestaansreden is om de kolonisatie te steunen en te ontwikkelen, en dat die plicht bestaat uit het verlenen van hulp aan de grote maatschappijen.” Hij beheerde ook diverse maatschappijen waaronder de Compagnie Maritime Belge. Samen met zijn neef Raymond Lippens stichtte hij in 1908 de Compagnie Het Zoute.

Tot 20 mei kan men HIER verhalen over Kongo kwijt.

30.3.10

Gewijzigde rijrichting Diksmuidestraat wordt definitief

De gewijzigde rijrichting in de Diksmuidestraat wordt definitief. In de straat gold vroeger eenrichtingsverkeer van de Nieuwpoortstraat naar de Dumortierlaan. Bij recente werkzaamheden werd de rijrichting omgekeerd om de plaatselijke school optimaal bereikbaar te houden. Het gemeentebestuur heeft nu beslist om de rijrichting Dumortierlaan-Nieuwpoortstraat zo te behouden. Dit zal ervoor zorgen dat minder chauffeurs kiezen voor het traject via de Van Bunnenlaan, waar het links inslaand verkeer vaak voor files zorgde.

Eigen weerbericht voor de kust?

De afdeling Kust van de Vlaamse overheid heeft via het internet een apart weerbericht voor de kust gelanceerd. De overheid had de nodige informatie al jaren in huis, maar stelde die totnogtoe enkel ter beschikking van professionele gebruikers zoals de scheepvaart. Dat bijvoorbeeld ook badkarhouders en middenstanders aan de kust professionele gebruikers zijn daar is de overheid nu pas achter gekomen. Op de website kustweerbericht.be wordt de weerinformatie voor de westkust en de oostkust vier keer per dag aangepast. Vooral de Zwinregio heeft vaak een eigen microklimaat, dat afwijkt van de rest van onze kustregio. Met het kustweerbericht blijft het echter spijtig dat het enkel via het internet beschikbaar is. Verder heeft de Vlaamse Overheid evenmin aan RSS-distributie of embedabiliteit van de weersinformatie gedacht. Ook kan men de keuze westkust of oostkust niet apart opslaan in favorieten. Men komt bij het openen van de website dan ook steeds bij de westkust terecht en daarna moet men kiezen voor de oostkust.

Lees ook: Hilde Crevits brengt 'Ander weer aan Zee'

Een tweedehands Aspe in Zeebrugge

In oktober 2008 kocht auteur Pieter Aspe een pleziervaartuig bij de Zeebrugse scheepswerf Jan Vandamme. Nu doet de Blankenbergse auteur het motorjacht weer van de hand. Hij heeft er naar eigen zeggen al bij al een keer of tien mee gevaren. Het ontbreekt hem de tijd. Voor het vaartuig wil hij een redelijke prijs, maar hoeveel dat is, wil hij voorlopig niet kwijt. Over een maand heeft Aspe ook een nieuw boek uit. Het detective-onderzoek in “De vijand” wordt een kat-en-muisspel met Europese geheime diensten en moslimterroristen.

Op 1 mei is Knokke-Heist de loopbadstad bij uitstek

Zaterdag 1 mei wordt Knokke-Heist weer de loopstad bij uitstek. Traditiegetrouw zakken alle sportievelingen dan af naar de badplaats voor de Chiquita Kids run, de Knokke Jogging en de Knokke 10K. En ook de Knack Weekend Ladies Run staat dit jaar weer op de affiche. Om het voortdurend groeiend aantal deelnemers aan te kunnen wordt de start bij sporthal De Stormmeeuw gegeven en komen de lopers aan op het atletiekpiste van stadion Olivier. Via de scholen in Knokke-Heist zijn er voor de Chiquita Kids Run al 407 voorinschrijvingen. Dat belooft dus. Vanaf nu wordt ook voor de andere loopevenementen op 1 mei trouwens duchtig ingeschreven. Dat kan nog tot vrijdag 16 april via www.runningtour.be. Het loopfestijn op 1 mei is na de Nissan Mountainbike Beach Challenge en de Rabobank Zwinstedenloop het 3de event dat deel uitmaakt van het sportstimulerings-project “Knokke-Heist, een zee van sport”. Iedereen die in 2010 aan minimum 5 events (mede)georganiseerd door de vzw Stedelijk Sportcentrum Knokke-Heist deelneemt, krijgt voor deze investering in zijn gezondheid de helft van het betaalde inschrijvingsgeld terug.

Algemene informatie over de diverse wedstrijden: www.runningtour.be
Of www.knokke-heist.be

Meer hierover bij Sport aan de Oostkust.

Knokse kinderen gaan terug in de tijd

Op zondag 26 april nemen de kinderen van de school in de Jef Mennekenslaan hun ouders mee naar het verleden. Meer bepaald gaan ze terug naar de tijd toen hun ouders kinderen waren. De jongeren hebben opgezocht wat toen “in” was, welke muziek gedraaid werd, en wat populair was op tv. Ook de mode en spelletjes uit die tijd werden bekeken. Dat allemaal resulteert in een bonte verzameling van optredens door de kinderen. Alles met een link naar de jaren ’80. Het optreden is op zondag 26 april om 14u de school ingang Diksmuidestraat.

Nieuwe openingsuren wijkpolitie Heist

Vanaf donderdag 1 april 2010 veranderen de openingsuren van de wijkpost Heist (Stadhuis Heist, de Vrièrestraat 49).

Voortaan is de wijkpolitie er -behalve op afspraak- te bereiken:
- elke morgen van maandag tot zaterdag 8.30 tot 12 uur
- op woensdagnamiddag van 13.30 tot 17 uur.

Er kan telefonisch een afspraak worden gemaakt met de wijkpost Heist op het nummer 050 619 670. Buiten de openingsuren en op zon- en feestdagen kan de burger zich wenden tot het onthaal in het hoofdcommissariaat in Knokke (Van Steenestraat 10), tel. 050 619 600.

Couleur Locale van Knokke-Heists toneel bekoort zelfs Rob de Nijs

De voorbije dagen werd overal in de badstad met veel lof gezwaaid over de theaterproductie "Eén vloog over het koekoeksnest” van het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist. Zonder uitzondering waren alle toeschouwers laaiend enthousiast over de opvoering. Dat was ook het geval voor zanger Rob de Nijs, die net als de andere aanwezigen recht veerde om de 22-koppige cast te trakteren op een staande ovatie. De combinatie van hilarische fragmenten en sterk ontroerende momenten liet blijkbaar ook deze professionele artiest niet onberoerd. Hoewel een aantal spelers een West-Vlaams, Gents of Antwerps dialect hanteren, genoot de Amsterdammer zichtbaar van de talrijke scherpzinnige woordspelingen. Bij de aanwezige Knokke-Heistenaars viel vooral ook de sterke couleur locale zeer in de smaak. De knappe regie van Dirk Van Den Broeck met o.a. videobeelden en live muziek van Bert de Nijs en zangeres Ilse Gysel kon de BN (Bekende Nederlander) uitermate bekoren. "De manier waarop regisseur en cast dit stuk in een eigentijdse context met een sterke couleur locale hebben gegoten", geeft een totaal nieuwe dimensie aan "One flew over the cuckoo's nest", aldus Rob de Nijs die de hele ploeg in de coulissen nog eens persoonlijk kwam feliciteren.


Op woensdag 31 maart om 20 uur speelt het KTKH in Scharpoord nog een extra en allerlaatste voorstelling van "Een vloog over het koekoeksnest". De opbrengst gaat integraal naar de slachtoffers van Haïti.

Cast: Veronique Buysse - Eddy Caelenberghe - Kevin Dedeene - Jan De Groote - Saartje Demarest - Bert de Nijs - Anne Dobbels - Janice Gryson - Ilse Gysel - Filip Maertens - Yves Merlevede - Marc Mortier - Christa Pintelon - John Poppe - Steve Poppe - Olivier Speybroeck - Johan Storme - Georges Van Coile - Ann Van Geeteruyen - Marc Van Meenen - Tania Watelle - André Woussen
Kaarten: tel. 050 630 430 of
cc.ticket@knokke-heist.be

Douane houdt weer stiptheidsactie in onze regio

Het vrachtverkeer had dinsdagmorgen in onze regio weer te kampen met een stiptheidsactie van de douane. Met name in Zeebrugge werd het vrachtvervoer strikt gecontroleerd. Dat leidde tot lange files in het havengebied. Het personenvervoer werd niet aan een inspectie onderworpen. Met de actie wil het douanepersoneel garanties afdwingen in verband met de geplande overgang van medewerkers van de federale naar de Vlaamse overheid.

Knokkestraat gauw onderbroken voor rotonde zwembad

De weg -en rioleringswerken in de verkaveling Duinenwater in Knokke starten op maandag 19 april. De aannemer begint met de aanleg van de riolering tussen de spoorwegovergang en de Knokkestraat. Aansluitend wordt een nieuwe rotonde aangelegd op de Knokkestraat ter hoogte van de Asterstraat. Deze werken zullen nagenoeg tot eind juni duren. In deze periode zal de Knokkestraat onderbroken worden voor doorgaand verkeer ter hoogte van de nieuwe rotonde. De wegomlegging zal gebeuren via de Meerlaan. Bij het treinspoor wordt ook gewerkt aan de realisatie van de nieuwe overweg.

29.3.10

Musical-leerlingen ontdekten kleur

Leerlingen van de Vrije Basisschool Olvo in Heist hebben met succes in het Casino Knokke de musical “Een feest van kleur” opgevoerd. Het stuk bracht het verhaal over een ver land waar enkel de kleur grijs bestaat. Het grijze land wordt bestuurd door de Grijze Koning en grijze ministers. Het is er zo saai dat de grijze kinderen in opstand komen. Ze trekken de wijde wereld in op zoek naar iets anders. En ze ontdekken er de andere kleuren.

Vooral in Zeebrugge werd de krimp in de Shortsea beperkt

De economische crisis heeft het vervoer via shortsea vorig jaar met 11,29% doen teruglopen. Zo blijkt uit recent vrijgegeven cijfers van het Promotiebureau Shortsea Shipping Vlaanderen. Met een totaal volume van 118,7 miljoen ton, komt de shortsea-trafiek in de Vlaamse havens terug in de buurt van de trafiek van 2006. Het is voor het eerst in acht jaar dat de shortsea-trafiek daalde. Die daling is evenwel minder uitgesproken dan de globale trafiek in de Vlaamse havens (- 14,27%). Niet in alle havens daalde de shortsea-trafiek even sterk. Zo bleef het terreinverlies in Zeebrugge beperkt tot 1,78%. In Antwerpen en Gent tekende men forsere daling op van respectievelijk 11,82% en 10,69%. Oostende, dat sinds vorig jaar een 100% shortsea-haven is, deelde zwaarst in de klappen met een achteruitgang van 36,39%.

Zaterdag Black & White Party in 't Verzet Knokke-Heist

Je leest er alles over in Activiteiten Knokke-Heist

Meer namen bekend voor Kneistival

Met het begin van de zomertijd raakten ook nieuwe namen bekend voor de 25ste editie van Kneistival. Flip Kowlier (nieuwe single "Ma ba nin") heeft nu definitief laten weten er graag weer bij te willen zijn. Met nieuwe bevestigingen gaat het om: The Opposites (Broodje Bakpao, Licht Uit ...), Meuris (met nieuwe band en een complilatie van zijn hits bij Noordkaap en Monza), Roadburg (Humo's Rock Rallyfinalist 2008), Mintzkov (niet weg te branden uit de top 3 van studio Brussel) en Fixkes (jongste hit: Rock'n'Roll). Voor deze feestelijke editie wordt ook ruimte vrijgemaakt voor plaatselijk talent. Namen die reeds eerder werden vrijgegeven: Jasper Erkens, Team Willam, Canned Heat, De Kreuners en Zornik. Het volledige programma zal beschikbaar zijn vanaf 15 april.

Extra station op traject Brugge-Heist?

De CD&V in Dudzele pleit voor een extra station op het spoortraject tussen Brugge en Heist. Het nieuw treinstation zou een plaats kunnen krijgen ter hoogte van de Zeebrugse achterhaven. Het nieuwe station zou Dudzele, Damme, Oostkerke kunnen bedienen, en ook mensen die in de Zeebrugse achterhaven werken. Het voorstel werd zopas overgemaakt aan Infrabel en aan minister voor overheidsbedrijven Inge Vervotte.

The Best Tailor opnieuw genomineerd voor award

Kledingzaak Best Tailor uit de Blancgarinstraat in Knokke kreeg al heel wat internationale erkenning in de vorm van trofeeën behaald bij de vakorganisaties. Het bedrijf werd nu ook genomineerd voor 'Quality, Innovation and Excellence 2010' in zowel de platina- als de diamantcategorie voor 'The Best Tailor' bij Business Initiative Directions. Ze blijven dus in de goede richting gaan, wat zeker ook te merken is aan het stijgend aantal bedrijven waarvoor ze werken.

Rioolbreuk in de Graaf Jansdijk

Ter hoogte van de ingang van het Ter Linden ziekenhuis heeft zich in de Graaf Jansdijk in Knokke een rioolbreuk voorgedaan. Tijdens de herstelwerken zal de rijbaan er maandag en eventueel ook nog op dinsdag (30 maart) gedeeltelijk afgesloten zijn voor het verkeer. Een en ander betekent, dat het niet mogelijk is om ter hoogte van het kruispunt af te slaan naar het Gemeenteplein. Chauffeurs kunnen wel vanuit de richting Gemeenteplein de kliniek bereiken. Ook het verkeer in de Jan Devischstraat kan zonder problemen vàn en nààr het ziekenhuis rijden.

28.3.10

Verlies voor FC Knokke, Winst voor VVW en Heist

Bij het zondagvoetbal kreeg FC Knokke onverwacht af te rekenen met verlies, terwijl bij FC Heist en VVWestkapelle de goals zich makkelijk lieten maken. In Eerste Provinciale moest FC Knokke op verplaatsing met 1-0 de duimen leggen tegen het lager geklasseerde Zwevegem. In het klassement staat Knokke vijfde met 46 punten. In Derde Provinciale B versloeg FC Heist de ploeg van St Joris met 5-0. VVWestkapelle scoorde in de Molenhoek 3-1 tegen Nieuwpoort. VVW staat comfortabel aan de leiding met 53 punten. FC Heist legt met 31 punten beslag op de 12de plaats. In Vierde Provinciale B verloor Zeebrugge Zeehaven met 2-1 in Dudzele, terwijl Moerkerke met 2-0 het onderspit moest delven in Lissewege. Moerkerke staat 6de in de rangschikking met 34 punten. Zeebrugge is gedeeld 12de met 18 punten.

Première van “Zwart-Wit” de kortfilm van Benoit De Clerck

Op maandag 12 april pakt het Cultuurcentrum in Scharpoord uit met de première van de film “Zwart-Wit”. Deze kortfilm, met onder meer Rik Verheye, Greg Timmermans en Bart Hollanders, is van de hand van Knokke-Heistenaar Benoit De Clerck. De opnames voor deze romantische komedie vonden in augustus en september vorig jaar plaats in Duinbergen. De talloze locaties en decors waarmee de filmmakers geconfronteerd werden om het scenario om te turnen tot film vormden een grote technische uitdaging. Daarvan werd door Jeroen De Mol dan ook een documentaire gemaakt: 'De vrouw die haar haren kort liet knippen'. Ook die wordt op maandagavond 12 april op het scherm gebracht in Scharpoord.

De kortfilm “Zwart-Wit” brengt het verhaal van Raf, een jonge kerel die tegen de 30 aanleunt en in een klein dorpje aan de kust woont. Elke dag zoekt Raf naar meer kleur in zijn leven. En dat is geen sinecure. Naast het feit dat Raf kleurenblind is, weerhouden nog een aantal factoren zijn queeste naar een gekleurd leven. Een overbezorgde vader, de op geld beluste plaatselijke middenstand en een eeuwige windstorm die de straten van zijn dorp teistert, maken van zijn zoektocht een onmogelijke missie. Tot Raf op een dag midden in een windstorm Claire ontmoet. Samen met haar zet Raf zijn zoektocht verder...

Een voorproefje vind je alvast op: http://vimeo.com/10325241
www.benoitdeclerck.com
8 EUR; Uitpas, CJP, groep +10 pers.: 5 EUR; studentenkaart, 55+: 7 EUR

Teaser Zwart-Wit from Benoit De Clerck on Vimeo.

Lentewandeling in Het Zwin op 10 april

Je leest er meer over in Activiteiten Knokke-Heist

90 jaar geleden werd de latere ‘Uilenspiegel’ te water gelaten

Op deze zondag is het precies 90 jaar geleden dat in het Franse Bourg-sur-Gironde de betonnen boot ‘Crocodile’ werd te water gelaten, die later voor onze kust zou dienst doen als “Radio Antwerpen van op het schip Uilenspiegel op de Noordzee”. Dat gebeurde op initiatief van de toen 73-jarige Georges De Caluwé uit Edegem, die zijn voorloorlogse Radio Kerkske weer in de ether wilde. Het Uilenspiegel-avontuur ging op 12 oktober 1962 van start. De Caluwé had tevoren in het Franse Brest de "Crocodile" aangeschaft, een voormalig bevoorradingsschip ven de Franse marine. De 585-ton metende betonnen boot kreeg de naam "Uilenspiegel" en werd in Antwerpen uitgerust als zeezender. Het station was maar een kort leven beschoren. Toch was het van zeer grote invloed in de Belgische radiowereld. Tijdens een zware storm op 16 december 1962 sloeg het schip voor Zeebrugge op drift nadat de ankerketting was gebroken. Toen een luik het begaf drong vervolgens water het schip binnen. De generatoren vielen uit waardoor geen enkel elektrisch apparaat nog werkte. In een ultieme poging om de aandacht te trekken, werden kleren in brand gestoken en vuurpijlen afgeschoten. Die werden opgemerkt aan boord van het Britse treinveer ‘Suffolk Ferry’, die ondanks het orkaan op weg was naar Harwich. Ondertussen volgden duizenden Heistenaars en Knokkenaars op de zeedijk het lot van het zendschip dat richting Knokke dreef. Vanuit Zeebrugge werd een reddingsboot naar de Uilenspiegel gestuurd om de bemanning in veiligheid te brengen. Dat lukte, maar een opvarende van de reddingsboot Oscar Vantournhout kwam tussen beide schepen terecht. Hij overleed later in het Ter Linden ziekenhuis aan z’n verwondingen. In de late avonduren van zondag 16 december 1962 strandde de ‘Uilenspiegel’ in Retranchement, zo’n 500m voorbij de Zwingeul. Het schip vormde jarenlang een toeristische attractie, tot het uit veiligheidsoverwegingen werd verwijderd door de gemeente Sluis. De ‘Cameleon’, het zusterschip van de ‘Crocodile’, is trouwens nog steeds een attractie. Deze afgezonken "bateau de ciment" is namelijk een geliefd duikobject bij het Franse Arcachon. De Crocodile, die uiteindelijk zoveel zou betekenen voor de vrije radio in België, was op 28 maart 1920 te water gelaten. Een feit dat zelfs 90 jaar later nog betekenis heeft. Op deze zondag 46 jaar geleden ging in 1964 ook Radio Caroline van start, de eerste Britse zeezender.

Twee doden bij zwaar ongeval in Knokke-Heist

Zaterdag heeft zich in Knokke-Heist een zwaar ongeval voorgedaan. Daarbij zijn volgens de politie kort voor 9u ’s avonds een motorrijder en een autobestuurder om het leven gekomen. Een 62-jarige motorrijder uit de badstad en een 46-jarige chauffeur uit Kortrijk zijn in de Dudzelestraat in Westkapelle frontaal op elkaar ingereden. De motorrijder was op de terugweg naar Knokke, na een Gold Wing-treffen van zijn motorvereniging. De bestuurder van de wagen reed richting Brugge. Het parket heeft een verkeersdeskundige ter plaatse gestuurd om de juiste omstandigheden van het verkeersongeval te achterhalen.