8.12.12

Erna Vienne verlaat de haven

Na 40 jaar inzet in de haven waarvan 24 jaar bij de rederij P&O in Zeebrugge heeft manager Erna Vienne afscheid genomen van onze kusthaven. Ze startte haar professionele loopbaan in 1973 bij Multitrans Zeebrugge en kwam via diverse andere havenbedrijven kort nà de ramp met de Herald terecht bij P&O European Ferries. Een jaar later stond ze al aan het hoofd van het bedrijf dat in 1996 van naam veranderde in P&O North Sea Ferries, na de overname door DP World. Ze speelde een belangrijke rol in het sociale netwerk van de kusthaven en was voorstander van meer vrouwen in havengebonden beroepen. Verder was Erna Vienne jarenlang voorzitter van de Centrale der Werkgevers in Zeebrugge. Ze is ook erg gekend als voorzitter van de Association of Port of Zeebrugge Interests (APZI).

Nieuwe commissaris van de Koningin

Eerder dit jaar kreeg onze provincie een nieuwe gouverneur. Carl Decaluwé volgde Paul Breyne op, die met pensioen ging. Nu is het de beurt aan onze buurprovincie Zeeland voor een bestuurswissel. Volgend jaar gaat de 49-jarige Han Polman namelijk aan de slag als de nieuwe commissaris van de Koningin in Zeeland. De ministerraad in Den Haag heeft vrijdag ingestemd met een voorstel in die zin. Polman is nu nog burgemeester van Bergen op Zoom en neemt op 1 maart het roer over van de huidige provinciecommissaris Karla Peijs. Tevoren was Polman gemeenteraadslid in Den Haag en werd vervolgens in Noordwijkerhout de jongstzittende burgemeester van Nederland.

Doha blijft doof voor (Knokke-Heistse) klimaatschreeuw

De VN-klimaatgesprekken in Doha, waarop het Belgische “Sing for the Climate” te horen was, was in grote mate een flop. Dat is alvast niet de schuld van de 380.000 landgenoten die het klimaatlied hebben gezongen, waaronder 515 Knokke-Heistenaars. Probleem is dat de rijke industrielanden maar weinig wilden op tafel leggen voor het terugdringen van de CO2-uitstoot en financiële steun aan arme landen. Onder meer China, de Verenigde Staten en vooral Canada blokkeren vooruitgang in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

7.12.12

Knokke-Heist geselecteerd voor Slimste Gemeente Quiz

Vroeger dan gepland heeft het productiehuis Woestijnvis de 81 namen bekend gemaakt van de gemeenten die straks mogen strijden voor de titel van “Slimste gemeente van Vlaanderen”. Zoals gehoopt heeft het Knokke-Heistse quizduo het gehaald op de selectieproef. De 56-jarige Bernard Kreps en z’n dochter, de 24-jarige Elke Kreps zullen de Knokke-Heistse kleuren verdedigen. Ze gaan dat doen samen met burgemeester Lippens. In onze regio wordt het trouwens een ‘gevecht” tussen Knokke-Heist, Blankenberge en Brugge, want ook onze buurgemeenten hebben het gehaald in de selectieproef. Peter Norro (48) en Hanne Pirlet (29) vertegenwoordigen Blankenberge samen met hun burgemeester Patrick De Klerck. Voor Brugge zullen Karin Vael (56) en Bart Bernaert (50) aantreden samen met hun nieuwe burgemeester Renaat Landuyt. De gemeente die uiteindelijk het hele quizgebeuren wint mag zich één jaar lang 'De Slimste gemeente van Vlaanderen' noemen, via welkomstborden op de invalswegen of de gemeentelijke website. Ze krijgen bovendien de mogelijkheid om een door Woestijnvis gemaakte promospot uit te zenden in een reclameblok op Vier.

Fototentoonstelling Energie in de natuur

In Knokke-Heist pakken Jean-Pierre Hillegeer en Martine Muyldermans uit met een fototentoonstelling met als onderwerp “Energie in de natuur”. De twee fotografen zijn trouwens altijd al gefascineerd geweest door de natuur. Het vormt voor hen de grootste uitdaging om de energie die in de natuur te vinden is, vast te leggen. Vanaf nu tot donderdag 3 januari stellen zij een aantal foto’s tentoon met als thema :Energie in de natuur. Aan jullie, de kijker, om te observeren en te ontdekken in de Scharpoordgalerij van het Cultuurcentrum, Meerlaan 32 te Knokke-Heist. Deze tentoonstelling is doorlopend en gratis te bezichtigen.

Zelf kerststuk maken

Op dinsdag 18 december kan men in Knokke-Heist op initiatief van 50-actief zelf leren een kerststukje maken. Dat kan om 14 uur in Cultuurcentrum Scharpoord. Een en ander wordt aangeleerd onder leiding van Lisette Mat-Wijckmans. Men dient wel eigen materiaal mee te brengen.

Prijs: 5 EUR voor leden en 6 EUR voor niet-leden (ter plaatse te betalen)
Inschrijven vóór 15 december op tel. 050 60 43 80

Knokke-Heistenaar plant nieuwe missie naar Afrikaans brandwondencentrum

Brandwondenchirurg Michel Van Brussel uit de deelgemeente Ramskapelle heeft een nieuwe chirurgische missie gepland naar z'n Flame-brandwondencentrum in Burkina Faso. In dat verband zijn zopas twee containers aan boord van een schip van CMA CGM vertrokken naar Abidjan in Ivoorkust. De containers bevatten voor zo’n 50.000 euro aan materiaal, onder andere voor de installatie van een nieuwe operatieruimte. Flame kreeg via sponsoring voor de bouw van het operatiekwartier een startkapitaal van 100.000 euro. Op 15 januari vertrek de eigenlijke missie dan onder leiding van de chirurgen Michel Van Brussel en Luc Ceclerck. Ze zullen vergezeld worden door één van hun ex-patiënten, ingenieur constructeur Tom Kwakman, die er de plannen zal opmaken voor de bouw van een nieuw operatiekwartier. Vierde man wordt Jean Noel Vandebenderie, hoofdverpleger van het brandwonden centrum in Loverval (Charleroi). Ondermeer zal in het brandwondencentrum Bobo Dioulasso een opleidingsprogramma worden op poten gezet voor Burkina Fasso en de hele West-Afrikaanse regio. Daarnaast zal onderzoek gebeuren naar de haalbaarheid voor de behandeling van brandwonden met honing. Ook zullen een aantal operaties worden uitgevoerd. Het hele team wordt weer thuis verwacht op 23 januari.

Iedereen kan trouwens helpen. Vijf euro is de gemiddelde kost van één gespecialiseerd brand wondenverband (behandeling + brandwonden zalf +drielagig sterielverband) in het brandwordencentrum. De zorg is gratis, NGO FLAME dekt de volledige kost. Voor giften vanaf 50 euro schenkt Ngo Flame een authentiek mahoniehouten beeldje uit Burkina Faso. (mail sturen naar info@ngoflame.be). Giften welkom op het Ngo Flame VZW rekeningnummer: BE07 9793 3244 4566.

Waterkering in Scheldemonding?

Het Zeeuwse bedrijf “Event Services Center” promoot momenteel een idee van ondernemer Rein van Vliet voor een waterkering in de monding van de Schelde tussen Breskens en Vlissingen. De waterkering tussen twee opgehoogde zandplaten zou voorzien worden van een paar supersluizen van 65 meter breed en 600 meter lang. Het zou vele miljarden kosten maar iedereen zal er volgens van Vliet mee geholpen zijn. Er zou een vaste verbinding over de Scheldemonding ontstaan en Vlaanderen zou een getijloze verbinding naar Antwerpen krijgen. Daar zou dan een hoger waterpeil kunnen heersen. Dat maakt verdere verdiepingen van de zeearm overbodig en toch zouden de grootste zeeschepen naar Antwerpen kunnen doorvaren. Ook ontpolderen zou niet meer moeten gebeuren. Een en ander zal verder worden uitgewerkt en het idee komt uitgebreid aan bod op een symposium in april van volgend jaar op het voormalige werkeiland Neeltje Jans.

Kerstmarkten in Knokke-Heist

Het is er de tijd voor. Verenigingen en scholen zetten ook in de badstad hun traditionele kerstmarkten op het getouw. Zaterdag 8 december is het de beurt aan de Chiro Heist met een eindejaarsbeurs in een verwarmd tentendorp op het Maes en Boereboomplein in de deelgemeente. Ondermeer worden ook kerstbomen te koop aangeboden. In de Keuvelhoekschool in Knokke wordt dan weer op vrijdag 14 december een kerstmarkt georganiseerd. Dat gebeurt vanaf 15.30u. Je vindt er volgens de initiatiefnemers een waaier van originele geschenkjes in sfeervol kaarslicht met hartverwarmende drankjes en aangepaste kerstmuziek.

Lakeside Paradise in Knokke-Heist denkt aan 2013

Terwijl de winter toeslaat wordt in de badstad al aan het komende seizoen gedacht. In een korte video-opname heeft Frank Vanleenhove van Surfers’ en Lakeside Paradise de balans opgemaakt wat dit jaar met het nieuwe Lakeside aan het Duinenwatermeer reeds werd bereikt. Verder geeft hij een rondleiding bij het nieuwe centrum dat de komende maanden bij de oevers van het meer zal verrijzen. Ook wordt wandelpad rond het meer aangelegd. De bedoeling is dat Lakeside Paradise op 1 april volgend jaar opnieuw de deuren opent met dezelfde sfeer als dit jaar maar met de faciliteiten van de toekomst.

De video kun je HIER bekijken.

Eerste sneeuw zorgde voor weinig overlast

Met het oog op de eerste sneeuw zijn in Knokke-Heist de medewerkers van de dienst Onderhoud de voorbije uren druk in de weer geweest met hun zoutstrooimachines. Bij het preventief strooien kwamen de drukst bereden autowegen en fietspaden het eerst aan de beurt. De dunne sneeuwlaag heeft in de badstad dan ook voor vrij weinig problemen gezorgd. Wel was er tijdelijk enige vertraging bij de kusttram. In De Haan was namelijk vrijdagochtend een tramstel in de richting van Knokke ontspoord. Op een deel van het traject werden enige tijd vervangbussen ingelegd. Nu het echt winter is kunnen 80-plussers en minder mobiele inwoners in de badstad gratis een beroep doen op het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap om sneeuw te ruimen. Men dient zich hiervoor wel in te schrijven bij de dienst.

PWA: Wanneer het sneeuwt kunt u tijdens de weekdagen tussen 8.30 en 16 uur bellen naar het nummer 050 53 09 67, en dit tot en met 20 december. Op 21 – 27 – 28 en 31 december kunt u tijdens dezelfde uren bellen naar het nummer 050 53 09 00. Vanaf donderdag 3 januari kunt u opnieuw terecht op het nummer 050 53 09 67.

Foto met dank aan Steve Wisse

Doorsteek Ruitingen in Heist

In de Heistse wijk Oostwinkel is bij Ruitingen en Scheurleg een doorsteek voor de lijnbus voorzien. Op vrijdag 4 januari zal Eandis de verlichtingspaal aan het begin van het traject wegnemen. Op maandag 7 januari begint de aannemer dan met het uitvoeren van de eigenlijke werken. Deze zullen 4 tot 5 weken duren, afhankelijk van de weersomstandigheden. Achteraf zal Eandis de verlichtingspaal terugplaatsen.

Inbreuk op rookverbod of niet

De onduidelijkheid van de betuttelingswetgeving rond het rookverbod bezorgt de uitbater van een Knokke-Heistse brasserie de nodige problemen. De uitbater van de Cap Nord in de Lippenslaan kijkt namelijk tegen een boete aan die kan oplopen tot 1.800 euro voor inbreuken tegen het rookverbod. De man ontkent de inbreuken omdat volgens één van de omzendbrieven zijn rookterras voldoet aan de normen. Hij weigerde dan ook om een minnelijke schikking van de controleurs van Volksgezondheid te betalen. Het probleem is dat de wet onduidelijk is. In een omzendbrief van 20 maart dit jaar stond dat één kant van het rookterras permanent en volledig open moet zijn. Maar in een omzendbrief van enkele maanden daarvoor stond dat één kant ten allen tijd moet kunnen worden opengezet. Een belangrijk verschil. De rechter doet uitspraak op 9 januari.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de badstad vind je HIER.

Fakkeltocht in Heist

Vrijdagavond 14 december organiseert de school OLVO in Heist een fakkeltocht. De start is om 18.30u aan de school. De fakkelwandeling gaat richting Heulebrug. De route slingert verder door deze deelkern om de deelnemers toe te laten overal de eindejaarsversieringen te bekijken. Nadien is er Glühwein en chocomelk in een tent bij het Sociaal Huis. De bewoners van de wijk zorgen de komende dagen dan ook voor de nodige eindejaarssfeer.

6.12.12

Valentijnssport in Knokke-Heist

In de badstad wordt zelfs het Valentijnsgebeuren straks weer sportief aangepakt. Op zaterdag 16 februari organiseert het Stedelijk Sportcentrum weer de “Love Bike & Run”, een “duotlon for lovers and friends”. Liefde is blijkbaar: samen een parcours van 14 km fietsen en lopen op de stranden van Knokke-Heist. Er is 1 iemand van het duo die loopt. De andere helft fietst met een mountainbike. Wisselen van functie is toegestaan. Het parcours over 14 km loopt langs de diverse watersportcentra. De start is om 10.30 uur op het strand naast het watersportcentrum Anemos. De aankomst is op dezelfde plaats. Elk duo heeft een verplichte gezamenlijke doortocht op 2 controlepunten en aan de aankomst. Verder zal elk duo ook een praktische proef moeten afleggen. Het aantal deelnemers is beperkt tot 300 duo's. De Love Bike & Run wordt afgesloten met een Valentijnsdrink in Anemos, voor de gelegenheid omgetoverd tot het Cupidocenter.

Elk duo zorgt voor een eigen mountainbike. De mountainbiker moet steeds een helm dragen. Inschrijven kan enkel vooraf tot en met dinsdag 5 februari. Daginschrijvingen zijn niet mogelijk. Klik hier om in te schrijven. De inschrijving is pas volledig wanneer u zich administratief hebt aangemeld via www.lovebikeandrun.be en u het inschrijvingsgeld van 14 EUR hebt betaald. Het inschrijvingsgeld schrijft u voor 5 februari over op rekeningnummer BE95 0682 4652 8658 (BIC: GKCCBEBB) met vermelding van uw teamnaam en LBR 2013.

Ben je nog tweedeverblijver?

Begin januari zal in Knokke-Heist elke eigenaar van een tweede verblijf per post een inlichtingenformulier ontvangen. Dat formulier dient om na te gaan wie op 1 januari 2013 de eigenaar van het tweede verblijf is, en of de belastingsituatie voor het belaste adres veranderd is. Indien er geen wijzigingen zijn, dient het formulier niet worden teruggezonden. Enkel bij verkoop, of wijziging van de gegevens, moet het formulier worden terugbezorgd aan de afdeling Financiën, dienst Ontvangsten, Verweeplein 1. Dat moet dan gebeuren vóór 30 januari 2013. Indien men het formulier niet tijdig terugstuurt, bestaat de mogelijkheid dat men in april opnieuw een aanslagbiljet ontvangt, hoewel men misschien geen eigenaar meer is.

Drukke Noordzee wordt in 2013 veiliger voor de scheepvaart

Een paar dagen voor de scheepsramp met de Baltic Ace heeft de Internationale Maritieme Organisatie nieuwe routes goedgekeurd voor de scheepvaart op de centrale Noordzee. Dat is een van de drukst bevaren zeegebieden ter wereld. Ook wordt de Noordzee voor steeds meer doeleinden gebruikt, waaronder windmolenparken. De aanpassing van de routes is nodig om het scheepvaartverkeer veiliger te maken en de ruimte op de Noordzee efficiënter te gebruiken. Zo zullen de scheepvaartroutes straks verder uit de kust liggen en gaan deze elkaar minder vaak kruisen, waardoor het verkeersbeeld rustiger wordt. Ook verschuiven ankergebieden en vindt er een herinrichting plaats rondom objecten als boorplatforms. De nieuwe routes gaan in op 1 augustus 2013. Het omzetten van de oude situatie naar de nieuwe is een complexe operatie die in enkele dagen moet gebeuren. In de komende maanden wordt gewerkt aan het informeren van alle gebruikers van de Noordzee, het aanpassen van de zeekaarten, het opstellen van een operationeel plan voor het verleggen van de betonning en aan maatregelen om de veiligheid tijdens de overgangsperiode te waarborgen.

Koozadrukte

Heel wat verenigingen, clubs en culturele instellingen in ons land maken momenteel plannen om komende zomer met hun leden Knokke-Heist aan te doen om een voorstelling van Kooza te bekijken. Her en der worden al zogeheten theaterbussen gehuurd om met grote groepen mensen naar onze badstad te komen. De meeste initiatieven beperken zich trouwens niet enkel tot het bijwonen van een voorstelling maar bezorgen hun leden ook de nodige vrije tijd in Knokke-Heist. Kooza, een creatie van Cirque du Soleil, nodigde mensen in onze regio donderdag trouwens uit om tickets voor voorstellingen in de badstad kado te doen als eindejaarsgeschenk. De eerste voorstelling van Kooza is op 18 juli volgend jaar. Cirque du Soleil blijft zes weken in Knokke-Heist.

Gouverneur wil goede verzorging dieren tijdens de winter

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist waarschuwt dat tijdens de winterperiode extra streng zal worden toegezien op eventuele verwaarlozing van dieren. Dat gebeurt op verzoek van de provinciegouverneur. Die heeft in een omzendbrief gewezen op de wetgeving ter zake. Ons klimaat is duidelijk niet altijd geschikt om dieren in de open lucht te houden. Vooral gure wind, tocht, slagregen en bijtende kou kunnen vee en huisdieren ziek maken. De Wet op de dierenbescherming bepaalt dat elke eigenaar of verzorger erop toe moet zien dat zijn dieren, rekening houdend met hun aard, ontwikkeling, behoeften en gezondheid in de winterperiode aangepaste voeding, verzorging, huisvesting en/of beschutting hebben.

Tips

Samenwerking ziekenhuizen

Acht ziekenhuizen in onze provincie doen voortaan samen hun aankopen. Het gaat om ziekenhuizen in Knokke, Brugge, Veurne, Oostduinkerke, Tielt, Izegem, Torhout en Waregem. Een en ander moet mogelijk resulteren in een kostenbesparing. Ook voor de toeleveranciers wordt het makkelijker. Zij hebben straks nog slechts één contactpunt dat de aankopen voor de acht ziekenhuizen coördineert.

Zoekactie Baltic Ace hervat

Donderdagmorgen is de zoekactie naar mogelijke overlevenden van de scheepsramp met het autoschip Baltic Ace hervat. Er wordt opnieuw gezocht met reddingsvaartuigen en een vliegtuig. Net als woensdagavond zijn ook helikopters uit Koksijde betrokken bij de speuractie. Van de opvarenden konden woensdagavond 13 mensen worden gered door helikopters en boten in de buurt. Van vijf opvarenden staat het vast dat ze zijn overleden. Nog zes personen zijn vermist. De kans dat ze nog worden gevonden is volgens de Kustwacht vrij wel nul. Volgens de politiewoordvoerder zijn vier geredde personen inmiddels overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Zeven opvarenden worden in ziekenhuizen in Oostende en Veurne verzorgd. Drie mensen zijn op een ander schip of een reddingsvaartuig terecht gekomen zijn. Niemand van de geredde personen zou in levensgevaar zijn. Er is enige onzekerheid over het aantal opvarenden aan boord van de Baltic Ace. De kustwacht heeft het over 24 bemanningsleden. Aan Port of Zeebrugge had de kapitein van het schip woensdag echter 23 bemanningsleden opgegeven. Bij het gebouw van het havenbestuur in Zeebrugge hangt sinds donderdagmorgen de vlag halfstok om medeleven met de nabestaanden te betuigen. Ondertussen is het onderzoek gestart naar de omstandigheden van de ramp. Grote vraag is daarbij uiteraard waarom de schepen mekaar niet tijdig hebben opgemerkt. Volgens een Nederlandse bron zou het containerschip kort voor de aanvaring “zeker 90 graden” van koers veranderd zijn.

5.12.12

Autoschip gezonken 100 km buiten Zeebrugge

Een vrachtschip, dat woensdagnamiddag uit Zeebrugge is afgevaren, is gezonken na een aanvaring op de Noordzee. Het betreft het autovrachtschip Baltic Ace, dat onder de vlag van de Bahama's vaart. Er zouden 23 mensen aan boord zijn. Rond 19.15 uur botste het in Nederlandse wateren op het containerschip Corvus J uit Cyprus. Een helikopter en twee reddingsboten zijn onderweg naar de plek van de aanvaring. Ook andere schepen in het gebied haasten zich naar de plaats van het ongeluk. De Baltic Ace is 148 meter lang, 25 meter breed en weegt 7787 ton. Het schip had in onze kusthaven 1.417 nieuwe wagens geladen. Het kwam 5 jaar geleden in de vaart en werd sinds vorige maand gecharterd door United European Car Carriers. Het vaartuig was om 16.06u vertrokken uit de haven van Zeebrugge en had als bestemming de Finse stad Kotka. Eigenaar is de Griekse rederij Baltic Highway. Het blijkt ondertussen dat bemanningsleden hun toevlucht hebben gezocht tot de reddingsvlotten. Ze worden daarvan geëvacueerd door helikopters. Het andere schip, de Corvus J meet 135 m bij 20 meter en meet ruim 6000 ton. Het schip was onderweg van Grangemouth in Schotland naar Antwerpen. Het is in 2003 opgeleverd. Eigenaar is de Duitse rederij Jüngerhans.

Extra Nieuwe Snaar in Scharpoord

Wegens het grote succes wordt volgende maand in Scharpoord een extra voorstelling geprogrammeerd van De Nieuwe Snaar. De bijkomende show is op zondag 6 januari. De Nieuwe Snaar brengt al sinds 1982 eigenzinnig muziektheater, maar nu wil de groep stoppen op een hoogtepunt. Hun allerlaatste show wordt een samenvatting van de beste elementen uit hun 10 shows. Het optreden van zaterdag 5 januari is inmiddels uitverkocht. Er blijft enkel nog de extra voorstelling van zondag 6 januari om 20.30 uur.

Ook Maurice Lippens in verdenking gesteld

In de zaak Fortis zijn nu ook ex-voorzitter Maurice Lippens uit Knokke-Heist en gewezen CEO Herman Verwilst in verdenking gesteld. Dat heeft De Standaard woensdagavond meegedeeld. Eerder gebeurde dat ook al met Jean-Paul Votron, Filip Dierckx en Gilbert Mittler. Lippens en Verwilst worden net als de andere toplui verdacht van marktmanipulatie. De vijf leden van de gewezen Fortis-top worden van dezelfde drie misdrijven verdacht: koersmanipulatie, omdat ze niet waarheidsgetrouw met hun beleggers gecommuniceerd zouden hebben; van 'oplichting', omdat de kapitaalsverhoging van Fortis gebaseerd zou zijn op verdraaide informatie; en tot slot zou de jaarrekening van Fortis geen betrouwbaar beeld gegeven hebben van de reële financiële positie van de Fortis-groep. Toen Lippens onlangs verhoord werd door de federale gerechtelijke politie, hield hij zijn onschuld vol en schoof de schuld door naar het management en Jean-Paul Votron. Die stelde op zijn beurt dat Lippens wel medeverantwoordelijk is voor de communicatie rond het Fortis-drama.

Knokke-Heistse brandweercommandant aan hoofd Brandweerzone Brugge-Oostende

Filiep Dekiere, die reeds 4 jaar kapitein-bevelhebber is van de brandweer in Knokke-Heist, komt aan het hoofd van de nieuwe brandweerzone Brugge-Oostende. Dat is één van de vier brandweerzones waarin onze provincie werd ingedeeld. De andere zijn: Roeselare, Kortrijk en Veurne-Ieper. Het gebied van de meest noordelijke brandweerzone reikt van Knokke-Heist tot Middelkerke en Torhout. De 36-jarige Filip Dekiere werd eenparig voorgedragen om de leiding te nemen van de fusieoperatie binnen die zone. Hij wordt daarbij voorlopig voor 80 % van zijn werkuren door het gemeentebestuur van Knokke-Heist gedetacheerd. Ingenieur Filiep Dekiere is afkomstig uit Harelbeke. De nieuwe zonechef is chemisch researcher van beroep en komt uit een familie van vrijwillige brandweermannen. De fusie van de gemeentelijke korpsen houdt in het maken van uniforme interventie-afspraken, het onderzoeken hoe men best kan samenwerken, en welk materieel moet worden aangekocht.

Knokke-Heist klaar voor winterprik

Met mogelijk sneeuw en vorst in aantocht maakt Knokke-Heist zich sterk dat er voldoende strooizout beschikbaar is om de winter door te komen. Er ligt momenteel 110 ton zout in voorraad plus 240 ton fysiek in back-up bij Zoutman Industries. Dat is een bedrijf in Roeselare dat allerhande soorten industrieel zout produceert en uitvoert over de hele wereld. De meeste gemeenten hebben trouwens hun voorzorgen genomen. Twee jaar geleden zorgde een lange vorstperiode er namelijk voor dat heel wat gemeenten zonder zout kwamen te zitten en op den duur moesten strooien met zand.

Nederlandse bezoekers kiezen voor de wagen

Noorderburen van boven de Moerdijk die voor een weekend break Knokke-Heist aandoen zijn niet te spreken over de treinverbinding. Met het spoor vanuit Utrecht naar de badstad duurt het ruim twee keer zo lang dan met de wagen. Gebruik makend van de Nederlandse spoorwegen (NS) en de NMBS betekent het traject niet alleen 5u 16 minuten reistijd maar ook vier maal overstappen. Met de wagen bedraagt de reistijd 2u 19 minuten, en het is nog goedkoper ook, aldus Nederlandse toeristen in de badstad. “Het is de NS die ons de auto injaagt”, aldus hun commentaar.

Het feest kan beginnen

Het officiële carnavalseizoen is van start en na nieuwjaar breekt de carnavalsgekte echter helemaal los in Heist. Ook WTC Roadrunners presenteren opnieuw hun jaarlijkse carnavalfuif Het feest kan beginnen. Dat gebeurt op vrijdag 11 januari in Zaal Ravelingen. Dj D Double D en Dj Strubbe zorgen dan voor de carnavaleske. Van 21 tot 22 uur is er zelfs een happy hour. Nadien gaat het feest verder op de afterparty in Café Albatros.

Kaarten in voorverkoop verkrijgbaar bij alle leden van WTC Roadrunners, in het lokaal Café Tussen Land & Zee en op volgende voorverkooppunten: Frituur De Ster, Café Albatros, Wesound en Café The Sailor (bij Shirley). Slechts 6 EUR! Aan de deur betaal je 9 EUR. Carnavalsgroeperingen kunnen contact opnemen en aan groepsprijzen kaarten verkrijgen.

Ook financieel directeur Fortis in verdenking

Volgens De Tijd is nu ook de voormalige financiële directeur van bank-verzekeraar Fortis in verdenking gesteld. Het gaat om Gilbert Mittler, die tweedeverblijver is in Knokke-Heist. Na ondermeer naam gemaakt te hebben bij Arthur Andersen stond Mittler in 1990 samen met Maurice Lippens aan de wieg van de Fortis-constructie. Eerder werden ook ex-CEO Jean-Paul Votron en Filip Dierckx, de huidige nummer twee van BNP Paribas Fortis, in verdenking gesteld. "Eindelijk zal ik toegang hebben tot het dossier, weten wat mij werkelijk wordt verweten en mij kunnen verdedigen", reageerde de 63-jarige Mittler tegenover De Tijd. Ter herinnering, het Fortis debacle is een direct gevolg van de stoutmoedige overname van de Nederlandse bank ABN Amro. Die overname werd Maurice Lippens trouwens aangepraat door de New-Yorkse zakenbank Merrill Lynch. Mittler was de financiële architect die zich sterk maakte dat de overname financieel haalbaar was. Lippens zei ooit in een interview dat Mittler onvermoeibaar was, ook in de lange dagen die aan de overname van ABN Amro voorafgingen. 'Zet je hem aan de deur omdat je het niet eens bent, dan komt hij binnen via het raam. Wijs je hem dan nog eens de deur, dan komt hij terug door het kelderraam. Hij is onuitputtelijk.'

De teloorgang van de reizigerstrein

Terwijl de spoorwegen investeren in de verdere ontsluiting van Zeebrugge voor het vrachtverkeer wordt het reizigersverkeer steeds meer in de hoek gedrongen. Dat blijkt alvast uit de nieuwe dienstregeling van de NMBS die zondag van kracht wordt. In onze regio betekent dat ondermeer het verlies van een aantal treinen tussen Zeebrugge en Brugge. Vooral scholieren en late treingebruikers worden getroffen. Steeds meer moeten reizigers van en naar Zeebrugge daardoor uitwijken naar het station van Heist. De Bond van Trein Tram en Busgebruikers is niet te spreken over de beslissing van de spoorwegen. Eerder werd trouwens ook reeds protest gevoerd door jongeren uit Zeebrugge, Zwankendamme en Lissewege. Vanaf zondag rijdt de trein niet meer om 21.06 vanuit Brugge, en de trein vanuit Zeebrugge om 21.32. Ook de scholierentrein van 16.18u uit Brugge wordt afgeschaft.

Beleggingsadviseur veroordeeld

Een 44-jarige man die sinds 1997 aan de slag was als spaar- en beleggingsadviseur bij KBC in Knokke-Heist en Brugge is veroordeeld tot 12 maanden cel met uitstel. Hij moet ook een boete van 2.750 euro en alle kosten betalen. Nauwelijks een jaar na z’n aanstelling was hij beginnen sjoemelen. De bankbediende inde zelf de coupons van klanten en stortte het geld door naar z’n eigen rekening. Het ging soms om grote bedragen. De zaak kwam pas in 2008 aan het licht toen een alerte bankdirecteur opmerkte dat er veel geld verdwenen was. De beleggingsadviseur kreeg wroeging en besloot alles terug te betalen aan de 25 gedupeerde klanten. Daarom stelde zich op het proces enkel KBC nog burgerlijke partij.

Zelfde dieven

Met de vier mannen die zaterdagavond een brutale overval pleegden op een kledingwinkel in de Kustlaan in Knokke gaat het inderdaad om de bende die eerder die dag een kledingzaak in Deerlijk had overvallen. De winkelverkoper uit Deerlijk heeft de mannen ondertussen formeel herkend op beelden van de bewakingscamera uit de Knokse kledingzaak.

4.12.12

Nieuwe spoorinfrastructuur in Zeebrugs havengebied

Dit weekend neemt Infrabel de nieuwe spoorverbinding tussen de sporenbundels Pelikaan en Ramskapelle in de achterhaven van Zeebrugge in gebruik. Voor onze kusthaven betekenen deze aanpassingen aan de spoorinfrastructuur: tijdswinst, verhoogde efficiëntie en competitiviteit. De aanpassing en modernisering van de spoorinfrastructuur in de Zeebrugse haven is een project van Infrabel in samenwerking met het havenbestuur. De infrastructuurwerken voor de nieuwe spoorverbinding tussen de bundel Pelikaan en de bundel Ramskapelle omvatte de bedding en de verlenging van de sporen, de aanleg en de elektrificatie van extra sporen en de seininrichting. Het geheel wordt het komende weekend in gebruik genomen. Enkele weken geleden spoorden trouwens ook reeds de eerste treinen in de Bocht Ter Doest, die de voor- en achterhaven verbindt. “In Zeebrugge zijn de terminals allemaal ontsloten via het spoor. Er liggen op verschillende plaatsen in de voor- en achterhaven strategisch geplaatste sporenbundels, om het goederenvervoer per spoor alle kansen te bieden als alternatief voor het wegverkeer.” Aldus Joachim Coens, voorzitter-gedelegeerd bestuurder Port of Zeebrugge. De nieuwe infrastructuur zorgt voor een efficiënte verbinding tussen enerzijds de voor- en de achterhaven en anderzijds ook binnen onze achterhaven. Voornamelijk voor de autosector en de logistieke dienstverleners is dit een competitief voordeel.”

Directeur rederscentrale pleit voor “ecoroll”

Knokke-Heistenaar Emiel Brouckaert, die directeur is van de Rederscentrale, adviseert eigenaars van Vlaamse vissersvaartuigen om de “ecoroll” te gebruiken. Het vissen met de ecoroll, in combinatie van kettingmatten, kan in bepaalde omstandigheden 20 procent brandstofvoordeel opleveren. ,,Er is gebleken dat met dit tuig ook een gunstig effect bekomen wordt wat betreft impact op het ecosysteem’’, aldus de Rederscentrale in een persbericht. Bij de ecoroll zijn de zogeheten ‘sloffen’ en de neus vervangen door wielen. Joël Snauwaert Maritieme Constructies in Zeebrugge ontwierp de ecoroll in samenwerking met reder Steven Savels van de Z 53 ‘Van Eyk’. Dankzij hun hydrodynamische vorm glijden ze veel beter door het water en wordt het bodemcontact tot een minimum beperkt. Verschillende tuigen werden op verschillende scheepstypes uitgetest. Met ondersteuning van het ILVO en SDVO werd het tuig ook op schaal in een proeftank getest. Momenteel vissen er echter hooguit zes Belgische vaartuigen met de ecoroll.

Knokke-Heist blijft BLink! steunen

De gemeenteraad in Knokke-Heist heeft groen licht gegeven voor het verlengen van het samenwerkingsverband met de vereniging Spoor in het kader van het time-outproject “BLink!”. Het gaat om een initiatief dat regelmatige spijbelaars probeert te helpen. In de voorbije periode heeft het project drie jongeren uit de badstad begeleid, die problemen hebben op school en daardoor spijbelen. BLink! biedt een activiteitenprogramma aan waarbij er, samen met de leerling gezocht wordt naar mogelijkheden om het contact met de school te verbeteren. Bedoeling is om een positieve terugkeer naar school mogelijk te maken en de kans op slagen te vergroten. Er gebeuren informatie- en eerstecontactsgesprekken, indien nodig gevolgd door extra begeleiding. De jongeren die in 2012 werden begeleid in een korte time-out waren woonachtig te Zeebrugge en Damme, maar liepen school in Knokke-Heist. Eén jongere behaalde een A-attest en kon terugkeren naar dezelfde school. Eén jongeren behaalde een C-attest. De jongen heeft door tussenkomst van SPOOR toch zijn jaar kunnen uitdoen in die school. Eén jongere die in 2011 werd begeleid in lange time-out met vervolggesprekken in 2012: die heeft een A-attest behaald en mocht in september terug naar de school in Knokke-Heist waar hij vorig jaar zat. Het gemeentebestuur investeerde uiteindelijk in 3278 EUR in het hele begeleidingsproject. Voor 2013 is er een maximumbudget van 5250 EUR voorzien.

Dotatie politie voor volgend jaar

De politiezone Damme/Knokke-Heist heeft voor volgend jaar een dotatie nodig van bijna 10,4 miljoen euro. Dat omvat de gewone dotatie plus extra geld voor camerabewaking en personeel. Daarvan wordt zo’n 960.000 euro gedragen door onze buurgemeente Damme. De rest komt voor rekening van de badstad. De politiebegroting 2013 wordt voorgelegd in de politieraad van 13 december.

Slechte maand voor treinen van en naar Knokke-Heist

Oktober was geen goede maand voor de stiptheid van reizigerstreinen. Dat was niet alleen in het algemeen zo, maar in het bijzonder voor de treinen naar Knokke-Heist. Een en ander blijkt uit de maandelijkse stiptheidscijfers van infrastructuurbeheerder Infrabel. Met name liet de stiptheid op de lijnen Knokke/Blankenberge-Hasselt/Tongeren veel te wensen over. Niet alleen waren er soms fikse vertragingen, maar te vaak reden treinen enkel op Blankenberge. De belangrijkste vertragingsoorzaken waren schade aan het rollend materieel en storingen aan de infrastructuur. Daarnaast hebben ook kabeldiefstallen en aanrijdingen met personen de stiptheid nadelig beïnvloed. De reizigers ergeren zich verder nog aan het feit dat er door de spoorwegen bij vertragingen onvoldoende gecommuniceerd wordt met de gedupeerden.

Belangstelling voor tentoonstelling in Knokke-Heist blijft groeien

De kunsttentoonstelling van Sincfala in Scharpoord met meer dan 300 schilderijen van Knokke en Heist uit de periode tussen 1880 en 1940 kent een ongezien succes. De vele bezoekers ontdekken er de talrijke kunstenaars die de kuststreek vereeuwigden. “De tentoonstelling ‘Van het Atelier naar de Kust’ is een stukje lokale geschiedenis ‘in verf en kleur’”, aldus curator Danny Lannoy. Trouwens het schilderij van Rodolph Wytsman “Duinzicht te Knocke” uit 1883, pas onlangs aangekocht door het gemeentebestuur, is er inmiddels eveneens te bezichtigen. Wegens de grote belangstelling worden nogmaals twee extra rondleidingen met gids toegevoegd. Dat is het geval op zondag 23 en zondag 30 december, telkens om 10.15u.

Inschrijven noodzakelijk op tel: 050. 530. 730 of aan de balie van de tentoonstelling in Scharpoord. (6 € gids inbegrepen).

De tentoonstelling is dagelijks te bezoeken van 10.00u tot 19.00u. , zelfs op Kerst- en Nieuwjaardag. Op maandag 24 en maandag 31 december slechts tot 16.00u.

Een toeristische attractie die Knokke-Heist niet kan bieden

Het blijkt dat toeristen niet allemaal uit zijn op zon, zee en zwemparadijs, of zelfs sneeuw en ijs. Vakantiegangers, waaronder ook mensen uit Knokke-Heist, willen vaak liever gevaarlijk en stoer doen. Dat schrijft de New York Times. Ideale plek om met automatische wapens rond te lopen en er op los te knallen is blijkbaar een terrein van de Airborne Brigade nabij de Cambodiaanse hoofdstad Phnom Penh. Ook Vlaamse toeristen betalen er graag 20 dollar om een eend overhoop te schieten, die dan als voer voor krokodillen gebruikt wordt. Want, “de Belgische wetten zijn momenteel erg strikt. En het is moeilijk om een wapen te kopen of naar een schietterrein te gaan”.

Het stuk in de NYT lees je HIER.
Foto: archieffoto Shooting Range Phnom Penh.

Slimste Gemeente?

Pas op woensdag 12 december wordt bekend gemaakt of een quizduo uit Knokke-Heist straks kan deelnemen aan het programma de “Slimste Gemeente van Vlaanderen” van tv-zender Vier. Tijdens de preselectie in Brussel hebben Bernard Kreps en dochter Elke uit de badstad samen met duo’s uit 252 andere Vlaamse gemeenten het beste van zichzelf gegeven. Ze moesten het daarbij opnemen tegen het kruim van de Vlaamse quizwereld. De deelnemers kregen van het productiehuis Woestijnvis een reeks zorgvuldig geselecteerde algemene kennisvragen voorgeschoteld. Volgende week weten we of het Knokke-Heistse duo bij de 81 quizkoppels behoort die samen met hun burgemeester mogen deelnemen aan het nationale quizgebeuren. “De Slimste Gemeente” is komende lente van maandag tot donderdag te zien op Vier.

3.12.12

Vertrouwde Kanaalferry voor de sloop

Het heeft er alle schijn van, dat de P&O ferry “Pride of Dover” zal gesloopt worden. Het 25-jaar oude schip lag al enige tijd op in Tilbury. Tevoren had het een kwart eeuw lang op de korte Kanaalroute gevaren, vooral tussen Calais en Dover. Het schip werd omgedoopt tot simpelweg “Pride” en zal vermoedelijk naar Turkije gesleept worden. In maart vorig jaar werd het schip vervangen door de dubbel zo grote nieuwbouw “Spirit of Britain”. Een geschikte koper voor de “Pride of Dover” werd blijkbaar niet gevonden. Er zouden wel nog onderhandelingen aan de gang zijn voor het zusterschip “Pride of Calais” dat pas in oktober werd opgelegd.

Inschrijvingen Mountainbike Beach Challenge gestart

Maandag  zijn in Knokke-Heist de inschrijvingen gestart voor de Nissan Mountainbike Beach Challenge. Het is op zondag 3 maart volgend jaar meteen de 15de keer dat het evenement georganiseerd wordt door het Stedelijk Sportcentrum. Na de aanpassingen dit jaar blijft het parcours ongewijzigd. Het traject met ronden van 16 km garandeert een snellere doortocht op de plaatsen waar het meest publiek staat. Als deelnemer kan men kiezen om de ronden 1, 2 of 3 maal af te leggen. Het resultaat blijft een zeer gevarieerde omloop waarbij de bikers de volledige kustlijn volgen van in Duinbergen tot aan het Zwin. Tonnen hard en zacht zand, tal van verrassende golfbrekers, de natuurlijke glooiingen van het Zwin en de steile macadamhellingen in Duinbergen, staan garant voor een echte "Challenge". Het startschot wordt om 10.30 uur gegeven door Sportschepen Daniël De Vlamynck. De Nissan Mountainbike Beach Challenge is meteen ook de eerste activiteit van het sportstimuleringsproject “Knokke-Heist, een zee van sport”, dat 10 sportevents bundelt. Wie aan 5 van de 10 events deelneemt, mag rekenen op een getrouwheidspremie ten belope van de helft van het betaalde inschrijvingsgeld. Wie aan alle 10 de sportevents participeert, investeert niet alleen in zijn gezondheid, doch krijgt ook het volledig betaalde inschrijvingsgeld terug.

Inschrijven voor de Nissan Mountainbike Beach Challenge kan vanaf maandag 3 december 2012 enkel via www.mountainbikebeachchallenge.be tot maandag 25 februari 2013. Daginschrijvingen zijn niet mogelijk. Deelnemers hebben de keuze tussen de 16 km (Just for Fun, vanaf 13 jaar), de 32 km of de 48 km (beide afstanden vanaf 15 jaar). De deelnameprijs voor alle afstanden bedraagt € 20. Hier zit € 5 waarborg in vervat. De mogelijkheid bestaat om mits voorafgaande reservatie een mountainbike te huren.

Procedure evenementen gewijzigd

Voor het aanvragen van evenementen en materiaal bij het gemeentebestuur van Knokke-Heist moeten particulieren en verenigingen vanaf nu gebruik maken van een nieuw aanvraagformulier. Dat formulier is HIER te vinden. Organisatoren van evenementen die reeds een oud formulier hebben ingediend, hoeven evenwel geen nieuwe aanvraag te doen.

Monsterzege voor FC Knokke

Terwijl FC Heist en VVWestkapelle tegen verlies aankeken mocht FC Knokke zondag met een monsterzege terug naar huis. In Tweede Provinciale A versloeg FC Knokke op verplaatsing de ploeg van Veurne met 1-8. Liefst 6 van de Knokse doelpunten stonden op rekening van Tobin Stroo. Westkapelle verloor op eigen terrein met 0-4 van Adinkerke. In het klassement staat Knokke met 29 punten op de derde plaats, op slechts drie punten van leider Oudenburg. Westkapelle staat gedeeld tiende met 17 punten. In Derde Provinciale B won middenmoter Veldegem met 2-1 van FC Heist. Jonge Male speelde 1-1 gelijk tegen Moerkerke. Heist blijft leider met 31 punten. Moerkerke staat gedeeld vierde met 21 punten. In Vierde Provinciale B tenslotte verloor Zeebrugge met 2-3 van Gistel. Zeebrugge staat vijfde in de rangschikking, met 23 punten.

Knokke-Heistse klimaatschreeuw wereldwijd te horen

Op 22 en 23 september gaven meer dan 80.000 mensen hun stem aan het klimaat tijdens “Sing for the Climate”. Op 26 oktober deden 300.000 leerlingen hetzelfde voor “sing@school”. Een enorme klimaatschreeuw uit 380.000 kelen. Ook 515 Knokke-Heistenaars verzamelden op zondag 23 september om in het openlucht amfitheater op de Wandelaar in Duinbergen het Sing for the Climate lied “Do it now” te brengen. Nationaal zorgde een en ander voor meer dan 5 uur filmpjes. Die werden verknipt tot één vloeiende clip. Het resultaat waarmee initiatiefnemer Nic Balthazar naar de klimaattop in Doha trekt kun je HIER bekijken.

IJspiste open plus Eindejaarswensen op het strand

Bij de feestelijke opening van de IJspiste op het Verweeplein in Knokke heeft waarnemend burgemeester Maxim Willems ook een nieuwigheid aangekondigd. Op het strand ter hoogte van de Zwaluwenlaan wil men de komende dagen starten met een experiment. Wandelaars langs de zeedijk zullen over een lengte van 60 meter flitsende eindejaarswensen in vier talen te zien krijgen met tussenin animatiebeelden, zoals vallende sneeuw. Afgelopen weekend was het op de ijspiste trouwens weer een drukte van belang. De mensen van Ice-Time zijn er dit jaar andermaal in geslaagd om in de kortste keren een ijspiste van bijna duizend vierkante meter op te bouwen, inclusief een speciale peuter- en kleuterpiste. Naast kinderdisco met gratis grime elke woensdagnamiddag en een partynight met Disco Amigo elke zaterdagavond wordt op zondag 6 januari de schaatspret in stijl afgesloten met een optreden van de Romeo’s. Tijdens de opening van de ijspiste heeft Eerste Schepen Maxim Willems alle inwoners verder nadrukkelijk uitgenodigd op de “Klink & Drink 2013”. Dat is de nieuwe geanimeerde nieuwjaarsreceptie die op zondag 13 januari van 11 tot 12.30u gehouden wordt op het Verweeplein. Daar zullen het nieuwe gemeentebestuur en de bevolking van Knokke-Heist samen het glas heffen op het nieuwe jaar.

Het fotoverslag van Christel Bedert over de opening van de IJspiste kun je HIER bekijken.

Nieuwe garnaalvanger in Zeebrugge

Met de oplevering van de Z 700 ‘Braveheart’ is onze vissersvloot een kleine hekkotter rijker. De Belgische Zeevaartinspectie heeft zopas het Certificaat van Deugdelijkheid afgeleverd voor het vaartuig. Het casco werd vervaardigd door het Zeebrugse constructiebedrijf Joël Snauwaert. De verdere afbouw van de bijna 15m lange boot hebben de eigenaren Peter Derudder en Frank Willemkens grotendeels zelf gedaan. Willemkes is in het dagelijkse leven pistoolspuiter bij New Holland in Zedelgem. Derudder is verkeersleider op de radarpost in Zeebrugge. Ze hebben inmiddels de eerste nachtelijke garnalenreisjes gemaakt. Het 13 meter brede bordennet werd voor de allereerste keer gevierd voor de kust van Knokke-Heist. Na zes uur vissen leverde dat 50 kilo garnaal op. Aan deze nieuwe visserij-eenheid ging trouwens een schipbreuk vooraf. Anderhalf jaar geleden zonk de vorige Z700 “Rapke” namelijk bij de Thorntonbank. Voor de visserij met hun nieuwe hekkotter kunnen de eigenaars rekenen op de steun van Geert Mercier en James de Schrijver, die beurtelings met een of beide eigenaren mee in zee zullen gaan.

Werken Edward Verheyestraat in Knokke

Maandagmorgen werd het wegdek naast het zebrapad in de Edward Verheyestraat in Knokke ter hoogte van huisnummer 12 hersteld. Tijdens het werk kon het verkeer nog beurtelings doorrijden. Op het herstelde gedeelte van de rijbaan zijn nu beschermplaten gelegd waarover het verkeer mag rijden. Deze zullen op dinsdagnamiddag 4 december terug worden verwijderd.

Brutale overval in Knokke

Vier mannen met een Oost-Europees uiterlijk hebben zaterdagavond een brutale overval gepleegd op de kledingwinkel “Must Have by Mason's” in de Kustlaan in Knokke. Dat gebeurde rond 20 over 6. De vier probeerden de verkoper om de tuin te leiden en liepen naar buiten met vijf dure jassen van het merk Moncler. De overvallers werden op de veiligheidscamera vastgelegd. De dieven verplaatsten zich met een zwarte Golf. Ze werden een uur eerder al opgemerkt in Knokke toen ze een paar keer langs de Louis Vuitton winkel passeerden, wat de eigenaars verdacht vonden. De bende had eerder op de dag reeds een gelijkaardige overval gepleegd op de kledingwinkel Fragine in Deerlijk. Daar werd een verkoper geslagen en bedreigd met een mes.

De videobeelden van de overval in Knokke kan men HIER bekijken.

Absynthe Minded in het nieuwe jaar

Op vrijdag 18 januari kan men in het Casino Knokke naar een uniek concert van de formatie Absynthe Minded. De groep lanceerde haar 5de album ‘As It Ever Was’ eerder dit jaar. Een waardige opvolger voor hun meest succesvolle CD tot hiertoe. Dankzij de grote hit ‘Envoi’ kwam het album ‘Absynthe Minded’ in 6 landen uit en werden er meer dan 60.000 exemplaren van verkocht. Trouwens, Absynthe Minded zag het daglicht in 1999 en was oorspronkelijk de eenmansband.. Interessant detail is misschien het feit dat een van de vorige albums werd opgenomen onder de leiding van Jean-Marie Aerts die in Zeebrugge opgroeide en in Heist school liep.