2.4.11

Sleutel voor eigenaars Sociale Koopwoningen in Heulebrug

Zaterdagnamiddag kregen reeds 9 eigenaars van de 13 nieuwe sociale koopwoningen in de Sloep en Roergang in de Heistse deelkern Heulebrug de huissleutel. Dat gebeurde in aanwezigheid van gedeputeerde Dirk De fauw, voorzitter van de sociale huisvestingsmaatschappij Vivendo en Schepen Geerinckx van Knokke-Heist. Met de nieuwe eigenaars gaat het om Knokke-Heistenaars, uitgenomen één woning die betrokken wordt door een gezin uit Brugge. Daarmee werd meteen de eerste fase afgerond van het gemengd bouwproject met ’t Heist Best waarbij 20 sociale huur- en koopwoningen werden gerealiseerd. De woningen kosten gemiddeld 220.000 euro. De 13 nieuwe koopwoningen zullen pas over een paar maanden woonklaar zijn. Ondermeer werd het voetpad bij de woningen nog steeds niet aangelegd. Dat is het gevolg van een juridisch dispuut tussen Eandis en de aannemer. Verder is momenteel ook de openbare omgevingsaanleg in uitvoering in opdracht van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal wonen. In een latere fase voorziet het samenwerkingsverband tussen Vivendo en ’t Heist Best nog in de realisatie van twee aan elkaar grenzende appartementsgebouwen met telkens een 25-tal woongelegenheden. Die meergezinspanden worden opgetrokken in de straat Bakboord.


Voor deze appartementen dienen kandidaat-huurders zich te wenden tot ’t Heist Best via 050/53.08.90 en kandidaat-kopers kunnen terecht bij Vivendo op 050.44.61.10.

Extra cruiserederij voor Zeebrugge

MSC Cruises doet vanaf dit seizoen voor het eerst ook ons land aan. Met name zal de MSC Poesia op 18 mei afmeren in Zeebrugge. MSC Cruises is een dochter van Mediterranean Shipping Companu SA. De rederij werd oorspronkelijk gesticht als Lauro Lines door de beroemde Achille Lauro. Dat was een halve eeuw geleden. Sinds december 2009 is MSC Cruises de vierde grootste cruiserederij ter wereld.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info) * Zaterdag 09.04.2011, 10u, Repetitielokaal bij KTA Heist: Play-in Cecilia drumband * Zaterdag 09.04.2011, 15u, Het Zwin: Lentewandeling * Zondag 10.04.2011, 10u, Antique Café Knokke: Hugo Camps

Paas-, kaas en wijnavond in 't Schooltje Ramskapelle

De Ouderraad van ’t Schooltje in Ramskapelle zet de paasvakantie in met een kaas- en wijnavond. Die krijgt z’n beslag op zaterdag 9 april in ’t Zaaltje in Ramskapelle vanaf 19u. Je leest er HIER alles over. Vrijdag hebben de jonge leerlingen van 't Schooltje trouwens ook reeds 40 liter groentesoep bereid voor het goede doel. De opbrengst gaat naar het brandwondencentrum in Burkina Faso, opgericht door de vader van een van de leerlingen.

Vorig jaar was relatief goed voor het kusttoerisme

Uit de cijfers van het provinciaal bedrijf voor toerisme Westtoer blijkt dat 2010 een relatief goed jaar was voor het kusttoerisme. Dat is vooral te danken aan een zonnige julimaand en een aangenaam voor- en najaar. Het aantal verhuringen aan de kust steeg met één procent. Vooral meer Vlamingen en Duitsers hebben een vakantiewoning of appartement gehuurd in onze regio. Verder zakten 18 miljoen dagjesmensen af naar zee, dat is 600.000 minder dan in 2009. De kustattracties noteerden 8 procent meer bezoekers. In vergelijking met 2009 is de bezetting op jaarbasis in hotels aan onze kust gelijk gebleven op 51 procent. De globale overnachtingen daalden, maar dat was vooral te wijten aan de afname van hotelcapaciteit. Maar ook de campinguitbaters noteerden 9 procent minder overnachtingen.

Motorrijder zwaar gewond in Zeebrugge

In Zeebrugge is vrijdagavond langs de Kustlaan een motorrijder zwaar gewond geraakt. De motorfiets werd gegrepen door een vrachtwagen die plots afdraaide. De vrachtwagenchauffeur had de motorrijder niet tijdig opgemerkt. De motto werd van de weg geslingerd en belandde op de tramsporen. Als gevolg daarvan moest het tramverkeer tijdelijk over één spoor geleid worden. De motorbestuurder werd overgebracht naar het Ter Linden ziekenhuis in Knokke, doch verkeert niet in levensgevaar.

1.4.11

Knokke-Heist loopt storm voor de Zwintriathlon

Een record aantal Knokke-Heistenaars doet in september mee aan de Generali Zwintriathlon 2011. Niet minder dan 301 inwoners hebben gebruik gemaakt van hun recht op voorinschrijving. Dit aantal vertegenwoordigt ruim een kwart van het deelnemersveld. Nu maandag om 19.30 uur gaan de officiële inschrijvingen voor de Zwintriathlon van start. Ook dan kunnen late beslissers uit de badstad nog hun naam opgeven. De Zwintriathlon tussen Sluis en Knokke-Heist wordt gehouden op woensdag 7 september en zal dit keer aankomen ter hoogte van de Meerlaan.

Frank Naert reageert op Woonbeleid in Knokke-Heist

Donderdag werden op de gemeenteraad de opmerkingen van de gemeente besproken op het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan “Afbakening structuurondersteunend kleinstedelijk gebied Knokke-Heist”. Centraal in die opmerkingen stond het woonbeleid van de gemeente. De gemeente vindt namelijk dat ze aan de onderkant van de ladder, waar de lagere inkomens zich bevinden, niet moet inzetten op sociale koopwoningen, maar enkel op sociale huurwoningen. Die mening is gebaseerd op de overtuiging dat het kooprecht dat zittende huurders hebben in de sociale huisvestingssector tot een scherpe vermindering van het aanbod aan sociale huurwoningen leidt. Niets is evenwel minder waar, zegt Frank Naert. Je leest er HIER meer over.

Luxe vakantiewoningen bij Het Zwin

In de bufferzone achter Het Zwin is vrijdag rond de middag de bouw begonnen van het kustpark van ontwikkelaar Cavelot. Het was de Zeeuwse Commissaris van de Koningin Karla Peijs die de bouwactiviteiten in gang zette. Met de start van de bouw is een eind gekomen aan jarenlang wikken en wegen. De oorspronkelijke plannen dateren namelijk uit 1979. Het vakantiedorp wordt gerealiseerd langs de Lange Strinkweg tussen Cadzand-Bad en Cadzand-Dorp. Volgens de initiatiefnemer moet het park “de allure krijgen van een Vlaamse badplaats, zoals Knokke”. Het 'Residentiepark' bestaat straks uit ondermeer 450 luxe vakantiewoningen. Daarvan zijn reeds 300 woningen verkocht. De verwachting is dat de eerste vakantiehuizen tegen het einde van dit jaar kunnen worden opgeleverd. De constructie van het park liep de voorbije maanden vertraging op vanwege de vondst van zes vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog op het terrein, dat toen net bouwklaar werd gemaakt.

Eerste grond voor de uitbreiding van Het Zwin aangekocht

Bij onze noorderburen heeft de Provincie Zeeland zopas de eerste grond aangekocht voor de uitbreiding van het grensoverschrijdende natuurreservaat Het Zwin. Het gaat om het terrein van camping 'De Sandt Plaet' bij Retranchement, op de grens met Knokke-Heist. De grond wordt op 1 augustus volgend jaar eigendom van onze buurprovincie. Het Zwin wordt 120 ha groter, waarvan 110 ha wordt ontpolderd in Knokke-Heist en 10 ha in Zeeuws-Vlaanderen. In het kader van het Scheldeverdrag tussen Vlaanderen en Nederland moet in verband met de verdieping van de Schelde in totaal 600 hectare nieuwe natuur gemaakt worden.

Toots Rocks Arena in Knokke-Heist?

Tijdens de gemeenteraad in Heist zijn meer details bekend geworden over het plan om een concessie uit te schrijven voor een Activiteiten-Arena op het strand ter hoogte van de Meerlaan. Stedenbouw geeft groen licht voor het opstellen van de arena voor een periode van maximaal 90 dagen. Verder moet de sponsorpubliciteit ter plekke minimaal gehouden worden en mag er geen geluidsoverlast zijn nà 22u. De gemeente kan op het sluitingsuur echter wel een uitzondering toestaan. De initiatiefnemer die geïnteresseerd is in de concessie zou 800.000 euro investeren. In de arena zouden ondermeer gratis beach soccer en beach volleybal hun beslag krijgen, én de aankomst van de Zwintriathlon. Ook wil men optredens organiseren. In het centrale gedeelte van de arena zou daartoe een tent met podium kunnen worden opgesteld. Er mag drank geschonken worden, doch enkel tijdens de activiteiten. Over het activiteitenprogramma is nog niks bekend. Enkel dat men voor 21 juli Toots Thielemans naar Knokke-Heist wil halen. De gemeenteraad heeft de concessie goedgekeurd. Het Vlaams Belang onthield zich. De vrees is dat de zogeheten 'Rocks Arena' een afkooksel wordt van de elitaire strandinitiatieven die in het verleden reeds bij de Baai van Duinbergen en op het plein voor het Casino voor de nodige overlast zorgden. Een indicatie is het feit dat "bij het 'VIP gebeuren' zal moeten betaald worden”.

Wie betaalt nieuwe Zeesluis in Zeebrugge?

In Zeebrugge zal de Visartsluis worden omgebouwd tot een open vaargeul met landinwaarts een nieuwe Zeesluis. Dat heeft minister Crevits geantwoord op een vraag van Mercedes Van Volcem. De nieuwe zeesluis zal worden ingeplant ter hoogte van de oude Carcoke-site. Voor de bouw van deze westelijke sluis zal een dochtervennootschap van de nv Vlaamse Havens worden opgericht. Volgens Van Volcem is het echter nog niet duidelijk wie wat gaat betalen.

Fietsen naar Roemenië

Vorig jaar werden in Knokke-Heist, door politie en gemeenschapswachten 621 fietsen onbeheerd aangetroffen in de badstad. De achtergelaten fietsen die voor half september werden opgehaald zijn nu officieel eigendom van de gemeente. Om plaats te maken in het Gemeentelijk Depot werden 90 fietsen reeds als wrakken verwijderd. Een 60-tal tweewielers werden ter beschikking gesteld van het OCMW en gemeentelijke diensten. De resterende 220 fietsen worden zoals gebruikelijk overgedragen aan het Gemeentelijk Hulpcomité Roemenië. De fietsen zijn bestemd voor de adoptiedorpen Vladeni en Dumbravita in het district Iasi. Vladeni zelf bestaat trouwens uit 6 dorpen.

Eerste Zonde van Vlaanderen in Knokke-Heist

Zondag organiseert Cycling Club Cnocke de ‘Zonde van Vlaanderen’. Daarbij wordt in een grote feesttent op het Gemeenteplein de Ronde van Vlaanderen rechtstreeks op groot scherm uitgezonden. Om 12 uur geeft het college van burgemeester en schepenen figuurlijk maar ook letterlijk het officiële startschot. Verder heeft de rode CCC-brigade een paar plezante surprise-acts in petto die de nodige ambiance moeten brengen. De diverse Knokke-Heistse wielertoeristenclubs die traditiegetrouw op zondag hun ochtendrit afmalen, zijn naar verluidt nagenoeg allemaal present om deze eerste editie van de Zonde bij te wonen.

Eerste namen Kneistival bekend

In Knokke-Heist krijgt de 26ste editie stilaan vorm. Volgens evenementencoördinator Jan Deroose hebben een aantal groepen reeds bevestigd. Het gaat met name om: De Jeugd Van Tegenwoordig, Undefined, The Opposites, Daan, Dolfijntjes XL, Scherman en The Animals. Een aantal andere bands moeten nog toezeggen. Het Kneistival is de gratis concertenreeks die al sedert 1986 jaarlijks in de badstad wordt georganiseerd. Deze zomer gebeurt dat andermaal op het Heldenplein van 17 juli tot 22 juli. De laatste dag is naar verwachting ook een optreden gepland op het Evenementenstrand bij het Bosje van Heist. Informatie over het Kneistival kan men volgens Deroose in de toekomst ook vinden op Facebook en Twitter.

Blancgarinstraat in Knokke tijdelijk onderbroken

Er moeten dringend werken worden uitgevoerd in de Blancgarinstraat in Knokke. In het rioleringsstelsel is daar namelijk beton aangetroffen. Vanaf maandag 4 tot vrijdag 15 april zal de Blancgarinstraat derhalve tussen de Lippenslaan en de Leopoldlaan worden afgesloten voor het verkeer. Ondertussen wordt onderzocht wie verantwoordelijk is voor het dumpen van beton in de riolering.

31.3.11

Evacuatie Knokke-Heist, anyone?

Er gaan stemmen op om opnieuw te laten berekenen hoe groot de kans is op een kern-smelt-ongeluk in de kerncentrale van Borsele. Dat is de centrale, in onze buurprovincie Zeeland, die zich het dichtst bij Knokke-Heist bevindt. Momenteel wordt aan de bevolking vertelt dat zo’n ongeluk 1 keer in de miljoen jaar plaats kan vinden. Na de kerncalamiteit in Fukushima moet dit worden bijgesteld. Piet Müskens hoofd van de Nederlandse Kernfysische Dienst (KFD) verwacht dat er nieuwe berekeningen gemaakt zullen worden naar aanleiding van wat er in Japan gebeurd is. De afstand van de kerncentrale in Borsele naar Knokke-Heist bedraagt in vogelvlucht precies 25,71 kilometer. Experts van het Internationale Atoomagentschap hebben Japan zopas geadviseerd om alle mensen te evacueren in een straal van 40 km rond de lekkende kerncentrale van Fukushima. Dat betekent, als zich in Borsele een gelijkaardige ramp zou voordoen, we momenteel zouden aankijken tegen de evacuatie van onze badstad…

Op zondag 1mei is Knokke-Heist weer de loopstad bij uitstek

In de badstad veroveren lopers weer massaal de straten op zondag 1 mei. Sportieve kids tussen 6 en 12 jaar kunnen om 14.00 uur het beste van zichzelf geven in de Chiquita Kids Run over 1,5 km. Een half uur later start de Knack Weekend Ladies Run over een afstand van 4 km. Toepasselijk slingert het unieke parcours zich door de gezellige Keuvelhoek. Om 14.50 wordt het startschot gegeven voor de Knokke Jogging over een afstand van 6,5 km. Deze loop staat open voor een heel breed publiek. De bekende Knokke 10K begint om 15.30 uur. Deze prestigieuze stratenloop over 10 km loopt langs een reeks toeristische trekpleisters zoals de Zeedijk, het Zoute en het Koningsbos. Wie zich inschrijft tegen zondag 17 april profiteert van 1 euro korting op het intekengeld. Inschrijven: www.runningtour.be.

Boompollenoffensief wordt ingezet

De laatste dagen krijgen apothekers in onze regio steeds vaker klanten over de vloer die weer last hebben van het kriebelen van ogen en neus. De oorzaak: boompollen. De verwachting is trouwens dat het vanaf zaterdag nog erger wordt voor de mensen die last hebben van hooikoorts. De pollen van de beuk, iep, els, hazelaar en populier gaan zich namelijk vanaf nu steeds meer verspreiden. Daarna komen de graspollen, en dat zijn blijkbaar de grote boosdoeners. De pollen komen volgens onderzoek eerst vrij in onze kustregio en daarna verspreidt het fenomeen zich over het hele land.

Loop van de Bevolking

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Het is 1 april

Zoals iedereen ondertussen wel zal door hebben is het 1 april. Heel wat instanties hebben zich daarbij uitgesloofd om een aprilvis de wereld in de sturen. Hier zijn er alvast een paar. En hier nog meer.

‘Beste koop” voor Gezondheidszorg Oostkust

Testaankoop heeft bekend gemaakt dat AZ Gezondheidszorg Oostkust in Knokke-Heist en Blankenberge, als één van de weinige Vlaamse ziekenhuizen, een ‘beste koop’ scoort. Via een anonieme bevraging werd onderzocht in hoeverre de wet inzake informatieverstrekking aan de patiënt wordt nageleefd. Verder werden ook de kamer- en ereloonsupplementen in kaart gebracht. Slechts 9 van de 163 onderzochte ziekenhuizen scoorden uitstekend over de ganse lijn en kregen de titel ‘beste koop’. Het blijkt dat bij AZ Gezondheidszorg Oostkust de patiënt-klant indien gewenst, een nauwkeurige prijsofferte kan krijgen voor de meest voorkomende ziektebeelden. Zo worden financiële verrassingen bij ontvangst van de ziekenhuisfactuur vermeden. Tenslotte wordt een sociale supplementenpolitiek toegepast die betaalbare en kwalitatieve zorg waarborgt, en dat in weerwil van de elitaire faam die de badstad geniet.

Koude Lijn in gebruik genomen voor maaltijdenbedeling

In Heist hebben de Autonome vereniging Het Dak en het OCMW de nieuwe centrale keuken van het woonzorgcentrum De Noordhinder en 2 nieuwe koelwagens voorgesteld. Vanaf nu wordt de zogeheten “koude lijn” in gebruik genomen. Via dit systeem worden maaltijden bereid en daarna zeer snel afgekoeld en verpakt. De koude maaltijden worden met een speciale koelwagen thuis bezorgd en moeten door de cliënt koel bewaard worden tot het moment van consumptie. Het grote voordeel is dat de gebruiker de maaltijd op een tijdstip naar keuze kan opwarmen. De bedeling gebeurt 3 maal per week. Om de cliënten al wat vertrouwd te maken met deze "koude lijn" werd iedereen uitgenodigd voor een infomoment en een gratis proefmaaltijd in het woonzorgcentrum. Cliënten die hier niet op aanwezig konden zijn, krijgen een gratis maaltijd aan huis geleverd. Het OCMW is ervan overtuigd dat deze omschakeling de kwaliteit van het afgeleverde product en de dienstverlening de Knokke-Heistse bevolking ten goede zal komen.

Zeebrugse haven bereidt zich voor op schepen uit Japan

De havenautoriteiten in Zeebrugge bereiden momenteel procedures voor bij de ontvangst van mogelijk radioactieve schepen. Vaartuigen die sinds de recente aardbeving uit de buurt van Japan komen, worden ten vroegste half april verwacht. De te volgen procedures zijn echter nog niet rond, en er wordt uitgebreid overleg gepleegd. De Deense rederij Maersk blijft alvast varen op de gebruikelijke Japanse havens, maar aanvaardt geen cargo meer uit een gebied van 260 km rond Fukushima. Zeebrugge zal straks vooral z’n verantwoordelijkheid moeten nemen bij schepen uit Japan, die tevoren nog niet gelost hebben in een andere Europese haven. In eerste instantie zullen de havens een schriftelijke garantie eisen van de rederijen dat de goederen afkomstig uit Azië niet aan enige nucleaire straling werden blootgesteld. Hoe de eigen controle in de havens moet verlopen is nog onduidelijk. “Het wordt zeer ingewikkeld en een echte oplossing is er niet” heeft Germanischer Lloyd inmiddels aan de Financial Times verklaard.

30.3.11

Laagje verf voor Casino Knokke

Het huidige Casino Knokke krijgt een kleine opknapbeurt. Gezien de bouw van het nieuwe Casino pas tegen 2013 gepland is, heeft uitbater Partouche beslist om de gevels te laten renoveren. Waar nodig wordt ook herschilderd. Volgens de uitbatingsovereenkomst zijn de herstellings- en onderhoudswerken van dak en gevel en buiten- en binnenschilderwerk ten laste van de uitbater. De start van de lente-opsmuk is voorzien voor begin april.

Einde voor Duinbergse basketbalvereniging

De Duinbergse basketbalvereniging stopt ermee na dit seizoen. De ploeg werd 21 jaar geleden opgericht door enkele spelers van het teloorgegane B.B.C. Duinbergen. Tijdens de glorietijd van de ploeg werd in eerste provinciale gespeeld. Maar dat bleek na enige tijd geen houdbare kaart. Enkele jaren geleden hielden enkele kernspelers het voor bekeken en verkasten naar grotere ploegen in de regio. Voor het seizoen 2008-2009 besloot het bestuur dan ook om een verjonging door te voeren en 5 jeugdspelers van Knokke aan te trekken. In het huidige seizoen zakte de Duinbergse ploeg echter verder weg. Zopas werd dan aangekondigd dat midden april de allerlaatste wedstrijd gespeeld wordt. Het betreft de wedstrijd tegen BC RHK Oostende. Die krijg op zaterdag 16 april om 20u z’n beslag in de Sporthal Laguna in Knokke-Heist.

Meer ruimte voor kinderopvang bij Clara di Luna

In Knokke-Heist zorgt kinderopvang Clara di Luna voor nieuwe opvangplaatsen. Ondertussen doktert de overheid aan een betere subsidiëring van de kinderopvang in ons land. Dat moet voorkomen dat crèches over de kop gaan. Bij Clara di Luna in de Kastanjedreef in Westkapelle heeft men er alvast niet op gewacht. Er komt een ‘exclusieve’ babyruimte en een vernieuwde plaats voor peuters. In totaal worden 12 extra plaatsen voorzien. Bij de kinderopvang betaalt iedereen volgens het inkomen. De opening van de nieuwe ruimtes is over een viertal weken gepland. Door de capaciteitsvergroting zal er ook mogelijkheid zijn voor vakantieopvang van kleuters. Info: http://www.claradiluna.be/

Politie Damme/Knokke-Heist pakt uit met BOBby-campagne

De Lokale Politie Damme/Knokke-Heist start op maandag 4 april met de ‘Bobby-campagne’. Samen met de gemeentelijke preventiedienst en Horizon Net zal de politie een aantal weken de hondenproblematiek in Knokke-Heist intensief aanpakken. De naam van de campagne verwijst naar het BOB- intiatief rond de jaarwissel, maar meer nog naar de hond van Kuifje. De politie zal er strikt op toezien dat hondeneigenaars zich aan de afspraken houden. Honden zijn verboden op plaatsen met het verbodsbord met het profiel van een hond erop. Loslopende honden zijn verboden binnen de bebouwde kom. Verder zijn hondengeleiders verplicht in het bezit te zijn van een zakje en onmiddellijk hondenpoep te verwijderen. De zakjes gaan mee met het huisvuil of worden in de gemeentelijke afvalkorven gedeponeerd. Met de Bobby-campagne wil de lokale politie het hondenprobleem kordaat aanpakken. De controles worden opgedreven en op plaatsen waar de problematiek piekt, treden er zelfs politieagenten in ‘burger’ op. Voor meer informatie over de politieverordening Dieren: www.lokalepolitie.be/5446.

Dienst voor gebleven vissers

In het Walcherse Middelburg wordt op zaterdag 16 april een herdenkingsdienst gehouden voor de drie vermiste vissers uit Arnemuiden en Oost-Souburg. Dat zijn de Zeeuwse opvarenden van de garnalenkotter Nieuwpoort 28 'Mooie Meid' die voor de kust van het Noordfranse Duinkerke is gekapseisd. Vissers en de marine hebben de afgelopen tijd zonder resultaat gezocht naar de gebleven vissers.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist


Activiteiten in en rond Knokke-Heist Donderdag 07.04.2011, 14u, Scharpoord: 'Edith" door Compagnie Lowie Donderdag 28.04.2011: Bezoekerscentrum Het Zwin: Start Cursus ‘Natuur in Zicht” Vrijdag 08.04.2011, 20u: Scharpoord: Multimedia-avond “Kenia: moeder aarde voelen”

Ingeweken senioren jagen grijs Knokke-Heist op kosten

Tijdens een vergadering van de Vlaamse Steden en Gemeenten in Izegem zijn dinsdag ondermeer ook de gevolgen van de vergrijzing van de kustgemeenten ter sprake gekomen. De groep 65-plussers maakt in Knokke-Heist bijna 30 procent van de bevolking uit. Probleem is echter dat veel ingeweken senioren hun levensavond in de badstad slijten. Belastingen hebben ze tijdens hun beroepsloopbaan in hun vroegere verblijfplaats betaald. Maar het is Knokke-Heist dat op hoge kosten gejaagd wordt van zohaast de ingeweken senioren hulpbehoevend worden. Volgens Eerste Schepen Maxim Willems heeft de hogere overheid nauwelijks oor voor deze verstoring van het evenwicht in de kustgemeenten. Wat meer is, omdat Knokke-Heist geen personenbelasting int ontvangt de gemeente jaarlijks 1,3 miljoen euro minder uit de overheidskas. Eerder had OCMW-raadslid Geert Deman er ook al voor gepleit om bij de Vlaamse Overheid aan te dringen om de kust in te kleuren “als specifieke zorgzone”. Daarbij zouden extra financiële middelen moeten voorzien worden.

De Raan site in Heist mag zeker geen hotelfunctie krijgen

In een mededeling heeft Natuurpunt Knokke-Heist haar standpunt verduidelijkt inzake zwembad De Raan. Volgens de natuurbehoudssector mag het openluchtzwembad gerust blijven. Maar, mocht de uitbating ooit worden stopgezet dan mag dit niet als excuus gebruikt worden om op die plaats een hotel te realiseren. Bij het eventuele verdwijnen van het zwembadgedeelte dient volgens Natuurpunt duinherstel te gebeuren, zoals destijds was afgesproken. Dan kan men (ook zonder zwembad) vanaf het terras van het Raan-cafetaria blijven genieten van een prachtig stukje duin. Natuurpunt wil kost wat kost vermijden, dat men ook hier bij natuurgebied opnieuw hoogbouw gaat realiseren en de Atlantic wall verder gedicht wordt.

29.3.11

Honderd ladies fietsen in de strijd tegen borstkanker

In Knokke-Heist werd zopas het initiatief ‘Ladies-Only’ voorgesteld. Het gaat om een campagne van de vzw Think-Pink, waarbij 100 dames 320km fietsen ten voordele van de strijd tegen borstkanker. De eerste editie van dit fietsevenement langs de Frans-Belgisch-Nederlandse kust wordt gehouden van 23 tot 26 juni. Op zondagmiddag 26 juni vormt het Albertplein -tijdens het speciale sportieve 'Ladies Weekend'- het decor voor de aankomst van de Ladies-Only. De bedoeling is niet alleen geld inzamelen, maar men wil ook zoveel mogelijk vrouwen aanzetten om zich tijdig medisch te laten controleren. De helft van de teams is intussen al ingeschreven. Het gemeentebestuur is als logistieke partner nog op zoek naar 50 dames die willen deelnemen aan deze vierdaagse fietstocht. Elke participant dient weliswaar minstens 500 euro bij te dragen. Dat kan door zich te laten sponsoren of door Think-Pink-verjaardagskalenders te verkopen. Dat geld is broodnodig om de bevolking effectief te sensibiliseren. Elk jaar krijgen 9500 vrouwen te horen dat ze borstkanker hebben, en elke dag sterven 6 dames aan de ziekte. Meer info: www.think-pink.be

Binnenkort weer kiwi’s in Zeebrugge

Binnen 6 weken begint het kiwi-seizoen weer Europa. De eerste zending Zespri-kiwi’s zal naar verwachting rond 6 mei in Zeebrugge arriveren. De oogst van Zespri Gold is gestart op 14 maart op de voet gevolgd door het plukken van de Zespri Green en Green Organic. Een van de eerste telers die in Nieuw Zeeland begon met de oogst was Scott Wilson van Kaiaponi Farms: "We hadden een fantastisch groeiseizoen, het fruit ziet er goed uit en heeft een goede smaak", geeft hij aan. Het plukken van de kiwi’s gaat door tot in juni.

Cijfers FOD bevestigen Knokke-Heist als allergrijste

Ook de statistieken die zopas door Economische zaken werden gepubliceerd bewijzen dat de bevolking in Knokke-Heist de allergrijste is. De badstad spant de kroon wat betreft het aandeel 65-plussers. De bevolkingsgroep in kwestie was op 1 januari 2010 goed voor 17,2 procent van de Belgische bevolking. Hun aandeel is met 29,2 procent het hoogst in Knokke-Heist, op de voet gevolgd door Koksijde met 28,8 procent. Maar ook in Middelkerke, De Panne, Nieuwpoort, Blankenberge, Oostende en De Haan is een kwart van de bevolking ouder dan 64 jaar. België telt iets meer vrouwen dan mannen. Sint-Lambrechts-Woluwe is de vrouwelijkste gemeente van België: met name zijn daar 54,7 procent van de inwoners vrouwen, terwijl het Belgische gemiddelde bij 51 procent ligt. Anderzijds is met 52 procent het aantal mannen het hoogst in Merksplas. Tot slot telt het land 4.442.512 gehuwden, 4.787.041 ongehuwden, 899.425 mensen die gescheiden zijn en 710.927 weduwen en weduwnaars. Procentueel zijn ongehuwden het talrijkst te vinden in Elsene, gehuwden in Koksijde, uit de echt gescheidenen in Blankenberge en weduwen of weduwnaren in De Panne.

Knokke-Heistse chirurg in Burkina Faso

Met een dag vertraging is dinsdag brandwondenchirurg Michel Van Brussel uit Ramskapelle vertrokken naar Burkina Faso voor hulpverlening aan de plaatselijke bevolking. De Knokke-Heistenaar gaat voor Flame in Burkina Faso hulp verlenen aan de plaatselijke bevolking. Hij zal er twee weken brandwonden opereren. Hij is vergezeld van chirurg Bert Van den Hof, Luc De Clerck (kine), Lieven Buys (anesthesist) en de verpleegkundigen Laurence Boileau en Jeroen Van Hove. Marc Waltman vervolledigt deze groep voor het uitvoeren van een audit, de voorbereiding van een mediaplan & pr. Op 1 april voegen Laurence & Piet, alias Gert & Samson, zich bij de groep om in Burkina Faso de activiteiten van Flame te filmen. In de regio rond Bobo Dioulasso hebben zich vooraf al 200 patiënten voor een operatie geregistreerd. De NGO Flame staat achter het brandwondencentrum in Burkina Faso. Het centrum werd vier jaar geleden opgericht onder meer door Knokke-Heistenaar Michel Van Brussel. Het verloop van de tocht en het verhaal achter Flame vind je op www.bloggen.be/ngoflame

Tegenslag voor Knokke-Heiste zakenvrouw

In het grensgehucht Retranchement ligt de ombouw van de voormalige bakkerswinkel voorlopig stil. Tijdens sloopwerkzaamheden werd namelijk asbest aangetroffen. Dat moet eerst worden weggehaald. Zakenvrouw Dominique Koch uit Knokke-Heist kocht het pand begin dit jaar, nadat het echtpaar Basting was gestopt met de bakkerij met minimarkt. Mevrouw Koch wil van de winkel een specialiteitenzaak in allerlei etenswaren maken. Haar plan om de nieuwe zaak vóór de zomer te openen, komt nu in het gedrang. Ook in het naastgelegen hoekpand, de voormalige Cocoloco, is asbest aangetroffen. Koch heeft ook dat pand gekocht, evenals het voormalig restaurant Jopie, honderd meter verderop. Ze wil alle drie de zaken opknappen. Koch geeft binnenkort een gespecialiseerd bedrijf opdracht om de asbest te verwijderen. Volgens haar levert dat een extra kostenpost van bijna 20.000 euro op.

Kunst bij de spuitgasten in Knokke-Heist

In de Knokse brandweerkazerne loopt een ongewone tentoonstelling. Leerkracht Beeldende Kunsten Ingrid Willems gaf aan een 25-tal cursisten van Vrij Atelier namelijk de opdracht om een schilderij te maken rond het thema 'brandweer'. Daarvoor kregen de leerlingen een uitgebreide rondleiding in de kazerne. Iedere cursist vormde zich een eigen beeld dat de aanzet was voor de creatie van een authentiek werk. Dit ressorteerde uiteindelijk in een grote verscheidenheid aan schilderijen. De kunstwerken fleuren nu gedurende een 3-tal jaar de lange, kale gang van de brandweerkazerne op. In deze unieke expositie zorgt de confrontatie van de artistieke impressie met de pure reality van de omgeving voor een boeiende wisselwerking.

Politie Knokke-Heist herdenkt 40ste verjaardag van het Zwindrama


In het politiecommissariaat in Knokke wordt op dinsdag 3 mei om 10u een herdenkingsmoment gehouden ter nagedachtenis van politiemensen die 40 jaar geleden om het leven kwamen en gewond raakten in de badstad. Dat gebeurde bij een poging om een Nederlandse misdadiger in verzekerde bewaring te stellen. Met de herdenking wil de politie de manschappen ondermeer laten nadenken over de gevaren van het beroep en ze sensibiliseren in verband met geweldsbeheersing. Het was amper een maand na het ontstaan van de fusiegemeente Knokke-Heist dat op 3 mei 1971 een politiepatrouille kort na middernacht bij een routinecontrole op de parking bij de inkom van het vogelreservaat zwaar onder vuur kwam. De uit Curaçao afkomstige gedeserteerde Nederlander Norbert Van Sprang schoot er plots z'n hele magazijn stengunpatronen uit een Uzi pistoolmitrallieur leeg op de politiemensen. De 40-jarige Willy Debree, vader van 3 kinderen, en de 24-jarige Paul Dumare overleden ter plaatse. Twee andere agenten Rigobert Devoogt en André Maenhout werden ernstig gewond. De 22-jarige dader raakte gewond aan de linkerhand doch vluchtte door de Zwinvlakte naar Nederland. Hij werd er 5 dagen later aangehouden in de Arthur Kool kazerne in het Gelderse Ede. In zijn zakken zaten nog 2 granaten. Het bleek dat Van Sprang van plan was om een hele reeks overvallen te plegen in ons land en Nederland; vooral op benzinestations en warenhuizen. In zijn gestolen wagen, een grijze Corvair uit 1968, lagen inbrekersmateriaal, vijf laders met kogels en nog meer granaten. Bij het proces voor de krijgsraad in Arnhem eiste het openbaar ministerie slechts acht jaar cel. Na Belgisch protest tegen deze milde eis kreeg Van Sprang er uiteindelijk twaalf. De man pleegde later zelfmoord in zijn cel. De begrafenis van de omgekomen agenten zorgde destijds voor de grootste en meest ontroerende optocht in de geschiedenis van de badstad. De lijken lagen opgebaard in het stadhuis van Knokke. Stoetsgewijs ging het vervolgens naar de Margaretakerk en nadien naar het kerkhof van de Declerkstraat in Knokke. Langs het parours stonden vele honderden inwoners en alle schoolkinderen. Burgemeester Mattelaer had een treurgedicht geschreven dat stond afgedrukt op het doodsprentje. Er waren bloemen en kransen van over het hele land. De gewonde agenten kregen in het ziekenhuis bezoek van koning Leopold 3. De koning kende één van de agenten omdat hij in de badstad regelmatig golf speelde met de Knokkenaars. Tijdens zijn bezoek kregen de agenten golfballen met het logo van de koning (een grote hoofdletter L). Later werd op de binnenkoer van het voormalige politiebureau in de Stacquetstraat ook een gedenkplaat onthuld. De plaat hangt nu in de inkomhal van het nieuwe politiekantoor. Met het overlijden van Rigobert Devoogt in 2007 blijven er geen getuigen meer van de Van Sprang schietpartij die de badstad destijds enorm heeft geschokt. De andere gewonde politieagent, André Maenhout, overleed reeds in 1993. Een onbekende heeft ondertussen een Facebook pagina aangemaakt onder de naam Norbert Van Sprang. Op de pagina werd de oude paspoortfoto van de politiemoordenaar geplaatst.

Foto’s copyright A. Maenhout

Brutale overval op bejaarde

Maandag is in het Waals pad in Knokke-Heist een brutale overval gepleegd. Twee vermomde vreemdelingen hadden er bij een bejaarde dame aangebeld. Toen ze opendeed werd ze vastgegrepen en vastgebonden. Daarop hebben de dieven het hele huis doorzocht. Tegen de bejaarde dame spraken ze Frans en onder mekaar een taal die de vrouw niet kon thuiswijzen. Nadien hebben de dieven de vrouw losgemaakt en zijn te voet weggevlucht.

REM-eiland eindelijk in Amsterdam

Dinsdagmorgen is de bovenbouw van het REM-eiland in het IJ in Amsterdam aangekomen. Het gaat om de constructie die in 1964 op zee werd gebouwd om van buiten de territoriale wateren de programma’s van Radio en TV Noordzee uit te zenden. Bij gunstig weer konden die uitzendingen toen ook aan onze Oostkust ontvangen worden op Kanaal 11 van de VHF band. Daarna werd het tot 2005 een meetstation van de Nederlandse Rijkswaterstaat. Het REM-eiland werd drie jaar geleden op zee buiten Noordwijk afgebroken door het grote Zeebrugse kraanponton Rambiz van de Vlaamse bergingsmaatschappij Scaldis. De sleepboot Waterman van Wagenborg Sleepdienst heeft het opgeknapte ex-zendstation naar Amsterdam gebracht. Op de nieuwe bestemming zal in het voormalige TV-eiland ondermeer een restaurant worden ingericht.

Procedure ruilverkaveling voor de A11 gestart

In het noorden van onze provincie is de ruilverkavelingsprocedure gestart voor de A11. Dat is de havenrondweg die de N49 verbindt met de Expresweg naar Zeebrugge. Voor de aanleg van de A11 worden bepaalde landbouwgronden heringericht. In Knokke-Heist wordt de ruilverkaveling vanaf nu bekend gemaakt bij middel van aanplakbrieven en een aangetekend schrijven aan alle betrokkenen. Door de aanleg van de A11 verliezen 29 landbouwbedrijven een deel van hun bedrijfsoppervlakte en worden 75 landbouwpercelen doorsneden. Van 26 bedrijven komen de gronden versnipperd te liggen. Via het gebruiksruilproject zoeken het Ruilcomité en de Vlaamse Landmaatschappij een oplossing voor elke getroffen landbouwer. Het doel is zoveel mogelijk gronden van dezelfde oppervlakte samen te brengen, die geschikt zijn voor dezelfde teelten. Na de ruilen moeten de gronden van elke landbouwer bij voorkeur aan één kant van de A11 liggen. Ook moeten de boerderij en de gronden van elke landbouwer zoveel mogelijk gegroepeerd zijn. Juridisch wordt het ook zo geregeld dat er tussen de eigenaars en eventuele pachters van de gronden niks gewijzigd wordt.

28.3.11

Nu ook bruinvis in Zeebrugge

De laatste jaren komen steeds meer bruinvissen voor langs onze kust. Maandag werd ook een exemplaar waargenomen in de haven van Zeebrugge. Dat heeft het Mathematisch Model van de Noordzee bevestigd. De bruinvis (Phocoena phocoena) is nauw verwant met de dolfijn. Wetenschappers zeggen dat de dieren langs onze kust naar het noorden migreren naar nieuwe leefgebieden omdat ze verstoord zijn door boorplatformen. Dat kan moeilijk kloppen. Die platformen bevinden zich namelijk in het noorden: de Noordzee. Vermoedelijk verplaatsen de dieren zich langs onze kust in de hoop meer voedsel aan te treffen omdat ook heel wat vissen meer noordelijk voorkomen vanwege de opwarming van het zeewater.

Goud, zilver en brons in Hamburg voor leden van Ju-Jitsu Kuo Lung Heist

Zes leden van de Ju-Jitsu Club Kuo Lung Heist hebben zopas als onderdeel van het Belgische Team deelgenomen aan het jaarlijks kampioenschap in Hamburg. Liefst 300 atleten uit 10 verschillende Europese landen verschenen er op de mat. Op zaterdag kwamen de Junioren, Beloften en Senioren in actie. Op het einde van een lange dag met mooie en spannende gevechten, werden reeds 4 van de 6 fighters beloond met eremetaal. Bij de U18 (junior) -55Kg wist Louis Cloots het brons te bemachtigen, bij de U21 (beloften) mochten Maxime T'Jonck (-69Kg) en Yaron Guns (-77Kg) het zilver rond hun nek hangen en bij de senioren dames (-62Kg) kaapte Stefanie Wauters het brons weg. Op zondag was het dan de beurt aan de jongere selectie van onze club. Ook hier waren de gevechten zeer boeiend. De broertjes Lodens kwamen zowel uit bij de Duo-Games als bij de Fighting. Bij de duo's staken zij met kop en nek uit boven de concurrentie en wonnen dus ook de gouden plak. Bij de fighting U12 (miniemen) -34Kg wist Ryan Lodens ook een gouden medaille te winnen en bij de U15 (kadetten) behaalde zijn broer Ian Lodens het brons. Jean Vanhaeverbeke, de clubtrainer in Heist en tevens nationale bondscoach, kijkt terug op een geslaagd weekend, gezien ook de andere Belgische atleten een tiental medailles behaalden. Foto: boven van L naar R Maxime T'Jonck, Yaron Guns en Jean Vanhaeverbeke; onder van L naar R Ian Lodens, Stefanie Wauters, Ryan Lodens en Louis Cloots.

Werken in de Dahliadreef

Volgende maand wordt in Westkapelle de Dahliadreef aangepakt. Om te beginnen worden de trottoirs opgebroken en vervangen door een grasberm. Verder komen er nieuwe toegangen bij de inritten naar de woningen. Tevens wordt de elektriciteitsleiding vernieuwd. Aan het vervangen van de nutsvoorzieningen wordt op maandag 4 april begonnen. De werken aan de bermen starten op maandag 16 mei.

Uit de Financiële Telegraaf

Hoe kun je een appartement in Knokke bekostigen? In een artikel in de Financiële Telegraaf staat een voorbeeld hoe voordelig juist beleggen wel kan zijn! "Onlangs verkocht een vrouw na 25 jaar een belegging van omgerekend ruim € 9000,- in aandelen van de Belgische supermarktketen Colruyt en kocht van de opbrengst een appartement van € 1 mln in Knokke. Dit is de belangrijkste les bij beleggen. Zoek een onderneming waar ingehouden winsten meer dan gemiddeld renderen, met voldoende autonome groei door winstinhouding en blijf op de rug van de ondernemer zitten. Het maakt dan niet uit of beurskoersen (heftig) schommelen, omdat je weet dat de onderneming goed geld voor je blijft verdienen." Je leest er HIER meer over.

Meetstation Westkapelle noteert geen hogere waarden sedert Fukushima

In het automatisch meetstation in Westkapelle zijn geen waardeverhogingen genoteerd sedert het kernongeluk in Fukushima. Op dit ogenblik hebben de gebeurtenissen in Japan geen invloed op de radioactieve waarden die in onze regio in de lucht worden gemeten. Men kan deze radioactieve waarden in meetpunten in heel België volgen op de TELERAD-site van het FANC. Telerad bestaat uit een netwerk van 212 meetstations die voortdurend de radioactiviteit in de lucht en het rivierwater meten. Deze meetstations zijn verspreid over het ganse grondgebied en in het bijzonder rond de nucleaire installaties (Tihange, Doel, Mol, Fleurus en Chooz) en de agglomeraties in de nabije omgeving van deze installaties. Het meetstation in Westkapelle houdt ook de kerncentrale in het Zeeuwse Borsele in het ‘oog’. De achtergrondstraling die in Westkapelle de voorbije maand werd gemeten schommelt nog steeeds tussen de 0,072 en 0,078 microsievert. Dat is de gewone achtergrondstraling.

Hoodie Night in 't Verzet Knokke-Heist

Op zaterdag 2 april organiseert Jeugdclub ’t Verzet Hoodie Night (draag-uw-kap-nacht). DJ’s en MC’s gevormd uit plaatselijke poldergrond rappen het dak de lucht in en zwepen het publiek op met hip-hop. Headliners zijn de Feiten en DJ dime. 'De Feiten' zijn te identificeren als SDM, Krank, Zotte Riccn en Boenker. SDM maakte al een paar jaar beats en Boenker schreef voor een schoolproject een rapnummer wat beide jonge heren samenbracht. Met Krank er bij en het nummer ‘Stikt je Arms in De Lucht’ later kon men al gauw spreken van een groep en de Feiten was geboren. Na een samenwerking met Zotte Riccn voor het nummer ‘Verboazen’ werd de formatie volledig. De Feiten dat zijn zelfgeschreven dialectische hip-hopnummers. In ’t West-Vloamsch of wa peis dje? Michael Derudder aka DJ dime begon als dj in 2004. Na jarenlang geluisterd te hebben naar de soul- en discoplaten van zijn reeds overleden vader die ook DJ was, begon ook bij dime de DJ-microbe. In het begin legde hij zich vooral toe op hip-hop en turntablism (techniek waarbij draaitafels als instrument gebruikt worden), later kwamen ook genres zoals funk, soul, jazz, reggea en breaks. Nu is DJ dime vooral record collector en beatmaker. - Via Facebook lanceerde ’t Verzet en de dienst Jeugdcultuur ook een oproep aan hip-hop-minnende DJ’s om zich te melden. Twee gasten kandideerden en mogen de nacht in schoonheid afsluiten: Giovanni Demeyere alias G-O en DJ Coneo (Robby Dewasmes). En resident DJ Bart (Overstraete) warmt het publiek op voor de Feiten. Inkom is 5 euro. Deuren open om 21u. Jeugdclub ’t Verzet, Westkapellestraat 460, 8300 Knokke-Heist