27.10.07

Fortisbaas Lippens wil af van Belgisch imago

Bestuursvoorzitter Maurice Lippens van Fortis meent dat de integratie van ABN Amro en Fortis alleen een succes kan zijn als Fortis in Nederland zijn imago van een Belgisch bedrijf kwijtraakt. Om dat te bereiken, wil Lippens dat er weer evenveel Nederlandse als Belgische commissarissen zitting krijgen in het bestuur. 'De perceptie is dat Fortis Belgisch is. Het is onontbeerlijk dat wij iets aan die perceptie doen', aldus Lippens in een gesprek over de overname van ABN Amro. Lippens was in de overnamestrijd op de achtergrond de drijvende kracht bij Fortis. 'Het moet zeer pijnlijk zijn in Nederland dat hun bank, dé bank wordt ontvlochten. Daar ben ik zeer gevoelig voor', zegt Lippens. De gelijke verdeling van commissarissen tussen Nederlanders en Belgen bestond bij Fortis sinds de oprichting in 1990, maar werd in 2003 losgelaten. Sindsdien zitten er meer Belgen in de top van de bankverzekeraar. Lippens onthult in het gesprek dat ABN Amro in 1998 slechts 5% meer had hoeven bieden om de Belgische Generale Bank voor de neus van Fortis weg te kapen. Dan had ABN Amro de belangrijke tweede Europese thuismarkt verkregen, die de bank sindsdien vergeefs heeft nagestreefd. Volgens Lippens wilde Rijkman Groenink, die namens ABN Amro de strijd aanvoerde, het bod destijds verhogen. Hij kreeg echter de rest van het bestuur en de commissarissen niet mee. ABN Amro haakte af. Dit wordt bevestigd door bronnen bij de Amsterdamse bank. Het was bij ABN Amro toen niet bekend dat Fortis zich bij een hoger bod direct zou terugtrekken. 'Als Groenink toen zijn zin had gekregen, hadden wij ons bod met 10% moeten verhogen. Dat hadden wij niet gedaan', zegt Lippens. ABN Amro wil niet reageren.

Sincfala klaar voor "Impressionisten in Knocke & Heyst"

Sincfala, het Museum van de Zwinstreek, presenteert van 24 november tot en met 20 januari in het Cultuurcentrum Scharpoord de prestigieuze tentoonstelling "Impressionisten in Knocke en Heyst 1870-1914". Aan de realisatie ging jarenlang onderzoek vooraf door Erfgoedschepen Danny Lannoy. Hij deed dit in samenwerking met Frieda Devinck en Thérèse Thomas, ereconservator van het Keramik Museum Mettlach (D).


Met steun van de gemeente Knokke-Heist en een reeks andere sponsors wordt een unieke en uitzonderlijk kleurrijke collectie bijeengebracht. De tentoonstelling laat een 250 werken van een vijftigtal kunstenaars zien, die in de bloeiperiode van het impressionisme in het toenmalige Heyst en Knocke actief waren. De werken komen uit Belgische en Duitse musea én privé-collecties. Sommige werken worden voor het eerst getoond aan het publiek. Uitgeverij Stichting Kunstboek verzorgt de tentoonstellingscatalogus met essays, afbeeldingen van de getoonde werken en een uitzonderlijke lijst van biografieën van kunstenaars.

Publicatie i.s.m. Stichting Kunstboek

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een verzorgd, interessant boek dat uit drie delen bestaat. Het eerste deel schetst een authentiek beeld van het leven van de schilders in Knokke en Heist van weleer aan de hand van zeldzaam fotomateriaal, documenten en gegevens van onder meer Emile Verhaeren, dichter en kunstcriticus. Een tiental kunstenaars die een nauwere band met Knokke & Heist hadden, worden intiemer belicht zoals Paul Baum, Geo Bernier, Anna Boch, Paul Parmentier, Dario de Regoyos, Felicien Rops, Willy Schlobach, Theo Van Rysselberghe, Alfred Verwee en Emmanuel Viérin. Het tweede deel bevat de viertalige catalogus van al de tentoongestelde werken. Tot slot bestaat het derde deel uit een biografisch overzicht van meer dan 220 kunstenaars die ooit schilderden aan de Belgische Oostkust. Dit boek is een "must" als u van schilderkunst houdt en mag zeker niet ontbreken in uw boekenkast! Kostprijs 39,00 €.

Sluis doet landbouwmuseum van de hand!

Sluis stoot het landbouwmuseum Agrimuda af. De tentoonstellingsschuur in Sint Anna ter Muiden gaat in de verkoop en de collectie wordt in bruikleen gegeven aan een particulier. De privatisering van het museum is niet puur een bezuinigingsmaatregel van burgemeester en wethouders. Het museum lijdt zo'n 20.000 euro verlies per jaar. Maar een gemeente als Sluis kan eigenlijk niet zonder landbouwmuseum om haar cultuurhistorie goed onder de aandacht te brengen, vindt het dagelijks bestuur.Sinds het landbouwmuseum verhuisde van Heille naar Sint Anna ter Muiden is het bezoekersaantal teruggelopen. Het museum lag in Heille weliswaar afgelegener dan in Sint Anna, maar - ook door arrangementen met het naastgelegen restaurant De Schaapskooi - mensen wisten het beter te vinden. Agrimuda ligt nu aan de doorgaande weg vanaf de grens naar Sluis. Een voordeel blijkt dat niet te zijn, omdat potentiële bezoekers het te weinig zichtbare museum snel voorbij rijden.De gemeente spreekt met twee kandidaten in Schoondijke en Nieuwvliet die de collectie willen overnemen en een landbouwmuseum willen exploiteren. Beide boeren zouden waarschijnlijk voor volgend hoogseizoen hun deuren al kunnen openen, omdat ze snel een schuur of loods kunnen vrijmaken. Wethouder Maria le Roy gaat er echter vanuit dat het wel 2009 wordt voordat het landbouwmuseum officieel wordt overgedragen. De collectie van het landbouwmuseum is nog niet geïnventariseerd. Een behoorlijk deel van de verzameling landbouwwerktuigen en -gereedschappen is in bruikleen gegeven door particulieren. Van een aantal stukken is de eigenaar niet direct meer te achterhalen. Le Roy: "En de eigendomsverhoudingen moeten vanzelfsprekend goed zijn geregeld, voordat we het museum overdragen."Ook de voorwaarden waaraan de nieuwe exploitant moet voldoen, eisen zorgvuldige afweging. Het landbouwmuseum moet, zegt Le Roy, nog meer uitgroeien tot een attractie voor toeristen én eigen inwoners. Het onderbrengen van de Cadzandse boerenkamer in het museum kan de kwaliteit bijvoorbeeld ten goede komen.

Knokke-Heistse zaken in de parlementen

In het Vlaams Parlement heeft Jan Loones zich op het vlak van toerisme aangesloten bij de verontwaardiging van de kustgemeenten over de invoering van de provinciale belasting op het vastgoed. “Het vastgoed is traditioneel een Vlaamse en gemeentelijke belastingsbron, waar de provincies zich moeten van afhouden”, aldus Loones. Eerder deze week keurde de gemeenteraad in Knokke-Heist trouwens een motie goed tegen de provinciale belasting op tweede verblijven. In de Kamer van Volksvertegenwoordigers reageerde N-VA-voorzitter Bart De Wever op uitspraken van het FDF. Volgens die partij “heeft elke Franstalige het recht om overal Frans te spreken en in het Frans te worden geholpen, van Knokke, over de Vlaamse rand, tot in Maasmechelen”. Want dat betekent "België" voor de Franstaligen zegt De Wever: “altijd en overal Frans spreken”.

26.10.07

Heist maakt zich klaar voor vroege Carnaval

Waar de voorbereidingen voor het traditionele carnaval doorgaans op 11/11 beginnen is Heist zich nu al aan het warmlopen. Carnaval valt immers ontiegelijk vroeg dit jaar. De Zondagstoet heeft plaats op 3 februari, bijna een absoluut record want het kan nooit vroeger dan op 2 februari. Hoe uitzonderlijk is dat? De vroegste datum in de komende 50 jaar is 4 februari 2035!

Naar verluidt zijn talrijke karrenbouwers al druk aan het timmeren. In de deelgemeente Heist timmeren ze ondertussen druk aan… de weg, letterlijk dan. Gelet op de verschillende wegenwerken die momenteel aan de gang zijn ligt het moeilijk om nu reeds een definitief parcours voor de stoet vrij te geven. De deelnemers van verleden jaar krijgen volgende week dus een inschrijvingsformulier in de bus met een parcours onder voorbehoud. Neofieten kunnen dat formulier afhalen in het Cultuurcentrum Scharpoord.

Ook van het prinsenfront is er al heuglijk nieuws. Daarnet kwam een eerste officiële kandidatuur binnen. In navolging van Connie 1 doet de 45-jarige Vera Blommaert een gooi naar de vorstelijke scepter. Deze geboren en getogen Heistse is vooral bekend als uitbaatster van het Knokse Café De Noorse Zeevogel. Na 15 jaar aan de verkeerde kant van de tap te hebben gestaan keerde Vera terug naar haar roots. Tegenkandidaten kunnen zich nog tot 6 december bekend maken bij het secretariaat in het cultuurcentrum. Vanaf dan wordt gestart met de kaartenverkoop voor het prinsenbal dat plaats zal hebben op zaterdag 19 januari.

Knokke-Heist blijft vlaggen

Een poging van het Vlaams Belang om via een nieuw gemeentelijk reglement de bevlaggingscultuur in de badstad aan banden te leggen is donderdagavond mislukt op de gemeenteraad. De media en het Belang hadden in september heel wat aandacht besteed aan het feit dat op de feestdag van de Waalse gemeenschap hanenvlaggen in Knokke-Heist wapperden. Het aantal werd schromelijk overdreven en een getal van 300 werd toen vooropgezet. Het blijkt echter dat de gemeente slechts 35 hanenvlaggen in huis heeft. Daarnaast beschikt Knokke-Heist over 70 leeuwenvlaggen en grote aantallen Belgische, Nederlandse en Canadese vlaggen. Ook blijkt dat in november 1999 en april 2005 de gemeenteraad het versieren van de gemeente met de vlaggen van de gemeenschappen en de buurlanden unaniem had goedgekeurd. Een nieuw reglement hoeft dus niet volgens burgemeester Lippens. "Ik vind vlaggen mooi, en als er geen vlaggen van landen meer mogen hangen dan moeten alle andere vlaggen ook maar uit het stadsbeeld verdwijnen, zoals die van Coca Cola" voegde de burgervader er lachend aan toe. "Trouwens het incident heeft de badstad veel publiciteit opgeleverd. Zeven tv-zenders zijn de vlaggen komen filmen", aldus Lippens.

Loop van de bevolking in Knokke-Heist

Meer info over recente geboorten, huwelijken en overlijdens vind je HIER

Ook Golden Retrievers op stap in Knokke-Heist

Na de hondenstranddag van vorig weekend is nu ook de Golden Retriever Club Belgium op stap in Knokke-Heist. Het is een evenement van de officiële club van eigenaars van een rasechte golden retriever. Meer dan 100 wandelaars en een 70-tal honden zullen zondag om 13 uur op de grote parking van het natuurpark het Zwin verzamelen. Voor kinderen en jonge goldens vanaf 6 maanden is er een kleine strandwandeling richting het Zoute voorzien van ongeveer 45 minuten. De grote herfstwandeling van anderhalf uur gaat richting Nederland. Voorzitter Jos Stouthuysen heeft alle leden erop gewezen om aan het Zwin en in de duinen de honden aan de leiband te houden en het Knokke-Heistse grondgebied hondenpoepvrij te houden.


Voor alle info: tel. 014 41 55 51- GSM: 0475 92 93 28 - jos.stouthuysen@telenet.be - www.grcb.be

Duistere tijden

Dit weekend begint de wintertijd, zoals elk jaar op de laatste zondag van oktober. Om 3u zondagmorgen wordt de klok één uur achteruitgezet. Men zal dus een uur meer kunnen slapen of uitgaan. De meeste computers corrigeren automatisch hun tijd. Het aanpassen van de juiste tijd op tientallen andere apparaten van wekkers en gsms tot video's en satellietontvangers is echter een enorme klus geworden. Er is dan ook steeds meer tegenwind vanwege mensen die het wisselen van de uren grote onzin vinden. Vlak over de grens viert met het gebeuren echter als de Nacht van de Nacht. Daarbij zijn allerlei "duistere evenementen" gepland. In onze buurprovincie lopen nachtdichters op het strand en zijn er speciale candle light dinners in de restaurants aan de boulevard van Cadzand.
Onthouden: "Spring forward, Fall backward"

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Zeebrugs Molentje bij culinaire top Lemaire Gids

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Ook vanuit Knokke-Heist vrij normale ochtendspits

De ochtendspits op het spoorwegennet is vrijdagmorgen, ondanks actievoering door leden van de socialistische vakbond, 'nagenoeg normaal verlopen'. Dat zegt een woordvoerder van netwerkbeheerder Infrabel. Op de lijn van Knokke naar Brugge werden geen merkbare problemen genoteerd. 'De grootste hinder deed zich voor op de spoorlijn Gent-Antwerpen'. In Wallonië waren wel verschillende belangrijke acties waardoor treinen moesten geschrapt worden. Later in de ochtend was er ook vertraging op de treinen naar de kust. Dat was het gevolg van acties in Brussel.

Duitse oplichters bedreigen hoogbejaarden in Knokke-Heist

Voor de correctionele rechtbank staan 6 beklaagden van Duitse afkomst terecht voor het oplichten van hoogbejaarden in Knokke-Heist. De bendeleden raakten met een list binnen en stalen waardevolle bezittingen van hun slachtoffers. In oktober 2005 klopten twee Duitse dames aan bij een hoogbejaarde dame in de badstad. Onder het voorwendsel dat zij vreselijke dorst hadden, raakten zij binnen bij het nietsvermoedende slachtoffer. Terwijl de bejaarde iets haalde om te drinken, doorzocht het duo snel het appartement en ging met een partij juwelen aan de haal. Buiten stond een man te wachten met een gehuurde vluchtauto. De bejaarde sloeg alarm en de politie kon de drie inrekenen. Samen met drie anderen staan zij terecht voor een hele reeks gelijkaardige feiten, telkens met hoogbejaarden als slachtoffer.

25.10.07

Knokke-Heistse motie tegen Provinciebelasting Tweede Verblijven

In Knokke-Heist heeft de gemeenteraad unaniem een motie aangenomen tegen het voornemen van de deputatie om vanaf volgend jaar een provinciale belasting op tweede verblijven te heffen. “Terwijl de gemeenten geen toelating krijgen om de belasting op tweede verblijven te verhogen, voert de provincie zonder enig overleg deze belasting in” aldus burgemeester Lippens. Het plan is om jaarlijks een provinciale belasting van 100 euro te heffen bij de eigenaars van een tweede verblijf in West-Vlaanderen. Alhoewel het gaat om een provinciale belasting die zal worden geïnd in heel West-Vlaanderen, zal de belasting vooral door de eigenaars van een tweede verblijf aan de kust worden betaald. De Vlaamse kust telt immers meer dan 80.000 tweede verblijven. In een klap zullen de eigenaars van een vakantiewoning aan de kust dus 8 miljoen euro nieuwe belastingen moeten ophoesten. Eerder was er ook reeds protest vanwege de CIB-Kust, de beroepsvereniging van de vastgoedmakelaars en van de toeristische verhuurkantoren, en de CIB-Federatie Toeristisch Vastgoed.

Geen drukke herfstvakantie voor de kust?

Het ziet er naar uit dat de herfstvakantie niet meteen een meevaller wordt voor onze Oostkust. Dat blijkt uit een rondvraag bij Toerisme Knokke-Heist. Er is nog veel hotelcapaciteit over. "We wachten op de zon", zegt directeur André Desmidt van Toerisme Knokke-Heist. Cijfers over de bezetting van hotels en appartementen zijn er niet. Daarvoor is het wachten tot begin november. "Maar we kunnen nu al stellen dat de herfstvakantie geen hoogvlieger zal worden", weet André Desmidt uit ervaring. "De mensen die echt zon willen, trekken onder meer naar Egypte en Turkije. Anderen wachten af voor ze een bestemming kiezen om enkele dagen uit te blazen." De kust verwacht weinig boekingen voor een hele week. "De herfstvakantie is een familievakantie. We merken dat die op de binnenlandse markt vaak wordt ingevuld met enkele dagen kustvakantie en een familiaal bezoek aan het kerkhof. Het verlengde 1 novemberweekend zou evenwel toch iets drukker worden in de badstad.

Verhoging grondbelasting mogelijk in de badstad

Tijdens een interpellatie van de open-VLD naar aanleiding van een begrotingsaanpassing in de gemeenteraad heeft burgemeester Lippens van Knokke-Heist donderdagavond toegegeven dat de laatste jaren “te grote uitgaven werden gedaan”. “We moeten ons dan ook beperken. De begroting 2008, die in november wordt gepresenteerd, zal dan ook in die richting gaan. We zullen ons beperken op elk vlak”, aldus de burgervader. Volgens woordvoerder Frank Naert van de open-VLD circuleren documenten waaruit blijkt dat een verhoging van de opcentiemen op de onroerende voorheffing gepland wordt. Meer bepaald zou vanaf volgend jaar de grondbelasting verhoogd worden van 1500 naar 1853 opcentiemen. Dit is een stijging met liefst 23,5 procent. De burgemeester ging niet in op de cijfers, maar zei “misschien zullen er belastingsverhogingen zijn, maar het is nog niet zeker”.

Nieuw Toerismekantoor officieel ingehuldigd

Donderdagavond hebben burgemeester Lippens en toerismevoorzitter Daniël Despiegelaere het lint doorgeknipt voor de officiële openstelling van het nieuwe toerismekantoor op het Lichttorenplein in Knokke. Voor het uitzicht van het nieuwe pand werd teruggegrepen naar het vroegere vuurtorengebouw dat op die plaats stond en in 1953 werd afgebroken. Het gebouw is volgens Lippens “een signaal op weg naar de toekomst met een baken uit het verleden”. De realisatie van het nieuwe pand heeft twee jaar geduurd en zo’n 2,5 miljoen euro gekost. Vrij onverwacht trok minister Bourgeois vorige week trouwens een toelage van 375.000 euro uit als overheidsbijdrage voor het innovatieve gebouw. Het nieuwe toerismekantoor is ook voor mindervaliden perfect toegankelijk. Voor hen is ook een lage balie voorzien en voor hardhorigen is het informatieloket uitgerust met een apparaat dat moeiteloos communicatie met hoorapparaten mogelijk maakt. Onder het Lichttorenplein ligt een parkeerkelder met zo’n 150 garages. Als die allemaal verkocht zijn dan moet de aanleg van het plein en de bouw van het nieuwe toerismehuis financieel een nuloperatie worden voor de gemeente.

Open-VLD niet akkoord met begrotingswijziging

Donderdagavond formuleert de open-VLD bij monde van Frank Naert een reeks opmerkingen in verband met de derde begrotingswijziging tijdens de gemeenteraad in Knokke-Heist. Onder meer wordt gewezen op het feit dat 32 miljoen oorspronkelijk geplande investeringen dan toch niet zullen worden uitgevoerd. Volgens de partij moet er structureel ingegrepen worden door te snoeien in de uitgaven. Maar volgens Naert zal de meerderheid kiezen voor een gemakkelijkheidsoplossing, namelijk een verhoging van de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Vanaf volgend jaar zal die grondbelasting verhoogd worden van 1500 naar 1853 opcentiemen. Dit is een stijging met 23,5 procent. Concreet betekent dit dat de Knokke-Heistenaar per 100 euro geactualiseerd kadastraal inkomen 9 euro meer aan grondbelasting aan de gemeente gaat afdragen. Heeft zijn woning een kadastraal inkomen van bv 1500 euro dan betaalt hij vanaf 2008: 695 euro aan de gemeente ipv nu 562 euro. Dat is 132 euro meer! Redenen te over zegt de open-VLD om zich niet achter deze begrotingswijziging te scharen.

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Onteigeningsprocedure tegen NMBS voor Zwembad

Knokke-Heist start met een dringende onteigeningsprocedure tegen de NMBS. Dat is nodig omdat men met het dossier Duinenwater niet verder kan. Het spoor wil namelijk bepaalde gronden niet verkopen. Daardoor wordt met name de toegang tot het nieuwe complex bemoeilijkt. In het project Duinenwater is ondermeer de bouw van een zwembad, hotel en recreatiezone voorzien. Omdat het gemeentebestuur er niet in slaagt om via gewone onderhandelingen eigenaar te worden van de gronden, moet nu kordaat worden opgetreden tegen de halstarrigheid van de NMBS. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist hoopt inmiddels nog steeds begin volgend jaar met de aanleg van de wegenis in het gebied te kunnen starten. Dat zal gebeuren via het pas opgerichte AGSO, het Autonoom Gemeentelijk Stadsontwikkelingsbedrijf.

Dure kerstbomen in Knokke-Heist

Verkopers van traditionele kerstbomen in Knokke-Heist zitten met de handen in het haar. De prijs van een kerstboom zal de komende eindejaarsfeesten namelijk een pak duurder uitvallen. De Ardense Unie van Sparrenkwekers vermoedt dat de prijs van de populaire Nordmannspar tot 20 procent meer zal kosten, afhankelijk van de grootte. "Voor een gemiddelde boom van 1,75 meter zal je al snel 22 euro betalen", zegt Dominique Raymackers van de Ardense Sparrenkwekers. Oorzaak van de prijsstijging is de gigantische vraag in de rest van Europa. De prijsstijging kan de consument volgens Knokke-Heistse verkopers echter over de streep duwen voor de aanschaf van een kunstboom of andere eindejaarsornamenten.

Nodig je ook inbrekers thuis uit?

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Roemenen plannen skimmingaanval op Belgische steden

Een bende Roemeense oplichters komt begin november naar België voor de grootste skimmingoperatie ooit in ons land. Skimming is het onwettig kopiëren van gegevens van krediet- of betaalkaarten, via manipulatie van onder meer betaalterminals. De waarschuwing komt van een internationaal detectivebureau. De federale politie neemt de informatie bijzonder ernstig. De verwachting is dat de Roemenen vooral grote steden en toeristisch welvarende gemeenten zullen aanpakken. Ook in Knokke-Heist is men dus gewaarschuwd.

Nieuwe wagens uit Zeebrugge doen Malaga bloeien

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Nieuw vuurtorenpand van Toerisme nog geen nuloperatie

Voorlopig is de heraanleg van het IJzerpark en het Lichttorenplein met het nieuwe Toerismekantoor nog geen financiële nuloperatie. Dat blijkt net voor het nieuwe vuurtorengebouw van de Dienst Toerisme donderdagavond officieel wordt in gebruik genomen. Reden voor het tekort is het feit dat nog niet alle garagegronden in de pas aangelegde parkeerkelders verkocht zijn. In afwachting dat ook de overblijvende ondergrondse garages aan de man worden gebracht, zal de gemeente tijdelijk het resterende bedrag van de investeringstoelage financieren uit het buitengewoon reservefonds. Het gaat om een som van ruim 260.000 euro. Aan het einde van de rit moet verkoop van de ondergrondse garages meer dan 5,6 miljoen euro opbrengen.

Start onteigeningen voor bouw nieuw ziekenhuis

Knokke-Heist start eerstdaags met de verwerving van de gronden voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis langs de Kavelkeetdijk, vlakbij de Far West. Het gaat om een eerste minnelijk onteigening. Er is een bedrag van 980.000 euro mee gemoeid. Later zullen nog meer percelen onteigend worden. Het terrein waarop het ziekenhuis van de vzw Gezondheidszorg Oostkust komt is twintig hectaren groot. Het nieuwe zorgcentrum omvat een ziekenhuis, revalidatiecentrum, zorghotel, polikliniek, auditoria, publieke evenementenruimte en helihaven.

24.10.07

Vlaamse bezoeker betaalt de rekening in Sluis

Sluis gaat maatregelen nemen om een tekort op de begroting voor volgend jaar weg te werken. Het ziet er naar uit dat vooral de Vlaamse bezoeker dat bedrag zal moeten ophoesten. Onze buurgemeente is namelijk van plan om de parkeertarieven op te trekken. De helft van de extra parkeerinkomsten wil men dan alvast gebruiken voor de restauratie en renovatie van onder meer het belfort, de stadspoorten en de kade. De rest moet de algemene financiële positie van het grensstadje verbeteren. Mooie woorden, vindt de Sluise ondernemer Juliën du Fossé. De oud-wethouder waarschuwt echter. "Als we de Vlaamse klant niet willen verliezen moeten we naar onze zuiderburen kijken. In Brugge rijdt een bus in de buurt van het station gratis naar het centrum. En in Knokke-Heist kost een parkeerboete 12,50 euro per dagdeel, in Sluis 45,50 euro." Het grensstadje doet er beter aan een extra parkeerterrein aan te leggen, dan nog meer parkeergeld uit Vlaamse zakken te kloppen...

Eurotunnel pakt vrachthavens Zeebrugge en Calais aan

Eurotunnel gaat in de aanval tegen het succes van de veermaatschappijen die vracht vanuit Zeebrugge, Oostende, Duinkerke en Calais naar Groot-Brittannië verschepen. De tunnelmaatschappij gaat de kosten om vracht door de Kanaaltunnel te sturen halveren. Vanaf 1 januari wordt de gemiddelde tol om een complete vrachttrein door de tunnel te sturen van 9.000 euro op 4.500 euro gebracht. Op die manier wil men zoveel mogelijk vrachtklanten wegsnoepen van de ferrybedrijven. De prijsverlaging bij Eurotunnel is een direct gevolg van het feit dat de voorbije jaren het vrachtaandeel van de tunnelmaatschappij voortdurend geslonken is. In 1997 vervoerde Eurotunnel nog 3 miljoen ton vracht. Dit is nu verminderd tot net boven 1 miljoen ton. Hoe de transportwereld zal reageren op deze gigantische prijsreductie valt af te wachten. Vermoedelijk zullen meer noordelijke aanloophavens minder te lijden hebben dan bestemmingen in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk.

Treinen mogelijk vrijdag vertraagd

Vrijdag kan het spoorverkeer op de lijn Knokke-Brugge en heel wat andere verbindingen tijdelijk gehinderd worden door acties. De socialistische vakbond ACOD Spoor roept het personeel namelijk op om vrijdag één uur het werk neer te leggen uit protest tegen de mogelijke invoering van minimumdienstverlening. Het ACV ondersteunt de actie niet. Bij het sleutelen aan een nieuwe regering wordt namelijk ook gedacht aan het verplicht voorzien van een minimale dienstverlening in het geval van stakingen. Dat is niet naar de zin van de vakbonden. Vandaar de actie van vrijdag. De spoorvakbond vreest dat een minimale dienstverlening onder meer zal leiden tot onveilige situaties, chaos en meer agressie door het plaatsgebrek op de treinen.

Sociaal getinte begrotingswijziging

Donderdagavond buigt de gemeenteraad in Knokke-Heist zich over de derde wijziging van de begroting van het jaar. Er worden extra budgetten voorzien als gevolg van diverse beleidsbeslissingen. De extra uitgaven hebben onder meer te maken met de overheveling van het strafregister van de politie naar de gemeente en het invoeren van het elektronisch stemmen in de gemeenteraad. Verder is ook een half miljoen euro voorzien als kapitaal voor het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling. Daarbij wordt genoteerd dat 200.000 euro bestemd is voor het realiseren van sociale woningen.

Strafregister wordt gemeentelijk

Omdat de afgifte van het zogeheten getuigschrift van goed zedelijk gedrag onder de bevoegdheid van de burgemeester valt zal het bijhouden van de strafregisters een taak worden van de dienst Burgerzaken in de badstad. Dat gebeurde vroeger door de politie. Om het beheer van de strafregisters efficiënt te laten verlopen wordt door de gemeente de nodige software gehuurd. De strafregisters omvatten informatie over mensen die in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister zijn opgenomen. Daarnaast bevat het ook de eventuele strafinfo van personen die in Knokke-Heist woonden, voor ze naar het buitenland vertrokken. De burgemeester delegeert zijn bevoegdheid over het gemeentelijk strafregister aan een bij naam aangewezen vastbenoemd ambtenaar bij de dienst Bevolking.

Eerste hondenstranddag in Knokke-Heist groot succes

Verslag van de hondenstranddag vind je HIER

Rennerskruim viert feest in Knokke-Heist

Donderdagavond houdt de internationale wielerploeg QuickStep-Innergetic z’n jaarlijkse “fin de saison” feest andermaal in Knokke-Heist. Dat gebeurt in Restaurant L’Echiquier met overnachting in Hotel Approach. Alle toprenners zijn daarbij in de badstad aanwezig. Het gaat ondermeer om wereldkampioen Paolo Bettini, Belgisch kampioen Stijn De Voldere, Tom Boonen, Italiaans kampioen Giovanni Visconti, Gert Steegmans, Sébastien Rosseler, Kevin Van Impe, Kevin Hulsmans, Steven De Jongh, Cédric Vasseur, Wouter Weylandt en Wilfried Cretskens. Van hun aanwezigheid in onze badstad zullen Tom Boonen, Stijn De Voldere en Gert Steegmans verder gebruik maken om voor de eerste keer het parcours te verkennen van het Belgisch Kampioenschap op de weg voor Elite met Contract, dat volgend jaar op 29 juni in Knokke-Heist verreden wordt. Donderdagavond om 21 u is ook een afsluitende fuif met de renners gepland in bar Zuri, aan de zeezijde van het Casino Knokke. De toegang is gratis.

Het Knokse Bernardusinstituut onder nieuw bestuur.

Marc De Witte zet per 1 november een punt achter vijf jaar directeurschap in het Knokse Bernardusinstituut. Tijdens zijn ambtsperiode kreeg de school, die 900 leerlingen telt, ondermeer een nieuwe eetzaal en werd het hoofdgebouw volledig opgefrist. De Witte gaat zich in de toekomst inzetten als coördinerend directeur van de hele Scholengemeenschap Oostkust. In Knokke wordt hij opgevolgd door Gert Maene, die uit Oostkamp afkomstig is. Maene ruilt aldus zijn baan van pedagogisch directeur aan de Hotel- en Toerismeschool Spermalie in voor het directeurschap in het Bernardusinstituut. Andere verandering is het feit dat gemeenteraadslid Jan Vansteenkiste lidt wordt van het Comité Afgevaardigden Inrichtende Machten. Dat is het bestuursorgaan van de scholengemeenschap die 7 secundaire scholen omvat in Blankenberge, Zeebrugge, Heist en Knokke.

Past Gouverneur van Kiwanis Overleden

Michel Blankaert, past Gouverneur van Kiwanis Knokke-Zoute is overleden. Hij was amper 62. Blanckaert werd geboren een paar maanden na de bevrijding van de badstad als oudste van zes kinderen. In 1977 trad hij toe als lid van Kiwanis. Blanckaert was een zeer actief lid die in alle commissies heeft gezeteld. Hij fungeerde ondermeer als secretaris. Later, in het werkjaar 1993-94, was hij ook President van de plaatselijke afdeling en in het millenniumjaar stond hij aan het hoofd van de Divisie West-Vlaanderen. In het Kiwanisjaar 2002-2003 was hij Gouverneur van Belgium-Luxembourg.,In dat jaar gaf hij de opdracht tot informatisering van alle gegevens van Kiwanis,Belgium-Luxembourg en werd er gestart met de directory on-line; de elektronische verzending van de documenten en alles wat met de werking te maken heeft. Het web www.kiwanisbelux.org was geboren. Vanaf 2005 was hij Chairman: sponsored Focus Europ.


De uitvaartplechtigheid gevolgd door de crematie gebeurt zaterdag 27 oktober 2007 uur in de AULA van het CREMATORIUM BLAUWE TOREN, Zeelaan 2 te Brugge.

23.10.07

Provincie zoekt begeleiders en gidsen voor Het Zwin

De provincie is op zoek naar begeleiders en gidsen voor het Natuurpark Het Zwin en voor de provinciale bezoekerscentra de Palingbeek, het Bulskampveld en de Gavers. Voorlopig werken die centra samen met vrijwilligers en occasionele medewerkers, maar door de stijgende vraag naar begeleide activiteiten, is een zoektocht gestart naar nieuwe begeleiders. Geïnteresseerden kunnen een basisvorming krijgen van 5 dagen om het domein naar keuze te leren kennen, te leren werken met groepen en met verschillende methodieken. Daarna volgt er een vorming voor de activiteiten. Er kan ook zelf gekozen worden welke doelgroep er zal begeleid worden. Na een stagewandeling wordt de nieuwe gids geëvalueerd.

Jan Coene op overnamepad

Jan Coene, de voormalige CEO van Picanol en eigenaar van ICTS in Zeebrugge, is opnieuw actief als ondernemer. Deze zomer nam hij het elektrotechnische bedrijf G.L.E. uit Ganshoren over. Het bedrijf boekte volgens zijn laatste jaarrekening een omzet van 18 miljoen euro en telt ruim 130 mensen. De overname gebeurde via de daartoe opgerichte vennootschap G.L.E. Holding, dat naast Coene onder meer ook Leon Seynaeve (ex-Carpetland) en Ivan Lokere (CFO Domo) als bestuurders telt. Via een andere vennootschap, Small & Medium Enterprises Partners (SME Partners), is Jan Coene sinds eind 2005 ook al eigenaar van International Container & Trailer Services (ICTS) uit Zeebrugge. ICTS is gespecialiseerd in de verhuur en het onderhoud van opleggers en containers. In februari van dit jaar kreeg ICTS er ook een Nederlandse vestiging bij door de overname van Tre Nederland. ICTS, dat in 1980 werd opgericht door Eddy Mourant, telt een 30-tal werknemers en boekte in 2005 een omzet van 6,8 miljoen euro. De jaarrekening over 2006 geeft geen omzetcijfer, wel een brutomarge van 2,6 miljoen euro. Jan Coene, die we niet konden bereiken voor commentaar, moest eind 2004 opstappen bij Picanol na een schandaal omtrent een omstreden aandelenoptieplan.

Bouwwoede doet horeca wijken

De bouwwoede en het gebrek aan prime locaties doet om de haverklap oudere gebouwen in het centrum van de badstad onder de slopershamer bezwijken. Naar aanleiding van een nieuw project in de Lippenslaan verdwijnt meteen ook de befaamde frituur Ritchie's Fast Food. Tot eind de jaren 80 bakte uitbater Richard zijn friet en frikandel in de laatste verplaatsbare frituur op het Verweeplein. Toen dat niet meer mocht week hij uit naar een vast pand in de Lippenslaan. Meegaand met het veramerikaniseren van de taal- en eetgebruiken werd Richard omgedoopt tot Ritchie's, en kwamen er naast de traditionele friet ook hamburgers en andere snelle happen op het menu. Daar is nu een eind aan gekomen. Ook het naastliggende pand, waar vroeger de Veronica en de Twenty Seven nog thuis waren, wordt gepletwalst. In de plaats komen dure appartementen, waarvan sommige met uitkijk op de Van Rysselberghestraat. Een paar stappen meer zeewaarts staan ook ingrijpende veranderingen op het programma voor het pand van Fortis. Dat wordt uitgebouwd om de bankdiensten beter te centraliseren. Ook het Kantientje wordt compleet verbouwd met een aantal bouwlagen met appartementen.

Cultuurcentrum wil ook nieuw publiek aantrekken

Alhoewel de meeste evenementen die door het Cultuurcentrum in Knokke-Heist georganiseerd worden flink wat publiek trekken, zijn er toch nog segmenten van de bevolking die blijkbaar niet bereikt worden. Daarom zal de gemeenteraad in de badstad een inspanningsverbintenis voor het centrum goedkeuren. Dat houdt in dat het Cultuurcentrum tijdens de huidige bestuursperiode bijzondere aandacht zal besteden aan projecten die een nieuw publiek kunnen aantrekken. Daarnaast zal het aanbod van lokale gezelschappen en verenigingen nog beter ondersteund en toegankelijk worden gemaakt. De gemeente ontvangt voor deze inspanningen vanaf 2008 een bijkomende jaarlijkse subsidie van minimaal € 10.000 bovenop de basissubsidie van de Vlaamse overheid.

Ook overdag alcoholcontroles

Ook in Knokke-Heist zal de politie zal tijdens de komende BOB-campagne meer gericht controles uitvoeren. De periode loopt van begin december tot half januari. Er wordt dan niet alleen meer 's avonds of 's nachts gecontroleerd op alcohol. Ook wie overdag onderweg is, loopt het risico om naar de kant te worden gehaald om te blazen. Dat zal onder meer gebeuren in de ruime omgeving van drank- en eetgelegenheden.

Langer parkeren in Blauwe Zones

Donderdag wordt in Knokke-Heist door de gemeenteraad voor de 43ste keer een aanvulling goedgekeurd op de basisverkeersregeling in de badstad die dateert uit 1992. De wijziging betekent ondermeer dat in de Blauwe Zones langer zal kunnen geparkeerd worden. In al de zones waar momenteel de toegelaten parkeertijd 2 uur bedraagt wordt deze op 4 uur gebracht. De aanpassing komt er na een evaluatie en opmerkingen van omwonenden.

Sluise topchef kookt ook potje 'romantiek'

Ellemieke Vermolen is in de wolken met haar aanstaande man, de Sluise topkok Sergio Herman. Volgens de presentatrice kon ze het huwelijksaanzoek van de topkok niet weigeren. "Het was zó romantisch, zó puur. Zelfs als je niet wil trouwen, dan zou je alsnog ja zeggen!", jubelt de 31-jarige blondine. Sergio ging op het Spaanse Ibiza voor de jarige Ellemieke op de knieën. "Het was heel onverwachts", laat Ellemieke aan Shownieuws weten. "Hij vroeg of ik zin had in een wedstrijdje zwemmen naar de rotsen. Ik zei: 'Dat is goed'. Sergio ging helemaal niet hard, dus ik zei nog tegen hem dat hij een beetje moest opschieten. Maarja, hij had natuurlijk de ringen in zijn zwembroek en hij was als de dood dat hij ze in het water zou kwijtraken!" Nadat de twee tortelduifjes de rotsen hadden bereikt, haalde Sergio de ringen tevoorschijn. Ellemieke: "Toen hij het doosje opende, kwam er eerst een plons water uit. En daarna zag ik die mooie ringen." De blondine zei meteen ja. Wanneer het liefdeskoppel gaat trouwen is nog niet bekend. "We gaan eerst verhuizen en daarna gaan we het huwelijk plannen." Het aanstaande bruidspaar heeft nu zeven maanden een relatie met elkaar. Sergio, die topkok is in restaurant 'Oud Sluis' in onze buurgemeente Sluis, verliet in de lente halsoverkop 'Miss België 1999' Brigitta Callens (27) voor Ellemieke uit Hellevoetsluis. De chef-kok heeft al twee kinderen uit een vorige relatie. Ellemieke Vermolen is ondermeer bekend van vele tv-commercials, waaronder C&A, Arcade Dance, Amstel Bier en Hunkemöller. Ze verzorgt ook de presentatie van Veronica's Talentscouts.

22.10.07

Forse stijging containertrafiek in Zeebrugge

Het gaat goed met de containertrafiek in Zeebrugge. De overslag van containers is tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar al met een kwart toegenomen ten aanzien van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldde het havenbestuur maandagnamiddag. In totaal behandelde de Zeebrugse haven van januari tot en met september ruim 31,5 miljoen ton. Daarmee stijgt de totale tonnenmaat met 8,7 procent. De containertrafiek neemt de belangrijkste stijging voor zich. Eind september werd 1,49 miljoen TEU of twintigvoetcontainerequivalent overschreden. Dat is een groei met 25,6 procent ten aanzien van 2006. In tonnage behandelde de haven al 15,3 miljoen ton aan containers. Dat is een stijging met 16,4 procent. Volgens het havenbestuur is de groei onder meer toe te schrijven aan de diensten van Maersk Line, CMA CGM, New World Alliance en Evergreen. Deze diensten linken Zeebrugge onder meer met het Verre en Midden-Oosten en met Zuid- en Midden-Amerika. De rijdende vracht steeg tijdens de eerste drie kwartalen van 2007 met 6,2 procent tot 9,7 miljoen ton. De stijging werd gerealiseerd op de korte lijnen van de rederijen P&O Ferries, Cobelfret Ferries, UECC, EMC Lines, Waterways en Mitsui Europe en op de intercontinentale trafiek naar het Verre Oosten en de Verenigde Staten. Binnen de rijdende vracht is ook de trafiek van nieuwe wagens begrepen. Zeebrugge blijft wereldwijd marktleider binnen dit segment. Het stukgoed kende dit jaar al een terugval met 16,2 procent tot 692.000 ton. De vloeibare bulk waaronder LNG daalde tijdens de eerste drie kwartalen van 2007 eveneens met 3,7 procent tot 4,2 miljoen ton. De vaste bulk steeg met 5,2 procent tot 1,6 miljoen ton.

10 jaar natuurreservaat Baai van Heist

Het Vlaams natuurreservaat Baai van Heist vierde zaterdag zijn tienjarig bestaan. Volgens ingenieur Brenda Bussche, van het Agentschap voor Natuur en Bos, was het broedseizoen 2007 bijzonder geslaagd. Haar dienst heeft maar liefst 43 paartjes dwergstern kunnen waarnemen. Daarnaast ook vele andere broedvogels waaronder bergeend, bontbekplevier, strandplevier, kievit, scholekster, tureluur, patrijs, kuifleeuwerik, graspieper en kwikstaart. Het beheer van het natuurreservaat concentreert zich verder op het behoud van de zeer waardevolle duinvegetaties. Ongewenste exoten worden zelfs met de hand geweerd. Vanwege het publiek bleek er maar weinig belangstelling voor de wandeling langs het reservaat en de krui-demonstratie. Aminal-ambtenaar Jean-Louis Herrier verklaarde dat bot de baai zou uitgekozen hebben om te paaien. Dat wordt echter door deskundige sportvissers zeer in twijfel getrokken. Hun woordvoerder Daniel Serie, die terzake erg onderlegd is, verklaarde aan de Kneistikrant, dat “Herrier al jaren dergelijke onwaarheden de wereld instuurt”.

Op de foto's: zeewolfsmelk in de Baai van Heist en klein groepje wandelaars op de vieringsdag.

Het blijft de IBS dames voor de wind gaan

Het blijft goed gaan bij het damesbasketbal in Knokke-Heist. De IBS-vrouwen in Eerste Landelijke wonnen afgelopen weekend op verplaatsing tegen Vilvoorde met 52-59. IBS Knokke-Heist blijft leider in het klassement met 18 punten. Bij de heren in Eerste Landelijk was er met een stand van 76-63 verlies tegen Lommel. De IBS Heren staan 10de in de rangschikking met 10 punten. In Tweede provincial basket werd Duinbergse thuis geklopt door Wielsbeke A met 64-87. Duinbergse staat elfde met 8 punten.

21.10.07

Knokke-Heistse Drumband Nationaal Kampioen

Zondag is de drumband van de Ceciliaharmonie uit Knokke-Heist Nationaal Kampioen geworden in Eerste afdeling. Dat gebeurde tijdens de "Finalewedstrijd voor drumbands en percussie-ensembles" van Vlamo in Wevelgem. In de Eerste afdeling "marching" behaalde de drumband liefst 85,9 %, goed voor een Eerste Prijs mét onderscheiding. Tijdens het Provinciaal Kampioenschap in Otegem op 23 september was de drumband ook reeds Provinciaal Kampioen geworden in Eerste Afdeling. Verder scoorde tamboer-majoor Anthony Savels andermaal een totaal van 88%. Tijdens de drie deelnames aan de Nationale Kampioenschappen werd de drumband de afgelopen trouwens telkens kampioen in hun afdeling.

Gevarieerde voetbalzondag

De voorbije voetbalzondag had zowel winst, als verlies en gelijkspel in petto voor de ploegen in onze regio. In Eerste Provinciale speelde FC Knokke thuis 2-2 gelijk tegen Eernegem. Knokke staat inmiddels met 10 punten op de elfde plaats in het klassement. In Tweede Provinciale A was er 2-1 verlies voor FC Heist in de uitwedstrijd tegen Tielt. Heist legt daarmee, met nog steeds 8 punten, beslag op de 11 plaats in de rangschikking. VVWestkapelle ging in Derde Provinciale B met 0-3 winnen bij Daring Brugge. In het klassement staat VVW nu derde met 18 punten. Vierde Provinciale B tenslotte. Oedelem versloeg Moerkerke met 3-2, terwijl Zeemeeuw Zeebrugge op eigen terrein met 0-6 de duimen moest leggen tegen Hertsberge. Moerkerke en Zeebrugge blijven respectievelijk 13de en laatste in de rangschikking.

Lombaerts helpt Zenit naar gedeelde toppositie

Nicolas Lombaerts, de man met Brugse en Knokke-Heistse roots, heeft z'n Russiche ploeg zondag weer een aardig handje geholpen. Op drie speeldagen van het einde blijft het in de Russische competitie trouwens razend spannend. Zowel Spartak Moskou als Zenit St Petersburg wijken geen duimbreed van elkaar en gaan de allerlaatste rechte lijn in met elk 52 punten, evenveel gewonnen wedstrijden en een doelsaldo dat amper één goal verschilt. Op zaterdagmiddag knikkerde Spartak tegenstander FK Moskou voorgoed uit de titelstrijd. Zondagmiddag deed Zenit St Petersburg er dan ook alles aan om te winnen. In het eigen Petrovskiy nam het vlot de maat van FC Khimki. Khimki opende nog voor halfweg de eerste helft nochtans de score. Aleksandr Tikhonov zorgde daarvoor vanop de stip. Nog voor de pauze had het team van Nicolas Lombaerts de scheve situatie al rechtgetrokken. Eerst duwde Pavel Pogrebnyak de gelijkmaker binnen, en op slag van rust zorgde Konstantin Zyryanov voor de 2-1.Na de pauze diepte de thuisploeg de voorsprong verder uit. Op het uur maakte Lombaerts er met een hoekschop 3-1 van, en invaller Fatih Tekke mocht tien minuten voor affluiten met 4-1 de ruime eindcijfers vastleggen. Met nog drie speeldagen voor de boeg wijken beide titelconcurrenten geen duimbreed van elkaar. Spartak en Zenit delen de eerste plaats met 52 punten. FK Moskou volgt nu al op zes eenheden en is kansloos.


De verdere titelstrijd:

27/10/2007 : Saturn Moskou - Spartak Moskou2
7/10/2007 : Spartak Nalchik - Zenit St Petersburg
03/11/2007 : Spartak Moskou - Rostov FK
03/11/2007 : Zenit St Petersburg - FK Moskou
10/11/2007 : Spartak Moskou - Dinamo Moskou
10/11/2007 : Saturn Moskou - Zenit St Petersburg

Provinciaal groen licht voor wegeniswerken in Knokke

De provinciale audit-commissie heeft het plan voor de heraanleg van de Parmentierlaan, de Koningslaan en de Meerlaan goedgekeurd. In samenwerking met het Vlaams Gewest zal tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden de schoolomgeving in deze zone veiliger gemaakt worden. De herinrichtingswerken worden in vier fazes uitgevoerd. Het gedeelte tussen de parkrotonde en het kruispunt van de Koningslaan wordt in februari aangevat. De Parmentierlaan tussen de Boudewijnlaan en het Abraham Hansplein start in september. De Koningslaan en de Meerlaan volgen respectievelijk in september 2009 en september 2010.

Miss Belgian Beauty 2008 is Nele Somers

Brasschaat levert dit jaar de winnares van de zeer omstreden Miss Belgian Beauty wedstrijd. Nele Somers, een juriste, ging zaterdagavond met de hoofdprijs aan de haal tijdens de finaleverkiezing in het casino Knokke. Zij volgt Anne-Marie Ilie op. De nieuwe miss komt naar eigen zeggen op tegen de verzuring van de maatschappij. Eerste eredame werd de 22-jarige blonde eventmanager Tamara Opdebeeck uit Berchem. Tessa Dockers kreeg het lint van tweede eredame. Zij is 20 jaar en studeert communicatiemanagement. De Miss Belgian Beauty verkiezing zorgde dit keer voor heel wat ongewenste sensatie. Een aantal kandidates stapte vroegtijdig op en maakte organisator Ignace Crombé een reeks van verwijten. Hij zou het nogal goed hebben kunnen vinden met uittredend Miss Belgian Beauty Anne-Marie Ilie. Verder was er op zijn ongebreidelde geldzucht flinke kritiek. Ook vanwege diverse media kreeg Crombé een dikke nul.