22.3.08

Nicolas Vanhootegem haalt de cut in Madeira

De Knokke-Heistse profgolfer Nicolas Vanhootegem heeft de cut gehaald in de Open van Madeira, een manche van de European Tour. De 35-jarige Vanhootegem sloot zijn tweede ronde af in 76 slagen en daarmee staat hij voorlopig op de 40ste plaats. Na de eerste ronde stond hij nog negende. De Zuid-Afrikaan Hennie Otto leidt met 12 slagen minder dan Vanhootegem.

Toch iets meer paasdrukte dan gevreesd

Ondanks de hevige wind en de felle regenbuien heerste er toch een gezellige drukte in de meeste badplaatsen. Dat blijkt uit een rondvraag. Zowel vrijdag als zaterdag trok men uit het binnenland toch richting kust. De hotels kennen een redelijke bezetting maar het paasweekend is geen topper. Ook in Knokke-Heist is het druk in de winkelstraten. Zelfs op het strand waagden zich wat wandelaars. “Bij dit hondenweer komt de paashaas misschien niet buiten, maar er zijn blijkbaar genoeg mensen die echt houden van gezonde zeelucht of zelfs een stormachtige vacantie”, aldus Toerismedirecteur André Desmidt in Knokke-Heist. Aan de parkeerdruk is te merken dat ook veel tweedeverblijvers zijn afgezakt. "Voor hen is het weer minder belangrijk. Zij komen om er eens uit te zijn. Omdat ze in hun eigendom logeren, kost het hen niets extra. Eten moeten ze toch", aldus nog de directeur van Toerisme in de badstad.

Onzekerheid over toplaag van Sebastiaan Nachtegaelestraat

Ruim zes maanden na het begin van de werken werd zaterdagnamiddag in Knokke-Dorp de Sebastiaan Nachtegaelestraat officieel weer opengesteld voor het verkeer. Dat gebeurde door Schepen voor Openbare Werken Luc Lierman, onder meer bijgestaan door Miss Knokke-Heist, Schepen Danny Lannoy en raadslid Kathleen van der Hooft. Het straatdeel werd volledig vernieuwd wegens de aanleg van een nieuwe verbindingsriool en de vervanging van de drinkwatertoevoer. Alle leed is mogelijk echter nog niet geleden. Testen moeten volgende week uitwijzen of de nieuwe toplaag wel voldoet. Volgens schepen Lierman is "door de staking in Zeebrugge het asfalt voor de toplaag mogelijk iets te koud aangeleverd. Als die moet vervangen worden gaat het hooguit om één of twee dagen werk.” Het eventueel vervangen van de toplaag is voor rekening van de aannemer en betreft een laag van 4 cm. Het aandeel van de kosten voor de heraanleg van de Sebastiaan Nachtegaelestraat zou voor de gemeente rond de 215.000 euro schommelen.

Knokke-Heist natuurlijk te koop voor een prikje

De rest van "Knokke-Heist natuurlijk" is te koop tegen een prikje. De prachtige publicatie werd destijds door het gemeentebestuur als cadeau aangeboden aan de inwoners en tweedeverblijvers, en was voor het overige publiek geruime tijd te koop in de boekhandel. Zoals elke uitgave moeten de resterende exemplaren na een tijd echter meedogenloos uit de rekken. Gevolg is dat het boekwerkje nu te koop tegen de spotprijs van 5 euro. Aanschaffen kan aan het onthaal van Cultuurcentrum Scharpoord en in de shops van het Fotofestival en het Zwin. Goed kado-idee.

21.3.08

Zaak Rutger Beke tegen WADA uitgesteld

De zaak van triatleet Rutger Beke tegen het Wereldantidopingagentschap (WADA) en de antidopinglaboratoria van Gent en Keulen wordt op 28 april gepleit. Omdat het proces in een bijzondere rechtszitting behandeld zal worden voor de rechtbank van eerste aanleg in Gent, werd de pleitdatum vandaag uitgesteld. Beke eist een schadevergoeding van 185.000 euro omdat hij geschorst werd wegens een positieve test op het gebruik van EPO in de Zwintriatlon van Knokke-Heist in september 2004. In augustus 2005 sprak de Disciplinaire Commissie van de Vlaamse Gemeenschap de atleet vrij.

Tentoonstelling: Lieve Van Immerseel en de zee

In de Scharpoordgalerij van het Cultuurcentrum loopt momenteel de tentoonstelling: “Lieve Van Immerseel en de zee”. De kunstenares werd geboren in Antwerpen in 1933. Haar vader werkte er als zelfstandig illustrator en graficus. In 1958 haalde ze haar diploma van interieurarchitecte op het N.H.I.B.S. en dat van tekenen op de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Al vele tientallen jaren schetst ze de natuur in potlood, krijt en aquarel. Ze laat zo droom en werkelijkheid versmelten. Vandaag is deze professionele kunstenares te bewonderen met een thema-tentoonstelling over de zee. De zee imponeert haar en ze dompelt er zich dan ook volledig in onder. De tentoonstelling is nog tot 30 maart gratis te bekijken in Scharpoord (van 10 tot 19u).

Emilie Decerf wint boekomslagwedstrijd jeugdboekenweek

Meer dan 200 kinderen waren in Scharpoord van de partij op het slotfeest van de jeugdboekenweek. Ze konden er deelnemen aan diverse workshops zoals: kleuteranimatie, koken, djembé initiatie en creatief aan de slag met een digitaal fototoestel. Hoogtepunt was een heuse boekencatwalk waar elke jongere van Knokke-Heist kon defileren. De animatie mondde uit in de prijsuitreiking voor het mooiste boekomslagontwerp. Uit 850 tekeningen van 50 deelnemende klassen werden de 10 mooiste geselecteerd. Emilie Decerf (2de leerjaar Duinenkind) sleepte de eerste prijs in de wacht, op de voet gevolgd door Louis Decoster (2de leerjaar Windekind in Westkapelle) en Laura Lanckriet (6de leerjaar Sint-Jansschool).


De andere prijswinnaars waren Mathieu Bogaert (4de leerjaar Het Anker), Jelle Thange (3de leerjaar Margarethaschool), Selen Riccardo (4de leerjaar Het Anker), Marie Vandersmissen (1ste leerjaar Zevencote), Eva Hannon (4de leerjaar H. Hart), Gijs De Temmerman (2de leerjaar OLVO Heist) en Aïscha Abdelfatah (4de leerjaar OLVO).

Loop van de Bevolking

Over geboorten, huwelijken en overlijdens de afgelopen week lees je HIER meer.

Intensieve jacht op nalatige hondenbaasjes in Knokke-Heist

Knokke-Heist start een nieuwe hondenpoepactie. Dat zal gepaard gaan met onverbiddelijk optreden van de politie. De laatste tijd duikt er steeds meer hondenpoep op in het straatbeeld. “Iedereen loopt rond met een zakje, maar niemand raapt iets op”, aldus burgmeester Lippens tijdens de gemeenteraad. De probleemzones zijn in kaart gebracht en op basis daarvan doen de stadswachten een telling. Overal in de gemeente worden nu affiches met een “paasboodschap voor nalatige hondenbaasjes” opgehangen. Agenten in burger zullen de hondenbezitters aanspreken en zullen onverbiddelijk verbaliseren bij overtredingen op heterdaad. De politie weet uit ervaring dat betrapte hondenbazen agressief uit de hoek kunnen komen. Daarom staat de motorbrigade stand-by en is elke agent in burger uitgerust met een zender om direct versterking te vragen. In Knokke-Heist zijn momenteel 18 hondenhoekjes waar baasjes de hondenpoep niet dienen op te rapen.

Knokke-Heistenaar Marc Germonprez jongste meesterkok van België

Marc Germonprez, demi-chef in restaurant Den Baigneur in Duinbergen is na het behalen van zijn “toque blanche” bij de Orde van de 33 Meesterkoks, nu ook op 18 maart in het 2-sterrenrestaurant “Comme chez soi” in Brussel officieel benoemd tot Meesterkok van België. Deze officiële Europese organisatie is gesticht door baron Pierre Romeyer en telt in België een 75-tal leden waaronder Pierre Wynants (Comme chez soi), Yves Mattagne (Sea Grill) en Peter Goossens (Hof Van Cleve). Met zijn 25 lentes is Marc Germonprez sowieso de jongste meesterkok ooit in de geschiedenis van ’s lands allerbeste keukenpieten.

Marc leerde de knepen van het vak in de hotelschool Spermalie en I.V.V. Ter Groene Poorte en volgde stage in de restaurants Sea Grill, Barbizon en Bruneau. Sinds 1998 is hij werkzaam in Den Baigneur onder de vleugels van vader chef-kok Xavier. Vanaf 2006 mocht hij van vaderlief op woensdag en vrijdag zelf aan het fornuis staan en voor het eerst uitpakken met een kaart met eigen creaties en menu’s. Enkele van zijn succesbereidingen zijn barbeelfilet in de oven, melklam à la minute, broccolistoemp, asperges en lauwe ganzenlever.


Marc stelde vervolgens het boek “Drie generaties koks” samen waarin zowel klassieke als modern-creatieve recepten van Den Baigneur in woord en beeld uit de doeken worden gedaan. Hij is ook uitgever van het kookboek “Vis” dat verspreid wordt in alle Delhaize supermarkten. In 2006 wordt hij actief lid van het “Kookeiland” en verzorgt hij live on stage met veel schwung en bravoure kookshows- en demonstraties op diverse horecabeurzen en kookevenementen. Hij manifesteert zich ook als een gewaardeerde en mondige tv-kok, o.m. in het VTM- programma “De perfecte keuken” met Piet Huysentruyt.

Elke zomer kookt de Knokke-Heistenaar op 21 juli in Ibiza voor 2000 couverts naar aanleiding van “La fête des Belges”. Regelmatig is hij ook verantwoordelijk voor de catering in trendy discotheken zoals Café D’Anvers, La Rocca, Culture Club en de Knock Out. Vader en zoon Germonprez onderhouden ook nauwe banden met koninklijke hoofden. Zo komt Prins Alexander regelmatig over de vloer in Den Baigneur en gebruikte Marc met succes zijn culinaire talenten tijdens een banket in New York naar aanleiding van het bezoek van Prins Filip en Mathilde. Als jongste Meesterkok van België staat Marc Germonprez ongetwijfeld nog een boeiende gastronomische toekomst te wachten. Voor Knokke-Heist is de bekroning alvast een opsteker. Restaurant Den Baigneur in Duinbergen is meteen in België het enige restaurant waar nu 2 meesterkoks aan het fornuis staan en dit voor een piepklein intiem eetparadijs met maximum 14 couverts…

VN en Knokke-Heist zorgen voor toiletten

Op de dag dat de Verenigde Naties het nijpend probleem van het wereldwijde tekort aan toiletten aanpakken, kondigde ook Knokke-Heist maatregelen aan. De openbare toiletten in de badstad zullen met pasen toch open zijn. Knokke-Heist vindt geen kandidaten meer om de 4 openbare toiletten langs de zeedijk uit te baten. In de nabije toekomst worden ze vervangen door automatische zelfreinigende toiletten, maar in afwachting moest er een andere oplossing uit de bus komen. Een privéfirma zal alvast in de paasvakantie, de weekends in juni en natuurlijk dagelijks in juli en augustus de toiletten beheren. Er zal echter geen permanente aanwezigheid zijn; de toiletten worden op zeer geregelde tijdstippen schoongemaakt. Het gebruik zal gratis zijn.

Club Brugge organiseert hoogstaand jeugdtornooi in Westkapelle

Het bestuur van Club Brugge organiseert in samenwerking met het gemeentebestuur van Knokke-Heist op woensdag 26 maart op de terreinen van het sportcentrum Molenhoek in Westkapelle een TOP 4 tornooi met 10- tot 12 jarige voetbaltalentjes uit Belgische topclubs. Naast spelers van Club Brugge, zullen ook jongeren van KV Mechelen, Sporting Lokeren en Racing Genk te bewonderen zijn. Sven Vermant is door Club Brugge aangeduid als peter van het tornooi en woont de wedstrijden persoonlijk bij.

In voetbaltornooien gaan de meeste team traditioneel voor de winst. Door de korte tijdsduur van de wedstrijden wordt er sneller voor resultaat gespeeld met weinig individuele ontwikkeling tot gevolg. Hierdoor gaat het spelpeil vaak naar beneden. In het TOP 4-tornooi in Westkapelle is het precies de bedoeling van de organisatoren om positief voetbal en fair play te stimuleren. De manier van voetballen is belangrijker dan het eindresultaat. De spelers worden dan ook permanent aangespoord om onder de hoogste weerstand uniek voetbalspektakel te brengen. Vandaar dat er op het Top 4 tornooi geen rangschikking wordt opgemaakt maar wel een speciale trofee voorzien wordt voor de beste speler en het best voetballende team. Liefhebbers van mooi jeugdvoetbal op het hoogste niveau zullen dan ook ruimschoots aan hun trekken komen. Ieder ploeg speelt 3 wedstrijden van 2 x 20 minuten. Aan de rust wordt onmiddellijk gewisseld van speelhelft zonder rusttijd.

Wedstrijdschema
13.30 uur Club Brugge – K.S.C. Lokeren (-11) Terrein 1
K.R.C. Genk – Y.R. K.V. Mechelen (-11) Terrein 2
14.15 uur Club Brugge K.V. – K.S.C. Lokeren (-12) Terrein 1
K.S.C. Genk –Y.R. K.V. Mechelen (-12) Terrein 2
15.00 uur Club Brugge K.V. – K.R.C. Genk (-11) Terrein 1
K.S.C. Lokeren – Y.R. K.V. Mechelen (-11) Terrein 2
15.45 uur Club Brugge K.V. – K.R.C. Genk (-12) Terrein 1
K.S.C. Lokeren – Y.R. K.V. Mechelen (-12) Terrein 2
16.30 uur Club Brugge K.V. - Y.R. K.V. Mechelen (-11) Terrein 1
K.S.C. Lokeren – K.R.C. Genk (-11) Terrein 2
17.15 uur Club Brugge K.V. – Y.R. K.V. Mechelen (-12) Terrein 1
K.S.C. Lokeren – K.R.C. Genk (-12) Terrein 2

Lippens bevordert het liefdesleven van mussen

Het aantal huis- en ringmussen is de laatste jaren sterk gedaald in Vlaanderen. Volgens sommige onderzoekers zou de populatie met meer dan 65% achteruit zijn gegaan. Het gebrek aan geschikte nestgelegenheid en daling van het beschikbare voedsel door de technische evolutie in de landbouw zijn volgens wetenschappers de belangrijkste redenen van de dalende trend. In Knokke-Heist doet zich echter net het omgekeerde fenomeen voor. Op het kruispunt van de Dumortierlaan en Lippenslaan fladderen de laatste tijd opvallend veel mussen tussen de gebouwen. Volgens sommige vogelspotters hebben zich in deze buurt reeds een 30-tal vogels gevestigd die, geprikkeld door de lentekriebels, momenteel ernstige inspanningen leveren om een kroostrijk gezin te stichten. Favoriete stek voor het liefdesspel vormt de dwergmispelstruik (“Cotoneaster dammeri " Coral Beauty”) waar machomussen de vrouwtjes het hof maken om daarna met hen ongegeneerd het gewas in te duiken. Ook de smeedijzeren balustrade boven een schoenwinkel oefent op de mussenpaartjes een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Tegen valavond komen romantische mussenkoppels hier samenhokken om er samen de nacht door te brengen. Naast ideale huisvesting waarderen de mussen ook de overvloed aan voedsel. Vooral de omgeving van de twee ijsbars waar regelmatig eens per ongeluk een bolletje ijs van het hoorntje glijdt of een wafel tegen de vlakte gaat, vormt een bron van voedsel voor de hongerige mussenpopulatie. Burgemeester Graaf Leopold Lippens, zelf een fervent vogelliefhebber, heeft de gemeentelijke groendienst alvast de opdracht gegeven om de dwergmispels op het kruispunt voorlopig niet te snoeien zodat de mussen er ongestoord verder kunnen in stoeien. De burgervader hoopt dat de mussen op deze manier stelselmatig hun territorium verder uitbreiden tot aan het nabijgelegen…Mussenpad!

For Freedom Museum krijgt vorm

Het langverwachte For Freedom Museum in Knokke-Heist begint vorm te krijgen. De opening zal op D-dag gebeuren. Dat is 6 juni aanstaande. De kostprijs voor de verbouwing en uitbreiding van het oude schoolgebouw in de deelgemeente Ramskapelle werd gedragen door de gemeente in samenwerking met verschillende andere instanties. De unieke decorafwerking valt echter ten laste van de vzw Bevrijding. Het kostenplaatje daarvoor beloopt zo’n 250.000 euro. Om dat geld bijeen te krijgen hebben “de vrienden van het For Freedom Museum” donderdagavond een wervingsactie gelanceerd. Door de aankoop van een opspeldbare pin tegen 25 euro mag men levenslang gratis het museum bezoek. Men kan ook een steen bijdragen voor het “pad van de vrede”. Dit pad zal het museum verbinden met een Vredesmonument dat door een kunstenaar zal ontworpen worden. Personen of bedrijven kunnen hun naam in een tegel laten graveren tegen een bedrag van 250 euro.


Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

3D-voorstelling Cavalia in toerismebureau

Ondertussen weet iedereen wel dat Cavalia deze zomer naar Knokke-Heist komt. Inwoners, tweedeverblijvers, dagjesmensen en toeristen kunnen vanaf zaterdag echter al een voorproefje in 3D bekijken. Dat kan op de benedenverdieping van het Toerismebureau op het Lichttorenplein in Knokke. Het gaat om een gratis voorstelling die 8 minuten duurt en je binnenvoert in de wondere paardenwereld van Cavalia. De 3D-show is doorlopend open tot en met zondag 30 maart. Iedereen is welkom.


Binnenkort zal men ook tickets kunnen kopen in de Toerismekantoren in Knokke-Heist. Momenteel kan men dat al via het nummer 050.58.01.08, via http://www.cavalia.be/ en door het betaalnummer van Sherpa te bellen op 0900/69.001.
Voor meer info bekijk ook CAVALIA KOMT NAAR KNOKKE-HEIST

Sterke start voor Vanhootegem

Nicolas Vanhootegem heeft donderdag op de met 700.000 euro gedoteerde "Madeira Open" een sterke start gemaakt. De 35-jarige Knokke-Heistenaar noteerde een openingsronde in 70 slagen, twee onder par. Hij lukte zeven birdies en moest hiertegen vijf bogeys op zijn scorekaart inschrijven. De leiding is voor de Duitser Sven Struver, die voor zijn eerste achttien holes 66 slagen nodig had.

Het is nog afwachten of pasen druk wordt

In Knokke-Heist en andere badplaatsen zijn de reservaties voor het paasweekend erg traag op gang gekomen. Dit komt volgens de hoteliers omdat Pasen dit jaar zo vroeg valt. Ondanks de ongunstige weersvoorspellingen hoopt men toch op een druk paasweekend. In heel wat hotels zijn nog kamers vrij, maar men rekent op last-minute boekingen. In Knokke-Heist verwacht men vooral een toeloop van landgenoten, Luxemburgers en Nederlanders. Meesnoepen van de toeristen die Brugge aandoen zal er dit keer echter niet bijzijn vanwege de hopeloos slechte wegverbindingen door de vele wegenwerken.

West-Vlamingen leven minder lang

West-Vlamingen leven gemiddeld minder lang dan andere Vlamingen. Dat is één van de conclusies uit de "Sociale Situatieschets", een naslagwerk van het provinciebestuur. Onze provincie telt minder werklozen dan de andere Vlaamse provincies, maar gemiddeld verdient de West-Vlaming minder dan de andere inwoners van Vlaanderen. Uit de cijfers van de provincie blijkt ook dat er meer oudere mensen en personen met een handicap in West-Vlaanderen wonen, maar dat er tegelijk meer voorzieningen zijn om hen op te vangen. Volgens Hilde Coudenys van de provincie heeft dat wellicht een historische achtergrond. "Onze provincie heeft altijd vrij veel initiatief genomen om voorzieningen uit te bouwen. Zo heeft het aanbod bij ons altijd een sterkere groei gekend." Ook is het natuurlijk zo dat veel binnenlanders hun levensavond in badplaatsen als Knokke-Heist komen doorbrengen. Dat zet uiteraard de eigenlijke cijfers onder druk. In het naslagwerk zijn ook cijfers opgenomen over de grootte van de gezinnen, het wooncomfort en het aantal huwelijken en echtscheidingen.

20.3.08

Overval in Westkapelle

Donderdag kort voor de middag hebben twee mannen een dame overvallen in een woning in de Dennendreef in Westkapelle. Het duo belde aan met een grote doos in de handen. De 62-jarige vrouw des huizes deed open omdat ze dacht dat de twee gekleed waren als posbodes. Van zohaast de deur open was werd de dame onmiddellijk vastgegrepen. De vrouw werd door de ene overvaller vastgehouden en met een vuurwapen in bedwang gehouden. De tweede overvaller doorzocht de woning. Ze vroegen in het Frans om diamanten. De vrouw kon zich uiteindelijk loswrikken en via de garage ontsnappen. De daders zijn daarop gevlucht. Ze slaagden erin om juwelen en een Rolex horloge buit te maken. Of ze anders nog iets gestolen hebben moet nog blijken. Terwijl de vrouw wachtte op de komst van de politie werd ze getroost door de échte postbode, die net langskwam. De dame werd niet gewond maar was wel zeer zwaar onder de indruk van het gebeuren. De politie van Damme/Knokke-Heist/Damme heeft onmiddellijk een sper- en zoekactie opgezet. Ook naburige politiediensten werden verwittigd. De speuractie heeft geen resultaat opgeleverd en werd na 2 u afgeblazen. Het zoeken werd bemoeilijkt door het feit dat de politie geen duidelijke informatie had omtrent een eventuele vluchtwagen. Mogelijk ging het om een grijze opel. Het incident doet denken aan een overval die in mei vorig jaar werd gepleegd in een villa in de Camille Lemonnierlaan in Knokke. Daar deden de overvallers zich voor als bloemenbezorgers. Eenmaal in de woning bedreigde ze toen twee aanwezige dames met een riot gun met afgezaagde loop.

Groene Garde nu ook tegen kreeftenseizoen

Nadat de groene garde het mosselzaadvissen onmogelijk maakte zet de Partij voor de Dieren bij onze noorderburen ook de kreeftenvisserij onder druk. Volgens de partij is het ongepast om mee te werken aan promotie van de kreeftenvangst, omdat kreeften levend gekookt worden en daarbij pijn voelen. Maar de Nederlandse visserijminister Gerda Verburg heeft daar geen oren naar. Komende donderdag in Zierikzee gewoon de eerste kreeft in ontvangst van het nieuwe seizoen. Volgens Verburg zijn geen conclusies te trekken over de vraag of kreeften pijn ervaren, omdat wetenschappers het hierover oneens zijn.

Dure aanpassing sportzaal Stormmeeuw

Het gemeentebestuur onderzoekt momenteel wie verantwoordelijk is voor het condensatieprobleem in de grote Sporthal van De Stormmeeuw in Knokke. De vochtigheid veroorzaakt gevaarlijke situaties op de sportvloer. Zowel het studiebureau als de aannemer die destijds het nieuwe dak hebben beschreven en geplaatst wordt in gebreke gesteld. Geen van beiden willen namelijk schuld erkennen. De kost om het condensatieprobleem op te lossen worden op zo’n 25.000 euro geraamd. Meteen wordt ook gedacht aan het installeren van nieuwe energiezuinige verlichting in de sportzaal. Daaraan hangt een prijskaartje van een kleine 80.000 euro.

"No Go" gebied in Zeebrugge

In Zeebrugge is er een zone waar men uit veiligheidsoverwegingen beter niet komt. Dergelijke situaties kunnen niet geduld worden. Het gaat om de Transportzone langs de Baron de Maerelaan. Een studie zal nu uitmaken wat moet gebeuren om die plaats weer leefbaar te maken. Momenteel wordt het gebied vooral in het weekend geteisterd door Oosteuropese chauffeurs, die vaak onder elkaar vechten. Ze kunnen in het weekend niet door Frankrijk, dus wachten ze in Zeebrugge. Ze laten hopen afval achter en er is een totaal gebrek aan hygiëne. Een studie, die ruim 35.000 euro kost, moet tegen de zomer praktische maatregelen uitwerken.

Verkeersomleiding Lippenslaan

Woensdag en donderdag stond er in de badstad nog wat extra verkeersellende op het programma. Niet alleen blijven de verbindingen met Brugge en Zeebrugge bijzonder problematisch. Ook in de Lippenslaan moest het zeewaartse verkeer worden omgeleid. Dat gebeurde ter hoogte van het Verweeplein en zorgde voor een ommetje via de Pierslaan. Oorzaak was het feit dat in het wegdek vlakbij Yssi’s een riooldeksel het had begeven. Resultaat: een zeer gevaarlijke situatie voor alle auto’s en tweewielers. De aannemer hoopt dat het verkeer vanaf vrijdag weer normaal zal kunnen verlopen in de Lippenslaan. Tegen die tijd moeten ook de werken in de Sebastiaan Nachtegaelestraat zijn afgerond.

Weer Qatarese scheidsenstage in Knokke-Heist

EXCLUSIEF De nationale voetbalbond van Qatar zendt ook deze zomer weer beloftevolle scheidsrechters op stage naar Knokke-Heist. De stage verloopt in twee delen tussen 10 juli en 10 augustus. De bezoekers zullen uiteraard opnieuw gebruik maken van de sportfaciliteiten in de badstad. Ook zal de Belgische scheidsrechter Frank De Bleeckere andermaal een aantal instructiesessies voor zijn rekening nemen. De stage vorig jaar was trouwens een groot succes. Eén van de Qatarese scheidsen, die vorige zomer in Knokke-Heist werd opgeleid, heeft twee maanden geleden trouwens reeds z’n eerste wedstrijd gefloten in de Africa Cup of Nations in Ghana. Een woordvoerder in Qatar, waar de liefde voor paarden zeer groot is, zei aan de telefoon zeer gecharmeerd te zijn door het feit dat ze in Knokke-Heist ook het Cavaliagebeuren zullen kunnen meemaken. Inmiddels is bekend geworden dat tijdens de stage vorig jaar de machthebber van Qatar, Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani, in het geheim een bezoek bracht aan de Qatarese scheidsrechters in Knokke-Heist. Zijn helicopter landde toen vlakbij het Pavillon du Zoute, nadat de sheikh in Parijs was voor besprekingen.


Op de foto: Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani (in Knokke-Heist arriveerde hij evenwel in jeans)

Opmars bruine en zwarte rat in onze regio

Het aantal muskusratten in onze provincie is de laatste jaren sterk gedaald dankzij de tussenkomst van rattenvangers. Nu wordt nog slechts ongeveer één achtste gevangen van 6 jaar geleden. Minder aangenaam is het feit dat in onze grensregio zowel de bruine rat als de zwarte rat aan een opmars bezig zijn. De bruine rat of rioolrat (Rattus norvegicus) en de zwarte rat of huisrat (Rattus rattus) gedijen steeds beter omdat ze overal afval vinden. Sinds begin dit jaar loopt een actie om de bruine rat te verdelgen. De uit Zuid-Frankrijk afkomstige zwarte rat is echter moeilijker te bestrijden omdat het niet van giftig lokaas eet en erg argwanend is. Verder is het dier onder meer drager van het hantavirus, dat ernstige nierschade kan veroorzaken.

19.3.08

Haalbaarheidstudie Seine-Schelde-West half mei afgewerkt

De haalbaarheidstudie over het Seine-Schelde-West-project dat Zeebrugge via de binnenvaart moet ontsluiten met het Europese hoofdwaterwegennet zal half mei zijn afgerond. Tenminste, dat heeft Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits woensdag beweerd na de eerste bijeenkomst van de klankbordgroep die het dossier opvolgt. De minister zegt blij te zijn dat "iedereen"(!) zich intussen achter de noodzaak van het project schaart. Op de eerste bijeenkomst van de klankbordgroep waren woensdag de gouverneurs van West- en Oost-Vlaanderen en de burgemeesters van Brugge, Damme, Maldegem, Sint-Laureins, Eeklo en Zomergem aanwezig. Volgens de minister hebben ze geluisterd naar de bevindingen van het studiebureau dat drie mogelijke pistes onderzoekt. De piste die momenteel het meest haalbaar lijkt, is de verbreding van het Schipdonkkanaal. De lokale bestuurders maakten de minister attent op de gevolgen van de verbreding. Ze polsten naar de impact en vroegen wat de recreatieve mogelijkheden van het project zijn. "De impact van de verbreding zal verschillen van plek tot plek", verduidelijkte Crevits. "Dat hangt vooral af van de manier van aanleggen van het kanaal. Als er voor een bakmodel wordt gekozen, zal de huidige breedte van het kanaal op een aantal plaatsen zelfs volstaan." De minister zal tijdens het paasverlof bilaterale gesprekken voeren met de verschillende betrokken gemeentebesturen. "Ik zal ernaar streven om tot een win-win-situatie te komen", zegt Crevits. "Ik wil dit dossier dan ook in alle openheid benaderen. Dat houdt anderzijds in dat er sneller tegenstanders komen. Ik zal zeker naar hen luisteren maar ik hoop dat ze ook naar mij zullen luisteren." De belangrijkste actiegroep tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal heeft een petitie met 15.000 handtekeningen. Ze vraagt een hoorzitting in de commissie Openbare Werken van het Vlaams parlement. De minister zal hen ontvangen.

Hugo Claus woonde ook even in Knokke

Na het overlijden van Hugo Claus blijkt dat hij ook even in Knokke heeft gewoond. Claus, één van onze meest gerenommeerde auteurs, is op 78-jarige leeftijd overleden. Hij stierf woensdagnamiddag in het Antwerpse Middelheim ziekenhuis. Claus leed aan de ziekte van Alzheimer en koos voor euthanasie. Hij heeft het moment van zijn dood zelf bepaald. Claus wordt op 29 maart begraven. Na vijf jaar op een 250 jaar oude boerderij in Nukerke (Vlaamse Ardennen), woonde Claus ook even in Knokke. In 1967 huurde hij in december een villa in de badstad. Op 30 december werd namelijk op het Vierde Experimenteel Festival in Knokke het toneelstuk Masscheroen gecreëerd in een regie van de auteur. Hij shockeerde toen een, door een achterlijke kerk gemanipuleerde, publieke opinie door drie naakte mannen op scène te brengen in de rol van 'heilige' drievuldigheid. In maart 1970 verhuisde Hugo Claus naar Amsterdam, waar hij tot 1971 met actrice Kitty Courbois samenwoonde. Voor haar schrijft hij later het boek "Het jaar van de kreeft".


De veerkracht van zijn levensstijl loopt parallel met de virtuoze beweeglijkheid van zijn artistieke productie, waarin geen rode draad te vinden is. Een ongelukkige liefdesrelatie leidt tot een bundel gedichten, Dag, jij (1971), die evenzeer opvalt door zijn seksuele expliciteit als door zijn verzengende emotionele heftigheid. Nog jaren nadien blijft de roddelpers in Claus' privé-leven wroeten.Sylvia KristelVan 1974 tot 1978 is Claus weer in Parijs, dit keer samen met de actrice Sylvia Kristel. Uit deze relatie wordt op 10 februari 1975 zijn tweede zoon, Arthur, geboren.Uiteindelijk verhuist hij in 1977 alleen terug naar Gent, waar zijn broer Guido sinds 1973 de 'Hotsy Totsy Club' uitbaat. Dat is een populair artiesten- en jazzcafé, waar Claus geregeld verschijnt met zijn literaire vrienden.

Op 11 december wordt de film Vrijdag in roulatie gebracht. Claus tekent voor het scenario, de dialogen en de regie. Hij werkt inmiddels aan zijn bekendste werk Het verdriet van België, dat in 1983 verschijnt. De verschijning ontketent een megahype en het boek wordt een enorm succes. Het wordt later, in 1994, verfilmd door de Zwitserse regisseur Claude Goretta.

Zijn moeder en vader overlijden respectievelijk in 1984 en 1986 in Gent. In 1986 ontvangt Hugo Claus de Prijs der Nederlandse Letteren, de hoogste onderscheiding voor een Nederlandstalig auteur. Op 12 juni 1993 treedt Claus in het huwelijk met Veerle De Wit. Ze wonen een tijdlang in Cavaillon (Zuid-Frankrijk). In 1996 wordt aan de Universiteit Antwerpen het 'Studie- en Documentatiecentrum Hugo Claus' opgericht, het eerste in zijn soort gewijd aan een nog levend auteur.

Chinezen stoppen extra 2 miljard in de bank van Maurice Lippens

Het Chinese Ping An heeft voor 2 miljard euro een belang van 50 procent genomen in de vermogensbeheertak van Fortis. Dat hebben bronnen woensdag gezegd tegen persbureau Reuters. Het Belgisch-Nederlandse concern zit krap bij kas na de overname van delen van ABN Amro en de afschrijvingen als gevolg van de kredietcrisis. De Chinese verzekeraar heeft al een belang van 4,2 procent in Fortis. Na de kapitaalinjectie van 2 miljard euro bedraagt dit belang ongeveer 4,8 procent, aldus de bron.

European Tour - Vanhootegem in Madeira Open

Knokke-Heistenaar Nicolas Vanhootegem speelt deze week in de Madeira Open. In de wedstrijd waarin ook veel Challenge Tour spelers zullen meedoen, zal hij een goed eindresultaat nodig hebben om nog meer wedstrijden op de European Tour te kunnen spelen. Naast Vanhootegem treden ook de Nederlanders Rolf Muntz en Taco Remkes aan in Madeira. Verder onder meer ook Bradley Dredge, Stephen Dodd, Marcel Siem en Sven Struver.

Cavaliapaarden veroverden Scharpoord in 3-D

Een paar honderd handelaars uit Knokke-Heist waren dinsdagavond in Scharpoord present voor een voorproefje van het Cavalia paardenspektakel dat deze zomer unieke topentertainment naar de badstad brengt. Na zeer wikkend en wegend lottotrekken gingen 50 van de middenstanders na afloop trouwens naar huis met een duoticket voor de voorstelling. Tevoren hadden ze een interview met paardenkenster en “slimste mens” Annelies Rutten kunnen meemaken. Dat werd uiteraard gevolgd door het opzetten van de 3-D brilletjes voor een betoverend stuk film geschoten tijdens een Cavalia voorstelling. Daarbij leek het of de paarden en artiesten tot in de theaterzaal van Scharpoord dansten en zwierden. Het werd een korte maar sprookjesachtige voorstelling, wat de mensen naar meer deed snakken. Daar speelde ook Eerste Schepen Maxim Willems op in door in z’n slotwoord te zeggen: “Mooi hé, maar je hebt nog niks gezien!”

Cavalia start op 1 april in Madrid. Daarna volgt Bilbao en op 22 juli opent de onvolprezen paardenshow in Knokke-Heist. De tenten zullen dan naast het station van Knokke opgesteld staan. Cavalia blijft in de badstad van 22 juli tot 31 augustus. Er zijn geen voorstellingen gepland op maandag. Tijdens de rest van de week begint de show om 19 of om 20u. Op zaterdag kan men Cavalia bekijken om 15u en om 20u en op zondag enkel om 15u.

Binnenkort zal men ook tickets kunnen kopen in de Toerismekantoren in Knokke-Heist. Momenteel kan men dat al via het nummer 050.58.01.08, via http://www.cavalia.be/ en door het betaalnummer van Sherpa te bellen op 0900/69.001.

Meer over het sprookjespaardengebeuren lees je in CAVALIA KOMT NAAR KNOKKE-HEIST

Nieuwe Commerciële en duurzame ankerkuilvisserij

Volgens Belfish, het Belgisch keurmerk voor duurzaam gevangen vis, stappen 4 rederijen uit Nieuwpoort en Oostende over op de duurzame Commerciële kieuw- en warrelnetvisserij. Daarnaast gaat de Knokke-Heistse Rederij van de Zeebrugge 55 “Goede Hoop” onder begeleiding van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, de Rederscentrale en Belfish het zogenaamde “ankerkuilen” testen. Deze vistechniek gebeurt met een zakvormig net van zeer grote afmetingen (breed 12, diep 6 en lang 40 tot 55 m) dat in het stromend water van eb en vloed met de schokker verankerd ligt. Er is geen sprake meer van een hoog brandstof verbruik en ook de milieuschade is hier beperkt…of zelfs nihil.

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Wie kijkt in Knokke-Heist satelliet-tv?

Wie in Knokke-Heist tegenwoordig onbeperkt geniet van het zenderaanbod via bijvoorbeeld de Astra-satellieten kunnen noteren dat de man die dat heeft mogelijk gemaakt dinsdag is gestorven. De Britse sciencefictionauteur Sir Arthur C. Clarke is op negentigjarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Sri Lanka. Samen met regisseur Stanley Kubrick schreef Clarke het scenario voor de film '2001: A Space Odyssee'. Het tweetal kreeg daarvoor een Oscarnominatie. Daarnaast schreef hij meer dan honderd boeken. Clarke wordt gezien als visionair. Hij beschreef het principe van communicatiesatellieten al in 1945, tientallen jaren voordat deze apparatuur er daadwerkelijk kwam. De banen die satellieten beschrijven om recht boven een plek op aarde te blijven hangen worden Clarke-banen genoemd. Zonder deze banen zou satelliet-tv zoals we die nu kennen niet mogelijk zijn.

Jonge inbrekers voor de rechter

Zes jongelui uit Knokke-Heist, Brugge, Beernem en Oostende staan in Brugge terecht voor een reeks inbraken en inbraakpogingen. De jongeren zijn tussen de 22 en 24 jaar oud. De feiten dateren van 2 en 3 jaar geleden. De jongelui hadden het vooral gemunt op sportclubs en scholen, waaronder hotelschool Ter Groene Poorte. De buit bestond uit geld, drank en elektronica. Ter Groene Poorte vraagt als burgerlijke partij 30.000 euro schadevergoeding. De jongeren waren naar eigen zeggen op de dool en bij gebrek aan geld en een onderkomen pleegden ze inbraken. Wegens hun blanco strafregister komen de meesten in aanmerking voor een werkstraf. Het vonnis wordt op 1 april verwacht.

Havenbus in Zeebrugge krijgt Vlaamse steun

De pendelbus die interimkantoren sinds vorig jaar inleggen om arbeidskrachten zonder wagen naar de Zeebrugse havenbedrijven te brengen krijgt Vlaamse steun. Het gaat om ruim 265.000 euro van minister voor mobiliteit Kathleen Van Brempt. In januari 2007 sloegen de bedrijven Bridgestone, Synergie Interim en de Brugse Taxi Service de handen in elkaar om een kleinschalig pendelbusje te laten rijden tussen Brugge en de Zeebrugse achterhaven. De pendeldienst kreeg de naam "Havenbus Zeebrugge" en werd gefinancierd door de betrokken bedrijven, de Europese overheid en het Vormingsfonds voor Uitzendkrachten. Het project zal nu op korte termijn worden opengesteld voor alle interimkantoren en havenbedrijven in Zeebrugge. Ook vaste werknemers zullen in de toekomst van de pendelbus gebruik mogen maken. Het doel van het project is een betere bereikbaarheid van de havenbedrijven verzekeren. De pendeldienst zal in de toekomst ook aansluiten op de haltes van De Lijn.

18.3.08

Werkminister onderzoekt nieuwe wet op zondagwerk

Federaal minister van Werk Josly Piette laat onderzoeken waarom in de nieuwe arbeidswet de uitzondering voor zondagopeningen voor boetieks en kappers in toeristische zones zoals de kust is geschrapt. Dat heeft de minister aan het gemeentebestuur van Knokke-Heist gemeld. De kustgemeenten vragen om de uitzondering weer in te voeren zodat ze opnieuw personeel kunnen inzetten. De minister heeft schriftelijk beloofd navraag te doen bij de Nationale Arbeidsraad. Hijzelf noch zijn kabinet weten hoe de vork aan de steel zit met de nieuwe wetgeving gezien die is tot stand gekomen onder zijn voorganger minister Van Velthoven. Intussen is vernomen dat de inspectie voor de paasvakantie geen controles zal uitvoeren. De kustgemeenten hopen dat er tegen het einde van de paasvakantie een oplossing komt. Volgens de nieuwe arbeidsregels mogen de boetieks en kappers aan de kust op 13, 20 en 27 april geen personeel tewerkstellen.

Wuivende krabben in het Zegemeer

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist krijgt een kunstwerk van Panamarenko ter beschikking om het Zegemeer aan hotel La Réserve op te fleuren. Dat heeft schepen van cultuur Maxim Willems dinsdag bekendgemaakt. Het werk 'Wuivende krabben' wordt gefinancierd door de bouwheer van het nieuwe hotel- en appartementencomplex en ter beschikking gesteld van het gemeentebestuur "zo lang het Zegemeer bestaat". De stedenbouwkundige regels voor het gebied bevatten de verplichting om een "sculpturaal element" te plaatsen op het Zegemeer om zo de verbindingsas te vormen tussen het Casino, La Réserve en het cultuurcentrum Scharpoord. Op een eilandengroep in het Zegemeer zullen reusachtige koperen krabben rusten. De sculpturen zijn opgebouwd uit afzonderlijke elementen die mechanisch bewegen op windkracht. Zolang de zeebries waait, zullen de krabben de wandelaars dan ook met hun immense knijpers vrolijk toewuiven. Hoeveel de bouwheer voor het kunstwerk betaalt, is niet bekendgemaakt. De keuze van de kunstenaar wordt volgens de schepen ook bij deskundigen goed onthaald. "Panamarenko wordt aanzien als één van de grootste Belgische hedendaagse kunstenaars die leuk en verstaanbaar werk maakt", aldus nog Maxim Willems.


Je leest er alles over in ORO NieuwsMAGAZINE

Burgemeester Lippens haalt uit naar Vlaamse overheid wegens verkeerschaos

Wie met de auto van Brugge naar Knokke-Heist moet of omgekeerd, moet momenteel een ware lijdensweg volgen. Normaal heeft de automobilist tussen de provinciehoofdstad en de badstad een aantal keuzes, waarvan weliswaar geen enkele ideaal: via Dudzele, Koolkerke, Damme, Zeebrugge of de Herdersbrug.

Het gemeentebestuur heeft er alle begrip voor dat er onderhoudswerk wordt uitgevoerd aan de door zwaar vrachtverkeer toch echt wel geteisterde gewestwegen. Alleen een snelle uitvoering van de AX kan hier trouwens op termijn voor een ontlasting zorgen. De manier echter waarop de Vlaamse overheid de timing voor de wegwerkzaamheden heeft bepaald, is hemeltergend.

Aan café Veldzicht, op het kruispunt van de Westkapellesteenweg (Koolkerkesteenweg) met de Dammesteenweg (Dudzelesteenweg) wordt een ‘zwart punt’ weggewerkt. Hierdoor is het traject zowel via Koolkerke als via Damme onderbroken. Dat zal wellicht nog duren tot half mei.

Tegelijk - een sterk staaltje van gebrek aan coördinatie - wordt het brugdek van de Herdersbrug hersteld en moet er een vijzel van de brug vervangen worden, hopelijk maar tot half april. Dus dit veel gekozen traject is de eerstkomende weken ook al geen optie.

Via de smallere binnenweg tussen Dudzele en Brugge kan men door, maar daar is het nu uiteraard bijzonder druk, en wordt het verkeer ook nog vertraagd door werkzaamheden aan de wegkant. Niet echt een goede optie. Bovendien zijn er aan die zijde werkzaamheden aan de ring rond Brugge.

De kustweg volgen tot aan de expresweg Zeebrugge -Brugge dan maar? Dat is gerekend zonder de vertragingen en omleidingen door de werkzaamheden aan de tram en de bruggen over de zeesluis.

Het beste alternatief is de Natiënlaan volgen tot in Hoeke, en dan verder langs de Damse Vaart, via Lapscheure en Moerkerke-Sint-Rita, of tot in Maldegem en dan zo naar Brugge.

Het scheelde geen haar of de werkzaamheden aan Veldzicht werden uitgevoerd nog voor die aan de Leeskensbruggen (N49) - destijds ook oorzaak van ellenlange files, zeker in het weekend - beëindigd waren. Het gemeentebestuur en de lokale politie van Knokke-Heist hebben toen zware druk uitgeoefend, om dat rampscenario tegen te houden.

Burgemeester graaf Lippens haalt daarom fel uit naar het gebrek aan gezond verstand en aan overleg met de lokale overheden bij de planning van de wegwerkzaamheden op gewestwegen. Hij laakt bovendien het feit dat informatie over werk aan de gewestwegen maar met mondjesmaat de gemeentebesturen bereikt.

Banendag bij de Jantjes

Defensie organiseert woensdag een Job Day voor iedereen die geïnteresseerd is in een baan bij de marine. Kijk-en actielustigen kunnen terecht op de marinebasis van Zeebrugge van 9 tot 17 uur. De toegang is gratis. De hele dag staat in het teken van actie en ontdekking. De bezoekers vinden er alle informatie over het werk van matroos, onderofficier of officier bij de marine. Daarnaast kunnen ze kennismaken met het personeel en het hoogtechnologisch materiaal. De bezoekers mogen een blik werken op het leven van een marinier. Het publiek krijgt de werkplaatsen en schepen te zien en duik- en brandbestrijdingsdemonstraties en tal van andere activiteiten. Ook de nieuwste aanwinst van de marine, het fregat Leopold I, wordt geshowd. Verder toont de ontmijningsdienst(DOVO) zijn maritieme capaciteiten en kan men kennis maken met de provinciale antenne van de Medische Component(CMO 17).

Menapiërs werden Knokke-Heistenaars

De heemkring "Cnoc Is Ier" heeft zopas het eerste geschiedkundig boekwerkje gepubliceerd van dit jaar. Het boekje schetst ruim 20 eeuwen geschiedenis van de regio Knokke. Het vertelt van de Oude Belgen op duintoppen in de Vlaanderense Zee tot de Nieuwe Vlamingen in het Knokke-Heist van vandaag. Het boekje “Van de Menapiërs tot de Knokkenaars” is van de hand van journalist en heemkundige André D’hont. Ook aan Westkapelle en aan Heist, met voorganger Coudekerke, wordt in het werk aandacht besteed. Toeval of niet, het boekje rolde van de persen in de week waarin (woensdag) 37 jaar geleden de fusie tussen de diverse deelgemeenten een feit werd. Vanwege de bondige informatieve stijl van de auteur liggen in het 46 pagina’s tellende boekje zeker honderd bladzijden informatie vervat. En dat ondanks de vele foto’s. Het is kortweg een geschiedkundige bijbel die iedereen in Knokke-Heist zou moeten in huis hebben.


Meer informatie over de Heemkring Cnoc is ier: Koningslaan 47, Knokke-Heist. Tel 050.61.10.01 Lidgeld amper 10 €.

Na sneeuwklassen ook zeeklassen

Naar voorbeeld van andere klassen in Knokke-Heist, die op wintersport vertrokken zijn, hebben ook de kinderen van “’t Schooltje” in Ramskapelle maandag de klasdeur achter zich dichtgetrokken. Met een bijna volle bus zijn ze niét op Sneeuwklas vertrokken, maar wel op Zeeklas. Bestemming: Oostduinkerke. Eigenlijk zijn ze op ZeeSchool, want niet een paar klassen, maar alle scholieren van het eerste leerjaar tot en met het zesde zijn mee. Vrijdag zijn de leerlingen weer thuis om tijdens de paasvakantie uit te rusten van hun Zeeklassen. Dinsdag kregen de scholieren in Oostduinkerke trouwens ook al bezoek van de derde kleuterklas. Het wijkschooltje in Ramskapelle organiseert elk jaar een schoolreis van een week. Het ene jaar zijn er bosklassen, soms sportklassen, en nu werd gekozen voor… de zee.


De avonturen zijn te volgen op deze link: http://tschooltjeramskapelle.spaces.live.com/

Derde fase 't Walletje in zicht

De uitbreiding van de KMO-zone ’t Walletje in Westkapelle komt weer een stuk dichterbij. De gemeente koopt binnenkort een perceel grond aan van 4,50 ha voor een bedrag van 500.000 euro. De afzonderlijke kavels zullen een oppervlakte hebben van 5.000 m². Bij het ter beschikking stellen van de ambachtelijke grond wil de gemeente vooral jonge starters ter wille zijn. De realisatie van de derde fase van ’t Walletje omvat ook de bouw van een bedrijfsverzamelgebouw en het hoofdkwartier van het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling.


Indien u kandidaat bent om uw bedrijf te hervestigen of een nieuw bedrijf op te starten kunt u zich wenden tot het AGSO Knokke-Heist: Hugo De Plecker, patrimoniummanager, AGSO Knokke-Heist, Knokkestraat 22, 8300 Knokke-Heist. e-mail: agso@knokke-heist.be

17.3.08

Zaak Rutger Beke tegen WADA wordt gepleit op 21 maart

De zaak van triatleet Rutger Beke tegen het Wereldantidopingagentschap (WADA) en de antidopinglaboratoria van Gent en Keulen wordt op 21 maart gepleit. Het proces wordt in een bijzondere rechtszitting behandeld voor de rechtbank van eerste aanleg in Gent. Beke eist een schadevergoeding van 185.000 euro omdat hij geschorst werd wegens een positieve EPO-test in de Zwin-triatlon van Knokke-Heist in september 2004. In augustus 2005 sprak de Disciplinaire Commissie van de Vlaamse Gemeenschap de atleet vrij.

Wie zorgt er straks voor de 'Bear' Necessities?

Half oktober kondigde onze nieuwsdienst reeds aan dat het slecht ging met het door de kredietcrisis geplaagde Bear Stearns. Dat is de zakenbank die de voornaamste sponsor is van de Zwintriatlon in Knokke-Heist. Inmiddels is het hek helemaal van de dam. Voor $ 2 per aandeel heeft JP Morgan het bedrijf overgenomen. Dat is een fractie van wat het aandeel kort geleden nog waard was. In januari vorig jaar stond een aandeel Bear Stearns nog op een recordstand van 171 dollar. In een paar dagen was het gebeurd met Bear en heeft iedereen kunnen zien wat een vertrouwenscrisis teweeg kan brengen. Hoe het met de verdere sponsoring van de Zwintriatlon moet is momenteel nog koffiedik kijken.

Zeebruggenaars voelen zich gegijzeld

Het personeel bij de Vlaamse overheidsinstellingen voert deze week actie voor meer loon. Vooral de scheepvaart en de havens in Oostende en Zeebrugge worden geviseerd. De havenvoorzitter van Zeebrugge, Joachim Coens betreurt dat de acties van de ambtenaren ook veel privébedrijven zullen treffen die niets met de eisen te maken hebben. De actievoerders in Zeebrugge waren eerder maandagmorgen veelal per trein in het station van Heist gearriveerd. Vanmiddag vindt in Zeebrugge ook een betoging plaats. De vakbonden willen een koopkrachtverhoging van vijf procent. De inwoners van Zeebrugge, die al zwaar gedupeerd worden door het aanhoudend verkeersinfarct rond de sluisbruggen, voelen zich nu nog meer gegijzeld. Ze kunnen voor het overheidspersoneel dan ook niet de minste sympatie opbrengen.

Saluerend jongetje in Knokke maakt internetfurore

Een jongetje dat langs het Hazengras in Knokke tijdens de Bevrijdingsmars het Canadese contingent salueerde maakt furore op het internet. Canadezenmarsguru Schepen Danny Lannoy is er bijzonder in z’n nopjes mee. Het filmpje werd in de badstad blijkbaar gemaakt door een explosieven ingenieur uit het Britse graafschap Hampshire. Hij is enkel gekend onder de schuilnaam EODMatt. EOD staat voor “Explosive Ordnance Disposal”, in het Nederlands: “Explosieven OpruimingsDienst”. De filmer van het saluerende jongetje was enkele jaren geleden onder meer in Vietnam betrokken bij het onschadelijk maken van achtergebleven oorlogsexplosieven. Het filmpje op You Tube gaat inmiddels de wereld rond, en is zelfs te zien op de Russische pagina van deze filmpjessite. Een internationale opsteker dus voor de Canadese Bevrijdingsmars.


Via deze link kan men het in Knokke saluerende jongetje op You Tube zien en zelfs doorklikken naar groot scherm.

Zie ook de CanadezenMars site.

Onbekende soldaat in Zeebrugge geïdentificeerd

Een tot dusver onbekend graf op de militaire begraafplaats te Zeebrugge is zopas geïdentificeerd als het graf van een Britse oorlogsheld die stierf in de slag om Zeebrugge, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na een jarenlang onderzoek naar twee onbekende graven op de begraafplaats is vastgesteld dat één van de graven toebehoort aan de Britse Luitenant-ter-Zee 1e Klasse Arthur Leyland Harrison. Deze oorlogsheld kreeg na zijn dood postuum de hoogste Britse militaire onderscheiding, het zogenaamde Victoria Cross, voor zijn aandeel in de strijd om het Belgische Zeebrugge. De identificatie kon gebeuren nadat de Jabbeekse geschiedkundige Johan Ryheul een paar dagen geleden een foto toegestuurd kreeg die door de Duitsers destijds van de gevallen Britten was gemaakt.

Links een foto van Luitenant-ter-Zee 1e Klasse Arthur Leyland Harrison met de kenmerkende kin. Rechts een foto van Wing Commander Brock.
Het hele boeiende verhaal lees je in ORO NieuwsMAGAZINE

Afgang voor alle Knokke-Heistse ploegen

De voetbalzondag betekende een afgang voor alle ploegen uit de badstad. In Eerste Provinciale A verloor FC Knokke met 0-1 van SK Steenbrugge. De thuisploeg mocht zich daarbij nog gelukkig achten dat een geldig tweede doelpunt van Steenbrugge niet gevalideerd werd. Knokke staat nu 12 de met 33 punten. In Tweede Provinciale A moest FC Heist op verplaatsing met 5-2 het onderspit delven tegen Wingene. In het klassement staat Heist 15de met 19 punten. In Derde Provinciale B moest VVWestkapelle aantreden bij tweede geklasseerde Spermalie. VVW verloor de wedstrijd met 2-0. Dat betekent dat Westkapelle met 46 punten zakt naar de 4de plaats in de rangschikking. En in Vierde Provinciale speelden zondag geen ploegen uit onze onmiddellijke regio.

16.3.08

Banden met Canada steeds enger aangehaald

Knokke-Heist laat blijkbaar geen gelegenheid voorbijgaan om de banden met Canada nauwer aan te halen. Het Canadese paardenspektakel Cavalia komt deze zomer naar de badstad. En voor de herfst is schepen Danny Lannoy al druk in de weer met de voorbereiding van de Canadese Bevrijdingsmars. De voorbije dagen was schepen Paul Geerinckx in Seattle en Vancouver. Hij vergezelde namelijk Prins Filip tijdens de Belgische handelsmissie naar Canada. Geerinckx deed dat als deskundige op het vlak van allerlei medische specialisaties en het milieu. Tijdens een bezoek aan Microsoft kwam onder meer de zogeheten “tech industry” in ons land ter sprake en het vooruitzicht van nauwere samenwerking met Belgische bedrijven. Steve Ballmer, de Chief Executive Officer van Microsoft, had het specifiek over coöperatie rond de gezondheidszorg-technologie. Iets wat mogelijk voor Knokke-Heist aan de orde is gezien de plannen voor de bouw van een nieuw ziekenhuiscentrum. Ballmer heeft inmiddels een opvolgvergadering in het vooruitzicht gesteld. Hij komt volgende maand namelijk naar Brussel.

Zie ook:
Canadese Bevrijdingsmars
CAVALIA KOMT NAAR KNOKKE-HEIST

Slotfeest Jeugdboekenweek

Woensdagnamiddag wordt in de Scharpoordbibliotheek de Jeugdboekenweek afgesloten met een grandioos slotfeest. Van 14 tot 17 uur ontdekken de kinderen dat boeken echt wel tof kunnen zijn. Met het thema MOOI is het een Jeugdboekenweek die uiteraard mooie verhalen en mooie boeken laat zien. Hoogtepunt is een heuse boekencatwalk, waaraan elke jongere uit Knokke-Heist kan deelnemen. De vzw Emma heeft voor iedereen een gepaste outfit om te defileren. Met een mobiele kleedkamer, stylisten, kapsters, schminksters en rekken vol glamourkledij krijgt iedereen een catwalklook. De boekencatwalk krijgt een stemmig muzikaal tintje dankzij de groep Roodvonk. Tijdens de namiddag kan men ook deelnemen aan diverse workshops volgens leeftijd, zoals: kleuteranimatie, koken, djembé-initiatie en ‘creatief aan de slag met een digitaal fototoestel’. Om 16.30 uur sluit een receptie het feest af samen met de prijsuitreiking van het mooiste boekomslagontwerp.

Voor al deze activiteiten is een reservatie gewenst vanaf woensdagnamiddag 12 maart op het telefoonnummer 050 630 400 of via e-mail bibliotheek@knokke-heist.be.

Heraanleg stoepen in Heistse Stadhuisstraat

Binnenkort worden in de Stadhuisstraat in Heist de trottoirs heraangelegd. Dat gebeurt vanaf de Kursaalstraat. Per 31 maart wordt de stoep opgebroken tussen nr. 6 tot aan de Hermans-Lybaertstraat. Op 5 mei gebeurt hetzelfde met de overkant tot aan de Molenstraat. De heraanleg zal 50 werkdagen duren. Alle huisaansluitingen voor het water worden op een paar dagen tijd vernieuwd. Ook de gas- en elektriciteitsleidingen worden vervangen. Er komen eveneens nieuwe telefoonkabels.

Campagne ‘Ik Kyoto’ 2008

Om het fietsgebruik te stimuleren in het woon-werkverkeer neemt Knokke-Heist ook dit jaar deel aan de campagne ‘Fiets naar Kyoto’. Het is al de derde keer dat de badplaats zich hard maakt voor het initiatief van de Bond Beter Leefmilieu (BBL). Knokke-Heist moedigt zijn werknemers al een tijd aan om de CO2-cijfers omlaag te krijgen en vraagt het personeel om de auto wat vaker aan de kant te laten staan. Door autokilometers uit te sparen, wordt de uitstoot verminderd, wat ons een gezonde, verkeersleefbare omgeving bezorgt. Vorig jaar kon het gemeentebestuur rekenen op 68 deelnemers. Die legden samen meer dan 12.400 kilometer af. Zo verminderde de badstad de CO2-uitstoot met ruim 2,6 ton. Het gemeentebestuur neemt opnieuw deel aan de campagne en roept tevens alle andere instanties en bedrijven in Knokke-Heist op om hun milieuvriendelijk voorbeeld te volgen. Het enige dat de deelnemende organisatie dient te doen: inschrijven en de medewerkers stimuleren met de fiets naar het werk te komen. De editie 2008 ‘Ik Kyoto’ vindt plaats van 5 tot en met 30 mei 2008.


De deelnameprijs is afhankelijk van de gemeente waarin u woont en kan makkelijk teruggevonden worden op de website www.ikkyoto.be. Door het intikken van de postcode, verschijnt onmiddellijk de te betalen deelnameprijs. Om de fietsende deelnemers te stimuleren, verloot BBL voor meer dan € 20 000 aan mooie prijzen.
Meer informatie? Surf naar de website
www.ikkyoto.be