3.10.09

Nieuw grensoverschrijdend brandweerprotocol goede zaak voor Sluis

De gemeenteraad in de badstad heeft ingestemd met het afsluiten van een nieuw brandweerprotocol tussen de provincies West- en Oost-Vlaanderen en Zeeland. Het nieuwe Brandweerprotocol Gros Euregio laat het bestaande convenant van de Knokke-Heistse brandweer met Sluis intact. De burenhulp omvat onder meer het uitsturen van een ladderwagen of een tankwagen naar Sluis bij calamiteiten. Binnenkort zullen ook de communicatiemiddelen grensoverschrijdend op elkaar worden afgestemd. Met het nieuwe protocol doet vooral Sluis z’n voordeel. Het grensstadje, dat zware financiële problemen heeft, kan geen nieuwe hoogtewerker voor de brandweer bekostigen. Ook de bouw van een nieuwe kazerne werd afgevoerd. De gemeente voldoet dan ook niet aan de doelstellingen van de Veiligheidsregio Zeeland. Verwacht wordt dat Sluis ook in de toekomst vaak zal moeten beroep doen op assistentie uit Knokke-Heist. Nu reeds moeten de spuitgasten uit de badstad bij een vijfde van de zware branden in Sluis hulp bieden, vooral door het sturen van een hoogtewerker.

Preventie-14-daagse maandag van start in Knokke-Heist

Vanaf maandag en dat tot 17 oktober kunnen de inwoners van de badstad terecht in de tijdelijke preventiewinkel die in het stadhuis van Knokke is ingericht. Aan de hand van voorbeelden van veilige sloten, ramen en deuren kan men er allerlei advies inwinnen om woninginbraak te voorkomen. Daarnaast is er aandacht voor brandveiligheid, zoals rookmelders, het gebruik van het juiste brandblusmiddel en het gevaar van CO-vergiftiging. Nieuw dit jaar is de uitbreiding met het thema ‘energiezuinig wonen’. Een minihuis laat zien welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn in een woning. Verder bestaat de mogelijkheid om in de Preventiewinkel een gegraveerde sleutelhanger te laten aanmaken.


De preventiewinkel is van 5 tot 17 oktober open van maandag tot vrijdag van 9.30 tot 12 en van 13.30 tot 17 uur, en op zaterdag van 9 tot 11.30 uur. Op zaterdag 10 en 17 oktober kunt u tevens terecht om uw fiets laten graveren, dit van 9 tot 11.30 uur. U dient vooraf wel een afspraak te maken via de Preventiewinkel.

2.10.09

Man uit Zeebrugge in Sluis aangehouden na winkeldiefstal

Een 28-jarige man uit Zeebrugge is vrijdagavond aangehouden door de Zeeuwse politie op verdenking van winkeldiefstal. De man wilde in een winkel aan de Kapellestraat in Sluis seksartikelen meenemen zonder te betalen. Hij is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar is hij verhoord en werd tegen de Zeebruggenaar proces-verbaal opgemaakt. De man deed afstand van de gestolen goederen.

Fiets- en voetgangersbrug in Heist-West laureaat Bouwprijs

De Vlaams bouwmeester heeft de winnaars en laureaten van de prijs ‘Bouwheer 09’ uitgereikt. Met de prijs beloont de Vlaamse overheid opdrachtgevers van stedenbouwkundige, landschappelijke en architecturale projecten die via een geïntegreerde aanpak duurzame projecten tot stand brengen en die blijk geven van inspirerend opdrachtgeverschap. Zes van de twaalf laureaten komen uit West-Vlaanderen: Knokke-Heist (Fiets- en voetgangersbrug), Houthulst (dorpshuis Jonkershove), Ieper (Picanolsite), Menen (stadhuis), Diksmuide (dorpskernvernieuwing Nieuwkapelle) en Oostkamp (fontein De Omwenteling Ruddervoorde). Dat onze provincie zoveel laureaten telt komt niet uit de lucht vallen. Het afgelopen decennium investeerde West-Vlaanderen met Europese steun in kennisopbouw rond leefbaarheid van kleine dorpen in de Westhoek. Uit onderzoek bleek dat mensen meer en meer kiezen voor een aantrekkelijke woonomgeving. De aanpak van het openbaar domein is daarbij essentieel. Via het provinciebestuur werden daarbij vier voorwaarden uitgewerkt: het uitschrijven van een goede projectdefinitie, het aanstellen van een goede architect/ontwerper, begeleiding door de provinciale kwaliteitskamer en ten slotte, maar niet onbelangrijk, de betrokkenheid van de gebruiker of bewoner bij het tot stand komen van het ontwerp. De prijs bouwheer gaat niet alleen over mooie en kwaliteitsvolle architectuur, het gaat evenzeer over het te voeren proces, de te betrekken partners en de betrokkenheid van gebruikers en bewoners.

Knokke-Heist maakt zich klaar voor de Bevrijdingsmars

Volgende maand wordt in Knokke-Heist weer de Canadaweek gehouden. Deze wordt traditiegetrouw op een sportieve wijze afgesloten met het Wandelweekend. Voor de deelnemers werden diverse afstanden uitgewerkt. De start- en aankomstplaats voor alle tochten bevindt zich in een verwarmde tent op het Verweeplein. De wandelroutes zijn volledig bewegwijzerd en onderweg zijn rust- en controleposten voorzien. Zaterdag 7 november is er de Monumententocht. Zondag 8 november volgt de absolute hoogdag met de 36ste Bevrijdingsmars tussen Hoofdplaat en Knokke. Vorig jaar hebben daar meer dan 1400 wandelaars aan deelgenomen. De sportievelingen wandelen in de voetsporen van de Canadese soldaten die in 1944 de badstad bevrijdden van de bezetter. Dit keer wordt de afstand trouwens niet alleen gewandeld maar gelopen. Ondermeer is namelijk ook het Running Team Knokke-Heist van de partij. Voor wie 33 km van het goede teveel is kunnen echter ook een mini-versie van de Bevrijdingsmars gewandeld worden.


Overeenkomst landschapsplan Ramskapelle goedgekeurd

In Knokke-Heist werd de samenwerkingsovereenkomst voor het Efro-project ‘Leefbare haven Zeebrugge’ goedgekeurd. De gemeente participeert in dit provinciaal project dat als doel heeft een landschapsplan voor het buitengebied rond onze kusthaven op te maken. Dat gebied omvat ook de deelgemeente Ramskapelle. Na aftrek van de Europese subsidie in dat verband zal de deelname in de kosten voor de badstad zo’n 218.000 euro bedragen.

Protesttocht tegen nieuwe natuur in grensgebied

Veel inwoners van onze buurgemeente Sluis zijn niet tevreden met recente ontwikkelen in hun regio. Een groep van zo’n 170 grensbewoners heeft vrijdag dan ook een protestactie gehouden bij het provinciehuis in Middelburg. In de ogen van het actiecomité heeft de Westerscheldetunnel niet gebracht wat ervan werd verwacht. Verder ageert men tegen de aanleg van teveel nieuwe natuur. Men kant zich daarbij tegen de geplande ontpoldering bij het Zwin en in de Hedwigepolder. Ook het herstel van de reeds compleet verdwenen dijken ter herinnering aan de Staats-Spaanse Linies in het gebied tussen Knokke en West-Zeeuws-Vlaanderen wordt op de korrel genomen.

1.10.09

Ingrijpende wegeniswerken voor woonerf Vauxelles in Knokke

In de wijk Het Kalf in Knokke staan binnenkort uitgebreide wegeniswerken op het programma voor het woonerf Vauxelles. Op 19 oktober wordt gestart met het vernieuwen van de riolering. Daarna, rond midden november, worden alle nutsleidingen en hun aansluitingen op de woningen vernieuwd. Op 4 januari begint de heraanleg van het wegdek. Tijdens de werken wordt de toegankelijkheid van de woningen zoveel mogelijk gegarandeerd via een werfweg.

CMA CGM reorganisatie levert Zeebrugge meer connecties naar de Middellandse zee op

De Franse rederij CMA CGM trekt de FEMEX-dienst tussen Noord-Europa en het Middellandse Zeegebied door naar Scandinavië. Daarbij wordt Zeebrugge telkens tweemaal aangedaan. Daardoor kan echter meteen de feederdienst vanuit onze kusthaven en Rotterdam naar Göteborg, Helsinborg en Aarhus gestaakt worden. In de vernieuwde FEMEX zullen zes schepen van 1.700 tot 1.850 standaardcontainers worden ingezet. Ze volgen een uitgebreid vaarschema waarbij zestien havens rechtstreeks bediend worden. Zeebrugge en Malta fungeren als hub en krijgen daarom een dubbele aanloop. Drie havens uit de vroegere FEMEX-rotatie verliezen de dienst. Het gaat om Antwerpen, Hamburg en het onlangs toegevoegde Bordeaux. Voor de Antwerp Gateway terminal aan het Deurganckdok is het verlies van deze dienst slecht nieuws. Zeebrugge kan dan weer haar rol als hub versterken, omdat er daar nu heel wat connecties naar Middellandse Zeebestemmingen bijkomen.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Meer info over geboorten, huwelijken en overlijdens de voorbije week in Knokke-Heist vind je HIER.

Bibbabbel met Hans Vermeersch over Rabindranath Tagore '

Tijdens de bibbabbel in de Scharpoord bibliotheek zit zondagmorgen Hans Vermeersch op de praatstoel. De 52-jarige Knokke-Heistenaar studeerde viool, hobo, muziekgeschiedenis en kamermuziek aan het Koninklijk Muziek Conservatorium van Brugge, Gent en Brussel en ook aan de Musikhochschule Wien, afdeling Innsbruck. Hij is meester viool, altviool en samenspel aan deKunstAcademie van Knokke-Heist, sedert 1970. Hij componeerde o.a. marsen voor het Belgische leger, concerti met gebruik van Indische en Europese muziektechnieken voor sitar, voor veena, voor basklarinet en voor klarinet. Hans Vermeersch is componist, vertaler en arrangeur gespecialiseerd in Indische muziek en historische muziek van Rabindranath Tagore en Qazi Nazrul Islam. Hij dirigeert het Muziekgezelschap Apollo Sluis en de Koninklijke Harmonie de Zeegalm sinds 1975. Hij richtte twee eigen ensembles op, The International Rajhans Orchestra en Rajhans Ensemble. Vermeersch concerteerde over zowat de hele wereld. Zondag vertolkt en vertelt hij over de Indische muziek en de boeiende figuur van Tagore. Ook het pittige Indische eten en talrijke concertreisanekdotes komen aan bod.


Zondag 4 oktober 10 - 12 uur. Meer info: tel. 050 630 400 of bibliotheek@knokke-heist.be

Post in de Smedenstraat Knokke voor een maand dicht

In Knokke zal het postkantoor in de Smedenstraat de deuren sluiten van komende maandag 15u tot en met maandag 2 november. Een maand lang zullen in het gebouw infrastructuurwerken worden uitgevoerd. Dat zal voor heel wat mensen problemen veroorzaken. De postbedeling blijft normaal verlopen. Voor de afhandeling van de post- en financiële verrichtingen wordt verwezen naar het postkantoor in de Parmentierlaan 203. De Post stelt dat de klanten vanaf dinsdag 3 november voor de gebruikelijke postdiensten en financieel advies weer terecht kunnen in het vernieuwde kantoor in de Smedenstraat.

30.9.09

Ook toeschouwers kunnen deelnemen aan de Zeepkistenrace in Duinbergen

De Jeugdraad in Knokke-Heist heeft beslist dat ook toeschouwers zondag kunnen deelnemen aan de zeepkistenrace. Die wordt georganiseerd in Duinbergen ter hoogte van de ‘Wandelaar’. De inschrijvingen zijn ondertussen afgelopen en de deelnemers leggen momenteel de laatste hand aan hun zelfgemaakte voertuig. Mensen die niet graag knutselen, maar toch met een zeepkist van de helling willen scheuren, krijgen zondag een unieke kans. Er is namelijk een aparte competitie gepland voor de toeschouwers. Twaalf mensen uit het publiek kunnen zich namelijk om 12u30 voor amper €2 inschrijven voor deze aparte wedstrijd. De racer met de beste tijd krijgt bovendien een leuke prijs. De eigenlijke zeepkistenrace gaat om 13u van start.

Meer informatie op: http://zeepkistenrace.jkh.be

‘Week van de Eerlijke Handel’ van start in Knokke-Heist

Tot 10 oktober loopt ook in Knokke-Heist de jaarlijkse ‘Week van de Eerlijke Handel’. De Oxfam-Wereldwinkel verschaft de consument de komende dagen een blik achter de schermen van de producenten van ongeraffineerde rietsuiker uit Paraguay. De week kadert ook in de actie om van de badstad tegen begin volgend jaar een echte Fair Trade Gemeente te maken. De ‘Week van de Eerlijke Handel’ wordt zaterdag 10 oktober afgesloten met een receptie in de Scharpoord Bibliotheek en een Opendeurdag in de Oxfam-Wereldwinkel in de Kerkstraat in Heist. Daar kan men proeven van allerlei zoete lekkernijen uit de derde wereld.

Oxfam Wereldwinkel – Kerkstraat 47 – 8300 Knokke-Heist
Openingsuren: van dinsdag t.e.m zaterdag van 10u12- en van 14u-17u30
www.oww.be/opendeurdag

Volgens Natuurpunt en WIV vormen vossen geen bedreiging in Knokke-Heist

Na de waarschuwing van burgemeester Lippens in verband met mogelijke besmetting door de gevaarlijke vossenlintworm heeft het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid gereageerd met een persbericht. Daarin staat dat de lintworm “niet of nauwelijks voorkomt in Vlaanderen en Brussel”. Omdat ook hondsdolheid bij vossen de voorbije 10 jaar niet meer werd vastgesteld vormen de dieren dan ook nauwelijks een risico. In het zuiden van het land blijft het evenwel aan te raden om bosvruchten, paddenstoelen of groenten steeds te koken of te bakken voor consumptie, aldus het WIV. Volgens Stefaan Brinckman van Natuurpunt in Knokke-Heist zouden er zich in de badstad en omgeving hoogstens een 30-tal vossen ophouden. Een stabiele vossenpopulatie is in zijn oordeel “een betere buffer tegen verspreiding dan het ongelimiteerd afschieten ervan, daar afgeschoten dieren vervangen worden door jonge, zwervende dieren”. De natuurhistorisch secretaris van Natuurpunt meent dat de waarschuwing van de burgemeester kadert “in een zoveelste poging om in onze tuin aan de noordzee ongelimiteerd te mogen jagen”.

Foto-identificatieteams weer aan de slag in De Vierbote

Vrijdag is in het Ontmoetingscentrum De Vierbote in Heist een nieuwe bijeenkomst gepland om foto's uit de oude doos te identificeren. Het foto-identificatieproject van Sincfala en de Seniorenraad ging in het voorjaar van start. Bedoeling is naam en verhaal te zoeken bij de duizenden foto's uit de museumcollectie. Op dit ogenblik zijn al zo'n 2500 van de ongeveer 12.000 beelden uit de collectie ingescand en in handige boekjes gebundeld. Die worden in kleine groepjes bekeken en door iedereen van commentaar voorzien. Voor wie de eerste drie keer al langskwam zijn er nieuwe boekjes, dus ook nieuwe foto's. Het project is voor heel wat mensen meteen een aangename manier om herinneringen op te halen.


Foto's op zolder?

Hebt u zelf nog foto's die ergens in een doos liggen op zolder of in de kelder? U kunt ze steeds schenken aan het museum. U kunt de foto's ook meebrengen naar De Vierbote. De foto's worden ter plaatse ingescand, zodat u ze meteen weer mee kunt nemen. Voor het najaar zoekt het museum ook vrijwilligers om alle gevonden informatie over de foto's in te brengen in de computer. Een beetje kennis van de gemeente is altijd handig.

Ontmoetingscentrum De Vierbote (de Vrièrestraat 26). Vrijdag 2 okotber van 15 tot 17 uur. Ook op 6 november en 4 december zijn bijeenkomsten voorzien.
Meer informatie: Sincfala, Museum van de Zwinstreek - Pannenstraat 140 - 8300 Knokke-Heist - 050 630 872 -
sincfala@knokke-heist.be - www.sincfala.be

Derde lijndienst op Zeebrugge vanuit Spanje opent ook deur naar Rusland en Centraal-Azië

De Britse rederij Mann Lines is een wekelijkse ro/ro-dienst begonnen tussen Santander, Zeebrugge en Cuxhaven. De verbinding tussen Santander en Cuxhaven bestond reeds sedert april. Nu wordt op de noorwaartse terugreis een extra aanloop in Zeebrugge voorzien. Meteen verhuist Mann Lines een deel van zijn activiteiten van Terneuzen naar onze kusthaven, omdat daar meer ladingstromen passeren en er meer connecties zijn. Mann Lines wordt na Transfennica en UECC de derde rederij die Noord-Spanje met Zeebrugge verbindt. Voor de lading wordt niet zozeer op trailers gemikt, maar eerder op breakbulk, containers en uitzonderlijke transporten op mafi laagladers. De rederij wil in Zeebrugge vooral lading voor Finland en Estland laden, die dan in Cuxhaven wordt overgeslagen op een andere ro/ro-dienst naar Paldiski. Van daar uit zijn er doorvoermogelijkheden naar Rusland en Centraal-Azië.

Vijf maanden rioolwerken in de Diksmuidestraat en Ieperstraat in Knokke

Maandag wordt in Knokke het wegdek opengebroken voor de aanleg van nieuwe riolen in de delen van de Diksmuidestraat en de Ieperstraat benoorden het IJzerpark. Momenteel legt men in de Ieperstraat ook de laatste hand aan het vernieuwen van de nutsleidingen. Op 16 november begint de aannemer met het aanbrengen van de nutsleidingen onder de trottoirs van de Diksmuidestraat. Het werk zal vermoedelijk duren tot eind februari.

Van 10 tot 17 oktober :Bibliotheekweek in Knokke-Heist : gratis uitleen, animatie, prijzen en verwensessies

Je leest er alles over in ORO NieuwsMAGAZINE.

Betonblokken langs Dudzelestraat zorgen voor spectaculair ongeval

De gevaarlijke betonblokken die langs de rand van de Dudzelestraat staan hebben woensdagmorgen gezorgd voor een spectaculair ongeval. Een vrachtwagen, die uit de richting Westkapelle kwam, is er op de wegboordblokken gereden en zat er bovenop geblokkeerd. De helft van de vrachtwagen stond op het fietspad. Het ging zo te zien om een eenzijdig ongeval. De politie was zeer snel ter plaatse. Kort na het ongeval kwam ook een konvooi met extra brede brugelementen aanrijden. Dat zorgde voor heel wat verkeersmoeilijkheden. Meteen bleek weer het gevaar van de betonblokken langs de weg en de noodzaak om snel werk te maken van de A11. De nieuwe havenrandweg wordt momenteel echter vertraagd door de vzw Groen en enkele landbouwers die naar de Raad van State zijn getrokken.

Electriciteitskast vatte vuur in de Sebastiaan Nachtegaelestraat in Knokke

Dinsdagavond rond 19.50u heeft bij het Gemeenteplein in Knokke een koppelingskast van de straatverlichting vuurgevat. Meer bepaald gebeurde dat tussen het afgebroken gebouw van de vroegere herberg Kurkentrekker en het pand van de KBC bank. Daarbij schoten enkele grote steekvlammen langs de gevel omhoog. Een toevallige voorbijganger verwittigde de brandweer die met groot materieel ter plaatse kwam. De vuurhaard werd geblust en afgekoeld met stikstof. Ruim een uur later kwamen technici van de electriciteitsmaatschappij ter plaatse om de stroom af te sluiten.

Foto: Ivan Blomme

29.9.09

Zesde jeugdpoëziewedstrijd van Marnixring “De Blinckaert” in Knokke-Heist

De jeugdpoëziewedstrijd van Marnixring “De Blinckaert” is in Knokke-Heist aan z’n 6de editie toe. Vorig jaar werden liefst 800 gedichten ingestuurd. Ook nu worden de leerlingen van de derde graad van het lager onderwijs en de eerste graad van het middelbaar onderwijs aangezet poëzie te schrijven. Beide groepen worden afzonderlijk beoordeeld. Inzendingen moeten individueel geschreven en in het Nederlands zijn. Het thema is ‘Raar is leuk’. Het onderwerp mag echter zeer ruim geïnterpreteerd worden. Uiterste datum van indienen is 16 november. Als prijzen zijn er boekenbonnen van €25 tot €100. Tevens krijgen de geselecteerden hun “poëtisch hoogstandje” op een prachtige affiche en op postkaart afgedrukt. De gedichten worden ook tijdens de poëziemaand februari uitgestald in de bibliotheek. Op de prijsuitreiking die doorgaat in Scharpoord op 27 januari, wordt verder een publieksprijs toegekend. De avond wordt opgeluisterd door Junior Eurosong-finalist T&T die samen met hun Gizonband ‘jeugdrock’ van eigen bodem zal brengen.

Voor meer inlichtingen : Bibliotheek Scharpoord (tel.050 630400) of op het web : bibliotheek.knokke-heist.be . Op die website vind je, onder de rubriek poëziefeest, ook een handleiding om een goed gedicht te maken.

Nieuwe wandel- en fietspaden in de Zwinduinen

Woensdag start in 'De Zwinduinen en -polders' in Knokke-Heist de heraanleg van de wandel- en fietspaden. De duinen in het Vlaams Natuurreservaat zijn momenteel sterk versnipperd door de betonwegen die gedurende WO II werden aangelegd door de bezetter. Deze wegen zijn in een zéér slechte staat. Vorig jaar werden de overbodige betonpaden reeds opgebroken. In de plaats komt nu een wandelpad in kleischelpen en een half-verhard fietspad in natuurlijk materiaal. Wandelaars en fietsers krijgen dus elk hun eigen pad. Ook worden de hellingen in het gebied minder steil gemaakt zodat kinderwagens en rolstoelen vlot door het gebied kunnen. Verder wordt ook bij de zitbanken langs de paden een verharding aangebracht. De betonvlakte ter hoogte van de Haas van Flanagan blijft behouden aangezien deze zone bij rampen in het Zwin door de civiele bescherming en brandweer gebruikt wordt voor het stapelen van zwaar materiaal en machines. De werken kosten in totaal ruim 800.000 euro. De werken duren tot april volgend jaar. Tijdens de werken is het grootste deel van het natuurreservaat omwille van de veiligheid niet toegankelijk. In de Zwinduinen en –polders kan gedurende de werken wel nog gewandeld worden in de Groenpleinduinen en op de hoek van de Bronlaan en de Zwinlaan.

Een handvol Knokke-Heistenaars surft het internet via de UHF-amateurband

In Knokke-Heist zijn een drietal mensen momenteel in staat om via radiogolven internetverbindingen tot stand te brengen. Ze doen dat in de 23 cm band in het zogeheten UHF-bereik dat voor radioamateurs is voorbehouden. Om dat mogelijk te maken hebben de stadsgenoten meegewerkt aan het opzetten van een releisstation op de Brugse halletoren. Knokke-Heistenaars Stefan Vandenbossche ( on7stv), Johan Deleyn (on4uk) en Yves Tourain (on4oq) verzorgden niet alleen een deel van de techniek maar ook de sponsoring. Het nieuwe systeem vormt nu een belangrijke hulp voor radioamateurs die te velde zijn in heel West-Vlaanderen. Het is ook een meerwaarde bij de uitbouw van de zogeheten Belgian Emergency Amateur Radio Services (Bears).

Duinbergen Clinic doet komende zondag mee aan de Open Bedrijvendag

Naar aanleiding van Open Bedrijvendag kan iedereen zondag een kijkje nemen in de Duinbergen Clinic voor Esthetische Plastische Chirurgie. Op het programma een rondleiding door de hele kliniek, zelfs in het operatiekwartier. Men kan een demonstratie bijwonen van een huidanalyse en ook interessante videopresentaties bekijken. Daarnaast krijgt men verder het antwoord op de vraag of de patiëntenveiligheid ten allen tijde gegarandeerd is. De Duinbergen Clinic bevindt zich in de Duinbergenlaan 33. Bezoekers tijdens de Open Bedrijvendag krijgen heel wat documentatie mee en maken kans op een prachtige prijs.

Herenweg in Westkapelle wordt donderdag geasfalteerd

Op 21 september begonnen in de Herenweg tussen Westkapellestraat en Dorpsstraat de werken aan het wegdek. De nieuwe asfaltlaag wordt donderdag 1 oktober aangebracht, waardoor die dag totaal geen verkeer mogelijk zal zijn. Tegen vrijdag is het asfalt droog, en is het werk afgelopen. Dan is de weg weer toegankelijk voor plaatselijk verkeer en de bussen van De Lijn.

Strandhoofd 51 Resolut in Heist wordt verder afgebroken

Volgende maand wordt in Heist de afbraak van Golfbreker Resolut ter hoogte van zwembad de Raan hervat. De Vlaamse overheid, Afdeling Kust, had in mei gedacht de klus in 40 dagen te kunnen klaren, maar dat bleek een verkeerde inschatting. Daardoor moest de sloop tijdens de zomermaanden worden onderbroken. Dat zorgde trouwens voor heel wat ongemakken voor de strandrecreanten. De werken zullen nu opnieuw van start gaan op donderdag 8 oktober. Concreet betekent dit dat het strandhoofd tot 1 meter onder het strandpeil zal verwijderd worden. Het veel dieper uitbreken zou te duur worden. Tegen eind oktober zou al het resterende puin moeten opgeruimd zijn.

28.9.09

Het kwartaaltijdschrift van ‘Heyst Leeft’ werd voor het eerst in kleur gedrukt

Na 35 jaar heemkundige werking rolde het tijdschrift van ‘Heyst Leeft’ zopas voor het eerst in kleur van de persen bij Eddy Druk. Meteen wordt ook een belangrijk onderwerp behandeld, dat voor veel jongeren onbekend terrein is. Het gaat om de Lac van Heist. Niet enkel de waterplas komt aan bod, maar ook wat daarbij hoorde. Zo was er destijds de dierentuin van Gregoire Vandenabeele. Het leeuwengebrul was over de hele badstad te horen. Naast deze zoo kende Heist-Duinbergen eind de jaren vijftig trouwens een aantal merkwaardige locaties: de dansende waters in Duinbergen en park 58, dat in het expojaar tot stand kwam. De Lac van Heist met zijn zoo, tea-room en recreatiemogelijkheden bleek een grote troef voor het toerisme van die tijd. De samenstelling van het nieuwe kleurige ‘Heyst Leeft’ tijdschrift wordt gecoördineerd door André Desmidt, die dat trouwens al 30 jaar doet. Het blijft een permanent zoeken naar interessante onderwerpen en naar mensen die zelf een bijdrage willen schrijven. Het tijdschrift is ondertussen een trimestriële editie geworden.

Foto: Marie-Christine Dezutter secretaris Heyst Leeft en André Desmidt, ondervoorzitter

Passagiers van en naar Schotland in evenwicht bij Norfolkline

De rederij Norfolkline zegt dat tegenwoordig zowat evenveel passagiers vanuit Zeebrugge naar Schotland reizen, als omgekeerd. Bij de vorige uitbater van de veerdienst naar Rosyth kwamen meer Schotten naar het continent en maakten de vastelanders slechts 40 procent van het aantal reizigers uit. Nog volgens Norfolkline lag het aantal toeristen dat gebruik maakte van de Schotland ferry afgelopen zomer in lijn met de verwachtingen. Naast een vitale link voor het toeristisch verkeer is de lijn tussen Zeebrugge en Rosyth ook een belangrijke economische verbinding tussen het continent en Schotland.

Petitie tegen overlast rond het Van Bunnenplein in Knokke

Omwonenden en tweedeverblijvers van het Van Bunnenplein in Knokke hebben de lawaaioverlast, zwerfvuil, wildplassen, vandalisme en geweld aangeklaagd in hun buurt. Om hun klachten kracht bij te zetten hebben een kleine honderd buurtbewoners een petitie ondertekend. Daarin vragen ze aan het gemeentebestuur om het probleem aan te pakken. Volgens de initiatiefnemers heeft Knokke-Heist in het verleden al vaak beloftes gedaan, maar werden die nooit in daden omgezet.

Rolling Stones Fandag in Knokke-Heistse Scharpoord

In het Cultuurcentrum in Knokke-Heist wordt volgende maand een “Rolling Stones Fandag” gehouden. Sedert hun oprichting in 1962 heeft de Engelse rockband een legendarisch bestaan gekend, met veel grote hits en meer dan 25 studioalbums. Hun fans zijn ook bij ons niet te tellen. Verwacht wordt dat heel wat geïnteresseerden op zaterdag 3 oktober ’s namiddags zullen afzakken naar Scharpoord. In de “Rolling Stones Expo” zijn dan diverse Stones verzamelingen te bewonderen, van boeken tot schilderijen. Later staan optredens op het programma van X-Pensive Barbians, coverband Keith Richards en coverband Dust. Na een dvd-voorstelling is het om 21u tijd voor een optreden van ex-Stones Mick Taylor and his Band.

Toegang: tot 18 uur gratis
Optredens vanaf 19 uur: 15 EUR vvk, 20 EUR add
Voorverkoop: CC Scharpoord: ticket@knokke-heist.be of 050 630 430.

Knal! Lanceert de concertbus als nieuw project in Knokke-Heist

Het jeugdproject Knal! Vzw,dat nauw samenwerkt met de jeugddienst van Knokke-Heist, lanceert de concertbus. Jongeren in de badstad zijn vaak fan van talrijke muziekgroepen, helaas is het voor de Knokke-Heistse jeugd niet altijd mogelijk om een concert van hun favoriete artiest bij te wonen. "De Concertbus" moet daarin verandering brengen. Deze bus brengt de jeugd gratis naar het concert van hun dromen. Tijdens de maidentrip bracht de Concertbus zopas 44 jongeren naar het optreden van Milk inc in het Antwerpse sportpaleis. Het experiment was een denderend succes. De volgende trip van de Concertbus staat gepland voor zaterdag 10 oktober. Dan kan men naar de TMF Awards.


Kaarten zijn verkrijgbaar in De Marge, het project kun je op de voet volgen via www.knalvzw.be
Een videocompilatie van de Knal!Concertbus staat reeds op You!Tube: http://www.youtube.com/watch?v=9wXpLFQgYcw
Foto's kan je bekijken op de Knal!vzwgroep op Facebook:

Knokke-Heist Bowling Club 't Zwin blijft winnen

Je leest er meer over in Sport aan de Oostkust.

Lippens laat maatregelen nemen tegen dodelijke vossenlintworm

Omdat de vossenpopulatie ook in Knokke-Heist zienderogen toeneemt laat burgemeester Lippens een campagne starten om de bevolking in te lichten over een dodelijke ziekte die het dier kan overdragen. Het gaat om een relatief onbekende maar levensgevaarlijke parasitaire zoönose. Dat is een ziekte die van dier op mens kan overgaan. De vos is immers gastheer voor een aantal ziekteverwekkende organismen waaronder de vossenlintworm (Echinococcus multilocularis). De eieren van deze kleine lintworm worden met de ontlasting uitgescheiden en kunnen na orale opname -per ongeluk- bij de mens tot een ernstige infectie leiden. Het kan trouwens 5 tot 15 jaar duren voor de eerste ziekteverschijnselen zich voordoen. In de lever kan zich een metacestode (blaas) ontwikkelen die zich van hieruit ook naar andere organen verspreidt. Door de hoge mortaliteit (70% tot 90 %) wordt deze ‘alveolaire echinococcose’ als een uiterst gevaarlijke parasitaire zoönose gezien. Omdat de lintwormeitjes visueel niet waarneembaar zijn, bestand zijn tegen een vriestemperatuur van -18 graden en blijven kleven aan alles waarmee ze in contact komen, vraagt het gemeentebestuur om in onze Zwinregio voortaan rekening te houden met een reeks hygiënische voorzorgsmaatregelen. Onder meer moeten alle bosvruchten, zelfgeplukte paddenstoelen en valfruit gewassen worden en verhit tot minstens 60 graden. Na het werk in de tuin dient men de handen goed te wassen. Dode of gewonde vossen mag men niet aanraken. Honden die bij de vossenjacht van 1 oktober tot 14 februari worden ingezet moeten na afloop gedoucht en regelmatig ontwormd worden.

Voor meer info en gratis voorlichtingsfolder: Milieudienst, stadhuis Verweeplein 1, tel. 050 630 198, milieu@knokke-heist.be

Mogelijk Belgische pré-start van Dakar Rally in Knokke-Heist

Zoals bekend neemt Heistenaar Steve Vandenberghe begin volgend jaar voor de zesde maal deel aan de bekende Dakar Rally. Hij doet dat dit keer weer samen met co-piloot Patrick Hillewaere en een begeleidingsteam. De organisatoren van deze 32ste editie hebben andermaal voor Zuid-Amerika gekozen. De start wordt op 2 januari gegeven en de rally eindigt op 17 januari, telkens in Buenos Aires. Op dit moment wordt echter een pré-start voorbereid voor de Belgische deelnemers aan het evenement. Die is voorzien voor zaterdag 21 november. Mogelijk zal dan een kleine special gereden worden op het strand in Knokke-Heist. Veel erger moeten de deelnemers echter 2 maanden later aan de andere kant van de wereld trotseren. Het traject door Argentinië en Chili ligt minder zuidelijk en zal in omgekeerde volgorde worden gereden in vergelijking met de route van 2009. Verder zullen de deelnemers in 2010 meer duinen moeten verwerken.

27.9.09

Seizoensdrukte in Knokke-Heist door Indian Summer en Vliegerfestival

In het weekend zijn de dagjesmensen weer massaal afgezakt naar Knokke-Heist. De tienduizenden bezoekers dankte de badstad ondermeer aan de voortdurende Indian Summer en aan het spectaculaire Vliegerfestival. Het weer was echter eigenlijk te mooi voor wie z’n vlieger de lucht wilde inkrijgen. Voor de honderden draken en andere soorten flyers die door professionele vliegeraars werden opgelaten was er af en toe te weinig wind. Vooral sommige reuzenvliegers hadden met dat probleem te kampen. Eén van de hoofdattracties was de vliegende rups, waarvan het opzetten niet van een leien dakje liep. Toch is het een sfeervolle en kleurrijke manifestatie geworden, dat steeds meer volk naar de badstad trekt. Op die manier heeft het evenement duidelijk een seizoensverlengende effect. Zondagavond zorgde de terugkeer van de dagjesmensen echter voor files die aan het hoogseizoen deden denken. Onder meer in Westkapelle liep het verkeer in de Dorpsstraat rond 18.30u vast, door mensen die de straat als sluipweg gebruikten.

Foto’s: Ivan Blomme en Rufin Duwel

Het blijft goed gaan voor FC Knokke en VVWestkapelle

In het plaatselijk voetbal blijft het goed gaan voor FC Knokke en VVWestkapelle. In 1ste Provinciale won Knokke op verplaatsing tegen Lauwe met 1-2. FC Knokke staat nu op de 2de plaats met 13 punten. In 3de Provinciale B moest FC Heist evenwel tijdens de uitwedstrijd in Middelkerke de duimen leggen met 3-1. In de Molenhoek versloeg VVWestkapelle de ploeg van Beernem met 4-1. VVW staat 1ste in de rangschikking met 15 punten. Heist is 11de met 6 punten. In 4de Provinciale B verraste Moerkerke het elftal van Daring Brugge met een 4-1 overwinning. Zeebrugge Zeehaven verloor thuis van Loppem met 0-2. Moerkerke komt op 7 in het klassement met 6 punten. Zeebrugge staat 10de met 4 punten. In onze regio hebben enkel Knokke en Westkapelle nog geen wedstrijd verloren, waarbij VVW ook nog geen enkel verliespunt genoteerd heeft.


Kleuterturnen met de Gezinsbond Westkapelle

De Gezinsbond Westkapelle organiseert voor de derde keer de reeks Kleuterturnen voor de 2de en 3de kleuterklas. De kleuterturn'lessen' worden gegeven van donderdag 8 oktober tot 1 april van 16 tot 16.45 uur in het parochiaal centrum van Westkapelle. Het turnen gaat niet door tijdens de schoolvakanties. Sportieve kledij en schoeisel zijn noodzakelijk.


Prijs: 40 EUR voor leden, 50 EUR voor niet-leden (verzekering inbegrepen).
Info en inschrijvingen: Christopher Beausaert, de Neveplein 6, 050 60 12 36.

Bestuurder uit Knokke-Heist rijdt het water in en komt om

Zondagmorgen is een 28-jarige man uit Knokke-Heist om het leven gekomen toen hij met zijn auto in het water reed langs de Koolkerksesteenweg in Damme. De man kwam kort voor 5 uur met de wagen uit de richting van Koolkerke en was op weg naar huis. Vlak voor de bocht naar de Oostkerkebrug verloor hij de controle over het stuur en reed hij bij de Schipdonkvaartweg-West recht het water in. Duikers van de brandweer Brugge konden de jongeman nog uit z’n wagen bevrijden. Hij werd eerst ter plaatse gereanimeerd en dan in kritieke toestand naar het AZ in Brugge overgebracht. Daar overleed hij korte tijd later. Mogelijk heeft laaghangende mist een rol gespeeld bij het ongeval.

De Luikse basket rijft onverwacht de Supercup binnen in Knokke-Heist

Luik heeft in de Stormmeeuw in Knokke gezorgd voor een verrassing door de Supercup basketbal binnen te rijven. De verliezende bekerfinalist won zelfs vrij vlot van landskampioen Charleroi. Toch maakte Charleroi in de badstad de beste start en bouwde snel een flinke voorsprong op. Tegen het einde van het eerste kwart werd echter ook Luik goed wakker. Van dan af kreeg Charleroi met name geen grip op de sterke Stipanovic. In z’n debuutwedstrijd bij Luik was die meteen goed voor 28 punten. Bij de rust keek Charleroi tegen een achterstand van tien punten aan: 33-43. Ook nadien was er teveel balverlies bij Charleroi om nog bij te benen. De eindcijfers liegen er niet om: 70-84.


Quarts: 19-17, 14-26, 16-22, 21-19
Ploegen:
Charleroi:
Guglione -, Johnson 11, Broyles 2, Hamilton 9, Jacobson 11, Tabu 7, Riddick 10, Mansy -, Massot 7, Lalic 6, Matela 7, Major 0.
Luik : Muya 3, Collette 1, Ruoff 12, Banks 12, Green 11, Thomas 15, Linskens 2, Stipanovic 28, Gillet 0, Papac 0.