3.11.12

Dringende interventie voor kitesurfer

Zaterdagnamiddag kort na 15u is voor de kust van Zeebrugge een kitsurfer in moeilijkheden geraakt. Vanwege de vloedstroom en een krachtige wind uit zuidwestelijke richting werd gevreesd dat de watersporter tegen de havenmuur zou terecht komen. Daardoor werd een reddingsactie op touw gezet. Daarbij waren diverse hulpdiensten betrokken. Naast het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum kwamen ook de Scheepvaartpolitie, de Brandweer en de Dienst 100 in actie. Ook een Seaking helikopter werd ingezet. Het reddingsvaartuig Sterken Dries van de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst was als eerste ter plaatse. Er werd vastgesteld dat de kitesurfer zich op de valreep zelf had weten in veiligheid te brengen. Het alarm werd vervolgens afgeblazen voor alle diensten.

Natte oktobermaand in Knokke-Heist

De voorbije maand oktober gaat de boeken in als een  natte maand, vooral in onze kustregio. In Knokke-Heist werden 19 regendagen geteld. In totaal werd door het Weerstation Heist 135,9 mm hemelwater genoteerd voor de maand oktober. Dat dit kan verkeren van plaats tot plaats blijkt wel uit het feit dat vlak over de Zwingeul in  Cadzand-Bad liefst 177 mm regen naar beneden donderde. Dat is veel meer dan het gemiddelde. Gewoonlijk blijft de regenmeter in oktober aan de kust steken op 90 à 100 millimeter. Het warmst werd het in Knokke-Heist in de periode van 19 tot 23 oktober. Toen werd een paar keer 20 graden gehaald. Het koudste moment was op 28 oktober, toen viel het kwik ’s nachts naar amper 2 graden terug.

Kerstbomen in aantocht

Op zaterdag 17 november worden in Knokke-Heist de kerstbomen geïnstalleerd in de Natiënlaan en maandagochtend 19 november vanaf 5u zijn de shoppingstraten aan de beurt. Leden van de Raad voor Lokale Economie zijn dezer dagen trouwens op pad ten einde collega-handelaars aan te sporen om in te tekenen op de kerstbomenactie. Ook op de kraslotenactie van de dienst Toerisme wordt momenteel vlot ingeschreven. Net als vorig jaar willen gemeente, handelaars, middenstandsorganisaties en de Lokale Raad voor Economie in de badstad een unieke eindejaarssfeer creëren. In 2011 tooide een bos van maar liefst 650 verlichte kerstbomen het straatbeeld in de diverse deelgemeenten.

Knokke-Heistse wint Mannequin 2012

Marilyn Billiet uit Knokke-Heist, die vorige maand net 19 werd, heeft vrijdagavond in Roeselare de 30ste editie van Mannequin 2012 gewonnen. Dat is de modellenverkiezing die traditioneel tijdens de Jaarbeurs georganiseerd wordt. De jongedame liet tijdens de finale 14 andere meisjes achter zich. Marilyn Billiet is model bij Hollister en studeert momenteel aan de Universiteit Gent. Met haar overwinning treedt ze in de voetsporen van haar mama. Deze was zelf ook model, maar kwam 15 jaar geleden om het leven bij een autoongeval, toen ze 29 was.

2.11.12

Jan Fabre opent in Knokke-Heist

Zaterdag opent bij Galerij Pieters in Knokke de tentoonstelling “Chalcosoma” met kleine bronzen beelden van de inmiddels omstreden kunstenaar Jan Fabre. Tijdens opnamen voor een film over Fabres werk in het Antwerpse stadhuis werden kort geleden katten in de lucht gegooid waarvan er twee slecht neerkwamen. De beelden hiervan die op het internet geplaatst werden, lokten een ongekende haatcampagne uit. De kunstenaar ontving reeds meer dan 20.000 haatmails en werd zondag naar eigen zeggen ook zwaar in elkaar geslagen. Voorts kwamen er ruim 10.000 mails waarin het stopzetten van de subsidies aan Fabre wordt geëist. ‘Ik besef dat ik een fout gemaakt heb. Het spijt me werkelijk dat die katjes slecht zijn neergekomen, want ik hou van dieren. Maar er is geen enkele kat gekwetst en ik heb mij oprecht geëxcuseerd. Wat kan ik meer doen?’, aldus de kunstenaar. Op Twitter wordt momenteel ook opgeroepen om de tentoonstelling van Fabre in Knokke te boycotten. De tentoonstelling is open voor het publiek vanaf zondag 4 november tot 13 januari. (Guy Pieters, Kustlaan 279, Knokke. Uitgenomen dinsdag en woensdag, alle dagen open van 11 tot 18u).

Grensoverschrijdend Magazine

Zonder de Belgen zou culinair Zeeland nooit zo hoog aangeschreven staan. Dat zegt Sjaak Jobse, meesterkok en culinair expert. De Vlaamse klandizie betekent dat in Sluis en omstreken het broodnodige geld in het laatje komt. Om het grensoverschrijdende restaurantgebeuren nog beter in de kijker te plaatsen lanceren vier eethuizen die in Knokke-Heist en Sluis vlak op de grens zitten woensdag trouwens hun eigen culinaire magazine. Het gaat om de restaurants De Vijverhoeve, d'Ouwe Schuure, Ter Mude en Livingroom 102 (waar ooit misdaadauteur Piet Baete met de pollepel zwaaide...) De vier eethuizen willen de grens tussen Knokke en Sluis als culinaire pleisterplaats op de kaart zetten. “Grens Magazine” bevat foto's en beschrijvingen van de creaties van de verschillende koks. Daarnaast ook anekdotes en verhalen over de restaurants en hun eigenaren, die stuk voor stuk een sterke binding hebben met de grensovergang en alles daaromheen. De redactie van het nieuwe magazine is in handen van journalist Rens Ulijn, wiens roots in Sluis liggen.

1.11.12

Spoorwegslagboom afgereden in Knokke


Rond 16.30 donderdag heeft een wagen een spoorwegslagboom afgereden vlakbij het Station van Knokke. Dat heeft de NMBS zopas meegedeeld. Het gebeurde op de lijn L51B naar Brugge. Het incident bezorgde de treinen tijdelijk zo’n 10 minuten vertraging. Tegen 18u verliep het treinverkeer op de lijn weer volgens het boekje. De gemeente Knokke-Heist heeft de NMBS al herhaalde malen gewaarschuwd omtrent het gevaar dat het kruispunt met halve slagbomen oplevert. Vooral het feit dat de spoorwegovergang naar Sportoase met halve slagbomen is uitgerust bezorgt de gemeente kopbrekens in verband met de veiligheid. Momenteel wordt door de spoorwegen een dossier onderzocht voor het installeren van volle slagbomen aan deze overgang.

Echt wandelweer voor Canadese Bevrijdingsmars

Zondag wordt de 39ste Canadese Bevrijdingsmars gestapt, de beruchte 33 km. Mede-initiatiefnemer Danny Lannoy heeft alvast een boodschap voor zij die twijfelen en de weersomstandigheden afwachten. Zijn beste voorspelling is dat er zondag tijdens de wandeltocht slechts weinig kans op regen is. Het weerbericht heeft het namelijk over zon en wolkenvelden bij een oostenwind (achterwind dus) van 4 Beaufort. Regen komt er vermoedelijk pas later op de dag. De wandeling start vanaf 9u aan de Westerscheldedijk in Hoofdplaat. Er worden vele honderden deelnemers verwacht, waaronder ook een contingent van zo’n 30 Canadezen. Via heel wat dijken, o.a. Wilhelminadijk, Oranjedijk, Kaas en Broodse dijk gaat de tocht richting Oostburg. Het tweede deel van de mars loopt langs enkele typische dorpjes Zuidzande, Terhofstede en Retranchement, met omwalling daterend uit de Spaanse bezetting. Via de Hickmanbrug (genoemd naar een gesneuvelde Canadese sergeant) trekt men de Belgische grens over richting Oosthoek en Knokke. De deelnemers kunnen ’s morgens met de bus naar Hoofdplaat vervoerd worden of kunnen zich met eigen vervoer naar Hoofdplaat begeven. Deze bussen vertrekken aan de start- en aankomstplaats: een verwarmde tent op het Alfred Verweeplein, tussen 7.30 en 8.30 uur.

Stiltewandeling in Het Zwin

In het natuurcentrum Het Zwin wordt nu zaterdag 3 november van 16 tot 18 uur een Stiltewandeling gehouden onder het motto “zonsondergang met avondtrek”. November en december zijn de laatste maanden van de najaarstrek. In die periode komen nog veel vogels aan in het Zwin om er de wintermaanden door te brengen. De 1000den wilde eenden en ganzen vormen dan een imposant schouwspel en maken een bezoek aan het reservaat ook in de barre koude meer dan de moeite waard. Zaterdag kun je een 'stiltewandeling' volgen om de slaaptrek van vogels naar het reservaat te beleven. Bij zonsondergang trekken er immers duizenden ganzen, eenden, wulpen en vele andere vogelsoorten vanuit de polders naar het Zwin, waar ze op de grote veilige plassen de nacht doorbrengen. Het luchtverkeer tussen het Zwin en de omliggende polders leidt soms tot een indrukwekkende 'avondspits'. En als het donker is, kan je het gesnater van ganzen nog altijd heel goed horen én de talrijke silhouetten van allerlei andere vogels op de meertjes onderscheiden. Gidsen leiden je in de rustige avondstilte door de duinen naar het strand en via de Zwinmonding terug naar het vogelpark.

Honden niet toegelaten op deze wandeling. Doe voor uw eigen comfort water- en winddichte kledij, incl. rubber laarzen aan. Deze wandeling is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.
Prijs: 6-11 jaar: 2 euro; vanaf 12 jaar: 4 euro

31.10.12

Treinverkeer tijdelijk onderbroken in Heist

Woensdagavond kort na 17u is in het station van Heist een persoon aangereden door de trein op het baanvak Brugge-Knokke. Sedertdien is het treinverkeer onderbroken. Het verkeer zal zo snel mogelijk hernomen worden nadat de nodige vaststellingen werden gedaan. Ondertussen wordt het treinverkeer omgeleid via Blankenberge. Om 18.09 u werd één spoor terug vrijgemaakt en werd de dienst hernomen via enkelspoor. Het heeft woensdag uiteindelijk tot 20.15u geduurd tot het treinverkeer tussen Knokke-Heist en Brugge weer helemaal genormaliseerd werd.   

Canada schenkt aandacht aan Knokke-Heist

Woensdag hebben het Canadese Leger, Defense Technology News en de site “Mothers Of Canadian Soldiers” stuk voor stuk aandacht besteed aan het feit dat Knokke-Heist op unieke wijze het offer herdenkt dat de Canadese soldaten gebracht hebben bij de bevrijding van de badstad. De Bevrijdingsmars en het For Freedom Museum worden daarbij belicht in een artikel van de hand van Major Daniel Kucherhan en Ms. Catherine Villeneuve. Men kan het lezen in het Engels of in het Frans.

Ondertussen verschijnen overal in de badstad weer massaal Mapleleafvlaggen. Ze geven het straatbeeld van Knokke-Heist het gepaste uitzicht. In het kader van de 68ste herdenking van de bevrijding wordt op zaterdag 3 november de Monumententocht gewandeld over afstanden van 6 tot 21 km. Dit evenement omvat ook een bloemenhulde bij het Verzetsplein en op de Canadese militaire begraafplaats in Adegem. Zondag 4 november is het dan tijd voor de 39ste Canadese Bevrijdingsmars tussen Hoofplaat en Knokke, een afstand van 33 km. Er is ook een mini-Bevrijdingsmars gepland.

Meer info bij de Sportdienst, sporthal De Stormmeeuw, Edward Verheyestraat 14 tijdens de kantooruren (8.30 - 12 uur en 13.30 - 17.30 uur). En ook bij wandelclub WNZB Knokke-Heist, wnzb@skynet.be, tel. 050 60 80 27 of 050 61 42 76.

Herinrichting “Bosje van Heist” wordt verder gezet

In het Bosje van Heist werden zopas de grondige herinrichtingswerken hervat. Volgens het bosbeheerplan werd in het voorjaar het merendeel van de niet streekeigen bomen omgehakt en verwijderd. Het ging om canadapopulieren, witte abelen, Corsicaanse dennen en gewone esdoorns. Vanaf november worden deze kapwerken verder gezet, dit niet enkel in het bosgedeelte, maar ook in het duinengebied. Dit is vooral langs de noordoostelijke rand van het duinengebied, waar de Anemonenlaan aansluit op de Zeedijk en langs het brede centrale pad. De te rooien bomen worden gemarkeerd door het Agentschap Natuur en Bos (ANB). In het duinengebied zal ANB tevens de zones met kwetsbare vegetatie aanduiden zodat deze zoveel mogelijk intact blijven tijdens de werken. Momenteel is de grote vijver al volledig verdwenen en blijft er een open ruimte over, die bedekt is met zuiver zand. Ook de uitbraak van enkele trappen en paden is reeds gestart. Deze uitbraak situeert zich voornamelijk in het padennetwerk in de overgang van bos naar duin. Andere paden worden hersteld of heraangelegd. Tenslotte krijgt de kleine vijver een nieuwe look en wordt de stenen duinovergang, die de doorsteek naar het strand voorziet, gerenoveerd. Bepaalde delen van het directeur-generaal Willemspark zullen tijdens de werken omwille van veiligheidsredenen afgesloten zijn voor het publiek en dit telkens van 7 tot 17 uur op weekdagen. De aannemer zal hiervoor de nodige signalisatie aanbrengen. Het einde van de werken wordt voorzien in het voorjaar van 2013, net voor de start van het broedseizoen. Volgens burgemeester Lippens komt het “Bosje van Heist” daarna in het beheer van de gemeente.

Wietpas die Belgische drugstoeristen moest weren weer afgevoerd

Een half jaar nadat de Nederlandse grensprovincies de Wietpas lanceerden wordt deze weer afgevoerd. De wietpas moest verhinderen dat Belgische en Franse drugstoeristen zich vlak over onze noordergrens gingen bevoorraden in plaatsen zoals Terneuzen en Vlissingen. Dat pakte echter anders uit. De straatverkoop van verdovende middelen is namelijk na de invoering van de wietpas per 1 mei weer beginnen stijgen, alsook de buurtoverlast. Veel Nederlandse gebruikers gingen namelijk drugs op straat kopen omdat ze zich niet bij een coffeeshop wilden registreren. VVD en PvdA hebben nu in hun regeerakkoord opgenomen een eind te maken aan de wietpas. Wel moeten bezoekers van een coffeeshop kunnen aantonen dat ze uit Nederland komen. Buitenlanders komen er in principe niet in.

Nieuwe zwemuitdaging voor sportievelingen

Voor Knokke-Heistenaars die in 2014 willen meedoen aan een nieuwe sportuitdaging zal veel zwemmen in zee nodig zijn, of extra baantjes trekken in het zwembad van Sportoase. Het is namelijk zo dat na ruim 40 jaar de zwemtocht tussen Breskens en Vlissingen in ere hersteld wordt. Dat gebeurt naar aanleiding van de viering van het 200-jarig bestaan van onze buurregio Zeeuws-Vlaanderen. Het gaat om een afstand van ongeveer 6,7 km. De laatste zwemtocht over de monding van de Schelde vond plaats in 1968. Voor het evenement moet de scheepvaart op de zeearm een aantal uren worden stilgelegd. De stichting Zeeuws-Vlaanderen 2014 is verder van plan om ook een maritiem spektakel te organiseren.

Knokke-Heist bereidt nieuwe scholencampus voor

In Knokke wordt een terrein bouwklaar gemaakt voor de realisatie van de nieuwe scholencampus voor het gemeentelijk onderwijs. Op het bouwperceel achter de JanDe Vischstraat werden zopas al de bomen gerooid. Ander groen zal in de nieuwe scholencampus worden geïntegreerd. Op de nieuwe locatie van zo’n 2 ha zullen de scholen Zevenkote en De Vonck van het gemeentelijk basisonderwijs worden samengebracht. De ontwerpwedstrijd voor het uittekenen van “een brede school” werd gewonnen door het Nederlandse “NL Architects”. Het wordt een school op maat van de kinderen, met veel aandacht voor duurzaamheid. In het ontwerp heeft het bureau gezocht naar manieren om de ruimte efficiënter te gebruiken. Zo vervullen de gangen meer functies dan alleen als verkeersader. Om het vriendelijke karakter van het gebouw te versterken, ligt het verdiept en kan het dak als het ware worden aangeraakt vanaf het maaiveld. Het hoogste punt wordt gevormd door de uitstulpende multifunctionele sporthal, die als hart van het gebouw fungeert. Stimulerende factoren zijn verder de uitsneden in de dikke wanden, waar de kinderen in kunnen klimmen, en de vensterbanken, die tevens als zit- en leerplaats gebruikt kunnen worden. Op deze manier wil “NL Architects” een interactieve leeromgeving creëren. Begin december zal Raakvlak, de archeologische dienst van de regio, op het terrein proefsleuven trekken. Zo kunnen ze nagaan of er archeologisch onderzoek op de site nodig is, voor er met de bouw gestart wordt. Ondertussen zoekt het gemeentebestuur geschikte aannemers die deze passiefschool kunnen bouwen. Ze kunnen volgend jaar meedingen om dit complex met 3156 m2 bebouwde oppervlakte, 3200 m2 speelplaats, 4800 m2 parkeerruimte en 240 m2 fietsstallingen te realiseren. Ondertussen wordt er ook volop gewerkt aan de bouwaanvraag, de mobiliteit en de verfijning van het bestek. Al deze procedures nemen al vlug enkele maanden in beslag. De nieuwe campus is begroot op 5,5 miljoen euro, waarvan 70 procent gesubsidieerd wordt. Zodra het Vlaams Ministerie voor Infrastructuur zijn finale goedkeuring op het gunningsdossier heeft gezet, kunnen de werkzaamheden vanaf de zomer 2013 effectief van start gaan.

Groter vrachtveer op lijn Zeebrugge-Tilbury

Begin volgend jaar zal P&O Ferries de rorovrachter “Wilhelmine” inzetten op de lijn van Zeebrugge naar Tilbury. Het schip wordt gecharterd van Cobelfret en zal het Finse vrachtveer Norqueen vervangen. De capaciteit verhoogt meteen van 147 opleggers naar 163 trailers, terwijl de energieconsumptie met een derde vermindert. Verder is er aan boord plaats voor 12 chauffeurs en begeleiders. Bij P&O is men tevreden over de goede evolutie van de lijn op Tilbury die sedert de start in 2007 een gestadige groei kent. Er worden inmiddels twee schepen ingezet voor tien vertrekken in beide richtingen per week.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Kampioen gehuldigd bij WTC Strandjutters

Dit jaar heeft Luc Monbaliu bij de wielerclub De Strandjutter het clubkampioenschap gedomineerd. Meteen goed voor zijn eerste titel. Hij won met 3.632 km, voor Bart Dumez met 3.171 km. De derde plaats was voor Dany Tanghe met 3.118 km, vierde werd Kris Tournoy met 3.091 km en Joseph Brouckaert sluit de top vijf met 3.089 km. De kilometers werden bijeengefiets onder meer tijdens een aantal dagritten naar het Nederlandse "Oude Tonge", naar Frankrijk en Luxemburg. Helaas moest de club dit jaar ook afscheid nemen van Daniël De Schrooder, de bekend fietshandelaar uit Heist. Daarom werd zopas de "Ere-Trofee Daniël De Schrooder" in het leven geroepen. Op de kampioenenviering werd deze trofee door zijn echtgenote Viviane en zoon Benny overhandigd aan de nieuwe kampioen. De WTC Strandjutters fietsen elke zondag om 9 uur in groep vanaf de parking van Delhaize. Het gaat om afstanden van hoogstens 60 km. Iedereen vanaf 16 jaar kan deelnemen. 

Meer info bij voorzitter Gino Wisse op ginowisse@telenet.be of 0473 83 55 96 of http://strandjutters.blogspot.be

Knokke-Heistenaar voor rechter wegens geweldpleging

Een 36-jarige man uit Knokke-Heist staat terecht voor de correctionele rechtbank in Brugge. Hij wordt beschuldigd van het toebrengen van slagen en verwondingen aan z’n voormalige vriendin. De man zou op 19 mei vorig jaar in de Polderstraat in Heist z’n ex in een wurggreep hebben gehouden en rake klappen hebben verkocht. Beiden hadden ruzie gekregen over de kinderen. Van de feiten zijn er twee getuigen. Het slachtoffer werd vervolgens in het ziekenhuis behandeld voor diverse verwondingen. De vrouw eist nu 10.000 euro schadevergoeding. De beklaagde betwist de feiten. De uitspraak volgt op 27 november.

30.10.12

Wisselende drukte in herfstvakantie

De verwachting is dat het vanaf woensdagavond druk wordt in Knokke-Heist. Maandag zakten trouwens wel al veel dagjesmensen af naar de badstad. ’s Avonds zaten de treinen richting binnenland dan ook goed vol. Veel mensen komen tijdens de herfstvakantie wandelen in de badstad. "Het Keun" ("De Haas van Flanagan") is daarbij een populaire bestemming. Hotels en appartementen zijn echter nog lang niet volgeboekt. ‘We kunnen zeker niet spreken van een grote drukte, waar we een beetje op hadden gehoopt’, zegt Toerismevoorzitter Danny Despiegelaere. Vooral het weer zal de komende dagen bepalen of de herfstvakantie een meevaller wordt. Dat geldt trouwens ook voor de traditionele bevrijdingsmarsen die zaterdag en zondag gehouden worden. 

Broer en zus Coudeville kampioenen bij Cycling Club Cnocke

De Cycling Club Cnocke heeft zopas z’n kampioenen van 2012 in de bloemetjes gezet. Bij de heren was het Peter Coudeville die de kampioenentrui mocht aantrekken. Zus Sofie Coudeville had bij de dames de meeste kilometers in de pedalen. Voorzitter Ludo Coppens onderstreepte in zijn speech nog eens uitdrukkelijk de superieure kwaliteit van de rennersgenen van het tweespan Luc Coudeville en Liliane Casteleyn. Op dinsdagavond 30 oktober ontvangt het CCC-bestuur in stamkroeg De Cnoc niemand minder dan Mario uit Reppel. Deze Limburgse kroegbaas heeft het CCC-team op een vierdaagse laagtestage zodanig muzikaal en culinair verwend, dat hij door de ploeg officieus werd uitgeroepen tot ereburger van Knokke-Heist. Uit erkentelijkheid komt Mario dan ook een tegenbezoek brengen aan de badplaats.

Zwinneblomme klaar voor 63ste Galabal

In Knokke-Heist is het 63ste Galabal van de Zwinneblomme in aantocht. Het jaarlijkse topevenemente van de studentenclub Moeder Zwinneblomme wordt gehouden in een verwarmd tentendorp op het strand ter hoogte van het Casino Knokke op zaterdagavond 24 november. DJ’s zoals Louis Coussée, Noski, Ashton (Gilles D.), Polfliet en ander talent maken er hun opwachting. In de optredentent zorgen Paul Severs, Paul Michiels, Cookies & Cream en Déjà Fou voor de nodige entertainment. Tussen de optredens door wordt de muziek gedraaid door Jan Morbee en Dirk Deknock. Als men z’n toegangskaart online koopt geniet men meteen van een aparte ingang www.zwinneblomme.com.

Voorverkoop vanaf 1 november onder meer ook bij Yssi’s in Knokke. VVK: €25  ADD: €30

Nog meer eer voor Oud Sluis

Amper een paar dagen geleden kreeg het restaurant Oud Sluis in onze buurgemeente weer de eerste plaats toebedeeld in de Top 100 van restaurantgids Lekker. Nu valt het driesterreneethuis weer in de prijzen. Maandag mocht Lotte Wolf van Oud Sluis de prijs “Talentvol Sommelier” van de restaurantgids GaultMillau 2013 in ontvangst nemen. Er waren vijf genomineerden. Lotte Wolf is afkomstig uit Hilversum en sinds enige tijd bij Sergio Herman als hoofdsommelier aan de slag. Enkele jaren geleden raakte ze enthousiast over wijn tijdens een bezoek aan Nieuw-Zeeland.

Chrysantendagen ook voor gemeentebestuur

In Knokke-Heist zijn de gemeentelijke administratieve diensten in het stadhuis op het Verweeplein gesloten op de dodenherdenkingsdagen donderdag 1 en vrijdag 2 november. Wèl is op zaterdagmorgen 3 november de dienst Burgerzaken open van 9 tot 11.30 uur. De parkingshop in het stadhuis Knokke is gesloten op donderdag 1 november maar open op vrijdag 2 november.

Eindejaarsverlichting kan de boom in

Maandag is men in de winkelstraten in Knokke-Heist reeds begonnen met het ophangen van de eindejaarsverlichting. Dat is een hele klus. Om de verlichting is de bomen aan te brengen moest men, zoals gebruikelijk, een hoogtewerker laten aanrukken. Binnen enkele weken zullen trouwens ook weer grote kerststructuren worden neergezet op strategische plaatsen in de badstad. Die kenden vorig jaar bijzonder veel bijval. Toch werden er ook enkele gevandaliseerd door een groepje onverlaten. Knokke-Heist besteedt al jaren veel zorg aan de eindejaarsverlichting en wil daarmee een goedgevoelssfeer creëren in de badstad. Dat trekt onder meer veel bezoekers aan, en die spenderen bij de plaatselijke middenstand.

Bewoners en eigenaars verantwoordelijk voor het trottoir

Met de koude wintermaanden in aantocht heeft het gemeentebestuur van Knokke-Heist de bewoners andermaal gewezen op hun verplichtingen tot het schoon houden van trottoirs en greppels. De Politieverordening betreffende de openbare weg bepaalt dat de eigenaars, huurders of vruchtgebruikers verplicht zijn erover te waken dat de trottoirs en de greppels vóór hun al of niet bewoonde grond, gebouw of gedeelte daarvan, in propere staat zijn en dat de modder, het vuilnis en onkruid die er zich bevinden, weg worden geruimd. Het verzamelde of samengevoegd vuil zoals papier, onkruid, zand enz. mag niet in de straatrooster geveegd worden. Tevens moeten ze ervoor zorgen dat de rioolroosters, de straatgoten en de trottoirs vrij blijven. Voor meergezinswoningen vallen deze verplichtingen ten laste van de bewoners van het gelijkvloers, en zo dit niet is bewoond, van deze van de verdiepingen, te beginnen met de laagst gelegen, en zo verder.

Gratis sneeuwruimen voor 80-plussers

Het gemeentebestuur wijst er verder op, dat ook sneeuw en ijs ruimen van de stoepen de verantwoordelijkheid is van de bewoner. Net zoals vorig jaar, kunnen 80-plussers en minder mobiele inwoners van Knokke-Heist gratis een beroep doen op het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap om sneeuw te ruimen. U dient zich hiervoor dan wel in te schrijven bij het PWA: wanneer het sneeuwt kunt u tijdens de weekdagen tussen 8.30 en 16 uur bellen naar het nummer 050 53 09 67, en dit tot en met 20 december. Op 21 – 27 – 28 en 31 december kunt u tijdens dezelfde uren bellen naar het nummer 050 53 09 00. Vanaf donderdag 3 januari kunt u opnieuw terecht op het nummer 050 53 09 67

50 jaar zendamateurs in Knokke-Heist

Tijdens de Canadaweek vieren de radiozendamateurs van ONZoostKUST hun 50-jarig bestaan. Om te beginnen is er de officiêle handeling die op vrijdagavond 2 november z’n beslag krijgt in de shack van de zendamateurs in ’t Walletje. In de radiokamer zal de ether dan weer gevuld worden met de identificatie “Osar November 44 Charly Lima Mike” vernoemd naar de Canadian Liberation March. Door amateurs in Canada zal zeker geluisterd worden naar het signaal uit Knokke Heist, waar de herinnering aan de Canadese en Poolse bevrijders van weleer levendig gehouden wordt. In het leslokaal van de zendamateurs werd verder een kleine fototentoonstelling opgesteld over een halve eeuw radio-amateurs in de badstad. Momenteel telt de vereniging een 80-tal leden. Onder impuls van Willem Tallon (on7tf) wordt trouwens in mei volgend jaar het Internationaal Congres van de Unie van Belgische Amateurs (UBA) gehouden in het Cultureel Centrum Scharpoord in Knokke-Heist. Het zendstation en de fototentoonstelling in ’t Walletje kunnen gratis bezocht worden op zaterdag en zondag telkens van 14 tot 18u.

Mezenbollen maken in Het Zwin

Nu woensdag 31 oktober kunnen kinderen van 14 tot 16 u in het Natuurcentrum Het Zwin terecht voor het maken van hun eigen mezenbollen. Dat is meer dan nodig. Zoals eerder gemeld maken we momenteel een invasie van mezen mee in onze regio, omdat er in het hoge noorden nu al te weinig voedsel voor hen is. Ook andere vogels die hier blijven kunnen best wel wat hulp gebruiken. In Het Zwin zorgt men ervoor dat de deelnemers aan deze workshop voldoende materiaal om in de tuin op te hangen. Denk er om de mezenbollen te hangen op een plaats waar poezen niet bij kunnen.

Mezenbollenworkshop voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Prijs: 6 EUR
Org.: Provincie West-Vlaanderen (Zwin Natuurcentrum)

Je kan het tijdens deze herfstvakantie thuis ook zelf proberen. Gebruik ongeveer één deel frituurvet op één deel zadenmengsel. Gebruik geen kippenvoer, deze zaden zijn te groot en te hard. Het frituurvet moet ongebruikt en ongezouten zijn. Smelt frituurvet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet heet.Voeg daar al roerend het zadenmengsel aan toe en laat dit mengsel een beetje afkoelen. Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, een melkkarton, een theeglas, of een halve kokosnoot. Leg daarin, voordat de brij stolt, een stevige katoenen draad die ruim uitsteekt. Zodra de massa hard is geworden, kunnen de bollen buiten aan de draad worden opgehangen. Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen. Een melkkarton kan rondom worden afgescheurd. Houdt een theeglas of blik even in heet water; de vetbol komt dan gemakkelijk los.

België moet alle zeevissers gelijk behandelen

Ons land moet alle rederijen met Vlaamse vissersvaartuigen gelijk behandelen als het gaat om subsidie-aanvragen in het kader van het Europees Visserijfonds. De Europese Commissie wil dat België nog dit jaar zijn wetgeving daartoe aanpast. Het is namelijk zo dat Nederlandse rederijen met een in ons land gevestigd visserijbedrijf benadeeld worden. In de Vlaamse subsidievoorwaarden is een extra bepaling opgenomen die negatief uitpakte voor (sommige) vlagkotters. Door de discriminerende voorwaarde werden betrokken Nederlandse vissers klem gezet. Ze konden namelijk evenmin aanspraak maken op een Europese subsidie via Nederland omdat de rederijen via ons land opereren. Het Europees Visserijfonds is onder meer bedoeld om verdere verduurzaming van de visserijsector te bevorderen. Visserijbedrijven kunnen in de regel een projectaanvraag indienen via de lidstaat waar het bedrijf is gevestigd. Ons land bepaalde echter in een aanvullende voorwaarde dat het niet voldoende is dat de aanvrager bedrijfsmatig in België gevestigd is, maar dat de aanvrager ook als privépersoon Belgisch rijksinwoner moet zijn. De Europese Commissie tikte België op de vingers en stelt dat de extra voorwaarde inderdaad discriminerend is en dat de regelgeving daarom voor het eind van het jaar aangepast moet worden.

29.10.12

Voetbal in de regio

Voor Knokke èn Heist was het een vruchtbaar voetbalweekend. In Tweede Provinciale A versloeg FC Knokke op verplaatsing de ploeg van Blankenberge met 1-3. Westkapelle moest echter thuis met dezelfde cijfers het onderspit delven tegen De Haan. In het klassement staat Knokke gedeeld tweede met 17 punten; Westkapelle staat negende met 11 punten. In Derde Provinciale B moest Steenbrugge met 2-3 het onderspit delven tegen FC Heist. De wedstrijd tussen Middelkerke en Moerkerke eindigde in 0-0 gelijkspel. Moerkerke staat aan de leiding in de rangschikking met 20 punten. Heist komt op de tweede plaats met 19 punten. In Vierde Provinciale B tenslotte eindigde de wedstrijd tussen Davo Westende en Zeebrugge in een 3-2 nederlaag voor de Zeemeeuwen. Zeebrugge staat gedeeld vierde in het klassement met 16 punten.

Morffiguren maakten straten ‘onveilig’

In de straten van Knokke-Heist hebben afgelopen weekend een viertal jongeren in kleurige “morphsuits” promotie gemaakt voor hun nieuwe opvoering “SuperDuper”. Na hun eerste productie 'Benauwd' hebben Bart Verswijvel en Sam Van Elslande namelijk weer de handen in elkaar geslagen om een nieuw stuk op stapel te zetten. Ze proberen daarin het antwoord te vinden op de vraag wat men zou doen als men alle superkrachten zou bezitten die er maar bestaan. Zou men de misdaad bestrijden? De wereld rond vliegen? Of teleporteren naar zonnige oorden? Over een ding is men het alvast eens: de fictieve wereld kan soms veel beter zijn dan de realiteit. “In de fictieve wereld slaan we alle slechteriken gewoon in mekaar. Alle krachten zijn super, zolang je er maar in gelooft” aldus de initiatiefnemers. “SuperDuper” kan men gaan zien in Scharpoord op vrijdag 9 november om 20.30u.

Prijs: € 9 (€ 8 kortingskaarten / € 6 Uitpas, CJP, groep + 10 pers.)
Contact: cc.ticket@knokke-heist.be 050 63 04 30

Carnavalperiode vroeg begonnen in Heist

Waar de eerste carnavalsactiviteiten doorgaans pas op 11 november beginnen is men er in Heist nu al mee gestart. De raad voor Carnaval kwam vorige week reeds bijeen omdat Carnaval 2013 vrij vroeg valt. Op 10 februari is het immers reeds carnavalzondag wat betekent dat op 26 januari het prinsenbal al gehouden wordt. Yves Dryepondt, de prins van dit jaar, heeft zich alvast weer gemeld als kandidaat. Vraag is nu wie het tegen hem zal opnemen. Voor meer inlichtingen en eventuele kandidaatstelling kan men terecht op het secretariaat in het cultuurcentrum Scharpoord. Verder zijn de uitnodigingen voor deelname aan de stoet de deur uit naar de deelnemers van verleden jaar. Opvallende vernieuwing is alvast dat de hoogte van de karren strenger wordt gereglementeerd op vraag van de veiligheidsdiensten. De karren mogen nog maximum 4 meter hoog zijn en het platform waarop mensen kunnen staan mag niet hoger zijn dan 3 meter boven begane grond. De diensten zijn ook aan het onderzoeken op welke manier eventueel een technische keuring kan worden georganiseerd. Dit alles om de risico’s zo veel mogelijk te beperken.

Controverse rond Heistse stadhuis

Op de facebook pagina "Heist aan Zee zoals het was" is een polemiek gestart over de afbraakplannen voor het modernistische Stadhuis in de deelgemeente. Heel wat mensen zouden liever het gemeentehuis gerestaureerd zien en zijn niet te vinden voor het slopen van het gebouw en de constructie van een Gemeenschapshuis met sociale appartementen, een raadzaal en horecafunctie. Na een eventuele restauratie is men wel te vinden voor een nieuwe bestemming. Voorstellen zijn: een afdeling van de kunstacademie of lokalen voor plaatselijke verenigingen. Uit historisch oogpunt zou het inderdaad spijtig zijn als de buitengevel van het gebouw verdwijnt. Binnenin, dat is een andere zaak. De binnenruimte is namelijk zeer slecht ingericht en bevat heel wat verloren ruimte, zowel op de eerste als op de bovenverdieping. Daarnaast is het ook zo dat het gebouw structureel niet overal meer gezond is. Uiteindelijk zullen het waarschijnlijk de cijfers zijn die de toekomst van het Heistse stadhuis zullen bepalen.

Blue Bird regisseur in Bib Knokke-Heist

Op zondag 4 november wordt tijdens de Bibbabbel filmregisseur Gust Van den Berghe geïnterviewd in de Scharpoordbibliotheek. De 27-jarige regisseur groeide op in Brugge en Beernem als zoon van jeugdauteur Kristien Dieltiens. In 2008 studeerde hij af aan het RITS. Z’n debuutlangspeelfilm “En waar de sterre bleef stille staan” uit 2010 was meteen ook z’n afstudeerproject aan het Rits. Zijn tweede langspeelfilm, “Blue Bird”, is een bewerking van het toneelstuk “L’oiseau bleu” van Belgisch Nobelprijswinnaar Literatuur Maurice Maeterlinck uit 1908. De film brengt een universeel verhaal en werd gedraaid in Togo met Togelese crew en plaatselijke kinderen als acteurs. De film werd meermaals bekroond. Filmrecensent Roel van Bambost zal deze veelbelovende jonge filmregisseur interviewen op 4 november tussen 10 en 12.

Gratis toegang met een drankje als afsluiter. Reservatie gewenst: T 050 630 400

Ontpolderen blijft heet hangijzer

De omstreden Hedwigepolder zou dan toch worden onder water gezet. Regeringsvormers VVD en PvdA zijn het daar volgens bronnen in Den Haag over eens geworden. Het onder water zetten gebeurt als compensatie voor het uitdiepen van de Schelde naar Antwerpen. De eigenaar van de polder blijft zich echter verzetten. In de Nederlandse regionale kranten wordt maandag trouwens ook heel wat aandacht besteed aan het verzet van het Knokke-Heistse gemeenteraadslid Jan Vandepitte tegen de plannen van de Vlaamse regering om een deel van de Zwinbuffer te ontpolderen. De voorgestelde maatregelen tegen verzilting voldoen niet en de verzilting zelf tast de waarde van nabije landbouwgronden ernstig aan, betoogt Vandepitte in zijn bezwaarschrift. Met de uitbreiding van het natuurgebied verliest de polder waterbuffercapaciteit. Vandepitte vraagt de Vlaamse regering terug te keren op haar stappen. Vruchtbare landbouwgrond onder water zetten, richt onherstelbare schade aan en is pure verkwisting. De verzanding van het Zwin wordt volgens de voormalige dijkgraaf niet opgelost met uitbreiding. Voor creatie van nieuwe extra natuurwaarden hoeft het Zwin ook niet groter te worden. Door te baggeren en het slib op goed gekozen plaatsen terug te storten, kunnen de estuariene natuurwaarden zelfs stijgen, aldus Jan Vandepitte.

Quiz je mee ?

Op vrijdagavond 7 december om 20 uur organiseren de ouderraden van de gemeentelijke basisscholen De Vonk en Het Anker voor de zesde maal een simultane quiz ten voordele van de sneeuwklassen. Ploegen van maximum 4 personen kunnen zich inschrijven in De Vonk, Het Anker of Zevenkote en krijgen een 100-tal vragen voorgeschoteld. Van sport, muziek, actualiteit, film, showbizzroddels en geschiedenis tot aardrijkskunde. Plezier en prijs verzekerd in een aangenaam decor, met een hapje en een drankje.

De deelname bedraagt 12 EUR per ploeg van 4 personen. Betaling gebeurt ter plaatse aan de ingang. Voorinschrijven kan via de verspreide inschrijvingsformulieren, telefonisch op het nummer 050630870 (Het Anker), 050630860 (De Vonk) of 050602879 (Zevenkote) of per mail naar devonk@knokke-heist.be of hetanker@knokke-heist.be.

Aangevaren Kanaalferry in droogdok

Maandag werd in een droogdok in Duinkerke reeds gestart met de reparatie van de Kanaalferry “Berlioz” van de rederij My Ferrylink. De veerboot werd zaterdag beschadigd tijdens een aanvaring net buiten de haven van Calais. Als gevolg van zware windstoten werd bij een manoeuvre van de “Pride of Burgundy” van P&O het Franse vaartuig geraakt. De schade aan de Berlioz is aanzienlijk. Het Britse schip liep nauwelijks enige averij op. Niemand raakte gewond. Aan boord van de Berlioz bevonden zich geen passagiers. De 200 opvarenden van de Britse veerboot hebben de schok bijna niet gevoeld. Ze werden aan boord van een andere ferry overgezet naar Dover. Twee uur later was de “Pride of Burgundy” reeds opnieuw in de vaart. Het opleggen van de Berlioz is alvast een fikse streep door de rekening van de kersverse rederij My Ferrylink.

28.10.12

Knokke-Heistenaars rijden Crocodile Trophy uit

Na negen dagen zwoegen hebben vandaag (zondag) de Knokke-Heistse Wacky mountainbikers in Australië met succes de beruchte Crocodile Trophy uitgereden. De negende en laatste etappe ging van Laura naar Cooktown over een afstand van 140 km.  Sommige van de in totaal 170 deelnemers aan deze slopende wedstrijd door de Australische outback hebben de voorbije dagen moeten afhaken. Met 50 landgenoten was België trouwens het sterkst vertegenwoordigde land in de wedstrijd. Uit Australië hadden zich slechts 27 mountainbikers ingeschreven. De eindoverwinning werd in de wacht gesleept door de Tsjech Ivan Rybarik. De eerste landgenoot was Michiel Van Aelbroeck. Hij legde beslag op de zesde plaats. Henri “Harryman” Delheye is er in geslaagd zijn derde plaats in het klassement Masters 1 te behouden. Ook de andere Wacky’s uit de badstad hebben het einde gehaald. Ze gaan straks nog een viertal dagen de sfeer opsnuiven bij onze tegenvoeters. De Wacky racers worden nu vrijdag weer in Knokke-Heist verwacht.

De complete einduitslag kun je HIER bekijken.

Jonge mountainbiker Vlaams Kampioen

De piepjonge mountainbiker Louis Decoster uit Knokke-Heist mocht zaterdag in het Limburgse Eksel de winnaarstrui en -medaille als “Vlaams Kampioen mountainbike 2012, categorie U-13” in ontvangst nemen. Trek KMC mountainbiketeam Waasmunster, het competitieteam waarvoor Louis rijdt, behaalde met hun jeugdrenners ook de overwinning in het interclubklassement. Louis Decoster reed afgelopen MTB-seizoen verschillende mooie resultaten bij elkaar. Na eerder de overwinning van de Belgische TOPcompetitie te hebben behaald, won hij ook het eindklassement van de Vlaamse Kids Challenge. Dat is het regelmatigheidscriterium voor Vlaamse jeugdmountainbike met 13 wedstrijden. Louis Decoster is zes jaar geleden begonnen met het wedstrijdrijden kort nadat hij voor z’n zevende verjaardag een mountainbike cadeau kreeg.

“Stemmen” in Knokke-Heist

Op dinsdag 30 en woensdag 31 oktober kan men om 20.30 u in Scharpoord het Vernieuwd Gent Volkstoneel aan het werk zien in “Stemmen”. Het is een stuk duidelijk geschikt om rond de verkiezingen te worden opgevoerd. In ‘Stemmen’ vertelt Jo Van Damme de wederwaardigheden van een lokaal politicus die alles veil heeft voor een grote carrière in de gemeentelijke politiek, met flair en een grote dosis humor. In het verhaal is Filip Onghena pas aangesteld als plaatsvervangend schepen, op het speciaal voor hem gecreëerde Kabinet van Toegevoegde Zaken. Eindelijk krijgt hij de kans om zijn lang gekoesterde politieke ambities te realiseren. Zijn pogingen om zich in de gunst van het volk te werken worden echter voortdurend gedwarsboomd: door het politieke establishment, door zijn echtgenote en voornamelijk door het volk zelf. Bovendien bezorgt een jonge, bepaald niet onaantrekkelijke buurvrouw hem slapeloze nachten. En dat kan de schepen zo net voor de verkiezingen eigenlijk niet hebben.

Tekst:Jo Van Damme/spel: Mieke Bouve, Heidi De Grauwe, Bob De Moor, Daan Hugaert en Peter Marichael/regie:Jaak Van de Velde/decor: William Phlips www.vernieuwdgentsvolkstoneel.be
16 EUR; studentenkaart, lerarenkaart, 55+: 15 EUR; Uitpas, CJP, groep + 10 pers.: 13 EUR Volksontwikkeling: gratis alleen op dinsdag

Unieke fluitendag in deKunstAcademie

Op zondag 18 november wordt in deKunstAcademie in Knokke-Heist de “fluitendag” gehouden. Het unieke evenement krijgt z’n beslag van 9.30 tot 17u. Gastdocent is die dag Will Offermans, de bekende Nederlandse fluitist. De hele dag door staan in de academie leuke dingen op het programma die te maken hebben met fluitspelen. Ondermeer wordt de “Jungle Dance” gespeeld, een stuk voor fluiten en flessen gecomponeerd door Offermans. Ook wordt de thumpy flute gedomnstreerd. Dat is een instrument dat door Offermans ontworpen werd voor spelers die enkel nog twee duimen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld na een ongeluk. Afsluitend is om 16u een opvoering gepland voor alle geïnteresseerden in de Grote Zaal van deKunstAcademie.