17.3.12

Afscheid van Daniel De Schrooder

Komende zaterdag wordt in Heist afscheid genomen van Daniel De Schrooder. Hij was echtgenoot van Viviane De Jonge en zaakvoerder van Fietshandel Vida Sport. Hij was ondermeer ook de vader van de bekende ex-renner Benny De Schrooder. Daniel De Schrooder overleed na een periode van ziekte in Gent op 16 maart. Hij is net geen 62 geworden. De uitvaartdienst wordt op zaterdag 24 maart gehouden om 10u in de dorpskerk van Heist. Op donderdag en vrijdag kan men ook het rouwregister tekenen in het uitvaartcentrum Bleyaert, Natiënlaan 85 in Knokke-Heist, telkens van 14 tot 18 uur.

Poolse spotprent wint Cartoonale in Knokke-Heist

In het Pavillon du Zoute in Knokke-Heist heeft de jury van de Cartoonale 2012 zicht zaterdag gebogen over ruim 1700 spotprenten die door 516 cartoonisten uit 72 landen werden ingestuurd. Dat waren er beduidend minder dan vorig jaar. Men telde vooral minder Iraanse inzendingen. Volgens juryvoorzitter Geert Hoste is men trouwens afgestapt van de clichéhumor die de voorbije jaren z’n stempel drukte op het festival. Het 51ste Internationale Cartoonfestival van Knokke-Heist werd dan ook gewonnen door Krzysztof Konopelski. Deze Poolse tekenaar kaapte de Gouden Hoed en een geldbedrag van 3.500 euro weg met een tekening die volgens Geert Hoste “grafisch zeer mooi” is, “actueel” en een schoolvoorbeeld van “absurde humor”. De Zilveren Hoed ter waarde van 2.000 euro, werd in de wacht gesleept door de 62-jarige Ahmet Aykanat uit Alasehir in Turkije. De derde prijs en 1.250 euro gaat met de Bronzen Hoed naar de 47-jarige Markus Grolik uit het Duitse München. Naast Geert Hoste bestond de jury uit Fleur van Groningen, Urbanus, Katrien De Vreese, Sam de Graeve, Jonas Geinaert en Inge Heremans (ilah). Eerste Schepen Maxim Willems zei bijzonder verheugd te zijn dat Geert Hoste ondermeer ook Urbanus had weten te strikken voor deze Cartoonale. Urbanus zelf herinnerde eraan dat hij in de jaren 70 ooit had deelgenomen aan het toenmalige Humorfestival in de badstad. “Ik was de minst slechte van allemaal. Maar er werd geen prijs uitgereikt omdat het zo slecht was”, aldus Urbanus. De tentoonstelling naar aanleiding van het 51ste Internationale Cartoonwedstrijd vindt plaats van 15 juli tot 15 september 2012 in een tentoonstellingspaviljoen op het strand voor het Casino in Knokke en is volledig gratis. Vorig jaar bezochten meer dan 82.000 mensen de Cartoonale. De titel van deze nieuwe editie is ‘Rarara wie Benne kik?’
Iraanse TV over Fotofestival Knokke-Heist

Press TV, de spreekbuis van het Iraanse regime, heeft zaterdagavond aandacht besteed aan het feit dat vijf Iraanse fotografen onlangs de topprijzen hebben weggekaapt op het Internationaal Fotofestival van Knokke-Heist. Het Engelstalige Press TV kan men ook in Europa bekijken via Astra 1.Press TV: Astra 1, 12460 HDVB-S/MPEG-2, 27500 3/4

Geen ‘Dag van de Zorg’ in Knokke-Heist

Op deze zondag vindt in ons land de eerste editie van de ‘Dag van de Zorg’ plaats. Meer dan 200 zorg- en welzijnsorganisaties in Vlaanderen houden een opendeurdag. Het gaat om ziekenhuizen, ouderenzorg, gehandicaptenvoorzieningen, thuiszorg en thuisverpleegkunde, psychiatrische ziekenhuizen, centra algemeen welzijn en dergelijke meer. De N-VA zegt verwonderd te zijn over het feit dat geen enkele instelling in Knokke-Heist deelneemt aan de ‘Dag van de Zorg’ en noemt het “een gemiste kans”. “Het Sociaal Huis, in samenwerking met het Thuiszorgplatform, had deze regierol kunnen opnemen,” aldus Cathy Coudyser. Anderzijds is het wel zo dat de zorginstellingen in de badstad regelmatig bij middel van allerlei andere evenementen naar buiten treden.

Winst voor basketdames

Vrijdagavond hebben de Knokke-Heistse basketdames in het kader van de Beker van West-Vlaanderen met 50-56 gewonnen van Crack Blue Cats Ieper B (+5). Veerle Vantorre heeft in de laatste seconde de eindstand vastgelegd met een zeer belangrijke 3-punter. Eerste quarter was voor Ieper. Coach Seghers heeft vervolgens in het 2de quarter goed ingegrepen. Het derde quarter was gelijkopgaand. In het 4de quarter liep Ieper opnieuw wat uit maar vervolgens zijn de Knokke-Heistse dames zeer sterk geëindigd. Zondagnamiddag om 17u staat in de Stormmeeuw in de badstad de terugwedstrijd in de halve finale op het programma. Verleden jaar wonnen de Knokke-Heistse meisjes de Beker.

Atheneum naar Auschwitz

Het ‘Atheneum Knokke’ heeft in samenwerking met de Auschwitzstichting een project lopen over genocide en deportatie: “de Trein der Duizend”. In de paasvakantie zal een groep leerlingen van de school een bezoek brengen aan het kamp van Auschwitz in Polen. Rond dit thema houdt de school verder een tentoonstelling, die te zien zal zijn op de opendeurdag van komende zaterdag 24 maart. Je verneemt er meer over op www.zwinstede.be.

16.3.12

Wereldwaterdag ook in Knokke-Heist

Op donderdag 22 maart gaan 350 scholen in België de uitdaging aan om enkel water uit de kraan te drinken. De gemeentelijke basisschool het Anker uit Knokke-Heist, die meedingt naar de titel van "Kranigste School", is uitgeroepen tot een van de drie laureaten van deze wedstrijd. Ook leerlingen van vrije basisschool O.L.V.O. te Heist en ’t Schooltje in Ramskapelle doen mee met deze actie. In Heist zullen de leerlingen van het 4de leerjaar door het dorp en langs de dijk stappen als sandwichmannen met zelfbeschilderde borden en verzonnen slogans zoals ‘Bega geen flater, verspil geen water.’ Ook maakten zij een ‘hart voor water’ dat zij tijdens hun wandeltocht zullen meenemen. Op die manier willen zij mensen oproepen op zuinig om te gaan met water.

Straf bumperklever bevestigd in beroep

Een 42-jarige automobilist uit Knokke-Heist die in beroep ging tegen de zware effectieve celstraf die hij van de politierechter kreeg is opnieuw veroordeeld tot twee jaar effectieve celstraf, vijf jaar rijverbod en 5.500 euro boete. De man veroorzaakte op flagrante manier een ongeval op de E403 in Ardooie door bumperkleven. In april 2010 had de man een voorligger op die manier opgejaagd. Het kwam tot een kop-staartaanrijding waarna de chauffeur uit Knokke-Heist de achtervolging inzette. Het kwam opnieuw tot een ongeval, waarbij een wagen betrokken werd met daarin een jong gezin met een kind van 2,5 jaar. Het kind bleef ongedeerd, maar de ouders liepen wel verwondingen op. In 2010 kreeg hij de Knokke-Heistenaar al eens anderhalf jaar cel voor sturen onder invloed van alcohol. Ook bij de feiten in Ardooie was hij onder invloed.

Belgenland rouwt

Op de dag van nationale rouw werden vrijdag ook in Knokke-Heist en Zeebrugge de slachtoffers van de busramp in Zwitserland herdacht. In de badstad werden de vlaggen halfstok gehangen. Om 11u werd in de kantoren van het gemeentepersoneel en in de scholen een minuut stilte in acht genomen. In de Keuvelhoekschool in Knokke kwamen de kinderen vervolgens samen op de speelplaats. Daar werden dan ballonnen losgelaten met een boodschap van medeleven. De 52 ballonnen verwijzen naar het aantal slachtoffers en gewonden van de ramp. Op last van havenvoorzitter Joachim Coens werden ook in onze kusthaven de vlaggen halfstok gehangen. Om één minuut over 11 hebben de vaartuigen in de haven hun scheepshoorn laten loeien. Eerder vrijdag werd in het Chinese Tianjin, waar het 'Top Maritime Forum' wordt gehouden en waar een delegatie van het Zeebrugse havenbestuur aanwezig is, om 11 u plaatselijke tijd eveneens een minuut stilte in acht genomen. Ook in onze buurprovincie Zeeland hingen vrijdag de vlaggen halfstok aan de openbare gebouwen.

Nu ook games in bibfiliaal in Heist

Na het succes van de games in de Scharpoord bibliotheek, kan men nu ook in het filiaal te Heist games ontlenen. Naast de dvd's zijn nu ook Wii-spelletjes opgenomen in het Heistse bibliotheekaanbod. Op dit moment is de collectie nog in opbouw. De voorraad games zal dit jaar nog verder uitgebreid worden met spelletjes voor PS2 en PS3. Net als de dvd's kunnen de games uitgeleend worden voor één week, maar wel met een maximum van twee spelletjes per kaart.

Halfstok vlaggen afgerukt

Het gemeentebestuur en de politie van Knokke-Heist tillen zeer zwaar aan het nachtelijk vandalisme van enkele jongeren in de badstad. Rond 2.30u vrijdagmorgen werden in de Lippenslaan door een groepje jongeren de vlaggen die vanwege het Zwitserse busdrama halfstok hingen afgerukt en meegenomen. Dat gebeurde in de Lippenslaan ter hoogte van de vroegere Hemingway en vlakbij Yssis aan het Verweeplein. Camerabeelden zullen nu onderzocht worden ten einde de schuldigen te achterhalen. De gestolen vlaggen zullen nu teruggehangen worden. Er zal ook extra controle zijn op nachtelijke vandalen...

Straks nog inspraakrondes in Westkapelle en Ramskapelle

Een 200-tal inwoners en tweedeverblijvers hebben deze week in Scharpoord en zaal Ravelingen reeds de informatie- inspraakvergaderingen “Zeg” bijgewoond. In Heist hield burgemeester Lippens samen met alle aanwezigen eerst nog 1 minuut stilte om de slachtoffers van het busdrama in Sierre te herdenken. Nu maandag 19 maart in Westkapelle en woensdag 21 maart in Ramskapelle kunnen geïnteresseerden de presentatie van de belangrijkste projecten in 2012 nog live meemaken. Dat gebeurt in Westkapelle in zaal ’t Dorp in de Dorpsstraat en in ’t Zaaltje in Ramskapelle, telkens om 19.30 uur. Daar kunnen dan ook vragen gesteld worden aan de burgemeester. Een selectie van de meest interessante vragen en antwoorden wordt in het “KH Nieuws” van mei gepubliceerd. De presentatie over de belangrijkste operationele doelstellingen in het beleidsplan 2012 kun je trouwens HIER al bekijken.

15.3.12

Condoleances André Serreyn

In Heist is geschokt gereageerd op het plots overlijden van André Serreyn van Café De Ferry Bank. Ook via Twitter en Facebook worden inmiddels massaal condoleances overgemaakt. De familie laat ondertussen weten dat de begrafenis op donderdag 22 maart zal plaats hebben om 10u in de Heistse dorpskerk.

Veel volk op eerste zonnige dag

Met zon en temperaturen die in Knokke-Heist 19,5 graden haalden was het donderdag de eerste stranddag van het jaar. Onverwacht veel dagjesmensen zijn na de middag afgezakt naar de badstad. Sommigen zochten reeds hun heil op het strand zelf, maar de meesten kuierden en genoten van de zon op een of ander terrasje. Sommige terrasuitbaters hadden de plotse drukte duidelijk niet zien afkomen. Door tekort aan personeel moesten mensen hier en daar soms een half uur wachten op een koffie. Op andere plaatsen, zoals bij de Rubens, moesten wandelaars aanschuiven tot op het drukke terras een plaatsje vrijkwam. Op de eerste mooie voorjaarsdag was het in Knokke-Heist trouwens moeilijk om een parkeerplaatsje te vinden in de buurt van het strand en de zeedijk.Foto's: Bart De Graaf en Fred van Soomeren

Afvalshop Horizon Net wordt definitief hersteld

In Knokke wordt volgende week de glazen gevel van Afvalshop Horizon Net definitief hersteld. In oktober vorig jaar ramde een wagen het “glazen huis” van de afvalbeheerder op het Gemeenteplein. De ingang werd voorlopig hersteld en onderstut. Op maandag 19 maart worden de nieuwe ramen definitief geplaatst. De werkzaamheden zullen 3 dagen in beslag nemen. Op donderdag 22 maart wordt de balie vervangen. De winkel blijft open gedurende de werkzaamheden en is toegankelijk via de garagepoort die zich aan de zijkant van de doorgang bevindt.

Knokke-Heist goes electric

Onder het motto “We go Electric” organiseert De Knokse Velo op zaterdag 24 maart een testnamiddag rond “elektrische mobiliteit”. Geïnteresseerden zullen op de Zeedijk bij het Casino gratis elektrische fietsen, golfwagens en scooters kunnen uittesten. Dat gebeurt vanaf 14.30u in aanwezigheid van Miss België Laura Beyne en Joke van de Velde. Meteen zullen ook de nieuwe oplaadzones en elektrische fietsroutes worden bekend gemaakt. Aanwezigen maken ook kans op een gratis elektrische fiets.

“Coup de coeur” op Art Nocturne Knocke

Komende zomer zal tijdens de 37ste Art Nocturne in Knokke-Heist bij elke stand een “coup de coeur” label te zien zijn. Dit is het stuk dat de voorliefde van de experts wegdraagt. Dat kan zijn door zijn uitzonderlijk hoge kwaliteit, zeldzaamheid, schoonheid, kunsthistorische waarde of originaliteit. Dat is ondermeer een gevolg van het feit dat de laatste jaren op de beurs telkens ontdekkingen gedaan werden van uitzonderlijke en interessante stukken. Ook de bezoekers zullen aan een enquête kunnen deelnemen om zo hun coup de coeur kenbaar te maken. Bij de deelnemers hieraan wordt aan het einde van de beurs iemand uitgeloot welke een kunstige attentie geschonken wordt. Daags vóór de kunstbeurs haar deuren opent voor het publiek is er een neutraal expertisecomité bestaande uit museumconservators, experts en wetenschappers dat het tentoongestelde keurt. De regel hierbij is “ieder tentoongesteld stuk moet een authentiek product zijn van de stijl- tijdsperiode waarin het ontstond en artistiek en/of kunstambachtelijk waardevol zijn”. Sedert vorig jaar vindt de beurs plaats op twee locaties namelijk CC Scharpoord en Hotel La Réserve, op wandelafstand van elkaar aan de oevers van het Zegemeer.


Foto: triptiek uit ca. 1535
37e ART NOCTURNE KNOCKE van 11 t/m 19 augustus, dagelijks open van 16 tot 21 uur
artnocturneknocke.com

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

André Serreyn overleden

In Heist is in de nacht van woensdag op donderdag de uitbater van Café De Ferry Bank plots gestorven. André Serreyn was in januari 83 geworden. Meer dan 40 jaar lang heeft hij samen met wijlen Gilberte Beirens, de Ferry Bank uitgebaat; één van de weinige nog resterende visserscafés aan onze kust. Hij was ook een van de stuwende krachten achter de Rokersclub. In dat verband werd hij na het invoeren van het rookverbod door kranten en tv-stations geïnterviewd. Voor hij als caféuitbater aan de slag was werkte André ook geruime tijd als mechanieker in Garage Lucien in de Dwarsstraat en in de garage van Townsend-Thoresen in Zeebrugge. Hij heeft ook meegewerkt aan de verhalen over de oorlogstijd in Knokke-Heist die gebundeld werden in het boek “Vlucht naar Penzance”. André Serreyn laat één dochter na, vier kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. In de Ferry Bank vond sedert de Tweede Wereldoorlog ook de jaarlijkse verkiezing plaats van de wijkburgemeester van de Heistse Oosthoek.

Kunststort in Zeebrugge

Met pijn en moeite werd woensdag op het gazon van het Admiraal Keyesplein in Zeebrugge de installatie “Sanssouci” van de Duitse kunstenaar Stefan Sous neergezet. Dat gebeurde in het kader van het driejaarlijks groot ku(ns)tevenement Beaufort. Meteen is duidelijke waarom Knokke-Heist niet langer deelneemt aan het Beaufort gebeuren. Burgemeester Lippens vindt het niet kunnen dat de badstad tijdens vorige edities “kunstwerken kreeg opgedrongen”. De gemeente kiest liever zelf welke kunstwerken op de zeedijk worden geplaatst. In Zeebrugge bestaat de pas neergepote installatie uit een hoop aan elkaar gekleefde caravans. De constructie past niet in het mooie ingetogen kader van het plein, dat vernoemd is naar de man achter de Raid op Zeebrugge in 1918. De vanuit Düsseldorf werkende 48-jarige kunstenaar Stefan Sous heeft in het verleden veel mooiere zaken geproduceerd. Wat nu in Zeebrugge geplaatst werd zou als sluikstort worden afgedaan, indien het niet de stempel ‘kunst’ had meegekregen. Sans Sous ware Zeebrugge beter af geweest. Beaufort04 loopt van 31 maart tot 30 september op 28 locaties tussen De Panne en Zeebrugge. De omwonenden in Zeebrugge-Dorp hopen alvast dat er over drie jaar geen geld is voor dit soort ontsierende verkwisterijen.

Badkarhouders druk in de weer

Een dag vroeger dan toegelaten zijn woensdag in Knokke-Heist reeds een aantal badkarhouders gestart met het plaatsen van hun cabines op het strand. Na het opspuiten van 3,6 miljoen kubieke meter zand wordt het strand momenteel verder genivelleerd. Daartoe wordt zwaar materiaal ingezet. Ondertussen waren direct al kinderen druk doende om met schop in de hand hun stempel te drukken op het verse strand. Hier en daar hebben ze al wat putten gegraven. Een duidelijk teken dat het seizoen in aantocht is. Ook de zon heeft dat blijkbaar begrepen. De gemeente benadrukt ondertussen dat particulieren met het plaatsen van hun strandtenten moeten wachten tot zaterdag 24 maart.

Fijnschilders in de Ouverture

Het nieuwe expositieseizoen van Galerie de Ouverture in Cadzand-Bad begint komendag zondag met de tentoonstelling 'Sound of Silence'. Het is de eerste van 6 tentoonstellingen die dit jaar, in de grote expositieruimte aan Boulevard de Wielingen nr 64 te Cadzand-bad, gehouden worden. 'Sound of Silence' laat het werk zien van zogeheten fijnschilders. Opvallend is hoe de schilder gefascineerd is door het licht dat op het onderwerp valt en hoe de kunstenaar er in slaagt dit licht te vangen. Deelnemende kunstenaars aan 'Sound of Silence' zijn: Juul Kortekaas, Hella Maas, Jelle van der Ploeg, Elsje van Ree, Jan Teunissen en Herman Thielens.

14.3.12

OCMW-raad kijkt terug op succesvol 2011

De OCMW-raad in Knokke-Heist heeft zich zopas over de rapportages voor vorig jaar gebogen. Daaruit blijkt dat in 2011 steeds meer inwoners van de badstad de weg naar het Sociaal Huis gevonden hebben. Het aantal bezoeken aan de balie is met 10 procent toegenomen. Dat waren er bijna 30 per dag. Opmerkelijk was vorig jaar de sterke stijging van de vragen naar hulp bij energiemaatregelen en het opladen van budgetmeters voor gas en elektriciteit. Ook het aantal vragen over thuiszorg ging in stijgende lijn. Het Thuiszorgplatform Knokke-Heist heeft dan ook de overlegcoördinatie versterkt. Opmerkelijk, in vergelijking met ander regio’s, is daarbij de uitstekende participatie van huisartsen waardoor de praktische afstemming beter verloopt. In de loop van dit jaar worden de resultaten verwacht van het project “[BOOZ]t voor Welzijn”. Dat is het seniorenbehoeftenonderzoek. De thuisbezorgde maaltijden voor senioren kenden dank zij de nieuwe formule van de koude lijn een groeiend succes. In de Sociale Dienst van het OCMW werden verder belangrijke tendensen vastgesteld. Het aantal financiële steundossiers is met een vijfde verminderd tegenover 2010. Hoewel het aantal steundossiers daalde stijgt het aantal contacten met de maatschappelijk werker. "Dat betekent dat er ook heel wat cliënten intensief begeleid worden zonder enige financiële tussenkomst", zegt OCMW-voorzitter Annie Vandenbussche. Deze begeleidingen bestaan uit het in orde brengen en houden van hun sociale zekerheid (Kinderbijslag, werkloosheids- of ziektevergoeding,…).

Kunstbabbel met Piet Stockmans op de sofa

Op zondag 18 maart staat in deKunstAcademie in Knokke-Heist een kunstbabbel met Piet Stockmans op het programma. Al dertig jaar wijdt Stockmans uit Tongeren zich aan de kunst van het porselein. Deze keramist-beeldhouwer van opleiding ontwerpt zowel industrieel geproduceerd serviesgoed als ambachtelijke producten en artistieke installaties. Van een koud materiaal als porselein maakt hij een object dat kracht en emotie uitstraalt. Kenmerkend voor zijn werk is het gebruik van wit en blauw. De ontwerpen van Piet Stockmans zijn even eigentijds als tijdloos. Logisch, van objecten zoals tafelporselein verwacht je immers dat ze lang actueel blijven. “De man die porselein naar zijn hand zet” is één van Vlaanderens meest gerenommeerde hedendaagse kunstenaars en Vlaams cultuurambassadeur. De Limburgse porseleinkunstenaar mocht onlangs trouwens een deel van het huwelijksservies leveren voor de bruiloft van Albert van Monaco. Je kan tijdens de kunstbabbel ook vragen laten stellen aan Piet Stockmans. Stuur een e-mail naar dekunstacademie@knokke-heist.be Op zondag 18 maart om 10u hoor je dan het het antwoord.

Gratis toegang met een drankje als afsluiter. Reservatie gewenst.

Medeleven

Ook gemeenten in onze regio betuigen hun medeleven met de nabestaanden van het dramatische busongeval in het Zwitserse Sierre. Het college in Knokke-Heist stuurt in de loop van donderdag een discrete rouwbrief. Ook in Damme wordt een brief overgemaakt aan de gemeentebesturen van Lommel en Leuven. Naar aanleiding van de aangekondigde dag van nationale rouw zullen de officiële vlaggen in Damme halfstok worden gehangen. Het college in Knokke-Heist heeft donderdagmorgen beslist om ook in de badstad de vlaggen halfstok te hangen. Vanaf donderdagnamiddag ligt ook een rouwregister ter beschikking in het stadhuis van Knokke en in het Sociaal Huis in Heist. De losse bladen zal het gemeentebestuur inscannen en digitaal overmaken aan de stadsbesturen van Leuven en Lommel en de twee betrokken scholen. Het gemeentebestuur wijst de bevolking ook op de digitale rouwregisters van Leuven www.leuven.be/busongeluk-in-sierre.jsp en Lommel http://npl.lommel.be/steunbetuiging/ waar men rechtstreeks z'n medeleven kan betuigen aan de betrokkenen. Wie thuis niet over een computer beschikt kan in elk gemeentelijk gebouw (Cultuurcentrum en bibliotheek Scharpoord, toerismekantoren, Jeugd- en Kunstencentrum De Marge, sportcentra, deKunstAcademie enz...) gebruik maken van een gemeentelijke pc. Wie niet gewoon is om met een computer te werken wordt door ambtenaren spontaan geholpen bij het realiseren van een internetverbinding naar bovenvermelde links.

Vakantieplus in de paasvakantie: 'Zeemonsters en zeeschatten'

Wie in Knokke-Heist op zoek is naar een leuke stage voor de eerste week van de paasvakantie kan in het kader van Vakantieplus in de bibliotheek terecht. Daar staan 'Zeemonsters en zeeschatten' op het programma. Kinderen van 7 tot 12 jaar kunnen van maandag 2 tot vrijdag 6 april van 9u tot 12u naar de Scharpoord bibliotheek. Inschrijven kan aan het onthaal van het Cultuurcentrum. Prijs: 35 euro. Myschka neemt de kinderen mee naar een zee vol zeekrokodillen, reuze inktvissen, zeewolven en andere zeemonsters. Daarna kunnen de kinderen een spannend verhaal verzinnen en er een echt boek van maken. In het kleine MU-ZEE-UM worden de griezelige monsterverhalen ook gespeeld voor familie en vrienden.

Knokke-Heist weer loopstad op 1 mei

Op dinsdag 1 mei wordt Knokke-Heist andermaal de loopstad bij uitstek. Om te beginnen kunnen sportieve scholieren tussen 6 en 12 jaar om 14 u deelnemen de 'Chiquita Kids Run' over anderhalve kilometer. Een half uur later start de 'Knack Weekend Ladies Run' over een afstand van 3,8 km. Toepasselijk slingert het unieke parcours voor de dames zich door de gezellige Keuvelhoek. Twintig minuten na de start van de dames is het tijd voor de 'Knokke Jogging' over een afstand van 6,5 km. Deze loop staat open voor een heel breed publiek. De 'Knokke 10K' staat tegen 15.30 u op het programma. Deze prestigieuze stratenloop over 10 km loopt langs enkele toeristische trekpleisters zoals de Zeedijk, het Zoute en het Koningsbos. Men kan vanaf nu voorinschrijven van de loopwedstrijden van 1 mei. Knokke-Heistenaars krijgen bij voorinschrijving tot dinsdag 17 april 1 euro korting. Inschrijven kan via www.runningtour.be.

Eén centraal meldpunt voor geweld en misbruik

Vanaf nu is er één centraal telefoonnummer voor elk vermoeden van geweld. Van 9 uur tot 17 uur kan iedereen op het nummer 1712 terecht met vragen en meldingen, en dat discreet en gratis. Geweld, misbruik en kindermishandeling zijn maatschappelijke problemen die een bijzonder zware impact hebben op iedereen die hierbij betrokken is. De voorbije jaren was duidelijk geworden dat er nood is aan één aanspreekpunt waar de burger terecht kan. Op 7 plaatsen in Vlaanderen bemannen medewerkers van beide diensten een meldpunt dat bereikbaar is via één nummer: 1712. Via een doorschakelsysteem komt de beller terecht bij het meldpunt in zijn eigen regio. Voor de oproeper zijn er geen kosten. Geleidelijk aan worden de bestaande werkingen rond slachtofferhulp, partnergeweld en ouderenmisbehandeling in dit meldpunt geïntegreerd. Op jaarbasis verwacht men zo’n 16.000 meldingen.

Grote zorgen door 'Sanssouci' kunstwerk in Zeebrugge.

Bij een poging om een zogeheten kunstwerk voor Beaufort04 te plaatsen in Zeebrugge is het woensdagmorgen goed fout gelopen. De zware vrachtwagens met oplegger zijn bij het Admiraal Keyesplein (De Ronde) in Zeebrugge dorp door het wegdek gezakt. Daarbij werd een hoofdwaterleiding geraakt, waardoor een deel van de straat onder water kwam te staan. Men had drie grote vrachtwagens laten aanrukken om het kunstwerk “'Sanssouci' van de Duitse kunstenaar Stefan Sous neer te poten op het grote gras- en bloemenplein van De Ronde. Omwonenden zijn niet te spreken over de vuile hoop aan elkaar gekleefde caravans die klaar staan om het plein een zomer lang te ontsieren. De officiële opening van Beaufort04 vindt plaats op 30 maart.

Scholen besteden aandacht aan busramp

Vanmorgen hebben heel wat scholen in Knokke-Heist in de lessen aandacht besteed aan het noodlottig busongeval dat de sneeuwklassen van Lommel en Heverlee is overkomen. Zo was dat het geval in de zesde leerjaren van de Keuvelhoekschool. Daarbij werd een kaars ontstoken en de nodige duiding gegeven. Ouders in de badstad zijn inmiddels opgelucht dat hun kinderen weer veilig thuis zijn. Ondertussen gaan ook bij ons stemmen op om het nachtelijk busvervoer van kinderen over lange afstand in de toekomst niet langer toe te staan.

Kinderen leren veilig omgaan met vrachtwagens

Transportbedrijf D.D. Trans heeft de kinderen van het Buitengewoon Lager Onderwijs De Vuurtoren in Knokke-Heist voorlichting gegeven over hoe ze veilig moeten omgaan met vrachtwagens in het verkeer. “Veilig op Weg” is een verkeersveiligheidscampagne die zich toelegt op de dodehoekproblematiek. Jaarlijks bezoeken tientallen transporteurs ca. 100 lagere scholen in Vlaanderen om er aan de kinderen van het derde tot en met het zesde leerjaar theoretisch en praktisch onderricht te geven over alle gevarenzones (dode hoeken) rondom een vrachtwagen. In het theoretisch gedeelte krijgen de kinderen een dvd te zien, waarin de gevarenzones aan de hand van reële verkeerssituaties worden toegelicht. De scholieren maken in de dvd kennis met de 4 eenvoudige vuistregels van de campagne. De vuistregels vormen de rode draad in het gehele pedagogische concept van ‘Veilig op Weg’. Na de dvd moeten de leerlingen lesformulieren invullen, waarbij vraagjes worden gesteld over de dvd. Na de theorie gaan de kinderen naar de parking of de speelplaats van de school, waar ze praktisch onderricht krijgen, opnieuw gefocust op de vuistregels. Zo gaan ze één voor één achter het stuur van een vrachtwagen zitten om op die manier een beter inzicht te krijgen in de beperkingen waarmee een chauffeur, qua zichtveld, wordt geconfronteerd. Het unieke van het project is dat het de transporteurs zelf zijn, die de lessen op vrijwillige basis geven. Tijdens de eerste negen schooljaren van de campagne (2001-2010) werden 862 lagere scholen bezocht, waarbij 80 815 kinderen les kregen.

Kersverse jury voor Cartoonale in Knokke-Heist

In de badstad treedt zaterdag een kersverse jury aan voor de Cartoonale. Vorig jaar blies het Cartoonfestival 50 kaarsjes uit. Meteen ook het startsein voor een verjongingskuur. Zo werd Geert Hoste aangesteld als vaste juryvoorzitter. Onder zijn leiding kwam kwam zopas ook een fonkelnieuwe jury voor de editie 2012 tot stand. Komende zaterdag 17 maart gaan zij op pro­fessionele wijze op zoek naar de winnaar van de ‘Gouden Hoed 2012’. De jury bestaat uit een hele reeks bekende namen. Om te beginnen is er Urbanus en verder ook Fleur van Groningen. Zij is cartooniste, columniste, singer-songwri­ter en auteur. Eveneens in de jury: Katrien De Vreese, directeur van de Davidsfonds Uitgeverij. Daarnaast nog Sam De Graeve: auteur, journalist, redacteur, columnist en één van de drijvende krachten achter de tv-quiz De Slimste Mens ter Wereld. Ook Jonas Geinaert komt in het rijtje voor. Hij is een comedy- en televisiemaker, striptekenaar en re­gisseur van animatiefilms. Geirnaert is ook bekend als bedenker en tekenaar van de stripfiguur Kabouter Wesley. Tenslotte nog Inge Heremans (ilah). Zij staat sinds 1996 met haar stopstrip ‘Cordelia’ in De Mor­gen.

13.3.12

Jeugdboekenweek in Bib Scharpoord 10 tot 28 maart

Momenteel is ook in de Bibliotheek Scharpoord de Jeugdboekenweek aan de gang. Gedurende 14 dagen biedt de bibliotheek een zeer divers boekenprogramma voor de jeugd aan. Met het thema Dieren belooft het alvast ‘een beestige’ Jeugdboekenweek te worden. In totaal hebben zich in Knokke-Heist 700 kinderen ingeschreven voor de tekenwedstrijd. Ruim 570 leerlingen nemen deel aan de boekenrally en meer dan 600 leerlingen aan het zoekspel in de bibliotheek. Tussen de tekeningen van kinderen die voor de tekenwedstrijd een boek lazen en een bijhorende tekening maakten, stelt gast-jurylid Greet Bosschaert haar mooiste dierenillustraties tentoon en dat nog tot 28 maart. Dan sluit een grandioos feest de jeugdboekenweek af.

Programma slotfeest


Doorlopend 14 - 16.30 uur
Illustratrice Greet Bosschaert toont hoe je een leuke dierenbadge kan tekenen
Laat je fotograferen in de bibzoo
Stem op één van de 10 mooiste tekeningen
Ballonplooier met dierenfiguren – grime

Workshops 14 - 15.30 uur
2de, 3de kleuter – 1ste leerjaar: Kikkerkusje door Tine Hofman/Kip van TrojeKwakend smakend theater.
2de - 6de leerjaar: workshop textielkunst met kunstenares Coralie StalbergSamen met Coralie tover je knuffels en boeken met naald en draad om tot een nieuw kunstwerk voor de bib
3de en 4de leerjaar: schrijver dierenarts Maarten Jagermeerster vertelt over dieren en boekenschrijven
4de - 5de en 6de leerjaar: beestige hapjes maken voor iedereen : schrijver Do van Ranst leert een leuk boekenlied aan.

Slothappening 15.45-16.45 uur
15.45 uur : De parade van beestige jeugdboekenlezers.Breek mee het bibrecord en maak van de bib een beestige leuke jeugdbib. Maak het kleurrijk (er wordt een superfoto genomen) en verkleed je als dier.
16.15 uur: Bekendmaking jurywinnaar en publiekswinnaar tekenwedstrijd,uitdelen verjaardagskalender met de winnende tekeningen,opstellen kunstwerk met de jonge kunstenaars en Coralie Stalberg
16.30 uur: Hapje en drankje.
Het feest eindigt om 17 uur en is gratis, maar voor de niet-doorlopende activiteiten is vooraf inschrijven aangeraden. Inschrijven kan vanaf woensdagmiddag 21 maart op het telefoonnummer 050 630 400 of via e-mail
bibliotheek@knokke-heist.be

Nachtelijke vechtersbazen staan terecht

Op de correctionele rechtbank in Brugge staan vier Knokke-Heistenaars terecht voor een vechtpartij met een samoeraizwaard. De feiten vonden plaats in Heist in de nacht van 15 op 16 oktober vorig jaar. De mannen, die in leeftijd variëren van 28 tot 42 jaar maakten dronken nachtlawaai. Toen een vrouw zich daarover beklaagde ontstond een fikse ruzie. In paniek belde de vrouw naar haar ex. Die kwam naar buiten gewapend met een decoratief samoeraizwaard. De vier dronken mannen pakten het zwaard echter af en hun belager werd zwaar toegetakeld. Volgens drie van de mannen werden de klappen vooral uitgedeeld door een vierde wiens naam ze niet kennen. Alle betrokkenen beweren dat ze uit wettige zelfverdediging handelden. Het openbaar ministerie vordert cel- en werkstraffen voor alle vier. De vrouw is burgerlijke partij.

Zwaar vervoer andermaal omgeleid via Heistlaan

In opdracht van de wegbeheerder van de Vlaamse overheid is een aannemer bezig met het uitbreken en heraanleggen van betonvakken langs de N350 (Alfred Ronsestraat) bij de Zeebrugse achterhaven. Dit werk gebeurt in verschillende fases waarbij telkens met een tussenpauze van ongeveer 2 weken gedurende 1 dag een omleiding voorziet wordt via de N300 (Heistlaan) en Koudekerkelaan-Van Nieuwenhuyzestraat. Op donderdag 15 maart tussen 6.30 en 18 uur wordt voor de tweede keer een omleiding voorzien op het grondgebied van Knokke-Heist. Het gemeentebestuur vraagt de bevolking om extra waakzaam te zijn voor deze tijdelijke verkeershinder door zwaar vervoer. Het lokaal verkeer dat naar de bedrijven langs de Alfred Ronsestraat moet, zal op 15 maart wel nog gebruik kunnen maken van de Alfred Ronsestraat.

Opendeurdag bij Middenschool en Atheneum

Op zaterdag 24 maart nemen de Middenschool en het Atheneum Knokke-Heist het tijdens hun opendeurdag tegen elkaar op in een reuzenschaakwedstrijd. Dat gebeurt om 15.30u op de speelplaats van de Middenschool en met levende stukken. Op dezelfde dag wordt ook een klasreünie gehouden voor de afgestudeerden van de schooljaren 1983 en 2002. Tijdens de opendeurdag op 24 maart zal de school een bijdrage leveren tot het gebruik van duurzame energie. Gedurende de open dag zal de school voorzien worden van 2 energiefietsen. Door het fietsen zal er groene stroom opgewekt worden die de muziekinstallatie zal voorzien van elektrische energie.

Pasen hangt dit keer

Bij de Gezinsbond Knokke-Heist hangt pasen dit keer. In het kader van hun bloemschikworkshop voor kinderen worden namelijk hangende bloemstukjes gecrëeerd. Daar leert men een fleurig stukje maken om de lente in huis te brengen. De workshop ‘Bloemschikken voor Kinderen’ is om 14u op woensdag 21 maart in Scharpoord.


Meebrengen : schaartje, plastiek om tafel te beschermen. Heb je pluimpjes of uitgeblazen eitjes kan je die ook meebrengen.


Inschrijven : Ten laatste tegen 16 maart bij Dirk en Caroline De Wilde 050/61 02 65 of dirkencaroline@knokkeheist.be
Prijs : 7 € per kind voor leden, 10 € per kind voor niet-leden

Brochure over Het Zwin en andere provinciedomeinen

Om de provinciedomeinen zoals Het Zwin in Knokke-Heist te ontdekken geeft de Provincie West-Vlaanderen jaarlijks een gratis brochure uit. De brochure ‘Genieten van de natuur in de provinciedomeinen 2012’ is vanaf nu gratis verkrijgbaar. De nieuwe uitgave bevat een overzicht van alle natuuractiviteiten die er plaatsvinden. West-Vlaanderen biedt in de diverse provinciedomeinen een groot aanbod van natuuractiviteiten en -wandelingen aan voor het brede publiek. Dit gaat van (thema)wandeling tot cursus, van workshop tot verdiepende lezing. Ook de activiteiten die door derden georganiseerd worden, werden opgenomen in de brochure.


De brochure kan aangevraagd worden in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis (Jan Van Eyckplein 2 in Brugge), via provincie@west-vlaanderen.be of via het gratis nummer 0800 20 021. De brochure is ook verkrijgbaar in bibliotheken en in de bezoekerscentra van de provinciedomeinen.
De brochure kan via
deze link gedownload worden.

JCI Knokke-Heist organiseert cursus EHBO

JCI Knokke-Heist organiseert op vrijdagavond 23 maart een EHBO cursus. Veel mensen zijn namelijk niet in staat om hulp te bieden wanneer dat nodig blijkt. Kennis van Eerste Hulp Bij Ongevallen kan echter levens kan redden. De EHBO-cursus wordt gegeven in het lokaal van het Rode Kruis in ’t Walletje te Knokke-Heist. De cursus duurt twee en een half uur en kost 12 euro. Iedereen die zich hiervoor wenst in te schrijven en die tussen de 18 en 40 jaar is kan zich hiervoor nog registreren. Inschrijven is verplicht en kan door een mailtje te sturen naar k.vandeweghe@yahoo.com. Deadline voor de inschrijving is woensdag 21 maart om 17u.

Nemo komt naar Zeebrugge

Binnen 6 maanden wordt gestart met de aanleg van een onderzeese elektriciteits-interconnector tussen Richborough in het Graafschap Kent en Zeebrugge. Het gaat om een tweerichtingskabelverbinding van ongeveer 1.000 MegaWatt die gebruik maakt van HVDC-technologie. Dat heeft het tv-nieuws van Meridian-ITV maandagavond meegedeeld. Het is de eerste keer dat een dergelijke verbinding tussen Groot-Brittannië en het vasteland gerealiseerd wordt. In onze kusthaven zal de zogeheten Nemo-interconnector worden aangesloten op de infrastructuur die door Elia in het kader van het omstreden Stevin-project wordt gepland. De Interconnector is een samenwerkingsverband tussen Elia en het Britse National Grid International Limited (NGIL). De bedoeling is dat de elektriciteits-interconnector binnen 6 jaar operationeel is.

Belangrijke transfer voor Knokke-Heistse basket

Basketbalclub Namedis chape Knokke-Heist heeft maandagavond een belangrijke transfer afgerond. Philip Beeckmans zal straks bij de One in Eerste Landelijke Dries Aelter vervangen. Deze laatste stopt met basketten. De bijna 22-jarige Philip Beeckmans speelt momenteel in 3de Nationale bij Latem-De Pinte. Hij is een 1m90 grote forward. Beeckmans studeert bachelor bank en verzekeringen in Gent aan de Mercator Hogeschool. Naast Tim Audenaert, Steve Robeyst en Hendrik Tratsaert is Beeckmans de vierde Oost-Vlaming die het Knokke-Heistse basketteam komt versterken. “Maar we zijn blij dat ook onze eigen jeugd doorbreekt in onze eerste ploeg” zegt voorzitter Jan Bode. “Zo kunnen we volgend seizoen opnieuw rekenen op onze guards Nick Goethals en Stef Daese. Maar ook Kenzo Blieck en Arno Vandewalle staan te trappelen om het mooie weer te maken bij ons fanionteam”, alsdus Bode. “Never change a winning team! Dit is het motto geweest bij de ploegsamenstelling voor het seizoen 2012-2013. Bovendien wil de club ook geen onverantwoorde financiële risico’s nemen. We zijn dan ook blij dat Coach Bruce Minne akkoord was om verder aan de weg te timmeren met zijn huidige team. Het wordt een hele uitdaging want promotie naar derde nationale staat voor de deur” zegt voorzitter Bode.

Ongeval Zweedse Kaai

Kort voor 10u dinsdagmorgen heeft zich een zwaar ongeval voorgedaan aan boord van een havensleper. Een bemanningslid is er zwaar gewond geraakt aan het been toen hij gekneld raakte tijdens het winchen van een tros. De sleepboot is vervolgens bij de Zweedse Kaai in de Zeebrugse voorhaven afgemeerd. Daar werden volgens luitenant Vantorre van de brandweer in Knokke-Heist door een ambulancier de eerste zorgen toegediend. Vervolgens werd het gekwetste bemanningslid bij middel van de ladderwagen van de brandweer op kade-niveau gebracht. Daarna is het slachtoffer -een Nederlander- overgebracht naar het AZ in Brugge.

Herstel Knokkestraatparkje

De voorbije paar weken werden door het Agentschap Wegen & Verkeer in Heist snoeiwerkzaamheden uitgevoerd in het parkje langs de noordzijde van de Knokkestraat, tussen de Polderstraat en de Pannenstraat. In het park werden langs de kant van de Elizabetlaan ook een aantal bomen verwijderd. Als gevolg bleef een vrij pokdalig terrein achter. Werklui zijn momenteel dan ook in de weer om het terrein te nivelleren, het gazon te herstellen en het snoeihout te verwijderen.

Zandopspuitingen klaar

Vroeger dan verwacht is men op het strand in Knokke-Heist reeds gestart met het verwijderen van de buizen die nodig waren voor de zandopspuiting. Tegen woensdag moeten volgens de gemeente alle buizen verwijderd zijn. De Technisch Uitvoerende Diensten zullen vervolgens het strand nivelleren en de afbakeningspaaltjes voor de strandcabines uitmeten en plaatsen. Bij de gemeente werden de voorbije dagen tientallen telefoontjes ontvangen van mensen die zich ongerust maakten over het plaatsen van hun strandcabines. Op het stadhuis denkt men dat de streefdatum van zaterdag 24 maart voor het plaatsen van cabines door de particulieren zal kunnen gehaald worden.

12.3.12

Robin Manhaeve finalist Chemie-Olympiade

Robin Manhaeve, laatstejaarsstudent Wetenschappen-Wiskunde aan het Lyceum in Knokke, zal samen met nog 15 andere finalisten uit het Vlaamse land eind april strijden voor een plaats op de Internationale Chemie-Olympiade. Het was min of meer te verwachten. Manhaeve behaalde in het vierde jaar al de gouden medaille bij de Junior Olympiade Natuurwetenschappen. Het jaar erop scoorde hij 100 op 100 in de eerste ronde van de Chemie-Olympiade. Manhaeve, die uitblinkt bij het oplossen van meerkeuzevragen en ook zeer bedreven is in het uitvoeren van wetenschappelijke experimenten, ondergaat binnenkort alvast een voorbereidende vierdaagse stage aan de Universiteit Gent.