8.9.12

Knokke-Heistse beleefde Lucky Friday

Vrijdag was er in het Casino Knokke de finaleavond van de zomertombola 'Lucky Fridays'. De hoofdprijs bestaande uit een halve kg goud ter waarde van 21.850 euro werd in de wacht gesleept door Kelly Van Bogaert uit Knokke-Heist. Tevoren werden naar aanleiding van eerder georganiseerde tombola’s ook cheques uitgedeeld aan vertegenwoordigers van drie goede doelen in de badstad. Het ging om Spelotheek ‘De Wip’ (1.938 €), Moeders voor Moeders (1.060 €) en Kiwani’s Knokke-Zoute (1.089 €).

Moeder uit dieventrio vrijgelaten

De raadkamer in Brugge heeft een 44-jarige moeder weer vrijgelaten.. De vrouw was vorige maand samen met haar man en minderjarige zoon door de politie ingerekend toen ze in Knokke-Heist vrachtwagens aan het leegroven waren. De minderjarige zoon werd eerder vrijgelaten, maar de ouders bleven een maand in de cel. De moeder kan nu terug naar haar drie kinderen. De vader blijft zeker nog een maand in de gevangenis. Het trio werd in augustus op heterdaad betrapt.

Dame Blanche in Afrika

Nu maandag 10 september brengt woordkunstenaar Nele De Graeve een ludieke theatermonoloog over haar ervaringen in Burkina Faso. Ze doet dat om 19.30 in De Schakel in Duinbergen. De rode draad van dit West-Afrikaanse land drong niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk, diep in haar door. Uit haar indrukken en ervaringen puurde ze de inspiratie voor een boeiende vergelijking tussen de Afrikaanse en de Europese vrouw. Het wordt een voorstelling vol humor, met een warm en hartelijk gevoel voor Afrika. De avond is een initiatief van Markant Knokke-Heist-Duinbergen.

7.9.12

RTL heeft aandacht voor onze kust

Van Knokke-Heist tot De Panne wordt onze kust vanaf zondag 23 september twaalf weken lang in de kijker gezet door de Franstalige televisiezender RTL-TVI. Dat gebeurt in het programma 'La Grande Balade'. De verschillende toeristische aspecten in alle kustgemeenten zullen belicht worden. Presentatrice Fanny Jandrain zal de lifestyle en de modieuze kant gaan ontdekken. Topchef Yves Mattagne zal het met een aantal plaatselijke chefs hebben over de gastronomische troeven van de kustregio. Het programma is belangrijk omdat ongeveer een vijfde van de toeristische omzet aan onze kust afkomstig is van de Franstalige toeristen uit eigen land. In een vorige reeks van “La Grande Balade” was Knokke-Heist trouwens ook al eens aan de beurt.

Toeristen willen gratis WiFi op hun vakantiebestemming.

Wat jonge toeristen vooral irritant vinden bij hun verblijf in Knokke-Heist is dat ze vaak geen WiFi ter beschikking hebben. Bijgevolg blijven ze tijdens de duur van hun vakantie verstoken van sociale media zoals Facebook en Twitter. Voor ze afreizen naar de badstad tweeten ze dan ook naar hun volgers bijvoorbeeld “sorry, tot na het weekend geen internet, zit bij oma in Knokke”. Uit een internationaal onderzoek van Zoover in 25 landen blijkt dat de aanwezigheid van WiFi op de vakantiebestemming zeer gevoelig ligt. Van bijna 20.000 mensen die een enquête hebben ingevuld verklaarden 71 procent dat ze internet willen tijdens de vakantie, maar er niet willen voor betalen. Vooral Nederlandse bezoekers hebben veel behoefte aan internetverbinding als ze met verlof zijn. Veel toeristen in Knokke-Heist weten duidelijk niet dat men op bepaalde plaatsen toch van gratis WiFi kan genieten. De jonge toerist wil echter zowat overal met de smartfoon op het net. Een stad in Mexico heeft daar alvast op ingespeeld. Grote vuilniscontainers werden uitgerust met WiFi. Die wordt voor een paar minuten geactiveerd als men er hondenpoep of afval in werpt.

Musicalgroep Milo brengt popopera Bare

De Musicalgroep Milo van het Cultuurcentrum Knokke-Heist is toe aan haar 5de productie. Na Tim Rice & Elton John's "Aida" gaan ze dit keer de uitdaging aan om de eigentijdse rock musical “Bare” voor het eerst naar Vlaanderen te brengen. Een cast van 24 getalenteerde jongeren en volwassenen hebben een gans jaar aan deze productie gewerkt. De musical, waarin nauwelijks gesproken wordt, vertelt het verhaal van een klas laatstejaarsstudenten in een katholieke kostschool. Ze zijn allemaal op zoek naar hun eigen ik. Dat geldt ook voor Peter, een jongen die worstelt met zijn geaardheid en een relatie heeft met de populaire Jason. Het is een musical over verboden gevoelens, vriendschap. pesten, liefde en haat. De voorstellingen zijn op vrijdag 14 en 21 september, zaterdag 15 en donderdag 20 september om 20.30 uur, en ook nog op zondag 16 september om 14.30 uur in Scharpoord.

12 EUR; studentenkaart, lerarenkaart, 55+: 11 EUR; Uitpas, CJP, groep + 10 pers.: 9 EUR

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist kun je HIER vinden.

Rioolbreuk Burg. Frans Desmidtplein

Op het Burgemeester Frans Desmidtplein in Knokke werd een rioolbreuk vastgesteld. Na het weekend worden de herstelwerken uitgevoerd. Derhalve zal het vanaf maandag 10 september niet mogelijk zijn om gebruik te maken van de rotonde bij het Burg. Frans Desmidtplein om in de richting van de Lippenslaan te rijden. Er zal ook parkeerverbod gelden aan de noordkant van het plein. Het verkeer uit de Piers de Raveschootlaan zal via de Zoutelaan of de Jozef Mommenstraat in de richting van de Lippenslaan moeten rijden. Het verkeer dat uit het oostelijk deel van de Elizabetlaan komt, dus uit de richting van de Zoutelaan,  zal plaatselijk voor de rotonde rechts de Pierslaan moeten indraaien om dan vervolgens via de Mommenstraat of de Zoutelaan naar de Lippenslaan te rijden. De uitvoeringstermijn van de werkzaamheden hangt af van de ernst van de rioolbreuk.

Nathalia Edenmont “Reborn” in Knokke-Heist

Met de tentoonstelling "Reborn" presenteert de Guy Pieters Gallery in Knokke vanaf het weekend het werk van Nathalia Edenmont. Zij verkent de populaire cultuur door middel van het medium fotografie. Door het naast elkaar plaatsen van tegengestelde onderwerpen en esthetiek krijgt Edenmonts werk een karakteristieke spanning. Het oeuvre van de fotografe kan worden beschouwd als een moderne versie van de traditionele iconografie. De 42-jarige Nathalia Edenmont werd geboren in Yalta in de Oekraïne. Haar werk was zowat in heel Europa en de Verenigde Staten te zien. De tentoonstelling in Knokke-Heist loopt tot 30 september en is dagelijks toegankelijk van 11 tot 18 uur, behalve op dinsdag.

Guy Pieters Gallery, Kustlaan 279, Knokke-Heist

Decentralisatie Wonderwijs in Knokke-Heist

Vanaf het begin van het nieuwe schooljaar worden door de gemeente opnieuw lokalen gehuurd bij de vrije basisschool OLVO in Heist. Dat is nodig voor de werking Wonderwijs. Door deze naschoolse opvang te decentraliseren in de gemeente wordt fors bespaard op de kosten aan busvervoer. De Wonderwijs richting Muziek en Woord wordt gehouden op de Olvo-campus. Beeldende Kunsten krijgen een onderkomen in de containerklas van Het Anker. De sportlessen worden wegens geringe interesse niet meer aangeboden.

September bij Lakeside Paradise

Op zaterdag 29 september organiseert Lakeside Paradise de eerste clubkampioenschappen wakeboarding met “King of the Lake” voor alle leeftijdscategorieën. Die dag kan iedereen terecht om de beste move voor de ogen van een deskundige jury uit te voeren. De bedoeling is om zo spectaculair mogelijk over de kickers en sliders te gaan. Op zondag 9 en donderdag 13 september zijn er verder ook opnieuw “Women Only” sessies op de kabelbaan. Op zondag 16 september zijn van 10 tot 12 weer de allerlkleinsten aan de beurt. Dan wordt de kabel op minimumsnelheid zodat 6 tot 10 jarigen hun eerste stappen kunnen zetten op een kneeboard of op waterskies.

NMBS Signalisatieproblemen

Door een storing in de seininrichting was er donderdagnamiddag een tijd lang geen treinverkeer van Brugge naar Knokke-Heist. De trein werd dan maar niet gesplitst en reeds volledig door naar Blankenberge. De vervolgvertragingen liepen op tot meer dan 20 minuten.

Straks weer meer en goedkopere kabeljauw?

Visserijdeskundigen zijn van oordeel dat de consument straks weer zal kunnen genieten van meer en goedkopere kabeljauw. Zelfs in onze Noordzee gaat het beter met deze vissoort, die volgens sommigen nog steeds op uitsterven staat. Het bestand is volgens ICES op het hoogste niveau in 15 jaar en de laatste vijf jaar verdubbeld. Op dit moment wordt de paaistand geschat op 65.317 ton. Hoewel de visserijmogelijkheden nog niet verbeteren zal dat op termijn mogelijk zijn. Hoe dan ook er komt meer kabeljauw op de markt. De quota’s in de Barentszzee en in IJsland gaan vermoedelijk met ruim 20 procent naar omhoog. De verwachting is dat de prijs van de bijna onbetaalbare vissoort dan ook gaat dalen. Kabeljauw zal dan de strijd weer kunnen aanbinden met de vervangingssoorten zoals Alaska pollak, koolvis, heek en pangasius.

6.9.12

Volgsysteem voor meeuwen

In de lente van volgend jaar wil het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek 25 meeuwen aan onze kust uitrusten met een kleine zender. Daarvoor wordt een kleine 40.000 euro uitgetrokken. De bedoeling is dat in kaart gebracht wordt hoe de meeuwen hun dag doorbrengen. Men zal zien waar ze fourageren en eventueel ook of ze overlast veroorzaken. Volgens de onderzoekers zal men kunnen nagaan of de dieren op de zeedijk werkelijk mensen lastig vallen en of ze bij huizen met platte daken voor overmatig geschreeuw zorgen. Of waar ze hun boodschappen doen… Het zijn trouwens stuk voor stuk zaken die men ook met het blote oog en het blote oor kan controleren.

Nieuw Boek: Verdwenen brouwerijen van België

Van Knokke-Heistenaar Adelijn Calderón verschijnt zaterdag 15 september een nieuw boek getiteld “Verdwenen Brouwerijen van België”. Het is een naslagwerk over 662 voormalige Belgische brouwerijen in 477 gemeenten. De brouwerijen uit de diverse deelgemeenten van de badstad komen uiteraard ook aan bod. In Heist waren dat De Arend en St.-Georges, en in Westkapelle St.-Niklaas. Van elke brouwerij is er een beknopte geschiedenis en minstens de afbeelding van een attribuut, gaande van bierglazen, affiches, etiketten tot bierviltjes. Zeer mooie oude zichtkaarten illustreren het geheel. Het boek bevat meer dan 600 bladzijden en 2600 afbeeldingen waarvan de meeste in kleur zijn. De oorspronkelijk uit Vilvoorde stammende 72-jarige schrijver is trouwens auteur van talrijke wetenschappelijke en bibliografische werken. Specifiek voor onze badplaats is hij bekend vanwege z’n standaardwerk “Historiek der straten van Knokke-Heist”. Over het brouwerijwezen publiceerde hij al eerder het boek: “Bieren en brouwerijen van België”.

Sluis niet langer schoonste strand

De gemeente Sluis is de titel 'schoonste strand van Nederland' kwijt. Onze buurgemeente werd dit keer tweede in de jaarlijkse wedstrijd van de Stichting Nederland Schoon. Maar ook met een tweede plaats is men best tevreden zegt de Sluise burgemeester Jacques Suurmond. De jury vond de stranden vanaf Het Zwin tot bij Breskens allemaal “zeer schoon”. Sluis mag dus opnieuw blauwe vlaggen laten wapperen, maar geen gouden wimpel meer. Die is bestemd voor het Banjaardstrand op Noord-Beveland.

Duinenkind rolde de loper uit

De vrije basisschool Duinenkind in Duinbergen heeft de leerlingen op de eerste schooldag duidelijk in grote stijl naar de klas geloodst. Alle scholieren mochten namelijk hun intrede doen via de rode loper. Na het belsignaal kregen de kinderen ook een bellenblazer en werd het schooljaar officieel ‘ingeblazen’. Daarna werden nog klasfoto’s genomen. Op de foto hiernaast de negen leerlingen van het eerste leerjaar “helemaal klaar om er in te vliegen”.

Kroonorde voor Dominiek Segaert wegens Filippijnenproject

Knokke-Heistenaar Dominiek Segaert is door de Belgische Ambassadeur Christian Meerschman in Manila benoemd tot Ridder in de Kroonorde. Het ereteken wordt uitgereikt aan landgenoten voor hun inzet voor een sociaal, educatief, cultureel project alsook aan mensen die op een meer dan gewone manier een bijdrage hebben geleverd aan de diplomatieke betrekkingen tussen België en andere landen. Op de Filippijnen, meer bepaald in Davao loopt een vanuit Knokke-Heist gesteund onderwijs- en straatjongerenproject 'Vriendschap voor de Filippijnen'. Het project viert dit jaar z’n 10de verjaardag. Het omhelst deels studiebeurzen, steun aan enkele kleine scholen en een straatjongerenhuis. De ambassadeur onderstreepte bij de uitreiking ondermeer het belang van goede diplomatieke betrekkingen tussen beide landen.

Op de foto van links naar rechts: de hr. Jozef Naudts, 1ste secretaris Belgische Ambassade, Dominiek Segaert, Consul & Deputy Chief of Mission de hr. Jan Verbeeck, Magalie Segaert, Leah Segaert-Gallego, Zijne Excellentie Christian Meerschman, Ambassadeur België in Manila, Filippijnen (foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken)

Flaminia weg voor onze kust

Rond 7u donderdagmorgen heeft het sleeptransport van de 'MSC Flaminia' ter hoogte van Knokke-Heist de Belgische exclusieve economische zone verlaten. De begeleiding van het konvooi met het door brand geteisterde containerschip werd overgedragen aan onze noorderburen. Het aan onze kust voorbijvaren is zonder incidenten verlopen. Uit voorzorg was wel het 'Noodplan Noordzee' geactiveerd en werd het konvooi begeleid door twee Belgische schepen. Ook voerde een vliegtuig observatievluchten uit. Voor de kosten die door ons land gemaakt werden kan volgens de gouverneur maximaal 360.000 euro geclaimd worden.

Knokke-Heistenaar voor de rechter voor gesjoemel met kunst

Een 73-jarige man uit de badstad staat samen met een Parijse kunsthandelaar in Brugge terecht voor oplichting met schilderijen. Drie jaar geleden ruilde een man uit Meulebeke een kostbaar werk van schilder Paul Delvaux tegen een schilderij dat door de Knokke-Heistenaar ten onrechte werd toegewezen aan Leonardo Da Vinci. Het rapport dat de echtheid moest aantonen was vervalst. Onze stadsgenoot was naar eigen zeggen niet op de hoogte van het geknoei. Dat zou op rekening komen van de Parijzenaar. Omdat de gedupeerde Meulebekenaar intussen overleden is, eist de weduwe als burgerlijke partij één miljoen euro schadevergoeding. Want voor dit bedrag werd het echte werk van Delvaux uiteindelijk verkocht aan een derde.

Fuerza Bruta

De krant New York Herald heeft op deze donderdag even aandacht voor Knokke-Heist. Dat is naar aanleiding van het feit dat er in de week van 4 november na vijf jaar een einde komt aan de Fuerza Bruta show in het Off-Broadway Daryl Roth theater. Onze badstad is opgenomen in de lijst van steden waar Fuerza Bruta de voorbije jaren met succes is opgetreden. Het artikel in de Herald kan men HIER lezen.

Zwintriathlon door de lens van fotografen

Er werd woensdag op allerlei manieren deelgenomen aan de Zwintriathlon. Er waren  professionelen op pad, gewone sportievelingen, Knokke-Heistenaars, mensen van buiten de gemeente en ook ludiekelingen gaande van smurfen en indianen tot een sjeik in authentiek Arabisch pak. En dan was er ook een dame die dacht dat het met de Zwintriathlon ging om “100 meter frigoboxdragen, 50 meter strand liggen plus één liter champagne drinken”… In totaal hebben 1071 deelnemers de flinke noordenwind getrotseerd en zijn de uitdaging om van Sluis naar Knokke te zwemmen, fietsen en lopen aangegaan. Van het evenement werden uiteraard weer heel wat foto’s genomen. Eén fotograaf had echter pech. Zijn toestel nam samen met de deelnemers een duik in de Damse vaart.

De volledige uitslag vind je HIER
Christel Bedert had haar toestel in aanslag. Zie kiekte plaatjes Voor de start, In en om het water, en bij het Fietsen, lopen en finishen.
Voor nog meer Zwintriathlonfoto’s kan men HIER terecht.

5.9.12

Uitslag Zwintriathlon

In Knokke heeft Frederik Van Lierde woensdagnamiddag de 14de editie van de Generali Zwintriathlon op z’n naam geschreven. Hij won ook de Battle of the Sexes. Zo’n 10 minuten voor z’n aankomst had hij namelijk Danne Boterenbrood ingehaald. De tweede dame is Katrien Verstuyft. Sofie Goos legt beslag op de derde podiumplaats. Van Lierde stond de laatste drie jaar telkens op het podium. Twee jaar geleden was de Menenaar de onbetwiste winnaar, maar vorig jaar moest hij evenwel onderdoen voor Bart Aernouts. Die gaf nu echter verstek voor de Zwintriathlon omdat hij zondag deelneemt aan het WK in Las Vegas. Op de tweede plaats bij de mannen staat Pieter Hemeryck, terwijl de derde podiumplaats voor Marten van Riel bestemd is. Zij worden gevolgd door Bart Colpaert (4), Olympiër Simon De Cuyper (5), Axel Zeebroek (6) en Luc Van Lierde (7). Rond 17.30u woendagnamiddag waren de laatste triatleten aan hun laatste kilometers bezig. Er stond de hele wedstrijd flink wat wind, maar voor de rest waren de condities zo goed als ideaal. Na afloop hadden de deelnemers trouwens veel lof voor de perfect georganiseerde wedstrijd. Dat er dit keer ook ruim stoeltjes voor de atleten op het strand stonden opgesteld vonden ze alvast eveneens een pluspunt.

Peeters pleit voor selectief duurzaam vissen

Vlaams Minister-President Kris Peeters heeft woensdag in Zeebrugge gepleit voor een meer selectieve visserij. De Vlaamse regering werkt dan ook aan een actieplan om het terug in zee werpen van vangsten terug te dringen."We moeten ongewenste vangsten zoveel mogelijk voorkomen, in plaats van ze achteraf te moeten teruggooien of vernietigen. Het verhogen van de selectiviteit is de prioriteit voor beleid, reders en onderzoekers", aldus Peeters. De Minister-President riep de sector op om te innoveren in een duurzame toekomst om de maatregelen van het Convenant Duurzame Visserij verder uit te voeren.

Grensoverschrijdende politieteams van Knokke-Heist tot Limburg

De Nederlandse staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wil vliegende politiebrigades op de grens met ons land. De bewindsman pleitte woensdag voor mobiele politiebrigades van Nederlandse en Belgische politiemensen, die samen in het hele grensgebied van Knokke-Heist tot in Limburg gaan surveilleren. Aan de grens tussen Nederland en Duitsland loopt al vier jaar een proefproject. Over de resultaten van de proef met het Grensoverschrijdend Politieteam zijn onze noorderburen bijzonder opgezet. "Gedurende de proef zijn 2700 delicten geconstateerd: variërend van mensenhandel, drugshandel, geweldscriminaliteit tot simpele verkeersovertredingen." Volgens de Nederlandse staatsecretaris zouden de nieuwe Grensoverschrijdend Politieteams ook in het Belgische grensgebied met ingang van 1 januari 2013 aan de slag kunnen. Wel moet nog worden uitgezocht om hoeveel teams het precies zou gaan.

Zwintriatleten staan in de ‘startblokken’

Om 12 uur maakten triatleten in Knokke-Heist zich klaar om in groep naar Sluis te vertrekken. Om halftwee op deze woensdagnamiddag gaat daar de 14de editie van de Generali Zwintriathlon van start. De vrouwen kiezen als eerste het ruime sop van de Damse vaart. Precies 13 minuten later begint de eerste golf mannen aan de achtervolging. Het weer lijkt de triatleten alvast gunstig gezind te zijn. Om het met de woorden van de kriebelreporter te zeggen “de Zwins zijn er klaar voor, de Sportdienstmensen draaien op volle toeren, de vrijwilligers staan paraat, de reporters hebben camera in de aanslag. Er zullen topprestaties neergezet worden vandaag, zowel door diegene die de eerste zullen zijn, als door zij die als laatste over de meet zullen komen.” Aan deze editie van de Zwintriathlon doen zo’n duizend deelnemers mee. West-Vlaamse blikvanger is alvast Frederik Van Lierde, die net terug is van een stage in Font Romeu. Na z’n Olympische triatlon in Londen, waarin hij als 26ste eindigde, is ook Simon De Cuyper present op de Zwintriatlon. Het is meteen z’n allereerste Belgische optreden van het seizoen. 'Ik ben nog niet honderd procent in vorm', zegt hij. 'Maar ik ambieer toch een podiumplaats.'

Sluis kiest in Knokke-Heistse stemhokjes

Op woensdag 12 september trekken onze noorderburen naar de stembus. Het gaat bij hen om landelijke verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer. De stembusgang werd nodig na de val van het kabinet Rutte in april van dit jaar. In Nederland wordt opnieuw op papier gestemd. Het systeem van digitaal stemmen is daar afgekeurd. Tot nu toe gebruikten ze in Sluis, Terneuzen en Hulst de hokjes van het waterschap Zeeuwse Stromen, waarvan er intussen een aantal versleten exemplaren geëlimineerd waren. De twee andere gemeenten waren Sluis te vlug af... en er bleef voor onze buurgemeente niets meer over. Daarom heeft burgemeester Suurmond aan Knokke-Heist gevraagd om de stemhokjes van de badstad te mogen huren. Sluis krijgt dan ook de 59 gevraagde stemhokjes gratis te leen. Het vervoer en het ter beschikking stellen van één vakman om te helpen bij het opzetten wordt wel gefactureerd.

Gehavende MSC Flaminia passeert onze kust

In de nacht van woensdag op donderdag passeert het Duitse containerschip MSC Flaminia onze Oostkust. Op 14 juli ontstond brand aan boord van het vaartuig, in het midden van de Atlantische Oceaan. Het containerschip vervoert 2876 containers, waarvan 151 met toxische producten. Het vaartuig is op weg naar Duitsland en wordt vergezeld van drie sleepboten. Om de doorvaart bij onze kust in goede banen te leiden ligt de coördinatie in handen van de gouverneur. Dit gebeurt in samenwerking met de kustwachtpartners. Uit voorzorg wordt het noodplan Noordzee geactiveerd gedurende de duur van de doorvaart. Het konvooi zal tijdens de ganse doortocht in Belgische wateren begeleid worden door een vaartuig van de Scheepvaartpolitie, het marinevaartuig A963-Stern en een observatievliegtuig van de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee. Het gehavende containerschip mag z’n tocht nergens onderbreken. De MSC Flaminia is een vaartuig dat in 2001 werd gebouwd. Het schip is 300m lang en 40m breed en eigendom van de Duitse “Reederei NSB”

Dyslectische broertjes zeilden bij Knokke-Heist de grens over

Dinsdag zijn de Nederlandse broertjes Enrique en Hugo Claassen, die amper 15 en 14 jaar oud zijn, bij Knokke-Heist de grens met ons land overgezeild. Met hun tocht willen de broers de aandacht vestigen op kinderen die door een of andere handicap niet op school kunnen. De broers krijgen al ruim een jaar geen onderwijs meer, want geen enkele school wil hen inschrijven wegens hun dyslexie, waardoor ze woorden niet correct kunnen lezen en uitspreken. “Enrique en Hugo zijn lang niet de enige. In totaal zijn er in Nederland zo'n 16.000 leerlingen die heel graag naar school willen, maar dat niet mogen omdat ze wegens een handicap van school worden verwijderd en nergens anders meer worden toegelaten”, zegt de moeder van de jongens. Na ons land willen de broertjes ook nog naar Engeland en Spanje zeilen. Tijdens hun zeiltocht voorziet de Wereldschool hen kosteloos van “Onderwijs thuis”. Dat is toegestaan buiten de grenzen van Nederland. De dyslectische broers moesten dus volgens hun moeder Nederland ontvluchten om onderwijs te kunnen krijgen. Oorzaak van het probleem ligt al bij het feit dat het recht op onderwijs niet in de Nederlandse grondwet staat.

Happening van de Rotary Club in Knokke-Heist

Traditiegetrouw organiseert Rotary Club Zeebrugge-Oosthoek op zondag 9 september de Mini en Approach Happening met bbq en tentendorp in het hartje van Knokke. Volgens voorzitter Pierre Vanrietvelde is het al de 20ste keer dat deze activiteit wordt gehouden. Er wordt opnieuw gezorgd voor een buitengewone sfeer op een unieke locatie: het minigolfterrein in Het Zoute. Jong en minder jong zullen er met tal van activiteiten worden verwend. Voor de kinderen zijn er gekke clowns, gezichtsgrime en springkasteel. Dit jaar worden meer dan 700 deelnemers verwacht. De opbrengst van dit initiatief gaat integraal naar diverse sociale werken in binnen- en buitenland: De Kleine Dennen in Duinbergen, Het Baken in Heist, het Zeepreventorium in De Haan, een studielening aan een Midden-Europese student/studente voor het Europacollege in Brugge, Polioplus, het succesvolle Rotaryinitiatief om kinderverlamming definitief uit de wereld te bannen.

De activiteiten starten om 12.30 uur met het aperitief. Iedereen is van harte welkom. Volwassenen betalen voor de bbq 30 EUR, kinderen halve prijs. Kaarten te bekomen bij de leden of aan de ingang.

Zondag Vrijetijdsmarkt

Komende zondag wordt in Knokke-Heist de 9de editie van de Vrijetijdsmarkt gehouden. Meer dan 100 verenigingen zullen op het Verweeplein van 10 tot 13u hun beste beentje voorzetten. Op deze informatieve markt kan men kennis maken met het ruime aanbod van activiteiten voor de komende winter. Al wandelend langs de kraampjes leert men alles kennen: het verenigingsleven, de gemeentelijke vrijetijdsdiensten en andere aanbieders van ontspanningsactiviteiten. Zo maakt men ondermeer kennis met VTB Kultuur, DeKunstAcademie, de Gezinsbond Knokke, het plaatselijke Rode Kruis, Malino, Natuurpunt, Cultuurcentrum Knokke-Heist, Judo Knokke, Pilates-Mat, Flanders Bridge Club, Cantic@Mare en nog veel andere initiatieven. Tevens kan men genieten van optredens van de Ceciliaharmonie, Oriëntaalse dansen, Pilates-Mat, Tango,Tai Chi, Qigong en zelfs Tibetaanse meditatie met zwaard.

Groen laat deskundigen praten over betaalbaar wonen

Zaterdag 22 september organiseert de partij Groen in Knokke-Heist een gespreksnamiddag in het Cultuurcentrum Scharpoord met als onderwerp “Betaalbaar Wonen”. Gastsprekers zijn Mieke Vogels en professor Erik Rombaut. Mieke Vogels gaat in op het moeilijke evenwicht tussen eigenaars en huurders, energiefacturen die de pan uitswingen, de voor- en nadelen van de woonbonus, de niet meer zo sociale woningen, federaal versus Vlaams beleid... Ze reikt concrete oplossingen aan om gezinnen aan compacte, goede en betaalbare woningen te helpen. Professor Rombaut geeft een stand van zaken op het vlak van 'Ecologische woonwijken en duurzame stedenbouw in Europa’. De gespreksronde start om 14u. De toegang is gratis.

Gevaar voor takken op de weg in het Koningsbos

De voorbij stormwind heeft in de bosrijke delen van Knokke-Heist nogal wat takkenravage aangericht. Verder blijkt dat in en rond het Koningsbos een behoorlijk aantal dode en zieke bomen staan. Dat kan ook in de toekomst gevaar opleveren voor afbrekende takken die op de weg vallen. Het gedeelte dat eigendom is van de gemeente, tussen de Blinckaertlaan, Boslaan en Eikenlaan, wordt door de Groendienst goed onderhouden, en levert geen problemen op. De rest van het bos is privé-eigendom; daar vraagt de toestand wel aandacht. Het gemeentebestuur zal daarom aan de eigenaars van die percelen een brief sturen. Daarin wordt gevraagd om de bomen goed te onderhouden. Zo wil men vermijden dat er, vooral bij stormweer, takken of bomen op de rijweg zouden terechtkomen.

Update voor Havenkapiteindienst in Zeebrugge

Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft de nieuwe kantoren van de havenkapiteindienst in het Vandammehuis van het Zeebrugse havenbestuur officieel geopend. De dienst is verantwoordelijk voor een vlot en veilig scheepvaartverkeer. De kantoren op de vierde verdieping zijn helemaal vernieuwd. Daarnaast kwam er ook een nieuwe vergaderzaal en een tafel met zeekaarten. Het gaat om een investering van 930.000 euro. Nu wordt verder gewerkt aan de inrichting van de zesde étage voor de nautische ketenwerking. Dat betekent dat een scheepsreis van volle zee tot aan de kade in de haven als één proces wordt gezien. Bij deze ketenwerking zijn verschillende publieke en private diensten betrokken. Er is afgesproken om deze verschillende partners op één gemeenschappelijke werkvloer samen te brengen. Bij MBZ in Zeebrugge wil de Vlaamse overheid in 2013 het operationele havencoördinatiecentrum klaar hebben. “Het belangrijkste voor de haven van Zeebrugge is het samenbrengen van alle diensten die aanleiding geven tot een vlotte ketenbenadering. Dé troef van onze haven is de nautische toegankelijkheid en een geïntegreerde verkeersafwikkeling versterkt ons daarin enkel nog meer”, zei havenvoorzitter Joachim Coens.

4.9.12

Dodelijk ongeval in Heist

Dinsdagmorgen heeft zich in Heist een dodelijk ongeval voorgedaan. Kort voor de middag is een bejaarde vrouw uit de badstad aangereden door een vrachtwagen. Het ongeval deed zich voor op de hoek van de Peter Benoitlaan en de Emanuel Hielstraat. De vrouw, een voetgangster van 88, zou onder het achterwiel van de vrachtwagen terechtgekomen zijn. Vermoedelijk heeft de vrachtwagenchauffeur de vrouw niet opgemerkt toen ze de straat overstak. Mogelijk gaat het om een dodehoekongeval. De vrouw was op slag dood. De straat is door de hulpdiensten afgezet. De brandweer heeft ondermeer een tent geïnstalleerd zodat het parket ongestoord de nodige vaststellingen kon doen. Het slachtoffer, dat in de buurt woonde, had net boodschappen gedaan en was op weg naar huis toen het ongeval zich voordeed. 

Stille leveringen in de ‘dagrand’

Knokke-Heist gaat deelnemen aan de tweede fase van het Piek-project van de Vlaamse overheid. Tijdens de eerste fase werd her en der in het land bewezen dat laden en lossen met gebruik van stille technologieën ook mogelijk is voor de ochtendspits en na de avondspits zonder overlast te veroorzaken. Met het Piek-project onderzoekt de overheid hoe het goederenvervoer naar en van supermarkten efficiënter en duurzamer kan verlopen. Ervaringen uit Nederland en andere Europese landen tonen aan dat de bevoorrading van winkels buiten de ochtend- en avondspits een aantal belangrijke voordelen heeft. Zo is er een sterke geluidsdaling, daling van het aantal vrachtwagens tijdens de spitsuren, van het aantal (dodehoek)-ongevallen en van de emissies, omdat vrachtwagens dan minder in de file staan. Er zijn minder kosten voor de leverancier, omdat leveringen efficiënter kunnen gebeuren. Dit moet evenwel afgewogen worden tegen de investeringen die de distributeur doet in materiaal en infrastructurele aanpassingen. De Vlaamse overheid wil nu op grotere schaal doorgaan met het project. Knokke-Heist heeft zich alvast ingeschreven. Er wordt trouwens van de gemeente geen financiële bijdrage verwacht.

Uitbating dierenasiel

Knokke-Heist schrijft een nieuwe opdracht uit voor de uitbating van het dierenasiel in de Sluisstraat. Het asiel is momenteel in z’n 22ste werkingsjaar. De nieuwe uitbatingsovereenkomst gaat in 2013 van start en heeft een looptijd van drie jaar. De kosten van het asiel worden jaarlijks geraamd op zo’n 140.000 euro. Vorig jaar was er een opmerkelijke stijging met 47 procent van het aantal honden dat in het asiel als pensiondier even te gast was. Verder blijkt dat het voor het asiel makkelijker is om poezen bij een nieuw gastgezin te plaatsen dan honden. Volgens burgemeester Lippens worden katten in het asiel tegenwoordig ook “gechipt” en zijn er nu ook voorzieningen voor minder gebruikelijke dieren. “Ge kunt niet weten wat voor rare vierpotige vrienden je in de gemeente kunt aantreffen”, aldus de burgemeester.

Een weekend vol Groen- en Muziekerfgoed in de Zwinregio

Komend weekend is het Open Monumentendag. Zaterdag is dat in Nederland het geval onder het motto “Groen van Toen”. Zondag is Vlaanderen aan de beurt met als thema “Muziek, Woord en Beeld”. Knokke-Heist, Damme, Maldegem en Sluis hebben in dat verband samen een krantje uitgegeven dat alle activiteiten in de Zwinregio voor komend weekend bundelt. In deKunstAcademie kan de hele dag het deel van het gebouw bezocht worden dat stamt van het voormalige hôtel de la Couronne. Door de opkomst van het toerisme verrezen in het laatste kwart van de 19de eeuw langs de Dorpstraat grote hotels tussen de dorpswoningen. Hôtel de la Couronne (1894-1895) is daar een schoolvoorbeeld van. Het is een imposant gebouw in eclectische stijl met trekjes in neo-Vlaamse renaissance, naar een ontwerp van de Brugse architect E. Van Heede. Verder brengen de leerlingen van Hannelore Devaere tussen 15u en 17u een tableau vivant met muziek, woord en beeld in de hoofdrol. In een aantal korte theaterstukjes en muziekfragmenten wordt het beeld geschetst van de Cercles des Artistes in Knokke rond het jaar 1894. Het geheel wordt omkaderd door muziek uit deze periode van Belgische componisten en gebracht op cello en orgel. Open de Open Monumentendag zijn er zondag in Knokke-Heist verder orgel- en beiaardconcerten. In Atelier Luc Peire start om 11, 14 en 16 uur het programma: 'Vertikaal ritme' geïnspireerd op het oeuvre van de kunstenaar. Verder zijn ook de molenaars van de Kalfmolen en de Molen van Callant present. Zoals elk jaar rijdt de Pajerotrein tussen verschillende locaties waaronder Museum Sincfala en For Freedom Museum die beide op die dag gratis toegankelijk zijn. De locaties in Knokke-Heist kan men ook met een gids bezoeken.

In Knokke-Heist kan men de Open Monumentendagkrant afhalen bij Toerisme Knokke, Toerisme Heist, gemeentehuis Knokke, de Bibliotheek, Museum Sincfala en CC Scharpoord. Het volledig programma voor de Zwinregio vindt men HIER en voor Knokke-Heist HIER.

Eerste reddingsoefening bij Windmolenpark voor Knokke-Heist

De Blankenbergse Zeereddingsdienst was de voorbije dagen onder meer een paar keer voor de kust van Knokke-Heist in actie. Dat was niet alleen het geval om in het weekend een 'Baron' op te slepen. Dat was de naam van de zware rubberboot met kiel van een Sluizenaar. De motor van het vaartuig met vier personen aan boord had het plots ter hoogte van het Albertplein laten afweten. Het reddingsvaartuig Sterken Dries heeft de Baron naar de haven van Zeebrugge gesleept. Tevoren echter was de reddingsdienst ook betrokken bij de allereerste reddingsoefening bij het Windmolenpark van C-Power op de Thorntonbank ter hoogte van Knokke-Heist. Hoe zo’n reddingsoefening verloopt kun je HIER bekijken.

Door brand geteisterd strandhotel gedeeltelijk hersteld

Na voorlopige herstellingen kan het strandhotel Tender 2 in Knokke opnieuw gasten ontvangen. Een week geleden werd door onbekenden brand gesticht aan de buitenkant van het strandpand, waardoor het gebouw zwaar beschadigd werd. Een nieuw raam voor de zijkant van de eerste étage zal echter pas beschikbaar zijn rond het moment dat het strandhotel wordt gesloten. Het Tender 2 hotel blijft namelijk slechts tot 15 september op het strand staan. Daarna willen de initiatiefnemers andere oorden opzoeken. Er is sprake van Parijs en van Franse skioorden.

Kokschoolstudenten leren Vlaamse vis kennen

Nu woensdag ontdekken leerlingen van kok- en hotelscholen Vlaamse vis tijdens interactieve workshops in Zeebrugge. Dat gebeurt in het kader van het project ‘Fish2know’. De workshops zijn bedoeld voor laatstejaars studenten van horeca –en voedingsscholen. Tijdens het programma bezoeken ze de gebouwen van de Vlaamse Visveiling in Zeebrugge en leren ze het aanbod aan wild gevangen vis kennen. Ze vernemen er ook alles over viskwaliteit en ze nemen deel aan een visfileersessie. Tenslotte gaan de leerlingen ook in de demokeuken met minder gekende vissoorten aan de slag. Op de eerste dag van het project worden de deelnemende studenten verwelkomd door Minister President Kris Peeters.

Lions on the Beach voor het goede doel

Lions Knokke-Zoute organiseert komend zondag 9 september de vierde editie van het evenement 'Fin de Saison on the Beach', op het strand ter hoogte van de Meerlaan. Vanaf de aperitief om 11.30u en de barbecue kan iedereen genieten van muziek en allerlei activiteiten. Zo is er een professioneel georganiseerd petanque-tornooi. Verder exposeert kunstenaar Hannes D'Haese z’n werk en geeft een workshop voor de kleinsten. Scapa showt de nieuwste mode en op het eind van de middag is er voor de dames een uniek ring met diamanten te winnen, die speciaal door Frank De Maere ontworpen werp. Men zal er ook de gloednieuwe Ford Explorer 2013 en de exclusieve Ford Mustang Boss302 van Garage De Zutter kunnen bewonderen. De opbrengst van de middag gaat integraal naar de goede doelen van Lions Knokke-Zoute.

Toegangskaarten kosten 40 € (kinderen tem 12 jaar betalen 15 €), apéro, barbecue en deelname aan alle activiteiten inbegrepen.

3.9.12

Wegenisingrepen voor Zwintriathlon

In Knokke-Heist en Sluis wordt momenteel alles in gereedheid gebracht voor de Generali Zwintriathlon die nu woensdag gehouden wordt. Veegwagens van de gemeente rijden de komende uren het hele parcours op het grondgebied van de gemeente af. Op die manier wil men zeker stellen dat er met name voor de fietsers een schone baan klaarligt. Op het Nederlandse traject gebeurt hetzelfde. De klus wordt daar geklaard door een ingehuurde veegwagen. Ondertussen zijn er ook ingrijpende veranderingen langs de Elizabetlaan in Knokke. Tussen de Eeuwfeestlaan en de Lentelaan wordt een wisselzone afgebakend. In dat straatdeel is de weg langs de zeekant afgesloten voor het verkeer. Er is tweerichtingsverkeer voorzien op het baanvak aan landzijde. Voor brede vrachtwagens is een omleiding beschikbaar. Ook hebben een aantal zijstraten vanaf het strand tijdelijk geen toegang tot de Elizabetlaan.

Geslaagde ticketverkoop nieuw Cultuurseizoen

Het nieuwe cultuurseizoen in Knokke-Heist is officieel van start gegaan met een zeer geslaagde voorverkoop. Vrijdagmorgen begon om 8u de online ticketverkoop voor het podiumseizoen 2012-2013. Het enthousiasme over het nieuwe seizoen is blijkbaar zeer groot want na enkele uren waren er reeds meer dan 3000 tickets de deur uit. Zij die online geen ticket hebben bemachtigd hoeven echter niet te wanhopen. Voor alle voorstellingen zijn er namelijk nog toegangskaarten beschikbaar. Die kan men bestellen bij de balie van het Cultuurcentrum, doorlopend van 9 tot 17 uur. Uiteraard wordt ook de onlineverkoop gewoon verder gezet.

Jubileumtentoonstelling Ignace Van Isacker

Naar aanleiding van zijn zeventigste verjaardag organiseert het Cultuurcentrum een jubileumtentoonstelling van de Knokke-Heistse kunstenaar Ignace Van Isacker. Het is meteen een viering van z’n 50 jaar kunstenaarschap. De tentoonstelling is geen retrospectieve maar eerder een punctuele wandeling door het zeer gevarieerde oeuvre van de kunstenaar. Ignace Van Isacker is een van de zonen van de destijdse eigenaar van het Grand Hotel de la Plage dat vroeger op de hoek van de Zeedijk en het Heldenplein in Heist stond. Het werd afgebroken in de jaren 70 van de vorige eeuw. Kunstenaar Ignace Van Isacker maakt zowel tekeningen, schilderijen als monumentale installaties. Bij de uitbouw van de haven van Zeebrugge realiseerde hij met 12 overtollige funderingsblokken van de zeesluisvloer een blauwe zuilenreeks die nog steeds bij het Vandammehuis van het havenbestuur staat. Als fervent zeiler hebben verder een mooie kijk op kust en zee de werken van de kunstenaar geïnspireerd. De tentoonstelling in Scharpoord is gratis en loopt van 9 tot 23 september.

Voetbal in de regio

In het weekend is in onze regio ook weer het voetbalseizoen begonnen. In Tweede Provinciale A moest VV Westkapelle met 1-2 de duimen leggen tegen Blankenberge. FC Knokke versloeg op verplaatsing de ploeg van Jabbeke met 1-4. In Derde Provinciale B verloor Wenduine met 0-1 van Moerkerke, en Aartrijke versloeg FC Heist met 1-0. In Vierde Provinciale ging Zeebrugge in Lombardsijde winnen met 2-3.

Bruggeling wint Belgian Offshore Challenge

In het weekend werd voor de kust van Knokke-Heist de Belgian Offshore Challenge gevaren. Het was meteen ook de eerste wedstrijd van het "Benelux Endurance Powerboat Championship". Aan de 8ste editie van de Challenge deden een tiental boten mee. De wedstrijd werd gewonnen door Kris Deraedt, eigenaar van het Brugge Marine Center. Dat is een bedrijf gespecialiseerd in luxueuze en professionele high performance rubberboten met kiel en buitenboordmotoren voor zowel beroeps als privé gebruik. Het parcours werd dit keer gevaren ter hoogte van het Casino Knokke omdat de zee daar meer beschutting biedt. Zaterdag stond ook de “Don Jaime trip” op het programma. Daar kon elk gemotoriseerd vaartuig (inclusief jetski's) aan deelnemen. Het ging om een eenvoudige navigatie trip tegen de chrono tussen Zeebrugge en Breskens.

Toneelgemeente vierde feest

Afgelopen weekend was er feest in Scharpoord omdat Knokke-Heist eerder dit jaar door Opendoek werd uitgeroepen tot Vlaamse Toneelgemeente 2012. De receptie van Opendoek gebeurde zaterdag met medewerking van alle plaatselijke toneel- en musicalgezelschappen. Onder het motto “Toneelt ge mee” was een origineel artistiek concept uitgewerkt waarbij de toeschouwers acteur werden en de acteurs toeschouwer. Shortacts en videomontages van de diverse groepen werden afgewisseld met muziek van de folkband Donder in ’t Hooi. Het filmpje dat ter introductie werd getoond kun je HIER bekijken.

Internationale Rally start in Knokke-Heist

Komende zondag 9 september organiseert de Vlaamse afdeling van de Rolls-Royce Enthusiasts’ Club voor de eerste keer een Noordzeerally voor Bentleys en Rolls-Royces. De dag start met een ontbijt in de Riverwoods Surfclub in Het Zoute. Ondertussen zullen de prachtige wagens te bewonderen zijn op de zeedijk, tussen de Oost- en de Westhinderstraat. Vandaar gaat het met de rally naar Zeebrugge, waar een havenrondvaart op de agenda staat. De volgende stopplaats is het Prins Karel Memoriaal in Raversijde. ’s Avonds staat nog een bezoek aan het Casino Middelkerke op het programma.

Meer zeehonden

Ten noordoosten van Knokke-Heist zoeken steeds meer zeehonden via de Scheldemonding de beschutting van de Scheldestroom. Het aantal dieren in het gebied blijft dan ook toenemen. Bij een telling werden zopas zopas door Belgische en Nederlandse dierenorganisaties 120 zeehonden waargenomen. Het gaat om een nieuw record, Twee jaar geleden trof men in de Westerschelde slechts 80 zeehonden aan.

Lippens scoort bij textielbaas

De uitspraak van burgemeester Lippens, dat hij de textielindustrie steunt en iedereen vraagt om een T-shirt te dragen is alvast bij Directeur Generaal Fa Quix van Fedustria in goede aarde gevallen. De grote baas van de federatie voor textiel- en meubelindustrie noemt het “steun uit onverwachte hoek”. In de controverse rond het al of niet toelaten van blote bovenlijven in het centrum van de badsteden had de burgemeester eerder gezegd dat een verbod al 20 jaar in het politiereglement van Knokke-Heist is opgenomen. Hij voegde er evenwel aan toe: “Wij schrijven daar geen boetes voor uit als je het niet doet, maar een politieagent zal je er wel snel over aanspreken.”

2.9.12

Belgisch Jeugdzeilkampioenschap Multihull

Terwijl op deze zondag voor de kust van Knokke-Heist motorboten en jetski’s de Belgian Offshore Challenge varen bereiden zeilers zich al voor op komend weekend.Op 8 en 9 september wordt bij de Royal Belgian Sailing Club in Duinbergen namelijk het grootste jeugdevenement voor caramaran van het jaar gehouden. Niet minder dan 40 jeugdteams van de verschillende Belgische en Nederlandse zeilclubs zullen er strijden om de titel van beste jeugdcatamaran zeiler. Er wordt gevaren in 3 verschillende klassen: de Hobie Dragoon tot 16 jaar, de C3 klasse tot 21 jaar en de F16 tot 25 jaar. De F16 is trouwens ook de laatste tussenstap om over te gaan op de Olympische Nacra 17. Olympische zilveren medaillehouder Sebastien Godefroid zal gedurende het ganse komende weekend alle jeugd coachen. De prijsuitreiking is zondag 9 september rond 17u.