27.2.10

Pech voor Jan Lefevere in Langkawi Ironman

Marino Vanhoenacker uit Jabbeke heeft zaterdag voor het eerst in zijn carrière de Langkawi Ironman in Maleisië gewonnen. Hij haalde het in 8u22:31 van de Japanner Hiroyuki Nishiuchi (8u50:52) en de Fransman Romain Guillaume (8u54:38). De 33-jarige Vanhoenacker heeft door te winnen in een heet en vochtige klimaat de critici van antwoord gediend. Zij dachten dat hij enkel goed kon presteren in koelere omstandigheden. Minder goed ging het voor Knokke-Heistenaar Jan Lefevere. Het was zijn derde deelname aan de Maleisische Ironman. Na 130 km fietsen kreeg hij echter af te rekenen met beenkrampen. Na een kort medisch onderzoek heeft hij de wedstrijd toch verder gezet. Hij beschreef het nadien als “de zwaarste dag” van zijn leven.

‘Nagtelijk’ kunstelijk vertier in Scharpoord

Het Kunstenfestival ‘Nagt’ heeft vrijdagavond in Scharpoord heel wat bezoekers kunnen inspireren. De aftrap werd gegeven met ‘Musical’ van Milo Productions. Daarna volgde theater met ‘De titel is alvast geweldig’. Verder was er muziek van Westerbergs & Heavy Hearts, terwijl Cie MMZ met ‘A la limite’ beeldend fysiek theater bracht met liefde voor het detail. Daarnaast ook Comedy met Ygor, de Propere Fanfare van de Vieze Gasten en Cabaret met Ongericht Enthousiasme. In de vroege uren van zaterdag konden de aanwezigen zich uitleven op de muziek van Fatty_K & friends en Pump up the Volume met DJ David Foyh.

Winterolympiade van start voor Knokse scholen

Zaterdagmorgen rond 11u zijn de 92 kinderen van de zesde klas van de 3 Vrije Scholen in Knokke veilig en wel op hun vakantiebestemming in het Oostenrijkse Werfenweng aangekomen. Het dorp ligt op 900m en bevindt zich centraal in het Oostenrijkse Salzburgerland. Het behoort tot de ‘Alpine Pearls’, een exclusieve groep van 21 milieubewuste reisbestemmingen. Het weer is er prima met zon, nul graden, tussen de 80 en 130 cm sneeuw en een zeer zwakke noordelijke wind. De sneeuwklas van de Knokse scholen duurt tot zaterdag 6 maart. Het is meteen de 10de sneeuwklas volgens de nieuwe formule.

Nog steeds heibel rond Belgisch klooster in Sluis

Het vervallen Belgisch klooster op de grens tussen Westkapelle en Sluis blijft voorwerp van erger in het grensstadje. Al tien jaar waarschuwen de plaatselijke partij Gemeentebelangen en de Bond Heemschut voor de teloorgang van het pand. Al die tijd bleef besluiteloosheid echter troef bij het Sluise gemeentebestuur. Nu willen de cultuurbeschermers, dat de bouwvergunning van projectontwikkelaar Van de Putte wordt ingetrokken, en werk wordt gemaakt met het herstel van het gebouw. Het ontsiert de inkom van Sluis. Het klooster dateert uit het begin van de vorige eeuw en behoorde toe aan Belgische Dominicanessen. Vanaf 1932 was het een rusthuis voor de nonnen. Later werd het verkocht aan een andere orde "De Zusters van de Kindsheid van Maria". Vervolgens werd het een bezigheidstehuis voor voornamelijk Belgische gehandicapten. Nu is het enkel nog een oogzeer.

26.2.10

Meer dan 800 deelnemers voor Mountainbike Beach Challenge in Duinbergen

Op zondag 7 maart organiseert de vzw Stedelijk Sportcentrum de 12de editie van de Mountainbike Beach Challenge. Er worden ruim 800 deelnemers aan de start van deze Challenge over 24 of 48 km verwacht. De Nissan Mountainbike Beach Challenge brengt meteen ook de ontknoping van het Kustcriterium dat de 5 grote strandraces bundelt. Sportief gezien is het een open vraag wie de opvolgers worden van Sven Vanthourenhout en Joyce Vanderbeken. Bjorn Rondelez, 4-voudig winnaar in Knokke-Heist, zal de overblijvende kandidaten voor de eindzege van het Kustcriterium alvast het vuur aan de schenen te laggen. Dat zijn Nico Berckmans en Kevin Van Hoovels. Momenteel heeft Berckmans, die 150 punten voorsprong telt op Van Hoovels alle troeven in handen om met de eindzege te gaan lopen. Bij de dames is Grace Verbeke na 4 overwinningen al zeker van eindwinst in het Kustcriterium. Zij en naaste achtervolger Kristien Nelen zullen wellicht moeten afrekenen met titelverdedigster Joyce Vanderbeken. De start van de Nissan Mountainbike Beach Challenge vindt om 11.30 uur plaats op het strand ter hoogte van watersportcentrum RBSC Duinbergen.

Revanchewedstrijd voor FC Knokke

Hoogst uitzonderlijk speelt FC Knokke zaterdagavond in plaats van zondagnamiddag. Tegenpartij is Ingelmunster. De plaatselijke ploeg wil alvast weerwraak nemen voor het resultaat bij het treffen in de heenronde. Toen verloor Knokke met 4-1. Zaterdagavond zal de kustploeg dan ook z’n beste beentje voorzetten.

Tweedehandsbeurs Gezinsbond Westkapelle

De Gezinsbond Westkapelle zoekt standhouders die willen deelnemen aan de Tweedehands Gezinsbeurs die op zondag 11 april (9-12u) gehouden wordt in het parochiaal centrum in de deelgemeente. Het is meteen de 22ste keer dat deze beurs met kinderartikelen gehouden wordt. In zelfbediening kunnen geïnteresseerden er terecht voor speelgoed, kinderboeken, kinderfietsen en babymateriaal. Ook tweedehandskledij voor kinderen tot 15 jaar zit in het aanbod. Leden van de Gezinsbond krijgen via hun elektronische spaarkaart 5 % op hun aankopen.

Inschrijven voor deelname kan ENKEL op zaterdag 27 maart van 16 tot 18 uur en
op woensdag 31 maart van 18 tot 20 uur bij Mvr Verbouw, Dorpsstraat 53, Westkapelle tel. 050 60 58 32.

Appartementen goedkoper, maar nog geen echte koopjes te doen

Uit een onderzoek van het Nieuwsblad blijkt, dat “de gekke prijzen voor een appartement aan onze kust voorbij zijn”. Echte koopjes zijn er echter nog niet te doen. In Knokke-Heist staat het grootste aantal appartementen te koop van de kust: 700. De bouwpromotoren hebben wel moeten inbinden en afficheren nu lagere prijzen. De recente verkoopprijzen in de deelgemeente Knokke daalden van 785.000 euro naar 643.000 euro. Nog altijd een fors bedrag. Heist profiteert mee van de gigantische prijzen in Knokke. Toch kost een appartement er heel wat minder. Verkopers moesten sterk afprijzen, waardoor de gemiddelde prijs van de verkochte flats daalde van 328.000 naar 246.000 euro. Ondertussen staan de appartementen in de badstad steeds langer te koop: momenteel gemiddeld 212 dagen.

Voortdurend meer alleenstaanden in Knokke-Heist

Per eind 2009 waren er 6.293 alleenstaanden in Knokke-Heist. Dat zijn er 73 meer dan in het jaar ervoor. De alleenstaanden vormen meteen de grootste bevolkingsgroep in de badstad. Liefst 38 procent van het totaal aantal burgers woont alleen. Deze groei wordt vooral veroorzaakt door de vergrijzing en door het sneller verbreken van langdurige relaties door dertigers, veertigers en vijftigers. Moderne partners bekijken voortdurend of hun relatie nog wel aan hun -hoge- eisen voldoet. Bovendien hebben veel mensen als twintiger alleen gewoond. Daarom zijn ze minder bang om uit een relatie te stappen. Verder is in de badstad nog steeds 35 % van de bevolking lid van een gezin zonder kinderen. Het aantal gezinnen met één, twee en meer kinderen is andermaal licht gedaald. Er zijn in Knokke-Heist 2260 gezinnen met één kind, 1633 gezinnen met twee kinderen en 536 gezinnen met drie kinderen. Het grootste gezin telt nog steeds 7 kinderen.

25.2.10

Getouwtrek rond parkeerplan blijft aan de orde

Tijdens de gemeenteraad heeft de Open-VLD donderdagavond geïnterpelleerd rond de vele tekortkomingen in het nieuwe parkeerplan, dat eerder deze maand werd ingevoerd. Het blijkt volgens raadslid Frank Naert, dat heel wat apparaten ontbreken of niet operationeel zijn. Ook zijn sommige oude automaten niet voorzien van het nieuwe tarief. Verder werden her en der signalisatieborden nog niet geplaatst. Burgemeester Lippens stelt dat het om een overgangsperiode gaat en dat in de nieuwe zones tot nog toe geen boetes werden uitgedeeld. De oppositie nam nota van het feit dat de wagens van de leden van het schepencollege gratis parkeren. Dat is ook het geval voor de dienstwagens van de gemeente en de burgervoertuigen van de politie. Voor het verplicht laten betalen van de motorrijders in de badstad wordt volgens Lippens nog naar een oplossing gezocht. Ondertussen wordt eveneens onderzocht hoe het in de toekomst in de badstad moet met de ruim 250 laad- en loszones, die door andere weggebruikers voortdurend worden misbruikt.

Kraanvogels via het Zwin naar het noorden

De voorbije dagen werden in de Zwinregio opmerkelijk veel kraanvogels waargenomen. De vogels zijn op doortocht naar hun zomerse broedgebieden. Die liggen vooral in Noord-Duitsland en Zweden. Normaal kiezen de dieren op hun trektocht een route over het oosten van ons land en Nederland. Nu werden de kraanvogels echter opgemerkt bij het Zwin, in Groede en op het schiereiland Walcheren. Dat de vogels een andere route kiezen heeft vermoedelijk te maken met de afwijkende windrichting tijdens de aanslepende winter in onze regio.

Heistse stadhuis takelt verder af

De toegang tot het Heistse stadhuis werd met een stel nadarafsluitingen veilig gemaakt. Dat komt omdat een onderdeel van de stenen luifel, die deel uitmaakt van de buitentrap naar de eerste etage van het gebouw, dreigt naar beneden te vallen. Dat een zware steen aan de leuningkant van de massieve trap loszit werd volgens de politie onmiddellijk na carnaval vastgesteld. Mogelijk heeft de opgelopen schade met het carnavalgebeuren te maken. Het is duidelijk dat het Heistse stadhuis steeds verder aftakelt. Het gebouw werd in het interbellum ontworpen door de architecten Gustaaf Bailyu en Frans Langeraert, en in de zomer van 1932 in gebruik genomen. Het gemeentehuis van Heist is wellicht het meeste monumentale en bovendien het enige modernistische overheidsgebouw uit die tussenoorlogse periode in onze provincie. Op termijn is het echter gedoemd om te verdwijnen.

Poëtisch orgelpunt bij Zwinstede

De studenten van het Koninklijk Atheneum Zwinstede in Knokke-Heist hebben donderdagnamiddag feestelijk een punt gezet achter RNDZ FOU, de maand van de liefde. De leerlingen van diverse richtingen deden dat uiteraard met een poëtisch moment. Onder het motto "Poëzie op het Schoolpodium" gaven ze samen met enkele creatieve leerkrachten in de feestzaal voor hun collega’s een verrassende voorstelling.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Meer informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije week in de badstad vind je HIER.

Provincie start openbaar onderzoek rond fusie Oostkustpolder

Op maandag 1 maart start de provincie in opdracht van de Vlaamse regering het openbaar onderzoek over de oprichting van de Oostkustpolder. Het onderzoek loopt 1 maand. Het betreft het samensmelten van vier actieve polders aan de oostkust tot één polderbestuur, met de naam ‘Oostkustpolder’. Het gaat over de Zwinpolder, de Nieuwe Hazegraspolder, de Damse Polder en de Polder Trudoledeken. Na de fusie zou de Oostkustpolder zich uitstrekken over een totale oppervlakte van 20927 hectare in de gemeenten Knokke-Heist, Damme, Brugge, Maldegem, Beernem en Oostkamp. Tijdens het openbaar onderzoek kan iedereen die eigendom bezit in de poldergebieden opmerkingen noteren in het register van hun gemeente. Na het onderzoek worden deze opmerkingen doorgespeeld aan de Vlaamse Regering, die het uiteindelijke besluit zal opmaken. Het samensmelten van kleine en middelgrote polders tot grotere, moderne en krachtdadige polderbesturen moet volgens de overheid leiden tot een grotere efficiëntie en verdere professionalisering. Daarnaast “draagt het fusioneren van polders bij tot een administratieve vereenvoudiging voor de gemeenten en het provinciebestuur en een betere dienstverlening voor de burgers”.

Enkel in Westkapelle stijgt de bevolking

Uit de bevolkingsstatistiek van vorig jaar blijkt dat in Knokke-Heist het inwonertal opnieuw enkel stijgt in de deelgemeente Westkapelle. Daar kwamen 17 inwoners bij. In 2009 verhuisden een kleine 2000 mensen binnen de fusiegemeente. Met 15.427 inwoners legt Knokke, als grootste deelgemeente, beslag op 46 procent van het bevolkingsaantal. Heist telt 38 procent van de inwoners, Westkapelle 14 procent en Ramskapelle 2 procent. De bevolkingspiramide staat in de badstad traditioneel op haar kop. Bij de zestigplussers kwamen er vorig jaar weer 250 mensen bij. Deze groep bedraagt dan ook reeds 38 % van de totale bevolking . De 'middengroep' verminderde met 240. Het aantal jongeren en kleuters daalt ook verder. De 7- tot 17-jarigen maken slechts 10 % van de bevolking uit en verminderden met 36 eenheden. Het aantal baby's en kleuters staat op 4 % en daalde met 49.

24.2.10

Nieuwe Cultuurbrochure in Knokke-Heist

Het Cultuurcentrum Knokke-Heist heeft zopas de nieuwe activiteitenbrochure gepubliceerd voor de lente. Er werden 28.000 exemplaren van gedrukt. Op het programma onder meer de première van de kortfilm ‘Zwart-Wit’ van Benoit De Clerck. Die wordt vertoond op maandag 12 april. Het is ook uitkijken naar wat Appassionata op de planken zal zetten. Vanaf 28 maart beheerst echter ook het Internationaal Fotofestival met als thema ‘Stars and Models’ weer het culturele leven in de badstad. Kortom, de nieuwe brochure schetst in 24 bladzijden wat er in maart en april cultureel te beleven valt in de badstad.

Knokke-Heist steunt badkarhouders binnen de eisen van de wet

Naar aanleiding van agendapunten over de strandconcessie op de gemeenteraad heeft burgemeester Lippens gezegd, dat het zeker twee jaar zal duren voor het Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor de Vlaamse stranden herzien wordt. Dit betekent dat de komende zomers een consumptieterras voor de badkarhouders verboden blijft. Wèl is de gemeente van plan om de strandconcessionarissen maximaal te steunen binnen de huidige wetgeving. Als de badkarhouders binnen het wettelijk kader een achterpoortje vinden dan zal de gemeente zeker niet optreden. Volgens Lippens is Vlaanderen het enige land in Europa waar recreanten niet mogen op een strandterras consumeren. De burgemeester stelt dat het nog maar eens het bewijs van “een Absurd Vlaanderen” is, als één uitgeweken “afgepiste restauranthouder (en ge moogt dat zo schrijven)” de wetgeving naar z’n hand kan zetten.

Het bibliotheekfiliaal Westkapelle breidt uit

Omdat de bibliotheekafdeling in de Dorpsstraat in Westkapelle enkel op dinsdagnamiddag open is wordt het er vaak bijzonder druk. De ruimte is dan veel te krap. Daarom zal het plaatselijk filiaal nu ook het naastliggende lokaal inlijven. Het gaat om het kantoor dat sedert enige tijd niet meer door de lokale politie gebruikt wordt. Binnenkort zal het bibliotheekgebeuren in Westkapelle dan ook een stuk aantrekkelijker worden. Er zal meteen meer ruimte zijn om allerlei activiteiten te ontplooien voor oud en jong.

Knokke-Heistenaars veroordeeld wegens bedrieglijk bankroet

De rechtbank in Kortrijk heeft de voormalige bedrijfsleiders van de Avelgemse textielfabriek Texfil veroordeeld voor het uitlokken van een bedrieglijk faillissement. Onder hen een 74-jarige bestuurder uit Knokke-Heist. Hij kreeg één jaar cel, waarvan de helft effectief, en een boete van 5.500 euro. De man liep ook een beroepsverbod van tien jaar op. Zijn 75-jarige echtgenote werd veroordeeld tot 10 maanden voorwaardelijk, een boete van 2.750 euro en een beroepsverbod van vijf jaar. Hun 38-jarige zoon kreeg 8 maanden voorwaardelijk en een boete van 1.375 euro. Zijn opgelegd beroepsverbod blijft beperkt tot drie jaar. De drie hadden volgens de rechtbank het bedrijf volledig leeggezogen en dan bankroet laten gaan.

Steven Holl praat over Casino Knokke in Brooklyn

Donderdagavond 25 februari om 18u (Amerikaanse Oostkusttijd) houdt architect Steven Holl een lezing in New York . Dat gebeurt in het Pratt Institute School of Architecture in Brooklyn. In haar aankondiging wees het instituut onder méér op het feit dat Holl met de ‘Sail Hybrid’ in Knokke-Heist de architectenwedstrijd gewonnen heeft en in het Franse Biarritz het project ‘Cite du Surf et de l’Ocean’.

Parket zoekt Roma-bendes die villa’s in Knokke-Heist teisteren

De laatste weken vormen vooral villa’s in Knokke-Heist het voorwerp van inbraken door zeer jonge Roma-zigeuners. "De minderjarigen werken in opdracht van rondtrekkende dadergroepen uit Oost-Europa", verklaart Tine Hollevoet van de federale politie. De bendes sturen in de villawijken kinderen uit om te stelen. Als ze merken dat de kinderen ontdekt werden rijden de opdrachtgevers weg en laten de jonge dieven aan hun lot over. Ze weten namelijk dat de kinderen te jong zijn om opgesloten te blijven. Het federaal parket gaat zich nu concentreren op het zoeken naar de georganiseerde groepen achter de diefstallen. Die gebeuren trouwens niet alleen in Knokke-Heist maar ook elders in het land. Het parket heeft voor deze actie al een samenwerking opgezet met Roemenië, land van herkomst van de zigeunerbendes. Bedoeling is om de groepen "tot aan de bron" te kunnen traceren. Volgens de BBC zitten onder meer Roemeense onderwereldfiguren zoals Breliante achter sommige van de roofbendes.

Knokke-Heist verliest langzaam z’n gewone burgers

Het ziet er naar uit, dat Knokke-Heist zeer langzaam leegloopt; toch wat de gewone burgers betreft. Per eind vorig jaar telde de badstad 33.818 inwoners. Dat waren er 75 minder dan eind 2008. Het is reeds het derde jaar op rij dat een lichte bevolkingskrimp wordt waargenomen in de badstad. Grote schuldige is het aantal uitschrijvingen van inwoners die naar een andere gemeente verhuizen. Vorig jaar waren dat er meer dan 1500. De dure huurprijzen zijn daar niet vreemd aan. Dat er 150 meer inwijkingen waren kan een en ander echter niet goedmaken. De natuurlijke aangroei is namelijk eveneens negatief. Dat is trouwens reeds sedert 1975 het geval. Vorig jaar bereikte het geboortecijfer voor mensen uit Knokke-Heist een absoluut diepterecord: amper 193 baby’s. Dat is slechts de helft van wat het in 1972 was. Niet te verwonderen bij een steeds grijzer wordende bevolking. Bij dit alles kwamen nog 424 overlijdens om de hoek kijken. Dat is op één na het hoogste cijfer sedert minstens 30 jaar.

Gezinsbond en Marnixring met "Pure Chocolade"

Met “Literair tafelen” organiseren de Gezinsbond Knokke en Marnixring De Blinckaert op vrijdag 19 maart voor het eerst samen een boeiende lezing. Daarbij kan men luisteren naar fragmenten uit "culinaire" romans, en naar wetenswaardigheden over de auteur en het onderwerp. Thema van deze literaire avond is "Pure Chocolade". De vertelster Katrien Van Hecke liet zich daarvoor inspireren door de roman "Chocolat" van Joanne Harris; een boek dat ook schitterend verfilmd werd. Na de lezing in zaal De Branding is er tijd voor het proeven van chocoladedesserts. Ook de recepten liggen vervolgens klaar om mee te nemen.

vrijdag 19 maart 2010 om 20u in zaal De Branding, Knokke

Deelname : leden Gezinsbond & Marnixring GRATIS, niet-leden betalen slechts 4 euro
Inschrijven : bij Hella Hooijberg, tel. 050/61 12 57

Meer over de magische film met Juliette Binoche en Johnny Depp 'Chocolat'.

Eerstesteenlegging RVT Noordhinder

Komende woensdag 3 maart gebeurt in Heist de eerste steenlegging voor het nieuwe Rust- en VerzorgingsTehuis Noordhinder. De voorbije maanden werd het terrein volledig bouwklaar gemaakt. De vervangingsnieuwbouw zou voorzien in een vleugel van 150 woongelegenheden. Daarnaast wordt op de nieuwe site ook een centrale keuken ingericht. Daar worden straks de maaltijden klaargemaakt voor de Noordhinder campus zelf, het Woonzorgcentrum in Westkapelle én de gerechten die bij bejaarden worden thuisbezorgd.

Werken in de Westkapellestraat

Op maandag 1 maart worden langs de Westkapellestraat in Knokke-Heist 12 populieren verwijderd. Dat gebeurt tussen de Heestersstraat en de Hulststraat. Om veiligheidsredenen zal de Westkapellestraat in de omgeving van de werken worden afgesloten van 8u ‘s morgens tot in de loop van de namiddag. Het verkeer zal plaatselijk omgeleid worden via de Heestersstraat, Laurierstraat en de Hulststraat.

23.2.10

Brugwerk Zeebrugse zeesluis brengt ziekenvervoer in gedrang

Het feit dat paardenbril-politici jaren geleden bij de nieuwe zeesluis in Zeebrugge kozen voor vier bruggen in plaats van een tunnel gaat op termijn mensenlevens kosten. De aanslepende schilderwerken aan de bruggen zorgen niet alleen al jaren voor verkeersinfarcten, maar brengen ook snel optreden van ambulance en andere hulpdiensten in het gedrang. Dat bleek dinsdag in de late namiddag nog maar eens. Tussen Blankenberge en Zeebrugge was een man op de tram onwel geworden. Vanuit Knokke werd een ambulance opgeroepen terwijl het tramstel bij de kerk in Zeebrugge bleef wachten. Omdat de landwaartse bruggen opgehaald waren bleef tijdens het spitsuur enkel één van de zeewaartse bruggen beschikbaar voor het verkeer in beide richtingen. Voor de hulpdiensten gaan daardoor kostbare minuten verloren. In Zeebrugge hebben de ambulanciers geruime tijd gewerkt aan de zieke reiziger. Ook bij het terugrijden moest het verkeerskluwen bij de sluisbruggen weer getrotseerd worden. Het voorval zorgde dinsdagavond even voor 5 voor fikse vertraging in het tramverkeer naar Knokke. Dit leidde tot heel wat ongeruste ouders van kinderen die in Zeebrugge school lopen.

Carrefour Knokke blijkbaar buiten schot

In het plan voor herstructurering bij warenhuisketen Carrefour moeten in onze provincie heel waarschijnlijk drie hypermarkten en een viertal supermarkten sluiten of verzelfstandigd worden. Dat komt omdat ze structureel in het rood blijven. Onder meer staan de warenhuizen in Sint Kruis en bij Scheepsdale brug op de lijst. De Supermarkt van Carrefour/Super GB in Knokke blijft blijkbaar grotendeels buiten schot. In totaal verdwijnen meer dan 1.600 jobs over het hele land, nog eens meer dan tweeduizend werknemers moeten loon inleveren.

Zwinstreek heeft hoogste aantal Michelinsterren na Parijs

Toerisme Knokke-Heist brengt volgende maand een nieuwe brochure uit getiteld ‘Toprestaurants in de Zwinregio’. In een straal van 21 km rond de badstad bevinden zich namelijk 15 eethuizen met in totaal 21 Michelinsterren. Dat is de hoogste concentratie culinaire sterren na Parijs. Naast deze restaurants krijgen ook 22 eethuizen met 15+ in de GaultMillau ruime aandacht in de nieuwe gids. De nieuwe brochure werd samengesteld met medewerking van sterrenchef Sergio Herman, die in Knokke-Heist woont en in Sluis en straks ook in Cadzand-Bad restaurants uitbaat.

Sluis wil praten met Vlaamse grensgemeenten over “de krimp”

De partij Gemeentebelangen in Sluis dringt aan op overleg met Knokke-Heist, Damme en Maldegem over het fenomeen “de krimp”. Dat is het feit, dat het bevolkingsaantal in Sluis jaar na jaar blijft dalen. En dat terwijl de bevolking in de Vlaamse grensgemeenten voortdurend stijgt of minstens stabiel blijft. De Sluise partij wil door overleg met onze gemeenten aan de weet komen waarom “de krimp” blijkbaar ophoudt aan de grens. De partij wil antwoord op de vraag: "Wat doet Sluis verkeerd dat de Belgische gemeenten wél goed doen?"

‘Nagtelijk’ Kunstenfestival in Scharpoord

Vrijdagavond en nacht (26 februari) wordt in Scharpoord weer het Kunstenfestival ‘Nagt’ gehouden. Het is andermaal een eigenzinnige mix van circustheater, dans, toneel, muziek, improvisatietheater, kortfilm, comedy, beeldende kunst en installatie. De aanwezigen worden er wegwijs gemaakt door presentator Rik Verheye. Zo is er theater met ‘De titel is alvast geweldig’ van Milo Productions. Verder Muziek van Westerbergs & Heavy Hearts, terwijl Cie MMZ met ‘A la limite’ beeldend fysiek theater brengt met liefde voor het detail. Daarnaast ook Comedy met Ygor, de Propere Fanfare van de Vieze Gasten en Cabaret met Ongericht Enthousiasme. Ook is er muziek met de Belgische kampioen beatbox, Fatty_K & friends.


Tickets en info: 8 EUR; CJP, studentenkaart, 55+: 7 EUR; Uitpas, groep +10 pers.: 5 EURcc.ticket@knokke-heist.be www.ccknokke-heist.be www.nagt.be

22.2.10

Lijk aangespoeld bij Oostelijke strekdam in Zeebrugge

Bij de Oostelijke strekdam in de Zeebrugse voorhaven is maandag na de middag een lijk aangespoeld. Dat gebeurde ter hoogte van de gasterminal. Het ging om het levenloze lichaam van een man. Volgens de eerste vaststelling was het lijk al enkele dagen te water en zou het gaan om een persoon uit onze regio. Op het lichaam zijn geen uiterlijke tekenen van geweld aangetroffen. Het parket in Brugge is begonnen met een onderzoek.

Noord-Afrikaanse pakjesjagers veroordeeld

De rechtbank in Brugge heeft twee Marokkanen en een Algerijn veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen voor het stelen van pakjes uit bestelwagens in Knokke-Heist. De drie volgden regelmatig een wagen van de internationale expresdienst DHL en sloegen toe op het moment dat de chauffeur een bestelling leverde. Ze gingen telkens aan de haal met een deel van de lading: kartonnen dozen met daarin onder meer lederen jassen en computerschermen. De drie Noord-Afrikanen verplaatsten zich steeds in een rode Renault Kangoo. Daardoor kon de politie in de badstad ze in oktober vorig jaar in de kraag grijpen.

Ploeg Palmans-Cras voorgesteld in Knokke-Heist

Maandagnamiddag werd in Knokke-Heist het wielerteam Palmans-Cras voorgesteld. De ploeg bestaat uit dertien renners. Naast landgenoten zijn er ook twee Litouwers, een Fransman en een Nederlander. Kopman blijft Geert Omloop, die in 2010 aan zijn allerlaatste seizoen rijdt. Volgens Charles Palmans zal het wielerseizoen voor z’n ploeg geslaagd zijn als ze 10 overwinningen kunnen binnenrijven. De training gaat nu van start, want de voorbije maanden was de winter té koud om in ons land de weg op te gaan.

Jongeman uit Heist overleeft ongeval niet

In Knokke-Heist heeft een jonge inwoner uit de badstad bij een ongeval fatale verwondingen opgelopen. Het ongeluk gebeurde kort voor 10u langs de Heistlaan ter hoogte van het waterzuiveringsstation. Het slachtoffer miste met zijn auto een bocht en kwam op het tegenovergestelde rijvak terecht. Daar werd zijn auto in de flank gegrepen door een andere wagen. De bestuurder in de andere auto raakte lichtgewond. De wagen van de 21-jarige Heistenaar werd in de flank aangereden. De jongeman is overgebracht naar het AZ in Brugge. Hij is er korte tijd later aan z'n verwondingen overleden.

Grote Den bij Knokse Helenabegraafplaats verdwijnt

De grote den bij de ingang van de oude Helenabegraafplaats in de De Clercqstraat in Knokke moet verdwijnen. De boom, die er staat sedert de aanleg van het kerkhof, is namelijk ondertussen veel te groot geworden. De den neemt zon af van de omwonenden en leidt tot mosvorming. Verder zorgen de naalden van de boom voor verstopping van de goten in de buurt. Binnenkort wordt de imposante boom dan ook verwijderd. Het Helenakerkhof is vernoemd naar Helena Vanhoutte, de eerste overledene die er in 1929 werd begraven. Op het kerkhof vindt men ook heel wat bekende namen terug. Sommige graven zijn trouwens afkomstig van een veel ouder kerkhof. Onder meer treft men er grafmonumenten aan voor kunstschilders Paul Parmentier, Louis Ludwig en Pierre Henri Bayaux. Verder het graf van burgemeester Frans Desmidt, Marie Siska en Leander Waeghe.

Voetbalwinst voor Knokke en gelijkspel voor Westkapelle en Heist

In het zondagvoetbal was er winst voor FC Knokke en gelijkspel zowel voor VVWestkapelle als FC Heist. In Eerste Provinciale versloeg het Knokse team op stadion Olivier de ploeg van Langemark met 1-0. Knokke staat 4de in de rangschikking met 40 punten, op slechts 2 punten van leider Boezinge. In Derde Provinciale B speelde St. Joris thuis 1-1 gelijk tegen Westkapelle. VVW blijft aan de leiding met 43 punten. Zandvoorde en Veldegem volgen met allebei 39 punten. Heist staat 13de in het klassement met 21 punten. In Vierde Provinciale B was er voor onze regio enkel het treffen tussen Lichtervelde en Moerkerke. De uitslag 3-1. Moerkerke legt beslag op de 8ste plaats met 25 punten. Zeebrugge Zeehaven, dat zondag niet speelde, staat met 15 punten op een gedeelde voorlaatste plaats.

21.2.10

Algarve was “voorbereiding voor Belgische klassiekers”

In de vijfde en laatste étappe van de Algarve Vuelta won zondag Spanjaard Luís Sanchez de individuele tijdrit over 17,2 km. Alberto Contador eindigde als tweede op 13 seconden, maar de 27-jarige Spanjool zette wel de hele Ronde op z’n naam. Heistenaar Benny De Schrooder eindigde 132ste in de tijdrit op 3 minuten en 5 seconden. In het algemeen klassement legt De Schrooder beslag op de 132ste plaats op ruim 52 minuten van de winnaar. Toch is team manager Kurt Bogaerts van de Iers-Vlaamse ploeg An Post Sean Kelly tevreden over de prestatie van z’n renners. De bedoeling van de Algarve was de vorm uitbouwen voor deelname aan de klassiekers in België, aldus Bogaerts.

Krokusweekends goed. Rest zeer matig

In Knokke-Heist kenden de toeristische bedrijven een matige krokusvakantie. Voor de hotels waren beide weekends vrij goed. De zon ontbrak echter en dat zorgde voor een zwakke midweek. Verder was er een lage bezetting van de tweede verblijven. Heel wat eigenaars waren blijkbaar naar de wintersporten getrokken. De drukte tijdens het eerste weekend van de vakantie had in de badstad vooral te maken met de vele activiteiten rond Valentijn en het Heistse Carnaval. Het afsluitende weekend trok vooral dagjesmensen naar de badstad. Shoppers en de velen wandelaars op de zeedijk zorgden voor de extra drukte. Vooral veel oosterburen zakten de voorbije dagen naar Knokke-Heist af. "We zijn ons Duits publiek dankbaar", zegt Toerismevoorzitter Daniel Despiegelaere.

Loodsfuif voor Lyceum 100 dagen in Knokke

Komende zaterdag 27 februari organiseren de laatstejaarsleerlingen van het Lyceum in Knokke in samenwerking met de Jeugdraad de 100 dagenfuif ‘Breakdown’. Ook dit jaar vonden ze een unieke partylocatie voor het evenement, namelijk een lege loods. Het vernieuwde 100 dagengebeuren is dit jaar aan zijn derde editie toe. De eerste editie werd gehouden in het leegstaande zwembad van La Réserve. Vorig jaar konden de jongeren fuiven in de oude steenbakkerij. Dit keer werd voor de leegstaande loods aan het station van Knokke gekozen. Een makkelijk bereikbare en centraal gelegen locatie waar Brambiance, DJ Puurs en Fête Fatale voor de nodige partybeats zullen zorgen.


Tickets zijn verkrijgbaar bij Jann Ricc, Sam's Nightshop en bij de laatstejaarsleerlingen van het lyceum. In voorverkoop betaal je 6 EUR, aan de deur 8 EUR.

VTM stelt kandidaten ‘Mijn Restaurant’ voor

Volgende week dinsdag 2 maart start op VTM het derde seizoen van het populaire reality-programma “Mijn Restaurant”. Zoals bekend is ook nu weer een koppel uit Knokke-Heist te zien. Het gaat om de 28-jarige Chef Kristof de Kroon en z’n 21-jarige vriendin Silke Van Quathem. Hun restaurant wordt het pand ‘Duynenhuis’ in Nieuwpoort. Volgens chef Kristof hoeft het dan ook niet te verwonderen dat ‘vis’ het belangrijkste ingrediënt wordt in de keuken. Zijn grote voorbeelden zijn de in Knokke-Heist wonende Sergio Herman, Peter Goossens en de Britse moleculaire gastronoom Heston Blumenthal. De komende dagen laten de kandidaten van het programma nà het VTM-nieuws al even in hun kaarten kijken.