12.2.11

Jonge zeehond gered in Cadzand

Tijdens hun patrouille werden zaterdag in Cadzand twee agenten verwittigd dat een zeehond was aangespoeld en in nood verkeerde. Op het strand troffen de politiemensen het jonge dier aan met een tiental omstanders erbij. De zeehond kroop steeds verder in de richting van de duinen. Daarop hebben de agenten de zeehond opgepakt en in hun dienstwagen gelegd. Vervolgens werd het dier overgedragen aan de dienst Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (EHBZ). Het bleek te gaan om een jonge grijze zeehond van ongeveer 6 weken oud met een geschat gewicht van 15 kg. De zeehond is overgebracht naar de Zeehondencrèche Pieterburen in het Noord-Nederlandse Groningen (!).

Knokke-Heistse meisjes met Einstein-ambities

Zesdeklassers van de school aan de Jef Mennekenslaan in Knokke hebben zopas prima gepresteerd bij hun deelname aan de Tweede Vlaamse Wiskundequiz in Melle. Van de 12 scholieren kon liefst een derde doorstoten naar de finale. Het waren vreemd genoeg allemaal meisjes. De finale wordt op 7 mei gehouden in het Jubelpark in Brussel. Met de quiz wil de overheid jongeren op een ongedwongen wijze warm maken voor het vak wiskunde. Leerlingen die in de finale in de top 50 eindigen zullen beloond worden met prijzen die gaan van een iPad en notebooks tot cadeaucheques. De prijzen zullen worden uitgereikt door Vlaams minister van Onderwijs, Pascal Smet. Met de leerlingen van de school die in de Finale opkomen gaat het om Charlotte Verminck, Paulien De Cloedt, Delphine Demeestere en Leonie Van Vooren.

11.2.11

Spinning tegen kanker met Sven Nys in Knokke-Heist

Op zaterdag 9 april organiseren spinning-instructeur Bram Verhaege en postbode-coureur Stef Govaert van Cycling Club Cnocke in het fitnesscentrum Vision 21 in Knokke-Heist 'Cycling against Cancer 2011'. De organisatoren hopen tijdens deze spinningmarathon van 11 tot 17 uur 600 deelnemers in het zadel te krijgen. Ook veldrijder Sven Nys met in zijn zog het rode peloton van Cycling Club Cnocke heeft zijn deelname al bevestigd. Voor een uurtje spinning betaalt men 10 EUR. Wie een trendy wieleroutfit van Cycling against Cancer in de groene kleur van de hoop wenst, betaalt 175 EUR. De massale spinninghappening gaat ook gepaard met initiatielessen dans en beweging. Deelnemers betalen hiervoor 5 EUR voor een half uur. Daarnaast kan iedereen ook deelnemen aan een tombola 'altijd prijs' en proberen de gouden en zilveren loten met waardevolle prijzen in de wacht te slepen. De opbrengst gaat integraal naar de actie Kom op tegen Kanker.

De Lijn zoekt naar oplossing voor de busverbinding van Brugge via Westkapelle naar Breskens

De Lijn zoekt een mogelijkheid om Lijn 42 van Brugge via Westkapelle naar Breskens in stand te houden. Meer bepaald zoekt de vervoersmaatschappij naar een oplossing voor Nederlandse klanten die met hun OV-chipkaart willen betalen. Deze chipkaart gaat bij onze noorderburen alle vervoerbewijzen in het openbaar vervoer vervangen. De Lijn is verplicht om in Nederland de plaatselijke betalingsmogelijkheden te accepteren, maar vindt betalen met een OV-chipkaart te omslachtig. "Mensen moeten met die kaart ook weer uitchecken. Ze kunnen niet achter in de bus uitstappen, maar moeten weer naar voren komen om het chipapparaat te passeren. In- en uitstappende passagiers moeten op elkaar wachten. Dat kost tijd en daardoor komt het rijschema in de knel", verklaart Lijnwoordvoerder Dirk Schockaert. Samen met haar Nederlandse vervoerspartner Veolia en vertegenwoordigers van de provincies West-Vlaanderen en Zeeland zoekt De Lijn naar een oplossing. Op welke termijn die oplossing er is, durft Schockaert niet te voorspellen. Hij bevestigt dat De Lijn niet graag passagiers maandenlang gratis laat rondrijden, maar benadrukt dat het niet de bedoeling is lijn 42 op te heffen.

Insectenhotel opent in Knokke-Heist

Binnenkort opent in Knokke-Heist het allereerste insectenhotel. Dat gebeurt in de compostdemonstratieruimte bij de Noordhinder in de Heistse wijk Oostwinkel. Het gaat om een 5-sterren accommodatie (geen sociale woning dus!), ontworpen en opgetrokken door een polyvalent team van gemeentelijke compostmeesters. Dat was nodig. Tegenwoordig worden gebouwen namelijk zodanig afgewerkt dat er nauwelijks nog gaatjes of spleten te bespeuren vallen. In de tuin wordt afgestorven plantmateriaal waaronder holle stengels meestal op het einde van het groeiseizoen gemaaid en afgevoerd. Zo vinden solitaire bijen steeds minder gemakkelijk nestgelegenheid. Met een beetje creativiteit en wat werk, kan men met snoeimateriaal en wat bouwoverschotten trouwens ook zelf een degelijk insectenonderkomen neerzetten.


De inhuldiging van het insectenhotel gebeurt op zaterdag 26 februari om 9.30 u. Rond 10 uur houdt bioloog Kris Struyf in samenwerking met de Vereniging Ecocologische Teeltwijze (VELT) Oostkust in de compostchalet verder nog een boeiende babbel over zoemende hotelgasten.
Voor meer info: Ivan Maertens, tel. 050 51 00 66, info.oostkust@velt.be of Milieudienst tel. 050 630 198

Vierde bestseller in aantocht voor Knokke-Heistse auteur.

Auteur Piet Baete, die zijn tijd deelt tussen Knokke-Heist en Wilrijk, heeft de voorbije weken de laatste hand gelegd aan z’n nieuwst boek. Binnenkort rolt het werk bij Manteau van de persen. De officiële verschijningsdatum is vrijdag 1 april. Het boek “Verzwijg mij niet” is een thriller over liefde. Vier jonge twintigers bezoeken als ongenode gasten een mondain verjaardagsfeest bij de rijke familie de Greve in het Zoute. Eén van de jongeren wil er zijn ex-vriendin terugwinnen. Het decadente tuinfeest krijgt echter dramatische gevolgen. Als het lijk van een jongeman wordt ontdekt komt naast hoofdinspecteur Briek Mulders dit keer ook een jonge, ambitieuze speurder David Kamp om de hoek kijken. Een en ander is straks weer goed voor meer dan 300 pagina’s spannende lectuur. Van Piet Baete verschenen eerder ook al de bestsellers ‘Dromen van de dood’, ‘Poker’ en ‘Wacht maar tot ik wakker word’.

Piet Baete: "Verzwijg mij niet", Manteau ISBN 9789022326039

Valentijnsdriedaagse op Radio Paradijs wereldwijd

Knokke-Heist pakt tijdens het Valentijnsweekend uit met de love, bike & run, liefdesverklaringen in de Zoenbox, een vuurspektakel met Oersprong, vuurwerk en champagnebars op de Zeedijk. Dat alles wordt in de badstad echter van zaterdag tot en met maandag begeleid door geschikte Valentijnsmuziek via Radio Paradijs op 105.1 MHz FM. Naast romantische klassiekers staan op de playlist ondermeer ook populaire openingsdansen, songs met meisjesnamen en Franse, Nederlandstalige en Duitse slows. Daarnaast ook love songs uit de 50’s, evergreens uit de 60’s en nieuwe liefdessongs. Radio Paradijs is met z’n Valentijnsdriedaagse trouwens over de hele wereld te horen via het internet en bij middel van een gratis applicatie op zowat elke smartphone.

Paradijs is te beluisteren in Knokke Heist op FM 105,1 MHZ, verder op elke pc via de livestream en wereldwijd ook op de iPhone via Radio.be en op de andere smartphones met Android, Palm, Blackberry en Samsung Bada operating systemen bij middel van een gratis app van TuneIn.Radio.

Winnaar World Press Photo straks in Knokke-Heist

Vrijdag zijn in het Amsterdamse gemeentehuis de laureaten van de World Press Photo 2011 bekend gemaakt. De tentoonstelling doet later in première voor ons land ook Knokke-Heist aan. De winnaar van World Press Photo is dit keer een portret van de verminkte Afghaanse tiener Bibi Aisha, gemaakt door de Zuid-Afrikaanse fotografe Jodi Bieber. Bij het meisje werden de neus en de oren afgesneden omdat ze haar gewelddadige man had verlaten. De Afghaanse heeft inmiddels een plastische reconstructie ondergaan en woont nu in de Verenigde Staten.

Weer actievoering bij bpost

Ook in onze regio is de staking bij bpost vrijdag goed opgevolgd. De sorteercentra in Gent X en de rest van het land werden al sedert donderdagavond geblokkeerd zodat geen post en pakjes konden worden rondgevoerd. In Knokke-Heist en de rest van de provincie werd dan ook maar zeer spaarzaam post bedeeld. Sommige kranten zijn er evenwel in geslaagd om hun dagbladen met eigen vervoer tot bij de diverse postkantoren te brengen. Of die allemaal werden uitgereikt is echter onzeker. De actie van de postmensen is gericht tegen het strategische plan van bpost en de lage verloning van de hulppostbodes.

10.2.11

Munitie op het strand in Nieuwvliet

Een paar kilometer over de grens werden op het strand in Nieuwvliet-Bad 20 kisten munitie gevonden. Voor de kust ter hoogte van de Verdronken Zwarte Polder heeft door kustversterkingswerkzaamheden een geul zich namelijk verlegd. Daardoor zijn zogenoemde springputten bloot komen te liggen. Daarin werd na de oorlog munitie gedumpt. Mogelijk ligt er nog meer. De gemeente Sluis heeft derhalve een deel van het strand afgesloten. Dat blijft minstens zo tot 1 mei, wat in alle geval nefast is voor de voorjaarstoeristen bij onze noorderburen.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Nieuws over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Baziels Geschenk voor Valentijn

Vlak voor 14 februari vertelt Baziel aan Hector dat Flavie een droom gehad heeft waarin ze een dure gouden halssnoer met diamanten kreeg voor haar Valentijn. “En ejje al etwa gekocht voer eur?” vroeg Hector. “Joak wih” replikeert Baziel “In de solden, een boek met de titel ‘Dromen zijn bedrog’”.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

Zaterdag 12-13.02.2011: Valentijnsprogramma Knokke-Heist

Vrijdag 18.02.2011, Scharpoord Knokke-Heist: Don Quichot

Donderdag 24.02.2011, 18.30, Scharpoord: Voordracht Chinese Poëzie

Zaterdag 19.02.2011, 20.30u, Scharpoord: Saint Amour

Zondag 13.02.2011, 16u, Scharpoord: Danske

Zaterdag 12.02.2011, 15u, Het Zwin: Valentijnswandeling

Gifmengsters uit Knokke-Heist staan terecht

Een 41-jarige vrouw uit Knokke-Heist en haar 67-jarige moeder riskeren tot twee jaar cel voor de vergiftiging van de 45-jarige ex-vriend van de jongere vrouw. De feiten deden zich voor in het Oost-Vlaamse Lovendegem. De vrouwen mengden zware slaappillen in het eten van de man. Ze worden beschuldigd van drie verschillende pogingen tot vergiftiging. Na het derde feit kreeg de man een ongeval met de wagen. In het ziekenhuis bleek dat hij slaapmiddelen en spierverslappers had ingenomen. Het openbaar ministerie vraagt twee jaar cel voor de vrouw en een jaar voor haar moeder.

Hondenhoekje in Oude Tramweg verplaatst

In de deelgemeente Knokke heeft de groen- en preventiedienst een nieuw hondenhoekje gecreëerd in de Oude Tramweg. Het hoekje bevindt zich op het stadion Olivier tussen het Kaartershuisje en het Schuttersplein. Het vroegere hondenhoekje in de Oude Tramweg ter hoogte van het Gemeenteplein en De Klerckstraat moest plaats maken voor een nieuwbouw en is ondertussen verwijderd. Hondenliefhebbers worden verzocht om zich met hun viervoeter naar de nieuwe locatie te begeven.

9.2.11

Knokke-Heistse zaakvoerder rendez-voushotel voor de rechter

Tegen de 50-jarige officiële zaakvoerder uit Knokke-Heist van een rendez-voushotel in Eeklo wordt twee jaar cel en een boete van 38.500 euro gevorderd. In de bar zou er volgens de Gentse openbare aanklager sprake zijn van uitbuiting. De bar wordt volgens de advocaten echter onterecht voorgesteld als een draaischijf van mensenhandel. De bvba achter de bar riskeert een boete van 60.500 euro en de ontbinding. Andere betrokkenen hangen kleinere celstraffen of boetes boven het hoofd. De rechter doet begin volgende maand uitspraak.

Babeluttes weer terug op 50 jaar Kindercarnavalstoet

Naar aanleiding van het 50 jarig bestaan van de kindercarnavalstoet in Heist doen de Babeluttes weer hun intrede. Het Hof der Prinsen heeft in dat verband een deal gesloten met Moeder Babelutte, het bedrijf dat van oudsher deze snoepjes produceert. Het was rond 1850 dat Rosalie Desmedt in Heist boterbabbelaars maakte voor de toeristen. Franstalige kinderen noemden de ‘babbelaars’ algauw ‘Babelutte’, en Rosalie stond bekend als ‘Moeder Babelutte’. De Babeluttes worden straks trouwens niet alleen gedurende de kindercarnavalstoet uitgedeeld. Komende zondag 13 februari krijgen ook alle kinderen tijdens de verkiezing van de jeugdprins en prinses carnaval van Knokke-Heist gratis een zakje Babelutten toegestopt. Voor het eerst is deze verkiezing in handen van het Hof der Prinsen in samenwerking met het gemeentebestuur en de Raad van Elf. Het gebeuren start om 14 uur in de zaal Ravelingen.


Verkleedde kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnen, ouders betalen slechts 3 euro. Er zijn spelletjes, pannenkoeken en een kinderdisco. Daarnaast is er voor het eerst ook een kleurwedstrijd voor kinderen. Ook hier is weer een geschenkje te winnen. Je kan de kleurplaten vinden bij de warme bakkers in Knokke-Heist.

Ook regenval 16 augustus erkend als ramp

De gouverneur van West-Vlaanderen heeft meegedeeld dat ook de overvloedige regenval op 16 augustus erkend worden als algemene ramp. Eerder was dat ook al het geval met de novemberoverstroming. In het Belgisch Staatsblad zijn de nodige besluiten verschenen. De geografische uitgestrektheid van de augustusramp omvat in onze regio de gemeenten Knokke-Heist, Blankenberge, Zuienkerke en Brugge. De geteisterden hebben tot 31 maart de tijd om een aanvraag tot financiële tegemoetkoming in te dienen bij de dienst Rampenschade. De nodige aanvraagformulieren en de bijhorende informatiebrochure zullen ter beschikking liggen bij de gemeentebesturen. In Knokke-Heist wordt een coördinator aangesteld die goed op de hoogte is van de te volgen procedure en die behulpzaam kan zijn bij het invullen van de noodzakelijke documenten.


De aanvraag tot financiële tegemoetkoming dient aangetekend verstuurd te worden aan:

De Gouverneur van West-Vlaanderen
Federale Diensten - Rampenschade
FAC Kamgebouw
K. Albert I – laan 1/5 bus 6
8200 Brugge

Bouwplannen Cadzand-Bad op de helling door één boomkikker

Een grote meerderheid van de Sluise gemeenteraad vindt het onzinnig dat er in een deel van Cadzand-Bad niet gebouwd mag worden omdat daar zeven jaar geleden een boomkikker is waargenomen. De aanbeveling van de provincie Zeeland om deze plek onberoerd te houden, moet worden genegeerd, vinden veel raadsleden. Dat bleek woendagavond tijdens een commissievergadering. Het gaat om de zogenaamde 'kikkerput', naast de grote parkeerplaats aan de oostelijke entree van Cadzand-Bad. In het ontwerp voor de 'Schilvisie Cadzand-Bad', die de commissie woensdag besprak en waarin de toekomstmogelijkheden staan voor de randen van het kustdorp, had het college oorspronkelijk opgeschreven dat op de plek van de kikkerput gebouwd mocht worden. De provincie gaf vervolgens aan dat de plek behouden moet blijven, omdat het een leefomgeving voor de beschermde boomkikker is.

EN DAN NOG DIT: Eandis zorgt voor reizen in de tijd en geen lokaal ochtendnieuws...

Reeds een paar dagen worden in de Dudzeelse Steenweg in Brugge werken uitgevoerd in opdracht van Eandis. Dat zorgt voor een onverwacht bijkomend ongemak. Omwonenden die gebruik maken van een elektrische radiowekker krijgen namelijk het lokale ochtendnieuws op Radio 2 niet meer te horen. De radio floept wel aan, en er is muziek te horen en het gepraat van Nico Blontrock maar géén radionieuws. Op een polshorloge blijkt dat het in plaats van 06.30 nog maar 06.15u was. ‘s Avonds werd een extra radiowekker ingeschakeld en keurig afgesteld bij het nieuws om 22u. De tijd van de elektrische oven werd trouwens ook bijgestuurd. Maar de volgende ochtend bleken beide radiowekkers andermaal geen lokaal nieuws te leveren en dat men opnieuw in de tijd gereisd had. Na wat googelen bleek dat dit tijdreizen geen unicum is bij werken van Eandis. De tijd gaat dan soms sneller of trager lopen. Einstein zei trouwens al dat de tijd in ons universum relatief was. Daarmee is ook die stelling nog een keer bewezen. Twee jaar geleden ging de tijd in een Boomse wijk elke nacht 25 minuten sneller lopen omdat Eandis er aan het werk was. Daar bleek dat een stroomgroep was ingezet bij het uitvallen van het net. Omdat dergelijke stroomgroepen meer of minder spanning leveren gaan de gevoelige elektrische klokken er sneller of trager van lopen. Werken duren van maandag 7 februari tot 1 maart….
Opmerkelijk is ook de overeenkomsten tussen het woord EANDIS en TARDIS, het toestel waarmee Dr Who door de tijd reist!!

Wijziging bijzondere voorwaarde milieuvergunning Fluxys LNG - Zeebrugge

Wijziging bijzondere voorwaarde milieuvergunning Fluxys LNG - Henri Victor Wolvenstraat 3 in Zeebrugge. De details kun je HIER terugvinden.

John McEnroe op Optima Open 2011 in Knokke-Heist

Zoals bekend krijgt van 19 tot 21 augustus de tweede editie van de Optima Open z’n beslag in Knokke-Heist. Dan komen opnieuw de meest getalenteerde spelers uit de tennisgeschiedenis samen in de Royal Zoute Tennis Club. Woensdag werd door de organisatie de eerste speler officieel bekendgemaakt. Niemand minder dan John McEnroe heeft namelijk zopas zijn deelname bevestigd. Geboren in 1959 en bekend om zijn magistrale serve and volley spel, stond John McEnroe begin jaren ’80 aan de top van de tenniswereld. Hij behaalde 104 overwinningen in het enkelspel, waarvan 7 Grand Slam‐overwinningen. Zijn stijl, zijn balgevoel en coördinatie, maken van hem een unieke speler. ‘Ik kijk er naar uit om mee te doen deze zomer. Ik hoorde al veel goede commentaren over de Optima Open en Knokke‐Heist. Daarom wou ik absoluut deelnemen!', aldus McEnroe.

Grensoverschrijdende samenwerking bij rampen

Vlaanderen en onze buurprovincie Zeeland hebben hun afspraken over grensoverschrijdende samenwerking herzien en vernieuwd. Het gaat over een gezamenlijk optreden bij incidenten, rampen en crises in de grensstreek. De afspraken omvatten momenteel enkel West- en Oost-Vlaanderen. In een later stadium volgt nog een apart protocol met de provincie Antwerpen. Sommige gemeenten zoals Knokke-Heist hebben trouwens al jaren geleden een bijstandsconvenant afgesloten met buurgemeenten vlak over de grens.

Inwoners en handelaars wennen aan Rode Zone regeling in Knokke-Heist

Na een ietwat hortende start wordt in de rode zone van afvalconcessionaris Horizon Net in Knokke-Heist de nieuwe regeling tegenwoordig beter gerespecteerd. Het goed samendrukken en samenbinden van karton en het aanbieden van papier in gesloten dozen wordt bijna door iedereen opgevolgd. Waar in de eerste week nog 4 ton papier & karton en PMD verkeerd werd aangeboden, zitten de ophalers nu met een gemiddelde van 350 kg sluikstort dat nog verwijderd moet worden. In vergelijking met januari 2010 is er afgelopen maand wel ongeveer 9 ton minder papier & karton opgehaald. Op het recyclagepark is er in januari daarentegen ongeveer 15 ton meer papier & karton aangebracht dan in dezelfde maand vorig jaar, zodat het eindsaldo uiteindelijk 6 ton meer oplevert. Het stockeren van grote kartonnen dozen gedurende twee weken is voor sommige handelaars een probleem. Het gaat daarbij echter om bedrijfsafval gaat. De visie van de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM is hieromtrent is vrij duidelijk. Een gemeente hoeft niet in te staan voor het inzamelen van bedrijfsafval.

8.2.11

Beursprijzen bij Jeugdclub ’t Verzet in Knokke-Heist

Samen met 32 andere jeugdhuizen organiseert Jeugdclub ’t Verzet in Knokke-Heist op zaterdag 12 februari een Beursfuif. Net als de waarden op de beurs zullen die avond de prijzen van de dranken schommelen naargelang vraag en aanbod. Iedere consumptie heeft bij een gewone bar-avond een vaste prijs. Op de Beursfuif zullen deze prijzen veranderen van minuut tot minuut. Elke consumptie wordt elektronisch verwerkt in een database die gelinkt is met alle andere deelnemende jeugdhuizen over het hele land. Wie een pils besteld jaagt dus de prijs van een pintje in de rest van Vlaanderen de hoogte in. De prijzen van de andere dranken gaan dan weer dalen. De prijzen zijn te volgen via een groot scherm. Ook een beurscrash is mogelijk natuurlijk. Een beurscrash hangt af van het aantal sms’jes die worden verzonden. De tekstberichten verschijnen eveneens op het groot scherm.


Voor meer info of vragen kan u terecht bij de coördinatrice Astrid Huyghe, GSM 0498/475 455 of via e-mail: jeugdhuis.tverzet@telenet.bewww.facebook.com/tverzet
Jeugdclub ’t Verzet, Westkapellestraat 460, 8300 Knokke-Heist

Dode aan boord van autoschip

Een zeeman uit de Filippijnen is om het leven gekomen aan boord van de MV Tombarra een autoschip van de rederij Wilhelmsen. Het schip was op weg van Koper in Slovenië naar Zeebrugge. Het ongeval deed zich voor bij een veiligheidsoefening aan boord toen het schip Portbury bij Bristol aandeed. Ook drie andere bemanningsleden raakten gewond toen ze in het water vielen. Een onderzoek werd ingesteld. Het autoveer wordt zondag in Zeebrugge verwacht.

Voorzitter Lierse SK in Knokke-Heist voor zwangerschapskledij..

Maged Samy, Egyptisch zakenman, sponsor en voorzitter van Lierse SK, heeft zich geëngageerd voor het Belgische zwangerschapsmerk Zero-to-nine. Dit merk voor aanstaande moeders is een drietal jaar geleden opgericht door zaakvoerders Caroline Bellens en Linda Biesen. Omdat dit duo de voorzitter van Lierse SK goed kent zal deze komende zaterdag in de Kustlaan in Knokke aanwezig zijn bij de opening van de derde flagship store van Zero-to-nine.

Godetia brengt medisch materiaal naar Gambia

In de marinehaven in Zeebrugge hebben vrijwilligers van Medios een container op het commandoschip Godetia geladen volgestouwd met medisch materiaal bestemd voor een ziekenhuis in Banjul. Dat is een zusterstad van Oostende, tevens hoofdstad van het West-Afrikaanse land Gambia. De zending wordt geschonken door de vzw Medios en kadert binnen een bredere samenwerking met het Royal Victoria Teaching Hospital in Banjul. De Godetia vertrekt op 28 februari vanuit Zeebrugge naar Gambia.

Bij Surfers' Paradise surft men zelfs tijdens een Zuidwester

Surfen tijdens een zuidwesterstorm levert alvast ook heel wat mooie foto's op. Die kun je HIER bekijken.

Tor Baltica vervangt tijdelijk P&O’s Pride of York

In Zeebrugge vervangt de rorovrachter Tor Baltica tijdelijk de Pride of York op de P&O verbinding tussen onze kusthaven en Hull. De cruiseferry Pride of York ligt momenteel bij A&P Tyne in Hebburn voor het jaarlijkse onderhoud. Het vervangingsvaartuig Tor Baltica behoort tot de DFDS vloot en vaart onder Litouwse vlag. De Tor Baltica neemt vooral onbegeleide vracht mee en maximaal slechts 12 chauffeurs.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

Zaterdag 12.02.2011, 20.30u, Scharpoord: Hannelore Bedert 'Helemaal'

Zaterdag 12.02.2011, 15u, Het Zwin: Valentijnswandeling

Zondag 13.02.2011, 14u: Natuurpunt strandwandeling Zwinduinen

Zaterdag 19.02.2011, 19u, Memlinc Knokke: Open VLD Winter Ontmoeting

Azamara cruises doet in 2012 Zeebrugge aan

Azamara Club Cruises heeft zopas in Miami bekend gemaakt dat de rederij in 2012 in Europa een reeks cruisebestemming toevoegt. Daarbij zal ondermeer door het cruiseschip 'Azamara Journey' ook Brugge/Zeebrugge worden aangedaan. Het bedrijft maakt reclame met het feit dat Brugge een Unesco Werelderfgoed Site is. Opmerkelijk is verder het gegeven dat Azamara het de cruisereizigers zal mogelijk maken om Brugge en onze regio ook ’s avonds te ontdekken. Terwijl de meeste cruiseschepen reeds rond 17u afvaren plant Azamara het vertrek in Zeebrugge pas rond middernacht.

Drugsonderzoek-inval ook in Knokke-Heist

In een gecoördineerde actie hebben Belgische en Nederlandse politiemensen dinsdagochtend vanaf 5 uur een groot aantal invallen gedaan in panden in Knokke-Heist, Antwerpen en het Noord-Brabantse Oss en Eindhoven. Dat had te maken met een omvangrijke drugszaak. Bij de invallen zijn in ons land en ook in Oss en Waalwijk vier hoofdverdachten aangehouden. Zij worden verdacht van grootschalige handel in synthetische drugs zoals amfetamine. De handel vond vooral binnen Nederland plaats. In totaal zijn al tientallen kilo's amfetamine in beslag genomen. De invallen vonden plaats in 22 panden en één woonwagenkamp. Daarbij werden op sommige plaatsen ook drugshonden ingezet. Aan de politieactie ging een onderzoek van anderhalf jaar vooraf waarbij 150 Nederlandse en 50 Belgische rechercheurs betrokken waren. Volgens Radio Nederland Wereldomroep waren de invallen niet alleen bedoeld om drugsvoorraden en drugsdealers te onderscheppen. Het onderzoek was ook gericht tegen de witwassers van drugsgelden.

Kalvekeetdijk Oost nog tot eind februari onderbroken

Langs de oostelijke kant van de Kalvekeetdijk in Knokke-Heist wordt eind deze maand de asfaltverharding weer aangebracht. Dat gebeurt op de plaats waar de weg sedert 8 november onderbroken is voor werken van Aquafin. Er werd namelijk een verbindingsleiding geplaatst voor het nieuwe pompgemaal aan de Zwinvaart ter hoogte van de Hoekestraat. Ook na het einde van de werken op 18 december bleef de Kalvekeetdijk richting Sluis echter onderbroken voor het verkeer. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal de verkeershinder vermoedelijk nog duren tot eind februari. In afwachting van deze asfalteringswerken wordt momenteel het verkeersplateau ter hoogte van het kruispunt Kalvekeetdijk/Patrijzenstraat opnieuw aangelegd.

Il Trionfo Horeca Ambassadeur!

Ristorante Il Trionfo bij het Rubensplein in Knokke is maandagavond verkozen tot Belgisch Horeca Ambassadeur. Dat gebeurde in de Limburghal in Genk. Het was voor de derde keer dat de Belgische Horeca Awards werden uitgereikt. De eretitel van Ambassadeur is de meest begeerde award. Zowat 330 horecabedrijven uit heel België hadden zich ingeschreven om in vijftien diverse categorieën mee te dingen. Restaurant Il Trionfo van Antonio en Pina Pungitore, was verder ook nummer één in de categorie Beste Buitenlandse Keuken; en dat voor het derde jaar op rij. In onze regio was er ook nog een onderscheiding voor L'Apereau in Blankenberge als Ambiancecafé/ Winebar/ Cocktailbar en voor het OCMW Brugge voor ‘Innovaties’. De Golden Lifetime Achievement Award ging naar Marc en Leen Christiaens van Hotel De Castillion in Brugge.

‘Conflict’ brengt Open Monumentendagvertegenwoordigers naar Knokke-Heist

Binnenkort fungeert Knokke-Heist als gastgemeente voor een bijeenkomst van zo’n 70 Open Monumentendag vertegenwoordigers. Die komen ideeën opdoen voor het invullen van hun programma op basis van het jaarthema. Dat is dit keer 'conflict'. De regio is in dat opzicht ideaal gezien ons grensgebied in de geschiedenis vaak het voorwerp geweest is van oorlog en strijd. De vertegenwoordigers bezoeken op woensdag 23 februari dan ook onder begeleiding van een gids ondermeer de versterkingen in de Zwinstreek. Dat zijn de zogenaamde Staats-Spaanse Linies uit de 17de eeuw. Het gaat om een stelsel van verbindingslinies dat tijdens de 80-jarige Oorlog is ontstaan. Ze bestonden uit door dijken verbonden forten, schansen en redoutes. De historische Staats-Spaanse linies zijn trouwens kandidaat voor opname in de Werelderfgoedlijst van Unesco.

7.2.11

Leerrijke dag voor Olvo-scholieren in Heist

De leerlingen van de Vrije Basisschool Olvo in Heist hebben een leerrijke dag achter de rug; meer nog dan anders. Dat kwam omdat twee auteurs hielpen bij het ont-saaien van de lesuren. Een paar honderd kinderen genoten zo in de schoolrefter van de verhalen van jeugdauteur Marc de Bel, die al meer dan 120 boeken op z’n naam heeft staan. Momenteel werkt hij ook aan een nieuwe Blinkerfilm en de scenario's voor drie muzikale projecten. Andere scholieren kregen de vertellingen van pedagoog Luk Depondt te horen. Hij is werkzaam bij het 'Centrum voor ErvaringsGericht Onderwijs’ en brengt de principes van het ervaringsgericht leren in de praktijk. Hij bezoekt scholen en werkt er met verhalen en gedichten. Hij schrijft ondermeer ook voor jonge kinderen. In Heist leerde hij de kinderen hoe ze kunnen spelen met taal en gedichten kunnen schrijven. Zijn doel is kinderen nog gekker te maken op lezen en ervoor te zorgen dat scholieren elkaar minder pesten.

Fotoreportages

De diareportage over de uitreiking van de trofeeën op de Nacht van de Sport in Knokke-Heist kun je HIER bekijken. De foto's bij het cultuurevenement Nagt staan HIER.

Weer scheepswissel voor Schotlandferry

Momenteel vaart de ‘Dublin Seaways’ op de vrachtroute tussen Zeebrugge en het Schotse Rosyth. De Deense rederij DFDS heeft de veerboot echter zopas voor een bedrag van 24 miljoen euro verkocht aan Stena Line. Binnenkort zal op de verbinding naar Schotland de gecharterde Cimbria Seaways (ex-Tor Cimbria, ex-Aquae) worden ingezet. De veerboot heeft vorige week in Marseille een charter voor LD Lines beëindigd. Het schip werd zopas herschilderd in de DFDS-kleuren en is nu tegen een snelheid van 12,4 knopen op weg naar Zeebrugge. De Cimbria bevond zich maandagmiddag ter hoogte van Lisabon.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (Klik voor meer informatie)

Donderdag 17.02.2011, 19.30u, De Schakel, Duinbergen, Markant: Chocolade

Zaterdag 12-13.02.2011: Valentijnsprogramma Knokke-Heist

Vrijdag 11.02.2011, 22u: The Alley 98 in Knokke-Heist

Zaterdag 19.02.2011, 20u, Sporhal Molenhoek, Quiz Wacky Racers

Ook Knokke krijgt een seniorentrefpunt

Heist beschikt met de Vierbote al enkele jaren over een ontmoetingscentrum voor senioren. Binnenkort krijgt ook de deelgemeente Knokke een dergelijk trefpunt. Daartoe zal het krulbollokaal (‘het bolderskot’) op stadion Olivier worden verbouwd. De zijgevel van het gebouw vertoont grote scheuren. Derhalve krijgt het gebouw nieuwe funderingen en een voerplaat die verankerd zit in de muren. Er komen ook nieuwe ondervloeren en een nieuwe betegeling. Het pand wordt in twee delen gesplitst. Aan de ene kant komt de ontmoetingsplaats voor senioren. Het andere deel is aangemerkt voor een krulbolbaan plus keukenaccommodatie. De werkzaamheden worden geraamd op ongeveer 55.000 euro. De werken worden vermoedelijk uitgevoerd na het bouwverlof. Daarna zal het verbouwde pand door de Seniorenadviesraad effectief kunnen gebruikt worden voor de seniorenactiviteiten in de deelgemeente Knokke. De huidige activiteiten kaarten en krulbollen zullen uiteraard worden verdergezet. Het krulbollen wint de laatste tijd trouwens opnieuw aan populariteit. Het werd deze zomer zelfs opgenomen in de lijst van het Vlaams Immaterieel Erfgoed.


Krulbol is een volksspel voor jong en oud waarbij met een soort houten kaasbol naar een staak wordt gerold. De bol is niet volledig bolvormig maar aan twee kanten afgeplat, en daardoor eerder een dikke schijf met afgeronde kanten. Hierdoor volgt de bol zodra die gerold wordt een ellipsvormige baan. Wie het ook eens wil proberen, kan elke dag (uitgezonderd op zondag) terecht in het kaarters- en krulbollokaal in de Sint-Jorisstraat vanaf 14 uur. Deelname aan deze sport is volledig gratis. Zelfs een krulbol (kostprijs meer dan 100 EUR) krijg je van je ervaren medespelers gratis in bruikleen.

Rookhuis “La Casa Del Habano” opende z’n deuren in Knokke-Heist

Afgelopen weekend opende in de Dumortierlaan in Knokke de exclusieve sigarenzaak “La Casa Del Habano” z’n deuren. Het is een initiatief van Dominique Gyselinck, die sinds 2001 ook reeds andere sigarenzaken uitbaatte in de badstad en in Gent. In maart 2009 verwierf ze in Cuba de onderscheiding van “Habanos Specialist”. Met de opening van de Casa Del Habano beschikt de sigarenliefhebber niet alleen over een speciaalzaak waar men gerenommeerde merken kan aankopen. De zaak stelt ook lounges ter beschikking waar vrienden en zakenmensen kunnen afspreken, of waar men van Cubaanse sigaren kan genieten. Leden hebben er ook een eigen opbergkastje… Bij de opening was er in Knokke ook heel wat belangstelling vanwege Nederlandse bezoekers omdat onze noorderburen nog geen eigen Casa del Habano hebben. De winkel in de badstad is meteen ook de eerste “Casa Del Habano” wereldwijd die eigendom is van een vrouw en door haar wordt uitgebaat.

Voetbalwinst voor FC Knokke

Op de voetbalzondag was voor FC Knokke winst weggelegd en gelijkspel voor Westkapelle en Heist. In Eerste Provinciale versloeg Knokke op verplaatsing de ploeg van Blankenberge met 2-3. In het klassement staat FC Knokke nu 5de met 30 punten. In Tweede Provinciale A speelde VVWestkapelle 1-1 gelijk tegen middenmoter Oostkamp. VVW staat daarbij 15de in de rangschikking met 13 punten. In Derde Provinciale B eindigde het treffen tussen FC Heist en Oedelem in het De Taeye stadion in 2-2 gelijkspel. Heist legt beslag op de 5de plaats met 31 punten. In Vierde Provinciale B versloeg Moerkerke de elf van Sint Joris met 2-0. Zeebrugge speelde 0-0 gelijk tegen Ruiselede. Moerkerke staat 2de met 30 punten en Zeebrugge blijft 13de, nu met 5 punten.

6.2.11

Winkeldievegges gevat in Knokke-Heist

De onderzoeksrechter heeft zondag in Knokke-Heist 4 Waalse vrouwen laten aanhouden wegens winkeldiefstallen. De vier waren door de politie in de badstad opgepakt nadat ze dure kledij en parfums gestolen hadden. Een winkelbediende had twee van de vrouwen herkend omdat ze een week geleden ook al twee lederen jassen van 5.000 euro hadden buitgemaakt. De winkelbediende verwittigde de politie. De vier vrouwen zijn opgesloten in de gevangenis van Brugge. Ze verschijnen in de loop van dinsdag voor de raadkamer.

Animamix bij Robinsons Art Gallery

Robinsons Art Gallery brengt momenteel in de Kustlaan in Knokke Zoute vernieuwend werk van jonge Animamix-kunstenaars. Ze exposeerden recent nog in musea voor hedendaagse kunst in Beijing, Shanghai, Guangzhou en Taipei. Animamix combineert elementen uit de animatiefilm en strips. De naam is een samentrekking van de woorden ‘animation’ en ‘comics’. De kunststroming vond haar oorsprong in Azië, maar heeft intussen wereldwijd adepten die haar stijl en ideeën navolgen. De kunstenaars switchen van realiteit naar fictie, gebruikmakend van humor en satire. Hun werk, dat meestal een sterk verhalend karakter heeft, is uitbundig en gebaseerd op de jongerencultuur. Animamix biedt daardoor een nieuwe en unieke ervaring.


De tentoonstelling loopt nog tot en met maandag 7 maart 2011 in de galerie in de Kustlaan 229. Kunstliefhebbers die ze op zaterdag 12 februari tussen 12 en 15 uur bezoeken, worden bovendien verwelkomd met een hapje en een drankje. Robinaons Art Gallery op de Zeedijk 757A is trouwens verder gratis toegankelijk van donderdag tot maandag, doorlopend tussen 11 en 18 uur.
Voor alle info:
www.robinsons-artgallery.com

‘Spirit of Britain’ even in Zeebrugge

In het weekend was de nieuwste veerboot van P&O, de ‘Spirit of Britain’, even in Zeebrugge. Het schip kwam uit Calais voor reparaties. De problemen begonnen twee dagen geleden met het annuleren van de afvaarten. De ferry, die pas sedert 21 januari in dienst is, lag in Zeebrugge tijdelijk bij de Zweedse kaai voor het uitvoeren van de herstellingswerken. De verwachting is dat de veerboot maandag terug in Dover zal aankomen. Toen het schip nog maar pas was opgeleverd waren er bij het proefvaren ook reeds technische problemen gerezen. De ‘Spirit of Britain’ is de grootste en meest revolutionaire ferry die ooit op de korte Kanaalverbinding gevaren heeft.

Sporttrofeeën 2010 uitgereikt in Knokke-Heist

Zaterdagavond werden in de Magrittezaal van het Casino Knokke de laureaten van de sporttrofeeën 2010 gehuldigd. Sportclub van het jaar werd Ju-Jitsu Kuo-Lung Heist. De Tumblingploeg van de Gym Knokke-Heist werd in de bloemen gezet als Jeugdploeg van het Jaar. Adonia Briant Fastre van de Boxing Club Lichtervelde werd verkozen tot Beloftevolle Jongere van het Jaar. Terese van Lare van het WTC Casino Team en Pierre Vande Langerijt van Jogclub Oostkust kregen respectievelijk de titel van Sportvrouw en Sportman van het jaar. Er werd dit jaar geen laureaat van sportverdienste aangeduid. De uitreiking van de trofeeën werd in de feestzaal van het Casino gevolgd door de populaire “Nacht van de Sport”.

Teveel Control bij stroeve Optimal Parking Control in Knokke-Heist

Dat het parkeerbedrijf in Knokke-Heist bij de bevolking niet bijzonder populair is was al lang bekend. Het blijkt nu echter dat ook de controlegeilheid van OPC de bevolking zuur opbreekt. Bij Optimal Parking Control in de badstad is er blijkbaar te weinig ‘optimaal’ en teveel ‘control’. Het bedrijf verzuipt in de ‘red tape’. Dat is af te leiden uit het relaas van het Knokke-Heistse gemeenteraadslid Kathleen van der Hooft.


“Vorig weekend was het dringend tijd om de parkeerkaarten aan te vragen voor mijn wagen en deze van mijn man. Via internet zou dit blijkbaar in een paar minuutjes in orde moeten zijn. De eerste keuze die ik moest maken was : privé-wagen, bedrijfswagen of leasing…? Tja, ik rij met een leasingwagen van het bedrijf. Dan toch maar leasing aangevinkt: het contract met de leasingmaatschappij moet gescand en doorgestuurd… Tja dat heb ik niet in mijn bezit. Inschrijven via internet bleek dus niet te gaan. Deze morgen (zaterdag) naar het OPC kantoortje in het stadhuis. We waren iets te vroeg want het gaat pas om 9u30 open, maar zo waren er ook niet veel anderen voor ons. Zowel mijn man als ik hadden alle papieren uit onze wagens mee, en wat mezelf betreft: o.a. de verzekeringspapieren met mijn naam erop, een bewijs dat het voertuig voorwerp uitmaakt van het contract tussen de leasingsmaatschappij en de firma, het ontvangstbewijs van de leasingsfirma waarop staat dat ik (met mijn naam duidelijk uitgetikt) in opdracht van mijn werkgever de wagen heb ontvangen. Maar de bediende wou er niet eens naar kijken…: ik moet een attest vragen aan mijn werkgever dat ik met die wagen mag rijden! Gezien mijn werkgever een groot bedrijf is zal ik maandag dus een mailtje sturen naar onze fleetverantwoordelijke die allicht dat attestje zelf zal opmaken en ondertekenen en dan kan ik volgende week zaterdag een derde poging wagen om een parkeerkaart te bekomen. Maar wat is dit attest nu meer waard is dan alle bewijzen die ik mee had?”, aldus het Knokke-Heistse raadslid Kathleen van der Hooft.