14.11.09

Grensoverschrijdende bendes worden aangepakt

Bij onze noorderburen gaat een nieuw politieteam gaat in het grensgebied tussen Nederland en België jacht maken op rondtrekkende bendes. Het gaat om groepen die zich in de grensregio's schuldig maken aan overvallen, ramkraken en car- of homejackings en andere vormen van de zogenoemde vermogenscriminaliteit. Ook in de politieregio Zeeland, die grenst aan Knokke-Heist, gaat een team aan de slag. In België gaat de politie eveneens meer werk maken van de aanpak van grenscriminaliteit. Bij ons zal dat gebeuren door binnen de bestaande politiedienst voor onderzoeken meer tijd vrij te maken. In overleg met het openbaar ministerie in beide landen wordt bekeken of verdachten in België of in Nederland voor de rechter worden gebracht.

Activiteiten van Jeugdsportproject in Knokke-Heist

Maandag staat in het kader van het Jeugdsportproject in sporthal de Laguna in Duinbergen ‘Kronkeldiedoe’ op het programma. Dat is een initiatief om kinderen van de eerste graad spelend te leren kennismaken met bewegen. De klassengroepen starten met een gezamenlijke opwarming. Daarna doorlopen ze onder begeleiding van hun begeleider in groepjes van 15 leerlingen, 15 activiteiten via een doorschuifsysteem. Dinsdag zijn in sporthal De Stormmeeuw in Knokke ‘American Games’ aan de beurt. Die zijn gericht op kinderen van de derde graad. De leerlingen proeven er van basisvaardigheden uit baseball, american football, frisbee en rugby. Woensdag mogen leerlingen van de derde graad in De Stormmeeuw ook nog kennis maken met ‘Unihockey’.

Vimy Ridge, en route to Knokke, a place to always remember

Over deze 'Maple Leaf herinnering' van 25 jaar geleden lees je vandaag bij de Canadese CanWest nieuwsdienst.

13.11.09

Patrick Rommel plots overleden in Spanje

Op Fuerteventura in de Canarische Eilanden is donderdag plots de bekende Knokke-Heistenaar Patrick Rommel overleden. Hij was 60 jaar oud. Patrick Rommel was getrouwd met Nadine Kennes. Hij laat ook twee kinderen en een kleinzoon na. Nadat z’n vader destijds het ouderlijk huis van Moeder Siska in de Knokse Oosthoek kocht werd het gesloopt en werden de Salons van Patrick Rommel er ingericht. Gedurende lange jaren was het dé ‘place to be’ voor fuiven en feesten in de badstad. Later verkocht Patrick Rommel z’n zaak aan de Compagnie Het Zoute, die er langs de Paulusstraat een villaverkaveling realiseerde. Patrick Rommel wordt op zaterdag 21 november om 11u begraven in de kerk van de Dumortierlaan.

Eerste verkoop voor flyshooter van Heistse rederij bij Zeebrugse Visveiling

Vrijdag verkocht de Z-99 Aravis van de Heistse rederij Nele voor de eerste maal in Zeebrugge. Het schip dat 20 jaar geleden voor een Franse rederij in Concarneau van stapel liep, werd in Nederland omgebouwd tot een flyshooter. Bij de ZV verkocht het nu de vangst van twee visdagen, zo’n 2.500 kg. Het ging hoofdzakelijk om ponen, zeebarbeel en inktvis. De vis van extra kwaliteit werd geveild tegen hoge prijzen. Traditiegetrouw werd één kist verkocht voor het goede doel. Het betrof 20 kg meivis, die voor 23,47 euro per kg werd aangekocht door Nordpesca, een Zeebrugse groothandel. Het bedrag wordt overgemaakt aan "'t Zal wel gaan", dat is het nationaal rampenfonds van de Belgische zeevisserij.

Vlaamse kustgerechten in Harrods

Londenaars en toeristen in de Britse hoofdstad zullen binnenkort kunnen kennismaken met culinaire hoogstandjes uit onze kustregio. Om promotie te maken voor de Vlaamse Kust in Groot-Brittannië organiseren Westtoer en Toerisme Vlaanderen een originele campagne. Van 25 november tot 8 december bereiden topchefs tal van speciale Vlaamse menu’s in de restaurants van Harrods. Volgens Dirk Marteel van Westtoer gaat het onder andere om Bart Desmidt van de Bartholomeus uit Knokke-Heist en Piet Devriendt van de Oesterput in Blankenberge. Er is in het warenhuis dan ook aandacht voor echte Belgische chocolade, charcuterie, kaas en bier.

Taxussnoeisel bracht in Knokke-Heist meer op voor Kom op tegen Kanker

Het taxussnoeisel, dat in de badstad ingezameld werd, heeft dit jaar meer opgebracht voor 'Kom op tegen Kanker' dan in 2008. De actie "Vergroot de Hoop" liep van 15 juni tot 15 september. Massaal werd jong, droog, vers en zuiver taxussnoeisel binnengebracht in de containerparken. Een stof uit dit snoeisel wordt gebruikt om geneesmiddelen te produceren tegen kanker. Eén vierde van alle kankergevallen wordt behandeld met geneesmiddelen op basis van taxus. Voor één kilo basisstof heeft men echter wel 12 ton snoeisel nodig. Het taxussnoeisel uit Knokke-Heist was dit keer goed voor een bedrag van 511 euro. In heel ons land bracht het snoeisel 170.000 euro op ten voordele van ‘Kom op tegen Kanker’.

12.11.09

Karabijnschuttersclub bestaat 80 jaar in Knokke-Heist.

In Knokke-Heist bestaat de karabijnschuttersclub “De Vrijschutter” 80 jaar. De vereniging werd in 1929 gesticht onder impuls van Medard Van Rijckeghem. De voorbije decennia heeft de schietclub de zalen van veel roemrijke hotels als lokaal gebruikt. Hun eerste stek was in het ondertussen verdwenen hotel Moritz in de Lippenslaan. Daar werd “De Vrijschutter” ook opgericht. In die tijd kwamen de meeste verenigingen tot stand als een uitvloeisel van de opkomende dorpspolitiek. Na de oorlog werd opnieuw gestart in de Roxy en vanaf 1955 werd de standplaats hotel Mille Colonnes. Bij elke verhuis moet gezocht worden naar een oord met plaats om te schieten in 10 m lange buizen. Ook moeten de geweren en andere attributen veilig kunnen opgeborgen worden. Memorabel is ondermeer de driekamp die in het werkingsjaar 64-65 werd ingericht met de andere Knokse clubs “De Vlaamse Scherpschutters” en “Oud Knokke”. De jarige “Vrijschutter” had nooit echte “schiettoppers” maar muntte vooral uit in de nevenactiviteiten. Sinds het nieuwe millennium is hotel Memlinc op het Albertplein de standplaats van “De Vrijschutters”. “Daar beschikt de maatschappij over de indrukwekkende gang van de receptie om de buizen te plaatsen en over ruime kelders om alles weg te bergen”, volgens huidig voorzitter Jan Blanckaert.

Bibliotheek Scharpoord beveiligt alle uitleenbare stukken met radiochip


Eind december start de bibliotheek in Knokke-Heist met een nieuw systeem om boeken en andere media te beveiligen en te beheren. Dat gebeurt bij middel van zogeheten ‘Radio Frequency Identification’. De RFID-technologie is de opvolger van de barcode. Daarbij wordt het het mogelijk om gegevens op te slaan in een zogeheten ‘tag’. Dat is een identificatiechip voorzien van een minuscule antenne. Zo kan het personeel boeken, cd's, en dvd's in de bibliotheek vanop afstand identificeren, registreren, beveiligen en terugvinden. Over enkele jaren kan dit zelfs leiden tot zelfuitleenbalies waar de lezer zelfstandig boeken zal kunnen ontlenen. Er werd ondertussen al gestart met de mogelijkheid om online boeken te reserveren en te verlengen van thuis uit. Bovendien kan men in de badstad ook de bibliotheekcatalogus online raadplegen.

Nieuwigheden voor het Heistse Carnaval

Ook in Knokke-Heist is Carnavalseizoen ingezet met de zwijntjeszitting; het Galadiner van het Hof Der Prinsen. Op de bijeenkomst in ’t Boerenhof in Heist kwamen alle oud carnaval Keizers, Prinsen en Prinsessen samen om onder andere de carnavalpin voor het jaar 2010 voor te stellen. De nieuwe pin toont de vuurtoren als wegwijzer voor de visserij naar het Heistse carnaval. De pin is ontworpen naar een idee van wijlen Prins Martin I die dit jaar plots is overleden. Volgens Germain Brouns, voorzitter van de oud prinsen, zijn dit jaar een aantal nieuwigheden gepland. In samenwerking met de dienst toerisme zal de deelgemeente worden voorzien van geel/groene carnavalvlaggen. Verder komen er carnavalchocolades en een dikkere carnavalkrant. Dit naast de traditionele pin en sms actie voor de mooiste carnavalwagens. Tijdens de zitting is zopas ook het nieuwe dagelijkse bestuur verkozen van het Hof Der Prinsen. De voorzittersscepter is overgedragen aan Keizer Oli I. Griffier blijft Prins Geert I en Prinses Vera I zal voortaan de schatkist bewaken. Keizer Danny blijft ceremoniemeester.

Twintig jaar Gemeenschapsonderwijs in Knokke-Heist

Naar aanleiding van 20 jaar Gemeenschapsonderwijs werd de lokale vertegenwoordiging van de basisscholen Zwinstede en Zeeparel op het stadhuis van Knokke ontvangen. Onderwijsschepen Ingrid Reubens onderhield zich met de directeurs en een tiental leerlingen van de scholen. Na een toespraak troepten zo’n 200 kinderen samen op het Verweeplein om veelkleurige verjaardagsballonnen op te laten.

Nieuwe tarieven bij de Schotlandferry van Norfolkline

Bij de Schotlandferry van Norfolkline, die tussen Zeebrugge en Rosyth vaart, wordt per 1 januari een compleet nieuwe tariefstructuur van kracht. Het gaat om een meer flexibele prijsstelling, die aanleunt bij het systeem dat door luchtvaartmaatschappijen gehanteerd wordt. Wie vroeg boekt zal daarbij een flink stuk goedkoper kunnen reizen. Ook het tarief voor de cabines aan boord verandert. De prijs zal nu gebaseerd zijn op reservatie voor twee volwassenen en niet langer op vier mensen die een cabine delen. Bij middel van supplementen zal men voor de overtocht ook een hele waaier van nieuwe reisfaciliteiten kunnen kiezen.


De nieuwe website zal daaromtrent meer duidelijkheid verschaffen: norfolkline.com

Tweede vrijwilligersbeurs in Knokke-Heist

Vrijdagnamiddag wordt in in de Orangerietent bij Scharpoord de 2de vrijwilligersbeurs gehouden. Het is de plaats waar vrijwilligers en verenigingen met elkaar in contact kunnen treden. Een 25-tal organisaties uit heel verscheiden sectoren (Rode Kruis, vzw Dierenvrienden, vzw Time to Care, vzw Stedelijk sportcentrum, Zorggroep Oostkust, Oppasdiensten, Wzc de Noordhinder en Wzc Olv Van Troost, Oxfam, Seniorenadviesraad, Dienst Milieu en natuur, Vlaamse Vereniging Autisme, Sincfala, Cultuurcentrum, de Woonwinkel…..) stellen hun werking voor en presenteren een gevarieerd pakket van vrijwilligersactiviteiten. De vrijwilligerscentrale van Knokke-Heist is het aanspreekpunt voor alle vrijwilligers in de gemeente. Zij maakt alle vragen naar vrijwilligerswerk bekend via regelmatige publiciteit en bemiddelt tussen aanvragende organisaties en kandidaat vrijwilligers. Zowel verenigingen of organisaties op zoek naar vrijwilligers als individuen op zoek naar een zinvol vrijwilligerswerk kunnen terecht bij de vrijwilligerscentrale.

Loop van de Bevolking

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije week in Knokke-Heist vind je HIER.

Piet Baetes ‘Poker’ in top 10 van best verkochte fictie op Boekenbeurs

De 73ste editie van de Boekenbeurs heeft ruim 175.000 bezoekers naar 'Antwerp Expo' gelokt. Dat zijn er ongeveer 10.000 meer dan vorig jaar. Bijna driekwart van de standhouders noteerde een stijging van de omzet. Het boek 'De Cel' van Pieter Aspe werd met 3.100 verkochte exemplaren het best verkopende boek in de afdeling fictie. Piet Baete, die eerder dit jaar z’n tweede boek ‘Poker’ in Knokke-Heist uitbracht, deed het eveneens goed. Met het slijten van zo’n 500 boeken belandt hij in de top tien van de fictieverkoop op de beurs. Dat brengt de totale verkoop voor ‘Poker’ op bijna 6.000. "Dat is ongebruikelijk veel voor een tweede boek van een auteur die in het Nederlands schrijft" verklaarde Baete donderdag aan de Oro nieuwsdienst. De thriller ‘Poker’ speelt zich trouwens af in Knokke-Heist. Het derde boek van Piet Baete wordt begin volgend jaar verwacht en verschijnt eveneens bij Manteau.

Lijst Dedecker opgedoekt in Knokke-Heist

Nadat Michèle Wouters, voorzitter van Lijst Dedecker in Knokke-Heist opstapte, is nu ook het lokaal bestuur ontbonden. Daarmee zet de rot bij de LDD zich verder door en houdt de partij op te bestaan in de badstad. Van de grootse plannen om zich in te zetten voor de steeds groter wordende groep senioren en voor de middenstand in de badstad lijkt dus niks in huis te komen. Op het opdoeken van de Lijst in Knokke-Heist kwam trouwens niet eens een reactie van de partijtop van de LDD. Volgens voormalig voorzitster Michèle Wouters zijn de lokale afdelingen blijkbaar niet belangrijk voor de partijtop.

11.11.09

Gemeente en Jongerencafés steunen ‘Coke-Campagne’

Het Gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft z’n steun toegezegd aan de "Coke-Campagne" van de ‘Vereniging Alcohol- en andere Drugproblemen’ kortweg VAD. Daarbij werden enkele populaire jongerencafé's geselecteerd om als proefproject mee te draaien in de campagne. Het gaat om: Yssi's, de Scoop, Middelpunt en De Snooker. De uitbaters geven hiermee te kennen dat ze begaan zijn met de gezondheid van hun klanten. In de zaken in kwestie zijn dan ook bierviltjes en affiches met een duidelijke boodschap te zien. Deze smaakmakers moeten cocaïnegebruik ontraden en bespreekbaar maken. Dit wil men bereiken door het aanbieden van objectieve informatie over cocaïne en over de gezondheidsrisico's die gepaard gaan met het gebruik ervan. Dat gebeurt in combinatie met een video over cocaïne en een nieuwe deelwebstek op www.partywise.be.

Veel belangstelling voor Vredesrockconcert in Knokke

In het kader van het initiatief ‘Monument voor Vrede en Verdraagzaamheid’ werd woensdag op de 91ste verjaardag van wapenstilstandsdag in Knokke-Heist onder meer een bloemenhulde gehouden aan het oorlogsmonument op het Burgemeester Frans Desmidtplein. Die werd opgeluisterd door de Heistse Ceciliaharmonie. Tijdens de dodenoproep hebben jongeren van de KSJ, Chiro Heist en Federatie voor Open Scoutisme de 117 Knokke-Heistse slachtoffers herdacht met een witte roos. Sophie Coppens van de gemeenschapsschool Zwinstede droeg vervolgens een vredesgedicht voor. Nadien werd gezorgd voor ambiance met een rockconcert door de Flaumandrum Pipe Band. Die brachten onder grote belangstelling traditionele doedelzakmuziek gemixt met rock, folk en hiphop. ’s Avonds was er in Scharpoord nog het herdenkingsconcert “The Indian Army in Flanders Fields 1914-1918” met the Indian Army bagpipers uit New Delhi, het Rajhans Ensemble en Harmonie De Zeegalm.

TC Duinbergen scoort 4 op de schaal van het VTV-Jeugdfonds

De TennisClub Duinbergen heeft het kwaliteitslabel 'Jeugdvriendelijke Club' in de wacht gesleept van het VTV-Jeugdfonds. Dat bewijst meteen dat de TCD een kwalitatieve jeugdwerking hoog in het vaandel draagt. De Vlaamse Overheid heeft in dat verband ook een toelage voorzien naar rato van het aantal jeugdleden en de kwaliteitscategorie waarin de club wordt ondergebracht. TCD werd daartoe afgedeeld in categorie 4. De hoogst mogelijke quotering is 6. Dank zij het halen van het kwaliteitslabel krijgt de tennisclub zo’n 1.150 euro subsidie van de overheid.

Wegwerkzaamheden in Knokke van start

Zopas zijn in Knokke de eerder aangekondigde rioleringswerken gestart in het straatdeel tussen de Van Bunnenlaan en de Diksmuidestraat. De rijrichting in een deel van de wordt in dat verband omgekeerd. Op 16 november worden de drinkwaterleiding en telefoonkabel aangepast in het gedeelte tussen de Jef Mennekenslaan en de Van Bunnenlaan. Op 23 november beginnen de rioleringswerkzaamheden in het deel tussen de Jef Mennekenslaan en de Van Bunnenlaan. Daarna volgt in dit gedeelte de bovenafwerking.

Feeder Elysee gedoopt voor verbinding Zeebrugge-Rusland

Woensdag werd in Rotterdam de Balticmax feeder Elysee gedoopt. Het containerschip met een capaciteit van 1.421 standaard laadkisten gaat de komende uren aan de slag voor APL. De Elysee zal samen met de Empire, een ander schip van JR Shipping , de NBX-dienst uit Zeebrugge en Rotterdam naar Tallinn en Sint-Petersburg verzekeren. Vanwege de noordelijke vaart heeft het nieuwe schip de hoogste ijsklasse. Het werd speciaal ontworpen om met een relatief hoge capaciteit toch probleemloos door het Kielkanaal te kunnen varen.

Verslag bezoek Canadese veteranen aan Europa

In de krant Standard Freeholder verscheen woensdag een bijdrage over het bezoek van de Canadese veteranen aan Knokke-Heist en andere plaatsen in het Europese strijdtoneel. Je kan het verslag HIER lezen.

Actiegroep tegen Britse biggeninvoer waarschuwt Norfolkline

De Britse organisatie voor dierenwelzijn Compassion in World Farming (CiWF) heeft gewaarschuwd dat veehandelaren overwegen om biggen uit Nederland, België of Frankrijk naar Britse afnemers te transporteren. Tegelijk trekt de organisatie aan de bel over plannen om levend vee per passagiersveerboot te vervoeren vanuit Britse havens naar Frankrijk. De directe aanleiding voor de waarschuwing is de aankondiging van rederij Celtic Link Ferries om vrachtwagens met levend vee toe te laten op haar diensten tussen Portsmouth en Frankrijk. "Celtic is daarmee de eerste passagiersdienst sinds 1994 die meedoet aan deze onmenselijke handel", aldus CiWF. De actiegroep meldt daarbij dat nu ook NorfolkLine wil beginnen met het vervoer van levend vee vanuit Felixstowe. Of ook vervoer van biggen via Zeebrugge op de agenda staat is niet bekend.

10.11.09

Maudlin in “The Alley ‘98” in Knokke-Heist

“The Alley '98” in Knokke-Heist organiseert vanaf nu tot eind mei, elke 2de vrijdag van de maand, een live concert. Daarbij komen alle genres aan bod van van rock en pop tot folk en coverbands. Nu vrijdag om 20u mag ‘Maudlin’ de spits afbijten. Het gaat om één van de meest beloftevolle hardere Belgische bands, die ook elders in de wereld volle zalen trekt. Hun conceptalbum ‘Ionesco’ werd vorig jaar trouwens in Heist in première voorgesteld aan het grote publiek. Nummers als ‘Solitaryecho/Bruises And Guilt', ‘As I Fall/Thunder Heart' en ‘Into The Dark Hands Of The Dancing Devil/Noise Between The Ears' bewijzen trouwens dat Maudlin wel degelijk sterke songs kan schrijven.


The Alley Knokke-Heist, vrijdag 13 november 20u: Maudlin

SEAS brengt Jonas Vansteenkiste met ‘Immersion Atelier 7’

In het Cultuurcentrum in Knokke-Heist opent zondag de tentoonstelling ‘Immersion Atelier 7’ in het kader van SEAS, Scharpoord Experimental Art Space. Het gaat om werk van de jonge kunstenaar Jonas Vansteenkiste. Hij is Masterstudent MediaKunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Jonas is een beeldend kunstenaar die plaatsen bouwt en situaties creëert, die het best kunnen omschreven worden als ‘mentale ruimtes’. Hierbij maakt hij gebruik van verschillende media. De kunstenaar laat ook plaats voor de toeschouwer om deze installaties aan te vullen met hun persoonlijke ervaringen en verhalen, zo kan zijn 'relevante plek' ook de hunne worden. De tentoonstelling loopt tot 26 december.

Bejaarden in Knokke-Heist ongerust over Mexicaanse Grieppolitiek

Ook in Knokke-Heist heerst heel wat ongerustheid over de "Mexicaanse griep", vooral bij de oudere mensen. Het is momenteel mogelijk om zich te laten vaccineren, indien men tot de risicogroepen behoort. Het gaat om mensen met een chronische aandoening en zwangere vrouwen. Verder iedereen die werkt in het onderwijs en kinderopvang. Daarnaast personeel bij cruciale diensten en blijkbaar ook voetballers. Een groep die niet in aanmerking komt voor inenting zijn de gezonde mensen boven de 60. Dat is dezelfde groep die wordt aangeraden om jaarlijks de gewone griepprik te halen. Voor de ‘Mexicaanse griep’, die veel besmettelijker is, worden de 60-plussers door de federale overheid als overtollig beschouwd. Dat is de politiek die in België gespeeld wordt door de Influenza-verantwoordelijken, die duidelijk onvoldoende geïnvesteerd hebben in griepvaccin. In Nederland krijgen mensen boven de 60, die dat willen, wèl een vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. Een en ander werd maandagavond trouwens uitvoerig belicht in een televisiereportage op Omroep Zeeland. In ons land overweegt men om op termijn ook andere sociaal-economische groepen (zoals bakkers en mensen in warenhuizen) in te enten, mocht er vaccin over zijn.


Voor vragen over de griep of over de vaccinatie van ons land, kunt u terecht op de website www.influenza.be of in het Federaal Callcenter Influenza op het gratis nummer 0800/99.777. Voor eventuele vragen betreffende de lokale aanpak, die niet kunnen beantwoord worden door het Federaal Callcenter, kunt u terecht bij het Lokaal Zorgmeldpunt van het gemeentebestuur op het nummer 050/630.100.

Gashub Zeebrugge viert 10de verjaardag met recordcijfers

Fluxys viert de 10de verjaardag van het 'Gashub Zeebrugge' met recordcijfers. Toen 'Hub Zeebrugge' 10 jaar geleden in het leven werd geroepen, was het de eerste kortetermijnmarkt voor aardgas in continentaal Europa. Dat hing samen met de unieke locatie van de faciliteiten in onze kusthaven. In 1998 was de onderzeese Interconnector van Bacton naar Zeebrugge in gebruik genomen. Door de Fluxys-leiding van onze kusthaven naar Nederland en Duitsland werden de Britse en de continentaal Europese aardgasmarkt voor het eerst met elkaar verbonden. Ondertussen blijkt het succes duidelijk uit de cijfers. Zo steeg de handel in de eerste tien maanden van dit jaar met zowat 50% ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Ook de gemeenschap van traders blijft toenemen. Huberator, het dochterbedrijf van transportnetbeheerder Fluxys, dat Hub Zeebrugge exploiteert, telt inmiddels 77 klanten.

Kiwanis Knokke-Zoute geeft forse steun aan lokale projecten

Kiwanis Knokke-Zoute heeft voor het nieuwe werkingsjaar een bedrag van zo’n 31.000 euro gebudgetteerd voor steun aan allerlei lokale projecten. Kiwanis is een internationale associatie van "serviceclubs" die meewerken aan de opbouw van een betere samenleving. De plaatselijke afdeling telt 26 leden en maakt deel uit van de internationale Kiwanis beweging. Door de vereniging worden diverse activiteiten georganiseerd om geld in te zamelen voor sociale werken. Het gaat daarbij om een jaarlijkse zalmverkoop, een kamerconcert en een familiehappening. Steun gaat ondermeer naar ‘Een Hart voor West-Vlaanderen’ dat initiatieven helpt voor jongeren die maatschappelijk kwetsbaar zijn. Verder kunnen ook ‘Mama’s voor kinderen’ en de ‘Make a Wish’ afdeling in Knokke-Heist rekenen op donnaties. Daarnaast gaat ook een bijdrage naar ‘Het Vlot’ in Zeebrugge. Dat is een therapeutisch kinderdagverblijf voor niet-schoolgaande kinderen.

De Grote Nacht van de 33 Meesterkoks in het Casino Knokke

Komende maandag organiseert de 'Orde der 33 Meester-Koks van België' haar jaarlijkse evenement "De Grote Nacht van het Magistraal Kapittel". Dit gebeuren vindt plaats in het Casino Knokke. Op die avond worden de nieuwe leden ook plechtig geïnstalleerd. De Orde van de 33 Meesterkoks is een vereniging van Patroon-Keukenchefs die het gebruik van producten van eigen bodem verdedigen en promoten. De Grote Nacht bestaat uit een gastronomische diner- en dansavond met de Bobby Setter band.


Wie er wil bij zijn betaalt 150 EUR als lid. Als niet-lid, betaalt u 180 EUR.Voor info en reservering: tel. 059/70.32.37, fax 059/51.43.34, e-mail info@33masters.comWebsite: www.33masters.com

9.11.09

Nieuwe Trottoirs voor de Kragendijk in Knokke-Heist

Begin volgend jaar komen er nieuwe voetpaden in de Kragendijk in Knokke-Heist. Het gaat om het trottoir tussen de Kalvekeetdijk en de Natiënlaan. Op 4 januari begint het openbreken van het voetpad aan de kant met onpare huisnummers. Verder zal Eandis een nieuwe hoogspanningskabel en een nieuwe gasleiding aanleggen aan de kant van de pare huisnummers. Nieuwe openbare verlichting wordt geplaatst, en aan beide zijden komt er een nieuwe laagspanningskabel. Het Waterbedrijf legt een nieuwe waterleiding. Eind januari wordt dan het voetpad aan de kant met pare huisnummers opgebroken. Nadat het werk aan de nutsleidingen is uitgevoerd, wordt overgegaan tot de heraanleg. Tijdens het werk aan de nutsleidingen is de aannemer van de nutswerkzaamheden verantwoordelijk voor de toegang tot de woningen. Plaatselijk verkeer zal mogelijk blijven.

Oud Sluis ook nummer één in de ‘Lekker Top 100’

Driesterrenrestaurant Oud Sluis, vlak over de grens, is volgens de toonaangevende Nederlandse restaurantgids ‘Lekker’ opnieuw de beste eetgelegenheid bij onze noorderburen. Eigenaar Sergio Herman, die in Knokke-Heist woont, voerde ook vorig jaar de culinaire ranglijst aan. Hij weet volgens de jury nog altijd te imponeren. „Hij kookt op zeer hoog niveau in een opvallend eigen stijl waar ook wordt aan vastgehouden.” Creativiteit viert hoogtij, en hij staat open voor nieuwe trends uit het buitenland, zo luidt de beoordeling verder. De culinair hoog aangeschreven ‘Lekker Top 100’ werd maandag gepresenteerd in het Amsterdamse hotel ‘The Dylan’.

Unizo Heist-Duinbergen is een halve eeuw jong

Unizo Heist-Duinbergen bestaat 50-jaar. Het halve-eeuwfeest zal gevierd worden op jaarlijkse ondernemersfeest dat komende maandag gehouden wordt. In een tent opgeslagen op de Heistse zeedijk ter hoogte van restaurant Bristol zal dan teruggeblikt worden op de geschiedenis van de Unizo-afdeling. Enkele sprekers, waaronder voorzitter Bernard Pyckavet, zullen kort en anekdotisch, de rol en betekenis van de de organisatie toelichten.

Tafelversieringskunst in de aanloop naar de feestdagen

In de weken voor de grote winterfeestdagen worden in de badstad ook weer de kunst van het versieren van de feesttafel aangescherpt. Op woensdag 25 november organiseert de Gezinsbond Westkapelle dan ook een speciale bloemschikavond. Op de agenda: het maken van een laurierkrans met lichtjes. In de deelnameprijs van 20 euro zijn een oasiskrans, laurier, lichtjes en versiering inbegrepen.

Deelnemers brengen enkel tafelbescherming, een mesje, een taartschaal op voet of een pot om de krans op te leggen en eventuele bijkomende versiering mee. Inschrijven kan enkel bij Linda Verfaillie, Ramskapellestraat 63, 8301 Knokke-Heist tel. 0478 40 36 55.

Voetbalverlies over de hele lijn in Knokke-Heist

Het is een tegenvallende voetbalzondag geworden voor de Knokke-Heistse ploegen. In Eerste Provinciale moest FC Knokke bij Oostnieuwkerke met 1-0 de duimen leggen. Knokke staat nu 2de in het klassement met 22 punten. In Derde Provinciale B moest VVWestkapelle op eigen terrein een 1-2 nederlaag incasseren tegen Zandvoorde, die tweede staat in de rangschikking. Heist verloor thuis met 3-4 van Nieuwpoort. VVW blijft op de eerste plaats met 24 punten. Heist staat 13de met 8 punten. In Vierde Provinciale B keek Moerkerke in de wedstrijd tegen Hertsberge tegen 0-1 verlies aan. Ruiselede versloeg Zeebrugge Zeehaven met 4-2. Moerkerke staat 9 met 12 punten en Zeebrugge legt beslag op de 10e plaats met 6 punten.

8.11.09

Ideaal wandelweer voor 65 ste Bevrijdsingsverjaardag in Knokke-Heist

In het kader van de 36 ste Canadese Bevrijdingsmars hebben zondag 1.295 wandelaars deelgenomen aan de tocht tussen Hoofdplaat en het Verweeplein in Knokke. Voor het eerst werd het traject ook in groep lopend afgelegd door het het Running Team Knokke-Heist. Alle deelnemers -met hun poppy opgespeld- volgden in de voetsporen van de Canadese soldaten die in 1944 de badstad bevrijdden van de bezetter. Het was trouwens ideaal wandelweer. Onder de aanwezigen de inmiddels 84-jarige oudstrijder Harry Towes, die meegereisd is met een delegatie uit het Canadese Cornwall in Ontario. Zijn infanterieregiment de Stormont, Dundas & Glengarry Highlanders bevrijdde 65 jaar geleden Sluis, Knokke en Heist van de Nazi bezetter. Towes -één van de drie aanwezige Canadese oudstrijders- zei nog maar weinig te herkennen uit de oorlogstijd. Maar in zijn eigen woonomgeving in Canada is dat net zo, verklaarde hij. De circa 33km lange weg voerde zoals gebruikelijk langs een aantal markante herinneringsstenen in het landschap die te maken hebben met de Operatie Switchback in 1944. Bij de Hickmanburg in Retranchement en bij aankomst op het Burgemeester Frans Desmidtplein in Knokke werden telkens korte plechtigheden gehouden. Zaterdagavond had burgemeester Lippens op het Verweeplein ook reeds de herdedicatie uitgevoerd van de officiële ‘flag of remembrance’ aan het Canadese regiment. In totaal liepen zaterdag 850 en zondag 909 wandelaars de korte route, vanaf Oostburg naar Knokke. Samengerekend hebben aldus 3054 mensen deelgenomen aan de diverse afstanden tijdens het Canadese Wandelweekend. Intussen werd zaterdag ook de duizendste Canadese vlag in Knokke-Heist verkocht. De vlaggen werden verkocht ten voordele van het nieuwe For Freedom Museum in Ramskapelle.

Elf nieuwe schuilhuisjes aan bushaltes in Knokke-Heist

Knokke-Heist is met De Lijn overeengekomen om elf nieuwe schuilhuisjes bij bushaltes te plaatsen. Het gaat om stopplaatsen die daar nog niet over beschikten. In de deelgemeente Knokke komen er schuilhokjes tegenover het Casino, in de Kustlaan en bij de halte Scharpoord. Heist krijgt vijf overdekte wachthuisjes. Het gaat om de haltes Haagwinde, Krommedijk, Maes en Boereboomplein, Hof van Koudekerke en de Sasstraat. In Ramskapelle komen er schuilhuisjes aan weerszijden bij De Pelikaan en één bij Aaishove. Driekwart van de kosten valt ten laste van het Vlaams gewest. Voor het resterende kwart moet de gemeente opdraaien.

Zwinforten worden onderzocht

Raakvlak buigt zich momenteel over drie oude verdedigingswerken in de Zwinstreek. De Intergemeentelijke Dienst voor Archeologie, waartoe ook Knokke-Heist is toegetreden, heeft opdracht om in de regio drie forten te onderzoeken. Het gaat om het Fort van Beieren in Koolkerke, het Verbrand Fort in Oostkerke en de zogeheten ‘zwaluwstaart’ van het Donaasfort in Westkapelle. De drie verdedigingswerken werden ten tijde van de Spaanse Successieoorlog, 300 jaar geleden aangelegd. Ze zijn nog gedeeltelijk in het landschap te herkennen. Op dit ogenblik zijn de Raakvlak-archeologen nog volop bezig om de resultaten van het geofysisch onderzoek te controleren. Deze worden aangevuld met boringen. Eens het veldwerk is afgerond, zullen alle gegevens samengevoegd worden tot één rapport. Daarop zal de provincie zich dan baseren om per fort een inrichtingsplan op te maken.

20 jaar sedert Check-Point Paradijs in Berlijn

Op 9 november is het precies 20 jaar sedert de val van de Berlijnse Muur. Het begon na een opmerkelijke rede van Günter Schabowski, één van de hoogste partijleiders in de toenmalige DDR. Hij zei dat iedere Oost-Duitser de grens met het Westen overmocht. Het was 18u57. Duizenden burgers zijn dan met hamertjes naar de muur getrokken in een poging om die te slopen. Sovjetleider Gorbatchov liet blijken niet te zullen ingrijpen. Derhalve trok uit Knokke-Heist ook een team van Radio Paradijs, met de tegenwoordige schepen Luc Lierman en Bart De Graaf, naar de Duitse hoofdstad. Daar werd met hamers én een meegevoerde zware boormachine de aanval ingezet op de zware scheidingsmuur tussen West-Duitsland en de zogeheten Duitse Democratische Republiek. Honderden kilo’s muurstenen werden ter plaatse uitgedeeld aan souvenirjagende West-Berlijners. Er werd dan verder geboord tot de Knokke-Heistenaars daadwerkelijk een bruikbare doorgang naar Oost-Berlijn hadden tot stand gebracht. Vervolgens werden zoveel mogelijk muurstenen weer mee naar de badstad gebracht. Daar werden de stenen tijdens een speciale actie via Radio Paradijs verkocht. De opbrengst van deze communistische bouwafval ging trouwens integraal naar het noodleidende Roemenië, dat ook net z’n communistische dictator aan de kant had gezet.


In het Mauerpark in Berlijn werden zaterdag de eerste gedenkzuilen onthuld voor personen die aan de grens om het leven kwamen. In totaal zijn in de muurjaren minstens 136 vluchtelingen door grensbewakers doodgeschoten. Zondag ontving bondskanselier Angela Merkel de voormalige leider van de Sovjet-Unie Michael Gorbatsjov. Hij liet destijds toe dat het communistische regime in de DDR de grenzen openstelde en een einde maakte aan het reisverbod. Gorbatsjov is maandag een van de eregasten bij de officiële herdenking.

Knokke-Heist heeft er een Ironman bij

Knokke-Heistenaar Frederik Goethals heeft zaterdag met goed gevolg z’n eerste Ironman afgewerkt. Hij deed namelijk mee aan de Ford Ironman in Florida. Dat hield in: 3,8 km zwemmen in de Golf van Mexico, 180 km fietsen en een volle maraton lopen. Goethals, die medezaakvoerder is van Nelson’s Hotel en zoon van de FC Knokke ondervoorzitter, heeft een totaaltijd neergezet van 12u 45 min 48 sec. Dat bezorgde hem de 1287ste plaats op 2.860 inschrijvingen. In zijn leeftijdsgolf 'Mannen van 35 tot 39' legde hij beslag op de 253ste plaats. (Tijden: 1:42:39 5:51:06 4:48:55 12:45:48)