13.6.09

L’Echo bekijkt wat de ex-top van Fortis nu doet

Voormalig Fortis-topman Jean-Paul Votron spendeert zijn tijd nu vooral in Zwitserland, waar hij wandelingen maakt, en aan universiteiten in Canada, de VS en Groot-Brittannië, waar hij volgens de Franstalige krant lessen "crisismanagement" geeft. Ook Gilbert Mittler, de voormalige CFO van Fortis, houdt zich nu met heel andere zaken bezig. Zo geeft hij nu "vanuit zijn appartement in Knokke" financieel advies aan kmo's. Wat voormalig voorzitter Maurice Lippens betreft. Hij heeft zich volgens L’Echo teruggetrokken uit het publieke leven en houdt enkel een bestuurdersmandaat over bij GBL.

Vermeende geuroverlast Knoks restaurant haalt nu ook Russische kranten

Terwijl aan de Oostkust een petitie aan de gang is uit protest tegen de beslissing van rechters in ons land heeft de sluiting van Restaurant “Point de Vue” in Knokke zaterdag ook de Russische kranten bereikt. Zelfs daar is ongeloof. Verder schijnt men de lezers te vertellen dat de geuroverlast veroorzaakt werd door “gebakken mosselen en kreeft”.


Бельгийский ресторан закрыли из-за запаха
На бельгийском побережье в городе Кнокке закрыли ресторан из-за запаха жареных мидий и лобстеров, который источала его кухня. Судебная инстанция приняла данное решение после поступления многочисленных жалоб со стороны жителей соседних с общепитом домов.

Paradijs laat je de muziek niet alleen horen, maar ook zien!

Hoe vaak gebeurt het niet ? Je hoort een plaat op de radio en je wil weten wie de zanger of zangeres is! Of beter nog, in een groepje denkt iemand te weten wat er op dat moment op de radio gespeeld wordt. Maar jij denkt dat het helemaal wat anders is. Wie heeft gelijk? Wel, discussie hoeft niet meer. Toch niet als je via internet livestream naar Radio Paradijs in Knokke-Heist luistert. De flashspeler laat je niet alleen de muziek horen, mààr toont meteen ook welke plaat opligt, welk nummer net gespeeld werd, en wat de titel en uitvoerder zijn van de eerstvolgende song. Om waar ook ter wereld naar Paradijs te luisteren, klik op de livestreampagina van de omroep. Je hoort ons van Knokke tot Kansas City en van Heist tot Hong-Kong!

Knokke-Heistse tweedeverblijver wil methaangas zoeken in Henegouwen

De Knokke-Heistse tweedeverblijver Albert Frère gaat op zoek naar methaangas in de oude Henegouwse steenkoolmijnen. European Gas Benelux, een joint venture van European Gas en Transcor, heeft daar vergunningen voor aangevraagd. Transcor is een dochter van NPM, de spilholding van de 83-jarige Frère. Studies wijzen uit dat de oude steenkoollagen erg rijk zijn aan methaan. Dat zou gebruikt kunnen worden om elektriciteit op te wekken. Als de vergunningen worden toegekend, zal European Gas Benelux in een eerste fase een groot exploratieproject opstarten.

12.6.09

Vernieuwd aanbod bij de Kunstacademie in Knokke-Heist

De Kunstacademie in de badstad biedt vanaf september complete kunst-paketten aan voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Op die manier kiest men makkelijk in één keer een combinatie van kunstopleidingen. Omdat Knokke-Heist een rijke geschiedenis aan jonge pop- en rockgroepen heeft wil de academie de toekomst van deze traditie nu ook ondersteunen met een optie “songwriting” voor +15-jarigen. Voor volwassenen is er een cursus kunstgeschiedenis. Daarbij wordt het verhaal verteld van musici, dichters, schilders, componisten, critici, hun passies en hun muzes. Inschrijven kan vanaf nu.

Dank voor 25 jaar inzet

Zopas zette het Woonzorgcentrum in Westkapelle ook enkele personeelsleden in de bloemetjes. Ze werden voor 25 jaar inzet ten behoeve van de bewoners van het huis bedacht op een leuke attentie. Met de gelauwerden ging het van om Liliane Devlieger, Marleen Verstraete, Rita Willemkens en Christiane Beersaerts. Op de foto ook Annie Vandenbussche, voorzitter van AV Het Dak. (Klik op de foto voor een grotere versie)

Molens worden in orde gesteld

De molens in de Zwinregio worden hand om hand gerestaureerd. Eind april kreeg de Kalfmolen langs de Graaf Jansdijk in Knokke een nieuwe pestel en twee nieuwe wieken geplaatst. Vrijdag werden in Sluis ook de roeden van de wieken van molen De Brak vervangen. De ijzeren roeden van de molen uit 1739 waren op essentiële punten te dun geworden. De nieuwe roeden zijn van dikker materiaal gemaakt en zullen zeker zo’n 50 jaar stand houden.

Vzw Het Dak breidt nu ook de Heistse Noordhinder campus uit.

Na de feestelijke inhuldiging van de nieuwe vleugel in het Woonzorgcentrum in Westkapelle heeft de vzw Het Dak nog meer toekomstplannen. Onmiddellijk na het bouwverlof wordt in augustus ook de Noordhinder in Heist aangepakt. Er komt vervangingsnieuwbouw voor een vleugel van 150 woongelegenheden. Daarnaast wordt op deze site ook een centrale keuken ingericht. Daar worden straks de maaltijden klaargemaakt voor de Noordhinder campus zelf, het Woonzorgcentrum in Westkapelle én de gerechten die bij bejaarden worden thuisbezorgd. Er wordt per kookbeurt gemikt op een capaciteit van 340 maaltijden.

Bermen die het uitzicht belemmeren worden gemaaid

Dinsdag begint de Groendienst in Knokke-Heist met het maaien van de bermen. Eerst aan de beurt is de Knokkestraat. Hier en daar beperken de hooggewassen bermen namelijk het uitzicht. Dat kan een gevaar opleveren voor het verkeer. Het Bermdecreet verbiedt echter al zo’n 20 jaar dat bermen vóór 15 juni gemaaid worden. Ook mogen herbiciden niet gebruikt worden. Sommige omwonenden klagen er dan ook over dat de bermen er een paar maanden minder 'netjes' bijliggen. De Vlaamse overheid is van oordeel dat de natuur haar gang moet kunnen gaan. Bermvogels moeten de gelegenheid krijgen hun jongen te laten uitvliegen en de rijke bermflora moet zaad kunnen vormen. Dat is inmiddels gebeurd zodat de bermen nu kunnen worden kaalgeschoren.

Vanaf maandag ligt de gratis Zeekrant er weer

Ook dit jaar wordt de Zeekrant weer gepubliceerd. Het gaat om een initiatief van het Vlaams Instituut voor de Zee en de Provincie. De zomerkrant wordt op een oplage van 100.000 exemplaren verspreid en biedt allerlei weetjes over zee en kust. Strandtoeristen en kustbewoners kunnen vanaf maandag een gratis exemplaar meenemen in alle bezoekerscentra, bibliotheken en toeristenbureaus aan de kust. Naast bijdragen over klimaatseffecten aan zee komt ook de mogelijkheid van golfenergie uit zee aan bod. Daarnaast passeren in de publicatie verder zeehondjes en nuttige strandvlooien de revue. De publicatie omvat ook een fotowedstrijd en een 'Visgraadsel'.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Meer informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens de voorbije week in Knokke-Heist lees je HIER.

11.6.09

Leegstand maakt gratis vakantie bij het Zwin mogelijk

Huurders van drie Nederlandse woningbouwverenigingen gaan deze zomer voor een appel en een ei op vakantie. Onder meer kunnen ze gratis terecht in vakantiewoningen vlakbij het Zwin. Het idee voor de vakanties kwam op tafel nadat wooncorporaties met een krimpende markt voor huurwoningen geconfronteerd werden. Op 3 juli gaat het project van start. Onder andere komen gezinnen uit Drenthe en Limburg dan gratis naar Oostburg. Ze krijgen daarbij een rondleiding door het natuurgebied Het Zwin en kunnen aan kitesurfen doen op het strand. Op die manier wordt op een positieve manier gebruik gemaakt van de leegstand van gemeubileerde woningen in een andere provincie.

Europa geeft zegen over zwemwater

Van Knokke-Heist tot De Panne voldoet het strandwater aan de Europese hygiënenormen. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Europese Commissie over de kwaliteit van het zwemwater. Volgens de mededeling is trouwens alle zwemwater in Vlaanderen in orde. Alle tachtig onderzochte badplaatsen aan de kust en in het binnenland respecteren de minimale normen. Achtentwintig plaatsen halen zelfs strengere normen. In Wallonië, daarentegen, bleven 12 van de 36 badplaatsen onder de minimumnorm.

Blue Marlin Beach Club opent zondag officieel in Duinbergen

Zondag is de officiële opening van een nieuwe trendy stranduitbating in Duinbergen. Het is de bedoeling van initiatiefnemers Christoph en Ann Trio om een strandgevoel te creëren zoals men dat in Ibiza kan ervaren. Vanaf de dijk voert een lang wit wandelpad tussen een paar olijfbomen door naar de zee en de afgeschermde ligplaatsen. Alle strandkabines hebben een naam meegekregen van een plaats of een baai op Ibiza. De schitterend witte stijl van de hele stranduitbating wordt afgewisseld met de typische “Blue Marlin” kleur van de luxe ligmatrassen. Naast een bar en moderne toiletten beschikt de nieuwe strandclub ondermeer ook over kleedruimtes, binnendouches met warm water en zelfs opbergkastjes voor waardevolle spullen als men gaat zwemmen.

Bouw gestart van 20 BLIJVEND sociale woningen in Knokke-Heist.

In de nieuwe woonkern Heulebrug is de bouwmaatschappij T' Heist Best zopas gestart met de ruwbouw voor 20 sociale woningen. De grond met een totale oppervlakte van 1200 vierkante meter is en blijft evenwel eigendom van de gemeente. Die heeft het enkel in erfpacht gegeven aan de sociale bouwmaatschappij. Op die manier voorkomt men dat eigenaars of huurders na verloop van tijd gebruik maken van hun voorkooprecht, en dan later hun woning met veel winst doorverkopen. Daardoor zou het bestand aan sociale woningen namelijk geleidelijk verloren gaan. Dat wil men kost wat kost vermijden. De 20 sociale woningen zullen klaar zijn tegen juni volgend jaar.

Veel belangstelling voor Foto Identificatie Team in de Vierbote

Op de eerste bijeenkomst in de Vierbote in Heist zijn liefst 35 mensen komen opdagen voor het identificeren van oude foto’s. Initiatiefnemers Sincfala en de Seniorenraad noemen het een onverwacht groot succes. Met een maandelijkse inzet van vrijwilligers wil men zo’n 12.000 foto’s uit de museumcollectie identificeren. De bedoeling is namen van personen, straten, winkels en evenementen te kunnen toevoegen. Tijdens de eerste bijeenkomst kwamen foto's met mensen en straten uit Heist aan bod. Ook werden foto’s gescreend over de visserij en het Casino Knokke. Daarbij kwamen ook heel wat verhalen los. Het is nu aan de medewerkers van het museum om alle verzamelde informatie in de Beeldbank West-Vlaanderen in te voeren. Op die manier wil men de foto's toegankelijk maken voor een zo breed mogelijk publiek.


Foto Identificatie Bijeenkomst in de Vierbote: 3 juli (foto’s Heistse Klakkertjes) en 7 augustus (telkens 15 tot 17u) Meer informatie: Sincfala, Museum van de Zwinstreek 050 630 872 sincfala@knokke-heist.be

De Knokke-Heistse compostmeesters weten raad met snoeihout

Tuinbezitters kunnen komende zaterdag in Knokke-Heist met vragen terecht bij de compostmeesters. Die zijn dan op het Recyclagepark in de Sluisstraat present van 10 tot 17 uur. Meer bepaald geven ze gratis tips hoe men snoeihout binnen de perken houdt en het milieuvriendelijk kan verwerken in de tuin. Een en ander kadert in het initiatief ‘Juni Compostmaand’, dat voor de zesde keer wordt gehouden door Vlaco en Ovam. Elke bezoeker krijgt zaterdag een gratis boekje met tips over snoeihout. Verder maakt men kans om een hakselaar te winnen.

Meer informatie over kringlooptuinieren en de activiteitenkalender vindt de hobbytuinier op de vernieuwde website www.junicompostmaand.be

10.6.09

Schip vastgelopen in Scheldemonding

Bij het buitenvaren van de Scheldemonding benoorden Knokke-Heist is woensdagavond een schip vastgelopen. Dat gebeurde rond 21 u. Met het vaartuig gaat het om een tankschip dat eerder z'n lading in Antwerpen had gelost. De 183m lange "Akti N" vaart onder Liberiaanse vlag. Het schip is bij afgaand water komen vast te zitten. De tanker maakte enkele graden slagzij. Het vaartuig, dat vlakbij Vlissingen op het strand stak, is donderdagmorgen rond 2 uur vlot getrokken. Dat heeft de Nederlandse Rijkswaterstaat bekendgemaakt. Om het schip lichter te krijgen, heeft de kapitein eerst het ballastwater geloosd. Het schip kwam daarmee stabieler en hoger te liggen. Vervolgens hebben sleepboten de tanker weer vlot getrokken. Het is naar de Sloehaven gebracht. waar het vaartuig onderzocht wordt op schade. Hangende het onderzoek naar de precieze oorzaak en schuldvraag door het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), mag de tanker Vlissingen voorlopig niet verlaten.

Petites Vacances à Knokke-le-Zoute

De bekende film "Petites Vacances à Knokke-le-Zoute", die eerder al op de Zwitserse tv te zien was, wordt komende woensdag (17 juni om 20.35u) uitgezonden op France 2. Je leest er hier meer over.

Zeebrugse fregatten krijgen update

Twee Zeebrugse fregatten die ons land tweedehands afkocht van onze noorderburen worden gemoderniseerd. Dat heeft Defensieminister Pieter De Crem woensdag gezegd bij een bezoek aan het Nederlands-Belgisch marinehoofdkwartier in Den Helder. De schepen hebben een modernisering nodig om op hetzelfde niveau te blijven van hun Nederlandse collega's. Het gaat om de 'Leopold 1' en 'Louise-Marie'. Onder meer de informaticasystemen en de radars zullen aangepast worden. Dat zal zo’n 40 miljoen euro kosten.

Radio Paradijs nu ook op iPhone wereldwijd te beluisteren

Dankzij een gratis applicatie van een Belgische software engineer in de Verenigde Station is Radio Paradijs nu ook op de iPhone wereldwijd te beluisteren. Twee weken geleden werd trouwens reeds de livestream van het Knokke-Heistse station beschikbaar via het internet. Nicolas Braem, die in San Francisco woont, ontwikkelde zelf de iPhone toepassing "Radio.BE" omdat hij z’n favoriete Belgische radiostations overal wilde kunnen beluisteren. Hij vindt de radiostations in de USA helemaal niet goed omdat die meestal maar één genre uitzenden. Braem had nooit gedacht dat de applicatie ook in ons land zoveel succes zou kennen. Zelfs de RTBF heeft hem gecontacteerd om zenders toe te voegen. Dat is nu dus ook met Radio Paradijs gebeurd. Voor meer informatie om onze lokale omroep op je iPhone te ontvangen klik op de livestreampagina van Radio Paradijs.

Zomerdiscotheek onder het Casino

Bij de zeedijk onder het Casino Knokke pakt John Noseda deze zomer uit met de gelegenheidsdiscotheek 'Beaubar'. Dat gebeurt in samenwerking met de Gentse Culture Club. Van begin juli tot midden september opent Beaubar in een kleine ruimte z'n deuren aan de overzijde van de Zuri. De 'stranddiscotheek' zal elke week van donderdag tot en met zondag open zijn.

Prikacties havenarbeiders afgelast

De werkgevers in de havens hebben zich woensdag bereid verklaard om een aantal eisen van de dokwerkers los te koppelen van de cao-onderhandelingen. De vakbonden hebben dan ook de aangekondigde prikacties in de ijskast gezet. De loskoppeling kwam er onder meer om te voorkomen dat de bonden de havens tegen mekaar uitspelen. Vooral de flexibele werkorganisatie in Zeebrugge werd daardoor onder druk gezet.

Hoog tijd voor een Isala van Diest straat in Knokke-Heist

Bij naamgevingen van straten en paden in Knokke-Heist gaat men het soms ver zoeken. In plaats van in de toekomst -in een ongelovig tijdperk- voor dat doel nog nietszeggende onbenullige heiligen van een door de geschiedenis heen tirannieke kerk te gaan opwarmen, of namen te gebruiken van abdijen die het volk hebben doodgebloed, is het misschien nuttig om eens aandacht te besteden aan iemand die veel betekend heeft voor de ontvoogding van de vrouw én in 1902 in onze badstad is komen wonen: Isala van Diest. Ze overleed in Knokke in 1916. Lees het volgende verhaal maar eens in De Standaard .

Knokse Lichttorenplein gaat voor extreem Roze

Bij het vuurtorenkantoor van de Dienst Toerisme in Knokke-Heist krijgt het roze Lichttorenplein met z’n roze fontein nog meer roze allures. Het gemeentebestuur is namelijk van plan om er terrassen van de aanpalende horecazaken toe te laten. Tafels, stoelen en parasols moeten echter voldoen aan de artistieke criteria van kunstenaar Gert Verhoeven. De ontwerper van het roze plein heeft immers volgens afspraak ook het laatste woord over al het straatmeubilair. Dat betekent dat de terrassen van de horeca-uitbaters eveneens een eigen design krijgen. Gelijkaardig meubilair is ook te vinden in Parijse parken. Vooral de gekozen parasols zijn merkwaardig. Het Dot-model bestaat uit een roze bovenzeil en een wit onderzeil. Door fijne perforaties in het zeil zal via het zonlicht een optisch vlekkenpatroon ontstaan dat beide kleuren combineert. Ook aan het nieuwe toerismegebouw zelf zijn nog enkele voltooiingwerkzaamheden gepland tegen het zomerseizoen. Er komen extra zonwering en automatische bezoekerstellers. Verder wordt bij de toegang langs de kant zeedijk een tochtwerend sas geplaatst.

Sociale diensten verhuizen naar Sociaal Huis

Allerlei sociale initiatieven in Knokke-Heist maken zich klaar voor de verhuis naar het gloednieuwe Sociaal Huis in de Heistse wijk Heulebrug. Het gebouw en z’n opvallende toren staan trouwens symbool voor het feit dat de geïntegreerde sociale dienstverlening in de badstad straks op één makkelijk bereikbare plaats beschikbaar is. De hele verhuisklus wordt op 18 en 19 juni geklaard. Vanaf maandag 22 juni zijn de diensten van het OCMW, de Werkwinkel, het Samenwerkingsinitiatief Thuiszorg Oostkust dan beschikbaar op het nieuwe adres aan het Kraaiennestplein. Begin september verhuizen ook de Woonwinkel en de sociale bouwmaatschappij t’ Heist Best naar de nieuwe locatie. Daarnaast zullen er in de toekomst ook diverse andere welzijnsdiensten zitdagen houden.

Nieuwe telefoonnummers
050 53 09 00 OCMW
050 53 09 40 SIT
050 53 09 60 Werkwinkel

Uitbreiding zone voor experimentele visserij

Zeevissers uit Knokke-Heist, Zeebrugge en Oostende moeten vanaf nu rekening houden met het feit dat de zone voor ‘passieve alternatieve visserij’ voor onze kust werd uitgebreid. Het gaat om een verruimd visgebied gelegen tussen de Buiten Ratel en de Kwinte Bank. Enkel experimentele visserij zoals die met staande netten mag er bedreven worden. Het is vanaf nu dan ook effectief verboden om in deze zone visserijactiviteiten uit te voeren. Sportvissen is er evenmin toegelaten. Het verboden gebied wordt gemarkeerd door duidelijk zichtbare kardinaalsboeien. De zone wordt voortdurend gecontroleerd door de scheepvaartpolitie, de kustwacht, de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee , en het Maritiem Informatie Kruispunt in Zeebrugge. (!)

Knokke-Heist op tenen getrapt door onvolledigheid van De Standaard

Knokke-Heist is niet te spreken over het feit dat in het speciale Zeemagazine van De Standaard met geen woord werd gerept over de drie Beaufort kunstwerken in de badstad. Aan gedeputeerde Gunter Perty, voorzitter van de vzw Ku(n)st werd dan ook een protestbrief gericht. Te meer daar de badstad ook voor deze 3de editie van Beaufort één van de zwaarste financiële bijdragen van alle deelnemende kustgemeenten heeft geleverd. Het gemeentebestuur hoopt dat men deze pijnlijke omissie op één of andere manier alsnog zal rechtzetten. Dat zou alvast toch enig eerherstel betekenen voor bekende kunstenaars zoals Peter Rogiers, Jan Vercruysse en Leonor Antunes, wiens werk de badstad siert. Er was trouwens ook uit andere gemeenten negatieve kritiek op Beaufort en het Zeemagazine van De Standaard.

Geen bescherming voor Belgische rederijen onder vreemde vlag

Het ziet er naar uit dat schepen van Belgische rederijen niet van bescherming tegen piraten zullen kunnen genieten als ze onder vreemde vlag varen. Het kernkabinet heeft in alle geval zopas een aanvraag van de Vlaamse baggeraar Jan De Nul verworpen. Het ging om de eerste concrete vraag om bescherming aan de Belgische overheid. De Nul vroeg een gewapende escorte om de splijthopper ‘L'Aigle’ te beschermen van het eiland Mauritius naar Oman. Het verzoek werd geweigerd omdat het schip onder Luxemburgse vlag vaart.

9.6.09

Satire: Belgium Dead?

If you wanna have a laugh, read this.

Davidsfonds speelt Russische Roulette voor Vlaamse feestdag

Het Davidsfonds Westkapelle sluit op 4 juli z’n 55ste werkjaar af met een viering naar aanleiding van de Vlaamse feestdag, die een week later z’n beslag krijgt. Naast de gelegenheidstoespraak en de samenzang staat ook animatie op het programma. Daarbij werd gekozen voor een optreden van de mysterieuze magier Jean-Paul Mertens. Die speelt ‘Russische roulette’ met vier identieke alarmpistolen.

Davidsfonds 11 juli viering op 4 juli, parochiezaal 18.30u. Kaarten te bekomen bij Luc Faillie Dennendreef 15, tel 050/60.59.40 of bij de andere bestuursleden.

Ontwerpster Heistse stationsomgeving ook aan de slag in Cairo

Het Britse Zaha Hadid Architects, dat ook de nieuwe stationsomgeving voor Heist uittekende, gaat eveneens de nationale expohallen in de Egyptische hoofdstad Caïro ontwerpen. Je leest er HIER meer over.

Knokkestraat twee dagen onderbroken

Vanaf komende dinsdag wordt de Knokkestraat twee dagen lang onderbroken voor het verkeer. Op de plaats waar in het voorjaar een nieuwe hoogspanningskabel werd aangelegd wordt het wegdek nu heraangelegd. Dat gebeurt ter hoogte van de Goudsbloemenlaan en de Reigaartsvlietstraat. Dinsdag is het wegfrezen van de oude bestrating aan de beurt. Komende week woensdag wordt de rijweg geasfalteerd en de belijning aangebracht. De woningen in de Goudsbloemenlaan en Reigaartsvlietstraat zullen met de auto enkel bereikbaar zijn uit de richting van Heist, via de Asterstraat. Ook het fietsverkeer in de Knokkestraat zal tijdelijk omgeleid worden.

IJsstokjesboot ligt in Zeebrugge

De ijsstokjesboot van de Nederlandse Amerikaan Robert McDonald ligt in de Zeebrugse jachthaven afgemeerd. Het Vikingschip "The Thor" bestaat uit meer dan 15 miljoen gelijmde stokjes van Ola-ijsjes. Met het vaartuig probeert de bouwer al zo’n drie jaar naar Amerika te varen. Eerder was hij met 5000 scholieren ruim vier jaar in de weer om zijn schip gereed te maken voor de avontuurlijke reis. Een paar keer kwam hij de voorbije maanden met z’n ijsstokjesboot op de Noordzee al in de problemen. Nu is de man met z’n ijslollievaartuig toch tot in onze kusthaven geraakt. Hier hoopt hij een bemanning te vinden om over te steken naar Engeland. Z’n bedoeling is om Londen te bereiken. Daarna hoopt hij ooit naar Key West in Florida te kunnen varen.

Kleuters in schoolverband in Rode Kruisverband

Een dozijn kinderen uit de derde kleuterklas van de Gemeentelijke Basisschool “De Vonk” in Knokke hebben een bezoek gebracht aan de lokalen van het Rode Kruis in ’t Walletje. Na hun succesvolle stickerverkoop wilden ze namelijk graag weten hoe het er in de hulppost aan toe ging. Naast een rondleiding maakten de kinderen er spelenderwijs kennis met allerlei “eerste hulp” weetjes. Zo leerden ze onder andere schaaf- en snijwonden verzorgen, een verband leggen en een bloedneus stelpen.

Jeugdkoor Rondinella naar festival in Zuid-Tirol

Het Knokke-Heistse jeugdkoor Rondinella vertrekt binnenkort op tournee in Duitsland en Italië. Het koor neemt onder meer deel aan het korenfestival in Alta Pusteria in het Italiaanse Zuid-Tirol. Het gaat om een niet-competitief evenement dat ondertussen aan z’n 12de jaargang toe is. In totaal traden in deze Dolomietenregio reeds 710 koren op met meer dan 25.000 zangers. Er wordt niet enkel in concertzalen gezongen, maar vaak ook in open lucht en zelfs in berghutten in de hele regio. Van 25 tot 26 juni zijn voor het “Coro Giovanile Rondinella” een drietal optredens gepland onder meer in Brunico en in de kasteelgronden van Monguelfo.

Mazda verschuift trafiek naar Zeebrugge.

Vanaf nu wordt door ICO Zeebrugge ook trafiek van autofabrikant Mazda op transport gesteld naar Groot-Brittannië en Ierland. Het bedrijf haalde het contract vorig jaar oktober binnen, maar inmiddels zijn ook de eerste wagens verscheept. Oorspronkelijk liep deze trafiek via Rotterdam. De wagens komen uit Japan en worden nu in Zeebrugge gelost en indien nodig opgeslagen. Aflevering naar het Verenigd Koninkrijk toe gebeurt met Cobelfret Ferries. Naar Ierland treedt UECC op als eindafleveraar. Alle wagens moeten hiervoor van de achterhaven naar de voorhaven worden ‘geshunt’. Bovendien zullen deze voertuigen door APZ gewassen worden en een kwaliteitscontrole ondergaan. Bij 30 à 40 procent van de auto’s zullen technische mensen opties monteren. Het gaat in totaal over 60.000 tot 90.000 auto’s per jaar. Een en ander betekent meer werkzekerheid voor havenarbeiders en shunters in Zeebrugge.

Humo kiest Baete en andere misdaadauteurs voor een spannende zomer

De Vlaamse uitgevers willen dat mensen tijdens hun zomervakantie meer gaan lezen. Daarom lanceerden ze dinsdag de ‘Zomer van het Spannende Boek’. Deskundigen hebben 48 spannende boeken uitgekozen. Die gaan van spionage in het moderne Rusland tot ‘Poker’ een speurtocht naar een moordenaar in Knokke-Heist. Van deze thriller van stadsgenoot Piet Baete zijn er inmiddels al zo’n 4.000 verkocht. Naast Baete, omvat de selectie onder andere ook boeken van Pieter Aspe, Christian De Coninck, Stan Lauryssens en een reeks internationale auteurs. Dinsdag pakte Humo trouwens uit met een stevige Misdaadbijlage die de 48 geselecteerde titels uitvoerig presenteert.

Meer info over de actie vind je op Boek.be.

Gepensioneerden en Poolse studenten gaan ‘servieren’

In de buurkernen Cadzand, Nieuwvliet en andere Zeeuwse badplaatsen kampen de horecabedrijven met een tekort aan tijdelijk personeel. De situatie is nog schrijnender dan bij ons. Het is elk jaar een probleem, maar dit keer hebben de Zeeuwse scholieren pas laat zomervakantie, zodat het tekort nog groter is. Er zijn een honderdtal vacante plaatsen. Daarom overweegt Uitzendbureau Randstad nu een beroep te doen op gepensioneerden en op Poolse studenten die goed Engels spreken.

De maatjes zijn er en de hele regio is er klaar voor

Het haringseizoen is dinsdag bij onze noorderburen van start gegaan met de traditionele veiling van het eerste vaatje voor het goede doel. Het bracht 66.000 euro op. Dat is liefst 11.000 euro meer dan vorig jaar. Onmiddellijk daarna ging de ‘Hollandse Nieuwe’ in de hele Benelux in de verkoop. Niet alleen de viswinkels in de badstad krijgen het druk, ook de maatjesparties zijn niet van de lucht. Dinsdag al meteen in Heist, woensdagavond in Sluis en donderdagavond op het Verweeplein in Knokke. Ongeveer vijftien procent van de 200 miljoen opgeviste Noordzee-haring eindigt als Hollandse Nieuwe. De kwaliteit is uitstekend zegt voorzitter Nico de Jong van de Nederlandse Haringgroothandelvereniging. Bovendien voldoet dit jaar vrijwel alle nieuwe haring aan het MSC-keurmerk voor duurzaam gevangen vis. In de regel varieert de prijs voor de maatjes van 1,75 tot 2,25 euro per stuk.

Zebrapad wordt veiliger bij station van Knokke

Bij het station van Knokke zijn de werken gestart voor het plaatsen van zebrapadverlichting. Die komt ter hoogte van de Brandweerstraat. Tijdens de werken blijft steeds minstens 1 rijstrook van de Natiënlaan berijdbaar. De accentverlichting bij het zebrapad moet de oversteekplaats voor voetgangers 's avonds en bij slecht weer een stuk veiliger maken.

8.6.09

Grijze kustbevolking wordt nog grijzer

Volgens een nieuwe prognose door de VUB zal de vergrijzing in heel onze provincie blijven aanhouden. Vooral de Oost- en Middenkust zijn daarbij uitschieters. In het licht daarvan worden de gemeentebesturen opgeroepen de nodige beleidsmaatregelen te nemen. Het blijkt dat overal waar jongeren wegtrekken naar het binnenland, er aan de kust ouderen bijkomen. Tegen het jaar 2025 verwacht men dat de gemiddelde leeftijd van de kustbewoners zal gestegen zijn van 46,3 jaar naar 50,8. Berekeningen geven aan dat het aantal ouderen aan de kust de komen jaren nog met circa 40 procent zal toenemen.

Eindelijk schuilhokje bij tramhalte Heldenplein in Heist

Maandag werd bij de nieuwe halte van het Heldenplein in Heist eindelijk een tramhokje geplaatst. Daar werd al maanden op aangedrongen door de reizigers, die de hele winter in alle weer en wind op de tram moesten wachten. Eind maart had de heemkundige kring Heyst Leeft met opengevouwen paraplus ook reeds een ludieke actie gehouden bij de tramhalte. Dat het zo lang geduurd heeft voor het schuilhuisje neergezet werd komt omdat vooraf niet goed werd uitgezocht of de gemeente, De Lijn of een reklamebedrijf verantwoordelijk was.

Eerste zelfreinigende toiletten op zeedijk in Knokke-Heist

Maandag werden de eerste 2 zelfreinigende toiletten geplaatst op de zeedijk in de badstad. Dat gebeurde meer bepaald bij het Vissershuldeplein in Heist en aan de Appelzakstraat in het Zoute. Op 18 juni worden de 4 resterende automatische toiletten geïnstalleerd. Ze komen ter hoogte van de Gemblinnestraat, de Zwaluwenlaan, het Joseph Stübbenpark en het Van Bunnenplein. De nieuwe sanitaire installaties zullen nog voor het eind van de maand operationeel zijn. Voor het gebruik van de zelfreinigende toiletten moet 50 eurocent per beurt betaald worden.

Appasionata XL brengt ‘Voadre’ in Scharpoord

Komende zondag is het in ons land Vaderdag. In Nederland gebeurt dat een week later. En in Knokke-Heist uitzonderlijk een dag vroeger. Op zaterdag 13 juni pakt het Cultuurcentrum namelijk uit met een bijzonder project. Regisseur Jan Charles presenteert dan samen met een groep oud-leden van toneelgroep Appassionata een veelzijdige voorstelling over ‘Vaders’. Het stuk wordt op de planken gebracht onder de titel ‘Voadre’. Het wordt tweemaal 50 minuten vol sketches -monologen en dialogen- live muziek en gefilmde getuigenissen van kleuters, grootouders, en vaders. Waaronder kersverse vaders, en ook heel speciale.


Scharpoord zaterdag 13 juni 20.30u Appasionata XL: “Voadre”

Uitzonderlijk transport in Zeebrugge

De politie moest maandagnamiddag worden ingezet om een zeer uitzonderlijk transport naar het oostelijk deel van de Zeebrugse haven te begeleiden. Het verkeer bij de zeewaartse sluisbruggen moest daartoe even worden stilgelegd. Het extra lange transport was afkomstig van Rubner Holzbau, een bedrijf in het Italiaanse deel van Tirol. De firma is ondermeer gespecialiseerd in het afleveren van kant en klare klimaatwoningen en dure vakantiechalets in duurzame houtsoorten.

Sluis wil meeprofiteren van Zeebrugse cruisepassagiers

Het grensstadje Sluis wil zich graag profileren bij de passagiers van cruiseschepen die zowel in Zeebrugge als Vlissingen. De eigen haven in Breskens is weliswaar te klein voor het aanmeren van dergelijke schepen. De grensgemeente wil de VVV nu laten nagaan of het organiseren van excursies naar West-Zeeuws-Vlaanderen voor deze passagiers vanuit Zeebrugge mogelijk is. Het college van burgemeester en wethouders geeft hiermee deels gehoor aan het verzoek van de fractie Gemeentebelangen in het winkelstadje.

Jobdag bij Dell'Anno

Knokke-Heistenaars Claudio Dell'Anno en Gaëlle Six, de winnaars van Mijn Restaurant, houden binnenkort een jobdag. Ondertussen hebben zich al tientallen mensen kandidaat gesteld om in hun Kortrijkse restaurant aan de slag te gaan. Het eethuis opent trouwens ten vroegste op 28 juni weer de deuren. Deze week starten namelijk de verbouwingen om meer zitruimte te creëren. Het winnende koppel vertrekt ondertussen voor een korte vakantie naar Spanje.

Monochromatische verkiezingen goed voor onze regio?

De kiezer in onze regio heeft, net als in de rest van Vlaanderen, voor oranje-geel geopteerd. Of de crisispaniekstem, die de mislukte kartelbedgenoten CD&V en N-VA beloont, een oplossing kan brengen voor de problemen in dit land zal de toekomst moeten uitwijzen. Een coalitie lijkt onwaarschijnlijk met sommige partijen zoals LDD en wordt beslist moeilijk met de andere partijen. Of de kiezer beslissingen rond de haven van Zeebrugge, het Schipdonkkanaal, de verzanding voor onze kust en de sportieve strandrecreatie, de goeie richting heeft uitgestuurd is eveneens zeer de vraag. Maar de kiezer heeft altijd gelijk.


In onze provincie zijn voor de CD&V de aftredende Vlaamse parlementsleden Hilde Crevits, Carl Decaluwé, Jan Verfaillie, Martine Fournier en Johan Verstreken opnieuw verkozen. Daarnaast krijgt ook huidig senator en ex-premier Yves Leterme een zitje in de Vlaamse assemblee. Griet Coppé is een nieuwkomer. Voor sp.a zijn de eerste drie op de lijst verkozen. Het gaat om lijsttrekker John Crombez en de huidige Vlaamse parlementsleden Michèle Hostekint en Philippe De Coene. Ook voor Vlaams Belang zijn de eerste drie verkozen. Dat zijn Frank Vanhecke, Agnes Bruyninckx-Vandenhoudt en Christian Verougstraete. Aangezien Vanhecke normaal gezien gaat zetelen in het Europees parlement mag eerste opvolger Stefaan Sintobin zijn verblijf in het Vlaams parlement verlengen. Bij Open Vld, zijn Bart Tommelein, Mercedes Van Volcem en Karlos Callens op weg naar het Vlaams parlement. LDD haalt drie zetels. Die gaan naar Jean-Marie Dedecker, Kamerlid Ulla Werbrouck en Marcus Vanden Bussche. Normaal gezien gaat Dedecker niet zetelen in het Vlaams parlement, waardoor ondervoorzitter en eerste opvolger Ivan Sabbe zijn plaats inneemt. N-VA mag ex-minister Geert Bourgeois en Danielle Godderis-T'Jonck naar de Vlaamse assemblee sturen. Bart Caron mag daar ook naar terug voor Groen!.

7.6.09

Knokse Fincentlaan twee dagen afgesloten

Maandag en dinsdag voert het gemeentelijk Waterbedrijf werken uit in de Fincentlaan in Knokke. Als gevolg daarvan zal de rijweg tussen de Parmentierlaan en Koningslaan gedurende 2 dagen afgesloten zijn voor alle verkeer.

Veel lotelingen

Aan de 33ste Lotelingenmars van de WNZB hebben niet minder dan 1726 mensen deelgenomen. Ze konden kiezen tussen omlopen van 6 tot 32 km. De grootste afstanden trokken eerst door de polders rondom de Put van De Cloedt. In Duinbergen wachtte hun een aantal stevige beklimmingen. Daarna vervolgde de route doorheen het bosje van Heist. De terugroute liep o.a. door Park 58 en rondom het Zegemeer. Ook dit jaar zorgde het Westkapels Amateur Theater voor de animatie op de startplaats en onderweg. Ze beeldden op een ludieke wijze de 'Loting anno 1909' uit. Met de mars wordt het 'lot' van lotelingen in herinnering gebracht. Jonge mannen moesten voor de loting naar het militiekanton in hun streek gaan. Dat was bij ons in Damme. Alhoewel ons land al in 1794 een deel van Frankrijk was geworden, werd pas 4 jaar later geprobeerd om ook hier rekruten voor het leger te werven. Bij wet van 18 fructidor van het jaar VI (4 september 1798) werden de regels van de conscriptie of het loten vastgelegd.

Ondertekening samenwerking Evergreen en China Shipping

Je leest meer over deze historische overeenkomst in Taiwan News van vandaag. Zie ook ORO Nieuws van 2 juni.

Internationale actie tegen drugstoerisme

Zaterdag heeft de politie ter hoogte van de Natiënlaan en de Sluisstraat in Westkapelle een grootscheepse controle gehouden. Aansluitend waren in ons land trouwens ook in de grensregio’s met Frankrijk en Luxemburg het hele weekend controles aan de gang. De actie 'Etoile' van douane en politie was vooral gericht tegen de drugshandel en het drugstoerisme. Behalve op snelwegen en provinciale wegen controleerden de opsporingsdiensten ook in treinen en in bekende drugspanden. In de vier deelnemende landen werden tijdens de gezamenlijke actie zeker 75 kilo hennep en hasj in beslag genomen, vooral door de Nederlandse politie. De complete resultaten van de weekendactie worden later bekend gemaakt.

Drenkeling gered in Heist

Zondag in de late namiddag werd ter hoogte van Heist een reddingsoperatie gelanceerd voor een man die van een zeilboot te water geraakt was. Hij was rond 17.30u van een catamaran gevallen. Dat gebeurde zo’n 150 m van de laagwaterlijn. De zeilcompagnon van de drenkeling sloeg onmiddellijk alarm. Een Seaking en de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst werden opgeroepen. De man kon echter snel gered worden door een sleepboot die toevallig in de buurt was.

Twee zeges voor Depoorter op Dubbeltornooi Chalet Suisse

Op het dubbeltornooi van Tennisclub Chalet Suisse in Duinbergen behaalde Christine Depoorter twee zeges. Ze boekte samen met Sebastien Vander Eeckt een triomf in DG 3, en samen met clubgenote Elke Dewachter won ze ook in DD 2. Alleen in DD 1 liep het, samen met Katty Rijckaert, fout. Die finale ging naar Verschraegen en Van der Weehe van TCD. Ook Serge Lemoine en Paul Tondeur wonnen bij DH 2 met 6-2/6-1, net als Django Hauman en Jason Desmidt in DH 4 met 7-5/6-3. Thuiskoppel Casteleyn-Van Deursen verloor in DH 3 met 2-6/7-5/6-4 van Van Der Jeught en Van Poelvoorde, net zoals thuisspeler Carl Gies het samen met An Verheye niet haalde in DG 2. Er namen 50 koppels deel.

Vissersvrouwen

Over een goeie week verschijnt bij Uitgeverij Lannoo het boek ‘Vissersvrouwen’. Het is van de hand van auteur Katrien Vervaele. In het werk worden 26 vissersvrouwen geïnterviewd over hun leven. Daarbij komen ook vrouwen van Heistse en Zeebrugse vissers aan het woord. Ze vertellen hoe moeilijk het is om voor alles alleen te staan: van het huis en het huishouden tot het opvoeden van de kinderen. Ook gaat het over de mannen die schúfelden en naar huis riepen over de radio. De oudere vissersvrouwen vertellen over de visbakken op IJsland en over mannen die op zee zijn gebleven. De 54-jarige auteur werd in Oostende geboren, maar woont tegenwoordig –na allerlei omzwervingen- in Zuienkerke.