3.1.09

Berghes Racing 112de

Na afloop van de eerste rit in de Dakar 2009 staan Steve Vandenberghe en Didier Espeel uit Knokke-Heist op de 112de plaats in het algemeen klassement. De special van 371 km werd verreden tussen Buenos Aires en Santa Rosa. Het was een zeer moeilijke rit op een smal en verraderlijk parcours. De zichtbaarheid was vaak slecht vanwege het stof dat door de andere wagens werd opgeworpen. Zondag staat een tocht naar Puerto Madryn op het programma. Een special van 237 km en een verbinding van 600 km. Het wordt meteen de langste etappe van de rally, maar niet de moeilijkste. Toch krijgen de rijders na de special meteen ook reeds een voorproefje van het zand dat ze later in de rally nog te verwerken krijgen.

Z69 veilig weer thuis na brand voor Britse kust

Volgens de Britse Royal Air Force in Wattisham heeft zich vrijdagavond een brand voorgedaan aan boord van een Belgisch vissersschip. Het vaartuig bevond zich op dat moment zo’n 40km buiten de Britse oostkust. Het vuur ontstond kort voor middernacht op de “Zeebrugge 69 Atlantis” van de Knokke-Heistse Rederij De Kaper van Bart Schiltz. Het vaartuig had 6 bemanningsleden aan boord. Ze bleven volgens de vrouw van de reder allemaal ongedeerd. De RAF helikopter nr 125 werd ter plaatse gestuurd samen met reddingsboten van de RNLI uit Harwich en Walton on the Naze. De reddingsvaartuigen bleven ter plaatse tot het vuur volledig geblust was. Een ander Belgisch vissersvaartuig heeft toen aangepikt en heeft de gehavende Z69 in de loop van de ochtend terug de haven van Zeebrugge binnengesleept.

2.1.09

Berghes Racing startklaar in Buenos Aires

Zaterdag begint het Knokke-Heistse rally team van Steve Vandenberghe en Didier Espeel aan hun ‘Dakar’ race. Wagen 454 neemt straks de start in “Parc Ferme” in Buenos Aires. De klassementsrit loopt over een afstand van 371 km naar Santa Rosa de la Pampa. De rijders kijken aan tegen een smalle piste van hard zand en aarde, waarbij voorbijsteken niet makkelijk zal zijn. Volgens Steve wordt het “een echte warming-up om zich te ontdoen van alle problemen van de jet lag”. De voorbije dagen is de rallywagen van de badstadgenoten met goed gevolg door de spannende momenten van de keuring geraakt. In totaal zijn er 837 deelnemers voor de 31e uitgave van deze rally. Er starten 500 voertuigen waarvan 217 motoren, 25 quads, 177 wagens en 81 vrachtwagens. Er moet in Argentinië en Chili een parcours van zowat 9.000 km worden afgelegd, waarvan 6.000 tegen de tijd. De karavaan trekt ondermeer door de Atacama-woestijn. Daarna volgen het Andes-gebergte en Patagonië in het zuiden van Argentinië. De 530 teams uit 49 landen worden op 18 januari terug in de Argentijnse hoofdstad verwacht.

Levensgevaarlijke ‘grap’

Onbekenden hebben in de vroege uren van eerste nieuwjaarsdag een bijzonder gevaarlijke ‘grap’ uitgehaald. Over de hele breedte van de zeedijk hebben ze een stevige dunne koord gespannen. Dat gebeurde even voorbij het Casino richting Heist. Rond 7u donderdagmorgen is een 21-jarige fietser uit Heist tegen het koord in kwestie gereden. De fietser, die boven z’n theewater was, werd gewond aan de kin, hals en borst. Hij moest naar de spoeddienst voor verzorging. Ondanks aandringen van vrienden en familie heeft de jongeman tot op dit moment geen klacht ingediend bij de politie. Zo’n 20 jaar geleden werd in de badstad een motorrijder onthoofd toen hij tegen een kabel reed die over de Westkapellestraat was gespannen om een landbouwvoertuig uit de modder te slepen.

31.12.08


Renovatie Moefestraat

Komende maandag wordt gestart met de renovatie van de nutsleidingen in de Moefe in Heist. Er wordt voorzien in een nieuwe gasleiding, laagspanning, openbare verlichting en een glasvezelbuis voor Belgacom. De werken worden uitgevoerd in het trottoir aan de woningzijde. Na aanleg van deze nutsleidingen wordt het voetpad weer hersteld. De werken zullen klaar zijn voor de krokusvakantie. Tijdens het werk door de nutsbedrijven blijft de rijweg bruikbaar. Op 2 maart wordt dan gestart met de eigenlijke riolerings- en wegwerkzaamheden.

Nog meer voetbalstages in Knokke-Heist

De sport- en verblijfsmogelijkheden van Knokke-Heist werken blijkbaar inspirerend voor nog meer voetbalploegen uit 1e nationale. Niet alleen Club Brugge traint de komende dagen op de voetbalvelden van FC Knokke en FC Heist. Van donderdag 8 tot zondag 11 januari is ook Westerlo op stage in de badstad. De spelers verblijven in hotel Boudewijn en zullen oefenen op het voetbalveld van FC Heist en op het strand. In dezelfde periode wordt ook de stage van de voetbalscheidsrechters uit 1e nationale gehouden. Zij verblijven zoals gebruikelijk in hotel Pavillon du Zoute.

Nog slechts 100 vissersvaartuigen.

In een toespraak heeft Knokke-Heistenaar Emiel Brouckaert, directeur van de Rederscentrale, gewezen op het steeds verder dalend aantal vissersvaartuigen aan onze kust. Er varen nu officieel nog 102 vissersschepen. Het zou echter best kunnen dat “met de definitieve telling we onder de grens van de honderd belanden”, aldus Brouckaert. In Oostende deed Vincent Dewaele, directeur van de plaatselijk vismijn, verder een opmerkelijke uitspraak. Mochten de onderhandeling met de Visafslag in het Nederlandse Urk niet tot een akkoord leiden, dan kan volgens Dewaele ook Zeebrugge weer kandidaat worden.

30.12.08

Mama’s voor Kinderen krijgen cheque

CD&V en de CD&V-senioren Knokke-Heist hebben een cheque van 800 euro geschonken aan Mama’s voor Kinderen. Dat was de opbrengst van een mosselfestijn dat eerder door een 100-tal sympathisanten werd bijgewoond. Mama’s voor Kinderen is een initiatief waarbij moeders elkaar helpen door kinderspullen te doneren aan hun hulpwinkel. Kwetsbare gezinnen kunnen die spullen dan aankopen voor een zacht prijsje. Er worden ook regelmatig voedselpakketten bedeeld. Volgens Thierry Coryn, voorzitter van de CD&V in de kustgemeente, is het tekenend voor onze samenleving dat een initiatief als Mama’s voor Kinderen nodig is. “Ook achter de mooie gevels in onze badstad schuilt er armoede. Op een bepaald ogenblik is onze sociale zekerheid en de bijstand van het OCMW niet meer voldoende als buffer tegen de armoede en komt men terecht bij initiatieven zoals Mama’s voor Kinderen.”

ZV ontwikkelt logistiek centrum

In Zeebrugge blijft de visveiling ook in 2009 doorgaan met investeren. In 2008 werd de veilinghal aangepast aan de strengste normen. Nu staan een reeks kleinere aanpassingen op het programma. Daarnaast zal ook 4.400 vierkante meter worden ontwikkeld als logistiek centrum. De loods heeft ruimte voor 12.000 palletplaatsen, bij een temperatuur van -22°C. De inrichting gebeurt met het oog op de distributie van en naar Groot-Brittannië en Zuid-Europa. In dat verband praat de ZV momenteel met een Britse partner. Die wil via Zeebrugge in de toekomst ook Noorse producten gaan verdelen.

Loop- en Fietsuitdaging voor Valentijn

Op Valentijnsdag organiseert het Stedelijk Sportcentrum Knokke-Heist de ‘Love Bike & Run’. Dat is een 'duotlon' voor geliefden of vrienden die als duo de uitdaging aangaan om samen 14 km te lopen en te fietsen op het strand van Knokke-Heist. Het is meteen een spin-off van de fameuze Mountainbike Beach Challenge. Per duo is er één loper en één mountainbiker. Wisselen van functie is toegestaan. Elk duo moet aan Surfers Paradise een praktische proef afleggen. De start is op het strand voor het Stübbenpark in Duinbergen. Er kan nog ingeschreven worden tot donderdag 5 februari. Maximaal kunnen 300 duo’s deelnemen.


Info: tel. 050 630 480 of lovebikeandrun@knokke-heist.be

Prima bietencampagne

In de polderregio rond Knokke-Heist is het een prima oogst geworden voor de meeste bietentelers. Iets later dan anders wordt rond deze tijd een punt gezet achter de bietencampagne. De gemiddelde opbrengst per hectare bedraagt dit jaar ruim 12 ton. Dat is 700 kilo meer dan het vorige record, dat drie jaar geleden werd gevestigd. Ook met het suikergehalte in de bieten zit het goed: ruim 17,7 procent. Een uitstekend cijfer als men weet dat het gemiddelde bij 17,1 ligt.

Skeelerpiste wordt natuurijsbaan in Heist

Dinsdag is de sport- en groendienst in Knokke-Heist gestart met de aanleg van een natuurijsbaan. Dat gebeurt op de skeelerpiste van stadion De Taeye in Heist. De skeelerpiste, die in het jaar 2000 werd aangelegd, is voorzien van afdichtbare afvoerputjes en schuine randen. Dit maakt het mogelijk om de piste onder water te zetten en bij aanhoudende vorst een natuurlijke schaatspiste te creëren. Als alles meezit kan er vanaf morgen, woensdag 31 januari, geschaatst worden en zal stadion De Taeye uitzonderlijk ook toegankelijk zijn voor het publiek op nieuwjaarsdag. De bedoeling is dat sportieve schaatsers zich op de ijsbaan voorbereiden op de schaatsklassieker Sluis-Brugge-Sluis. Als het vriesweer blijft aanhouden zou de schaatswedstrijd op de Damse Vaart mogelijk voor het eerst sedert 1997 weer kunnen verreden worden.

Clubspelers op stage in Knokke-Heist

Voor de spelers van Club Brugge staat na nieuwjaar een oefenstage in Knokke-Heist op het programma. Het Pavillon Het Zoute in de Knokse Oosthoek wordt hun uitvalsbasis. In de badstad zullen ze van komende maandag tot donderdag gebruik maken van de Knokke-Heistse sportfaciliteiten. Een oefenwedstrijd staat evenwel niet op het programma. De eerste wedstrijd na de stage wordt het bekertreffen tegen Roeselare. Inmiddels wordt nog voor de stage in Knokke-Heist uitsluitsel verwacht over de mogelijke goedgespekte transfer van doelman Stijn Stijnen naar de Russische landskampioen Rubin Kazan.

TV Makelaar in Knokke

In de negende aflevering van TV Makelaar op VTM doen de presentators ook onze badstad aan. In de deelkern Knokke laten de programmamakers zien hoe een klassieke kustvilla uit de jaren ’50 werd omgetoverd in een eigentijdse en zeer luxueus gerenoveerde droomwoning. Ook een moderne fermette in Bree komt aan bod, en een speurtocht naar een huis bij paardenstallen in Izegem. Het VTM-programma wordt op nieuwjaarsdag uitgezonden om 21u20.

Westtoer zoekt enquêteurs

Van Knokke-Heist tot De Panne wordt door Westtoer een langlopend onderzoek georganiseerd in de kustgemeenten. Dat gebeurt van februari 2009 tot januari 2010 in het kader van het Kustactieplan III. In alle badplaatsen zullen op regelmatige basis korte enquêtes afgenomen worden, zowel van verblijfs- als dagtoeristen. Voor dit project is Westtoer op zoek naar gemotiveerde freelance enquêteurs, die 18 jaar zijn of ouder. Die moeten 2 keer per maand op zondagmorgen op drukke plaatsen toeristen bevragen aan de hand van een korte vragenlijst.


Meer informatie bij:
Hilde Wullus -
hilde.wullus@westtoer.be - tel 050 30 55 35
Sigrid Laveyne - Sigrid.laveyne@westtoer.be - tel 050 30 55 34

Nog een half jaar werken in de Smedenstraat

Komende maandag wordt in Knokke gestart met de renovatie van de nutsleidingen in de Smedenstraat. Het gaat om het straatdeel tussen de Parkrotonde van het Maurice Lippensplein en de Brandweerstraat. Dat zal ongeveer 1 maand in beslag nemen. Half januari wordt ook begonnen met de rioleringswerken tot aan de Nieuwstraat. Tevens wordt doorgewerkt aan de afwerking van de bovenbekleding in het gedeelte tussen de Nieuwstraat en de Edward Verheyestraat. Tijdens het werk aan de nutsleidingen en de rioleringen zal geen doorgaand verkeer mogelijk zijn in de Smedenstraat. Tegen juni moet alles klaar zijn.

Na 11 jaar weer schaatsklassieker?

Terwijl schaatsers momenteel op hun wenken bediend worden op de IJspiste in Knokke-Heist koesteren velen in de regio de stille hoop dat binnenkort de schaatsklassieker Sluis-Brugge-Sluis kan verreden worden. Het is alweer sinds 1997 geleden dat de wedstrijd op de Damse Vaart voor het laatst geschaatst werd. "Het moet nog zeker een week vriezen met een temperatuur van -4,5 graad", zegt voorzitter van Westen van IJsclub 't Zwin in Sluis. "Als het zo een week blijft, is de kans aanwezig dat de tocht wordt gereden. We staan er in ieder geval klaar voor." Ondertussen ligt ook een laag ijs op ondergelopen weiden en grachten in de polder rond Knokke-Heist. Men waarschuwt echter dat het ijs momenteel nog te dun en dus gevaarlijk is.

29.12.08

Tussen 2 Feesten Loop

In Knokke-Heist hebben liefst 479 sportievelingen deelgenomen aan de eerste editie van de Tussen 2 Feesten Loop. Onder hen ook een aantal verklede lopers. Het initiatief werd georganiseerd door de personeelsraad van de Brandweer. De 10km afstand werd gewonnen door Tim Viaene in 34 minuten 32 seconden. De eerste bij de aankomst van de familieloop over 3,3 km was Marlon Claeys in 12 minuten en 2 seconden. Met het succes van de Tussen 2 Feesten Loop lijkt een tweede editie volgend jaar nu reeds gegarandeerd.


De volledige uitslag.

Kerstveiling voor het goede doel

De jaarlijkse kerstveiling van de Lions Club Zeebrugge Maritiem heeft dit keer 4.600 euro opgebracht. De verkoop van de geschonken vis gaat zoals altijd naar het fonds dat zich het lot aantrekt van de nabestaanden van vissers die op zee gebleven zijn. In de loop van dit jaar werd met het geld onder meer de familie geholpen van een bemanningslid van de Zeebrugge 571, die omkwam bij een scheepsongeval in november 2007.

ZV: Minder omzet, Meer marktaandeel

De Zeebrugse Visveiling heeft dit jaar een omzet van 41 miljoen euro gerealiseerd. Dat is 14,5 procent minder dan in 2007. De daling werd grotendeels veroorzaakt door de strenge quota en de tijdelijke sluiting van een aantal visgronden. Het marktaandeel van de ZV steeg evenwel met circa 1 procent ten aanzien van de veilingen van Oostende en Nieuwpoort. Vanwege de minder strenge quota voor 2009 is directeur Johan Van de Steene hoopvol voor de toekomst.

Weduwe dokter Le Compte wil Knokke-Heist verlaten

Begga D'Haese, de weduwe van dokter Herman Le Compte wil het huis in Knokke-Heist, met de vele herinneringen aan haar man, verlaten. In een interview zegt ze zelfs na 35 jaar weinig voeling te hebben met de badstad. Begga D'Haese wil binnenkort in Gent gaan wonen. Ze heeft er veel vrienden en kennissen. Ook zal ze dan dichter bij haar kinderen zijn. "Het enige wat ik echt zal missen, is de zee", aldus nog de weduwe van dokter Herman Le Compte, die begin dit jaar overleed. Je leest er HIER meer over.

Meer thuisvierders en meer vuurwerk

Alhoewel in Knokke-Heist jaarwisselevenementen zoals Hof ter Mude en de Sylvester Night uit de hele regio feestvierders blijven trekken, blijkt dat heel wat restaurants minder boekingen noteren voor oudejaarsavond. Dat heeft ongetwijfeld met de economisch slechtere tijd te maken. De betere traiteurs krijgen het daarentegen steeds drukker. Veel mensen vieren de jaarwissel thuis. Ook de alcoholcontroles zijn daar niet vreemd aan. Ander opmerkelijk feit is, dat door het thuisvieren ook de verkoop van vuurwerk in de lift zit. Er zou de voorbije dagen bij de erkende handelaars een kwart meer vuurwerk verkocht zijn dan vorig jaar. Sommige mensen hebben 100 euro of meer over om de buurt goed te laten opschrikken in de eerste minuten van het nieuwe jaar. Met kerstavond werd trouwens in Knokke zonder machtiging reeds telegeleid vuurwerk afgestoken op het Tijl en Neleplein. Vuurwerkbommen vlogen over geparkeerde wagens en één kwam ook terecht in de tuin van een woning met rieten dak in aanbouw. Als bij wonder werd geen schade aangericht. Omwonenden hebben de politie gebeld, maar na drie kwartier wachten was nog steeds geen patrouille gepasseerd.

OPGEPAST:
Art. 10.
Zonder afbreuk te doen aan de wettelijk of reglementaire bepalingen dienaangaande (jacht, wapens, schietstanden, e.a.) is het behoudens machtiging van de Burgemeester, verboden vuurwapens af te vuren of gelijk welk vuurwerk te ontsteken of bengaals vuurwerk te maken, springbussen of voetzoekers te doen ontploffen. Dit verbod geldt niet alleen op de openbare weg, maar is ook van toepassing op het strand, duinen, binnenkoeren, tuinen, in woningen of andere gebouwen en plaatsen palende aan de openbare weg.

28.12.08

Steun voor For Freedom Museum

De heemkring ‘Cnocke is hier’ heeft een cheque voor 2.500 euro overhandigd aan het For Freedom initiatief in Ramskapelle. De interessesferen van de heemkring en het nieuwe museum vallen namelijk samen voor wat betreft de oorlogsjaren als onderdeel van de lokale geschiedenis, aldus voorzitter Danny Lannoy. Die geschiedenis wordt straks uitvoerig uitgebeeld in de diverse taferelen die in het For Freedom Museum zullen te zien zijn. De officiële opening van het museum is inmiddels gepland voor 28 maart.

Een jaar lang werken in de Koningslaan

Van zohaast de winter achter de rug is zal maandenlang intensief gewerkt worden in de Koningslaan in Knokke. Op 1 maart starten de nutsmaatschappijen met de sanering van de gas-, telefoon, elektriciteits- en waterleidingen. Het betreft het straatdeel tussen het Abraham Hansplein en de Lispannenlaan. Midden april is dan het gedeelte aan de beurt tussen de Nestor de Tièrestraat en de Boudewijnlaan. De trottoirs worden tijdelijk hersteld tegen het zomerverlof. In september en oktober werken de nutsmaatschappijen verder in de trottoirzone van de Koningslaan. De eigenlijke riolerings- en wegeniswerken beginnen pas op 1 september. Deze werken zullen vermoedelijk tot eind november duren.

Zeilwagenrijden in Duinbergen

In Duinbergen organiseert de Belgian Blokart Club komende zondag een event op het strand. Dat gebeurt ter hoogte van de zeilclub. Volgens de organisatoren wordt het de ideale gelegenheid om kennis te maken met deze sport. Naargelang de windomstandigheden kan iedereen een zeilwagen uitproberen. Laarzen, een waterdichte broek en jekker, stevige handschoenen, en een snowboardhelm worden aangeraden. Het evenement gaat zondag om 11u van start en er kan 3 uur lang blokart gereden worden. Tenminste als de omstandigheden gunstig zijn. Want nog meer dan bij het zeilen, is blokarten afhankelijk van wind en weer.