19.6.10

Podiumplaats voor Passe-Vite in Brugse kwart triatlon

Zaterdag hebben zo’n 2.000 triatleten deelgenomen aan de Stadstriatlon van Brugge. Onder hen ook een aantal Knokke-Heistenaars. De triatleten konden individueel deelnemen of in trio’s. Bij deze driespannen kwamen ook de “Passevittes” uit. Dat zijn leden van de eerste complete vrouwen-wielerploeg uit Knokke-Heist. Marianne Dieren nam het zwemmen in de Reitjes voor haar rekening. Anita Dieren presteerde op de fiets terwijl Vicky De Groote uit de badstad het in deze zevende kwart triatlon op een lopen zette. Dat bleek goed te zijn voor een tweede podiumplaats bij de ‘dames in trio’.

Plannen A11 zo goed als klaar zegt Crevits

"De plannen voor een betere ontsluiting van de Zeebrugse haven via de weg worden steeds concreter", aldus Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. Ze zei dat bij de voorstelling van de A11. Dat is de 12 kilometer lange rondweg die de N49 bij Westkapelle moet verbinden met de N31 naar onze kusthaven. Door de aanleg van de A11 zal het doorgaand verkeer waaronder veel vrachtwagens gescheiden worden van het lokale verkeer. Om dit te realiseren zijn er naast de nieuwe 2x2-autoweg ook een reeks tunnels en bruggen nodig. Voor de aanleg van de snelweg is 344 miljoen euro voorzien. Tegen 2016 moet het project afgrond zijn. Nu woensdag 23 juni is om 20.30 u trouwens nog een informatieavond voor het traject op het grondgebied van Westkapelle, Hoeke en Oostkerke. De infosessie vindt plaats in de grote zaal van het sportcentrum Molenhoek in Westkapelle. Tijdens de presentatie wordt bijzondere aandacht besteed aan de op- en afritten ter hoogte van de N49 en de Heistlaan.

Jolien haalde in Knokke een hele Karrevoer uit Carrefour

Op amper één minuut wist Jolien Lobelle vrijdagavond in de Carrefour in Knokke haar winkelkarretje te vullen met winkelwaar voor een bedrag van 1.116,87 euro. De 22-jarige medisch secretaresse mocht 60 seconden lang in het warenhuis rondgrabbelen omdat ze eerder de superprijs gewonnen had in het Eén-programma 'Goeie Vrijdag'. 'Ik had dringend een scheerapparaat nodig voor mijn benen', lachte Jolien. 'En die gps konden we zeker ook gebruiken.' Daarnaast nam ze nog een aantal weegschalen en haardrogers, een gsm, wat losse artikelen en een elektrische barbecue mee.

18.6.10

DFDS neemt Schotlandferry (Norfolkline) over

Norfolkline, dat vanuit Zeebrugge de Schotlandferry uitbaat, en ook tussen Dover en Duinkerke vaart, wordt overgenomen door de rederij DFDS. De Deense scheepvaartmaatschappij, met vracht- en passagiersdiensten tussen de Scandinavische landen, Engeland en het vaste land van Europa heeft van Europa groen licht gekregen voor de overname. Rond midden juli zal het samengaan van de beide maatschappijen een feit zijn.

Saartje Van den Driessche op Zeezwemwedstrijd in Knokke-Heist

TV-één-coryfee Saartje Van den Driessche neemt volgende maand deel aan het zeezwemmen in Knokke-Heist. Ze doet dat ter voorbereiding van haar triatlondebuut later deze zomer. Woensdag 7 juli maakt sportief Knokke-Heist zich op voor een nieuwe editie van de zeezwemwedstrijd van de vzw Stedelijk Sportcentrum. Dit is een recreatieve zwemwedstrijd in zee waarbij de zwemmers kunnen kiezen uit 500 of 1500 meter. Beide onderdelen staan onder toezicht van de lokale reddingsdienst. De deelnemers aan de 500 m moeten minstens tien jaar oud zijn, of een diploma van 500 m zwemmen kunnen voorleggen, of schriftelijke toestemming hebben van de ouders. De deelnemers aan de 1500 m moeten minstens de leeftijd van zestien jaar hebben bereikt, een zwemdiploma van 1500 meter kunnen voorleggen, of schriftelijke toestemming van hun ouders hebben. Bij slecht weer wordt het evenement uitgesteld tot 19 augustus. Het zeezwemmen maakt deel uit van het sportsimuleringsproject 'Knokke-Heist, een zee van sport'.


Vooraf online inschrijven kost slechts 2 EUR en is mogelijk tot 2 juli via de website van het evenement. Hierna zijn nog daginschrijvingen mogelijk in het Joseph Stübbenpark in Duinbergen zelf en dan betaalt u 3 EUR. Bij inschrijving ontvangt u een genummerde badmuts die u verplicht bent te dragen. De tijdsregistratie zal elektronisch verlopen.
Voor meer info en inschrijvingen
www.zeezwemmenknokke-heist.be

Kezantenaren willen jachthaven

De nieuwe ‘Vereniging van Eigenaren Cadzand-Bad’ pleit vurig voor de komst van een jachthaven bij het dorp.Zo'n voorziening kan volgens hen een enorme impuls geven aan de ontwikkeling van de badplaats, waarvoor allerlei plannen op tafel liggen. De vereniging zegt binnenkort een paar honderden eigenaren te vertegenwoordigen in het kustplaatsje, waaronder trouwens veel Belgische en Duitse tweedeverblijvers. In 1902 was trouwens aan de kust bij de monding van het Uitwateringskanaal een haventje ingericht, waaruit de buurtschap Cadzand-Haven ontstond. De haven diende voor de overslag van landbouwproducten en er lagen enkele vissersschepen. De gemeente Sluis beslist binnen enkele weken of ze kansen ziet voor aanleg van een jachthaven in Cadzand-Bad.

Ook Knokke-Heistse familie op huwelijk van Zweedse kroonprinses Victoria

Niet alleen staatshoofden wonen zaterdag in Stockholm het huwelijk bij van de Zweedse kroonprinses Victoria met haar persoonlijke fitness-trainer Daniel Westling. Dat wordt ingezegend na een 7 jaar durende geheime romance, die lange tijd tegen de zin was van de Zweedse Koning Carl de 16de Gustav. Naast koning Albert en koningin Paola, Beatrix van Nederland en vele andere vorsten is ook een familie die reeds vele jaren in Knokke-Heist verblijft present op de trouwpartij. De uit Duitsland stammende familie Middelschulte uit de Boslaan in Knokke is trouwens reeds een week te gast bij de Zweedse koninklijke familie. Beate, de vrouw van voormalig Eon-Ruhrgas-directeur Achim Middelschulte, is namelijk reeds uit haar studietijd de beste vriendin van Silvia Sommerlath, die later koningin van Zweden werd. De Zweedse vorstin is trouwens meter van de Middelschulte dochter Annika. Koningin Silvia en kroonprinses Victoria waren twee jaar geleden dan ook de eregasten op het huwelijksfeest van Annika Middelschulte met Marten Bunnemann, dat in Salzburg voltrokken werd. Ondertussen hoopt de inmiddels bijgedraaide Zweedse koning, dat de bruidsmeisjes zaterdag op de trouw van z’n oudste dochter de hele ceremonie niet vertragen. Bij zijn huwelijk in 1976 stapte Silvia’s petekind Annika Middelschulte zodanig traag voor het huwelijkspaar uit, dat de toen nog jonge koning het zichtbaar op de zenuwen kreeg.

Foto's (1) Kroonprinses Victoria, Koningin Silvia op de trouw van Annika Middelschulte
(2) Koningin Silvia en Beate Middelschulte uit Knokke-Heist

Nieuw pompstation en bufferbekken in Knokke verkleinen risico op wateroverlast

Langs de Nieuwstraat in Knokke legt Aquafin momenteel de laatste hand aan de bouw van een pompstation met bufferbekken, dat bijna 2 miljoen euro kost. Deze werken zijn het sluitstuk van een reeks investeringen die het rioolstelsel van Knokke-Heist optimaliseren. Het ondergrondse bekken is 100m lang, 10 m breed en kan 2.500 kubieke meter water opslaan. Dat is een hoeveelheid die overeenkomst met een Olympisch zwembad. Bij hevige neerslag kan het regenwater uit de collectoren via een overstort overlopen in dit ondergronds wachtbekken en in een vooroeverbekken, dat met riet beplant is. Zo wordt vermeden dat het overtollig water uit het rioleringsstelsel in de waterlopen terechtkomt. Als de hevige regenbui over is en de collectoren opnieuw capaciteit hebben kan het nog aanwezige afvalwater in het bergingsbekken via een persleiding terug naar de collector gebracht worden. Zo komt slechts een minimum aan verdund afvalwater terecht in de Isabellavaart. Het pompstation dat het water van het bekken naar het vooroeverbekken pompt, is uitgerust met 3 vijzelpompen, waarvan één reserve. De totale pompcapaciteit bedraagt 1000 liter per seconde. Het pompstation wordt beheerd door Aquafin vanuit het zuiveringsstation in Heist. Nog in het zuiveringsgebied van de ‘Rioolwaterzuiveringsinstallatie Heist’ zijn tot volgend jaar collectorwerkzaamheden aan de gang om het afvalwater van Westkapelle aan te sluiten. Het project zal een belangrijke bijdrage leveren aan de verbetering van de waterkwaliteit in de Zwinvaart.

Doet WK Wielrennen in 2013 Knokke-Heist aan?

De provincie wil met centen over de brug komen om het Wereldkampioenschap wielrennen in 2013 naar West-Vlaanderen te halen, op voorwaarde dat gemeenten zoals Knokke-Heist en Brugge dat ook doen. Uiteindelijk moet de provincieraad zijn fiat geven, maar de provincie wil ondertussen al duidelijk stellen dat de intentie er wel degelijk is. Dat is nodig om het dossier eind augustus bij de UCI te verdedigen. "Want ook het financiële plaatje moet kloppen", zegt gedeputeerde Patrick Van Gheluwe. De organisatoren wachten verder nog op steun van de Nationale Loterij, maar hebben wel al een parcours voor ogen. De wegrit zou van Roeselare, via Houthulst, naar Poperinge trekken, de tijdrijders van Brugge naar Knokke-Heist. De totale kost wordt geraamd op elf miljoen euro, waarvan vijf miljoen van de privésector zou moeten komen.

17.6.10

''t Is gedaan met de dikke madam': Verslagenheid alom

Van Knokke-Heist tot De Panne, en van de gouverneur tot de gewone man in de straat, is met verslagenheid gereageerd op het overlijden van Lucy Loes. De bekende zangeres is 82 geworden. Lucy Loes, die als Lucienne Vanbesien geboren werd, was bijna 40 jaar lang de koningin van het visserslied. Ze zong steeds in onvervalst Oostends dialect. Lucy Loes nam vorig jaar afscheid van haar fans op de Paulusfeesten in Oostende. Bij de vistrap werd ook een borstbeeld van haar onthuld. Bekende nummers van Lucy Loes zijn 'M'n zeekapiting', 't Is gedaan met de dikke madam’, ‘Ostende oender Woater’ en ‘Op de vissemarkt zien'k ik geboren’. De Oostendse volkszangeres overleed aan de gevolgen van botkanker.

Andermaal Knokke-Heistse brandweerwagen voor Roemeense adoptiedorpen

Na jarenlange dienst bij de Brandweer Knokke-Heist schenkt het gemeentebestuur een Renault tankwagen aan de Roemeense adoptiedorpen Dumbravita en Vladeni. Ere-gemeenteraadslid Ronny Dhondt, z’n echtgenote en oud-commandant Guy Dendooven vertrekken vrijdag naar Roemenië om de inwoners ter plaatse instructies te geven over de werking van de brandweerwagen. Volgende week brengt een gespecialiseerde transportfirma de brandweerwagen naar Roemenië. Knokke-Heist hoopt op deze manier bij te dragen aan de veiligheid in beide adoptiedorpen.

Poster tegen meeuwenoverlast

Aan onze kust werd een nieuwe affiche opgehangen die inwoners en toeristen duidelijk moet maken dat het voederen van meeuwen verboden is. Het gaat om een initiatief van de kustgemeenten en het Agentschap voor Natuur en Bos. Volgens het coördinatiepunt duurzaam kustbeheer vinden de vogels op zee voldoende voedsel. En moet de mens leren voldoende afstand houden. Toch meeuwen voederen kan een boete van 250 euro opleveren. In sommige badplaatsen in Groot-Brittannië bedraagt die boete bijna 3.000 euro. Meeuwen bouwen niet alleen nesten op de flatgebouwen aan zee, die ze als klippen zien. Ze pikken ook vuilniszakken open en voeren duikvluchten uit boven dijkrecreanten en stelen hun voedsel. De BBC liet donderdagavond echter zien dat de meeuwen in Cornwall nog een stap verder gaan. Om hun nestgebied te beschermen veroorzaken de dieren nu ook hoofdwonden bij wandelaars. Omwonenden van nestplaatsen kregen nu de raad om hun huis enkel te verlaten onder een open paraplu…

Lippenslaan maandag onderbroken

Nu maandag 21 juni worden de losliggende riooldeksels in de Lippenslaan ter hoogte van Yssi's bij het Verweeplein hersteld. De werkzaamheden starten om 7.30 uur en eindigen om 16 uur. Het verkeer dat richting zeedijk rijdt zal tijdelijk omgeleid worden via de Boudewijnlaan, Piers de Raveschootlaan en Victor Lamoralstraat.

Loop van de Bevolking

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens tijdens de voorbije week vind je HIER.

Verkeerde identiteitskaart voor sommigen na de verkiezingen in Knokke-Heist

Het blijkt dat in Knokke-Heist zondag na de stembusgang verschillende mensen met de verkeerde identiteitskaart naar huis zijn getrokken. Dat komt vrijwel bij alle verkiezingen voor. Gezien men de identiteitskaart niet elke dag nodig heeft kan het soms weken of maanden duren voor iemand de vergissing opmerkt. Ondertussen zit iemand anders dus ook met hetzelfde probleem. Sommige mensen merken pas dat ze een verkeerde identiteitskaart hebben op het moment dat ze op de luchthaven willen inchecken. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist raadt de kiezers dan ook aan om te controleren of ze wel de juiste identiteitskaart teruggekregen hebben. Mocht dat niet het geval zijn dan zal de dienst Burgerzaken het nodige zal doen om de vergissing zo snel mogelijk recht te trekken.

Chili levert mosselwijn van het jaar

Met het mosselseizoen in aantocht is -zoals de traditie het wil- ook nu weer de mosselwijn van het jaar gekozen. Dat gebeurde vlak over de grens in Aardenburg bij mosselgoeroe Ko Lekens. Voor deze verkiezing waren acht wijnen geselecteerd: vier Sauvignon en vier Chardonnay. Na proeven en herproeven kwam uiteindelijk de overwinnaar uit de bus. De nieuwe mosselwijn 2010 is een Chileense Sauvignon Blanc, Montes Reserva. Volgens kenners is die tropisch van smaak en bleek geel van kleur. Niet echt een verrassing. Van de wijn in kwestie is al jaren bekend dat die voortreffelijk past bij vis, schaal- en schelpdieren, en ook gerookte vissoorten als zalm.

Open Tuinen met Kunstverkoop in Knokke-Heist

Op zaterdag 26 en zondag 27 juni wordt in België en Nederland het Open Tuinen Weekend gehouden. In meer dan duizend tuinen kan men dan een kijkje nemen en tal van ideeën opdoen. Naast mooie en bijzondere bloemen- en plantencombinaties, wandelt men ook vaak door origineel ontworpen tuinen en kan men allerlei materialen en toepassingen bekijken. In Knokke-Heist kan dat ondermeer in Park ter Kalvekete aan de Sluisstraat 42A. Ter plaatse worden ook kunstwerken van de leden van Vrij Atelier en andere kunstenaars verkocht ten voordele van de sociale projecten van Kiwanis Knokke-Zoute.


Toegang: 2 EUR, deels t.v.v. Kiwanis Knokke-Zoute. Men krijgt verder ook gratis een zakje veldbloemenzaad. Voor inlichtingen: e-mail: ghekierelandscaping@skynet.be

16.6.10

Eén minuut gratis winkelen in Carrefour Market Knokke

Vrijdagavond 18 juni uur mag Jolien Lobelle een minuut gratis winkelen in de Carrefour Market langs de Natiënlaan in Knokke. De 22-jarige medisch secretaresse uit Poperinge is namelijk de gelukkige winnares van de superprijs van het één-programma Goeie Vrijdag. Vooraf trekt de prijswinnares op onderzoek in de winkel ten einde in zo min mogelijk tijd zoveel mogelijk waardevolle zaken in haar shoppingkarretje te kunnen deponeren. Met een goede voorbereiding kan het haar een paar honderd euro winkelwaar opleveren. Mooi meegenomen gezien Jolien tevoren nooit in de prijzen is gevallen. Ze zegt: “Ik heb eigenlijk nog nooit echt iets gewonnen, en ik had het dus totaal niet verwacht.” De minuut gratis winkelen gebeurt vrijdagavond om 18 uur.

Goede resultaten op Special Olympics

Sofie Reubens en Nikita Van Keirsbilck uit Knokke-Heist, en Cathy De Roye uit Wenduine hebben onder begeleiding van het Boothuis deelgenomen aan de Special Olympics in Brussel. Dat zijn de Olympische spelen voor personen met een mentale beperking. Daar ging een jaar hard trainen in het zwembad aan vooraf. Dat werd tijdens de drie wedstrijddagen ook ruim beloond. De atleten van het ‘Centrum van de Oostkust’ behaalden liefst 7 medailles. Sofie Reubens en Cathy De Roye legden beiden beslag op goud en brons. Voor Nikita Van Keirsbilck waren er twee gouden en een zilveren medaille weggelegd. Volgend jaar neemt de groep opnieuw deel en de atleten hopen tegen dan hun zwemteam verder te versterken.

Knokke-Heistse powerboater in Malta

Het Furnibo Team met Knokke-Heistenaar Pierre Colpin is vierde geworden in de Evolution Class van de tweede Powerboat-manche in Malta. Cranefields Wine met Hanenaar Gino Passchier eindigde knap derde. In de tussenstand prijkt het Furnibo Team op een tweede plaats. Colpin en co volgen op 21 punten van de Italiaanse leider Metamarine Foresti.

Zeeduivel is Vis van het Jaar

Woensdag is de ‘Zeeduivel’ door het VLAM verkozen tot Vis van het Jaar 2010. De Zeeduivel wordt ook wel staartvis of Lotte genoemd. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing wil met de verkiezing van deze bijzonder lelijke maar zeer lekkere vissoort de culinaire blik van de consument verruimen. Het visvlees van zeeduivel is zeer vast waardoor er verschillende bereidingswijzen zijn. Verder is de vis ook erg mager. In 100 gram zeeduivel zitten 0,6 gram vetten en slechts 24 milligram cholesterol. De energiewaarde bedraagt 67 kcal. De in Zeebrugge en Oostende aangevoerde zeeduivel is voornamelijk afkomstig uit de Noordzee, de Keltische Zee en de Golf van Biskaje.

Enkele zeeduivelrecepten

Nieuwe editie 'Fuse on the Beach' op strand Zeebrugge

Acht jaar na de vorige editie van “Fuse on the Beach”, presenteert de bekende Brusselse club een nieuwe editie aan de kust. Dat gebeurt op zaterdag 3 juli op het strand in Zeebrugge. Het dancefestival start om 13u en duurt tot 1u 's nachts. Fuse maakt gebruik van twee podia. Op het eerste podium zullen Robert Dietz, Seth Troxler, Reboot (live), Raresh, Luciano en Ricardo Villalobos het beste van zichzelf geven. Vooral Ricardo Villalobos is een internationale topper van formaat. Op Stage Two staan Deg, Nick Höppner, Peter Van Hoesen, Shed, Marcel Dettman en Ben Klock geprogrammeerd. Net als op andere dance-festivals werkt Fuse On the Beach met een minimumleeftijd. Wie jonger is dan zestien jaar, komt er niet in.


Toegang: 28,50euro (kassa) en 36euro (voorverkoop).
Op de site van Fuse On the Beach loopt momenteel een wedstrijd om het festival T-shirt te ontwerpen.

15.6.10

Fietsende golfers onderweg naar Knokke-Heist

Vier fervente spelers zijn zopas op de fiets gestapt om bij de Royal Zoute Golf Club 18 holes te gaan afwerken. Het merkwaardige daarbij is, dat het om vier Britten gaat van de Chipping Sodbury Golf Club bij Bristol. Ze hebben met hun 'uitdaging' liefst 800 km voor de boeg. Onderweg spelen ze voor het goede doel op 5 plaatsen golf, waaronder St Omer, Knokke, Axel en Palingbeek. De golfende fietsers hopen de komende dagen 500 pond in te zamelen voor twee charitatieve projecten.


Foto: fietsende Golfers John Clapp, Daryl Spicer, Rhys Tamlyn en Bob Williams

Eerste mosselen uit de hangcultuur

Sommige restaurants in de regio pakken momenteel uit met de eerste hangcultuurmosselen van het seizoen. Voor de eerste bodemcultuurmosselen is het echter nog even wachten. Dat zegt Prins en Dingemanse in Yerseke. Het bedrijf verwacht de Zeeuwse bodemmosselen rond 7 juli. Dat is iets later dan vorig jaar, toen de bodemcultuurmossel op 2 juli al vet en groot genoeg was voor consumptie. De schelpdiersector lijkt weinig te lijden hebben gehad van het koude voorjaar. Bij mosselen spelen namelijk andere factoren dan alleen warmte of kou. Zo heeft lichtinval bijvoorbeeld heel wat invloed op de ontwikkeling van de mosselen.

BMW Beach Hockey Eurocup in Knokke-Heist.

Begin juli kan men de beste Europese hockeyspelers aan het werk zien op het strand van Knokke-Heist. Zowel dames-, heren- als jeugdploegen strijden er ter hoogte van het Casino voor de eerste “BMW Beach Hockey Eurocup 2010”. De nationale ploegen van onder meer België, Nederland, Duitsland en Spanje staan volgens de initiatiefnemers klaar om er een competitie van te maken op hoog niveau. Het kampioenschap krijgt van vrijdag 2 tot zondag 4 juli z’n beslag en kan gratis bekeken worden.

Nog meer jong Knokke-Heists talent in Belgisch O’Neil Surfteam

Na Jack Verbraecken vorig jaar, is nu ook Dean Vandewalle opgenomen in het Belgische O’Neill Surfteam. De nieuwste en jongste aanwinst voor het team is amper 8 en nu al zwaar verslaafd aan het surfen. Dean kon nog maar net lopen of hij stond al aan de zijde van zijn vader op een surfplank. Dit aanstormend talent woont in de badstad maar het gezin Vandewalle is erg vaak terug te vinden in Costa Rica waar Dean samen met zijn vader non-stop in het water ligt. Hij meet amper 1m30 maar kan nu al z’n mannetje staan tussen de golven. Zelf zegt hij trouwens: “Hou me in de gaten, want later word ik een Pro Surfer!” Binnenkort wordt bij Surfers’ Paradise trouwens ook een jongerteam opgericht, dat zo’n 20 leden zal tellen.

Knokse scholieren bezoeken Het Baken in Heist

Wat er gebeurt met ingezamelde gelden voor het goede doel konden leerlingen van de Keuvelhoekschool uit Knokke zopas persoonlijk ondervinden. In het Dagcentrum Het Baken in Heist zagen ze hoe hun eindejaarsbijdrage was besteed. Meteen konden de scholieren ook kennis maken met de doelgroep van dit zorginitiatief. Het Baken biedt ondersteuning en zinvolle dagbesteding aan volwassenen met een mentale beperking. De cliënten komen 's morgen om 9 uur en gaan naar huis om 16 uur. Iedereen heeft een individueel programma dat in een activiteitenschema gegoten wordt. Daarnaast is Het Baken een plaats waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en zichzelf kunnen ontplooien. In de ateliers worden ambachtelijke kaarsen en wenskaarten gemaakt met handgeschept papier. En ook prikborden ingelegd met wijnkurken.


Bent u opzoek naar een geschenk voor uzelf of om te geven? Of wilt u gewoon eens kennismaken? Dan bent u van harte welkom om een kijkje te nemen. Voor meer inlichtingen: Het Baken, Heistlaan 123, 050 53 05 26 of bert.roelandts@cvdo.be.

Bijna tijd voor het Internationaal Cartoonfestival in Knokke-Heist

Je leest er meer over in OROnieuws Magazine

Sincfalatentoonstelling: Zwinstreek in Vervoering

Vanaf 26 juni kan men in het Sincfalamuseum in Heist de nieuwe zomer- en herfsttentoonstelling bekijken. Dat gebeurt onder de noemer “Zwinstreek in Vervoering”. Tot 14 november kan men in het museum zien hoe mensen zich de voorbije 200 jaar in onze regio verplaatsten met trein, tram en bus. Naast de eertijdse paardentrams komen onder meer ook aan bod de tram destijds in de Lippenslaan, de oude spoorverbinding van Blankenberge naar Heist en de stoomtram van Brugge via Westkapelle naar Sluis en Heist.


Je leest er ook over bij Activiteiten Knokke-Heist.

Weer ongeval door onveilige veiligheidsblokken

De zogeheten veiligheidsblokken langs de Dudzelestraat in Westkapelle blijven ongevallen veroorzaken. Maandagavond rond 23u moesten Duitse toeristen in een bocht uitwijken om een frontale botsing met een witte bestelwagen te vermijden. De Audi Q7 van de Duitsers kwam daarbij in aanraking met de blokken langs de weg. De wagen werd compleet opengereten. Als bij wonder raakte niemand gewond.

14.6.10

Knokke-Heistse vrouwen verzamelden flink wat voorkeurstemmen

Uit de lijst van voorkeurstemmen blijkt dat van de kandidaten afkomstig uit Knokke-Heist Schepen Ingrid Reubens de koploper is. Ze stond op de 22ste plaats van de Senaatslijst van de N-VA en verzamelde in totaal liefst 29.465 stemmen (waarvan 2.347 in ons kanton Brugge). Vanop haar 5de plaats voor LDD kreeg Anne Van Hoof 4.083 stemmen (waarvan 221 in het kanton Brugge, maar liefst 671 in het kanton Antwerpen). Actrice Joke Devynck kwam op de Senaatslijst op voor Groen en rijfde in Vlaanderen 13.789 stemmen binnen (waarvan 726 in het kanton Brugge).

Voor de Kamer kreeg Cathy Coudyser als tweede op de opvolgerslijst van de N-VA 6.211 voorkeurstemmen, waarvan 2.006 in het eigen kanton. Isabelle Goeminne van de Open-VLD verzamelde 5.890 rode bolletjes, waarvan 1.763 in het kanton Brugge. Veronique Engelrelst, legde als 7de opvolger voor de CD&V beslag op 5.029 voorkeurstemmen. Daarvan waren er 1.435 in het eigen kanton.

Voorkeurstemmen Kamer
Voorkeurstemmen Senaat

Redders ook op post bij rode vlag

De 1.300 strandredders die deze zomer van Knokke-Heist tot De Panne worden ingezet moeten ook bij een rode vlag aan de slag blijven. Dat heeft Vlaams minister voor toerisme Geert Bourgeois gezegd. De Vlaamse overheid breidt trouwens de bewakingsperiode op het strand uit. Vanaf 19 juni zal in elke badplaats minstens één zone bewaakt zijn. De minister deed ook een oproep aan de baders. Alle inspanningen die de overheid doet, worden immers tot niets herleid als de baders argeloos in zee gaan. Via het Kustactieplan draagt de Vlaamse overheid bijna 400.000 euro bij voor de veiligheid op het strand. De Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen reageert echter verbaasd op de oproep van Vlaams Minister Bourgeois om ook bij rode vlag strandredders aan het werk zetten. An Beun:” Wij zijn inderdaad verbaasd, om de eenvoudige reden dat we dat al lang doen. Ook als het rode vlag is en baders dus niet mogen zwemmen, zijn onze mensen paraat".

Eindprojecten deKunstAcademie Knokke-Heist

De komende twee weekends kan men in de Lagunahal terecht voor een tentoonstelling van deKunstAcademie Knokke-Heist. Meer dan 50 laatstejaars van de afdeling Beeld stellen er dan hun eindprojecten voor. Het is meteen het orgelpunt na een opleiding die liefst 5 jaar heeft geduurd. Het eindproject betekent trouwens niet noodzakelijk het einde van hun leertijd bij deKunstAcademie. Vanaf volgend schooljaar kunnen leerlingen die al een opleiding achter de rug hebben, opnieuw instromen in een aparte optie. Daarbij zullen de leerkrachten uit alle disciplines hen stimuleren om vanuit het eigen curriculum nieuwe terreinen te verkennen.


Voor de tentoonstelling kan men op 19 en 20 juni en op 26 en 27 juni telkens van 10 tot 12 en van 13 tot 17 uur in de Lagunahal terecht. Wie de expositie liever 's avonds bewondert, kan dat tijdens de nocturnes op 22 en 23 juni van 18 tot 21 uur.

Herstel buitentrap stadhuis Heist duurt nog even

Vermoedelijk zal het volledig herstel van de gehavende buitentrap van het stadhuis van Heist pas in oktober kunnen worden afgerond. De nieuwe boordstenen die voor de reparatie nodig zijn worden volgens het werkschema van het gecontacteerde bedrijf namelijk pas in augustus aangemaakt. Pas na de plaatsing van deze nieuwe boordstenen samen met drie van de oude hardstenen blokken kunnen de andere aannemers de verdichting uitvoeren. Gelijktijdig worden dan ook de maten genomen voor een nieuwe leuning, in de kleur van het al bestaande donkergrijze smeedwerk. Dat deel van het werk zal ongeveer een maand in beslag nemen.

‘Spirit of Britain’ van P&O uitgedokt

Op de scheepswerf STX Europe in het Finse Rauma werd zopas de nieuwe ropaxferry 'Spirit of Britain' van P&O Ferries uitgedokt en de kiel gelegd voor het zusterschip 'Spirit of France'. Beide veerboten zijn bestemd voor de route Calais-Dover. Met een capaciteit van 1.750 passagiers en 3.746 lijnmeter (goed voor 195 auto's en 180 vrachtwagens) worden ze de grootste ferry's op het Kanaal. De 213m lange Spirit of Britain meet 49.000 ton wordt in december opgeleverd en komt in principe op 21 januari 2011 in dienst. Het zusterschip zal in september 2011 op de korte Kanaalroute actief worden. Aan de order hangt een prijskaartje van 360 miljoen euro.

15 jaar PWA in Knokke-Heist

Met een receptie werd in Knokke-Heist stilgestaan bij 15 jaar “Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap”. Het was inderdaad in april 1995 dat toenmalig minister Miet Smet in het stadhuis van Heist het eerste PWA-kantoor van de regio opende. Na allerlei omzwervingen is de dienst tegenwoordig in het Sociaal Huis gevestigd. In zijn gelegenheidstoespraak wees PWA-voorzitter en Schepen voor Tewerkstelling Piet De Groote er onder meer op, dat ongeveer 15% van de werkzoekenden die in het PWA gewerkt hebben een baan in het reguliere circuit gevonden hebben. Momenteel zijn 42 mensen aan de slag bij het agentschap. Verder doen doen 60 privé-gebruikers en een 10-tal vereniging en scholen een beroep op de diensten van het PWA.

De Compagnie investeert voor het eerst in Blankenberge

De Knokke-Heistse Compagnie Het Zoute investeert voor het eerst in Blankenberge. De werken aan het project “ Residentie Royal Gardens” ter hoogte van de Devriendtlaan zijn zopas van start gegaan. Het gaat om een alleenstaand appartementsgebouw met 93 wooneenheden, verdeeld over 2 gebouwen, middenin een groene parkomgeving. Onder het gebouw bevinden zich 2 garageniveaus voorzien van 154 afzonderlijke garageboxen. Het gebouw telt 8 verdiepingen waarvan de bovenste zeer ruime duplex-appartementen bevatten. Er is een grote diversiteit aan type-appartementen. Hun oppervlakte varieert van ca. 50 tot 150 m², gaande van studio’s tot 4-slaapkamer-appartementen. Het gebouw is een voorbeeld van de "Normandische" bouwstijl met een lichte en elegante architectuur.

Musical in Scharpoord over het leven van de Filippijnse held Rizal

Zaterdag wordt in het Knokke-Heistse Scharpoord de Europese première gehouden van de Filippijns-Engelse musical Calamba Joe. Je leest er meer over bij Activiteiten Knokke-Heist.

Project “KiteSafer” bij de VVW Heist

Bij de VVW in Heist werd maandag het project “KiteSafer” van 6 strandclubs gelanceerd. Dat gebeurde ter ondersteuning van de kite-veiligheid aan onze kust. Daar de provincie sinds dit jaar het gebruik van jetscooters als interventiemiddel vanuit strandclubs officieel toelaat, werden 6 identieke scooters aangekocht door de clubs. De bedieners van de jetscooters krijgen van de Kustreddingsdienst (IKWV) verder een extra communicatiemiddel met een beschermd kanaal naar de reddingsdiensten. Tenslotte wordt door de VVW een neutrale internetsite aangemaakt over kiteveiligheid, gedragscode en kite-evenementen aan onze kust.

Lapnaam voor het eerst ‘in steen’ gezet in Heist

Het verdwijnen van de lapnamen in Heist heeft niet alleen het Sincfala museum tot actie bewogen. Twee jaar geleden vroeg men aan de Heistenaars al om hun lapnaam in een boek in het museum te noteren. Voor het eerst in de badstad wordt nu echter ook een lapnaam ‘in steen’ gezet. Bij de verkoop van de vroegere krantenwinkel op de hoek van de Knokkestraat en de Onderwijsstraat in Heist mochten de verkopers de naam opgeven voor het appartementsgebouw dat in de plaats zou verrijzen. Om de lapnaam van de voorvaderen niet te laten verloren gaan werd gekozen voor “Residentie Mussche”. Deze lapnaam verwijst naar een tak van de familie Vantorre. Dezelfde voornamen en familienamen kwamen in het vroegere Heist namelijk zo vaak voor, dat het onmogelijk was om zonder lapnamen iemand te identificeren. In dezelfde straat woonden toen soms wel 5 mensen die de naam Joseph Vantorre droegen. De naam Mussche is naar alle waarschijnlijkheid afgeleid van de voornaam Anselmus, die een van de Vantorre voorvaderen droeg.

Spectaculaire brand in Zeebrugse achterhaven

Vlakbij de landwaartse sluisbruggen langs de Isabellalaan in Zeebrugge heeft zich kort na 8u maandagmorgen een zwaar ongeval voorgedaan. Een vrachtwagen is er op een geparkeerde trekker ingereden. Beide voertuigen zijn vervolgens in brand gevlogen. De aanrijdende vrachtwagen was geladen met autobanden en brandde volledig uit. Daarbij verspreidde zich een gigantische rookwolk die duidelijk tot in Heist te zien was. Leden van de groendienst van Brugge hebben de eerste assistentie verleend. Het vuur werd even later aangepakt door de brandweer. Bij het ongeval vielen geen gekwetsten. Wel is de chauffeur van het aanrijdende voertuig in shock naar een ziekenhuis afgevoerd. Een tijd lang moest het verkeer in Zeebrugge via de kustweg worden omgeleid.

Verkeersellendig weekend

Het voorbije weekend was er een vol verkeersellende in Knokke-Heist. Vrijdag was er de dronkenmansrit van een vrouw in Knokke. Zaterdag raakte een bejaard Nederlandse in de berm langs de Hazegrasstraat. En ook de voorbije uren was het raak. Zondagavond belandde in de Kalfstraat rond 23.30u een wagen van het merk Nissan in de gracht. Om 4u maandagochtend ging in de Boudewijnlaan (!) in Knokke een Heistenaar met z’n wagen over de kop. En hetzelfde gebeurde ook in Westkapelle langs de Dudzelestraat. De drie bestuurders werd allemaal met diverse verwondingen afgevoerd naar het Ter Linden ziekenhuis.

13.6.10

Dubbele stembusgang in Heistse Oosthoek

In Heist trokken zondag een kleine 800 mensen tweemaal naar de stembus. Naast de nationale verkiezingen werd in de deelgemeente namelijk ook gekozen voor de wijkburgemeester van de Oosthoek. Het is een traditie die in 1946 naar aanleiding van Oosthoekkermis werd opgestart door de vereniging ‘De Ware Vrienden’. In de Ferry Bank brachten 786 mensen hun stem uit. Er waren ook dit keer weer twee gegadigden voor de positie van wijkburgemeester. De uittredende kermisburgemeester Johan Devolder en Edwin Van Aerdegem. Deze laatste haalde het pleit met 522 stemmen. Devolder kreeg 262 kruisjes naast z’n naam en wordt aldus een jaar lang wijkschepen.


Stemmen wijkburgemeester: Edwin Van Aerdegem 522, Johan Devolder 262, ongeldig 2.