19.7.08

Balans Kneistival

Vrijdagavond werd door organisator Jan Deroose even de balans opgemaakt van het voorbije Kneistival in de Put van Heist. Topact van het festival was Zita Swoon en voor de oudere generatie “The Animals”. Die waren trouwens vrijdagavond aan zet, na het optreden van De Mens. En het kon niet anders of iedereen op en rond het Heldenplein zong de monsterhit van The Animals uit 1964 mee: “House of the Rising Sun”. Volgens Deroose bezochten zo’n 30.000 mensen het festival, en dat ondanks het minder goede weer. Ook meevallers waren trouwens de nieuwe Kneistivaltent en podium. Extra ruimte maakt het makkelijker om tussen de optredens de instrumenten te wisselen. Wensdromen voor de toekomst zijn er ook. Jan Deroose probeert al jaren om de Belgische formatie Hooverphonic naar het Kneistival te krijgen. Ook Arno wil hij, na 10 jaar, nog eens terugzien in de fameuze put. Verder wordt het echter steeds moeilijker om grote namen aan te trekken. De managers van zangers en groepen willen namelijk minder optredens en meer geld voor hun artiesten. Resultaat is dat ze steeds meer voor megaconcerten kiezen.

Laatste ontmoeting voor koninginnen van de zee in Zeebrugge

Zaterdagmorgen vroeg zijn de twee koninginneschepen van de rederij Cunard kort na mekaar in Zeebrugge afgemeerd. De “Queen Elizabeth II” en de nieuwe “Queen Victoria” lagen achter mekaar langs de Zweedse kaai. Bij de zeewaartse sluisbruggen trokken ze de hele dag duizenden belangstellenden. Het is de eerste keer dat de twee paradepaarden van de Cunard-rederij tegelijk een bezoek brengen aan een Belgische haven. Het is echter meteen ook de laatste keer in de geschiedenis dat beide schepen mekaar tegenkomen. De Queen Elizabeth II verlaat binnekort de vloot. Het investeringsbedrijf Istithmar heeft het schip aangekocht voor een bedrag van 100 miljoen dollar. De toekomstige eigenaar wil de QE2 afmeren voor het kunstmatige eiland Palm Jumeirah voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten. Het schip zou worden gebruikt als een drijvend hotel. Istithmar is de investeringstak van Dubai World, dat ook eigenaar is van de rederij P&O. De QE2, het oudste en populairste cruiseschip van de Britse rederij Cunard, kwam in 1967 in de vaart. Over de jaren kwamen zo’n 2 miljoen passagiers aan boord. Onder hen ook beroemdheden als Diana prinses van Wales, Nelson Mandela, Sir Elton John, Rod Stewart en David Bowie. Met een bijzonder ontroerend scheepshoornconcert hebben beide oceaanreuzen om 18.05u zaterdagavond voor altijd afscheid van mekaar genomen. De QE2 keert terug naar de thuishaven Southampton. De Queen Victoria zet haar cruisereis verder naar het Poolse Gdynia.

Foto: copyright oronieuws

Meer dan duizend strandlopers in Knokke

Vrijdagavond kreeg de juli-editie van de strandloop z’n beslag in Knokke. Zoals altijd lag de organisatie in handen van de vzw Stedelijk Sportcentrum. De start werd gegeven bij het Casino. De deelnemers konden ook nu weer kiezen tussen 5 of 10 km lopen langs de laagwaterlijn. De 5 km bracht de lopers tot in Heist en terug. Voor de sportievelingen van de 10 km kwam er nog een extra lus naar het Zoute bovenop. In totaal hebben welgeteld 1.088 mensen deelgenomen aan deze massasportklassieker. Het ging om 748 heren en 340 dames. Daarvan waren er 329 afkomstig uit de badstad. De 10 km werd bij de heren gewonnen door door Alexander Diaz Rodriguez (uit Brugge). De eerste Knokke-Heistenaar was Yves Depoorter die op de elfde plaats aantikte. Bij de dames werd de eerste plaats op de lange afstand in de wacht gesleept door Ria Thienpont. Anne Marie Danneels uit de badstad eindigde op de tweede plaats.


De volledige uitslag van de Strandloop vind je HIER.

Energiereus GDF Suez dreigt Zeebrugge te verlaten

GDF Suez dreigt ermee de LNG-terminal in Zeebrugge links te laten liggen als België de meerderheidsparticipatie van de multinational in de gasterminal afpakt. "Als men de gasterminal nationaliseert, zal GDF Suez verplicht zijn om zijn gashub ergens anders uit te bouwen en zal de trafiek in Zeebrugge dalen", zegt topman Gérard Mestrallet van GDF Suez. De machtsstrijd over de terminal voor vloeibaar aardgas in Zeebrugge tussen “GDF Suez”, de nieuwe energiereus die deze week werd opgericht, en de gemeentelijke holding voor Belgische gasondernemingen “Publigas” bereikt daarmee een nieuw hoogtepunt. GDF Suez heeft momenteel 60 procent van de aandelen van de gasterminal in handen. "We vragen simpel om te behouden wat van ons is. Daarover zijn afspraken gemaakt met de Belgische regering, die het daarmee eens was", zegt Mestrallet, de ceo van de nieuwe groep. Publigas, en meer bepaald haar voorzitter, de Gentse burgemeester Daniël Termont, vindt dat GDF Suez een te grote greep heeft op de gasterminal. Hij vreest daardoor een ongelijke behandeling van de stroomproducenten die gebruikmaken van de lNG-terminal.

18.7.08

Licht op groen voor tweede golf in Knokke-Heist

De Vlaamse Regering heeft vrijdag het licht op groen gezet voor bijkomende golfinfrastructuur in elke provincie. Dat gebeurde op voorstel van de ministers Dirk Van Mechelen en Bert Anciaux, respectievelijk bevoegd voor Ruimtelijke Ordening en Sport. Gevolg is dat in West-Vlaanderen Knokke-Heist z’n tweede golf mag realiseren. Het dossier omvat in totaal 27 (of 3 x 9) holes. Het maakt deel uit van het ruimer project voor de ontwikkeling van het gebied ten zuiden van de spoorlijn en ten westen van de Natiënlaan als randstedelijk groengebied. Het dossier zorgt voor een versterking van de toeristisch recreatieve infrastructuur en van het hotel- en congresaanbod. Het voorgestelde golfterrein omvat naast 27 holes ook een golf- of oefenschool en de integratie van niet-lawaaierige sporten. Het gaat hier ondermeer om wandel-, fiets-, mountainbike- en paardenroutes. Door de drie afzonderlijke terreinen ontstaan er grotere combinatiemogelijkheden voor de golfspelers. De totale oppervlakte van het “Eco-golfterrein” bedraagt ruim 100 hectare. Voorwaarde is wel dat de golfclubs hun multifunctionele terreinen openstellen voor een breed publiek. Dat moet ondermeer gebeuren. door democratische prijzen te hanteren. Ook wandelaars, fietsers, vissers en andere recreanten moeten kunnen genieten van de open en natuurrijke omgeving. Naast de golfinfrastructuur omvat het masterplan van de gemeente Knokke-Heist voor het project Duinenwater ook nog woningen en het langverwachte nieuwe zwembad. Verder ook de nieuwe ziekenhuiscampus, een hotel ter hoogte van de Isabellavaart en de Natiënlaan, een manege, een helihaven en een stadsrand-/speelbos tussen het complex Laguna en de Put van Decloedt.

Weer leren knutselen

In Knokke-Heist krijgt maandag "art on the beach" z'n beslag. Dat is een initiatief waarbij men iedereen weer wil leren knutselen. Handig bezig zijn omvat een wereld van mogelijkheden. Dat gaat van het maken van bloemen in crêpe-papier en schilderen op canvas tot het maken van tuinbeelden in paverpol en armbandjes in vilt. Ook het creëren van eigen wenskaarten bij middel van hippe stempels komt aan bod. Het idee gaat uit van Marian's Hobbyshop in de Patriottenstraat. De deelname is gratis.

Biechtstoelzitting rond Schipdonkkanaal

Donderdag werd in Maldegem de eerste biechtstoelzitting gehouden rond de geplande verbreding van het Schipdonkkanaal. Naast de Oost- en West-Vlaamse provinciegouverneurs André Denys en Paul Breyne waren ook nog de betrokken gemeenten en belangengroepen aanwezig. Knokke-Heist was vertegenwoordigd door Schepen Daniel De Vlamynck. Tijdens de vergadering werd vooral de werkmethode, de timing en de samenstelling van de adviesgroep besproken. Het inhoudelijke is nog niet echt aan bod gekomen. Op 13 oktober zitten de belanghebbenden opnieuw samen. Dat zal dan in Damme gebeuren. De bedoeling van het adviesforum is om een transparant rapport te maken over de voor- en nadelen van de verbreding van het kanaal. Tegen het einde van het jaar moet het advies klaar zijn. Dan wordt ook de uitslag van een MER-rapport verwacht.


Inmiddels is in Knokke-Heist een tentoonstelling over het Leopold- en Schipdonkkanaal verhuisd naar het infokantoor van Toerisme op het Lichttorenplein. De foto’s moeten nog maar eens aantonen dat beide afwateringskanalen een enorme landschappelijke meerwaarde geven aan ons hinterland. Wie onder de indruk is, mag meteen de petitie ondertekenen tegen de voorgenomen verbreding van de kanalen voor het binnenvaarttransport vanuit de haven van Zeebrugge.

Loop van de Bevolking

Meer info over geboorten, huwelijken en overlijdens lees je HIER

Jupiler Blue stunt in ijsblokken

Inspelend op een ingebeelde hittegolf pakt het biermerk Jupiler Blue komende zondag in Knokke-Heist uit met een ijsstunt. Dan wordt bij de Canadasquare een zogeheten ijs-abribus opgesteld. Het ding is gemaakt in massief ijs en weegt 1,7 ton. In het ijs steken echte flesjes Jupiler Blue. Op die manier wil een reclamebureau de verfrissende werking van het drankje in de verf zetten. De sculptuurblokken, die 2m hoog zijn, worden gemaakt met extra gezuiverd osmosewater. De productietijd per blok bedraagt 6weken. Dat is nodig om de blokken compleet transparant te krijgen.

20ste Grote Prijs Herboliften

Komende dinsdag wordt in de badstad de traditionele wedstrijd voor elite zonder contract en beloften verreden ingericht door “WSC Knokke Westkapelle”. Het circuit van deze 20ste Grote Prijs Herbo Liften loopt via Dorpsstraat, Westkapellestraat naar de Waterstraat. De start vindt plaats om 15 uur ter hoogte van Café Bistro Duo. De renners overschrijden na 114 km de eindmeet in de Dorpstraat. Tijdens de wedstrijd gelden in Westkapelle een aantal verkeersbeperkingen. In de Dorpsstraat is er alleen plaatselijk verkeer toegelaten, en dan nog uitsluitend in één richting. Er geldt ook eenrichtingsverkeer in de Westkapellestraat. Er is geen verkeer mogelijk vanaf de Waterstraat in de richting Westkapelle dorp.

Loco-Loco op het Heldenplein

Op zondagnamiddag 20 juli organiseert Oxfam Fair Trade "Loco-Loco" op het Heldenplein in Heist. Het is een gratis festival met een exotisch tintje. De sambagroep "Bahia de Todos os Ritmos" bijt vanaf 15 uur de spits af. Daarna is het de beurt aan Otentico, een formatie met Afro-Braziliaanse percussie en elektrische instrumenten. Op het programma staan verder nog Nyamakele (Afrikaanse percussie), My Groovy Sisters (jazz, pop, gospel en cabaret), Feniks Taiko (Japanse drums) en Arrow And the Flagpole (Rock Lounge). Jah Sons Vibrations sluit het festival af met reggae uit Jamaïca.


Kneistival in de regen

Wie eindelijk eens op een regenloos Kneistival had gehoopt was eraan voor de moeite. Toen het Ballroomquartet opende met een soort zigeuner-rockfolk op mandoline, teremin en accordeon hielden we het nog droog. Marie Daulne van Zap Mama daarentegen flirtte met haar publiek zoals de opklaringen met de regen. Op het einde van de set won de regen met een KO: het water plensde uit de hemel, maar een toch nog goed gevuld plein liet het niet aan zijn hart komen en joelde om meer. Vrijdag sluiten De Schone en het Beest, of De Mens en The Animals, de optredens op het Heldenplein af. De 23ste editie krijgt zaterdag haar apotheose op het evenementenstrand, met een fuif en optredens van Jerboa en The Fun Lovin' Criminals. Kaartenverkoop: in het Cultuurcentrum en de Dienst voor Toerisme (7 euro). Aan de tentflap betaal je 10 euro.

Segway voor Knokke-Heist?

Er zijn geruchten dat toeristen straks ook Knokke-Heist per “Segway” zullen kunnen bezoeken. Dat is een elektronische tweewieler waar men recht op staat. In Brussel worden inmiddels dergelijke segway-ritten aangeboden. Ze duren twee uur, doen vijftien plaatsen aan en kosten 30 euro. Omdat rijden op een Segway even wennen is, krijgt men vooraf een kwartiertje rijles. Vooral Amerikaanse en Australische toeristen stappen op de Segway Volgend seizoen komen er allicht Segwayparcours in Knokke-Heist en Antwerpen. De Segway deed trouwens al eventjes z’n intrede in de badstad. Dat gebeurde een maand geleden naar aanleiding van de officiële opening van het IJzerpark.

17.7.08

Campagne rond diefstallen uit wagens

Maandag lanceren de preventie- en politiediensten in de 10 voornaamste badplaatsen aan onze kust een preventiecampagne voor automobilisten. In Heist werd gekozen voor het Heldenplein. Op de nationale feestdag hoopt men er veel volk te bereiken. Het aantal diefstallen uit wagens stijgt deels omdat veel automobilisten nog steeds te nonchalant omspringen met hun voertuig. De dure gadgets die ze erin laten slingeren zijn een open uitnodiging voor de kleine criminelen. Naast GPS, I-pod, gsm, laptop zijn ook achtergelaten zonnebrillen, aktetassen, kledij en andere waardevolle voorwerpen vaak aanleiding om de autoruit in te slaan of de deur te forceren. In de campagnewagen op het Heldenplein zullen medewerkers laten zien hoe het niet moet. Gelijktijdig verspreiden ze een preventiefolder met nuttige tips.

Toerisme hoopt op voldoende late boekingen

Van Knokke-Heist tot De Panne zijn voor het verlengde weekend van 21 juli nog heel wat hotelkamers vrij. Ondanks de niet zo ideale voorspelling hoopt men aan de kust toch dat de "zonnige perioden" voor voldoende late boekingen kunnen zorgen. Volgens de dienst Toerisme in Knokke-Heist zijn de reservaties voor het 21 juli-weekend vergelijkbaar met die van vorig jaar. “Maar ook toen was het geen fantastische juli-maand. Er zijn momenteel dus in alle segmenten nog kamers vrij."

Illegale sigaretten gesmokkeld via Zeebrugge

De opsporingsdienst van de Nederlandse belastingen en de douane hebben ruim negen miljoen sigaretten in beslag genomen die via Zeebrugge de EU waren binnengesmokkeld. Het gaat vermoedelijk om namaaksigaretten. Dat heeft de belastingsdienst donderdag bekendgemaakt. De sigaretten werden vanuit China verscheept naar Zeebrugge. Na het lossen in onze kusthaven ging het via Antwerpen naar een industrieterrein in Nijmegen. Daar werden zopas vijf verdachten aangehouden. De sigaretten met vervalste accijnszegels waren bestemd voor de Nederlandse markt. ,,Als de sigaretten op de markt gebracht zouden zijn, zou de Nederlandse schatkist ongeveer 1,2 miljoen euro misgelopen zijn'', stelt de dienst.

Vlaamse en Brusselse rijdsters bij Cavalia

Onder grote belangstelling werd donderdagnamiddag in het equestrisch tententdorp bij het station van Knokke de Vlaamse Cavaliarijdster aan de nationale pers voorgesteld. Kimberley De Plucker is al sedert haar vijfde verzot op paarden. Toen werd de boerderij waar ze woonde omgevormd tot een paardenfarm. De inmiddels 18-jarige uit Moerbeke-Waas was in haar jeugdjaren twee keer Belgisch kampioen dressuur en één keer provinciaal kampioen jumping. Ze is trouwens ook kandidate Miss Belgian Beauty. Donderdag kreeg ze van paardenfluisteraar Frédéric Pignon een intensieve training van het nummer dat ze vanaf vrijdagavond in Knokke-Heist zal opvoeren. Daarbij moet ze vanop het dravende paard Keops een sjaal op een vooraf bepaalde plaats laten vallen. Een ruiter-acrobaat die achter haar aan komt moet die in volle vaart weer kunnen oppikken. Ook bij het begin en het einde van het paardenspektakel zal Kimberley in de arena te zien zijn. Ze had trouwens de keus uit twee paarden. Met het appaloosapaard Keops klikte het onmiddellijk. Het andere paard lag haar wat moeilijker. Er is trouwens nog een tweede Belgische ruiter te zien bij Cavalia. Het gaat om de 26-jarige Alexandra Meulemans uit Brussel. Zij is sedert vorig jaar vast verbonden aan de paardenshow. Ze heeft een kunstopleiding genoten en heeft vervolgens een jaar lang in Australië gewerkt; eerst als ‘stalknecht. Daarna was ze ook betrokken bij het ‘heropvoeden van moeilijke paarden’. Dat bezorgde haar de nodige kwaliteiten voor Cavalia.

Je leest er meer over bij CAVALIA IS IN KNOKKE-HEIST
Foto's copyright oronieuws: Frédéric Pignon met Kimberley De Plucker
Alexandra Meulemans tijdens een trainingssessie

Nyamashekemarkt op 21 juli

Komende maandag vindt op het Heldenplein van 10 tot 21 uur de rommelmarkt van Nyamasheke plaats. Men kan er onder andere terecht voor de verkoop van tweedehandsboeken, kledij, speelgoed, kaders, huisgerei, lp's, cassettes en allerlei andere snuisterijen. De opbrengst gaat naar ontwikkelingsprojecten waar mensen uit Knokke-Heist en omgeving actief zijn. Vorig jaar zamelde Nyamasheke 28 500 euro in waarmee 23 projecten gesteund werden. Voor de Heistse Chirojeugd werden verder tenten en kampeermateriaal aangekocht. Sinds de oprichting konden de 180 vrijwilligers van Nyamasheke al 746.460 euro bijeenharken, verspreid over 55 projecten.

Fotoshoot in Knokke voor lezende treinreizigers

Komende zaterdag tracteren de Stichting Lezen en de NMBS lezende treinreizigers met bestemming Knokke op een fotoshoot. In de stationshal kunnen vakantiegangers met hun favoriete boek poseren voor een decor van palmbomen en exotisch witte stranden. Met deze actie willen de initiatiefnemers het lezen van boeken tijdens de vakantie in de kijker zetten. De zomervakantie is traditioneel de periode waarin mensen de meeste boeken lezen. Treinreizigers die met hun favoriete boek poseren voor een zomers decor kunnen hun exclusieve vakantiefoto later als elektronische postkaart versturen vanop de website www.iedereenleest.be. Daar vinden lezers verder duizenden boekentips voor de vakantie. Iedereen die aan de actie deelneemt maakt bovendien kans om NMBS-reischeques, boekenpakketten en een literaire vakantie-outfit te winnen.

Extra letten op puttengravers

In Knokke-Heist wordt momenteel door de strandwachten en de politie een extra oogje in het zeil gehouden als kinderen diepe putten graven. De instorting van een zelfgegraven tunnel op het strand van Middelkerke kostte eerder deze maand een 17-jarige jongen het leven. Net over de grens in Groede groeven twee Duitse kinderen van 11 en 12 jaar maandag een tunnel van ruim drie meter in de duinen. Toen hun tunnel instortte, werd de oudste onder zand bedolven. Hij overleed later in het ziekenhuis in Brugge. Het tunnelgraven is populair aan de Zeeuwse kust. ‘Vooral bij Duitsers. Zodra ze zand zien, gaan ze graven’, zegt woordvoerder Esther Boot van de politie in Zeeland. ‘Mensen hebben niet door hoe gevaarlijk het is. Ouders doen er vrolijk aan mee.’ Het gevaar van graven in duinzand schuilt in de structuur van de zandkorrel. Duinzand houdt geen vocht vast, wat de kans op instorting groot maakt. Aan onze oostkust komt het fenomeen tunnelgraven niet of nauwelijks voor. ‘Bij ons blijft het beperkt tot het maken van zandkastelen’, zegt commissaris Steve Desmet van de politiezone Damme/Knokke-Heist. Toch is men ook hier nu extra waakzaam.

Westkapelle Kermis

Ter gelegenheid van de kermis organiseert UNIZO nu zondag een braderie en rommelmarkt in de dorpskern van Westkapelle. Vanaf 6 uur 's morgens tot middernacht worden enkele straatgedeeltes in de dorpskom verkeersvrij gehouden. Het gaat om delen van de Westkapellestraat, de Sluisstraat en de Dorpsstraat. Plaatselijk is ook stilstaan en parkeren verboden. De rommelmarkt start om 8 uur, de braderie om 13 uur. Voor de kinderen zijn er kermisattracties, een schminkstand, springkasteel en een 10 meter hoge klimmuur. De terrasjes worden muzikaal geanimeerd door een blaasorkest. Om 19.30 uur wordt het dorpsfeest afgesloten met een gratis live optreden van de covergroep Wolfgang.

Kneistival

Na een knappe set van een iets minder bekende Delavega, een soort ijskoningin in vlammend rode jurk, was het de beurt aan Janez Detd, die al voor de derde keer te gast was op Kneistival. Refererend naar zijn eerst doorgang, nu al 10 jaar geleden, en naar de ambiance die toen de put deed kolken, kreeg Nicolas direct de hele jonge meute op zijn hand. De 4 boys, volledig in het wit, gaven het beste van zichzelf. Het gevolg, jumpen, diven en jiven, anderhalf uur lang. Donderdagavond is het de beurt aan The Ballroomquartet en het exotische Zap Mama.

Vrijdag juli-editie strandloop

Bij een vermoedelijk vrij krachtige wind krijgt vrijdagavond aan het Albertstrand in Knokke de juli-editie van de traditionele Strandloop z’n beslag. De voorbije jaren waren er steeds tussen de 800 en 1200 deelnemers aan de start voor de strandlopen in de badstad. Vele gegadigden hebben inmiddels al online ingeschreven. Nu kan het vrijdag enkel nog ter plaatse vanaf 17.30u. Twee uur later wordt de start gegeven. De tweede strandloop van de zomer is in Heist op 14 augustus. De 10km versies van beide strandlopen maken trouwens deel uit van het loopcriterium van de kust.

Tibetaanse muziek en dans in het Casino Knokke

Volgende maand kan men in het Casino Knokke een avond met “Mystieke dans en zang uit Tibet” beleven. Op zaterdag 23 augustus wordt een uniek spektakel gebracht door Lama Karta en 30 monniken uit het klooster van Sonada. Het is het klooster bij de Indische stad Darjeeling waar de 13de Dalai Lama in 1911 korte tijd een onderkomen zocht toen de Chinezen Tibet waren binnengevallen. Van op die locatie kan men namelijk net nog Mount Everest zien. Het programma in de badstad omvat onder meer een Offerritueel, de Dans van de Skeletten, mystieke zang en de Maskerdans. De monniken verschijnen ook als Zwarte Hoed dansers, die de mystiek ingewijden voorstellen. Elk onderdeel van het repertoire is eeuwen geleden ontstaan en werd gedurende vele generaties doorgegeven.

Zaterdag 23 augustus 20 uur. Kaarten 40 euro
Bestellen : online via
www.lamadance.be

Tennisbelofte verliest de moed niet

Op het jeugdtornooi in Zwevegem heeft de beloftevolle tennisspeelster Gally De Wael uit Knokke-Heist het niet kunnen waarmaken tegen haar internationale opponenten. Ondanks twee nederlagen op rij blijft de 16-jarige stiefdochter van voetbaltrainer Georges Leekens geloven in zichzelf. De komende dagen bereidt Gally zich voor op het 25.000 dollartornooi van Westende. Daarna is het enkel nog trainen op hardcourt voor Amerika. Vooral op het US Open Juniors tornooi, dat op 31 augustus begint, wil de nummer 29 van de Belgische ranglijst goed presteren. Haar grote droom is ooit eens een Grand Slam winnen. En daar moet de Australische coach Adrian Targett haar behulpzaam bij zijn.

Vangstvrije zone bij de Westhinder?

De Beheerseenheid Mathematisch Model Noordzee (BMM) ijvert voor het instellen van een vangstvrije zone voor onze kust. Dat zou moeten gebeuren ter hoogte van de Westhinder. Dat is een zandbank voor de middenkust. Door de visserij in een ruim gebied aan banden te leggen, wil men de biodiversiteit herstellen. De vis in dergelijke onderzeese natuurparken krijgt de tijd om zich ongestoord voort te planten. In Groot-Brittannië werd bij het eiland Lundy, benoorden de kust van Devon, reeds met succes een dergelijke zone met visverbod ingesteld. De "no-takezone" heeft een oppervlakte van 4 km². Na vijf jaar leven er in de NTZ zeven keer meer kreeften dan daarbuiten.

NTZ Lundy

Wereldrecord djembéspelen op Polé Polé Beach?

Tijdens het Polé Polé Beach festival, dat dit keer in Zeebrugge gehouden wordt, wil men proberen het wereldrecord djembéspelen te doorbreken. Daartoe moeten m Minimum 1154 djembé spelers simultaan drummen. Er werden meer dan 1000 handgemaakte djembés in Dakar besteld die men op de festival zal verkopen tegen democratische prijzen. De opbrengst gaat integraal naar de bouw van een schooltje in een achtergestelde wijk in Dakar. De gooi naar het nieuwe record is gepland voor zondag 17 augustus. Polé Pole organisator Jo Bonte wijkt ook met een nieuw kleiner initiatief uit naar Knokke-Heist. Op het Evenementenstrand bij het Bosje van Heist wordt namelijk op 1 en 2 augustus "Lola" gehouden. 'Dat wordt een kleine strandfuif. Ik merk dat mensen op zoek zijn naar alternatieven voor de megafestivals', aldus Jo Bonte.

16.7.08

Ter Linden neemt pendeldienst in gebruik

Volgens een mededeling bij de ingang van het Ter Lindenziekenhuis wordt sedert woensdag 16 juli een gratis pendeldienst onderhouden tussen de ziekenhuiscampus in Knokke en die in Blankenberge. Zowel patiënten, bezoekers als personeelsleden van het AZ Gezondheidszorg Oostkust mogen er gebruik van maken. Met het busje kunnen telkens zes personen mee. Bij eenzelfde tocht met het openbaar vervoer moet men overstappen en in Blankenberge een stukje te voet gaan. Dat hoeft nu niet meer. Tussen 8 en 18 uur vertrekt er om de twee uur een busje aan elk ziekenhuis. Met de pendeldienst wil men de mensen aan de Oostkust ook reeds voorbereiden op het nieuwe ziekenhuis dat over enkele jaren in Westkapelle gebouwd wordt.

Maurice Lippens te machtig om van de Fortis-troon te stoten

Dat zegt Z24 Businessnieuws woensdagavond. Maurice Lippens is sinds 1990 bestuursvoorzitter van Fortis, de bank waar het stevig rommelt. Afgelopen vrijdag moest zijn protégé Jean-Paul Votron het veld ruimen als CEO. Lippens bleef echter, en dat is niet vreemd. Niemand wil hem als vijand.

Hoe is onze buurbadplaats Cadzand-Bad ontstaan?

Hoe worden badplaatsen geboren? Heist groeide uit van een vissersgemeenschap tot een toeristische trekpleister omdat de trein er kwam. Toeristen uit Heist sijpelden door naar het boerendorp Knokke waar ze uiteindelijk door Siska en haar wafels werden opgevangen. Door de bouw van de Zeebrugse haven op het grondgebied van Heist en Lissewege, kreeg Heist ter compensatie een nieuw gebied in het oosten, waar ontwikkelaars enkele jaren later Duinbergen uit de duinen stampten. Het ontstaan van Cadzand-Bad blijkt echter de visie van één man te zijn geweest: een boer uit Breskens die in onze buurgemeente het eerste badhuis op de duinen bouwde. Dat verhaal staat nu te boek. “Van Badhuis tot Boulevard” schildert de ontstaansgeschiedenis van Cadzand-Bad. Het boek telt 144 pagina's. Het is gedrukt in een oplage van 2.500 exemplaren en kost 29,90 euro. Er staan bijna 800 foto's in en onder de Nederlandse tekst staan samenvattingen in het Duits en in het Engels. Woensdagnamiddag werd het boek gepresenteerd in café Joy in Cadzand-Bad. Auteur Peter de Lijser uit Breskens geeft het boek uit in eigen beheer.


Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Leterme verlengd...

In de Scharpoordbibliotheek werd de cartoontentoonstelling '1 jaar Leterme' van cartoonist Marec verlengd. Men kan er nu naar toe tot 28 september. Marec is de Brugse politieke cartoonist en huistekenaar van de kranten Het Volk en Het Nieuwsblad, en het weekblad Dag Allemaal. De cartoonist maakte zelf de selectie uit zijn oeuvre voor deze tentoonstelling. Sinds de jaren negentig tekent hij cartoons. In zijn gekende vrijmoedige stijl, wars van conventies en normen, neemt Marec onze maatschappij én zichzelf op de korrel. Marec serveert zijn niet-politiek-correcte humor als vanouds. Hij spaart de machthebbers van ons land niet, evenmin als de bekendste Belgische sportlui. Naar goede gewoonte kan hij het ook niet laten de koninklijke familie te kijk te zetten.

Polderparty

Na een schrikkeljaar organiseert de serviceclub Rotaract Knokke Oostkust andermaal de traditionele Polderparty. Er werd evenwel gekozen voor een nieuwe locatie. Het evenement krijgt komende zaterdag z'n beslag in een luxe tentendorp op de weide langs de Nederenheerweg, waar ook het ruitertornooi plaatsvond. De fuif begint om 22 uur, na afloop van de geplande bbq. De Nederenheerweg zal zaterdagavond in één richting bereikbaar zijn vanaf de Sluisstraat. Uitrijdend verkeer zal eveneens in één richting worden afgehandeld, en dat via de Cantelmo-linie. Over het hele traject geldt dan trouwens parkeerverbod. Een gratis pendeldienst zorgt ervoor dat partygangers veilig kunnen pendelen tussen het Verweeplein en de fuiflocatie.


Kaarten kosten 15 EUR aan de deur en 12 EUR in voorverkoop. Kaarten ken men ook online bestellen via www.polderparty.be.

Grote kuis bij Cavalia.

Tegen vrijdag moeten de tenten van Cavalia bij het station in Knokke stralend wit schitteren tegen de horizon. Dat gebeurt alvast niet met de hulp van Robijn of Dreft, maar door het inzetten van harde spierkracht. Als acrobaten hangen de leden van de kuisploeg aan tuidraden rond de tentmasten. Zo kunnen ze circa 7.000 vierkante meter wit tentdoek een flinke schrobbing geven. Het Cavaliadorp bestaat uit zeven tenten, waaronder de fameuze Witte Big Top. Die moeten er de komende uren allemaal zo wit uitzien als golfballen of poedersuiker op een Siskawafel.


Foto: copyright oronieuws
Over het paardenspectakel lees je meer bij CAVALIA KOMT NAAR KNOKKE-HEIST

Onkruid woekert op oude begraafplaats

De Helenabegraafplaats van de voormalige gemeente Knokke in de De Klerckstraat ligt er de laatste tijd onverzorgd bij. Het onkruid is zowel bij de graven als tussen de betontegels hoog opgeschoten. Ook het voorpleintje bij het Pro Patria monument is bijzonder verkommerd. Feit is dat de families van de overledenen verantwoordelijk zijn voor de opkuis van de graven zelf. De gemeente mag op de begraafplaats echter wettelijk geen pesticiden meer gebruiken. Het personeel van de groendienst heeft volgens het gemeentebestuur momenteel dan ook problemen om de wildgroei de baas te blijven. Alles wordt er evenwel aan gedaan om het kerkhof de komende weken te fatsoeneren. Op de oude kerkhoven in Heist en Westkapelle, die drukker bezocht worden, heeft men het probleem in het verleden al opgelost door de paden met gras in te zaaien. Het is echter niet zeker of dit ook in Knokke kan gebeuren.

Kneistival

Tim Van Hamel produceerde zowat de beste cd van het afgelopen jaar maar kon live op het Heldenplein nog niet voor de volle 100 % overtuigen. Daarna was het de beurt aan Zita Swoon. Stef-Kamiel Carlens was in zeer goeden doen en slaagde er in de kortste keren in om het hele plein in zijn optreden te betrekken. Onder een volle maan ademde de Kneistivalput een zwoele exotische sfeer uit. Leadzanger Stef-Kamiel bedankte op het einde het enthousiaste publiek en was duidelijk onder de indruk van de prachtige locatie. Een eerste hoogtepunt in deze 23ste editie. Vanavond zal het Heldenplein door veel jongere vogels worden bevolkt, voor Delavega ook, maar vooral voor de punkrock van Janez Detd.

Museumavonden in Sincfala

Deze zomer organiseert Sincfala in Heist vijf boeiende museumavonden. Het is de “Groep Erik Wille” die donderdag 17 juli de spits afbijt in het Museum van de Zwinstreek. Het ensemble brengt al 35 jaar volksmuziek, opgetekend uit de Vlaamse zangtraditie van de afgelopen 150 jaar. Het gaat om volksliederen, marktzang en café-chantantliederen. Horen zingen én meezingen is de boodschap. De groep bestaat uit Erik Wille (zang), Hans Quaghebeur (accordeon), Peter Libbrecht (viool), Roger Schelstraete (accordeon) en Gert Nevejans (slagwerk). Het optreden begint om 20 uur. Men kan het museum bezoeken vanaf 18 uur. Om 18.30 uur en 19 uur start een rondleiding van net geen uur. Voor jong en oud zijn er de hele avond volksspelen.


Toegang: 2 EUR. Meer informatie: 050 630 872 –

15.7.08

Biketrialkampioen aast op Wereldbekermanche in Knokke-Heist

De Oost-Vlaamse Biketrialkampioen Kenny Belaey wil begin augustus in Knokke-Heist de wereldbekermanche op zijn naam zetten. Na het tegenvallend wereldkampioenschap in het Italiaanse Val di Sole kon Belaey in Frankrijk inmiddels terug de smaak van de overwinning proeven. Hij klopte maandag , op de Franse nationale feestdag, tijdens een manche van de ‘Coupe de France’ in Bourg d’Oisans de thuisrijders Vincent Hermance en wereldkampioen Gilles Coustellier. Kenny’s jongere broer Wesley diende de strijd te staken door materiaalpech. De komende dagen gaat de 25-jarige Belaey zich nu terdege voorbereiden op de wereldbekermanche die van 1 tot 3 augustus in Knokke-Heist gehouden wordt.

Biketrial is een van de meest technische sporten die men kan beoefenen met de fiets. Daarbij rijden de fietsacrobaten over hindernissen zonder een voet aan de grond te zetten. Obstakels bestaan meestal uit rotsen, boomwortels, steile hellingen, riviertjes en dergelijke. Maar het kan ook artificieel gemaakt worden met bv kabelhaspels of betonbuizen. Zelfs autowrakken kunnen hiervoor dienen. De bedoeling is dan om zo weinig mogelijk de voet aan de grond te zetten tijdens een zone. Voor zo'n zone heeft de bikerider 2min 30” de tijd. Vijf strafpunten is het maximum in een zone. Deze loopt men op door te vallen of bv een hand als steun te gebruiken.

Mont Ventoux stunt ten voordele van Oranje

Op de nationale feestdag, komende maandag, doet Peter Delheye een poging om de Mont Ventoux 6 keer na mekaar te beklimmen. Deze Moerkerkenaar is lid van de Knokke-Heistse wielertoeristenclub De Jumpers. Hij haalt de beklimmingsstunt uit ten voordele van de jeugdvereniging Oranje. De man is trouwens niet aan z’n proefstuk. In 2002 befietste de Jumper de kale berg al drie keer op in één dag, waardoor hij de titel van "Cinglé" op zijn palmares mocht schrijven. Zes jaar later gaat hij dus voor het dubbele. Als hij daarin slaagt mag hij zich "Cannibale" noemen. Slechts een handvol Belgen deden hem dit voor. Particulieren en bedrijven kunnen het initiatief sponsoren per stijgende of dalende kilometer.

Mosquito tegen hangjeugd in Knokke-Heist?

Omwonenden van plaatsen die in Knokke-Heist vaak geteisterd worden door hangjeugd, zien wat in een initiatief van de gemeente Vlissingen, aan de andere kant van de Scheldemonding. De gemeente Vlissingen koopt namelijk drie mosquito's aan. Dat zijn apparaten die een hoge toon verspreiden en zo overlast willen beperken. Alleen jongeren onder de 25 kunnen die toon horen en daarom wil de Zeeuwse gemeente de mosquito's inzetten op plaatsen waar hangjongeren overlast veroorzaken. Een woordvoerder van de gemeente Vlissingen zegt dat de mosquito's voorlopig niet worden ingezet, maar dat ze in de toekomst zeker zullen gebruikt worden. "Met het Mosquito ultrasoon geluidsysteem kan eenvoudig, veilig en tegen geringe kosten een bepaald gebied zoals een winkelcentrum, speelplaats, speeltuin of binnenplaats, op tijden die de beheerder zelf bepaalt, onaantrekkelijk gemaakt worden voor hangjongeren. Weliswaar lost dit de problematiek in zijn algemeenheid niet op maar je kunt er wel mee sturen en bepaalde gevoelige locaties ontlasten" aldus Donald van der Laan van Rhine Consulting.

Eerste trainingssessie voor Vlaamse Cavaliarijdster

Je leest er meer over in CAVALIA KOMT NAAR KNOKKE-HEIST

Cavalia-optreden in Bilbao krijgt leuk 'staartje'

Je leest er meer over in CAVALIA KOMT NAAR KNOKKE-HEIST

Schaarste mosselzaad dwingt tot hogere prijzen en alternatieve vindplaatsen

Met de start van het nieuwe seizoen voor de bodemmosselen gaat de prijs fors omhoog. De Zeeuwse mosselen kosten vanaf donderdag 7 tot 8 euro per kilo. Vorig jaar was dat nog 5 euro. Dat komt door de juridische strijd van de mosselkwekers om te mogen vissen op mosselzaad in de Waddenzee zei Hans van Geesbergen dinsdag. Hij is secretaris bij de producentenorganisatie Nederlandse Mosselcultuur. Sinds februari mag op de traditionele mosselzaadbanken veel minder weggehaald worden. Daardoor is het aanbod kleiner en stijgt de mosselprijs. Mosselproducenten zijn dan ook op zoek naar alternatieve vindplaatsen voor het mosselzaad. Voor het eerst sedert decennia is deze week gestart met het zoeken van mosselzaad op het strand vanaf de Zwingeul in Knokke tot in Breskens. Vanwege het tekort aan kweekmosselen heeft de Nederlandse overheid zopas ontheffing gegeven voor het afschrapen van mosselzaad op de paalhoofden en strekdammen. Het is een lucratieve bezigheid. De branche telt vlot 60 tot 70 euro neer voor honderd kilo mosselzaad. De afgelopen weken visten kwekers uit Yerseke ook al anderhalf miljoen ton op in de monding van de Westerschelde, zo’n 20 km benoorden Knokke-Heist. Zoiets was in 10 jaar niet meer gebeurd.

Veel vechtpartijen bij Coolsweat

Bezoekers van de Coolsweat party van TMF op het het Evenementenstrand in Heist zijn niet te spreken over het niveau van geweld tijdens deze R&B fuif. Volgens de organisatoren was het vooral tegen het einde van de fuif dat de gemoederen oververhit raakten. Herhaald zijn dan vechtpartijen uitgebroken tussen groepjes jongeren uit Knokke-Heist en toeristen. Sommige van de schermutselingen waren duidelijk etnisch gealigneerd. Daarbij waren diverse interventies nodig van politiemensen met getrokken matrak en een politiehond. Heel wat jongeren hebben al aangegeven dergelijke fuiven niet meer te zullen bezoeken omdat ze zich niet veilig voelen, ondanks de inspanningen van de politie.

Graffitigolf ingedijkt

Het blijkt dat twee minderjarigen uit het Brusselse verantwoordelijk zijn voor een golf van graffiti in de deelgemeente Heist. Op liefst 32 plaatsen heeft het duo de voorbije dagen hun veelkleurige vorm van vandalisme botgevierd. Dat gebeurde zowel op openbare gebouwen, straatmeubilair als private eigendommen. Onderzoek van twee Heistse wijkinspecteurs heeft tot ontmaskering van de daders geleid. Op een camping in Heist troffen ze twee minderjarigen uit het Brusselse aan. In hun tentje vonden de speurders spuitbussen en met verf besmeurde schoenen met dezelfde kleuren als de aangebrachte graffiti. De jeugdige daders, die alleen in de badplaats verbleven, hebben ondertussen bekend. Ze werden door hun ouders opgehaald en naar Brussel teruggebracht. De ouders zullen voor de schade van ettelijke duizenden euro moeten opdraaien.

Rampenbrochure in Knokke-Heist

Onder het motto "Bij een ramp maakt uw juiste reactie het verschil!" heeft de Preventiedienst in Knokke-Heist een “Rampenbrochure” ontwikkeld. Dat gebeurde in samenwerking met de Veiligheidscel. De folder geeft aan welke maatregelen men moet nemen bij een grote brand, overstroming of hittegolf. Ook bevat het advies over wat men moet doen bij een terroristische aanslag, een alarmfase bij de LNG-terminal of als men in aanraking komt met gevaarlijke stoffen. De rampenfolder wordt vanaf volgende week busbedeeld in de badstad. Het gemeentebestuur raadt de bevolking aan om de tips en noodnummers thuis op een strategische plaats bij de telefoon te bewaren. De juiste informatie bij een noodgeval kan namelijk levens redden.

Nijlganzen vermoorden jonge ooievaar

Een koppel agressieve nijlganzen, dat bij de Kaai in Sluis nestelt, heeft maandag een jonge ooievaar gedood. Onze buurgemeente overweegt nu maatregelen tegen de nijlganzen. De dieren passen namelijk extreem brute kracht toe om een nest van een andere vogel in te pikken of om hun eigen territorium te beschermen. De van oorsprong Afrikaanse vogel is eind jaren zestig uit particuliere dierenparkjes ontsnapt en verwilderd. Binnenkort worden rondom de Kaai borden geplaatst met het verzoek de ganzen niet meer te voederen. Daarnaast gaat Sluis nu bij de provincie Zeeland proberen een ontheffing te krijgen voor het vangen van de nijlganzen. In het kader van de flora- en faunawet is afschieten namelijk onmogelijk. De vermoorde ooievaar kwam uit een nest van drie jonge vogels, waarvan er twee onlangs met succes zijn uitgevlogen.

Toeristische promotie per golfwagentje in de knel

Het geplande bedelen van toeristische folder door jobstudenten aan boord van golfwagentjes breekt de Dienst Toerisme in Knokke-Heist zuur op. Bij controle van de politie bleek dat sommige van de jonge bestuurders niet in het bezit zijn van een rijbewijs. Gevolg was dat de "mobiele informanten" in kwestie niet meer per golfkarretje aan slag konden. Om met een dergelijk voertuig op de openbare weg te rijden, moet het golfkarretje zijn ingeschreven, een nummerplaat hebben en verzekerd zijn. Daarbij moet de bestuurder een rijbewijs B kunnen voorleggen.

Kneistival van start

Onder een staalblauwe hemel ging maandagavond het gratis pop- en rockfestival Kneistival voor de 23ste keer uit de startblokken. Dat gebeurde met Thou enThe Van Jets. Ook de komende dagen wordt het Heldenplein in Heist het podium voor tal van acts. Vanavond treden niemand minder dan Zita Swoon en Tim Vanhamel op. Daarna volgen op 16/7 Delavega en Janez Detd, op 17/7 Ballroomquartet en Zap Mama en op 18/7 De Mens en The Animals. Deze concerten zijn gratis. Zaterdag volgt op het Evenementenstrand bij het Bosje van Heist dan nog een betalend concert. Daar zetten Jerboa en de Fun Lovin’ Criminals dan hun bestje beentje voor.

14.7.08

Trein laat door taxirit conducteur

De trein Knokke-Blankenberge richting Brussel heeft maandagmorgen een vertraging van 34 minuten opgelopen. Dat kwam omdat de bestuurder, die de trein richting Brussel moest besturen, wegens een defect aan de trein in Blankenberge niet tot in Brugge geraakte. Het gedeelte uit Knokke wordt in Brugge aan de trein uit Blankenberge gekoppeld. "De bestuurder is met de taxi tot in Brugge gereden, wat op dat moment de snelste manier was om er te geraken", zegt Infrabel-woordvoerster Veerle Vivijs.

Blij weerzien voor Cavaliapaarden

Maandag zijn de zowat 60 “showbeesten” van het Cavalia paardenspektakel in de badstad gearriveerd. Na een rondje in de speciale horsebox werden de laatste drie van de viervoeters kort na de middag in het bijzijn van de pers naar de stallen gebracht. Ze werden verwelkomd door het trainer-echtpaar Frédéric Pignon en Magali Delgado. De dieren waren duidelijk zeer blij om hun ‘menselijke familie’ weer te zien na hun 2 weken vakantie. Met de paarden gaat het om hengsten en ruinen. Merries zijn er niet. De vierbenige artiesten zijn van uiteenlopende rassen waaronder Appaloosa, Lusitano, Friezen en natuurlijk het Belgisch Trekpaard. Ze hebben mooie namen als Bandolero, Nacarado, Lorenzo en Indigo. Nauwgezet werden de voorbije dagen in het Cavaliadorp bij het station van Knokke ook de stallingen ingericht. Daar hebben alle paarden hun eigen plek. Wat dat betreft is de sociale controle in de stallen haast menselijk. Is buurman er even niet dan merken de paarden het direct. Frédéric vertelt dat de paarden volgens ras en ook volgens affiniteit gestald worden. Vriendjes worden altijd in aanpalende stallen ondergebracht zodat ze mekaar kunnen zien, ruiken en aanraken.

Cavalia is een magisch spektakel waarin mens en paard elkaar ontmoeten in een wonderlijk decor. Meer dan 60 prachtige paarden en 37 artiesten brengen vanaf vrijdag op een piste van 50 meter en midden reusachtige projecties in een hoog tempo adembenemende shownummers, pure poëzie, indrukwekkende luchtacrobatie en razendsnelle ruiterkunst. Wereldwijd trok het spektakel al bijna twee miljoen bezoekers, waarvan in Brussel vorig jaar 150.000. Voor Knokke-Heist zijn er intussen in voorverkoop al zo’n 30.000 tickets de deur uit.

CAVALIA, van 18 juli tot 30 augustus 2008, Knokke-Heist
Tickets: 050/58.01.08 of www.cavalia.net

Vegende troubadour "zegen voor Knokke-Heist"

Knokke-Heist werd zopas gefeliciteerd met de eerlijkheid van een van de oudste straatkeerders in de badstad. De man, Jean-Pierre Van Lede, bezorgde een gevonden portefeuille met geld, bankkaarten en alle documenten, in de brievenbus van de eigenaar. Die had z’n brieventas verloren nabij het Verweeplein. In een brief aan het schepencollege noemt de man de straatkeerder “een zegen voor de badstad”. Het gemeentebestuur is zich echter goed bewust van de kwaliteiten van de straatkeerder. Jean-Pierre Van Lede heeft in principe al voldoende dienstjaren om op pensioen te gaan. Hij blijft echter doorwerken omdat hij zijn job leuk en boeiend vindt. De man beschikt bovendien over heel wat zangtalent. Zo heeft hij in het verleden nog platen opgenomen onder de artiestennaam "Benjamin". Twee jaar geleden bracht hij op de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie in het Casino ook een unieke versie van The house of the rising sun van The Animals. Naast de vegende troubadour beschikt de dienst Onderhoud nog over een hele ploeg enthousiaste straat- en strandreinigers die ’s zomers al van 6 uur ’s morgens op pad zijn om het zwerfvuil op te ruimen. Terwijl de diensten die de grote evenementen in de badstad opzetten meestal met de eer gaan lopen wordt de inbreng van de straat- en strandreinigers te vaak vergeten.

Knokke-Heistse Dames winnen tijdrit in Damme

Twee vrouwelijke renners uit Knokke-Heist, Sophie Van Biervliet en Katia Pauwels, hebben de Damme Duo Classic tijdrit op hun naam gezet. Op het 12 km parcours door de Damse polders scheurden ze met een gemiddelde snelheid van maar liefst 38 km per uur alle andere vrouwenteams en ook een aantal mannenteams voorbij. Voor de Knokke-Heistse dames was de tijdrit een voorbereiding op de Zwintriathlon van begin september. Ook andere stadsgenoten zoals Jumpers Jean Deloddere en Kurt Coussemaecker zetten met hun 13de plaats eveneens een puike prestatie neer. De volgende tijdrit vindt plaats op eigen bodem op 9 augustus. De Grote Prijs Knokse Bandencentrale-Le Boudin Sauvage wordt een ploegentijdrit met teams van telkens vier renners.