23.10.10

Meer groen in Heistse winkelstraten?

Sinds geruime tijd slaan enkele handelaars de handen in elkaar om samen met Unizo het project Innoverende Straat een invulling te geven in Heist. Eind oktober wil dit project een innovatieve actie uitwerken die de handelszone commercieel versterkt. Het gaat om het plaatsen van meer groen in de Heistse handelsstraten. Een groene, sfeervolle straat nodigt nieuwe klanten uit om een kijkje te nemen. Ook voor de omwonenden zorgt groen trouwens voor een verbeterde leefbaarheid en een hogere woonkwaliteit. Volgens de Raad voor Economie kunnen alle handelaars meehelpen. Door een bijdrage van 20 euro kunnen ze opteren voor een verplaatsbaar bloemenrek voor de deur van hun zaak. Daarnaast is er op vrijdag 12 november vanaf 18u30 een feestelijke inhuldiging van het pand van Rosalie Babelutte dat ook in het project Innoverende Straat wordt betrokken.

Zeebrugse loods belandt onverwacht in Engeland

Een loods die werd ingezet om het reusachtige containerschip CMA CGM Laperouse uit de haven van Zeebrugge te begeleiden is niet meer van boord geraakt. Dat was te wijten aan het plots slechter wordende weer eind vorige week. De man zag zich verplicht om op het schip te blijven tot het vele uren later de Engelse Zuidkust passeerde. De Laperouse heeft toen z’n vaarweg wat aangepast. Zo’n 4 mijl voor de kust van Devonshire kon de Zeebrugse loods vervolgens van boord gehaald worden door een loodsboot uit Torbay. De Laperouse is met ruim 13.000 containers op de terugweg naar het Verre Oosten.

Jan Charles kreeg tweejaarlijkse Blinckaertprijs uitgereikt in Knokke-Heist

De Marnixring Knokke-Heist heeft vrijdagavond in Scharpoord de regisseur van het jongerentheater Jan Charles gehuldigd. Hij kreeg de tweejaarlijkse Blinckaertprijs uit handen ven Cultuurschepen Maxim Willems. De grensoverschrijdende cultuurprijs gaat afwisselend naar een Vlaming en een Nederlander. Als leraar en regisseur heeft Jan Charles zich gedurende jaren belangeloos ingezet voor het bevorderen van de Nederlandse cultuur bij de jongeren in de badstad. Alle leerlingen uit het zesde middelbaar van het lyceum in Knokke kregen dankzij hem de unieke kans om mee te werken aan een echte toneelproductie. Dat omvatte niet alleen acteren maar het bijbrengen van de knepen van het vak als productieassistent of technisch medewerker. Vanaf het begin was hij betrokken bij het jongerentheatergezelschap Appassionata. Bekende acteurs zoals Joke Devynck en Rik Verheye heeft hij de weg naar ‘hun vak’ getoond. Bij middel van een videoboodschap hebben zij vrijdagavond dan ook de laureaat voorgesteld aan het publiek, waaronder heel wat mensen die de voorbije 30 jaar bij de projecten van Jan Charles betrokken waren.


Fotoreportage vind je HIER.

22.10.10

Nieuwe dienstregeling NMBS: Treinhalte Zwankendamme wordt afgeschaft

Vanaf zondag 12 december past de NMBS haar dienstregeling aan. Dat gebeurt onder meer als voorbereiding op "de grote structurele wijziging van het transportplan", die in 2013 zal plaatsvinden. De op handen zijnde aanpassingen zijn vooral het gevolg van werken aan de infrastructuur. Zo hebben de werken op de belangrijke lijn Brussel-Gent-kust een verlenging van de rittijden tot gevolg. De treinen tussen Tongeren en de kust krijgen daardoor eveneens een andere dienstregeling. In onze regio wordt verder vanaf juli volgend jaar de halte in Zwankendamme afgeschaft. Ongeveer vijftig reizigers zullen daardoor moeten uitwijken naar Lissewege.

Gezichtsreconstructie voor Zeebrugse duinenvrouw

In Brugge hoopt het parket met een speciale gezichtsreconstructie de vrouw te kunnen identificeren die midden augustus in de duinen van Zeebrugge werd gevonden. Ondanks 2 maanden onderzoek tast men nog steeds in het duister omtrent de identiteit van het slachtoffer. Het gaat om een blanke, slanke vrouw, tussen 25 en 35 jaar oud en 1m62 lang. Uit isotopenonderzoek is gebleken dat ze mogelijk geboren is in Rusland, Wit-Rusland of de Ukraïne. Ook zou ze in de periode voor haar dood maximum 36 maanden in Vlaanderen en meer specifiek de kuststreek verbleven hebben.

Wie het slachtoffer meent te herkennen of meer weet over de vrouw, wordt gevraagd contact op te nemen via het gratis nummer 0800/91.119. Tips zijn ook welkom via opsporingen@politie.be

Ook Halloweentochten in Heulebrug en Westkapelle

In Knokke-Heist organiseert het Heulebrugcomité zondag 31 oktober een fakkeltocht in het teken van Halloween. Tussen 18.30 en 19u wordt verzameld aan de toren van het Sociaal Huis. Dankzij de Gezinsbond krijgen alle verklede kinderen een kleine attentie. De Heistse deelkern Heulebrug wordt die avond echt griezelig gemaakt. Het griezeligste huis en het best verklede kind slepen 25 € in de wacht.


In Westkapelle begint dezelfde dag om 17u een verlichte Halloweenstoet door een aantal straten. Eindpunt wordt de dorpsfeestzaal in Oud-Westkapelle, waar pompoensoep wordt uitgedeeld.

Zeshonderd mijnen vernietigd in Cadzand

In onze buurbadplaats Cadzand-Bad heeft de Explosieven Opruimingsdienst vrijdag 600 landmijnen tot ontploffing gebracht. De helft van de anti-personeelsmijnen werd vernietigd op het toekomstige recreatieterrein van het vakantiepark Cavelot. De rest werd onschadelijk gemaakt in de Verdronken Zwarte Polder bij Nieuwvliet. Eind vorig maand werden ook reeds zo’n 700 oorlogstuigen tot ontploffing gebracht in Cadzand. De ruiming van de zes gevonden zware vliegtuigbommen is voorzien voor na de herfstvakantie.

Renovatie trappentoegang Stadhuis Heist bijna klaar

De werken om de trappentoegang tot het Heistse stadhuis weer veilig te maken naderen hun voltooiing. De buitentrap van het stadhuis verkeerde al een tijd in slechte staat. Op carnavalzondag raakte zelfs een groot stuk arduin los. Na plaatsonderzoek bleek dat de arduinen reling aan de straatkant van de trap moest worden weggenomen. Na het uitvoeren van een stabiliteitsstudie, heeft een gespecialiseerd bedrijf deze zomer de nodige herstellingen uitgevoerd. Zopas is ook een nieuwe leuning in gegalvaniseerd staal aangebracht. Eerstdaags komen de stenen voor de vloer van het bordes binnen. Ondertussen wordt ook het smeedwerk van de deur op de eerste verdieping roestvrij gemaakt en herschilderd. Bij gunstige weersomstandigheden zal de gerenoveerde traptoegang klaar zijn tegen de gemeenteraadszitting van komende donderdag. De kosten van het herstel worden geraamd op ruim 8.000 euro.

Congocollectie in Scharpoord Knokke-Heist

Binnenkort stelt het Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist een privécollectie tentoon van Congolese objecten bijeengebracht door Joseph Schelfhout, een verwoed verzamelaar. De moderne kunstenaar Wesley Meuris ging aan de slag met de indrukwekkende collectie Congolese artefacten en ontwikkelde er een imaginair museum voor. Achter de vele prachtige maskers en sculpturen komt een stukje Congolese geschiedenis tevoorschijn. Het is voor het eerst dat de Congolese verzamelstukken van Schelfhout aan het publiek worden getoond. De tentoonstelling loopt in Scharpoord van 31 oktober tot 16 januari.

Toegang: € 5, € 4 (55+, studenten, lerarenkaart), € 2,5 (Uitpas, CJP, groepen vanaf 10 pers.), gratis voor kinderen tot 12 jaar. Dagelijks van 10 tot 19 uur.
Meer info: CC Knokke-Heist, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist, T: 050/630 430,
cc.ticket@knokke-heist.be; www.congocollectie.be

Vlindertuin in Knokse Oosthoek definitief dicht

Zoals gebruikelijk heeft de Vlindertuin bij het einde van het eerste weekend in oktober z’n deuren gesloten. Na 24 jaar is het echter meteen een definitieve sluiting. Rond deze tijd sterven de laatste vlinders een natuurlijke dood in het complex. Eerdere plannen voor een verhuis van de attractie naar de tuin van Scharpoord bleken niet haalbaar. De interesse in de vlindertuin was de voorbije jaren flink geslonken, vooral na de overname van het natuurreservaat het Zwin. Straks komt in de Knokse Oosthoek aldus een oppervlakte van meer dan 400 vierkante meter vrij voor de bouw van woningen of een hotel.

Knokke-Heistenaar ontvangt Poolse onderscheiding

Tijdens een plechtigheid op de Poolse ambassade in Brussel heeft ambassadeur Sławomir Czarlewski zopas een onderscheiding uitgereikt aan vier landgenoten. Met een van hen ging het om Knokke-Heistenaar Jan Baert. De bekende musicus en dirigent uit de badstad kreeg het Poolse Ridderkruis van Verdienste. Deze Poolse onderscheiding werd aan Jan Baert toegekend voor zijn humanitaire inzet tijdens de crisisjaren in Polen. De orde is meteen ook een bedanking voor zijn culturele bijdragen: met name de vele concerten in Polen, kooruitvoeringen en uitwisselingen van koren.

21.10.10

Gedeeltelijke heraanleg kruispunt Heistlaan-Elizabetlaan

In de loop van volgende maand wordt in Heist-West gestart met de gedeeltelijke heraanleg van het gevaarlijke kruispunt tussen de Heistlaan (N300) en de Elizabetlaan (Kustweg N34). Dat gebeurt in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer. Met de herinrichting wil men er vooral voor zorgen dat de zwakke weggebruikers er veiliger kunnen oversteken. De werken gaan op 15 november van start. De vluchtheuvels worden vernieuwd en het wegdek krijgt een nieuwe toplaag. Het verkeer op de Elizabetlaan blijft de toegang behouden. Het verkeer komende uit de Heistlaan richting Vlamingstraat wordt plaatselijk omgeleid. Enkel tijdens de aanleg van een nieuwe toplaag (van 29 november tot en met 3 december) wordt het verkeer tussen de Heistlaan en de Elizabetlaan voor beide richtingen plaatselijk omgeleid. Alle handelszaken in de werfzone blijven bereikbaar tijdens de werkzaamheden. Behoudens weerverlet zouden de werken moeten klaar zijn tegen 3 december.

Emma Maersk & Co terug naar Zeebrugge en overname Zweedse roroterminal

Maersk Line stuurt de AE7-dienst tussen Noord-Europa en het Verre Oosten volgende maand terug naar Zeebrugge. De Deense rederij doet dat ter compensatie van de tijdelijke stopzetting van de AE9-dienst, die in de Benelux zowel Zeebrugge als Rotterdam aanloopt. In de AE7 varen 's werelds grootste containerschepen. Het gaat om de Emma Maersk van 14.770 teu en haar zusterschepen. Deze eenheden meerden vroeger al af en toe aan in onze kusthaven, maar sinds enige tijd was Rotterdam weer de enige aanloophaven in de Benelux. APM Terminals zal in het Zeebrugse Koning Albert II-dok nu wekelijks twee ultra large container ships (ulcs) behandelen.

Inmiddels nemen twee rorogroepen DFDS en Cobelfret, die ook in Zeebrugge bedrijvig zijn, de roroterminal in het Zweedse Göteborg over voor een periode van 25 jaar. Operaties komen in handen van nieuwe groep terwijl kades en infrastructuur verder de eigendom blijven van Port Got, het gemeentelijk havenbedrijf. In recente maanden waren er stakingen bij dokwerkers in de Zuid-Zweedse haven en dit zou nu met het herschudden van de kaarten moeten verholpen worden.

Kinderen Knokse Keuvelhoekschool lopen voor sneeuwklassen

De kinderen van de zesde klas van de Keuvelhoekschool in Knokke lopen zich vrijdagmiddag in het zweet. Ze doen dat voor hun sneeuwklassen. Om de prijs te drukken en tevens om de kinderen aan te zetten ook een deel van hun sneeuwklasgeld zelf te verdienen, organiseert de school een sponsorloop. Op het stadion Olivier lopen de kinderen een aantal rondjes, die ze hebben laten sponsoren. Bedoeling is dat de kinderen minimaal 50 euro bijeenlopen.

Grootschalige controle fietsen en brommers bij Zeebrugse school

Met inzet van een 8-tal agenten en leden van het motorteam van de politie werd donderdag een grootschalige inspectie gehouden bij de Ter Duinen Campus in Zeebrugge. Fietsen van scholieren werden gecontroleerd en bromfietsen werden op de rollen gezet op zoek naar opgedreven exemplaren. De politie heeft namelijk geconstateerd dat regelmatig overlast veroorzaakt wordt met opgevoerde scooters en bromfietsen. De scooter is voor veel jongeren een soort ‘heilige koe’. Daarbij hoort vaak ‘stoer’ gedrag, het lak hebben aan verkeersregels en het onderschatten van risico’s in het verkeer. Het roekeloze rijgedrag is van invloed op de verkeersveiligheid, maar zorgt ook voor een gevoel van onveiligheid bij het publiek. Daarnaast levert de geluidsoverlast veel ergernis op. Ook in Knokke-Heist is het al meer dan 10 jaar dat bij scholen en op andere plaatsen brommers en fietsen gecontroleerd worden.

Loop van de Bevolking

Over geboorten, huwelijken en overlijdens de voorbije week in Knokke-Heist lees je HIER meer.

APMT Zeebrugge terminal productivity speeds "Christophe Colomb" on its way

Je leest er meer over in The International Transport Journal.

Minder interventies strandredders aan onze kust afgelopen zomer

Volgens de Intercommunale voor kustreddingsdiensten is het aantal tussenkomsten van de strandredders sterk gedaald. Tussen mei en september waren er 244 tussenkomsten voor baders of watersporters in nood. Vorig jaar waren dat er nog 405. Afgelopen zomer werden op de stranden van Knokke-Heist tot De Panne 1.400 gebrevetteerde strandredders ingezet. Ze bewaakten in totaal zo’n 34 km strand. "Tijdens de maand juli lag het aantal interventies laag door de weersomstandigheden", zegt IKWV-voorzitter Johnny Devey. "Het was zonnig, maar vooral kalm weer. In augustus was er slechts een beperkt aantal stranddagen waardoor het aantal interventies ook beperkt bleef. We kunnen als organisatie dan ook terugblikken op een geslaagde zomer."


De strandredders moesten dit jaar 79 keer tussenkomen voor baders in nood, 13 keer voor surfers, 74 keer voor kitesurfers, 24 keer voor opblaasbare bootjes en luchtmatrassen, 54 keer voor zeilers en catamarans. Het aantal verdwaalde kinderen nam in 2010 ook af. Het waren er 827 ten aanzien van 1.436 in 2009. De kust van De Panne tot Knokke-Heist wordt door de uitgebreide bewaking in tijd en oppervlakte aanzien als een van de veiligste van West-Europa.

20.10.10

Nieuwe Quick-Step ploeg bijeen in Knokke-Heist

Woensdag werden naar jaarlijkse gewoonte de Quick-Step renners voorgesteld in Knokke-Heist. In het Hotel Pavillion du Zoute werden de nieuwe truitjes gepast en werd ook de grootte van de renners nauwkeurig gemeten. Dat is nodig om de fietsen perfect op maat te laten afstellen. Nadien gingen de renners gezamenlijk aan tafel bij Toni en Annick Landuyt in L’echiquier aan de Wielingen in het Zoute. Eerder verklaarde Quick-Step manager Patrick Lefevere te hopen zeer binnenkort de verdere toekomst van zijn ploeg te kunnen veilig stellen. In zijn toespraak in Knokke-Heist zei Lefevere te hopen op een paar overwinningen in de voorjaarsklassiekers, en opnieuw ritoverwinningen in de diverse Rondes. Hij bedankte ook nog eens uitdrukkelijk de sponsors, want “zonder sponsor geen team”, aldus Lefevere. Er werd door de renners in Knokke-Heist ook duchtig vooruitgeblikt naar de Ronde van Frankrijk. Tom Boonen denkt dat het “een nerveuze Tour” wordt, en door de verandering in verband met de groene trui zullen volgens hem “vluchters weinig vrijheid krijgen”. Het was voor het eerst dat de renners van de aangepaste ploeg bij mekaar waren. Het ging om Tom Boonen, Addy Engels, Kevin Seeldraeyers, Kevin Van Impe, Davide Malacarne, Sylvain Chavanel, Dries Devenyns, Kevin De Weert, Jerôme Pineau, Francesco Reda, Dario Cataldo, Fréderique Robert, Nikolas Maes, Andreas Stauff, Guillaume Van Keirsbulck, Andy Cappelle, Francesco Chicchi, Gerald Ciolek, Marc De Maar, Niki Terpstra, Jan Tratnik, Kristof Vandewalle, en Julien Vermote.


Op de foto Toni en Annick Landuyt en gele truidrager Sylvain Chavanel: étappenwinnaar en meest strijdlustige renner uit de Tour de France 2010.

Meer foto’s vind je bij FOTO VARIA van de ORO

Ook in Knokke-Heist Dag van de Jeugdbeweging

Vrijdag wordt ook in Knokke-Heist de Dag van de Jeugdbeweging gehouden. Scholieren en studenten die lid zijn van een jeugbeweging trekken dan naar school in een grote verscheidenheid van uniformen, sjaaltjes en T-shirts. Naar aanleiding daarvan organiseert de Jeugdraad in de badstad voor de vierde maal een gratis ontbijt. Tussen 6.30 en 8.30 uur is iedereen in jeugdbewegingkledij welkom in Heist op het Maes en Boereboomplein of in Knokke aan de Margaretakerk. Daar kunnen ze zich te goed doen aan warme chocomelk en boterkoeken. Er is ook animatie en muziek voorzien, want het thema dit jaar is 'Oorverdovend plezant'. Vorig jaar kwamen in Knokke-Heist 350 jongeren op het evenement af. Om alle jeugdbewegingsleiders te bedanken voor hun vrijwillige inzet zet de Jeugdraad dit jaar ook een Nacht van de Jeugdbeweging op poten.

“Knocktail” wedstrijd voor Knokke-Heist

In de badstad wordt in december voor het eerst een "Knokke-Heist signature cocktail contest" gehouden. Het initiatief heeft als doel een cocktail te creëren waarvan de ingrediënten een smaak ontwikkelen die de veelheid aan belevenissen in de badstad laat vermoeden. Deze "knocktail" moet een klassieker worden zowel voor inwoners als toeristen. De hoop is dat de winnende cocktail een prominente plaats krijgt op de kaart van de lokale horecazaken. Het voorstel voor de wedstrijd is afkomstig van de gemeente Knokke-Heist, La Terrasse du Zoute en Rémy Cointreau. De finale van de wedstrijd zal plaatsvinden in La terrasse du Zoute, langs de Kustlaan op dinsdag 28 december vanaf 14.00 uur.


De voorrondes vinden plaats op hetzelfde adres op maandag 6, dinsdag 7 en donderdag 9 december 2010 en op maandag 13, dinsdag 14 en donderdag 16 december 2010. Dit telkens van 19.30 uur tot 21.30 uur. De wedstrijd staat open voor iedereen die direct of indirect werkzaam is in de horeca in België of buitenland, van scholier tot ervaren professional. Vanaf 1 november kan men alle details betreffende samenstelling jury, uurregeling, gebruik van ingrediënten en de te winnen prijzen raadplegen op www.laterrasseduzoute.be .

Knokke-Heistenaar gewond bij tractorongeval

Een 45-jarige man uit Knokke-Heist is woensdag in Roeselare zwaar gewond geraakt toen hij tijdens het werk de controle over z’n tractor verloor. Hij reed tegen hoge snelheid in op een duiker aan de kant van de weg en ging over de kop. De man belandde met zijn tractor op zijn kant in een aanpalende weide. De bestuurder raakte gewond door het ongeval en moest naar het ziekenhuis worden overgebracht. De tractor werd zwaar beschadigd.

Ook inwoners Retranchement tegen uitbreiding van het Zwin

Vlak over de grens is de dorpsraad van Retranchement niet te spreken over de geplande uitbreiding van natuurgebied Het Zwin in Knokke-Heist. Dat bleek op een zopas gehouden informatie-avond. De raad is bovendien boos, omdat de organisatie niet is geraadpleegd bij het maken van de plannen voor de vergroting van het gebied. Zoals bekend gaat het om een uitbreiding met 120 hectare. Tien hectare daarvan ligt op Nederlands grondgebied, de rest in ons land. Retranchement wil compensatie als de plannen worden uitgevoerd. Het verdwijnen van camping de Sandt Plaet levert Retranchement economische schade op. De dorpsraad wil 'in ruil' toestemming voor de bouw van starterswoningen. Aanwezigen verbaasden zich er ook over dat er nog geen gedegen onderzoek is gedaan naar eventuele verzilting van omliggende akkers. Ook bleken de aanwezige medewerkers van het Rijk geen weet te hebben van het project Vlaamse Baaien. Dat voorziet in de komst van een kilometerslange baai voor de kust bij Knokke (?). Zowel de Nederlandse als de Belgische overheid hebben nog niet alle benodigde grond in bezit heette het tijdens de vergadering. “Uiteindelijk kan dat leiden tot onteigening van grondbezitters. De Sluise gemeenteraad komt volgende week met een verklaring over het project. Die wordt vervolgens naar Den Haag gestuurd”.

25ste Veroordeling, 6 maanden cel en 2 jaar rijverbod voor Knokke-Heistse taxichauffeur

Een taxichauffeur uit Knokke-Heist werd zopas door de Brugse politierechter bedacht op een effectieve celstraf van zes maanden, een boete van 8.250 euro en een rijverbod van twee jaar. De man liep eind vorig jaar drie maal tegen de lamp toen hij telkens zijn taxi had bestuurd, hoewel zijn vergunning vervallen was. Toen hij op 20 december door de politie betrapt werd, vluchtte hij weg. Vervolgens ging de man met zijn taxi aan het slippen en ramde ter hoogte van de Meerlaan een paaltje. De Brugse politierechter wees de advocaat van de verdediging er op dat zijn cliënt tevoren al 24 maal veroordeeld werd.

Klassieke zeilschepen doen Zeebrugge aan

Woensdag is in Rotterdam de vijfde editie van de Race of the Classics for Young Professionals gestart. De ROTC YP is een jaarlijkse zeilwedstrijd op klassieke zeilschepen. Dit keer bestaat de vloot uit een recordaantal van 24 klassieke zeilschepen en 650 deelnemers. Windkracht, windrichting en golfslag hebben de organisatie ertoe doen besluiten om niet over te steken naar Engeland. Na de start heeft de vloot koers gezet richting Zeebrugge. Daarna wordt in het historische Brugge afgemeerd. Op vrijdag 22 oktober zeilen de schepen terug naar Nederland.

Via deze LINK kan men de tocht van de zeilschepen volgen.

Knokse scholieren op de bres voor Guatemala

Naar jaarlijkse gewoonte hebben de leerlingen van de school in de Knokse Jef Mennekenslaan zich in de oktobermaand weer ingezet voor een derde wereldproject. Ze hebben gewandeld voor het goede doel. Met de opbrengst steunen de scholieren dit keer het project van Nele Deprez. Deze Knokke-Heistse studeerde in 2005 af als licentiaat vertaalkunde Engels-Spaans en volgde daarna een opleiding ontwikkelingssamenwerking. Ze vertrok datzelfde jaar als vrijwilliger naar Guatemala. Ze leerde er nadien haar man kennen. Momenteel geeft ze les in een middelbare school in San Rafael. De school wordt gerund met slechts 5 leerkrachten. Leerboeken zijn er niet. De opbrengst van de actie zal gebruikt worden om woordenboeken Spaans-Engels aan te schaffen voor de school in Guatemala. In het gebied komen de mensen steeds meer op voor hun rechten. Ze willen onder meer ook onderwijs in Mam, hun plaatselijke Mayataal. Bij de Ceiba organisatie zet Nele Deprez zich trouwens ook in om de bevolking in het gebied bewust te maken over de milieuproblematiek van de open mijnbouw.

Wegeniswerken in Westkapelle en in Zeebrugs achterhavengebied

De komende weken worden in opdracht van de Afdeling Wegen en Verkeer werken uitgevoerd in het grensgebied tussen Knokke-Heist, Damme en Zeebrugge. Vanaf maandag 8 november krijgt de N376, de Dudzelestraat in Westkapelle een nieuwe asfaltlaag over een lengte van 600m. Bij de rotonde met de Heistlaan zullen gedurende enkele weken plaatselijke omleidingen worden aangeduid; onder meer via de Alfred Ronsestraat in de achterhaven. Verder wordt in dezelfde periode ook nog het kruispunt tussen de Westkapelse Steenweg en de Zonnebloemweg bezuiden de Zeebrugse achterhaven aangepast. Gezien de locatie een belangrijk doorgangspunt voor het havenverkeer vormt moet met ernstige verkeershinder gerekend worden.


Voor alle info: Eveline Vandecaetsbeek, communicatieverantwoordelijke AWV West-Vlaanderen 050 44 11 52 ; 0475 93 52 38 ; eveline.vandecaetsbeek@mow.vlaanderen.be Een overzicht van alle lopende en geplande wegwerkzaamheden vindt men op www.wegenwerken.be.

Feestelijk ontbijt voor verzorgenden in Heist

De Dag van de Verzorgende is woensdag in de Ter Duinen Campus Heist alvast niet ongemerkt voorbijgegaan. De speciale dag werd trouwens 12 jaar geleden in het leven geroepen door de Vlaamse Federatie van Verzorgenden en Zorgkundigen. In Heist werden de stagementoren en de leerlingverzorgenden op de school uitgenodigd voor een gezamenlijk ontbijt. Bij het afscheid schonken de leerlingen van het 5de jaar verzorging een zelfgemaakt kunstwerk aan de vertegenwoordigers van de stageplaatsen.

Kinderen van de Margaretaschool in Knokke willen graag gezien worden

Onder het motto “Margaretaschool ziet u… graag” werden zopas alle kinderen uitgerust met groene fluohesjes. Dat gebeurde dankzij de sponsoring van Fietsen Lentelaan in Duinbergen. Men wil er kost wat kost voor zorgen dat alle scholieren in Knokke-Heist goed opvallen in het verkeer. Ook werd de fietsenstalling met daarop Sam de verkeersslang door de verkeersfiguurtjes Zeppe en Zikki feestelijk geopend. Verder werd aan de hand van een poppenspel duidelijk gemaakt dat men goed moeten opletten in het verkeer.

Meer foto's vind je HIER.

Shoppingnocturne wordt avondshopping in Knokke-Heist

In Knokke-Heist werd zopas de shoppingnocturne die bij het Vuurwerkfestival in augustus gehouden werd geëvalueerd. Dat gebeurde bij middel van een enquête die toen gehouden werd. In totaal hebben 1043 vuurwerkbezoekers het vragenformulier ingevuld. Daaruit blijkt dat 86 procent van hen gewonnen zijn voor het laatavond shoppen in de badstad. Slechts 13 procent stond er negatief tegenover. Ook hadden sommige handelaars het over "extra klanten" en "een goede sfeer". Alhoewel ook niet alle deelnemers gewonnen zijn voor het langer openblijven is de Raad voor Lokale Economie toch van plan om het initiatief verder te zetten. De kans is echter groot dat men van de nietszeggende elitaire naam ‘nocturne’ zal afstappen. Vermoedelijk zal bij de 5de editie gekozen worden voor “avondshopping”, dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat.


Verdere reacties zijn welkom bij lokale.economie@knokke-heist.be.

19.10.10

Faillissement in Knokke-Heist

De rechtbank van koophandel heeft de bvba Carpe Diem uit de badstad failliet verklaard. Het bedrijf had haar zetel in de Ieperstraat in Knokke en was gespecialiseerd in de installatie van elektrische bedrading. Advocaat Kristof Van Den Heuvel uit Westkapelle werd aangesteld als curator.

OLVO Heist helpt Indische school bij middel van sponsorloop

De Vrije Basisschool OLVO in Heist organiseert op vrijdag 29 oktober een sponsorloop ten voordele van een school in Indië. Dit is vooral ongewoon gezien het om een niet-christelijke school gaat. Te vaak wordt namelijk in de derde wereld hulp geboden mits het opdringen van een daar ongewenste christelijke leer. De geschiedenis leert dat dit later enkel voor problemen zorgt. De Heistse scholieren gaan met de sponsorloop geld bijeensprokkelen voor de Ragavendra-school in het Zuid-Indische Tamil Nadu. Met de opbrengst zullen tafels, boeken en sportmateriaal aangekocht worden. De school begon 10 jaar geleden in het huis van de directeur waar hij 35 kinderen uit de armoede probeerde te halen door hen te onderwijzen. Momenteel volgen er zo’n 100 scholieren de lessen. De school is vernoemd naar een bekende Hindu heilige. Iedereen die de sponsorloop wil steunen engageert zich om voor elke afgelegde afstand van 200 m, 250 m of 400 m tien eurocent te betalen.

Knokke-Heistse Zuidpoolfotografe exposeert in Londen

De bekend Knokke-Heistse Zuidpoolfotografe Kristin Hannon stelt de komende weken een selectie van haar prachtige natuurfoto’s tentoon in Londen. Samen met 6 andere kunstenaars maakt haar werk deel uit van de 'Deep South' tentoonstelling in Dulwich College in de Britse hoofdstad. Komende maandag wordt de tentoonstelling officieel geopend door de kleindochter van Sir Ernest Shackleton, de befaamde Anglo-Ierse ontdekkingsreiziger. Kristin Hannon kan echter zelf bij de openstelling niet aanwezig zijn. Ze is momenteel namelijk aan de slag op het cruiseschip ‘Island Sky’ van de rederij Noble Caledonia. De tentoonstelling Deep South is van 25 oktober tot 4 november te bewonderen, telkens van 10 tot 17 uur. De toegang is gratis.

De locatie: The Old Library, Dulwich College, Dulwich Common, London SW 21 7LD.

18.10.10

Vlaamse kandidaten veel kans bij Miss België verkiezing in Casino Knokke

Er is veel kans dat Miss België Cilou Annys begin volgend jaar wordt opgevolgd door een Vlaamse. Op 9 januari brengt VT4 de finale van het Miss België gebeuren vanuit het Casino Knokke. De zestien finalisten zitten nu in de laatste rechte lijn richting verkiezingsavond. Kenners die zopas de voorstelling van de finalisten bijwoonde in discotheek Carré zien in de Vlaamse meisjes de grootste kanshebbers. Uit onze provincie nemen 2 kandidaten deel. Het gaat om de 18-jarige studente rechten Justine De Jonckheere en de 22-jarige studente communicatiemanagement Lynn Pynoo, allebei afkomstig uit Wevelgem. In november trekt het gezelschap naar Khao Lak in Thailand, om zich voor te bereiden op de verkiezingsslag. Ondertussen verblijft Miss Belgium Cilou Annys momenteel in China. Op 30 oktober hoopt ze er de eerste Belgische Miss World te worden.

Scholieren maken kennis met de Brandweer in Knokke-Heist

Naar aanleiding van de 14-daagse van de veiligheid maken scholieren in de badstad momenteel kennis met de Brandweer. In plaats van een opendeurdag stellen de Knokke-Heistse spuitgasten dit jaar hun kazerne open voor de schoolgaande jeugd. De actie loopt nog tot maandag 25 oktober. In totaal komen ruim 700 kinderen uit 33 scholen op bezoek afkomstig uit het hele werkingsgebied van het korps. De kinderen krijgen uitleg over de diverse wagens en toestellen, en kunnen oefeningen en demonstraties bijwonen op de binnenkoer.

Marnixring Knokke-Heist pakt weer uit met de Jeugdpoëzieprijs

Naast de uitreiking van de Blinckaertprijs op 22 oktober en het concert op 4 december, organiseert de Marnixring in Knokke-Heist dit najaar nog een 3e groot evenement. Het gaat om de 7e editie van de jeugdpoëziewedstrijd. Dat gebeurt in samenwerking met de Bibliotheek en het Cultuurcentrum Scharpoord. De wedstrijd wordt ingericht voor de leerlingen van de derde graad lager onderwijs en de eerste graad middelbaar onderwijs in onze grensoverschrijdende regio. Het thema is dit keer ‘Geheimen’. Dat onderwerp is trouwens ook de rode draad van de jeugdboekenweek 2011. Vorig jaar waren er niet minder dan 750 deelnemers. Naast boekenbonnen krijgen de winnaars hun ‘poëtisch hoogstandje’ op een prachtige affiche en op postkaart afgedrukt. De geselecteerde gedichten worden ook tijdens de poëziemaand februari uitgestald in de bibliotheek. Op de prijsuitreiking in Scharpoord op 26 januari, wordt ook nog een publieksprijs toegekend. De avond wordt bovendien opgeluisterd door de Gizonband en de Knokke-Heistse ‘Junior Eurosong’-finalist Luis Muyllaert.

Klik hier voor het deelnamereglement Uiterste datum van indienen is 15 november

Kabouter Wesley verkocht op E-bay voor Pakistan

De Kabouter Wesley tekeningen, spandoeken en strippanelen die door de gemeente Knokke-Heist via e-bay te koop werden aangeboden hebben uiteindelijk ruim 1.150 euro opgebracht. Een en ander gebeurde in samenspraak met Jonas Geirnaert, de geestelijke vader van de bekende kabouter. De opbrengst gaat integraal naar Artsen zonder Grenzen in Pakistan. Afgelopen zomer gingen de Kabouter Wesleyproducten ten voordele van Oxfam Wereldwinkel in de badstad ook als zoete broodjes over de toonbank. De vrijwilligers verkochten 269 brooddozen, 44 schoudertassen en 102 T-shirts. Omdat de brooddozen & schoudertassen uitverkocht zijn, zal de Wereldwinkel in de Kerkstraat bij de collega's van andere wereldwinkels informeren of ze nog materiaal over hebben.

Grieks goud voor Gym Tumblers uit Knokke-Heist

Dat de tumblers van Gym Knokke-Heist niet meer weg te denken zijn op Internationale wedstrijden werd afgelopen weekend andermaal bewezen. Vier turnsters namen deel aan de Spartacus Thermi Springs Cup in het Griekse Thessaloniki. Margaux Dedeene, Hannah De Pauw en Magali Bloes konden zich moeiteloos plaatsen voor de finale op zondag. Magali Bloes sprong als een raket door de finale en liet de veel oudere concurrentie achter zich. Ze behaalde dan ook de gouden medaille & beker. Margaux Dedeene turnde haar finalereeks zeer netjes en werd beloond met de bronzen plak. Hannah De Pauw werd met 0,10 ptn. verschil 4de. Kamille Vandenberghe mocht zich tevreden stellen met een 12de plaats. In ploegverband hadden Kamille, Hannah, Magali & Margaux nog meer succes. De 1ste plaats was voor Gym Knokke-Heist; Dat leverde de kustploeg nog eens 4 gouden medailles.

Extra foto opgenomen in de reeks: FOTO VARIA

Fotoreportage Knokke Zoute Grand Prix

Voor wie andere dingen te doen had HIER een korte diareportage in verband met de eerste editie van de Zoute Grand Prix, die afgelopen weekend gehouden werd in Knokke-Heist

Bedrijventerrein Westkapelle CO2-neutraal

Zopas is in ’t Walletje in Westkapelle gestart met de uitbreiding van de plaatselijke ambachtelijke zone. Bijzonder is dat het hier om de realisatie van een CO2-neutraal bedrijventerrein gaat. Het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling AGSO kreeg hiervoor subsidies van het Agentschap Ondernemen. Bedrijven die een nieuwe kavel op het terrein in gebruik nemen moeten voldoen aan de verplichting tot CO2-neutraliteit. Dat houdt in dat men door Rationeel Engergiegebruik zoveel mogelijk het elektriciteitsverbruik beperkt. Verder wordt Duurzame Energie door het bedrijf zelf opgewerkt of wordt Groene Stroom aangekocht. Om verder het Rationeel Energiegebruik ook op gebied van verwarming te stimuleren, legt het AGSO de bijkomende verplichting op om een K-peil (isolatie van de gebouwen) of een E-peil (totaal energieverbruik) te halen dat 20% beter scoort dan de wettelijke vereisten. Reeds 20 bedrijven hebben hun plaatsje op het nieuwe bedrijventerrein gereserveerd.

De politie heeft in het weekend een Britse dievenbende ingerekend

In Antwerpen heeft de politie een groepje Britse dieven ingerekend die in Knokke-Heist op dievenpad waren geweest. Het groepje liep tegen de lamp toen hun wagen door agenten aan de kant gezet werd op de A12. De drie mannen bleken in het bezit van een hoeveelheid cannabis. Ze hadden die naar eigen zeggen net gekocht in Nederland. In de wagen troffen de agenten ook gsm-toestellen, een gps en twee laptops aan. Een aantal van die spullen stond geseind als gestolen goed, buitgemaakt bij een diefstal in Knokke-Heist. De onderzoeksrechter heeft ondertussen twee van de drie Britten aangehouden.

Kleurloze voetbalzondag aan de Oostkust

De voorbije voetbalzondag heeft de ploegen uit Knokke-Heist maar weinig opgeleverd. In Eerste Provinciale versloeg het voorlaatst geklasseerde Varsenare thuis de ploeg van FC Knokke met 2-1. Knokke staat gedeeld 8ste in de rangschikking met 11 punten. In Tweede Provinciale A moest VVWestkapelle op eigen terrein met 2-3 de duimen leggen tegen Jabbeke. VVW staat 13de in het klassement met 8 punten. In Derde Provinciale B eindigde de wedstrijd tussen Gistel en FCHeist in een doelloos gelijkspel. Heist staat 6de met 15 punten; In Vierde Provinciale werd het eveneens nul-nul in de wedstrijd tussen Zeebrugge en Gits. En Daring Brugge versloeg Moerkerke met 2-1. Moerkerke staat tweede met 13 punten. Zeebrugge blijft lantaarndrager met 3 punten.

17.10.10

Geplande gasbrand is rampoefening

Inwoners van Ramskapelle en Zeebrugge worden woensdagmorgen mogelijk geconfronteerd met het aan en af rijden van interventiewagens en ambulances vlakbij de dorpskern. Als dat gebeurt is dit enkel onderdeel van een uitgebreide Gasbrandoefening in de Zeebrugse achterhaven. De rampoefening heeft plaats op het bedrijfsterrein van Gassco nv, de Belgische dochter van de Noorse zeepipebeheerder. Het scenario is een geënsceneerde gasbrand, die eerst door de interventieploeg van het bedrijf en vervolgens door de brandweer van Brugge wordt bestreden. De moeilijkheidsgraad van de oefening zal worden opgevoerd door de brand fictief te laten overslaan. Het intern noodplan van Gassco en de nood- en interventieplannen van de stad Brugge en de provincie zullen daarbij worden uitgetest. Maar een en ander kan de indruk wekken, dat het om een reëel ongeval gaat, wat dus niet geval is. Er wordt aan passanten en omwonenden gevraagd om zeker geen contact te nemen met de alarmcentrales 100 en 101 en om de hulpverleners hun opdracht te laten doen.

Knokke-Heistse gezinnen gezocht voor Franstalige studenten

WEP, het World Education Program, is momenteel ook in Knokke-Heist op zoek naar gastgezinnen die voor een semester Waalse of Brusselse jongeren willen opvangen. De studenten zijn tussen de 15 en 19 jaar, gaan naar een school in de buurt en maken volwaardig deel uit van het gezin. Ze zullen gedurende hun uitwisseling niet naar huis terugkeren. In januari steken een aantal Franstalige landgenoten de taalgrens over om een semester les te volgen in een Vlaamse school. Uitwisselingsorganisatie WEP ontvangt elk jaar een honderdtal buitenlandse jongeren die voor 3 tot 12 maanden in ons land verblijven om er te studeren en onze taal te leren. De organisatie stuurt ook elk jaar meer dan 2000 Belgische jongeren op uitwisseling naar Australië, Argentinië, Brazilië, Japan en Venezuela, en dus blijkbaar ook naar Vlaanderen.


Gezinnen die hun huis graag willen openstellen voor een uitwisselingsstudent, kunnen voor meer informatie terecht bij WEP Windrose vzw op 02 534 53 36, of kunnen mailen naar micheline@wep.org - http://www.wep.org/

Veerpleincontroles hebben ontradend effect op Vlaamse drugstoeristen

Zaterdag in de late namiddag hebben 15 Zeeuwse politiemensen op het Veerplein in Breskens andermaal een controle uitgevoerd tegen wat genoemd wordt “overlastgevende drugstoeristen” uit Vlaanderen en Frankrijk. De overlast bestaat voornamelijk uit het verspreiden van een penetrante wietlucht, mensen die softdrugs gebruiken, a-sociaal gedrag en bedreigende situaties. Bij de controle werd zaterdag gebruik gemaakt van een drugsspeurhond. De hond controleerde in bussen en personenauto’s die net van het veerplein waren weggereden, na aankomst van het fiets-voetveer uit Vlissingen. Het dier vond daarbij wiet, hasj en dit keer ook cocaïne. De verdovende middelen zaten soms verstopt op de meest onverwachte plaatsen, zoals in het achterlicht van een wagen. In totaal werden 21 verdachten aangehouden, de meesten uit onze regio. Er werd voor 6.000 euro aan boetes betaald. De drugstoerist die cocaïne bij zich had werd nadien in verzekerde bewarting gesteld in de Torentijdgevangenis in Vlissingen. Sinds de start van de controles zijn zo’n tweehonderd drugstoeristen aangehouden en beboet. Volgens de politie werken de controles afschrikwekkend. Tot nu toe zijn maar in drie gevallen personen aangetroffen die bij een eerdere controle ook zijn gepakt.