4.7.09

Bij Surfers’ werd op ‘brandend zand’ het eerste lokale ‘Beachvolleybalkampioenschap’ gespeeld.

Zaterdag kreeg in de badstad bij Surfers' Paradise de eerste editie van het ‘Beachvolleybalkampioenschap Knokke-Heist’ z’n beslag. Dat gebeurde in samenwerking met de sportdienst en de lokale volleyclubs. De wedstrijd was exclusief voorbehouden aan inwoners van de badstad. Er werd gespeeld in perfecte doch zeer warme omstandheden. De 10 lokale herenduo’s en 3 damesduo’s moesten het niet alleen tegen hun tegenstanders opnemen maar ook tegen het brandend zand. Bij de dames werd het duo Annelies Vann Acker/Myria Coenen verdiend winnaar, voor Miet De Groote en Liselotte Vandenbroucke. Bij de heren wonnen Robin Demey en Gino Degraeve het in de finale van Alex en Micha Tuyaerts. Derde team werd Stijn Van Raefelgem met Hans Van Den Broucke die de kleine finale wonnen van Frank Vanleenhove en Dries Delove. Het volgende beachvolleyballtornooi is het "King Of The Beach" gebeuren op 8 en 9 augustus.


Inschrijven via www.surfersparadise.be

Inwoners menen dat het Heistse openluchtzwembad De Raan onderbenut is

In Knokke-Heist gaan steeds luidere stemmen op om de periode van opening voor het openluchtzwembad De Raan uit te breiden. Steeds meer mensen willen dat De Raan beschikbaar is van juni tot september, en dit van 8u ’s morgens tot 20u ’s avonds. Op die manier kunnen ook Knokke-Heistenaars na de dagtaak en juist voor of na het seizoen gebruik maken van de zwemfaciliteit waaraan ze mee helpen betalen. De gangmakers voor het langer openhouden van het zwembad in Heist zijn onder meer van plan om een Facebook-groep daartoe op te richten. Op die manier hopen ze hun verzoek kracht bij te zetten. Ander argument is dat De Raan ook zou kunnen gebruikt worden voor mensen die trainen voor de Zwintriathlon. Nu moeten deze sportievelingen telkens de verplaatsing maken naar de Damse Vaart of naar het openluchtzwembad van Aardenburg. Ondanks de dreiging van sluiting door de precaire financiële toestand van de fusiegemeente Sluis is het Aardenburgse openluchtzwembad momenteel langer open dan De Raan.

De Raan huidige openingsuren

3.7.09

De traditionele Nyamasheke rommelmarkt uitzonderlijk op de Heistse Krinkelweide

Op de nationale feestdag wordt de rommelmarkt van Nyamasheke niet in de put van het Heldenplein gehouden maar wel op de Krinkelweide. Dat is een terrein langs de Heistlaan, niet ver van het station. Het Heldenplein is niet vrij wegens de vroege start van het Kneistival, reeds op 19 juli. De werkgroep Nyamasheke is in 1978 in Heist ontstaan, toen twee lekenhelpers Leo Breugelmans en Angelique Lisabeth ontwikkelingshulp gingen bieden in het Rwandese Nyamasheke. De werkgroep steunt nog steeds dit project door jaarlijks voor € 2.500 aan geneesmiddelen op te sturen. Sinds 1988 ijvert de werkgroep ook voor andere, duurzame ontwikkelingsprojecten van mensen uit eigen streek. Vorig jaar was de Rommelmarkt goed voor € 23.500. Daarmee werden 18 verschillende projecten gesteund.

Nyamasheke Rommelmarkt: dinsdag 21 juli Krinkelweide, Heistlaan 125, van 9 tot 17.30. Om 12u BBQ (inschrijven niet nodig). Meer info bij Activiteiten

Mercedes-Benz laat CO2-voetafdruk krimpen dankzij Zeebrugse Schotlandferry

Door een nieuwe overeenkomst zullen de exportwagens voor Mercedes-Benz in Schotland en het noorden van Engeland in de toekomst verscheept worden aan boord van Norfolkline tussen Zeebrugge en Rosyth. Tot nog toe werden deze wagens in Killingholme afgeleverd. Voor Zeebrugge gaat het enkel om een verandering van de bestemmingshaven. Voor Mercedes-Benz betekent het een gevoelige reductie van de leveringskilometrage. Het komt neer op een jaarlijkse vermindering met bijna 400.000 km en het besparen van ruim 170.000 liter brandstof. Door de beslissing komt er ook 464.000 kg minder CO2 uitstoot in de atmosfeer.

In Knokke-Heist kunnen nu ook aardgasbudgetmeters worden geïnstalleerd.

Wie de aardgasfactuur van de netbeheerder niet betaalt, krijgt vanaf nu in de badstad een aardgasbudgetmeter geplaatst. Dit systeem moet ervoor zorgen dat de klant zijn verbruik vooraf betaalt, beter omgaat met dat verbruik en geen nieuwe schulden maakt. De OCMW's waren al jaren vragende partij voor de installatie van dergelijke meters. Voor elektriciteit is de budgetmeter immers al een hele tijd een preventief instrument in de strijd tegen energiearmoede. Wie een aardgasbudgetmeter geplaatst krijgt, spaart in de zomermaanden het best krediet op om de winter tegemoet te gaan. Anders dan bij elektriciteit waar het verbruik min of meer stabiel is, verbruikt men bij aardgas immers zo'n 75% in de koudste maanden. Nieuw is ook dat de schuld die de klant bij de netbeheerder heeft opgebouwd vóór de plaatsing van de budgetmeter, op termijn aan de softwaretoepassing zal kunnen worden toegevoegd. Zo kan die schuld geleidelijk worden afgebouwd. Een elektriciteits- en aardgasbudgetmeter vind je in het stadhuis van Knokke en in het Sociaal Huis in de nieuwe Heistse wijk Heulebrug.


Voor alle info: Sociaal Huis, Kraaiennestplein 1, tel. 050 53 09 00

In Knokke-Heist wonende sterrenkok denkt eraan om z’n vleugels uit te slaan.

Sergio Herman heeft plannen om in Cadzand een nieuw restaurant te openen. De bekende chef, die in Knokke-Heist woont, is al jaren de man achter de driesterrenzaak Oud Sluis. Pas half juli wordt de knoop doorgehakt en beslist hij of de zaak in Cadzand-Bad er inderdaad ook komt. Het zou gaan om een laagdrempelig visrestaurant onder de naam Pure C. De Engelse letter ‘C’ staat daarbij niet alleen voor ‘zee’ maar ook voor ‘culinair’. Op de menukaart zouden toppers komen van de vader van Sergio Herman. Die stond in de streek jarenlang bekend om zijn mosselgerechten. Verder raakte bekend dat de driesterrenkok ook plannen heeft om samen met binnenhuisarchitect Piet Boon in Amsterdam een bar-restaurant op poten te zetten.

Germinal Beerschot gaat op de valreep toch op oefenstage.. in Cadzand.

Als voorbereiding op het volgende voetbalseizoen werd bij Germinal Beerschot op het laatste nippertje besloten om toch een kleine stage te houden. Maandag trekt de A-kern met de technische- en medische staf heel eventjes naar onze buurbadplaats Cadzand. Het wordt drie dagen trainen en bonding. Op de agenda een traditionele ochtendjogging én twee doorgedreven groepstrainingen. Dat allemaal vlakbij het Zwin, een omgeving die geen vreemd terrein is voor de Antwerpse fusieclub. In het verleden was Germinal er al meerdere keren te gast. Vanwege het late beslissen staat er bij onze noorderburen dan ook geen oefenwedstrijd op het programma. De ploeg logeert in het prestigieuze Badhotel De Wielingen. Woensdag wipt Germinal weer de grens over.

Primeur voor Knokke-Heist met een automatische externe defibrillator in elke strandhulppost

In Knokke-Heist werden de voorbije uren alle zes de strandhulpposten uitgerust met een automatische externe defibrillator (AED). Het gaat om een primeur aan de Belgische kust. Het toestel wordt ingezet bij slachtoffers met een hartstilstand. Het gaat om een afgeslankte versie van de gesofisticeerde "hartstarters" waarmee de ambulances zijn voorzien. Het beveiligingsniveau van de AED's in de strandhulpposten ligt wel hoger waardoor vergissingen door basishulpverleners uitgesloten zijn. De grote troef van deze apparatuur is dat er bij een badgast waarvan het hart fibrilleert onmiddellijk kan worden ingegrepen met de aangepaste apparatuur. Elke minuut telt namelijk om hersenschade te beperken. Aangezien de statistieken uitwijzen dat er op strand en zeedijk gemiddeld 1 hartstilstand per 2 jaar kan voorvallen, vindt Knokke-Heist de investering van bijna 22.500 euro meer dan waard. Vanavond om 19 uur krijgen de hulpverleners van de strandhulpposten in de brandweerkazerne een allereerste "inwijding" in AED-reanimatie. Een professionele opleiding door MUG-specialist Luc Huyghe en ervaren praktijkdocenten van de Knokke-Heistse brandweer moeten ervoor zorgen dat er op onze stranden nog meer mensenlevens worden gered.

Knokke-Heistse zomerse verblijver als laatste getuige van de oorlogsschrapping van Joodse advocaten opgevist door de Antwerpse Balie

De Raad van de Orde van Advocaten bij de Antwerpse balie heeft de kandidatuur aanvaard van een nieuw lid op de lijst van de ereadvocaten. Het gaat om de 96-jarige Robert Borisewitz, die al vele jaren met z’n vrouw de zomer in Knokke-Heist doorbrengt. De bejaarde man was bijna 70 jaar geleden korte tijd advocaat-stagiair. Net toen hij in 1940 mee zou pleiten in een spraakmakend assisenproces beleefde de Antwerpse balie de zwartste periode uit haar bestaan. Om te voorkomen dat de hele balie door de bezetter zou worden opgeheven, werden de zeventien Joodse advocaten geschrapt van de lijst. Borisewitz had de bui zien hangen en was, net als elf van zijn confraters, het land uit gevlucht. Hij kwam met zijn familie en zijn verloofde via Frankrijk, Spanje en Lissabon in Brazilië terecht, waar hij een nieuw leven opbouwde als diamantbewerker en -handelaar. In 1941 trouwde hij er met zijn Friedel. Z’n inmiddels 92-jarige vrouw schrijft hun hoge ouderdom toe aan “gezond eten, regelmatig golfen en zwemmen in het water van de Noordzee, dat anderen te koud vinden". Dat verklaarde ze alvast een tijd geleden aan CNN.

Oostende blijft hoge woord voeren zelfs na gedwongen verkoop van vismijn aan Vlaamse overheid

Oostende verkoopt de gebouwen van de Vismijn aan het Vlaamse Gewest. Hiermee komt een einde aan de jarenlange zoektocht naar een privépartner, zoals de Europese Commissie eiste. De principiële beslissing werd begin juni al genomen door de Vlaamse regering en verleden week door de Oostendse gemeenteraad. De Vlaamse overheid, die al eigenaar was van de gronden, neemt de gebouwen van de Vismijn voor 3,5 miljoen euro, inbegrepen en de uitstaande leningen voor 4,2 miljoen. Het hele kostenplaatje komt voor de Vlaamse regering op 10,2 miljoen. "Na jaren wanbeheer verliest Oostende zijn Vismijn", aldus Jean-Marie Dedecker, die al jaren met dit dossier in de weer is. "Uiteindelijk zal Zeebrugge, de grootste concurrent, het inpalmen." De Oostendse schepen Miroir is het daar niet mee eens en blaast hoog van de toren: "We stipuleerden uitdrukkelijk dat de werkgelegenheid in de Oostendse Vismijn blijft. Eventueel kunnen we de taken tussen beide steden verdelen. Oostende de verse en Zeebrugge de diepvriesvis, bijvoorbeeld."…

Baby’s wijzen volwassenen terecht met rookvrij slabbetje in Knokke-Heist

Sinds kort geeft de dienst Burgerzaken in de badstad bij elke aangifte van geboorte een deurhanger en een slabbetje met het opschrift "Rookvrij ? Ikke blij!". De actie is een initiatief van Logo Brugge en het gemeentebestuur. De kleine Maite Devaux, die in Knokke-Heist geboren werd uit Blankenbergse ouders, was de eerste baby die bij de aangifte haar slabbetje overhandigd kreeg. Ouders Eveline en Manuel waren opgetogen met de attenties van de actie "rook niet bij mij". Ze zijn beiden niet-roker en zullen de deurhanger aan de deur van hun woonkamer bevestigen zodat ze niet telkens de bezoekers moeten vragen om geen sigaret op te steken.

Moscow Star Circus slaat z’n tenten op in Knokke-Heist

Ondanks het feit dat het Cavalia-terrein omgevormd werd tot een toeristenparking doet deze zomer toch weer een circus onze badstad aan. Voor de circuswagens en de grote tent werd ruimte gevonden langs de Natiënlaan; tussen het Porchecenter en de Hubo. Vrijdag werd gestart met de voorbereiding van het terrein. Het Moscow Star Circus was in het verleden ook reeds regelmatig present in de badstad. Het is het ideale evenement als het weer eens wat minder is, of als men op het strand is uitgekeken. Naast traditionele acrobatische en clownacts worden er ook nummers gebracht met een 40-tal dieren waaronder ganzen, Shetlandpony's, Andulusische hengsten, dromedarissen, Schotse buffels, lama's en zelfs Afrikaanse watusi's . De premièrevoorstelling is op vrijdag 10 juli. Het Moscow Star Circus blijft in de badstad tot zondag 30 augustus. Er zijn dagelijks voorstellingen om 17 en om 20u, maar op zondag enkel om 16u.

Meer informatie bij Activiteiten en bij: Moscow Star Circus

Bekijk ook de activiteiten in en rond Knokke-Heist

Voor meer informatie klik HIER

Loop van de Bevolking

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije week in Knokke-Heist vind je HIER.

Cunards ‘Queen Elizabeth’ zal in haar ‘maidenseizoen’ Zeebrugge aandoen in de herfst van 2010

Terwijl onze Oostkust uitkijkt naar het bezoek van het cruiseschip ‘Queen Mary 2’ op 21 juli zijn voor Zeebrugge nog meer primeurs op komst. Ook de ‘Queen Elizabeth’ van de rederij Cunard komt naar onze kusthaven: en dat nog wel tijdens haar ‘maidenseizoen’. Het eerste stuk kielblok van het vaartuig werd donderdag neergelaten in het droogdok van de Monfalcone scheepswerf in noordoost Italië. Het schip krijgt 12 dekken en ruimte voor 2.000 passagiers. Na de eigenlijke maidentrip naar de Spaanse eilanden komt de zogeheten ‘Gallic Debut’ vaart. Die start op 26 november volgend jaar en zal de gloednieuwe ‘Queen Elizabeth’ naar Amsterdam, Zeebrugge en Le Havre brengen. Bij deze 5-daagse reis moet men voor de goedkoopste hut aan boord (wegens de lage dollarkoers slechts) 850 euro neertellen.

2.7.09

Belgische snelheidsduivels raken vlak over de grens hun rijbewijs kwijt

De Politie van Sluis heeft donderdagnamiddag de rijbewijzen van twee landgenoten ingevorderd. Het duo reed met hun motoren meer dan dubbel de toegestane snelheid op de Cadzandseweg in het grensdorp Retranchement. De twee , 22 en 29 jaar oud, reden 66 km te hard op een plaats waar de snelheid beperkt is tot 60 km/uur.

Ook in onze regio werd de waarschuwingsdrempel voor ozon overschreden

De waarschuwingsdrempel voor ozon werd donderdag in twaalf meetpunten in ons land overschreden. Dat gebeurde ook in Moerkerke Damme op een paar kilometer van onze badstad. In het noorden van onze provincie is er slechts één dergelijk telemetrisch punt. De Europese waarschuwingsdrempel voor ozon ligt op 180 microgram. Op dat moment moet de bevolking geïnformeerd worden. Gevoelige groepen, zoals kinderen en ouderen, worden aangeraden om bij hoge ozonconcentraties geen zware inspanningen te doen. De ervaring leert dat vlak aan zee de ozonmetingen vaak een heel stuk lager liggen dan enkele kilometers meer naar het binnenland.

De mobiele informanten in Knokke-Heist verplaatsen zich nu in een Mini Hummer

Voor de tiende zomer op rij heeft de dienst Toerisme in de badstad de beschikking over een aantal jobstudenten. Deze jongeren zijn in dienst van het Gemeentebestuur, en werden ingehuurd om informatie te verschaffen aan de toeristen op de Zeedijk en andere drukke plaatsen in de gemeente. Bij het publiek zullen ze dit keer zeker opvallen. Niet alleen zijn de “mobiele informanten” stijlvol uitgedost door Scapa Sports, ze toeren rond in een Mini Hummer H3. Dat is een elektrisch aangedreven "brommobiel". Het voertuig, dat gezien wordt als hét alternatieve en ecologische vervoermiddel van de toekomst, werd woensdag in de badstad geleverd. Vorig jaar viel het plan om de jobstudenten met een golfkarretje toeristische folders te laten bedelen in het water. De politie stelde namelijk vast dat de jongeren geen rijbewijs B konden voorleggen. Met de nieuwe brommobiel zijn er alvast geen dergelijke problemen.

Met een nieuw concept kregen diverse Speelpleinen eigen accenten in Knokke-Heist

Naast de traditionele gevarieerde activiteiten zoals dans, boetseren, schilderen, sport en spel worden er vanaf deze zomer per speelplein specifieke accenten gelegd. Op "'t Plein" in Knokke wordt vooral de nadruk gelegd op natuur, fietsen, wandelen en knutselen. In "De Korenbloem" in Heist staan zon, strand, zee en duinen centraal. Op "De Speelpelle" bij de Molenhoek in Westkapelle draait het (uiteraard) meestal rond sport. Bij "De Blekker" en andere kleuterpleinen staat het gebeuren in functie van de allerkleinsten. De diverse activiteiten van de verschillende pleinen kunnen trouwens op een wandkrant worden afgelezen. Kinderen met een of andere voorkeur zien meteen waar ze best naar toe trekken. Er wordt geduimd voor een hele zomer zon, maar mocht het een dag tegenvallen, dan schudden de monitoren een regenprogramma uit de mouw.


Voor alle info: tel. 050 630 800 of jeugd@knokke-heist.be

In een Guinness recordpoging proberen twee Britten naar Zeebrugge te kajakken

De 54-jarige Britse dokter Simon Worsley en z’n 44-jarige compaan Ian Castro zijn van plan om de komende uren in Southwold in zee te steken. Dat is badplaats in het Oost-Engelse Suffolk. De bedoeling is om per kajak de Noordzee over te steken. Ze willen na een tocht van 140 km Zeebrugge bereiken en aldus het 12 jaar oude Guinness Wereldrecord verbreken, dat trouwens ook al op naam staat van de avontuurlijke dokter. Meteen willen de Britten ook geld inzamelen voor een Palliatief Zorgcentrum. Om het allemaal mogelijk te maken moet het duo per uur zo’n 8 km afleggen. De twee zullen vergezeld worden van een begeleidingsvaartuig dat per radar alle scheepsbewiging in het oog houdt, en desnoods hulp kan bieden.

Sluis is blij met de grote Vlaamse investeringen in het Zwin

Het Sluise college is zeer in z’n nopjes dat de grensgemeente de vruchten zal plukken van de enorme investering van de Vlaamse overheid in de Zwinstreek. Het gaat om zo’n 39 miljoen euro. Onze buurgemeente is dan ook zeer bereid om deel te nemen aan het grensoverschrijdende project ‘Recreatie en Ecotoerisme’. Sluis betaalt zelf ruim 80.000 euro mee, de rest moet uit provinciale en Europese subsidies komen. Het project bestaat uit een grensoverschrijdend padennetwerk en een zintuigenpad voor mindervalide en slechtziende mensen. Ook komt er een vernieuwde inrichting en aanpak van het bezoekerscentrum aan de Nederlandse kant van Het Zwin. Dit bezoekerscentrum was met sluiting bedreigd maar wacht nu een nieuwe toekomst.

Hoge benoeming voor Cavalia's Normand Latourelle

De stichter van het paardenspektakel Cavalia, Normand Latourelle, is donderdag in Canada benoemd tot vice-voorzitter van de beheerraad van Canada's Nationale Kunstcentrum. Vorige zomer verbleef Latourelle geruime tijd in Knokke-Heist. Z'n benoeming kwam er wegens de vernieuwingen die hij heeft teweeg gebracht op het vlak van kunstvolle voorstellingen. Je leest er HIER meer over.

Op de tweede vakantiedag in Knokke-Heist al 3.000 Vakantieplus-stagisten!

Donderdagmorgen zijn in Knokke-Heist de Vakantieplusstages weer uit de startblokken geschoten. Dit onderdeel van ‘Jeugdvakanties’ in de badstad telde meteen al zo’n 3000 inschrijvingen. Maar ook voor laat-inschrijvers is er de hele zomer nog voldoende aanbod. Kinderen vanaf 3 jaar kunnen er terecht. Er is voor elk wat wils gaande van theaterimprovisatie, American games en volleybal tot salsa, henna painting, Totaal digitaal en het vertellen van streekverhalen. Daarnaast kan men ook kiezen voor het 3-D atelier of een reeks andere creatieve en sportieve stagemogelijkheden. Zelfs de allerkleinsten hebben nog keuzes te over. Voor hen zijn er ondermeer sessies met de knutselsmurf, de magische wereld van Disney, plus sticker en stempelplezier.


Voor het volledige programma en alle nodige info kijk je best in de brochure Jeugdvakanties Knokke-Heist of via de website van www.jeugdknokke-heist.be Voor alle info: tel. 050 630 800 of jeugd@knokke-heist.be

‘Mijn Restaurant’ Restaurant Dell’Anno weer open maar zonder camera’s

Na een verdiende vakantie hebben Knokke-Heistenaars Claudio Dell'Anno en Gaëlle Six donderdag hun prijswinnende restaurant in Kortrijk weer geopend. Na het winnen van ‘Mijn Restaurant’ is het voor het koppel trouwens niet allemaal rust en verpozing geweest. In Parijs werd onder meer gewerkt aan een boek, dat nog voor de boekenbeurs klaar moet zijn. Ook heeft men een nieuwe equipe opgeleid. Ondertussen lopen de reservaties als een trein. Ook ministers zetten zich voor de komende dagen op de lijst. Sommige dagen zijn trouwens al volzet tot in janauri… Grote verschil met tevoren is alvast het feit dat de camera’s er niet meer zijn.

Het Zeeuwse seizoen van de bodemmossel is aangebroken.

De eerste Zeeuwse bodemmosselen liggen in de winkel. Dat is twee weken eerder dan in 2008. Bovendien is de kwaliteit van de mosselen zeer goed, met een vleesgewicht dat een stuk hoger ligt dan bij de opening van het seizoen vorig jaar. Dat zegt alvast de Nederlandse Mosselhandel. Mosselkenners zijn echter van oordeel dat de mosselen pas over zo’n drie weken op hun best zullen zijn. Inmiddels loopt het seizoen van de Belgica-mossel op z’n eind. Sommige mensen vinden deze Vlaamse mosselen hét van hét. Anderen verklaarden zeer teleurgesteld te zijn. Eind juli komt ook de Flandria-mossel op de markt. Dat is de Nieuwpoortse concurrent van de Belgica.

Het authentieke Heistse mosselrecept vind je HIER.

Kiwi-minister bezoekt Zespri in Zeebrugge

De Nieuw-Zeelandse landbouwminister David Carter is donderdag uit Wellington vertrokken naar Europa. In Brussel zal hij de Europese commissarissen Mariann Fischer Boel en Baroness Catherine Ashton ontmoeten. Die zijn bij de EU verantwoordelijk voor landbouw en handel. Carter wil in Europa producten promoten, zoals fruit en het bekende lamsvlees. De EU is Nieuw-Zeelands tweede grootste afzetmarkt. Verder zal hij de nieuwe en volgens hem “kortzichtige exportsubsidies” voor Europese landbouwproducten aankaarten. Die liggen Nieuw-Zeeland zwaar op de maag. Tijdens z’n verblijf in ons land zal minister Carter ook een bezoek brengen aan Zeebrugge. In onze kusthaven gaat hij onvermijdelijk een kijkje nemen in de koelloods en pakstation van Zespri, de importeur van Nieuw-Zeelands fruit. Ongeveer 85% van alle geïmporteerde Nieuw-Zeelandse kiwi's komt via de haven van Zeebrugge Europa binnen.

Op de foto: David Carter zorgt ervoor dat zijn stukje lam perfect van de BBQ komt. De kiwi's zijn voor later.

1.7.09

Na het golfwagentje doet nu ook de ‘brommobiel’ z’n intrede in Knokke-Heist.

Woensdagnamiddag is in bij Invest Mobile in de Dumortierlaan een eerste lading moderne ‘brommobielen’ gearriveerd. De voertuigen worden beschouwd als ‘een bromfiets op meer dan 2 wielen’. De brommobielen zijn voorzien van een Europees homologatiecertificaat en een door ons land erkend referentienummer. Het mooie van de zaak is dat voor de brommobiel geen autorijbewijs nodig is. Een dergelijk voertuig mag bestuurd worden vanaf 16 jaar als men een bromfietsrijbewijs heeft. De 4-wielige bromfiets heeft een motorvermogen van maximaal 4 kW en ontwikkelt een snelheid van maximaal 45 km per uur. De bestuurder draagt een veiligheidsgordel of een goedgekeurde helm. Vanaf 2011 moet de brommobiel in ons land voorzien worden van een nummerplaat. Tegenwoordig worden brommobielen ook elektrisch aangedreven wat ze niet alleen milieuvriendelijk maakt maar ook ideaal voor gebruik in een stedelijke omgeving. De grootste groep gebruikers van de brommobiel zijn mensen –die om welke reden dan ook- niet over een autorijbewijs beschikken. Het ziet er naar uit dat golfwagentjes en brommobielen op vrij korte termijn het aanschijn van de straten in onze badstad grondig zal veranderen. Ook de gemeente zal gebruik maken van dit nieuwe soort vervoermiddel.

Oude foto’s identificeren voor Sincfala is weer aan de orde in Heist

Vrijdagnamiddag kan men in het Ontmoetingscentrum De Vierbote weer helpen met het identificeren van personen en plaatsen op oude foto’s. Het is de tweede keer dat een dergelijke sessie georganiseerd wordt. Het is een initiatief van Sincfala en de Seniorenraad. Foto's uit heel de gemeente zijn door het museum in mapjes gebundeld. Die worden in groepjes bekeken en door iedereen, die iets of iemand herkent, van commentaar voorzien. Een ideale manier dus om herinneringen op te halen. De foto's zijn vaak afkomstig uit schenkingen en nalatenschappen.


Foto-identificatiesessie vrijdag 3 juli van 15 tot 17u in Vierbote, De Vrièrestraat 26, Heist. Ook op vrijdag 7 augustus is een bijeenkomst gepland.

Het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist zet op 1 september een eeuwfeestjaar in

Het hele werkjaar van het KTKH, dat op 1 september van start gaat, zal in het teken staan van ‘100 jaar toneel in Knokke-Heist’. Het was in 1907 dat in de badstad de eerste aanzet werd gegeven tot de oprichting van een toneelgroep. Door ‘Willen is Kunnen’ werden enige tijd later de eerste ‘concerten’ en toneelopvoeringen gebracht. Na allerlei naamsveranderingen en fusies is uiteindelijk het Toneelgezelschap Knokke-Heist ontstaan. De komende maanden valt er dus veel te vieren. Dat gebeurt met allerlei activiteiten. Naast een academische zitting komt er ook een historische fakkeltocht naar de diverse locaties waar toneel werd gespeeld in de badstad. Verder worden een historische brochure en een speciale kalender uitgegeven. In december en ook in maart van volgend jaar staan uiteraard ook theaterproducties op het programma.

De voorbije maanden werd aan onze kust veel minder vis aangevoerd

De aanlanding van vis in Zeebrugge en de andere havens aan ons kust is in de eerste jaarhelft met liefst 10 procent gedaald. In de diverse havens werd zo’n 7,7 miljoen kilo verkocht. In Zeebrugge was de daling het grootst. Enkel Nieuwpoort deed het beter dan in het eerste semester van 2008. Daar steeg de aanvoer zelfs met 21 procent. De gemiddelde prijs voor een kg vis in de vismijn daalde van 3,95 euro in de eerste helft van 2008 naar 3,7 euro dit jaar.

Grensoverschrijdende zomerbus gaat weer van start tussen Knokke en de Zeeuws-Vlaamse kust

Zaterdag begint de zomerlijndienst 14 weer te rijden tussen de badstad en Breskens. Het is meteen de vierde zomer al. De bus maakt het makkelijker voor toeristen uit de Zeeuws-Vlaamse badplaatsen om ook Knokke-Heist aan te doen, of gebruik te maken van de kusttram. Het omgekeerde is natuurlijk ook het geval. De bus stopt in Westkapelle, Sint Anna ter Muiden, Sluis, Retranchement, Het Zwin, Cadzand-Bad en Nieuwvliet-Bad. Veel Nederlandse campinggasten maken er gebruik van om een uitstapje naar onze Oostkust te maken. De zomerlijndienst rijdt tot 5 september.

Bekijk ook de Activiteiten in en Rond Knokke-Heist

Een greep uit de ons meegedeelde activiteiten vind je HIER.

Het project ‘120 km Kustkwaliteit’ moet het strand in Knokke-Heist beter toegankelijk maken voor de minder mobiele toerist.

Voor ons kustgebied is een grensoverschrijdend project opgesteld. Het kreeg de veelzeggende naam mee: "120 Kilometer Kustkwaliteit" (120 KK). Hoofddoelstelling is het verbeteren van het strand- en kustbeheer langs de Vlaams-Zeeuwse kustlijn. En dat op een duurzame en innovatieve manier. Voor de deelnemende kustgemeenten is recreatie en toerisme van groot belang. De sociale en economische leefbaarheid van het gebied hangt er van af. Voor het realiseren van de projectdoelstelling heeft ook Knokke-Heist zopas gekozen voor een aantal thema's. Het betreft 'Ecologisch en alternatief strandbeheer', 'Bewaking en veiligheid' plus 'Bereikbaarheid en toegankelijkheid'. Concreet betekent dit dat de badplaats de toegankelijkheid voor de minder mobiele strandganger zal verbeteren. Het heraanleggen van de bestaande loopbruggen en het verlengen ervan tot aan de hoogwaterlijn is daarbij één van de doelen. Aan het project wordt deelgenomen door Middelkerke, Blankenberge, Knokke-Heist, Sluis, Vlissingen, Veere, Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland.

Het spoor helpt de minder mobiele mens naar onze kust
De NMBS heeft een praktische folder klaar waarin aan reizigers met beperkte mobiliteit wordt uitgelegd wat de diverse mogelijkheden zijn om toch met de trein te kunnen reizen. Er is ook een aangepaste versie voor lezers met een visuele handicap.
De folder is
hier te downloaden.

In Knokke-Heist vergadert het Schepencollege… van Kortrijk

Sedert dinsdag is het schepencollege van Kortrijk in conclaaf bijeen in het Knokse hotel Memlinc Palace. De gezonde zeelucht rond de “Place m’as tu vu” moet zorgen voor een serene sfeer om allerlei dossiers te behandelen. Die heeft men uit Kortrijk laten aanrukken voor het tweedaagse conclaaf aan zee. Het verblijf in de badstad is meteen ook een oefening in team building voor de Kortrijkzanen.

Natuurpunt organiseert de komende maanden volop begeleide wandelingen in Knokke-Heist en de regio.

Het publiek kan in de periode van juli tot en met september kiezen uit niet minder dan 33 geleide wandelingen die door Natuurpunt Knokke-Heist worden aangeboden. De deskundige natuurgidsen laten geïnteresseerden niet alleen kennis maken met de bekende natuurgebieden. Ook buiten de officiële natuurreservaten is nog heel wat natuur te vinden. Zo herbergen bijvoorbeeld ook de binnenduinrandgebieden een ongekende natuurrijkdom. Deelname aan de wandelingen is gratis voor de leden van Natuurpunt en kinderen onder de 12 jaar. Niet-leden van de vereniging betalen een bijdrage van 2,50 euro per persoon. Dit bedrag gaat naar de bescherming van onze natuurgebieden. Meer informatie over de werking van Natuurpunt afdeling Knokke-Heist vind je terug op de afdelingswebsite www.natuurpuntknokke-heist.be

De wandelkalender vind je ook HIER.

30.6.09

Cavalia klaar om Washington DC te veroveren

Zopas werd in de Verenigde Staten bekend gegeven dat Cavalia in september vlakbij de Amerikaanse hoofdstad z'n tenten opslaat. Dat gebeurt in Arlington, niet ver van waar JFK begraven ligt. Je leest er HIER meer over.

De O’Neill Surfacademy biedt gratis surfinitiaties aan in Knokke-Heist

Onder begeleiding van O’Neill’s professionele riders, kan men van 14 tot 17 juli in Surfers' Paradise een hele reeks gratis surfinitiaties volgen. Bedoeling is jonge strandgangers kennis te laten maken met de kunst en het plezier van surfen. Het is voor het eerst dat de O’Neill Surf Academy met een vierdaagse initiatiesessie ons land aandoet. Eén van de dagen is trouwens gereserveerd voor blinde en slechtziende jongeren. Elke dag kunnen 50 jongeren tussen de 6 en 16 jaar aan de initiatie deelnemen. Op de initiatiedagen kunnen ze zich vanaf 9.30 u inschrijven bij Surfers’ Paradise.

Inschrijvingen: http://www.ticketnet.be/

De hele Knokkestraat tussen Heist en Knokke wordt aanzien als bebouwde kom.

De 70 km-borden die tussen de Achtmeilaan en de Goudsbloemenlaan nog langs de Knokkestraat stonden werden verwijderd. Dit betekent, dat in de hele straat vanaf Heist tot Knokke de snelheidsregels voor ‘bebouwde kom’ gelden. Voor de volledige Knokkestraat is dus een snelheidsregime van maximaal 50 km/u van toepassing. Dit heeft te maken met het toenemend aantal woonwijken die de laatste jaren tussen Duinbergen en Knokke zijn verrezen, en waarvan de wegen uitgeven op de Knokkestraat. Burgemeester Lippens zegt te hopen dat binnenkort ook de bebouwde komzone langs de Kalvekeetdijk zal kunnen worden uitgebreid.

Iedereen kan een blik werpen achter de schermen van een 'warme bakker'

In een tijd dat kinderen niet meer weten dat de melk uit het koelvak afkomstig is van een koe in de wei is het niet te verwonderen dat ook het bakken van brood voor de meeste mensen geen open boek is. Om het mysterie 'warme bakker' te ontsluieren kunnen zaterdag -op de fameuze 'fourth of July'- alle geïnteresseerden in Knokke een kijkje nemen achter de schermen van Bakkerij Vlamynck. Dat mag voor vroege vogels trouwens al vanaf 6u in de ochtend. Wie wat later opstaat kan er nog tot 18u terecht voor een rondleiding. Plaats van het gebeuren is de hoek van de (net heraangelegde) Parmentierlaan en de Fincentlaan.

De “Queen Mary 2” loopt op 21 juli de haven van Zeebrugge binnen.

Op de nationale feestdag wordt in Zeebrugge gezorgd voor een feestelijke ontvangst van de “Queen Mary 2”. Het cruiseschip van Cunard Line is het grootste dergelijke vaartuig ter wereld. Het 345 m lange zeekasteel torent met z’n 17 dekken straks 72m hoog boven onze kusthaven. Het bezoek aan Zeebrugge duurt van 8u ’s morgens tot 18u ’s avonds. De passagiers bezoeken per bus Brugge en Gent. Nadien doet het cruiseschip ook nog Rotterdam, Cherbourg en Southampton aan. De vijfdaagse trip met de QM2 kost een kleine 800 euro in de goedkoopste hut en 2.100 euro in de duurste suite aan boord. Het is de eerste keer dat de “Queen Mary 2” de haven van Zeebrugge aandoet.

Donderdag opent in het Casino Knokke de "Kitsch Club" z’n deuren

Deze zomer krijgt de badstad er een extra discotheek bij. Van donderdag tot zondag zullen er in de Kitsch Club onder het Casino Knokke ‘wilde feestjes’ georganiseerd worden. De hele zomer wordt daar 'de crème van de beau monde' verwacht. Kitsch Club is een initiatief van Beaubar & Culture Club. De geplande parties hebben namen als 'overkitsched', 'models & bottles', 'samedi sans souci' en 'soulful sundays'. De deuren van de kleine club gaan open voor het grote publiek op 2 juli. Op 30 augustus gaan ze onherroepelijk weer dicht.

De Miss Knokke-Heist dames zetten in Duinbergen de zomer in

De finalistes van de Miss Knokke-Heist 2010 wedstrijd laten zich de komen dagen her en der in het land zien op diverse manifestaties. Ze gaan evenwel met hun ‘actes de présence’ van start in Duinbergen. Dat doen ze woensdag 1 juli al. In de namiddag maken ze namelijk het mooie weer op de Blue Marlin Beach Club. Ze zijn er aanwezig bij een opname voor de nieuwe videoclip van Laurent Wéry. Deze resident dj in Carré en Café Local, heeft onlangs zijn eerste eigen mixcompilatie uitgebracht. Ook nummers van eigen hand zoals ‘hear my sound’ scoren buitengewoon goed. Voor de Blue Marlin Beach Club is er trouwens ook interesse vanwege ‘De Rode Loper’.

In Knokke-Heist worden momenteel de voorstellen voor het nieuwe zwembad onderzocht

Het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Knokke-Heist pluist momenteel de bouwvoorstellen uit voor de realisatie van een overdekt zwembad in de badstad. Eind januari hadden drie ontwerpbureaus zich kandidaat gesteld. De voorbije dagen hebben ze hun gedetailleerde voorstellen ingediend. Momenteel wordt nagetrokken of de plannen wel beantwoorden aan de voorschriften. Tegen september zou dan de partner bekend zijn voor deze publiek-private samenwerking. De opdracht bestaat uit het ontwerpen, bouwen, partieel financieren, onderhouden en exploiteren van het nieuw Zwembadcomplex gedurende minstens 27 jaar. De bouw van het zwembad in Duinenwater zou in 2010 kunnen beginnen.

Het stadhuis van Knokke is niet langer toegankelijk… voor duiven

In Knokke-Heist moeten de duiven wijken voor trouwlustige koppeltjes. Het gemeentebestuur van de badstad heeft een gespecialiseerde firma ingehuurd om de overlast van verwilderde duiven in en rond het stadhuis op het Verweeplein aan te pakken. Op alle vensterbanken aan de gevel van het neogotische gebouw werden zopas duivenwerende pinnen aangebracht. De toren en dakgoten zijn verder voorzien van een duivennet zodat de vogels niet langer in de toren en de dakgoten hun nesten kunnen opslaan. De hele operatie werd met een hoogtewerker uitgevoerd en heeft de gemeente ruim 6.500 euro gekost. Huwelijksparen kunnen vanaf nu de pui van het stadhuis betreden zonder het risico dat hun kleding gevisiteerd wordt door een ongewenste geluksbrenger.

Het Haven-infopunt in Zeebrugge is de hele zomer open voor het publiek

Toeristen en andere geïnteresseerden kunnen deze zomer in Zeebrugge op een centraal punt in de oude Vismijnwijk informatie inwinnen over de haven. Het ‘Meeting Point’ is gelegen vlakbij de Jacques Brelsteiger aan het einde van de Vismijnstraat en de Tijdokstraat. De expositiecontainers, die bij het eeuwfeest van de haven veel bezoekers trokken, staan er opgesteld en bevatten nu allerhande actuele informatie over de haven. Bezoekers kunnen er tot 31 augustus dagelijks terecht van 10.30 uur tot 18.30 uur.

Burgemeester Lippens wil duidelijkheid rond de wetgeving voor golfkarretjes

De politierechter in Brugge heeft zopas een meisje van 17 uit Knokke-Heist veroordeeld tot een boete van 1.100 euro, omdat ze met een golfkarretje op de openbare weg reed. Het meisje had geen rijbewijs A3, dat daarvoor is vereist. Na onderzoek zegt de procureur, dat de meeste golfkarretjes onwettig rondrijden op de openbare weg. Veel golfwagentjes zijn niet gehomologeerd om in België aan het verkeer deel te nemen. Ze mogen slechts in een straal van 500 meter rond het golfterrein sporadisch op de weg. Al de rest is in overtreding. Voor een golfwagentje is volgens de procureur minstens een rijbewijs klasse A of klasse B noodzakelijk. Wie minderjarig is, mag daarenboven nooit passagiers vervoeren. Burgemeester Lippens is vragende partij voor een duidelijke regelgeving terzake. In Knokke-Heist zouden er zo’n 250 milieuvriendelijke golfkarretjes rondrijden. Het blijkt dat de wagentjes die sedert enige tijd in de badstad verkocht worden wel helemaal in orde zijn volgens de Belgische verkeerswetgeving.

Zie: ORO NieuwsMAGAZINE voor parlementaire vraag en antwoord rond de regelgeving voor golfkarretjes.

In Knokke-Heist werd een protocol rond ‘LuchvaartArcheologie’ ondertekend

In het nieuwe For Freedom Museum in Ramskapelle werd maandagavond het protocol “Luchtvaartarcheologie in Vlaanderen” ondertekend. Het document bevestigt de samenwerking tussen het ‘Agentschap Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed Vlaanderen’ en de verenigingen die zich toeleggen op onderzoek naar ‘crashsites’ uit de beide wereldoorlogen. Het protocol biedt luchtvaartarcheologieverenigingen daarenboven een juridisch kader voor de ontplooiing van hun activiteiten. Enkele van deze verenigingen hebben een pioniersrol gespeeld bij de ontwikkeling van de luchtvaartarcheologie in Vlaanderen. Het was in het begin van de jaren ‘80 dat in ons land de eerste onderzoeken verricht werden naar vliegtuigwrakken uit de wereldoorlogen. Nu is daar voor het eerst een wettelijk kader voor.

29.6.09

Bij het begin van het seizoen start Knokke-Heist andermaal met een intensieve netheidscampagne

Naast alziende ogen op de afvalkorven, reusachtige baanaffiches en publiciteit op de bussen van De Lijn komt er ook een brochure rond afval voor de toeristen in Knokke-Heist. Het gaat om een uitgave van 40 bladzijden in vier talen en gedrukt op milieuvriendelijk papier. Afvalbeheerder Horizon Net zet verder ook de hondenpoepmotor in om de straten en pleinen te reinigen. De politie zal evenwel zorgen dat hondenbaasjes zich aan de regels houden. Vanaf 15 juli volgt een zeer repressieve aanpak. Ook deze zomer zal het promoteam met de bakfiets rondrijden, voorzien van gadgets voor wie deelneemt aan een PMD-krasspel. En de komende weken wordt op de zeedijk andermaal een nieuw soort meeuwbestendige afvalzak uitgetest.

Meer toeristische treinen en een weekendbiljet dat langer geldig is

De NMBS legt tijdens de zomervakantie nog meer extra treinen in naar de kust en de Ardennen dan vorig jaar. Het gaat om 68.000 zitplaatsen per dag op toeristische treinen. In totaal rijden van nu tot zondag 30 augustus elke dag 63 toeristische treinen (ICT) naar Knokke-Heist, Blankenberge, Zeebrugge-Strand, Oostende en De Panne. In de weekends en op feestdagen zal het aantal trouwens stijgen tot 89. Verder is het weekendbiljet in juli en augustus geldig vanaf vrijdagochtend tot maandagavond. Dat moet ondermeer de reisdrukte op zondagavond verminderen.

Met het aangekondigde mooie weer hoopt Knokke-Heist op vroege zonnekloppers

De eerste week van de zomervakantie blijft het meestal nog vrij rustig in Knokke-Heist. Badkarhouders en recreatiebedrijven dromen echter dit keer van een vroege start. De hoop is dat de zeemist snel wegblijft en de voorspelde hittegolf reeds vanaf woensdag en zeker komend weekend een pak volk zal trekken. Niet alleen landgenoten worden trouwens verwacht; ook Nederlanders en Duitsers. Bij onze noorderburen sluiten de basisscholen in het noorden van het land als eerste hun deuren. In Duitsland beginnen dit weekend eveneens de schoolvakanties in het noorden en oosten van het land en in het Ruhrgebied.

Verlengde openingsuren voor Heistse zwembad De Raan

Vanaf woensdag opent het openluchtzwembad De Raan in Heist weer z'n deuren. Van 1 juli tot 17 juli en van 19 augustus tot 31 augustus is het zwembad open van 10.30 uur tot 18.30 uur. Van 18 juli tot 18 augustus is het zwemparadijs langer open; namelijk 's avonds tot 21 uur. De specifieke uurregeling tot 21 uur gaat niet door bij slecht weer (regen en storm) en wordt op basis van de weerspellingen 24 uur op voorhand meegedeeld.

Naslagwerk over Bieren en Brouwerijen in de maak

De in Knokke-Heist wonende Adelijn Calderón legt momenteel de laatste hand aan een naslagwerk over bieren en brouwerijen in ons land. Het boekwerk van circa 600 bladzijden bevat meer dan 3000 kleurenfoto’s en verschijnt in oktober. Eén voor één worden alle actuele brouwerijen en hun producten beschreven. Ook van 218 verdwenen brouwerijen staan de belangrijkste gegevens in het boek. Enige tijd bracht Calderón ook de ‘Historiek der straten van Knokke-Heist’ uit.


Bieren en Brouwerijen van België kost 89,50 EUR te storten op reknr. 737-0070693-23 van Mens en Cultuur Uitgevers (Arnold Eloy).

Tweede verblijvers in Knokke-Heist schenken hun inboedel aan door brand gedupeerden

Het gezin Van Nuffel uit Keerbergen schenkt de hele inboedel van hun appartement in Knokke-Heist weg. Alle meubels en toebehoor gaan naar een familie uit Mechelen die zaterdag al haar bezittingen kwijtraakte in een brand. Omdat de grootouders te oud worden om met vakantie naar zee te gaan, had het Keerbergse gezin beslist om het appartement in de badstad wat moderner in te richten. Nu is voor de inboedel dus een goede bestemming gevonden. Enkel het vervoer moet nog geregeld worden.

De Lijn lanceert de formule ‘Trap & Tram’ tussen Knokke-Heist en De Panne

Omdat het één van de grote attractiepunten aan onze kust is werd de nieuwe formule ‘Trap & Tram’ van De Lijn voorgesteld in Het Zwin. Het gaat om een initiatief in samenwerking met Westtoer. Vanaf woensdag kan men voor 16 euro tussen Knokke-Heist en De Panne een fietsrit combineren met het openbaar vervoer. In de praktijk kan men een tweewieler huren in één van de 10 kustgemeenten. Vervolgens fietst men tot waar men zin heeft en keert dan terug met de tram. Rijwielen Martin Pinte uit Knokke-Heist en Bredene kreeg de opdracht als dienstverlener toegewezen. Het bedrijf zorgt dat er steeds voldoende fietsen op de startpunten beschikbaar zijn en staat ook in voor het onderhoud.