2.1.10

Jeugdraad organiseert kerstboomverbranding in Knokke-Heist

Komend weekend wordt in Knokke-Heist traditiegetrouw weer de kerstboomverbranding georganiseerd. Dat gebeurt door de Jeugdraad. Bij gunstige weersomstandigheden eindigen de kerstbomen op zondag 10 januari hun bestaan op een brandstapel op het strand voor het Rubensplein. Het gaat daarbij om de bomen die door de gemeente op openbare plaatsen werden neergezet en de kerstbomen die door de toeschouwers naar de strand worden meegebracht. Het spektakel begint om 14 uur en eindigt rond 17.30 uur. Ondertussen kunnen de kijklustigen in een tent op de zeedijk op temperatuur komen met hartverwarmende drankjes. Daarnaast kunnen inwoners hun kerstbomen ook heel januari buitenzetten op de dagen dat het groenafval wordt opgehaald. De bomen moeten ontdaan zijn van potten en versieringen. Deze kerstbomen gaan rechtstreeks naar het containerpark.

Gratis busreizen voor bejaarde inwoners van Sluis

Alle 65-plussers in Zeeuws-Vlaanderen reizen vanaf 1 februari vanaf 9 uur 's morgens gratis met de bus door de regio. Sluis heeft zich bij de gemeenten Terneuzen en Hulst aangesloten om gratis vervoer aan te bieden. De proef geldt voorlopig voor een jaar. Een initiatiefvoorstel van de PvdA werd door een overgrote meerderheid van de Sluise gemeenteraad goedgekeurd.

Knokke-Heistse Dakar-rijders onderweg van Colon naar Cordoba

In Buenos Aires hebben uiteindelijk 362 voertuigen, waarvan 134 auto's, 151 moto's, 25 quads en 52 vrachtwagens groen licht gekregen van de wedstrijdcommissarissen. Onder hen ook het team van Steve Vandenberghe uit Knokke-Heist. De deelnemers van de Dakar 2010 zullen in Argentinië en Chili meer dan 9.000 kilometer afleggen, waarvan meer dan de helft tegen de tijd. Volgens de Knokke-Heistenaars is het onvoorstelbaar hoe de Zuid-Amerikanen er het gebeuren opvolgen. Zelfs bij de technische controle waren àl tienduizenden zich rond "la Rural"aan 't vergapen aan al die ralleymonsters. Als Steve de claxon van de Man truck liet toeteren, dan werd de menigte bijna gek. Hij noemde zo'n enthousiaste menigte “caviar op ons eitje”. Op nieuwjaarsdag stond er een verbindingsrit tussen Buenos Aires en Colon op het menu. Die heeft het team uit de badstad probleemloos doorstaan. Zaterdagmorgen is het echte werk begonnen met de rit tussen Colon en Cordoba. “Een heel verraderlijke special” noemt Steve het. Het is een afstand van 684, waarvan 251 tegen de tijd, voor auto's en vrachtwagens. Om problemen te voorkomen, worden de wagens gescheiden van de motoren. Echte rallyspecialisten kunnen hier zeker hun slag slaan. De lange rechte stukken moeten genomen worden op volle snelheid, maar één fout kan meteen fataal zijn. Bochten moeten juist worden ingeschat, maar het opwaaiende stof maakt het er niet makkelijker op.

Derde thriller in aantocht voor Knokke-Heistse auteur

Eind maart, iets minder dan een jaar na de publicatie van z'n thriller 'Poker', verschijnt van de Knokke-Heistse auteur Piet Baete 'Wacht maar tot ik wakker word'. Net als het vorige boek speelt ook deze thriller zich in Knokke-Heist af. Het is andermaal een story rond de inspecteurs Mulders en Bonnart. De titel slaat op het begin van het verhaal, wanneer Bonnart meer dood dan levend onder de Lichtlijnenbrug in Heist wordt gevonden en daarna in een coma belandt. Mulders gaat verwoed op zoek naar de persoon die Bonnart van de brug heeft gegooid, maar die actie wordt aangedikt met persoonlijke verhaallijnen en een moordzaak. Van 'Poker' zijn er ondertussen 6.000 exemplaren over de toonbank gegaan. 2010 lijkt voor de 31-jarige auteur trouwens een goed jaar te worden. Met het Duitse Zutafilm heeft hij namelijk zopas het contract getekend voor de productie van de animatiefilm 'Abracadreams', die door hem geschreven werd.

Solden ingezet in Knokke-Heist

Handelaars in Knokke-Heist hopen ondanks de sneeuw toch veel klanten over de vloer te krijgen tijdens het eerste weekend van de solden. Een stormloop zoals sommigen hoopten wordt het waarschijnlijk niet. Of de mensen die vakantie houden in de badstad gaan winkelen zal voor een groot deel van het weer afhangen. Voor wie zich buiten waagt zijn er volgens Christine Mattheeuws, voorzitter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, echte koopjes te doen. ‘Door de zachte temperaturen heeft de wintercollectie niet zo best verkocht. De kou heeft pas de jongste veertien dagen toegeslagen, maar toen zaten we zo dicht bij de solden, dat de mensen liever nog wat geduld oefenden.'

1.1.10

Knokke-Heists Symposium over 'Wonen in of aan zee?'

Volgens nieuwe plannen zou een reeks eilandjes tussen De Panne en Knokke-Heist ons beschermen tegen de stijging van de zeespiegel. Aan onze kust volstaat het om op enkele kilometers van de kust zand te storten op de zeebodem tot een eiland ontstaat. Tijdens het Symposium over 'Wonen in of aan zee?' probeert men klaarheid te scheppen in deze problematiek. Liggen daar de troeven om ruimtelijke problemen op te lossen en beschikt de kust straks over een extra toeristische troef of is het enkel maar een droomwereld? Het Symposium in Scharpoord op 9 januari is een initiatief van het Cultuurcentrum, het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer en de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning.


Om 14 uur leidt schepen Maxim Willems het symposium in met een woordje uitleg over de tentoonstelling Horizon 8300. Verder kan men luisteren naar een uiteenzetting over De blauwe eilanden, Vlaamse Baaien 2100, Veilig wonen aan de kust en de Ruimtelijke randvoorwaarden voor bouwen aan de kust in de toekomst. Na de lezingen is er nog een afsluitend debat, gemodereerd door Karl Vandenberghe van Focus-WTV.

Het symposium vindt plaats in het Cultuurcentrum Scharpoord, Meerlaan 32. Deelnamekosten: 10 EUR (reservatie verplicht) Tickets en info: Cultuurcentrum Knokke-Heist, 050 630 430 - cc.ticket@knokke-heist.be www.ccknokke-heist.be - www.horizon8300.be

Stichting voor klederdracht Cadzand

Vlak over de grens start men met een vereniging die als doel heeft om de oude klederdracht van Cadzand niet te laten verloren gaan. Volgende week vrijdag wordt de 'Stichting tot Behoud van de Cadzandse Dracht' officieel opgericht. De organisatie wil dat meer mensen afweten van de Cadzandse klederdracht en gaat voorlichting geven en oude kleding repareren en bewaren. In Knokke-Heist bewaart het Sincfala museum heel wat oude klederdracht. Toch zijn blijkbaar een aantal authentieke drachten van de Heistse vissersvrouwen en de Knokse dorpelingen van weleer verloren gegaan.

31.12.09


Knokke-Heistse Dakarrijders door technische keuring in Buenos Aires

Op nieuwjaarsdag kan het team van Knokke-Heistenaar Steve Vandenberghe voor de zesde keer starten in de Dakarrally. Met een bang hart trok de 41-jarige rallyrijder woensdag in Buenos Aires naar de keuring. De inspectie was namelijk bijzonder streng en had dinsdag slechts een 15-tal rallywagens goedgekeurd. Voor Vandenberghe verliep de administratieve keuring evenwel feilloos. Maar, bij de technische keuring waren er plots problemen met de elektriciteit van de rallywagen. Dankzij een paar kunstgrepen kregen zowel de Nissan Navara als de Man truck echter rond 3 u in de namiddag de nodige stempels van de rally-inspecteurs. Volgens Steve Vandenberghe en co-piloot Patrick Hillewaere komt het er nu op aan om vol te houden tot het einde van de rally. Net als vorig jaar zal deze 32ste editie van de Dakarrally Argentinië en Chili doorkruisen. Het gaat om een uitdagende route die niet alleen door duinen loopt, maar ook over de vlakte van Patagonië, de Atacama-woestijn en het Andes-gebergte, met bergpassen tot 4.000m.

30.12.09

Tentoonstelling Horizon 8300 haalt kaap van 17.000 bezoekers

Op twee maanden tijd is de tentoonstelling Horizon 8300 in Knokke-Heist de kaap van de 17.000 bezoekers gepasseerd. De tentoonstelling in Scharpoord ging op 26 oktober van start. Verschillende stedenbouwkundige plannen liggen er te kijk, die mogelijk in de nabije toekomst worden uitgevoerd. Het gaat om het nieuwe Casino getekend door Steven Holl , de nieuwe ziekenhuiscampus van de hand van Buro II en project Duinenwater. Daarnaast ook de transformatie door Zaha Hadid van de Heistse stationsomgeving, het project Vlaamse Baaien 2100 en de Wuivende Krabben van Panamarenko op het Zegemeer. Aan de hand van maquettes, plannen, projecties en filmpjes wordt duidelijk gemaakt, dat wonen aan zee in Knokke-Heist, en zelfs wonen in zee voor Knokke-Heist geen loze aspiraties zijn.

‘Horizon 8300 Knokke-Heist, vandaag en morgen’
Dagelijks nog tot 10 januari 2010, van 10 tot 19 uur
Cultuurcentrum Scharpoord, Meerlaan 32, 8300 Knokke-HeistT 050 630 430 Gratis toegang

Loop van de Bevolking

Over geboorten en overlijdens de voorbije week lees je HIER meer.

Gebruik Zeeuwse toeristenbus tot in Knokke explosief gestegen

Uit onderzoek van het Kenniscentrum Kusttoerisme van de Hogeschool Zeeland rond de zomerse toeristenbus blijkt dat lijn 14 de meest gebruikte is. Die rijdt het traject tussen Breskens en Knokke via Nieuwvliet, Cadzand en Sluis. Het doel van de busreizen varieert van strandbezoek tot winkelen of uitgaan. Onder meer is Knokke-Heist een favoriete bestemming. Alle leeftijden maken gebruik van de zomerdienst, blijkt verder uit het onderzoek. Zowel volwassenen in een kleine groep als gezinnen met kinderen weten de toeristenbus te vinden. De bevraging toont ook dat de zomerbus wel degelijk een zeer positieve invloed heeft op het reisgedrag van de toeristen. 82 procent van de gebruikers gaf aan de auto vaker te laten staan tijdens de vakantie. Het gemak én het omzeilen van de parkeerproblematiek werden als belangrijkste motieven voor het gebruik van de toeristenbus genoemd. De zomerbus biedt de vakantiegangers de mogelijkheid gratis te reizen tot aan Knokke en tot aan zwemparadijs Scheldorado in Terneuzen.

Lezing over “Kustveiligheid en Knokke-Heist” in Scharpoord

De Vlaamse overheid is bezig met de opmaak van een veiligheidsplan dat de hele kustlijn op korte termijn zal voorzien van een voldoende hoog beschermingsniveau tegen het geweld en de gevolgen van superstormen. Hierbij worden maatregelen voor de lange termijn uitgewerkt, met het oog op het jaar 2050. Vanuit een geïntegreerde visie tracht men daarbij win-win situaties te creëren voor de verschillende kustactoren. De primaire focus ligt hierbij op kustveiligheid zonder echter een hypotheek te leggen op toekomstige ontwikkelingen langs de kustzone. Tijdens de voordracht in Scharpoord gaat Tina Mertens, dieper in op de maatregelen die voor Knokke-Heist uitgetekend worden. Mertens is projectingenieur bij het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust van de Vlaamse overheid. Meteen legt zij ook een link met gelijklopende initiatieven en studies met betrekking tot toekomstvisies van onze kust.


Dinsdag 5 januari 2010 om 20 uur - Cultuurcentrum Scharpoord
Deelname: gratis Reservatie verplicht: tel. 050 630 430 -
cc.ticket@knokke-heist.be

Hotel uit Belle Époque na nieuwjaar onder slopershamer in Knokke

Op zondagavond 3 januari sluit het Hotel Carlton in Knokke definitief de deuren. Het Belle Époque hotel aan het Albertplein dateert uit 1927. Er werd tevergeefs geprobeerd om het hotel te klasseren. De Carlton met z’n 14 ruime kamers bevat ook de laatst resterende brasserie op het bekende plein in het Zoute. Dat betekent, dat meteen ook een einde komt aan het obligatoire gezien worden op een terras van de ‘Place-ma’s-tu-vu’ bij een bezoek van de “beau monde’ aan de badstad. De Carlton, met z’n drukke zonneterras, gaat plaatsmaken voor appartementen en een winkelruimte op de benedenverdieping.

Minder vis en minder omzet bij de ZV in 2009

Op de jaarlijkse Eindejaarsverkoop bij de Zeebrugse Visveiling werden woensdag ook de jaarcijfers bekend gemaakt. Volgens Noël Devisch, voorzitter van de raad van bestuur, werd dit jaar 6,1 procent minder vis aan de kaai gezet in Zeebrugge. De omzet slonk daardoor zelfs met 10,7 procent tot 36,8 miljoen euro. De daling van de aanvoer is volgens Devisch vooral het gevolg van de nieuwe sloopronde. Daardoor verdwenen een tiental schepen uit de vaart. Het nieuwe jaar kondigt zich echter hoopvol aan. De prijzen zijn opnieuw aan het stijgen en er werden geen strengere quota afgekondigd. Ook de verhouding tussen de vismijnen van Zeebrugge en Oostende blijft een oud zeer. De Zeebrugse Visveiling wil dat het Oostendse stadsbestuur een verbod krijgt om de Oostendse vismijn nog langer te steunen. De ZV is trouwens kandidaat voor de overname van de visveiling in Oostende.

CD&V-direct heeft het over hete hangijzers in Knokke-Heist

Het informatieblad 'CD&V-direct Knokke-Heist' wordt momenteel busbedeeld in de badstad. In het eindejaarsnummer is er aandacht voor het Sociaal Huis, de AX, de ontpoldering en de zandbank van Heist. Schepen Daniël De Vlamynck verduidelijkt dat er ter hoogte van het Leopold- en Schipdonkkanaal een afzonderlijke aansluiting op de Heistlaan komt, gescheiden van het havenverkeer. Minister Crevits onderzoekt verder ook de vraag van het gemeentebestuur voor de aanleg van een groot rond punt op de Natiënlaan ter hoogte van de Dudzelestraat. Verder moeten de getroffen landbouwers billijk vergoed worden voor hun verlies van grond of moet men hen nieuwe gronden in de omgeving aanbieden, aldus nog de bevoegde schepen. Volgens gemeenteraadslid Philippe Vlietinck en CD&V-voorzitter Thierry Coryn stelt de zandbank van Heist een aantal nieuwe uitdagingen voor toerisme en recreatie. Het is daarbij echter wachten op de resultaten van een studie ter zake. Ondertussen kan men volgens hen het breed nat strand gebruiken als sportstrand voor bijvoorbeeld strandzeilen en beach polo. Verder kan met het droog strand verbreden met méér ruimte voor strandcabines of zou men een vlottende jachthaven of een tijdelijke wandelpier kunnen aanleggen…

Nieuwjaarskaart Casino 1930 voor Nieuwjaar 2010

Op initiatief van het Comité Casino wordt momenteel in alle brievenbussen van Knokke-Heist een Nieuwjaarskaart voor 2010 verdeeld. De kaart toont een zicht vanuit de zee op het verlichte Casino-Kursaal anno 1930, zoals destijds ontworpen door architect Léon Stynen. Met de nieuwjaarskaart wil het comité alle inwoners van Knokke-Heist wakker schudden om dit uniek erfgoed in ere te herstellen. Volgens de initiatiefnemers mag het bouwwerk niet gedegradeerd worden tot “sokkel” van een woontoren. Het comité bepleit niet enkel de restauratie maar wil “tegelijkertijd de Casino-aktiviteiten van de toekomst een nieuw elan geven in een historisch zeer waardevol kader, met de nodige realiteitszin voor de behoeften van het Knokke-Heist van morgen”.

In Knokke-Heist trekt Knal! voor 2de Bergkamp dieper en hoger Zwitserland in

Voor het tweede Knal!Bergkamp gaat het volgend jaar vanuit Knokke-Heist opnieuw richting Zwitserland. Dit keer wordt de bestemming vakantiehotel Monte Moro in Saas-Grund. Het is gesitueerd in het kanton Wallis, in het hartje van het Saasdal. Dat ligt in het zuiden van Zwitserland, vlakbij Italië. In verband met de nieuwe zomerbestemming wordt komende woensdag (6 januari 19.30u) een infomoment gehouden voor de leerlingen van het Bernardusinstituut in Knokke. Knal! vzw, het jeugdproject voor jongeren van 6 tot 16 jaar, heeft afgelopen zomer het jaarlijkse bergkamp van de school overgenomen. Het nieuwe 12-daagse bergkamp wordt gehouden van maandag 26 juli tot vrijdag 6 augustus.

29.12.09

Ingerekende offerblokkenkraker opereerde ook in Knokke-Heist

De kerkdief die wekenlang de Westhoek teisterde, wordt nu ook verdacht van het stelen van offergaven uit kerken in Knokke-Heist, Kortrijk en Doornik. Dat heeft het parket van Ieper meegedeeld. De offerblokkenkraker, een 55-jarige Fransman uit Armentières, bekende eerder al een reeks feiten nadat hij werd opgepakt door een politieman in Mesen. Omdat maar weinig meer in offerblokken gedeponeerd wordt bedroeg de totale buit van de kraken uiteindelijk slechts 250 euro.

Historische rangeerlocomotief arriveert in Zeebrugge

In Zeebrugge is een oude stoomlocomotief uit Engeland gelost, die bestemd is voor de Maldegemse vzw Stoomcentrum. De vereniging zal de Austerity-locomotief restaureren. Het vehikel is gebouwd in 1953 en was na de tweede wereldoorlog belangrijk voor het herstel van de spoorverbindingen in heel Europa. Het type dat in Zeebrugge arriveerde werd vooral ingezet voor het rangeren van vrachttreinen. In ons land is geen enkele dergelijk locomotief meer te vinden. Voor het stoomcentrum in Maldegem is het dan ook een belangrijke aanwinst. De opgeknapte stoomtrein zal worden ingezet voor toeristische ritten op de lijn tussen Maldegem en Eeklo.

Knokke-Heist overweegt fuifbunker vrij van geluidsoverlast

Knokke-Heist wil zich actief gaan inzetten voor nieuwe jeugdgerichte uitgaansmogelijkheden, die geen overlast veroorzaken. Volgens Eerste Schepen Maxim Willems wordt daarbij onder méér gedacht aan een ondergrondse dancing. De jongste decennia zijn "20 tot 30 discotheken en fuifzalen verdwenen in de badstad", zegt de schepen. Omwonenden staan trouwens niet te springen bij plannen voor nieuwe dancings. Daarom wordt gedacht aan een zogeheten 'fuifbunker'. In een paar andere steden worden trouwens al jaren dergelijke plannen gesmeed. Volgens bestaande plannen elders in ons land zou de bouw van een ondergrondse fuifzaal voor zo’n 300 jongeren circa 2 miljoen euro kosten.

Knokke-Heistse Dakar-rijders klaar voor technische controle

Bij aankomst in Argentinië, bij een temperatuur van 26 graden, wordt het een drukke tijd voor de Knokke-Heistse deelnemers aan de Dakar Rally. Op de beveiligde parking van het Delta Dock in het havenplaatsje Lima staan niet minder dan 550 voertuigen van deelnemers, onderhoudsploegen en pers te wachten op hun eigenaars. Steve Vandenberghe, co-piloot Patrick Hillewaere en hun begeleidingsteam moeten zich woensdag om 11.15u plaatselijke tijd in ‘La Rural’ aanbieden voor de administratieve en technische controles. Voor de Nissan Navara (434) en de Man truck (840) moeten ze 35 goedkeuringsstempels verzamelen. Ze hopen dat volgens Steven Vandenberghe tegen woensdagavond voor mekaar te hebben. De start van de 32ste Dakar Rally is op 1 januari bij de zogeheten ‘Obelisco’ in Buenos Aires.

Casino Knokke krijgt nieuw podium voor Miss België

Na de jaarwissel wordt in het Casino Knokke bij het bestaande podium een compleet nieuw podium aangebouwd ten behoeve van de Miss België verkiezing. Die wordt op zondagavond 10 januari gehouden en rechtstreeks op tv uitgezonden. Het is een productie van de Franstalige zender RTL-TVI. In Vlaanderen is de verkiezing te zien op VT4 in een presentatie van Véronique De Cock. De 60-man sterke technische ploeg zal vanaf maandag 4 januari logeren in hotel Nelson. De 20 Miss België kandidaten en het organisatie-comité slaan hun tenten op in het Pavillon du Zoute in de Knokse Oosthoek. Op de verkiezingsavond zelf zal ondermeer ook de ambassadeur van Thailand aanwezig zijn. De verkiezing van Miss België wordt hoe dan ook een promotionele voltreffer voor Knokke-Heist bij de start van het nieuwe jaar. Voor het verkiezingsweekend blijken trouwens al heel wat hotelkamers geboekt.

Burger heeft online inzage in de Knokke-Heistse gemeentebegroting

Via de website van Knokke-Heist kan iedereen die het interesseert vanaf nu uitgebreid kennis nemen van de begroting voor 2010. Men vindt er een bevattelijke toelichting in tabelvorm. Daarnaast allerlei overzichtstabellen, plus de geraamde ontvangsten en uitgaven. Verder informatie over het investeringsprogramma voor 2010 en ook voor de volgende jaren tot 2014. Tenslotte nog een uiteenzetting over de voornaamste investeringsprojecten, de evolutie van de schuld en een overzicht van de toelagen.

28.12.09

Meer dan 400 deelnemers voor de Tussen 2 Feestenloop in Westkapelle

Ruim 430 sportievelingen hebben in Knokke-Heist deelgenomen aan de tweede editie van de 'Tussen-2-Feestenloop'. De participanten aan deze poldercorrida georganiseerd door de brandweer hadden de keus tussen een afstand van 3,5 if 10 km. De 10 km bleek de meest populaire afstand te zijn met liefst 318 deelnemers. Slechts een handvol van hen moest onderweg opgeven. De plaatselijke rond over 3,5 km werd gewonnen door Frederik De Backer, gevolgd door Dominique Van Poucke en Thijs Blondeel. Bij de 10 km ging de overwinning naar Christof Desimpel met Henry Van Malleghem op de tweede en Dries Reheul op de derde plaats. Bij de dames was Annemie Danneels de snelste gevolgd door Sophie Van Biervliet.

Knokke-Heist voorstander van fruit en groenten in juiste seizoen

Omdat Knokke-Heist zich geëngageerd heeft om van de badstad een FairTradeGemeente te maken, heeft het bestuur maandag een oproep gericht om enkel fruit en groenten van het seizoen te eten. Kersen in februari, spruiten in juni, tegenwoordig kan het allemaal. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat dit fruit en die groenten al een hele lange weg hebben afgelegd vooraleer ze in onze winkels terechtkomen. Als een ton fruit met het vliegtuig wordt aangevoerd, komt er 1,2 kg CO2 vrij per kilometer. Daarom is het nuttig om weten welke groente- en fruitsoorten dit seizoen worden gekweekt in onze contreien. Dat staat op de seizoenskalender van Velt. Die kan men vanaf nu terugvinden op de website van Knokke-Heist en ook op www.groentekalender.be.

Oplichter van hotels ingerekend in Knokke-Heist

In de badstad heeft de politie een man uit Namen in de kraag gegrepen. De Waal was een meester in het oplichten van hotels, restaurants en verhuurbedrijven. De 33-jarige man ging regelmatig in hotels logeren onder een valse naam en verdween dan zonder de rekening te betalen. In de kerstdagen was hij zo ook naar Knokke-Heist afgezakt. Het was een alerte hotelier die onraad rook omdat de man zich vreemd gedroeg. Hij verwittigde de politie. Deze kon de man oppakken. Hij was met penitentiair verlof en was niet tijdig teruggekeerd naar de gevangenis. Momenteel wordt onderzocht hoe dikwijls hij hoteliers heeft opgelicht. Hij is inmiddels terug opgesloten.

27.12.09

Tradioneel Nieuwjaarsconcert in Heist op 3 januari

De Heistse Ceciliaharmonie maakt zich klaar voor het traditionele Nieuwjaarsconcert. Volgens de initiatiefnemers gaat het andermaal om “een Weens Concert vol verrassingen”. Na een optreden van de Drumband komt het Jeugdensemble aan de beurt gevolgd door de grote Harmonie. De muzikanten hebben het concert de voorbije wekend grondig ingestudeerd onder leiding van de dirigenten Dirk Vlaminck, Andre Delos en Rik Bonny. Op het programma staan Die Regimentskinder Marsch, de Perzische Markt, de Hongaarse dansen van Brahms, Studentenleben van Smetana. Daarnaast ook werk van Strauss en de De barbier van Sevilla van Rossini. Het Nieuwjaarsconcert wordt gehouden op 3 januari, de eerste zondag van het jaar, in de Sportzaal van de Ter Duinen Campus in Heist. De aanvang is om 10.45u. Er worden zo'n 500 mensen verwacht.


Inkom : vvk 7€ / add 9€ / -12 j 3€ receptie inbegrepen.
Kaarten bij de leden of Crazy Corner, Kerkstraat of via gsm 0477/336.331

Veel premie-euro’s voor spaarzame energiegebruikers

De gemeente Knokke-Heist wijst er inwoners met bouw- of renoveringsplannen op, dat men bij Eandis premies van de distributienetbeheerders kan aanvragen voor investeringen in REG. Voor nieuwbouwwoningen (aangesloten op het distributienet voor elektriciteit na 1/1/2006) is er ook in 2010 één globale E-peilpremie. Dat is een premie voor het behaalde energieprestatiepeil van de woning. Het energieprestatiepeil of E-peil is een maat voor het energieverbruik van de woning en de vaste installaties ervan. De energiescore van de woning staat vermeld op het energieprestatiecertificaat, dat voor nieuwbouwwoningen verplicht is sinds 1 januari 2006. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning is en hoe lager de energiefactuur. Naarmate het E-peil daalt, stijgt de premie. Daarnaast zijn er in 2010 nog individuele REG-premies voor de aankoop van een aardgaswasdroger (250 EUR) en voor de installatie van een domoticasysteem (100 EUR). Nieuw is de premie voor een CO-melder (25 EUR/stuk, maximaal 2 stuks). Voor bestaande woningen (aangesloten op het distributienet voor elektriciteit vóór 1/1/2006) blijft het premieaanbod nagenoeg hetzelfde als in 2009. Nieuw is de premie voor de aankoop van een CO-melder. De algemene voorwaarden en de aanvraagformulieren voor de REG-premies 2010 vindt u vanaf 1 januari 2010 op de website www.eandis.be.

Eindejaarsvisverkoop voor het goede doel bij de Zeebrugse Visveiling

Woensdagmorgen wordt in de Zeebrugse Visveiling de traditionele Eindejaarsverkoop van vis gehouden. Daarbij wordt een deel van de vangst door de reders geveild voor het geode doel. De opbrengst gaat naar de charitatieve initiatieven van de Lions Club Zeebrugge-Maritime. Van de viskopers wordt jaarlijks verwacht dat ze reeds bij een hoge prijs afdrukken.

Dakar-voertuigen goed in Argentinië aangekomen

De auto´s, trucks en motoren, die straks deelnemen aan de 32ste Dakar rally zijn goed in Argentinië aangekomen. Onder de voertuigen ook de Nissan van Knokke-Heistenaar Steve Vandenberghe. De roll-on/roll-off ferry 'Grande Brazile' was op 25 november in Le Havre vertrokken en heeft zopas z’n lading gelost in het Buenosaeriaanse havenstadje Lima. Het is voor de zesde maal dat Vandenberghe deelneemt aan de bekende Rally. Hij doet dat dit keer weer samen met co-piloot Patrick Hillewaere en een begeleidingsteam. De organisatoren hebben andermaal voor Zuid-Amerika gekozen. De start wordt op 1 januari gegeven en de rally eindigt op 17 januari, telkens in Buenos Aires. Het gaat om een uitdagende route die niet alleen door duinen loopt, maar ook over de vlakte van Patagonië, de Atacama-woestijn en het Andes-gebergte, met bergpassen tot 4.000m. Als ze door de technische controles geraken zullen naar verwachting 279 motoren, 140 auto's en 100 trucks aan de start verschijnen van de meest avontuurlijke rally ter wereld. De Argentijnse kranten hebben het echter over minder deelnemers: 138 auto's, 50 trucks en 184 motos y quads.


Belgische wagens:
Steve Vandenberghe - Patrick Hillewaere (Nissan)
Robert Neyrynck - Jean-Pierre Neyrynck (Bowler)
Stephane Henrard - X (Volkswagen)
Alain Leplat - Pascal Ferrand (Bowler)
Christian Lavieille (Fra) - Jean-Paul Forthomme (Nissan)
Maurizio Traglio (Ita) - Fabian Lurquin (Nissan)
Krzysztof Holowczyc (Pol) - Jean-Marc Fortin (Nissan)


Belgische motordeelnemers:
Eric Palante (Honda)Frank Verhoestraete (KTM)
Jean-François Goblet (BMW)
Ennio Cucurrachi (KTM)


Belgische vrachtwagens:
Roland Hoebeke - Fabrice Vanesse (Renault)
Paul Verheyden - Peter Van den Bosch (Ned) - Eimbert Timmermans (Ned)
Jan Govaere - Didier EspeelJan Lammers (Ned) - Charly Gotlib (Ginaf X2222)
Johan Elfrink (Ned) - Serge Bruynkens (Mercedes Axor)