11.10.08

De kostprijs van dertig jaar neoliberalisme

De bankenravaga "van Tokio tot Reykjavik over Knokke". Je leest er meer over in De Morgen.

Knokke-Heistenaars starten in de Florida Ironman

Voor een groepje Knokke-Heistenaars rond Surfers’ Paradise betekende de Zwintriathlon dit keer niet het einde van het “triathlonseizoen”. Een handvol badstadsgenoten start op 1 november namelijk in de Florida Ironman. Ze zijn lid van de “Ironmanagers”. Dat is een club die onder leiding van Luc Van Lierde als doel heeft drukke managers aan te zetten om op een gezonde manier aan sport te doen. Het doel: het afwerken van een volledige Triathlon. Dat betekent 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen. Voor het groepje Knokke-Heistenaars een enorme uitdaging. Voor hen allemaal is het een eerste deelname aan de Florida Ironman. Die triathlon kunnen uitlopen is dan ook het enige doel.


Op de foto de Knokke-Heistse Ironmanagers voor dit en/of volgend jaar:
Frank Vanleenhove, Pieter Auwaerts, Bart Verbraeken, Jan De Maeschalk (rechtstaand van links nr rechts) en Jean Deloddere en Fre Goethals (zittend van links naar rechts)

Cas Goossens interviewt Leopold Lippens in Antique Café

Voormalig VRT-man Cas Goossens interviewt zondag burgemeester Lippens in het Antique Café in de Lippenslaan. Het meteen de start van "Onder Ons", een gloednieuwe reeks boeiende lezingen met opmerkelijke inwoners en tweede verblijvers. Cas Goossens praat met z’n gasten over het verleden, heden en de toekomst. "Wat maakt Knokke-Heist voor u zo speciaal?", is de cruciale vraag die in elk interview zal terugkomen. Eerste op de praatstoel is dus Graaf Leopold Lippens. Met een burgervader die al bijna 30 jaar zijn stempel drukt op het gemeentebeleid en nooit verlegen zit om een straffe uitspraak, mogen de aanwezigen zich alvast verwachten aan heel wat animo verwachten.


5 EUR Uitpas, CJP / 6 EUR +55 / 7,50 EUR
20 EUR Uitpas, CJP / 22,50 EUR +55 / 25 EUR (incl. ontbijt vanaf 9.30 uur / reserveren noodzakelijk)
tickets & info: Cultuurcentrum Knokke-Heist 050 630 430 cc.ticket@knokke-heist.be

Vanaf maandag verkeershinder door werken in Knokke

Vanaf maandagmorgen is er gedurende een aantal weken verkeershinder in de Knokkestraat en in de Smedenstraat. De nutsmaatschappijen Eandis en Elia beginnen met werken in de Knokkestraat tussen de Achtmeilaan en het Maurice Lippensplein. Het fietsverkeer tussen Knokke en Duinbergen zal in beide richtingen verlopen over het fietspad aan de noordzijde. Auto's kunnen enkel nog op 1 rijstrook van Knokke naar Duinbergen rijden. Het verkeer uit de richting Heist zal ter hoogte van de Krommedijk en de Duinbergenlaan omgeleid worden naar de Elizabetlaan. Na het weekend wordt ook de Nieuwstraat afgesloten ter hoogte van de Smedenstraat. Het plaatselijk verkeer via de Stadionstraat omgeleid naar de Edward Verheyestraat. Het verkeer uit de Nyckeesstraat kan via de Smedenstraat in de richting van het Maurice Lippensplein wegrijden. Vanaf woensdag 15 oktober wordt de rijbaan van de Smedenstraat opgebroken vanaf de Post tot en met het kruispunt van de Nyckeesstraat.

10.10.08

Hallo Ween: Restaurant De Savoye zet oogballen en wormen op het menu

De heksen, tovenaars en weerwolven zijn weer in het land. Traditioneel veroveren ze de etalages van winkels, duiken ze op in het uitgaansleven en sommigen dringen zelfs door tot in de scholen. Dit jaar gaan ze nog verder. Tijdens het weekend van 31 oktober tot en met 2 november hebben ze ook een aanslag gepland op restaurant De Savoye langs de Dumortierlaan in Knokke-Heist. "De tijd is rijp dat ook de toeristische sector in Knokke-Heist aandacht besteed aan de nieuwe hype", zegt uitbater Ignace De Savoye. De gasten van het restaurant mogen zich van vrijdag 31 oktober tot en met zondag 2 november verwachten aan gebakken oogballen, groene wormen en zwarte raaf als voorgerecht. Verder is er keuze uit spinnenweb, slijmerige snottebellen en schuimende toverdrank. Als hoofdgerecht wordt zelfs heks of piranha geserveerd. De aangepaste desserts besparen we nog even.


"We zullen ons echt inleven in het griezelthema", zegt Ignace De Savoye. "De Kust is ontspannen en genieten en daarom gaan we ook mee in dit thema. Het personeel zal verkleed rondlopen in vampier, spook of monster en ook het interieur zal aan de onderwereld worden overgeleverd. Als restaurant willen we een pioniersrol spelen bij het lanceren van Halloween in Knokke-Heist. We hopen dat nog dit jaar maar zeker in de toekomst nog meer handelaars en horecazaken zullen volgen." De klanten die verkleed naar het restaurant komen, genieten intussen een ruime korting. Het Halloween-menu bij restaurant De Savoye staat geprijsd aan 63 euro per persoon. Wie verkleed is, betaalt 55 euro.


Halloween menu
van vrijdag 31 oktober tot en met zondag 2 november 2008

Ongedierte op natuurlijke wijze
Moules natures
Of/Ou
Zes slijmerige snottebellen op ijs
Six huîtres plates de Zélande 3°°° sur glace
Of/Ou
Gebakken oogballen met groene wormen, roze maden in oranje afwaswater
Noix de Saint-Jacques autour de chou-vert et lardon, tips d’asperges vertes dans une coulis de potiron
Of/Ou
Terrine van de zwarte raaf en weerwolf met uilenlever en konijnenkeutels,
beschimmelde toast
Terrine de pigeon ramier et sanglier, noix de pistache et foie d’oie, cramique grillé
Vitello van weerwolf op een spinnenweb met verwelkte blaadjes en
gedroogde poedeldrollen
Vitello de sanglier sur un salade d’endives, mâche et noix
Of/Ou
Drie gegratineerde slijmerige snottebellen met een schuimende toverdrank
Trois huîtres plates de Zélande 5°°°°° gratinées au Champagne
Halve heks uit de oven met bezinksel van onze beerput
Demi-homard au four, beurre de truffes
Of/Ou
Piranha’s volgens eigen vangst
Poisson selon arrivage
Of/Ou
Geroosterde schoenzool, kikkerdril
Filet pur grillé, sauce béarnaise
Of/Ou
Zwarte raaf met iets wat Dracula gisteren gegeten heeft
Faisan Fine Champagne
Of/Ou
Wolvenbil met een bloederig aftreksel
Cuisse de cerf, Grand Veneur
Vervloekt nagerecht van ijsgekoelde rotte eieren en slangenbloed
Nougat glacé, coulis de framboises
Of/Ou
IJssoufflé van ratelslangengif
Soufflé glacé Grand Marnier

63,00 euro p.p., indien verkleed 55,00 euro p.p.
Wij aanvaarden geen bankaandelen als betaling !!!
Dit menu wordt klaargemaakt en opgediend door ons uitschot van de onderwereld.
In geval van afgang geven we u graag het nummer van het antigifcentrum in China.
Gelieve te reserveren op het nummer 050 62 23 61. Wij hopen alle spoken, vampiers, monsters, ... talrijk te mogen verwelkomen.

Het spookteam De Savoye

Aan de kust toch nog 11 zondagen zonder personeel !

Op vrijdag 3 oktober verscheen een nieuw KB in verband met zondagtewerkstelling voor kleinhandelszaken. Hierdoor mogen handelaars opnieuw personeel tewerk stellen van 1 mei tot en met 30 september, tijdens de kerst- en paasvakantie én op 13 extra zondagen naar keuze. Aangezien het schepencollege van Knokke-Heist de plaatselijke middenstanders de mogelijkheid biedt om hun zaak het hele jaar alle dagen open te houden, betekent dit dat er volgend jaar in Knokke-Heist toch nog altijd 11 zondagen zijn waarop zaakvoerders wettelijk gezien geen personeel zouden mogen tewerkstellen. Het gemeentebestuur heeft nationale vertegenwoordigers van vakbonden, werkgeversorganisaties en middenstandverenigingen hiervoor al eens samengeroepen in Knokke-Heist. Voorlopig is het echter nog niet gelukt om tot een consensus te komen om de wetgeving op zondagtewerkstelling verder te versoepelen. Het gemeentebestuur blijft in elk geval onverminderd verder ijveren voor jaarlijks 52 zondagen waarop personeel mag werken.

Knokke-Heist schenkt brandweerwagen aan Roemeense adoptiedorpen

Maandag wordt in Knokke-Heist een brandweerwagen op transport gesteld naar de Roemeense adoptiedorpen Dumbravita en Vladeni. Het gaat om de Renault zware autopomp. Het blusvoertuig is 25 jaar oud en werd destijds onder meer aangekocht om voorbereid te zijn in geval van calamiteiten in de LNG-terminal. Maandag zal burgemeester Lippens de sleutel van het voertuig overhandigen aan het hulpcomité. Daarna vertrekt Ronny Dhont en z’n echtgenote samen met oud-brandweercommandant Guy Dendooven naar Roemenië. Ze zullen er de brandweer in de adoptiedorpen de nodige instructies geven over de werking van de zware autopomp. Het gemeentebestuur hoopt op deze manier bij te dragen aan de veiligheid in beide dorpen.

Ook digitale en geanimeerde cartoons op Cartoonale 2009

Op het cartoonfestival van volgend jaar zullen niet enkel met de hand getekende cartoons geselecteerd worden. Dit jaar kreeg men in de Lagunahal reeds een voorproefje, maar nu trekt het Internationaal Cartoonfestival resoluut de kaart van de toekomst. Men wenst dan ook de verschillende invalswegen waarop hedendaagse cartoons gecreëerd worden uitgebreid te belichten. Voor de editie 2009 is het dan ook de bedoeling ook digitale en zelfs geanimeerde cartoons te selecteren. Om deze vernieuwing van het cartoonfestival bij digitale en animatie-tekenaars bekend te maken, lanceert de vzw Cultuurcentrum Knokke-Heist organisatoren een promotiecampagne.


Kandidaten voor de Gouden Hoed, vinden een inschrijvingsformulier op

Loop van de Bevolking

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije periode vind je HIER

Ramskapelse werken klaar tegen eindejaarsfeesten

De aannemer die de werken uitvoert in de Ramskapellestraat hoopt dat de verharding van het deel tussen de Noordwatergang en de Jonckheerestraat tegen de eindejaarsfeesten zal afgewerkt zijn. Vanaf maandag wordt alvast begonnen met het plaatsen van de nieuwe boordstenen. Begin november start de afwerking van het trottoir en de rijweg. In de eerste dagen van december zal de villawijk ook weer toegankelijk zijn vanaf de kant van de parking in de Ramskapellestraat. Momenteel wordt in deelgemeente ook de riolering geplaatst vanaf Aaishove tot aan de Jonckheerestraat. Deze rioleringswerkzaamheden zullen duren tot half november. Daarna kan ook in dit gedeelte de afwerking van het trottoir, de parkeerstroken en de rijweg aangevat worden.

Westkapelle leeft en krijgt korting

Zondag om 11u houdt het Davidsfonds Westkapelle achterin het kerklokaal een tentoonstelling van allerlei boeken en cd’s van de organisatie. Ook veel jeugdboeken zitten in het aanbod. Bij aankoop van twee van de tentoongestelde boeken wordt men trouwens automatisch lid van het Davidsfonds. Als lid geniet men talrijke kortingen op de vele activiteiten van de organisatie en vaak ook in Scharpoord. Alle leden ontvangen verder het maandelijks tijdschrift “Westkapelle Leeft”.

Maar Japanse wagens en meer jobs in Zeebrugge

Tijdens een seminarie in Tokio werd bevestigd, dat de nieuwe investering van International Car Operators in Zeebrugge flink meer wagens en jobs zal opleveren. Door een nieuw contract met Mazda zullen vanuit Japan meer wagens in Zeebrugge worden aangevoerd. Die zullen dat in onze kusthaven terug worden geladen voor Britse en Ierse bestemmingen. Het gaat om een trafiektoename van 126.000 auto’s per jaar. Dat is goed voor 80 nieuwe arbeidsplaatsen in de Zeebrugse haven. Vorig jaar behandelde ICO in onze kusthaven reeds meer dan 1,3 miljoen nieuwe wagens. Het bedrijf stelt in de kusthaven reeds 800 mensen tewerk.

“De beste rokers zijn de niet-rokers” zegt de Heistse Rokersclub

De herfst is in het land. Dat betekent avonden die moeten gezellig gemaakt worden. Maandagavond 13 oktober begint in Knokke-Heist dan ook het nieuwe seizoen wedstrijdroken in de Ferry Bank. Het is één van de weinige plaatsen in ons land waar nog in competitieverband de pijp gestopt wordt. De rokersclub benadrukt dat niet het genot van het roken voorop staat, maar wel de kunst om de pijp zo lang mogelijk brandend te houden. “De beste wedstrijdrokers zijn de niet-rokers”, aldus André Serreyn. Terwijl een pijp tabak doorgaans na een half uur op is, lukt het de geoefende wedstrijdroker om de pijp meer dan twee uur te laten branden met amper 3,5 gram tabak. De rokersclub begroet maandag dan ook graag nieuwe gegadigden, die het ook eens willen proberen. De start is om 20.45u. Aspirant-wedstrijdrokers krijgen vooraf de nodige tips om zo lang mogelijk de vlam in de pijp te houden. Daarbij worden in de rookruimte de sacrale handelingen uitgelegd: het stoppen, aansteken en brandend houden van de pijp wordt besproken. Gezien maar af en toe aan de pijp wordt gelurkt is hoofdzaak het gezellig samenzijn.


Start pijprokersseizoen: maandag 13 oktober 20.45u Café Ferry Bank, Pannenstraat 120, Heist-aan-zee.
Nieuws over en de geschiedenis van de vereniging vind je op http://rokersclub.blogspot.com/

Knokke-Heistse wint forse schadevergoeding van stalker

Een 47-jarige man uit Maldegem, die een vrouw uit Knokke-Heist stalkte, is door de correctionele rechtbank veroordeeld. De man kreeg vier maanden voorwaardelijke celstraf en een boete. Tussen december 2006 en maart vorig jaar bleef hij z’n ex-vriendin achtervolgen. De Maldegemnaar kon verkroppen dat zijn vriendin een punt zette achter hun relatie. Hij bestookte zijn ex met schunnige en beledigende brieven, die hij anoniem verstuurde naar haar adres in Knokke-Heist. De rechter kende de vrouw 2.500 euro morele schadevergoeding toe.

9.10.08

Minstens om de vier dagen ongeval met de kusttram

In de eerste negen maanden van het jaar hebben zich tussen Knokke-Heist en De Panne al 84 ongevallen voorgedaan met de kusttram. Hierbij vielen 1 dode en 12 gewonden, waarvan 3 zwaargewonden. Sinds 2002 stierven al 17 personen bij een ongeval met de kusttram en vielen 66 gewonden. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt. De meeste ongevallen dit jaar deden zich voor bij botsingen met voertuigen. Slechts in een beperkt aantal gevallen zijn voetgangers of fietsers betrokken. In totaal ontspoorde de kusttram ook 8 keer.

Cafetaria Stormmeeuw stijlvol in het nieuw

In Knokke werd in Sporthal de Stormmeeuw de cafetaria grondig vernieuwd. De gemeente zorgde voor nieuwe ramen, een plafond met gezellige verlichting en een lcd-scherm voor sportinformatie. Prijskaartje: zo’n 40 000 euro. De uitbaters stonden van hun kant in voor de nieuwe parketvloer en de verdere aankleding. Daarnaast een projectiebeamer met groot elektrisch scherm, een flatscreen-tv en een computer. Alle apparaten zijn met elkaar verbonden, zodat een optimale weergave van beeld en geluid gegarandeerd kan worden. Dat betekende een investering van circa 35.000 euro. De jarenoude sportsouvenirs verdwenen van de muren. Ze werden vervangen door een artistiek meesterwerk van ontwerper Tom Verhelst, die zich sedert z’n prille jeugd in de sporthal uitleeft bij het volleybalspel. De muurschildering beeldt alle sporten uit die in De Stormmeeuw worden beoefend. Al die sporten zijn dan weer met elkaar verbonden door lijnen in de kleuren van de markeringen op de sportvloer.

Pieter Aspe liet in Zeebrugge z’n nieuwste roman te water

Gezeten op een pleziervaartuig bij een scheepswerf in Zeebrugge heeft Pieter Aspe donderdagmorgen z’n nieuwste roman voorgesteld. Aspe is de meest gelezen misdaadauteur in Vlaanderen en Nederland. Hij debuteerde in 1995 met het “Vierkant van de wraak”. Het was meteen z’n allereerst roman met de avonturen van Pieter Van In, hoofdinspecteur bij de OpsporingsDienst in Brugge. Vandaag kwam “Bankroet” uit, het 23ste boek in deze misdaadreeks. Het verhaal draait rond de moord op een Oostendse reder in Venetië. Algauw blijkt dat heel wat mensen een motief hadden om de reder naar de andere wereld te helpen. De boeken van Aspe worden al een tijdje in het Duits en Portugees vertaald. Onlangs is er ook toenemend interesse op de Franse markt. “Het vierkant van de wraak” is inmiddels uit in Frankrijk en loopt goed. Zopas werd volgens de uitgever ook een conctract getekend voor de vertaling van nog eens vier titels. “Bankroet” telt 296 bladzijden en is uitgegeven door Manteau. Het boek ligt vanaf vandaag in de winkels en kost 21,50 €.

Stookolievervuiling bij Zeebrugse Wielingendok

Donderdagmorgen is in de Zeebrugse voorhaven stookolie gelekt of geloosd. Dat gebeurde ter hoogte van het Wielingendok. Het gaat om een belangrijke hoeveelheid zware diesel afkomstig van een zeeschip. Het parket van Brugge is een onderzoek gestart om na te gaan welk schip verantwoordelijk is voor de vervuiling. Ondertussen is ook begonnen met het ruimen van de olie.

Vogeltjes straks weer in Bakkersstraatnest

De kunstvolle fontein van de Schotse Claire Todd, op het pleintje van de Heistse Bakkersstraat, wordt binnenkort helemaal hersteld. Het kunstwerk “het Nest” werd in de lente van vorig jaar door vandalen zwaar verminkt. De siervogeltjes in het nest zijn nu door de kunstenares en de Nederlandse keramist Pieter Kemink opnieuw aangemaakt. Ze zijn iets kleiner en robuuster geworden. Verder krijgen ze ook een meer stevige verankering in de fontein. De bedoeling is dat beide kunstenaars op zondag 19 oktober de vogeltjes herplaatsen in het kunstwerk. De herstellingen worden geraamd op zo’n 24.000 euro.

30 Jaar sedert het overlijden van Knokkes Brel

Het is 30 jaar sedert het overlijden van Jacques Brel. Vooral ook in onze badstad is dat een moment van betekenis. In 1953 zette Brel z’n eerste twee liedjes op plaat. Vervolgens nam hij deel aan het songfestival in het Casino Knokke. Er waren 28 deelnemers. Brel werd 27ste. Ondanks deze tegenvaller trok hij naar Parijs om een carrière als chansonnier te beginnen. Drie jaar later kwam de doorbraak met “Quand on n’a que l’Amour”. De hit was een eerbetoon aan zijn vrouw, die met hun dochtertjes in het Brusselse was achtergebleven. Nadien kwam Brel echter graag en regelmatig terug naar Knokke. Hij werd er later verliefd op Marie-Louise Deschacht, aan wie in 1961 het wereldbekende nummer “Marieke, Marieke” werd opgedragen. Z’n immense succes brachten hèm en z’n vier pakjes zware Gitane per dag, de wereld rond. Als troubadour bracht hij liefde, verdriet en humor op de planken van Knokke Le Zoute tot New York. Hij was 49 toen hij stierf. Hij leefde niet lang, maar hij leefde.

Knokke-Heist kende veel ongevallen maar geen dodelijke slachtoffers

Volgens cijfers van de Algemene Directie Statistiek vielen vorig jaar in het verkeer in Knokke-Heist geen dodelijke slachtoffers te betreuren. In de bredere regio rond Brugge vielen 14 doden. Met 910 ongevallen staat Brugge trouwens op de vierde plaats van alle Vlaamse steden en gemeenten wat betreft het aantal verkeersongevallen op het grondgebied. Na Brugge is Knokke-Heist in de regio de gemeente met het hoogste aantal ongevallen: namelijk 318.

8.10.08

Fortis beleggers uit Knokke-Heist bijeen

In Knokke-Heist waren dinsdag- en woensdagavond beleggers van Fortis bijeen. In totaal hebben zo’n 150 gedupeerden uit de badstad de koppen bij mekaar gestoken om zich te laten voorlichten wat er nu verder te doen staat. Het ging bij beide vergaderingen in het Pavillon Het Zoute alvast niet om een doemdenkersbijeenkomst; geen teneergedrukte gezichten alvast. In aanverwant nieuws blijkt ondertussen dat de Beleggersvereniging Dolor vrijdag een klacht met burgerlijke partijstelling indient tegen Fortis. De Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters bereidt eveneens een juridische procedure voor. De belangenvereniging vindt het onaanvaardbaar dat Fortis de aandeelhouders niet heeft geraadpleegd over de verkoop van het merendeel van zijn activiteiten aan de Nederlandse staat en de Franse bank BNP Paribas. Ook wil men opheldering over de wijze waarop Fortis de opbrengst van die verkopen heeft aangewend.

Miss Belgian Beauty weer zwaar in opspraak

De organisator van de Miss Belgian Beauty wedstrijd, die in Knokke-Heist gehouden wordt, is weer zwaar in opspraak. Het parket van Kortrijk heeft woensdag bevestigd dat Ignace Crombé 250.000 euro verduisterd heeft. Dat is dit voorjaar gebleken bij een huiszoeking door de Bijzondere Belastingsinspectie in de woning van Crombé in Bissegem. Het nieuws raakte nu pas bekend. De onderzoekers stootten op een kwart miljoen euro van de bvba Animo die naar de privérekeningen werd doorgesluisd en niet in de fiscale aangiftes van de voorbije jaren werd opgenomen. Een bedrag van bijna 200.000 euro werd in beslag genomen. Inmiddels zou de missmaker wel al een regeling hebben getroffen met de fiscus. Het Kortrijkse parket beraadt zich nog of er een strafrechtelijke vervolging komt. In Knokke-Heist was er verleden jaar reeds “een zondvloed van kritiek over de 10.000 euro toelage die het schepencollege verstrekt heeft aan de Miss Belgian Beauty wedstrijd. Niet iedereen in het college was het daar trouwens mee eens. Een politiek mandataris noemde de organisator toen ook onomwonden ‘een geldzak die geen kwaliteit brengt’”. De meerwaarde voor de badstad wordt na het zoveelste Ingace Crombé incident des te meer in vraag gesteld.

Sofie Moll en the Expendables rocken op 11-novemberherdenking

Op dinsdag 11 november organiseert het gemeentebestuur voor de tweede maal “Mo(nu)ment voor Vrede en Verdraagzaamheid”. Dit jaar is de eigentijdse vredeshappening volledig geconcentreerd in de deelgemeente Heist. Om meer jongeren te betrekken bij de plechtigheid, wordt de herdenking van beide wereldoorlogen op het Heldenplein gecombineerd met een rockconcert voor vrede en verdraagzaamheid. Sofie van Moll brengt op 11 november om 11u samen met haar band the Expendables een twee uur durende performance in openlucht.

Voor meer info: http://www.theexpendables.be/

Sluis Groenste Gemeente van Nederland

Ook nadat Beatrix weer naar huis is, blijft Sluis in het nieuws. Woensdag is het grensstadje uitgeroepen tot winnaar van de Nederlandse groencompetitie “Entente Florale”. De bloemaankledingen in het centrum van Sluis werden tot „een absolute topper” gebombardeerd, terwijl de jury ook de inzet in de omgeving van het dorp roemde om de kwaliteit van natuur en landschap verder te ontwikkelen. Burgemeester Jaap Sala en wethouder Maria le Roy namen de eerste prijs in ontvangst. "We gaan meteen aan de slag met een plan om de titel te benutten voor een extra impuls aan de promotie van Sluis", aldus Le Roy. Sluis verdedigt volgend jaar de Nederlandse eer in de strijd om de titel Groenste stad van Europa.

Piv Huvluv in Scharpoord

Vrijdagavond treedt de stand-up comedian Piv Huvluv op in het Cultuurcentrum Scharpoord. In 1998 dook de Bredenaar uit het niets op in de eerste finale van Humo's Comedy Cup. Meteen daarna stond hij mee aan de wieg van Bonjour Micro, het collectief dat het genre stand-up in Vlaanderen lanceerde én tot een begrip maakte. In geen tijd bouwde Piv Huvluv, dankzij een heel eigen stijl, een stevige livereputatie op, niet in het minst door zijn enorm improvisatievermogen. In Single Man gaat Piv Huvluv, enkel gewapend met een klasfoto, een aftands platendraaiertje en een karrenvracht oude vinylplaten, terug naar enkele markante plaatsen en gebeurtenissen die zijn leven kleurden: het oervlaams trouwfeest van een klasgenoot, zijn eerste tongzoen, familiefeesten, het Eurovisiesongfestival, Avro's Toppop op tv met de legendarische Ad Visser, de trauma's van een bedplassende tiener en vele andere verrassingen. De grote herkenbaarheid en de gulle lach gaan hierbij hand in hand.


Piv Huvluv: Vrijdag 10 oktober 20.20u Scharpoord

50-jarig bestaan Navo Supply Agency gevierd in Knokke-Heist

In Knokke-Heist is zopas een Navo-conferentie met goed gevolg afgesloten. De 15de "Port Services Support Conference van het NATO Maintenance and Supply Agency" vond plaats in het Pavillon du Zoute. Na het afwerken van de agenda werd Knokke-Heistenaar Franky Denoyette benoemd tot "Permanent Consultant to the Project Manager General Services". De conferentie werd afgesloten met een formal dinner in Hof ter Mude, waarbij ook het vijftigjarig bestaan van het Agency werd gevierd.

Vos in de Baai van Heist

Het quasi aaneensluiten van de natuurgebieden vanaf de Baai van Heist, via de Sashul naar de Kleiputten, brengt de vos tegenwoordig moeiteloos tot aan de zee. Dinsdagavond om 21.15u stapte een vos vanuit de Sashul ongestoord onder de Lichtenbrug de Kustlaan over, richting zeedijk. Daar overschouwde het dier even de toestand, keek op naar twee wandelaars en dook vervolgens het duingebied van de Baai van Heist in. Of daar door het dier ook nog schade is aangericht onder de gevederde bewoners is niet bekend. Het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer concludeerde enkele jaren geleden al, dat door het opdringen van de vos in onze regio op termijn ook de sternen en plevieren van de Baai van Heist zullen moeten uitzwermen naar veiliger oorden.

Muziek downloaden uit de Bibliotheek

Ook in de bibliotheek van Knokke-Heist is zopas het project “DigiLeen” gestart. Het initiatief werd ontwikkeld door de Centrale Discotheek Rotterdam, de grootste muziekbibliotheek van Europa. Zij bieden een deel van hun muziekcollectie gratis digitaal te leen aan, voor een duur van zeven dagen. De digileengebruiker kan van thuis uit per week 100 tracks downloaden en (enkel) beluisteren op zijn eigen pc. Men hoeft ze niet tijdig terug te brengen naar de bibliotheek, want de muziekbestanden worden na zeven dagen automatisch gewist. Het enige wat men moet doen om digitaal muziek te lenen is de gratis software installeren. Het muziekaanbod omvat ruim 163.000 tracks uit minstens 10.000 albums. Het betreft hier vooral minder "hitgevoelige" genres als jazz, klassieke muziek, wereldmuziek, die men ook niet direct op internet of in de doorsnee platenzaak vindt.

De inwoners van Knokke-Heist vinden de Digileen Link op : http://bibliotheek.knokke-heist.be/, onder Mediatheek, waarna de software via http://www.muziekweb.nl/digileen/setup.php kan gedownload worden.

N49 was tijdelijk afgesloten

Het verkeer van en naar Knokke-Heist via de N49 is woensdagmorgen belemmerd. In Damme is rond 05.45 u namelijk een hoogspanningskabel losgekomen. Die ligt dwars over de expressweg Knokke-Antwerpen. Dat gebeurde ter hoogte van de afrit naar het grensplaatsje Middelburg. De expressweg is in beide richtingen versperd. Het verkeer werde enkele uren omgeleid via de Herdersbrug of Zeebrugge. In de loop van de voormiddag werd het obstakel verwijderd en werd het verkeer genormaliseerd. "De oorzaak van de kabelbreuk wordt onderzocht. Mogelijk is er een voertuig tegen gereden of hebben de steunplaatsen van de kabel het begeven. De kabel hing alvast voldoende hoog voor het normale verkeer", aldus Eandis.

Peterschap "Beelden in de Stad"

De komende dagen start de Cultuurraad in Knokke-Heist een nieuwe jaargang van het initiatief “Peterschap Beelden in de Stad”. Het project richt zich tot de leerlingen van de derde graad van het basisonderwijs. Klasssen uit de badstad worden daarbij uitgenodigd om een beeld of monument uit het gemeentelijke patrimonium te adopteren. De vraag aan de lesgevers is om rond dit beeld te werken in klas. Er wordt vervolgens zoveel mogelijk informatie verschaft over het kunstwerk en de kunstenaar in kwestie. De bedoeling van het project is kinderen bewust maken van de beelden en monumenten die in hun gemeente te vinden zijn. Meteen wordt ook een groter respect en verantwoordelijkheidszin opgewekt. In het verleden werden onder meer reeds beelden zoals “Tijl en Nele” van Charles Samuel en “De Zee” van Folon geadopteerd.

Hardere acties rond Schipdonkkanaal

Het Schipdonkcomité kondigt hardere acties aan. Het comité, dat gekant is tegen de verbreding van het afwateringskanaal naar Zeebrugge, werd namelijk zo goed als genegeerd op een info-avond rond de plannen voor een breder Schipdonkkanaal. Dat was tegen de afspaken. Enkel burgemeester De Roo van Maldegem en Leo Clinckers van de NV Waterwegen en Zeekanaal kregen spreektijd. De tegenstanders niet, aldus Koen Cromheecke van het Schipdonkcomité. Naast nieuwe acties zal het comité nu een eigen nieuwsbrief verspreiden met objectieve informatie. Daarnaast wil men ook zelf infovergaderingen organiseren.

7.10.08

Pech voor Maxime T’Jonck op German Open

Het voorbije weekend vond in het Duitse Hanau één van de belangrijkste tornooien Open Ju-Jitsu van het jaar plaats. Op zaterdag veroverde wereldkampioene Wendy Driesen goud bij de -18-jarigen in het Fighting System. Enkele andere Vlamingen grepen net naast een medaille. Bij de -21jarigen greep Yazid Dalaa net naast een medaille na verlies tegen een Nederlander die hij eerder op de dag wel kon verslaan. Maxime T’Jonck van de Kuo Lung Heist overkwam net hetzelfde bij de -18jarigen.

Beatrix wil weten waarom Sluise kinderen schoollopen in Knokke-Heist

Het zag in de late namiddag in Sluis zwart van de inwoners met oranje sjaals, opgetrommelde scholieren en veel Belgen. Dat allemaal voor het bezoek van koningin Beatrix. Na de visite in Breskens vanmorgen, deed ze nadien ook nog de deelkernen Groede en Cadzand-Bad aan. Tijdens de rit naar Sluis maakte haar donkerblauwe busje nog een extra stop vlakbij het Zwin. Een Belgische wandelaar riep Beatrix toe "Koningin, ook van de Belgen een fijne dag hoor!” Bij het Zwin liet de koningin zich voorlichten over de laatste ontwikkelingen in verband met het natuurgebied. Dinsdagmorgenhad Beatrix in Breskens reeds gezegd voorstander te zijn van ontpoldering omdat men vooral aan de volgende generaties moet denken. Om 16u werd de koningin bij het Belfort in Sluis opgewacht door horden schoolkinderen die oerend hard het lied van “Jantje van Sluis” zongen en schreeuwden. Vervolgens werd ze ontvangen door burgemeester Sala en de Sluise belleman Cees Blaeke. "Het is mijn laatste grote klus”, zegt de zeventiger. Maar dat ging verloren in het rumoer van het publiek. Ook burgemeester Lippens van Knokke-Heist was uitgenodigd, maar hij gaf op de valreep verstek voor het bezoek. In het belfort praatte de koningin met mandatarissen en met genodigden. Volgens de Nederlandse voorlichtingsdienst wilde hare majesteit meer horen over de plaatselijke plattelandsproblematiek. Daarnaast wilde ze zich ook informeren over de voor en nadelen van een gemeente vlakbij de Belgische grens. Met name wilde ze horen waarom zoveel kinderen uit Sluis in Knokke-Heist en Brugge schoollopen. Ze werd daarbij gewezen op de positieve kant van het Belgische onderwijs. De vorstin zei trouwens gecharmeerd te zijn van de Belgische aanpak. "De kinderen van prins Constantijn en prinses Laurentien moeten op hun school in Brussel al jong veel leren", merkte ze op. "Misschien laten we in Nederland in dat opzicht ten onrechte enkele jaren liggen", zei Beatrix aan het einde van haar laatste gesprek tijdens deze mini-Koninginnedag.

Meester D’hont op eigen verzoek in alle stilte begraven

Het is nu pas officieel bevestigd dat voormalig-journalist en heemkundige André D’hont vorige zaterdag in alle stilte begraven werd. Het was de uitdrukkelijke wens geweest van meester D’hont, zoals hij voor velen bekend staat, om in strikte intimiteit heen te gaan. André D’hont was op 26 september al overleden. Hij is 91 geworden. 35 jaar lang gaf hij les in het eerste studiejaar; ook tijdens de oorlogsjaren. Bij de bevrijding publiceerde hij een eigen krantje, dat de naam Victorie kreeg. Gedurende 55 jaar was André D'hont eveneens correspondent voor diverse kranten, waaronder Het Brugsch Handelsblad, La Dernière Heure, en Het Laatste Nieuws. Hij was verder reeds vele tientallen jaren een van de bezielers van de Heemkring Cnock is Ier, waarvoor hij onder meer diverse heemkundige boekwerken schreef. Het was z'n vrouw Claire Ziegler die zondag postuum de provinciale onderscheiding voor haar man in ontvangst nam. Ook de laatste jaren volgde André D’hont het nieuws uit Knokke-Heist nog steeds op de voet. Een groot man is heegegaan.

Beatrix VOOR ontpoldering

Velen zijn dinsdagmorgen geschrokken van een uitspraak van de Nederlandse koningin. Dat gebeurde kort na haar aankomst per helikopter in Breskens. Tijdens een rondetafelgesprek over plattelandseproblemen zei Beatrix: “Met het ontpolderen, daar mag men niet zo krampachtig mee omgaan. Het moet in een groter perspectief gezien worden”, aldus de Nederlandse koningin. De opmerking was gericht aan de tegenstanders van ontpolderen. Het onderwerp komt deze namiddag ook nog in Sluis zelf aan bod. De koningin, in een bruingetinte jurk, zonder jas, maar mét een omslagdoek, had het verder ook over de vergrijzing in de kustregio. Ze gaf het voorbeeld van Oost-Duitsland waar men de leegloop van gebieden voorkomt door hogescholen en universiteiten aan te trekken. Deze namiddag om 16.30 wordt ook burgemeester Lippens voorgesteld aan Beatrix. Dan gaat het gesprek ook over de grensoverschrijdende samenwerking.

Vijfde editie Jeugdpoëziewedstrijd Marnixring “De Blinckaert”

De jeugdpoëziewedstrijd van Marnixring “De Blinckaert” is in Knokke-Heist aan z’n vijfde editie toe. Vorig jaar werden liefst 800 gedichten ingestuurd. Ook nu worden de leerlingen van de derde graad van het lager onderwijs en de eerste graad van het middelbaar onderwijs aangezet poëzie te schrijven. Beide groepen worden afzonderlijk beoordeeld. Inzendingen moeten individueel geschreven en Nederlandstalig zijn. Het thema is “Verlangen”, maar het onderwerp mag zeer ruim geïnterpreteerd worden. Uiterste datum van indienen is 1 december. Rond half januari ontvangen de deelnemers bericht over de stand van zaken. Als prijzen zijn er boekenbonnen van €25 tot €100. Tevens krijgen de geselecteerden hun “poëtisch hoogstandje” op een prachtige affiche en op postkaart afgedrukt. De gedichten worden ook tijdens de poëziemaand februari uitgestald in de bibliotheek.

Nadere inlichtingen in de Bibliotheek Scharpoord (tel.050.630400) of via http://www.bibliotheek.knokke-heist.be

Verkeershinder in de Knokkestraat

Vanaf komende maandag zal er verkeershinder zijn in de Knokkestraat. Eandis en Elia gaan namelijk hun kabelproject in het gebied afwerken. Dat gebeurt vanaf het verkeersplateau bij de Achtmeilaan tot aan het Maurice Lippensplein. Door de werken zal met name het zuidelijke fietspad richting Knokke niet bruikbaar zijn. Het fietsverkeer zal derhalve over de fietsweg aan de overkant van de Knokkestraat moeten gebeuren. Het zal tijdelijk als tweerichtingsfietspad worden gesignaliseerd. Verder zal het wegverkeer in de Knokkestraat ter hoogte van de werken door verkeerslichten geregeld worden.

Techotrolley te kijk, rijksregistersleutelhanger te krijg

Gouverneur Paul Breyne heeft maandag een zogeheten Technotrolley overhandigd aan de Knokke-Heistse Preventiedienst. Deze handige opbergkoffer op wieltjes bevat didactisch materiaal ter ondersteuning van technopreventieve activiteiten. De trolley met inhoud is momenteel te bekijken in de tijdelijke preventiewinkel in het stadhuis van Knokke. Reeds een 500-tal mensen bezochten ondertussen reeds de beurs over inbraakbeveiliging. Vooral de gratis metalen sleutelhanger, gepersonaliseerd met rijksregisternummer, blijkt bijzonder in trek te zijn. De demostand van de Preventiedienst is nog tot zaterdag 11 oktober dagelijks te bezoeken tijdens de kantooruren van het stadhuis.

Bestuur “Cnoc is Ier” gelauwerd

De in 1972 opgerichte Heemkring "Cnoc is Ier" heeft reden tot feesten. De bestuursleden werden zopas voor hun jarenlange inzet beloond met een Provinciale onderscheiding. Die werd uitgereikt door Provincieraadslid Hugo Deplecker. Het was echtgenote Claire, die het kleinood voor André D’hont kwam in ontvangst nemen. Meester D’hont zette 11 jaar geleden een punt achter z’n journalistieke carrière en is eind vorige maand op 91-jarige leeftijd overleden. Een gouden onderscheiding ging verder naar heemkringvoorzitter Danny Lannoy, Gaspar Warnier, Gerard Adriaenssens, Willy Desmedt en Harold Van Eeckhoutte.


Zilver: Ere-Voorzitter Graaf Leopold Lippens en Dirk Overstraete - Secretaris
Brons: Henk Warnier en Ghislain De Groote

Knokke-Heist trekt meer dagjesmensen dan Blankenberge

Uit onderzoek van het West-Vlaams Economisch Studiebureau blijkt dat aan onze kust Oostende het populairst is bij dagjesmensen. Van alle landgenoten die in de zomer een dag naar de kust reizen, kiest ongeveer een kwart voor Oostende. Knokke-Heist staat op de tweede plaats met 18 procent. Daarna volgt pas Blankenberge met 13 procent. Zeebrugge trekt de minste dagjesmensen. In de zomer gaat een op de drie Vlamingen minstens een keer voor een dag naar zee.

Tijdelijk motorcrossterrein in achterhaven

In de achterhaven van Zeebrugge mag tijdelijk een motorcrossterrein worden ingericht. Dat staat in het voorlopige ruimtelijke uitvoeringsplan voor de haven. Onder meer vanwege crossers uit Knokke-Heist was daar vraag naar. Het aangewezen terrein ligt tussen het kanaal en de spoorweg. Het terrein moet echter weer verdwijnen als het de uitbreiding van de haven zou in de weg staan, of de aanleg van de AX tussen Westkapelle en de Blauwe Toren. Er is inmiddels al protest van omwonenden tegen de plannen.


Men kan het plan raadplegen op www.ruimtelijkeordening.be

6.10.08

Knal! selecteerde 27 kinderen voor toneelstuk

In Knokke-Heist zijn zopas de auditierondes van het toneelproject "De Gelaarsde Kip" afgerond. Het is meteen al de tweede jaargang. Het project richt zich op alle jongens en meisjes van het 2e tot het 6e leerjaar. Deze jongerentheaterproductie wil kinderen de kans geven om een jaar lang te proeven van toneel. Ze worden door het team van Knal! klaargestoomd om deel te nemen aan twee grote voorstellingen. Na twee auditierondes waaraan meer dan 45 kinderen deelnamen, zijn zopas 27 sterren geselecteerd. “Vanwege het vele talent, geen makkelijke opgave”, aldus initiatiefnemers Thomas Coolen en Michael Muyllaert. De aspirant-acteurs zullen op 30 mei en 31 mei volgend jaar in de badstad uitpakken met het toneelstuk 'Onrust op Zwartzaad'.


Het project kan je op de voet volgen op de site van Knal! (www.knalvzw.be)

Nieuwe havenslepers voor Zeebrugge

In Zeebrugge worden deze maand twee nieuwe sleepboten verwacht. Het gaat om de Union Onyx en de Union Topaz. Ze zullen worden ingezet door de Unie van Reddings- en Sleepdiensten. De bedoeling is dat ze in onze kusthaven de Union 5 en 6 vervangen. Beide nieuwe havensleepboten werden in Spanje gebouwd op de scheepswerven Astilleros Armon. Ze meten elk bijna 500 brutto register ton en hebben een officiële paaltrekkracht (bollard pull) van 65 ton. De Union Onyx wordt eerst in Zeebrugge verwacht; namelijk op 14 oktober. Twee dagen later zal het vaartuig operationeel zijn.

Knokke-Heist reikte de cultuurprijzen uit

Zaterdag heeft de Cultuurraad tijdens het jaarlijkse gala in het Casino de cultuurprijzen uitgereikt. Cultuurdrager 2008 is Jozef Stubbe. Hij is reeds 40 jaar bestuurslid van de Gezinsbond. De bibliotheekprijs ging naar de plaatselijke Marnixring die sinds 2005 een succesvol poëziefeest op poten zet. Juul Devocht werd bekroond tot “Laureaat Cultuurlevensloop”. Devocht is ondermeer ere-directeur van de Heistse visserijschool en is al 34 jaar lid en jarenlang co-voorzitter van de Cultuurraad. Hij was ook één van de oprichters van de Sociale Raad. Benoit De Clerck ten slotte ontving de Cultuurprijs Jong Talent 2008. De 21-jarige Knokke-Heistenaar zit momenteel in zijn derde jaar filmregie aan de Hogeschool Rits Audiovisuele kunsten. Hij creëerde reeds diverse reclamespots en kortfilms. De kortfilm "Een film voor ons ma" wordt op 27 oktober vertoond in het Cultuurcentrum Scharpoord.

“Kredietcrisis heeft wel degelijk gevolgen voor Knokke-Heist”

Open VLD-raadslid Frank Naert heeft in het licht van de kredietcrisis de mogelijke financiële gevolgen voor Knokke-Heist onderzocht. Uit het jaarverslag van de Gemeentelijke Holding blijkt dat de badstad eind 2007 een bedrag van 6,6 miljoen euro in Dexia belegd had. Sindsdien is de koers van Dexia met ongeveer tweederden gezakt. Voor de gemeente betekent dit volgens Naert momenteel een “virtueel verlies” van meer dan 4 miljoen euro. Bovendien zal het dividend dat Dexia jaarlijks aan de gemeenten uitbetaalt hoe dan ook naar beneden moeten; dat als gevolg van de kapitaalsverhoging van de reddingsactie. Via Finiwo wordt door Knokke-Heist trouwens ook belegd in andere beursgenoteerde bedrijven zoals Electrabel Customers Solutions, Telenet en Elia. Vooral de terugval van Dexia ziet er volgens de Open VLD “niet goed uit” voor de badstad.

Voetbal in de regio. Het kan verkeren

In Eerste Provinciale resulteerde zondag de uitwedstrijd van FC Knokke tegen BS Poperinge in een nul/nul gelijkspel. Knokke komt daarmee op de 8ste plaats met nog steeds 8 punten. In Derde Provinciale enige opschudding. VV Westkapelle versloeg lantaarndrager St Joris met 3-0 in de Molenhoek. En op verplaatsing moest FC Heist zondag met 3-2 de duimen leggen tegen het lager geklasseerde Jabbeke. Dat alles brengt VVW met 14 punten aan de kop van het klassement. Een plaats die vorige week nog werd ingenomen door FC Heist. De Heistse ploeg legt nu beslag op de derde plaats en heeft 12 punten. In Vierde Provinciale was er 3-1 verlies in de wedstrijd tussen Moerkerke en Zeehaven Zeebrugge. Moerkerke komt daardoor op de 7de plaats met 8 punten, Zeebrugge staat 10de met 6 punten.

Geen Bussen, geen Kusttram, Treinen met vertraging

Vanwege de actiedag rijden in Knokke-Heist maandag geen bussen. Dat geldt zowel voor de bussen tussen de deelgemeenten als de bus naar Brugge. (De Lijnen 3, 11, 12, 13, 41, 42, 44 en 45 in onze omgeving rijden dus niet uit). Verder staakt ook de kusttram. Heel wat scholieren werden dan ook met de wagen naar onder meer de schoolcampus in Zeebrugge gebracht. Rond Brugge rijden sommige buslijnen wel normaal. Wie met de trein wegmoest vanuit de badstad slaagde daar maandagmorgen wel in. Maar de NMBS waarschuwt dat de treinen tussen de kust, Brugge en Gent rijden "met afschaffingen en vertragingen". In Gent moeten de reizigers overstappen die naar Brussel verder willen sporen. De verwachting is dat de hinder bij het openbaar vervoer nog tot maandagavond zal aanhouden.

5.10.08

11.11.11-loop van Brussel naar Knokke-Heist

Op de 90ste verjaardag van de Wapenstilstand van 1918 wordt door de Knokke-Heistse atleet Pierre Vande Langerijt een Vredestocht gelopen tussen het Congresplein in Brussel en de badstad. Komende maandagavond om 20u zal de lange afstandsloper in de hoofdstad z’n vredesfakkel ontsteken aan de Eeuwige vlam. Dat zal gebeuren na een kranslegging door een delegatie van het Schepencollege uit Knokke-Heist. Daarna is het de bedoeling dat Pierre Vande Langerijt de vredesvlam ’s nachts over een afstand van 111 km naar de badstad brengt. Op dinsdagmorgen 11 november om 11 uur en 11 minuten worden fakkel en atleet op het Heldenplein in Heist verwacht voor de traditionele herdenking bij het “Monument voor Vrede en Verdraagzaamheid” op het Heldenplein.

Pierre Vande Langerijt is alvast niet aan z’n proefstuk. In het verleden heeft de 58-jarige Knokke-Heistenaar reeds 12 keer de Nacht van Vlaanderen uitgelopen ten voordele van de MS Liga. Hij was ook laureaat voor sportverdienste 2007 in de badstad.

Wie het traject geheel of gedeeltelijk wenst mee te lopen, fietsen of skeeleren, kan zich inschrijven bij de dienst Communicatie (tel. 050 630 133 – communicatie@knokke-heist.be) Er worden ook nog sponsors gezocht.