23.10.13

13 nieuwe gemachtigde opzichters

De lokale politie Damme/Knokke-Heist leidde vorige week 13 leerkrachten uit het basisonderwijs op tot gemachtigd opzichter. De gemeentelijke basisschool 'De Vonk' en de vrije basisscholen 'Olvo', 'Moerkerke' en Keuvelhoekschool waren vertegenwoordigd. Alle leerkrachten slaagden met glans voor het examen. In november of december ontvangen zij de vergunning en uitrusting officieel uit handen van de burgemeester tijdens de gemeenteraad van Damme en Knokke-Heist. 
Wie kan gemachtigd opzichter worden?
Elke meerderjarige kan de opleiding van gemachtigd opzichter volgen bij de lokale politie. De opleiding richt zich op begeleiders van groepen zoals leerkrachten, de leiding van een jeugdbeweging... Af en toe nemen ook ouders deel aan de opleiding. Samen met de lokale politie en school willen zij zich inzetten voor meer verkeersveiligheid in de schoolomgeving en op de schoolroutes.

Een gemachtigd opzichter regelt het verkeer niet, maar mag het wel stilleggen om een groep voetgangers veilig te laten oversteken. De opzichter is herkenbaar aan het reflecterend stopbordje op steel, de driekleuren armband (met de naam van de gemeente er op) om de linkerarm en een fluohesje.