25.4.09

Sofie & Sophie doen het in Lissabon

Portugal was in het weekend ook voor Knokke-Heistenaars het strijdtoneel in de befaamde 'Lisboa International Triathlon". Dit Portugees evenement is jaarlijks één van de openingswedstrijden van het nieuwe triathlonseizoen. De afstanden zijn 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en als afsluiter een halve marathon lopen. Toptriathlete Sophie Van Biervliet uit de badstad bevestigde haar form met een eerste plaats in de leeftijdscategorie van 35 tot 39-jarigen. Ook Sofie Goos, winnaares van de Zwintriathlon 2008, toonde zich van haar beste kant en veroverde een 2 de plaats overall.

Tramverkeer tijdelijk gestremd

Zaterdagnamiddag bleef het tramverkeer tussen Knokke-Heist en Blankenberge geruime tijd gestremd. Kort voor 13u raakte een geleed tramstel van de rails af. Dat gebeurde net voorbij de zeewaartse bruggen van de Vandammesluis in Zeebrugge, toen de tram achteruit over een wissel maneuvreerde. Bij het ontsporen raakte het middenstuk van de tram een paal van de elektrische bovenleiding. De romp van de tram werd daarbij flink beschadigd. Omdat de tram net bezig was met veranderen van spoor raakten bij het ongeval de tramsporen in beide richtingen gestremd. Er deden zich geen persoonlijke ongevallen voor. De Lijn zorgde na enige tijd met bussen voor vervangend vervoer voor de gestrande reizigers. Er kwam een grote kraan aan te pas om de kusttram weer op de sporen gezet. Rond 17.45 was het tramverkeer weer normaal.

For Freedom Museum in de lucht

Naar aanleiding van de officiële opening van het Bevrijdingsmuseum in Ramskapelle zet een delegatie van de Knokke-Heistse Radiozendamateurs een proefopstelling van een zendstation op. Vanaf 17.30 uur zal dit station zowel op VHF, UHF en HF te beluisteren zijn. De roepletters zijn ON4BYD, ON3DRM ofwel ON5DDG.

Parels voor de honden

De nv Suzy's Manufacturing in het bedrijvenpark 't Walletje in Westkapelle heeft voor de badstad een exclusief blauw decoratie- en hondenkussen met de tekst 'Knokke Style for dogs' ontworpen. Zaakvoerster Suzy van der Linden hoopt dat diervriendelijke handelaars en instanties dit hebbeding zullen aanschaffen om zo op een originele manier de badplaats te promoten. Suzy's is een familiezaak die sinds 1979 kledij en gadgets voor honden en katten ontwerpt en levert aan invoerders, winkelketens en boetieks. De designers van Suzy's gebruiken voor hun creaties de beste Italiaanse, Franse en Belgische hoogtechnische stoffen en zelfs originele Swarovski strass en diamanten voor versieringen van hondenmantels, manden en draagtassen.


Voor meer info: www.suzys.be.

24.4.09

Agentschap Wegen en Verkeer experimenteert met verkeerschaos

Het Agentschap Wegen en Verkeer, dat instaat voor ongecoördineerde wegeniswerken, zal plots maandag van start gaan met de herstelling van de rechterrijstrook van de Elizabetlaan tussen de Meerlaan in Knokke en de Parkstraat in Heist. De bestaande slijtlaag wordt afgefreesd en vernieuwd. Ook wordt de bovenbouw van de reeds lang ingezakte onderzoekschouwen vervangen. Dit is plots heel dringend omwille van de verkeersveiligheid van de toeristen. De uitvoeringstermijn van de werken bedraagt 9 werkdagen. Omwille van de fasering van de verkeerslichten voor de tram en de uitstulpende tramhalten is het niet meer mogelijk om het verkeer om te leiden op de linkerrijstrook. Daarom worden weggebruikers vanaf de Meerlaan naar de Knokkestraat verwezen. Ter hoogte van de Polderstraat in Heist kunnen ze dan terug op de Elizabetlaan. Alle kruisingen zullen versperd zijn, behalve de Duinbergenlaan. Alle inkomend verkeer via de Natiënlaan naar Heist wordt afgeleid via Westkapelle. Omdat er ook bij de sluisbruggen tussen Heist en Zeebrugge al werken aan de gang zijn moet men de komende dagen minstens drie kwartier uittrekken om van Knokke naar Zeebrugge te rijden.

Knokke-Heistse taalschermutseling op Waalse omroep

De Waalse omroep had het vrijdag over groepen Vlaamstalige en franstalige jongeren die met pasen zouden zijn slaags geraakt op de zeedijk in Knokke-Heist. Een Luikse jongen van 15 moest nadien voor behandeling naar het ziekenhuis. Commissaris Dirk Van Nuffel verklaarde aan de Waalse omroep, dat het inderdaad soms voorkomt dat er kleine schermutselingen zijn tussen Vlamingen en franstaligen; meestal met pasen en in augustus. Vooral jongeren uit het Antwerpse zouden erbij betrokken zijn. Volgens de Waalse omroep beklagen slachtoffers van geweld in Knokke-Heist zich over "trage en minimalistische behandeling van hun dossiers in een badstad die zeer bezorgd is over haar imago".

Nieuwe zwerfgids van Erik Baeyens

Globetrotter Erik Baeyens uit Knokke-Heist heeft een nieuwe publicatie uit. Met de uitgave gaat het om "Zwerven in de Balkan". De reisauteur is een verwoed zwerfwagenreiziger en een gewaardeerd informant van Wegwijzer. Dat is de jaarlijkse alternatieve reismarkt in Brugge. In de nieuwe reisgids vertelt de auteur zijn reiservaringen door de diverse Balkanlanden. Daarbij gaat het ondermeer over: Slovenië, Kroatië, Servië, Montenegro, Kosovo, Griekenland, Roemenië en Bulgarije. De uitgave is geen conventionele reisgids, maar veeleer een leesboek vol anekdotes, aangevuld met een grote hoeveelheid lokale routes en overnachtingsadressen. Bayens reist elk jaar met z'n familie aan boord van een zwerfwagen door heel Europe. Eerder publiceerde Erik Baeyens ook reeds de boeken "Herald of Free Entreprise", "De Verraderlijke Zee" en "Zwerven in Oost-Europa".


Zwerven in de Balkan kost 24,95 EUR (+ 4 EUR verzendingskosten) en kan besteld worden per e-mail: loeber2@hotmail.com.

Met Belgerinkel naar de winkel

Midden mei wordt in Knokke-Heist het startschot gegeven voor de actie 'Met Belgerinkel naar de winkel'. Met het initiatief wil men aantonen dat het ook aangenaam winkelen is zonder de auto. Met de fiets spaart men benzine, parkeergeld en het milieu. Daarenboven is het een stuk gezonder. De actie loopt dit jaar van 16 mei tot 20 juni. Voor de massale fietstocht van de plaatselijke UNIZO-afdelingen op de startdag worden nog heel wat enthousiaste fietsers gezocht. De fietskaravaan vertrekt om 13.30u op het Heldenplein in Heist. Onder begeleiding wordt dan een parcours van 22 kilometer afgefietst door de deelgemeenten. Bij diverse lokale winkeliers worden de deelnemers verwelkomd met een verrassing.

Zeebrugge Food Logistics opende z'n deuren

In aanwezigheid van ondermeer minister-president Peeters en gouverneur Breyne opende donderdag Zeebrugge Food Logistics officieel z'n deuren. De grote loods biedt liefst 50.000 kubieke meter opslagruimte. Daarin zijn 12.000 paletplaatsen met een koeling tot -22 graden afzonderlijk bereikbaar. De meest recente koeltechnieken worden er toegepast in samenhang met de modernste IT systemen, die een optimale flexibiliteit garanderen. Gekoelde opslag is echter maar een deel van het verhaal. Bij ZFL is het heel duidelijk de bedoeling om zowel logistiek als materieel waarde toe te voegen. Voorbeelden daarvan zijn herverpakking, etikettering, kwaliteitscontrole, voorraadbeheer, en het vervullen van douane-formaliteiten. De ideale ligging van Zeebrugge als in – en uitvoerhaven voor voedingswaren en de nabijheid van het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn van zeer groot belang geweest bij de keus van de inplantingsplaats van het nieuwe bedrijf.

Loop van de Bevolking

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije periode vind je HIER.

Eindrondederby

In de eindronde voetbal in Derde Provinciale B wordt zondag op het terrein van de Molenhoek gespeeld tussen VVWestkapelle en FC Heist. De aanvang is om 15u. De terugwedstrijd van deze derby in de halve finale van de eindronde vind een week later plaats op stadion De Taeye in Heist. De winnaar van dit plaatselijk duel zal vervolgens op 17 mei moeten uitkomen tegen de winnaar van het treffen tussen Eendracht Brugge en SV Jabbeke.

23.4.09

Nieuw technisch centrum voor Wallenius

De Logistics afdeling van de Noorse rederij Wallenius Wilhelmsen heeft in Zeebrugge een nieuw technisch centrum geopend. De voertuigen die in onze kusthaven worden aangevoerd, worden in het centrum onder meer schoongemaakt en voorzien van accessoires. Er gebeuren ook technische controles en kleine herstellingen. Het gaat om een investering van 8,5miljoen euro. Het nieuwe complex waar wagens, landbouwvoertuigen en werfvoertuigen worden afgewerkt voor levering op de Europese markt, is 7.600 vierkante meter groot. Er zullen 90 technisch geschoolden werken.

Knokke-Heist wil duidelijkheid over windmolens bij Ramskapelle

Evelop Belgium heeft plannen om in en rond Zeebrugge een windmolenpark te realiseren. Er zouden 38 windturbines worden neergepoot, waarvan 9 dichtbij de gemeentegrens met Knokke-Heist. Het gaat over 2 types windmolens met een hoogte van 80 en 105m. Knokke-Heist heeft aan de Vlaamse overheid laten weten dat het niet opgetogen is over het feit dat het kenningsgevingsdossier niet digitaal raadpleegbaar is en laattijdig werd bezorgd. Verder was er geen voorafgaand overleg met de buurgemeenten. Ook de voorgenomen 'versnipperde' locatie krijgt kritiek. De gemeente eist dat er onderzoek komt naar de verstoring van het toeristisch-recreatieve gebeuren, de landschappelijke waarde en de vogelrichtlijngebieden. Heel concreet moet ook de impact bestudeerd worden van de slagschaduw van de molens voor de bewoners van de Sasstraat en de Heistlaan. Knokke-Heist wijst er bovendien op dat de bestaande bufferzone tussen Ramskapelle en het Zeebrugse havengebied moet gerespecteerd worden. Evelop Belgium wil een vergunningsaanvraag indienen tegen de zomer, en volgend jaar starten met de bouw van de turbines, zodat ze operationeel zijn in 2011. Het dossier ligt gedurende een maand ter inzage voor het publiek bij de dienst Milieu - Natuur.

Gaslek Brandweerstraat

Kort na de middag heeft zich in Knokke een gaslek voorgedaan in de Brandweerstraat. De hulpdiensten zijn verwittigd. De netbeheerder is op de hoogte en doet het nodige om het lek op te sporen en te herstellen.

Fietser bezweken na aanrijding

Kort na 10u donderdagmorgen heeft zich in Heist een zwaar ongeval voorgedaan op de hoek van de Elizabetlaan met de Heistlaan. Een 77-jarige fietser uit Zeebrugge is daarbij om het leven gekomen. De man werd aangereden door een auto, bestuurd door een man uit het Brusselse. Het ongeval gebeurde toen de wagen vanuit de Elizabetlaan de Heistlaan wilde oprijden. De fietser viel met zijn hoofd op de grond en werd zwaargewond met een MUG-helikopter naar het AZ in Brugge overgevlogen. Daar bezweek hij aan zijn verwondingen.

AZ Gezondheidszorg Oostkust verwijdert nierstenen met schokgolven

AZ Gezondheidszorg Oostkust in de badstad heeft een gloednieuwe niersteenverbrijzelaar. Daarmee heeft het de meest recente niet-invasieve niersteenbehandelingen in zijn zorgenaanbod opgenomen. De techniek van niersteenverbrijzeling via ‘extracorporele lithotripsie’ heeft tot een ware revolutie geleid in de behandeling van stenen in de nieren, de blaas en de urineleider. Men kan nu zonder heelkundig ingrijpen, van op afstand en meestal zonder verdoving de nierstenen verpulveren. De opsporing van de nierstenen gebeurd door middel van een radioscopisch of een echografisch onderzoek. Vervolgens wordt de patiënt zó geplaatst, dat de steen zich bevindt in het brandpunt van de schokgolven. Het verbrijzelen of verpulveren van de nierstenen gebeurt met behulp van elektromagnetische golven, zeer vergelijkbaar met de trillingen van het membraan van een luidspreker. Het verkregen niergruis wordt vervolgens spontaan verwijderd via de urine. Naar schatting 5 tot 10% van de bevolking heeft last van nierstenen.

Finalisten Miss Knokke Heist bekend maar nog geheim

De lijst van finalisten die het op 12 september in het Knokse Casino tegen elkaar zullen opnemen voor de begeerde titel van Miss Knokke-Heist 2010 is compleet. Dit jaar gebeurde de selectie niet alleen op de traditionele manier maar werd eveneens gebruik gemaakt van de sociale netwerken die op het internet beschikbaar zijn. Dat is een primeur. Ook voor het eerst zal de voormalige Miss België Ann van Elsen de presentatie van de gala-avond verzorgen. Ondertussen is de prijzenpot voor de nieuwe ambassadrice van onze badstad serieus aangedikt. Naast de traditionele auto en het al even bekende Miss Knokke-Heist juweel kan de nieuwe miss nu ook rekenen op een verblijf in New York. De finalisten worden op vrijdag 8 mei officieel aan de pers voorgesteld.

Weer oorspronkelijke rijrichting in Fincentlaan

In de Fincentlaan in Knokke geldt opnieuw de oorspronkelijk rijrichting. Vanaf het kruispunt van de Parmentierlaan kunnen chauffeurs dus opnieuw in de richting van de Koningslaan of de Lippenslaan rijden. In de Parmentierlaan is wel enkel plaatselijk verkeer toegelaten vanaf de Boudewijnlaan tot aan de Cassiersstraat. Het doorgaand verkeer wordt nog steeds ter hoogte van de Boudewijnlaan omgeleid via de Meerlaan naar de Elizabetlaan.

De Schrooder in Extremadura

Benny De Schrooder van het An Post-Sean Kelly Team zit ook dit jaar weer in het zadel in Spanje. Meer bepaald is andermaal van de partij in de veertiende Vuelta in de regio Extremadura. Vorig jaar reed de inmiddels 28-jarige Heistenaar in deze wielerronde twee dagen lang in de gele trui. Het ziet er dit keer echter minder goed uit. In de eerste rit over 155 km eindigde De Schrooder woensdag namelijk 74ste op 14 minuten na winnaar Jose de Segovia Botella. Manager Kurt Bogaerts zei nadien dat de Vuelta dit keer eerder gezien wordt al voorbereiding op grotere wedstrijden zoals de Ronde van België en de Ronde van Ierland.

Nederlandse Landskampioen AZ traint in Cadzand

De Nederlandse landskampioen AZ Alkmaar traint deze zomer vlak over de grens. De nieuwe kampioenenploeg neemt van 14 tot 19 juli zijn intrek in hotel de Wielingen in Cadzand en zal trainen op de velden van voetbalvereniging Sluis. Woensdag was een delegatie van de ploeg te gast in de grensregio om er de accommodatie en de speelvelden te inspecteren. Daarna werd groen licht gegeven voor het trainingskamp. De Nederlands landskampioen komt naar onze buurprovincie op uitnodiging van de stichting Zeeuws elftal. Als afsluiting van de trainingsweek voetbalt AZ op zondag 19 juli in Brugge tegen de ploeg van Club Brugge. De aanvang is 18.00 uur.

22.4.09

Knokke-Heist werkt aan ingrijpend nieuw parkeerplan

In Knokke-Heist heeft het college plannen voor het invoeren van een nieuw parkeerplan. Daarbij zouden alle straten ten noorden van de Isabellavaart in een betalende zone komen te liggen of in een blauwe zone met parkeerschijf. Dat komt neer op het grootste deel van de badstad. Om het plan te realiseren zijn zo’n 200 bijkomende parkeerautomaten nodig. Dat betekent meer dan een verdubbeling van het huidige aantal van 153 automaten. Die bedienen momenteel zo’n 5.000 plaatsen van betalend parkeren. De politie is bezig met het in kaart brengen van de locaties van de nieuw te plaatsen automaten. De kost voor circa 200 extra parkeerautomaten wordt geraamd op bijna 1,5 miljoen euro.

Insectarium in Vlindertuin

In de Vlindertuin in Knokke-Heist kan het publiek vanaf nu ook terecht in een insectarium. In een 10-tal terraria kunnen de bezoekers kennis maken met een aantal ongewervelde dieren. Het merendeel bevat wandelende takken, zoals bv. Eurycantha calcarata. Ook zijn er zogeheten wandelende bladeren. Deze zijn niet alleen een schoolvoorbeeld van camouflage, maar zelfs in hun bewegingen imiteren ze bladeren die in de wind schommelen. Het insectarium biedt ook onderdak aan tropische Rozenkevers, die fruit en pollen eten, en aan heel speciale sprinkhanen en enkele Afrikaanse miljoenpoten.

Wegwijs in de gemeente

In juli geeft het gemeentebestuur de informatiegids Wegwijs in Knokke-Heist uit. Deze gids wordt jaarlijks gedrukt op 34.000 exemplaren en wordt over het hele grondgebied gratis busbedeeld. Ook worden ongeveer 2000 exemplaren verspreid in de diverse gemeentelijke gebouwen. De brochure verschaft praktische info over het gemeentebestuur en geeft een heldere kijk op de vele overheidsinstellingen en privé-instanties die zich elke dag inzetten voor het welzijn van de bevolking.

Vermant traint Club Jeugd

De in Knokke-Heist wonende voormalige Club Brugge-middenvelder en Rode Duivel Sven Vermant wordt ingeschakeld als individuele trainer bij de jeugd van Club. De 36-jarige Vermant begeleidde als onderdeel van zijn opleidingsstage voor zijn trainersdiploma al de selectie onder 14 jaar van Club Brugge. Nu wordt hij op woensdag individuele trainer bij de jonge talenten van 15 tot 19 jaar. Vermant speelde in zijn carrière voor KV Mechelen, Club Brugge en het Duitse Schalke 04. Vorig jaar besloot hij het wat rustiger aan te doen en ging bij FC Knokke aan de slag. Daar zal hij in principe ook volgend seizoen nog spelen.

De Lijn staat garant voor verkeerschaos

Het doorgaand verkeer van Knokke-Heist naar Zeebrugge en omgekeerd zit weer in het slop. Bij de nieuwe zeesluis is namelijk de volgende fase van de werken aan de tramsporen gestart. Deze keer is de kant van de rotonde aan het Minervaplein aan de beurt. Het verkeer van de rotonde kan tijdelijk niet meer via de doorsteek in de middenberm naar brug 2. Dat betekent omrijden. Bij de doorvaart van schepen wordt de omleiding van het verkeer nog ingewikkelder. Een en ander zal de komende weken zeker tot fikse filevorming leiden, vooral bij gesloten bruggen tijdens het spitsuur.

GaultMillau voor Dell'Anno?

Als de Knokke-Heistse uitbaters van restaurant Dell'Anno het reality-programma Mijn Restaurant winnen, krijgt hun restaurant gegarandeerd een anonieme recensent van GaultMillau over de vloer. Dat zegt Paul Gelders, directeur van de culinaire gids. Volgens hem maakt Dell’Anno bij winst veel kans om de GaultMillau van 2010 te halen.

Alleen verantwoorde vissers mogen straks nog op zee

De Europese visserijcommissaris Joe Borg heeft woensdag in Brussel een rapport bekend gemaakt, dat de basis moet vormen van het nieuwe visserijbeleid dat over 4 jaar van start gaat.Volgens hem jagen nog steeds te veel vaartuigen op te weinig vis. Voor de visstand heeft dat dramatische gevolgen. Zo wordt 88 procent van de gemeenschappelijke visbestanden te vroeg gevangen. Dertig procent daarvan is bovendien zo sterk overbevist dat bestandsherstel er waarschijnlijk niet meer inzit. Voorbeeld is de kabeljauw uit de Noordzee. Daarvan wordt 93 procent gevangen voordat deze zich kan voorplanten. Borg wil daarom een einde maken aan de veel te grote Europese vloot. Ook de kleine Belgische visserijvloot zal verder moeten inkrimpen. Alleen vissers die aanwijsbaar verantwoord vissen, krijgen vanaf 2013 toegang tot de visgronden. Borg wil verder een einde maken aan de grote invloed van de lidstaten op het gemeenschappelijke visserijbeleid.

Straatkeerder keerde met zoontje terug

Een straatkeerder in Knokke-Heist werd onlangs niet alleen geconfronteerd met zwerfvuil maar ook met een rondzwervend jongetje. Toen een moeder boodschappen deed in de buurt van het Rubensplein liep was een van haar zoontjes verloren. Alhoewel het kind weet dat het niet met vreemden mag meegaan, was de jonge Henri pienter genoeg om een uitzondering te maken voor iemand in gemeentelijke werkkledij. Die werd dan ook aangeklampt. Terwijl de moeder een fiets huurde om alle straten in de buurt af te rijden, bracht straatkeerder Daniël Ockier de verloren zoon terug naar de omgeving van het Casino, waar de familie op appartement was. Even later kon een opgelucht moeder haar zoontje weer in de armen sluiten. De straatkeerder heeft volgens haar een dikke pluim verdiend, want het had ook heel anders kunnen aflopen.

EXPRMNTL, hommage aan festival voor experimentele film in Knokke

Zestig jaar na het eerste EXPRMNTL filmgebeuren in de badstad brengt het fotofestival Knokke-Heist hommage aan het festival voor experimentele film dat 5 edities kende tussen 1949 en 1974. In het casino Knokke zijn op 3 mei de experimentele films te zien die destijds werden getoond. Het programma wordt onder meer aangevuld met een tentoonstelling met foto's uit die tijd en andere activiteiten. EXPRMNTL was de enige echte ontmoetingsplek voor avant-garde filmmakers in het derde kwart van de vorige eeuw. Knokke was de plaats bij uitstek waar de undergroundfilm Europa bereikte en waar Yoko Ono naakt een performance deed met Jean-Jacques Lebel. De film ‘Le Corbeau et le Renard' van Marcel Broodthaers werd in 1967 ook tijdens het festival getoond, ondanks het feit dat het werk door de jury werd afgekeurd.


EXPRMNTL: 3 mei Casino Knokke tussen 13u en 20 uur. De ingang is gratis op vertoon van je ticket van het fotofestival, anders betaal je € 2. Meer info vind je op www.fotofestival.be

Cavalia opende dinsdag officieel in Montreal

Cavalia Montréal: La magie opère toujours. En "La magie de Cavalia".

21.4.09

Ballonhazen doseren lopers in Knokke 10k

Om op 1 mei tijdens de Knokke 10K loopwedstrijd de krachten goed te doseren zullen de deelnemers in het kielzog kunnen blijven van ballonhazen. Dat zijn leden van het Marathon Team Knokke-Heist, die te herkennen zijn aan hun gekleurde ballonnen. Elke ballonkleur betekent een andere richttijd waarin de 10 kilometer wordt afgelegd. Wil men de wedstrijd bijvoorbeeld in 45 minuten afleggen, dan loopt men best in de buurt van een deelnemer met een gele ballon. Op die manier vermijdt men om te vroeg alle krachten te verbruiken. De diverse kleuren en richttijden van de ballonnen kan men terugvinden op de website runningtour.be

Diane Broeckhove in Bibbabbel

Op zondagmorgen 3 mei is Diane Broeckhoven te gast op de Bibbabbel in de Scharpoord-bibliotheek. De 63-jarige auteur publiceerde een twintigtal jeugdboeken en verschillende romans voor volwassenen. Haar boeken werden regelmatig bekroond en bevatten vaak autobiografische gegevens. In maart verscheen haar nieuwste roman Kruisweg. Het boek belicht hoe achteloze kleinigheden de ondraaglijke geheimen in de weg kunnen staan. Spirituele en diepgaande thema's als de dood en de grens tussen normaal en abnormaal komen steeds opnieuw aan bod in haar oeuvre. Recensent Jooris Van Hulle leidt het gesprek in goede banen.

Reservatie gewenst voor 28 april: tel. 050 630 400 of bibliotheek@knokke-heist.be.

Groen licht voor drinkwaterwinning uit Leopoldkanaal

Knokke-Heist staat op het punt om groen licht te geven voor drinkwaterwinning uit het Leopoldkanaal. Enkele jaren geleden werden daartoe door vier bedrijven de nodige testen uitgevoerd met de techniek van omgekeerde osmose. Daarbij werd het kanaalwater door uiterst fijne membranen geperst. Het resultaat is zuiver water. De bedoeling is om dagelijks acht tot tienduizend kubieke meter kanaalwater te zuiveren. Het water wordt vervolgens door toevoeging van mineralen ‘op smaak gebracht’. Met een hardheid van amper 15 ‘Franse graden’ mag het verkregen drinkwater verder ‘zacht’ genoemd worden. Dat is goed nieuwe voor was- en vaatwasmachines. De winning zal gebeuren door het Gemeentelijk Waterbedrijf op de gronden van Aquafin. Die zijn gelegen langs de Heistlaan, niet ver van het Leopoldkanaal. De infrastructuur wordt gebouwd door een samenwerkingsverband tussen Aquafin en het Autonoom Gemeentebedrijf voor Stadsontwikkeling (AGSO).

Enkel station Knokke scoort goed

Op basis van vijf criteria heeft het Nieuwsblad een rapport opgesteld over de stations in ons land. In de badstad krijgt enkel het station van Knokke, met z’n duizend reizigers per dag, een goeie score. Het halen van 8 op 10 heeft te maken met de ruime nieuwe parking achter het station, de aanwezigheid van digitale informatieborden, toiletten, ticketverkoop en voldoende beschutting en verlichting op de perrons. Anders is het gesteld met het station van Heist en de stopplaats Duinbergen, die samen goed zijn voor 570 reizigers per dag. Het station van Heist, dat door rolstoelgebruikers compleet onbereikbaar is en waar de toiletten permanent op slot zijn krijgt amper 4 op 10. Duinbergen, met z’n te lage perrons, haalt nauwelijks 2 op 10. In Zeebrugge moet het station bij het dorp het stellen met anderhalf punten, terwijl de slechtste stopplaats in de wijde regio die van Zwankendamme is. Goed voor 0,8 punten op 10. Er is dus voor spoorwegbeheerder Infrabel veel werk aan de winkel.

Tram Knokke-Duinkerke?

De Lijn heeft een gigantisch plan om de files weg te werken met tientallen nieuwe verbindingen in heel Vlaanderen. In totaal wil de vervoersmaatschappij 17 nieuwe sneltramlijnen en 16 lijnen voor een "lichte trein" op bestaande treinsporen. Verder denkt De Lijn ook aan 9 nieuwe regionale tramverbindingen en 3 nieuwe spoorlijnen. De plannen omvatten ondermeer het doortrekken van de kusttram tussen Knokke-Heist en De Panne naar het Noord-Franse Duinkerke. De kusttram zou ook een aftakking naar Brugge krijgen. Verder komt er een sneltram tussen Oostende en Knokke-Heist. Vlaams minister van Mobiliteit Van Brempt wil dat de nieuwe Vlaamse regering meteen over de plannen beslist en met de uitvoering begint. Het grote probleem is echter het prijskaartje dat in de miljarden loopt.

Sergio Herman op 29 in wereldlijst

Restaurant Oud Sluis van de in Knokke-Heist wonende sterrenkok Sergio Herman is fors gestegen in de top 50 van ‘s werelds beste eethuizen. Het Spaanse "El Bulli" werd door het Britse Restaurant Magazine voor de 4de keer uitgeroepen tot de absolute nummer één. Oud Sluis is op een jaar tijd liefst 13 plaatsen gestegen naar 29. Over Sergio Herman zegt de jury, dat de topkok “constant vernieuwend” werkt. De toplijst is samengesteld aan de hand van de beoordelingen van in totaal 800 chefkoks, recensenten en andere insiders.

20.4.09

Handtasdieven in de kraag gevat

In Knokke-Heist heeft de politie twee jonge handtasdieven ingerekend. Het gaat om personen van 18 en 19 jaar oud uit het Brusselse. Het tweetal had in de badstad met bruut geweld een dame overvallen en van haar handtas beroofd. Uit het onderzoek blijkt dat de twee in aanmerking komen voor een fiets- en autodiefstal die eerder gepleegd werden in Knokke.

Onbekende schiet op vrachtwagens

Vrachtbedrijven in de Benelux maken zich zorgen over het feit dat in de buurt van Zeebrugge de voorbije dagen vrachtwagens beschoten werden. Aldus maandagavond een bericht van de Nederlandse vervoerssite Transport Online. Onder meer werden schoten gelost op twee vrachtwagens van Koopman Logistics Group uit Noordhorn. Naast de trucks van Koopman, is zover bekend ook een Macro truck uit Zeebruge het doelwit geweest. Deze vervoerde een Toyota Yaris van Valleciennes in Frankrijk naar onze kusthaven. Tijdens het lossen ontdekte de trucker tot zijn grote schrik een kogelgat in de auto. Bij Koopman is de lading door kogels beschadigd. De schrik zit er bij de vrachtrijders inmiddels goed in, vanwege een onbekende die met negen millimeter kogels op de trucks schiet. "Omdat er meer transportbedrijven bij zijn betrokken, verzorgt ECG in Brussel in deze kwestie de communicatie”, aldus Koopman Logistics Group. Chauffeurs van autotransporten naar Zeebrugge hebben bij aankomst al 35 keer kogelgaten ontdekt in hun nieuwe wagens. De federale politie is een onderzoek gestart.

Bevrijdingsmuseum opent z’n deuren

Komende zaterdag opent het nieuwe For Freedom Museum in Ramskapelle officieel zijn deuren. Dat gebeurt in aanwezigheid van talrijke prominenten en genodigden. Onder hen ook Paul Jambers. In een programma over oorlogskinderen interviewde Jambers 9 jaar geleden de gebroeders Jones uit de badstad. Dat bracht de oprichting van een bevrijdingsmuseum in een stroomversnelling. Vanaf zondag tot 11 november is het museum dagelijks open voor het grote publiek. Alleen op maandag is het museum gesloten. De iniatiefnemers van het Bevrijdingsmuseum roepen inmiddels alle Ramskapellenaars op om volgend weekend aan hun huizen de Canadese Maple Leaf vlag te laten wapperen.


Toegangsprijs: 6 EUR - groepen, 60-plussers 4 EUR - kinderen van 6 tot 12 jaar 3 EUR - kinderen onder de 6 jaar gratis.

Zeebrugse overslag daalt

De Zeebrugse goederentrafiek is in het eerste kwartaal van het jaar met 8,1 % gedaald tot een volume van ruim 9,5 miljoen ton. Zwaarst getroffen zijn de roro+trafiek, met een terugval van 36,1 procent tot ruim 3 miljoen ton, en de autotrafiek. Er werden 300.000 minder nieuwe wagens verscheept. Een daling met liefst 46,2 procent. De containeroverslag ging met 6 procent naar beneden tot 4,9 miljoen ton. Opvallen is echter de sterke groei van de vloeibare bulk. Een toename met meer dan 38 procent is vooral te danken aan de LNG. Ook het stukgoed en de vaste bulk doen het goed met respectievelijk 185.000 ton (+5,9 %) en 419.000 ton (+8 %) .

Officiële leegstand het hoogst in Sluis

De officiële leegstand van woningen in onze buurgemeente Sluis is naar verhouding de grootste van Nederland. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het Nederlandse bureau zijn het vooral kustgemeenten die een hoog percentage niet-bewoonde woningen hebben. Dat komt met name door het aantal tweede woningen in deze gemeenten. In Sluis is volgens het CBS 22 procent van alle woningen niet bewoond door iemand uit het bevolkingsregister van de gemeente.

Voetbal in de Regio

Het is een slechte voetbalzondag geworden voor FC Knokke, maar een fikse opsteker voor de andere ploegen in de badstad. In Eerste Provinciale verloor Knokke op eigen terrein met 1-6 van SC Menen. Knokke staat 10de in de rangschikking met 42 punten. In Derde Provinciale B won VVWestkapelle de uitwedstrijd tegen VK Koekelare met 0-2. FC Heist veegde de vloer aan met de ploeg van De Haan, en dat resulteerde in een 4-1 eindstand. VVW staat 4de met 58 punten, en Heist legt beslag op de 5de plaats met 55 punten. In Vierde Provinciale B waren er geen wedstrijden.

Ontdekkingsavontuur met Natuurpunt in ‘Week van de Zee’

Vanaf vrijdag loopt 14 dagen lang de zogenoemde ‘Week van de Zee’. Natuurpunt Knokke-Heist is dan van plan om de meest interessante natuurgebieden in de badstad gratis aan het ruime publiek voor te stellen. Het gaat om liefst 12 geleide natuurwandelingen, waarbij 10 verschillende biotopen bezocht worden. Zo is er in de vroege ochtend bijzondere aandacht voor de talrijke zangvogels. Verder doet men aan strandhoofdexploratie en zijn er verkenningstochten door gevarieerde duingebieden en langs het strand. Groepen die wensen kennis te maken met de natuur in de ruime omgeving van Knokke-Heist wordt aangeraden een aanvraagformulier in te vullen op de website www.natuurpuntknokke-heist.be. Daar is ook een uitgebreide wandelkalender en info over de werking van Natuurpunt te vinden.

19.4.09

Cavalia 2 naar Knokke-Heist, Azië of Zuid-Amerika?

Dinsdag opent het Cavalia spektakel officieel weer in het Canadese Montreal. Zaterdagavond was de vooropening. Zowat de helft van de show, die bij ons te zien was, is vernieuwd. Met de nieuwe equestrische directeurs gaat het om Estelle Delgado (zus van Magalie) en Cedrik Texier. De plaats van Frédéric Pignon werd ingenomen door Sylvia Zerbini. Inmiddels werd de voorbije weken volgens Normand Latourelle op een paardenboerderij in het Canadese Sutton koortsachtig doorgewerkt aan de voorbereiding van Cavalia 2. Momenteel worden daartoe een 50-tal paarden getraind. Met de bestaande paardenshow wil Latourelle in de toekomst minstens nog 15 grootsteden in Noord-Amerika aandoen. Waar Cavalia 2 naar toe trekt, en wanneer, is nog niet bekend. Wèl heeft Latourelle volgens Maxim Willems een vrijblijvende uitnodiging om de komende jaren met het nieuwe spektakel Knokke-Heist aan te doen. De Cavalia-voorzitter zei zopas in Montreal echter dat men ook de Aziatische en Zuid-Amerikaanse markten wil aanpakken. Cavalia1 blijft in Montreal tot minstens 1 juni.

Cavalia is at the northeast corner of the Metropolitan highway and Décarie Blvd in Montreal. No show Mondays. Tickets range in price from $44 to $185 depending on day, seat location and select package deals that include such extras as a visit to the stables. 866-999-8111; www.cavalia.net.

Stickerverkoop Rode Kruis Knokke-Heist

Naar jaarlijkse traditie trekken de vrijwilligers van het Rode Kruis Knokke-Heist vanaf donderdag de weg op om stickers te verkopen. Ze doen dat tot 7 mei. Een 30-tal actieve leden van de plaatselijke afdeling zullen daarbij postvatten op de belangrijkste invalswegen en bij de supermarkten. De hoop is om met de opbrengst de aankoop van een 4x4-voertuig te kunnen financieren. Zo kan de afdeling haar hulp aan de bevolking verder uitbreiden. De Rode Kruisvrijwilligers verlenen ondermeer hulp en psychosociale bijstand bij rampen en organiseren eerstehulpposten op evenementen en sportwedstrijden. De unieke Rodekruissticker kost 5 euro. Bij middel van een code op de keerzijde van de sticker maakt men bovendien kans op één van de superprijzen. Meer informatie over de actie hoor je ook tijdens de promotiespot op Radio Paradijs (105,1 MHz).